1. De atmosfeer Weerkaart voor zaterdag 9 januari 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. De atmosfeer Weerkaart voor zaterdag 9 januari 2010"

Transcriptie

1 METEOROLOGIE Meteorologie (weerkunde); het bestuderen van de condities van de atmosfeer 1. De atmosfeer 2. Wind 3. Wolken en mist 4. Thermodynamica 5. Neerslag 6. Luchtmassa s en fronten 7. Druksystemen 8. Klimatologie 9. Vluchtgevaren 10. Meteo-informatie

2 1. De atmosfeer Weerkaart voor zaterdag 9 januari 2010

3 1. De atmosfeer Dampkring gezien vanuit de ruimte met op de achtergrond de maan.

4 1. De atmosfeer De luchtlaag om de aarde noemen we dampkring of atmosfeer. De laag is ± 100 km dik. Het weer speelt zich vooral af in de onderste 10 km. De dampkring bestaat voor 78% uit stikstof en 21% uit zuurstof (plus andere gassen zoals koolstofdioxide en waterdamp.

5 1. De atmosfeer Overdag worden aarde en lucht door de zon verwarmd en s nachts koelen ze af. De zon verwarmt sommige delen van de aarde beter en zo ontstaan: temperatuursverschillen en daardoor drukverschillen hierdoor gaat de lucht stromen (horizontaal en verticaal) daardoor ontstaan bewolking, neerslag en lost bewolking op.

6 1. De atmosfeer Overdag wordt de aarde en de dampkring verwarmt door de zon (zon ± 6000 C). s Nachts straalt de aarde warmte uit. In- en uitstraling zijn (ongeveer) in evenwicht De gemiddelde temperatuur op aarde is 15 C.

7 1. De atmosfeer Temperatuursverschillen door zomer en winter. s Nachts straalt de aarde warmte uit.

8 1. De atmosfeer Lucht die warmer wordt, zet uit, wordt lichter en gaat omhoog (koudere lucht daalt). Ligt koude lucht onder warme lucht dan gebeurt er niets (stabiel). Ligt warme lucht onder koude lucht dan stijgt de warme lucht (onstabiel). Warme lucht stijgt nooit verder dan de tropopauze (daarboven inversie = temperatuur stijgt met de hoogte).

9 1. De atmosfeer De standaardatmosfeer: Voor het ijken van instrumenten gaan we uit van een afgesproken standaardatmosfeer: 1. Temperatuur op zeeniveau van 15 C en een gelijkblijvende temperatuurafname van 0,65 per 100 m hoogtetoeneming. 2. De druk op zeeniveau is 1013,2 hpa en neemt in de onderste laag af met 12,5 hpa per 100 m. Op 5500 m is de druk 500 hpa

10 2. Luchtdruk en wind Lucht heeft gewicht. Een m 3 lucht weegt 1,25 kg op zeeniveau. De kolom lucht boven ons hoofd noemen we de luchtdruk. Op zeeniveau is de luchtdruk gemiddeld 76 cm kwikdruk = 1013 mb = 1013 hpa. Op 5500 m is de druk 500 hpa.

11 2. Luchtdruk en wind In Nederland varieert de druk tussen 965 en 1050 hpa. Het gemiddelde is 1013 hpa. Hoogtemeterinstellingen: 1. QFE = druk op veldniveau 2. QNH = druk op zeeniveau 3. QNE = 1013 hpa Isobaren zijn lijnen die punten van dezelfde luchtdruk verbinden.

12 2. Luchtdruk en wind In een huiskamer stijgt warme lucht op en over de grond stroomt koudere lucht richting de verwarming. Daar warmt de koude lucht op en stijgt. Bij de evenaar stijgt warme lucht op en koelere lucht stroomt naar de evenaar.

13 2. Luchtdruk en wind L H Koud H L Warm Warme lucht zet uit en daar ontstaat een hogere luchtkolom. Boven in die kolom wordt de druk hoger dan in de koudere kolom (op die hoogte) er stroomt lucht van de hoge naar de koude kolom de druk onder in de warme kolom daalt en stijgt in de koude kolom er stroomt lucht naar de warme kolom.

14 2. Luchtdruk en wind Een klein lokaal hoge- en lagedrukgebied Op zomerse dagen ontstaat bij weinig wind soms zeewind. Door de hoge temperatuur boven het land ontstaat er een drukverschil met de koudere lucht boven zee (=> einde thermiek aan de kust, kans op zeemist).

15 2. Luchtdruk en wind Windgradiënt: door de wrijving met de grond neemt de windkracht (in vooral de onderste 10 meter) sterk af. Bij sterke wind verhoog je daarom de landingssnelheid om de windgradiënt op te vangen.

16 2. Luchtdruk en wind Windsterkte: Wind kracht Windsnelheid m/s km/h knopen Omschrijving van de wind 0 0 0,2 <1 1 Windstil 1 0,3 1, Zwakke wind 2 1,6 3, ,4 5, Matige wind 4 5,5 7, ,0 10, Vrij krachtige wind 6 10,8 13, Krachtige wind 7 13,9-17, Harde wind 8 17,2 20, Stormachtige wind 9 20,8 24, Storm 10 24,5 28, Zware storm 11 28,5 32, Zeer zware storm 12 > 32,6 > 117 > 63 Orkaan

17 3 Thermodynamica Lucht die opstijgt, koelt af en kan minder waterdamp bevatten => er ontstaat condensatie (bewolking). De relatieve vochtigheid is de verhouding van de hoeveelheid waterdamp die de lucht bij een bepaalde temperatuur bevat en zou kunnen bevatten (verzadigde lucht 100%). De temperatuur waarbij condensatie optreedt heet dauwpunt. De hoogte waarop dit gebeurt condensatieniveau.

18 3 Thermodynamica Lucht die opstijgt, koelt af en kan minder vocht bevatten => er ontstaat condensatie (bewolking). Lucht die daalt, wordt warmer en kan meer waterdamp bevatten => de bewolking lost op.

19 3 Thermodynamica Voor het ontstaan van thermiek is onstabiele lucht nodig: stabiel: na een verstoring wordt het evenwicht weer snel hersteld (knikker in een kom). De thermiek komt niet los. onstabiel: na een verstoring wordt het evenwicht niet hersteld (knikker op een bol). De thermiek komt los.

20 3 Thermodynamica Lucht is onstabiel als een pakketje stijgende lucht doorgaat met stijgen. Dit gebeurt zo lang het pakketje stijgende lucht warmer is dan de temperatuur van de lucht waar het in stijgt.

21 3 Thermodynamica Wanneer de zon schijnt komt er op de grond een meters dikke deken warmere lucht te liggen. Door een verstoring komt de bel los en begint te stijgen. Lucht die omhoog gaat, komt in een gebied met een lagere druk en zet uit. Om uit te zetten wordt arbeid verricht en daardoor koelt droge stijgende lucht 1 C per 100 m af (droogadiabaat). Na condensatie (komt warmte bij vrij) daalt de temperatuur minder snel natadiabaat

22 3 Thermodynamica Stijgende lucht koelt sneller af en zal niet verder doorstijgen als de temperatuur ervan gelijk is aan de temperatuur van de omringende lucht. De stijgende lucht duwt de aanwezige lucht opzij. Er vindt weinig vermenging plaats. In de kern van de bel is het stijgen groter dan het stijgen van de bel zelf.

23 3 Thermodynamica De dagelijkse gang van de temperatuur. Zomers staat de zon om uur het hoogst de hoogste temperatuur is om ±15.00 uur.

24 3 Thermodynamica Wanneer je de gegevens van het weerbericht in deze tabel invult dan kun je berekenen hoe hoog de thermiek gaat. De toestandskromme is de lijn die je kunt trekken nadat je de temperatuur op de verschillende hoogten hebt ingevuld.

25 3 Thermodynamica

26 3 Thermodynamica HOOGTEWINDEN EN TEMPERATUREN: 06 UTC: 0500VT 130/ VT 110/ VT 100/ FL / FL / THERMIEK: IN DE TWEEDE HELFT VAN DE PERIODE IN OPKLARINGSGEBIEDEN MATIG, LOKAAL VRIJ KRACHTIG. MAX. TEMPERATUUR: 22 TOT 25 GRADEN C, OP DE WADDEN EN IN ZEELAND ROND 17 GRADEN.

27 3 Thermodynamica Lucht gaat ook stijgen als het over een berg heen moet. Het stijgen zit aan de windzijde van de helling, aan de andere kant zit dalen. Het stijgen langs de helling is niet gelijkmatig maar erg verstoord.

28 3 Thermodynamica Bestudeer voor je gaat bergvliegen de literatuur over bergvliegen. Neem voldoende checkstarts bij instructeurs die ruime bergvliegervaring hebben. Laat je voor een solostart uitgebreid briefen door een instructeur en houd radiocontact. Altijd van de berg afdraaien (achten), nooit naar de berg toe

29 3 Thermodynamica Houd altijd rekening met behoorlijke turbulentie en ga bij hellingvliegen sneller vliegen dan de normale thermieksnelheid. Wijk tijdig uit. Houd rekening met zeer zware turbulentie in de rotor. Land voor de lokale zonsondergang. Raadpleeg het handboek van het vliegtuig over maximale snelheden bij grote hoogte. Boven 3500 m zuurstof gebruiken.

30 3 Thermodynamica Soms ontstaat er golf. Voorwaarden voor het ontstaan van golf zijn: een krachtige bovenwind vrijwel loodrecht op een bergketen; een onstabiele onderste laag die niet ver boven de toppen uit mag komen; gevolgd door een dikke stabiele laag waarin de windsnelheid met de hoogte toeneemt; daarboven weer een onstabiele laag

31 4 Wolken en mist Indeling van de wolken: Niveau wolkenbasis geslacht Afk. ondergrens bovengrens hoog 5-13 km Cirrus Ci 5000 m m Cirrocumulus Cirrostratus Cc Cs middelbaar 2-7 km Altocumulus Ac 2000 m 7000 m Altostratus As laag 0 2 km Stratocumulus Sc 0 m 2000 m Stratus Nimbostratus St Ns verticaal Cumulus Cu 300 m 2000 m Cumulonimbus Cb 300 m m

32 4 Wolken en mist 5 13 km 2 7 km 0 2 km Cirrusbewolking bestaat uit ijs windveren vaak een voorbode van een storing. Cirrocumulus fijne schaapjeswolken Cirrostratus, egale sluier, geeft een halo (kring) om de zon. Geeft aan dat er een warmtefront komt.

33 4 Wolken en mist Altocumulus, grove schaapjeswolken. Altostratus, een grijsachtige sluier, voorbode van slecht weer, de zon is nog net te zien maar wordt steeds vager. Stratocumulus, grauwe wolken die soms nog stukjes van blauwe lucht laten zien.

34 4 Wolken en mist Stratus, egaal grijs op geringe hoogte. Lijkt op mist maar raakt de grond niet. Nimbostratus, regenwolken. Soms bereikt de regen de grond niet. Regengordijnen. Cumulus; stapelwolken, bloemkoolwolken.

35 4 Wolken en mist Cumulonimbus; lijkt op een cumulus maar dan veel groter en hoger. Aan de bovenkant ontstaat vaak een aambeeld. Kan hagel, hevige regen en onweer met zich mee brengen.

36 4 Wolken en mist De hoeveelheid wolken wordt aangegeven met de bedekkingsgraad. Om de bedekkingsgraad te schatten neem je een stuk lucht recht boven je (maximaal 45 ). Dit doe je om het coulisseneffect te voorkomen. Op de afbeelding is de bedekkingsgraad 4/8. 0/8 is onbewolkt een 8/8 geheel bewolkt.

37 4 Wolken en mist mist: het zicht < dan 1000 m nevel: beperkt zicht maar > dan 1000 m heiigheid: beperkt zicht door rook en stofdeeltjes. s Nachts straalt de aarde warmte uit, koelt af en daardoor koelt de onderste laag lucht af. Mist ontstaat door afkoeling van vochtige lucht of door menging van koude lucht met vochtige lucht.

38 4 Wolken en mist Stralingsmist: ontstaat op heldere nachten wanneer de onderste lucht wordt afgekoeld tot onder het dauwpunt. Advectieve mist: dan schuift warme vochtige lucht over een koud oppervlak; bijv. zeemist; warme lucht van het land koelt boven een koude zee af en stroomt met zeewind het land op Slootmist: ontstaat wanneer de lucht boven het land afkoelt, naar het laagste punt zakt waardoor daar de vochtige lucht boven de sloot condenseert Regenmist: na een regenbui neemt de luchtvochtigheid zover toe dat er mist ontstaat.

39 5 Neerslag In Nederland regent het ± 130 dagen (de meeste dagen maar een paar millimeter). Wolkendruppels zijn zo klein en licht dat ze met de wolk meedrijven. Een motregendruppel bestaat uit wel 1000 wolkendruppeltjes. Is de temperatuur van de wolk hoger dan 0 C dan bestaat de wolk geheel uit regendruppels. Van 0 C tot -12 C dan blijft de wolk uit onderkoelde waterdruppels bestaan en tussen -12 tot -23 C ontstaan ijskristallen.

40 5 Neerslag Neerslag ontstaat doordat druppels samenvloeien tot grotere druppels. Of doordat waterdruppels en tegen ijskristallen botsen en sneeuw ontstaat (-12 tot -23 C). Bij en temperatuur lager dan - 23 C ontstaan soms zulke grote ijskristallen dat die omlaag vallen. De meeste neerslag ontstaat uit sneeuw die tijdens het vallen smelt en als regen op de grond valt.

41 6 Luchtmassa s en fronten s t r o m i n g s p a t r o n e n

42 6 Luchtmassa s en fronten m = maritiem (vochtig) c = continentaal (droog) De brongebieden met de verschillende luchtmassa s die Nederland kunnen bereiken zijn: Arctische lucht Polaire lucht Tropische lucht

43 6 Luchtmassa s en fronten Koufront Warmtefront Occlusiefront Weerkaart van Met hoge- en lagedrukgebieden. De lijnen zijn de isobaren (lijnen die plaatsen met dezelfde druk verbinden).

44 6 Luchtmassa s en fronten

45 6 Luchtmassa s en fronten

46 6 Luchtmassa s en fronten Waar koude lucht op warme botst (of warme op koude) ontstaat een front. Daar ontstaan depressies, draaikolken, een kern met lage druk. Die langzaam draaiende lucht trekt bij ons vaak van zuidwest naar noordoost.

47 6 Luchtmassa s en fronten Na passage van een koufront zijn de vliegomstandigheden gunstig (goed zicht en cu). Bij een koufront schuift de koude lucht (zwaarder) onder de warme lucht en drukt deze omhoog. De lucht die omhoog gedrukt wordt condenseert. Een koufront is meestal maar 100 tot 200 km breed. Korte hevige regen

48 6 Luchtmassa s en fronten

49 6 Luchtmassa s en fronten Bij een warmtefront schuift de warme lucht op de koude lucht. De lucht die omhoog gedrukt wordt condenseert. Na passage warmtefront zijn vliegomstandigheden slecht. Het front kan wel 1000 km breed zijn en veroorzaakt langdurige motregen.

50 6 Luchtmassa s en fronten

51 6 Luchtmassa s en fronten Wanneer het koufront het warmtefront inhaalt ontstaat er een occlusiefront. Op de afbeelding zie je een warmtefront, een koudefront en een occlusiefront

52 7. Druksystemen Circulatieschema van de lucht rond de aarde. De warme lucht van de evenaar daalt bij de subtropen. Een deel stroomt terug naar de evenaar. Een kleiner deel stroomt in onze richting.

53 7. Druksystemen Een klein deel van de warme lucht van de evenaar bereikt de polen en een deel van de polaire lucht stroomt naar de evenaar. Het polaire front verschuift met de seizoenen en door invloed van de bergen.

54 7. Druksystemen Door de zon ontstaan temperatuursverschillen drukverschillen de lucht gaat rond de aarde stromen warmte en vocht worden over de aarde verdeeld.

55 7. Druksystemen

56 7. Druksystemen De lucht stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied en ondervindt op het noordelijk halfrond door het draaien van de aarde een afwijking naar rechts Bij de evenaar draait de aarde en de lucht met een snelheid van 1656 km/h. Dichter bij de polen langzamer => van snel naar langzaam (of langzaam naar snel) afwijking naar rechts.

57 7. Druksystemen Weerkaart van met hoge- en lage drukgebieden. De lijnen zijn de isobaren; lijnen die punten met de zelfde druk verbinden. De lucht wil van een hoge- naar een lagedrukgebied. Waar isobaren dicht bij elkaar liggen waait het hard.

58 7. Druksystemen De lucht wil van een hogenaar een lagedrukgebied stromen. Door de afwijking naar rechts stroomt de lucht bovenin een hoge- of lage drukgebied vrijwel gelijk aan de isobaren. In de onderste kilometer wordt de lucht door wrijving met de aarde afgeremd en stroomt daar naar het lagedrukgebied.

59 7. Druksystemen In een hogedrukgebied komt de lucht van boven binnen, draait rechtsom en stroomt over de grond uit naar het lagedrukgebied. Bij een lagedrukgebied stroomt de lucht van de grond af binnen en stroomt bovenin uit.

60 7. Druksystemen Bij de grond wordt de luchtstroming afgeremd door wrijving met de aarde. Door de wrijving neemt de wind af en wordt de corioliskracht kleiner met als gevolg dat de stromingsrichting verandert. De wind buigt daar minder af naar rechts. De wind ruimt met de hoogte (gaat met de klok mee)..

61 7. Druksystemen Een lagedruk gebied, draait tegen de klok in en een hogedrukgebied met de klok mee (op het noordelijk halfrond).

62 8 Klimatologie Het klimaat is het weer bekeken over een lange periode. Het klimaat op aarde wordt voor een groot deel bepaald door de zon. Gebieden waar de zon loodrecht boven staat zoals de tropen worden heet en de polen zijn koud.

63 8 Klimatologie Ook de ligging van bergen, de invloed van golfstromen en de luchtcirculatie rond de aarde beïnvloedt het klimaat in een bepaald gebied. Door de zon wordt het heet bij de tropen. Daar stijgt de warme lucht tot de tropopauze en stroomt dan richting de polen.

64 8 Klimatologie Wanneer de aarde niet zou roteren dan zou de lucht rechtstreeks naar de polen stromen. Door de rotatie wijkt de luchtstroom af en ontstaan westoost stromingen. Bij de 30 e breedtegraad daalt de lucht. Dalende lucht wordt warmer en kan meer waterdamp bevatten => de Sahara woestijn is kurkdroog.

65 8 Klimatologie Van de polen stroomt koude lucht naar de 60 e breedtegraad om daar op te stijgen en voor een groot deel weer terug te keren naar de polen. Bij de 60 e breedtegraad botst warme lucht van de subtropen koude lucht van de polen en hierdoor ontstaan er steeds weer depressies.

66 Er ontstaan steeds weer depressies op de Oceaan en die trekken langs de kust naar Scandinavië. 8 Klimatologie Landklimaat: midden Europa droog, hete zomers en koude winters. Zeeklimaat: Nederland; nat, warme winters en koele zomers

67 9. Gevaarlijke vliegsituaties Risico s bij onweer: Blikseminslag (kabel 400 m bliksemaantrekker) Draaiende wind, windstoten en turbulentie Sterke windtoename en draaien windrichting (180 ) Zware neerslag, hagel, ijsafzetting en slecht zicht Zeer sterk stijgen en sterk dalen Lagere wolkenbasis Stormopstelling/schuilen

68 9. Gevaarlijke vliegsituaties Zeemist: de zeewind neemt koude vochtige zeemist mee waardoor vliegvelden vlak bij kust ineens dicht komen te zitten. Windgradiënt: door de wrijving met de grond neemt de windkracht in vooral de onderste 10 meter sterk af. Turbulentie en wegvallen van de wind door obstakels.

69 9. Gevaarlijke vliegsituaties IJsvorming: 1. verslechtert het profiel 2. verkleint de lift 3. verhoogt het gewicht 4. verstopt de pitot en de statische openingen 5. kan de rolroeren blokkeren. In wolken die kouder zijn dan 0 C ontstaat het gevaar van ijsvorming. Zweefvliegtuigen mogen niet in de wolken vliegen.

70 10 Meteo informatie Op vind je onder de knop >>> zweefvliegweer links naar meteowebsites.

71 10 Meteo informatie De belangrijkste site: schuwingen_en_verwac htingen/luchtvaart/weer bulletin_kleine_luchtvaa rt.html Bestudeer op die site ook de TAF en de METAR Een uitleg staat bij: achtergrondinformatie

72 10 Meteo informatie Weerlimieten die op veel zweefvliegterreinen gehanteerd worden: wolkenbasis (minimaal) horizontaal zicht (minimaal) windsnelheid (maximaal) lierstart sleepstart 1000 ft (ca 300m ) 1500 ft (ca 450 m ) 3 km 5 km 25 knopen (ca 12 m/s) 20 knopen (ca 10 m/s)

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden.

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden. Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat PPL voorbeeldexamen Meteorologie 1 Waarvan zijn zichtbare weersverschijnselen in de troposfeer voornamelijk het gevolg? A) Van subsidentie. B) Van luchtvervuiling. C) Van

Nadere informatie

Werkblad:weersverwachtingen

Werkblad:weersverwachtingen Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden 6. Luchtvochtigheid 6.1 inleiding Vocht heeft een grote invloed op het weer zoals wij dat ervaren. Zaken als zicht, luchtvochtigheid, bewolking en neerslag worden er direct door bepaald. Afkoeling kan

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting door een scholier 1392 woorden 15 januari 2014 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs AARDRIJKSKUNDE PW 4.1 T/M 4.6 H 4 1 *Reliëfkaart:

Nadere informatie

12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen

12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen 12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen 12.1 Inleiding In hoofdstuk 10 (Neerslag en buien) is de samenhang besproken tussen neerslag en bewolking; ook zagen we hoe de neerslagsoort

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door J. 181 woorden 13 januari 2016 6,1 48 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra 2.1 Klimaten A Waardoor is het bij de evenaar warm? In bron

Nadere informatie

Thema 5 Weer en klimaat

Thema 5 Weer en klimaat Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 5 Weer en klimaat Samenvatting Wordt het warm vandaag? De stralen van de zon zorgen voor warmte op aarde. De zon geeft niet altijd dezelfde temperatuur. Doordat

Nadere informatie

Samenvatting aardrijkskunde H9:

Samenvatting aardrijkskunde H9: Samenvatting aardrijkskunde H9: 1.Opbouw van de atmosfeer: opbouw atmosfeer of dampkring gebaseerd op temperatuursschommelingen. Hoogte atmosfeer Naam atmosfeerlaag Temp.-verloop verschijnsel 80-1000Km

Nadere informatie

Wat is Meteorologie?

Wat is Meteorologie? Meteorologie Niek van Andel www.alweeronline.nl Wat is Meteorologie? Latijn: Meteorologia Grieks: Meteorologos metewros (hoog in de lucht) logos (leer van) Leer van iets, hoog in de lucht (abstract) 1

Nadere informatie

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5 Leren voor de biologietoets Groep 8 Hoofdstuk 5 Weer of geen weer 1 Het weerbericht Het weer kan in Nederland elke dag anders zijn. Daarom luisteren en kijken wij vaak naar weerberichten op de radio en

Nadere informatie

- Meteorologie. zaterdag 1 november 2014 21:21. Deltavliegen Pagina 1

- Meteorologie. zaterdag 1 november 2014 21:21. Deltavliegen Pagina 1 - Meteorologie zaterdag 1 november 2014 21:21 -- Hoe de opbouw is van de atmosfeer (Atmosfeer, Troposfeer, Topopauze, Stratosfeer, Stratopauze). Atmosfeer=Dampkring=Lucht om de aarde). Opgedeeld in lagen

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4)

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4) Het Weer (hoofdstuk 4) Luchtdruk Om te begrijpen wat voor weer het is en ook wat voor weer er komt zijn een paar dingen belangrijk Luchtdruk windsnelheid en windrichting temperatuur luchtvochtigheid dec

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN 54 II. Hoe kunnen we verklaren dat we in België vaak een wisselvallig weer hebben? Wat wordt bedoeld met wisselvallig weer? De verklaring: op ca. 50 NB hebben we een botsing

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN HET WEERBERICHT VANDAAG EN... IN 2050! 4de leerjaar tot 2de middelbaar Duur: opsplitsbaar WETENSCHAP ORIENTATIE Zullen we vandaag eens naar een weerbericht uit 2050 kijken? Deze

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 122 woorden 17 juni 2016 6, 75 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Samenvatting aardrijkskunde H2 2.1 Het weer: beschrijft

Nadere informatie

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar.

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. KLIMAAT GLOBAAL We beginnen met enkele observaties: De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. Enkele vragen bij de afbeelding: wat is de maximale zonnehoogte (= culminatiehoogte) begin

Nadere informatie

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen.

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen. Samenvatting door een scholier 1790 woorden 1 juni 2016 7,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 2: KLIMATEN 2.1 Klimaten Waardoor is het niet

Nadere informatie

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17 Het weer Inhoud. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 7 5. Neerslag 9 6. Bewolking 2 7. Filmpje 4 Pluskaarten 5 Bronnen 7 Colofon en voorwaarden 8 . Wat voor weer wordt

Nadere informatie

Meteorologie. Cirrus, cirrocumulus en cirrostratus zijn; A lage bewolking B middenbewolking C hoge bewolking. 1) Altocumulus en altostratus zijn ;

Meteorologie. Cirrus, cirrocumulus en cirrostratus zijn; A lage bewolking B middenbewolking C hoge bewolking. 1) Altocumulus en altostratus zijn ; Cirrus, cirrocumulus en cirrostratus zijn; 1) Altocumulus en altostratus zijn ; Meteorologie 2) Stratus, stratocumulus en cumulus zijn; 3) Cumulonimbus en nimbostratuswolken vinden we terug ; A enkel in

Nadere informatie

Meteo het weer in FSX

Meteo het weer in FSX Meteo het weer in FSX De atmosfeer eigenschappen van de lucht In het hoofdmenu van FSX, onder Learning Center keuze Weather is hierover al heel wat te lezen, en natuurlijk ook over de manieren waarop je

Nadere informatie

Aanvulling lesmateriaal brandweerduiker A2 en B1

Aanvulling lesmateriaal brandweerduiker A2 en B1 Aanvulling lesmateriaal brandweerduiker A2 en B1 1/20 Waarom een aanvulling? Vanaf 1 oktober 2018 moeten brandweerduikers gecertificeerd worden op werkveldspecifiek certificatieschema WOD-D. Duikers bij

Nadere informatie

11. Weersituaties. 11.1 Inleiding. 11.2 Weertype

11. Weersituaties. 11.1 Inleiding. 11.2 Weertype 11. Weersituaties 11.1 Inleiding et weer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de eigenschappen van de lucht die wordt aangevoerd. Nu eens zitten we in lucht die boven zee flink wat vocht heeft opgepikt;

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd.

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april 2017 7,5 15 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand paragraaf 2 klimaten wereldwijd breedteligging: de afstand van een plaats tot de evenaar in

Nadere informatie

De algemene luchtcirculatie

De algemene luchtcirculatie De algemene luchtcirculatie De Aarde wordt niet gelijkmatig opgewarmd door de Zon. Bij de polen is het het hele jaar beduidend kouder dan aan de evenaar. Er is dus een effect van de breedteligging op de

Nadere informatie

Werkstuk ANW Weersvoorspelling

Werkstuk ANW Weersvoorspelling Werkstuk ANW Weersvoorspelling Werkstuk door een scholier 1543 woorden 24 december 2004 6,7 72 keer beoordeeld Vak ANW Weersvoorspelling/Weerbericht Wat zijn weersvoorspellingen? Weerberichten zijn geen

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Het Weer 1. Wolken Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms wolken. Aan dan vraag jij je soms wel eens af wat er allemaal in een wolk zit. Nou ik zal eens uitleggen hoe een wolk in elkaar zit. Een wolk

Nadere informatie

Het weer van 19 november 2016 Les 4

Het weer van 19 november 2016 Les 4 Het weer van 19 november 2016 Les 4 Kans op onweer, vlagerige wind Analyse van Lex: een groot Lagedrukgebied met kernen boven Schotland en tussen IJsland en Noorwegen beheerst het weer boven Nederland.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

K1 Geofysica. Diagnostische toets. Weer en klimaat vwo. Paragraaf 1.2 Atmosfeer

K1 Geofysica. Diagnostische toets. Weer en klimaat vwo. Paragraaf 1.2 Atmosfeer K1 Geofysica Weer en klimaat vwo Diagnostische toets Paragraaf 1.2 Atmosfeer Figuur 1 weerkaart met isobaren 1 a Een isobaar is een lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart, de getallen geven de luchtdruk

Nadere informatie

Wat is weer? Definitie. Atmosfeer

Wat is weer? Definitie. Atmosfeer Wat is weer? Definitie Het weer is de toestand van de atmosfeer op een bepaald ogenblik en op een bepaalde plaats. Het is een momentopname van parameters die we meten (luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid,

Nadere informatie

In een hogedrukgebied: o Is weinig bewolking o Is weinig wind o Is het zomers warm en s winters koud.

In een hogedrukgebied: o Is weinig bewolking o Is weinig wind o Is het zomers warm en s winters koud. Weerinformatie in het kort. Achtergrond informatie voor de liefhebbers. Voor verdere informatie zie Basiscursus. Fronten en drukgebieden. De Weerkaart. Wanneer we naar een willekeurige weerkaart kijken

Nadere informatie

Wolken en wind René Poriau. Zo simpel is het niet...

Wolken en wind René Poriau. Zo simpel is het niet... Wolken en wind René Poriau Zo simpel is het niet... 1. De kringloop van het water 2. Luchtvochtigheid Lucht bevat altijd waterdamp Hoeveelheid varieert zeer sterk Meest gebruikte eenheid : relatieve vochtigheid

Nadere informatie

Inhoud. Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek

Inhoud. Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek Inhoud Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek Handleiding 4 - Voorbereiding in de klas - Inleiding - Praktische organisatie

Nadere informatie

Het weer hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63740

Het weer hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63740 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 06 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63740 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Antwoorden Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: dinsdag 31 januari 2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15,

Nadere informatie

hoofdstuk AK Noordhoff Uitgevers bv

hoofdstuk AK Noordhoff Uitgevers bv AK 2 hoofdstuk AK 244037_Physics_AKL.indd 2 Aarde en klimaat Heftige stormen en flinke overstromingen lijken steeds vaker voor te komen, soms met ernstige gevolgen. Het is belangrijk dat je je daar goed

Nadere informatie

Een les met WOW - Luchtdruk

Een les met WOW - Luchtdruk Een les met WOW - Luchtdruk Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Yvonne van der Meer-Balster. Meteorologie voor zweefvliegers

Yvonne van der Meer-Balster. Meteorologie voor zweefvliegers Yvonne van der Meer-Balster Meteorologie voor zweefvliegers Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 4 De atmosfeer... 5 Algemeen... 5 Sferen... 5 Het weer... 6 Eigenschappen van lucht... 6 Meten is weten... 8

Nadere informatie

Meteo, stabiel en onstabiel weer

Meteo, stabiel en onstabiel weer Meteo, stabiel en onstabiel weer 1. Basiskennis Meteo Stabiele en onstabiele lucht 2. Weerberichten, weerkaarten en Gribfiles Deel 1 maart 2013, Arend Jan Klinkhamer Meteo Stabiel-onstabiel-GriibV2.3 1

Nadere informatie

2 De atmosfeer. Algemeen. Sferen

2 De atmosfeer. Algemeen. Sferen Inhoud 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Inleiding De atmosfeer Temperatuur en temperatuursverschillen Verticale luchtstromen, thermiek Drukverschillen en wind De rol van het water Weersystemen Lokale weersverschijnselen

Nadere informatie

PRAKTISCHE ASPECTEN VAN DE SYNOPTISCHE WEERANALYSE

PRAKTISCHE ASPECTEN VAN DE SYNOPTISCHE WEERANALYSE Praktische aspecten van de synoptische weeranalyse 2.1 2 PRAKTISCHE ASPECTEN VAN DE SYNOPTISCHE WEERANALYSE 2.1 Inleiding Het tekenen van (iso)lijnen op een synoptische weerkaart is meer een `synthese'

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Een les met WOW - Luchtdruk

Een les met WOW - Luchtdruk Een les met WOW - Luchtdruk Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van

Nadere informatie

Spiekbrief METEO GZV 2006/2007

Spiekbrief METEO GZV 2006/2007 Troposfeer Onderste laag, bij polen t/m 6 km, bij tropen 18 km. Hier speelt het weer zich af. (Gasvormig, vloeibaar en vast). Temp daalt 6,5 graden per km stijging (=normale temperatuurdaling) Tropopauze:

Nadere informatie

elementen van het weer

elementen van het weer Meteorologie Meteorologie 1 Inhoud inleiding elementen van het weer & definities algemene luchtcirculatie algemene windtheorie water in de atmosfeer hydrometeoren het isobarisch systeem locale winden het

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Het weer

Werkstuk Aardrijkskunde Het weer Werkstuk Aardrijkskunde Het weer Werkstuk door een scholier 3080 woorden 29 december 2005 6,4 27 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik schrijf mijn werkstuk over het weer omdat ik het een interessant

Nadere informatie

Weer of geen Weer. Deel 2 Wolkenvorming en satellietfoto s

Weer of geen Weer. Deel 2 Wolkenvorming en satellietfoto s Weer of geen Weer Basiskennis Meteo en Begrijpen van weerbericht en weerkaart Deel 2 Wolkenvorming en satellietfoto s voorjaar 2010, Arend Jan Klinkhamer Weer of geen weer Deel 2 V2.3 1 Programma Kort

Nadere informatie

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde.

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. 1-Maak een begrippenlijst van de rood gedrukte begrippen. 2-Wat zijn de drie elementen van weer en klimaat?

Nadere informatie

Leerlingboekje Sonnenborgh

Leerlingboekje Sonnenborgh Leerlingboekje Sonnenborgh Hoe komen we aan de gegevens op deze weerkaart en wat vertellen die ons over het weer? Tijdens je bezoek aan Sonnenborgh ga je het ontdekken! Legenda De letters L en H geven

Nadere informatie

BWV De EEM. Weerkunde voor CWO

BWV De EEM. Weerkunde voor CWO BWV De EEM Weerkunde voor CWO 1 Het weer op aarde gezien vanaf de maan 2 Doel I: exameneisen Een weerbericht kunnen interpreteren op basis van geraadpleegde bronnen. Het tijdig kunnen herkennen van voortekenen

Nadere informatie

4. Straling, warmte, temperatuur

4. Straling, warmte, temperatuur 4. Straling, warmte, temperatuur 4.1 Inleiding De zon levert met zijn zonnestraling alle energie die de luchtstromingen op aarde op gang houden. Minder bekend is dat ook de aarde warmte uitstraalt; daarbij

Nadere informatie

Voorstellen. Jos Werkhoven Weerstation de Arend Kortenhoef. 7 februari klimaat - weer in ruimte en tijd

Voorstellen. Jos Werkhoven Weerstation de Arend Kortenhoef. 7 februari klimaat - weer in ruimte en tijd Voorstellen Jos Werkhoven Weer de Arend Kortenhoef 7 februari 2016 klimaat - weer in ruimte en tijd Programma 15.00-15.50 uur klimaat - in ruimte en tijd de totaliteit - het alles 15.50-16.10 PAUZE 16.10-17.00

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005 Beknopt stormverslag 24-25/11/25 Een hogedrukgebied van 135 hpa boven het Verenigd Koninkrijk verplaatste zich op woensdag 23/11/25 westwaarts naar de Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van het hogedrukgebied

Nadere informatie

> Schatting van de verplaatsingssnelheid

> Schatting van de verplaatsingssnelheid >>> Context De Meteosat satelliet De Meteosat satellieten zijn geostationaire satellieten, dat wil zeggen dat de bewegingsrichting gelijk is aan die van de Aarde en de rotatieperiode dezelfde is als die

Nadere informatie

Zondag zeer zware onweersbuien?

Zondag zeer zware onweersbuien? Zondag zeer zware onweersbuien? Zondag kan een interessante dag worden voor onweersliefhebbers. Het wordt waarschijnlijk een tropisch hete dag (meer dan 30 graden). Het kan een dag worden die mensen lang

Nadere informatie

Het Weer. Vroeger. De dampkring

Het Weer. Vroeger. De dampkring Het Weer Van het weer kun je alles verwachten. Soms schijnt het zonnetje volop maar dan kan het de volgende dag regenen. Soms kan het zelfs hele plekken verwoesten, bijvoorbeeld bij overstromingen, orkanen

Nadere informatie

Wolken. Soorten en maten 84 Sluierwolken 85 Gelaagde wolken 86 Stapelwolken 88

Wolken. Soorten en maten 84 Sluierwolken 85 Gelaagde wolken 86 Stapelwolken 88 8 Wolken Soorten en maten 84 Sluierwolken 85 Gelaagde wolken 86 Stapelwolken 88 In de Gouden Eeuw maakte de schilderkunst Hollandse wolken wereldberoemd. Vooral vanwege hun typisch Hollandse luchten kregen

Nadere informatie

Weerberichten vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Weerberichten vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 21 November 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/82678 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

3. De atmosfeer. 3.1 Verticale indeling

3. De atmosfeer. 3.1 Verticale indeling 3. De atmosfeer De atmosfeer is het gasvormige omhulsel van de aarde en is door de zwaartekracht aan de aarde gebonden. Zonder atmosfeer zou er op aarde geen leven mogelijk zijn. Zo weten we dat de atmosfeer:

Nadere informatie

Yvonne van der Meer-Balster. Meteorologie voor zweefvliegers

Yvonne van der Meer-Balster. Meteorologie voor zweefvliegers Yvonne van der Meer-Balster Meteorologie voor zweefvliegers Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 4 1 De atmosfeer... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Sferen... 5 1.3 Het weer... 6 1.4 Eigenschappen van lucht... 6 1.5

Nadere informatie

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo.

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo. Samenvatting door K. 577 woorden 10 december 2012 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nieuwe natuurkunde Samenvatting natuurkunde 1.1-1.7 1.1 Weersgrootheden Recht evenredig verband =als de ene

Nadere informatie

WEERKUNDE METEOROLOGIE VOOR IEDEREEN KEES FLOOR

WEERKUNDE METEOROLOGIE VOOR IEDEREEN KEES FLOOR WEERKUNDE METEOROLOGIE VOOR IEDEREEN KEES FLOOR Inhoud Voorwoord 11 1 Weer en samenleving 12 1.1 Het KNMI 12 1.2 Gevaarlijk weer en weeralarm 13 1.2.1 Zware storm 13 1.2.2 Stormvloeden 13 1.2.3 Windstoten

Nadere informatie

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12 Het weer Ruben 6B inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 Temperatuur blz. 4 De seizoenen blz. 5 Wind + windkracht blz. 6 Wolken blz. 7 Neerslag blz. 9 nawoord Blz. 11 bibliografie

Nadere informatie

Hoeveelheden/eenheden

Hoeveelheden/eenheden Werkstuk NaSk het weer Werkstuk door een scholier 3488 woorden 26 januari 2016 6,5 28 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Inleiding Ik maak dit werkstuk omdat ik dit heb opgekregen van mijn school en

Nadere informatie

Basis cursus weerkunde

Basis cursus weerkunde Basis cursus weerkunde kbf kader opleiding 1 doelstelling U aan te zetten om elke dag naar boven te kijken en te leren wat de lucht en de wolken allemaal te vertellen hebben Uit het wolkenbeeld conclusies

Nadere informatie

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 In bovenstaande afbeelding is een overzicht weergegeven van de vluchten, (met ZIMOA ondersteunende afdelingen) en daarbij de route naar de locatie van de eerst aankomende

Nadere informatie

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6

Zorg en Hoop 0.8. Nickerie 0.0 Hoogste waarde Kustgebied: Albina 18.0 Hoogste waarde Binnenland: Laduani 19.6 Het Nationaal Meteorologisch Centrum is te bereiken op het tel no: 597-6806599/597-325190 Fax: 597-325190 Mail adres: infometeozan@publicworks.gov.sr WEERS T.B.V. SURINAME Geldig van 14.30ltlt 22 juni

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 2821 woorden 5 februari 2011 6,3 57 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting hoofdstuk 3 1 t/m 5 + 7 1 - Water komt

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 03-04/03/1998

Beknopt stormverslag 03-04/03/1998 Beknopt stormverslag 3-4/3/1998 Begin maart stroomde er koude lucht van Groenland over de Atlantische Oceaan waardoor de depressieactiviteit aanwakkerde. Een complex lagedrukgebied, bestaande uit meerdere

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

Over orkanen, onweer en tornado s. Pieter De Meutter

Over orkanen, onweer en tornado s. Pieter De Meutter Over orkanen, onweer en tornado s Pieter De Meutter 1 Onderzoek in België Orkaan Onweer Geschatte grootteorde van schade in België: 0 wikimedia.org Geschatte grootteorde van schade in België: 100 000 000

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting door Jordan 595 woorden 14 december 2017 5,5 2 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Aardrijkskunde Weer en klimaat in de VS

Nadere informatie

Meteorologie. Inhoudsopgave

Meteorologie. Inhoudsopgave Meteorologie Inhoudsopgave 3 Meteorologie... 4 3.0 Inleiding... 4 3.1 Atmosfeer... 5 3.1.1 Samenstelling: 78% stikstof, 21% zuurstof, 1% andere gassen... 5 3.1.2 Indeling (totale dikte ongeveer 80 km)...

Nadere informatie

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV)

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV) Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei. Een te hoge luchtvochtigheid betekent geringe verdampingsmogelijkheden voor de plant. De plant neemt dan niet zoveel water op en dus ook minder

Nadere informatie

Meteorologie voor zweefvlieginstructeurs

Meteorologie voor zweefvlieginstructeurs Meteorologie voor zweefvlieginstructeurs Yvonne van der Meer-Balster Inhoud Inleiding... 3 De atmosfeer in beweging... 4 Samenhang tussen temperatuur en druk... 5 Drukgradiënt, gradiëntkracht... 5 Luchtcirculatie...

Nadere informatie

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is.

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is. Meander Samenvatting groep 6 Thema 4 Streken en klimaten Samenvatting Klimaatgebieden De aarde kun je verdelen in gebieden met verschillende klimaten. Nederland heeft een zeeklimaat. Dat is een gematigd

Nadere informatie

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde.

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. 1-Maak een begrippenlijst van de rood gedrukte begrippen. 2-Wat zijn de drie elementen van weer en klimaat?

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Sara Van de Velde Cluster Aardrijkskunde biologie - fysica Groep 2 ls 2 Academiejaar 2001-2002 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 5 en 6 mei 2015

Beknopt stormverslag van 5 en 6 mei 2015 Beknopt stormverslag van 5 en 6 mei 215 Twee depressiekernen, één voor de Ierse westkust (kerndruk 979 hpa) en één juist ten westen van de Golf van Biskaje (kerndruk 99 hpa) bepalen het weer voor de komende

Nadere informatie

Meteorologie. In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in:

Meteorologie. In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in: Meteorologie In de meteorologie wordt de luchtdruk uitgedrukt in: A. Millibar of hectopascal B. Mm kwikdruk of cm waterkolom C. Atmosfeer of P.S.I D. Geen van bovenstaande antwoorden is juist Wat bedoelen

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990 Beknopt stormverslag 25-28/12/199 Een noord-zuid gericht hogedrukgebied van 14 hpa bevond zich op maandag 24/12/199 boven Oost-Europa. Het hoog verzwakte dinsdagochtend en verplaatste zich oostwaarts.

Nadere informatie

We gaan! Of toch niet?

We gaan! Of toch niet? We gaan! Of toch niet? Interpreteren van weerbericht en weerkaart voor tochtvoorbereiding Arend Jan Klinkhamer, maart 2012 Meteo voor tochtvoorbereiding V1.3 1 Programma De kernbegrippen: Het polaire front

Nadere informatie

Paramotor & Uitrusting

Paramotor & Uitrusting Paramotor & Uitrusting 1. Wat is het voordeel van diagonaalribben? A. Geeft meer lift B. Maakt het scherm sterker C. Zijn er minder lijnen nodig D. Geeft het scherm een modernere uitstraling 2. Wat is

Nadere informatie

Factsheet KNMI waarschuwingen zicht

Factsheet KNMI waarschuwingen zicht Factsheet KNMI waarschuwingen zicht Factsheet Zicht figuur 1 Goed zicht, beperkt zicht Bron: Bosatlas van het klimaat Risicosignalering zicht Wanneer het weer om extra oplettendheid vraagt vanwege gladheid

Nadere informatie

Hoe komen de verschillende klimaten op Aarde tot stand?

Hoe komen de verschillende klimaten op Aarde tot stand? Klimaat Wat is klimaat? Klimaat is de gemiddelde toestand van het weer over een langere periode op een bepaalde plaats. Veel meteorologische instituten hanteren een periode van 30 jaar voor de berekening

Nadere informatie

Het weer: docentenblad

Het weer: docentenblad Het weer: docentenblad Over weerstations Overal in de wereld zijn weerstations te vinden. Daar wordt op eenzelfde manier en met dezelfde instrumenten, namelijk volgens eisen van de Wereld Meteorologische

Nadere informatie

De kap. Wijs aan: gordingen zwaardstijlen wolfsbalkjes brilstuk (achterkeuvelensbalk) hoekstijltjes raamstijl

De kap. Wijs aan: gordingen zwaardstijlen wolfsbalkjes brilstuk (achterkeuvelensbalk) hoekstijltjes raamstijl De kap Wijs aan: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Pagina 1 van 7 overring spantring roosterhouten lange spruit korte spruit middenbalk penbalk windpeul spanten 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. gordingen zwaardstijlen

Nadere informatie

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Winterstormen op de Atlantische Oceaan

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Winterstormen op de Atlantische Oceaan 6 Lesbrief Winterstormen op de Atlantische Oceaan Docenteninformatie Inhoud De winter van 213-2 gaat voor Nederland de boeken in als een van de zachtste winters sinds 176. Alle drie de afzonderlijke wintermaanden

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 2061 woorden 23 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Buitenland - vmbo/t/havo klas 1 - Hoofdstuk 1

5,8. Samenvatting door een scholier 2061 woorden 23 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Buitenland - vmbo/t/havo klas 1 - Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 2061 woorden 23 oktober 2010 5,8 129 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Buitenland - vmbo/t/havo klas 1 - Hoofdstuk 1 1.2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Weer of geen Weer. Basiskennis Meteo en Begrijpen van weerbericht en weerkaart. Arend Jan Klinkhamer, jan,mrt 2010

Weer of geen Weer. Basiskennis Meteo en Begrijpen van weerbericht en weerkaart. Arend Jan Klinkhamer, jan,mrt 2010 Weer of geen Weer Basiskennis Meteo en Begrijpen van weerbericht en weerkaart Arend Jan Klinkhamer, jan,mrt 2010 Programma Vanavond: Wat is de oorzaak van weer en hoe is het weer rond de aarde verdeeld?

Nadere informatie

Theorie windmodellen 15.1

Theorie windmodellen 15.1 Theorie windmodellen 15.1 15 THEORIE WINDMODELLEN 15.1 Inleiding Doordat er drukverschillen zijn in de atmosfeer waait er wind. Tengevolge van horizontale drukverschillen zal een luchtbeweging willen ontstaan

Nadere informatie