VERANTWOORDING ONDERWIJSTIJD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERANTWOORDING ONDERWIJSTIJD"

Transcriptie

1 VERANTWOORDING ONDERWIJSTIJD Datum voltooid: 2 juni 2016 Auteurs: Dienst Onderwijs & Innovatie Versie: 1.0 Status: Definitief

2 Documenthistorie Revisies Versie Status Datum Auteur 0.1 concept Erika Spoelma en Joke Sulman i.s.m. Dienst O&I 0.2 concept Afstemming versie 0.2 met Rini Romme (mbo raad) 0.3 concept Afstemming met SMT s 1.0 definitief Verspreiding binnen Graafschap College Versie: 1.0 / definitief [2/10] Datum:

3 Aanleiding In de aanloop op de invoer van de herziene kwalificatiestructuur (HKS) heeft de Inspectie van het Onderwijs de interpretatie van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (d.d ) over de definitie van onderwijstijd 1 opnieuw toegelicht. De aanleiding hiervoor is de actuele discussie over de ruimte binnen de definitie van onderwijstijd bij de invoer van de herziene kwalificatiestructuur en met name vanwege de keuzedelen. Deze landelijke discussie wordt gevoed door vragen die opkomen bij de implementatie van innovatieve onderwijsconcepten zoals hybride leeromgevingen en gepersonaliseerd leren. Dit servicedocument is gebaseerd op de presentatie onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren van Els de Ruijter (1 oktober 2015) en de presentatie van Rini Romme Onderwijstijd en HKS (etalagebijeenkomst Invoering HKS (29 januari 2016)). Inspiratie & spelregels Binnen de kaders van de wet is er ruimte voor een kwalitatief hoogwaardige en creatieve invulling van de begeleide onderwijstijd (BOT). Belangrijk is dat gewerkt wordt vanuit een visie op wat goed onderwijs is voor de studenten. Om je te inspireren vind je in het eerste hoofdstuk voorbeelden van het invullen van begeleide onderwijstijd (BOT), die zijn goedgekeurd door de onderwijsinspectie. In het tweede hoofdstuk zijn de spelregels rondom onderwijstijd (BOT + BPV) samengevat. 1 (artikel lid 6) Versie: 1.0 / definitief [3/10] Datum:

4 Inspiratie Praktijkleren De opleidingen HZ&W, VZ en VP zijn vormgegeven in een zorginstelling, waarbij studenten van verschillende opleidingsniveaus met elkaar samen werken en leren. Aansluitend op de ervaringen die studenten opdoen in de diverse afdelingen, worden verdiepende onderwijsactiviteiten georganiseerd door docenten of deskundigen van de instelling. Per week worden verschillende geprogrammeerde lessen aangeboden. De student kiest zelf welke lessen hij volgt. De leercoach, een medewerker van de mbo-school, houdt bij wat de student gedaan heeft en is steeds beschikbaar voor ondersteuning. Eén dag per week in een virtueel klaslokaal Bij studenten uit de regio speelt reistijd een grote rol. Lessen worden gemist wegens slecht aansluitende dienstregelingen van het openbaar vervoer. Eén dag per week worden lessen aangeboden op afstand, door gebruik te maken van een Virtual Classroom (met Lync). De docent geeft les via de webcam en ook de studenten hebben de webcam aanstaan. In principe ziet de docent iedereen en om de studenten betrokken te houden stelt hij vragen of vraagt ze bijvoorbeeld om opdrachten te maken en hun scherm te delen. Indien nodig kan hij een student 1-op-1 begeleiden. Samenwerkend afstandsleren Per week krijgen studenten twee klokuren les via een Virtual Classroom. Via Adobe Connect begeleidt de docent een reguliere groep op afstand, waarbij de studenten worden verdeeld in groepen van vijf personen. Voorafgaand aan deze digitale thuis-les volgen ze een theorieles op school. Versterking onderwijsteam Het is mogelijk dat ouderejaars lesgeven aan jongerejaars. Dit valt onder begeleide onderwijstijd, wanneer de ouderejaars studenten door een docent worden begeleid. De docent is verantwoordelijk voor het programma en de borging. Versie: 1.0 / definitief [4/10] Datum:

5 Afwijken van de urennorm Niveau 2 studenten logistiek volgen een éénjarige opleiding met 585 uur Begeleide Onderwijstijd (BOT) en 480 uur beroepspraktijkvorming (BPV). Werkplekleren is voor deze studenten de meest effectieve vorm van leren, omdat dit hen motiveert. School en bedrijf vormen samen een krachtige leeromgeving. Verhoging van het aantal BOT uren leidt bij deze studenten tot meer verzuim, wat een afname van de kwaliteit betekent. De opleiding heeft daarom bij het College van Bestuur toestemming gevraagd voor het mogen afwijken van de urennorm. Deze aanvraag is onderbouwd met de didactische visie van het team inclusief de hogere verzuimcijfers. Daarnaast heeft het team ervoor gekozen een studenten-enquête te houden. De aanvraag bevat ook een verslag van het gesprek met de studentenraad. Meer tijd voor praktijklessen Studenten bereiden thuis, als huiswerk, de les voor door middel van videolessen (flipping-the-classroom) waarin de theorie wordt uitgelegd. Daarop volgen de verdiepingslessen op school, die inhoud krijgen in praktijk- en instructielessen. De videolessen zijn onderdeel van een hybride leeromgeving. Online begeleiding BPV Online BPV-begeleiding biedt studenten én docenten de mogelijkheid vaker contact te hebben tijdens de stage. Studenten en docenten ontmoeten elkaar groepsgewijs in een virtuele wereld via Open Sim. De gesprekken worden in intervisievorm gevoerd, waarbij tijd is voor groepsreflectie en het uitwisselen van ervaringen en tips. Daarnaast worden online opdrachten gegeven en behandeld. Deze contacturen tellen mee als BOT. Praktijkopdrachten in begeleide onderwijstijd Studenten gaan voor een authentieke praktijkopdracht naar buiten (bij voorkeur ook na instructie door de docent op school). Ze verwerken en bespreken die opdracht op dezelfde dag met een docent. De opdracht valt zo onder onderwijstijd. Het is geen onderwijstijd wanneer ze na de opdracht naar huis gaan, dat is huiswerk. Versie: 1.0 / definitief [5/10] Datum:

6 Spelregels Studieduur Urennormen en de minimale en maximale studieduur van de opleiding zijn vastgelegd in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs 2. De studieduur wordt uitgedrukt in een studielast van tenminste 1600 klokuren per jaar. Het College van Bestuur stelt de studieduur van onze opleidingen vast. Zolang de duur van de opleiding voldoet aan de wet is er geen sprake van een verkorte opleiding. Een tweejarige vakopleiding is dus géén verkorte opleiding. De onderwijsovereenkomst (OOK) voor de nominale student bevat de voorgeschreven studiejaren. Normen voor de studieduur Soort opleiding Studieduur Studielast (SBU) totaal Entree-opleiding 1 jaar 1600 Basisberoepsopleiding 1-2 jaar Min max Vakopleiding 2-3 jaar Min max Middenkader 3 jaar 4800 Middenkader (aparte lijst 3 ) 3-4 jaar Min max Specialist 1 jaar 1600 Normen BOT versus BPV Binnen de studielast van 1600 klokuren per jaar, wordt gemiddeld 1000 klokuren aan begeleide onderwijstijd (BOT) èn beroepspraktijkvorming (BPV) besteed. De urennormen voor de verdeling van de BOT en BPV gelden per opleiding in onderstaand model. Een deel mag de school zelf bepalen of in te vullen met BOT en/of met BPV, dit noemen we VRIJ. Normen voor urenverdeling BOT en BPV Studieduur BOT BPV Vrij Totaal BBL BOL entree BOL 1-jaar BOL 2 jarig 1.250* BOL 3 jarig 1.800* BOL 4 jarig 2350* *: 700 uur BOT in het eerste jaar 2 (artikel 7.2.4a Studieduur opleidingen) 3 Voor de middenkaderopleidingen, opgenomen in 16#Bijlage1, kan door het bevoegd gezag een studieduur worden vastges teld van vier studiejaren. Versie: 1.0 / definitief [6/10] Datum:

7 Veranderen van opleiding Wanneer een student van opleiding verandert, zijn de normen voor de urenverdeling opnieuw van toepassing. Ongeacht of er sprake is van instroom, afstroom, doorstroom of stapeling. Om te achterhalen wat van toepassing is, zijn er drie stappen: 1. Begint de student in het eerste jaar van de nieuwe opleiding? Ja: norm onderwijstijd 700 uur BOT geldt voor eerste jaar. Nee: gemiddelde normen voor een evenwichtig programma zijn van toepassing (richtlijn: 550 uur BOT en 450 uur BPV). 2. Voldoet het onderwijsprogramma aan de diploma-eisen? De student heeft BPV-uren in zijn programma De student kan aan zijn keuzedeelverplichting voldoen 3. Begint de student in een cohort binnen de herziene kwalificatiestructuur? Ja: de keuzedeelverplichting is van toepassing Nee: student stroomt in, in een lopend cohort binnen oude kwalificatiestructuur Afwijken van de urennorm Een opleidingsteam kan er voor kiezen af te wijken van de urennorm, wanneer dit beter is voor kwaliteit van de opleiding. Binnen ons college geldt hiervoor de procedure Aanvraag verantwoorde andere keuze m.b.t. de wettelijke urennorm. Je vindt deze procedure op het portaal bij het expertiseplein. Verantwoording Wanneer een opleiding met toestemming van de studentenraad afwijkt van de urennorm en er is sprake van onvoldoende kwaliteit, analyseert de onderwijsinspectie op hoofdlijnen of de oorzaak te weinig onderwijstijd is. Wanneer een opleiding zonder toestemming van de studentenraad afwijkt van de urennorm en er is sprake van onvoldoende kwaliteit, volgt onderzoek op urenniveau. Versie: 1.0 / definitief [7/10] Datum:

8 Keuzedeelverplichting Vanaf 1 augustus 2016 moeten alle opleidingen voldoen aan de herziene kwalificatiestructuur. Elke opleiding bestaat dan uit een basisdeel, een profieldeel en één of meer keuzedelen. De keuzedeelverplichting is bepaald per soort opleiding en is uitgedrukt in studielast in klokuren (SBU). De keuzedeelverplichting maakt deel uit van de totale studiebelasting van de opleiding. Elke opleiding dient voldoende keuzedelen aan te bieden (aanbodverplichting), zodat de student echt iets te kiezen heeft. De student kan, naast het opleidingsaanbod, ook kiezen uit het volledige aanbod van het Graafschap College. Dit geldt ook voor keuzedelen die niet gekoppeld zijn aan zijn opleiding. Studielast per opleiding Soort opleiding Studieduur Studielast (SBU) totaal Keuzedeelverplichting (onderdeel studielast) Entree-opleiding 1 jaar Basisberoepsopleiding 1-2 jaar min max Vakopleiding 2-3 jaar min max Middenkader 3 jaar Middenkader (aparte lijst 4 ) 3-4 jaar min max Specialist 1 jaar Onderwijsprogramma Het onderwijsprogramma is uitgewerkt in een meerjarenplan (curriculum), jaarplanning, een studieplan en een lesrooster. Het onderwijsprogramma is voldoende intensief en is evenredig verdeeld over de opleiding uitgaande van de minimum-urennorm. Binnen het programma hoeft geen onderscheid aangebracht te worden tussen het basis-, profiel- en de keuzedelen. De programmering van de uren voor de opleiding zijn vastgelegd in de OER (onderwijs en examenregeling). In de onderwijsovereenkomst (OOK) wordt verwezen naar de studiegids en door ondertekening daarvan gaat de student akkoord. Verantwoording In de jaarlijkse risicomonitoring van de onderwijsinspectie vindt alleen onderzoek naar onderwijstijd plaats als er sprake is van: - ernstige signalen van studenten, - lage tevredenheid, en/of - lage opbrengsten. Er wordt dan door de onderwijsinspectie gevraagd naar verantwoording van de onderwijstijd op opleidingsniveau. 4 Voor de middenkaderopleidingen, opgenomen in #Bijlage1, kan door het bevoegd gezag een studieduur worden vastgesteld van vier studiejaren. Versie: 1.0 / definitief [8/10] Datum:

9 Onderwijstijd Begeleide onderwijstijd is onderwijs dat valt onder de verantwoordelijkheid en met actieve betrokkenheid van onderwijspersoneel. Het onderwijspersoneel: - betreft de leden van een onderwijsteam, - heeft interactie met of geeft directe begeleiding aan de student, - heeft heldere afspraken over de studentbegeleiding, en - stuurt op het leerproces (interventies mogelijk). Begeleiding in de beroepspraktijk is een apart onderdeel van onderwijstijd en betreft; - leerdoelen, leeractiviteiten, leerresultaten die gerelateerd zijn aan het kwalificatiedossier, de keuzedelen of aan (meerdere) kwalificatie(s), - reële begeleiding door een praktijkopleider op de werkplek, - regelmatige begeleiding door een praktijkbegeleider op de voortgang, en - een praktijkovereenkomst met de afspraken tussen erkend leerbedrijf, school en student. De urennormen voor het onderwijsprogramma betreffen de opleiding en niet de individuele student. Tegelijkertijd dient er sprake zijn van een realistische planning. De richtlijn van het Graafschap College is een marge van 5% aan te houden voor: - lessen die vervallen aan het begin en einde van het schooljaar, - weken waarin vrije dagen, vergaderuren of studiedagen van het voltallige personeel vallen, - toetsweken en examenperiodes (alleen de uren tellen mee waarin daadwerkelijk getoetst wordt), - lesuitval en ziekte van medewerkers. Toetsing en examinering, BOT of BPV? Alle toets- en examenafnames tellen mee als BOT. Ongeacht de plaats waar de toets of het examen afgenomen wordt (onderwijsinstelling, externe exameninstelling of leerbedrijf). Een proeve van bekwaamheid telt volledig mee als BOT, ook als de proeve tijdens de BPV plaatsvindt. Voorwaarde is dat de opleiding inzichtelijk maakt waar er sprake is van BPV (als deel van het onderwijs) en waar van de proeve (als deel van de examinering). en de keuzedelen? De urennormen voor het onderwijsprogramma gelden voor het niveau van de opleiding, inclusief de keuzedelen. Urennormen gelden niet op het niveau van de individuele student. Bij het ontwerpen van de opleiding, maak je een reëel opleidingsprogramma (in uren BOT en BPV) voor de nominale opleiding en dat beschrijf je in de studiegids. Versie: 1.0 / definitief [9/10] Datum:

10 Richtlijnen: 1. Biedt je keuzedelen in configuraties aan? - bereken de BOT en BPV uren van de configuraties, - tel de uren van de configuratie op bij de uren voor het basis- en profieldeel, - voldoe je aan de minimumuren voor BOT en BPV? Als je niet aan de minimumuren voldoet moet de procedure met studentenraad en CVB worden gevolgd. 2. Biedt je losse keuzedelen aan die onderling verschillen in geprogrammeerde BOT en BPV uren? - bepaal wat de mogelijke combinaties van keuzedelen zijn, die een student kan maken, - bereken het totaal aan BOT en BPV uren van elke combinatie, - tel de uren van elke combinatie op bij de uren voor het basis- en profieldeel, - voldoet het totaal, voor iedere combinatie, aan de minimumuren voor BOT en BPV? Als je niet aan de minimumuren voldoet moet de procedure met studentenraad en CVB worden gevolgd. 3. en wat als een opleiding een ruim keuzedelenaanbod heeft, met een grote variëteit in keuzedelen wat betreft BOT en BPV uren? - bepaal wat de meest logische combinaties van keuzedelen zijn, die een student kan maken, - bereken het totaal aan BOT en BPV uren van elke combinatie, - tel de uren van elke combinatie op bij de uren voor het basis- en profieldeel, - voldoet het totaal, voor iedere combinatie, aan de minimumuren voor BOT en BPV? Als je niet aan de minimumuren voldoet moet de procedure met studentenraad en CVB worden gevolgd. Bij een ruim en divers aanbod kan een student een minder voor de hand liggende combinatie maken. Dan geldt als richtlijn dat wanneer uren van de individuele student verschuiven van bot naar bpv, dit onderbouwd kan worden. Voorwaarde is dat het totaal van de opleidingsprogramma voldoet aan de gemiddelde urennorm van 1000 uur onderwijstijd (BOT + BPV) per opleidingsjaar. Communicatierichtlijnen De minister stalt dat verkorte en versnelde trajecten niet gepromoot mogen worden. Echter, zolang de normatieve opleidingsduur voldoet aan de wet, is er géén sprake van een verkorte opleiding (zie bladzij 6). Vaak voorkomende vrijstellingen mag je wél op de website vermelden, bijvoorbeeld: - Met een HAVO diploma kun je instromen in het tweede leerjaar, of - Met vooropleiding X krijg je standaard vrijstelling voor examenonderdeel Y. Belangrijk is dat het duidelijk is dat het om individuele uitzonderingen gaat, die persoonlijk worden vastgesteld, ook al kun je vaak van deze studenten een klas vormen. Versie: 1.0 / definitief [10/10] Datum:

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren Els de Ruijter Maartje van den Burg 1 oktober 2015 Onderwerp workshop 1. Wetgeving per 01-08-2014 2. Toezicht 3. BOT & Beroepspraktijkvorming 4. Afwijken

Nadere informatie

Voorstel. Iedere opleiding zal vanaf aug 2014 36 weken onderwijs programmeren met 28 uur onderwijsprogrammering per week Waarbij de regel geldt 36+1+1

Voorstel. Iedere opleiding zal vanaf aug 2014 36 weken onderwijs programmeren met 28 uur onderwijsprogrammering per week Waarbij de regel geldt 36+1+1 Doelmatige leerwegen en modernisering bekostiging. Wet van 26 juni 2013 tot wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs ten behoeve van het bevorderen van doelmatige leerwegen in het beroepsonderwijs

Nadere informatie

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen Agenda Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen Stand van zaken herziening Keuzedelen Herziening kwalificatiestructuur MBO 1 augustus 2016 verplichte invoering Veel partijen en veel factoren

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Dit document is opgesteld door: Het Ministerie van OCW, het Ministerie van VWS en de MBO Raad in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs en JOB.

Nadere informatie

Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen

Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen Overzicht doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen Deel 1: Deel 2: Invloed van keuzedelen op cohorten gestart vóór 2016-2017 Doorstromen, diplomeren en vrijstellen van keuzedelen vanaf cohort

Nadere informatie

Het jaar van de waarheid!

Het jaar van de waarheid! Het jaar van de waarheid! Wat was al bekend? Keuzedelen zijn gekoppeld aan kwalificaties Student moet wat te kiezen hebben Configuraties helpen bij organiseerbaarheid Mogelijkheid tot uitvoer van keuzedelen

Nadere informatie

Ambassadeursbijeenkomst

Ambassadeursbijeenkomst Ambassadeursbijeenkomst Agenda Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling Implementatie en communicatie Wijzigingen na behandeling Tweede Kamer Mogelijkheid voor scholen tot afwijken van deel

Nadere informatie

Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen. Versie 9 november 2015

Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen. Versie 9 november 2015 Nieuwe kwalificatiestructuur en Keuzedelen Versie 9 november 2015 Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur Keuzedelen en hun karakteristieken Tot stand komen keuzedelen Aanbod en kiezen van

Nadere informatie

Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap. De nieuwe benadering van onderwijstijd

Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap. De nieuwe benadering van onderwijstijd Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap De nieuwe benadering van onderwijstijd Titel : Nota Onderwijstijd Project/Werkgroep : Auteur(s) : Heleen Beurskens Pierre Veelenturf Rini Romme Luud Bochem Illustraties

Nadere informatie

Datum 4 februari 2013 Betreft Voorstel van wet tot wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs (33 187)

Datum 4 februari 2013 Betreft Voorstel van wet tot wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs (33 187) a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Reglement Keuzedelen schooljaar Verplicht onderdeel van de opleiding en een verrijking van de kwalificatie

Reglement Keuzedelen schooljaar Verplicht onderdeel van de opleiding en een verrijking van de kwalificatie Reglement Keuzedelen schooljaar 2016 2017 Verplicht onderdeel van de opleiding en een verrijking van de kwalificatie Gepubliceerd op 15 november 2016 Vestiging mbo Alkmaar Directeur en voorzitter van de

Nadere informatie

Docentendag Afbouw 18 april 2016

Docentendag Afbouw 18 april 2016 Docentendag Afbouw 18 april 2016 Programma Introductie Verhoeven Tools & Safety Actualiteiten vanuit onderwijs en examinering Nieuwe leermiddelen in Studeo Skills Netherlands Rondleiding Verhoeven Tools

Nadere informatie

Doorstromen met keuzedelen. augustus 2015

Doorstromen met keuzedelen. augustus 2015 Doorstromen met keuzedelen augustus 2015 DOORSTROMEN MET KEUZEDELEN AUGUSTUS 2015 1 Doorstromen met keuzedelen Inleiding 3 Kaders Keuzedeelverplichting Aanbodverplichting Aanvullende diplomavoorwaarde

Nadere informatie

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken FoV en HKS en LOB Aanknopingen zoeken Schoolomgeving anno 2014 Focus op Vakmanschap is de meest ingrijpende verandering sinds invoering WEB Splitsing invoering in doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

1. Wat is beroepspraktijkvorming

1. Wat is beroepspraktijkvorming 1. Wat is beroepspraktijkvorming De opleiding die je nu volgt bestaat uit twee delen: beroepspraktijkvorming en onderwijs op school. Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra leer je

Nadere informatie

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN WHITEPAPER Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding in het kader van de herziene kwalificatiestructuur niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen.

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Herziene kwalificatiestructuur Erkennen van leer- en werkervaring Wat kunnen zij voor elkaar betekenen?

Herziene kwalificatiestructuur Erkennen van leer- en werkervaring Wat kunnen zij voor elkaar betekenen? Herziene kwalificatiestructuur Erkennen van leer- en werkervaring Wat kunnen zij voor elkaar betekenen? Annet Feijen Servicepunt examinering mbo Erika Spoelma Graafschap College Wat gaan we doen? Herziene

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1

Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1 Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1 Keuzedelen Facts and figures Inleiding 3 Karakteristieken van keuzedelen Soorten keuzedelen Keuzedeelverplichting en de omvang van keuzedelen Keuzedelen kennen

Nadere informatie

Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap. De nieuwe benadering van onderwijstijd

Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap. De nieuwe benadering van onderwijstijd Onderwijstijd onder Focus op Vakmanschap De nieuwe benadering van onderwijstijd Titel : Nota onderwijstijd Project/Werkgroep : Auteur(s) : Heleen Beurskens Pierre Veelenturf Luud Bochem Rini Romme In overleg

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475 Examenplan Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: 25491 en 25475 Niveaus en 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier herziene

Nadere informatie

Grip op de herziening!

Grip op de herziening! Herziening MBO Grip op de herziening! De implementatievraagstukken van de herziening in beeld 1 Grip op de herziening! 1 augustus 2016 is het zover! Alle mbo-studenten die starten in een nieuwe opleiding

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Entree/niveau 1 - crebonr. 25252 Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1 jaar Vastgesteld door het bevoegd

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Entree/niveau 1 - crebonr. 25252 Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Cohort: 2019-2020 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1 jaar Vastgesteld door het bevoegd

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

Studiegids. Opleiding Verzorgende IG, uitstroom VVT, Blended Learning

Studiegids. Opleiding Verzorgende IG, uitstroom VVT, Blended Learning Studiegids Opleiding Verzorgende IG, uitstroom VVT, Blended Learning 1 Versie: 2014-2015 Opleiding: Opleiding Verzorgende IG, uitstroom VVT Niveau opleiding: niveau 3 Leerweg: 3 de leerweg Nominale opleidingsduur:

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures november 2014 1

Keuzedelen Facts and figures november 2014 1 Keuzedelen Facts and figures november 2014 1 Keuzedelen Facts and figures Inleiding 3 Karakteristieken van keuzedelen Soorten keuzedelen Keuzedeelverplichting en de omvang van keuzedelen Keuzedelen kennen

Nadere informatie

Beveiliger BBL niv. 2

Beveiliger BBL niv. 2 Beveiliger BBL niv. 2 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging Nummer kwalificatiedossier 23161

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Niveau 2 Kok - crebonr. 25180 Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1-2 / 2-3 jaar Niveau 3 Zelfstandig werkend kok - crebonr. 25182 Vastgesteld door het

Nadere informatie

Procesmodel. Onderwijstijd in Control. Barneveld, 18 september 2014

Procesmodel. Onderwijstijd in Control. Barneveld, 18 september 2014 Procesmodel Onderwijstijd in Control Barneveld, 18 september 2014 Agenda Samenvatting regelgeving onderwijstijd Procesmodel onderwijstijd Wat kun/moet je doen om in control te zijn op onderwijstijd - Eisen

Nadere informatie

Het jaar van de waarheid. Eric Jongepier

Het jaar van de waarheid. Eric Jongepier Het jaar van de waarheid Eric Jongepier Het jaar van de waarheid! Agenda Mini-quiz Wat was al bekend? Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling Grip op de herziening: implementatievraagstukken

Nadere informatie

Keuzedelen KEUZEDELEN FACTS AND FIGURES JULI 2015

Keuzedelen KEUZEDELEN FACTS AND FIGURES JULI 2015 Keuzedelen Facts and figures juli 2015 1 Keuzedelen Facts and figures Inleiding 3 Karakteristieken van keuzedelen Soorten keuzedelen Keuzedeelverplichting en de omvang van keuzedelen Keuzedelen kennen

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Zorgcampus Rotterdam BV Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 30NZ Onderzoeksnummer : 294248 Datum onderzoek : 19 oktober 2017 Datum vaststelling : 14 december 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Herziening mbo Het gaat sneller dan we denken. Rini Romme februari 2017

Herziening mbo Het gaat sneller dan we denken. Rini Romme februari 2017 Herziening mbo Het gaat sneller dan we denken Rini Romme februari 2017 Nieuwe baan: zorgkapper Nieuwe baan: zorgkapper Verzorgingshuizen Het wekelijkse uitje Een vertrouwensband Signaleringsfunctie ( Hoe

Nadere informatie

Servicedocument. De 850-urennorm. Extra

Servicedocument. De 850-urennorm. Extra Servicedocument De 850-urennorm Extra Titel : Servicedocument De 850-urennorm Auteur(s) : Heleen Beurskens MBO Raad : Henrica van Erpweg 2 Postbus 196 3730 AD De Bilt T: 030 221 98 11 E: info@mboraad.nl

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Entree/niveau 1 - crebonr. 25252 Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1-2 jaar Vastgesteld door het bevoegd

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 september 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs

Nadere informatie

Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien!

Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien! Keuzedelencarrousel u kiest, wij draaien! Certificaten en keuzedelen Stapelen en de keuzedeelverplichting Examinering van keuzedelen Niet-gekoppelde keuzedelen: hoe organiseer is dat? Vragen / knelpunten

Nadere informatie

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan (25261) examenplan en diplomavereisten Assistent verkoop/retail (P5) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25257 (25261) Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau 1 Geldig

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme. Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Informatiemedewerker 90621 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Nog niet vastgesteld! Concept! Voorwoord Beste

Nadere informatie

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 Fietstechnicus 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Fietstechniek Nummer kwalificatiedossier 23105 Kwalificaties

Nadere informatie

Korte inhoud van de wet doelmatige leerwegen en modernisering bekostiging

Korte inhoud van de wet doelmatige leerwegen en modernisering bekostiging In haar nieuwsbrief van 19 september 2013 gaat de directie Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie van het ministerie van OCW in op de gevolgen van de Wetswijziging Doelmatige leerwegen MBO en modernisering

Nadere informatie

Inleiding Artikel 1 Procedure aanvraag vrijstelling van examinering Artikel 2 Vrijstelling bij instroom andere onderwijsinstelling...

Inleiding Artikel 1 Procedure aanvraag vrijstelling van examinering Artikel 2 Vrijstelling bij instroom andere onderwijsinstelling... Regeling Vrijstelling van Examinering Schooljaar 2017-2018 Stichting Regionaal Opleidingencentrum Arnhem Handelsnaam: Rijn IJssel Postbus 5162 6802 ED Arnhem 0263129000 info@rijnijssel.nl KvK nr.: 41053084

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (P7) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Assistent Uitstroom crebo 25252, 25260 Kwalificatiedossier Entree Instroom crebo 23110/23192 Domein Domein crebo 0 Versiejaar KD 1-8-2016 Niveau

Nadere informatie

JaapJan Vroom & Erik Mondriaan

JaapJan Vroom & Erik Mondriaan Kennisnet: Mieke van Keulen SaMBO ICT: Paul van Uffelen Deltion College: JaapJan Vroom & Erik Mondriaan Er waait een nieuwe wind Mijn visie is dat het primair aan de school is om te bepalen wat goed onderwijs

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Amice

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Amice KWALITEITSONDERZOEK MBO Amice Plaats : Barneveld BRIN nummer : 24YG Onderzoeksnummer : 294261 Datum onderzoek : 12 december 2017 Datum vaststelling : 14 februari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Conclusie

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Medewerker veehouderij Crebocode: 25432 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, geldig vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Brood en Banket. Zelfstandig werkend banketbakker Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Brood en Banket Zelfstandig werkend banketbakker 95748 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Host 94120 Niveau 3 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel

Nadere informatie

Doorstromen met keuzedelen

Doorstromen met keuzedelen Doorstromen met keuzedelen mei 2017 1 2 Doorstromen met keuzedelen Inleiding 4 Kaders 4 Keuzedeelverplichting 5 Aanbodverplichting 5 Aanvullende diplomavoorwaarde 6 Aanvullende diplomavoorwaarde, keuzedeelverplichting

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij. Crebocode: 25470

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij. Crebocode: 25470 Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij Crebocode: 25470 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Doorstromen met keuzedelen

Doorstromen met keuzedelen Doorstromen met keuzedelen januari 2016 1 Leeswijzer basismateriaal Herziening Deze leeswijzer geeft inzicht in het basismateriaal van Herziening MBO over keuzedelen. Het is een overzicht van de (volgens

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Crebo 23068 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Doktersassistent Uitstroom crebo 25473 Kwalificatiedossier Doktersassistent Instroom crebo 23180 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258

Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving. Crebocode: 25258 Examenplan entreeopleiding: Assistent plant of (groene) leefomgeving Crebocode: 25258 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling School voor BFHTSV Kwalificatiedossier : Particuliere beveiliging Crebonummer : 23161 Opleiding : Beveiliger Crebonummer : 25407 Niveau : 2 Leerweg : BBL Opleidingsduur : 1

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Niveau 2 Kok - crebonr. 25180 Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1-2 / 2-3 / 3 jaar Niveau 3 Zelfstandig werkend kok - crebonr. 25182 Niveau 4 Gespecialiseerd

Nadere informatie

Van aanbod tot uitvoering

Van aanbod tot uitvoering HKS - keuzedelen Implementatie bij ROC van Twente Van aanbod tot uitvoering Versie 7, 28 september 2015, PT 2 Vier kernvragen # Vraag 1. Hoeveel keuzedelen? Ruimte van keuze en keuzevrijheid 2. Wanneer

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport, bewegen en gezondheid (P3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport, bewegen en gezondheid (P3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator Uitstroom crebo 25413 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap. Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW

Focus op Vakmanschap. Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW Focus op Vakmanschap Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW Focus op Vakmanschap (FoV) in perspectief Inhoud/Kernpunten FoV en Regeerakkoord Onderwijstijd Entreeopleidingen Bekostiging

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden

Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden Onderwijsovereenkomst / algemene voorwaarden 1. Aard van de overeenkomst 1.1. De algemene voorwaarden vormen samen met opleidingsblad(en) de onderwijsovereenkomst als bedoeld in artikel 8.1.3. van de Wet

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Niveau 2 Gastheer/gastvrouw - crebonr. 25168 Kok - crebonr. 25180 Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 1-2 jaar Vastgesteld door het bevoegd gezag van

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek. Crebocode: 25456

Examenplan opleiding: Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek. Crebocode: 25456 Examenplan : Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek Crebocode: 25456 (en in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2017-2018 Leerweg BOL/ BBL Niveau 3 Datum opgesteld 8-5-17

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO Binnen de mbo-scholen van de Lentiz onderwijsgroep ontstaan vaak vragen over de voorwaarden waaraan vrijstellingen voor AVO-vakken

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakexpert voeding en technologie. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Vakexpert voeding en technologie. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Vakexpert voeding en technologie Crebocode: 25463 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg Niveau opleiding 4 Wettelijke

Nadere informatie

Manager Verkoop Reizen

Manager Verkoop Reizen Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Manager Verkoop Reizen 94100 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Concept niet vastgesteld Voorwoord Beste student,

Nadere informatie

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. Nota van toelichting Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. Algemeen 1. Inleiding De kwalificatiestructuur mbo wordt herzien met het oog op een betere inhoudelijke

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Dierenartsassistent paraveterinair Crebocode: 25577 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg Niveau opleiding 4

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Leidse Onderwijsinstellingen BV Plaats : Leiderdorp BRIN nummer : 24LK Onderzoeksnummer : 294249 Datum onderzoek : 24 oktober 2017 Datum vaststelling : 16 januari 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst)

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) KWALITEITSONDERZOEK MBO New School Routing Academy 90111 Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) December 2015 BRIN: 30KP Onderzoeksnummer: 286411 Onderzoek uitgevoerd: 07 december

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Summa Welzijn Kwalificatiedossier : Pedagogisch Werk Crebonummer : 2383 Opleiding : Onderwijsassistent Crebonummer : 25485 Niveau : 4 Leerweg : BBL Opleidingsduur : 3 jaar

Nadere informatie

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071

Hoofd Informatie niveau 4. crebo 94071 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Hoofd Informatie niveau 4 crebo 94071 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Raamwerk Dubbelkwalificering. Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg niveau 3. Btg ZWS

Raamwerk Dubbelkwalificering. Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg niveau 3. Btg ZWS Raamwerk Dubbelkwalificering Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg niveau 3 Btg ZWS Titel : Raamwerk Dubbelkwalificering Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg niveau 3 Project/Werkgroep : Dubbelkwalificering

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Vakexpert teelt en groene technologie. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Vakexpert teelt en groene technologie. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Vakexpert teelt en groene technologie Crebocode: 25534 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 4

Nadere informatie

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL

EXAMENPLAN 2018 Crebocode: Leerweg: BOL en BBL Opleiding: Verpleegkunde Niveau: 4 Opleidingsduur: 4800 SBU EXAMENPLAN 2018 Crebocode: 25480 Leerweg: BOL en BBL Cohort: 2018-2022 College: Welzijn en Gezondheid Team: Verpleegkunde Versienummer: 1.0 Datum:

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures januari

Keuzedelen Facts and figures januari Keuzedelen Facts and figures januari 2016 Leeswijzer basismateriaal Herziening Deze leeswijzer geeft inzicht in het basismateriaal van Herziening MBO over keuzedelen. Het is een overzicht van de (volgens

Nadere informatie

Examenperiode. Klokuren BPV. Klokuren school. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Examenperiode. Klokuren BPV. Klokuren school. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Aanbod keuzedelen schooljaar 2016-2017 Opleiding: verzorgende IG Mensen met niet-aangeboren hersenletsel K0067 1) Inventariseren van de (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften van de NAH-cliënt; 2)

Nadere informatie

Gezien de specifieke voorwaarden waaraan het MBO moet voldoen is de wens uitgesproken om tot een vergelijkbaar document te komen voor het MBO.

Gezien de specifieke voorwaarden waaraan het MBO moet voldoen is de wens uitgesproken om tot een vergelijkbaar document te komen voor het MBO. Servicedocument Onderwijstijd MBO Versie 1, november 2006 Agnes Jansen Inleiding In het voorjaar van 2006 is in opdracht van het Ministerie van OC &W een bliksemonderzoek gehouden naar de naleving van

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Verkoper. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Verkoper Crebocode: 25167 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding 2 Wettelijke eisen voor diplomering

Nadere informatie

Vrijstellingen en keuzedelen

Vrijstellingen en keuzedelen Vrijstellingen en keuzedelen Deze publicatie gaat in op vrijstellingen voor de examinering met en voor keuzedelen, en omvat een aantal beslisbomen. De publicatie kan gebruikt worden door leden van de examencommissie

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Crebocode: 25468

Examenplan opleiding: Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Crebocode: 25468 Examenplan opleiding: Bedrijfsleider paardensport en -houderij Crebocode: 25468 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2019-2020 Leerweg BOL/ BBL Niveau opleiding

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement

Onderwijs- en examenreglement Onderwijs- en examenreglement Opleiding: Kwaliteitsmedewerker niveau 4 crebonr. 25569 Cohort: 2018-2019 Leerweg: BBL Opleidingsduur: 3 jaar Vastgesteld door het bevoegd gezag van SVO vakopleiding food.

Nadere informatie

Keuzedeel: Code Doel keuzedeel*: Uren keuzedeel. Examenperiode. Klokuren BPV. Klokuren school. Praktijkorganisa tie TA

Keuzedeel: Code Doel keuzedeel*: Uren keuzedeel. Examenperiode. Klokuren BPV. Klokuren school. Praktijkorganisa tie TA Aanbod keuzedelen schooljaar 2016-2017 Aanvullende informatie over de keuzedelen/ examens volgt nog. Opleiding: Tandartsassistent Praktijkorganisa tie TA K0088 In het keuzedeel wordt specifiek aandacht

Nadere informatie

Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep)

Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep) Onderwijs- en regeling (OER) Helpende Zorg & Welzijn (speciale doelgroep) OPLEIDINGSGIDS 2015-2017 ARCUS COLLEGE Postbus 207, 6400 AE HEERLEN Opleiding Crebocode Niveau Leerweg Kwalificatie -dossier Cohort

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling School voor Kwalificatiedossier : Medewerker steriele medische hulpmiddelen Crebonummer : 25053 Niveau : 3 Leerweg : BBL Opleidingsduur : 2 jaar Cohort 1 : 2016 1. 1 maart

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling School voor Kwalificatiedossier : Dienstverlening Crebonummer : 23189 Opleiding : Medewerker facilitaire dienstverlening Crebonummer : 25499 Niveau : 2 Leerweg : BBL Opleidingsduur

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures mei

Keuzedelen Facts and figures mei Keuzedelen Facts and figures mei 2016 Leeswijzerbasismateriaal Dezeleeswijzergeeftinzichtinhet basismateriaal vanherzieningmbooverkeuzedelen.hetiseenoverzichtvande(volgens ons)belangrijkstepublicaties.alsjedezepublicatiesdoorgenomenhebt,hebjeeenstevigebasisomindeschoolaandeslag

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Instroom crebo 23068 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 juli 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs verandert

Nadere informatie