Familie en Altrecht hebben elkaar nodig!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Familie en Altrecht hebben elkaar nodig!"

Transcriptie

1 Familie en Altrecht hebben elkaar nodig! informatie voor familie en direct betrokkenen

2

3 3 Familie en vrienden zijn vaak betrokken bij de behandeling en begeleiding van patiënten van Altrecht. Zij vormen een belangrijk deel van de sociale omgeving van de patiënt. Soms worden direct betrokkenen ingeschakeld bij de zorgverlening, soms hebben zij zelf steun nodig. Altrecht is een organisatie die rekening houdt met de belangen van familieleden. Roxanne Vernimmen Raad van Bestuur Altrecht Richard Makkinga Familieraad Altrecht Onder familieleden/naasten wordt verstaan: ouders, partners, kinderen, vrienden en andere direct betrokkenen. In overleg wordt één van hen contactpersoon. Het is soms mogelijk twee contactpersonen te benoemen. In deze brochure wordt verder alleen de term familie gebruikt. Onder medewerkers wordt verstaan alle medewerkers die betrokken zijn bij de behandeling van de patiënt: psychiaters, psychologen, casemanagers, enz.

4 4 Inleiding Een psychiatrisch probleem is niet alleen voor de patiënt maar ook voor de (directe) familie ingrijpend. Altrecht informeert en betrekt familieleden/naasten daarom zo goed mogelijk over en bij de behandeling, waardoor de kwaliteit van leven kan verbeteren: medewerkers van Altrecht, familie en patiënten hebben elkaar nodig. In deze brochure treft u de belangrijkste informatie aan over het familiebeleid van Altrecht. Voor actuele informatie verwijzen wij naar de website van Altrecht: Wat is geregeld voor de familie? Altrecht heeft voor familieleden het volgende geregeld of vastgesteld: richtlijnen over hoe om te gaan met familie (familiebeleid) het contact tussen familie en medewerkers van Altrecht de familieambassadeurs de familievertrouwenspersoon (FVP) de klachtenregeling ondersteuning van familie de familieraad Richtlijnen over hoe om te gaan met familie In de door Altrecht en de familieraad opgestelde richtlijnen familiebeleid is onder meer bepaald hoe medewerkers van Altrecht en familie elkaar informeren, met elkaar omgaan en hoe de familie betrokken wordt bij de behandeling. De richtlijnen staan afgedrukt op de middenpagina van deze brochure. Het komt voor dat een patiënt (tijdelijk) geen contact wenst met de familie: ook dan heeft de familie recht op informatie. Als de patiënt (tijdelijk) geen contact wenst zullen de medewerkers zich inspannen om het contact tussen familie en patiënt zodanig te herstellen dat familie geïnformeerd en betrokken blijft of wordt. Deze betrokkenheid kan de behandeling aantoonbaar versnellen en/of verbeteren. Het contact tussen familie en Altrecht Het familiebeleid is op vele afdelingen van Altrecht ingevoerd, vaak zelfs met maatwerk per afdeling. Daarvoor zijn ook familieambassadeurs benoemd. Familieambassadeurs zijn medewerkers van Altrecht. Zij hebben de taak de betrokkenheid tussen familie en afdeling te stimuleren. In de richtlijnen is onder meer geregeld dat familie binnen 2 weken contact heeft met een medewerker van Altrecht. Zo weten familieleden wie ze kunnen benaderen voor vragen of opmerkingen. Dit directe contact kan voor beide partijen leiden tot bevredigende resultaten in de zorg voor de patiënt.

5 5 Het kan voorkomen dat vragen niet bevredigend beantwoord (kunnen) worden of dat er een verschil van mening is over de wijze waarop een familielid bij de behandeling betrokken wordt. Ook kunnen er klachten zijn over de omgang door medewerkers met de familie. Het is van belang om ongenoegens en klachten van familie in een zo vroeg mogelijk stadium te horen waardoor deze snel kunnen worden weggenomen. Belangrijk is de klacht eerst te bespreken met degene tegen wie de klacht zich richt; met diens leidinggevende of met de familieambassadeur. Familievertrouwenspersoon Als de gesprekken met de medewerker(s) van Altrecht niet tot een bevredigend resultaat leiden, kan de familie contact opnemen met de familievertrouwenspersoon (FVP). De FVP is professioneel geschoold, onafhankelijk, biedt een luisterend oor en kan deskundig adviseren. Tevens kan de FVP bemiddelen tussen de familie en de medewerkers of helpen bij het indienen van een officiële klacht. Via wordt u geïnformeerd wie de FVP en zijn en hoe u ze kunt bereiken. Klachtenregeling Heeft de bemiddeling van de familievertrouwenspersoon onvoldoende opgeleverd, dan kan een formele klacht worden ingediend bij de klachtencommissie. De klacht wordt dan behandeld door de onafhankelijke klachtencommissie. De regeling daarvoor treft u aan op de website van Altrecht:

6 6 Richtlijnen Altrecht Familiebeleid Onder familie verstaan we: ouders, partners, kinderen en andere naastbetrokkenen (in overleg wordt een van hen als contactpersoon aangewezen) Uitgangspunt: Doel: De familie wordt met aandacht en zorgvuldigheid benaderd. De richtlijnen worden in samenwerking met familie, patiënten en hulpverleners uitgevoerd. Altrecht, patiënten en familie hebben elkaar nodig. Familie informeren en betrekken bij de behandeling om een stabiele situatie van patiënt en familie te realiseren. De familie moet altijd informatie krijgen over: > De algemene gang van zaken binnen Altrecht > Familiebijeenkomsten en cursusaanbod voorlichting en ondersteuning van de familie > Familiebeleid: Familieraad, familievertrouwenspersoon, klachtenregeling en familie-/patiëntenorganisaties Bij een klinische opname én langdurig ambulante zorg gelden de volgende afspraken: > De familie uitnodigen voor het opnamegesprek binnen twee weken. > De familie informatie over de afdeling geven en een rondleiding aanbieden. > De familie verstrekt informatie over patiënt, die van belang is, aan hulpverlener. > Kennismaken met de EVV (eerst verantwoordelijk verpleegkundige)/spv (sociaal psychiatrisch verpleegkundige)/casemanager en behandelend psychiater. > Een contactpersoon vanuit de hulpverlening en vanuit de familie aanstellen. > Periodieke gesprekken met één van hen (en zo mogelijk de patiënt). > De familie betrekken bij het behandelplan en indien van toepassing het crisisinterventieplan. Bij een klinische opname gelden daarnaast nog de volgende afspraken: > Bij gedwongen behandeling (medicatie, separatie) de familie inlichten en gesprek aanbieden. > Verlofregeling met de familie bespreken en (indien nodig) nabespreken. > De familie tijdig betrekken bij overplaatsing en/of ontslag.

7 7 Bij kortdurende ambulante zorg (deeltijdbehandeling en polikliniek) geldt: > In overleg wordt afgesproken of en hoe de familie bij de behandeling betrokken wordt. Wanneer de patiënt (tijdelijk) niet wil dat de familie wordt betrokken: > De hulpverlener heeft een inspanningsplicht om het contact tussen familie en patiënt zodanig te herstellen, dat de familie geïnformeerd en betrokken bij de behandeling mag worden. > Vanwege het respect voor de mening van de patiënt beperkt de informatieverstrekking naar de familie zich in dit geval tot niet-persoonsgebonden informatie, maar zal er (extra) oog zijn voor de ondersteuningsbehoefte van de familie. > Hoewel de privacywet de informatie die hulpverleners aan de familie mogen geven zonder toestemming van de patiënt beperkt, mogen hulpverleners in bijzondere situaties, waar sprake is van een vitaal belang voor de patiënt, wel beperkte persoonsgebonden informatie geven aan familie. Zoals bij ongevallen, suïcidedreiging en situaties waarin sociale ontwrichting dreigt (schulden, verlies huisvesting) en alleen dan als de familie een bijdrage kan leveren aan het beperken van de problemen. Als de hulpverlener informatie geeft zonder toestemming wordt de patiënt hierover geïnformeerd en het moet, met redenen omkleed, in het dossier vermeld worden. Ook als de patiënt regelmatig op verlof komt bij de familie kan het nodig zijn informatie aan de familie te geven, bijvoorbeeld over medicijngebruik, dieetbeperking. > De familie kan en mag wel altijd het initiatief nemen om contact op te nemen met de behandelaar of verpleging, bijvoorbeeld als ze zich zorgen maken om hun naasten. Ook mogen de hulpverleners contact opnemen met de familie als ze informatie willen vragen, bv. voor de inschatting bij suïcidegevaar. Het is niet in strijd met het beroepsgeheim om informatie te ontvangen van de familie.

8 8 Ondersteuning van familie Een psychiatrische ziekte is ingrijpend, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de (directe) omgeving. Er kunnen veel vragen zijn over hoe hiermee om te gaan. Een direct contact met familie, op een zo kort mogelijke termijn, is dan ook van groot belang. De medewerkers van Altrecht kunnen alle informatie, over de ziekte en/of over hoe met de patiënt om te gaan, verstrekken: alleen met de familie of samen met de patiënt. Daarnaast zijn er de volgende mogelijkheden: familieavonden van afdelingen van Altrecht familieorganisaties: websites en activiteiten familiecoaching Familieavonden Regelmatig organiseren afdelingen familieavonden met als doel samen met andere familieleden informatie te krijgen en ervaringen uit te wisselen. Indien u voor deze avonden wenst te worden uitgenodigd dan kunt u dat kenbaar maken door uw naam en adres door te geven op de betreffende afdeling. Familieorganisaties De familieorganisaties organiseren met regelmaat bijeenkomsten om informatie over de ziekte te geven en ervaringen uit te wisselen (lotgenotencontact).

9 9 Daarnaast bestaat er de mogelijkheid voor persoonlijke ondersteuning: telefonische hulp of individuele belangenbehartiging. Op de genoemde (regionale) websites treft u meer informatie aan. Er zijn verschillende soorten familieorganisaties: Labyrint-in-Perspectief voor meerdere diagnoses: Ypsilon voor schizofrenie/psychose: Balans (o.a. ADHD en dyslexie): Ook zijn er organisaties die voor de familie én de patiënt opkomen: NVA voor autisme: VMDB voor manische depressiviteit: Andere interessante websites zijn: Familiecoaching Familiecoaching is door Ypsilon en Indigo gestart en wordt door een aantal afdelingen aan familieleden aangeboden, met name als schizofrenie/psychose speelt. In een aantal (6 à 7) gesprekken met een professional van Indigo en een familie-ervaringsdeskundige van Ypsilon kan een familielid individuele ondersteuning ontvangen. Meer informatie: Kijk bij: Volwassenen > Hulpaanbod > Cursussen en trainingen. Familieraad De familieraad van Altrecht komt op voor de gezamenlijke belangen van familieleden. De familieraad heeft, in goed overleg met de medewerkers, in de afgelopen jaren veel kunnen realiseren binnen Altrecht. De familieraad heeft regelmatig overleg met de: raad van bestuur, divisiedirecties, etc. familieambassadeurs familievertrouwenspersoon (FVP) cliëntenraad (CCR), inspectie, etc. De familieraad is een onafhankelijk orgaan en geeft gevraagd en ongevraagd advies over de hulpverlening bij Altrecht. De ervaringsdeskundigheid van de familie levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor de patiënt.

10 10 De familieraad heeft contact met de familie door middel van: de digitale nieuwsbrief (verschijnt 3 à 4 per jaar). U kunt zich hiervoor opgeven door te mailen naar: familieraad@altrecht.nl. overleg met familieleden tijdens familieavonden. bijeenkomsten met familieleden die zich actief inzetten of willen inzetten bij Altrecht. Vanuit ervaringen kan de familieraad bij veel van dezelfde klachten of vragen over een afdeling of een regeling, met de medewerkers van Altrecht bekijken of een oplossing mogelijk is. Voor de afhandeling van individuele klachten of vragen verwijst de familieraad door naar de familievertrouwenspersoon. Contact met of helpen bij de familieraad Heeft u interesse voor de werkzaamheden van de familieraad? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt dan contact opnemen met het secretariaat van de familieraad via telefoonnummer: , bij afwezigheid kunt u het antwoordapparaat inspreken. Mailen kan natuurlijk ook: familieraad@altrecht.nl Colofon Vormgeving: Studio Langezaal, Odijk Druk: Bergdrukkerij, Amersfoort Deze folder is ontwikkeld door de familieraad en de raad van bestuur van Altrecht. Voor opmerkingen en suggesties kunt u bellen met het secretariaat van de familieraad. Telefoon:

11

12 Wat is Altrecht? Altrecht, Familieraad/Raad van Bestuur, Familie en Altrecht hebben elkaar nodig - Informatie voor familie en direct betrokkenen, juli V02 Altrecht is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar mensen met complexe psychiatrische ziekten terecht kunnen voor specialistische behandeling. Altrecht stelt zich ten doel mensen met psychiatrische problematiek met behulp van gespecialiseerde behandeling en begeleiding zo snel en goed mogelijk in al hun rollen weer deel te laten uitmaken van de samenleving. Als het nodig is, hebben we mogelijkheden voor een klinische opname, maar de overgrote meerderheid van de behandelingen is ambulant, poliklinisch of in deeltijd. Daarnaast hebben we voor meer complexe problemen een aantal gespecialiseerde behandelcentra in de regio Utrecht. Voor meer informatie: Volg ons op Twitter: Volg ons op Facebook:

informatie voor familie en direct betrokkenen specialistische geestelijke gezondheidszorg De patiënt, zijn naasten en Altrecht hebben elkaar nodig

informatie voor familie en direct betrokkenen specialistische geestelijke gezondheidszorg De patiënt, zijn naasten en Altrecht hebben elkaar nodig specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor familie en direct betrokkenen De patiënt, zijn naasten en Altrecht hebben elkaar nodig Naasten* zijn vaak betrokken bij de behandeling en begeleiding

Nadere informatie

Familiebeleid Altrecht. en wat te doen als u vindt dat het beter kan. Informatie voor familieleden en direct betrokkenen

Familiebeleid Altrecht. en wat te doen als u vindt dat het beter kan. Informatie voor familieleden en direct betrokkenen Familiebeleid Altrecht en wat te doen als u vindt dat het beter kan Informatie voor familieleden en direct betrokkenen Familiebeleid Altrecht Familie en vrienden vormen een deel van de sociale omgeving

Nadere informatie

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten

Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Informatie voor familie en naasten Uw naaste, onze zorg Een psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving is niet alleen voor de patiënt, maar ook voor u als familie/naaste ingrijpend.

Nadere informatie

AANDACHT VOOR FAMILIE. GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten

AANDACHT VOOR FAMILIE. GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten AANDACHT VOOR FAMILIE GGNet is er ook voor u! Informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten GGNet is er ook voor u! Welkom bij GGNet Uw familielid of naaste 1] krijgt hulp van GGNet.

Nadere informatie

Familie en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig

Familie en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig Familie en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig Informatie voor familieleden en naastbetrokkenen over het familiebeleid van Reinier van Arkel Inhoud Inleiding...4 Samenwerken met en informeren van

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

De cliënt, zijn naasten en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig

De cliënt, zijn naasten en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig De cliënt, zijn naasten en Reinier van Arkel We hebben elkaar nodig Informatie voor familieleden en naastbetrokkenen over het familiebeleid van Reinier van Arkel Deze brochure is ontwikkeld door de Raad

Nadere informatie

Familie & betrokkenen psychiatrie

Familie & betrokkenen psychiatrie Familie & betrokkenen psychiatrie Inleiding Een familielid, vriend(in) of bekende van u is opgenomen in het Radboudumc op de afdeling psychiatrie. De afdeling Psychiatrie omvat twee opnameafdelingen:

Nadere informatie

Klachtencommissie Let op!

Klachtencommissie Let op! klachten commissie U kunt bij HVO-Querido te maken krijgen met iets waarover u niet tevreden bent. Neem dan contact met ons op; meestal komen we er samen uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u

Nadere informatie

2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen

2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen 2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen 1. Inleiding De onderstaande checklist beschrijft de gewenste situatie t.a.v. het formele familiebeleid. Met formeel familiebeleid bedoelen we het expliciete

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Voor familie en betrokkenen

Voor familie en betrokkenen Voor familie en betrokkenen Familiebeleid Voor familie en betrokkenen Introductie Het is niet gemakkelijk als uw partner, familielid of kennis met psychische problemen en/of een verslaving worstelt. U

Nadere informatie

2.1.2 Modelrichtlijn Familie- en Naastbetrokkenenbeleid - SLKF

2.1.2 Modelrichtlijn Familie- en Naastbetrokkenenbeleid - SLKF 2.1.2 Modelrichtlijn Familie- en Naastbetrokkenenbeleid - Inleiding Op basis van de Modelregeling Betrokken Omgeving, de modelregeling relatie GGZ-instelling naastbetrokkenen (2004), hebben GGZ-instellingen

Nadere informatie

Mét familie gaat het beter

Mét familie gaat het beter Mét familie gaat het beter GGZ ingeest staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en u. In deze brochure leest u hoe we u als familielid, vriend of andere naaste van de patiënt

Nadere informatie

Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN. Onderdeel van Arkin

Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN. Onderdeel van Arkin Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN Onderdeel van Arkin Informatie voor naastbetrokkenen van cliënten 1. Inleiding Als uw familielid of naaste psychiatrische en/of verslavingsproblemen

Nadere informatie

Wegwijzer voor naastbetrokkenen

Wegwijzer voor naastbetrokkenen Wegwijzer voor naastbetrokkenen Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen onderdelen van Arkin 1. Inleiding Als uw familielid of naaste psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft,

Nadere informatie

Voor familie en betrokkenen

Voor familie en betrokkenen Voor familie en betrokkenen Familiebeleid Voor familie en betrokkenen Introductie Het is niet gemakkelijk als uw partner, familielid of kennis met psychische problemen en/of een verslaving worstelt. U

Nadere informatie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie

Een klacht indienen bij de klachtencommissie Een klacht indienen bij de klachtencommissie Wat houdt dat in? Informatie voor cliënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Inhoudsopgave Recht op het indienen van een klacht...1 Patiënten- en familievertrouwenspersonen...2

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling

Nadere informatie

VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID

VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID VRAGENLIJST PIJLER 1 FAMILIEBELEID Deze vragenlijst is gebaseerd op de Criteria Familiebeleid van het Landelijk Platform GGz. De Kwaliteitscriteria Familiebeleid is het product van het meerjarenproject

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Partners in zorg Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Inhoud Contactgegevens voor familieleden 3 Contactgegevens van de familie 4 1. Inleiding 5 2. Betrokken?

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd. Centrum voor Neuropsychiatrie. Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel

Ouderenpsychiatrie Maarsheerd. Centrum voor Neuropsychiatrie. Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Ouderenpsychiatrie Maarsheerd Centrum voor Neuropsychiatrie Specialistische hulp aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel Informatie Informatie voor familie voor cliënten en naastbetrokkenen en

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Informatie voor naastbetrokkenen. Hoe is het eigenlijk met U?

Informatie voor naastbetrokkenen. Hoe is het eigenlijk met U? Informatie voor naastbetrokkenen Hoe is het eigenlijk met U? Hoe is het eigenlijk met u? Informatie voor naastbetrokkenen Het is niet gemakkelijk als iemand waar u nauw bij bent betrokken met psychische

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg

Jaarverslag Familieraad Zeeuwse Gronden. Triade in de zorg Triade in de zorg Voordat de GGZ in beeld komt is er de familie. Als een lid van een familie ziek wordt, moet er hulp gezocht worden, het zieke familielid wordt nu cliënt bij Zeeuwse Gronden. Daarmee ontstaat

Nadere informatie

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kun je doen als je een klacht hebt? GGz Breburg biedt geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op

Nadere informatie

Voor familie en betrokkenen

Voor familie en betrokkenen Voor familie en betrokkenen Familiebeleid Voor familie en betrokkenen Introductie Het is niet gemakkelijk als uw partner, familielid of kennis met psychische problemen en/of een verslaving worstelt. U

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Senior kunt verwachten. Wanneer kunt u behandeld worden bij Altrecht Senior, Ambulant? Ambulant

Nadere informatie

Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ)

Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ) Psychiatrie Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid 3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ Familie-organisaties Balans Balans is een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD,

Nadere informatie

Klacht? Samen zoeken naar een oplossing!

Klacht? Samen zoeken naar een oplossing! Klacht? Samen zoeken naar een oplossing! Bij wie kunt u terecht als u als cliënt, familielid of naastbetrokkene ergens ontevreden over bent of een klacht heeft over de behandeling, bejegening of zorg?

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor cliënten en familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Psychiatrische Intensieve Thuiszorg De Divisie Ouderen is een onderdeel van

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie, Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie, Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie, Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U

Nadere informatie

U kunt bij de stedelijke klachtencommissie klagen over de volgende beslissingen:

U kunt bij de stedelijke klachtencommissie klagen over de volgende beslissingen: Een klacht? Daar komen we samen uit! Informatie over de klachtenregeling Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) voor cliënt en naastbetrokkene. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen uit!

Een klacht? Daar komen we samen uit! Klachtenregeling BOPZ Een klacht? Daar komen we samen uit! ME/B1.66 Informatie over de klachtenregeling Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) voor cliënt en naastbetrokkene. Deze folder

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 5 2. Onderzoek... 6 3. Hoe gaat uw behandeling verder?... 8 4. Waar kunnen familie

Nadere informatie

KLACHTEN? Wij maken er een punt van! rivierduinen.nl

KLACHTEN? Wij maken er een punt van! rivierduinen.nl KLACHTEN? Wij maken er een punt van! rivierduinen.nl rivierduinen.nl KLACHTEN? Wij maken er een punt van! Bij GGZ Rivierduinen doen wij ons best u te behandelen op een manier die past bij uw wensen en

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen 2 Inhoud 1 Wat is een klacht 5 2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft 6 3 Wie kunnen een klacht indienen 8 4 Hoe kunt

Nadere informatie

Intensive Home Treatment IHT

Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment (IHT) Wat houdt IHT behandeling in en welke zorg levert dit team aan u? Dat kunt u lezen in deze folder. Wat is IHT IHT staat voor Intensive Home Treatment.

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Wat kan Mentrum voor Ouderen betekenen

Wat kan Mentrum voor Ouderen betekenen Wat kan Mentrum voor Ouderen betekenen INFORMATIE VOOR CLIËNTEN, NAASTEN EN VERWIJZERS Onderdeel van Arkin Wie zijn wij Het proces van ouder worden verloopt bij iedereen anders. Klachten die kunnen ontstaan

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U kunt bij ons terecht als u een oudere

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Uw behandeling, onze zorg

Uw behandeling, onze zorg Uw behandeling, onze zorg Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg Uw behandeling, onze zorg Veel mensen hebben wel eens last van psychische problemen. Soms lukt het hen daar alleen of met steun van

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave Behandeling bij GGz Breburg Wat betekent dit voor u... 5 1. Aanmelding... 5 Uw gegevens

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Afdeling A3 Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de

Nadere informatie

CRITERIA FAMILIEBELEID. vanuit cliënten- en familieperspectief

CRITERIA FAMILIEBELEID. vanuit cliënten- en familieperspectief CRITERIA FAMILIEBELEID vanuit cliënten- en familieperspectief LPGGz mei 2011 Het opbouwen van een relatie met familie is een investering, maar betaalt zich terug. Als je eenmaal met de familie op één lijn

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht. cliënten >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Heeft u een klacht? Het indienen en afhandelen van een klacht cliënten >> 1 Maak uw klacht kenbaar aan de direct betrokkene(n) GGzE heeft als uitgangspunt

Nadere informatie

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Dementiepoli Als je geheugen je in de steek laat... September 2011 Copyright Mondriaan

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Ambulant Centrum Altrecht Aventurijn

Ambulant Centrum Altrecht Aventurijn Ambulant Centrum Altrecht Aventurijn 3 Ambulant Centrum Altrecht Aventurijn De vijf ambulante teams van Altrecht Aventurijn zijn gevestigd in het Ambulant Centrum Altrecht Aventurijn. Onze zorg is opgedeeld

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

In behandeling bij het NPI

In behandeling bij het NPI In behandeling bij het NPI Optimale begeleiding In behandeling bij NPI U ontvangt deze folder omdat u in behandeling gaat bij het NPI. Hierin leest u hoe we te werk gaan bij het NPI en wat u van ons kunt

Nadere informatie

Klachten? Welkom. Zorg met aandacht

Klachten? Welkom. Zorg met aandacht Klachten? Welkom Zorg met aandacht Wij hechten bijzonder veel waarde aan de mening van onze cliënten en streven voortdurend naar verbetering van onze dienstverlening. Bent u tevreden over onze dienstverlening

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek Ouderen Psychologisch onderzoek Introductie Tijdens uw behandeling kan aan u gevraagd worden om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De meetlat Familieparticipatie van GGz Breburg

De meetlat Familieparticipatie van GGz Breburg De meetlat Familieparticipatie van GGz Breburg De werkgroep Familiebeleid heeft een meetlat Familieparticipatie ontwikkeld. Deze meetlat is bedoeld voor teams/managers en kan gebruikt worden als hulpmiddel

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Familie & de ggz. ENQUÊTE juni 2011

Familie & de ggz. ENQUÊTE juni 2011 ENQUÊTE juni 2011 Familie & de ggz Uw naaste of familielid is opgenomen of wordt ambulant behandeld in een ggz-instelling. In de somatische zorg wordt familie automatisch bij de behandeling van een dierbare

Nadere informatie

Familie/naastenbeleid GGZ ingeest

Familie/naastenbeleid GGZ ingeest GGZ ingeest Visie en richtlijnen, oktober 2016 Deze beleidsnotitie beschrijft onze visie over het omgaan met en het betrekken van familie en naasten bij de behandeling van onze patiënten. Tevens worden

Nadere informatie

Ouderen KLINIEK INFORMATIE VOOR FAMILIE & VRIENDEN. Onderdeel van Arkin

Ouderen KLINIEK INFORMATIE VOOR FAMILIE & VRIENDEN. Onderdeel van Arkin Ouderen KLINIEK INFORMATIE VOOR FAMILIE & VRIENDEN Onderdeel van Arkin Mentrum Ouderen biedt kortdurende hulp aan ouderen die de draad in hun leven kwijt zijn, door psychiatrische of geheugenproblemen,

Nadere informatie

Psychiatrische afdeling F1

Psychiatrische afdeling F1 PSYCHIATRIE Psychiatrische afdeling F1 PAAZ Door middel van deze folder willen wij u snel vertrouwd maken met de gang van zaken op de PAAZ. Ook informeren wij u over de diverse behandelmogelijkheden waar

Nadere informatie

FAMILIEBELEID VINCENT VAN GOGH

FAMILIEBELEID VINCENT VAN GOGH FAMILIEBELEID VINCENT VAN GOGH Inleiding Familie en naastbetrokkenen maken deel uit van het sociale netwerk van cliënten en behoren daarmee tot het aandachtsgebied van Vincent van Gogh. *) Familie en naasten

Nadere informatie

Ook voor u! Ik? Wat kan en mag u van GGNet verwachten?

Ook voor u! Ik? Wat kan en mag u van GGNet verwachten? Ook voor u! Wat kan en mag u van GGNet verwachten? Ik? Informatie voor ouders en andere direct betrokkenen van kinderen en jongeren die in behandeling zijn bij GGNet Als moeder vind ik het moeilijk te

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling...

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 9 Overige informatie (tegels)...

Nadere informatie

Klachten? Wij maken er een punt van!

Klachten? Wij maken er een punt van! Klachten? Wij maken er een punt van! Klachten? Wij maken er een punt van! Bij GGZ Rivierduinen doen wij ons best u te behandelen op een manier die past bij uw wensen en verwachtingen. Toch kan uw contact

Nadere informatie

CRITERIA FAMILIEBELEID

CRITERIA FAMILIEBELEID CRITERIA FAMILIEBELEID vanuit cliënten- en familieperspectief LPGGz juli 2011 [1] Het opbouwen van een relatie met familie is een investering, maar betaalt zich terug. Als je eenmaal met de familie op

Nadere informatie

Maak het waar met de cliëntenraad

Maak het waar met de cliëntenraad Maak het waar met de cliëntenraad Ouderen Maak het waar met de cliëntenraad Wat is de Cliëntenraad ouderen De cliëntenraad is een groep van vijf tot tien mensen die met de directeur overlegt over bepaalde

Nadere informatie

Jaarverslag GGZ Friesland

Jaarverslag GGZ Friesland Jaarverslag 2012 GGZ Friesland Zeg wat je doet en doe wat je zegt Wim Timmermans, Familievertrouwenspersoon Leeuwarden, 31 december 2012 Pagina 1 van 11 Inhoud Inleiding 3 Taken en werkwijze 4 Cijfers

Nadere informatie

Versie 2 1 april 2015. Klachtenregeling GGZ ingeest

Versie 2 1 april 2015. Klachtenregeling GGZ ingeest Versie 2 1 april 2015 Klachtenregeling GGZ ingeest Voorwoord Op iedere plaats waar gewerkt wordt gaan ook dingen mis. Onvrede start meestal klein, maar kan groot worden wanneer mensen niet het gevoel hebben

Nadere informatie

2.1.4 Voorbeelden van Richtlijnen op instellingsniveau

2.1.4 Voorbeelden van Richtlijnen op instellingsniveau 2.1.4 Voorbeelden van Richtlijnen op instellingsniveau Richtlijnen familiebeleid GGZ Rijnstreek GGZ Rijnstreek is één van de zes regionale centra van Rivierduinen, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers

Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers Idee, opmerking of klacht? Informatie voor patiënten en bezoekers 0 Algemeen Dagelijks maken veel mensen gebruik van de diensten van ons ziekenhuis. Meestal gaat het om een poliklinisch contact; dat wil

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

Uw rechten en behandeling

Uw rechten en behandeling Uw rechten en behandeling als u gedwongen wordt opgenomen Voorlopige machtiging of machtiging voortgezet verblijf Als u te maken krijgt met gedwongen opname, hebt u als patiënt van GGZ ingeest verschillende

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

Klachten. Informatie voor patiënten

Klachten. Informatie voor patiënten Klachten Informatie voor patiënten Klachten In deze folder vindt u informatie over de manier waarop u een klacht kunt indienen. Klachten 1 Inleiding U bent bij Mondriaan terechtgekomen omdat het niet goed

Nadere informatie

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis

Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Ouderen Een niet vrijwillige opname in het verpleeghuis Introductie Op dit moment is uw dementerend familielid in behandeling bij Mondriaan Ouderen van Mondriaan.

Nadere informatie

Maatschappelijk werk. informatie voor cliënten

Maatschappelijk werk. informatie voor cliënten Maatschappelijk werk informatie voor cliënten Inhoud 1 Inleiding 2 Voor wie is het maatschappelijk werk bedoeld? 2 Wat kunt u verwachten? 2 Hoe meldt u zich aan? 2 Kosten 3 vertrouwelijk 4 Belangrijke

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

ALS U NIET TEVREDEN BENT

ALS U NIET TEVREDEN BENT ALS U NIET TEVREDEN BENT 2 Als u niet tevreden bent over onze hulpverlening, dan horen wij dat graag. Door uw onvrede met ons te delen, kunnen wij samen met u werken aan passende oplossingen. Dat helpt

Nadere informatie

Uw rechten en behandeling

Uw rechten en behandeling Uw rechten en behandeling als wij gedwongen moeten ingrijpen in noodsituaties Behandeling onder dwang Als u tijdens uw opname te maken krijgt met gedwongen behandeling, hebt u als patiënt van GGZ ingeest

Nadere informatie

rivierduinen.nl UW BEHANDELING, ONZE ZORG

rivierduinen.nl UW BEHANDELING, ONZE ZORG rivierduinen.nl UW BEHANDELING, ONZE ZORG Ook als ik tijdelijk meer of intensievere behandeling nodig heb, kan ik bij GGZ Rivierduinen terecht. Uw behandeling, onze zorg Veel mensen hebben wel eens last

Nadere informatie

Klachtenregeling voor revalidanten

Klachtenregeling voor revalidanten Klachtenregeling voor revalidanten Inleiding De medewerkers van Revant doen er alles aan om alle revalidanten zo goed mogelijk te behandelen en te bejegenen. Desondanks kan het toch voorkomen dat er iets

Nadere informatie