Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z

2 Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende operatie of een borstamputatie staat u gedurende een aantal jaren onder medische controle van een chirurg of verpleegkundig specialist van de polikliniek Chirurgie.. (Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die gekwalificeerd is om medische zorg te verlenen.) Uitslag weefselonderzoek Ongeveer een week na de operatie komt u voor de eerste keer voor controle bij de chirurg of verpleegkundig specialist. De uitslag van het weefselonderzoek (PA-uitslag) wordt dan met u besproken. Aan de hand daarvan wordt overlegd of u in aanmerking komt voor nabehandeling en zo ja, voor welke vorm van nabehandeling. (Het is mogelijk dat het definitieve behandelplan eerst nog moet worden besproken in een multidisciplinair team.) Wondcontrole Tijdens het eerste controlebezoek wordt ook bekeken of de operatiewond goed geneest. Als u daarna last houdt van wondvocht, is het mogelijk dat u nog een paar keer terug moet komen om het vocht weg te laten halen. Het is verstandig om een vertrouwd iemand mee te nemen naar uw eerste controlebezoek. Nacontrole eerste vijf jaar In het eerste jaar na de operatie hebt u één keer in de drie maanden een controleafspraak. In het tweede, derde, vierde en vijfde jaar na de operatie komt u ieder half jaar terug voor controle. Ieder jaar wordt er een mammografie gedaan. Een jaar na de operatie vindt de eerste mammografie plaats. Als u een nabehandeling krijgt, hebt u bij de controles behalve met de chirurg en verpleegkundig specialist ook met andere specialisten te maken.

3 Chirurg en verpleegkundig specialist 2 Nacontrole na vijf jaar Als u jonger bent dan 60 jaar, wordt u één keer per jaar gecontroleerd door de chirurg of verpleegkundig specialist en wordt er ieder jaar een mammografie gedaan. Bent u tussen de 60 en 75 jaar en hebt u een borstsparende operatie gehad, dan kunt u één keer in de twee jaar een mammografie laten doen in het WZA. Hiervoor hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts. De uitslag krijgt u dan ook via uw huisarts. Bent u tussen de 60 en 75 jaar en hebt u een borstamputatie gehad, dan kunt u één keer in de twee jaar een mammografie laten doen via het Bevolkingsonderzoek. Na uw 75 ste jaar vinden er geen controles (meer) plaats. Tijdens de controlebezoeken Van uw controlebezoeken bij de chirurg of verpleegkundig specialist kunt u het volgende verwachten: Er wordt geïnformeerd naar eventuele klachten die u hebt. Het operatiegebied wordt gecontroleerd in verband met een eventueel terugkerende tumor (een recidief). De niet-geopereerde borst wordt onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van een tumor. De lymfklieren in de buurt van de geopereerde borst worden onderzocht in verband met mogelijke uitzaaiingen. Bekeken wordt of in de arm aan de kant van de geopereerde borst lymfoedeem zit. (Jaren na de operatie kunt u nog last hebben van lymfoedeem.) Er wordt gekeken naar de beweeglijkheid van uw schouder aan de geopereerde kant. Als er een mammografie is gedaan, wordt de uitslag besproken. U kunt informatie krijgen over de mogelijkheden van een borstreconstructie. Eventueel kunt u worden doorverwezen naar een plastisch chirurg. Als u zich ongerust maakt, bijvoorbeeld omdat u een knobbeltje voelt of pijn hebt, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Men is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot uur via nummer (0592)

4 Mammacareverpleegkundige 3 Aanspreekpunt Na een borstoperatie kunt u met allerlei vragen over uw ziekte en de behandeling terecht bij de mammacareverpleegkundige. Er is een aantal vaste contactmomenten en daarnaast kunt u zelf contact opnemen met de mammacareverpleegkundige als u vragen of klachten hebt. Na uw ontslag uit het ziekenhuis Eén of twee dagen na uw ontslag uit het ziekenhuis belt de mammacareverpleegkundige u op om te horen hoe het met u gaat. Eerste controleafspraak Er is een mammacareverpleegkundige aanwezig bij uw afspraak met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare in verband met de uitslag van het weefselonderzoek en de wondcontrole. Maandelijks contact De eerste drie maanden na de operatie belt de mammacareverpleegkundige u iedere maand een keer op om te weten hoe het met u is. Verder kunt u altijd zelf tussentijds contact opnemen als er problemen zijn. Controle lymfoedeem Als al uw okselklieren zijn verwijderd, hebt u na vier tot acht weken een afspraak met de mammacareverpleegkundige over het voorkómen en behandelen van lymfoedeem. In het eerste jaar na de operatie hebt u om de drie maanden een controleafspraak. In het tweede jaar, in overleg met u, om de zes maanden. De mammacareverpleegkundigen zijn telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag tussen 8.30 en uur en op dinsdag tussen 8.30 en uur via nummer (0592) (bij geen gehoor via het nummer van de polikliniek Chirurgie (0592) ).

5 Radiotherapeut 4 Na een borstsparende operatie krijgt u altijd radiotherapie (bestraling). Na een borstamputatie kan radiotherapie worden gegeven als aanvullende behandeling. Radiotherapie Met radiotherapie wordt vier tot zes weken na de operatie begonnen. Gedurende vier tot zeven weken gaat u iedere dag naar het UMCG (of de behandellocatie in Emmen), behalve in het weekend. Voorbereiding Voordat met de radiotherapie wordt gestart, hebt u in het WZA of het UMCG een gesprek met een radiotherapeut. Daarnaast hebt u een afspraak in het UMCG om de radiotherapie voor te bereiden. Onder andere wordt het bestralingsgebied afgetekend en wordt een bestralingsplan gemaakt. Controlegesprekken tijdens de radiotherapie In de periode van de bestraling hebt u één keer in de veertien dagen een afspraak met een radiotherapeut (of een assistent in opleiding tot radiotherapeut). Tijdens uw bezoeken wordt onder andere met u besproken welk effect de radiotherapie heeft op uw huid. Controle na de radiotherapie Twee tot drie maanden na het einde van de radiotherapie hebt u een controleafspraak bij de radiotherapeut (of assistent in opleiding tot radiotherapeut). Daarna worden de controles afwisselend gedaan door de radiotherapeut, de chirurg en de verpleegkundig specialist. In het eerste jaar is het aantal controles onder meer afhankelijk van uw klachten. Daarna tot en met het vijfde jaar wordt u standaard twee keer per jaar gecontroleerd Als u huidproblemen of andere klachten hebt vanwege de radiotherapie, neemt u dan contact op met de afdeling Radiotherapie van het UMCG. Dit kan op werkdagen van 8.15 tot uur, nummer (050) (Patiëntenservice).

6 Internist 5 Mede op basis van de uitslag van het weefselonderzoek (PA-uitslag) wordt bepaald of u in aanmerking komt voor een aanvullende behandeling en zo ja, welke. Chemotherapie Mogelijk komt u in aanmerking voor chemotherapie. De uitslag van het weefselonderzoek (PA-uitslag) is bepalend voor de soort chemotherapie die u krijgt. Voordat er met chemotherapie wordt gestart, hebt u een afspraak met een internist. Dat is binnen vier weken na de operatie. U krijgt dan informatie over de behandeling en de mogelijke bijwerkingen. Voorafgaand aan iedere nieuwe chemokuur wordt uw bloed gecontroleerd om te kijken of het voldoende hersteld is van de vorige kuur. Ongeveer twee maanden na de laatste chemokuur hebt u nog een afrondend gesprek met de internist. Immunotherapie U kunt in aanmerking komen voor een behandeling met immunotherapie (Herceptin). Dit middel wordt een jaar lang één keer in de drie weken via een infuus toegediend. Tijdens de behandeling komt u om de drie maanden bij de internist voor controle. Ongeveer twee maanden na de laatste kuur hebt u nog een afrondend gesprek met de internist. Hormoontherapie Eventueel als aanvulling op de chemotherapie kan de internist een behandeling met hormoontabletten adviseren. Meer informatie hierover vindt u in de WZA-folder Hormoontherapie bij borstkanker. Als u tijdens een behandeling lichamelijke of psychische klachten hebt, kunt u een extra afspraak maken met de internist. Belt u dan naar de polikliniek Interne geneeskunde, telefoonnummer (0592) Men is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en uur.

7 Coördinerend oncologieverpleegkundige 6 Voorafgaand aan de chemotherapie of immunotherapie Als u in aanmerking komt voor chemotherapie of immunotherapie, hebt u voorafgaand aan de eerste kuur, na het bezoek aan de internist, een gesprek met een coördinerend oncologieverpleegkundige. Zij gaat in op vragen die u misschien nog hebt over de therapie en de mogelijke bijwerkingen. Er is aandacht voor eventuele lichamelijke of psychische klachten ten gevolge van uw ziekte en de behandeling. Zo nodig kunt u worden doorverwezen naar andere hulpverleners, bijvoorbeeld een medisch maatschappelijk werker, een psycholoog, een diëtist of een fysiotherapeut. Samen met de coördinerend oncologieverpleegkundige brengt u een bezoek aan afdeling A1, waar de chemotherapie en immunotherapie worden gegeven. Begeleiding tijdens chemotherapie of immunotherapie In de periode van chemotherapie of immunotherapie hebt u regelmatig contact met de coördinerend oncologieverpleegkundige. Eventuele problemen en vragen vanwege uw ziekte of behandeling kunt u met haar bespreken. Ongeveer twee maanden na de therapie vindt een afrondend gesprek plaats. Op afdeling A1 wordt u begeleid door de oncologieverpleegkundigen van de afdeling. Na de eerste behandeling neemt een van hen contact met u op om te horen hoe het met u gaat. Begeleiding tijdens hormoontherapie Als u hormoontherapie krijgt, neemt de coördinerend oncologieverpleegkundige in de vierde en achtste week na de start van de therapie contact met u op om te bespreken hoe het met u gaat. Als u behoefte hebt aan een gesprek met een van de coördinerend oncologieverpleegkundigen, kunt u ook altijd zelf contact opnemen. Men is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer (0592) of het centrale nummer van het ziekenhuis (0592)

8 chiru09 - oktober Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat het beste doen aan degene die direct verantwoordelijk is. Als u dat moeilijk vindt of een gesprek heeft niet het gewenste resultaat, dan kunt u zich wenden tot de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Behandeling bij borstkanker

Behandeling bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling bij borstkanker z 1 Er is borstkanker bij u geconstateerd en met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare

Nadere informatie

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt z Onlangs is er een darmonderzoek bij u gedaan: een proctoscopie, een sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren z 1 In deze brochure vindt u adviezen

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een borstprothese z 1 Na een borstamputatie krijgt u een tijdelijke borstprothese. Wanneer het wondgebied voldoende is genezen,

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Zorgtraject borstkanker

Zorgtraject borstkanker Zorgtraject borstkanker Wie kunt u bellen als u vragen heeft? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt behandeld voor borstkanker en die behandeling gaat in stappen.

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Dagverpleging Inleiding U was in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische

Nadere informatie

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker Behandeling van borstkanker De behandeling van borstkanker Deze folder geeft u algemene informatie over de behandeling van borstkanker. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend 1 Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend Uw arts heeft een röntgenonderzoek

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

Verwijderen van een borst (ablatio)

Verwijderen van een borst (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup oefenprogramma fysiotherapie z Het is belangrijk dat u na uw heupoperatie zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat

Nadere informatie

Het verwijderen van de borst

Het verwijderen van de borst Patiënteninformatie Het verwijderen van de borst Het verwijderen van de borst 899953 Verwijderen van borst.indd 1 1 17-02-17 14:27 Het verwijderen van de borst Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon:

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Patiënteninformatie Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling 899960 Borstsparende behandeling.indd 1 1 12-07-16 14:31 Borstsparende behandeling Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon: (050)

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Als u een stoma krijgt

Als u een stoma krijgt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Als u een stoma krijgt 1 Als u een stoma krijgt Binnenkort krijgt u een stoma. In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen?

Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? z Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen? 1 Als u geopereerd bent vanwege borstkanker én de okselklieren

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Mastopathie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Mastopathie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Mastopathie 1 Mastopathie De chirurg of verpleegkundig specialist mammacare heeft geconstateerd dat u mastopathie hebt.

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie)

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) 1 Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Binnenkort vindt bij

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname z In deze brochure leest u wat u kunt doen om na een gynaecologische

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese)

Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese) met een 8-plate z Je bent geopereerd aan de groeischijven boven

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling Chirurgie Beter voor elkaar Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en er zullen ongetwijfeld

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie voor borstkanker

Chirurgie. Operatie voor borstkanker Chirurgie Operatie voor borstkanker 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel 899985 Lymfeklieren in de oksel.indd 1 1 17-02-17 15:50 Het verwijderen van de lymfeklieren

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft na overleg met de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker) en in overleg met

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Borstsparende behandeling (lumpectomie in het kader van mammasparende therapie)

Borstsparende behandeling (lumpectomie in het kader van mammasparende therapie) Borstsparende behandeling (lumpectomie in het kader van mammasparende therapie) Inleiding U hebt met uw arts besproken dat u binnenkort geopereerd gaat worden vanwege borstkanker. Ook is met u besproken

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ 854 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Mammacare verpleegkundige

Mammacare verpleegkundige Mammacare verpleegkundige Inleiding Uw specialist heeft met u besproken dat u een operatie moet ondergaan vanwege een afwijking aan uw borst(en). Deze diagnose en de behandeling kunnen een ingrijpende

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (UVB) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen z Uw baby heeft in het ziekenhuis bijvoeding gekregen, dat wil zeggen, flesvoeding

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Meestal worden in dezelfde operatie ook klieren uit de oksel verwijderd. Er zijn hierbij twee verschillende operaties mogelijk.

Meestal worden in dezelfde operatie ook klieren uit de oksel verwijderd. Er zijn hierbij twee verschillende operaties mogelijk. 3.3 Borstsparende behandeling Bij een borstsparende operatie wordt een tumor ruim uit de borst verwijderd terwijl de borst zelf behouden kan worden. Een borstsparende operatie is alleen mogelijk als de

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen.

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen. Opname borstoperatie Operatie aan de borst Binnenkort wordt u opgenomen op de chirurgische afdeling van VU medisch centrum (VUmc) om een operatie aan uw borst te ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Operatieve behandeling borstkanker Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Implantaat-prothesebehandeling

Implantaat-prothesebehandeling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Implantaat-prothesebehandeling z Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst worden implantaten (kunstwortels)

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Chirurgie Schildwachtklieronderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het onderzoek... 4 Bijwerkingen... 6 De uitslag... 6 Aanvullende behandelingen... 6 Vragen... 7 Contactgegevens... 7 Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Voorbereiding op de opname en nazorg Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren.

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli Informatie voor patiënten Obesitaspoli De obesitaspoli maakt deel uit van het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW), Borgstee 17 te Assen. Het MCW is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 1 Obesitaspoli

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Het verwijderen van een borst (ablatio) P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Een biopt van de blaas

Een biopt van de blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een biopt van de blaas z Afspraak U wordt verwacht: bij de afdeling Opname. Vergeet u niet op de dag van de ingreep uw patiëntenpas,

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft samen met de chirurg of verpleegkundig specialist gekozen om de behandeling

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie

Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie via de hamstringmethode 1 Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie U heeft een

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r borstsparende operatie met of zonder poortwachtersklier

I N F O R M A T I E. o v e r borstsparende operatie met of zonder poortwachtersklier I N F O R M A T I E o v e r borstsparende operatie met of zonder poortwachtersklier U hebt met uw arts besproken dat u binnenkort geopereerd moet worden vanwege borstkanker. Ook besproken is dat u in principe

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Schouderoefeningen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Schouderoefeningen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Schouderoefeningen z Om uw schouderklachten te verminderen, is het belangrijk dat u een aantal oefeningen doet. Oefen in ieder

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

Borstsparende operatie. Mammapoli

Borstsparende operatie. Mammapoli 00 Borstsparende operatie Mammapoli 1 U wordt binnenkort opgenomen voor een borstsparende operatie De operatie vindt plaats in dagopname via het Dagcentrum. Op deze afdeling worden patiënten van verschillende

Nadere informatie

Nacontrole bij borstkanker

Nacontrole bij borstkanker Chirurgie Nacontrole bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI022 / Nacontrole bij borstkanker / 15-07-2014 2 Nacontrole bij borstkanker

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering plaatsvindt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA Informatie voor patiënten Diabeteszorg in het WZA z 1 Het Diabetes Centrum Wilhelmina is gehuisvest in het Medisch Centrum Wilhelmina. Dit is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Het Diabetes

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie

Informatie voor patiënten. Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie Informatie voor patiënten Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie z U hebt diabetes mellitus (suikerziekte) en komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een onderzoek of

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Het nazorgtraject Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven In de afgelopen periode bent u behandeld voor borstkanker. Nu uw behandeltraject is afgesloten begint het nazorgtraject. Hieronder vindt u informatie

Nadere informatie

Een kind met een Erbse parese

Een kind met een Erbse parese Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een kind met een Erbse parese z We spreken van een Erbse parese wanneer bij de geboorte een beschadiging is opgetreden aan de

Nadere informatie