Wijkaanpakprogramma Meijhorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijkaanpakprogramma Meijhorst"

Transcriptie

1 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Inleiding De rolverhouding tussen bewoners en overheid is aan het veranderen. Er komt meer ruimte voor bewoners om aan het roer te staan in hun eigen omgeving, om mee te praten, mee te beslissen en vooral mee te doen in de eigen wijk. Het kan daarbij gaan om de openbare ruimte, de veiligheid, kunst en cultuur of de sociale samenhang. De gemeente nodigt de bewoners van Meijhorst van harte uit om hun wensen en dromen voor de wijk te formuleren, medestanders te zoeken en vervolgens zelf aan de slag te gaan. Natuurlijk is het niet zo dat de gemeente en andere wijkpartners, zoals corporaties, politie, de Brede School en het opbouwwerk zich terugtrekken. Integendeel zelfs! Maar zij laten het initiatief bij bewoners en zijn op de achtergrond beschikbaar met advies, ondersteuning en eventuele financiën. De gemeente heeft onlangs in de Stadsvisie 2020 vastgelegd dat zij vertrouwen heeft in de eigen kracht van haar bewoners. Bij dat vertrouwen hoort ook het bieden van ruimte voor verrassende of onverwachte ideeën en het geven van verantwoordelijkheid aan bewoners. De gezamenlijke wensen en actiepunten van bewoners, gemeente en wijkorganisaties leggen we vast in het wijkaanpakplan voor Meijhorst. Doelstelling Het WAP Meijhorst draagt bij aan het bereiken van de volgende doelstelling: Een veiligere wijk, een aantrekkelijkere woonomgeving en meer sociale verbondenheid. Waarom een wijkaanpakprogramma? Het wijkaanpakprogramma Meijhorst heeft de volgende functies: Het legt de afspraken tussen bewoners, gemeente en partners transparant vast en monitort de voortgang; Het legitimeert de inzet van middelen en mensen voor een bepaald gebied in een bepaalde periode; Het beschrijft de samenhang tussen de maatregelen (en daarmee de samenhang tussen de verschillende partijen en de meerwaarde van een gezamenlijke aanpak); Het geeft een wijkgerichte inkleuring aan de beleidsprogramma s; Het is een communicatiemiddel richting bewoners en partners (wie doet wat wanneer)

2 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Het wijkaanpakprogramma streeft niet zozeer naar 100% volledigheid, maar naar prioritering, gezamenlijkheid en inzichtelijkheid. Het wijkaanpakprogramma moet in één oogopslag laten zien wie, wat en wanneer de komende jaren gaat oppakken in Meijhorst. Analyse Meijhorst (uit Wijkmonitor 2014) In 2014 heeft de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Nijmegen een studie verricht naar het huidige woon- en leefklimaat in de wijk Meijhorst. Enkele highlights van deze studie 1 : Wijkprofessionals beschrijven een heel betrokken buurt met relatief veel activiteiten, waaronder buurtpreventie. Het verleden van jongerenoverlast en incidenten is een schaduw. De situatie is al langer rustig, maar er is altijd angst voor de terugkeer van (zware) incidenten. De wijk kent naar verhouding veel aandachtsgroepen op het gebied van zorg en welzijn. Er wordt door gemeente en maatschappelijke organisaties relatief veel individuele ondersteuning gegeven. Veel indicatoren rond zorg en welzijn vallen negatief uit, en bewoners schatten hun gezondheid duidelijk ongunstiger in dan eerdere jaren. De aanwezigheid van een groot winkelcentrum en andere voorzieningen is voor wijkprofessionals een sterk punt, ook voor het elkaar ontmoeten. Een centrale factor in de wijk, deze kansen worden ook behoorlijk benut door bewoners. Ook in Meijhorst blijven bewoners kritisch over het (niet) schoon zijn van de buurt, het onderhoud van wegen en het ontstaan van verloedering. De bevolking was de afgelopen jaren in omvang stabiel en ontgroenend. De komende jaren verwachten we lichte krimp en (binnen de huidige bevolking) lichte vergrijzing en een afname van jongeren. 1 Voor een uitgebreide analyse en kwantitatieve en kwalitatieve cijfers: Zie Stads- en wijkmonitor 2014.

3 Wijkaanpakprogramma Meijhorst SPEERPUNTEN Er liggen vele en uiteenlopende kansen en uitdagingen voor het verbeteren van het wonen, werken en recreëren in Meijhorst. Daarmee kan sociale stijging binnen de eigen wijk mogelijk worden gemaakt. Partners in de wijk hebben samen de volgende speerpunten benoemd: Veiligheid (jongerenoverlast is een onderdeel) Jeugd (activiteiten, perspectief) Opbouw van de wijk (kwetsbare groepen, sociale binding) Bouwen en Wonen (woningen, voorzieningen) Openbare ruimte Beeldvorming / Communicatie / Netwerken VEILIGHEID JEUGD OPBOUW VAN DE WIJK BOUWEN EN WONEN 1. Inzet politie 8. Brede School KWETSBARE GROEPEN 2. Veiliger 9. Jongerenwerk 15. Sociaal wijkteam wijkteam Dukenburg 16. Regieteam 3. Inzet 10. Jongerenactiviteiten 17. Informatie- en adviespunt straatcoaches 18. Gezonde wijk 4. Jongerenaanpak 11. Sportactivi- Dukenburg teiten 5. Buurtpreventieteam 12. Cultuur 13. Buurtbattle 6. Wijkveiligheidspanel 14. Tafeltennis 7. Aanpak woonoverlast SOCIALE BINDING 19. Bewonersinitiatieven 20. Wijkcentrum Meijhorst 21. Wijkactiviteiten Ontmoetingskerk 22. OKC Horizon 23. Oud Hollandse spelen 24. Kunstbus 25. Fietstocht 26. Meijhorst zingt WONINGEN 27. Verkoop eengezinswoningen Talis 28. Onderhoud woningen Portaal 29. Verkoop flats Portaal (29 e -34 e straat) 30. Instroom Maisonnettes (Talis) 31. Haalbaarheid uitbouw Meiberg VOORZIENINGEN 32. Vernieuwing winkelcentrum 33. Behoud huidige niveau winkels 34. Markt OPENBARE RUIMTE OPENBARE RUIMTE 35. Ommetje 36. Verkeersover last 37. Wijkschouw 38. Wijkbeheerplan 39. Programma Amfiplaza 40. Moestuin 41. Beweegtuin BEELDVORMING / COMM & NETWERKEN 42. Social Media 43. Imago van de wijk

4 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Thema s Veiligheid Projecten Wat gaat er gebeuren Organisatie en contactpersoon 1 Inzet politie De wijkagent is nagenoeg vrijgemaakt voor Meijhorst, Tolhuis en Aldenhof. Dit betekent intensiveren/uitbreiden op een aantal zaken (door wijkagent en politieteam): Aanpak van multiprobleemhuishoudens (regieteam); Hoge prioriteit woninginbraken (huisbezoek, technisch onderzoek, buurtonderzoek); Hoge prioriteit alle geweldsdelicten; Extra aandacht voor druggerelateerde delicten en de actieve aanpak hierop; Gerichte aanpak met partners van mensen die overlast veroorzaken in hun wijk/straat; Contact onderhouden en in kaart brengen van diverse jeugdgroepen in de wijk. De goede samenwerking met de procesregisseuse werpt zijn vruchten af. We krijgen steeds meer vat op de multiproblemhuishoudens en kunnen de lijnen kort houden door een gedegen aanpak van beide kanten (hulpverlening en strafrechtoplossingen). Ook de shortlisten zijn een product van gezamenlijke aanpak, waardoor we korte lijnen hebben naar jongeren, ouders en andere verzorgers. Vanuit het wekelijkse wijkagentenoverleg worden de individuele casussen besproken en wordt gekeken naar prioritering van deze casussen. Hierbij wordt nadrukkelijk naar het wijkbelang gekeken. Ondanks dat het aantal woninginbraken niet hoog is in Dukenburg, zijn er diverse malen in het kader van het donkere dagen offensief, controles gehouden en zijn in samenwerking met het buurtpreventieteam Meijhorst en individuele bewoners preventierondes gelopen. Politie (F. van Driel) Bovenstaande items hebben nog steeds prioriteit en worden nog steeds aangepakt. 2 Veiliger wijkteam Inzet toezichthouders in veiliger wijkteam Het Veiliger Wijkteam is een samenwerkingsverband tussen politie (wijkagent is coördinator) en Bureau Toezicht & Handhaving voor een gerichte aanpak op basale veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken en overlast in de openbare ruimte. Het Veilig Wijkteam draait nog steeds, maar op een lager pitje. Toezichthouders zijn zichtbaar in de wijk aanwezig. De wijkgebonden inzet wordt in samenwerking met politie, wijkmanager en Bureau Toezicht & Handhaving vastgesteld. Tijdens de diensten is nadrukkelijk aandacht voor: Aanpak van aanhangwagens, campers, taxibedrijven, oud ijzerhandel; Politie (F. van Driel) Bureau Toezicht (R. van Loon)

5 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Zwerfvuil, grofvuil, troep in tuinen, aanbieden van afval; Aanpak hondenpoep; Parkeeroverlast, parkeerdruk. Waar de toezichthouders naartoe willen is een brede en op maat gesneden aanpak in de wijk in samenwerking met zowel interne als externe partners. Zien en gezien worden, kennen en herkend worden. Proactief optreden is het basisprincipe. Omdat het vaak om de beleving van de veiligheid gaat, wil Bureau Toezicht met haar inzet de subjectieve veiligheid in de wijk vergroten. Ze streven naar responsabilisering, het verantwoordelijk maken van de wijkbewoners voor de (veiligheids)problematiek in hun wijk. Deze overlast van jongeren is, wijk-breed gezien aanzienlijk afgenomen. Wij hebben vlak na de opening van de dansschool I AM HIPHOP een aantal overlastmeldingen ontvangen. De jongeren zorgden voor de overlast (geluidsoverlast, hanggedrag enz.) bij de ingang van de school. In samenwerking met de uitbater van de school en de politie hebben wij adequate maatregelen genomen (verscherpt toezicht, gesprek met de jongeren, inzet straatcoaches). Bij de ondergrondse container aan de achterzijde van Albert Heijn, Meijhorst 70 e straat is lozing van allerlei soorten afval een vertrouwd beeld. De acties die tot nu toe, zowel door ons als door de winkeliers zijn uitgezet heeft geen succes gehad. Het is nu nog de dagelijkse gang van zaken. Toename van parkeeroverlast, met name in en rondom het appartementencomplex op de Meijhorst 60 e straat en de 14 e straat. De woningbouwcorporatie Talis is op deze locatie bezig met een grootschalige renovatie. Parkeerprobleem wordt veroorzaakt door de bouwmedewerkers. Hier hebben wij meerdere keren tegen opgetreden. Er zijn diverse bekeuringen uitgeschreven. Parkeeroverlast speelt zich ook af op de Meijhorst 70 e straat, op het parkeerterrein van het winkelcentrum (parkeren buiten de vakken). Ondanks dat deze locatie regelmatig gecontroleerd wordt, wordt er dagelijks bekeuringen uitgeschreven. Zwerfvuil is een serieus probleem in de 20-er straten, maisonnette. Wekelijks wordt het zwerfvuil opgeruimd door de teams die aangestuurd worden door de maatschappelijke organisaties. De cultuur/mentaliteitsverandering is noodzakelijk. Anders blijft het probleem bestaan. Er wordt waar nodig opgetreden tegen aanhangwagens. Dit komt echter de laatste tijd weinig voor. Het verkeerd aanbieden van huisvuilzakken komt ook met enige regelmaat voor in het maisonnette-gedeelte, de 20-er straten.

6 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Door het winkelende publiek worden met regelmaat winkelwagens meegenomen buiten de winkelzone. Vervolgens worden deze in de wijk gedumpt/achtergelaten. Bij het aantreffen van deze winkelwagens verzoeken wij de betreffende winkels om deze op te halen. Dit gebeurt echter niet, met verloedering/ aantasting van straatbeeld als gevolg. Mbt straatmeubilair treffen wij zo nu en een scheef paaltje of een omgevallen verkeersbord aan. Ook graffiti komt voor. In de afgelopen periode hebben wij een aantal keren opgetreden tegen het sleutelen op de openbare weg en rioolvervuiling. 3 Inzet straatcoaches Straatcoaches worden sinds 2009 ingezet. Ze zijn een onderdeel van het samenwerkingsverband tussen jongerenwerkers, wijkmanagement en het veiliger wijkteam. Zij vullen de leemte tussen politie en jongerenwerkers, met als doel om jongerenoverlast in de openbare ruimte te reduceren en te voorkomen. Ze brengen partijen, zoals bewoners, ondernemers, jongeren en netwerkpartners bij elkaar, investeren in de verbinding met en tussen de diverse partijen en sturen op samenwerking. Ze beïnvloeden, coachen, bemiddelen, bouwen bruggen, vertalen, begeleiden, stimuleren, geven richting, normeren en spreken jongeren aan op hun gedrag. De straatcoaches zijn er altijd en voor iedereen (onpartijdig), ze zijn 24/7 bereikbaar en dagelijks aanwezig, op tijden en locaties die er toe doen. Twee vaste straatcoaches zijn contactpersoon voor de wijk Meijhorst. Bureau Straatcoaches (E. Bens) Piketmeldingen bij de straatcoaches. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. contact jongeren. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. contact netwerkpartners. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. contact winkeliers. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. contact bewoners. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. de algemene leefbaarheid. Vanaf april 2012 t/m december x Mutaties straatcoaches m.b.t. begeleiding, bemiddeling, hulpverlening en activiteiten. Vanaf april 2012 t/m december x De jeugdoverlast meldingen bij de politie 2013 (20x) We hebben de afgelopen periode (2014) met de volgende (netwerk)partners in de wijk Meijhorst actief en regelmatig contact;

7 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Regelmatig in contact met 11 vaste Winkeliers Regelmatig in contact met 12 vaste Bewoners Actief ondersteunen van 15 diverse Jongeren Regelmatig in contact met 24 Netwerkpartners Bij o.a. de volgende casuïstiek hebben de straatcoaches een rol gespeeld: Verplaatsen voetbalveldje Meldingen m.b.t. cameratoezicht Afbouwen cameratoezicht Overlast 18+ JC Staddijk Overlast JC De Horizon Overlast JOP jongeren 18+ Overlast winkelcentrum 18- Toezicht en sluiten voetbalkooi Ondersteuning sport- en wijkactiviteiten Ondersteuning Futsal Chabbab Ondersteuning Jongerenwerk Ondersteuning Buurtbattle Ondersteuning beheer Staddijk Ondersteuning beheer De Horizon Conflict Sluiten JC Staddijk Plan van aanpak Staddijk (nieuw) Stoppen graffity wijkcentrum Overlast zwembad/wijkcentrum Bijdrage JWD en sociaal wijkteam Inzet rondom Ramadan Inzet rondom oudejaarsdag Diverse presentaties Bijwonen bewonersplatformen Ondersteuning buurtpreventieteam Overlast Meiboom en theater Overlast sporthal Meijhorst Aanpak scooteroverlast Bemiddelen vechtpartij Bemiddelen overval AH Ondersteuning EK en WK activiteiten Ondersteuning Meijberg met kerst

8 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Overlast jongeren 33 e straat Vernielingen sportpark Staddijk Wijkbezoek gemeenteraad en burgemeester Meewerken aan artikelen in het wijkblad 4 Jongerenaanpak Dukenburg Er vindt maandelijks overleg plaats tussen Jongerenwerk Dukenburg, politie, Bureau Toezicht en straatcoaches. In dit overleg worden zaken besproken rondom jongeren(groepen), overlast/risicolocaties, activiteiten. Voor 2014 ligt de focus op het tegengaan van overlast door groepen via afspraken op locatieniveau (draaiboek). Door de korte lijnen en onderlinge communicatie worden signalen snel opgepakt, wordt gezamenlijk geopereerd en worden activiteiten afgestemd en gezamenlijk opgepakt. Het Veiligheidshuis is verantwoordelijk voor de aanpak van jongerengroepen/individuen. In het draaiboek Mooi Weer voor het stadsdeel Dukenburg zijn afspraken gemaakt over risicolocaties, verwijsplekken, activiteiten en voorzieningen voor jongeren. Ook zijn een escalatiemodel en bejegeningsprofiel opgenomen. Een aantal locaties bevindt zich in de wijk Meijhorst. Alle acties zijn erop gericht om de rust op straat te behouden. De mooi weer periode is in de zomer van 2013 rustig verlopen in Meijhorst. De voetbalkooi is met inzet van vrijwilligers open gebleven, ook tijdens de weekenden. In de zomerperiode hebben ook extra activiteiten plaatsgevonden, gericht op uitstapjes en ontmoeting. JC Staddijk was gedurende de zomerperiode gesloten. De doelgroep van JC Staddijk 18+ wordt vooral individueel begeleid. De mooi weer periode 2014 is eveneens rustig verlopen. Het gaat zo goed in Dukenburg qua jongerenoverlast dat besloten is om in 2015 de frequentie van het overleg wat terug te brengen naar eens in de 6 weken. Gemeente Nijmegen (I. van den Hoogen) 5 Buurtpreventieteam Het Buurtpreventieteam signaleert en rapporteert over allerlei zaken rondom veiligheid. Bewoners patrouilleren door een deel van de wijk en geven meldingen door aan politie en/of toezichthouders of aan de woningbouwcorporaties. De contacten met de politie verlopen goed. De teams lopen in het gebied rond de hoogbouw Boetbergen-Schuijlenburch (14 e, 60 e straat) en de laagbouw binnen de rondweg (50-er straten) maar houden ook de school en het gebied rondom de Horizon in de gaten. Op aanraden van de wijkagent lopen leden van het buurtpreventie-team nu ook vaak vroeger in de avond. De straatcoaches zijn ook s nachts aanwezig in de wijk. Het buurtpreventieteam geeft informatie en hulp bij het opzetten van teams in andere wijken. Bewoners (P. Saras)

9 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Woningbouwcorporatie Talis en de gemeente faciliteren het team. Het buurtpreventieteam loopt nog steeds regelmatig hun ronde door de wijk. De samenwerking met de andere partijen verloopt naar wens. 6 Wijkveiligheidspanel (commissie veilig Meijhorst) Het wijkveiligheidspanel Meijhorst komt op oproep bij elkaar om zaken te bespreken die te maken hebben met de veiligheid in de wijk. Deelnemers van het wijkveiligheidspanel zijn bewoners (commissie Veilig Meijhorst), wijkagent/veilig wijkteam, corporaties, opbouwwerker, Het Inter-Lokaal, een vertegenwoordiger van de Ontmoetingskerk en gemeente. Het wijkveiligheidspanel benoemt prioriteiten in de wijk, waarna gezamenlijk wordt bekeken hoe de onveiligheid het beste aan te pakken is. Het wijkveiligheidspanel is in 2014 bij elkaar geweest in verband met het verwijderen van de camera s rondom het winkelcentrum/wijkcentrum. Tevens zijn zij geconsulteerd over het verplaatsen van de voetbalkooi. Het panel is opgenomen in het algemene bewonersplatform Meijhorst. Gemeente Nijmegen (I. van den Hoogen) 7 Aanpak woonoverlast In Meijhorst is een kantoor van de wijkbeheerder van Portaal aanwezig en twee kantoren van de wijkbeheerder van Talis (hoogbouw en bij de maisonnettes). Deze wijkbeheerders zijn aanspreekbaar voor een actieve aanpak van o.a. woonoverlast bij huurwoningen en voor alle woning gerelateerde zaken. De corporaties in Meijhorst hebben een actieve aanpak in het signaleren/melden van hennepadressen, aanpak van rotzooi, rommel, huurschulden en woonoverlast en woonfraude in het algemeen. Talis (J. Weerkamp) Portaal (M. v.d. Broek) Dit is binnen Portaal beleid en geldt eigenlijk voor het hele woningbezit. De beheerder is het eerste aanspraakpunt voor bewoners in de wijk waar het gaat om woonoverlast gerelateerde zaken, woonfraude (oneigenlijk gebruik van woonruimte, hennepteelt etc.). Na melding vanuit de wijk onderzoekt de wijkbeheerder wat er speelt en rapporteert dit een de woonfraude-adviseur, die de zaak in behandeling neemt. Portaal moet vanwege bezuinigingen terug in het aantal Fte s voor wijk/complexbeheer. We proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen. Het aantal beschikbare uren zal verdeeld moeten worden onder het totale woningbezit in Nijmegen. Dit betekent dus per stadsdeel/wijk, dus ook voor Meijhorst een teruggang in uren.

10 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Jeugd Projecten Wat gaat er gebeuren? Organisatie en contactpersoon 8 Brede School Brede School de Meiboom is een samenwerkingsverband tussen instanties in de wijk (basisschool, Kion, Tandem, Sportservice, schoolmaatschappelijk werk, jeugdzorg en sportclubs). Uitgangspunt is het vergroten van ontwikkelingskansen van kinderen en ouders/wijkbewoners. In het brede zorgteam komen jongerenwerk, maatschappelijk werk en medewerkers van de school bij elkaar om signalen in beeld te brengen. Het brede school ondersteuningsteam is in het voorjaar van 2013 gestart en tot nu toe een aantal keren bij elkaar geweest. Om zowel de kwaliteit als de kwantiteit alle activiteiten ten te kunnen blijven aanbieden wordt er in de brede school met stageteams gewerkt. Er zijn koffieochtenden voor ouders, waarvoor zij zelf onderwerpen aandragen. Het Meiboomplein is een ontmoeting van ouders en medewerkers van de OWS. Ook wordt er geïnvesteerd in een goede samenwerking met de wijk. Sport, spel, bewegen en gezondheid nemen een belangrijke plaats in zowel binnen als buiten het onderwijs. In 2013 is de brede school een gezonde sportieve school xxxl geworden. Er is een uitgebreid dagelijks aanbod van naschoolse activiteiten in het activiteitenplein met sport, dans, muziek, theater, handenarbeid: Inloop op maandag, dinsdag en woensdag (kinderen groepen 1 t/m 6); Inloop op donderdag (kinderen groepen 7 en 8). Brede school de Meiboom (A. Nieuwenhuis) Kinderhuiskamer In de Kinderhuiskamer wordt voornamelijk gewerkt met stagiaires van ROC en HAN, door actieve wijkvrijwilligers en indien het nodig is, kunnen wij een beroep doen op ouders. De Kinderhuiskamer heeft een ontwikkeling meegemaakt van open inloop naar een gericht aanbod van activiteiten. Op maandag en dinsdag krijgen kinderen van groep 1 t/m 6 een keuze om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Er is een ruim aanbod en de activiteiten worden goed bezocht. Op woensdag is er een open inloop voor de groepen 1 t/m 4, daarnaast is er ook een aanbod aan sportactiviteiten voor groep 1 t/m 8. Op donderdag worden er gerichte activiteiten aangeboden voor de kinderen van groep 5 t/m 6. De Kinderhuiskamer wordt gecoördineerd door een agogische medewerker van Tandem. Er is een wisselend aanbod, zoals koken, sportieve spelletjes, creatieve activiteiten en voorlees activiteiten. De activiteiten zijn gericht op de verschillende ontwikkelingsgebieden, Tandem (L. Bagijn)

11 Wijkaanpakprogramma Meijhorst waar alle kinderen mee te maken hebben. Denk daarbij aan de sociaal emotionele ontwikkeling, taal ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling. 9 Jongerenwerk Dukenburg Voor jongerenwerk Dukenburg ligt er een nieuwe visie. Binnen deze visie zijn de specifieke aandachtspunten: Meidenwerk Jongeren in de groepen 7 en 8 Jongeren met een beperking Jongerenwerk Dukenburg De ambulant jongerenwerkers komen met name op straat en leggen van daaruit contact met de jongeren en de intensieve samenwerking met bewoners. Ze pakken de overlast signalen op. Dit doen zij in samenwerking met en door korte lijnen met de partners. Het project Op Jezelf is inmiddels geïntegreerd in het reguliere jongerenwerk. Het doel is om oudere jongeren met complexe problemen en een zwakke positie op de arbeidsmarkt toe te leiden naar arbeid en scholing en naar hulp op verschillende leefgebieden. De doelgroep bestaat uit zorgmijdende jongeren van 18 jaar en ouder. De jongeren met zeer langdurige problematiek of met een psychische achtergrond worden doorgeleid naar het FACT. Lindenberg Aldenhof Het Jongerenwerk Dukenburg biedt in de Lindenberg Aldenhof activiteiten aan gericht op ontmoeting, sport en vrijetijdsbesteding voor jongeren van 10 tot 18 jaar uit Dukenburg. Tevens is er veel aandacht voor educatieve en maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Verbinding maken met de buurt is een belangrijke secundaire doelstelling. Binnen de Lindenberg is er meer aandacht voor de diverse etnische groepen, aansluitend bij hun behoeften, zoals dans-, sport-, kunst- en participatieactiviteiten. Voorbeelden van aandacht voor etnische groepen zijn ook de talenondersteuning Marokkaanse kinderen i.s.m. Stichting An-Nour, de Somalische ouders die les geven aan Somalische kinderen en het dansen van Antilliaanse meiden. Voor onder andere de jongeren uit de Meijhorst vindt er huiswerkbegeleiding plaats in basisschool De Aldenhof. Vanaf september 2014 is er een vaste jongerenwerker actief op de brede school om meer activiteiten voor jongeren vanaf groep 7 en 8 en jarige te organiseren met als doel meer jongeren te bereiken. Samen met partners wordt er een activiteitenprogramma opgezet. Ook is er een speciaal aanbod voor kinderen en jongeren met een beperking ontwikkeld. In de loop van de jaren hebben we vanuit het jongerenwerk veel activiteiten uitgezet in

12 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Dukenburg. Het is een breed en divers aanbod. Jongerenwerk Dukenburg heeft samen met haar partners gezorgd voor een stabiel en structureel aanbod wat jaarlijks terugkeert. Een aantal activiteiten veranderen omdat de vraag vanuit de jongeren ook verandert, de rol van het jongerenwerk is hierin belangrijk. We zorgen voor een nieuwe en goede invulling van activiteiten. Deze methode wordt in ook in Meijhorst gehanteerd. Het Jongerenwerk Dukenburg biedt in de Lindenberg Aldenhof activiteiten aan gericht op ontmoeting, sport en vrijetijdsbesteding voor jongeren van 10 tot 18 jaar uit Dukenburg. Tevens is er veel aandacht voor educatieve en maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Verbinding maken met de buurt is een belangrijke secundaire doelstelling. Binnen de Lindenberg is er meer aandacht voor de diverse etnische groepen, aansluitend bij hun behoeften, zoals dans-, sport-, kunst- en participatieactiviteiten. Voorbeelden van aandacht voor etnische groepen zijn ook de talenondersteuning aan Marokkaanse kinderen i.s.m. Stichting Anour, de Somalische ouders die les geven aan Somalische kinderen en het dansen van Antilliaanse meiden. Wekelijks zijn er twee ontmoetingsmomenten voor jeugd uit de Dukenburg: dinsdag uur voor 14 plus jongeren en donderdag van uur voor jaar. Wekelijkse sportactiviteiten voor kinderen die niet of nauwelijks sporten i.s.m. Sportservice en twee vrijwillige ouders uit de wijk Uitbreiding Taalondersteuning: drie groepen op woensdagmiddag en drie op zondagochtend onder begeleiding van HAN studenten en een vrijwilliger uit de wijk. Verder loopt de samenwerking met de andere gebruikers van Lindenberg Aldenhof heel goed waardoor de jongeren steeds thuis voelen in Lindenberg. Voor onder andere de jongeren uit de Meijhorst vindt er huiswerkbegeleiding plaats in basisschool De Aldenhof. Het jongerenwerk in de Lindenberg bereikt door deze activiteiten veel jongeren uit Meijhorst, dit is na de verhuizing meer toegenomen door meer duidelijkheid en meer structuur in opzet van activiteiten we zijn zeer tevreden over onze plan van aanpak. De ambulant jongerenwerkers komen met name op straat en leggen van daaruit contact met de jongeren en de intensieve samenwerking met bewoners. Ze pakken de overlast signalen op. Dit doen zij in samenwerking met en door korte lijnen met de partners. Het ambulant jongerenwerk op Staddijk in de Meijhorst en Aldenhof is een belangrijke taak van het jongerenwerk. Alhoewel het rustig in de wijk lijkt met betrekking op overlast(meldingen) en vernielingen. De jongeren spreken de behoefte uit om bij iemand een verhaal kwijt te kunnen, een probleem of juiste een positieve ervaring te delen. De groep 15+ in deze wijken is goed aanspreekbaar en met enige extrinsieke motivatie willen ze zich ook op een positie manier inzetten in de wijk. De groep die hier onder zit is nog hanteerbaar. Dit wil niet zeggen dat dit zo blijft, deze groep heeft een grote

13 Wijkaanpakprogramma Meijhorst behoefte aan regels, structuur en begeleiding. Dit moet worden meegenomen in het nieuwe werkplan 2014/2015. De sluiting van jongerencentrum Horizon en het verplaatsen van de voetbalkooi zijn in 2014 zeer positief verlopen met jongeren en oudere bewoners is er een geschikte plek gevonden. Deze verhuizing is zeer goed opgepakt door wijkmanagement van gemeente, de inzet van partners en de samenwerking is soepel verlopen tot zeer goed. Bewoners hebben positief gereageerd op deze aanpak, ook is men zeer tevreden over de verminderde overlast, de sluiting van Horizon is zeer goed gecommuniceerd en is goed verlopen jongeren uit Meijhorst weten de weg te vinden naar de Lindenberg en kennen de jongerenwerkers van JWD. De afstemmingsoverleg met werkers uit de wijk wordt zeer positief bevonden en er zijn weinig overlast signalen. Het Jongerenloket komt naar Dukenburg en gaat 1 dagdeel per week inloop en spreekuur houden en dit in nauwe samenwerking met Op Jezelf en het Jongerenwerk. Locatie wordt de oude Prins Mauritsschool (tijdelijk locatie) tot januari 2015 daarna zal er verhuizing plaats vinden naar wijkcentrum Meijhorst. Dukenburg breed worden jongeren bij de volgende activiteiten betrokken: Spark festival jaarlijks start voorbereiding september 2014 uitvoering mei Dukenburg presenteert (Dromen over dukenburg) Buurt battle Mooie en slechte weer draaiboek New arts activiteiten 50 jaar bestaan dukenburg 2016 Verbinding met bewoners activiteiten Sport festival on the move in Zomer enz

14 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Jongerenactiviteiten JC Staddijk JC Staddijk is een stedelijke voorziening die bedoeld is voor 18+ jongeren. JC Staddijk wordt ingezet om de talenten van jongeren te ontwikkelen. Dit gebeurt door activiteiten als Young Skills (voor jong creatief talent uit Dukenburg), InterTeen Night (muziek en sport), Creatief Sappen (opnemen van muziek van talentvolle muziekkanten), Jamsessies, workshops, oefenruimtes voor muziekanten etc. De brassband houdt zijn repetities sinds begin 2014 in Staddijk. Het afgelopen half jaar hebben verschillende stagiaires geholpen bij de diverse activiteiten in JC Staddijk. In augustus 2013 heeft een concert plaatsgevonden in samenwerking met Doornroosje. Het theehuis heeft geen functie meer. De trends zijn veranderd. De behoefte bij de jongeren voor het roken van Sishapijp is verdwenen. JC Staddijk richt zich op (talentvolle) jongeren in Dukenburg in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. JC Staddijk wordt ingezet om de talenten van jongeren te ontwikkelen. Dit gebeurt door activiteiten als InterTeen Night (muziek en sport), oefenruimtes voor muzikanten, drumlessen, workshops en SPARK (jongerenfestival) JC Staddijk stelt de locatie (voormalig Theehuis, jongerencafé en sport/bewegingsruimte) beschikbaar voor jongeren in de schakelleeftijd (10 tot 15 jaar) waar zij terecht kunnen om activiteiten te organiseren. In augustus 2014 heeft het afsluitingsfeest van Dukenburg on the Move (zomeractiviteiten) plaatsgevonden genaamd Lovelife, georganiseerd door 14+ jongeren voor jongeren uit de wijk met optredens van artiesten en dj's. In juli 2014 is er een tienerdisco voor groep 8 van de Meijboom georganiseerd en begeleid door ouders en vrijwilligers. In mei 2014 heeft een gedeelte van het workshopaanbod van SPARK op Staddijk plaatsgevonden. In april 2014 opende Staddijk de deuren met een vol activiteitenprogramma door het hele pand. De Brassband en een dansgroep bestaande uit 20+ jongeren repeteert sinds begin 2014 in Staddijk. Lamine Gym traint drie keer per week in Staddijk sinds september 2014 Meideninloophuis Het aanbod voor meiden in Meijhorst bestaat uit het meideninloophuis en de gewone inloop. Het doel is om (allochtone) meiden uit hun isolement te halen en hun Jongerenwerk Dukenburg Ontmoetingskerk (J. Dorst, J. van der Meer, J. Rens) Jongerenwerk Dukenburg Meideninloophuis (A. Derksen)

15 Wijkaanpakprogramma Meijhorst maatschappelijke participatie te versterken. In een divers activiteitenprogramma wordt aandacht besteed aan zowel de versterking van sociale vaardigheden als aan persoonlijke ontwikkeling van de meiden. Er zijn momenteel drie groepen meiden: meiden. Deze komen elke woensdagavond. Ze krijgen een uur dansworkshops en daarna een uur beeldend vormen door Han-stagiaires meiden. Deze dansen twee keer per week. Op maandag dansen ze gemengd en op woensdag dansen ze alleen met de meiden. -Tenslotte de "oude" 16+ meiden. We kijken hoe we deze meiden komend jaar binnen houden. Het activiteitenprogramma bestaat uit: - huiswerkbegeleiding - sport & culturele activiteiten - moeder-dochteractiviteiten - ontwikkeling van sociale vaardigheden, empowerment, maatschappelijke participatie - ontmoetingsavonden met breed publiek o.a. ouders Maandelijks wordt er een thema-avond, onder de noemer Beauty with Brains georganiseerd. Voor meiden relevante thema's, zoals 'leven in 2 culturen', onderwijs, partnerkeuze, beroepsoriëntatie, voorbereiden arbeidsmarkt, financiële problemen, loverboys, seksueel misbruik/ (eergerelateerd) geweld en andere taboeonderwerpen worden besproken. Maar ook is er dit jaar meer aandacht voor het versterken van de meisjes zelf, empowerment, sovatraining, etc. De acteerlessen door een actrice van Spangass waren een succes en komen wellicht nog een keer terug. Zumba wordt niet meer gegeven op de Meiboom maar achter de Horizon bij "I Am Hiphop", de Urban Academy. Op woensdag middag hebben we een meidengroep op basisschool de Aldenhove, gemiddeld 8 meiden per keer, tussen 10 en 12 jaar oud. woensdagavond de meidengroep bij de Lindenberg Aldenhof, gemiddeld 10 meiden van gemiddeld 11 jaar. Dinsdagmiddag meidengroep Lindenberg Aldenhof. Groep start begin november met 6 meiden, vanaf 10 jaar. Met de meidengroep van de woensdagavond hebben we het afgelopen jaar ook gewerkt aan een theaterpresentatie i.sm. New Arts. De meiden hebben het eindproduct gepresenteerd op het Spark-festival. Doel van de meidengroepen is verder niet veranderd. Ook zijn er nog steeds thema-activiteiten maar alleen niet meer onder de naam "Beauty

16 Wijkaanpakprogramma Meijhorst and Brains" omdat Samira niet meer in Dukenburg werkt. De naam wordt niet meer gebruikt, de activiteit vindt nog steeds plaats. Donderdagmiddag is er contact met meiden én jongens op de Meiboom. Tijdens huiskamer activiteiten zijn er gemiddeld tussen de 20 en 25 kinderen aanwezig. Is een gemengde groep. De 16+ meidengroep bestaat niet meer. Dit is nu een gemengde dansgroep die 1x per week in de Lindenberg Aldenhof danst. Daarnaast is er ook een andere dansgroep actief (onder leiding van een student van dansschool). Dit is ook gemengde groep, gemiddeld 8 personen, zeer gemotiveerd. Zij maken gratis gebruik van Staddijk. Als tegenprestatie geven zij o.a dansworkshops voor de 10+ meidengroepen. Zumba is niet meer bij de Urban Academy, maar is op donderdagavond bij de Lindenberg Aldenhof meer schakelactiviteiten in Meijhorst gericht op de brede school de meiboom met als doel om meer meiden kennis te laten maken met het jongerenwerk Jongerenactiviteiten Ontmoetingskerk De ontmoetingskerk heeft een kinderkoor, dat op vrijdagmiddag repeteert. Het jongerenkoor repeteert op vrijdagavond, met aansluitend de mogelijkheid tot nakletsen in een eigen ruimte. In het laatste weekend van januari is er een theaterweekend. Hier wordt met een grote groep jongeren een theaterstuk ingestudeerd, decors gemaakt, lichtplan opgesteld. Kortom alle facetten die bij een dergelijk stuk aan de orde komen worden meegenomen door de jongeren zelf. 11 Sportactiviteiten Futsal Chabbab, Tandem en Sportservices Nijmegen stemmen hun activiteiten op elkaar af en zorgen samen voor een goed activiteitenaanbod, waarbij de activiteiten verdeeld zijn over geheel Dukenburg. Er vinden wekelijks twee sportbuurtactiviteiten in De Meijhorst plaats: op de maandagen dinsdagmiddag in het beweeggameslokaal van Brede School Meijhorst en in Sporthal De Meijhorst. Twee keer per week wordt meidenvoetbal aangeboden. Vier keer per jaar wordt met de gemeente gecheckt of het huidige activiteitenaanbod nog steeds voldoet aan de vraag van de wijk/ontwikkelingen in het stadsdeel. Dit betekent dat het activiteitenaanbod vier keer per jaar kan worden veranderd. Gemeente Nijmegen (J. van Thiel) Het sportaanbod is ongewijzigd.

17 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Brede School Meijhorst Rondom Brede School Meijhorst vinden wekelijks naschoolse sportactiviteiten plaats. Op de woensdagmiddag voor de groepen 1, 2, 3 en 4 en de groepen 5, 6, 7 en 8. Deze worden uitgevoerd door een sportdocent. Op donderdagmiddag zijn er het Extra Beweegmomentje, Crea Café en naschoolse projecten. Daarnaast is er op school een vakleerkracht actief die de lessen bewegingsonderwijs onder schooltijd verzorgt. Brede School Meijhorst is in ontwikkeling tot een Sportieve Gezonde School XL. Een omgeving waar met een integrale aanpak verbindingen worden gelegd tussen cognitieve ontwikkeling, sport en bewegen en lichamelijke en sociaal emotionele gezondheid van het kind. Sportservice Nijmegen en de Gezondheidsmakelaar van de GGD zijn hierbij betrokken. Behalve voor (meer) bewegen is binnen dit project aandacht voor gezonde voeding o.a. gezond ontbijten en gezond lunchen. Samen met de sportdocent gaat de gezondheidsmakelaar het initiatief nemen om ouderen van onder andere De Meiberg te koppelen aan sportieve activiteiten op school. Ze willen starten met e-gamen voor ouderen en kinderen van groep 6. Afgelopen schooljaar is de school begonnen met het verzorgen van een gezonde lunch voor alle kinderen die overblijven. Dat loopt heel goed. Er zijn afgelopen schooljaar bijeenkomsten voor ouders geweest over gezond eten en meer bewegen. Daar gaan we waarschijnlijk mee verder. School doet dit schooljaar weer mee met EU-schoolfruit dat wil zeggen dat ze vanaf november 25 weken gratis 3 stuks groente/fruit per leerling per week krijgen. Dat eten de leerlingen dan s ochtends als gezond tussendoortje. Er is veel aandacht voor (extra) bewegen. Gemeente Nijmegen GGD (M. Stals) Plussers en Bewegen De werkgroep Plussers en Bewegen Dukenburg heeft het beweegaanbod voor senioren in Dukenburg in kaart gebracht. Alle 60-plussers hebben een brochure in hun brievenbus ontvangen. Aan professionals is gevraagd om ouderen te stimuleren gebruik te maken van het aanbod. Verder heeft een aantal clubs maatjes geworven die nieuwe deelnemers kunnen introduceren bij hun club. Het plan is om in april 2014 een seniorensport(mid)dag te organiseren. De werkgroep bestaat uit een aantal wijkbewoners aangevuld met medewerkers van ZZG, sportservice, Swon, vrijwilligerscentrale en GGD. Werkgroep Plussers en Bewegen Dukenburg (M. Stals) De werkgroep plussers en bewegen is inmiddels opgeheven. De seniorensport(mid)dag is

18 Wijkaanpakprogramma Meijhorst niet doorgegaan omdat de werkgroep concludeerde dat daar alleen mensen op af zouden komen die al actief zijn. 12 Cultuur Voor kunst- en cultuurdeelname kunnen kinderen en jongeren uit alle Dukenburgse wijken bij de Lindenberg Aldenhof terecht. Er is overleg met de wijkmanagers van Dukenburg, Lindenholt, Neerbosch en Hatert over een kunstvoorstel gericht op de betekenis van de bruggen voor de aanpalende wijken, de identiteit van de wijken en de verbindingen die er al zijn of nog niet zijn. Met de bewoners wil men onderzoeken hoe een dergelijke kunstopdracht eruit kan komen zien. Ook wordt nagegaan of een kunstwerk een vliegwieleffect zou kunnen hebben in de wijk doordat er aanvullende wijkactiviteiten worden ontwikkeld of spontaan ontstaan. Het project is in een eerste, onderzoekende fase maar kan rekenen op veel enthousiasme bij de wijkmanagers. De Werkgroep KunstZINnig van de Ontmoetingskerk organiseert exposities in de kerk. Vaak van kunstenaars uit de wijk. Met een kunstproject wordt aandacht gevraagd voor de verbinding over het Maas- Waalkanaal. De vier bruggen over het Maas-Waalkanaal in Nijmegen zijn nagenoeg identiek anoniem. Doel is om de bruggen als sterke verbindingen in het gebied te laten zien. Binnenkort gaat een opdracht naar vier bureaus uit (architecten/kunstenaars) voor een eerste ideeënschets: onderzoek de bruggen als unieke plekken: zwevend los van allesmaar in verbinding met de stad. Bij de presentatie van de ideeënschetsen worden wijkmanagers uitgenodigd. De schetsen moeten resulteren in een vervolgopdracht aan een van de 4 bureaus. Bij de verdere uitwerking wordt gekeken hoe en in hoeverre bewoners betrokken kunnen worden. 13 Buurtbattle De N.E.C. BuurtBattle is een zaalvoetbalcompetitie waarbij buurtteams punten kunnen scoren met BuurtBijdrages, Fair Play en zaalvoetbal. De optelsom van deze elementen, geeft de ranglijst weer. Doel van de BuurtBattle is respect leren. Gemeente Nijmegen i.s.m. De Lindenberg (N. van de Dobbelsteen) Ontmoetingskerk (J. Dorst, J. van der Meer, J. Rens) Stichting N.E.C. Doelbewust (J. Goessens) De N.E.C. BuurtBattle start op 21 november 2014 in het Goffertstadion. De voetbaldagen zullen vanaf 14 december aanvangen in Sporthal Meijhorst en/of Sporthal Horstacker. Hier zullen 10 speeldagen (allen op zondag) plaatsvinden. Op 17 mei 2015 zal de competitie eindigen in de Jan Massinkhal. 14 Tafeltennis Een bewoner verzorgt op Brede School de Meiboom als gastdocent tafeltennislessen. Bewoner (W. van Ruwette)

19 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Vanwege het late tijdstip in het jaar, was het niet meer mogelijk om tafeltennislessen te organiseren voor de Sportservice. We hebben derhalve besloten om deze lessen naar het volgend schooljaar te verschuiven. Wanneer, hoe vaak etc. moet nog worden besproken. Opbouw van de wijk: kwetsbare groepen Projecten Wat gaat er gebeuren? Organisatie en contactpersoon 15 Sociaal wijkteam In het Sociaal Wijkteam Dukenburg werken medewerkers van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en van de gemeente in Dukenburg nauw samen. Wij zoeken naar praktische oplossingen voor wijkbewoners die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Hiervoor maken wij samen met de wijkbewoner(s) een plan. Oplossingen worden zoveel mogelijk gezocht in de wijk zelf; met hulp van familie, vrienden, buren en bekenden, en/of van vrijwilligers, activiteiten en organisaties in de wijk. Als het nodig is, regelt het Sociaal Wijkteam hulpmiddelen of professionele, specialistische zorg. In 2014 is het Sociaal Wijkteam uitgebreid met o.a. expertise op jeugdhulp, en is daarmee goed voorbereid op de transities. We werken samen met allerlei organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen in Dukenburg. Het sociaal wijkteam sluit aan bij wat er al is, we leggen verbindingen tussen bewoners en activiteiten en we brengen bewoners met elkaar in contact. We werken zeer nauw samen met de Stip, een plek in de wijk voor informatie en advies, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar een overzicht van wijkactiviteiten in beeld is. Heeft u vragen, ervaart u problemen of heeft u ideeën voor de wijk, dan kunt u langskomen bij de Stip. Zij bekijken of ze u direct verder kunnen helpen. En als het nodig is, zorgen zij dat u geholpen wordt door het Sociaal Wijkteam. Het sociaal wijkteam heeft in 2013 met Talis huisbezoeken afgelegd in Tolhuis. Talis had afspraken gepland met mensen die de afgelopen drie jaar in Tolhuis zijn komen wonen, om te vragen hoe het wonen in de wijk bevalt. Het sociaal wijkteam is aangesloten om te kijken of er vragen op gebied van zorg en welzijn leven. In 2014 zetten Talis en het sociaal wijkteam dat voort in Meijhorst. Niet alleen met mensen die er de afgelopen drie jaar zijn komen wonen, maar ook bewoners waar Talis zorgen heeft dat er problemen zijn. In 2014 is er in Dukenburg breed een aantal initiatieven opgepakt, dan wel ondersteund door het Sociaal Wijkteam, onder andere het project Helpende Handen. Daarin werken bewoners Sociaal Wijkteam (E. Venhovens)

20 Wijkaanpakprogramma Meijhorst en medewerkers van verschillende instellingen samen, om bewoners met een beperking gewoon te kunnen laten meedoen in de wijk. Dit wordt in 2015 voortgezet. Een ander initiatief is de taalgroep. Een groep (allochtone) bewoners is bij elkaar gebracht om samen op een informele manier te oefenen met de Nederlandse taal. Ook dit loopt door in Naar aanleiding van signalen van het Consultatiebureau gaan jonge moeders met ondersteuning van het Sociaal Wijkteam een groep starten waarbij zij ervaringen en ideeën rondom de opvoeding uit kunnen wisselen. Samen met de WMO werkgroep heeft het Sociaal Wijkteam een bijeenkomst georganiseerd in het kader van alle veranderingen in de zorg. Deze samenwerking zal in 2015 gecontinueerd worden. In 2014 heeft het Sociaal Wijkteam samen met Talis een aantal huisbezoeken afgelegd. Daarbij zijn wij in gesprek gegaan met bewoners over thema's als zorg en welzijn. De samenwerking met Talis zal ook in 2015 blijven bestaan. Samen met bewoners en Woongenoot zal in 2015 een boodschappendienst en een scootermobielpool opgezet gaan worden voor o.a. de bewoners van de Meiberg. Daarin werken bewoners en medewerkers van verschillende instellingen samen, om bewoners met een beperking gewoon te kunnen laten meedoen in de wijk. 16 Regieteam Aanpak achter de voordeur: voortzetting van individuele en adresgerichte aanpak van multi probleemhuishoudens. Per huishouden wordt één plan gemaakt op basis waarvan alle instanties (politie, NIM, woningcorporaties, Bureau Jeugdzorg ) samenwerken. Eén gezin, één plan, één regisseur is de slogan. De samenwerking met alle instanties in de wijk verlopen prima. Gemeente Nijmegen (M. Heuvelmans) 17 Laagdrempelig informatieen adviespunt Er zijn twee adressen in Meijhorst in behandeling bij het regieteam.. Door de komst van de sociale wijkteams zijn onze aanmeldingen minder geworden. De casussen zonder dwang en drang gaan naar sociale wijkteams. Een Stip is er voor informatie en advies in de wijk. In een Stip kun je allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over wonen, inkomen, formulieren, zorg en opvoeding. En je kunt er ook informatie krijgen over activiteiten en cursussen in de wijk. Het is een plek voor ontmoeting en verbinding. Je kunt er komen met ideeën voor de buurt, aanbieden om vrijwilligerswerk te doen of buurtgenoten ergens mee te helpen. In Dukenburg zit de Stip tijdelijk gehuisvest in de Boerderij. Zodra de verbouwing van het wijkcentrum is voltooid, zal de Stip een centrale plek krijgen in het wijkcentrum. Het Stip Dukenburg is een half jaar onderweg; met een inloop op 4 dagdelen en een gemiddelde opkomst van tussen de bewoners per dagdeel. De vragen die worden Het Inter-Lokaal (M. Geelen)

21 Wijkaanpakprogramma Meijhorst gesteld zijn heel divers; vragen op het gebied van materiële dienstverlening, maar ook psychosociale vragen die worden doorverwezen naar bijvoorbeeld het sociale wijkteam. Daarnaast worden er ook vragen gesteld op het gebied van activiteiten en cursussen. Ook is er verbinding in de wijk gelegd, bijvoorbeeld met de Ontmoetingskerk, met STAAD, met de werkgroep WMO en ook bewonersinitiatieven. 18 Gezonde wijk De gezondheidsmakelaar wordt t/m 2016 gefinancierd door de gemeente Nijmegen in het kader van lokaal gezondheidsbeleid. Speerpunt blijft een bijdrage leveren aan het bevorderen van een gezonde leefstijl van wijkbewoners. Zodra deze beschikbaar zijn, zullen actuele gezondheidscijfers uit Dukenburg worden besproken met professionals en bewoners om samen te bepalen wat in deze wijk wenselijk / mogelijk is op het gebied van gezondheid / gezonde leefstijl. GGD (M. Stals) De GGD heeft, in opdracht van de ZZG, een gezondheidsprofiel gemaakt o.a. van Tolhuis/Meijhorst/Aldenhof (postcode 6537). De uitkomsten zullen worden besproken met wijkbewoners, ZZG-team Aldenhof-Meijhorst, eerste lijn en overige professionals in Meijhorst. Doel is om gezamenlijk aandachtspunten te formuleren en tot een plan van aanpak te komen. Nadat de werkgroep Plussers en Bewegen het beweegaanbod voor ouderen in Dukenburg in kaart heeft gebracht, wordt nu geprobeerd om ook op andere manieren te bevorderen dat (oudere) wijkbewoners meer gaan bewegen. Dat kan zijn bij een sportclub maar ook bij informele beweeggroepjes. Bij dit initiatief zijn betrokken: diverse wijkbewoners, Sportservice Nijmegen, Sociaal Wijk Team, STIP en GGD Gelderland Zuid. Diverse professionals werken, Dukenburg breed, aan het realiseren van een ketenaanpak valpreventie. Doel is enerzijds het voorkomen van valincidenten bij ouderen, anderzijds het signaleren van risico s en het begeleiden van ouderen die een verhoogde kans hebben om te vallen. Deelnemende organisaties: Ergotherapie Hoogland, ergotherapie Lidwien Arts, fysio Fy-fit, fysio Dukenburg, SWON het seniorennetwerk, ZZG Zorggroep, Interzorg, Sportservice Nijmegen en GGD Gelderland Zuid. Opbouw van de wijk: sociale binding Projecten Wat gaat er gebeuren? Organisatie en contactpersoon 19 Bewonersinitiatieven In 2014 gaat het volgende gebeuren: Opschoondagen Bewonersgroepen en Tandem (ondersteuning)

22 Wijkaanpakprogramma Meijhorst Dit is Dukenburg Straatspeeldag Buitenspeeldag AED-project Opruimsafari met Meiboom Elk jaar begin november organiseert de Ontmoetingskerk de Klaasmarkt, een grote markt in tweedehandsspullen. Dit is Dukenburg was op 18 mei 2014 een groot succes. De buitenspeeldag is op 11 juni 2014 georganiseerd op het Amfitheater. Het AED-project bereidt zich steeds verder over Dukenburg uit. De opruimsafari, samen met de Meiboom, heeft in 2014 niet plaatsgevonden. Het is niet bekend of deze in 2015 wel zal plaats vinden, het initiatief hiervoor ligt bij Bewonersplatform Meijhorst en de Meiboom. Een opschoondag (hieronder valt ook de Opruimsafari) is in 2014 ook niet georganiseerd. Voor 2015 staat sowieso weer de Buitenspeeldag gepland. Wellicht dat er opschoondagen georganiseerd gaan worden door Stichting Anour met Z- team Meijhorst maisonnettes. 20 Wijkactiviteiten in wijkcentrum Dukenburg Het wijkcentrum Dukenburg ligt in Meijhorst. Het centrum heeft een wijkoverstijgende functie. In de wijk neemt de vergrijzing toe, ook het aantal allochtonen is heel divers en fors in aantallen. Een bijdrage om de vereenzaming tegengaan in Meijhorst is een van de ambities. Om dit te bereiken faciliteert en stimuleert het wijkcentrum het ontmoeten binnen de verschillende culturen die in Dukenburg woonachtig zijn. De wijkoverstijgende activiteiten die plaatsvinden in het wijkcentrum lopen uiteen van koersbal tot taallessen tot multiculturele activiteiten. Inmiddels zijn ook de maatschappelijke instellingen zoals Buurtzorg, thuiszorginstelling Interzorg, het RIBW en het sociaal wijkteam gevestigd in het wijkcentrum. De verbouwing is gestart in februari De oplevering staat gepland voor eind Tijdens de verbouwing is het wijkcentrum Dukenburg gedeeltelijk open. Sommige activiteiten zijn tijdelijk in de oude Prins Maurits School en de Horizon ondergebracht. In het plan van eisen is uitgegaan van een beursvloergedachte. Rondom de beursvloer worden de maatschappelijke instellingen gehuisvest, het kan in de vorm van flexplekken maar ook vaste plekken. Er wordt uitgegaan van een informatiepunt. Tevens kan de wens om dagopvang voor ouderen in het wijkcentrum te huisvesten in de verbouwing worden meegenomen. Gemeente Nijmegen (T. Visscher)

23 Wijkaanpakprogramma Meijhorst De verbouwing is naar verwachting eind 2014 klaar. We krijgen een enorm grote keuken waar men gezamenlijk kan gaan koken. Ook de ruimte waar de ouderenopvang gaat komen is bijna gereed. We zijn momenteel bezig met groepen die ondersteund worden door Tandem om jongerenactiviteiten te plaatsen in Dukenburg. Verdere info zal gaan komen. 21 Wijkactiviteiten Ontmoetingskerk 22 OuderKindCentrum De Horizon De Ontmoetingskerk wil een religieus centrum zijn midden in de wijk en open voor iedereen. Dat is de Ontmoetingskerk nog (lang) niet, maar er wordt wel hard aan gewerkt. Vooral op diaconaal terrein zijn er al veel verbanden: hulp bij schuldenproblematiek, aanmelden bij de voedselbank, contacten met allerlei maatschappelijke instellingen, zoals bijv. Inter-Lokaal. Er is een vrij ruim aanbod van lezingen en thema-avonden, die voor veel breder publiek bedoeld is dan alleen mensen die de kerk bezoeken. De Werkgroep Diaconaat Ontmoetingskerk vangt mensen op en verwijst daar waar ze zelf niet kan helpen door naar de juiste instanties. Op vrijdagochtend is de voedselbank aanwezig in de Ontmoetingskerk. Het Ouder Kind Centrum "De Horizon" is gehuisvest in de Brede school "De Meiboom". Binnen het OKC worden activiteiten ontwikkeld waarmee ouders (vooral moeders) begeleid worden bij hun eigen ontwikkeling: empowerment. Dat komt uiteindelijk ten goede aan deelname in vrijwilligerswerk, deskundigheidsbevordering, meedoen op de arbeidsmarkt en oplossing van opvoedingsproblematiek. De lijnen naar de open wijk school en andere instanties worden zo kort mogelijk gehouden. Er is zo veel mogelijk samenwerking. Wij werken vanuit de wensen en behoeften van de bezoekers. Heb je een leuk idee of wil je als bezoeker actief worden, dan wordt dit ondersteund door de agogische medewerkster van Tandem. Het uitgangspunt van het OKC is dat iedereen capaciteiten en talenten bezit. Wij bieden daarbij de mogelijkheden om deze capaciteiten en talenten verder te stimuleren en te ontwikkelen. Specifieke activiteiten naast de wekelijkse groepsactiviteiten binnen het OKC zijn: maandelijkse activiteiten met de verschillende Internationale vrouwengroepen uit Dukenburg (denk aan koken e.d., deelname aan de viering van Internationale Vrouwendag, deelname bij Dit is.. Dukenburg, Meijhorst Verbonden en de Burendag). Op dit moment zijn er verschillende activiteiten zoals, de wandelgroep, twee creatieve groepen (brei-/ haakgroep en alg. creatief), internationale vrouwengroep, een schoonheidssalon, mogelijkheid tot naailessen en we houden regelmatig themabijeenkomsten over opvoeden. Ook worden er incidentele activiteiten georganiseerd, Ontmoetingskerk (J. Dorst, J. van der Meer, J. Rens) Tandem (L. Bagijn)

3. Wijknetwerken, vormen van samenwerking en nieuwe energie

3. Wijknetwerken, vormen van samenwerking en nieuwe energie 3. Wijknetwerken, vormen van samenwerking en nieuwe energie Het wijkniveau biedt een overzichtelijke schaal voor samenwerking. In de Zwanenveld bestaat een uitgebreid netwerk van bewonersgroepen, buurtcomités,

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Collegevoorstel Probleemstelling

Collegevoorstel Probleemstelling Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie JC Staddijk 2014 tbv Jongerenwerk Dukenburg Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 2013 werken de

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

Wijkaanpakprogramma Meijhorst

Wijkaanpakprogramma Meijhorst Wijkaanpakprogramma Meijhorst 2011-2012 Inleiding Met dit wijkaanpakprogramma maken partners uit Meijhorst afspraken over hun inzet in de wijk. Met het wijkaanpakprogramma 2011-2012 streven de organisaties

Nadere informatie

Het nieuwe boekje van Activiteitenplein Aquamarijn ligt voor u klaar, boordevol informatie over komend schooljaar.

Het nieuwe boekje van Activiteitenplein Aquamarijn ligt voor u klaar, boordevol informatie over komend schooljaar. Algemene informatie Hallo allemaal! Het nieuwe boekje van Activiteitenplein Aquamarijn ligt voor u klaar, boordevol informatie over komend schooljaar. In dit boekje leest u wie we zijn en wat we doen.

Nadere informatie

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK

Blaarthem. Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie. Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Thema: EEN SCHONE EN HELE WIJK Activiteit/project Wat gaan we doen Wat willen we bereiken Wanneer Wie Opschoondag Offenbachlaan Inzet buurtconciërges bij beheer openbare ruimte Verbeteren van de beeldkwaliteit

Nadere informatie

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Wijkplan Veenendaal-West Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Februari 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Analyse wijksterren 3 SPEERPUNTEN 4 Jeugd 4 Wijkteam 5 Vrijwilligers 5 AANDACHTSPUNTEN

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Wijkanalyse Leefbaarheid

Wijkanalyse Leefbaarheid Onderzoeken Politiecijfers Leefbarometer VROM Straatgesprekken Wijkinitiatief Buurtagenda Communicatiemiddelen website en wijknieuws Sociale kaart Wijkspreekuur Wijkanalyse Leefbaarheid Themabijeenkomst

Nadere informatie

Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Totaal aantal cliënten 547 7x 24 uurs bereikbaarheid Woonplaats cliënt

Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Totaal aantal cliënten 547 7x 24 uurs bereikbaarheid Woonplaats cliënt Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Korte contacten 134 Totaal aantal cliënten 547 * waarvan 85 trajecten voor interventie Huiselijk geweld en 40 Coördinatie Zorg voor

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377

Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377 Samenwerkingsverband Jong in de Buurt Gemeente Boxmeer I-WL/2011/2377 Jaarverslag 2010 1 Inleiding Jong in de Buurt is een samenwerkingsverband van het jongerenwerk van Radius, de politie en de gemeente.

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Wijkaanpakprogramma Meijhorst

Wijkaanpakprogramma Meijhorst Wijkaanpakprogramma Meijhorst 2011-2012 1 SPEERPUNTEN Er liggen vele en uiteenlopende kansen en uitdagingen voor het verbeteren van het wonen, werken en recreëren in Meijhorst. Daarmee kan sociale stijging

Nadere informatie

Partner-tevredenheidsmeting. Jongerenwerk. Tandem Welzijn 2016

Partner-tevredenheidsmeting. Jongerenwerk. Tandem Welzijn 2016 Partner-tevredenheidsmeting Jongerenwerk Tandem Welzijn 2016 Maart 2016 Jan Ottink Joël Rijnaard Pierre Puts Inhoud 1 Aanleiding.. 1 2 De opdracht en werkwijze 3 2.1 Opdracht en resultaten. 3 2.2 De onderzoeksmethode

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk 1 Inhoud BOA-Jaarplan 2016... 1 Gemeente Ridderkerk... 1 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE ASPECTEN... 3 2.1 Toezichthouders / BOA s... 3 2.2 Ontwikkeling taken afgelopen

Nadere informatie

Analyse deelgebied Maaspoort 2016

Analyse deelgebied Maaspoort 2016 Analyse deelgebied Maaspoort 2016 Afdeling O&S December 2016 2 1. Aanleiding en doel In Maaspoort signaleren professionals meervoudige problematiek in een gedeelte van de wijk. Het gaat om het zuidelijk

Nadere informatie

Meijhorst Actief! Wijkaanpakprogramma 2016 e.v.

Meijhorst Actief! Wijkaanpakprogramma 2016 e.v. Meijhorst Actief! Wijkaanpakprogramma 2016 e.v. Wijkaanpakprogramma: Meijhorst Actief Pagina 1 Inleiding Meijhorst actief is de titel van het wijkaanpakprogramma voor Meijhorst. We dragen hiermee uit dat

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten

Inhoudsopgave. Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 3 Resultaten en cijfers 3 Conclusie 7 Speerpunten 2019 7 2 Inleiding Sinds april 2014 voert Social Work Breda het project Buurtbemiddeling uit voor de

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht ZUID

Activiteitenoverzicht ZUID enoverzicht ZUID Huiswerkbegeleiding Bakfiets Bakfiets enplein Inloop Chillout Groep 7/8 en MBS Basisschool Basisschool Groep 7/8 13- Hatert Chillout Grootstal Kleine Wereld Grootstal Kleine Wereld Vossenburcht

Nadere informatie

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan Leefbaarheid Samen werken aan prettig wonen in uw wijk Plezierig wonen wordt niet alleen bepaald door uw woning. Minstens zo belangrijk is een schone, veilige buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

SBO. ORGANISATIES VOOR WELZIJNSWERK In Hellevoetsluis. Offerte Pilot Wijkgericht werken. Bloemen- en plantenbuurt en omgeving

SBO. ORGANISATIES VOOR WELZIJNSWERK In Hellevoetsluis. Offerte Pilot Wijkgericht werken. Bloemen- en plantenbuurt en omgeving SBO ORGANISATIES VOOR WELZIJNSWERK In Hellevoetsluis Offerte Pilot Wijkgericht werken Bloemen- en plantenbuurt en omgeving Inleiding Het College van B&W heeft aan de drie welzijnspartijen, SBO-Push-SWS,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg

Rapportage januari t/m juli Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Rapportage januari t/m juli 2013 Bewonersadviseur IJsselveld-Oost wijst u de weg Inleiding. In januari is de functie van bewonersadviseur overgegaan van de gemeente naar Pulse. De functie is ontstaan vanuit

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN gemeente Den Haag September 2015 Conceptversie 2.0 1 Inleiding In november jl. is door de Haagse gemeenteraad Motie 86 Geïsoleerde Vrouwen aangenomen. Om uitvoering te geven

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk September 2015 Nieuwsbrief De eerste interne nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Vught. Deze brief verschijnt periodiek. Samenwerkende organisaties Samen Sterk in de Wijk

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht

4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 4.6 Wijkplan Zuidwest Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 47 Subsidieaanvraag Sociaal Makelaarschap Utrecht 2019 2024 48 De buurtcentra zijn informatiepunten voor de wijk In ieder

Nadere informatie

Wijkaanpakprogramma Tolhuis-Teersdijk 2013-2014

Wijkaanpakprogramma Tolhuis-Teersdijk 2013-2014 Inleiding De rolverhouding tussen bewoners en overheid is aan het veranderen. Er komt meer ruimte voor bewoners om aan het roer te staan in hun eigen omgeving, om mee te praten, mee te beslissen en vooral

Nadere informatie

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD)

Wijkcentrum De Weijenbelt. Schelto Bus (VVD) Verslag U bent aan de buurt Berkum 29 mei 2013 Aanvang Locatie Aanwezige functionarissen Aanwezig vanuit de politiek 20.00 uur Wijkcentrum De Weijenbelt Hans Kempenaar (voorzitter) Erik Dannenberg (wijkwethouder)

Nadere informatie

Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt

Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 13 mei 2009 / 53/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: eind april Onderwerp Project Op Jezelf voor risicojongeren in Dukenburg en Lindenholt Programma

Nadere informatie

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp n.a.v. sociale agenda Uitgaande van Maatschappelijke doelen en indicatoren sociaal domein uit het programma Meedoen in Leiderdorp 1.INWONERS KUNNEN, NAAR

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Een samenvatting van de uitkomsten van de tweejaarlijkse bewoners-enquête door Wijkteam Plaswijck, gehouden onder ons netwerk en bewoners van de wijk. Gouda, maart

Nadere informatie

Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum

Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum Welkom Hoşgeldiniz Esselamunaleykum Door verschillen in cultuur en leefstijl zijn er ook verschillen in behoeften en wensen Wensen en behoeften van oudere migranten Het verhaal van Aynur En Niesje.. Ze

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018 Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 OKTOBER 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda WIJKJAARPROGRAMMA ACHTERWILLENS 2012 Thema 1 Jeugd Doel Investeren in een gezonde ontwikkeling van kinderen en de jeugd om problemen en overlast te voorkomen Streefbeeld 1. meer ontmoetingsruimten voor

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

5 Hoofdthema s. 1. Sociaal en Veilig. 2. Leefbaarheid en Wonen. 3. Kinderen en jongeren. 4. Communicatie. 5. Ondernemend Boschveld

5 Hoofdthema s. 1. Sociaal en Veilig. 2. Leefbaarheid en Wonen. 3. Kinderen en jongeren. 4. Communicatie. 5. Ondernemend Boschveld Boschveld 5 Hoofdthema s 1. Sociaal en Veilig 2. Leefbaarheid en Wonen 3. Kinderen en jongeren 4. Communicatie 5. Ondernemend Boschveld 6 april 2016 2 Sociaal en veilig 1. Aanpak Armoede 2. Extra aandacht

Nadere informatie

buurtprofiel Schrijverswijk

buurtprofiel Schrijverswijk buurtprofiel Schrijverswijk bevolking De buurt Schrijverswijk in de wijk Veenendaal-Noordwest telde in 2016 1.420 inwoners; dat is ruim 2% van de Veenendaalse bevolking. Jongeren zijn oververtegenwoordigd:

Nadere informatie

Sportoriëntatie voortgezet onderwijs. Bekendheid en deelname verhogen van sportaanbod in de en regio.

Sportoriëntatie voortgezet onderwijs. Bekendheid en deelname verhogen van sportaanbod in de en regio. Aangepast project voorstel Sportservice Heemstede-Zandvoort Breedtesportactiviteiten in Heemstede Aangepaste project voorstel 1. Sporthackers Met het project Sporthackers kan de jeugd binnen het voortgezet

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Sociaal programma. Boschveld

Sociaal programma. Boschveld Sociaal programma Boschveld Inhoud Terugblik en Sociale visie Stand van zaken Speerpunten en inzet 2012 2013 en verder Terugblik 2007-2011 2005 masterplan 2007 sociale visie Integraal wijkplan 2010 Sociale

Nadere informatie

Wijkberaad Nieuw Waldeck (concept) Jaarplan 2013

Wijkberaad Nieuw Waldeck (concept) Jaarplan 2013 Wijkberaad Nieuw Waldeck (concept) Jaarplan 2013 Wijkberaad Nieuw Waldeck 15 november 2012 versie 0.3 1 Inhoud Wijkberaad Nieuw Waldeck... 1 Inleiding programma 2013... 3 Algemeen... 3 Versterken eigen

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat 10-01-2018 Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Pagina 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Datum: donderdag 21 februari 2019 Tijd : Inloop 19.30 uur/ Start 20.00 uur Plaats : Bij Bomans

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

1. De mobiele Jop (MJOP) 1.2 Plaatsing van de mobiele Joppen:

1. De mobiele Jop (MJOP) 1.2 Plaatsing van de mobiele Joppen: Eindevaluatie Mobiele Joppen Papesteeg en Park Groenedijk Juli 2015 1. De mobiele Jop (MJOP) De gemeente Tiel beschikt over twee mobiele joppen (MJOP) die in kunnen worden gezet op plaatsen waar noodzakelijke

Nadere informatie

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari

in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer Wijkplan Veenendaal Oost Februari in Veenendaal-oost Wijkplan 2016 Ilse-Marije Sikkema Erwin de Boer 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Oost voor het jaar 2016. In dit Wijkplan leest u waar de wijkcoaches, Erwin de Boer

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN. Aantal invullen Ons kenmerk

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN. Aantal invullen Ons kenmerk Onderwerp Stand van zaken aanpak problematische jeugdgroepen Steller L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 61 95 Bijlage(n) Aantal invullen Ons kenmerk

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Woon- en leefklimaat Meijhorst 2010

Woon- en leefklimaat Meijhorst 2010 Woon- en leefklimaat Meijhorst 2010 De situatie in: - de wijk - de maisonnettes - 50-er straten e.o. - hoogbouw Datum: januari 2011 Colofon Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek contactpersoon:

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Landstede Welzijn Raalte Passage 13 8102 EW Raalte 088-8508275 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. 2014 stond wederom in het teken van verandering.

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 18 maart Ons kenmerk MO10/14.0003227

Nadere informatie

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR

Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR Wmo toezicht- werkplan 2016 voor de regio van de GGD RR inleiding In de regionale werkgroep Toezicht Wmo is besloten een werkplan 2016 voor de toezichthouder op te stellen, voortvloeiend uit de opdracht

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Voor 2013 heeft de stichting de Roots een budgetsubsidie toegekend gekregen, van een bedrag van 4184,--

Voor 2013 heeft de stichting de Roots een budgetsubsidie toegekend gekregen, van een bedrag van 4184,-- Gemeente Hellevoetsluis T.a.v. Dhr. Andries Daudey, Beleidsmedewerker SALEZA. Oostzandijk 26 3221 AL Hellevoetsluis Betreft begrotingswijziging voor 2013, 4 Februari 2013, Hellevoetsluis Beste Hr. A. Daudey,

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u.

Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is. Gewoon doen wat nodig is. Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. Het Sociaal Wijkteam doet wat nodig is Wij zoeken naar praktische oplossingen. Dichtbij, in de wijk, samen met u. De Sociale Wijkteams in Nijmegen bouwen aan sociale netwerken in de wijk en ondersteunen

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid Groningen september tot december 18 JANUARI 19 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

Wijkplan Zuidoost Engelenburg 2015

Wijkplan Zuidoost Engelenburg 2015 Wijkplan Zuidoost Engelenburg 2015 Wijkplan Zuidoost Engelenburg 2015 Pagina 1 Inhoudsopgave: Onderzoek en analyse Conclusie Veiligheid. Sociale participatie Normen & waarden Wijkplan Zuidoost Engelenburg

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012

Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Enquête Buurtpreventie en buurtafspraken Welgelegen & Indische Buurt te Leeuwarden Mei 2012 Ontwikkeld door Welzijn Centraal en vrijwilligers. Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Woon Friesland

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Engelen Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich in de

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het kwaliteitsjaarplan van verpleeghuis Reggersoord (etages 3 en 4). Op beide etages zijn

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Evaluatie aanpak probleemjongeren Pekela

Evaluatie aanpak probleemjongeren Pekela Evaluatie aanpak probleemjongeren Pekela Presentatie Raadsvergadering Pekela 29 november 2011 Erna Muntendam Doelstelling evaluatie In kaart brengen welke activiteiten de diverse instellingen verrichten

Nadere informatie

Sport - instuif. 19, 20, 21 en 22 oktober

Sport - instuif. 19, 20, 21 en 22 oktober Prinses Julianaplein 1 3211 XX GEERVLIET Tel:0181-661330 Sport - instuif 19, 20, 21 en 22 oktober In de herfstvakantie stelt het bestuur van de SGKa, De Haveling weer beschikbaar om de jeugd onder leiding

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samenwerken in de wijk

Samenwerken in de wijk Samenwerken in de wijk Over kansen die ontstaan als je aansluit bij welzijnsactiviteiten. Door Gabriëlle de Bruin en Dick Post (Frion) en HannekeValkeman (wijkmanager Zwolle Zuid, gemeente Zwolle) Resultaat

Nadere informatie