DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN?"

Transcriptie

1 ACTIEFICHE - SECUNDAIR DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? duurzame straffe Uitdaging Met de klas of werkgroep gaan jullie op zoek naar het juiste product of dienst en via een marktonderzoek gaan jullie na of er potentiële klanten zijn. Aan jullie om de behoeften te detecteren en in te vullen met een goed product of dienst. Een hele uitdaging op zich, maar je kan met de leerlingen een stapje verder gaan. Duurzame innovatie is in het bedrijfsleven het toverwoord voor de komende jaren. Bedrijven die creatief nadenken over het produceren en in de markt zetten van vernieuwende producten en het leveren van vernieuwende dienstverlening, zullen altijd een streepje voor hebben op hun concurrenten. Vernieuw, innoveer en denk goed na over de meerwaarde die jouw mini-onderneming zal brengen. Heel wat ondernemers en bedrijven hebben het begrepen: duurzaamheid is niet enkel een kwestie van milieubescherming. Het betekent ook: je bedrijfje efficiënter maken, bewust omgaan met middelen en materialen en hiervoor een lange termijnplanning opstellen. Motiveren en zorg dragen voor het welzijn van het personeel horen daar ook bij. Ook passie en plezier, maken deel uit van duurzaamheid en zijn belangrijk om je potentiëklanten te motiveren, te sensibiliseren en te overtuigen. Duurzaamheid is geen containerbegrip, maar kan heel concreet ingevuld worden. Denk maar eens aan initiatieven zoals: de WASBAR, waar je rustig je was kan laten draaien terwijl je geniet van een lekkere koffie, cocktail of lunch en ondertussen met vrienden afspreekt, verder werkt aan hun bureaus met gratis Wi-Fi of geniet van een concert; repaircafés, waar mensen elkaar helpen om producten te herstellen. Mini-ondernemingen met een duurzame eco-efficiënte bedrijfsvoering maken kans op de Eco-efficiëntie Award, die uitgereikt wordt tijdens de regionale Vlajo Mini Star Awards Aanpak Ga niet over één nacht ijs bij de keuze van wat jouw mini-onderneming zal doen. Brainstorm uitvoerig en stel hierbij de juiste vragen! Tracht out of the box te denken, ga voor vernieuwing.

2 Neem volgende vragen mee in het marktonderzoek: Waaraan is er behoefte op onze? Waaraan is er behoefte bij de leerlingen? Waaraan is er behoefte bij de leerkrachten? Waaraan is er behoefte bij onze vrienden, ouders, misschien zelfs bij jullie grootouders! Wat willen we met onze mini-onderneming bereiken? Draagt ons product bij aan de samenleving of aan een beter milieu? Zijn we op zoek naar een product? Aan welke producten is er behoefte op onze? Kunnen we een dienst aanbieden? Welke diensten zouden van pas komen op onze? Jullie willen voedingsproducten verkopen? Wat is duurzame voeding? duurzame straffe Voorbeeld 1. Kunnen we een online platform opstarten voor het aanbieden van onze diensten? Misschien is er op jullie wel vraag naar bijlessen wiskunde, Frans, Engels, chemie, Kunnen we hiervoor iets aanbieden? Op welke manier kunnen we de juiste mensen bij elkaar brengen? 2. Kunnen we materiaal waar jullie zelf wat uitgegroeid zijn niet op de één of andere manier verhandelen of aanbieden? Bespreek na de keuze van jullie product of dienst alle stappen van de levenscyclus: Van welk materiaal werden onze producten gemaakt? Welke materialen gaan we gebruiken? Van waar komen deze grondstoffen? Zijn er nog voldoende van deze grondstoffen? Kunnen we gerecycleerd materiaal gebruiken of producten of onderdelen hergebruiken? Is er verpakking nodig? Kunnen we op een milieuvriendelijke manier verpakken? Hoe zal het transport gebeuren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons product lang mee gaat? Kunnen we een hersteldienst aanbieden? Wat gebeurt er met ons product als het afgedankt wordt? Wat gaat er gebeuren met ons product of onze dienst na het afronden van onze mini-onderneming? Op zoek naar informatie over alle stappen in de levenscyclus van een product met concrete voorbeelden? Neem een kijkje op

3 Bekijk ook hoe jullie mini-onderneming gerund zal worden. Bespreek volgende vragen: duurzame straffe Hoe nemen we duurzaamheid op in de missie en visie van onze mini-onderneming? Hoe kunnen we met ons bedrijfje laten zien waar we voor staan? Hoe kunnen jullie de mini-onderneming duurzaam runnen? Jullie kunnen kiezen voor een papier-arme administratie en zoveel mogelijk digitaal aanbieden, communiceren, enz, Jullie kunnen kiezen voor milieuvriendelijke en lokale producten en niet voor de klassieke goederen die aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden. Wordt ons product in goede arbeidsomstandigheden gemaakt? Misschien kunnen de producten gemaakt worden door een andere afdeling op, een andere, een andere mini-onderneming. Tracht de mini-onderneming te versterken door samen te werken met anderen. (ASO/TSO/BSO/BUSO) Kunnen we met de mini-onderneming arbeidsplaatsen creëren? Misschien voor mensen die moeilijk tewerkstelling vinden? Licht je mini-onderneming door met de MVO-scan op Inspiratie Nood aan inspiratie? Deze vier mini-ondernemingen wonnen de OVAM Eco-efficiëntie Award. Ride n Shine opleiding Marketing & Management, viio handel en humaniora te Borgloon Ride n Shine wast auto s op een ecologische manier. Deze mini-onderneming biedt dus een dienst of service aan in de plaats van een product. Voor de carwash maken zij gebruik van regenwater, afgedankte emmers van een bedrijf en ecologische kuisproducten. De nodige elektriciteit wordt geleverd door de zonnepanelen van de. Een deel van de winst wordt aan het goede doel Water for Everyone geschonken.

4 ReCYCLEing duurzame straffe opleiding Marketing en Ondernemen, Sint-Godelieve-instituut te Kapelle-op-den-Bos ReCYCLEing geeft een nieuw en hip leven aan oude afgeschreven fietsen. Versleten en kapotte onderdelen worden vervangen door goede tweedehands stukken én de fietsen krijgen ook een nieuwe uitstraling doordat zeeen laagje verf krijgen. Naast de professionele aanpak van deze ploeg valt ook het sociale aspect van het project op: tweedehandsverkoop maakt fietsen voor iedereen laagdrempelig, er was ook een project fietsen voor kansarmen in samenwerking met het plaatselijk OCMW, en de actie veilig in het donker op de. Kortom, ReCYCLEing heeft aandacht voor de 3P s: people, planet, profit! OLDSKOOL OLDSKOOL is een zeer mooi voorbeeld van upcycling. De mini-onderneming maakt zelf ontworpen Mapbags van gerecupereerde stoffen. De producten zijn elk uniek, wat maakt dat de gebruiker langer zorg voor zal dragen voor zijn eigen en gepersonaliseerde Mapbag. Upcyling betekent dat een materiaal na het aanbrengen van een wijziging of ingreep opgewaardeerd werd. Niet elke wijziging van een materiaal of product valt daarom onder upcycling of is daarom ook ecologisch en/of nuttig. De aangepaste wijziging moet een meerwaarde betekenen. In het algemeen is het niet zo makkelijk om gerecycleerde materiaal in trendy en tijdsgevoelige modeaccessoires te gebruiken, maar daar slagen ze bij OLDS- KOOL met glans in.

5 Z lamp duurzame straffe opleiding handel van het OLVI PIUS X te Zele Z lamp gaat volledig voor duurzaamheid! Deze mini-onderneming ontwikkelde zelf een zaklamp die werkt op de restspanning die lege 9-volt batterijen nog bevatten. De mini-onderneming zorgde hierbij ook voor een voldoende groot aanbod van lege batterijen door contact op te nemen met een naburig bedrijf. Iedereen die een zaklamp aankoopt, krijgt twee reservebatterijen. De Z lamp wordt vervaardigd uit gerecycleerd en hergebruikt materiaal. De lichtsterkte is regelbaar waardoor de zaklamp ook weer scoort op efficiëntie. De studenten van de richting handel ging een samenwerking aan met leerlingen van een technische opleiding binnen de voor de productie van Z lamp. Informatie over circulaire economie Bekijk de animatie van de Ellen MacArthur Foundation over de circulaire economie. Circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.

6 duurzame straffe Informatie over het sluiten van materiaalkringlopen In de presentatie Sluiten van materialenkringlopen vind je informatie terug over hoe je materialenkringlopen kan gaan sluiten in de sectoren kunststoffen, metalen, voeding, textiel en kleding en bouw. Resultaat Pak uit met jullie duurzame en vernieuwende mini-onderneming! Laat zien waar jullie voor staan. Communiceer dit zowel binnen als buiten de. Bovendien kan ook de dit uitdragen. De leerlingen thema s als duurzaamheid en eco-efficiëntie bijbrengen, is het kenmerk van een geëngageerde die aan de startblokken wil staan van het duurzaam ondernemerschap van haar leerlingen. Meer informatie kan je ook vinden op volgende websites:

7 Draaiboek presentatie Duurzaam Ondernemen voor Vlajo leercoaches mini-ondernemingen tijdsduur wat uitwerking Beeld Nodig? 15 min. kennismaking Polsen naar hun kennis over duurzaamheid aan de hand van beelden. VRAAG? Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou? HOE? Iedereen kiest een kaart en noteert wat volgens hem/haar duurzaamheid is op een post-it. Daarna worden de post its en kaarten in groepen van 4 à 5 personen besproken om tot een gezamenlijke definitie te komen. Nabespreking gebeurt plenair. Alle groepen lichten toe wat voor hen duurzaamheid is. 20 à 30 min levensloopspel We staan stil bij de levensloop van onze gebruiksvoorwerpen/producten door in de huid te kruipen van een Belgische onderneming. HOE? We spelen het levensloopspel. De groep wordt onderverdeeld in 4 teams. Post-its Stiften Caleidoscopiocards om/ Levensloopspel Broederlijk Delen. Op te vragen bij Margot Depraetere Margot.Depraetere@broederlijkd elen.be Het 3P-model is de leidraad voor de nabespreking. 5 min circulaire economie We gaan we op zoek naar alternatieven voor onze grondstof en energieverslindende economie, levensstijl. Een lineaire economie is niet langer haalbaar. De circulaire economie biedt een antwoord. Filmpje Ellen MacArthur 10 min materiaalkringlopen sluiten Doornemen presentatie over hoe materiaalkringlopen gesloten kunnen worden. De presentatie baseert zich op de leefwereld van een student. Hierdoor kan de student zich meteen inleven in de aangehaalde voorbeelden. Per onderdeel, zoals de kleding die je draagt, de laptop die je gebruikt, de lunch die je verorbert, de spullen die je gebruikt voor de hobby en het huis waarin je woont, wordt het probleem geschetst en, nog belangrijker, manieren getoond om dit anders te gaan doen. De alternatieven die in de presentatie aan bod komen, kunnen een insteek zijn voor een mini-onderneming rond op te bouwen of kunnen inspireren tot nieuwe ideeën. Presentatie: ovam/ Document: gramma.be/sites/default/files/at oms/files/ %20vmp- Handleiding-Prezi-LR.pdf 15 min brainstorm Daag de deelnemers uit om via de kernwoorden create, repair, share tot mogelijke opdrachten, acties, initiatieven te komen die je samen met de leerlingen op zou kunnen doen rond een duurzame mini-onderneming. HOE? De deelnemers worden opnieuw verdeeld in groepen en krijgen een flap met daarop create, repair en share. Met behulp van post-its worden deze op de flap geplaatst. Flappen met create, repair en share Post Its Stiften

8 5 min now how wow Alle ideeën worden geclusterd volgens now, how, wow. Now how wow flap 5 min meerwaarde Het is enorm belangrijk dat men bij de opstart van de mini-onderneming goed nadenkt over de meerwaarde die de mini wil betekenen. Nu hebben we tot nu toe al wat ideeën kunnen verzamelen en hebben we ons laten inspireren door verschillende voorbeelden. Iedereen voelt aan dat het doorverkopen of het gaan herverpakken van een product niet echt een meerwaarde betekent. We willen dat de leerlingen nadenken over wat ze met de mini-onderneming willen bereiken? Film Les Rebelles d Anvers : Hoe komt men nu tot een goed idee? Start vanuit een behoefte die er is. Doe dan een marktonderzoek waarbij men op zoek gaat naar waar er behoefte is binnen de, bij de leerlingen, de leerkracht, en kijk ook eens daarbuiten. Een filmpje ter inspiratie van hoe innovatief men kan zijn en een bepaalde keten te gaan herdenken. 15 min afronden Boodschap meegeven om verder na te denken en te innoveren. Het komt er echt op aan om met iets vernieuwends en innovatief te komen en dat positief bijdraagt tot een duurzame samenleving. Post its Stiften

9 Duurzaam ondernemen, hoe begin je er aan?

10 Levensloopspel

11 3P-model van duurzaamheid

12 Naar een circulaire economie

13 Sluit materiaalkringlopen

14

15

16 Meerwaarde mini-onderneming? Ga niet over één nacht ijs bij de keuze van wat jouw mini-onderneming zal doen. Brainstorm uitvoerig en stel hierbij de juiste vragen! Tracht out of the box te denken, ga voor vernieuwing.

17

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN?

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? ACTIEFICHE - SECUNDAIR DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? Uitdaging Met de klas of werkgroep gaan jullie op zoek naar het juiste product of dienst en via een marktonderzoek gaan jullie na of er potentiële

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN Wat is er aan de hand? Elk jaar verdwijnt gerief in de vuilnisbak, hoewel het eigenlijk nog niet versleten is. Vaak is dat gewoon omdat

Nadere informatie

Voka Open Bedrijvendag

Voka Open Bedrijvendag Voka Open Bedrijvendag Met je klas naar de Open Bedrijvendag en omgekeerd Inleiding voor de leerkracht Gefeliciteerd! Weldra ga je met de klas tijdens de Voka Openbedrijvendag op bezoek bij een onderneming.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid. Leen Van der Meeren

Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid. Leen Van der Meeren Duurzame overheidsopdrachten inbouwen in lokaal beleid Leen Van der Meeren Een opdracht voor lokale besturen? Verkleinen ecologische voetafdruk Groene impuls aan de markt Voorbeeldfunctie: leading by example

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken DutchSpirit vervaardigt duurzame maatpakken en richt zich op de doorontwikkeling van circulaire stoffen voor werkkleding. Met een vernieuwend businessconcept

Nadere informatie

Les 5: Sociaal ondernemen

Les 5: Sociaal ondernemen Les 5: Sociaal ondernemen praktisch theoretisch Vakken Nederlands, Moraalleer, Cultuurwetenschappen, Economie, Godsdienst, Maatschappelijke Vorming, Project Algemene Vakken. Doelstellingen en eindtermen

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs 1 Preview What will you do to change the world today? Primair onderwijs 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Microkrediet 6 Werkblad 1 Armoede 9 Werkblad 2 Microkrediet 11 Ondernemen wat is dat? 13 Werkblad

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Op naar een duurzame economie! Anders leren en werken, hoe doe je dat? Programma inspiratiesessie Welkom Inspiratiefilm

Nadere informatie

Groene ICT en Duurzame ontwikkeling: Meters maken in het HO. 31-1-2013 Groene ICT en Duurzame ontwikkeling

Groene ICT en Duurzame ontwikkeling: Meters maken in het HO. 31-1-2013 Groene ICT en Duurzame ontwikkeling : Meters maken in het HO Visie ICT groeit, ongecontroleerd, in een ijzingwekkend tempo. In hetzelfde tempo groeit onze afhankelijkheid, ongecontroleerd. Dit levert een enorm spanningsveld waarvan weinig

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad Van naar I Do Kempense InnovatieRaad Ideeën genereren Elke mens is een vat vol ideeën. Als je bedrijf op wieltjes loopt is het wellicht de moeite eens stil te staan en alles te herdenken. Net dan zijn

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING Een Toolkit met de waarom, wat en hoe aanpak voor slim, sociaal en duurzaam organiseren Met de toolkit kunnen organisaties hun missie opnieuw

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ongelukken, kleine hoekjes, ogenblikken... Een ongeluk zit in een

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht NIEUW HANDIGE DUURZAAMHEIDSTIPS www.duurzamehavenvanantwerpen.be Evenwicht tussen mens (people), milieu (planet) en welvaart (prosperity) H et tweede duurzaamheidsverslag,

Nadere informatie

Voorwoord. Voorwoord 9

Voorwoord. Voorwoord 9 Voorwoord Pierre Rabhi, filosoof, pionier in Frankrijk van de ecologische landbouw en oprichter van de kolibrie-beweging, vertelt de legende van de kolibrie, een legende afkomstig van de oorspronkelijke

Nadere informatie

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Winst met Waarde In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Erwin Meijboom Je hebt de stap genomen om deze e-paper te downloaden! Ben je startend ondernemer, wil je je startup gaan ontwikkelen,

Nadere informatie

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Ir. F.G.H. Jager Project Coordinator Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde f.g.h.jager@rug.nl Drs. G.C. Spronk Junior onderzoeker

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

WERKBOEK CORIEN OENEMA

WERKBOEK CORIEN OENEMA WERKBOEK CORIEN OENEMA WELKOM BIJ DE BUSINESS REBEL BOOTCAMP Heel hartelijk welkom bij de Business Rebel Bootcamp. Ik ben blij dat je hier bent. Mijn naam is Corien Oenema. Ik ben de businessrebel, blogger,

Nadere informatie

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar:

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: 8-9-2016 Circulair inkopen Alkmaar 8 september 2016 Pieter van den Herik - MVO Nederland

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor korte toekomstbabbel Leidraad voor toekomstbabbel 4 tot 8 personen 20 min Nodig enkele buren, vrienden, een groepje

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014 Missie Visie ICT groeit, ongecontroleerd, in een ijzingwekkend tempo. In hetzelfde tempo groeit onze afhankelijkheid, ongecontroleerd. Dit levert een enorm spanningsveld waarvan weinig mensen zich bewust

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu!

Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken begint met je bewust worden van een aantal zaken. Wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Waarom doe ik dingen op de manier hoe ik ze doe?

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1

Waste Away Challenge. www.urbanseeds.nl. www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl. T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 www.urbanseeds.nl Waste Away Een afvalstrijd tussen middelbare scholen www.urbanseeds.nl urbanseeds_nl urbanseeds.nl T e l : 0 6 4 4 0 6 2 4 2 1 Waste Away De Waste Away is het startpunt voor middelbare

Nadere informatie

Vragenlijst Duurzame mode algemeen

Vragenlijst Duurzame mode algemeen Vragenlijst Duurzame mode algemeen 1. Wat is uw leeftijd? -graag aanvinken wat van toepassing is- 37% 0 onder de 20 jaar 63% 0 tussen de 20 en 30 jaar 0 tussen de 31 en 40 jaar 0 tussen de 41 en 50 jaar

Nadere informatie

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN MVO IN 1 DAG Management functies, MVO Verantwoordelijken Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Nadere informatie

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG Wat: De gezondheidsmatrix stelt de verschillende strategieën, doelgroepen en contexten voor waar een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid op inzet en zich naar

Nadere informatie

Het levenswiel staat voor een aantal belangrijke gebieden in je leven, die gezamenlijk bepalen hoe goed je in je vel zit. Die gebieden zijn:

Het levenswiel staat voor een aantal belangrijke gebieden in je leven, die gezamenlijk bepalen hoe goed je in je vel zit. Die gebieden zijn: Het Levenswiel Het levenswiel staat voor een aantal belangrijke gebieden in je leven, die gezamenlijk bepalen hoe goed je in je vel zit. Die gebieden zijn: Gezondheid (fysiek en mentaal welbevinden, energie)

Nadere informatie

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod Brussel. Koning Albert-II laan 35.

Voorstellen van diverse masterclasses in het kader van MVO-basisaanbod Brussel. Koning Albert-II laan 35. KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN MVO Vlaanderen Koning Albert-II laan 35 1030 Brussel info@mvovlaanderen.be www.commotie.be KENNISCENTRUM DUURZAAM ONDERNEMEN Voorstellen van diverse masterclasses in het

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

DRAAIBOEK. Leon Muilwijk

DRAAIBOEK. Leon Muilwijk DRAAIBOEK CIRCULAIR HERONTWERP Leon Muilwijk 06-10986515 IDEEJA draaiboek fase 1 PRE-PRODUCTIE Nederland verandert in een circulaire samenleving. Behalve beleidsmakers en vooruitstrevende bedrijven, weten

Nadere informatie

Hoe maak je een effectieve marketingstrategie?

Hoe maak je een effectieve marketingstrategie? Hoe maak je een effectieve marketingstrategie? Datum: 9 februari 2019 Auteur: Kim Lanjouw Feedback: kim@imkk.nl Nieuwe white papers automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief op www.imkk.nl

Nadere informatie

Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING

Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING Nascholing Water Scholen ondersteunen bij EDUCATIE DUURZAME ONTWIKKELING We streven naar een wereld waarin iedereen geniet van het recht op een menswaardig leven op een gezonde planeet. Educatie Duurzame

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

CHRIS VERMEULEN LES 4. De rol van je bedrijf in het grotere geheel. Online Strategie Roadmap "Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie.

CHRIS VERMEULEN LES 4. De rol van je bedrijf in het grotere geheel. Online Strategie Roadmap Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie. CHRIS VERMEULEN LES 4 De rol van je bedrijf in het grotere geheel Online Strategie Roadmap "Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie." LES 4 De rol van je bedrijf in het grotere geheel Even

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven)

Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Introductie tot Wereld van Nestor Lancering 4 oktober 2012, VVSG-ouderendag (Leuven) Inhoud > Introductie > Wat is Wereld van Nestor? > Hoe werd het ontwikkeld? > Hoe ziet het er uit? > Wanneer te gebruiken?

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL

HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL HOW TO: HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL Een handleiding vol met tips hoe je snel geschikt personeel kunt vinden, boeien en behouden. L1NDA 1 Introductie Elk jaar moeten er in de horeca 150.000

Nadere informatie

Ondernemerschap mbo (K0165)

Ondernemerschap mbo (K0165) Examen Keuzedeel Ondernemerschap mbo (K0165) Twee belangrijke termen spelen een rol in dit examen. Haal ze niet door elkaar! PMC = Product Markt Combinatie (Een op een bepaalde doelgroep afgestemd product)

Nadere informatie

Plan het plan. Brainstorm methodieken. 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken

Plan het plan. Brainstorm methodieken. 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken Plan het plan Brainstorm methodieken Auteur: Ellen De Grauwe edegrauwe@vvj.be 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken Een brainstorm is ideaal om heel veel ideeën bij elkaar te bedenken. Maar niet

Nadere informatie

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche KLEIN SPOOK (BELGIË) Opgericht in 2011 Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba Private ondernemingen/ecologisch

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties Wat: De gezondheidsmatrix is een model dat verschillende strategieën en niveaus voorstelt. Een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid voeren in de voorziening betekent

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

De omgekeerde piramide Dirk De Boe

De omgekeerde piramide Dirk De Boe De omgekeerde piramide Dirk De Boe Een bedrijf in de vleesindustrie Individuele Creativiteit Collectieve Innovatie Welke CONCRETE actie kan JIJ ondernemen om de VERANDERING van binnenuit te faciliteren

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Naar een afval(heffing)loze samenleving?

Naar een afval(heffing)loze samenleving? Naar een afval(heffing)loze samenleving? Actualiteitendag Lokale Belastingen november 2016 Marc Veenhuizen Olaf Prinsen In het nieuws... De presentatie Circulaire economie, een korte beschrijving Van Afval

Nadere informatie

Functieomschrijving stagestudent

Functieomschrijving stagestudent Functieomschrijving stagestudent Waarom bieden wij een stageplaats aan? Wij beschouwen het aanbieden van een stageplek als een belangrijk onderdeel van onze werking. Op die manier kunnen we jongeren de

Nadere informatie

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap

Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Organiseer zelf je babbel over Mortsel! Leidraad voor een groepsgesprek Tijd:30 à 45 minuten, met 4 tot 16 personen/benodigdheden: post-its of blaadjes papier balpennen - flap Enkele tips: Zoek iemand

Nadere informatie

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE)

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) 1 WELKE SECTOREN EN PROFIELEN ZIJN ER? WELKE 3 ONDERDELEN WIL JE UITPROBEREN? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Tijdsduur van de volledige opleiding: maximum 1 uur. 1. Voorbereiding Vóór de opleiding plaats vindt. Doel In deze minivorming

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Versterken coöperatieve impact

Versterken coöperatieve impact Versterken coöperatieve impact Wat gaan we doen om samen een dam op te werpen tegen de gevolgen van dementie? ledenbijeenkomst dinsdag 7 februari 2017 9.30 uur Welkom en introductie (Mijke Nouwen) 9.40

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Programma Circulaire Economie

Programma Circulaire Economie Programma Circulaire Economie Opening voorzitter Circulaire economie Wat is dat? Kringloop goederen; zo hoort het Pauze Hoe werkt HVC Discussie Afsluiting Schrijf in voor 4 juni. Bezoek bedrijven Samen

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

Congres biobased meets circular economy

Congres biobased meets circular economy Congres biobased meets circular economy Holistisch kijken naar organisaties en het aansturen op een balans tussen het creëren van meervoudige waardecreatie in ketens en de draagkracht van het (natuurlijk)

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie