[NIEUWSBULLETIN] [4] [3] Zorgnieuws [2] Aandacht voor laaggeletterdheid [3] Geslaagde live

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[NIEUWSBULLETIN] [4] [3] Zorgnieuws [2] Aandacht voor laaggeletterdheid [3] Geslaagde live"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 november 2014 Zorgnieuws [2] Aandacht voor laaggeletterdheid [3] Geslaagde live weergave van borstreconstructie / CWZ heeft oog voor donatie/ Keurmerken bevestigen kwaliteit oncologische zorg Verwijzen & diagnostiek [4] Verwijzers-app verwelkomt 300ste gebruiker / Check gegevens CWZ Zorgdomein / Rechtstreekse verwijzing flebopoli / Nieuwe verwijsafspraken via Zorgdomein / Revalidatieprogramma Herstel & Balans voor patiënten met kanker / Kennis delen [6] Tijd voor palliatieve zorg / Symposium Kaalslag of kansen? [NIEUWSBULLETIN] [3] Met de slogan Heb jij oog voor donatie motiveert CWZ zorgverleners het Donorregister te raadplegen bij overlijden van een patiënt. Niet toevalig natuurlijk dat deze campagne is gestart tijdens de Nationale Donorweek. [4] Om onnodige vertraging in het zorgproces te voorkomen, adviseert CWZ patiënten met spataders direct door te verwijzen naar de flebopoli. Hier verzorgen dermatoloog én vaatchirurg de intake en onderzoek en volgt een gezamenlijk behandelplan.

2 [2] ZORGNIEUWS [ ] Aandacht voor laaggeletterdheid In de week van 8 tot 12 september organiseerde de Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering. CWZ haakte aan op dit initiatief met verschillende activiteiten. Er was bijvoorbeeld een informatiestand over laaggeletterdheid en bezoekers van het restaurant konden op placemats informatie en weetjes over laaggeletterdheid lezen. Bovendien lazen CWZ-medewerkers iedere werkdag verhalen voor aan kinderen op de kinderafdeling. Ook bestuursvoorzitter Bart Bemelman was van de partij. De kinderen genoten van de verhalen uit kinderboek De Gruffalo. Bemelmans las met plezier voor: Spelen met taal is leuk voor kinderen! En luisteren naar verhalen is goed voor een gezonde taalontwikkeling. Kinderen gaan helemaal mee in de verhalen en dat is een welkome afleiding. Als we als ziekenhuis hieraan kunnen bijdragen, doen we dat graag, aldus Bemelmans. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen die problemen ondervinden met lezen en schrijven. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het lezen van bijsluiters van medicijnen of met het invullen van formulieren./foto RM

3 ZORGNIEUWS [3] Geslaagde live weergave van borstreconstructie Meer dan 50 geïnteresseerde bezoekers waren op 1 oktober - bij de start van de borstkankermaand - live getuige van een borstamputatie en borstreconstructie in CWZ. Tijdens deze operatie werd de borst eerst geamputeerd en daarna gereconstrueerd met eigen vet- en huidweefsel uit de buik (DIEP-lap). De operatie was een samenwerking tussen plastische chirurgie, OK en chirurgie. CWZ was een van de negen ziekenhuizen die deze live-operatie uitvoerden op uitnodiging van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. De bezoekers - veelal vrouwen - woonden deze operatie bij omdat ze zelf de ingreep hadden ondergaan of moesten kiezen voor een borstreconstructie. Een groot voordeel van deze operatie is dat vrouwen ontwaken met een nieuwe borst, aldus plastisch chirurg Erwin Heine die tijdens de ochtend uitleg gaf bij de beelden. Aan de andere kant is de operatie niet voor iedereen geschikt. Wanneer een intensieve nabehandeling van kanker nodig is, zoals bestraling, is het beter om de huid eerst te laten genezen. De reacties in de zaal waren positief. Dit zegt veel meer dan de getekende plaatjes die ik eerder had gezien. Een patiënt die binnenkort de operatie ondergaat formuleert het zo: Ik heb geen vertrouwen meer in mijn eigen lichaam. Maar nu ik dit zie, heb ik vertrouwen in de chirurgen en wil ik ervoor gaan. /foto RM CWZ heeft oog voor donatie Van 12 tot 18 oktober was het Nationale Donorweek. In het kader van de nationale campagne Nederland zegt ja zette het CWZ een passende campagne op touw. Om medewerkers, patiënten en bezoekers te stimuleren tot registratie, maar ook om zorgverleners extra bewust te maken zodat zij het Donorregister raadplegen bij het overlijden van een patiënt. Want elke check kan leiden tot een waardevolle donatie die het leven van een ander ten positieve keert! Keurmerken bevestigen kwaliteit oncologische zorg Voor de behandeling van kanker is CWZ een goede keuze. Dat blijkt uit een aantal belangrijke keurmerken die dit najaar verlengd zijn. Naast het roze lintje voor onze borstkankerzorg kregen wij ook een goede beoordeling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NKF). Met hun patiëntenwijzers helpen zij patiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis. CWZ kreeg een groen vinkje voor longkanker, bloed- en lymfeklierkanker en darmkanker. Ook voor blaaskanker en prostaatkanker staat CWZ vermeld in de patiëntenwijzer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Van elk patiëntenwijzer is op internet een uitgebreide lijst met criteria te vinden. Op staan alle keurmerken op een rij.

4 [4] VERWIJZEN & DIAGNOSTIEK Verwijzers-app verwelkomt 300ste gebruiker Iedere verwijzer is bekend met het handzame verwijzersboekje waarin bereikbaarheidsgegevens van ziekenhuizen, specialisten, zorginstellingen en huisartsen staan. Sinds vorig jaar is er ook een digitaal alternatief in gebruik: de verwijzers-app. Inmiddels zijn 176 huisartsen en 124 specialisten bekend met dit digitale naslagwerk. Als u specialist of huisarts bent en hiervan ook gebruik wilt maken, kunt u contact opnemen met huisartsencoördinator CWZ Gé Verbeet ( of g.verbeet@cwz.nl). U krijgt dan een activeringscode. Rechtstreekse verwijzing flebopoli Wanneer een spataderpatiënt via Zorgdomein wordt verwezen naar CWZ komt deze automatisch terecht bij de flebopoli. Hier vindt een intake plaats, krijgt de patiënt een duplexonderzoek en wordt hij gezien door de dermatoloog en de vaatchirurg die een gezamenlijk behandelplan presenteren. Het duplexonderzoek is voor zorgverzekeraars een voorwaarde om eventuele behandeling te vergoeden. De flebologie-straat is bij de meeste huisartsen al bekend. Toch komt het nog regelmatig voor dat spataderpatiënten op de polikliniek dermatologie of heelkunde terechtkomen. Deze poli s moeten dan doorverwijzen naar de flebopoli wat onnodige vertraging betekent voor de patiënt. Daarom aan ieder het verzoek alle spataderpatiënten rechtstreeks naar de flebopoli te verwijzen/foto RM Check gegevens CWZ Zorgdomein Vanaf 1 oktober is CWZ gestart met de controle van alle verwijzingen binnen CWZ Zorgdomein. Om ervoor te zorgen dat alle informatie up-to-date is, worden alle specialismen onder de loep genomen. Het Zorgdomeinteam (bestaande uit Gé Verbeet en Thomas Klijn) nemen hierin de regie en zullen samen met de betreffende specialist en huisarts de check uitvoeren.

5 VERWIJZEN & DIAGNOSTIEK [5] Nieuwe verwijsafspraken via Zorgdomein Specialisme anesthesiologie: nieuwe verwijsafspraken voor chronische pijnklachten in onder meer rug, hoofd, lies, arm, schouder, been, heup en scrotaal. Specialisme dermatologie: nieuwe verwijsafspraak voor wratten. Bijzonderheden: consult dermatoloog, directe behandeling met stikstof mogelijk. Specialisme maag-darmleverziekten (MDL): Bijzonderheden: bij gastroscopie en sigmoidscopie zonder sedatie: alleen eerstelijns aanvragen. Bij gastroscopie en sigmoidoscopie met sedatie: de patiënt moet voor het bespreken van de sedatie (volgens richtlijnen) vooraf op de poli komen. Bel voor vragen naar de MDL-arts. Specialisme revalidatiegeneeskunde: Herstel & Balans. Bijzonderheden: dit revalidatieprogramma is een groepsprogramma voor oncologische patiënten (zie ook tekst hiernaast). Revalidatieprogramma Herstel & Balans voor patiënten met kanker Het revalidatieprogramma Herstel & Balans is een groepsprogramma voor patiënten met kanker. CWZ biedt het twaalf weken durend programma vier keer per jaar aan. Herstel & Balans is een combinatie van fysieke training (fitness en groepssport) en psychosociale begeleiding (groepsbijeenkomsten). Het is gericht op het herstellen van de ziekte en het hanteren van resterende klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en neerslachtigheid. Deelnemers van Herstel & Balans reageren positief. Na een intensieve medische behandeling is het voor velen een verademing om weer op een positieve manier (samen met andere patiënten met kanker) met het lichaam bezig te zijn en een nieuw evenwicht te vinden op verschillende levensterreinen. Enkele weken voordat het programma van start gaat, volgt een intakegesprek met de sportarts, fysiotherapeut en de oncologisch medisch maatschappelijk werker. Zij bepalen elk op hun eigen terrein of dit programma geschikt is. Als het niet geschikt blijkt te zijn, helpen zij mensen verder bij het overwegen van andere vormen van nazorg. Verwijzen naar Herstel & Balans kan alleen via Zorgdomein. Telefoonnummers laboratoria CWZ op een rij Klinisch chemisch lab: (was voorheen gezamenlijk nummer) Medische microbiologie: - secretariaat: administratie: dienstdoende arts-microbioloog: Pathologie: (inlichtingen en uitslagen)

6 [6] KENNIS DELEN Tijd voor palliatieve zorg Op woensdagavond 26 november 2014 organiseert CWZ het symposium Tijd voor palliatieve Zorg!. Diverse zorgprofessionals zullen vanuit hun eigen invalshoek het belang van goede palliatieve zorg toelichten. Aan de orde komen onder meer pijn en de behandeling ervan, afscheid en zingeving en het tijdig herkennen van palliatieve patiënten in hun laatste levensfase. Een huisarts en specialist bespreken de problematiek aan de hand van casuïstiek uit de praktijk. Het symposium is voor huisartsen, wijkverpleegkundigen en zorgprofessionals uit CWZ. Accreditatie voor huisartsen is aangevraagd. Er zijn geen kosten verbonden aan het symposium. Aanmelden is mogelijk via (tot 10 november 2014)./foto IH Zie ook de agenda op de achterzijde. Symposium Kaalslag of kansen? Verzorgingshuizen sluiten, zorg verschuift van AWBZ naar WLZ (wet langdurige zorg), WMO en zorgverzekeraar, verhalen doen de ronde over anderhalve lijnszorg en sociale wijkteams. Het thuiszorgpersoneel demonstreert en gemeenten bespreken keukentafelgesprekken. Dit zijn slechts enkele veranderingen die de zorg direct raken en die hebben geleid tot discussies, krantenartikelen en debatten in de Kamer. Hoe gaat de zorg hiermee om? Wat doet men om de patiënt tegemoet te komen? Vormen die veranderingen een bedreiging voor de kwaliteit van zorg of bieden ze juist kansen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het symposium Op de drempel van het veranderende zorglandschap; kaalslag of kansen op dinsdag 18 november 2014 in het Auditorium CWZ. Het symposium is bedoeld voor mensen die zich vanuit hun werkterrein bezighouden met intra- en extramurale zorg. Aanmelden bij voorkeur via: Er zijn geen kosten verbonden aan het symposium. Aanmelden kan tot 10 november Vragen? Mail of bel naar het Transferpunt Zorg CWZ: of (024) Zie ook de agenda op de achterzijde.

7 OVER CWZ [7] Overlijden Marco van Galen Namens de medewerkers van de laboratoria van CWZ stellen wij u op de hoogte van het droevige feit dat op maandag 21 juli onze collega Marco van Galen plotseling is overleden. U en uw doktersassistenten zullen Marco de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens in uw praktijk hebben ontmoet als hij bloedmonsters of de funduscamera kwam halen of brengen. Marco was sinds 2007 in dienst van het klinisch chemisch lab en later van de frontoffice eerste lijn. Hij was al die jaren samen met Wim Vergeer het vertrouwde contact met de huisartspraktijken. We gaan Marco enorm missen. Patiënten geven CWZ een dikke 8 Elk half jaar onderzoekt CWZ de tevredenheid onder patiënten met behulp de CQ-index (Consumer Quality Index). De 3000 patiënten die aan het onderzoek meewerkten, gaven CWZ een dikke 8. De tevredenheid van patiënten in CWZ ligt daarmee rond het landelijk gemiddelde. CWZ gebruikt de cijfers voor verbetering van de patiëntenzorg. Sinds de vorige meting geeft een aantal poliklinieken informatie over de wachttijd. Patiënten waarderen dit: zij zijn meer tevreden over de wachttijd en de communicatie door de zorgverlener. De tevredenheid over informatieverstrekking bij nieuwe medicijnen liep iets terug. Reden voor CWZ om hier extra aandacht aan te besteden. In het onderzoek gaven patiënten aan dat ze informatie over ontslag en nazorg erg belangrijk vinden. Ook hiermee gaat CWZ aan de slag. Opening Marikenhuis In december 2014 opent het Marikenhuis officieel de deuren aan de Slotemaker de Bruïneweg in Nijmegen. Het inloophuis staat open voor iedereen die met kanker in aanraking komt of is geweest. Artsen, verpleegkundigen en andere deskundigen doen er alles aan de patiënt zo goed mogelijk te behandelen, maar deze begeleiding stopt meestal als de patiënt het ziekenhuis verlaat. Juist dan is de behoefte aan psychosociale hulp, praktische ondersteuning of contact met lotgenoten het grootst. En dat allemaal biedt het Marikenhuis, dankzij de hulp en steun van een groot aantal professionele vrijwilligers. Het Marikenhuis hoopt onderdeel te worden van de regionale eerste- en tweedelijnsvoorzieningen. CWZ ondersteunt het initiatief van harte en zit in het comité van aanbeveling. CWZ-zorgverleners zullen patiënten actief gaan doorverwijzen naar het Marikenhuis. CWZ stopt onderhandeling met Epic De raad van bestuur en de raad van toezicht namen half oktober het besluit om niet verder te onderhandelen met Epic als leverancier van het elektronisch patiëntendossier/ziekenhuisinformatiesysteem (EPD/ZIS). Het conceptcontract van Epic biedt vanuit juridisch perspectief onvoldoende garanties en houvast voor CWZ. Dat heeft daarnaast tot gevolg dat de kosten van het implementatietraject niet zijn te overzien. Dat levert risico s op die CWZ bedrijfsmatig en maatschappelijk niet verantwoord vinden. CWZ gaat alternatieve oplossingen zoeken om de ICT verder te vervolmaken. Hierbij blijft voorop staan dat iedere oplossing de kwaliteit van zorg garandeert, de uitwisseling van gegevens met regionale zorgpartners mogelijk blijft maken en de gezonde financiële positie van CWZ blijft ondersteunen.

8 [8] AGENDA Pyloon pleisterplaats voor 6 ooievaars Agenda Symposium: Kaalslag of kansen; samen meer mogelijk! Op dinsdag 18 november 2014, van uur tot uur in het Auditorium CWZ. Deelname is gratis. Opgeven kan tot 10 november via: Zie ook pagina 6 Op dinsdagochtend 16 september tipt kinderarts Paul Voorhoeve medisch fotograaf CWZ Richard Martens op een mooi plaatje. Aan de voorzijde van het CWZ is een indrukwekkend schouwspel te zien wat beslist moet worden vastgelegd. Zes ooievaars zijn neergestreken op de stalen constructie van de buitenhof. Richard: Ik denk dat ze op doorreis zijn en even zijn geland om hun verenpak glad te strijken. Of zou de invasie van ooievaars verband hebben met de 1000ste baby die afgelopen zomer is geboren in het CWZ?/foto RM Op woensdag 26 november 2014 vindt in het Auditorium CWZ het symposium: Palliatieve Zorg in het CWZ plaats. Het programma begint uur en duurt tot uur. Opgeven kan tot 10 november via Zie ook pagina 6. Symposium: Tijd voor palliatieve zorg [Colofon] Het Nieuwsbulletin wordt zes maal per jaar verstuurd naar huisartsen, apothekers, verloskundigen, arbo-artsen en overige verwijzers in de regio en alle medische specialisten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Redactie: Monique de Groot (eindredactie), Juliette Hoefsloot, Gé Verbeet. Foto s: Richard Martens, Inge Hondenbrink. Opmaak: M. de Groot. Druk: Trio Print Nijmegen. CWZ, afd. communicatie (J1.35), postbus 9015, 6500 GS Nijmegen, t.croonen@cwz.nl

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker De mogelijkheden BEHANDELING Revalidatie bij kanker U kunt in het St. Antonius Ziekenhuis terecht voor verschillende revalidatieprogramma s bij kanker. Revalidatie bij

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda

Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Oncologische revalidatie Balans/FIT Revalidatiecentrum Breda Door betere behandelingen hebben mensen met kanker tegenwoordig een grotere kans op genezing. Toch blijft kanker een ingrijpende ziekte die

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Maak kennis met het Klant Contact Centrum van Rijnstate Het Klant Contact Centrum (KCC) verzorgt de eerste telefonische opvang voor een groot

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker Afdeling revalidatie Revalidatie bij kanker Herstel en Balans Een ziekte met gevolgen Kanker is een ingrijpende ziekte. De behandelingen kunnen langdurig en intensief zijn. U kunt na de behandeling bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg

Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen HMC Team Ondersteuning en Palliatieve zorg Wanneer u niet meer kunt genezen of ouder en kwetsbaar bent, kunnen er vragen rijzen over het levenseinde. Deze fase van het

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 december 2018 Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek volledig digitaal Verwijzen [4] Wachttijden staaroperatie

Nadere informatie

Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling

Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling DEZE RAPPORTAGE IS AANGEPAST OP 16 JULI 2018 Als kankerpatiëntenorganisaties vinden wij dat ziekenhuizen aan specifieke randvoorwaarden moeten voldoen

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube /

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 oktober 2018 Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Hartcentrum Nijmegen [4] ZorgDomein / nieuw lab. informatie

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Zorgnieuws [2] Nieuwste type operatierobot Verwijzen & diagnostiek [3] Psychiatrie stopt met eenmalige consulten /

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Zorgnieuws [2] Nieuwste type operatierobot Verwijzen & diagnostiek [3] Psychiatrie stopt met eenmalige consulten / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 5 december 2014 Zorgnieuws [2] Nieuwste type operatierobot Verwijzen & diagnostiek [3] Psychiatrie stopt met eenmalige consulten / Dubbele

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling FYSIOTHERAPIE Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling BEHANDELING Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling Als u te maken krijgt met kanker is dit zeer ingrijpend. Tijdens en na

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Reuma-handenspreekuur. Reuma-handenspreekuur

Patiënteninformatie. Reuma-handenspreekuur. Reuma-handenspreekuur Patiënteninformatie Reuma-handenspreekuur Reuma-handenspreekuur 1 Reuma-handenspreekuur Polikliniek Revalidatiegeneeskunde, route 0.6 Telefoon (050) 524 5885 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1 Patiënteninformatie Palliatieve zorg Palliatieve zorg 1 Palliatieve zorg Palliatief team Martini Ziekenhuis Telefoon: (050) 524 5610 E-mail: palliatiefteam@mzh.nl Inleiding Palliatieve zorg is de zorg

Nadere informatie

De gang van zaken op de valpoli In één dag doorloopt u verschillende onderzoeken. Daarom verblijft u deze dag op de afdeling dagbehandeling.

De gang van zaken op de valpoli In één dag doorloopt u verschillende onderzoeken. Daarom verblijft u deze dag op de afdeling dagbehandeling. Valpoli U heeft binnenkort een afspraak op de Valpoli in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. In deze folder vindt u informatie over wat u kunt verwachten bij uw afspraak. Wat is de valpoli? De valpoli is

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie Oncologische Revalidatie Zuyderland Revalidatie Inleiding Kanker is een veel voorkomende, ingrijpende ziekte. Het aantal mensen dat leeft met kanker of met de psychische, fysieke en sociale gevolgen daarvan,

Nadere informatie

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling

Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Informatie voor de patiënt Oncologische revalirrevalidatiebehandeling Laat zien wat je kunt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [6] [4] Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [6] [4] Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 3 oktober 2015 Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek [3] Nieuw formulier medische microbiologie / Laatste papieren

Nadere informatie

Als je niet meer beter wordt, wat heb je dan nodig?

Als je niet meer beter wordt, wat heb je dan nodig? Doneerjeervaring.nl Generieke rapportage van de peiling Als je niet meer beter wordt, wat heb je dan nodig? Finale versie 4 oktober 2018 Inleiding Jaarlijks krijgen duizenden mensen met kanker te horen

Nadere informatie

Zorgdomein nieuwsbrief

Zorgdomein nieuwsbrief Tot onze grote vreugde kunnen we melden dat bij Longgeneeskunde op 26 juli j.l. de 100 ste combinatie afspraak is geregistreerd. De 4 nieuwe combinatieafspraken astma,hoesten, copd en dyspnoe zijn gerealiseerd

Nadere informatie

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

Spataderpolikliniek. Zuyderland Medisch Centrum Brunssum

Spataderpolikliniek. Zuyderland Medisch Centrum Brunssum Spataderpolikliniek Zuyderland Medisch Centrum Brunssum Inleiding Zuyderland Medisch Centrum heeft op locatie Brunssum een Spataderpolikliniek. Deze polikliniek is speciaal voor patiënten met een aandoening

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie achteruit. U kunt zich hierdoor

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg

Ondersteunende en palliatieve zorg Algemeen Ondersteunende en palliatieve zorg www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG048 / Ondersteunende en palliatieve zorg / 24-05-2018 2 Ondersteunende

Nadere informatie

Palliatieve zorg thuis. Informatie voor patiënten en hun naasten over mogelijkheden van palliatieve zorg thuis

Palliatieve zorg thuis. Informatie voor patiënten en hun naasten over mogelijkheden van palliatieve zorg thuis Palliatieve zorg thuis Informatie voor patiënten en hun naasten over mogelijkheden van palliatieve zorg thuis Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit van leven staat bij deze zorg centraal.

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal

zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal U bent onder behandeling bij het Oncologisch centrum Amsterdam in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het Sint Lucas Andreas ziekenhuis (SLAZ) of het BovenIJ

Nadere informatie

Een gespecialiseerd wondconsulent ziet en behandeld u op de wondpoli.

Een gespecialiseerd wondconsulent ziet en behandeld u op de wondpoli. Wondpolikliniek 2 De gespecialiseerde wondpolikliniek, wondpoli, is een spreekuur voor patiënten met een wond die gecontroleerd en behandeld moet worden. De meeste wonden genezen snel en zonder problemen,

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie Polikliniek geriatrie Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie 2 U ondergaat binnenkort een medische ingreep of operatie (aan vaten, heup, knie of blaas). Daarnaast bent u ouder dan 70 jaar.

Nadere informatie

Armoefeningen: na borstamputatie en/of het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel. Het doel van de oefeningen

Armoefeningen: na borstamputatie en/of het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel. Het doel van de oefeningen Armoefeningen: na borstamputatie en/of het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel U wordt of bent opgenomen in Gelre ziekenhuizen vanwege een borstamputatie (eventueel in combinatie met een directe

Nadere informatie

CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt

CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt CWZ en de nazorg voor de oudere patiënt 2 Als u 70 jaar of ouder bent, is de kans groter dat u plotseling wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw omgeving. U

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal

VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal U kunt nu gebruikmaken van VGZ Bedrijfszorg, om gezond en plezierig te blijven werken! Uw werkgever maakt gebruik van VGZ Bedrijfszorg van Zorgverzekeraar VGZ. VGZ Bedrijfszorg

Nadere informatie

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.1217 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Zó werkt de huisartsenzorg. Inkijkexemplaar. Kees Wessels en Kees Kraaijeveld

Zó werkt de huisartsenzorg. Inkijkexemplaar. Kees Wessels en Kees Kraaijeveld ZO WERKT DE ZORG Zó werkt de huisartsenzorg Kees Wessels en Kees Kraaijeveld Introductie 4 Voorwoord 8 Waarom dit boek? Hoofdstuk 1 De huisarts 13 Wat is de rol van de huisarts? 16 Welke rol heeft de huisarts

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg.

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg. Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD COP-zorg www.nwz.nl Inhoud De palliatieve fase 3 Wat is COP-zorg? 3 Gang van zaken na verwijzing 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U heeft van uw arts gehoord dat u

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

kijk. Naar mogelijkheden. Informatie over: COPD

kijk. Naar mogelijkheden. Informatie over: COPD kijk. Informatie over: COPD Naar mogelijkheden. Uw leven zo goed mogelijk oppakken met COPD. Laurens helpt u daarbij. In deze folder leest u meer over ons aanbod. meer dan zorg COPD is een verzamelnaam

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie

Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de medisch psycholoog op de polikliniek Dermatologie. In deze folder leest u over de manier van werken

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG. LONGKANKER Herstel en nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG. LONGKANKER Herstel en nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG LONGKANKER Inhoud Nazorg... 3 Telefonisch verpleegkundig consult... 4 Praten over wat u bezighoudt... 4 Vermoeidheid

Nadere informatie

Oncologische revalidatiebehandeling

Oncologische revalidatiebehandeling Oncologische revalidatiebehandeling informatie voor de patiënt Revalideren bij kanker: oncologische revalidatie Kanker is een ingrijpende ziekte die de balans in het leven kan verstoren. De behandelingen

Nadere informatie

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten met kanker, werkt HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker Revalidatie Revalidatie bij kanker Vermoeidheid bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorgpakket Basis

VGZ Bedrijfszorgpakket Basis VGZ Bedrijfszorgpakket Basis U kunt nu gebruikmaken van VGZ Bedrijfszorg, om gezond en plezierig te blijven werken! Uw werkgever maakt gebruik van VGZ Bedrijfszorg van Zorgverzekeraar VGZ. VGZ Bedrijfszorg

Nadere informatie

Liposuctie. Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis

Liposuctie. Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis Liposuctie Maatschap Plastische & Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie IJsselland Ziekenhuis Wat is liposuctie? Liposuctie is over het algemeen een cosmetisch chirurgische ingreep om plaatselijke

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Programma Oncologieweek 2019

Programma Oncologieweek 2019 Oncologie Programma Programma Oncologieweek 2019 4-2-2019 t/m 7-2-2019 www.catharinaziekenhuis.nl Kennisdelen, inspireren en verbinden: doe jij mee? Graag nodigen wij je uit voor de Oncologieweek. Deze

Nadere informatie

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Zorgpad Casus Cervixcarcinoom Follow up Supportive care Soorten zorg in de psychosociale ondersteuning

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

Revalidatie tijdens en na kanker

Revalidatie tijdens en na kanker Revalidatie tijdens en na kanker Informatie en behandeling Revalidatie tijdens en na kanker Een medische behandeling voor kanker is zwaar, ook nadat de behandeling is afgerond. Het heeft veel impact. Lichamelijk,

Nadere informatie

Ik geef mij op voor bovengenoemd programma, waarbij ik me realiseer dat ik me verplicht om gedurende 3 maanden deel te nemen. Naam:...

Ik geef mij op voor bovengenoemd programma, waarbij ik me realiseer dat ik me verplicht om gedurende 3 maanden deel te nemen. Naam:... AANMELDINGSFRMULIER VR HET PRGRAMMA HERSTEL & BALANS, GEZNDHEIDSBEVRDERING EN REVALIDATIE VR KANKERPATIËNTEN U kunt u opgeven voor het revalidatieprogramma Herstel & Balans, door dit aanmeldingsformulier

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie

Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen. Afdeling Klinische Psychologie 00 Psychologisch onderzoek en behandeling Volwassenen Afdeling Klinische Psychologie Wat doet een psycholoog in het ziekenhuis? Een klinisch psycholoog of een gezondheidszorgpsycholoog is een deskundige

Nadere informatie

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER ONCOLOGISCHE REVALIDATIE De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u De diagnose kanker komt onverwacht, roept veel vragen op en maakt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Psychologische hulp voor patiënten met kanker.

Patiënteninformatie. Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Psychologische hulp voor patiënten met kanker. Patiënteninformatie Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker 1220036 Psychologische hulp voor patiënten met kanker.indd 1 06-09-16 11:38 Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Medische

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8]

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 mei2018 Zorgnieuws [2] Hoe trotseert de oogkliniek de drukte? Verwijzen en diagnostiek [3] Nieuwe malaria sneltest / Onderzoeken aanvragen

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Verwijzing [6] Leeftijdsgerelateerde afkapwaarde D-dimeer

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Verwijzing [6] Leeftijdsgerelateerde afkapwaarde D-dimeer INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 september 2016 Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Wijziging vergoeding ADHD-zorg / Afdeling klinische pathologie

Nadere informatie

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Verpleging en verzorging aan huis Voelt beter Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Welkom bij Thuiszorg Pantein U leidt uw eigen leven met persoonlijke wensen en voorkeuren. Ook als u zorg nodig heeft,

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Werken aan effectief en doelgericht. herstel

Werken aan effectief en doelgericht. herstel Werken aan effectief en doelgericht herstel BeLife centrum voor bewegen Medische specialistische revalidatiezorg Goed functioneren is vaak afhankelijk van de gezondheid. Alles kunnen doen wat u wilt doen

Nadere informatie

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum.

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum. Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen meander medisch centrum www.meandermedischcentrum.nl Inleiding Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli van

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Chirurgie

Mammapolikliniek. Chirurgie Mammapolikliniek Chirurgie Wat is een mammapoli? De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Darmkanker, fase van controle

Darmkanker, fase van controle Supplement informatiewijzer oncologie Darmkanker, fase van controle Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Controle na de operatie 3. Controle bij de stomaverpleegkundige 4. Controle bij de internist-oncoloog /

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie

Polikliniek geriatrie Polikliniek geriatrie In deze folder krijgt u uitleg over het specialisme geriatrie en hoe een bezoek op de polikliniek geriatrie er uit ziet. Wat neemt u mee? CWZ-registratiekaart. Heeft u deze kaart

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker

Poliklinische revalidatiebehandeling. met longkanker Poliklinische revalidatiebehandeling in verband met longkanker POLIKLINISCHE REVALIDATIEBEHANDELING NA OPERATIE IN VERBAND MET LONGKANKER Bij u is de diagnose longkanker vastgesteld. De longarts heeft

Nadere informatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie Screening voorafgaand aan longrevalidatie In deze folder leest u meer over de inhoud van het screeningsprogramma voorafgaand aan longrevalidatie. Wat is longrevalidatie? Longrevalidatie richt zich op

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

BORSTRECONSTRUCTIE NA AMPUTATIE Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie

BORSTRECONSTRUCTIE NA AMPUTATIE Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie BORSTRECONSTRUCTIE NA AMPUTATIE Plastische en Reconstructieve Chirurgie en Handchirurgie 17785 Algemeen Een borstamputatie is voor iedere vrouw een ingrijpende gebeurtenis. Het missen van een borst, de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1

Patiënteninformatie. Buikwandcorrectie. Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie.indd 1 Patiënteninformatie Buikwandcorrectie Buikwandcorrectie 876846 Buikwandcorrectie.indd 1 1 31-08-18 09:27 Buikwandcorrectie Polikliniek Plastische Chirurgie, route 0.6 Telefoon (050) 524 5980 Algemeen

Nadere informatie

Borstsparende operatie. Mammapoli

Borstsparende operatie. Mammapoli 00 Borstsparende operatie Mammapoli 1 U wordt binnenkort opgenomen voor een borstsparende operatie De operatie vindt plaats in dagopname via het Dagcentrum. Op deze afdeling worden patiënten van verschillende

Nadere informatie

Polikliniek Heelkunde

Polikliniek Heelkunde Polikliniek Heelkunde U bent verwezen naar de polikliniek Heelkunde van het Radboudumc. Bijzonderheden over de gang van zaken worden in deze folder beschreven. Als u na het lezen nog vragen heeft kunt

Nadere informatie

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen.

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen. POP polikliniek voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap U heeft een afspraak op de POP-poli. Dit betekent Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). In de POP polikliniek

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Welkom in CWZ Vóór uw opname... 3 Melden... 3 Welke papieren neemt u mee?... 3 Welke spullen neemt u mee?... 3 Wat neemt u niet mee?...

Welkom in CWZ Vóór uw opname... 3 Melden... 3 Welke papieren neemt u mee?... 3 Welke spullen neemt u mee?... 3 Wat neemt u niet mee?... Opname in CWZ Inhoudsopgave Welkom in CWZ... 3 Vóór uw opname... 3 Melden... 3 Welke papieren neemt u mee?... 3 Welke spullen neemt u mee?... 3 Wat neemt u niet mee?... 3 Tijdens uw opname... 3 Identificatie...

Nadere informatie

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren z 1 In deze brochure vindt u adviezen

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING. 167 Met de komst van verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg, die naast de huisarts en verpleegkundigen van de thuiszorg, thuiswonende patiënten bezoeken om te zorgen dat patiënten

Nadere informatie

Naar de seksuoloog polikliniek Verloskunde & Gynaecologie

Naar de seksuoloog polikliniek Verloskunde & Gynaecologie Naar de seksuoloog polikliniek Verloskunde & Gynaecologie Samen met uw behandelend arts heeft u gesproken over een bezoek aan de seksuoloog van de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie. Misschien overweegt

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Ziekte van Dupuytren. Slingeland Ziekenhuis

Plastische Chirurgie. Patiënteninformatie. Ziekte van Dupuytren. Slingeland Ziekenhuis Plastische Chirurgie Ziekte van Dupuytren i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan knobbels en strengen in het bindweefsel van uw handpalm en/of vingers.

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Palliatieve bestralingsbehandeling

Palliatieve bestralingsbehandeling Kanker Instituut U bent door uw behandelend arts voor een korte palliatieve bestralingsbehandeling naar de Polikliniek Palliatieve Radiotherapie doorverwezen. Het doel van deze bestraling is het verminderen

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie