Analyse Mentality-milieus: zingevingsprofielen en relatie tot de PKN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse Mentality-milieus: zingevingsprofielen en relatie tot de PKN"

Transcriptie

1 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.1 Analyse Mentality-milieus: zingevingsprofielen en relatie tot de PKN Rapportage 8 januari 2009 Projectnummer M4873 Auteurs Peter Jobsen Sander Metaal

2 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.2 Inhoudsopgave Pagina: Inleiding 3 Introductie Mentality-model 7 Beschrijving Mentality-milieus 19 Conclusies en aanbevelingen 87 Bijlage: onderzoeksachtergrond Mentality-model 106

3 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.3 Inleiding

4 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.4 Aanleiding In het kader van het bezinningsproces van de Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert heeft onderzoek- en adviesbureau Motivaction onderzoek gedaan naar de manier waarop verschillende groepen in de Nederlandse bevolking omgaan met geloof, levensvragen en zingeving. Hierbij is gebruik gemaakt van het Mentality-model van Motivaction dat binnen de Nederlandse samenleving acht segmenten onderscheidt. Dit niet op basis van leeftijd, opleiding of geslacht, maar op basis van welke zaken in het leven elk van deze groepen het belangrijkst vindt. In dit rapport worden de uitkomsten van dit onderzoek gepresenteerd. Primair doel van dit onderzoek is inzicht geven in hoe de Nederlander op dit moment omgaat met vragen rond geloof en leven. Het Mentality-model is hierbij een belangrijk hulpmiddel omdat het inzicht geeft in de verschillende waarden van groepen Nederlanders en hoe deze waarden hun houding ten opzichte van religie, de kerk en het leven beïnvloeden. Doordat elk segment op een andere manier met zingeving omgaat verschilt ook hun houding ten opzichte van de Protestantse Kerk. Er zijn dan ook verschillen in de manier waarop de PKN met elk van deze segmenten in contact kan treden. Dit omdat elk waardensegment door andere manieren van communiceren wordt aangesproken. In dit rapport wordt daarom aangegeven bij welke Mentality-milieus de Protestantse Kerk op dit moment aansluiting heeft en bij welke segmenten het contact verbeterd kan worden. Tot slot worden aanbevelingen gedaan ten aanzien van boodschap en vorm waarmee de PKN deze segmenten kan bereiken. Dit alles met als doel om meer uitwisseling tot stand te brengen tussen de PKN en die delen van de samenleving waarmee de PKN nu onvoldoende in contact staat. Mogelijk zullen deze contacten er toe leiden dat meer mensen worden aangeraakt door de boodschap van het Evangelie. Maar meer uitwisseling tussen Kerk en samenleving is al een belangrijk doel op zich. Alleen door continu het contact met brede groepen binnen de Nederlandse bevolking te zoeken is de Protestantse Kerk in staat haar gewenste positie in het hart van de samenleving krachtig in te vullen.

5 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.5 Onderzoeksmethode analyse zingeving Op basis van kwalitatieve diepte-interviews en grootschalig kwantitatief onderzoek (schriftelijk en via internet) heeft Motivaction halverwege de Jaren Negentig een segmentatie ontwikkeld van de bevolking op basis van normen en waarden: het Mentality-model. De Mentality-milieus zijn segmenten van de Nederlandse bevolking die op een vergelijkbare manier in het leven staan: zij hebben vergelijkbare waarden en normen ten aanzien van maatschappelijke kwesties, werk, consumeren, esthetiek, sociale relaties en tonen overeenkomstige ambities en aspiraties. Omdat Motivaction de afgelopen vijftien jaar aan de hand van het Mentality-model continu onderzoek heeft gedaan naar de wensen en waarden van Nederlanders is een schat aan informatie ontstaan op allerlei gebieden. Op basis van een jaarlijks grootschalig onderzoek heeft Motivaction een database opgebouwd met meer dan respondenten en onderzoeksgegevens op uiteenlopende terreinen. Op basis van deze database kunnen analyses worden uitgevoerd naar tal van onderwerpen, waarbij het ook mogelijk is om dwarsverbanden te leggen tussen verschillende onderwerpen. Voor deze analyse van de wijze waarop elk van de segmenten in de Nederlandse bevolking omgaat met zingeving en geloof is gebruik gemaakt van deze database. Er is dus geen nieuw onderzoek gedaan, maar binnen de verschillende onderzoeksgegevens is nagegaan welk van deze gegevens relevant zijn voor het onderwerp van dit rapport. Op basis van deze voor zingeving relevante onderzoeksdata en de meer algemene kennis over hoe de acht Mentality-milieus in het leven staan is voor elk Mentality-milieu een zingevingsprofiel opgesteld. Dit profiel is in een breed kader geplaatst: er is ook aandacht voor hoe de milieus omgaan met vrije tijd, familie, carrière en welke leeftijdsgroepen per milieu zijn over- en ondervertegenwoordigd. Deze combinatie van Mentality-onderzoeksdata geeft voor elk Mentality-milieu een compleet beeld van hoe zij in het leven staan én hoe zij omgaan met zingeving en levensvragen.

6 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.6 Opzet rapportage De opzet van deze rapportage is als volgt: - Een inleiding in de achtergrond en methodiek van het Mentality-model - Voor elk van de acht Mentality-milieus: een uitgebreide beschrijving van hun waarden, dagelijks leven en zingevingsprofiel - Conclusies en aanbevelingen: met welke Mentality-milieus staat de PKN op dit moment goed in contact en waar is ruimte voor verbetering van het contact? Hoe kan deze verbetering in contact gestalte krijgen? - Een bijlage waarin verder wordt ingegaan op de onderzoekstechnische achtergrond van het Mentality-model

7 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.7 Introductie Mentality-model

8 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.8 Het Mentality-model (1) Het Mentality-model groepeert Nederlanders naar hun kernwaarden in het leven. De keuzes die mensen in het leven en ook op de woningmarkt maken, worden namelijk niet louter ingegeven door gezinssamenstelling en de beschikbare budgetten. Of een woonmilieu bij je past heeft niet alleen te maken met of je wel of geen kinderen hebt of hoeveel je verdient, maar ook met wat je als woonconsument belangrijk vindt in het leven, met andere woorden: je waardenpatroon. Als voorbeeld: twee gezinnen die sociodemografisch vergelijkbaar zijn. Het ene gezin kiest voor een VINEX-achtige woonomgeving omdat zij van mening zijn dat hun kinderen daar in een veilige, geboren en rustige omgeving kunnen opgroeien tussen mensen die hetzelfde zijn als zij. Het andere gezin kiest voor een woonmilieu in het centrum van de stad, waar het gezin volop gebruik kan maken van de faciliteiten van de stad en de kinderen kunnen opgroeien in een dynamische omgeving. Mentality maakt het dus mogelijk om tot een specifiekere beschrijving van de doelgroep te komen waarbij naast sociaaldemografische aspecten tevens waardenoriëntatie leefstijl aspecten worden meegenomen Mentality is de naam van het waarden- en leefstijlmodel dat Motivaction op eigen initiatief en in samenwerking met buitenlandse partnerbureaus sinds 1997 uitvoert. Normen en waarden vormen de sleutel die toegang geeft tot de belevingswereld en de leefstijl van de hedendaagse Nederlander. Ze maken inzichtelijk waarom mensen ambiëren wat ze ambiëren, kopen wat ze kopen, zien wat ze zien en waarom zij zich in verschillende typen woningen en wijken thuis voelen.

9 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.9 Het Mentality-model (2) In de afgelopen eeuw is de invloed van sociale en demografische kenmerken op de opvattingen en het gedrag van mensen sterk verminderd. Afkomst, sociale klasse, opleiding, leeftijd, geslacht en woonplaats bepaalden grotendeels hoe mensen in het leven stonden en welke keuzes zij maakten. Door de individualisering en democratisering van de samenleving hebben deze factoren aan betekenis verloren. In plaats van een hiërarchische samenleving die bestaat uit vaste sociale lagen en algemeen geaccepteerde normen en waarden, leven we tegenwoordig eerder in dynamische, gefragmenteerde netwerken van mensen. De mensen zijn in deze netwerken veel vrijer en onafhankelijker geworden in het bepalen hoe ze willen leven en daarbij spelen hun normen en waarden een beslissende rol. Om een voorbeeld te noemen: het consumeren van luxe producten om op te vallen ( conspicious consumption ) is geen uiting meer van een rijke maatschappelijke bovenlaag, maar van segmenten die luxe een belangrijke waarde vinden. De waarden van de consument zijn hiermee een belangrijke verklarende factor geworden bij de keuzes die mensen maken, naast de bekende sociaal-economische zaken als inkomen, levensfase en leeftijd.

10 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.10 Het Mentality-model (3) Toepassingen van het Mentality-model: Bepaling van doelgroepen: van producten, nieuwe woonwijken, nieuwe tijdschriften, et cetera. Inzicht in waardenoriëntatie en wensen van de bestaande klantenkring, huidige bewoners of de achterban van een maatschappelijke organisatie (kerk, vakbond, et cetera) Een op de verschillende groepen in de samenleving (Mentality-milieus) toegesneden marketing- en communicatiestrategie. Onderzoekmethode Het Mentality-model is in eerste instantie gebaseerd op kwalitatief vooronderzoek: diepteinterviews, groepsdiscussies en creatieve sessies waarin bijvoorbeeld werd gewerkt met interieurfoto's. Daarnaast is het model verder verfijnd aan de hand van jaarlijkse representatieve onderzoeken onder de Nederlandse bevolking van 15 tot 80 jaar. Validatie en lopend onderzoek De eerste van deze representatieve onderzoeken vond plaats in 1997, de meest recente in In totaal zijn er data beschikbaar van meer dan deelnemers. Hiernaast vindt via het eigen internetpanel van Motivaction ( continu onderzoek plaats onder ruim panelleden. Ook kan iedereen zijn of haar eigen Mentality-profiel bepalen via onze website:

11 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.11 Het Mentality-model (4) Waardenoriëntatie De verschillende Mentality-milieus met hun eigen karakteristieke waardenprofielen kunnen globaal worden ingedeeld aan de hand van drie waardenoriëntaties: 1. Een traditionele waardenoriëntatie die zich kenmerkt door de waarde behouden. 2. Een moderne waardenoriëntatie die zich kenmerkt door de waarden bezitten en verwennen 3. Een postmoderne waardenoriëntatie die zich kenmerkt door de waarden ontplooien en beleven. Deze drie waardenoriëntaties zijn bij de schematische weergave van de Mentality-milieus als uitgangspunt genomen en zijn bepalend voor de horizontale as van het Mentalitymodel. De verticale as van de het model is samengesteld op basis van de sociaaleconomische status van de acht Mentality-milieus.

12 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.12 Het Mentality-model (5) De assen van het Mentality-model Sociodemografie: Opleiding Beroep Normen en waarden: Doelen in het leven Leefstijl Werken en presteren Vrije tijd Familie en relaties

13 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.13 Traditionele, moderne en postmoderne waardenoriëntatie Traditionele milieus: plichtsgetrouw, behoudend Techniek Conservatief Wereldburger Maatschappelijk succes Carrièregericht Ontplooien Maatschappijkritisch Moderne milieus: genieten, zekerheid, status Conformistisch Statusgevoelig Familiewaarden Statusgevoelig Risico en spanning Respect Milieubewust Ontplooien Taboeloos Genieten Genieten Lokaal gericht Zekerheid Passief Impulsief Postmoderne milieus: ontplooien, beleven, bewust leven Behoudend Plichtsgetrouw Plezierig leven

14 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.14 Indeling moderne burgerij en kosmopolieten Twee Mentality-milieus combineren elementen van twee oriëntaties: de kosmopolieten en de moderne burgerij. Zij worden gerekend tot de waardenoriëntatie waarmee hun waarden het sterkst overeen komen: voor de moderne burgerij zijn dit moderne waarden als bezitten en genieten, voor de kosmopolieten postmoderne waarden als beleven en ontplooien. Lokaal gericht Behoudend Plichtsgetrouw Techniek Conservatief Conformistisch Statusgevoelig Familiewaarden Genieten Zekerheid Wereldburger Maatschappelijk succes Ontplooien Carrièregericht Statusgevoelig Risico en spanning Passief Impulsief Plezierig leven Maatschappijkritisch Milieubewust Ontplooien Taboeloos Genieten

15 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.15 Elk Mentality-milieu heeft zijn eigen waardenpatroon: steekwoorden Techniek Conservatief Wereldburger Maatschappelijk succes Carrièregericht Ontplooien Familiewaaarden Statusgevoelig Conformistisch Statusgevoelig Risico en spanning Maatschappijkritisch Milieubewust Ontplooien Taboeloos Genieten Lokaal gericht Behoudend Plichtsgetrouw Genieten Zekerheid Passief Impulsief Plezierig leven

16 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.16 Mentality: acht segmenten met een eigen waardenpatroon nieuwe conservatieven 8% kosmopolieten 10% postmaterialisten 10% traditionele burgerij 16% moderne burgerij 22% gemaksgeoriënteerden 10% opwaarts mobielen 13% postmoderne hedonisten 11%

17 Doordat de verdeling tussen de Mentalitymilieus per generatie iets verschilt, verandert de totale verdeling tussen de Mentality-milieus langzaam mee door de tijd. Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.17 Groei en afname Mentality-milieus Nederland in de toekomst nieuwe conservatieven 8% moderne burgerij 22% kosmopolieten 10% opwaarts mobielen 13% postmaterialisten 10% postmoderne hedonisten 11% Toename traditionele burgerij 16% gemaksgeoriënteerden 10% Ongeveer gelijk Afname

18 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.18 Veranderende omvang van de milieus Doordat de verdeling tussen de Mentalitymilieus per generatie iets verschilt, verandert de totale verdeling tussen de Mentality-milieus langzaam mee door de tijd: NL jaar, prognoses Mentalitymilieus % 10% 11% 13% 14% 15% In omvang toenemende milieus: Opwaarts mobielen Gemaksgeoriënteerden Postmoderne hedonisten Kosmopolieten In omvang afnemende milieus: Traditionele burgerij Postmaterialisten Moderne burgerij Nieuwe conservatieven 10% 11% 12% 12% 13% 14% 10% 10% 11% 11% 11% 11% 18% 16% 14% 12% 10% 8% 8% 7% 7% 6% 6% 6% 10% 10% 10% 9% 9% 8% 13% 14% 15% 17% 18% 20% 22% 22% 21% 20% 19% 18% GG PH KP TB NC PM OM MB

19 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.19 Beschrijving waardenpatroon en zingevingsprofiel Mentality-milieus

20 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.20 Leeswijzer Op de volgende pagina s wordt per Mentality-milieu een overzicht gegeven van hun waarden in het leven en de wijze waarop zij willen wonen en hun vrije tijd willen doorbrengen. Hiervoor wordt per milieu steeds de volgende informatie gegeven: 1. Collages van de levensstijl 2. Een aantal kenmerken elementen uit het dagelijks leven van het milieu in beeld 3. Algemene beschrijving van het waardenpatroon en sociodemografische kenmerken 4. Een korte beschrijving van hoe elk Mentality-milieu zijn vrije tijd wil inrichten 5. Het zingevingsprofiel van de milieus 6. Een impressie van een interieur dat representatief is voor het betreffende Mentality-milieu

21 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.21 Traditionele burgerij

22 traditionele burgerij Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.22 De moralistische, plichtsgetrouwe en op de status-quo gerichte burgerij die vasthoudt aan tradities en materiële bezittingen.

23 traditionele burgerij x Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.23 Dagelijks leven Veluwe Huishoudbeurs Euroshopper no-go Thailand attractiepark Albert Heijn

24 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.24 Beschrijving traditionele burgerij Het dagelijks leven verloopt ordelijk en volgens een vast stramien. discipline, regelmaat en netheid spelen hierin een belangrijke rol. De verschillende activiteiten en werkzaamheden zijn strak gepland en aan vaste tijden gekoppeld. Binnen dit milieu wordt doorgaans zuinig geleefd ('overdaad schaadt'). Bij het kopen van nieuwe producten gaat men weloverwogen te werk; de kwaliteit en duurzaamheid van producten (solide/robuust) vormen belangrijke aankoopcriteria. Dit milieu omvat 2,3 miljoen Nederlanders. Meer vrouwen dan mannen behoren tot dit milieu. Over het algemeen kenmerkt dit milieu zich door mensen met een laag tot middelbaar opleidingsniveau. Ook het inkomensniveau is doorgaans niet hoog (meestal rond modaal). Relatief weinig mensen onder de 45 jaar behoren tot dit milieu, terwijl de groep mensen van vijftig tot tachtig jaar hier veel groter is dan gemiddeld. Kernwoorden: Omdat het zo hoort, Fatsoen en gehoorzaamheid, Rust, reinheid en regelmaat, wat de boer niet kent

25 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.25 Vrijetijdsprofiel traditionele burgerij 1. Nadruk op genieten in huiselijke kring en rustige vormen van recreatie 2. Recreëren in de eigen wijk/eigen woonplaats met familie 3. Voorkeur voor overzichtelijke situaties en evenementen 4. Behoefte aan collectieve gebeurtenissen, maar afkeer van hectiek en platheid : bloot, geschreeuw en grof taalgebruik. 5. Zowel behoefte aan verheffende vormen van cultuur als aan puur amusement 6. Soberheid en zuinigheid zijn ook in de vrije tijd leidende principes 7. Hobby s: lezen, wandelen, knutselen 8. Evenementen: Koninginnedag, Open Monumentendag

26 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.26 Zingevingsprofiel traditionele burgerij Vanzelfsprekend religieus Van alle acht Mentality-milieus speelt religie bij de traditionele burgerij de meest vanzelfsprekende rol. Nederlanders met deze waardenoriëntatie zijn vaker lid van een kerkgemeenschap. Het kerkbezoek is in dit milieu verreweg het hoogst. Voor een groot deel van de traditionele burgerij is wekelijkse kerkgang de norm. Ook als zij zelf niet praktiserend gelovig zijn, hebben traditionele burgers doorgaans veel waardering voor de rol van de kerk in de samenleving. Rooms-katholieken, hervormden en gereformeerden zijn in vergelijking met andere Mentality-milieus sterk oververtegenwoordigd onder de traditionele burgerij. Zingeving speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van dit milieu. Die zingeving is voor hen duidelijk begrensd en vindt plaats binnen de kaders die de traditie aanreikt. Levensbeschouwelijke ideeën of gebruiken van buiten de kerkelijke traditie, zoals astrologie, New Age of alternatieve geneeswijzen, gaat dit milieu uit de weg. Hoewel zij bewust bezig zijn met hun geestelijk leven, zijn traditionele burgers minder geïnteresseerd in nieuwe vormen van spiritualiteit.

27 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.27 Zingevingsprofiel traditionele burgerij Dagelijks leven - Veilig en bezorgd Traditionele burgers maken zich zorgen over de individualisering van de samenleving. Zij hebben vaak moeite met de manier waarop mensen met elkaar omgaan en de waarden en normen die zij zien in de huidige cultuur. Maatschappelijke veranderingen worden vaak als bedreigend of onwenselijk ervaren. Dat geldt op sociaal vlak, bij bijvoorbeeld sekserollenpatronen, maar ook wetenschappelijke en technologische veranderingen worden niet snel omarmd. Traditionele burgers vinden vaak dat de samenleving vroeger beter was. Levensbeschouwing biedt dit milieu duidelijke ankers en richtlijnen in het dagelijks leven. De priester of dominee geniet veel gezag. De invloed van de media is in dit milieu minder sterk dan in de rest van Nederland. De traditionele burgerij is verre van hedonistisch ingesteld. Tijdsbesteding die puur op genieten is gericht past niet bij mensen met deze leefstijl. Men staat plichtsgetrouw in het leven en doet niet aan wilde uitspattingen. Men leeft verstandig, ingetogen en bescheiden. Een rustig en overzichtelijk leven maakt hen gelukkig.

28 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.28 Zingevingsprofiel traditionele burgerij Betrokken bij nabije ander De traditionele burgerij is sterk gericht op de directe omgeving; het dorp, de wijk en de eigen familie. Men heeft veel contact met buren en familieleden. Het hebben van een gezin en het samenzijn met partner en kinderen is voor dit milieu sterker dan voor andere milieus een bron van geluk. Men is graag thuis. Traditionele burgers staan klaar voor de mensen om hen heen, zij vinden het belangrijk om iets voor een ander te kunnen doen. Traditionele burgers zetten zich vaak in als vrijwilliger voor organisaties in de buurt. Hoewel de directe omgeving een grote rol speelt in het leven van de traditionele burgerij, voelen zij zich ook betrokken bij mensen in nood wereldwijd. Dit milieu is vaak een trouwe gever aan charitatieve organisaties. Typerende charitatieve thema s waar de traditionele burgerij aan geeft zijn ziektes, kinderen, noodhulp en religieuze organisaties.

29 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.29 Traditionele burgerij: interieur

30 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.30 Nieuwe conservatieven

31 nieuwe conservatieven Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.31 De liberaal-conservatieve maatschappelijke bovenlaag die alle ruimte wil geven aan technologische ontwikkeling, maar zich verzet tegen sociale en culturele vernieuwing.

32 x nieuwe conservatieven Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.32 Dagelijks leven 9 klassieke muziek 9 cultuur in Italië 9 Albert Heijn no-go 8 levenslied 8 camping 8 Aldi

33 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.33 Beschrijving nieuwe conservatieven Nieuwe conservatieven hebben traditionele opvattingen over normen en waarden. Men hecht aan discipline, respect, correcte omgangsvormen en aan een traditioneel gezinsleven. En men zou graag zien dat meer mensen er zo over denken. Verder zijn nieuwe conservatieven ambitieus ingesteld en willen zij maatschappelijk succesvol zijn. Hard werken en carrière maken zijn centrale drijfveren. Ook vormen kunst en cultuur een belangrijk onderdeel van hun leven. Dit milieu is niet uitgesproken consumptief ingesteld. Consumeren is geen automatisme en wordt niet gezien als een manier om het leven de moeite waard te maken. Als consument is men kwaliteitsbewust en maakt men bij voorkeur veilige keuzes. Nederland kent circa één miljoen nieuwe conservatieven. Meer mannen dan vrouwen behoren tot dit milieu. De nieuwe conservatieven blijken veelal hoger onderwijs te hebben genoten. Het inkomensniveau van dit milieu is over het algemeen hoog. Ook de leeftijd is in dit milieu hoger dan gemiddeld. Kernwoorden: Familietradities, interesse in technologische ontwikkeling, zo hoort het nou eenmaal

34 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.34 Vrijetijdsprofiel nieuwe conservatieven 1. Cultuur is van groot belang in het leven van de nieuwe conservatieven: cultuur verheft hen boven het gewone volk 2. Voorkeur voor conventionele klassieke cultuuruitingen 3. Bovengemiddeld inkomen: besteden hoog bedrag per maand aan vrije tijd, kunst en cultuur 4. Meer dan gemiddeld actief in traditionele elitesporten als hockey, zeilen en paardrijden 5. Hebben in hun vrije tijd eerder behoefte aan rust en afzondering dan aan massale evenementen 6. Sterk gericht op gelijkgestemden, ook in de vrije tijd 7. Hobby s: kunst verzamelen, geschiedenis, wijn 8. Evenementen: optreden in Concertgebouw, TEFAF Maastricht

35 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.35 Zingevingsprofiel nieuwe conservatieven Stabiel en tevreden Nieuwe conservatieven leiden in emotioneel opzicht een stabiel en nuchter leven. Ze zijn tevreden met het leven dat zij hebben. Uit ons onderzoek blijkt dat zij minder boosheid en frustratie ervaren dan de gemiddelde Nederlander. Dit milieu is dan ook bovengemiddeld welvarend en zelfredzaam. Toch is men niet sterk hedonistisch. Nieuwe conservatieven vinden dat zij pas mogen genieten als ze het eerst door hard werken verdiend hebben. Familiebanden, tradities en etiquette worden gekoesterd en bewaakt. Men is gericht op de eigen kring ( ons soort mensen ) en heeft duidelijke ideeën over wie daar wel en wie daar niet toe behoren. Nieuwe conservatieven hebben ook minder dan andere milieus de behoefte aan anderen uit te dragen wie ze zijn, of om zich te verdiepen in het leven van andere (bekende) mensen. In dit milieu heerst een sterk waardengevoel en heeft men uitgesproken opvatting over wat goed leven is. Deze opvattingen worden van generatie op generatie overgedragen. Religie omdat het hoort Nieuwe conservatieven zijn vaker dan gemiddeld lid van een religieuze of levensbeschouwelijke organisatie. Frequent kerkbezoek komt relatief vaak voor in dit milieu. Onder mensen met dit waardenpatroon zijn gereformeerden oververtegenwoordigd. Het aanhangen van godsdienst is voor nieuwe conservatieven vaker dan gemiddeld een bron van geluk.

36 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.36 Zingevingsprofiel nieuwe conservatieven Hoewel godsdienst voor nieuwe conservatieven bovengemiddeld belangrijk is, speelt dit niet een centrale rol in het dagelijks leven, zoals bij de traditionele burgerij wel vaak het geval is. Carrière, status en familie nemen bij nieuwe conservatieven een belangrijker plaats in. Voor nieuw conservatieve families met een religieuze geschiedenis is het meer vanzelfsprekend zichzelf te zien als religieus dan dat religie een prominente rol speelt. Mensen met een nieuw conservatieve waardenoriëntatie zijn rationeel ingesteld. Ze laten zich leiden door overtuigingen en argumenten en minder dan andere milieus door de onderbuik. Hun rationele instelling maakt dat transcendente zingeving voor nieuwe conservatieven niet op de eerste plaats komt. De kerk is voor nieuwe conservatieven vaak een platform voor een aantal tradities waar dit milieu bovengemiddeld aan hecht, zoals trouwen in de kerk of een dienst bij een uitvaart. Dat op zulke momenten de kerk een rol speelt is vanzelfsprekend. Zo doen wij dat altijd in onze familie. Halverwege de vorige eeuw verschafte het lidmaatschap van een kerk in veel grotere mate dan tegenwoordig het geval is een sociale identiteit. Men kon een zekere status ontlenen aan het lidmaatschap van de kerk, het behoren tot een zuil en de plaats die men binnen de zuil innam. Nieuwe conservatieven hechten aan maatschappelijke status, maar de kerk verschaft deze status niet meer vanzelfsprekend.

37 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.37 Nieuwe conservatieven: interieur

38 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.38 Moderne burgerij

39 moderne burgerij Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.39 De conformistische, statusgevoelige burgerij die het evenwicht zoekt tussen traditie en moderne waarden als consumeren en genieten.

40 x moderne burgerij Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.40 Dagelijks leven 9 André van Duin 9 caravan 9 V&D liever sparen dan beleggen no-go 8 Youp van t Hek 8 zwerfvakantie 8 Maison de Bonneterie

41 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.41 Beschrijving moderne burgerij Traditionele waarden als respect, law and order en familiegeluk worden binnen de moderne burgerij belangrijk gevonden. Daarnaast houdt men van een makkelijk en plezierig leven met aandacht voor consumeren, avontuur en genieten. Mensen binnen dit milieu plannen hun leven zorgvuldig, zijn toekomstgericht en proberen de juiste balans te vinden tussen het aangename en het noodzakelijke. Men hecht relatief veel belang aan uiterlijke zaken, zoals presentatie, verzorging en inrichting. De moderne burgerij wil graag iets eerst 'gezien' hebben bij een ander, voordat men het zelf uitprobeert. Dit milieu omvat 2,8 miljoen Nederlanders. Evenveel mannen als vrouwen behoren tot dit milieu. De moderne burgerij blijkt meestal een middelbare (beroeps)opleiding te hebben genoten of lager beroepsonderwijs. In dit milieu komen zowel lage als hoge inkomensniveaus voor. Ook de leeftijd van de mensen uit dit milieu is gespreid; de moderne burgerij bestaat zowel uit jongeren als uit ouderen en mensen van middelbare leeftijd. In dit milieu is men meestal gehuwd of samenwonend met (thuiswonende) kinderen. Kernwoorden: Gezelligheid, Zekerheid, Erbij horen, Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

42 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.42 Vrijetijdsprofiel moderne burgerij 1. De vrije tijd dient voor de moderne burgerij geen hoger doel, maar is een doel op zich. 2. Meer dan de traditionele milieus geeft de moderne burgerij zich zonder gêne over aan ontspanning en amusement 3. De moderne burgerij voelt zich prima thuis in de populaire cultuur van commerciële TV zenders en massaal vermaak 4. Gezelligheid met vrienden en familie staat voorop 5. Veiligheid en overzichtelijkheid zijn erg belangrijk voor dit milieu, ook in de vrije tijd 6. Populaire cultuur is prima, plat vermaak niet. Kindvriendelijke en verzorgde plaatsen en programma s hebben de voorkeur 7. Hobby s: dieren, doe het zelven, tuinieren 8. Evenementen: attractieparken, meubelboulevard

43 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.43 Zingevingsprofiel moderne burgerij Ontkerkelijkt, maar op zoek naar traditie De moderne burgerij wordt gevormd door een grote groep Nederlanders (22%). Door hun positie in het Mentality-model tussen de traditionele en meer moderne oriëntaties en hun positie als grootste van de acht milieus, kan de moderne burgerij gezien worden als de gemiddelde Nederlander, voor zover daar sprake van kan zijn. Dit milieu is op zoek naar balans. Balans tussen enerzijds vaste waarden en gezin en anderzijds bezit en genieten. De moderne burgerij is niet sterk religieus. Het traditionele kader van zingeving dat de kerk vaak nog wel aan hun ouders bood, is voor de moderne burgerij goeddeels weggevallen. Veel moderne burgers zijn van de generatie waarin de ontkerkelijking het grootst is geweest. Religie speelt geen vanzelfsprekende rol meer, men is zelfs minder tolerant ten aanzien van godsdienst, met name ten aanzien van de islam. Dit milieu kan niet meer terugvallen op vanzelfsprekende tradities, maar heeft wel behoefte aan die tradities en rituelen als ijkpunt in hun leven. De behoefte aan rituelen wordt bijvoorbeeld zichtbaar rond het overlijden van een bekend persoon, zoals we zagen bij het overlijden van André Hazes of Lady Di. Men zoekt steun in rituelen die collectief kunnen worden ervaren en die een uitlaatklep bieden voor emoties.

44 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.44 Zingevingsprofiel moderne burgerij Dat dit milieu sterk geseculariseerd is, betekent niet dat moderne burgers minder worden geconfronteerd met levensvragen. Zoals elk ander milieu maakt de moderne burgerij gebeurtenissen mee als ziekte, dood, geboorte. Daarnaast kent dit milieu een aantal maatschappelijke problemen in sterkere mate, zoals gezondheidsproblemen en baanonzekerheid. Bij deze gebeurtenissen zijn moderne burgers vooral op zoek naar medeleven, dat zij niet altijd vinden. De antwoorden die de kerk kan bieden, bereiken de moderne burgerij niet of spreken onvoldoende aan. Het aanbod van seculiere boeken en cursussen op dit gebied richt zich meer op zelfontplooiing en is niet altijd even toegankelijk (zie ook de zingevingsprofielen van de postmoderne Mentality-milieus). Programma s over levensvragen die geboden worden door (commerciële) tv-zenders en tijdschriften hebben uiteindelijk onvoldoende diepgang. Aandacht voor de nabije ander Op de hoogte blijven van wat er in de wereld en in de samenleving speelt, is vaak complex en confronterend. Moderne burgers richten zich daarom meer op het eigen leven; zichzelf, het eigen gezin, de buurt en directe vrienden. Dit milieu heeft veel oog voor de nabije ander. Meer dan andere milieus heeft men frequent contact met de buren en familieleden. Moderne burgers brengen graag tijd door in huis en doen moeite om daar een gezellige sfeer te hebben. Thuis zijn met het gezin is voor moderne burgers nog meer dan voor andere milieus een bron van geluk.

45 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.45 Zingevingsprofiel moderne burgerij De opvoeding van de kinderen (moderne burgers hebben vaker dan gemiddeld thuiswonende kinderen) confronteert ouders met zorgen en lastige vragen. Zorgen over de gezondheid en veiligheid van hun van kinderen. Over hoe kinderen goed opgevoed kunnen worden. Welke waarden draag je over? En hoe? Moderne burgers krijgen hierop geen pasklare antwoorden aangereikt en hebben vaak het gevoel geen kader te hebben dat deze antwoorden kan bieden. Ten opzichte van overheid, samenleving en politiek voelen moderne burgers zich vaak een buitenstaander. In de politiek voelen zij zich niet goed vertegenwoordigd. Politiek en overheid krijgen de schuld van veel zaken die volgens de moderne burgerij niet deugen in de samenleving. Maar de motivatie en vaardigheid om hier zelf een actieve rol in te nemen ontbreken vaak. Moderne burgers maken zich meer dan andere milieus zorgen over waarden en normen en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Zij zien graag duidelijke regels en vinden dat overtredingen in het sociale verkeer harder moeten worden aangepakt. Ontwikkelingssamenwerking en andere problematiek die verder van het eigen leven afstaat, zijn moderne burgers minder bij betrokken. Over het milieu maken zij zich bijvoorbeeld minder zorgen dan andere milieus. In het charitatief geefgedrag van de moderne burgerij zien we de oriëntatie op de directe omgeving terug. Thema s die aanspreken zijn gezondheid, dieren, kinderen. Daarnaast zijn zij goede gevers als er een ramp is gebeurd waarbij concrete, acute hulp nodig is.

46 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.46 Moderne burgerij: interieur

47 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.47 Gemaksgeoriënteerden

48 gemaksgeoriënteerden Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.48 De impulsieve en passieve consument die in de eerste plaats streeft naar een onbezorgd, plezierig en comfortabel leven.

49 gemaksgeoriënteerden x Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.49 Dagelijks leven zonvakantie afhaalmaaltijden soaps droomt van no-go verre rondreis haute cuisine Netwerk (publieke omroep)

50 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.50 Beschrijving gemaksgeoriënteerden Een zorgeloos leven leiden en van het leven genieten, vormen binnen het milieu van gemaksgeörienteerden belangrijke doelen. Aan het opbouwen van een carrière wordt weinig waarde gehecht. Er wordt veel belang gehecht aan 'vrij zijn' (geen verplichtingen hebben) en aan een ongedwongen levensstijl. Dit milieu heeft afstand genomen van een traditioneel calvinistische levensopvatting, dat wil zeggen: genieten en verwennen mag zonder dat daar eerst hard voor is gewerkt. Men voelt zich aangetrokken tot rijkdom, luxe en glamour, maar het leven wordt niet primair ingericht om dit te bereiken. Het geld dat men verdient of waar men over beschikt wordt veelal direct uitgegeven. Nieuwe producten kopen en uitproberen maken het leven aantrekkelijk. Dit milieu omvat 1,2 miljoen Nederlanders. Tot dit milieu behoren meer vrouwen dan mannen. Gemaksgeoriënteerden zijn ook vaker jongeren; leeftijden tussen 15 en 45 jaar zijn oververtegenwoordigd. Het opleidingsniveau is over het algemeen laag tot middelbaar. Het inkomensniveau is meestal modaal of lager. Kernwoorden: Onbezorgdheid en plezier hebben, Passief, impulsief, geen gedoe

51 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.51 Vrijetijdsprofiel gemaksgeörienteerden 1. Er is geen milieu voor wie vrije tijd zo n centrale plaats in hun leven in neemt. Genieten en plezier hebben gaat voor de carrière en de status 2. Gemaksgeoriënteerden zijn dol op massale evenementen en kleurig massavermaak 3. Daarnaast brengen ze veel tijd door in huis, voor de TV en de spelcomputer 4. Dit milieu heeft over het algemeen een laag opleidingsniveau. Zij dromen echter vaak van een rijk en succesvol leven, maar maken zich hier in de praktijk niet altijd hard voor 5. Dit milieu is meer dan gemiddeld geïnteresseerd in seks, misdaad en beroemdheden 6. Hobby s: computerspelletjes, voetbal (kijken) 7. Evenementen: WK/EK Voetbal, Solero Zomercarnaval Rotterdam

52 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.52 Zingevingsprofiel gemaksgeoriënteerden Feesten in het hier en nu Gemaksgeoriënteerden hebben een uitgesproken hedonistische waardenpatroon. Zij zijn gericht op het hier en nu, op spanning en intense ervaringen. Genieten is belangrijk en men oriënteert zich vooral op de korte termijn en de kick. Hierbij laten gemaksgeoriënteerden zich niet graag beperken door normen en regels, maar maken graag gebruik van hun vrijheid. Ze laten graag zien wie ze zijn en zijn nieuwsgierig naar het wel en wee van (beroemde) anderen. Gemaksgeoriënteerden hechten minder aan status, zijn ook niet onder de indruk van statussymbolen bij anderen en laten zich zo min mogelijk gelegen liggen aan hiërarchische verhoudingen. Gemaksgeoriënteerden leven hun leven het liefst als een feest. Ze worden gelukkig van vakanties, lachen, dansen, er goed uitzien. Gemaksgeoriënteerden willen jeugdig en onbegrensd leven. Men droomt ervan om het hele leven lang jong en energiek te blijven. In die dromen spiegelen zij zich aan het leven van bekende personen zoals ze dat zien op tv en in tijdschriften. In de praktijk worden deze dromen meestal niet omgezet in concrete daden en is de werkelijkheid voor gemaksgeoriënteerden vaak minder rooskleurig. Mensen met deze waardenoriëntatie behoren tot de kwetsbaardere groepen in de samenleving die onevenredig veel maatschappelijke problemen tegenkomen. Ze komen in hun dagelijks leven vaak in aanraking met negatieve zaken als werkloosheid, eenzaamheid, gezondheidsproblemen, schuldenproblematiek of onveiligheid in de buurt.

53 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.53 Zingevingsprofiel gemaksgeoriënteerden Op zoek naar emotie Gemaksgeoriënteerden kunnen meer gezien worden als doeners dan als denkers. Met zingeving en levensvragen is dit milieu minder bezig. Ze staan niet heel beschouwend in het leven en praten minder dan andere milieus over levensbeschouwelijke zaken. Wat dicht bij huis is, gaat gemaksgeoriënteerden nauw aan het hart; kinderen, huisdieren, de straat waarin men woont. Dat is ook zichtbaar in hun geefgedrag aan charitatieve organisaties. Goede doelen die het opnemen voor kinderen of dieren en die concrete hulp bieden, zijn populair bij dit milieu. De directe omgeving staat centraal in de belevingswereld van de gemaksgeoriënteerden. De wereld daarbuiten wordt als anoniem en bedreigend ervaren. In de politiek voelt men zich niet vertegenwoordigd en men heeft vaak zelf het gevoel een buitenstaander te zijn. Gemaksgeoriënteerden brengen graag tijd door met vrienden. Er is een grote behoefte aan gezamenlijkheid. Men wil emotioneel geraakt worden en grote emoties collectief ervaren, bijvoorbeeld bij grote evenementen als voetbalwedstrijden, concerten. (Denk bijvoorbeeld aan dancefeest Sensation White). De gemaksgeoriënteerden zijn een van de minst religieus ingestelde milieus. Ze zijn ook minder tolerant ten aanzien van godsdienst en religieuze uitingen dan andere milieus. Met name de tolerantie ten aanzien van de islam is lager. Er is in dit milieu geen grote nieuwsgierigheid naar levensbeschouwelijke zaken. Ook de behoefte aan (religieuze) tradities is niet sterk. Maar dit betekent niet dat dit milieu niet geconfronteerd wordt met levensvragen. Juist gemaksgeoriënteerde hebben in hun dagelijks leven veel confronterende ervaringen en sociale problematiek. In zo n situatie zijn zij op zoek naar troost en begrip die niet vanzelfsprekend voorhanden zijn. Zij willen graag het gevoel hebben ergens bij te horen.

54 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.54 Gemaksgeörienteerden: interieur

55 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.55 Opwaarts mobielen

56 opwaarts mobielen Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.56 De carrièregerichte individualisten met een uitgesproken fascinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning.

57 opwaarts mobielen x Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.57 Dagelijks leven Jackass, zappen resort op Bali funshoppen beleggen no-go documentaires cultuurvakantie boek lezen museum

58 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.58 Beschrijving opwaarts mobielen Maatschappelijk succes en hogerop komen vormen voor de opwaarts mobielen belangrijke drijfveren. Mensen binnen dit milieu willen zelf iets bereiken in het leven. Zij hechten er tevens veel waarde aan om aan anderen te kunnen laten zien wat zij hebben bereikt. Over het algemeen is men materialistisch ingesteld: (veel) geld verdienen en consumeren zijn belangrijk. Opwaarts mobielen leiden een bijzonder druk en gehaast leven en voor huishoudelijke bezigheden als boodschappen doen en koken is nauwelijks tijd. In het algemeen zijn mensen binnen dit milieu vrij statusgevoelig wat zich uit in materiële luxe en het belang van statussymbolen. Men is erg gericht op consumeren, avontuur beleven en vermaakt worden. Aan dure kleding en vakanties wordt relatief veel geld uitgegeven. Dit milieu omvat 1,7 miljoen Nederlanders. Opwaarts mobielen zijn vaker man dan vrouw. Binnen het milieu van opwaarts mobielen is het opleidingsniveau redelijk gevarieerd. Ook qua inkomen wijken opwaarts mobielen nauwelijks af van de hele populatie, uitgezonderd een oververtegenwoordiging van topinkomens. Opwaarts mobielen zijn veelal jong; met name de groep tot 25 jaar is oververtegenwoordigd. Er behoren relatief weinig mensen van 60 jaar en ouder tot dit milieu. Kernwoorden: work hard, play hard, hogerop komen, risico en spanningszoekers, kijk mij

59 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.59 Vrijetijdsprofiel opwaarts mobielen 1. Meer dan andere milieus zijn opwaarts mobielen in hun vrije tijd op zoek naar kicks en spanning 2. Net als de nieuwe conservatieven zijn zij op zoek naar status en het zich onderscheiden van anderen : zij bezoeken bij voorkeur evenementen en plaatsen waar je gezien mag worden, maar ook waar je gezien kán worden 3. Erbij horen en erbij zijn zijn erg belangrijk voor dit milieu, die het wil maken in het leven 4. Dit milieu is geïnteresseerd in techniek en vernieuwende mediatoepassingen 5. Opwaarts mobielen zijn in hun smaak eerder trendvolgend dan trendsettend 6. Goede bereikbaarheid en het kunnen combineren van activiteiten zijn belangrijk voor dit milieu; veel doen in weinig tijd 7. Hobby s: fitness, uitgaan, karten 8. Evenementen: Sensation White, AutoRai

60 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.60 Zingevingsprofiel opwaarts mobielen Gedreven op zoek naar status en voldoening Opwaarts mobielen hebben een hoge motivatie om het te maken in het leven. Ze zijn hedonistisch ingesteld, willen een leuk leven, maar zijn ook bereid hier moeite voor doen. Ze werken hard, willen zichzelf bewijzen, zichzelf verbeteren en dit aan hun omgeving laten zien. Ze regelen hun zaken zelf. In hun vrije tijd zijn opwaarts mobielen ook druk, op zoek naar snelheid, sterke indrukken en prikkels. Work hard, play hard lijkt hun levensmotto. Hun grote gedrevenheid om te presteren brengt een continue spanning met zich mee. Ze willen zichzelf bewijzen, niets missen, hogerop komen en vergelijken zichzelf veel met anderen. Dat legt een druk op mensen met deze waardenoriëntatie, die soms leidt tot gevoelens van onzekerheid, machteloosheid en stress. Hoewel ze erg op carrière en status zijn gericht, staan opwaarts mobielen wel beschouwend het leven. Naast dat het gunstig is voor hun carrière, hebben zij een intrinsieke motivatie om zichzelf te ontplooien en zichzelf beter te leren kennen. Meer dan andere milieus zijn ze op zoek naar erkenning en hebben zij de behoefte om ergens bij te horen en hun talenten in te zetten. Opwaarts mobielen zijn minder kerkelijk dan de gemiddelde Nederlander. Het kerkbezoek in dit milieu is laag. De oververtegenwoordiging van jongere generaties in dit milieu maakt mede dat dit een ver geseculariseerd milieu is. Onder de generatie van de ouders van opwaarts mobielen (vaak moderne burgers) is de ontkerkelijking sterk geweest, waardoor de meeste opwaarts mobielen van huis uit geen religieuze opvoeding of uitgesproken religieuze waarden hebben meegekregen.

61 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.61 Zingevingsprofiel opwaarts mobielen Onder opwaarts mobielen is een oververtegenwoordiging van moslims zichtbaar. De waardenoriëntatie van veel nieuwe Nederlanders van de tweede en derde generatie, waaronder zich veel moslims bevinden, komt overeen met die van de opwaarts mobielen. Deze nieuwe Nederlanders hebben van hun ouders traditionele religieuze waarden en opvattingen meegekregen en combineren dit met een moderne waardenoriëntatie. Dit uit zich bijvoorbeeld in de relatief uitgesproken opvatting van dit milieu over wat er na de dood komt. Men verwacht vaker dan anderen milieus een weerzien met dierbaren en verantwoording af te moeten leggen over hoe men heeft geleefd. Opwaarts mobielen leggen voor zichzelf de lat hoog. Ze hebben gevoel voor professionaliteit, goede verzorging en presentatie. Daarom verwachten zij ook dat wat zij kopen, kijken, bezoeken van hoge kwaliteit is. Dus geen amateuristisch geknutsel of low budget, maar strak, professioneel, gelikt en representatief zijn sleutelwoorden in de communicatie met dit milieu.

62 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.62 Opwaarts mobielen: interieur

63 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.63 Kosmopolieten

64 kosmopolieten x Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.64 De open en kritische wereldburgers die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreren met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten.

65 kosmopolieten x Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.65 Dagelijks leven stedentrip kunst & cultuur Jiskefet en Youp no-go Lloret de Mar Staatsloterijshow Ab Normaal

66 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.66 Beschrijving kosmopolieten Het milieu van de kosmopolieten kenmerkt zich door ambitie (hard werken en maatschappelijk hogerop komen), behoefte aan zelfontplooiing en sociale betrokkenheid. Nieuwe ervaringen en kennis opdoen om zich persoonlijk te verrijken vormen belangrijke drijfveren voor dit milieu. De leefstijl van de kosmopolieten is actief en veelzijdig. Kwaliteit van leven staat hoog in het vaandel. Kwaliteit staat hierbij niet alleen voor veelzijdigheid en zelfontwikkeling, maar ook voor luxe en een hoge levensstandaard. Aan de eigen woonomgeving en het interieur wordt veel aandacht besteed. Consumeren is een vorm van genieten in dit milieu. Dit milieu omvat 1,3 miljoen Nederlanders. Er zitten ongeveer evenveel mannen als vrouwen in dit milieu. Het opleidingsniveau van de kosmopolieten is relatief hoog (bijna de helft heeft hoger onderwijs genoten). Relatief veel jongeren (tot 35 jaar) behoren tot dit milieu. Het inkomensniveau is, uitgezonderd dat van de jongste kosmopolieten, hoog. Men is, in vergelijking met andere milieus, minder vaak gehuwd of samenwonend, en vaker alleenstaand. Kernwoorden: Wereldburger, nieuwsgierig, veelzijdig, statusgericht, flexibel

67 Protestantse Protestantse Gemeente Gemeente Amstelveen Amstelveen en Buitenveldert Buitenveldert / / / P.67 Vrijetijdsprofiel kosmopolieten 1. Kosmopolieten hebben dezelfde houding in hun vrije tijd als ten opzichte van hun carrière: ambitieus, en met de wens zichzelf maximaal te ontplooien 2. Kosmopolieten zijn grootverbruikers van cultuur, met name cabaret, toneel en popmuziek 3. Authenticiteit en een internationale uitstraling zijn belangrijke zaken voor hen 4. Kosmopolieten zijn zeer uithuizig en sterk gericht op de uitgaansgelegenheden in de plaats waar zij wonen en/of werken. Ook hun vrienden ontmoeten zij veelal buitenshuis 5. Door alle drukte in werk en vrije tijd zoeken zij soms ook het andere uiterste op: onthaasten en ontspannen, bijvoorbeeld in een kuuroord als Thermae Hobby s: reizen, architectuur, uitgaan 7. Evenementen: Filmfestival, De Parade

68 Protestantse Gemeente Amstelveen en Buitenveldert / / P.68 Zingevingsprofiel kosmopolieten Nieuwsgierig naar alles Kosmopolieten zijn een nieuwsgierig milieu. Ze willen álles en stellen daarbij hoge eisen aan zichzelf. Ze willen maatschappelijke succesvol zijn, een carrière hebben, materiaal bezit (mooie spullen), genieten van kunst en cultuur, origineel zijn, een mooi en verzorgd uiterlijk, zichzelf blijven ontplooien en tijd voor reflectie en bezinning. Hiermee leggen zij zichzelf een hoge prestatiedruk op. Het 'alles willen' levert keuzestress op en maakt onzeker. Kosmopolieten houden niet van oppervlakkigheid. Ze willen graag meer levenswijsheid opdoen, persoonlijk groeien en geïnspireerd worden. Ze kiezen voor diepgang, nadenken en goede gesprekken. Maar zingeving is voor de kosmopoliet slechts één van de vele zaken die belangrijk zijn in het leven. Levensbeschouwing, zingeving en contemplatie moeten bij kosmopolieten concurreren met meer moderne en hedonistische zaken als carrière maken, uitgaan of reizen. Religie is niet een vanzelfsprekend uitgangspunt voor dit milieu. De kosmopoliet put graag uit tradities en zoekt hierin naar authentieke ervaringen, maar beperkt zich niet tot slechts een traditie. Voor de meeste kosmopolieten is er niet een vanzelfsprekend religieus kader dat hen zingeving biedt. Ze zijn breed geïnteresseerd in spiritualiteit en beleven dit niet uitsluitend in een specifiek religieuze context, maar ook in muziek, kunst of de natuur. Kosmopolieten zijn tolerant ingesteld en laten zich niet afschrikken door wat vreemd is, maar staan juist open voor andere culturen en nieuwe inzichten.

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling Nieuwe doelgroep klassieke muziek / januari 2010 / P.1 Onderzoeksdoelstelling en Het doel van het onderzoek is: De oplevering van een gedetailleerde doelgroepomschrijving voor een nieuw aanbod van klassieke

Nadere informatie

PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven

PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven Protestantse Kerk Nederland / 27-8-2015 / P.1 PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven Presentatie 27 januari 2011 Peter Jobsen Protestantse Kerk Nederland / 27-8-2015 / P.2 Aanleiding

Nadere informatie

Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst

Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst Regiobureau Alblasserwaard Vijfheerenlanden / P.1 / 22-6-2011 / P.1 Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst Presentatie 21 juni 2011 Projectnummer

Nadere informatie

Doelgroepen voor duurzame energie. Kennismaking Mentality 22-5-2013 1

Doelgroepen voor duurzame energie. Kennismaking Mentality 22-5-2013 1 Doelgroepen voor duurzame energie Kennismaking Mentality 22-5-2013 1 Waarden versus sociodemografie 1975 Amsterdam Tv-presentatrice 1975 Amsterdam Tv-presentatrice Eva Jinek Sophie Hilbrand Kennismaking

Nadere informatie

Dé (zorg)consument bestaat niet

Dé (zorg)consument bestaat niet Dé (zorg)consument bestaat niet 1956 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam Clairy Polak (NOVA) 1956 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam 1955 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam Clairy Polak (NOVA)

Nadere informatie

Doelgroepen voor duurzame energie

Doelgroepen voor duurzame energie Doelgroepen voor duurzame energie Apeldoorn, 15 januari Jorrit Hoekstra Sander Metaal Duurzame Energie Mentality 24-1-2013 1 Tijden veranderen Duurzame Energie Mentality 24-1-2013 2 Waarden versus sociodemografie

Nadere informatie

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren. Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt.

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren. Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmentatie Discriminatie in de marketing Doel van segmentatie Inzicht krijgen in mogelijkheden

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl

Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl Peiling EnschedePanel december 2009 30 maart 2010 In december 2009 hebben alle panelleden een vragenlijst ontvangen over levenswaarden/levensinstelling. In

Nadere informatie

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Motivaction ConceptScore Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Thuisbezorging en Pick Up Points winnen aan populariteit Hoe vaak laat jij de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen of haal je deze

Nadere informatie

Mentality model. Achtergrond. Leefstijlscore. Subjectieve gezondheidsbeleving. Motivaties en omgevingsfactoren. Mentality. Verdieping leefstijlscore

Mentality model. Achtergrond. Leefstijlscore. Subjectieve gezondheidsbeleving. Motivaties en omgevingsfactoren. Mentality. Verdieping leefstijlscore Nationale Leefstijlbarometer / P.64 Achtergrond Conclusies Leefstijlscore Verdieping leefstijlscore Subjectieve gezondheidsbeleving Motivaties en omgevingsfactoren Mentality model Mentality Nationale Leefstijlbarometer

Nadere informatie

Doelgroepen. Kennismaking Mentality

Doelgroepen. Kennismaking Mentality Doelgroepen Kennismaking Mentality 19-11-2013 1 Tijden veranderen Kennismaking Mentality 19-11-2013 2 Waarden versus sociodemografie 1975 Amsterdam Tv-presentatrice 1975 Amsterdam Tv-presentatrice Eva

Nadere informatie

Tussen dromen en daden. het perspectief van de consument op duurzame financiële dienstverlening

Tussen dromen en daden. het perspectief van de consument op duurzame financiële dienstverlening Tussen dromen en daden het perspectief van de consument op duurzame financiële dienstverlening Vertrouwen in bedrijven neemt af Ik wantrouw de goede bedoelingen van bedrijven. Q 05 3,5 36 33 4 5 Q 04 3,4

Nadere informatie

EDM. Peter Weyers. Van data naar daden. Mentality ijkpersonen Nijmegen Standvast Wonen

EDM. Peter Weyers. Van data naar daden. Mentality ijkpersonen Nijmegen Standvast Wonen EDM Peter Weyers Van data naar daden Zorgmijders Wat is Wijk in Beeld? WiB en Zorgmijders Van data naar daden Zorgmijders zijn: Sociaal kwetsbare mensen die vanuit de optiek van professionele hulpverleners

Nadere informatie

De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager

De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager C.Keuchenius@motivaction.nl 020 58 98 270 Circa 4 á 5 op de 10 Nederlanders doen vrijwilligerswerk Hoog opgeleid Gemiddeld inkomen

Nadere informatie

Factsheet Nederlanders over het verzet

Factsheet Nederlanders over het verzet Factsheet Nederlanders over het verzet Ikrame Azaaj, MSc. Roos Thijssen, MSc. 12-12-2017 Projectnummer B2264 Inhoudsopgave Achtergrond 3 Associaties bij verzet Informatievergaring Informatiebehoefte 4

Nadere informatie

Conclusies: leefstijlscore

Conclusies: leefstijlscore Nationale Leefstijlbarometer / P.8 : Veenbrand speelt een rol bij de hele bevolking Bij iets meer dan de helft van de bevolking is er sprake van een veenbrand van slechte leefgewoonten: een opeenstapeling

Nadere informatie

Marian Spier. Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider

Marian Spier. Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider Goedemorgen Marian Spier Docent Interna,onal coördinator SBC Afstudeerbegeleider Studie Communica,e en designmanagement Didac,ek, pedagogiek Organisa,epsychologie Werk Communica,e adviseur Manager interac,ve

Nadere informatie

Nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek

Nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek Nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek Nieuwe doelgroep klassieke muziek / januari 2010 / P.1 / 28-1-2010 / P.1 Onderzoeksrapportage Amsterdam 27 januari 2010 Projectnummer

Nadere informatie

Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland

Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland Presentatie Pieter Paul Verheggen & Willemijn Bot Motivaction 1 Anders naar burgers kijken: waarden versus sociodemografie 1978 Vrouw Hoog opgeleid Amsterdam

Nadere informatie

Wat werkt bij wie? Een doelgroepbenadering bij innovaties in zorg en preventie

Wat werkt bij wie? Een doelgroepbenadering bij innovaties in zorg en preventie Wat werkt bij wie? Een doelgroepbenadering bij innovaties in zorg en preventie Inhoudsopgave 3 Doelgroepen 8 Minder zelfredzame zorgcliënten 14 Pragmatische zorgcliënten 22 Maatschappijkritische zorgcliënten

Nadere informatie

Groene Lunch, MediaGroen. Gerard van der Werf Daan Damen

Groene Lunch, MediaGroen. Gerard van der Werf Daan Damen Groene Lunch, MediaGroen Gerard van der Werf Daan Damen Wat is er aan de hand? 2 De media zijn verdeeld 3 De bevolking is verdeeld 4 De bevolking is verdeeld 5 Verdeling Nederlanders 15-80 jaar (13 mln)

Nadere informatie

Draagvlak participatiesamenleving is geen garantie voor toename vrijwilligerswerk

Draagvlak participatiesamenleving is geen garantie voor toename vrijwilligerswerk bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Factsheet Draagvlak participatiesamenleving is geen

Nadere informatie

+,)%-(%#'%,,$%.#%/,$.0

+,)%-(%#'%,,$%.#%/,$.0 !"#$%"&&'()#**#$! +,)%-(%#'%,,$%.#%/,$.0 " De media zijn verdeeld 4 De bevolking is verdeeld 5 De bevolking is verdeeld 6 8,,'% 9,,'&2% 8#$),*-):0 & !#$%6&')#%7#(;/-#.#$-(#'.#*-$7%?#.#'*,$.#'(%@ABCD%4,,'%E@F%2*$G

Nadere informatie

Management summary Energiezuinig wonen in de Biezenakker

Management summary Energiezuinig wonen in de Biezenakker Management summary Energiezuinig wonen in de Biezenakker Aanleiding van het traject Bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk de Biezenakker in Ulft heeft de Gemeente Oude IJsselstreek als doelstelling om

Nadere informatie

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? Even voorstellen 2 Wat is er aan de hand? 3 De media zijn verdeeld 4 De bevolking is verdeeld 5 De bevolking is verdeeld 6 Verdeling Nederlanders 15-80 jaar (13 mln) 7 Waarden versus Sociodemografie. Amsterdam

Nadere informatie

Social intelligence sleutel tot duurzaamheidsdoorbraak in Nederland

Social intelligence sleutel tot duurzaamheidsdoorbraak in Nederland PERSBERICHT Utrecht, 11 oktober 2013 Social intelligence sleutel tot duurzaamheidsdoorbraak in Nederland Motivaction presenteert onderzoek naar rol duurzaamheidsprofessionals Een duurzaamheidsdoorbraak

Nadere informatie

Ouderen - De Klantsegmenten

Ouderen - De Klantsegmenten Ouderen - De Klantsegmenten 1. Tom The Nestor - De Conservatieve 2. Emma The Escapist - De Genieter 3. Martha The Explorer - De Ontdekker Houding Behouden / Verzorgen Bezitten / Verwennen Ontplooien /

Nadere informatie

Welkom in mijn achtertuin. Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen. Presentatie. Leeuwarden 19 Maart 2010

Welkom in mijn achtertuin. Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen. Presentatie. Leeuwarden 19 Maart 2010 Welkom in mijn achtertuin 21-03-2010 / P.1 Welkom in mijn achtertuin Presentatie Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen Leeuwarden 19 Maart 2010 Welkom in mijn achtertuin 21-03-2010

Nadere informatie

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmentatie Discriminatie in de marketing Doel van segmentatie Inzicht krijgen in mogelijkheden

Nadere informatie

Mentality: Waarden als basis voor relatie burger-overheid

Mentality: Waarden als basis voor relatie burger-overheid Relatie burger - overheid Gemeente Pijnacker-Nootorp / / P.1 / / P.1 Mentality: Waarden als basis voor relatie burger-overheid Onderzoeksrapportage Amsterdam September,

Nadere informatie

- Factsheet - Verkenning van de beleving. van het asielzoekersvraagstuk. in Nederland

- Factsheet - Verkenning van de beleving. van het asielzoekersvraagstuk. in Nederland bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl - Factsheet - Verkenning van de beleving van het

Nadere informatie

Werkdruk of werkgeluk? Ester Koot Jorn Lingsma Eric-Jan Klöne Thomas Vrakking

Werkdruk of werkgeluk? Ester Koot Jorn Lingsma Eric-Jan Klöne Thomas Vrakking Werkdruk of werkgeluk? Ester Koot Jorn Lingsma Eric-Jan Klöne Thomas Vrakking Werkdruk of werkgeluk? De werkdrukmeter: hoe werkt het? Voelen uw medewerkers zich gelukkig, energiek en vitaal? Of dreigen

Nadere informatie

Doelgroep-denken; zet je leden centraal. Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1

Doelgroep-denken; zet je leden centraal. Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1 Doelgroep-denken; zet je leden centraal Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1 Wie zijn wij? Ik squash, omdat ik dan kan spelen wanneer ik wil en het is een lekkere adrenalinekick. Ik heb

Nadere informatie

Provincie Groningen. Betrekken van inwoners bij de provinciale politiek Eerste verkenning van doelgroepen

Provincie Groningen. Betrekken van inwoners bij de provinciale politiek Eerste verkenning van doelgroepen Betrekken van inwoners bij de provinciale politiek Eerste verkenning van doelgroepen Provincie Groningen Rapportage Auteurs: Bram van der Lelij, Selina Kroesemeijer, Femke Konings Project Z7950 2-9-2016

Nadere informatie

Nice to meet you! Eerst even voorstellen NPO LEEFSTIJLGROEPEN

Nice to meet you! Eerst even voorstellen NPO LEEFSTIJLGROEPEN Nice to meet you! DRUKKE FORENZEN KRITISCHE VERDIEPINGZOEKERS PRAKTISCHE FAMILIEMENSEN ZORGZAME DUIZENDPOTEN BETROKKEN GELOVIGEN JONGE CONNECTORS ONBEZORGDE TRENDBEWUSTEN TRADITIONELE STREEKBEWONERS NEDERLANDSE

Nadere informatie

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager

FinQ Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders. Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager FinQ 2018 Monitor van financieel bewustzijn en financiële vaardigheden van Nederlanders Auteurs Jorn Lingsma Lisa Jager 14-1-2019 Projectnummer B3433 Achtergrond van de FinQ monitor Nederlanders in staat

Nadere informatie

Voedingscentrum. Quickscan 2015: eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling 10-6-2015

Voedingscentrum. Quickscan 2015: eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling 10-6-2015 Quickscan 2015: eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling Voedingscentrum Rapportage Auteurs: Cecilia Keuchenius en Bram van der Lelij Project Z6086 10-6-2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

NPO Leefstijlgroepen

NPO Leefstijlgroepen 1 Introductie Leefstijlgroepen In deze digitale brochure presenteren we de nieuwe leefstijlgroepen van de NPO. Met dit leefstijlmodel proberen we inzage te geven in de leefwereld van Nederlanders. Om deze

Nadere informatie

De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018)

De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018) De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018) De Grote OmgevingsTest (DGOT) is een grootschalig onderzoek naar de woonbeleving, -voorkeuren, en -keuzemotieven van alle bewoners

Nadere informatie

INSCHATTING VAN RELATIECONFLICTEN 1

INSCHATTING VAN RELATIECONFLICTEN 1 INSCHATTING VAN RELATIECONFLICTEN 1 Doel Doel is om bij de start van relatiebegeleiding deze vragenlijst af te nemen om een zicht te krijgen over waar de conflicten zitten maar ook om partnergeweld te

Nadere informatie

Crowdfunding vertrouwen in de economie

Crowdfunding vertrouwen in de economie & Crowdfunding vertrouwen in de economie Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en Motivaction en gepubliceerd op 8 oktober 2013. Copyright Douw&Koren en Motivaction Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

De economische situatie

De economische situatie 1. In hoeverre bent u tevreden over uw huidige persoonlijke leefsituatie? U kunt uw tevredenheid uitdrukken door middel van een cijfer van 1 tot en met 100. (100 is zeer tevreden, 50 is neutraal en 1 is

Nadere informatie

Het potentieel van streekproducten

Het potentieel van streekproducten / 29-3-2010 / P.1 Het potentieel van streekproducten Presentatie 15 december 2009 Anna-sterre Mees Frederique Wolff Schoemaker Sociodemografisch

Nadere informatie

Ouders leren kinderen voor zichzelf opkomen Zelfbeheersing is nog belangrijker. De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders

Ouders leren kinderen voor zichzelf opkomen Zelfbeheersing is nog belangrijker. De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl - Factsheet opinieonderzoek

Nadere informatie

Achter de geraniums? Presentatie Motivaction tijdens debat 10 april: Hier is mijn moeder, regelt u het verder? 10-04-2012 1

Achter de geraniums? Presentatie Motivaction tijdens debat 10 april: Hier is mijn moeder, regelt u het verder? 10-04-2012 1 Achter de geraniums? Presentatie Motivaction tijdens debat 10 april: Hier is mijn moeder, regelt u het verder? 10-04-2012 1 Hier is mijn moeder. Regelen jullie het verder? Onderzoek naar verwachtingen

Nadere informatie

Mentaliteitstrends 2013

Mentaliteitstrends 2013 Mentaliteitstrends 2013 Motivaction-trendmeting: basics De basis: Motivaction meet sinds 1998 sociaal-culturele onderstromen in de samenleving Jaarlijks steekproef schriftelijke vragenlijst aan huis Nederlandse

Nadere informatie

Kamer van Koophandel - BIK. Een keigoed aanbod. Angelique Simons 24 september 2015

Kamer van Koophandel - BIK. Een keigoed aanbod. Angelique Simons 24 september 2015 Kamer van Koophandel - BIK Een keigoed aanbod Angelique Simons 24 september 2015 Conclusies Strategie loont! Qua omzet en winst. Qua onderscheid en voorkeur. Qua continuïteit. De klant kiest altijd zijn

Nadere informatie

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID

ACCEPTATIE AUTONOMIE BESCHERMING BIEDEN COMFORTABEL LEVEN CREATIVITEIT DE KOST WINNEN DOELGERICHTHEID ACCEPTATIE geaccepteerd worden zoals ik ben ACCURAATHEID precies zijn in mijn meningen en opvattingen ALLEEN ZIJN tijd en ruimte vinden om alleen te zijn AUTONOMIE zelfstandig en onafhankelijk zijn AVONTUUR

Nadere informatie

Hoe kies je je eerste wijk?

Hoe kies je je eerste wijk? Hoe kies je je eerste wijk? Presentatie ten behoeve van de training Wonen zonder aardgas Marco Sodderland m.sodderland@motivaction.nl 9 april 2018 Project B2787 Achtergrond Aardgasvrij maken van wijken

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming Amsterdam

Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming Amsterdam bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Rapport enquête Vissenbescherming en Dierenbescherming

Nadere informatie

Het eyeopen panel: persoonlijke financiën & levensstijl

Het eyeopen panel: persoonlijke financiën & levensstijl Het eyeopen panel: persoonlijke financiën & levensstijl Bij eyeopen willen we graag meer inzicht krijgen in de financiële achtergrond en levensstijl van jou als consument. Door deze twee gegevens aan elkaar

Nadere informatie

Zijn Nederlanders klaar voor de participatiesamenleving en zelfzorgstaat? - Factsheet publieksonderzoek -

Zijn Nederlanders klaar voor de participatiesamenleving en zelfzorgstaat? - Factsheet publieksonderzoek - Zijn Nederlanders klaar voor de participatiesamenleving en zelfzorgstaat? - Factsheet publieksonderzoek - Amsterdam, 24 oktober 2014 drs. Bram van der Lelij Samenvatting De Nederlandse verzorgingsstaat

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage. Amsterdam, April, 2008. Projectnummer M1393. Auteurs Peter Jobsen Jasper Visscher. <Plaats hier het logo van de klant>

Onderzoeksrapportage. Amsterdam, April, 2008. Projectnummer M1393. Auteurs Peter Jobsen Jasper Visscher. <Plaats hier het logo van de klant> Doelgroepbepaling woonmilieus Luchthaven wente, VM / --8 / P. Doelgroepbepaling woonmilieus Luchthaven wente, --8 / VM / Gebiedsvisie Luchthaven wente: Bijzondere woonmilieus P. Onderzoeksrapportage Amsterdam,

Nadere informatie

artijn Lampert otivaction

artijn Lampert otivaction Wie is mijn leerling/student? e grenzeloze generatie en de gevolgen voor het onderwijs artijn Lampert otivaction Achtergrond grenzeloze generatie Nederland ontwikkelt langs nieuwe lijnen Toenemende complexiteit

Nadere informatie

Rendement Event. 3-2-2011 WD Marketing

Rendement Event. 3-2-2011 WD Marketing Rendement Event 1 Rendement Event 2 Focus op de doelgroep èn verruim je blik. 3 DOELGROEP? BEDRIJF KLANTEN 4 DOELGROEP? W & S bureau wil verschil weten tussen goede èn slechte kandidaten BEDRIJF KLANTEN

Nadere informatie

Gebiedsanalyse gemeente Den Haag

Gebiedsanalyse gemeente Den Haag bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Gebiedsanalyse gemeente Den

Nadere informatie

Leefstijlgroepen NPO in NOBO

Leefstijlgroepen NPO in NOBO Leefstijlgroepen NPO in NOBO NOBO is onlangs verrijkt met de vernieuwde Leefstijlgroepen van NPO. In deze nieuwsbrief maak je kennis dit segmentatiemodel. Wat zijn Leefstijlgroepen en hoe kun je dit model

Nadere informatie

DOELGROEPBESCHRIJVING GIBSON

DOELGROEPBESCHRIJVING GIBSON CMD 2 - COMMUNICATIE DOELGROEPBESCHRIJVING GIBSON Nick Grosveld Nathalie Eggels pag. 1 EEN NIEUWE DOELGROEP Voor het merk Gibson zijn wij opzoek gegaan naar een nieuwe interessante doelgroep die het merk

Nadere informatie

Mannen, vrouwen en geldzaken. Nibud Factsheet Juni 2012

Mannen, vrouwen en geldzaken. Nibud Factsheet Juni 2012 nen, vrouwen en geldzaken Nibud Factsheet Juni 2012 nen, vrouwen en geldzaken nen en vrouwen gaan verschillend met geld om, maar het risico op financiële problemen is bij beide groepen even groot. Meer

Nadere informatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie De DISC marketing leefstijl segmentatie Gebaseerd op een verkorte module van de DISC test en daardoor geschikt voor het beschrijven van de acht hoofdsegmenten of grotere groepen (consumenten onderzoek)

Nadere informatie

Hout stoken: lust of last? Milieu Centraal Rapportage Auteurs: Ikrame Azaaj, Jasper Visscher, Sibolt Mulder Project Z6422

Hout stoken: lust of last? Milieu Centraal Rapportage Auteurs: Ikrame Azaaj, Jasper Visscher, Sibolt Mulder Project Z6422 Hout stoken: lust of last? Milieu Centraal Rapportage Auteurs: Ikrame Azaaj, Jasper Visscher, Sibolt Mulder Project Z6422 20-7-2015 Inhoudsopgave Achtergrond, doel- en probleemstelling Pagina 3-4 Conclusies

Nadere informatie

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4.1 Het prestige van de kerken De kerken zijn niet meer de gezaghebbende instanties van vroeger. Dat is niet alleen zo in Nederland. Zelfs in uitgesproken godsdienstige

Nadere informatie

GEZOND BEWEGEN.

GEZOND BEWEGEN. GEZOND BEWEGEN maaike@nudgeme.be maaike@koslearning.be want verandering begint bij jezelf We worden geboren als een blanco blad = onze persoonlijkheid, gedrag, waarden, worden gevormd door onze omgeving

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding

Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding Inleiding MEE IJsseloevers heeft onderzoek gedaan naar de vrije tijdsbesteding van mensen met een beperking of chronische aandoening en de behoeften die zij

Nadere informatie

VRAGENLIJST LEVENSLOOP

VRAGENLIJST LEVENSLOOP VRAGENLIJST LEVENSLOOP VERTROUWELIJK Vragenlijst voor de familieleden van de bewoners van de afdeling psychogeriatrie. Onderwerp: voorgeschiedenis van de (toekomstige) bewoner Naam: Datum:. Gegevens verkregen

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

De USP s en doelgroepen van Denksport in kaart gebracht

De USP s en doelgroepen van Denksport in kaart gebracht De USP s en doelgroepen van Denksport in kaart gebracht Over Denksport Meer dan 80 jaar actief in puzzels Spontane naamsbekendheid 90% Marktaandeel binnen puzzels 80% binnen retail Zeer breed portfolio

Nadere informatie

Uit huis gaan van jongeren

Uit huis gaan van jongeren Arie de Graaf en Suzanne Loozen Jaarlijks verlaten bijna een kwart miljoen jongeren het ouderlijk huis. Een klein deel van hen is al vóór de achttiende verjaardag uit huis gegaan. De meeste jongeren gaan

Nadere informatie

De vrouwelijke Nieuwe Nederlander en haar tijdschriften

De vrouwelijke Nieuwe Nederlander en haar tijdschriften Sanoma Mediaparade / 02-04-2009 / P.1 / 7-4-2009 / P.1 De vrouwelijke Nieuwe Nederlander en haar tijdschriften Presentatie Hoofddorp 2 april 2009 Ahmed Ait Moha Henriët

Nadere informatie

DE GEBRUIKER CENTRAAL!

DE GEBRUIKER CENTRAAL! DE GEBRUIKER CENTRAAL! 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 NEDERLAND GROEIT AANTAL INWONERS Het aantal inwoners van Nederland blijft

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

Geloven binnen en buiten verband

Geloven binnen en buiten verband Geloven binnen en buiten verband Joep de Hart Bijlagen Bijlage bij hoofdstuk 2... 1 Bijlage bij hoofdstuk 3...2 Bijlage bij hoofdstuk 4... 8 Bijlage bij hoofdstuk 2 Tabel B2.1 Deelname aan seculier vrijwilligerswerk,

Nadere informatie

Marketing voor energiecoöperaties. Juriaan Jansen, Servicepunt Hier Opgewekt Milieufederatie Noord-Holland

Marketing voor energiecoöperaties. Juriaan Jansen, Servicepunt Hier Opgewekt Milieufederatie Noord-Holland Marketing voor energiecoöperaties Juriaan Jansen, Servicepunt Hier Opgewekt Milieufederatie Noord-Holland Marketing Wat is marketing? Welke strategie is kansrijk? Wie is mijn doelgroep? Wat is mijn boodschap?

Nadere informatie

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Ondernemers aan het woord Eerste resultaten Opbouw Creatief en inspirerend Rood: 6,1% (gemiddeld

Nadere informatie

DE VERANDER- KRACHT VAN NEDERLAND

DE VERANDER- KRACHT VAN NEDERLAND DE VERANDER- KRACHT VAN NEDERLAND Oproep van kabinet om te veranderen levert nog geen veranderkracht op in de samenleving. ONDERZOEKSRAPPORT, JAARGANG 2013 IN SAMENWERKING MET 1 DE VERANDER- KRACHT VAN

Nadere informatie

Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017

Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017 Workshopavond 1 Persoonlijkheid & Motivatie 16/01/2017 -> voorstelling 1 e week februari 2017 + 1 contact / maand GEZOND BEWEGEN maaike@nudgeme.be maaike@koslearning.be want verandering begint bij jezelf

Nadere informatie

Een brede kijk op de belangstelling voor kunst en cultuur een eerste verkenning

Een brede kijk op de belangstelling voor kunst en cultuur een eerste verkenning bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Een brede kijk op de belangstelling

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Het bestaansrecht van de glastuinbouwsector. Onderzoek naar het imago van de glastuinbouwsector PT 2008-15. Glastuinbouw

Het bestaansrecht van de glastuinbouwsector. Onderzoek naar het imago van de glastuinbouwsector PT 2008-15. Glastuinbouw Het bestaansrecht van de glastuinbouwsector Onderzoek naar het imago van de glastuinbouwsector PT 2008-15 Glastuinbouw 1 Leeswijzer Dit rapport bevat de resultaten van het imago-onderzoek naar de glastuinbouwsector,

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities Ondernemersplan 3NE 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities 2. De wereld waarin 3NE werkt a. Ontwikkelingen in de samenleving

Nadere informatie

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers Schoon is de norm Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon Willemijn Bot Lonneke Gijsbers 19-10-2017 B1779 Inhoudsopgave Achtergrond 3 Methode en opzet

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Nederlanders en de kerk

Nederlanders en de kerk 10 Nederlanders en de kerk Wie zitten er in Nederland in de kerk? Waarom zij wel en anderen niet? Hoe kan de kerk die andere groepen bereiken? Hebben zij helemaal geen belangstelling voor religie, voor

Nadere informatie

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f In welke leeftijdscategorie valt u? Number / Percentage Jonger dan 25 jaar; 6% 66 Tussen de 25 en 34 jaar; 120 Tussen de 35 en 44 jaar; 13% 145 Tussen de 45 en 54 jaar; 205 Tussen de 55 en 64 jaar; 28%

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan.

Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan. Vragenlijst carrièrefactoren Doelstelling: Het zich bewust worden van factoren, die van invloed zijn op de loopbaan. Als er beslissingen genomen moeten worden ten aanzien van de loopbaan speelt wat u uiteindelijk

Nadere informatie

Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie

Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen - Pensioenvertrouwen ad hoc oktober 2009/ 11-1-2010 / P.1 / 11-1-2010 / P.1 Mening over sparen en beleggen van pensioenpremie Onderzoeksrapportage

Nadere informatie

Ray Anderson-lezing, MVO Nederland en Interface Door: Martijn Lampert, research director Motivaction

Ray Anderson-lezing, MVO Nederland en Interface Door: Martijn Lampert, research director Motivaction Koploper op doodlopende weg of trending topic? Social intelligence essentieel voor duurzaamheidsdoorbraak in Nederland Duurzaamheidsvoorhoede blijft achter als change maker Dit is de samenvatting van de

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

Katholiek anno 2005. Religiositeit, identiteit en houding ten aanzien van de KRO. Rapport nr. 544 december 2005. drs. Joris Kregting dr.

Katholiek anno 2005. Religiositeit, identiteit en houding ten aanzien van de KRO. Rapport nr. 544 december 2005. drs. Joris Kregting dr. Katholiek anno 5 Religiositeit, identiteit en houding ten aanzien van de KRO Rapport nr. 544 december 5 drs. Joris Kregting dr. Ton Bernts KASKI onderzoek en advies over religie en samenleving Toernooiveld

Nadere informatie

Waarom zit jouw klant op jou te wachten?

Waarom zit jouw klant op jou te wachten? [KLANTSEGMENTERING. ] Waarom zit jouw klant op jou te wachten? [ BUSINESS DEVELOPMENT. ] Wie? Klant segment Golden Sentence Waarde propositie Klantwaarden MVP Positionering [ KLANTSEGMENTERING. ] [ SDP-SEGMENTATIE-

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens. D. Emo. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Aanvullende persoonsgegevens Persoonlijkheidstest (MPT-BS) Status Voltooid Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres

Nadere informatie

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald.

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald. 9 thema s doelkaarten: Werken met doelkaarten (aangepast aan de leeftijd van de klant) Het doel is om met deze kaarten wensen van de klant inzichtelijke te maken. Kaarten met de verschillende levensgebieden,

Nadere informatie

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar

minder dan 5 jaar tussen de 5 en de 10 jaar tussen de 10 en de 15 jaar langer dan 15 jaar Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 3: Wmo-nota juli 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 3 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De peiling ging over de sociale netwerken

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie