Stemmen in een kerk, school & buurthuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stemmen in een kerk, school & buurthuis"

Transcriptie

1 Stemmen in een kerk, school & buurthuis Notitie CDA Den Haag Januari 2013

2 2 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Inhoudsopgave: 1. Aanleiding p De feiten p De stembureaus die negatief scoren p Stembureaus die gemiddeld scoren p Stembureaus die bovengemiddeld scoren p Conclusie ten aanzien van de cijfers en overige gegevens & Slotconclusie p. 15 Bijlagen p. 16

3 3 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Aanleiding Het CDA kreeg afgelopen zomer veel reacties op het besluit van de gemeente om niet meer te kunnen stemmen in stembureaus. Vele s, telefoontjes, brieven en gesprekken. Breed vanuit de Haagse samenleving, door zowel christen als niet-christenen, werd onze fractie bevraagd over het besluit om niet langer de zalen bij of in kerken toe te staan als stembureau. Verbazing ook over de reden die aan de kerkelijke organisaties werd meegegeven: de scheiding van kerk en staat. Veel van deze vragen vanuit de stad en het onbegrip ook over de reacties vanuit het stadhuis op vragen, brieven en uitnodigingen voor gesprek zijn aanleiding voor ons om deze notitie op te stellen. Niet om onrust te zaaien maar wel om scherp voor de geest te krijgen waarom dit besluit is genomen en ook waarom het CDA met velen in de stad Den Haag van mening is dat dit een eenmalige actie was die bij de eerst volgende verkiezingen dient te worden teruggedraaid. Reden die bij beantwoording van het college werd gegeven is dat stemmen in kerken opkomstverlagend werkt. Bij de evaluatie van verkiezingen zijn hiervoor cijfers gepresenteerd. Maar wat betreft het CDA werden hier appels met peren vergeleken. In wijken waar opkomst laag is zal ook de opkomst in kerken lager zijn. Om de discussie hierover helder te kunnen voeren heeft het CDA zelf een analyse uitgevoerd, waaruit wij de conclusie trekken dat het per kerkgebouw verschilt of deze opkomstbevorderend of opkomstverlagend werkt. Kerken categorisch uitsluiten als kerkgebouw is onjuist.

4 4 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari De feiten Met betrekking tot de opkomst in stembureaus zijn er vrij eenvoudige manieren om de opkomstpercentages te berekenen. In de bijlagen is een overzicht van de opkomstpercentages in Den Haag en de 28 kerken die uitdrukkelijk vermeld staan in de cijfers van de gemeente Den Haag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010, de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 en de Provinciale verkiezingen in Wanneer deze getallen vergeleken worden met opkomst in de directe omgeving kan worden nagegaan of het gebouw wel of niet aantrekkelijk is als stemlokatie. De vergelijking die in een gemeentelijke analyse wordt gemaakt gaat mank omdat hier getallen niet in hun directe omgeving maar met heel Den Haag worden vergeleken. Hieronder hebben wij een onderscheid gemaakt tussen stembureaus die wel en niet scoren ten opzichte van de wijk, het stadsdeel en de stad.

5 5 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari De stembureaus die negatief scoren: Outreachkerk: Ten opzichte van de gemiddelde opkomst in Den Haag scoren deze twee stemlokalen (op één locatie) tussen de 17,8 en 34,1 procentpunt slechter de afgelopen verkiezingen. Dit kan duiden op een negatieve invloed. Maar wie naar de opkomst in de wijk kijkt, Moerwijk, ziet dat het opkomstpercentage in deze wijk de afgelopen jaren tussen de 32 en 48 % lag, dit is een stuk lager dan de gemiddelden voor heel Den Haag die tussen de 50 en 70 % liggen. Bij de laatste verkiezingen waar het stembureau werd gebruikt zien wij dat deze twee stembureaus maar 3-4 % onder het gemiddelde van de wijk scoren. Een vergelijking tussen de Tweede Kamerverkiezingen 2010 en 2012 laat zien dat door de sluiting van het stembureau de opkomst in de wijk Moerwijk niet omhoog gaat (47,8 % naar 47,1 %). De jongerenruimte in het Wijkcentrum Moerwijk (het stembureau dat extra is toegevoegd) komt ook niet boven dit gemiddelde uit. Katholieke Kerk de Overkant Het stemlokaal de Katholieke Kerk de Overkant ligt in de wijk het Valkenboskwartier. De opkomst in dit stemlokaal ligt een stuk lager dan in Den Haag (15-22 procentpunt). In minder mate verschilt de opkomst met het opkomstpercentage in de wijk (7-16 procentpunt). Een opmerkelijk feit is echter dat het stembureau Katholieke Kerk de Overkant in feite geen kerk is. Het gebouw wordt gebruikt als feestlocatie. In deze feestlocatie hangt volgens de beheerder niet eens een kruisje aan de muur. De enige link met een kerk is dat de eigenaar van het pand de Parochie is. De Goede Herder Kapel De Goede Herder Kapel scoort net als de wijk Valkenboskwartier (zie hierboven) minder goed met betrekking tot de opkomst tijdens de verkiezingen. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 is de opkomst hier 53,1 %. Interessant om te benadrukken is dat dit stemlokaal is gevestigd in de Heesterbuurt. Twee andere stemlokalen in deze wijk zijn basisschool de Drie Linden (2 e Braamstraat) en Ontmoetingscentrum De Luifel (Weigeliaplein). Opkomst in beide stemlokalen ligt bij Tweede Kamerverkiezingen in 2010 op 54,0 % (Drie Linden) en 40,2 % (De Luifel). Voor 2012 is De Goede Herder Kapel ook nog open als stembureau. Wie de vergelijking ziet tussen dit stembureau (opkomstpercentage 53,7 %) en twee andere stembureaus in de wijk (Drie Linden 57,4 % en De Luifel 51,9 %) kan niet concluderen dat de vestiging van een stemlokaal in de Goede Herder Kapel voor mensen een psychologische drempel vormt om te gaan stemmen. Het gemiddelde ligt lager dan die in de gehele stad maar op micro niveau ligt het op één lijn met andere stemlokalen in de Heesterbuurt.

6 6 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Evangelische gemeente Morgenstond Dit is een stemlokaal die zowel op stads-, stadsdeel- en wijkniveau onder het gemiddelde scoort. Vier dingen zijn echter wel interessant om te bekijken in het Geuzen- en Statenkwartier. 1. De zeer hoge opkomst in een van de stemlokalen van de (Christelijke) basisschool Het Mozaïek. Opkomstpercentage GR 2010 TK 2010 PS 2011 TK2012 Stemlokaal Mozaïek 69,5% 96,1% 69,1% 88,8% Den Haag 52,9% 69,4% 50,4% 68,8% Geuzen- en Statenkwartier 66,5% 82,2% 67,6% 83,4% Het lijkt er dus op dat een hoop ouders gaan stemmen bij het wegbrengen danwel ophalen van de kinderen bij school. 2. Stembureau Paagman. Bij de drie verkiezingen in 2010 en 2011 waren geen mensen uitgenodigd om te gaan stemmen bij boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan toch gaan hier heel veel mensen uit de wijk heen om te stemmen. opkomst GR 2010 TK 2010 PS 2011 TK2012 Stemlokaal Kiesgerechtigde bij Paagman Daadwerkelijke stemmers De ligging van het stemlokaal in de Evangelische Gemeente Morgenstond is aan de rand van de wijk. Nu is de rand van de wijk in veel wijken geen excuus maar op deze specifieke locatie ligt het niet op de verkeersroute aangezien deze kant van de wijk niet grenst aan een andere wijk maar aan de haven. 4. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2010 was ook het stemlokaal in de Christelijk Kerk open. Waar 554 mensen gingen stemmen terwijl er geen kiesgerechtigde waren aangeschreven om hier te gaan stemmen.

7 7 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 De Noorderkerk In de twee stemlokalen die zijn ingericht in Noorderkerk is de opkomst over het algemeen genomen lager tijdens de verkiezingen in 2010 en Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 is de opkomst nog wel hoger ten opzichte van Den Haag als geheel (+10,8 procentpunt), het stadsdeel (+6,6 procentpunt) en de wijk (+8,1 procentpunt). Ook tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten ligt de opkomst ongeveer gelijk met de gemiddelde opkomst in Den Haag (-0,2 procentpunt) en de wijk (+0,3 procentpunt). Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 doet dit stembureau het echter wel bovengemiddeld slechter (-17,3 procentpunt t.o.v. de stad en -11,9 procentpunt t.o.v. de wijk). Het tweede stemlokaal weet weinig kiezers te trekken in de jaren 2010 en Met opkomstpercentages tussen de 28 en 40,1 procent is de opkomst een stuk lager dan in de wijk en de stad. Zoals wij vaker zien uit de cijfers met betrekking tot de opkomst doet een tweede stemlokaal op één locatie het slechter. Een iets tegenvallend resultaat viel dus te verwachten. Daartegenover staat ook het in Duinoord gelegen stembureau in de Maranathakerk. De kerk scoort in de periode een opkomst tussen de 65 en 87 procent. Dit is 12 tot 18 procentpunt hoger dan in de stad Den Haag en 8 tot 22 procentpunt hoger dan in de wijk Duinoord. Dat er voor de inwoners van Duinoord een drempel is om te gaan stemmen in een stemlokaal gevestigd in een kerk is hiermee onwaarschijnlijk aangezien menig stemmer de weg weet te vinden naar, een andere kerk, de Maranathakerk. Abdijkerk Loosduinen Voor de volledigheid noemen wij ook nog de Abdijkerk in Loosduinen. Zowel het stadsdeel als de wijk Loosduinen kennen een opkomstpercentage iets boven gemiddeld. De opkomst in de Abdijkerk ligt met 23,5 % ver onder dit opkomstpercentage. Drie mogelijke redenen voor een lage opkomst - Bij de twee verkiezingen in 2010 voor zowel de gemeenteraad als de Tweede Kamer is in de Abdijkerk geen stemlokaal gevestigd. Kiezers hebben in 2010 dus tweemaal gestemd bij een ander stemlokaal (verder in het verleden hebben wij geen gegevens). Het is dus niet opmerkelijk dat mensen het stemlokaal minder snel opzoeken hoewel ze wel zijn gewezen op dit stemlokaal. - Naast de Abdijkerk (Willem III straat 40) is WoonZorgPark Loosduinen gelegen (Willem III straat 36) waar ook een stemlokaal is gevestigd. - Loosduiners weten het stadsdeelkantoor op het Loosduinse Hoofdplein goed te vinden de opkomst is hier tijdens de Provinciale Statenverkiezing in ,2 procent terwijl het opkomstpercentage in Den Haag blijft steken op 50,4 procent (ruim 35 procentpunt hoger).

8 8 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Conclusie aangaande De stembureaus die negatief scoren: In dit hoofdstuk hebben wij de stembureaus opgesomd die onder het gemiddelde scoren. Wij begonnen met de Outreachkerk in Moerwijk, hierbij bleek dat de opkomst niet lager was dan in de wijk wat aangeeft dat er geen bewijs is voor een psychologische drempel. De Katholieke Kerk de Overkant, scoorde onder het gemiddelde van de wijk. Opmerkelijk bij dit gebouw is dat gelet op de uitstraling en inrichting men moeilijk kan staven dat het hier om een kerkgebouw gaat. Dan de Goede Herderkapel. De vergelijking met twee andere stemlokalen in de Heesterbuurt laat zien dat de opkomst in de Goede Herderkapel vergelijkbaar is met omliggende stembureaus en daarmee niet verassend. Ook hier is geen bewijs te vinden voor een psychologische drempel. De Evangelische gemeente Morgenstond scoort wel iets onder het gemiddelde in de wijk. Op pagina 6 staan vier goede redenen vermeld die deze lagere opkomst verklaren. Gelet op de populariteit van de omliggende stemlokalen en de ligging van het stembureau kan bij de volgende verkiezingen worden gekeken of er alternatieven voor handen zijn. Er kan niet worden gesteld dat de locatie als zodanig een psychologische drempel vormt voor kiesgerechtigden. De opkomst in het tweede stemlokaal van de Noorderkerk valt tegen. Echter de opkomst in de Maranthakerk, in dezelfde wijk, laat zien dat er in de wijk geen psychologische drempel is om te gaan stemmen in (een bijgebouw van) een kerkgebouw. Tot slot de Abdijkerk in Loosduinen. Deze locatie heeft tijdens de afgelopen verkiezingen maar éénmaal dienstgedaan als stemlokaal. Met het stemlokaal vlakbij en het drukbezochte stadsdeelkantoor is hier ook geen bewijs te vinden voor een psychologische drempel. Hiermee hebben wij de stembureaus die negatief scoren besproken. Op basis van de bovenstaande informatie valt niet te stellen dat hier sprake is van een psychologische drempel zoals verwoord in de antwoorden op schriftelijke vragen van Gert-Jan Bakker 1 en de brief aangaande de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen 2. 1 Schriftelijke vragen Gert-Jan Bakker (CDA) inzake Stembureaus in gebouwen levensbeschouwelijke instellingen, RIS (Sv ). 2 Brief van het college van burgemeester en wethouder inzake Evaluatie Tweede Kamerverkiezingen 2012, RIS (rm ).

9 9 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Stembureaus die gemiddeld scoren Hieronder kunt u vinden welke stembureaus gevestigd in of bij religieuze instellingen geen grote afwijkingen laten zien met betrekking tot het opkomstpercentages en daarmee ook geen bewijs leveren voor een psychologsiche drempel om te gaan stemmen in of bij religieuze instellingen. Basement Sion Kerk Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 scoort dit stembureau 5-7 procentpunt onder het gemiddelde in de stad en de wijk. De gemiddelde opkomst ligt wel iets hoger dan die van het stadsdeel. Bij de volgende verkiezingen in 2010, voor de Tweede Kamerverkiezingen, ligt de opkomst ineens een stuk hoger dan de stad (+21 procentpunt), het stadsdeel (+31 procentpunt) en de wijk (+17,4 procentpunt). Bij de verkiezingen is het stemlokaal gevestigd in een Porto Cabin, of deze locatie gevoelsmatig gelieerd kan worden aan de kerk is bij ons niet bekend. Thomaskerk De opkomst in de Thomaskerk ligt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 iets onder het gemiddelde van de stad (-2,7 procentpunt) en de wijk (-1,2 procentpunt) maar wel ruim 6 procentpunt boven het gemiddelde van het stadsdeel. Ook bij de verkiezingen van de Provinciale Staten is de opkomst in de Thomaskerk lager dan gemiddeld in de stad (8,4 procentpunt) en de wijk (6,7 procentpunt). Hier tegenover staat de opkomst bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2010 waar het gemiddelde ruim boven die in de stad en 14,4 procentpunt boven die van het stadsdeel. Ook scoort het stemlokaal bij deze verkiezingen iets boven het gemiddelde van de wijk Leyenburg. Noorderkerk (stemlokaal I) Bij de stemlokalen die negatief scoren is al ingegaan op deze stemlocatie. In maart 2010 scoort dit stemlokaal bovengemiddeld goed ten opzichte van de stad, het stadsdeel en de wijk waar later in het jaar het opkomstpercentage met 52,2 procent ver achterblijft bij het gemiddelde in de stad en de wijk. In 2011 is deze negatieve trend weer geheel gekeerd aangezien de opkomstpercentages nagenoeg gelijk liggen met die in de stad en de wijk. Doopsgezinde Kerk De doopsgezinde kerk scoort goed ten opzichte van het gemiddelde opkomstpercentage in de stad. in maart 2010 nog rond het gemiddelde in juni 2010 bijna 4 procentpunt hoger en in maart 2011 ruim 12 procentpunt hoger dan gemiddeld. Wel scoort de Doopsgezinde Kerk een stuk lager dan gemiddeld in het stadsdeel en de wijk. Niets om van te schrikken aangezien veel stemgerechtigde uit heel Den Haag in het Centrum van Den Haag gaan stemmen bij de stemlokalen Stadhuis (2 stuks), Centraal Station (2 stuks), de Bijenkorf, de Tweede Kamer, het Provinciehuis en het Medisch Centrum Haaglanden. Bij elkaar stemmen in bijvoorbeeld 2011 ruim kiesgerechtigde in deze stemlokalen uit alle wijken van Den Haag. Dit zorgt voor een hoog opkomstpercentage in het centrum die de cijfers enigszins vertekenen voor dit stadsdeel. Leger Des Heils Voor het stemlokaal bij het Leger des Heils is dezelfde redenatie als die bij de Doopsgezinde Kerk van toepassing. Het stemlokaal scoort in maart 2010 iets onder gemiddelde van Den Haag maar zit daar in juni 2010 en en maart 2011 met 7,5-9,1 procentpunt ruim boven. De opkomst ligt echter ver onder het gemiddelde van de wijk. De hierboven genoemde centraalgelegen en populaire stemlokalen geven hiervoor een verklaring.

10 10 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Paardenberg De Paardenberg scoort in de jaren 2010 en 2011 een zeer hoog opkomstpercentage ten opzichte van de wijk Transvaalkwartier. In maart 2010 is dit 23,9 procentpunt hoger dan de wijk en ook in juni 2010 (+14,5 procentpunt) en maart 2011 (+8,7 procentpunt) is de score fors hoger dan gemiddeld in de wijk. In 2012 is de opkomst echter lager dan de jaren ervoor. Het aantal kiesgerechtigde voor de Paardenberg is in 2012 wel fors verhoogd van 471 in 2010, 669 in 2011 naar 963 in Bijna 500 mensen extra worden geadviseerd om het dichtstbijzijnde stemlokaal op te zoeken. De opkomst lijkt tegen te vallen maar de opkomst is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde in de wijk Transvaalkwartier (- 0,5 procentpunt). Protestante gemeente Kruispunt De opkomst bij het ingerichte stemlokaal bij de Protestante Gemeente Kruispunt ligt lager dan in het stadsdeel maar scoort positief ten aanzien van de wijk (Mariahoeve en Marlot). In juni 2010 ligt het een half procentpunt hoger dan in de wijk als geheel en in 2011 is dit gestegen tot ruim 5 procentpunt. Breakthrough Sanctuary Breakthrough Sanctuary scoort in de loop der jaren een opkomstpercentage van 3,4 tot 11,2 procentpunt boven het gemiddelde in Den Haag. Wel is de opkomst 3,8-8,5 procentpunt onder het gemiddelde in de wijk. Veel mensen gaan stemmen in het stadsdeelkantoor Bezuidenhout (2 stemlokalen voor handen) met een opkomst boven de 80 % (juni 2010). Ook het in de buurt bekende wijkcentra Bezuidenhout wordt drukbezocht met een opkomst van maar liefst 91,1% (juni 2010). Ook de twee basisscholen in de wijk scoren bovengemiddeld goed met een opkomst boven de 76 procent. Vredeskapel De opkomst in de Vredeskapel ligt in procentpunt boven het gemiddelde in de stad maar wel 7 procentpunt onder het gemiddelde in de wijk. In de Archipelbuurt zijn maar enkele stemlokalen. De meeste wijkbewoners gaan naar het dichtbij de Vredeskapel gelegen wijkcentrum t Klokhuis waar twee stemlokalen zijn ingericht. Daarbij heeft de Vredeskapel bij de twee voorgaande verkiezingen in 2010 niet dienst gedaan als stemlokaal. Onbekend maakt in deze onbemind. Vredekerk De Vredekerk scoort 7-8 procentpunt onder het gemiddelde van Den Haag. De Vredekerk is gelegen in de wijk Morgenstond. Het gemiddelde opkomstpercentage in deze wijk ligt onder het gemiddelde van de stad. Ten opzichte van het stadsdeel en de wijk scoort het stemlokaal in de Vredekerk net iets boven het gemiddelde bij alle drie de verkiezingen in 2010 en 2011.

11 11 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Conclusie aangaande Stembureaus die gemiddeld scoren De hierboven behandelde kerken laten allen zien dat er geen enkele bewijs is voor een psychologische drempel. De Basement Sion Kerk scoort zelfs ruim boven het gemiddelde van de wijk in juni Waar de Thomaskerk ook onder het gemiddelde scoort is de opkomst in juni 2010 net als in de Basement Sion Kerk weer boven het gemiddelde. De Noorderkerk scoort in 2010 eerst goed, later onder het gemiddelde en bij de Provinciale Statenverkiezingen blijkt het stemlokaal het weer goed te doen. De Doopsgezinde Kerk weet ook aardig wat kiezers te trekken. Gelet op het stadsdeel en de wijk waar het stemlokaal is gelegen is het niet verwonderlijk dat een vergelijking met deze cijfers iets mank gaat. Zoals hierboven aangegeven weten veel kiesgerechtigden uit heel Den Haag de stembureaus in het stadhuis (2 stuks), het Centraal Station (2 stuks), de Bijenkorf, de Tweede Kamer, het Provinciehuis en het Medisch Centrum Haaglanden te vinden. Dit zorgt voor een hoog opkomstpercentage in het centrum die de cijfers enigszins vertekenen voor dit stadsdeel. Voor het stemlokaal gevestigd bij het Leger des Heilskan hetzelfde gesteld worden. De Paardenberg scoort ook goed door de jaren heen en in 2012 ligt de opkomst zo goed als gelijk met die in de wijk Transvaalkwartier. De Protestante Gemeente Kruispunt scoort door de jaren heen goed in vergelijking met de wijk. Tot slot de Breakthrough Sanctuary en de Vredeskapel. De Breakthrough Sanctuary scoort goed in vergelijking met de stad maar minder in vergelijking met de wijk. De goede opkomst in het stadsdeelkantoor, de basisscholen en het wijkcentra geven hiervoor een passend antwoord. De Vredeskapel is relatief onbekend in de buurt aangezien het de afgelopen jaren niet heeft gefunctioneerd als stemlokaal. Veel kiesgerechtigden uit de Archipelbuurt stemmen in het wijkcentrum. De Vredekerk in Morgenstond scoort onder het gemiddelde van de stad maar net iets boven het gemiddelde van de wijk en het stadsdeel bij alle verkiezingen in 2010 en Gezien al het voorstaande is zeker niet te zeggen dat het stemmen in (bijgebouwen van) kerken een psychologische drempel vormt voor kiezers. Daarentegen geven enkele van de bovengenoemde stemlokalen zelfs relatief positieve uitslagen met betrekking tot de opkomstpercentages tijdens de verkiezingen.

12 12 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Stembureaus die bovengemiddeld scoren Kerk van de Zevendedagsadventisten Zonder dat er mensen actief worden uitgenodigd om te gaan stemmen op deze locatie gaan in juni 2010 (in maart 2010 kon er nog niet gestemd worden) 178 kiezers hun stem uitbrengen in dit stemlokaal. In 2011 vinden nog eens 123 kiezers zonder uitdrukkelijke verwijzing hun weg naar dit stemlokaal. Lutherse Kerk Ook in de Lutherse Kerk, die geen dienst deed als stemlokaal in 2010, gaan in stemgerechtigde zonder uitdrukkelijke verwijzing stemmen. Bethelkerk De Bethelkerk in de wijk Waldeck is al jarenlang een stembureau en het bevalt de stemgerechtigde Hagenaar en Hagenezen. Het gemiddelde opkomstpercentage ligt procentpunt hoger dan in de rest van de stad en procentpunt hoger dan in de wijk Waldeck. Bosbeskapel In de jaren 2010 en 2011 ligt het opkomstpercentage 4-11 procentpunt hoger dan het gemiddelde in de stad en tot 4,6 procentpunt hoger dan het gemiddelde in de wijk de Vruchtenbuurt. Sint Agneskerk De opkomst in de Sint Agneskerk ligt in de afgelopen jaren tot 4,4 procentpunt hoger dan het gemiddelde in Den Haag. Nog groter is het verschil met de wijk. 8 tot 13 procentpunt van stemgerechtigde weet de Sint Agneskerk in de jaren 2010 en 2011 beter te vinden dan de andere stemlokalen in het Valkenboskwartier. Evangelische Broedergemeente In maart 2010 worden 1149 mensen uitgenodigd om te gaan stemmen in het gebouw van de Evangelische Broedergemeente. 733 kiezers gaan daadwerkelijk stemmen in dit stemlokaal een opkomst van 63,8 procent dit ligt 5,5 procentpunt hoger dan het gemiddelde in het Regentessekwartier en bijna 11 procentpunt hoger dan in Den Haag. In juni 2010 en maart 2011 worden geen kiesgerechtigden actief verwezen naar dit stemlokaal toch weten nog 539 (juni 2010) en 434 (maart 2011) dit stembureau te vinden.

13 13 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Christelijk Kerk In maart 2010 ligt het opkomstpercentage in de Christelijk Kerk ongeveer gelijk met het opkomstpercentage in de buurt (-0,5 procentpunt) dit is echter wel ruim 13 procentpunt boven het gemiddelde opkomstpercentage in Den Haag. In maart 2010 zijn er in de kerk wel twee stemlokalen gevestigd en het tweede stemlokaal scoort bijna 5 procentpunt boven het gemiddelde in Den Haag maar bijna 9 procentpunt onder het gemiddelde in de wijk (zie ook voor mogelijke oorzaken de opmerkingen bij Evangelische Gemeente Morgenstond). In juni 2010 wordt niemand geadviseerd te stemmen in de Christelijk Kerk maar toch komen er bijna net zoveel stemmers als drie maanden eerder (564 om 554). In maart 2011 worden kiesgerechtigden weer uitgenodigd om te gaan stemmen in de kerk en maar liefst 93,6 % weet de weg naar de kerk te vinden. Hiermee scoort dit stemlokaal 43 procentpunt boven het gemiddelde in Den Haag en 26 procentpunt boven het gemiddelde in het Geuzen- en Statenkwartier. Maranathakerk Over de Maranathakerk kunnen wij kort zijn. De kerk trekt in de jaren 2010 en procentpunt meer kiezers dan gemiddeld in Den Haag en ten aanzien van het stadsdeel en de wijk scoort dit stemlokaal ook zeer goed. In maart 2010 is de opkomst in de Maranathakerk 8,1 procentpunt hoger dan in Duinoord, in juni 2010 is dit 22,4 procentpunt en in maart 2011 blijft dit hoog op +18,5 procentpunt.

14 14 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Conclusie aangaande Stembureaus die bovengemiddeld scoren Twee hierboven genoemde kerken trekken kiesgerechtigden aan om er te gaan stemmen terwijl niemand een expliciete uitnodiging heeft gehad om in dit stemlokaal te gaan stemmen. De Kerk van de Zevendedagsadventisten scoort 187 en 123 stemmers en Lutherse Kerk scoort ruim 200 kiezers. Ook de Bethelkerk laat zien dat kiesgerechtigden geen moeite hebben met het stemmen in een kerk. Met een opkomst ruim boven het gemiddelde van de stad (19-22 procentpunt) en de wijk (17-26 procentpunt) is deze locatie die veel mensen aantrekt. Ook van de Bosbeskapel kan gezegd worden dat kiezers geen enkele moeite hebben om de weg naar dit stemlokaal te vinden, de opkomst is hier bij de verkiezingen in 2010 en 2011 ruim hoger dan gemiddeld. Niet alleen in Waldeck en de Vruchtenbuurt is geen bewijs te vinden voor een psychologische drempel ook in het Valkenboskwartier vinden kiesgerechtigden de Sint Agneskerk zonder problemen. De Evangelische Broedergemeente scoort goed en ook als de kiesgerechtigde niet expliciet wordt verwezen naar het stemlokaal weten zij de weg te vinden naar dit kerkgebouw. De Christelijk Kerk doet niet onder voor de andere stemlokalen in onze stad met in 2011 zelfs een opkomst van 93,6 procent is dit stemlokaal zelfs erg populair. Tot slot de Maranathakerk. Uit de cijfers komt duidelijk naar voren dat de inwoners van Duinoord geen enkele moeite hebben met het stemmen in een kerkgebouw. De laatste twee verkiezingen waarbij er een stemlokaal was gevestigd in de kerk komen er rond de 20 procentpunt meer kiezers op af dan in de omliggende stemlokalen. De conclusie van de hierboven vermelden gegevens kan zijn dat kiesgerechtigden geen psychologische drempel ervaren om in een kerk te stemmen. De laatst genoemde acht stemlokalen laten zelfs een heel ander beeld zien: kiesgerechtigden kunnen de kerken makkelijk vinden en de opkomstpercentages in veel stemlokalen gevestigd in kerken ligt hoog.

15 15 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Conclusie ten aanzien van de cijfers en overige gegevens Wat zeggen de cijfers en overige gegevens? Naar de mening van het CDA Den Haag kan op basis van de cijfers kan geen enkel bewijs worden gegeven voor een mogelijke psychologische drempel voor stemgerechtigden om te gaan stemmen in stemlokalen bij of in religieuze gebouwen. Wellicht dat er op basis van het bovenstaande het tegendeel zelfs kan worden beweerd. Voor nu is de conclusie voldoende dat de gegevens een besluit om de stemlokalen in religieuze instellingen te sluiten geenszins rechtvaardigen. De gegevens hierboven laten zien dat de lage opkomst in bepaalde stemlokalen die in of bij religieuze instellingen zijn gevestigd prima te verklaren zijn op basis van de cijfers uit de wijk en de stad ten aanzien van de opkomstpercentages. Daarbij laten de stemlokalen die gemiddeld of hoog scoren met betrekking tot het opkomstpercentage zoals gesteld meer aanwijzingen voor het tegenovergestelde zien. Mensen hebben blijkens de cijfers geen enkele moeite met het stemmen in of bij kerkgebouwen. Goed is ook nog te benoemen hoeveel mensen er in totaal in een stemlokaal zijn gaan stemmen die waren gevestigd in of bij een religieuze instelling. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 gingen er in 20 stemlokalen kiesgerechtigden naar stemlokalen in religieuze instelling. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 gingen er kiesgerechtigden in 22 stemlokalen (gevestigd in of bij een religieuze instelling) stemmen. En bij de Provinciale Verkiezingen in 2011 was dit aantal (24 stemlokalen). Bij de laatste verkiezingen in 2012 voor de Tweede Kamer vonden nog het stemlokaal gevestigd in De Paardenberg en de Goede Herderkapel. Slotconclusie De reden om de stemlokalen te sluiten blijft voor het CDA in het ongewisse. Op basis van al het bovenstaande kunnen wij niet concluderen dat stemmen in of bij religieuze instellingen voor de kiezer een drempel opwerpt om te gaan stemmen. Het inrichten van stemlokalen op centrale, bekende plaatsen is daarmee niet in strijd en kan een impuls geven aan de opkomst bij de verkiezingen in Den Haag. Nu de precieze reden om tot het besluit over te gaan niet bekend is, kunnen wij alleen maar uit gaan van de cijfers en feiten. Op basis hiervan is het besluit niet te volgen en kan in de toekomst weer gewoon in de kerk gestemd worden. Ondanks alle maatregelen en alle stemlokalen op openbare en drukbezochte, centraalgelegen locaties zonder psychologische drempels is de opkomst niet alleen eenvoudigweg lager, ook worden stemlokalen gesloten die duizenden mensen de mogelijkheid bood om te gaan stemmen.

16 Bijlagen Totaaloverzicht bij vier verschillende verkiezingen (maart 2010, juni 2010, maart 2011 en september 2012) Verkiezing: Stemlokaal: stemgerechtigde stemmers opkomst in % T.o.v. Den Haag T.o.v. Stadsdeel GR Maart 2010 Bethelkerk ,2 +19,3 +13,7 +17,3 TK juni 2010 Bethelkerk ,2 +19,8 +18,3 +25,5 PS Maart 2011 Bethelkerk ,2 +21,8 +24,8 T.o.v. wijk GR Maart 2010 TK juni 2010 Basement Sion Kerk ,7-7,2 +1,8-5,6 Basement Sion Kerk ,8 +21, ,4 PS Maart 2011 Porto Cabin ,5 GR Maart 2010 Thomaskerk ,2-2,7 +6,3-1,2 TK juni 2010 Thomaskerk ,2 +4,8 +14,4 +0,8 PS Maart 2011 Thomaskerk ,0-8,4-6,7 GR Maart 2010 Vredekerk ,5-7,4 +1,6 +1,2 TK juni 2010 Vredekerk ,2-8,3 +1,4 +2,9 PS Maart 2011 Vredekerk ,5-6,9 +3,6 GR Maart 2010 Outreachkerk ,8-33,1-24,1-16,7 TK juni 2010 Outreachkerk ,8-32, ,3 PS Maart 2011 Outreachkerk ,1-21,3-3,8

17 17 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 GR Maart 2010 Oureachkerk ,1-17,8-8,8-1,4 TK juni 2010 Oureachkerk ,3-34,1-24,4-11,8 PS Maart 2011 Oureachkerk ,6-21,8-4,3 GR Maart 2010 Bosbeskapel ,7 +10,8 +7,3 +2,8 TK juni 2010 Bosbeskapel ,9 +6,4 +2,8 +0,1 PS Maart 2011 Bosbeskapel ,4 +4,0 +4,6 GR Maart 2010 KK de Overkant ,9-15,0-18,5-6,9 TK juni 2010 KK de Overkant ,5-16,9-20,5-7,1 PS Maart 2011 KK de Overkant ,3-22,0-15,6 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 TK september 2012 De Goede Herder Kapel ,1-17,8-21,3-9,7 De Goede Herder Kapel ,1-16,3-19,9-6,5 De Goede Herder Kapel ,7-17,7-11,3 De Goede Herder Kapel ,7-15,1-18,6-9,8 GR Maart 2010 Sint Agneskerk ,3 +4,4 +0,9 +12,5 TK juni 2010 Sint Agneskerk ,1 +1,7-1,9 +11,5 PS Maart 2011 Sint Agneskerk ,2 +1,8 +8,2 GR Maart 2010 evangelische broedergemeente , ,9 +7,4 +5,5

18 18 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 TK juni 2010 PS Maart 2011 evangelische broedergemeente plus 539 stemmers! evangelische broedergemeente plus 434 stemmers! GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Chr kerk ,0 +13,1 +7,5-0,5 Chr kerk plus 554 stemmers! Chr kerk ,6 +43,2 +26 Evang gemeente Morgenstond Evang gemeente Morgenstond ,3-16,1-21,1-28,9 Evang gemeente Morgenstond ,0-14,4-31,7 GR Maart 2010 Maranathakerk ,1 +12,2 +6,6 +8,1 TK juni 2010 Maranathakerk ,6 +17,1 +12,1 +22,4 PS Maart 2011 Maranathakerk ,4 +18,0 +18,5 GR Maart 2010 Noorderkerk ,7 +10,8 +5,2 +6,7

19 19 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 TK juni 2010 PS Maart 2011 Noorderkerk ,2-17,3-22,3-11,9 Noorderkerk ,2-0,2 +0,3 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Noorderkerk ,8-21,1-26,7-25,2 Noorderkerk ,1-29,3-34,4-24 Noorderkerk ,0-22,4-22 GS Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Doopsgezinde kerk ,6-0,3-5,1-24,1 Doopsgezinde kerk ,3 +3,9-0,8-36 Doopsgezinde kerk ,9 +12,5-28,4 GR Maart 2010 Leger des Heils ,2-1,7-6,5-25,5 TK juni 2010 Leger des Heils ,9 +7,5 +2,8-32,4 PS Maart 2011 Leger des Heils ,5 +9,1-31,8 GR Maart 2010 Paardenberg ,2 +16,3 +11,5 +23,9 TK juni 2010 Paardenberg ,4 0,0-4,8 +14,5 PS Maart 2011 Paardenberg ,9-3,4 +8,7 TK september 2012 Paardenberg ,7-18,2-24,5-0,5 GR Maart 2010 TK juni 2010 Prot gem. Kruispunt ,3-2,2-11,4 +0,5

20 20 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 PS Maart 2011 Prot gem. Kruispunt ,6 +1,2 +5,3 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Kerk 7de dags adv plus 178 stemmers! Kerk 7de dags adv plus 123 stemmers! GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Breakthrough sanctuary ,3 +3,4-4,2-3,8 Breakthrough sanctuary ,0 +7,5-11,4-4,9 Breakthrough sanctuary ,6 +11,2-8,5 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Vredeskapel ,6 +10,2-7,2 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Lutherse Kerk plus 204 stemmers! GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Abdijkerk Loosduinen ,5-26,9-32,3

21 21 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 GR Maart 2010 TK juni 2010 PS Maart 2011 Chr. kerk ,6 +4,7-0,9-8,9 GR maart 2010 totaal ,9 TK juni 2010 totaal ,4 PS Maart 2011 totaal ,4 TK september 2012 totaal ,8

22 22 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Opkomst Gemeenteraadsverkiezingen maart 2010 Stadsdeel Locatie: Kiesger Stemmen Opkomst 1 Loosduinen ,5 14 Bohemen, Meer en Bos ,9 15 Kijkduin en Ockenburgh ,8 16 Kraayenstein ,2 17 Loosduinen ,0 18 Waldeck ,9 Verschil Den Haag Verschil stadsdeel Verschil Wijk Bethelkerk ,2 +19,3 +13,7 +17,3 2 Escamp ,9 31 Rustenburg en Oostbroek ,2 32 Leyenburg ,4 Basement Sion Kerk ,7-7,2 +1,8-5,6 Thomaskerk ,2-2,7 +6,3-1,2 33 Bouwlust/Vrederust ,5 34 Morgenstond ,3 Vredekerk ,5-7,4 +1,6 +1,2 35 Zuiderpark Moerwijk ,5 Outreachkerk ,8-33,1-24,1-16,7 Oureachkerk ,1-17,8-8,8-1,4 40 Wateringse Veld ,9

23 23 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Segbroek ,4 19 Vruchtenbuurt ,9 Bosbeskapel ,7 +10,8 +7,3 +2,8 12 Bomen- en Bloemenbuurt ,6 13 Vogelwijk ,8 20 Valkenboskwartier ,8 KK de overkant ,9-15,0-18,5-6,9 De Goede Herder Kapel ,1-17,8-21,3-9,7 Sint Agneskerk ,3 +4,4 +0,9 +12,5 21 Regentessekwartier ,9 Evangelische Broedergemeente ,8 +10,9 +7,4 +5,5 4 Scheveningen ,5 01 Oostduinen Belgisch Park ,1 03 Westbroekpark/Duttendel ,2 06 Van Stolkpark en Schev. Bos ,4 07 Scheveningen ,1 08 Duindorp ,2 09 Geuzen- en Statenkwartier ,5 Chr kerk ,0 +13,1 +7,5-0,5 Chr kerk ,6 +4,7-0,9-8,9

24 24 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Zorgvliet ,0 11 Duinoord ,0 Maranathakerk ,1 +12,2 +6,6 +8,1 Noorderkerk ,8-21,1-26,7-25,2 Noorderkerk ,7 +10,8 +5,2 +6,7 5 Centrum ,7 22 Zeeheldenkwartier ,6 23 Willemspark ,1 27 Stationsbuurt ,0 28 Centrum (inclusief extra stemlokalen) ,7 Doopsgezinde kerk ,6-0,3-5,1-24,1 Leger des Heils ,2-1,7-6,5-25,5 29 Schildersbuurt ,4 30 Transvaalkwartier ,3 Paardenberg ,2 +16,3 +11,5 +23,9 37 Groente- en Fruitmarkt ,0 05 Archipelbuurt ,6 6 Laak ,1 38 Laakkwartier en Spoorwijk ,9 39 Binckhorst ,5 7 Haagse Hout ,5

25 25 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Haagse Bos ,8 25 Mariahoeve en Marlot ,7 26 Bezuidenhout ,1 Breakthrough sanctuary ,3 +3,4-4,2-3,8 04 Benoordenhout ,8 8 Leidschenveen-Ypenburg ,2 42 Ypenburg ,0 43 Forepark Leidschenveen ,3 41 Hoornwijck 0 0 Totaal ,9

26 26 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Opkomst Tweede Kamerverkiezingen juni 2010 Stadsdeel Locatie: Kiesger Stemmen Opkomst 1 Loosduinen ,4 14 Bohemen, Meer en Bos ,2 15 Kijkduin en Ockenburgh ,3 16 Kraayenstein ,7 17 Loosduinen ,1 18 Waldeck ,8 Verschil Den Haag Verschil stadsdeel Verschil Wijk Bethelkerk ,2 +19,8 +17,9 +25,5 2 Escamp ,8 31 Rustenburg en Oostbroek ,1 32 Leyenburg ,4 Basement Sion Kerk ,8 +21,3 +31,0 +17,4 Thomaskerk ,2 +4,8 +14,4 +0,8 33 Bouwlust/Vrederust ,3 34 Morgenstond ,3 35 Zuiderpark 0 0 Vredekerk ,2-8,3 +1,4 +2,9 36 Moerwijk ,1 Outreachkerk ,8-32,7-23,0-10,3 Oureachkerk ,3-34,1-24,4-11,8 40 Wateringse Veld ,8

27 27 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Segbroek ,0 19 Vruchtenbuurt ,8 Bosbeskapel ,9 +6,4 +2,8 +0,1 12 Bomen- en Bloemenbuurt ,5 13 Vogelwijk ,1 20 Valkenboskwartier ,6 KK de overkant ,5-16,9-20,5-7,1 De goede Herder Kapel ,1-16,3-19,9-6,5 Sint Agneskerk ,1 +1,7-1,9 +11,5 21 Regentessekwartier ,7 Evangelische Broedergemeente 0 539!!! Plus 539 stemmers 4 Scheveningen ,5 01 Oostduinen Belgisch Park ,0 03 Westbroekpark/Duttendel ,4 06 Van Stolkpark en Schev. Bos ,1 07 Scheveningen ,1 08 Duindorp ,4 09 Geuzen- en Statenkwartier ,2 * Chr kerk Plus 554 stemmers Evang gemeente Morgenstond ,3-16,1-21,2-28,9 10 Zorgvliet ,3

28 28 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Duinoord ,1 Maranathakerk ,6 +17,1 +12,1 +22,4 Noorderkerk ,2-17,3-22,3-11,9 Noorderkerk ,1-29,3-34,4-24,0 5 Centrum ,2 22 Zeeheldenkwartier ,7 23 Willemspark ,3 27 Stationsbuurt ,2 28 Centrum (inclusief extra stemlokalen) ,4 Doopsgezinde kerk ,3 +3,9-0,8-36,0 Leger des Heils ,9 +7,5 +2,8-32,4 29 Schildersbuurt ,1 30 Transvaalkwartier ,9 Paardenberg ,4 0,0-4,8 +14,5 37 Groente- en Fruitmarkt ,6 05 Archipelbuurt ,0 6 Laak ,2 38 Laakkwartier en Spoorwijk ,8 39 Binckhorst ,2 7 Haagse Hout ,6 24 Haagse Bos ,7 25 Mariahoeve en Marlot ,7

29 29 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Prot gem. Kruispunt ,3-2,2-11,4 +0,5 Kerk 7de dags adv Plus 178 stemmers 26 Bezuidenhout ,9 Breakthrough sanctuary ,0 +7,5-11,4-4,9 04 Benoordenhout ,5 8 Leidschenveen-Ypenburg ,3 42 Ypenburg ,0 43 Forepark Leidschenveen ,7 41 Hoornwijck 0 0 Totaal ,4

30 30 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Opkomst Provinciale Statenverkiezing maart 2011 Stadsdeel Locatie: Kiesgerechtigden Stemmen* Opkomst* 1 Loosduinen Bohemen, Meer en Bos ,8 15 Kijkduin en Ockenburgh ,2 16 Kraayenstein ,3 Verschil Den Haag Verschil* stadsdeel Verschil Wijk 17 Loosduinen ,8 Abdijkerk Loosduinen ,5-26,9-32,3 18 Waldeck ,6 Bethelkerk ,4 +28,0 +24,8 2 Escamp Rustenburg en Oostbroek ,6 32 Leyenburg ,8 Basement Sion Kerk Thomaskerk ,0-8,4-6,7 33 Bouwlust/Vrederust , Morgenstond 35 Zuiderpark ,8 Vredekerk ,5-6,9 +3,6 36 Moerwijk ,9 Outreachkerk ,1-21,3-3,8

31 31 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Oureachkerk ,6-21,8-4,3 40 Wateringse Veld ,1 3 Segbroek Vruchtenbuurt ,7 Bosbeskapel ,4 +4,0 +4,6 12 Bomen- en Bloemenbuurt ,3 13 Vogelwijk ,7 20 Valkenboskwartier ,0 KK de overkant ,3-22,0-15,6 De Goede Herder Kapel ,7-17,7-11,3 Sint Agneskerk ,2 + 1,8 + 8,2 21 Regentessekwartier ,4 Evangelische Broedergemeente Plus 434 stemmers 4 Scheveningen Oostduinen Belgisch Park ,7 03 Westbroekpark/Duttendel ,3 06 Van Stolkpark en Schev. Bos ,0 07 Scheveningen ,7 08 Duindorp ,8 09 Geuzen- en Statenkwartier ,6 Chr kerk ,6 Plus 554 stemmers

32 32 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Evangelische gemeente Morgenstond ,0-14,4-31,7 10 Zorgvliet ,1 11 Duinoord ,9 Maranathakerk ,4 +18,0 +18,5 Noorderkerk ,2-0,2 +0,3 Noorderkerk ,0-22,4-22,0 5 Centrum Zeeheldenkwartier ,2 23 Willemspark ,4 27 Stationsbuurt , Centrum (inclusief extra stemlokalen) ,3 Lutherse Kerk Plus 204 stemmers Doopsgezinde kerk ,9 +12,5-28,4 Leger des Heils ,5 +9,1-31,8 29 Schildersbuurt ,9 30 Transvaalkwartier ,3 Paardenberg ,9-3,4 +8,7 37 Groente- en Fruitmarkt ,3 05 Archipelbuurt ,8 6 Laak Vredeskapel ,6 +10,2-7,2 38 Laakkwartier en Spoorwijk ,6

33 33 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Binckhorst ,4 7 Haagse Hout Haagse Bos ,3 25 Mariahoeve en Marlot ,3 Prot gem. Kruispunt ,6 +1,2 +5,3 Kerk 7de dags adv Plus 123 stemmers 26 Bezuidenhout ,1 Breakthrough sanctuary ,6 + 11,2-8,5 04 Benoordenhout ,7 8 Leidschenveen-Ypenburg Ypenburg ,3 43 Forepark 44 Leidschenveen ,6 41 Hoornwijck Totaal ,4 * Bureau verkiezingen had de exacte cijfers per stadsdeel niet voorhanden alleen die per wijk en Den Haag in totaal

34 34 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari 2013 Opkomst Tweede Kamerverkiezingen september 2012 Stadsdeel Locatie: Kiesger Stemmen Opkomst 1 Loosduinen ,9 14 Bohemen, Meer en Bos ,5 15 Kijkduin en Ockenburgh ,4 16 Kraayenstein ,8 17 Loosduinen ,5 18 Waldeck ,9 Verschil Den Haag Verschil stadsdeel Verschil Wijk 2 Escamp ,7 31 Rustenburg en Oostbroek ,8 32 Leyenburg ,8 33 Bouwlust/Vrederust ,8 34 Morgenstond ,2 35 Zuiderpark ,8 36 Moerwijk ,8 40 Wateringse Veld ,8 3 Segbroek ,3 19 Vruchtenbuurt ,7 12 Bomen- en Bloemenbuurt ,9 13 Vogelwijk ,6 20 Valkenboskwartier ,5 De Goede Herder Kapel ,7-15,1-18,6-9,8 21 Regentessekwartier ,7

35 35 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Scheveningen ,0 01 Oostduinen 02 Belgisch Park ,6 03 Westbroekpark/Duttendel ,4 06 Van Stolkpark en Schev. Bos ,4 07 Scheveningen ,9 08 Duindorp ,8 09 Geuzen- en Statenkwartier ,4 10 Zorgvliet ,9 11 Duinoord ,9 5 Centrum ,2 22 Zeeheldenkwartier ,6 23 Willemspark ,8 27 Stationsbuurt ,2 28 Centrum (inclusief extra stemlokalen) ,9 29 Schildersbuurt ,6 30 Transvaalkwartier ,1 Paardenberg ,7-18,2-24,5-0,5 37 Groente- en Fruitmarkt ,7 05 Archipelbuurt ,7 6 Laak ,5 38 Laakkwartier en Spoorwijk ,4 39 Binckhorst ,8 7 Haagse Hout ,5 24 Haagse Bos ,3

36 36 Notitie CDA Den Haag, Stemmen in een kerk, school en buurthuis, januari Mariahoeve en Marlot ,1 26 Bezuidenhout ,1 04 Benoordenhout ,2 8 Leidschenveen-Ypenburg ,3 42 Ypenburg ,1 43 Forepark 0 0 0,0 44 Leidschenveen ,6 41 Hoornwijck 0 0 0,0 Totaal Totaal ,8 De drie laatste kolommen zijn in het volledige overzicht in procentpunten

geconstateerde prijsstijging in Nederland en Haaglanden ligt daarmee boven het inflatiecijfer.

geconstateerde prijsstijging in Nederland en Haaglanden ligt daarmee boven het inflatiecijfer. Ontwikkeling Koopmarkt Den Haag en Haaglanden, 2 e helft en het jaar Halfjaarbericht koopmarkt nr. 16, april 2007 Inleiding In dit bericht wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van de koopmarkt

Nadere informatie

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen

Bereikbaarheidsgegevens casemanagers dementie in regio Haaglanden Update: 5 juni 2014 Heleen van Milligen Casemanagers dementie Den Haag Centrum Archipelbuurt Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Zeeheldenkwartier Alvin Franken a.franken@hwwzorg.nl 06-82010388 Willemspark Sijtje Bouricius sbouricius@hwwzorg.nl

Nadere informatie

Wat vinden Haagse ouderen belangrijk?

Wat vinden Haagse ouderen belangrijk? A M eetlat voor een seniorvriendelijk Wat vinden Haagse ouderen belangrijk? 1. Goed onderhouden groen in de buurt. Aanwezigheid van voldoende bankjes voor publieke ruimten. Gladheid bestrijden in de winter

Nadere informatie

Monitor. Onderzoeksrapport. Bedrijfshuisvesting DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Monitor. Onderzoeksrapport. Bedrijfshuisvesting DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Monitor Bedrijfshuisvesting 2010-2013 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek 2 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek MONITOR BEDRIJFSHUISVESTING 2010-2013

Nadere informatie

Het profiel van de Haagse starter en stopper

Het profiel van de Haagse starter en stopper srapport Directie Beleid, Stafafdeling Het profiel van de Haagse starter en stopper COLOFON Uitgave Gemeente Den Haag DSO / Beleid / Oktober 2009 Druk Intern Dienstencentrum Inlichtingen DSO / Beleid

Nadere informatie

ARMOEDEMONITOR 2016 GEMEENTE DEN HAAG

ARMOEDEMONITOR 2016 GEMEENTE DEN HAAG ARMOEDEMONITOR 2016 GEMEENTE DEN HAAG Armoedemonitor 2016 gemeente Den Haag Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het gemeentelijke armoedebeleid en het gebruik van inkomensondersteunende

Nadere informatie

Aanvraagformulier basissubsidie voor bewonersorganisaties

Aanvraagformulier basissubsidie voor bewonersorganisaties Aanvraagformulier Basissubsidie voor bewonersorganisaties U kunt dit formulier gebruiken om de basissubsidie voor uw bewonersorganisatie aan te vragen. Als bewonersorganisatie kunt u deze subsidie aanvragen

Nadere informatie

Kerncijfers Brijder 2017 Den Haag

Kerncijfers Brijder 2017 Den Haag Kerncijfers Brijder 07 Den Haag Parnassia Addiction Research Centre (PARC) Brijder Parnassia Groep Renske Rigter Peter Blanken Den Haag, juni 08. INHOUDSOPGAVE BEKNOPTE SAMENVATTING DEMOGRAFISCHE KENMERKEN

Nadere informatie

Nummer Stembureau Wijk 501 Wijk- en dienstencentrum 't Klokhuis Archipelbuurt 508 Cultureel Centrum De Zalen Archipelbuurt 550 Het Schakelpunt

Nummer Stembureau Wijk 501 Wijk- en dienstencentrum 't Klokhuis Archipelbuurt 508 Cultureel Centrum De Zalen Archipelbuurt 550 Het Schakelpunt 501 Wijk- en dienstencentrum 't Klokhuis Archipelbuurt 508 Cultureel Centrum De Zalen Archipelbuurt 550 Het Schakelpunt Archipelbuurt 402 Bewonersver. Noordelijk Scheveningen Belgisch Park 403 Verpleeghuis

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication Citation for published version (APA): Nelisse, P. C. J. (2008). Stedelijke erfpacht Doetinchem: Reed Business

Nadere informatie

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren Vastgesteld Vastgesteld, d.d. 20 september 2018 Parapluherziening (fiets)parkeren bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren (vastgesteld) Inhoudsopgave

Nadere informatie

ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN,

ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN, Onderzoeksrapport DSO / Programmamanagement, Strategie en Onderzoek ONTWIKKELING KOOPMARKT DEN HAAG EN HAAGLANDEN, ACTUELE MARKTSITUATIE EN TERUGBLIK 2011 Halfjaarbericht koopmarkt 26, 2012 Halfjaarbericht

Nadere informatie

Armoedemonitor Den Haag 2014

Armoedemonitor Den Haag 2014 Vestiging Groningen (tevens postadres) Stavangerweg 23-5 9723 JC Groningen T: (050) 525 24 73 F: (050) 525 29 73 Vestiging Amersfoort T: (033) 454 66 65 @: contact@kwiz.nl Colofon "Armoedemonitor Den Haag

Nadere informatie

Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor Den Haag 2004

Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor Den Haag 2004 Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor Den Haag 2004 1 Colofon Uitgave Projectleiding Onderzoek Oplage Foto op omslag Productie Bestuursdienst, Projectbureau Grotestedenbeleid, Gemeente Den Haag Projectbureau

Nadere informatie

Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord

Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord A R S T & R T T A R S T & R T T Kentekenonderzoek Den Haag Centrum-Noord Versie 1.0 - Den Haag 17 april 2019 Onderwerpen presentatie resultaten kentekenonderzoek Onderzoeksopzet Schematisch overzicht verkeersstromen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm-2012.267 - PBS/2012.228 RIS 254769 Doorkiesnummer 070-353 4435 E-mailadres esther.beneder@denhaag.nl

Nadere informatie

Integratiemonitor, Rapport

Integratiemonitor, Rapport Rapport Integratiemonitor, 2015 Kwantitatieve weergave van de situatie van burgers van verschillende nationaliteiten/etnische achtergronden in Den Haag april 2016 Integratiemonitor 2015 Kwantitatieve weergave

Nadere informatie

Werkbespreking bouwkundig splitsen. 2 oktober 2017 Versie

Werkbespreking bouwkundig splitsen. 2 oktober 2017 Versie Werkbespreking bouwkundig splitsen 2 oktober 2017 Versie Welkomstwoord en bestuurlijke context Joris Wijsmuller Wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur 2 2 oktober 2017 Versie Stedelijke

Nadere informatie

Armoedeprofielen van de vier grote steden

Armoedeprofielen van de vier grote steden Armoedeprofielen van de vier grote steden Hendrika Lautenbach en Clemens Siermann De lage inkomens concentreren zich in Nederland vooral in de vier grote steden. Bijna een kwart van alle huishoudens met

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 Segbroek... 4 Loosduinen... 4 Laak... 5 Leidschenveen-Ypenburg... 6 Escamp... 6 Haagse Hout... 7 Centr

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 Segbroek... 4 Loosduinen... 4 Laak... 5 Leidschenveen-Ypenburg... 6 Escamp... 6 Haagse Hout... 7 Centr Wijken-aanpak INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 Segbroek... 4 Loosduinen... 4 Laak... 5 Leidschenveen-Ypenburg... 6 Escamp... 6 Haagse Hout... 7 Centrum... 8 Scheveningen... INLEIDING In

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Veiligheidsmonitor Den Haag 2007

Gemeente Den Haag. Veiligheidsmonitor Den Haag 2007 Gemeente Den Haag Veiligheidsmonitor Den Haag 2007 Rapportage VEILIGHEIDSMONITOR Den Haag 2007 Colofon Uitgave Bestuursdienst, Projectbureau Grotestedenbeleid, Gemeente Den Haag, 2007 Projectleiding Projectbureau

Nadere informatie

Rv 17 Dienst Stadsbeheer DSB/ RIS _150317

Rv 17 Dienst Stadsbeheer DSB/ RIS _150317 Rv 17 Dienst Stadsbeheer DSB/2014.723 RIS 280886_150317 Voorstel van het college inzake 4e Programma Ondergrondse Restafvalcontainers (ORAC s): 1000 extra 1. Inleiding Sinds 2009 plaatst de gemeente ondergrondse

Nadere informatie

COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING IN DEN HAAG GEBRUIKERS, NIET-GEBRUIKERS EN OVERSTAPPERS

COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING IN DEN HAAG GEBRUIKERS, NIET-GEBRUIKERS EN OVERSTAPPERS COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING IN DEN HAAG GEBRUIKERS, NIET-GEBRUIKERS EN OVERSTAPPERS Masja Nas i.s.m. Mayke Kromhout Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Den Haag 03-07-2008 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Bevolkingsprognose Den Haag 2016

Bevolkingsprognose Den Haag 2016 juni 2016 PSO is het strategisch advies- en onderzoeksbureau van DSO; PSO onderzoekt, verzamelt en ontsluit informatie en adviseert over strategie, innovatie en de programmering van DSO-projecten. Bevolkingsprognose

Nadere informatie

Introductie van de case study. Sunil Choenni Niels Netten

Introductie van de case study. Sunil Choenni Niels Netten Introductie van de case study Sunil Choenni Niels Netten Programma dag 1 09:15 09:30 Inloop en terugblik 9:30 09:50 Welkomstwoord Jaap van den Herik 9:50 11:00 Introductie data science binnen de overheid

Nadere informatie

Overzicht casemanagers dementie per wijk in regio Haaglanden Update 9 juni 2015 Heleen van Milligen

Overzicht casemanagers dementie per wijk in regio Haaglanden Update 9 juni 2015 Heleen van Milligen Leonie de Roo a.kuijvhov@eykburg.nl 06-31633785 Ctrum Ctrum Archipelbuurt Zeeheldkwartier Willemspark Stationsbuurt Schildersbuurt Transvaalkwartier Grote Fruitmarkt Escamp Rustburg Oostbroek Leyburg Betty

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

De gezondheid van de Haagse jeugd. Bijlage bij de Gezondheidsmonitor Den Haag 2014

De gezondheid van de Haagse jeugd. Bijlage bij de Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 De gezondheid van de Haagse jeugd Bijlage bij de Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 De gezondheid van de Haagse jeugd Bijlage bij de Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 Uitgave van gemeente Den Haag Dienst

Nadere informatie

Hoe de PvdA Den Haag verloor

Hoe de PvdA Den Haag verloor Hoe de PvdA Den Haag verloor De PvdA en VVD verloren in Den Haag sterker dan de landelijke trend. De stemmen gingen niet en masse naar D66 (die de afgelopen jaren in het college van B&W zat), maar opvallend

Nadere informatie

Haagse knallers. Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag

Haagse knallers. Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag Haagse knallers Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag MANAGEMENT SAMENVATTING Jan Maessen, Hans Moors, Menno Jacobs, Kevin Willemsen en Nicole Bouman 11 oktober

Nadere informatie

Overzicht casemanagers dementie per wijk in regio Haaglanden Update: 2 februari 2015 Heleen van Milligen

Overzicht casemanagers dementie per wijk in regio Haaglanden Update: 2 februari 2015 Heleen van Milligen Ctrum Ctrum Archipelbuurt Zeeheldkwartier Willemspark Stationsbuurt Schildersbuurt Transvaalkwartier Grote Fruitmarkt Escamp Rustburg Oostbroek Leyburg Betty Knol betty.knol@florce.nl 06-39850664 Complexe

Nadere informatie

HKC ALO. - het ledenaantal is de afgelopen 3 jaar stabiel of stijgend geweest en - er worden activiteiten voor ledenbinding georganiseerd.

HKC ALO. - het ledenaantal is de afgelopen 3 jaar stabiel of stijgend geweest en - er worden activiteiten voor ledenbinding georganiseerd. HKC ALO Sportverenigingen zijn van grote waarde voor de stad. Uw vereniging levert wekelijks een fantastische prestatie. Daar zijn wij, als gemeente, trots op! Natuurlijk gaat dat niet altijd zonder problemen.

Nadere informatie

Hoe de PvdA Den Haag verloor

Hoe de PvdA Den Haag verloor 50 Hoe de PvdA Den Haag verloor De PvdA en VVD verloren in Den Haag nog sterker dan de landelijke trend. De stemmen gingen niet en masse naar D66 (dat de afgelopen jaren in het college van B&W zat), maar

Nadere informatie

De Haagse corporatievoorraad. factsheets cijfers en energetische prestaties

De Haagse corporatievoorraad. factsheets cijfers en energetische prestaties e Haagse corporatievoorraad factsheets cijfers en energetische prestaties 1 augustus 2015 olofon Uitgave emeente en Haag Opsteller: Hens Zoet, SO afdeling Wonen ugustus 2015 Inlichtingen SO/Wonen Jasper

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor. Den Haag 2014

Gezondheidsmonitor. Den Haag 2014 Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 Gezondheidsmonitor Den Haag 2014 Uitgave van gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Productgroep Epidemiologie en Gezondheidsbevordering Afdeling Epidemiologie

Nadere informatie

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio MUS-rapportage 2018 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio Vormgeving: Germaine Pasmans Inhoudsopgave Paragrafen 1. Respons en tellers

Nadere informatie

Inventarisatie geografie van de niet-stemmer

Inventarisatie geografie van de niet-stemmer Inventarisatie geografie van de niet-stemmer Josse de Voogd januari 2019 Op de onderstaande kaart zien we de opkomst per gemeente bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De opkomst voor Nederland was

Nadere informatie

Beleidsonderzoek & Analyse. Referendum over Oekraïne, Leidse uitslagen

Beleidsonderzoek & Analyse. Referendum over Oekraïne, Leidse uitslagen Beleidsonderzoek & Analyse BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Referendum over Oekraïne, Leidse uitslagen Op 6 april 2016 stemde Nederland over de referendumvraag: Bent u voor

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio MUS-rapportage 2017 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio Vormgeving: Germaine Pasmans Inhoudsopgave Paragrafen 1. Respons en tellers

Nadere informatie

Onderzoek in vier Haagse wijken naar kansen om de opkomst. tijdens (gemeenteraads) verkiezingen te vergroten

Onderzoek in vier Haagse wijken naar kansen om de opkomst. tijdens (gemeenteraads) verkiezingen te vergroten RIS110476a_17-11-2003 Onderzoek in vier Haagse wijken naar kansen om de opkomst tijdens (gemeenteraads) verkiezingen te vergroten November 2003 WBK Marktonderzoek Postbus 64755 2506 CD Den Haag Tel: 070-3235292

Nadere informatie

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio

MUS-rapportage Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken. Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio MUS-rapportage 2016 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij, coördinator Sovon voor de Haagse regio Vormgeving: Germaine Pasmans Inhoudsopgave Paragrafen 1. Respons en tellers

Nadere informatie

Monitor Haagse woningmarkt 2016 en 1 e helft Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Monitor Haagse woningmarkt 2016 en 1 e helft Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Monitor Haagse woningmarkt 2016 en 1 e helft 2017 Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Samenvatting 4 3. Algemene marksituatie 5 4. Bestaande

Nadere informatie

OCW in Kerncijfers Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn

OCW in Kerncijfers Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn OCW in Kerncijfers 004 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Inhoudsopgave pag. 04 Voorwoord pag. 05 07 Voorwoord 08 Demografie Cultuur 6 Kinderopvang 8 Ouderen 0 Voorschool 4 Gezondheid

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid G.H.M. Wijsmuller

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid G.H.M. Wijsmuller RIS096204_13-05-2002 Gemeente Den Haag sv 38 RIS 096204 Regnr. BBZ/2002.22 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid G.H.M. Wijsmuller Den Haag, 7 mei 2002 Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart 2002.

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Bij ieder steekproefonderzoek is de mate van representativiteit een probleem. Gelden de uitspraken die gedaan worden op basis van

Nadere informatie

Paragraaf I Inleidende bepalingen 4 Artikel 1 Begripsbepalingen 4 Artikel 2 Wijze van meten 5 Paragraaf II Bestemmingsbepalingen 5 Artikel 3

Paragraaf I Inleidende bepalingen 4 Artikel 1 Begripsbepalingen 4 Artikel 2 Wijze van meten 5 Paragraaf II Bestemmingsbepalingen 5 Artikel 3 II. Regels 2 Inhoud Blz. Paragraaf I Inleidende bepalingen 4 Artikel 1 Begripsbepalingen 4 Artikel 2 Wijze van meten 5 Paragraaf II Bestemmingsbepalingen 5 Artikel 3 Dubbelbestemming Waarde - Archeologie

Nadere informatie

Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel

Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel Wonen voor senioren Den Haag Factsheets - stedelijk en per stadsdeel Bijlage bij afdoening motie Betaabaar wonen voor ouderen DSO/Wonen, juni 2015 NB achtergrondgegevens en onderzoeksverantwoording zijn

Nadere informatie

IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg

IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg I I IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg Fractie SP T.a.v. mevrouw A. Puyt p/a raadsgriffie Maassluis Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Onderwerp Bijlagen Contactpersoon Telefoonnummer 18 april 2010

Nadere informatie

Territoriumkartering Huismus en Spreeuw in de regio Den Haag in 2008. Rinse van der Vliet, Danny Laponder, Kees Mostert, Bart Vastenhouw

Territoriumkartering Huismus en Spreeuw in de regio Den Haag in 2008. Rinse van der Vliet, Danny Laponder, Kees Mostert, Bart Vastenhouw Territoriumkartering Huismus en Spreeuw in de regio Den Haag in 2008 Rinse van der Vliet, Danny Laponder, Kees Mostert, Bart Vastenhouw 26 oktober 2010 Figuur 1: Huismus Passer domesticus, Delft (Bart

Nadere informatie

s-gravenhage (ZH) Almeloplein (Morgenstond) Alphons Diepenbrockhof 90 (Waldeck-Noord)

s-gravenhage (ZH) Almeloplein (Morgenstond) Alphons Diepenbrockhof 90 (Waldeck-Noord) s-gravenhage (ZH) Almeloplein 60-61 (Morgenstond) Status 2007: Postagent (Opgeheven: na augustus 2008 en voor mei 2014) S GRAVENHAGE - ALMELOPLEIN # 1 Alphons Diepenbrockhof 90 (Waldeck-Noord) Status 2007:

Nadere informatie

Tabel 1 Percentage stemmers Europese Verkiezingen 2014 volgens vier peilingen en echte uitslag

Tabel 1 Percentage stemmers Europese Verkiezingen 2014 volgens vier peilingen en echte uitslag Op zaterdagochtend 24 mei heeft Bureau Louter het bijgevoegde document Uitslag Europese Verkiezingen 2014 volgens Geen Peil opgesteld (zie volgende pagina) en op 25 mei, rond 13.30 uur, verzonden naar

Nadere informatie

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken MUS - rapportage 2014 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Vormgeving: Tom Loorij Aletta de Ruiter MUS-project 2014 In 2007 werd door Sovon i.s.m. Vogelbescherming het MUS-project

Nadere informatie

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 opkomst (%) Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 NOVEMBER 2018 Op 1 januari 2019 zullen de huidige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer fuseren tot de nieuwe gemeente Groningen met in

Nadere informatie

Demografie in Schildersbuurt-Oost

Demografie in Schildersbuurt-Oost Aantal inwoners Demografie in Schildersbuurt-Oost De buurt Schildersbuurt-Oost ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 7.332 inwoners. Aantal inwoners De gemeente Den Haag telde op 1 januari 2015 515.739

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK DEN HAAG. Jaarplannen 2012 wijkbibliotheken

BIBLIOTHEEK DEN HAAG. Jaarplannen 2012 wijkbibliotheken BIBLIOTHEEK DEN HAAG Jaarplannen 2012 wijkbibliotheken Inleiding werkplannen wijkbibliotheken Den Haag Het jaar 2012 staat in het teken van de uitrol van het nieuw spreidingsplan. De ingangsdatum van het

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2014 Gemeenteraadsverkiezingen Verkiezingsuitslagen gemeente Oldambt 19 maart 2 Voorwoord Op woensdag 19 maart vond de stemming plaats voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Oldambt. Voor

Nadere informatie

Haagse ouderen nu, en in de toekomst

Haagse ouderen nu, en in de toekomst 4 epidemiologisch bulletin, 2006, jaargang 41, nummer 2/3 Haagse ouderen nu, en in de toekomst Een sociaal-demografische en epidemiologische verkenning I. Burger De groep ouderen in de Nederlandse samenleving

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Gemeenteraad. Evaluatie organisatie verkiezingen 2014

Gemeente Den Haag. Gemeenteraad. Evaluatie organisatie verkiezingen 2014 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2014.160 - PBS/2014.230 RIS 275565 Doorkiesnummer 06-55346542 E-mailadres esther.beneder@denhaag.nl

Nadere informatie

ZorgverlenerNaam Praktijknaam

ZorgverlenerNaam Praktijknaam Zorgverlene Naam Praktijknaam Health Your Way The Healthy Happiness Diëtistenpraktijk Uyar enpraktijk Healthy Way Diëtistenpraktijk Basir Beach Balance Diëtistenpraktijk Bezuidenhout Diëtistenpraktijk

Nadere informatie

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 Het was fascinerend om te zien hoe op 3 maart s avonds door politici en media gereageerd werd op een uitslag die door de NOS en ANP

Nadere informatie

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken MUS - rapportage 2012 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij MUS-project 2012 In 2010 werd een grote actie gehouden onder de Haagse vogelaars om hen te enthousiasmeren deel

Nadere informatie

EMMA Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag 11 oktober Haagse knallers

EMMA Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag 11 oktober Haagse knallers Haagse knallers Haagse knallers Onderzoek naar opvattingen over vuurwerk en het voorkomen van overlast in Den Haag Jan Maessen, Hans Moors, Menno Jacobs, Kevin Willemsen en Nicole Bouman 11 oktober 2017

Nadere informatie

Omleiding tram 2, 3 en 4

Omleiding tram 2, 3 en 4 Omleiding tram, en za t/m za 0 aug 0 Spoorvervanging Lijnbaan bij Omleidingsroutes voor tram, en ; het centrum en Station Den Haag Centraal blijven bereikbaar De route van tram is in twee delen geknipt

Nadere informatie

Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019

Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 percentage Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart MAART Op 20 maart zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten gehouden. Deze vielen samen met de verkiezingen voor de waterschappen. De

Nadere informatie

VOORSTEL TOT ONDERZOEK

VOORSTEL TOT ONDERZOEK Markt- en Opinieonderzoek. Zeker Meten. PEILING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 1 MAART 018 I168 REMCO FRERICHS 0 MAART 018 VOORSTEL TOT ONDERZOEK Inleiding: Op 1 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 februari 2016 Beantwoording Kamervragen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 februari 2016 Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Bestuur, Democratie en Financiën Afdeling Bestuurlijke Inrichting

Nadere informatie

Tabellenboek Veiligheidsmonitor Eenheid Den Haag 2014

Tabellenboek Veiligheidsmonitor Eenheid Den Haag 2014 Tabellenboek Veiligheidsmonitor Datum: Juni 2015 Uitgave: I&O Research Respons : Algemeen Over de Veiligheidsmonitor De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid,

Nadere informatie

Epidemiologisch bulletin

Epidemiologisch bulletin Gemeente Den Haag Epidemiologisch bulletin tijdschrift voor en onderzoek in Den Haag jaargang 41, 2006, nummer 2/3 Themanummer Ouderen inhoud Redactioneel epidemiologie Haagse ouderen nu, en in de toekomst;

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN HELMOND

GEMEENTERAAD VAN HELMOND GEMEENTERAAD VAN HELMOND Vergadering 3 oktober 2006, agendapunt 10 Onderwerp : Stemmen in een willekeurig stembureau Raadsvoorstel : 126 B&W vergadering : 5 september 2006 Dienst / afdeling : SE.STW Aan

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014

Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014 Verkiezingen Gemeenteraad 19 maart 2014 Deze publicatie is uitgegeven door Onderzoek en Statistiek Groningen, op basis van gegevens van Bureau Verkiezingen. Meer statistische informatie kunt u aanvragen

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen PROVINCIALE STATEN 18 MAART Inhoud Hoe hebben inwoners van de regio bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten gestemd? Wat zou in de regio de grootste partij zijn en wie is de

Nadere informatie

InHOUD. stedelingen en woonbeleving

InHOUD. stedelingen en woonbeleving S t e d e l i j k e g r o e p e n e n h u n w e n s e n InHOUD stedelingen en woonbeleving 2 2 4 6 8 10 12 14 16 17 17 18 20 21 21 22 24 26 29 31 33 35 36 50 Inleiding Aanpak Vier belevings werelden De

Nadere informatie

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan

Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen jan Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011-31 jan. 2011- Resultaten 1e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 31 januari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Rapport GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze 16 maart 2018 www.ioresearch.nl Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze Eén op drie kiezers stemt

Nadere informatie

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken

MUS - rapportage Meetnet Urbane Soorten. Den Haag en omstreken MUS - rapportage 2013 Meetnet Urbane Soorten Den Haag en omstreken Samensteller: Tom Loorij MUS-project 2013 In 2010 werd een grote actie gehouden onder de Haagse vogelaars om hen te enthousiasmeren deel

Nadere informatie

Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek

Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Bibliotheek Den Haag Inhoud Samenvatting onderzoeksresultaten 3 Verantwoording 4 1.

Nadere informatie

De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014

De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014 De Stemming van 25 mei 2014 en EP2014 Op dit moment is de officiele Nederlandse uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement nog niet bekend. Ipsos is gekomen met een exitpoll, GeenStijl met de

Nadere informatie

De Stemming van 19 mei 2019

De Stemming van 19 mei 2019 De Stemming van 19 mei Hoewel de bewegingen niet groot zijn, zien we ook deze week wel wat veranderingen binnen het electoraat. Zowel FVD als VVD trekken wat meer kiezers vorige week. Vergelijken we de

Nadere informatie

Naam en telefoon. Gwenny Cremers, 9753 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Gwenny Cremers, 9753 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Bestuurlijke reactie op actieplan Opkomst gemeenteraadsverkiezingen Datum 20 november 2016 Naam en telefoon Gwenny Cremers, 9753 Afdeling Communicatie Portefeuillehouder Buijs-Glaudemans, Wobine

Nadere informatie

Factsheet Verkiezingen Haarlemmermeer

Factsheet Verkiezingen Haarlemmermeer Factsheet Verkiezingen Haarlemmermeer Inhoud 1 Opkomstpercentages Haarlemmermeer en Nederland 2 Opkomstpercentages Haarlemmerliede Spaarnwoude en Nederland 3 Verschillen in opkomst per wijk tov Haarlemmermeers

Nadere informatie

RIS132759A_03-NOV-2005

RIS132759A_03-NOV-2005 RIS110476a_17-11-2003 Onderzoek in vier Haagse wijken naar kansen om de opkomst tijdens (gemeenteraads) verkiezingen te vergroten November 2003 WBK Marktonderzoek Postbus 64755 2506 CD Den Haag Tel: 070-3235292

Nadere informatie

Evaluatie organisatie verkiezingen in Groningen

Evaluatie organisatie verkiezingen in Groningen Evaluatie organisatie verkiezingen in Groningen Tweede Kamerverkiezingen 12 september 2012 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Percentage overgewicht Haagse jeugd

Percentage overgewicht Haagse jeugd epidemiologie samenvatting inleiding In de periode 2007-2011 had bijna één op de vijf kinderen en jongeren in Den Haag overgewicht. Hoewel het percentage in deze periode stabiliseerde na een stijging in

Nadere informatie

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld

Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren. Vastgesteld Bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren Vastgesteld Vastgesteld, d.d. 20 september 2018 Parapluherziening (fiets)parkeren Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Resultaten 2e peiling Provinciale Statenverkiezingen 2011 14 februari 2011 Soort onderzoek : Opiniepeiling Uitgevoerd door : Right

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag Onderwerp Advies inzake de wijziging van het Kiesbesluit in verband met de invoering van het stemmen met

Nadere informatie

MONITOR Haagse Educatieve Agenda Deel I: Algemene trends. Behorend bij: Haags talent erkend

MONITOR Haagse Educatieve Agenda Deel I: Algemene trends. Behorend bij: Haags talent erkend MONITOR Haagse Educatieve Agenda 2013 Deel I: Algemene trends Behorend bij: Haags talent erkend DE HAAGSE EDUCATIEVE AGENDA 2010-2014 Monitor Haagse Educatieve Agenda 2013 Deel I: Algemene trends Uitgave

Nadere informatie

De Stemming van 23 juni 2019

De Stemming van 23 juni 2019 De Stemming van 23 juni Deze week zien we geen verdere veranderingen in electorale voorkeuren. Het is interessant om 3 maanden na de Provinciale Statenverkiezingen te zien in welke mate de opgekomen kiezers

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen Tweede Kamerverkiezingen Verkiezingsuitslag 15 maart 2017 1 Inhoudsopgave Stembureaus... 3 Opkomstpercentage... 4 Totaal aantal stemmen per partij... 5 Aantal stemmen per partij vergeleken met 2010...

Nadere informatie

Heerhugowaard stad van kansen. Verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal 9 juni 2010

Heerhugowaard stad van kansen. Verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal 9 juni 2010 Heerhugowaard stad van kansen Verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal 9 juni 2010 VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER Der Staten Generaal 9 juni 2010 HEERHUGOWAARD Bewerking gegevens en samenstelling:

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00083IBA17 Aantal bijlagen Datum 15 maart 2017 Onderwerp Instemming (Koningin Julianaplein

Nadere informatie