UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO"

Transcriptie

1 UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO Utrecht: Prettig wonen, goed bereikbaar Wie woont en werkt in Utrecht in omgeving zal het beamen: het is er goed toeven. Rustig verscholen wonen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug of juist middenin de drukte van de bruisende binnenstad; in Utrecht kan het allemaal. Voeg daar aan toe de centrale ligging, de goede bereikbaarheid, het uitgebreid culturele aanbod en de vele recreatiemogelijkheden in en om de stad en de keuze voor Utrecht is snel gemaakt. Volgens de Europese Commissie is Utrecht de meest concurrerende regio van Europa*. Daarmee voert Utrecht een lijst aan van 271 regio's en laat daarmee bijvoorbeeld Amsterdam, Londen en Parijs achter zich. Utrecht scoort hoog in de ranking van het Joint Research Center op maatstaven als innovatie, kwaliteit van de instellingen, infrastructuur (inclusief digitale netwerken), gezondheidszorg en menselijk kapitaal. De index geeft een uitstekend inzicht in de positie en de mogelijkheden van de Utrechtse regio, zowel op de korte als op de langere termijn. Het Utrecht Science Park en de Utrechtse regio zijn goed ingebed in een breder nationaal en internationaal verband. Zo is er een strategische samenwerking met de TU Eind - hoven. Ook is sprake van een intensieve samenwerking met de Life Sciences-parken van Leiden en Amsterdam en met de campussen van Delft/Rotterdam en Wageningen UR voor activiteiten rond duurzaamheid. Met Climate-KIC wordt invulling gegeven aan gezamenlijke internationale profilering op de gebieden bio-based economy en water. * Onderzoek Joint Research Centre Europese Commissie 2010

2 FACTS & FIGURES bedrijven: >60, waarvan >30 in Life Sciences Medewerkers: Dagelijks > medewerkers Studenten: Dagelijks > studenten Oppervlakte: Ruim 300 ha Incubator: Alexander numan gebouw, Martinus van Geunsgebouw UtrechtInc: >20 starters zijn gehuisvest in UtrechtInc Studentenhuisvesting: >2000 studentenwoningen, met groei naar 5000 Faciliteiten: Horeca, winkels, sportaccommodaties, kinderopvang, gezondheidszorg, personeelsdiensten en zalenverhuur. bereikbaarheid: Vanaf CS elke 3 minuten bus naar USP, directe afrit vanaf snelweg (A28) Life Sciences bedrijven Agamyxis b.v. AQTIS Medical bioceros b.v. Campus Recruitment Cor Life Sciences b.v. Crimsonbase b.v. Cristal Delivery Crossbeta biosciences b.v. Danone (2012) Delta Phenomics b.v. Elana b.v. Genmab b.v. Genome Diagnostics b.v. Genome Products b.v. Invisios InteRnA technologies b.v. Merus biopharmaceuticals b.v. Milabs neurophyxia neural navigator Octopus b.v. Orac Europe b.v. PanGenetics b.v. Phytogenix b.v. Podiceps b.v. Rna b.v. Topselect Trajectum Pharma b.v. Thuja Capital U-cytech U-Diagnostics b.v. U-Protein Express b.v. Utrecht Holdings Instituten/kennisinstellingen Artemis Centraal bureau Schimmel Cultures Deltares Hogeschool Utrecht Hubrecht Institute Immuno Valley IRAS MKb-loket netherlands Proteomics Center Pontes Medical SROn Stichting Incubator TnO Universitair Medisch Centrum Utrecht Universiteit Utrecht Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid Utrecht Life Sciences Utrecht Valorisation Centre DIT PROJECT UTRECHT SCIEnCE PARK IS MEDE GEFInAnCIERD MET STEUn VAn HET EUROPEES FOnDS VOOR REGIOnALE OnTWIKKELInG VAn DE EUROPESE COMMISSIE HET IS EEn SAMEnWERKInGSVERbAnD TUSSEn UnIVERSITEIT UTRECHT, HOGESCHOOL UTRECHT, UnIVERSITAIR MEDISCH CEnTRUM UTRECHT, GEMEEnTE UTRECHT En PROVInCIE UTRECHT.: 2011 Foto s: Gemeente Utrecht, Genmab b.v., Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht Ontwerp: WAT ontwerpers Utrecht Science Park Alexander numangebouw Yalelaan CM Utrecht info@utrechtsciencepark.nl T +31 (0) MORE THAN JUST A LOCATION

3 KLOPPEND HART VAN EUROPA'S MEEST COMPETITIEVE REGIO

4 DE KRACHT VAN UTRECHT PARK Het Utrecht Science Park vormt de spil in een netwerk van kennisintensieve bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht. De kracht van het Utrechtse onderzoek rust op twee pijlers: Life Sciences en Duurzaamheid. Het zijn de twee thema s waarin Utrecht excelleert. Partners Het Utrecht Science Park is een samen - werkingsverband tussen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht. Het centraal gelegen Utrecht Science Park is het kloppend hart van nederland. Universiteit, Hogeschool, UMC, gemeente en provincie Utrecht vormen gezamenlijk de stevige basis voor een bloeiende samenwerking op gebieden Life Sciences en Duurzaamheid. De Utrechtse regio is internationaal sterk. De Universiteit Utrecht behoort tot de top 50 van de wereld en het Utrechtse onderzoek is internationaal toonaangevend. De Utrechtse regio is bovendien door de Europese Commissie tot de meest competitieve van Europa uitgeroepen. Tientallen organisaties floreren vanuit hun basis in het Utrecht Science Park. Op de campus zelf zijn dat bedrijven en instituten als Danone, Genmab, TnO, Deltares, Hubrecht Institute en SROn. Direct in de omgeving van de campus bevinden zich het KnMI en het RIVM. De netwerkfunctie van Utrecht Science Park strekt zich dan ook uit tot ver buiten de campus. Gemeenten als bunnik, Zeist, Houten, de bilt en Amersfoort zijn satellieten waarmee steeds intensiever wordt samengewerkt. Het Utrecht Science Park spitst zich toe op twee thema's die beide bijdragen aan een betere kwaliteit van leven in alle opzichten: Life Sciences en Duurzaamheid. De kennis en expertise van de partners en aanwezige bedrijven en organisaties gecombineerd met state of the art laboratoria en andere cruciale faciliteiten creëren de perfecte basis voor topprestaties in onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Dankzij de heldere keuze voor deze twee thema's en de ambities om daarbinnen tot de top te behoren weet het Utrecht Science Park zich nationaal en internationaal sterk te positioneren.

5 LIFE Het Utrechtse Life Sciences onderzoek, zowel fundamenteel als klinisch, behoort tot de internationale top. binnen het Utrecht Science Park ligt de nadruk op twee thema's die van groot belang zijn voor onze samenleving: 'Public Health' en 'Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells'. De Life Sciences in Utrecht concentreren zich rondom Public Health en Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells Utrecht excelleert in de Life Sciences. In Utrecht bevinden zich op een relatief klein oppervlak alle belangrijke spelers: een universitair ziekenhuis, een kinderziekenhuis, een bèta- en geneeskundefaculteit en de enige faculteit diergeneeskunde in nederland. Daarnaast zijn er nog het Hubrecht Institute, een internationaal topcentrum voor fundamenteel onderzoek; het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en tientallen andere partijen waaronder Genmab, TnO, Glaxo SmithKline, Merus biopharmaceuticals en Crossbeta biosciences. In Utrecht staan twee onderwerpen centraal: Public Health en Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells. Speerpunt binnen Public Health is o.a. het onderzoek naar zoönosen ziekten die van dier op mens overgaan. Deze groep ziekten vormt een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid overal ter wereld en is tevens een bron van grote economische schade. Daarnaast omvat Public Health onderzoek naar aandoeningen aan het vaatstelsel, gezondheidsrisico s van stoffen in het milieu en immunologische aandoeningen zoals allergieën. binnen Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells ligt de nadruk op de biologie van kanker en stamcellen en het klinisch gebruik van stamcellen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingmethoden. De Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Hogeschool Utrecht en voedingsconcern Danone hebben gezamenlijk Utrecht Life Sciences opgezet, een initiatief dat Life Sciences kennis en expertise bundelt. Door strategische samenwerking mogelijk te maken tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid wil Utrecht Life Sciences als katalysator fungeren voor innovatie op het gebied van de humane en veterinaire geneeskunde. De strategische partners in onderwijs, onderzoek en ondernemerschap zijn gevestigd op, of in de directe nabijheid van, het Utrecht Science Park. De centrale rol van universiteit, hogeschool en het universitair medisch centrum op Utrecht Science Park zorgt voor een grote, gevarieerde en dynamische studenten - populatie. Deze jonge hoopopgeleide mensen vormen een belangrijke en aantrekkelijke workforce voor de verschillende Life Sciences bedrijven en instituten.

6 Elmo Wissing, Project Director, Danone Research - Centre for Specialised Nutrition Utrecht Science Park is een uitstekende thuisbasis voor ons onderzoek in babyvoeding en medische voeding. Het biedt een optimale combinatie van software en hardware : centraal gelegen, state-ofthe-art expertise, en een multi-disciplinaire omgeving die een uitstekende voedingsbodem is voor de life-science innovaties van de toekomst. Hans Clevers Directeur Hubrecht Institute Excellent presteren. Dat is de voorwaarde voor een internationale toppositie. De Utrechtse Life Sciences zijn daarvan een voorbeeld bij uitstek.

7 Jacqueline Cramer Directeur Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid De partners van het Utrecht Science Park dragen zowel bij aan actuele oplossingen voor een fysieke duurzame omgeving als voor een duurzamere samenleving. Dat maakt het totaal van al deze partijen in Utrecht uniek en sterk. Bert Weckhuysen - Professor Inorganic Chemistry and Catalysis De olie raakt op, het klimaat verandert. Het Utrecht Science Park biedt een inspirerende omgeving om alternatieve energie en materialen op een duurzame manier te produceren. Jan van de Winkel, President & CEO Genmab In het Utrecht Science Park vind je het beste van twee werelden; enerzijds uitstekend fundamenteel onderzoek en anderzijds innovatief ondernemerschap, gericht op praktische toepassingen. Het succes van Genmab wordt mede bevorderd door deze stimulerende en dynamische omgeving.

8 DUURZAAMHEID Watermanagement, producten op basis van biomassa, kennis van klimaatverandering, alternatief energiegebruik en duurzame stedelijke ontwikkeling. Het zijn thema's die het Utrechtse sustainability onderzoek kenmerken. Onderscheidende thema's met een veelbelovende toekomst. Het hoge niveau van kennis en zelf ontwikkelde technologieën worden meteen ingezet en getest op het terrrein zelf, voordat het op de markt wordt gebracht. Op Utrecht Science Park komt een breed spectrum aan kennis en expertise op het terrein van Duurzaamheid samen. Hierbij gaat het om duurzaamheid in relatie tot zowel de fysieke omgeving als de samenleving. Deze breedte van het Utrechtse academisch en toegepast onderzoek is een krachtig onderscheidend kenmerk. Denk aan de aanwezigheid van geowetenschappen, bètawetenschappen, rechtsgeleerdheid en economie, en bedrijven als TnO en Deltares. De verschillende organisaties benaderen gezamenlijk vraagstukken onder de noemer People, Planet, Profit. Dat doen ze op een integrale manier. Of het nu gaat om klimaat-onderzoek, duurzame energie- en productietechnologieën, of duurzaam bouwen en wonen. In het project Catchbio werken onderzoekers van de universiteit en bedrijven als basf samen aan katalyse om toe te passen bij de omzetting van biomassa. In Utrecht wordt Climate-KIC gecoördineerd, een prestigieus internationaal onderzoeksprogramma naar klimaatverandering, water management, steden met lage CO2-uitstoot en het gebruik van biomassa als alternatief voor fossiele energie bronnen. Veel initiatieven komen samen in het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid van universiteit, TnO en Deltares, samen met partners in de regio zoals KnMI en KWR Watercycle Research Institute. In 2013 wordt het Gemeenschappelijk Milieulaboratorium van Universiteit Utrecht, TnO en Deltares opgeleverd. De Hogeschool Utrecht besteedt in al haar opleidingen aandacht aan Duurzaamheid binnen het programma 'De Omslag' en heeft expertise op het gebied van bouwen en wonen. De aanwezige kennis wordt nadrukkelijk praktisch ingezet: het is de drijfveer achter een duurzame Utrecht Science Park campus. nieuwe technologieën en concepten worden namelijk toegepast en getest op het terrein zelf, waarna het vervolgens in de markt wordt gezet. Een buitengewoon effectieve aanpak: kennis wordt gereed gemaakt voor de markt en het fysieke Utrecht Science Park wordt klimaatneutraal. bovendien is Utrecht als meest duurzame regio van nederland geïdentificeerd in de Rabobank Monitor 2010.

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit.

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit. Dames en heren, Graag heet ik u van harte welkom bij de opening van het Academisch Jaar 2013/2014. Met uw aanwezigheid vandaag geeft u nog eens blijk van uw bijzondere verbondenheid aan deze Universiteit,

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012

Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012 Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012 H.J. Kooij Utrecht Science Park De campustour startte op het Utrecht Science Park (USP)

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

#ziekenhuizen - #masterplan - #universitaironderwijs - #faciliteiten - #multifunctioneel

#ziekenhuizen - #masterplan - #universitaironderwijs - #faciliteiten - #multifunctioneel Maastricht UMC+ Wonen / Ziekenhuizen #ziekenhuizen - #masterplan - #universitaironderwijs - #faciliteiten - #multifunctioneel University Hospital Maastricht, een ruimteschip is geland! Het jongste universitaire

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

Where technology innovation creates business

Where technology innovation creates business Where technology innovation creates business Inhoudsopgave Ondernemen en kennis delen 2 Over Science Port Holland - Technopolis 4 Duurzaamheid 6 Faciliteiten 7 Ondernemen en kennis delen Dat is Science

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

De schakel tussen universiteit en markt

De schakel tussen universiteit en markt De schakel tussen universiteit en markt Erasmus MC Dr. Molewaterplein 50 3015 GE Rotterdam (010) 704 0 704 www.erasmusmc.nl Erasmus MC Incubator Rotterdam Rotterdam Science Tower, Marconistraat 16 3029

Nadere informatie

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3 PS2011MME05-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30-08-2011 Nummer PS: PS2011MME05 Afdeling : ECM Commissie : MME Registratienummer : 8096D8F2 Portefeuillehouder : Van Lunteren Titel

Nadere informatie

Utrecht Science Park. directeur-bestuurder

Utrecht Science Park. directeur-bestuurder Utrecht Science Park directeur-bestuurder Profiel met betrekking tot de positie 'directeur-bestuurder' bij Utrecht Science Park te Utrecht Algemeen Utrecht Science Park (USP) staat voor: onderwijs, onderzoek,

Nadere informatie

Bedrijfsruimte op hoog niveau

Bedrijfsruimte op hoog niveau Bedrijfsruimte op hoog niveau Mercator: interactie tussen universitair toptalent en innovatieve ondernemers Mercator Science Park is als publiek-privaat initiatief ontstaan in het midden van de jaren negentig.

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Nieuw Danone Innovation Centre

Nieuw Danone Innovation Centre Nieuw Danone Innovation Centre Waarom Utrecht en wat zal het brengen voor de regio Regiodag Utrecht, 16 september 2011 Elmo Wissing, Project Director Danone Nieuwbouw Nieuw Danone Innovation Centre in

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Welcome. the future. Future Center Wageningen

Welcome. the future. Future Center Wageningen Welcome to the future Future Center Wageningen Welcome to the Future Op een historische plek in Nederland, het voormalig stadion De Wageningse Berg, wordt gewerkt aan een uniek concept. Een concept dat

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Bedrijfsruimte op hoog niveau

Bedrijfsruimte op hoog niveau Bedrijfsruimte op hoog niveau Mercator: interactie tussen universitair toptalent en innovatieve ondernemers Mercator Science Park is als publiek-privaat initiatief ontstaan in het midden van de jaren negentig.

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

INCUBATOR HEALTH INNOVATION CAMPUS

INCUBATOR HEALTH INNOVATION CAMPUS HEALT OVAT CAMP MMC INCUBATOR Máxima Medisch Centrum ontwikkelt voor startende bedrijven in de health-sector de MMC Incubator. Startups ontmoeten elkaar en profiteren van de directe nabijheid van medische

Nadere informatie

BRAND NEW ID UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM

BRAND NEW ID UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM 30.11.2016 THEMA STORY MERKWAARDEN Ons Utrecht DNA. Wat ons gedrag bepaalt. Bright Inspiring Welcoming Connecting slim, smart vitaal persoonlijk verbinden innovatief

Nadere informatie

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development

Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Linco Nieuwenhuyzen Adviseur Strategie Brainport Development Brainport Development ontwikkelingsmaatschappij nieuwe stijl Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid Strategie-ontwikkeling-uitvoering

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

De droom van... Tijs Breukink. Lid Raad van Bestuur Wageningen UR TEKST: EDITH DE WIT FOTOGRAFIE: LILIAN VAN ROOIJ

De droom van... Tijs Breukink. Lid Raad van Bestuur Wageningen UR TEKST: EDITH DE WIT FOTOGRAFIE: LILIAN VAN ROOIJ De droom van... Tijs Breukink Lid Raad van Bestuur Wageningen UR TEKST: EDITH DE WIT FOTOGRAFIE: LILIAN VAN ROOIJ 12 MAGAZINE APRIL 2016 De droom van Planning maakt het mogelijk om doelen te bereiken,

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl 5 jaar in beeld www.lifesciencesatwork.nl Het LifeSciences@work programma Innovaties in de Life Sciences kunnen grote impact hebben voor de samenleving. Het LifeSciences@work programma helpt startende

Nadere informatie

BUILD TO INNOVATE. 2 Dare to Innovate. Informatietechnologie

BUILD TO INNOVATE. 2 Dare to Innovate. Informatietechnologie DARE TO INNOVATE BUILD TO INNOVATE 2 Dare to Innovate 3 Dare to Innovate KERNGETALLEN IT DIENSTEN Universiteit 9 faculteiten 8 diensten 23.000 studenten 4.000 medewerkers 1.500 onderzoekers 4.000 gasten

Nadere informatie

3.1 Rijksbeleid. 3.2 Provinciaal beleid. Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

3.1 Rijksbeleid. 3.2 Provinciaal beleid. Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte Hoofdstuk 3 Beleidskader 3.1 Rijksbeleid Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) van kracht geworden. In het SVIR is de visie van de

Nadere informatie

PS2010MME Datum : 24 augustus 2010 Nummer PS :PS2010MME10 Afdeling : MIL Commissie : MME. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag.

PS2010MME Datum : 24 augustus 2010 Nummer PS :PS2010MME10 Afdeling : MIL Commissie : MME. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. PS2010MME10-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 24 augustus 2010 Nummer PS :PS2010MME10 Afdeling : MIL Commissie : MME Registratienummer : 2010INT262621 Portefeuillehouder : De Jong

Nadere informatie

Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s

Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s Excellente partnerschappen binnen Europa: de KIC s Martin Bakker, 18 februari 2014 Eind 2014 gaan twee nieuwe Europese samenwerkingsverbanden van start. Verspreid over Europa zullen universiteiten, kennisinstellingen,

Nadere informatie

Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl

Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl Het CMI NEN wordt opgericht door drie initiatiefnemers: UT, Siemens en UMCG/RUG Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl Matchmaking Event Prof.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 477 Geneesmiddelenbeleid 33 009 Innovatiebeleid Nr. 540 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Verklaring van Belangen

Verklaring van Belangen Verklaring van Belangen Algemeen Titel(s) Prof. Dr. Voornaam Ludo J. Tussenvoegsels Achternaam Functie Hellebrekers X voorzitter O lid Korte omschrijving huidige werkzaamheden Sinds 18 december 2014 lid

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut

Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014. Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Verslag van uitgeoefende activiteiten in 2014 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut UITNODIGING Bestuursleden, Ambassadeurs, Young Ambassadors, Vrienden en Donateurs: bedankt! 2 Het Hubrecht Instituut

Nadere informatie

FlexCentraal Bilthoven

FlexCentraal Bilthoven FLEXIBEL WERKEN & VERGADEREN FlexCentraal, inspired by Seats2meet.com is een nieuw initiatief op het gebied van flexibel werken&vergaderen. Een ruim opgezette locatie midden in Bilthoven waar veel ruimte

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Economische ontwikkeling in regio's met concentratie topsectoren,

Economische ontwikkeling in regio's met concentratie topsectoren, Economische ontwikkeling in regio's met concentratie topsectoren, 2012-2014 Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

Food als middel punt

Food als middel punt Food als middel punt Food als middel punt Midden in het kennishart van FoodValley ligt het Food&Businesspark Ede: dé groene locatie voor voedselproducerende en -verwerkende bedrijven. Het F&BP ligt in

Nadere informatie

werk maken van een groene economie

werk maken van een groene economie Groen onderwijs 2013 2011 VMBO groen 34.472 MBO 30.060 8.891 WO 6.456 onderwijsgroep CONTACT Wilt u meer weten over het groene onderwijs? Neem dan contact op met de Groene Kennis Coöperatie, het innovatieplatform

Nadere informatie

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG!

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG! Foodproductiecentrum Nijkerk kwalitatieve woningen aantrekken internationale centrum voor arbeidsmobiliteit internationale R&D BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN! FoodValley is uitgegroeid tot een aantrekkelijke,

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE Partijen 1. Namens de onderwijsinstellingen: a. Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertegenwoordigd door mevrouw J. Louisa- Muller, ; b. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Nadere informatie

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G.

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

De spil. in open innovatie

De spil. in open innovatie De spil in open innovatie Allesomvattend! Pivot Park is een hechte community van tientallen bedrijven in de life sciences. Samen omvatten we het gehele speelveld van farmaceutische R&D. Van target discovery

Nadere informatie

Kenniscentrum Risicomanagement

Kenniscentrum Risicomanagement Deskundigheid op het gebied van veiligheid High Tech Human Touch Samenwerking Het is de ambitie van het om opdrachtgevers, zoals bedrijven, overheden, nationale en internationale organisaties, te ondersteunen

Nadere informatie

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Impact van publieke financieringsinstrumenten, #HWI2016 - Inspiratielunch MKB-kredietverlening Trends, rol overheid Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap, Ministerie

Nadere informatie

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen:

Economische kracht van de maritieme sector in de Zuidvleugel (van tweede Maasvlakte tot Gorinchem) verder versterken door inzet op vier lijnen: Bijlage 1B behorend bij Voortgangsrapportage vragen Economie door gemeenten MKB: overzicht initiatieven MKB-kennisinstellingen Naam project Maritime Delta Economische kracht van de maritieme sector in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Clean Tech Delta. Innovative solutions to climate and energy challenges

Clean Tech Delta. Innovative solutions to climate and energy challenges Clean Tech Delta Innovative solutions to climate and energy challenges De New Green Deal voor innovatie en schone technologie in de regio Rotterdam-Delft Clean Tech Delta gezamenlijk innovatie en schone

Nadere informatie

Universitaire Campus Venlo

Universitaire Campus Venlo Universitaire Campus Venlo Kennis/As Limburg Noordelijkste campus in de kennis/as plannen Ook de kleinste Universitaire campus binnen brede Greenport campus Universitaire Campus Venlo Doel bij te dragen

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Onderwijs en Onderzoek

Onderwijs en Onderzoek Onderwijs en Onderzoek Albert Scherpbier Maastricht University Medical Centre Eenheid onderwijs en onderzoek Ja er is een probleem In de UMC s gaat het ook nog over patiëntenzorg Probleem heeft te maken

Nadere informatie

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking FNWI- FEW/FALW, versie april 2015 Eén gedeeld uitgangspunt

Nadere informatie

FOODVALLEY ECONOMISCHE TOPREGIO

FOODVALLEY ECONOMISCHE TOPREGIO FOODVALLEY ECONOMISCHE TOPREGIO VAN DENKEN NAAR DOEN In 2011 was FoodValley nog een abstract begrip met de wens én potentie om uit te groeien tot een krachtige, vitale en duurzame regio. De afgelopen jaren

Nadere informatie

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland ENERGY INNOVATION PARK Ruimte voor innovatie en groei Uw bedrijf tussen internationale spelers in de energie branche. Kavels te koop tussen 2.000 en 27.000 vierkante

Nadere informatie

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten

Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020. Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Uitvoeringskader Watertechnologie 2014-2020 Bijlage Succesvolle watertechnologieprojecten Overzicht succesvolle waterprojecten Vanaf 2000 wordt in Fryslân gewerkt aan de ontwikkeling van het watertechnologiecluster

Nadere informatie

Geacht College van onze gemeente Winsum,

Geacht College van onze gemeente Winsum, Geacht College van onze gemeente Winsum, Betreft: Advies over concept Jaarplan 2013/2014 Lokaal Gezondheidsbeleid, uitvoeringsprogramma december 2013 van de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid, Gezondheid, welzijn

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bevindingen Erasmus Innovatiemonitor Zorg Eindhoven, 5 oktober 2012 TOP INSTITUTE INSCOPE

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Leiden, stad van ontdekkingen. Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad

Leiden, stad van ontdekkingen. Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad Leiden Kenniscampus Leiden, stad van ontdekkingen Han Nijssen Beleidsstrateeg/Programmamanager Leiden Kennisstad Ontwikkelingsvisie 2030 Leiden, Stad van Ontdekkingen 3 Leiden, internationale kennisstad

Nadere informatie

Informational Governance

Informational Governance Story Informational Governance Juli 2013 Nog niet zo heel lang geleden voltrokken veranderingen in de maatschappij zich volgens logische, min of meer vaste patronen. Overheden, bedrijven, wetenschappers,

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

Instituut Applied Sciences

Instituut Applied Sciences Instituut Applied Sciences VO-diner Dinsdag 30 oktober 2012 Presentatie Instituut Applied Sciences: Ruben Piek (commissie Instroom & Aansluiting) Campus Nijmegen (Kapittelweg) Welkom bij Techniek De wereld

Nadere informatie

Nota Universiteitsraad UR Aan : Universiteitsraad. Van : College van Bestuur. Opsteller : Leon van de Zande

Nota Universiteitsraad UR Aan : Universiteitsraad. Van : College van Bestuur. Opsteller : Leon van de Zande Nota Universiteitsraad UR nummer Corsanummer UR 14.115 14.30053 Aan : Universiteitsraad Van : College van Bestuur Opsteller : Leon van de Zande Onderwerp : Uitgangspunten valorisatie Status : ter bespreking

Nadere informatie

Convenant EBU en U10 regio

Convenant EBU en U10 regio Convenant EBU en U10 regio Doel De uitdaging van de regio Utrecht is om de groei te accommoderen en tegelijkertijd de hoge kwaliteit van leven en concurrentiekracht te blijven versterken. Door bundeling

Nadere informatie

One Health for Food 1H4F. Veilig voedsel produceren

One Health for Food 1H4F. Veilig voedsel produceren One Health for Food 1H4F Veilig voedsel produceren Kennis om veilig voedsel te produceren Publiek-privaat onderzoeksprogramma op dier- en volksgezondheidsgebied. Levert kennis op waarmee de veehouder rendabel

Nadere informatie

Hoe smart is t Stad?

Hoe smart is t Stad? Hoe smart is t Stad? Dat internet, computers en vele andere technologieën een belangrijke invloed hebben op onze samenleving is onweerlegbaar. Ook steden zijn steeds meer bezig met het toepassen van technologie.

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT

Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT Over ons - 2017 Onze visie INTERNATIONALE ONDERZOEKSUNIVERSITEIT Innovatief, intercultureel, internationaal. De Universiteit Leiden speelt een zichtbare rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde wo bedrijfskunde Goede managers komen altijd aan de bak, ook in tijden van crisis. Maar nu het herstel tegen lijkt te vallen moet je wel voorbereid zijn op verrassingen. Veel bedrijfskunde-opleidingen

Nadere informatie

Universiteit Leiden. John Kroes 12 mei 2017

Universiteit Leiden. John Kroes 12 mei 2017 Universiteit Leiden John Kroes 12 mei 2017 In Leiden en Den Haag Leiden Nederland Amsterdam Den Haag Eerste Universiteit van Nederland Opgericht door Willem van Oranje in 1575 Als beloning voor verzet

Nadere informatie

5 JAAR SAMENWERKEN MET IMPACT

5 JAAR SAMENWERKEN MET IMPACT 5 JAAR SAMENWERKEN MET IMPACT UTRECHT OOST / SCIENCE PARK 5 JAAR SAMENWERKEN MET IMPACT UTRECHT OOST / SCIENCE PARK INVESTEREN IN BRUISEND SCIENCE PARK Utrecht Oost / Science Park, kortweg USP, ontwikkelt

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen Ons wereldbeeld ???!!! Intussen in Trends en ontwikkelingen >9 mld mensen!!!!! Wat betekent dit? Kernvraag Hoe zorgen we voor een blijvend goed leefklimaat voor onze burgers? Wonen, werken, welzijn

Nadere informatie

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r biodiversiteitonderzoek NCB Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten Nederlands Centrum voor Biodiversiteitonderzoek

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Is biomedische wetenschappen studeren in Nijmegen misschien iets voor jou? Ik wil relevant zijn: bijdragen aan de gezondheid van mensen Gezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een online platform voor duurzaamheid in de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP

DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP DE DEFINITIEVE TEKST VAN DIT RAADSVOORSTEL KUNT U VINDEN IN HET RAADSINFORMATIESYSTEEM OP www.leiden.nl/raad RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit 14.0876 d.d.:7-10-2014 Naam programma: Economie en Toerisme

Nadere informatie

Studiereis Nederland. 6, 7 en 8 februari op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land

Studiereis Nederland. 6, 7 en 8 februari op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land Studiereis Nederland 6, 7 en 8 februari 2019 op expeditie naar de mooiste onderwijsinnovaties, campussen en good practice PPS-en van het land Voorlopig programma Katapult studiereis 6,7 en 8 februari 2019

Nadere informatie

HET GEHEIM VAN UTRECHT. Meest competitieve regio van Europa TWEEMAAL WINNAAR. EU Regional Competitiveness Index 2013

HET GEHEIM VAN UTRECHT. Meest competitieve regio van Europa TWEEMAAL WINNAAR. EU Regional Competitiveness Index 2013 HET GEHEIM VAN UTRECHT TWEEMAAL WINNAAR EU Regional Competitiveness Index 213 Meest competitieve regio van Europa ONTDEK DE KRACHT VAN UTRECHT Kennisinstellingen met een wereldwijde reputatie, een uitzonderlijk

Nadere informatie

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad, Bestuur Besturing Strategie Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018

Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018 Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018 Feiten en cijfers aantal banen (2017) Nijmegen Gelderland Overijssel Nederland LSH 10.471 LSH 16.965 LSH 4.812 LSH 149.866 Health 29.836

Nadere informatie