Beginpagina. Sparen. Spaarvormen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beginpagina. Sparen. Spaarvormen"

Transcriptie

1 Beginpagina Sparen is niets nieuws. Mensen sparen al eeuwen lang voor verschillende doeleinden. Toch is een leidraad binnen de wereld van het sparen ongetwijfeld welkom. Op spaarkennis.nl geven we graag advies en tips betreffende het sparen en de verschillende spaarvormen die vandaag de dag beschikbaar zijn. Zo hopen we dat ook u de microbe van het sparen te pakken krijgt. Sparen Mensen sparen om allerlei redenen geld. Zo willen sommigen graag een appeltje voor de dorst hebben als ze later op pensioen gaan, als ze zonder werk vallen of als het financieel even wat moeilijker gaat. Andere mensen dan weer hebben het project van hun dromen voor ogen en willen daar met alle plezier maandelijks wat centjes voor opzij leggen. Bij spaarkennis.nl geven we u graag wat tips als het op sparen aankomt. Spaarvormen Het zal u misschien niet meteen verbazen dat er heel wat mogelijke spaarvormen zijn. De keuze van spaarvorm is afhankelijk van een aantal aspecten zoals het uiteindelijke doel, hoe lang u het geld kunt missen en hoeveel geld u maandelijks kunt opzij leggen. Omdat er voor ieder van ons wel een spaarvorm is, zetten we ze allemaal mooi op een rijtje zodat u de geschikte vorm van sparen kunt kiezen.

2 Sparen Sparen het klinkt allemaal heel logisch een heel vanzelfsprekend, maar is het dat ook wel. In principe is sparen niet zo moeilijk. U legt gewoon maandelijks wat geld opzij en u bent al aan het sparen. Toch veronderstellen we dat u niet liever zou hebben dan dat uw gespaarde geld maandelijks ook nog iets zou opbrengen. Als ook dat uw uiteindelijke doel is dan zijn er wel een aantal zaken waar u best nota van neemt en die u kunnen helpen in het bepalen van de juiste manier van sparen. Bij sparen geldt dat u best met een aantal voorwaarden rekening probeert te houden. Deze kunnen verschillen van spaarvorm tot spaarvorm of zijn bij de ene spaarvorm bepalend terwijl ze bij de andere spaarvorm niet van toepassing zijn, maar toch kunnen ze binnen het spaardomein als algemene voorwaarden aanzien worden. Ga bijvoorbeeld na hoe lang uw geld via sparen zal vaststaan. Kunt u uw geld enkele jaren missen of moet het te allen tijde beschikbaar zijn? Dit is vaak ook een factor die de hoogte van de rente zal bepalen. Hoe langer de looptijd van het sparen hoe hoger de rente. Zo komen we meteen bij de tweede voorwaarde. Hoe hoogt ligt de rente bij het sparen bij een bepaalde bank? Grondig vergelijken zal duidelijk maken dat er geen vaste rentevoet bestaat. En het is toch de rentevoet die mee het uiteindelijke opgeleverde geld en de winst gaat bepalen. Daarnaast zouden wij u ook steeds willen adviseren om bij het kiezen voor sparen bij een bank even dubbel te checken of u niet verplicht bent om ook een betaalrekening bij de bank te nemen. Soms is dit verplicht en soms niet. Hebt u al een betaalrekening bij de desbetreffende bank dan hoeft u zich hier natuurlijk geen vragen over te stellen. Sparen en kiezen voor een bepaalde spaarvorm is eigenlijk ook op voorhand een doel voor ogen hebben. Wat zijn uw uiteindelijke plannen met het gespaarde geld. Hebt u deze plannen in het achterhoofd dan zal het al veel gemakkelijker zijn om de juiste spaarvorm te kiezen. Als u de spaarvorm uiteindelijk heeft gekozen, volgt het kiezen van de geschikte bank of de gepaste financiële instelling. Ga hierbij niet overhaast te werk, maar laat u voldoende adviseren en informeren zodat u perfect weet waar u aan toe bent en u de komende jaren met een gerust hart uw geld opzij kunt leggen om te kunnen sparen.

3 Spaarvormen De basis van bewust sparen, zijn de verschillende spaarvormen die binnen de financiële wereld beschikbaar zijn. Iedere vorm van sparen of het nu de klassieke spaarrekening is of het spaarloon bij uw werkgever heeft zo zijn specifieke voorwaarden en interessante voordelen. Ontdek ze nu allemaal zelf. Banksparen Het leek ons uitermate interessant om de verschillende spaarvormen te openen met het zogenaamde banksparen. Een vorm van sparen die pas sinds 1 januari 2008 in het leven is geroepen en die de spaarder in staat stelt om op een fiscaal voordelige manier een bepaald vermogen op te bouwen waarmee ofwel een hypotheek kan afgelost worden of waarmee u kunt genieten van een mooi aanvullend pensioenbedrag. Banksparen is een goedkope manier van sparen doordat er weinig kosten worden ingehouden. Het is in feite een geblokkeerde rekening waarop u maandelijks een vaste bijdrage gaat storten. Het zijn de talrijke voordelen die banksparen in deze tijden van financiële onzekerheid zo populair maken. Des te meer omdat ook de overheid deze vorm van sparen bij de consument probeert aan te prijzen. Via banksparen hebt u namelijk de zekerheid dat u op een veilige manier uw geld gaat sparen en dat uw gespaarde geld via het zogenaamde depositostelsel vergoed zal worden bij een eventueel faillissement van een financiële instelling of bank. Een niet te onderschatten voordeel in deze woelige tijden. Bovendien is het ook een relatief goedkope manier van sparen en kunt u uw maandelijkse lasten ook nog eens fiscaal gaan aftrekken waardoor banksparen enkel en alleen maar interessanter wordt als mogelijke spaarvorm. Banksparen is en blijft hierdoor een van de aantrekkelijkste spaarvormen voor het aflossen van een hypotheek of het verkrijgen van een leuk financieel extraatje als u straks op pensioen gaat. Let wel op want naast de fiscale voordelen zijn er ook enkele beperkende fiscale voorwaarden en maatregelen waar u rekening mee moet houden. Laat u daarom ook voldoende inlichten over het fiscale aspect zodat u perfect weet waaraan en waaraf. Doet u aan banksparen via een beleggingsrekening dan is het ook logisch dat u grotendeels afhankelijk bent van hoe de beurskoersen zich gedurende de looptijd van het banksparen bewegen. Hoewel op lange termijn deze spaarvorm meestal geld opbrengt, zou het kunnen dat de eindbalans eerder negatief is en dat u dus met een restschuld blijft zitten. Zonder meer belangrijk om in het achterhoofd te houden als u voor banksparen via een beleggingsrekening kiest. Banksparen vergelijken Als u de verschillende bankspaartarieven wilt vergelijken dat zit u bij vast en zeker op het juiste adres. Niet alleen vertellen we u op duidelijke en gedetailleerde wijze wat banksparen precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn, maar stellen u ook in de mogelijkheid de verschillende bankspaartarieven te vergelijken. De ideale manier om snel maar doordacht de juiste keuze te maken.

4 Levensloopregeling De levensloopregeling is een vorm van sparen waarbij u als het ware tijdsverlof gaat sparen zodat u voor een bepaalde periode onbetaald verlof kunt nemen. Het geld dat u dan gespaard heeft, kan gebruikt worden tijdens de periode van onbetaald verlof. Het is een spaarvorm die in het leven is geroepen door de overheid om mensen meer tijd en rust geven. Zo willen ze de hedendaagse mens de kans geven om extra tijd door te brengen met de kinderen, om bijscholingscursussen te volgen of om een tijdje te ontsnappen aan de professionele werkomgeving. Oudere mensen gaan ook van de levensloopregeling gebruik maken om toch enigszins vroeger op pensioen te kunnen gaan. Het principe is heel eenvoudig. U en eventueel ook uw werkgever storten maandelijks een beperkte bijdrage van uw salaris dat dan later kan opgenomen worden. Vooral op fiscaal vlak heeft deze spaarvorm heel wat voordelen. Zo hoeft u geen belasting te betalen over de maandelijkse bedragen die u afdraagt. De eigenlijke belasting betaalt u pas als u het geld ook werkelijk opneemt. Dit heeft een voordeel op belastingschijvengebied. Daarnaast geniet u ook van een zogenaamde heffingskorting. Dit komt erop neer dat u jaarlijks 183 Euro heffingskorting krijgt. Beslist u om het geld van de levensloopregeling te gebruiken als een vorm van ouderschapsverlof dan doet de overheid er nog een schepje bij en geniet u van een extra heffingskorting boven op de standaard heffingskorting. De levensloopregeling hangt zeer nauw samen met de verlofregeling. Omwille van de specifieke doeleinden van deze spaarvorm is het dan ook verboden om het gespaarde bedrag voor iets anders te gebruiken dan voor verlof. Een tweede beperking is dat u moet kiezen tussen sparen voor de levensloopregeling of sparen voor de spaarloonregeling. Sparen voor allebei is wettelijk niet toegestaan. In sommige gevallen kan de werkgever het onbetaalde verlof ook weigeren. Het is niet omdat de werkgever mee bijdraagt in de levensloopregeling dat hij ook verplicht is om automatisch onbetaald verlof te aanvaarden. Enkel als dit wettelijke vastgelegd is of via een CAO bepaald is, kan uw werkgever onbetaald verlof via een levensloopregeling niet weigeren. Tot slot mag u slechts 12% van uw inkomen sparen en moet u natuurlijk ook voldoende verdienen om te kunnen sparen. Levensloopregeling vergelijken Nu het duidelijk is wat de levensloopregeling precies inhoudt, is het tijd om de verschillende levensloopregelingen te vergelijken. Zo kiest u de levensloopregeling op maat die voor u de beste voorwaarden en tarieven biedt. Succes in uw zoektocht naar de interessantste levensloopregeling.

5 Spaardeposito Het principe achter een spaardeposito is zeer eenvoudig. Het is een vorm van sparen met een vaste rente en een vaste looptijd. De looptijd bepaalt u in onderling overleg met uw bank of financiële instelling. Onthoud hierbij wel dat hoe langer de looptijd, hoe hoger normaal gezien de rente en hoe hoger dus de uiteindelijke opbrengst. Deze vorm van sparen is de ideale spaarvorm voor mensen die van een hogere rente willen genieten zonder dat ze het geïnvesteerde bedrag meteen willen terughebben. Uw geld even kunnen missen, is bij een spaardepositie dus een cruciale voorwaarde. Daarnaast kan een spaardeposito ook de perfecte manier van sparen zijn als u in de toekomst van plan bent om een grote aankoop te doen. Bent u van plan om over een jaar of tien die auto van uw dromen of bijvoorbeeld spiksplinternieuwe keuken te kopen, dan moet u zeker een spaardeposito overwegen. Positief en misschien wel het belangrijkste voordeel voor de meeste mensen is dat een spaardeposito in vergelijking met bijvoorbeeld een klassieke spaarrekening heel wat meer opbrengt door de hogere rente die aan deze vorm van sparen vast hangt. Vooraf wordt er niet alleen de looptijd bepaald, maar ook de hoogte van de rente. Eventuele dalingen van de spaarrente hebben dus geen invloed op deze spaarvorm aangezien u een vaste rentevoet heeft. Deze vaste rentevoet brengt meteen ook het voordeel met zich mee dat dit een zeer veilige spaarvorm is. U weet immers hoeveel u op het einde van de rit zult uitgekeerd krijgen en dat is altijd meer dan u geïnvesteerd heeft. Zoals net al aangehaald hebt u het grote voordeel dat als de rente daalt uw rentevoet toch stabiel blijft. Keerzijde van de medaille is dan natuurlijk wel dat als de spaarrente stijgt uw rentevoet ook stabiel blijft. Ieder voordeel heeft dus blijkbaar ook zijn nadeel. Tweede nadeel bij een spaardeposito is dat uw geld een bepaalde tijd vaststaat. U weet van bij de start dat het opnemen van geld tijdens de vastgestelde termijn niet mogelijk is of enkel mogelijk is als u een fikse boete betaalt. Grondig nagaan of u het geld kunt missen voor u een spaardeposito aangaat, is dus wel aan te raden. Spaardeposito vergelijken Wat zeker van groot belang is bij een spaardeposito is het vergelijken. Spaardeposito s vergelijken gaat ervoor zorgen dat u van de hoogst mogelijke rente kunt genieten voor de termijn die u in gedachten had. Kijk bij het spaardeposito vergelijken ook naar de voorwaarden die de bank of financiële instelling u aanbiedt.

6 Spaarloon De spaarloonregeling of het spaarloon is een spaarvorm die tussen u en uw werkgever geregeld wordt. U kunt enkel van deze regeling gebruik maken als uw werkgever deze mogelijkheid ook aanbiedt. Het komt erop neer dat u als werknemer op maandelijkse basis de mogelijkheid krijgt om een deel van uw bruto-inkomen belastingvrij op een geblokkeerde rekening te storten. Deze rekening komt op naam van de werknemer te staan. Het geld dat op de rekening wordt gestort kan na een periode van minimum 4 jaar door de werknemer opgenomen worden. Het spaarloon is interessant voor iedere werknemer die door de werkgever deze mogelijkheid aangeboden krijgt. Het meest positieve aspect aan een spaarloonregeling is zonder twijfel het hoge rendement dat deze vorm van sparen kan opleveren. Biedt uw werkgever deze vorm van sparen aan dat zouden we u aanraden om zeker van deze mogelijkheid gebruik te maken. Het kan namelijk een mooi financieel extraatje opleveren. Hoewel er normaal gezien een verplichte termijn van 4 jaar geldt vooraleer u het geld kunt opnemen, zijn er verschillende uitzonderingen in het leven geroepen waardoor u toch vroegtijdig het al gespaarde bedrag kunt deblokkeren. Denken we maar aan het kopen van een woning, het opstarten van een eigen onderneming, het behalen van bepaalde certificaten en getuigschriften, het besteden aan kinderopvang en nog enkele anderen. Het mag duidelijk zijn dat het spaarloon zeker een aanrader is. De spaarloonregeling heeft ondanks de vele voordelen wel enkele kleine beperkingen. Zo kunt u jaarlijks maximaal 613 Euro belastingvrij sparen. Minder kan ook, meer kan en mag echter niet. Houdt er ook rekening mee dat het gestorte bedrag bij een spaarloon op een geblokkeerde rekening terecht komt. Dit houdt in dat u gedurende 4 jaar niet meer, tenzij in uitzonderlijke gevallen, aan het gestorte geld kunt. Lees daarom aandachtig de voorwaarden en beperkingen van het spaarloon door. Tot slot is het ook belangrijk om te weten dat u slechts van een spaarloonregeling bij uw werkgever kunt genieten als u ook al op 1 januari van dat jaar in dienst was van deze werkgever. Is dit niet het geval dat zult u tot de volgende jaargang moeten wachten alvorens u van een spaarloonregeling zult kunnen genieten. Spaarde u al bij een andere werkgever dan mag u wel het bedrag voor dat jaar nog doorstorten. Spaarloon vergelijken Het spaarloon vergelijken, kan interessant zijn om uit te maken of een spaarloonregeling wel echt uw ding is. Het is een spaarvorm met heel wat voordelen, maar ook met een aantal kleine beperkingen die u in het achterhoofd moet houden. Spaarloonregelingen vergelijken is daarom een goed advies.

7 Spaarrekening Wat bij de meeste mensen wel bekend zal zijn, is de klassieke spaarrekening. U kent ze allemaal wel. Deze spaarvorm zouden we ook als de direct opvraagbare spaarrekening kunnen omschrijven. Op een spaarrekening kunt u immers niet alleen geld storten, maar kunt u ook op elk desgewenst moment geld opnemen. Deze spaarvorm biedt een grote flexibiliteit waarbij u zelf bepaalt wanneer en hoeveel geld u precies op de spaarrekening wilt storten. Hebt u een tijdje geen geld meer over dan stort u gewoon niets op uw spaarrekening. Staat u er iets beter voor en kunt u wat geld opzij zetten, dat stort u wat meer op uw spaarrekening. Eenvoudiger kan haast niet. De rente op een spaarrekening is van variabele aard. De flexibiliteit van een spaarrekening heeft wel haar eigen prijs. U doet en laat wat u wilt, maar u moet dan wel rekening houden met een variabele rentevoet op uw spaarrekening. Deze rentevoet is afhankelijk van de financiële markt en kan stijgen, maar ook dalen. U weet dus niet op voorhand hoeveel uw spaarrekening op jaarbasis zal opbrengen. Dit heeft ook als gevolg dat een spaarrekening over het algemeen minder zal opbrengen dan bijvoorbeeld bij een spaardeposito waar u van een vaste rentevoet geniet, maar waar uw spaargeld dan weer voor een tijdje geblokkeerd staat. Kiezen voor een spaarrekening hangt dus louter en alleen van uw persoonlijke voorkeur af. Wenst u een optimale flexibiliteit, ga dan voor een spaarrekening. Wilt u er op lange termijn iets aan verdienen zonder dat u het geld tussentijds nodig heeft, kies dan voor een andere spaarvorm zoals een spaardeposito. De spaarrekening is de spaarvorm bij uitstek voor mensen die veel belang hechten aan flexibiliteit en vrijheid als het op hun geld aankomt. U stort geld wanneer het u uitkomt en u neemt ook geld op wanneer het u uitkomt. Wel rekening houdende met het bedrag dat u op uw spaarrekening heeft staan natuurlijk. Het opnemen van geld brengt bovendien geen extra kosten met zich mee. Wat u afhaalt zal er ook afgaan, niet meer of niet minder. Wenst u op een dag 10 keer geld af te halen, dan zal ook hier geen probleem van gemaakt worden. Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk dat er niets zo flexibel is als de spaarrekening. Spaarrekening vergelijken Spaarrekeningen zijn bij zo goed als iedere bank te vinden. Door dit grote aanbod is het belangrijk dat u spaarrekeningen gaat vergelijken. Het is immers vooral de rentevoet die van de ene tot de andere bank kan verschillen. Deze rentevoet kan en moet bepalend zijn in de uiteindelijke keuze die u maakt.

Sparen. Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt

Sparen. Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt Sparen Omdat het nu groeit en u straks de vruchten plukt Bankier op uw manier Gemak en deskundigheid vormen samen de kern van onze dienstverlening. U beslist hoe en wanneer u uw bankzaken regelt: via het

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

Banksparen? Wij zijn uw bank.

Banksparen? Wij zijn uw bank. Banksparen? Wij zijn uw bank. U wilt voldoende extra inkomen als u met pensioen gaat. Wij hebben hiervoor de producten! Op enig moment gaat u met pensioen. Een leven met veel vrije tijd gaat dan beginnen.

Nadere informatie

Sparen. Een bankrekening is zo gewoon. Het is tijd voor de Rabobank.

Sparen. Een bankrekening is zo gewoon. Het is tijd voor de Rabobank. Sparen Een bankrekening is zo gewoon Het is tijd voor de Rabobank. Nu sparen en straks genieten Wie regelmatig wat geld opzij zet, kan al snel een aardig bedrag bij elkaar sparen. Wel zo handig voor onvoorziene

Nadere informatie

Elke dag een uur voor uzelf

Elke dag een uur voor uzelf Elke dag een uur voor uzelf AEGON LevensloopRekening Elke dag een uur voor uzelf Eerder stoppen met werken? Een paar maanden er helemaal tussenuit? Of een tijdje minder werken? Dit is allemaal een stuk

Nadere informatie

Inleiding. Sparen. verschillende motieven voor:

Inleiding. Sparen. verschillende motieven voor: I n d i t o n d e r d e e l w o r d t d e l e z e r i n z i c h t v e r s c h a f t i n h e t o n d e r w e r p s p a r e n. De volgende onderwerpen komen hierbij aan de orde: de verschillende spaarmotieven

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

De verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen De verschillende hypotheekvormen Hierbij ontvangt u een beschrijving van een vijftal hypotheekvormen. Wij willen u vragen dit alvast door te nemen zodat u reeds bekend bent met de diverse hypotheeksoorten.

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank.

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen 2 Pensioen vanuit werkgever Aanvullend Pensioen Sparen

Nadere informatie

De Levensloopregeling

De Levensloopregeling De Levensloopregeling De meest gestelde vragen Januari 2007 7.0093ML /GW De Levensloopregeling De meest gestelde vragen Het belang van een goede regeling Wellicht wilt u binnenkort een lange reis maken,

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Welke hypotheekvorm past het beste bij uw specifieke situatie? Het is fijn om van tevoren al te weten welke basis hypotheekvormen er bestaan. Hieronder staan de hypotheekvormen een voor een kort beschreven

Nadere informatie

Sparen? Wij zijn uw bank.

Sparen? Wij zijn uw bank. Sparen? Wij zijn uw bank. U heeft een wens? Wij hebben de juiste spaar rekening. Dromen, wensen, doelen, vrijwel iedereen heeft ze. Een eerste eigen woning, een bruiloftsfeest, een verre reis, een studiepot

Nadere informatie

Sparen? Wij zijn uw bank.

Sparen? Wij zijn uw bank. Sparen? Wij zijn uw bank. U heeft een wens? Wij hebben de juiste spaarrekening. Dromen, wensen, doelen, vrijwel iedereen heeft ze. Een eerste eigen woning, een bruiloftsfeest, een verre reis, een studiepot

Nadere informatie

Sparen? Wij zijn uw bank.

Sparen? Wij zijn uw bank. Sparen? Wij zijn uw bank. U heeft een wens? Wij hebben de juiste spaarrekening. Dromen, wensen, doelen, vrijwel iedereen heeft ze. Een eerste eigen woning, een bruiloftsfeest, een verre reis, een studiepot

Nadere informatie

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK optimaal varieren met rente EN rendement Kiezen voor de beste hypotheek betekent het optimaliseren van kansen en risico

Nadere informatie

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is

De Roche. Hypotheek waaier. Een persoonlijke keus voor uw toekomst. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is De Roche Hypotheek waaier Een persoonlijke keus voor uw toekomst Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is zeker niet eenvoudig; er zijn ontzettend veel mogelijkheden en bovendien vormt uw beslissing de

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Loyalis Levensloop. Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken

Loyalis Levensloop. Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken Loyalis Levensloop Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken Koop vrije tijd met levensloop Levensloop maakt het u mogelijk tijd vrij te maken voor zaken die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Daarom kiest u voor RegioBank

Daarom kiest u voor RegioBank Daarom kiest u voor RegioBank Bij u in de buurt U bent geen rekeningnummer. U wordt altijd geholpen door iemand die u kent. Een complete bank Wij zijn een bank waar u terecht kunt voor betalen, sparen,

Nadere informatie

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2.

7,8. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart keer beoordeeld. Economie in context. Samenvatting economie. 2. Samenvatting door een scholier 868 woorden 3 maart 2015 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context Samenvatting economie 2.1 Sparen en rente Redenen om te sparen: 1. Sparen uit voorzorg

Nadere informatie

Hypotheek? Wij zijn uw bank.

Hypotheek? Wij zijn uw bank. Hypotheek? Wij zijn uw bank. U wilt een huis kopen? Wij bezorgen u onbezorgd woonplezier. U wilt voor de eerste, tweede of misschien wel derde keer een huis kopen. Een gezellige stadswoning in het centrum,

Nadere informatie

Algemeen Geen Gering Globaal Goed. Aankoop woning Geen Gering Globaal Goed. Hypotheek algemeen Geen Gering Globaal Goed

Algemeen Geen Gering Globaal Goed. Aankoop woning Geen Gering Globaal Goed. Hypotheek algemeen Geen Gering Globaal Goed Risicoprofiel Hoe is uw kennis en ervaring met / over: Algemeen Geen Gering Globaal Goed Ontwikkelingen op de financiële markten Financiële producten in het algemeen Fiscale wetgeving Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrentespaarrekening Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Extra sparen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies voor zekerheid met de Allianz Lijfrentespaarrekening

Nadere informatie

Sparen? Wij zijn uw bank.

Sparen? Wij zijn uw bank. Sparen? Wij zijn uw bank. U heeft een wens? Wij hebben de juiste spaar rekening. Dromen, wensen, doelen, vrijwel iedereen heeft ze. Een eerste eigen woning, een bruiloftsfeest, een verre reis, een studiepot

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Spaarloonwijzer spaarloon en uw levensverzekering

Spaarloonwijzer spaarloon en uw levensverzekering Spaarloonwijzer spaarloon en uw levensverzekering www.zichtadviseurs.nl Spaarloonregeling in 2011 U heeft een spaarloonrekening. Doel is om fiscaal aantrekkelijk te kunnen sparen. U kunt zelf bepalen waar

Nadere informatie

De verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen De verschillende hypotheekvormen Het lijkt, door de uiteenlopende namen voor hypotheken, alsof er veel verschillende hypotheken zijn. Dit valt heel erg mee. Verreweg de meeste hypotheken die tegenwoordig

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed nu

Nadere informatie

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten Hypotheekschuld Duur 30 jaar Maandlasten Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Spaar- en Depositorekening. Bij ons spaart u zoals u dat wilt.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Spaar- en Depositorekening. Bij ons spaart u zoals u dat wilt. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Spaar- en Depositorekening Bij ons spaart u zoals u dat wilt. Bij ons spaart u zoals u dat wilt Met de Allianz Spaar- en Depositorekening U kunt verschillende

Nadere informatie

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen Het is verstandig om geld achter de hand te hebben. Sparen betekent het niet uitgeven van een deel van je inkomen. Je kunt verschillende redenen

Nadere informatie

Welkom bij de HypotheekSpecialist

Welkom bij de HypotheekSpecialist Welkom bij de HypotheekSpecialist Meepraten over hypotheken Als u een huis wilt kopen, hoef u niet alles te weten over hypotheken. Het is wel in uw voordeel als u over de belangrijkste basiskennis beschikt.

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

Hypotheek? Wij zijn uw bank.

Hypotheek? Wij zijn uw bank. Hypotheek? Wij zijn uw bank. U wilt een huis kopen? Wij bezorgen u onbezorgd woonplezier. U wilt voor de eerste, tweede of misschien wel derde keer een huis kopen. Een gezellige stadswoning in het centrum,

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken. Loyalis Levensloop

Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken. Loyalis Levensloop Loyalis voert de levensloopregeling uit voor ABP Loyalis Levensloop Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken Je werkt. Maar soms even niet. Je neemt de tijd voor die ene cursus. En daarna er

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Daarom kiest u voor RegioBank

Daarom kiest u voor RegioBank Daarom kiest u voor RegioBank U bent welkom bij ons op kantoor U krijgt bij ons persoonlijke aandacht De Adviseur die u kent Wij zijn een bank voor de hele familie Uw bank dichtbij. Wij zijn de bank dichtbij

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Inleiding Welkom bij ZO.nl 3 De beste rente 1.1 Kijk verder dan het laagste rentepercentage 5 1.2 De samenstelling van je maandlast 6 1.3 Pas op met

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Wat is arbeidsongeschiktheid eigenlijk en wat betekent dat voor jou als zelfstandige? Wat kan je zelf regelen? Mag je geld uit je ZZP Pensioen halen om gaten op

Nadere informatie

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair De Bankspaarhypotheek vraagt om goed advies. Wijs uw klant ook op de risico s van dit product. Wil uw klant

Nadere informatie

Het spaargedrag van Nederland

Het spaargedrag van Nederland 17 november 2016 Het spaargedrag van Nederland Onderzoek van ABN AMRO ABN AMRO deed in september en oktober 2016 onderzoek naar spaargedrag onder 2001 Nederlanders vanaf 18 jaar. De uitkomsten van het

Nadere informatie

Werkstuk Economie Sparen en lenen

Werkstuk Economie Sparen en lenen Werkstuk Economie Sparen en lenen Werkstuk door een scholier 3834 woorden 16 april 2002 6,5 387 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Lenen Iedereen staat wel eens voor hoge of verwachte uitgaven. Er

Nadere informatie

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen

Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Klantinformatie hypotheekrente wijzigen Waarom krijgt u deze informatie U wilt uw hypotheekrente wijzigen. Dit is een belangrijke beslissing. Daarom willen wij u zo goed mogelijk voorlichten over de gevolgen

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Klantprofiel Eerlijk in Lenen.nl. 1: Persoonsgegevens. 2: Financiële kennis en ervaring

Klantprofiel Eerlijk in Lenen.nl. 1: Persoonsgegevens. 2: Financiële kennis en ervaring Klantprofiel Eerlijk in Lenen.nl Eerlijk in Lenen maakt voorafgaand aan een advies een klantprofiel om inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Wij willen uw kennis op het gebied van financiële producten

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Verstandig een hypotheek kiezen

Verstandig een hypotheek kiezen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Verstandig een hypotheek kiezen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten

Nadere informatie

Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen Kennisfiche Beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn contracten die u aangaat met een verzekeringsmaatschappij, niet met een bank. Ze worden wel verkocht via banken. Een beleggingsverzekering

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET ZO DOE JE HET 1. WAT IS PENSIOENSPAREN? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Nadere informatie

De grootste financiële beslissing in een mensenleven

De grootste financiële beslissing in een mensenleven De grootste financiële beslissing in een mensenleven 1 520.000.000.000,- ( 520 mrd) Totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens Bron: NMa 2 170.000,- De gemiddelde grootte van een hypotheek in Nederland

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen van RegioBank. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook leest

Nadere informatie

Pensioensparen. Zo doe je het

Pensioensparen. Zo doe je het Pensioensparen Zo doe je het 1. Wat is pensioensparen? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de

Nadere informatie

E-levensloop. Voor de werknemer INHOUD. De levensloopregeling 1. De regels van de levensloopregeling op een rij 2

E-levensloop. Voor de werknemer INHOUD. De levensloopregeling 1. De regels van de levensloopregeling op een rij 2 E-levensloop INHOUD De levensloopregeling 1 De regels van de levensloopregeling op een rij 2 Voordelen van Delta Lloyd E-Levensloop 2 Voor de werknemer Delta Lloyd E-Levensloop 2 Hoe werkt het? 2 Voordelen

Nadere informatie

Maak uw eigen Miljoenennota

Maak uw eigen Miljoenennota Maak uw eigen Miljoenennota Er is weer economische groei, de huizenmarkt trekt aan, en volgens de rijksbegroting gepresenteerd op Prinsjesdag gaat bijna iedereen er volgend jaar financieel op vooruit.

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 1311 woorden 7 maart keer beoordeeld. 1: Sparen voor nieuwe spullen

5,8. Werkstuk door een scholier 1311 woorden 7 maart keer beoordeeld. 1: Sparen voor nieuwe spullen Werkstuk door een scholier 1311 woorden 7 maart 2001 5,8 82 keer beoordeeld Vak Economie 1: Sparen voor nieuwe spullen Iedereen heeft zo n zijn behoeftes om nieuwe dingen te kopen, maar niet iedereen heeft

Nadere informatie

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren Een eigen huis mogelijkheden voor kopen of huren Een woning kopen of huren? Verschillende verantwoordelijkheden Wilt u een woning kopen of een woning huren? Dat is een afweging die u maakt. Een van de

Nadere informatie

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig.

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. het klantprofiel Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. Waarom een klantprofiel? Het klantprofiel heeft als

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij OHRA

Verantwoord lenen bij OHRA OHRA Hypotheken 2 Verantwoord lenen bij OHRA Inhoud 1. Belastingregels 5 2. Wilt u meer zekerheid over het terugbetalen? 7 2.1 Een deel van uw lening eerder terugbetalen 8 2.2 Een andere aflosvorm kiezen

Nadere informatie

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij?

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? 1 Inhoud Inleiding... 3 Sparen... 3 A. Waarom wel?... 3 B. Waarom niet?... 4 Beleggen... 4 A. Waarom wel?... 4 B. Waarom niet?... 5 Besluit:

Nadere informatie

Eeckhout & Slegt. financieel adviseurs. De hypotheekvormen

Eeckhout & Slegt. financieel adviseurs. De hypotheekvormen Eeckhout & Slegt financieel adviseurs De hypotheekvormen Maandbedrag Lineaire hypotheek Maandlast Restschuld Rente (fiscaal aftrekbaar) Aflossing Lineaire hypotheek Voordelen u bouwt snel en veilig vermogen

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed nu

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt heel veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke

Nadere informatie

Hoe meer, hoe beter 2

Hoe meer, hoe beter 2 Sparen 2 Hoe meer, hoe beter Sparen Statistieken tonen elke keer weer aan dat Nederlanders voorop lopen in de wereld als het gaat om de hoogte van hun spaargeld. En terecht. Want wie wil er nu niet voorbereid

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen 2 Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed

Nadere informatie

Alle vrijheid van de wereld

Alle vrijheid van de wereld Lenen Alle vrijheid van de wereld Lenen Geld lenen is vandaag de dag heel vanzelfsprekend. Voor een auto of nieuwe caravan wordt vaak een lening afgesloten. Ook onvoorziene uitgaven zoals de vervanging

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis,

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen

Uitleg hypotheekvormen Uitleg hypotheekvormen Annuïteitenhypotheek Lineaire hypotheek Levenhypotheek Beleggingshypotheek Spaarhypotheek Hybride hypotheek Bankspaarhypotheek Aflossingvrije hypotheek Krediethypotheek Direct beginnen

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR.

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met

Nadere informatie

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant...

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... De Pensioenkrant Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... Het probleem Levensstandaard behouden wordt moeilijker Uit cijfers van het nationaal instituut voor statistiek

Nadere informatie

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente De Hypotheek Je gaat een woning kopen en hebt hiervoor een lening nodig van de bank. In deze toelichting proberen wij je inzichtelijk te maken wat een hypotheek is en wat de meest voorkomende vormen zijn.

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst V.29-08-2018 In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank

Nadere informatie

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen Het is makkelijk en verstandig om geld achter de hand te hebben. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan in huis, of je spaart voor iets dat je graag wil hebben.

Nadere informatie

HYPOTHEKEN. Inhoud: Rente-looptijden* / -marges*; Hypotheek met rente-marge; * A. 1: rentevastperiode. * A. 2: rente-% met een marge.

HYPOTHEKEN. Inhoud: Rente-looptijden* / -marges*; Hypotheek met rente-marge; * A. 1: rentevastperiode. * A. 2: rente-% met een marge. HYPOTHEKEN Inhoud: Hoofdstuk A Hoofdstuk B Hoofdstuk C Hoofdstuk D Rente-looptijden* / -marges*; Diverse hypotheekvormen; Hypotheek met -marge; Overlijdensrisico. * A. 1: vastperiode. * A. 2: -% met een

Nadere informatie

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW Zoals uw huis de basis is voor uw privéleven, zo is uw hypotheek de basis voor

Nadere informatie

Persoonlijk profiel. Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand

Persoonlijk profiel. Netto maximale maandelijkse woonlasten Tussen en netto per maand Persoonlijk profiel In het kader van de Wet Financiële toezicht (Wft) leggen wij u een aantal vragen voor die betrekking hebben op uw toekomstverwachtingen en levensstijl. Toekomstperspectief aanvrager

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

financiële dienstverlening

financiële dienstverlening Algemene gegevens cliënt Algemene gegevens partner Naam : Naam : Geboortedatum : Geboortedatum : Algemene Kennis en Ervaring 1. Wat weet u van hypotheken? 2. Wat weet u van beleggingsproducten? 3. Wat

Nadere informatie

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig.

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Uw Klantprofiel Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Waarom een Klantprofiel? Het Klantprofiel heeft als doel

Nadere informatie

Nu kiezen voor zekerheid. Straks wonen tegen aantrekkelijke maandlasten. Fiscaal Voortzetten. in de BankSpaar Plus Hypotheek

Nu kiezen voor zekerheid. Straks wonen tegen aantrekkelijke maandlasten. Fiscaal Voortzetten. in de BankSpaar Plus Hypotheek Nu kiezen voor zekerheid Straks wonen tegen aantrekkelijke maandlasten Fiscaal Voortzetten in de BankSpaar Plus Hypotheek Nationale-Nederlanden maakt Fiscaal Voortzetten in de BankSpaar Plus Hypotheek

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Beste klant, De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Daardoor houden steeds meer mensen na verkoop van de woning een restschuld over. Als de verkoopopbrengst

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank in faillissement

Nadere informatie

Geboortedatum... Roker ja nee

Geboortedatum... Roker ja nee KLANTPROFIEL 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS Aanvrager Naam en voorletters... m/v Adres... Postcode en woonplaats... Geboortedatum... Telefoon overdag... Mobiel... E-mail adres...... Roker ja nee BSN nummer...

Nadere informatie

VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW

VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW VERMOGENS ADVIES HYPOTHEEK VOORTDUREND BETROKKEN BIJ UW VERMOGENSOPBOUW Aan het vinden van de perfecte woning besteedt u vaak maandenlang

Nadere informatie

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat?

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat? Klantprofiel Wat is uw burgerlijke staat? o Alleenstaand o Gehuwd(gemeenschap van goederen) o Gehuwd(huwelijkse voorwaarden) o Samenwonend met samenlevingscontract o Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nadere informatie

Deze spaarregeling heeft ten doel het verwerven van duurzaam bezit door de medewerkers door het sparen van loon in geblokkeerde vorm te bevorderen.

Deze spaarregeling heeft ten doel het verwerven van duurzaam bezit door de medewerkers door het sparen van loon in geblokkeerde vorm te bevorderen. HOOFDSTUK 11 Spaarloonregeling Doel Artikel 1 Deze spaarregeling heeft ten doel het verwerven van duurzaam bezit door de medewerkers door het sparen van loon in geblokkeerde vorm te bevorderen. Deelneming

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen zonder zorgen

Koopgarant. Kopen zonder zorgen Koopgarant Kopen zonder zorgen KOOPGARANT IS Voor veel mensen is de koop van een woning financieel niet haalbaar, maar wel gewenst. Als maatschappelijke onderneming in de volkshuisvesting reikt Eemland

Nadere informatie