Wie zijn wij als parochie? Een gesprek met elkaar als PT/PR en met de pastorale animatoren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie zijn wij als parochie? Een gesprek met elkaar als PT/PR en met de pastorale animatoren"

Transcriptie

1 Wie zijn wij als parochie? Een gesprek met elkaar als PT/PR en met de pastorale animatoren Nodig voor elke deelnemer: `volk van God zijn wij hier samen, ZJ 578`, een werkblad ( zie bijlage) inrichting van de ruimte: tarwebloem in een grote kom droge gist ( ong 5 gr per deelnemer) in een klein kommetje koffielepel 3 flappen + 2 flappen aan elkaar gemaakt + dikke stiften (of schrijfbord + krijt) kaartjes met telkens één werkgroep of werker in onze parochie (vooraf te maken) plakband of ander plakspul om de kaartjes op de flappen vast te maken taakverdeling: gespreksleider gebedsleider voor het liturgisch iemand die graag brood bakt om van het meel en de gist brood te bakken werkwijze Stap 1: welkom + Inleiding (5`) 1. De vergadervoorzitter heet allen welkom. 2. Hij/zij vertelt de doelstelling van de avond. 3. Mogelijk kan hij/zij benoemen wie allemaal is uitgenodigd voor deze vergadering (eventueel een kort voorstellingsrondje). 4. Hij/zij vertelt wat de doelen van de PT/PR is. 5. Hij zij nodigt de pastoraal animatoren uit te vertellen wat de opleiding tot pastoraal animator inhoudt en hoe ze het ervaarden 6. Hij/zij opent de avond met een kort gebedsmoment Mogelijke tekst Beste mensen, hartelijk welkom op deze ontmoeting van het PT/PR en de pastoraal animatoren. Vanavond willen we samen kijken naar onze parochie, naar onze plek in deze parochie en hoe we op onze plek de gelovige gemeenschap kunnen helpen groeien. Ik weet niet zeker of iedereen elkaar kent Daarom misschien een kort voorstellingsrondje. Ik denk dat het goed is dat ik nu vertel wat wij als PT/PR voor ogen hebben en wat wij doen.

2 Daarna vertellen de pastoraal animatoren wat de opleiding tot pastoraal animator inhoudt en hoe ze het ervaarden. Stap2: Kerk-zijn heeft 4 pijlers (15`): Activiteit Als voorzitter geeft u een inleiding over de 4 pijlers van Kerk-zijn. De cursiefgedrukte tekst hieronder kan daarbij een hulp zijn. Als christenen willen we onszelf en anderen helpen om te geloven, om God te ontmoeten. Op allerlei manieren proberen we Jezus na te volgen door, net als Hij, 1. te leren over ons geloof. Hij las regelmatig in zijn bijbel, ons oude testament. Hij ging in gesprek met de schriftgeleerden 2. te zorgen voor elkaar Hij keek om naar wie uitgestoten werd Hij zorgde voor mensen 3. onze gelovige groep te organiseren Hij riep ook zijn 12 apostelen en later de 72 om samen dat belangrijke werk te doen. 4. te vieren en te bidden Hij ging vaak naar de tempel om er bij God te zijn Hij bod en leerde zijn leerlingen bidden In allerlei teksten over Kerk-zijn worden die 4 pijlers 1. verkondiging 2. diaconie 3. gemeenschap 4. liturgie genoemd. We kunnen deze 4 pijlers in een cirkel plaatsen die we in 4 gelijke delen verdelen. Bordschema Cirkel met kruis Stap 3: Hoe behartigen wij, parochie en pastoraal Animator, de 4 pijlers?(20 ) Activiteit 1. De voorzitter vertelt de deelnemers dat deze parochie ook de 4 pijlers van Kerk-zijn behartigt en dat elk onderdeel van de parochie deze pijlers behartigt vaak met een accent op één van de pijlers.

3 2. De voorzitter vertelt dat de voorbereidingsgroep alle vrijwilligers in de parochie ( voor zover gekend aanvulling AUB) op een kaartje heeft gezet en dat de deelnemers uitgedaagd worden om deze kaartjes bij de pijler te zetten waar deze groep of werker zich vooral mee bezig houdt, nl verkondiging, diaconie, parochieopbouw of liturgie. 3. De voorzitter nodigt de deelnemers uit om in kleine groepjes (ong 5 mensen) een stapel kaartjes te bespreken. 4. Op het einde van hun gesprek hangen zij de kaartjes in de cirkel op de goede plek. 5. Korte bespreking: Valt er iets op? Meer liturgie dan diaconie Evenwichtige verspreiding Na het stukje informatie over de 4 pijlers van Kerk-zijn willen we onze parochie van op een afstand bekijken en ons afvragen wat gebeurt er allemaal in onze parochie en wie neemt dat dan voor zijn rekening dat dat goed gebeurt. Onze parochie wil een ruimte van Godsontmoeting zijn; m.a.w. onze parochie en al haar geledingen wil het de mensen hier gemakkelijker maken om God en Zijn liefde te ervaren. Dat zijn allemaal heel grote woorden, maar hoe doen we dat nu? In onze parochie zijn heel veel mensen actief opdat wij als parochianen iets ervaren van God. Van sommigen weten we heel nadrukkelijk dat zij werken in de Kerk omdat ze een heel zichtbare taak hebben. Van anderen weten we het misschien niet omdat ze achter de schermen goed werk verrichten voor datzelfde doel `Godsontmoeting mogelijk maken. Van sommigen weten we dat zij vol goede ideeën zijn. Van anderen weten we dan weer dat zij liever met hun handen werken en het nadenken liever aan anderen overlaten. Weer anderen maken gewoon gebruik van het aanbod dat door die enen is uitgedacht en die anderen is uitgewerkt. Misschien is het goed om gewoon eens te kijken wie actief meewerkt in deze geloofsgemeenschap. Wie wat doet met en voor deze parochie. Wie we bereiken in onze parochie Als voorbereidingsgroepje hebben we alle groepen en individuen in onze parochie op kaartjes geschreven. Het is goed mogelijk dat we er vergeten zijn, vul dus maar aan. We verdelen deze groep in groepjes van ongeveer 5 mensen. Elk groepje krijgt een stapeltje kaartjes met vrijwilligers. Aan jullie de vraag om uit te zoeken met welke pijler van Kerk-zijn deze groep het meest bezig is. Na ongeveer 10 kunnen we de kaartjes hier op het bordschema hangen en kan ieder eens kijken hoe het bord er dan uitziet. stap 4: Wie staat waar? (20`) 1. Elke deelnemer krijgt gekleurde stickertjes, bv gele voor de leden van het PT-PR en rode voor de pastoraal animatoren. Aan de deelnemers wordt gevraagd een sticker of stickers te hangen bij die werkgroepen/en waar zij zelf actief zijn. 2. De voorzitter bekijkt samen met de deelnemers de tekening met 4 pijlers van Kerk-zijn en vraagt of er dingen zijn die opmerkelijk zijn.

4 We weten dat heel veel mensen en groepen actief zijn in onze parochie. Zowel groepen en mensen in de liturgie, diaconie, verkondiging als gemeenschap. Sommigen daarvan zijn uitdenkers, beleidsmakers. Anderen werken de gemaakte plannen graag uit en nog anderen nemen deel aan allerlei en in onze parochie. Ik geloof dat het heel interessant is om, zoals we hier samen zijn, te weten wie van PT/PR en van pastoraal animatoren waar actief is. Ook hier in deze groep zijn er mensen die deelnemen aan en, die allerlei dingen doen ( vaak vooral het belangrijke handenwerk) en mensen die plannen maken. Jullie krijgen gekleurde stickers (veel meer dan één, want de meesten van jullie begeven zich op meer dan één pijler van het Kerk-zijn. Waar bent u actief of als denker, of als doener of als deelnemer? Om duidelijker te zien of er een verschil is tussen de PT-PR-leden en de pastoraal animatoren krijgen beide groepen een verschillende kleur stickers. Laat maar zien door de stickers waar wij ons bevinden. Bordschema Cirkel met kruis Stap 5: Hoe ben ik gist in mijn engagement als christen? (30`) 1. De voorzitter legt uit dat we nu verder gaan doordenken waarom en hoe we het werk doen wat we doen. Hij/zij geeft aan dat we vraag d op ons vragenblaadje opsparen tot het einde van de avond. 2. Elke deelnemer krijgt een klein vragenblaadje met volgende vragen/ a. hoe ervaar ik dat mijn engagement met Jezus te maken heeft? b. hoe ervaar ik dat mijn engagement (iets ) met de gemeenschap te maken heeft? c. hoe ervaring ik mijn engagement (iets ) betekent voor mensen die zich niet bij de parochie betroken voelen? 2. Elke deelnemer denkt in een moment van stilte na over deze vragen en schrijft zo nodig wat op bij elk van die vragen 3. De groep wordt verdeeld in kleine groepjes van 3 deelnemers 4. De groepsleden delen met elkaar, vertellen elkaar wat ze over de vragen dachten. 5. De groepjes vat zijn gesprek samen met één zin/woord hoe zij Godsontmoeting bevorderen door hun engagement, hoe zij gist zijn. 6. de groepjes delen deze zin/woord We hebben nu alle werkgroepen en werkers in onze parochie een plekje gegeven op het schema van de 4 pijlers van Kerk-zijn. Er vielen ons daarbij een aantal dingen op (benoem wat ter sprake kwam in het gesprek hierover). We hebben ook onszelf geplaatst binnen dat schema. Nu dringt zich toch de vraag op hoe wij, als actieve werkers in de kerk want anders zaten wij ook nu niet hier onze geloofsgemeenschap nog meer een plaats van Godsontmoeting kunnen laten zijn en hoe we zo kunnen bijdragen aan een hemel hier op aarde ( natuurlijk

5 niet alleen voor de parochie, wel voor de hele wereld). Met ander woorden hoe kunnen we als vrijwilligers gist in het deeg van de wereld zijn, elk op onze eigen wijze? Dat is geen gemakkelijke vraag. Daarom hebben we de vraag opgesplitst in 3 vragen, nl hoe heeft mijn vrijwilligerswerk (1) iets te maken met Jezus, (2) met onze geloofsgemeenschap en (3) met allen die we tegen komen. Ik geloof dat het goed is dat we daar eerst zelf eens over nadenken en eventueel een aantal ideeën opschrijven. Straks kunnen we, wat we kwijt willen, daarvan delen aan elkaar. Er staat nog een 4 de vraag op jullie blaadje, die is voor het einde van jullie gesprekje. stap 6: liturgisch moment (15`) De vergadervoorzitter sluit deze avond af met een dankjewel aan allen die vanavond meedachten. Hij/zij of de gebedsleider of lector gaat voor in een liturgisch moment. Tip: 1. Misschien kan het ingevulde bordschema in de kerk opgehangen worden, 2. Misschien kan van deze avond een verslag gemaakt worden voor het parochieblad, 3. Misschien kan er brood gemaakt worden van gist en deeg. We hebben met zijn allen nagedacht over hoe onze parochie nu werkt zoals ze werkt. We hebben met elkaar gedeeld hoe wij in ons vrijwilligerswerk gist zijn. Laten we deze avond samen biddend afsluiten.. Ik lees u eerst voor uit het evangelie van Lc 13, Hier in het midden staat de kom met meel. In het kleine kommetje zit gist. Ik geef het door. Elk groepje kan zijn zin ( zie vraag d van het vragenblaadje) uitspreken en een koffielepel gist bij het meel doen ( het is mogelijk om dat zo af te meten dat iemand daarmee broodjes maakt voor de volgende zondagsviering) Na elke zin zingen we samen ubi caritas eenmaal en we sluiten af met ubi caritas.

6 werkblad Gelijkenis van een mosterdzaadje en van zuurdesem (Lc 13) [18] Hij zei toen: Waarop lijkt het koninkrijk van God, waarmee kan Ik het vergelijken? [19] Het lijkt op een mosterdzaadje dat iemand in zijn tuin zaaide: het groeide op en werd een boom, en de vogels van de hemel kwamen in zijn takken nestelen. [20] Nog eens zei Hij: Waarmee kan Ik het koninkrijk van God vergelijken? [21] Het lijkt op zuurdesem die door een vrouw in drie maten* meel werd verwerkt totdat het er helemaal van doortrokken was. Om over na te denken a. hoe ervaring ik in mijn dat dit (iets ) met Jezus te maken heeft? b. hoe ervaring ik in mijn dat dit (iets ) met de gemeenschap te maken heeft? c. hoe ervaring ik mijn (iets ) betekent voor mensen die zich niet bij de parochie betroken voelen? d. Jullie hebben met elkaar gedeeld hoe jullie gist zijn. Schrijf als groepje in één of enkele zinnen op hoe jullie Godsontmoeting bevorderen door jullie werk, hoe jullie gist zijn.

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Werkwinkel K+L: vormsel in beeld

Werkwinkel K+L: vormsel in beeld Werkwinkel K+L: vormsel in beeld Doelstelling 1. deelnemers onderzoeken hoe hun federatieblad méér is dan een mededelingenblad 2. deelnemers ontdekken dat Vormsel meer is dan liturgie,nl. dat de 4 pijlers

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019

VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 VERDIEPENDE CATECHESEBEURT NA HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 Vooraf Het document dat je hier in handen hebt, is de verdiepende catechesebeurt. Waarvan hebben de vormelingen op Let it Shine mogen proeven?

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019

INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 INLEIDENDE CATECHESEBEURT VOOR HET BEZOEK AAN LET IT SHINE 2019 Vooraf Het document dat je hier in handen hebt, is een inleidende catechesebeurt op Let it Shine. Wat verwachten de vormelingen van Let it

Nadere informatie

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA Verhalen van de Hodja: Hassan en de tijgers Introductie van het verhaal - DILIT-luisteren: o De cursisten gaan per 2 zitten (bij voorkeur 2 cursisten met dezelfde moedertaal

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst Op weg naar pastorale eenheden Korte verkenning van de visie en de pastorale keuzes die staan uitgeschreven in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM Op weg naar pastorale eenheden Doelstellingen

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst.

Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst. Naar de kerk, zei de dominee Leeftijd: 9-12 Thema: Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de liturgie van de Protestantse eredienst. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen kunnen

Nadere informatie

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn!

ENQUÊTE VACATURE. Deel jouw droom over gemeente zijn! ENQUÊTE VACATURE Deel jouw droom over gemeente zijn! Beste mede-dromer, Wij zijn op zoek naar wat jij graag wilt, waar je behoefte ligt en wat jij verwacht als het gaat over gemeente zijn (cq kerk zijn)

Nadere informatie

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen Titel Eerlijk verdelen 2 Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Parochie Lommel-Barrier Werkgroep Eerste Communie VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Vooraf: Klaarzetten: micro voor de kinderen, doopregister, water (vijvertje). Ook de witte (kiezel)steentjes waarop

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie voor de Stille Week Steeds meer kerken stellen tijdens de laatste week voor Pasen hun kerkgebouw open voor een korte dagelijkse

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Liefde als kruispunt. Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging Welkomstlied

Liefde als kruispunt. Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging Welkomstlied Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging 2007 Liefde als kruispunt Welkomstlied kom en vier het feest met mij. kom en vier het feest met mij. kom en vier het feest met mij. luister naar het Woord van God.

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Creatief met het Onzevader Liesbet Willaert

Creatief met het Onzevader Liesbet Willaert Creatief met het Onzevader Liesbet Willaert Dit document vat de werkvormen samen die Liesbet Willaert doorgenomen heeft op Geestig. 1. Werkvormen 1) de babbelbox: er wordt een vraag gesteld en iedereen

Nadere informatie

19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B

19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B NAAMOPGAVE: GROEIEN 19 FEBRUARI 2006, 7e zondag door het jaar, B Intredelied: Kijk eens om je heen Verwelkoming: Welkom in deze viering, heel speciaal aan jullie, vormelingen. Vandaag gaan jullie het zeggen,

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

11. Naar de kerk, zei de dominee

11. Naar de kerk, zei de dominee 11. Naar de kerk, zei de dominee DOELSTELLINGEN De kinderen kunnen de belangrijkste onderdelen van een zondagse eredienst benoemen. De kinderen leren dat er bij de eredienst een bepaalde volgorde wordt

Nadere informatie

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog!

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog! Zondag 3 juli 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst: Sandra Dubbink Organist: Henk de Gooijer Lector: Heleen Rutterkamp Koster: Ria op den Dries FreeXS Orgelspel

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Zondag 10 maart e zondag van de 40 dagen. orde van dienst. Zaaien en groeien

Zondag 10 maart e zondag van de 40 dagen. orde van dienst. Zaaien en groeien Zondag 10 maart 2019 1 e zondag van de 40 dagen orde van dienst Zaaien en groeien Orgelspel (als het klokje luidt worden we stil) Welkom Muzikaal moment: Vater unser im Himmelreich (D. Buxtehude) (allen

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie van Johannes gelezen hebben over de Opstanding van Jezus en over Maria

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Zaterdag 12 mei 2018 Nu Hemelvaartsdag

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Dopen of opdragen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Dopen of opdragen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Ouders kunnen naar elkaar verwoorden wat en waarom ze geloven. Ouders onderzoeken wat ze van hun eigen geloof aan hun kinderen mee willen geven. Ouders doen bij elkaar inspiratie op voor

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Vragen stellen

Handleiding Werkvormen Vragen stellen Handleiding Werkvormen Vragen stellen Inhoud 1. Inleiding 2. Vragen stellen 3. Werkvormen 3.1. Vragenvuurtje 3.2. Geen Ja / Geen Nee 3.3. Doorzagen 3.4. De onbekende weg 1. Inleiding Voor de dialoog is

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

handleiding 18.1 DE KERKDIENST

handleiding 18.1 DE KERKDIENST handleiding 18.1 DE KERKDIENST leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Heb. 10:19-25 en Num. 6:22-27. lesstof De kerkdienst, een hoogtepunt In de dagen van Enos kwamen de mensen voor het eerst georganiseerd

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19 Welkom en opening Intro Jouw passie Schrijf op het hart wat jouw passie is. Waar ga jij met hart en ziel voor? Bijbel Marcus 10: 17-31 7 En toen Hij naar buiten ging om op weg te gaan, snelde er iemand

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

We zingen onder begeleiding van Nada en Suzanne Dit is de dag

We zingen onder begeleiding van Nada en Suzanne Dit is de dag 1 HELP: ER IS EEN SCHAAP KWIJT!! Kinderdienst, 31 maart 2019 in kerkelijk centrum De Bron Aan deze dienst werken mee: - De kidsband - kinderen en leiding van De Ark - Hetty Peereboom - Tae Young: pianiste/organiste

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opvoeden en geloven Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opvoeden en geloven Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De ouders worden zich bewust van hun eigen geloofsbiografie, de manier waarop zij nu in het geloof staan en wat ze daarvan mee willen geven aan hun kinderen. De ouders gaan met elkaar in

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

6. Meningsvorming. doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort.

6. Meningsvorming. doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort. 6.1 Plakker parade doel Kritisch denken voorbereiding op een gesprek over verschillende oplossingen/meningen/enzovoort. wanneer begin, kern of einde les(senserie) groepssamenstelling klassikaal duur 10-20

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 3/4 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Leerkracht - handreiking Aan het begin van de les wordt het verhaal

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart.

Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Hemelvaart: Tot Ziens! Leeftijd: 9-12 Thema: Hemelvaart Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Hemelvaart. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren meer over Hemelvaart: het verhaal van het

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Van wonder tot paasei. Nieuwsbrief februari. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief februari TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl.ik ben de levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid.

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP Orde van Dienst voor zondag 27 mei 2018, om 11.00 uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Afsluiting clubweekend Thema: VRIENDSCHAP Voorganger: m.m.v.: ds. Jan Hermes muziekgroepje olv. E. Röttgers

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Samenwerkingsopdracht

Samenwerkingsopdracht Samenwerkingsopdracht Omschrijving opdracht Bij deze opdracht gaan de kinderen aan de slag met een kleurplaat. Dit is geen gewone kleurplaat, maar een héle grote kleurplaat die in stukjes is geknipt! Elk

Nadere informatie

Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn.

Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn. Deze maand een aantal bijbelstudies om ons te helpen als gemeenteleden te groeien, en met elkaar te groeien in gemeentezijn. Dag 1 Lezen: 2 Korinte 6: 1-10 Om Jezus te volgen is het goed om het evangelie

Nadere informatie

In gesprek over: Arm en Rijk

In gesprek over: Arm en Rijk Bij Open Deur nummer 2, februari 2013 In gesprek over: Arm en Rijk Armoede en rijkdom. Twee woorden waar een hele wereld achter schuil kan gaan. Werelden waarin niet alleen geld en goederen een rol spelen,

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 1/2 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Inleiding Aan het begin van de les wordt het verhaal van James

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie