Hoofdstuk 52 L - GEMEENSCHAPPELIJKE OORZAAK VAN ZIEKTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 52 L - GEMEENSCHAPPELIJKE OORZAAK VAN ZIEKTEN"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 52 L - GEMEENSCHAPPELIJKE OORZAAK VAN ZIEKTEN In dit hoofdstuk onder andere: 1. Gemeenschappelijke stofwisseling 2. Enzymen 3. Emulsie, benzeensulfonzuur 4. Lever 5. Amygdaline, laetrile 6. Onzichtbaar proces 7. Esters 8. Nitroglycerine 9. UV-licht 10. Blauwzuur 11. Fenolen 12. Hoge bloeddruk 13. Bloed 14. Alzheimer 15. Zuiveringszout 16. Diabetes 17. Retinitis 18. Lymfe 19. Tracering/therapie

2 Wij zijn van mening dat CHRONISCHE ziekten allemaal dezelfde oorzaak hebben. In 1982 kwamen wij in de litteratuur kanker kan genezen tegen en dat is in feite een open deur intrappen. Want alles wat een oorzaak heeft, kan genezen. De oorzaak is de chronische belasting van het acusysteem, dat voor onze waarneming gelijktijdig functioneert, maar in die razendsnelle cirkelgang honderden acupunten tegenkomt en in het acupunt dat hem aanstaat zijn energie deponeert. U kunt in het Handboek de symptomatologie vinden van elk acupunt en dat verklaart het grote aantal ziekten. Die chronische belasting kan van alles zijn focaal-toxische belasting, anatomische laesies, gebitswisseling, etcetera. Wat is dan de GEMEENSCHAPPELIJKE OORZAAK van de ziekten zoals kanker, diabetes, rheuma, hartfalen, etcetera? Deze energetische aberraties kunnen blijkbaar jarenlang doorgaan tussen een onder- en bovengrens, maar wat is dat? Daarbij komt dat de onder- en bovengrens weleens gepasseerd zullen worden en wat is dan het mechanisme, dat de zaak weer recht trekt. Wij pakken de stofwisselingsprocessen via de bijlage 1 er bij. Enzymen werken goed bij 37 C en zuurgraad. Het speeksel is basisch en dat verklaart veel. Wij herinneren ons uit onze jeugd, dat wij als wij gestoken werden door brandnetels, de irritatie met speeksel behandelden, waarna binnen enige seconden de brandende pijn verdween. Het is duidelijk, dat de enzymen die goed werken bij 37 C op de been geholpen werden doordat de speeksel base het zuur neutraliseerde en dit leert ons dat het lichaam streeft naar ph 7 (neutraal) en het zure is te beschouwen als VEILIGHEID. Er was vroeger de methode om bij een verwonding op een kruid te kauwen en het vervolgens met speeksel en al op de wond te leggen waarna de wond genas. U weet nu waarom en ook dat er vanwege die paar graden temperatuur sprake is van een grote verfijning. In de bijlage kunt u de enzymactiviteiten op de stofwisseling volgen. Als u verder het rijtje af gaat komt u bij de gal waar in GEEN enzymen zitten maar die EMULSIE vormt. We zijn dit al eerder tegen gekomen bij de leverreiniging van Clark, waarbij door het bitterzout (MgSO4) het benzeensulfonzuur en fenolen ontstonden.

3 Die emulsievorming is een MUST, omdat er anders geen leven mogelijk is, en fungeert als een warmhoudplaatje van de ontstane warmte, die opgewekt wordt door puntvormige hittebronnen van de reacties. Welke?! Daar komen wij nog op. De emulsie van het benzeensulfonzuur was behoorlijk heet en van een andere kwaliteit dan de normale. De lever wordt beschouwd als de grote ONTGIFTER; dit is onjuist, het is de grote ONTSMETTER. Reacties zoals bij de leverreiniging komen continu voor, alleen minder heftig. Wij begrijpen nu waarom Magnesium (Mg) een must is voor de lever en het belang van sulfapreparaten. De kwaliteit van de galemulsie bepaalt dus mede de temperatuur. Er komt nu dus in beeld dat de grote ontsmetter in een levensloop het nodige te incasseren krijgt en behoorlijk achteruit gaat. De belasting door cholesterol, vet, anti-toxinen doen de galgangen en -gangetjes behoorlijk dichtslibben en de galproductiehoeveelheid alsmede de kwaliteit ervan achteruitgaan. Om benzeensulfonzuur en fenolen te kunnen vormen zijn die galwegen wel nodig. Het beste (ook bij gevaarlijke acute ziekten) is om de leverreiniging van Clark toe te passen. De Le-HM geeft daar via een ZA in het KMP van EAV- en acupunten een goed signaal voor en u kunt de kwaliteit van de galgangen meteen aan de EAV-acupunten aflezen en meteen ook via de Voll-medicamententest bepalen wat er nodig is. Wij vervolgen met AMYGDALINE dat in de litteratuur van 1982 Kanker kan genezen voorkwam als Laetrile (vitamine B17) en kanker zou kunnen genezen. Het blauwzuur doodt de kankercel, waarin geen enzym Rhodanase zit dat blauwzuur neutraliseert; in gezonde lichaamscellen zit dat enzym wel. De vraag: In ALLE lichaamscellen zit dus rhodanase; waarom eigenlijk; toch niet om dat beetje blauwzuur van appelpitten om zeep te helpen?! Er moet dus sprake zijn van een ONZICHTBAAR PROCES waarbij het blauwzuur à la moment onschadelijk wordt gemaakt. Maar welke?! Zo zijn er meer hete hangijzers, bijvoorbeeld waar komt de warmte vandaan om die puist water van de mens op 37 C te houden (mens is 63 % water). Het wordt toegeschreven aan verbranding d.m.v. O2 en warmte gaat door alles heen, maar gezien de traagheid is dat dubieus. Er is dus het nodige aan de hand. Er was dus ook altijd de kwestie base-zuur en base ging makkelijk het lichaam uit (longen en zo) maar zuur niet. Op de vraag waar die vrachten zuur dan bleven, bleef het antwoord steken in base + zuur zout + H2O, wat zou betekenen dat een mens zou kunnen transfromeren in een zoutpilaar!

4 Vragen genoeg: Onze gedachten gingen toen naar de O.S. (Organische en Anorganische Scheikunde) a.v. Esters: Vetten en oliën zijn esters. Amygdaline kan door het lichaam zelf aangemaakt worden en rechtstreeks ingespoten in het lichaam heeft het weinig toxiciteit. Voorjaar 1975 vonden wij de ELLIPTICA en het volgende probleem was: Waar heeft die razendsnelle acu-rotatie verbinding met de evenwichtsvergelijkingen van de O.S., die dus dezelfde (om te beginnen) reactiesnelheid moeten hebben als het acusysteem. Zonder warmte is er geen leven mogelijk. Wij zijn uitgekomen op: Nitroglycerine-ester, onzichtbaar vanwege de reactiesnelheid, maar die de warmte levert om het lichaam op 37 C te houden. Neem er nota van dat HNO3 (salpeterzuur) een kleurloze vloeistof is met een soortelijk gewicht van ca. 1,5 en dat door licht (bewaren in een bruine fles) ontleed wordt in water, stikstof en zuurstof, sterk zuur, sterke oxidator. Wij stellen de grote invloed van het LICHT vast op het NITRO-traject. Wij krijgen nu ook weer de natuurgeneeskundig arts in beeld die begin 70-er jaren hoge bloeddruk bij een meisje genas door UV-licht door haar bloed te laten borrelen en vervolgens in te spuiten. Omdat het acusysteem in elk punt van het lichaam zit, zit het NITRO-traject dus ook OVERAL met dezelfde gigantische LICHTSNELHEID.

5 Nu is de vraag: in het O.S.-gebeuren loopt het blauwzuur er als een rode draad doorheen; hoe zit het daarmee?! Blauwzuur is een ZWAK zuur en zal dus niet het HNO3 van zijn plaats verdringen. Dan daarbij vormt het geen verbinding met HNO3 maar wel met ALKANEN. De nitroglycerinevorming is dus in feite onaantastbaar. Dit is bedacht door de schepper, niet door ons. Warmte wordt niet alleen opgeleverd door het nitrotraject, maar ook door de verbranding met behulp van zuurstof. Als er door welke calamiteit dan ook (ophangen, wurgen, gas, etcetera) geen zuurstof meer toegevoerd wordt, kan de lichaamscel geen rhodanase meer vormen en blijft het blauwzuur over (blauw van de kou etcetera). Wij hebben ons altijd al verbaasd dat er bacteriën zouden zijn (bijvoorbeeld in het straatvuil), die met een knetterend geluid blauwzuur zouden vormen. De energie van een bacterie met zijn kleine massa en zijn bijna nul-snelheid is verwaarloosbaar klein. De bacterie doet zich in de lichaamscel m.b.v. zuurstof tegoed aan de gedekte tafel, de zuurstof en de rhodanase verdwijnen, waarna het blauwzuur overblijft. In de tijd van de zwart-wit televisie werden wij getracteerd op een reportage over een Groningse professor in de chirurgie, die ons meedeelde dat hij zijn studenten selecteerde op grond van hun gepoetste schoenen. Waar het nu om gaat is dat hij bij een jongen een arm geamputeerd had tot aan de schouder, omdat deze een blauwzuuraandoening had. Probleem: ook in het overgeblevene zaten nog bacteriën en de jongen was dus gedoemd te overlijden. Op verzoek van een verpleegster werd de jongen in een hoge druktank met zuurstof geplaatst. Tot ieders verbazing was de jongen weer goed bij de wekker en waren de bacteriën en het blauwzuur verdwenen. Dit leert ons dat door de overmaat aan zuurstof de bacterën hun gang konden blijven gaan, maar ook dat er weer rhodanase gevormd kon worden om het blauwzuur te elimineren. Het zeer vluchtige, zeer giftige en zwak zure blauwzuur wordt door het lichaam op de volgende wijze geëlimineerd. Hydroxy-azijnzuur kan men verkrijgen door voorzichtige oxydatie van de tweewaardige alcohol CH2OHCH2OH (glycol) en wordt daarom ook glycolzuur genoemd.

6 Voor hydroxypropionzuur kunnen we 2 structuurformules opstellen te weten: Het met * aangeduide C-atoom is asymmetrisch zodat er van CH3.CHOH.COOH twee optische isomeren bestaan; het linksdraaiende isomeer komt voor in zuur geworden melk en heet daarom melkzuur; het rechtsdraaiende komt voor in de spieren en heet vleesmelkzuur. Hiermee is de verzuring van sportprestaties verklaard, omdat er dan geen sprake meer is van voorzichtige oxydatie. Deze verzuring heeft konsekwenties voor de temperatuur en is bedenkelijk omdat het te maken heeft met het NITRO-traject alsvolgt: Het acusysteem heeft, omdat het het nitrosysteem er door aangestuurd wordt, dezelfde snelheid en dit houdt in dat wij nooit zullen weten hoe bij die lichtsnelheid de evenwichtsreacties in elkaar over gaan. Wat wij wel weten is: MELKZUURSYNTHESE uit ethanol. Aan ethanol wordt gemakkelijk blauwzuur geaddeerd en het verkregen hydroxycarbonitril gaat door hydrolyse over in het ammoniumzout van melkzuur. Men verkrijgt een mengsel van gelijke hoeveelheden links- en rechtsdraaiend melkzuur, een zogenaamd RACEMISCH MENGSEL. [ Laat de kankercel nou grote hoeveelheden linksdraaiend melkzuur vormen. ] Deze ethanoladditie houdt de zaak dus in evenwicht maar een cel, die ontspoort tot een kankercel bevat geen rhodanase meer en kan het blauwzuur niet onschadelijk maken en het lichaam voert die additie uit op elke plaats in het lichaam, want het acusysteem zit overal. De gedachte dat het blauwzuur de kankercel doodt is niet opportuun, omdat de kankercel de oorzaak niet is en omdat dan de patiënt sneuvelt aan het blauwzuur. Wij gaan nog even door hiermee en wel met wijnsteenzuur dat verkregen is uit een zuur kaliumzout wijnsteen. Dit wijnsteenzuur is dihydroxybarnsteenzuur of 1,2 dihydroxyethaandicarbonzuur-1,2 dus: De beide met * gemerkte C-atomen zijn a-symmetrisch en daardoor zijn er 3 isomeren te weten: linksdraaiend en rechtsdraaiend wijnsteenzuur en het optisch inactieve antiwijnsteenzuur. Uit een oplossing van deze actieve antipoden kristalliseert druivenzuur en dit geeft bij oplossen in water GELIJKE HOEVEELHEDEN (aantallen moleculen) links- en rechtsdraaiend isomeer.

7 In de kankertherapie wordt de DRUIVENTHERAPIE toegepast met incidenteel succes. Uit het voorgaande blijkt waarom. De vraag blijft hoe het nu zit als de boel op hol slaat, want de verwarminh t.g.v. het nitrogebeuren vindt plaats in een smalle band(frekwentie) breedte en als af en toe een grens overschreden wordt en er zomaar een kankercel gevormd wordt, maakt het blauwzuur in het nitrosysteem deze onschadelijk, maar hoe als t.g.v. een gevaarlijke infectieziekte (malaria, etcetera) het BLOED waarin het nitrogebeuren plaats vindt en in vernieling raakt zodat er geen rhodanase meer gevormd wordt en het blauwzuur vrij spel heeft?! Wij zijn bij de leverreiniging van Clark al eens tegen benzeensulfonzuur aangelopen, een krachtig goedje dat blijkbaar in het lichaam (lever) geproduceerd wordt als er voldoende emulsie is. De reactiesnelheid van deze en andere aromatische verbingen is veel kleiner dan die van het nitro-systeem. Dat is maar goed ook want gezien de massa van deze verbindingen en ½mv² zou het lichaam uit elkaar springen. De aromatische verbindingen zijn allemaal derivaten van de koolwaterstof benzeen (C6H6). Wij geven enkele voorbeelden: C6H6 + Br2 C6H5Br + Hbr (met halogenen) C6H6 + Br2 C6H6Br2 (met fel licht additie) Reactie met geconcentreerd zwavelzuur wateruittreding onder vorming van sulfonzuur: C6H6 + H2SO4 H2O + C6H5SO3H Reactie met salpeterzuur bij aanwezigheid van geconcenteerd zwavelzuur als waterbindend middel: C6H6 + HNO3 C6H5NO2 + H2O Er gebeurt dus nogal wat en wij hadden bij Clark al geconstateerd dat we bij FENOLEN moeten uitkomen. Wij gaan dus even verder met de scheikunde. Aromatische sulfozuren zijn gekristalliseerde sterke zuren. De alkalizouten geven bij smelten met KOH of NaOH de alkaliverbindingen van FENOLEN; de sulfozuren zijn dus tussenproduct als men in een aromatische koolwaterstof H wilt vervangen door OH. Zo ging het dus.

8 Aromatische verbindingen met een OH-groep hebben enigszins de eigenschappen van tertiaire alcoholen maar ook van een zwak zuur. Fenolen ontstaan bij samensmelten van sulfonzuurzout met alkali, bijvoorbeeld: C6H5SO3K + 2KOH K2SO3 + H2O + C6H5OK Dit kaliumfenolaat wordt in oplossing al door CO2 ontleed onder vorming van fenol: C6H5OK + CO2 + H2O KHCO3 + C6H5OH Hier zit een lelijke adder onder het gras. Het acusysteem zit in elk punt van het lichaam en dus ook in de nitro-route en dus ook in het bloed dat overal zit. Als nu t.g.v. een ernstige infectieziekte (malaria etc.) langzaam maar zeker het bloed vernietigd wordt dan levert de nitro-route steeds minder energie en het lichaam koelt dus af. DIT ZIJN DE KOUDE RILLINGEN BIJ KOORTS. De WVDM-bol zal de temperaturr weer op 37 C willen brengen en schakelt de ontsmetterfenolen van de lever in. Deze reacties zijn veel minder snel dan die van de nitro-route en er ontstaat dus een gemiddelde snelheid van koud - warm - koud etcetera. DIT IS HET TRILLEN BIJ KOORTS. Bij oude mensen waar de lever t.g.v. welke laesie dan ook weinig capaciteit over heeft, ontstaat dan een gevaarlijke toestand. Het verdient dan ook aanbeveling om tijdens het leven de leverreiniging van Clark toe te passen door te traceren via de EAV-punten van de Le-HM. Nog wat scheikunde: fenol heeft een laag smeltpunt van bijna 40 C en dit betekent dat de ontsmetting bij 40 C erg achteruit gaat, omdat bij de overgang van de vaste toestand het oppervlak van de vloeibare toestand erg verkleind wordt. Hierdoor ontstaat de leven of dood toestand doordat het nitro-traject steeds verder van de 37 C af steeds slechter gaat werken en de ontsmetting als een paard hollend achteruit gaat. Dit verklaart het aantal doden van Spaanse griep, malaria, etcetera en verklaart waarom er mensen waren, die het overleefden; hun lever werkte beter. Wij zijn er ondertussen wel achter waarom 40 C koorts als gevaarlijk beschouwd wordt. Nog wat scheikunde. Laat men bij een gekoeld mengsel van geconcentreerd zwavelzuur en salpeterzuur benzeen druppelen, dan krijgt men nirobenzeen, een olieachtige vloeistof, die naar BITTERE AMANDELEN riekt (we zitten op het goede spoor). Nitrering van tolueen en xyleen verlopen gemakkelijker dan die van benzeen. Trinitrotolueen (TNT) en trinitrofenol (picrinezuur) zijn bekende explosiefstoffen. De laatste wordt in de homeopatie toegepast.

9 Vonden wij eerst dat de Schepper met afkoelen en fenolen, die bij 40 C vast werden wat kort door de bocht was, bij het laatste zijn wij wat milder geworden. Let wel: hoe die reacties in elkaar ingrijpen weten wij niet, veel te moeilijk omdat het veel te snel gaat. Wat wij WEL weten is welke reacties er aan de gang zijn en de EAV geeft ons de techniek om te traceren en te therapieën. Blijft nog de vraag: ten gevolge van de gevaarlijke bacterie (virus, etc.) is de nitro-route in ongerede geraakt, maar hoe zit het met het verdwenen glycerol?! Vetten zijn esters en kunnen dus door water gesplitst worden in alcohol (glycerol) en carbonzuren. Dit kan gebeuren bij circa 40 C (daar is hij weer) in zwak zure oplossing onder invloed van lipasen (vetsplitsende enzymen) en dit levert zeer zuivere vetzuren. De lever speelt dus een cruciale rol in de temperatuurbeheersing. Dit verklaart waarom in tijden van ondervoeding (hongerwinter en dergelijke) de mensen zo snel kwamen te overlijden als ze wat kregen. In het acusysteem heeft de lever verbinding met JM1 (JM is ALLE YIN). Als deze verbindng geblokkeerd is door welke laesie dan ook dan krijg je problemen zoals COMA. Jaren geleden overleed een jonge wielrenster na een coma, bij een geblokkeerde JM1 krijgt de lever onvoldoende energie om de Ga-HM (de hersens) op de been te houden. Ook al weer een tijd geleden overleed een jonge vrouw van 26 (familie van familie) aan de gevolgen van coma ten gevolge van een infectieziekte. Blijkbaar kan een bevalling ter plaatse van JM1 een anatomische laesie veroorzaken. Zij liet 2 kleine kinderen achter. Kinderen kunnen bij KOORTS, omdat de lever veel kleiner is en veel te weinig energie produceert, ten gevolge van Ga-HM falen in een coma raken. Als ten gevolge van een chronische laesie van het acusysteem de temperaturr met minieme beetjes stijgt zet het bloed uit en ontstaat er HOGE BLOEDDRUK.

10 Wij gaan hier nader op in. In de nitro-route is het salpeterzuur een krachtig goedje dat GEBONDEN is aan een emulsie van een zekere hoeveelheid en een zekere kwaliteit. Bij het ouder worden moet er steeds meer warmte geleverd worden en met salpeterzuur maximaal komt het volgende in beeld: Hogere alcoholen zijn dikke vloeistoffen. Glycol en glycerol zijn dikke vloeistoffen met een enigszins zoete smaak; glycerol wordt verkregen uit vetten. Om de energiebehoefte (= warmte) aan te vullen zal er steeds meer glycerol moeten komen en omdat het in ieder punt (dus ook in de bloedvaten) van het lichaam gebeurt zal het steeds dikker moeten worden. Dit is dus het begin van ALZHEIMER. De stukken zijn intussen zover op hun plaats gevallen dat vriend en vijand het eens zijn, dat de basis van genezing gezocht moet worden in het handhaven van de 37 C. Bij alle kankertherapieën komen wij NaHCO3 tegen met incidenteel succes. NaHCO3 (zuiveringszout) wordt in grote hoeveelheden geproduceerd door de pancreas om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm. Als dit geneutraliseerd is gaat de portier weer open. NaHCO3 + HCl NaCl + H2O + CO2 Met een base reageert het als: NaHCO3 + NaOH Na2CO3 + H2O Het gedraagt zich als een amfolyt en heeft een bufferende werking. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de ph (dus de temperatuur!) van het bloed. Ook in de maag speelt het een ph-regulerende rol (acu: Ma-Mi/Pa HM). De belangrijkste buffer in het bloed om de ph binnen nauwe grenzen te houden is het CO2- waterstofcarbonaat-systeem. Het evenwicht van dit systeem wordt als volgt beschreven:..veel te moeilijk. De ph van het bloed is direct afhankelijk van de verhouding CO2 en HCO3 volgens de Henderson- Hasselbachvergelijking:..e n alweer veel te moeilijk en wij kunnen er niets mee.

11 Als het getransfromeerde NAHCO3 door de darm schuift wordt het opgenomen door de darmvlokken en komt het zo in het bloed dat door het nitro-circuit gefocussed is op 37 C. Het NAHCO3-systeem is gefocussed op een neutrale ph en dat betekent dat de pancreas daar zijn productie op afstemt omdat de signalen vanuit de 12-vingerige darm via het acu-systeem gelijktijdig (vanwege de snelheid) doorgeeft. Zolang als dit via een bandbreedte (niets is statisch) binnen grenzen blijft, is er niets aan de hand; als er tengevolge van eem laesie in het acusysteem de onder- en bovengrens gepasseerd worden,zijn de rapen gaar. De 37 C komt onder druk te staan en opent de weg voor kanker, diabetes en wat er nog meer voor ellende te bedenken is. Ook DIABETES want wij hadden altijd al problemen met de symptomen te weten het afsterven van de bloedvaten (amputaties) en de ogen (retinitis diabetica). Met het passeren van onder- en bovengrens zijn de stukken op hun plaats gevallen. Dit leert ons dat we bij deze ziekten: 1. Het acu-voll-naw-systeem moeten nalopen of er ergens een rotter (acupunt) zit dat de laesie veroorzaakt en dat meteen gaan therapieën. 2. Het nitro-circuit nalopen en gaan therapieën Het nalopen en therapieën komt straks aan de orde. Met de 37 C zijn we langzamerhand bij het BLOED uitgekomen want het zit overal en alhoewel WARMTE overal dwars doorheen gaat zullen we fluctuaties zijn in de bloedtemperatuur. Het is onvermijdelijk dat wij dan uitkomen bij de LYMFE, die er een vloeistof van maakt. De lymfe stort zich in het bloed in de linker ondersleutelbeenader. Er heerst allerwegen de opvatting dat het hart pompt en de lymfe, nou ja, hoe zich dat voortbeweegt.. En men heeft het maar zo gelaten. Het hart pompt helemaal niet; het wordt geklopt; de lage frekwentie wordt er uitgehaald; de hoge blijft over. Het bloed heeft dus een LAGERE frekwentie dan het acu-aansturingssysteem en om het nitro-circuit toe te passen zullen wij naar de LYMFE moeten. De lymfe heeft dus een frekwentie die dermate hoog is dat de aansturing voor wat betreft het nitro-traject er bij kan. Voor het verdere verloop in de organen wordt deze frekwentie met behulp van rode bloedlichaampje etcetera omlaag getransformeerd. Het is de geniale dokter Voll gelukt om de lymfe EAV-punten te traceren op de Pa-HM en op de vingers en de tenen. Tevens heeft hij het Ly-Gef (reflexpunten) gevonden. Tevens heeft hij het verband onderkend tussen lymfebelasting en orgaandegeneratie.

12 Wij gaan nu over op TRACERING en THERAPIE. Daarvoor is het nodig van ALLE in de an- en organische scheikunde bekende scheikundereacties de deelnemende verbindingen te traceren, ze te potentiëren en ze als NOSODEN in het meetcircuit te brengen en ze te ZAPPEN op de lymfe-eav punten. Wij moeten deze electronische meting (het nalopen) beginnen met het nitro-circuit en vanwege het bloed beginnen op de lymfepunten. Vanwege de razende snelheid moeten wij zorgen dat de zeiger (wijzer) van het EAV-meetapparaat een kleine traagheid heeft. Op zijn gevoeligst ingesteld en dan naar omlaag traceren wij de fout in de stofwisseling (en dus waar de 37 C blijft haken) er uit. THERAPIE: dit spuiten wij in en gaan zonodig verder met traceren. U kunt natuurlijk ook de gevonden fout in de meting laten en verder gaan met traceren. U kunt natuurlijk ook RADIONIE aan toevoegen bijvoorbeeld door de fout al of niet verzwakt in te spuiten, dezelfde fout radionisch te versterken en aan het bijbehorende EAV-punt(en) toe te voeren. GEEN MESSING electroden gebruiken maar STALEN. De versterking moet afgeregeld worden naar wat de meting aangeeft. Dit kan toegepast worden op NIET ALLEEN KANKER maar op ALLE ZIEKTEN, ZOWEL CHRONISCH als ACUUT. Het is onnodig te zeggen dat wij achter de schrijftafel alle ziekten kunnen beheersen maar wij willen toch enige facetten belichten; om te beginnen met DIABETES waarvan volgens de radiobode 1 miljoen patiënten zijn in dit land. 1. Meet alle Pa-punten op en begin via de nitro-route te traceren. 2. Hoe komt de storing aan het gezichtsvermogen tot stand?! In de EAV wordt diabetes gemeten aan DV1c (endocriene stelsel). In de EAV worden netvlies en vaatvlies aangestuurd door DV/Kri. De pancreas heeft een maximale energie en als er te weinig insuline gevormd wordt, komt dat doordat er meer NaHCO3 nodig is om de ph neutraal te houden. Dus de endocriene EAV-punten nalopen met NaHCO3-tracering. Jaren geleden zagen wij een jonge vrouw op de televisie die blind geworden was.retinitis pigmentosa heeft dezelfde oorzaak als retinitis diabetica namelijk VERBRANDING van het netvlies. Dus: metingen toepassen op endocrine EAV-punten en op de uro-genitaalpunten die op de Bl-HM zitten (achter op het bovenbeen).

13 Diabetes heeft ook een foute invloed op het hart en de nieren. In de acupunctuur is de Ni-HM het winterelement (koude producent). U zoekt de lymfepunten van Ni-HM op en gaat weer testen. De Ni-HM is gekoppeld aan de Bl-HM en een symptoom van diabetes is veel pissen. U doet weer hetzelfde als bij de Ni-HM maar u gaat ook alle Yü-punten op de Bl-HM nalopen. De pathologie kent het verband tussen de nier en het oog en derhalve deze in aanmerking komende punten nalopen. Men bestudere de Supplementband van Voll. De Ni-HM en de Ha-HM zitten in dezelfde grote meridiaan en dus de lymfepunten van de Ha- HM meenemen. Het zou best kunnen dat de Ha-HM het nitro-traject dusdanig aanstuurt om esters te krijgen dat er grote hoeveelheden WATER gevormd worden, wat meestal het eindstadium is. Er zijn dus veel invalshoeken. Ik heb u 95 cent gegeven; zie dat u er een gulden van maakt.

.?3.nn-n3.no a/.oo-oy.oo

.?3.nn-n3.no a/.oo-oy.oo B 1 12-9-08 e varen. Bovenstaande mag misschien enige verwondering wekken gezien de juichtonen waarin het in advertenties aangeprezen wordt als voedingssupplement en wij gaan hier dan ook even op in. In

Nadere informatie

POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND

POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND POLIO, CVA, DWARSLAESIE, BIJZIEND Tot op heden is er voor wat betreft de invaliditeit ten gevolge van deze aandoening niets bereikt; heeft het niveau van 30 jaar en langer geleden. Bij de revalidatie leer

Nadere informatie

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO Gesloten vragen 1. Carolien wil de zuurgraad van een oplossing onderzoeken met twee verschillende zuur-baseindicatoren en neemt hierbij het volgende waar: I de oplossing

Nadere informatie

LYMFE, geheim van het bloed.

LYMFE, geheim van het bloed. LYMFE, geheim van het bloed. (ver gezocht dichtbij gekocht) Het is al weer zo n 6 jaar geleden dat ik een publicatie maakte over lymfe; dit is dus door derden meegejat en ik zal nu proberen het me te herinneren.

Nadere informatie

2) Chelatietherapie om de bloedvaten te schonen. De EAV heeft hiervoor een hele serie metingen.

2) Chelatietherapie om de bloedvaten te schonen. De EAV heeft hiervoor een hele serie metingen. Diagnoseproblemen Als de patiënt tenslotte in het alternatieve circuit terecht komt, komt hij niet bij 3, maar bij 10 dokters vandaan en heeft hij geen dagen maar weken in wachtkamers doorgebracht. Tel

Nadere informatie

5 VWO. H8 zuren en basen

5 VWO. H8 zuren en basen 5 VWO H8 zuren en basen Inleiding Opdracht 1, 20 min in tweetallen Nakijken; eventueel vragen stellen 8.2 Zure, neutrale en basische oplossingen 8.2 Zure, neutrale en Indicator (tabel 52A) Zuurgraad 0-14?

Nadere informatie

Scheikundige begrippen

Scheikundige begrippen Scheikundige begrippen Door: Ruby Vreedenburgh, Jesse Bosman, Colana van Klink en Fleur Jansen Scheikunde begrippen 1 Chemische reactie Ruby Vreedenburgh Overal om ons heen vinden er chemische reacties

Nadere informatie

Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting

Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting Hoofdstuk 52E - BEHANDELING VAN TUMOREN - een snelle meting De Medicamententest van doktor Voll en de Vegatest vinden plaats doordat een plaatje over de Nosoden gelegd wordt en de meting in het meetcircuit

Nadere informatie

Nu we bij de stofwisseling uitgekomen zijn is het onvermijdelijk dat de reactie:

Nu we bij de stofwisseling uitgekomen zijn is het onvermijdelijk dat de reactie: Hoofdstuk 47A -UV-licht/KOORTS Wij komen terug op het UV-licht van hoofdstuk 47. Jaren geleden zagen wij op de TV een alternatieve arts bezig met UV-licht door een monster te laten borrelen. Het ging hier

Nadere informatie

Fosfor kan met waterstof reageren. d Geef de vergelijking van de reactie van fosfor met waterstof.

Fosfor kan met waterstof reageren. d Geef de vergelijking van de reactie van fosfor met waterstof. 1 Een oplossing van zwavelzuur en een oplossing van bariumhydroxide geladen beide elektriciteit. Wordt bij de zwavelzuuroplossing een oplossing van bariumhydroxide gedruppeld, dan neemt het elektrisch

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2003-II

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2003-II 4 Antwoordmodel Etheen 1 Het juiste antwoord kan als volgt zijn weergegeven: 2 H 2 H 2 H 2 H 2 H H H H H H H H + 2H 2 2 H + H H H H H H H 2 voor de pijl 1 formule van glucose en het overgebleven fragment

Nadere informatie

5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren of zwakke basen

5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren of zwakke basen Opmerking: We gaan ervan uit, dat bij het mengen van oplossingen geen volumecontractie optreedt. Bij verdunde oplossingen is die veronderstelling gerechtvaardigd. 5.4 ph van oplossingen van zwakke zuren

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Zuren en basen

Hoofdstuk 3: Zuren en basen Hoofdstuk 3: Zuren en basen Scheikunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Onderwerpen Scheikunde 2011 2012 Stoffen, structuur en binding Kenmerken van Reacties Zuren en base Redox Chemische technieken Koolstofchemie

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Wat zijn anorganische of minerale stoffen? In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen?

Wat zijn anorganische of minerale stoffen? In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen? Wat zijn anorganische of minerale stoffen? A. Deze stoffen komen hoofdzakelijk voor in de niet-levende natuur. In hoeveel stofklassen zijn de anorganische stoffen in te delen? B. 4 Welk van deze stofklassen

Nadere informatie

Overzicht van reactievergelijkingen Scheikunde

Overzicht van reactievergelijkingen Scheikunde verzicht van reactievergelijkingen Scheikunde Algemeen Verbranding Een verbranding is een reactie met zuurstof. ierbij ontstaan de oxiden van de elementen. Volledige verbranding Bij volledige verbranding

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Zelfs zuiver water geleidt in zeer kleine mate elektrische stroom en dus wijst dit op de aanwezigheid van geladen deeltjes.

Zelfs zuiver water geleidt in zeer kleine mate elektrische stroom en dus wijst dit op de aanwezigheid van geladen deeltjes. Cursus Chemie 4-1 Hoofdstuk 4: CHEMISCH EVENWICHT 1. DE STERKTE VAN ZUREN EN BASEN Als HCl in water opgelost wordt dan bekomen we een oplossing die bijna geen enkele covalente HCl meer bevat. In de reactievergelijking

Nadere informatie

Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18

Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18 Scheikunde Chemie Overal Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 18 Reactietypen Substitutiereactie Een atoom(groep) wordt vervangen door een andere atoomgroep. Bij halogenen gebeurt dat alleen onder straling.

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE EINDTOETS THEORIE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE EINDTOETS THEORIE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE EINDTOETS THEORIE Universiteit Twente Enschede maandag 1 juni, opgaven Deze eindtoets bestaat uit deelvragen verdeeld over opgaven Gebruik voor elke opgave een apart antwoordvel,

Nadere informatie

5 Water, het begrip ph

5 Water, het begrip ph 5 Water, het begrip ph 5.1 Water Waterstofchloride is een sterk zuur, het reageert als volgt met water: HCI(g) + H 2 0(I) Cl (aq) + H 3 O + (aq) z b Hierbij reageert water als base. Ammoniak is een zwakke

Nadere informatie

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in? Hart- en vaatziekten Inleiding Ik ga mijn spreekbeurt houden over hart- en vaatziekten. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er aan hart- en vaatziekten nog steeds veel, vooral oudere mensen overlijden.

Nadere informatie

ßCalciumChloride oplossing

ßCalciumChloride oplossing Samenvatting door R. 1673 woorden 17 februari 2013 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie Additiereactie Bij een reactie tussen hexeen en broom springt de C=C binding open. Aan het molecuul

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO,

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Hoofdstuk 8 Opgave 1 Bruistabletten bevatten onder andere natriumwaterstofcarbonaat. Als je deze tabletten in water brengt, treedt een reactie op waarbij

Nadere informatie

Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat?

Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat? Chemie Vraag 1 Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat? 1 : 1 : 4 2 : 1 : 4 2 : 3 : 12 3 : 2 : 8 Chemie: vraag 1 Chemie Vraag 2 Welke

Nadere informatie

Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat?

Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat? Chemie Vraag 1 Wat is de verhouding tussen de aantallen atomen van de elementen Mg, P en O in magnesiumfosfaat? 3 : 2 : 8 2 : 3 : 12 2 : 1 : 4 1 : 1 : 4 Chemie: vraag 1 Chemie Vraag 2 Welke

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN MAVO-4 I EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1973 MAVO-4 Woensdag 9 mei, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) OPEN VRAGEN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN

Nadere informatie

ZUREN EN BASEN. Samenvatting voor het HAVO. versie mei 2013

ZUREN EN BASEN. Samenvatting voor het HAVO. versie mei 2013 ZUREN EN BASEN Samenvatting voor het HAVO versie mei 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Vooraf 2. Algemeen 3. Zuren 4. Basen 5. Het waterevenwicht 6. Definities ph en poh 7. ph BEREKENINGEN 7.1. Algemeen 7.2. Water

Nadere informatie

scheikunde vwo 2017-II

scheikunde vwo 2017-II Kerosine uit zonlicht maximumscore 3 Een voorbeeld van een juiste berekening is: E = ( 2,42 0 5 ) + 0,5 ( 3,935 0 5 ) + 0,5 (,05 0 5 ) = +3,84 0 5 (J mol ). juiste verwerking van de vormingswarmten van

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2001-I

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2001-I Eindexamen scheikunde vwo -I 4 Antwoordmodel Parkeerkaartje Het juiste antwoord is: S O 8 - + I - SO4 - + I S O 8 - voor de pijl en SO4 - na de pijl I - voor de pijl en I na de pijl Indien de volgende

Nadere informatie

Opgaven zuurgraad (ph) berekenen. ph = -log [H + ] poh = -log [OH - ] [H + ] = 10 -ph [OH - ] = 10 -poh. ph = 14 poh poh = 14 ph ph + poh = 14

Opgaven zuurgraad (ph) berekenen. ph = -log [H + ] poh = -log [OH - ] [H + ] = 10 -ph [OH - ] = 10 -poh. ph = 14 poh poh = 14 ph ph + poh = 14 Opgaven zuurgraad (ph) berekenen Met behulp van deze formules dien je berekeningen te kunnen uitvoeren. Deze hoef je niet uit je hoofd te leren, maar je moet ze wel kunnen toepassen. Bij een toets zullen

Nadere informatie

-26- Zo hebben wij al eerder melding gemaakt van het traceren van focaaltoxisehe

-26- Zo hebben wij al eerder melding gemaakt van het traceren van focaaltoxisehe -22- Er zit nog een veiligheid in en wel de TIJDFACTOR en dat betekent dat als tengevolge van welke noxe dan ook de A.M.-punten behorende bij een meridiaan steeds slechter worden,zij via de DRAIHAGEFREKWEN-

Nadere informatie

De Laatste Halte, Eindstation POLIO

De Laatste Halte, Eindstation POLIO De Laatste Halte, Eindstation POLIO -1- Ad.1: Voor wat betreft de Vis Vitalis zijn we er nu achter dat dit hetzelfde is als de ACUPUNCTUUR ENERGIE. Gezien de voor onze waarneming gelijkwaardige roulatie

Nadere informatie

Je kunt de ph van een oplossing meten met een ph-meter, met universeelindicatorpapier of met behulp van zuur-base-indicatoren.

Je kunt de ph van een oplossing meten met een ph-meter, met universeelindicatorpapier of met behulp van zuur-base-indicatoren. Boekverslag door Merel 797 woorden 22 januari 2017 6.9 14 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Zie de bijlage voor de grafiek en alle tabellen. H8 Zuren en en Basen Chemie Overal 8.2 De

Nadere informatie

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar Verzuring: hoe werkt het? Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere

Nadere informatie

SCHEIKUNDE. Hoofdstuk 9

SCHEIKUNDE. Hoofdstuk 9 SCHEIKUNDE Hoofdstuk 9 Par. 1 Elke chemische reactie heeft een energie-effect. De chemische energie voor én na de reactie is niet gelijk. Als de reactie warmer wordt is de chemische energie omgezet in

Nadere informatie

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1982 EERSTE TIJDVAK uitwerkingen

EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1982 EERSTE TIJDVAK uitwerkingen EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1982 EERSTE TIJDVAK uitwerkingen Oxonium 1982-I(I) Opmerking: Het ruimtelijk verloop (zie onder) van de substitutiereactie (S N2) was bij de beantwoording niet noodzakelijk: Uit (methoxyethaan)

Nadere informatie

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft Werkstuk door een scholier 996 woorden 14 mei 2003 5 152 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudsopgave Wat is waterstof? Wat is water? Wat is filtreren? Wat is destilleren? Drie fasen van water. Wat is

Nadere informatie

Bloedgassen. Homeostase. Ronald Broek

Bloedgassen. Homeostase. Ronald Broek Bloedgassen Homeostase Ronald Broek Verstoring Homeostase Ziekte/Trauma/vergiftiging. Geeft zuur-base en bloedgasstoornissen. Oorzaken zuur-base verschuiving Longemfyseem. Nierinsufficientie Grote chirurgische

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN MAVO-4 II EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 MAVO-4 Dinsdag 11 juni, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) OPEN VRAGEN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

Nadere informatie

Chemisch rekenen, zo doe je dat!

Chemisch rekenen, zo doe je dat! 1 Chemisch rekenen, zo doe je dat! GOE Opmerkingen vooraf: 1. Belangrijke schrijfwijzen: 100 = 10 2 ; 1000 = 10 3, enz. 0,1 = 1/10 = 10-1 ; 0,001 = 1/1000 = 10-3 ; 0,000.000.1 = 10-7, enz. gram/kg = gram

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde havo 2006-I

Eindexamen scheikunde havo 2006-I 4 Beoordelingsmodel Rood licht Maximumscore 1 1 edelgassen 2 Voorbeelden van een juist antwoord zijn: De (negatieve) elektronen bewegen zich richting elektrode A dus is elektrode A de positieve elektrode.

Nadere informatie

ADDENDUM. Nederlandse Samenvatting

ADDENDUM. Nederlandse Samenvatting & ADDENDUM Nederlandse Samenvatting Addendum Wereldwijd neemt het aantal patiënten met type 2 diabetes ( ouderdom suikerziekte ) snel toe, wat voornamelijk komt door de toename in overgewicht. Diabetes

Nadere informatie

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen Uitwerkingen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

SE voorbeeldtoets 5HAVO antwoordmodel

SE voorbeeldtoets 5HAVO antwoordmodel SE voorbeeldtoets 5AV antwoordmodel Stikstof Zwaar stikstofgas bestaat uit stikstofmoleculen waarin uitsluitend stikstofatomen voorkomen met massagetal 15. 2p 1 oeveel protonen en hoeveel neutronen bevat

Nadere informatie

ANTWOORDEN Herhaling zuren, basen en buffers

ANTWOORDEN Herhaling zuren, basen en buffers ANTWOORDEN Herhaling zuren, basen en buffers 1) Wat geeft de onderstaande afbeelding weer? Je ziet deze deeltjes afgebeeld: het zwakke zuur HA (want veel deeltjes zijn niet geïoniseerd), de zwakke base

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Verzuring is veroudering!

Verzuring is veroudering! Verzuring is veroudering! De stofwisseling, ofwel de verbranding van voeding om energie beschikbaar te krijgen, bovenmatige sportieve prestaties, stress en slechte omgevingsfactoren produceren zure afvalstoffen

Nadere informatie

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding BUFFEROPLOSSINGEN Inleiding Zowel in de analytische chemie als in de biochemie is het van belang de ph van een oplossing te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een complexometrische titratie met behulp van

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Zuren en basen

Hoofdstuk 12 Zuren en basen Hoofdstuk 12 Zuren en basen bladzijde 1 Opgave 1 Reactie van de volgende zuren met water: HNO 3 HNO 3 H 2O H 3O NO 3 C 2H 5NH 3 C 2H 5NH 3 H 2O H 3O C 2H 5NH 2 HCN HCN H 2O H 3O CN HClO 4 HClO 4 H 2O H

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE datum : donderdag 29 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 Iedere opgave dient op een afzonderlijk vel te worden gemaakt

Nadere informatie

de nieren Tessa van de Weijer April 2015

de nieren Tessa van de Weijer April 2015 de nieren Tessa van de Weijer April 2015 0 Inhoudsopgave hoofdstuk: bladzijde: Inleiding 2 1. Wat zijn je nieren en hoe werken ze? 3 2. Nierziekte of nierfalen 5 3. Niertransplantatie 7 4. Nierdialyse

Nadere informatie

TF2 6VWO H 2, 3, 6, 7, 12, 14, 16 en 17 Antwoorden oefenopgaven

TF2 6VWO H 2, 3, 6, 7, 12, 14, 16 en 17 Antwoorden oefenopgaven TF2 6VW 2, 3, 6, 7, 12, 14, 16 en 17 Antwoorden oefenopgaven Benzine (1993-II opgave I) Bij het maken van benzine wordt vaak een stof toegevoegd die de volgende structuurformule heeft: 3 3 3 3 4p 1 Geef

Nadere informatie

3. Wij gaan nu electronisch het NUL-punt bepalen en vastleggen Het Chinese of het Franse systeem ligt nu vast en wij kunnen verder gaan.

3. Wij gaan nu electronisch het NUL-punt bepalen en vastleggen Het Chinese of het Franse systeem ligt nu vast en wij kunnen verder gaan. AURICULOTHERAPIE - TWEE MODELLEN Dit hoofdstuk bevat aanvullingen op de hoofdstukken 4, 5, 30, 31, 33 en 48 In de oor-/auriculotherapie is er sprake van 2 systemen te weten de Chinese en de Franse. Het

Nadere informatie

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven Jood en propanon 1980-II(I) Jood lost goed op in een oplossing van kaliumjodide in water. De verkregen oplossing noemt men joodwater. In zuur milieu

Nadere informatie

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3

Opgave 1. Opgave 2. b En bij een verbruik van 10 ml? Dan wordt de procentuele onnauwkeurigheid 2 x zo groot: 0,03 / 20 x 100% = 0,3% Opgave 3 Hoofdstuk 13 Titratieberekeningen bladzijde 1 Opgave 1 Wat is het theoretisch eindpunt? Het theoretisch eindpunt is het titratievolume waarbij de bedoelde reactie precies is afgelopen. En wat is dan het

Nadere informatie

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 18 april 2017

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 18 april 2017 UITWERKING CCVSTENTAMEN 18 april 2017 Frank Povel NB. Deze uitwerking is door mij gemaakt en is niet de uitwerking die de CCVS hanteert. Er kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan deze uitwerking

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

ZUREN EN BASEN. Samenvatting voor het VWO. versie mei 2013

ZUREN EN BASEN. Samenvatting voor het VWO. versie mei 2013 ZUREN EN BASEN Samenvatting voor het VWO versie mei 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Vooraf 2. Algemeen 3. Zuren 4. Basen 5. Het waterevenwicht 6. Definities ph en poh 7. ph BEREKENINGEN 7.1. Algemeen 7.2. Water

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE CORRECTIEMODEL VOORRONDE 1 af te nemen in de periode van woensdag 5 januari 01 tot en met woensdag 1 februari 01 Deze voorronde bestaat uit 4 meerkeuzevragen verdeeld over

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november OPGAVE 1 chroomaluin. OPGAVE 2 - deodorant. Frank Povel

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november OPGAVE 1 chroomaluin. OPGAVE 2 - deodorant. Frank Povel l UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november 2017 Frank Povel NB. Deze uitwerking is door mij gemaakt en is niet de uitwerking die de CCVS hanteert. Er kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan deze uitwerking

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE CORRECTIEMODEL VOORRONDE 1 af te nemen in de periode van woensdag 30 januari 2013 tot en met woensdag 6 februari 2013 Deze voorronde bestaat uit 22 meerkeuzevragen verdeeld

Nadere informatie

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november OPGAVE 1 chroomaluin. OPGAVE 2 - deodorant. Frank Povel

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november OPGAVE 1 chroomaluin. OPGAVE 2 - deodorant. Frank Povel l UITWERKING CCVS-TENTAMEN 28 november 2017 Frank Povel NB. Deze uitwerking is door mij gemaakt en is niet de uitwerking die de CCVS hanteert. Er kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan deze uitwerking

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Basisstof examen

Samenvatting Scheikunde Basisstof examen Samenvatting Scheikunde Basisstof examen Samenvatting door M. 1950 woorden 28 juni 2013 7,8 7 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Scheikunde samenvatting Zuivere stoffen en mengsels Gas

Nadere informatie

Chemie: oefeningen zuren, hydroxiden en zouten

Chemie: oefeningen zuren, hydroxiden en zouten Chemie: oefeningen zuren, hydroxiden en zouten Teken de structuurformule van salpeterigzuur HNO 2 en van salpeterzuur HNO 3 : Doevoor jezelf telkens ook de controles! Controles HNO 2 : - 2x6 e - (2 O)

Nadere informatie

Algemene samenvatting

Algemene samenvatting Algemene samenvatting De mens kan niet zonder zuurstof. De zuurstof die wij inademen wordt vanaf de longen door het bloed naar alle cellen van ons lichaam gebracht. De cellen kunnen deze zuurstof gebruiken

Nadere informatie

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE

NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE NATIONALE SCHEIKUNDEOLYMPIADE OPGAVEN VOORRONDE 1 (de week van) woensdag 2 februari 2005 Deze voorronde bestaat uit 15 vragen verdeeld over 4 opgaven De maximumscore voor dit werk bedraagt 100 punten De

Nadere informatie

CCVS-tentamen 16 mei 2014 - Uitwerking

CCVS-tentamen 16 mei 2014 - Uitwerking CCVStentamen 16 mei 2014 Uitwerking door Frank Povel NB. De puntentoekenning is door mij gedaan op grond van de totalen per opgave zoals weergegeven op bij het tentamen behorende voorblad. OPGAVE 1 koper

Nadere informatie

Het spel: Rad van Fortuin

Het spel: Rad van Fortuin Het spel: Rad van Fortuin Spelregels: - iedereen draait om beurt aan het rad. - als het rad stopt, moeten ze een vraag beantwoorden. Goed antwoord: krijgen ze de punten waar het rad is gestopt en mogen

Nadere informatie

Cellen aan de basis.

Cellen aan de basis. Cellen aan de basis. Cellen aan de basis In het thema cellen aan de basis vinden we twee belangrijke thema s uit biologie voor jou terug. 1. Organen en cellen (thema 1 leerjaar 3) 2. Stofwisseling (thema

Nadere informatie

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN 3(4) VMBO-TGK,

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Hoofdstuk 11 Biomoleculen bladzijde 1 Opgave 1 Geef de reactie van de verbranding van glucose (C 6H 12O 6) tot CO 2 en water. C 6H 12O 6 + 6 O 2 6 CO 2 + 6 H 2O Opgave 2 Hoe luidt de reactie (bruto formules)

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2004-I

Eindexamen scheikunde 1 vwo 2004-I Eindexamen scheikunde 1 vwo 004-I 4 Beoordelingsmodel Zink 1 Een juist antwoord kan als volgt zijn geformuleerd: IJzerionen zijn Fe + of Fe 3+ en sulfide-ionen zijn en dat leidt tot de formule Fe of Fe

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

ENZYMEN. Hoofdstuk 6

ENZYMEN. Hoofdstuk 6 ENZYMEN Hoofdstuk 6 H6 ENZYMEN opbouw en werking mechanisme Invloeden op de enzymactiviteit Temperatuur ph Enzym-substraatconcentratie Remstoffen Naamgeving Toepassing mogelijkheden enzymen Spijsverteringsenzymen

Nadere informatie

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 16 mei 2014 Frank Povel

UITWERKING CCVS-TENTAMEN 16 mei 2014 Frank Povel UITWERKING CCVSTENTAMEN 16 mei 2014 Frank Povel NB. Deze uitwerking is door mij gemaakt en is niet de uitwerking die de CCVS hanteert. Er kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan deze uitwerking

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1 vwo I

Eindexamen scheikunde 1 vwo I Beoordelingsmodel Biobrandstofcel 1 maximumscore 2 berekening van de afname van het aantal mmol glucose per liter en van de toename van het aantal mmol Fe 2+ per liter in 150 uur: 1,03 ± 0,01 (mmol L 1

Nadere informatie

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen

Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20 vragen MAVO-4 II EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1983 MAVO-4 Woensdag 15 juni, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) MEERKEUZETOETS Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 20

Nadere informatie

Koolstofdioxide1985-II(I)

Koolstofdioxide1985-II(I) EXAMEN SCHEIKUNDE VWO 1985, TWEEDE TIJDVAK, opgaven Koolstofdioxide1985-II(I) Lucht bevat koolstofdioxide. Als lucht in water wordt geleid stelt zich onder andere het volgende evenwicht in: CO 2(g) CO

Nadere informatie

Oefentoets zuren en basen havo

Oefentoets zuren en basen havo Oefentoets zuren en basen havo Opgave 1 Melk en yoghurt Zweedse voedingswetenschappers hebben in 2014 bij meer dan 10000 mensen onderzocht of melk en melkproducten gezond zijn. Het doel van het onderzoek

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : woensdag 26 januari 2011

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : woensdag 26 januari 2011 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE datum : woensdag 26 januari 2011 tijd : 19.00 tot 22.00 uur aantal opgaven : 6 Iedere opgave dient op een afzonderlijk vel te worden gemaakt

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

Samenvatting project natuur zintuigen

Samenvatting project natuur zintuigen Samenvatting project natuur zintuigen Let op: De plaatjes hoef je niet te leren! Samenvatting van de huid Hoe voel je? In je huid zitten drukreceptoren die gestimuleerd worden door jouw vinger. Ze sturen

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN MAVO-4 I EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 MAVO-4 Woensdag 8 mei, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) OPEN VRAGEN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 5 OPGAVEN

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019)

Hoofdstuk 4. Chemische reacties. J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties J.A.W. Faes (2019) Hoofdstuk 4 Chemische reacties Paragrafen 4.1 Kenmerken van een reactie 4.2 Reactievergelijkingen 4.3 Rekenen aan reacties Practica Exp. 1 Waarnemen Exp.

Nadere informatie

De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift opgenomen.

De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift opgenomen. Toelichting bij Voorbeeldopgaven Syllabus Nieuwe Scheikunde HAVO De opgave is een bewerking van de volgende CE-opgave: Maagtablet 2007-2de tijdvak De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Scheikunde SE2. Hoofdstuk 8

Scheikunde SE2. Hoofdstuk 8 Scheikunde SE2 Hoofdstuk 8 Paragraaf 2 Indicatoren: stoffen waarmee je kunt bepalen of een oplossing zuur of basisch is. Zuur: als een oplossing een ph heeft van minder dan 7. Basisch: als een oplossing

Nadere informatie

Een reactie blijkt bij verdubbeling van alle concentraties 8 maal zo snel te verlopen. Van welke orde zou deze reactie zijn?

Een reactie blijkt bij verdubbeling van alle concentraties 8 maal zo snel te verlopen. Van welke orde zou deze reactie zijn? Hoofdstuk 19 Reactiesnelheid en evenwicht bladzijde 1 Opgave 1 Voor de volgende reactie: 4 NH 3(g) + 5 O 2(g) 4 NO(g) + 6 H 2O(g) blijkt onder bepaalde omstandigheden: S = 2,5 mol/l s. Hoe groot zijn:

Nadere informatie