De foto s van opa Groepen 6-7-8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De foto s van opa Groepen 6-7-8"

Transcriptie

1 De foto s van opa Groepen

2 Hallo, ik ben Frank! Dit boek hoort bij de Kinderboekenweek van Het thema van de Kinderboekenweek gaat over opa s en oma s. Ik ben dol op fotograferen. Die hobby heb ik van mijn opa en mijn vader geërfd. Opa Wim had vroeger een fotozaak. Nu is opa met pensioen, maar hij schiet nog steeds plaatjes. Mijn vader nam de fotozaak over. De zaak bestaat al 150 jaar. De zaak ging steeds over van vader op zoon. Opa heeft een hele verzameling oude foto s. Ze zijn bijna allemaal gemaakt in ons dorp. Sommige foto s werden gemaakt door de overgrootvader van opa. De mooiste foto s hangen in een speciale kamer. Bij elke foto hoort een verhaal van vroeger. Opa Wim vertelt erover.

3 inhoud 1. De hondenkar 4 2. De strontkar 5 3. De putjesschepper 6 4. De marskramer 7 5. Op school 8 6. Telefoneren 9 7. De hoefsmid De kruidenier De klompenmaker De lantaarnopsteker 13 Filmpjes 14 Werkblad 1 16 Werkblad 2 17 Bronnen en foto s 18 Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

4 Eierboer met hondenkar 1. De hondenkar Honden zijn eeuwenlang als trek- of lastdier gebruikt. Ze liepen voor of onder een kar. De bakker, de groenteboer, de olieboer, de melkboer, de eierboer, de visverkoper, de slager en veel andere beroepen gebruikten de hondenkar. In die tijd waren er minder winkels en meer venters. Deze venters trokken met hun handel op de hondenkar langs de straten. De hond werd het paard van de armen genoemd. Nu hebben mensen honden vooral voor het plezier dat dit huisdier geeft. Vroeger was een hond een werkdier. De taak was vooral trekken of waken. Ook in het leger en bij de posterijen werd de hondenkar gebruikt. In het leger trokken honden karren met munitie, gereedschap of mitrailleurs. Sinds 1963 is het gebruik van trekhonden bij de wet verboden. Hondenkar in het leger

5 De beerkar De tonnenman 2. De strontkar De strontkar of beerkar stamt uit de 19e eeuw. Het was de tijd voor het riool en het toilet. Voor de 19e eeuw deden mensen hun behoefte in een emmer. Die emmers werden leeggegooid in grachten, sloten, kanalen en beerputten. De ontlasting kwam ook in aanraking met het drinkwater en dat veroorzaakte dodelijke ziektes als tyfus en cholera. Ook was het vooral in warme zomers door de stank in grachten bijna niet uit te houden. De strontkar moest daar een eind aan maken. In de 19e eeuw werden de poepemmers dagelijks opgehaald door de tonnenman. De tonnenman leegde de emmers of tonnen in de beerkar. De beer- of strontkar werd ook wel spottend de boldootkar genoemd. Boldoot was in die tijd een bekend reukwater (een soort parfum).

6 De putjesschepper De putjesschepper 3. De putjesschepper De putjesschepper maakte vroeger de afvoerputten schoon langs de straatkanten. Het regenwater van de staten kwam in die putjes terecht. Met het regenwater spoelden er vaak klein afval of bladeren mee de put in. Zo konden de putten verstopt raken. Putjesscheppers waren heel vroeger de mensen die de beerputten bij mensen schoonmaakten. Een beerput was een put waar alle uitwerpselen uit het toilet in techt kwamen. Toen er riolering kwam, veranderde het werk van de putjesschepper. Over het beroep putjesschepper werden grapjes gemaakt. Tegen kinderen die op school niet zo goed konden leren, werd gezegd: Jij wordt nog eens putjesschepper als je later groot bent. Of jij wordt nog eens putjesschepper op zee. In onze tijd worden de putjes schoongemaakt met een speciale vrachtwagen: de kolkezuiger.

7 De marskramer De marskramer 4. De marskramer De marskramer was een koopman die met zijn handelswaar langs de deur kwam. Die handelswaar droeg hij in een mand of kist op zijn rug of voor op zijn buik. Het woord marskramer komt van het middeleeuwse woord merse dat koopwaar betekent. Het woord kramer is een ander woord voor koopman. De mand met koopwaar werd mars genoemd. Marskramers bestonden al in de middeleeuwen. Ze hadden in die tijd niet zo n goede naam. Ze werden gerekend tot de bedelaars en zwervers. Die groep stond voor leugen en bedrog. Winkels bestonden nog niet. Alle koopwaar werd in straten en op markten verkocht. De marskramer verkocht veel later huis aan huis zijn elastiek, naalden, spelden, borstels, stoffen en band. Veel later verdween de marskramer van de straten. De klant kocht niet meer op straat, maar in winkels.

8 De schoolklas van vroeger Het klaslokaal 5. Op school Op school zat je vroeger in vaste houten banken. Je zat met zijn tweën naast elkaar. Het tafelblad van de bank kon omhoog. Daaronder kon je je spullen opbergen. In de bovenste rand van het blad zaten twee inktpotjes die de onderwijzer met een grote inktfles vulde. Kinderen schreven met een kroontjespen die ze steeds in de inkt moesten dopen. Je maakte de pen schoon met een inktlap. Kinderen moesten vooral stilzitten en luisteren met hun armen over elkaar. De onderwijzer was de meeste tijd aan het woord. Kinderen leerden het meest van hem. Nu leer je ook veel uit boeken en kun je veel informatie vinden op computers. Kinderen leerden niet door onderzoeken. De onderwijzer vertelde veel verhalen. Daarbij gebruikte hij grote wandplaten. Kinderen moesten veel uit hun hoofd leren en er werden veel rijtjes met de hele klas opgedreund. Had je moeite met leren? Dan moest je het schooljaar weer overdoen.

9 De telefoon van vroeger De telefooncentrale 6. Telefoneren De telefoon werd rond 1875 uitgevonden. Ongeveer 10 jaar later worden de eerste huistelefoons door het publiek gebruikt. Begin 1900 krijgen vooral rijke mensen steeds meer een telefoon. Het was een telefoon zonder de haak die we nu kennen. De telefoon had een staand mondstuk met microfoon waarin gesproken werd. De luidspreker was ook los en had de vorm van een peer. Het geluid was nog krakerig, maar verstaanbaar. Je kon in die tijd nog niet iemand direct bellen, zoals wij nu doen. Vroeger belde je eerst de telefooncentrale. Daar werkten dames die je doorverbonden met degene die je wilde spreken. Bij het doorverbinden stopte de dame van de centrale een stekker in één van de gaten op een groot paneel. Dat gat was de verbinding naar degene die het gesprek ging ontvangen.

10 De hoefsmid De hoefsmid 7. De hoefsmid Vroeger werd er veel meer paardenkracht gebruikt dan nu. Na de uitvinding van de auto verdwenen paarden steeds meer uit het straatbeeld. In die tijd van de paardenkracht gingen paardenbezitters elke 6 tot 8 weken naar de hoefsmid. Daar werden de hoefijzers van het paard verlegd of het dier kreeg nieuwe hoefijzers aangemeten. Een hoefijzer zorgt ervoor dat de natuurlijke hoef van het paard niet teveel afslijt. Het is maatwerk, waarbij het hoefijzer precies moet passen bij de hoef van het paard. En net als bij mensenvoeten is er ook veel verschil bij paardenvoeten. Het hoefijzer wordt precies pas gemaakt door het ijzer heet te maken in een vuur. De hoefsmid beslaat daarna het paard: hij slaat het hoefijzer vast aan de hoef met nagels. Een paard dat niet goed beslagen is, kan kreupel worden. De moderne hoefsmid komt bij de paardenbezitter thuis.

11 De kruidenierswinkel De kruidenier 8. De kruidenier De kruidenier of grutter verkocht vroeger droge levensmiddelen. Dus geen verse producten, zoals bij een slager, bakker of groenteboer. De kruidenier verkocht gedroogde kruiden, specerijen, koffie, thee, cacao en tabak. Maar ook kaarsen, zeep en koekjes gingen over de toonbank. De kruidenier stond achter de toonbank en bediende elke klant één voor één. Hij pakte elk product en hij moest vaak ook koffie, suiker of thee afwegen en in een zak doen. Er was bijna niets voorverpakt. Bij de kruidenier wachtte je op je beurt en je moest vooral geen haast hebben. Veel huisvrouwen brachten hun huishoudboekje naar de kruidenier. Het was een boekje met een boodschappenlijst. De kruidenier pakte en bezorgde de boodschappen. De klant betaalde meestal eens per maand voor alle boodschappen in het boekje. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er de zelfbediening in de z.g. supermarkten. Supermarkten gingen alle producten van de kruidenier verkopen, maar ook vlees en groenten. Kruideniers verdwenen langzaam maar zeker.

12 De klompenmaker De klompenmakers 9. De klompenmaker Het beroep klompenmaker is al heel oud. Zo n 600 jaar geleden droegen vooral boeren en arbeiders al klompen. De basis van elke klomp was een blok hout. Dat blok hout werd door de klompenmaker in een klompvorm gesneden en gehakt. Daarna moest de klomp nog uitgehold worden, zodat de voet erin paste. In de middeleeuwen werd daarom de klomp ook wel holleblok of holsblok genoemd. De meeste klompen worden nu met machines gemaakt. Daardoor verloren vroeger klompenmakers vaak hun baan. De woorden saboteren en sabotage (door een opzettelijke actie je vijand verzwakken), komen uit de klompenmakerswereld. Het woord sabot is het Franse woord voor klomp. Franse klompenmakers die hun baan verloren door machines, gooiden klompen in de machines om ze tot stoppen te brengen. Daarmee saboteerden ze de fabrieken die klompen maakten.

13 De lantaarnopsteker Onderhoud aan lantaarns 10. De lantaarnopsteker Voor de uitvinding van de elektrische verlichting werden straten verlicht met kaarsen, olie- of gaslampen. Die oude verlichting ging niet met één druk op de knop aan. De lantaarnopsteker moest elke lantaarn apart langs om aan te steken met een lange stok met daar bovenop een vlam. Verder moest de lantaarnopsteker regelmatig de lantaarns nakijken en olie- en gaskousjes vervangen. De lantaarnopsteker was er ook verantwoordelijk voor dat de verlichting de hele nacht bleef branden. Dat betekende dat zijn beroep een echt nachtberoep was. De lantaarnopsteker had er meestal een ander beroep bij. Tijdens de nachtelijke uren hield hij een oogje in het zeil als nachtwaker. Met de komst van de elektrische straatverlichting stierf het beroep van lantaarnopsteker snel uit.

14 Filmpjes De klompenmaker De hoefsmid Bekijk het filmpje Bekijk het filmpje In de kruidenierswinkel Bekijk het filmpje

15 Bij Eduboek kun je Boeken lenen 3 x 94 titels) Boeken online kopen (3 x 40 titels) Boeken via kopen (3 x 94 titels) Naar boeken luisteren (3x 94 titels Bij boeken van Eduboek vind je Extra filmpjes bij boeken Een gratis werkblad Materiaal voor hoogbegaafden 3-4. Materiaal voor hoogbegaafden 3-6 Materiaal voor hoogbegaafden 5-8. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

16 Werkblad 1 De foto s van opa 1.Welke uitspraken horen bij welke foto. Schrijf steeds de letter van de foto achter de zin. 1. Met mijn beroep werd vaak de spot gedreven. ( ) 2. Aan mijn beroep danken we het woord sabotage. ( ) 3. Sinds 1963 is mijn vervoermiddel verboden. ( ) 4. Bij mij brachten mensen hun huishoudboekje. ( ) 5. Mijn beroep bestaat al sinds de middeleeuwen. ( ) 6. Ik deed mijn werk voor de uitvinding van het riool. ( ) De foto s van opa A B 2.Schrijf de letter bij de foto voor de juiste woorden. C De kruidenier De putjesschepper De tonnenman De klompenmaker De marskramer De hondenkar F E D

17 Werkblad 2 De foto s van opa De strandfoto hiernaast werd rond 1900 gemaakt door de opa van opa. De foto eronder is een strandfoto van nu. Een dagje naar het strand zag er ruim 100 jaar geleden heel anders uit. Wat valt je het meest op op de oude foto? Op het strand zie je ook houten huisjes op wielen. Deze karren konden de zee ingereden worden. Heb je enig idee waar die karren voor gebruikt werden?

18 Bronnen en foto s

19 Antwoorden De foto s van opa 1.Welke uitspraken horen bij welke foto. Schrijf steeds de letter van de foto achter de zin. 1. Met mijn beroep werd vaak de spot gedreven. ( D ) 2. Aan mijn beroep danken we het woord sabotage. ( C ) 3. Sinds 1963 is mijn vervoermiddel verboden. ( E ) 4. Bij mij brachten mensen hun huishoudboekje. ( F ) 5. Mijn beroep bestaat al sinds de middeleeuwen. ( B ) 6. Ik deed mijn werk voor de uitvinding van het riool. ( A ) De foto s van opa A B 2.Schrijf de letter bij de foto voor de juiste woorden. F De kruidenier C De klompenmaker D De putjesschepper B De marskramer A De tonnenman E De hondenkar C F E D

20 Antwoorden 2 De foto s van opa De strandfoto hiernaast werd rond 1900 gemaakt door de opa van opa. De foto eronder is een strandfoto van nu. Een dagje naar het strand zag er ruim 100 jaar geleden heel anders uit. Wat valt je het meest op op de oude foto? De mensen op het strand zijn aangekleed. Je ziet geen blote huid. ( In die tijd was een witte huid in de mode. Een witte huid gaf aan dat je een goede baan had en van goede komaf was. Kleding, handschoenen en parasols hielden de huid blank. Boeren en buitenarbeiders hadden een gekleurde huid door de zon. Op het strand zie je ook houten huisjes op wielen. Deze karren konden de zee ingereden worden. Heb je enig idee waar die karren voor gebruikt werden? Deze huisjes werden gebruikt om je om te kleden. Je ging gekleed het huisje in. Het huisje werd daarna de vloedlijn ingereden. Je kon dan in badpak gelijk onder water. Mensen waren in die tijd veel preutser dan nu. Je liep niet je badpak te showen. Je badpak was alleen om mee te zwemmen.

inhoud blz. Oude foto s 1. De scharensliep 2. De melkboer 3. De kruidenier 4. De tonnenman 5. De kolenboer 6. De putjesschepper

inhoud blz. Oude foto s 1. De scharensliep 2. De melkboer 3. De kruidenier 4. De tonnenman 5. De kolenboer 6. De putjesschepper Het fotoboek: inhoud blz. Oude foto s 3. De scharensliep 4. De melkboer 5 3. De kruidenier 6 4. De tonnenman 7 5. De kolenboer 8 6. De putjesschepper 9 7. De lantaarnopsteker 0 8. De schillenboer 9. De

Nadere informatie

De zolder van opa Groepen 3-4-5

De zolder van opa Groepen 3-4-5 De zolder van opa Groepen 3-4-53 Inhoud 1 Kinderboekenweek 3 2 Op de zolder 4 3 De stoof 5 4 Het leesplankje 6 5 De Keulse pot 7 6 De tol 8 7 De foto 9 8 De koffiemolen 10 9 De schaatsen 11 10 Nog een

Nadere informatie

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8.

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. Dingen van vroeger Inhoud 1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. De koffiemolen 10 9. De schaatsen 11 10. Nog

Nadere informatie

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8.

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8. De fiets inhoud 1. Mijn fiets 3 2. De delen van een fiets 4 3. De loopfiets 5 4. Trappen maar! 6 5. Hoog op een wiel 7 6. De ketting 8 7. De damesfiets 9 8. De bakfiets 10 9. Moderne fietsen 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Winkels in het dorp Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Op de poster zie je plekken waar mensen in

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK

GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK Inhoudsopgave 8 Nederland 1900-191 Module 1 Nederland en Indonesië HET CULTUURSTELSEL NEDERLAND BREIDT ZIJN INVLOED UIT HET NATIONALISME 6 50

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7.

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7. Wielen inhoud blz. 1. Wielen 3 2. Draaien maar! 4 3. De boomstam 5 4. Rollen maar! 6 5. Van rollen naar rijden 7 6. Lichter, beter, sterker 8 7. Hobbel de bobbel 9 8. Overal wielen 10 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

Werkblad Mijn huis staat in...

Werkblad Mijn huis staat in... Werkblad Mijn huis staat in... Mijn huis staat in: Ga naar kaart.cc. Je ziet twee kaarten. In de menubalk bovenin vul je rechts je woonplaats in. Kies in het linkervak de Bonnebladen 1901-1925. Kies in

Nadere informatie

Griezelboek. groep 3 en 4

Griezelboek. groep 3 en 4 Griezelboek groep 3 en 4 inhoud Griezelen 3 1. Monstergekte 4 2. Griezelblad 5 3. De gevonden vinger 6 4. Heksensoep 7 5. Het geraamte 8 6. Spokenlied 9 7. Vleermuizen 10 8. Help! 11 9. Monsterletters

Nadere informatie

Een Blik in de Winkel van Sinkel

Een Blik in de Winkel van Sinkel Een Blik in de Winkel van Sinkel Lesbrief in het kader van het erfgoed-educatietraject Gemeente Eemsmond in samenwerking met Het Museumhuis Groningen, de Stichting Erfgoed Educatie en Stichting Het Behouden

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

Verdwenen Beroepen. Verdwenen Beroepen

Verdwenen Beroepen. Verdwenen Beroepen Verdwenen Beroepen Verdwenen Beroepen Scheepsjager Hoezo zwaar werk? Dit beroep leefde nog even op in de tweede wereld oorlog bij gebrek aan dieselolie Putjesschepper Je kan altijd nog putjesschepper worden

Nadere informatie

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje 2 Inhoudsopgave: Hallo Jumbo Panningen pag. 4 Slimme formule pag. 5 Jumbo s 7 zekerheden pag. 6-7 Placemat pag. 8-9 Speurtocht pag. 10-15 Een dag je Boodschappen

Nadere informatie

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7.

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7. Vuur inhoud 1. Vuur in de natuur 3 2. Mens en vuur 4 3. De mens maakt vuur 5 4. Licht en warmte 6 5. Vuur en eten 7 6. Werken met vuur 8 7. De vuurtoren 9 8. Pas op! Brand! 10 9. De brandweer 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Bezet! De geschiedenis van het toilet. groepen 6-8

Bezet! De geschiedenis van het toilet. groepen 6-8 Bezet! De geschiedenis van het toilet groepen 6-8 inhoud blz. Inleiding 3 1. WC, toilet en andere namen 4 2. De geschiedenis van het toilet 5 3. Het moderne toilet 10 4. De werking van het toilet. 12 5.

Nadere informatie

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt Afval volgens de principes van de Leerplannen en de Eindtermen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

Thema : Licht Onderwerp : Het licht bij de oermens!

Thema : Licht Onderwerp : Het licht bij de oermens! 1 Thema : Licht Onderwerp : Het licht bij de oermens! Het licht bij de oermens! Onze allereerste voorouders waren voor de ontdekking van het vuur aangewezen op de zon. De zon gaf hun immers warmte en licht.

Nadere informatie

GROEP 55 EN 66. Vriendschap. Kom erbij!

GROEP 55 EN 66. Vriendschap. Kom erbij! GROEP 55 EN 66 Vriendschap VRIENDSCHAP Kom erbij! inhoud Vriendschap: Kom erbij! 3 1. Ken jij je vriend(in)? 4 2. Een bijzondere vriendschap 6 3. Een naamdicht 8 4. Woordzoeker 9 5. Complimentjes 10 6.

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK

HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK 1 INHOUDSOPGAVE WERKSTUK I. Keuze. 1 II. Hoe te starten? 2 III. Inhoudsopgave 3 IV. Inleiding 4 V. Indeling 4 VI. Illustraties 7 VII. Taalgebruik 7 VIII. Verzorging 7 2 HET MAKEN

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zes vragen voor Sint 4 2. Zoek de 10 verschillen 11 4. Sintpuzzel 12 5. Superwoordzoeker 13 inleiding December, feestmaand!

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Basisschool de Triangel HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK

Basisschool de Triangel HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK Basisschool de Triangel HET MAKEN VAN EEN WERKSTUK 1 INHOUDSOPGAVE WERKSTUK I. Keuze. 1 II. Hoe te starten? 2 III. Inhoudsopgave 3 IV. Inleiding 4 V. Indeling 4 VI. Illustraties 7 VII. Taalgebruik 7 VIII.

Nadere informatie

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW Thijs Goverde 1 Mensen zijn lui Het was de eerste koude dag van de herfst. Iedereen die ademde, blies rook uit als een draak. Alles in de wei was nat en koud. Behalve Bles. Bles

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon Water inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 3 2. Water, ijs en wolken 4 3. Een kring 6 4. Drinken 7 5. Water in de zee 9 6. Olie en water 10 7. Vuil water wordt schoon 11 8. Wassen 13 9. Filmpjes 14 Pluskaarten

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint r s p o n m l k k j i h g f e c z y v u x d a t q b w Het letterboek van Sint Het letterboek van Sint met werkblad, extra puzzels, liedjes en filmpjes groep 3/4 Herziene uitgave 2014 Herziene uitgave 2014

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

WAT LEER JIJ VAN LEER?

WAT LEER JIJ VAN LEER? ONDERZOEKSVRAAG 1. WAT VERANDERDE ER DOOR DE KOMST VAN HET STATION IN RIJEN? Denk daarbij aan de fabrieken en aan de bewoners van Rijen en omgeving. - hoe reisden mensen in de 19e eeuw, voor de komst van

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Schippers en band Ouderling van dienst : Petra Jansen Thema

Nadere informatie

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs Werkmap Verlichting 3de graad Lager Onderwijs 1 Inleiding Nu gaat met één druk op de schakelaar het licht aan en uit. Niet veel inspanning! We staan er dan ook niet bij stil dat elektriciteit in huis voor

Nadere informatie

Locatie 2: Smidsweg (is er niet meer, was zijweg van Stationsstraat)

Locatie 2: Smidsweg (is er niet meer, was zijweg van Stationsstraat) 1 Dit was de taxistandplaats van vroeger (1910/1915) Locatie 1: Stationsplein, taxistandplaats Beroep.. Verdiende letter: Locatie 2: Smidsweg (is er niet meer, was zijweg van Stationsstraat) Beroep.. Verdiende

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen,

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen, Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1 Ik wil vrij zijn! Joris = geel graaf = rood stad = blauw vrij = groen dit is Joris hij werkt in de her-berg hij is blij en voert de kip-pen,

Nadere informatie

Goede waar is ons devies Over kruideniers, grutterswaren en comestibles in Scherpenzeel

Goede waar is ons devies Over kruideniers, grutterswaren en comestibles in Scherpenzeel Goede waar is ons devies Over kruideniers, grutterswaren en comestibles in Scherpenzeel Eén van de leden van de Vereniging Oud Scherpenzeel heeft een inventarisatie gemaakt van winkels en bedrijven die

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 1874 is dat anders. Kinderen. Waarom vinden mensen het goed dat kinderen werken?

Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 1874 is dat anders. Kinderen. Waarom vinden mensen het goed dat kinderen werken? Werkblad Ω Een halve eeuw vooruitgang Werkblad Ω Les : Kinderarbeid Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 874 is dat anders. Kinderen Kinderarbeid moeten hun ouders helpen om geld te verdienen.

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

1 DISK, Boom Amsterdam

1 DISK, Boom Amsterdam aan dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets met iets anders verbonden is al al dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets eerder gebeurt dan je dacht alles, allemaal bij in de buurt van iets

Nadere informatie

B R O N N E N B O E K. Arm en Rijk

B R O N N E N B O E K. Arm en Rijk B R O N N E N B O E K Arm en Rijk Hoeden en Petten Den Haag wordt ook wel de stad van de HOEDEN EN PETTEN genoemd. Vergeleken met andere steden wonen hier veel rijke mensen en veel arme mensen. Dat was

Nadere informatie

Het museum museum mu

Het museum museum mu Het museum museum inhoud. Het museum 3 2. Schilderijen 4 3. Schepen van vroeger 5 4. Natuur 6 5. Het kasteel 7 6. Treinen van vroeger 8 7. Water 9 8. Leven in vroeger tijd 0 9. Reis door je lichaam 0.

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 1874 is dat anders. Kinderen. Waarom vinden mensen het goed dat kinderen werken?

Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 1874 is dat anders. Kinderen. Waarom vinden mensen het goed dat kinderen werken? Werkblad Ω Een halve eeuw vooruitgang Werkblad Ω Les : Kinderarbeid Tegenwoordig werken jonge kinderen niet. Tot 874 is dat anders. Kinderen Kinderarbeid moeten hun ouders helpen om geld te verdienen.

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Ik ontdek inhoud 1. Ontdek 3 2. Insecten 4 3. Een hart klopt 6 4. Het spoor 8 5. De magneet 10 6. Zie ik dat wel goed 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1. Ontdek

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Wat gebeurt er nadat je iets hebt besteld op het internet? Kijk naar het volgende filmpje:

Wat gebeurt er nadat je iets hebt besteld op het internet? Kijk naar het volgende filmpje: Les 5. E commerce Introductie Pennenland bv verkoopt zijn pennen in winkels, maar ook via het internet. Een klant kan naar de website van Pennenland gaan om daar één of meerdere pennen uit te zoeken. De

Nadere informatie

Kastelen. Dit werkboekje is van: www.lesidee.web-log.nl

Kastelen. Dit werkboekje is van: www.lesidee.web-log.nl Kastelen Dit werkboekje is van: Naam: Hoi! Super leuk dat je dit boekje hebt open gedaan. Wanneer je dit boekje helemaal hebt uitgewerkt weet je een heleboel over kastelen! Lees straks eerst de teksten

Nadere informatie

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van

werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van werkboekje voorbereiding op het HaFa-schoolconcert 2019 in CKB Theaterzaal dit boekje is van Hoe was het vroeger? werkblad 1 Heel vroeger maakten de mensen muziek met het instrument wat je altijd bij je

Nadere informatie

Bijlagen: productiekaarten. Productiekaart van een kleermaker. Productiekaart van een bakker. Om 15 broden te kunnen bakken, heb je nodig:

Bijlagen: productiekaarten. Productiekaart van een kleermaker. Productiekaart van een bakker. Om 15 broden te kunnen bakken, heb je nodig: Bijlagen: productiekaarten een bakker Om 15 broden te kunnen bakken, Jouw product: brood kleermaker Om 5 kledingstukken te maken, Jouw product: pakken en jurken een slager Om 15 stukken vlees te produceren

Nadere informatie

Mannetje Jas. Maar op een dag kon hij er niet meer tegen. Hij wilde het eindelijk eens warm hebben. Hij kleedde zich dik aan en ging de deur uit

Mannetje Jas. Maar op een dag kon hij er niet meer tegen. Hij wilde het eindelijk eens warm hebben. Hij kleedde zich dik aan en ging de deur uit SIEB POSTHUMA Mannetje Jas Er was eens een mannetje dat het altijd koud had. In de herfst, in de winter, in de lente, en zelfs in de zomer, als buiten de zon scheen. Altijd zat hij in zijn huisje naast

Nadere informatie

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv.

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. Afval vroeger en nu Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. 1. Wat betekent primitief? 3 antwoorden zijn goed. eenvoudig simpel

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen

Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen Opdracht 1 bij 2.1 ** Cursist A: vertel wat je eet of drinkt. Vraag wat cursist B eet of drinkt. Cursist B: geef antwoord. Voorbeeld Cursist A: Ik eet een tomaat.

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Alle communicatiekosten overzichtelijk online. Dennis de Borst directeur Febo. Vast Mobiel VastMobiel

Alle communicatiekosten overzichtelijk online. Dennis de Borst directeur Febo. Vast Mobiel VastMobiel Alle communicatiekosten overzichtelijk online Dennis de Borst directeur Febo Intercity Zakelijk maakt telefoniekosten Febo inzichtelijk Efficiënter bestelproces dankzij mobiel netwerk Intercity Zakelijk

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Roodkapje en haar zieke voorleesoma Toneelstuk opening Kinderboekenweek 2016 Roodkapje en haar zieke voorleesoma Tekst Rian Visser Rollen Roodkapje Moeder Oma Boze wolf Jager Verteller In het verhaal staat een prentenboek centraal. In dit

Nadere informatie

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je?

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je? Kijktocht OER! basis 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de tijd van de jagers en verzamelaars. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Hoe ze leefden en hoe hun gebied eruitzag,

Nadere informatie

STI B AT. onderbouw 2008/2009. Docentenkaart 1 (1 van 2)

STI B AT. onderbouw 2008/2009. Docentenkaart 1 (1 van 2) STI B AT Docentenkaart 1 (1 van 2) Voorbereiding Print werkblad 1A en 1B dubbelzijdig, dat wil zeggen: op de ene kant van één vel A4 staat werkblad 1A, op de ommezijde werkblad 1B. Kunt u niet dubbelzijdig

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

De Kilsdonkse Molen. Guusje van Boekel. Groep 6B

De Kilsdonkse Molen. Guusje van Boekel. Groep 6B De Kilsdonkse Molen Guusje van Boekel Groep 6B Inleiding: Op 14 april gingen we met de groep naar De Kilsdonkse Molen in Dinther. Op school hadden we een boekje gehad over molens. We gingen er met de auto

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 7-8 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord.

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord. Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie