Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli 2016"

Transcriptie

1 Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli Looptijd De looptijd van de cao is vastgesteld op één jaar: van 1 juli 2015 tot 1 juli Inkomen Per 1 juli 2015 worden de cao-lonen verhoogd met 0,5% Per 1 januari 2016 worden de cao-lonen verhoogd met 1%. De berekening van de verhoging geldt voor de cao-lonen en de feitelijk betaalde lonen. 3. Premie FBA en FBS Premie FBS In verband met een bijgestelde begroting wordt de premie van FBS met ingang van 1 januari 2015 (met terugwerkende kracht) verlaagd van 0,35% naar 0,15% voor de werkgever en van 0,35% naar 0,29% voor de werknemer. De totaal bij de werkgever te heffen premie bedraagt 0,44% waarvan 0,29% wordt ingehouden op het loon van de werknemer. De werkgever restitueert de vanaf 1 januari 2015 te veel ingehouden FBS-premie op het loon van de werknemer, zo spoedig mogelijk na 1 juli 2015 aan de werknemer. Creditering van de teveel betaalde premie vindt zo spoedig mogelijk na 1 juli 2015 plaats aan de werkgever. Premie FBA De premie voor FBA wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015, voor het kalenderjaar 2015, voor zowel werkgever als werknemer op nihil gesteld. Per 1 januari 2016 herleeft de FBA-premie. De werkgever restitueert het vanaf 1 januari 2015 ingehouden werknemersdeel in de FBA-premie, zo spoedig mogelijk na 1 juli 2015 aan de werknemer. Creditering van de premie aan werkgever vindt zo spoedig mogelijk na 1 juli 2015 plaats. 4. Persoonlijke toeslag reiskosten Teneinde binnen de fiscale wet-en regelgeving te blijven en ten behoeve van administratieve uitvoerbaarheid, geldt de PT reiskosten met ingang van 1 juli 2015 per gewerkte dag.

2 Voor werknemers die langer dan 6 weken aaneengesloten wegens ziekte (waaronder zwangerschaps-en bevallingsverlof) afwezig zijn geweest, wordt met ingang van 1 juli 2015 zonder terugwerkende kracht- de PT reiskosten herberekend. Dit betekent een volledige herrekening voor deze werknemers minus 6 weken. 5. Flexibiliteit (artikel 17 cao) De regeling neergelegd in artikel 17 van de cao (geldend vanaf 1 januari 2015) is van toepassing op parttimers en op fulltimers. De overwerkregeling blijft bij toepassing van de regeling in stand maar er is geen sprake van dubbeling van rechten. De ATW wordt gerespecteerd. In de redactiecommissie zal de samenhang tussen artikel 17 (flexibiliteit), 36 (maximale arbeidstijden) en 37 (overwerkvergoeding) worden bezien en geredigeerd, onder handhaving van de uitgangspunten van cao-partijen. 6. Duurzame inzetbaarheid De werkgever dient jaarlijks een verplicht plan of programma voor duurzame inzetbaarheid met de OR/Personeelsvertegenwoordiging overeen te komen. Het gaat daarbij, onder andere verwijzend naar de uitkomsten van Baan je Toekomst, in ieder geval om de volgende onderwerpen: opleiding en ontwikkeling, vitaliteit, trots en waardering, bredere inzetbaarheid en het bereiken van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en werknemer (awareness). Sociale partners worden via de Vakraad of SKA geïnformeerd over de in de bedrijven gemaakte afspraken en resultaten. 7. ADV voor oudere werknemers De huidige in de cao (artikel 22 lid 6) opgenomen staffel schuift met 2 jaren op. De tabel met ingang van 1 januari 2016 luidt dan als volgt: t/m Werknemers die vóór 1 januari 2016 al gebruik maken van de huidige regeling, behouden hun rechten op basis van de huidige staffel. Daarnaast profiteren zij van de 2 extra toegevoegde leeftijden van 65 en 66 jaar met extra adv-uren op basis van de nieuwe staffel. In de cao wordt zowel de nieuwe als de oude staffel opgenomen. 8. Aantal te verkopen ADV-dagen Het aantal te verkopen ADV-dagen bedraagt minimaal 6 en maximaal 9. Uitgangspunt is een aantal van 9 maar dit hangt af van het aantal collectieve ADVdagen die werkgever (per locatie) inroostert. Werkgever dient dit aantal uiterlijk 30 november van het jaar kenbaar te maken.

3 9. Verbijzonderende regeling arbeidsvoorwaarden onderwijscatering Bij de toepassing van artikel 3 lid 4 geldt dat de laatstgeldende cao voor het Horecabedrijf van toepassing is. Daarbij geldt dat de loonsverhogingen uit de cao contractcatering worden toegepast en dat de wettelijke ketenbepaling geldt. De tekst van de laatstgeldende cao voor het Horecabedrijf maakt ten behoeve van toepassing van artikel 3 lid 4, integraal deel uit van de cao. In aanvulling op deze reeds bestaande regeling in de cao, hebben partijen afgesproken dat als toekomstige wetswijzigingen in strijd zijn met de (gefixeerde) tekst uit de (voormalige) Horeca-cao, de tekst van die Horeca-cao op dat punt dan niet meer van toepassing is maar de wet. Op die manier wordt de cao-tekst automatisch aangepast. Daarnaast hebben partijen afgesproken dat er een mogelijkheid is om wijzigingsvoorstellen in te dienen naar aanleiding van toekomstige wetswijzigingen die afwijking per cao toestaan. Hierbij geldt het uitgangspunt van kostenneutraliteit. Dat wil zeggen dat wijzigingen in de gefixeerde voormalige Horeca-cao in balans moeten worden gebracht met de automatische loonsverhoging die gekoppeld is aan de cao-afspraken die voor alle segmenten in de cao worden afgesproken zodanig dat er materieel geen sprake is van additionele loonkostenstijgingen binnen de scholenparagraaf. 10. Vakantiewetgeving CAO-partijen volgen de wettelijke regeling. De cao wordt hierop redactioneel aangepast. 11. Vakantietoeslag (artikel 54) In de berekening van de vakantietoeslag worden ook vaste toeslagen zoals een vaste ploegentoeslag of vaste ORT-toeslag meegenomen. Het gaat om toeslagen die volgens de wet als een vast loonbestanddeel bestempeld worden, om toeslagen die de werknemer ook ontvangt als hij ziek is of op vakantie gaat. Het moet gaan om toeslagen die de werknemer altijd krijgt ongeacht zijn rooster. Incidentele toeslagen blijven buiten beschouwing. In de redactiecommissie wordt bezien hoe artikel 54 wordt geredigeerd waarbij tevens gekeken wordt naar hoe zich dat verhoudt tot eventuele andere of toekomstige vaste toeslagen. 12. Beloning uitzendkrachten loongroep 1 inflightcatering In verband met het vervallen van de vakkrachtenregeling (per 30 maart 2015) die tot gevolg heeft dat voor alle werknemers, inclusief de werknemers die zijn ingeschaald in loongroep 1 (en per definitie geen vakkracht zijn), vanaf de 1 e dag de inlenersbeloning geldt, wordt in loongroep 1 voor de Inflightcatering het aanloopschaalsalaris van 10% dat nu onder het van toepassing zijnde cao-loon mag worden gehanteerd, opgehoogd naar een percentage dat zich begeeft rondom de 17,3%. Deze beloning is conform hetgeen deze uitzendkrachten volgens de ABUcao verdienden voordat de vakkrachtenregeling is vervallen. De Wet op het Minimumloon wordt gerespecteerd. De aanloopschaal is gedurende maximaal 26 weken van toepassing en is alleen van toepassing op werknemers die nieuw in de branche in dienst treden.

4 13. Functies multitasker In het Handboek referentiefuncties welke Handboek deel uitmaakt van de caoworden de volgende twee nieuwe referentiefuncties opgenomen: - Cateringmedewerker B/Facility host - Cateringmedewerker B/front- en backoffice - De functies zijn als volgt gewaardeerd: - Cateringmedewerker B/Facility host: loongroep III - Cateringmedewerker B/Front-en backoffice: loongroep III De volgende aanvullende indelingsregels zijn daarbij vastgesteld: a. Wanneer tenminste één resultaatgebied uit de referentiefunctie Cateringmedewerker B/Facility host vervalt in de bedrijfsfunctieomschrijving wordt de bedrijfsfunctie normaliter ingedeeld in functiegroep II. b. Wanneer tenminste één resultaatgebied uit de referentiefunctie Cateringmedewerker B/Front- en backoffice voorkomt in de bedrijfsfunctieomschrijving, wordt de bedrijfsfunctie normaliter ingedeeld in functiegroep III. Combinatiefunctieregel De nieuwe multireferentiefuncties zijn een weerslag van de meest voorkomende combinaties van taken. Andere combinaties zijn ook mogelijk; een werkgever kan een bedrijfsfunctie beschrijven, die een combinatie is van verschillende (referentie)functies, die ook afzonderlijk beschreven hadden kunnen worden. Om het niveau van de combinatiebedrijfsfunctie vast te stellen is er een hulpmiddel ontwikkeld, de combinatiefunctieregel. Dit is een extra spelregel bij de toepassing van het functiewaarderingsysteem en zal worden opgenomen in het Handboek Referentiefuncties. De multifuncties zullen zich ontwikkelen. Mogelijk komen er taken bij of is er behoefte aan meer multireferentiefuncties. In de Vakraad zal een evaluatie plaatsvinden op een door de Vakraad vast te stellen moment. 14. Protocolafspraak WW (3 e jaar) In het huidige protocol van de cao is opgenomen dat onder verwijzing naar de brief d.d. 24 december 2013 van de Stichting van de Arbeid, cao-partijen na ommekomst van het SER-advies en de eventuele aanvullende bemerkingen van de Stichting van de Arbeid, cao-partijen overleg zullen voeren over een private aanvullende verzekering op cao-niveau waarmee de huidige hoogte en duur van de uitkeringen worden gehandhaafd. De voor deze afspraak benodigde financiële ruimte dient gevonden te worden in de lagere publieke financiering voor de WW. Cao-partijen handhaven deze protocolbepaling maar breiden deze uit met een verwijzing naar de brief d.d. 17 april 2015 van de Stichting van de Arbeid aan decentrale cao-partijen inzake aanvullende verzekering opbouw en duur WW in cao s. 15. Doelgroepenbeleid

5 De doelgroepenafspraak wordt gecontinueerd. Er worden geen extra lonen toegevoegd tussen de cao-lonen en het WML. De STAR heeft met brief d.d. 21 februari 2014 aandacht hiervoor gevraagd ten behoeve van mensen met een arbeidsbeperking. Echter deze mensen zullen ingeschaald zijn/worden in loongroep 1 of 2 en de cao kent daarvoor al een aanloopschaal die toegepast kan worden of de lonen liggen anderszins al dicht tegen het WML aan. 16. Pensioen/hogere pensioenpremielasten Vanaf 1 juli 2015 nemen werkgevers de kostenstijging van 0,25% als gevolg van de per 1 januari 2015 verlaagde franchise met een verhoogde pensioengrondslag tot gevolg, voor hun rekening. 17. Werk en (mantel)zorg In het Protocol wordt vastgesteld dat de werkgever zich zal gedragen als een mantelvriendelijke organisatie en dat hij open staat voor het krijgen van een erkenning/certificering als mantelvriendelijke organisatie maar dit laatste is geen doel op zich. Verwezen wordt naar Er zal vanuit de Vakraad communicatie richting werkgever over plaatsvinden. Bezien wordt of er eventuele subsidies beschikbaar zijn. 18. Redactiecommissie Er wordt een redactiecommissie ingesteld waar het de nieuwe teksten betreft die voortvloeien uit de uitkomsten van het cao-overleg. Tevens worden in deze commissie een aantal overige punten meegenomen zoals vaststelling van het precieze percentage loongroep 1 uitzendkrachten inflightcatering, toepassing van de vakantiewetgeving, artikel 1 punt 29 in relatie tot de standaard reiskostenregeling en de aanpassingen aan de Wet Flexibiliteit en Zekerheid.

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017:

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: BIJLAGE I Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: 1. Collectieve Arbeidsovereenkomst en Algemeen Verbindend Verklaring Partijen komen een nieuwe cao

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

Aan de leden Circulaire nr. 6

Aan de leden Circulaire nr. 6 Aan de leden Circulaire nr. 6 Datum : 8 april 2019 Ref. : JH Betreft : Looncirculaire 2019-2 Geachte heer, mevrouw, Onderwerpen: - Nieuwe cao - Overige cao informatie Bijlagen: - Maandloonberekening per

Nadere informatie

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 1 4001517_VBZ ADDendum CAO.indd 1 19-08-14 13:32 2 4001517_VBZ

Nadere informatie

PROTOCOLLAIRE BEPALINGEN

PROTOCOLLAIRE BEPALINGEN PROTOCOLLAIRE BEPALINGEN P1 EINDDATUM IN PROTOCOLLAIRE BEPALINGEN P-bepalingen zijn in principe tijdelijk van aard. Per P-bepaling wordt bepaald of er sprake is van een einddatum, die vervolgens in de

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Werktijdvermindering in de Grafimedia cao uitleg van cao-partijen

Werktijdvermindering in de Grafimedia cao uitleg van cao-partijen 12/02/2016 Raad voor Overleg in de Grafimedia Branche ROGB Postbus 220 1180 AE AMSTELVEEN 020-5435 678 Werktijdvermindering in de Grafimedia cao uitleg van cao-partijen In de Grafimedia cao met de looptijd

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019-2020 1 Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019 2020 Partijen

Nadere informatie

AANGEPAST EINDBOD WERKGEVERS VOOR EEN NIEUWE GRAFIMEDIA CAO

AANGEPAST EINDBOD WERKGEVERS VOOR EEN NIEUWE GRAFIMEDIA CAO AANGEPAST EINDBOD WERKGEVERS VOOR EEN NIEUWE GRAFIMEDIA CAO - UITGEBREIDE VERSIE - Toelichting Op 23 juli heeft de KVGO/ZSO-onderhandelingsdelegatie (verder te noemen: de werkgeversdelegatie) een eindbod

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...]

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...] Tekstuele wijzigingen CAO 2015 d.d 28 september 2015 NOOT: de wijzigingen zijn gebaseerd op de bestaande CAO-teksten. Wijzigingen ivm de vernieuwing van de CAO-structuur en/of Sales Reward zijn niet meegenomen

Nadere informatie

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016.

Looptijd De al verlopen cao wordt met 3 jaar verlengd en loopt van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2016. Bunnik, 15 december 2014 Op 5 december jl. heeft de werkgeversonderhandelingsdelegatie van de werkgeversvereniging Agrarische Bedrijfsverzorgingsdiensten (WAB) een finaal, integraal en samenhangend eindbod

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO-OVERLEG SOLIDPACK B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO-OVERLEG SOLIDPACK B.V. ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO-OVERLEG SOLIDPACK B.V. Op 19 juni 2015 hebben de directie en de vakorganisaties FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen overleg gevoerd om te komen tot een nieuwe cao voor Solidpack.

Nadere informatie

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 dierhouderij 1 Werkingssfeer Onder de werkingssfeer van deze cao vallen de sectoren: - melkveehouderij - varkenshouderij - pluimveehouderij - kuikenbroederij

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019-2020 1 Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019 2020 Partijen

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie

Akkoord. 16 december 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor PostNL. definitief. Auteur Tel. Rapport. Versie 16 december 2014 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Akkoord definitief Inhoudsopgave 1 Pensioen 3 1.1 Opbouwpercentage 3 1.2 Nabestaandenpensioen 3 1.3 Eigen bijdrage in de pensioenpremie 4 2 Looptijd

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe141223 VERVANGT VERSIE: OpTe131216 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2015 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 juli 2016 onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 Door op één van onderstaande vragen te klikken kom je automatisch bij het antwoord. Door op het icoon rechts bovenaan de pagina te klikken kom je altijd

Nadere informatie

Aanloopschaal en periodiek

Aanloopschaal en periodiek Het bestuur van de Vakraad heeft naar aanleiding van gestelde vragen recent duidelijkheid verschaft over de interpretatie van artikel 27 lid 2b (functiejaarverhoging) in relatie tot toepassing van de aanloopschaal

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 De Heus Cao De Heus 1 januari 2018 Pag. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Definities en algemene afspraken 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Principeakkoord Grafimedia cao

Principeakkoord Grafimedia cao Principeakkoord Grafimedia cao Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben op 17 november 2015 overeenstemming bereikt over het navolgende principeakkoord voor de nieuwe Grafimedia cao. GEMODERNISEERDE

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN uur

Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN uur Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN 2016-2017 30-11-2016 15.00 uur Dibevo, NPMB, VMN en CNV Vakmensen komen na onderhandelingen tot het volgende onderhandelingsresultaat voor de cao Dibevo en

Nadere informatie

Eenmalige uitkering: Loonbetaling februari Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata

Eenmalige uitkering: Loonbetaling februari Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata CAO 2015-2018 Eenmalige uitkering: 1.000 Loonbetaling februari 2016 Werknemers in dienst op 1 november 2015 Parttimers pro rata Tegemoetkoming voor geen loonsverhogingen in 2014 en 2015 Expiratie oude

Nadere informatie

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Artikel 22 Salaris Normtabel salarissen 1. Voor uitzendkrachten die niet behoren tot de in lid 2 genoemde categorieën is de normtabel van toepassing. Normtabel

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO MULTIMODAAL VERVOER 1-1-2014 tot en met 31-12-2015

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO MULTIMODAAL VERVOER 1-1-2014 tot en met 31-12-2015 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO MULTIMODAAL VERVOER 1-1-2014 tot en met 31-12-2015 Op 23 juni 2014 zijn de Vereniging Werkgevers Multimodaal Openbaar Vervoer en de vakorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen

Nadere informatie

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex WHITE PAPER START PEOPLE Equal pay Gelijke beloning voor vast en flex Gelijke beloning voor vast en flex Het arbeidsrecht wijzigt op tal van vitale onderdelen zoals ontslag, scholing en ziekte. Daarnaast

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan: decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan: decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer, STICHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan: decentrale cao-partijen T 070. 3 499 577 F 070. 3 499 796 E info@stvda.ni www.stvda.ni Den Haag : 17 april 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016

Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016 Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016 Op 19 november 2014hebben de Directie van de GD en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe

Nadere informatie

AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord

AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord Datum: 17 november 2014 Ons kenmerk: CvL/wvs/ 00027386 AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord 1. Looptijd De cao heeft een looptijd van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015.

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF 2017-2018 (d.d. 24-2-2017) 1 Looptijd cao De looptijd van de cao is 2 jaar (van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018). 2 Inkomen en

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Factsheet normale arbeidsduur

Factsheet normale arbeidsduur Factsheet normale arbeidsduur Versie: 1 januari 2016 Binnen het SNA-keurmerk wordt getoetst of de onderneming ten minste volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) betaalt. De Wml kent

Nadere informatie

Postbus 262-2260 AG Leidschendam - tel: 070-3202141 - fax: 070-3176887

Postbus 262-2260 AG Leidschendam - tel: 070-3202141 - fax: 070-3176887 Sociaal Bulletin UITGAANDE VAN HET SOCIAAL COMITÉ VOOR DE GROOTHANDEL IN LEVENSMIDDELEN, ZOETWAREN, TABAK EN/OF TABAKSPRODUCTEN P/A FEDERATIE VAN DE GROOTHANDEL IN LEVENSMIDDELEN Postbus 262-2260 AG Leidschendam

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten 2017-2019 De Vereniging voor de Groothandel Bloemen en Planten (VGB) heeft op 15 februari 2017 met FNV en CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat

Nadere informatie

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst ASR Nederland N.V.

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst ASR Nederland N.V. Artikel - 1 Definities 1. Werkgever: ASR 2. Vakorganisaties: CNV Dienstenbond, gevestigd te Hoofddorp; FNV Bondgenoten, gevestigd te Utrecht; De Unie, gevestigd te Culemborg. 3. Werknemer: de man of vrouw,

Nadere informatie

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C Aanvulling CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie september 2015 Juli 2016 Artikel 13 Uitzendfasen 2. Fase B e. Ingevolge artikel 7:668a lid 9 BW en in afwijking van hetgeen is bepaald onder b. van

Nadere informatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie Definitief eindbod ANKO Cao Kappers 2017-2019 INLEIDING De ANKO heeft overleg gevoerd met FNV Mooi en CNV Vakmensen over de inhoud van een nieuwe cao. De huidige cao is geëxpireerd op 30 juni 2016. Tot

Nadere informatie

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet:

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet: Betreft : Aanpassingen cao 2018-2019 Wijziging met ingang van 5 november 2017 Toevoeging aan artikel 1: Arbeidsvoorwaardenregeling of AVR: bij de opdrachtgever geldende regeling van beloning en/of andere

Nadere informatie

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V.

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Op 6 oktober 2017 hebben Pipelife Nederland B.V., FNV en CNV Vakmensen een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Pipelife Nederland B.V. met de volgende

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Vraag: Geldt het offerteverhaal ook voor contractswijzigingen? Antwoord: ja, beide artikelen zijn geïntegreerd.

Vraag: Geldt het offerteverhaal ook voor contractswijzigingen? Antwoord: ja, beide artikelen zijn geïntegreerd. ARTIKEL 10 EN 11 Artikel 10: Contractswisseling Voorafgaande tekst: Vraag: Indien de offerte vóór 1 augustus is uitgebracht maar na 1 augustus wordt gewijzigd, welke regeling is dan van toepassing? Antwoord:

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 Partijen enerzijds Baggermaatschappij Boskalis bv en Van Oord Personeels bv en anderzijds FNV Waterbouw en CNV Vakmensen, Sector Waterbouw zijn het volgende

Nadere informatie

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Onderhandelingsresultaat 1 ten behoeve van CAO Woondiensten 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Partijen bij de CAO Woondiensten: Aedes vereniging van woningcorporaties FNV CNV Vakmensen.nl De Unie

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD CAO CÊLAVITA

PRINCIPE AKKOORD CAO CÊLAVITA PRINCIPE AKKOORD CAO CÊLAVITA Op 4 november 2014 hebben CêlaVíta en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en de RMU Werknemers overeenstemming bereikt over een nieuwe cao met de volgende wijzigingen.

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO APM Terminals Rotterdam, 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019

Onderhandelingsresultaat CAO APM Terminals Rotterdam, 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 1 Voorbehoud vakorganisaties: 1. De vakorganisaties hebben aangegeven overleg te willen voeren met de aandeelhouder van APMTR over een zekerheidstelling voor de schadeloosstelling bij mogelijk ontslag

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief)

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Partijen betrokken bij de CAO Afval & Milieu hebben op 31 oktober 2007 een akkoord bereikt over de CAO voor de periode van 1 mei 2007 tot en met 1 juni

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook.

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. Hieronder wordt beschreven wat u op de salarisstrook kunt tegenkomen en wat dit

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8639 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 14-11-1996, nr. 221 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VRIJWILLIG

Nadere informatie

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!!

Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Juni 2008 Nieuwe Horeca Cao van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010!! Er is een akkoord tot stand gekomen betreffende een nieuwe Horeca Cao en deze zal lopen van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2010.

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat cao Retail non food juli januari 2021

Onderhandelaarsresultaat cao Retail non food juli januari 2021 Onderhandelaarsresultaat cao Retail non food juli 2018 - januari 2021 INretail, AVV, De Unie en CNV Vakmensen hebben een onderhandelaarsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle.

Nadere informatie

Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018

Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018 Bijlage bij brief d.d. 12-07-18 aan FNV Media & Cultuur en De Unie Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018 LOOPTIJD De looptijd van 27 maanden, nl. van 1 april 2018 tot 1 juli 2020. LOONSVERHOGINGEN

Nadere informatie

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 HR ontwikkelingen 2015-2016 Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 Inhoud Wijzigingen 2016 Werkloosheidswet Wet Flexibel Werken Wet doorwerken na AOW-gerechtigde

Nadere informatie

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom deelnemen? Wie betaalt de regeling? Klopt het dat de bovenwettelijke vakantieuren vervallen als mijn medewerker meedoet met de vitaliteitsregeling?

Nadere informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie stichting fondsen administratie timmerindustrie Nwe. s-gravelandseweg 16 Postbus 24 1400 AA Bussum Tel. 035-694 70 38 Fax 035-694 37 94 info@stifa.nl www.stifa.nl ATTENTIE: Indien u de loonadministratie

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de cao-teksten en de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen

Nadere informatie

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten

De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening. Dit zijn de belangrijkste punten De reiskostenregeling voor de sociale werkvoorziening Dit zijn de belangrijkste punten Inleiding Per 1 januari 2010 geldt voor werknemers in de sociale werkvoorziening een nieuwe reiskostenregeling. Deze

Nadere informatie

Highlights Nieuw Loongebouw

Highlights Nieuw Loongebouw Highlights Nieuw Loongebouw Door CAO-partijen is een nieuw loongebouw ontwikkeld. Op 1 januari 2018 wordt het nieuwe loongebouw ingevoerd. Het nieuwe loongebouw heeft alleen betrekking op het basisuurloon.

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe171218 VERVANGT VERSIE: OpTe161227 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2018 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd

Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015. Looptijd Onderhandelingsresultaat APG cao 1 april 2014 1 april 2015 Looptijd De cao kent een looptijd van 12 maanden (1 april 2014 tot 1 april 2015). Een aantal componenten uit dit onderhandelingsresultaat kent

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 18 juni 2018 Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 Looptijd Looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Structurele verhoging OCI Nitrogen B.V. zal de salarissen en salarisschalen

Nadere informatie

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom zou ik deelnemen? Wie betaalt mijn extra salaris en pensioenopbouw? Ik houd minder vrije dagen over, hoe zit dat? Nu deelnemen of later? Mag ik

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 12 november 2018 VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2018-2020 1. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Het was ingewikkeld om een goed pakket voor

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat ANWB-cao 2012-2014

Onderhandelingsresultaat ANWB-cao 2012-2014 Onderhandelingsresultaat ANWB-cao 2012-2014 ANWB 28 maart 2013 Onderhandelingsresultaat tussen vakorganisaties en ANWB over nieuwe CAO en aanpassing van de pensioenregeling De ondergetekenden: ANWB BV,

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

Voorstellenbrief FWT t.b.v. de cao s Metaal en Techniek 2019 e.v.

Voorstellenbrief FWT t.b.v. de cao s Metaal en Techniek 2019 e.v. Voorstellenbrief FWT t.b.v. de cao s Metaal en Techniek 2019 e.v. Groei economie daalt flink Na groeipercentages van 2,9% in 2017 en 2,5% in 2018 is de piek van de groei achter de rug. Sterker nog, het

Nadere informatie

Akkoord. Cao voor postbezorgers. 30 oktober 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. Rapport.

Akkoord. Cao voor postbezorgers. 30 oktober 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. Rapport. 30 oktober 2014 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Akkoord definitief Inhoudsopgave 1 3 1.1 Looptijd 3 1.2 Toevoegen salaristrede 3 3 1.3 Salarisaanpassing 3 1.4 Postbezorgersvergoeding 4 1.5 Pensioen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36823 22 december 2014 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 december 2014, 2014-0000184977,

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 De LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en de VZA (de Vereniging van Zelfstandige Apothekers), verder te noemen cao-partijen,

Nadere informatie

Premieoverzicht Versie colland.nl/premieoverzicht /6

Premieoverzicht Versie colland.nl/premieoverzicht /6 Premieoverzicht 2019 colland.nl/premieoverzicht-2019 Versie 29-01-2019 1/6 2/6 Cao afhankelijke premiepercentages fonds Colland Arbeidsmarkt De premienota voor Colland Arbeidsmarkt wordt na afloop van

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars www.vkg.com WIA Opvang Polis Versie 2008 Hoe wordt de hoogte van

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen NVZ

Wijzigingsvoorstellen NVZ Wijzigingsvoorstellen NVZ Cao Ziekenhuizen 2014 tot expiratiedatum 1. Looptijd De NVZ stelt voor te komen tot een meerjarige cao. 2. Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) Het in 2009 ingevoerde Persoonlijk

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Pagina 1 WIA Opvang Polis. Hoe wordt de hoogte van de WIA-uitkering berekend? De hoogte van de

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014 Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014-1 - Een nieuw onderhandelingsresultaat Op donderdag 24 april hebben vakbonden en Carglass

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 oktober 14 tot en met 31 maart Tussen partijen bij de CAO

Nadere informatie

ONDERHANDELAARSRESULTAAT CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL januari 2018

ONDERHANDELAARSRESULTAAT CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL januari 2018 ONDERHANDELAARSRESULTAAT CAO VOOR HET OMROEPPERSONEEL 2017-2018 22 januari 2018 De ondergetekenden, optredend namens: Omroepwerkgevers: 1. Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, gevestigd

Nadere informatie

CAO UITVAARTBRANCHE Onderhandelingsresultaat Afspraken d.d. 21 augustus 2014

CAO UITVAARTBRANCHE Onderhandelingsresultaat Afspraken d.d. 21 augustus 2014 CAO UITVAARTBRANCHE Onderhandelingsresultaat Afspraken d.d. 21 augustus 2014 INLEIDING Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen, NARDUS samenwerkende uitvaartorganisaties, Werkgeversvereniging

Nadere informatie

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven.

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID 3.1 INLEIDING Werken aan en investeren in optimale individuele inzetbaarheid is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Daarom maken

Nadere informatie

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV

Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Principeakkoord cao Apollo Vredestein BV Op dinsdag 5 september hebben Apollo Vredestein, FNV en CNV Vakmensen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De inhoud van deze cao luidt als volgt: Looptijd

Nadere informatie

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 1 2 Tussen partijen bij de CAO voor de Zoetwarenindustrie is overeenstemming

Nadere informatie

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Artikel 1 Vastgesteld bij besluit van het college van bestuur van 7 november 2006, nr. 2006cb0252, zoals laatstelijk gewijzigd bij zijn besluit van 3 december

Nadere informatie

Overzicht van wijzigingen cao-teksten

Overzicht van wijzigingen cao-teksten Overzicht van wijzigingen cao-teksten 2010-2012 In het nieuwe cao-boekje zijn alle wijzigingen, zoals afgesproken in het cao-overleg, opgenomen. Om u een goed beeld te geven van de aanpassingen, staan

Nadere informatie

premieoverzicht 2005

premieoverzicht 2005 stichting pensioenfonds wonen ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen/prepensioen 2,75% 7,25% 10,00% extra ouderdomspensioen/ extra nabestaandenpensioen 1) 2,00% 6,00% 8,00% arbeidsongeschiktheidspensioen

Nadere informatie

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf;

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf; I-c - Reglement Aanvullingsregelingen HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en

Nadere informatie

NIEUW LOONGEBOUW CAO-LEO PER 1 JANUARI 2004. Informatie voor werkgevers

NIEUW LOONGEBOUW CAO-LEO PER 1 JANUARI 2004. Informatie voor werkgevers NIEUW LOONGEBOUW CAO-LEO PER 1 JANUARI 2004 Informatie voor werkgevers Dit is een uitgave van 1. Inleiding Op 1 maart 2003 is voor bedrijven die de CAO-LEO toepassen, een nieuw systeem van functiewaardering

Nadere informatie