Geert Kraeye. Pas de grootte van de kolommen aan aan de plaats die men nodig zal hebben voor de vragen, de antwoorden, de evaluatie en de punten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geert Kraeye. Pas de grootte van de kolommen aan aan de plaats die men nodig zal hebben voor de vragen, de antwoorden, de evaluatie en de punten."

Transcriptie

1 Geert Kraeye 1. Doel van deze methode van werken: Door deze methode van werken kan men zelf werkbladen maken die op interactieve basis samenwerken met de leerling. De leerling krijgt onmiddellijk respons bij het invullen van vragen, opdrachten, toetsen, Bij foutieve antwoorden wordt de leerling verbeterd. De leerling kan de evaluatie van zijn eigen resultaten onmiddellijk volgen. Door deze wijze van werken kan men op een heel goedkope wijze zelf een soort van software aanmaken. Men kan de oefeningen op diskette plaatsen en meegeven met de leerling naar huis zodat deze ook thuis de betreffende leerstof kan oefenen. 2. Voorwaarden om met deze interactieve werkbladen te kunnen werken: Men moet beschikken over de software van Microsoft EXCEL. 3. Hoe gaan we te werk bij het maken van eigen werkbladen? De verschillende stappen. Stap 1. We openen Microsoft EXCEL. We klikken op de hoek van het excelwerkblad om het volledige werkblad te selecteren. We kleuren alle cellen in dezelfde achtergrondkleur. We hebben 7 kolommen nodig. o De eerste kolom blijft leeg als afwerking. o De tweede kolom is de kolom voor de vraag. o De derde kolom is de kolom voor het antwoord van de leerling. o De vierde kolom is om er het juiste antwoord te plaatsen (door de leerkracht) Deze kolom wordt later verborgen voor de ogen van de leerling. o De vijfde kolom is bedoeld als evaluatie van het gegeven antwoord. Hier komt de verbetering van het eventueel foutief gegeven antwoord of een kommentaar bij het gegeven antwoord. o De zesde kolom dient voor het geven van punten. o De zevende kolom blijft leeg als afwerking van het blad. Pas de grootte van de kolommen aan aan de plaats die men nodig zal hebben voor de vragen, de antwoorden, de evaluatie en de punten.

2 Bij wijze van voorbeeld plaats ik een titel voor het werkblad, en titels voor elke kolom. U beslist zelf of dit al dan niet nodig is. We zorgen voor een beetje een kleurrijke opmaak waardoor de leerlingen alles als wat speelser gaan ervaren. De cellen voor de titel gaan we samenvoegen door alle cellen te selecteren en deze nadien met volgende knop samen te voegen. Enkel de cellen waar de leerlingen het juiste antwoord moeten plaatsen blijft WIT! Daardoor herkent de leerling vlug waar hij of zij zijn/haar antwoord moet plaatsen. Stap 2. Nu gaan we de formule invoegen waardoor dit werkblad interactief wordt. Er is slechts één formule waarrond dit alles draait. Kort omschreven kan je het zo verwoorden: ALS cel C6 gelijk is aan cel D6 toon dan prima ALS cel C6 gelijk is aan cel G6 toon dan vul in ALS cel C6 NIET gelijk is aan cel D6 toon dan cel D6 De formule die we moeten invoegen in cel E6 om wat hierboven beschreven staat te bekomen is de volgende, in te vullen in de kolom evaluation =ALS(C6=D6;"prima";ALS(C6=G6;"vul in";als(g6<>d6;d6)))

3 Nu gaan we deze formule ook verder verspreiden over de andere cellen van de kolom evaluation. Dit doen we door de rechterbenedenhoek van de daarnet ingevulde cel met de formule aan te klikken, ingedrukt te houden en te slepen over de andere 9 cellen van de kolom evaluation Zo is elke cel van de kolom evaluation voorzien van de passende formule. Stap 2. Nu gaan we de formule invoegen voor de evaluatie met punten (points) We typen volgende formule in de cel F6 =ALS(C6=D6;1;0) Deze formule heeft als gevolg dat wanneer het antwoord gegeven door de leerling overeenkomt met het antwoord dat voorzien werd door de leerkracht men 1 punt krijgt, wanneer het antwoord van de leerling niet overeenkomt met het antwoord van de voorziene antwoord van de leerkracht dan krijgt men 0 punten! Nu gaan we deze formule ook verder verspreiden over de andere cellen van de kolom points. Dit doen we door de rechterbenedenhoek van de daarnet ingevulde cel met de formule aan te klikken, ingedrukt te houden en te slepen over de andere 9 cellen van de kolom points Zo is elke cel van de kolom points voorzien van de passende formule. Stap 3. Het belangrijkste is nu achter de rug. Nu gaan we enkel nog wat vragen en antwoorden invullen en nadien zorgen we voor de afwerking. We plaatsen een vraag in cel B6, we plaatsen het juiste antwoord in cel D6 We plaatsen een tweede vraag in cel B7, we plaatsen het juiste antwoord in cel D7 En zo verder voor alle andere vragen. In het voorbeeld plaats ik eenvoudige rekenoefeningen, maar het kunnen ook andere vragen zijn Kijk voor het resultaat op de volgende screenshot!

4 Nu moeten we er nog voor zorgen dat de kolom met de antwoorden niet meer zichtbaar is voor de leerlingen! Kijk daarvoor naar stap 4 Stap 4. Om de kolom met de antwoorden te verbergen voor de leerlingen klikken we eerst en vooral op de kolomknop bovenaan de kolom answer teacher (KNOP D). Hierdoor selecteren we de ganse kolom! Nu klikken we op de volgende knop (groen pijl naar rechts) bovenaan verschijnt een verbergpijl met een min-teken op het einde

5 Klikken we nu op het minteken dan is deze kolom verborgen! Er verschijnt een plusteken in de plaats. Klikken we nu op het plusteken dan is verschijnt deze kolom opnieuw! Er verschijnt nu terug een minteken in de plaats. OPGELET! als de knop met de groene pijl niet te zien is op jouw werkbalk ga dan als volgt te werk! o Klik op beeld in de menubalk bovenaan. o Klik nu op werkbalken o Klik nu op aanpassen o Neem nu het tabblad opdrachten o Scrol naar beneden in het linkervenster en selecteer DATA o Scrol naar beneden in het rechtervenster en klik op de groene pijl en sleep deze naar de werkbalk bovenaan het blad, laat daar de knop los! Stap 5. Nu gaan we de beveiliging in orde brengen! We gaan ervoor zorgen dat de leerlingen geen wijzigingen kunnen aanbrengen in ons werkblad. Ze zullen enkel en alleen in de WITTE cellen kunnen werken! Al de rest wordt beveiligd met een wachtwoord! We selecteren al de witte cellen. We klikken rechts OP de geselecteerde cellen (er opent zich een menu) We gaan naar celeigenschappen We klikken op het tabblad bescherming en vinken geblokkeerd UIT!

6 Nu gaan we ons werkblad beveiligen voor de leerlingen! We zorgen ervoor dat alles klaar is nadien kunnen we (zolang het werkblad beveiligd is) geen wijzigingen meer aanbrengen. Voor de beveiliging gaan we als volgt te werk! o Klik in de menubalk op extra o Klik nu op beveiliging o Klik nu op blad beveiligen o Vul het wachtwoord in en klik op OK o Vul het wachtwoord een tweede keer in en klik weer op OK o Nu is jouw werkblad beveiligd! (onthoud je wachtwoord!) Stap 6. Nog enkele aanpassingen om alles goed te doen werken! We zorgen ervoor dat de cellen NIET automatisch worden aangevuld! o Klik in de menubalk op extra o Klik nu op opties o Klik nu op het tabblad bewerken o Vink het automatisch aanvullen voor celwaarden activeren UIT o Klik op OK EXTRA: Het voorbeeld bij deze uitleg kan je eveneens downloaden. Het voorbeeld is NIET beveiligd met een wachtwoord Veel plezier bij het opstellen van jouw eigen interactieve werkbladen

7 4. Doel van een visueel aantrekkelijke en nuttige opmaak: De leerlingen krijgen steeds een visueel aantrekkelijke feedback waardoor de motivatie om foutloos te werken steeds gestimuleerd wordt. Ook leerlingen die nog niet zo taalvaardig zijn kunnen door deze lay-out de eigen resultaten beter opvolgen. De leerlingen krijgen een visueel aantrekkelijke foutenanalyse, met punten en voorzien van een korte verbale commentaar. 5. Voorwaarden om met deze interactieve werkbladen te kunnen werken: Men moet beschikken over de software van Microsoft EXCEL. Voor het aanmaken van deze werkbladen is iets meer inzicht in de werking van Excel vereist maar wie de instructies hieronder volgt zal zeker en vast aan de slag kunnen gaan! 6. Hoe gaan we te werk voor functionele lay-out en visuele feedback? De verschillende mogelijkheden. MOGELIJKHEID 1 We voorzien bij de antwoorden van de leerling een gekleurde feedback (vb. GROEN voor een JUIST antwoord en ROOD voor een FOUT antwoord) HOE DOEN WE DAT? We openen het eerste voorbeeld bestand van Microsoft EXCEL. (zie deze website) We merken volgend scherm op. Hier is nog geen EXTRA opmaak voorzien. Nu kleuren we alle cellen van de evaluation -kolom ROOD.

8 1. We selecteren de betreffende kolom 2. We klikken op het driehoekje naast het verfpotje en kiezen het kleur ROOD Nu gaan we over naar de voorwaardelijke opmaak Dit scherm verschijnt! Deze instellingen moeten we nu gaan aanpassen! We klikken op Opmaak om het kleur in te stellen. We klikken op Toevoegen >> om een extra voorwaarde te bepalen.

9 We passen het aan! (resultaat zie hieronder) DE VOORWAARDEN stellen we als volgt in. Voorwaarde 1 Celwaarde is gelijk aan = vul in Voorwaarde 2 Celwaarde is gelijk aan = prima OPGELET De voorwaarden zijn natuurlijk gekoppeld aan de instellingen van de evaluatiekolom De termen vul in en prima moeten dan ook daar terug te vinden zijn. De Opmaak passen we aan in volgend scherm, tabblad Patronen Nu is onze eerste KLEURIJKE feedback klaar!!! MOGELIJKHEID 2 We kunnen nog andere Feedback-elementen toevoegen Een verbale commentaar naargelang het reeds bereikte resultaat Een passend kleur bij het behaalde totaalresultaat Zie volgend blad!

10 DIT KAN HET RESULTAAT ZIJN (zie schermafdrukken hieronder) Deze schermen kan je ook opmerken bij het voorbeeldbestand Indien er niks juist is ingevuld verschijnt dit scherm Indien er 5 antwoorden van de tien juist zijn verschijnt dit scherm Indien er 8 antwoorden van de tien juist zijn verschijnt dit scherm Indien alle antwoorden juist zijn verschijnt dit scherm Dit kan u ook eens uitproberen bij het voorbeeld bestand. HOE GAAN WE TE WERK? We hebben 3 zones nodig. 1. een lange balk -zone voor de verbale commentaar. 2. een cijfer zone voor het behaalde resultaat. 3. een zone voor de tekst op 10. (Dit vullen we gewoon in) Voor de lange balk -zone selecteren we de nodige cellen en klikken op knop Om deze cellen samen te voegen. o We kleuren deze cel nu ROOD o We vullen volgende FORMULE is in de formulebalk. Vergeet geen enkele komma of ander tekentje!!!! =ALS(F17<5;"blijven oefenen";als(f17<8;"dit is al iets beter";als(f17>7;"prima gewerkt"))) o Zo ziet dit er uit op het scherm o Nu nog de voorwaardelijke opmaak!!! o We leerden reeds voordien hoe we dit moeten aanpakken Zorg er voor dat je hetzelfde resultaat bekomt als op de volgende schermafdruk!

11 Voor de cijfer -zone selecteren we de nodige cel. o We kleuren deze cel nu ROOD o We vullen volgende FORMULE is in de formulebalk. Vergeet geen enkele komma of ander tekentje!!!! o Je kan dit ook automatisch doen door de cel te selecteren en dan op de knop AutoSom te klikken =SOM(F6:F15) o Nu nog de voorwaardelijke opmaak!!! o We leerden reeds voordien hoe we dit moeten aanpakken Zorg er voor dat je hetzelfde resultaat bekomt als op de volgende schermafdruk! Zo dit is het! En nu zelf aan de slag!

Interactieve werkbladen met Excel

Interactieve werkbladen met Excel Interactieve werkbladen met Excel Interactieve werkbladen met Excel auteur: Geert Kraeye pagina 1 Inhoud 1. Doelstellingen bij Excel-oefeningen... 3 1.1. Doelstellingen voor de leerlingen:... 3 1.2. Doelstellingen

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Interactieve oefeningen met Excel

Interactieve oefeningen met Excel Interactieve oefeningen met Excel Steven De Weerdt Bron : Geert Kraye DOELSTELLINGEN BIJ INTERACTIEVE EXCEL-OEFENINGEN 1 DOELSTELLINGEN VOOR DE LEERLINGEN: 1 DOELSTELLINGEN VOOR DE LEERKRACHT: 2 ALGEMENE

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Excel opdracht: Belkosten

Excel opdracht: Belkosten Excel opdracht: Belkosten In deze opdracht gaan we Excel gebruiken om uit te vinden wat het meest geschikte mobiele telefoon abonnement voor ons is. Hierbij willen we kijken wat een aantal verschillende

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Excel opdracht: Belkosten

Excel opdracht: Belkosten Excel opdracht: Belkosten In deze opdracht gaan we Excel gebruiken om uit te vinden wat het meest geschikte mobiele telefoonabonnement voor ons is. Hierbij willen we kijken wat een aantal verschillende

Nadere informatie

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel blaucapel Basis Excel Excel is een rekenprogramma: een elektronisch rekenvel. Het wordt ook wel een spreadsheet (een verspreid veld) genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld maken met excel: Prijsberekeningen

Nadere informatie

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015

Beknopte handleiding LE/KB en draaitabellen 3 november 2015 Deel 1: gegevens uit de ledenadministratie naar Excel halen. Open in Navision de ledenadministratie. Kies segmenten. Maak vervolgens een segment aan. Klik rechtsonder op functies, segment, contactpersonen

Nadere informatie

Spreadsheets (Excel 2003)

Spreadsheets (Excel 2003) Spreadsheets (Excel 2003) 14 Toevoegen paragraaf 14.5 14.5 Subtotalen, draaitabellen en ALS In deze paragraaf bespreken we een aantal aanvullende functies in Excel. We beginnen met de subtotalen. Een subtotaal

Nadere informatie

Excel opdracht: ICT cijferlijst. Stap 1: De eerste inhoud. Stap 2: Een beetje opmaak

Excel opdracht: ICT cijferlijst. Stap 1: De eerste inhoud. Stap 2: Een beetje opmaak Excel opdracht: ICT cijferlijst Het leven van een ICT leraar is zwaar. Hij moet niet alleen hard werken om leuke en nuttige Excelopdrachten te verzinnen voor zijn leerlingen. Hij moet ook nog een cijferadministratie

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden M. van den Berg GION Februari 2015 Analyse Cito-opgaven 1) Neem het blad Analyse Cito-toetsopgaven voor u; 2) Pak de Cito-toets die u wilt invoeren voor u; 3)

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

4 Opmaak van een werkblad

4 Opmaak van een werkblad 4 Opmaak van een werkblad Stappen Uitleg Visueel Stap 1 Wat is een werkblad Met het werkblad bedoelen we het blad waarin je werkt. Met andere woorden het blad waarop je berekeningen maakt, grafieken en

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize Onze Leerkrachten Onze Leerkrachten Geen Informat of iomniwize Hier kan je als beheerder de gegevens van alle leerkrachten zien. De lijst toont volgende informatie: De naam van de leerkracht Het e-mail

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys Handleiding Plannen opstellen in ParnasSys Inhoud Groepsplan opstellen... 3 1. Groepsplan aanmaken... 3 2. Doelen en aanpak invullen... 4 3. Verslag uitvoering... 5 4. Verslag evaluatie... 5 Clusterplan/individueel

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel In de komende hoofdstukken worden een aantal voorbeelden van berekeningen die gemaakt kunnen worden in Excel uitgelicht. U kunt deze berekeningen ook zodanig

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd.

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd. Werkblad beveiligen Een werkblad kan beveiligd worden zodat gebruikers geen ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen. Standaard zijn alle cellen in een werkblad vergrendeld. Deze vergrendeling wordt toegepast

Nadere informatie

Surf naar en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Surf naar  en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Surf naar www.sgrein.be en vul jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Hier zie je de cursussen waartoe jij toegang hebt. Voorlopig zijn dit cursussen die door Tuur zijn aangemaakt en die toegankelijk zijn

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens Met behulp van een rekenblad of spreadsheet kan je een groot aantal getallen invoeren, de computer hiermee laten rekenen en de bekomen resultaten verder verwerken.

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Handleiding LVS-bestand

Handleiding LVS-bestand Tabblad Niveaus 1. Leerlingen(groepen) invoeren. 2. Nieuwe leerling toevoegen. 3. Leerlingen verwijderen. 4. Behaalde niveaus invoeren. Tabblad Gemiddelden 1. Waarom dit tabblad? 2. Opmerking toevoegen.

Nadere informatie

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda...

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda... Assen, augustus 2013 Handleiding Magister voor personeel 2 Inhoud Inloggen in Magister... 3 Leerlingen... 5 Cijfers... 8 Aanwezigheid... 11 Personeel... 12 Agenda... 12 Beheer... 12 Handleiding Magister

Nadere informatie

EXCEL. Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel

EXCEL. Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel EXCEL Een paar handigheden Vertikaal / horizontaal zoeken Een draaitabel Een paar handigheden wellicht handig om te gebruiken Nummeren van rijen Breedte van kolommen aanpassen Cellen absoluut maken Opmaak

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 13 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

Instructie toetsresultaten ESIS overzetten naar Excel.

Instructie toetsresultaten ESIS overzetten naar Excel. Instructie toetsresultaten ESIS overzetten naar Excel. Om de (leerling/school)opbrengsten in beeld te brengen afgezet tegen de schoolstandaarden is het mogelijk om de individuele toetsresultaten van ESIS

Nadere informatie

1 Copyright 2009 Digitale Computer Cursus 1e druk 2009 Auteur Interactieve oefeningen en website Vormgeving A. Beumer A.J.M. Mul A. Beumer Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN 1 EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN

Nadere informatie

EXCEL MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS

EXCEL MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS EXCEL 2002-2003 MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS Open Excel met een leeg werkblad, klik 'Extra'-'Macro'-'Nieuwe macro opnemen' Geef de naam voor de macro (hier: 'Kleinletter')

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Children s Rights and Business Principles

Children s Rights and Business Principles Children s Rights and Business Principles www.childrenandbusiness.be Handleiding voor bedrijven. Children s rights and Business Principles Handleiding voor bedrijven - 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2

Nadere informatie

Installatie Zorg-macro

Installatie Zorg-macro Scholengemeenschap Katholiek Basisonderwijs Harelbeke Installatie Zorg-macro 1. Bestanden De macro (programma) bestaat uit 2 bestanden, opties.xls zorg_addin.dot, 2. Opties.xls Bevat de teksten die door

Nadere informatie

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak)

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Deze handleiding is gebaseerd op Excel 2007 en Excel 2010. Bij nieuwere versies van Excel werkt het op dezelfde manier, maar ziet het beeld er soms net even

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Interactieve en educatieve toepassingen met PowerPoint

Interactieve en educatieve toepassingen met PowerPoint Interactieve en educatieve toepassingen met PowerPoint Aandachtspunten en mogelijkheden 1. Aandacht voor de structuur van het ontwerp Denk goed na wat je wil gaan ontwerpen De structuur van je ontwerp

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

importeren leden uit sportlink club

importeren leden uit sportlink club Start Sportlink Club en het onderstaande scherm wordt zichtbaar. Selecteer vervolgens in het zoekscherm 'Ja' in het vak 'Spelend en sporttype' Mocht u nu leden missen, dan zijn deze of nog niet aangemeld

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

Het maken van grafieken met Excel

Het maken van grafieken met Excel Het maken van grafieken met Excel Hoe vaak gebeurt het niet dat je bij een natuurkunde practicum een hele reeks meetgegevens verzameld hebt en dat je deze in een tabel en een grafiek in je verslag wilt

Nadere informatie

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden.

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden. 1. Uitlijnen Uitlijnen: De manier waarop een regel wordt getoond. Dit kan op vier verschillende manieren. We geven hieronder vier voorbeelden. A. Links uitlijnen De tekst staat nu aan de linkerkant. B.

Nadere informatie

Informatica Software PO: Excel

Informatica Software PO: Excel 2015 Informatica Software PO: Excel Casper Schulte Klas: C4V3 1-3-2015 INLEIDING Ik heb voor mijn Software PO Excel gekozen. Ik kon naast Excel ook andere software programma s kiezen zoals: video bewerking

Nadere informatie

Gebruikershandleiding - ouders. Waar vind ik SmartSchool?

Gebruikershandleiding - ouders. Waar vind ik SmartSchool? Gebruikershandleiding - ouders Waar vind ik SmartSchool? De smartschoolomgeving van onze school vind je op: http://atheneumboom-rvl.smartschool.be Tip: om te vermijden dat je telkens dit adres moet intikken:

Nadere informatie

Basis Excel cursus 2013

Basis Excel cursus 2013 Basis Excel cursus 2013 Learnit Training Gratis cursus Excel 2013 Deze Learnit cursus is ontwikkeld om u een indruk te geven van het rekenprogramma Excel 2013 en haar mogelijkheden. In zes lessen leert

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine.

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Wat is een draaitabel? Een draaitabel (Engels: pivot table) is een soort tabel die datalijsten in spreadsheets zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basishandelingen

Hoofdstuk 2 Basishandelingen Hoofdstuk 2 Basishandelingen Overzicht van de vereiste voorkennis Kennismaking met Windows Basishandelingen in Windows Hoofdstuk 1: Inleiding Je leert in dit hoofdstuk Studietaak 1: De celaanwijzer verplaatsen......................................................207

Nadere informatie

Minder bekende functies in Excel

Minder bekende functies in Excel Minder bekende functies in Excel Handleiding van Auteur: CorVerm Maart 2011 Datum/tijd plaatsen in een cel Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van

Nadere informatie

In dit hoofdstuk organiseren we de lay-out van de website. We doen dit aan de hand van blokken, en menu s.

In dit hoofdstuk organiseren we de lay-out van de website. We doen dit aan de hand van blokken, en menu s. Hoofdstuk 7: Structuur van Drupal: Blokken en menu s 7.1. Inleiding In dit hoofdstuk organiseren we de lay-out van de website. We doen dit aan de hand van blokken, en menu s. Blok-layout: een blok laat

Nadere informatie

Website met Wordpress

Website met Wordpress Website met Wordpress 5. Tabellen Onderwerpen van deze les: Editor Tiny MCE toevoegen Tabellen maken met TinyMCE WP-Table reloaded installeren en gebruiken Excel importeren in WP-Table reloaded Content

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL 1 EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2 2. Dia's Maken In de vorige module heeft u geleerd hoe u een titeldia aan uw presentatie toevoegt. Natuurlijk bestaat een presentatie niet uit één enkele dia. In deze module gaan we verder in op het maken

Nadere informatie

Maak van je tabel een database. Handleiding van Helpmij.nl

Maak van je tabel een database. Handleiding van Helpmij.nl Maak van je tabel een database. Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 handleiding: Maak van je tabel een database. Database in Excel. Zoals alle vorige afleveringen is ook deze aflevering weer

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

2. Een adressenbestand maken in Excel

2. Een adressenbestand maken in Excel 23 2. Een adressenbestand maken in Excel Als u een grote hoeveelheid brieven of kaarten gaat versturen, kan het handig zijn om daarvoor adresetiketten af te drukken. Adresetiketten kunt u gebruiken voor

Nadere informatie

C-MINE CULTUURCENTRUM Handleiding online abonnementen en/of losse tickets bestellen

C-MINE CULTUURCENTRUM Handleiding online abonnementen en/of losse tickets bestellen C-MINE CULTUURCENTRUM Handleiding online abonnementen en/of losse tickets bestellen STAP 1: website Surf naar www.c-minecultuurcentrum.be en klik rechts onder online ticketing op Bestel hier je ticket

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Excel Controller. Jaarrekening

Excel Controller. Jaarrekening Handleiding in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 13-04-2011 F. van Eedenstraat 2 I. www.excelcontroller.nl KVK Rotterdam 24.31.44.22 T. 087 8758788 3351 SM Papendrecht E. info@excelcontroller.nl

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie.

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie. VOORBLAD MAKEN Een voorblad maken is een afronding voor je boek. Meestal begin je dan ook met het schrijven van je boek en wacht je met het voorblad als laatste (de slagroom op je toetje). Op een voorblad

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Opmaken en printen van adresetiketten in Microsoft Word 2007

Opmaken en printen van adresetiketten in Microsoft Word 2007 Opmaken en printen van adresetiketten in Microsoft Word 2007 1. Voor het maken van adresetiketten dient men te beschikken over een database met de adressen Men kan dit opmaken in Word, Excel, Access of

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Basis Excel Uitgave 2010 Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke Werken met mappen 1 HANDLEIDING BASIS EXCEL 3 1 Inleiding 3 2 Belangrijke functies 8 3

Nadere informatie

Een website bouwen. De H@ndel en wij 5.3 Ha Google sites 1/19

Een website bouwen. De H@ndel en wij 5.3 Ha Google sites 1/19 Een website bouwen Inhoud 1 Aandachtspunten bij het bouwen van een website... 2 1.1 De structuur van de site... 2 1.2 De inhoud van de site... 2 1.2.1 Werk je site regelmatig bij... 2 1.2.2 Let op de taal!...

Nadere informatie