Leren van elkaar - inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren van elkaar - inhoud"

Transcriptie

1 LEREN VAN ELKAAR Het zegt iets over jezelf Handboek bij collegiale consultatie voor het PJteam Jacodien Vreugdenhil

2 Leren van elkaar - inhoud Inhoud Na de inleiding volgt de hand-out. Daarna staan de drie werkvormen uitgewerkt. 1. Leren van kwaliteiten - variant 1 Kwaliteiten - variant 2 Joharivenster - variant 3 Kernkwadrant 2. Leren van observeren 3. Leren van situaties - variant 1 Succeservaring - variant 2 Probleemsituatie Na deze werkvormen volgen de tips en trucs bij het leren van elkaar. Deze zijn gericht op gespreksvoering, vragenstellen, feedback geven, feedback ontvangen en reflecteren. In de daarop volgende bijlagen staat een observatieformulier, informatie over kwaliteiten, het Joharivenster, het kernkwadrant en een lijst met kwaliteiten en vervormingen. Als laatste staan er onder het kopje Meer leren van elkaar nog enkele tips voor boeken voor als je meer informatie wilt hebben. De balken aan de rechterkant van de pagina s helpen je om snel de juiste bladzijde te vinden. De achterzijde van de pagina s zijn leeg gehouden zodat er ruimte is om je eigen aantekeningen, gedachten en ideeën toe te voegen aan dit handboek.

3 Leren van elkaar - inleiding Inleiding Met behulp van dit handboek kun je als team en als individueel teamlid je inzetten om van elkaar te leren en om te groeien in je rol als leerkracht, RT-er, IB-er of in je directietaak. In dit handboek staan drie werkvormen beschreven die gebruikt kunnen worden als middel om collegiale consultatie vorm te geven. 1. leren van kwaliteiten 2. leren van observeren 3. leren van situaties De werkvormen zijn ontworpen voor duo s en kleine groepen tot maximaal 5 teamleden. Bij de beschrijving wordt er vanuit gegaan dat de consultatie ongeveer eens per zes weken plaatsvindt. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur tot anderhalf uur. De vormen zijn bedoeld als middel om te komen tot persoonlijke beroepsontwikkeling en het ontdekken van elkaars talenten en mogelijkheden. Bij de verschillende werkvormen zal er gesproken worden over een werkinbreng. Daarmee wordt een beschrijving van een concrete werkervaring bedoeld. Uit deze werkervaring wordt een leervraag gedestilleerd. Het gaat dus niet perse om een ervaring waar iets mis ging, het kan juist ook een succeservaring zijn, een taak waarin jij je verder wilt professionaliseren of een gebied waarop je iets van de ander wilt leren.

4 Leren van elkaar - inleiding Voor alle drie de werkvormen geldt het volgende: Van alle teamleden wordt een eerlijke en open houding verlangd. Sta open voor de ander en verstop jezelf niet. Bedenk: je kunt alleen anderen iets leren als je zelf ook leerling blijft. Positieve feedback ontvangen is belangrijk als je wilt leren. Bedenk je dat je collega ook graag wil leren. Heb je naaste lief als jezelf. Jij bent een kanjer! De ander ook. Bespreek aan het eind van de bijeenkomst met elkaar of je in gebed wilt gaan om al het besprokene aan God voor te leggen. Dit kan je helpen om rust te ontvangen om aan het werk te gaan met die dingen die zijn besproken. Wees zo concreet mogelijk in je gebed, dan kan God je ook zo concreet mogelijk helpen. Om aan het werk te gaan met wat er besproken is, is doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Vaak is dit direct na een consultatiegesprek aanwezig. Om dit vast te houden kan het helpen om het één en ander op papier te zetten. In dit handboek zal er gesproken worden in termen van haar en zij. Lees indien gewenst hem en hij. Achter in het handboek staan nog enkele handreikingen voor effectieve gespreksvoering en vraagtechnieken. Lees deze adviezen door voor je begint aan collegiale consultatie.

5 Leren van elkaar hand-out Hand-out Op deze bladzijden staat in het kort alle informatie van de verschillende werkvormen op een rij. = benodigde tijd = benodigde voorbereiding = benodigdheden voor tijdens de bijeenkomst 1. Leren van kwaliteiten Variant 1 Kwaliteiten 1 tot 1,5 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen kwaliteitenspel: deel 1 of 2 van de kwaliteiten + pen en papier. variant 2 Joharivenster 1 tot 1,5 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen, informatie over Joharivenster lezen, zie bijlagen kwaliteitenspel: deel 1 of 2 van de kwaliteiten en vervormingen + pen en papier variant 3 Kernkwadrant 1 tot 1,5 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen, informatie over Kwaliteiten en Kernkwadrant, zie bijlagen pen en papier

6 Leren van elkaar hand-out 2. Leren van observeren voorbespreken +/- 20 minuten, observatie +/- 30 minuten, nabespreking +/- 1 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen, leervraag formuleren pen en papier, eventueel observatieformulier, zie bijlagen 3. Leren van situaties variant 1 Succeservaring 1 tot 1,5 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen, succeservaring op papier zetten om in te brengen groot velpapier + stift, iedere deelnemer: pen en papier variant 2 Probleemsituatie 1 tot 1,5 uur tijdstip plannen, werkvorm doorlezen, probleemsituatie op papier zetten om in te brengen groot velpapier + stift, iedere deelnemer: pen en papier

7 Leren van elkaar door kwaliteiten te ontdekken 1. Leren van kwaliteiten

8 1. Leren van kwaliteiten Door te werken met de werkvorm leren van kwaliteiten wordt je je bewust van je eigen kwaliteiten en die van je collega s. Ook leer je hoe je deze eigenschappen kan inzetten in je werk. Bij deze werkvorm zijn drie verschillende varianten. Deze zijn los van elkaar te gebruiken, maar ook op elkaar volgend, bijvoorbeeld in een langer lopend consultatietraject. Werkvorm leren van kwaliteiten; variant 1 Kwaliteiten Gebruik hiervoor deel 1 of deel 2 van het kwaliteitenspel, de kwaliteiten. De kaarten worden geschud en op een stapel gelegd. De bovenste kaart wordt open op tafel gelegd. Alle aanwezige teamleden denken even na over de vragen: Vind ik deze kwaliteit typerend voor één van de medespelers of voor mijzelf? Zo ja, op wie is de kwaliteit het meest van toepassing en waarom? De antwoorden worden uitgewisseld en als collega s probeer je het met elkaar eens te worden. Het teamlid dat de kaart krijgt toebedeeld, legt deze open voor zich op tafel. Indien de kaart op geen van de aanwezige teamleden van toepassing is, wordt deze op een apart stapeltje gelegd. Het spel gaat door totdat het stapeltje kaarten op is. Iedereen heeft dan een beeld van hoe de anderen haar zien. Elke teamlid geeft aan wat zij wel en niet herkent van de kaarten die haar zijn toebedeeld. Deze variant kan ook gespeeld worden met deel 1 of 2 van de vervormingen erbij. Kwaliteiten en vervormingen worden apart van elkaar op een stapeltje gelegd. Afwisselend wordt er een ronde met kwaliteiten en een ronde met vervormingen gespeeld. Mogelijke vragen voor de bespreking Welke kwaliteiten vanuit jouw zelfbeeld komen niet overeen met het beeld dat anderen van jou hebben? Herken je bij jezelf de kwaliteiten die anderen in jouw herkennen? Zijn er punten waarop je je zelfbeeld wilt bijstellen?

9 1. Leren van kwaliteiten Werkvorm leren van kwaliteiten; variant 2 Joharivenster Gebruik deel 1 of deel 2 van zowel de kwaliteiten als de vervormingen van het kwaliteitenspel. Lees voor het werken met deze werkvorm de theorie bij de werkvorm leren van kwaliteiten, zie bijlagen. 1) Alle kaarten liggen open op tafel. Elk aanwezig teamlid maakt voor zichzelf een lijst van 5 kwaliteiten en 3 vervormingen die zij tot haar vrije ruimte rekent. Daarnaast een lijstje van 2 kwaliteiten en 2 vervormingen die zij tot haar verborgen gebied rekent. (10 minuten) 2) Elk teamlid maakt voor ieder van de andere deelnemers ook twee lijstjes: één lijstje met 4 kwaliteiten en 2 vervormingen die zij tot de vrije ruimte van de betreffende collega rekent en één lijstje met 2 kwaliteiten en 2 vervormingen die zij tot de blinde vlek van die collega rekent. (15 minuten) 3) Om de beurt staat een teamlid centraal. Gaandeweg het gesprek over de collega die centraal staat worden de kaartjes met kwaliteiten en vervormingen in drie verschillende hokjes van het Joharivenster gelegd (vrije ruimte, verborgen gebied, blinde vlek). Men probeert het zoveel mogelijk eens te worden, bij meningsverschillen beslist het teamlid dat centraal staat waar het betreffende kaartje terecht komt. De kaarten die niet in de drie genoemde hokjes thuishoren worden opzij gelegd. Mogelijke vragen voor de bespreking Welke kwaliteiten vanuit jouw zelfbeeld komen niet overeen met het beeld dat anderen van jou hebben. Ga per kwaliteit na wat de oorzaak daarvan is. Praat er eventueel met elkaar over door. Zijn er punten waarop jij jouw zelfbeeld wilt bijstellen? Zo ja, welke? Kijkend naar vervormingen bij jezelf: In welke concrete situatie komt deze vervorming tot uiting? Welke kwaliteit ligt verborgen achter deze vervorming? Herken je deze kwaliteit bij jezelf, bijvoorbeeld in een andere situatie? Wat heb je nodig om de vervorming om te zetten naar de kwaliteit die er achter schuilt? Bekijk de kwaliteiten en vervormingen uit jouw verborgen gebied. Ga per eigenschap na waarom je deze niet laat zien aan anderen.

10 1. Leren van kwaliteiten Werkvorm leren van kwaliteiten; variant 3 Kernkwadrant Je gaat op zoek naar (half-) latente kwaliteiten van jezelf. Lees voor het werken met deze werkvorm de theorie bij de werkvorm leren van kwaliteiten, zie bijlagen. Gebruik eventueel de lijst met kwaliteiten en vervormingen in de bijlagen. 1) Ga na welke teamleden een vervorming hebben, die jou irriteert. Schrijf deze vervormingen op en maak een rangorde, te beginnen bij de vervorming waar jij je het meest aan stoort. Vul voor jezelf een kernkwadrant in op basis van de vervorming die bovenaan het lijstje staat. Deze vervorming is de allergie in het kernkwadrant. De uitdaging geeft aan welke kwaliteit bij jou (half-) latent is. 2) Ga na welke teamleden een kwaliteit hebben, die jij erg waardeert. Schrijf deze kwaliteiten op en maak een rangorde, te beginnen met de kwaliteit die jij het meest waardeert. Ga na of deze kwaliteit bij jezelf halflatent of latent is. Dit kan door het kernkwadrant in te vullen. Te beginnen bij de uitdaging (dat is de kwaliteit die je zo in de ander waardeert). 3) Vertel aan je teamleden welke (half-)latente kwaliteiten of uitdagingen jij gevonden hebt en hoe je die kunt gebruiken in het team. Mogelijke vragen voor de bespreking Bij (half) latente kwaliteiten: Wat zou het effect zijn op jou en voor jouw omgeving als je die kwaliteit meer zou inzetten? Wat houdt je tegen om deze kwaliteit meer in te zetten? Wat heb je nodig om je uitdaging aan te gaan? Om deze kwaliteit verder te ontwikkelen? Bespreek met elkaar of de allergie (van de ander) die je opgeschreven hebt je in de weg staan bij je werk, de overleggen e.d. Wat kun je doen om dat te verminderen?

11 Leren van elkaar door te observeren 2. Leren van observeren

12 2. Leren van observeren Bij leren van observeren kan het gaan om expertise halen of expertise brengen. Het kan zijn dat je een vraag hebt en bij je collega gaat kijken hoe zij ermee omgaat of je hebt een vraag en een collega komt bij jou kijken om daarna samen hierover door te spreken. Werkvorm leren van observeren 1) Voorbespreking 2) Observeren 3) Nabespreking In de voorbespreking geef je als consultvrager, het teamlid met de leervraag, duidelijk aan wat je werkinbreng is. Als je expertise gaat halen ga jij, met je leervraag, bij de ander in de klas kijken. De geobserveerde moet van te voren weten wat je precies wilt leren, hierdoor kan het juiste moment gekozen worden om te komen observeren. Als je expertise gaat brengen, ga je bij de collega met de leervraag in de klas kijken. De observeerder moet van te voren weten waarop ze met name moet letten. Wat wil de ander leren? Wil ze inzicht krijgen in haar manier van werken, wil ze alternatieve handelingswijzen leren zien, wil ze advies op een concrete werktaak, etc. Dit voorkomt dat je vrijblijvend bij elkaar in de klas komt kijken. Dan de observatie zelf. Deze kan plaatsvinden in de klas, maar kan ook aan de hand van videobeelden gebeuren. De observatie kan gebeuren op verschillende manieren. Gestructureerd, gebruik hiervoor het observatieformulier dat je vindt in de bijlage, of ongestructureerd, hiervoor gebruik je een leeg papier en schrijf je alles op wat je opvalt of wat je waarneemt met betrekking tot de werkinbreng. Probeer dit zo objectief mogelijk te doen, feitelijk beschrijven van wat gebeurd. Werk je observatie uit en laat deze voor de bijeenkomst lezen aan de geobserveerde leerkracht.

13 2. Leren van observeren Geef tijdens de observatie een eerlijke les en blijf als observator niet langer dan één les in de klas. Hiermee heb je vaak al genoeg informatie voor de bespreking. Zorg dat je na de observatie een aantal punten noteert die betrekking hebben op de werkinbreng. In de nabespreking staat de werkinbreng van de consultvrager centraal. Samen bespreek je de observatie. Bij de bespreking van de observatie kijk je samen naar je rol als leerkracht is en wat deze handelswijze voor effect heeft. Het doel is dat de vrager handvatten krijgt aangereikt om aan de slag te gaan met haar werkinbreng. Daarom neem je na de observatiebespreking samen de tijd om te ontdekken welke stappen er gezet kunnen worden. Brainstorm hier samen over, maak ze zichtbaar door ze bijvoorbeeld op een groot papier te schrijven. Als laatste ga je concretiseren. De vrager gaat nu haar eigen actiepunten formuleren. Deze actiepunten worden concreet gemaakt. Door doorvragen en door te specificeren wordt de ander bewust van haar handelen. Ook neem je samen de tijd om stappen die gezet kunnen worden te ontdekken. Brainstorm hier samen over, maak ze zichtbaar door ze bijvoorbeeld op een groot papier te schrijven. Als je expertise bent wezen halen kan het zijn dat de bespreking ook bij de geobserveerde tot nieuwe inzichten leiden. Omdat de inbreng van de vrager centraal staat moet je er op letten dat je alleen feedback terug geeft aan de geobserveerde als zij daar om vraagt. Als je expertise brengt let er dan op dat je alleen feedback geeft op de punten die betrekking hebben op de werkinbreng. Geef geen ongevraagd feedback op andere punten. Als laatste ga je concretiseren. Je geeft een samenvatting van de resultaten van het gesprek, de ander vult deze aan als er dingen ontbreken. De vrager gaat nu haar eigen actiepunten formuleren. Deze actiepunten worden concreet gemaakt. Het is hierin niet de bedoeling dat de consultvrager blijvend hulp krijgt van haar collega. De vrager kan wel na bijvoorbeeld twee weken de ander op de hoogte stellen van de ondernomen acties en de resultaten hiervan. Ook kun je ervoor kiezen om een volgend consultatiegesprek de resultaten van de ondernomen acties als werkinbreng in te brengen om zo een doorgaande lijn te hebben.

14 2. Leren van observeren Mogelijke vragen voor de bespreking Aan de leerkracht die geobserveerd is: Wat vond je goed gaan aan de les? Wat vond je minder goed gaan? Aan de leerkracht die observeerde: Wat viel je positief op (m.b.t. de werkinbreng) tijdens de observatie? Wat viel je op als verbeterpunt (m.b.t. de werkinbreng)? Aan de consultvrager: Wat viel je op (m.b.t. jouw werkinbreng) tijdens de observatie? Aan de consultvrager: Waar heb je vooral moeite mee? Wat is je moeite daarmee? Aan de consultvrager: Wat wil je bereiken? Allereerst aan de consultvrager, maar mogelijk om hier later samen over te brainstormen: Wat zou een mogelijke aanpak/ oplossing/ manier van werken zijn? Wat zou er gebeuren als je het op die manier gaat doen? Aan de consultvrager: Wat heb je nodig om er mee aan het werk te gaan?

15 Leren van elkaar door situaties te bespreken 3. Leren van situaties

16 3. Leren van situaties Deze werkvorm helpt je bewust te worden van je manier van werken. Samen kijk je naar een situatie en ga je daarin op ontdekkingstocht naar de factoren die je werk een succes maken om deze te leren inzetten in andere situaties, of je gaat op zoek naar alternatieve handelingswijze in een bepaalde situatie. De werkinbreng van één persoon staat centraal. De collega die centraal staat brengt een situatie in. De situatieschets kan zijn van een positieve of een negatieve werkervaring of gebeurtenis, het kan gaan om een probleem (variant 2), maar ook een succeservaring (variant 1). De situatie wordt met woorden beschreven of door een video-opname aan de andere collega( s) getoond. Werkvorm leren van situaties; variant 1 Succeservaring 1) De inbrenger vertelt zo uitgebreid mogelijk over de situatie, de ervaring, ze wordt niet onderbroken. Waar, wanneer, wie waren er aanwezig, wat was het succes, wat was het prettigst? Ze vertelt waarom zij deze ervaring inbrengt en wat ze van de anderen verwacht. De ander(en) luistert en maakt aantekeningen over wat naar haar idee factoren zijn die het succes mogelijk hebben gemaakt. 2) Iedere deelnemer stelt (open!) vragen om duidelijkheid te krijgen over het probleem of het succes en de context waarin het zich afspeelt. Vragen kunnen gericht zijn op: 1. de context 2. de overtuigingen, normen en waarden die meespelen 3. gevoelens 4. houding De inbrenger beslist zelf welke vragen ze wil beantwoorden, de ander vraagt door als een antwoord niet helder is. 3) Na aanleiding van de aantekeningen van de aanwezige collega s worden de succesfactoren op een grote flap verzameld. Hierna wordt er een splitsing gemaakt tussen initiatieven en acties van de leerkracht zelf en de contextkenmerken. De inbrenger denkt hierbij mee en vult aan.

17 4) Na deze inventarisatie volgt de verdieping door middel van vragen en luisteren. Met elkaar probeer je uit aanvullende informatie van de inbrenger en uit de combinatie van succesfactoren vondsten te doen over tot dan toe onzichtbare factoren. De nieuwe, mogelijk dieperliggende, succesfactoren worden ook op de flap geschreven. 5) De inbrenger neemt de factoren er uit die voor haar op dat moment het belangrijkst zijn (ze speelden de grootste rol in de situatie, ze zijn nieuw voor haar, heeft haar bewust gemaakt van haar handelen, enz.) en benoemt ze. Deze factoren kunnen meegenomen worden en ook ingezet worden in situaties die niet gelijk succesvol zijn of waar de inbrenger moeite mee heeft. Samen wordt er gekeken wat de hindernissen zijn die ze eventueel kan tegenkomen en hoe die overwonnen kunnen worden. Bij deze stap komen dus ideeën en oplossingen kijken. 6) Een van de collega s vat samen wat er allemaal besproken is. De inbrenger geeft concreet aan hoe zij van plan is haar doel te verwezenlijken: de succesfactoren in probleemsituaties in te zetten. Ze geeft aan hoe ze aan het werk gaat, waarmee en wanneer. Er kan ook een afspraak gemaakt worden om over een aantal weken aan te geven naar de ander hoe het verlopen is, of om de bevindingen in een volgende bijeenkomst te bespreken. De inbrenger geeft aan of ze tevreden is met de bespreking, of er voldoende gezegd is, of er voldaan is aan de verwachtingen die zij in het begin van het gesprek had uitgesproken. 3. Leren van situaties

18 Werkvorm leren van situaties; variant 2 Probleemsituatie 1) De inbrenger vertelt zo uitgebreid mogelijk over de situatie, de ervaring, ze wordt niet onderbroken. Waar, wanneer, wie waren er aanwezig, wat was het probleem, wat was het lastigst? Ze vertelt waarom zij deze ervaring inbrengt en wat ze van de anderen verwacht. De ander(en) luistert en maakt aantekeningen over wat naar haar idee factoren zijn die een obstakel waren waardoor er een probleem ervaren werd. 2) Iedere deelnemer stelt (open!) vragen om duidelijkheid te krijgen over het probleem of het succes en de context waarin het zich afspeelt. Vragen kunnen gericht zijn op: 1. de context 2. de overtuigingen, normen en waarden die meespelen 3. gevoelens 4. houding De inbrenger beslist zelf welke vragen ze wil beantwoorden, de ander vraagt door als een antwoord niet helder is. 3) De probleemfactoren, die door de andere leerkrachten zijn opgeschreven, worden op een grote flap verzameld. Hierna wordt er een splitsing gemaakt tussen initiatieven en acties van de leerkracht zelf en de contextkenmerken. De inbrenger denkt hierbij mee en vult aan. 4) Na deze inventarisatie volgt de verdieping d.m.v. vragen en luisteren. Met elkaar probeer je uit aanvullende informatie van de inbrenger en uit de combinatie van probleemfactoren vondsten te doen over tot dan toe onzichtbare factoren. De nieuwe, mogelijk dieperliggende, probleemfactoren worden ook op de flap geschreven. 5) De inbrenger neemt de factoren er uit die voor haar op dat moment het belangrijkst zijn (ze speelden de grootste rol in de situatie, ze zijn nieuw voor haar, heeft haar bewust gemaakt van haar handelen, enz.) en benoemt ze. 3. Leren van situaties

19 Deze factoren staan je in de weg om de situatie een succes te maken. Kijkend naar de belangrijkste factoren: Wat heb je nodig om deze factoren niet meer zo n grote rol te laten spelen? Welke eigen krachten of kwaliteiten kun je tegenover deze factoren zetten? Op welke wijze kan je doel bereikt worden? Bij deze stap komen dus ideeën en oplossingen kijken. 6) Een van de collega s vat samen wat er allemaal besproken is. De inbrenger geeft concreet aan hoe zij van plan is haar doel te verwezenlijken: de probleemfactoren het hoofd te bieden. Ze geeft aan hoe ze aan het werk gaat, waarmee en wanneer. Er kan ook een afspraak gemaakt worden om over een aantal weken aan te geven naar de ander hoe het verlopen is, of om de bevindingen in een volgende bijeenkomst te bespreken. De inbrenger geeft aan of ze tevreden is met de bespreking, of er voldoende gezegd is, of er voldaan is aan de verwachtingen die zij in het begin van het gesprek had uitgesproken. 3. Leren van situaties

20 Tips en trucs bij leren van elkaar Luisteren. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint me adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen, waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren, en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn probleem op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken. Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt ook naar jou zal luisteren. Uit: 'Loving each other' van Leo Buscaglia Op de volgende bladzijden zullen er tips en trucs gegeven worden die je kan gebruiken bij het werken met de verschillende vormen. Deze tips en trucs zijn gericht op gespreksvoering, het stellen van vragen, het geven en ontvangen van feedback en reflecteren. Leren van elkaar tips en trucs

21 Tips en trucs bij gespreksvoering Denk aan je houding: een uitnodigende houding daagt uit om te praten. Naar de ander toegedraaid, voorovergebogen, niet defensief armen en benen over elkaar-. Blijf observeren tijdens het gesprek: naast woordelijk wordt er ook non-verbaal een boodschap uitgezonden (intonatie, mimiek, handgebaren). Reageer hierop. Ik zie dat je naar buiten zit te kijken, klopt het dat het je niet interesseert? Moedig de ander aan: aanmoedigen kan door te reageren (jaja, precies, aha). Maar ook stiltes werken aanmoedigend, het geeft de ander de kans nog even na te denken. Iemand gaat binnen 10 seconden verder. De ander is meer op haar gemak als je niet ongevraagd kritiek geeft of meteen met adviezen aankomt. Vat samen: door regelmatig samen te vatten weet je of je alles goed begrepen hebt, maar kun je het gesprek ook sturen. Samenvatten is kort en specifiek weergeven van wat er gezegd is, gebruik hiervoor synoniemen en stel het vragend. De ander heeft dan de mogelijkheid om te reageren. Als ik het goed begrijp dan Tips en trucs bij het stellen van vragen Doorvragen: door doorvragen kom je verder, de meeste mensen zijn niet geneigd om meteen te zeggen wat het probleem is of concreet goede punten te benoemen. Bijvoorbeeld: V: Hoe gaat het? A: Goed. V: Wat gaat er goed?. Vraag verduidelijking: als iets je niet helemaal duidelijk is, vraag je door. Kun je daar iets meer over vertellen? Soms kan het ook heel kort met één woord: Hoezo? Of met je gezichtuitdrukking. Vraag om specificering: om informatie in te winnen is het vaak nodig om door te vragen naar specifieke situaties en gebeurtenissen. Dit door vragen kan door de 4 W s: wie, wat, waar en wanneer. Stel zoveel mogelijk open vragen, dit voorkomt dat je dingen voor de ander gaat invullen en het geeft de ander ruimte. Algemeen openvragen: Wat gebeurde er Hoe is het op dit moment Specifiek open: Wat vind je leuk aan Wat gebeurde er de laatste keer dat je Leren van elkaar - tips en trucs

22 Gesloten en meerkeuze vragen gebruik je om specifiek dingen te kunnen vragen, maar soms zijn ze ook nodig om het gesprek een stap verder te krijgen. Gesloten: Vind je het moeilijk dat hij zich zo gedraagt? (ja/nee antwoord) Meerkeuze: Gaat het alleen om Piet en Henk of ook nog om anderen? Let er op dat je in je hoofd niet drukker bent met vragen verzinnen dan luisteren naar de ander. In je hoofd verloopt het gesprek soms ook al sneller dan in werkelijkheid. Let op: - dat je geen twee vragen tegelijk stelt - je antwoord krijgt op je vraag - dat je niet te snel nadenkt over oplossingen. Tips en trucs bij het geven van feedback Geef feedback als ik-boodschap, op het gedrag en wat dat gedrag voor invloed op je heeft (bijv. ik heb er moeite mee als jij me niet laat uitspreken, omdat ik me nu niet begrepen voel). Feedback moet betrekking hebben op waargenomen of aanwijsbaar gedrag en dient een beschrijving te zijn van wat waargenomen is (bijv. ik zag dat je ). Wees je bewust dat het altijd om een subjectieve interpretatie van het waargenomene gaat. Feedback moet specifiek zijn, gericht op bepaald duidelijk omschreven gedrag. Met niet-specifieke feedback zal de ontvanger weinig aankunnen. Feedback waar je collega niets mee kan beginnen kan beter achterwege worden gelaten. Ook als er geen bereidheid is om feedback te ontvangen kan er meestal beter gezwegen worden. Feedback moet altijd zo geformuleerd worden dat de ander wordt uitgenodigd erop te reageren. De feedbackgever dient open te staan voor gesprek en samen kijken naar mogelijke oplossingen. Leren van elkaar - tips en trucs

23 Tips en trucs bij het ontvangen van feedback De ontvanger dient te proberen feedback te ontvangen vanuit het besef dat die constructief bedoeld is. Niet gaan verdedigen en de ander niet in de rede vallen. De ontvanger dient regelmatig na te gaan of ze de feedbackgever goed begrijpt. Dit kan door samen te vatten wat de gever zegt of door te vragen naar voorbeelden en gedragsbeschrijvingen, maar ook door te vragen naar de betekenis van haar handelswijze voor de feedbackgever. Als de informatie volledig nieuw is voor de ontvanger kan zij gerust eens navraag doen bij anderen. De ontvanger dient er van bewust te zijn dat het accepteren van feedback niet hoeft te betekenen dat zij het er mee eens is. Het doel van feedback is dan wel om de ander uit te nodigen ander gedrag te vertonen, maar dat betekent nog niet dat dit een verplichting is. Wees wel duidelijk naar de gever wat je doet met de ontvangen feedback. Tips en trucs bij leren en reflecteren Leren van je werk als leerkracht hoeft geen toevallige aangelegenheid te zijn. In het leren is structuur aan te brengen. Hierbij kan je gebruik maken van het volgende model. Fase 5 is de eerste fase van een volgende cyclus. Bij het model horen een aantal standaard vragen: a Wat is er gebeurd? (fase 2) b Wat vond ik daarin belangrijk? (fase 3) c Tot welke voornemens of leerwensen leidt dat? (fase 4) Reflectievragen: Fase 5 van de vorige keer (=fase 1 van deze cyclus) 1 Wat wilde ik bereiken? 2 Waar wilde ik op letten? Leren van elkaar - tips en trucs

24 3 Wat wilde ik uitproberen? Fase 2 (terugblikken) 4 Wat gebeurde er concreet? - Wat wilde ik? - Wat wilden de leerlingen? - Wat deed ik? - Wat deden de leerlingen? - Wat dacht ik? - Wat dachten de leerlingen? - Wat voelde ik? - Wat voelden de leerlingen? Fase 3 (bewustwording van essentiële aspecten) 5 Hoe hangen de antwoorden op de vorige vragen met elkaar samen? 6 Wat is daarbij de invloed van de context/ de school als geheel? 7 Wat betekent dat nu voor mij? 8 Wat is dus het probleem (of de positieve ontdekking)? Fase 4 (alternatieven) 9 Welke alternatieven zie ik? 10 Welke voor en nadelen hebben die alternatieven? 11 Wat neem ik me nu voor de volgende keer voor? Bron: Steeman, L. (1998). Coaching in ontwikkelingsgericht onderwijs: het proces van zelfsturing. In: Fonderie, L. & Hendriksen, J. (Red.) Begeleiden van docenten. Reflectie als basis voor professionele ontwikkeling in het onderwijs. Baarn: Nelissen. Tips en trucs bij collegiale consultatie Als het besprokene zo nieuw is voor een van de teamleden, dat er een denk- en ontwikkelproces op gang komt waarin twijfel over het eigen functioneren domineert, dient er een andere vorm van werkbegeleiding ingezet te worden. Overleg hierover met directie of bijvoorbeeld schoolcommissie. De keus om te veranderen ligt altijd bij het teamlid zelf. Veranderen onder dwang is niet mogelijk. Leren van elkaar - tips en trucs

25 Leren van elkaar - bijlagen Bijlagen bij leren van elkaar - Observatieformulier leren van observeren - Theorie bij de werkvorm leren van kwaliteiten leren van kwaliteiten - Lijst met kwaliteiten en vervormingen leren van kwaliteiten

26 Individuele leerling groep klas Les(deel) opbouw Instructievaardigheden Feedbackvormen lesdoelen werkvormen toetsing Leren van elkaar - bijlagen Observatieformulier Observatieschema Perioden Categorieën Pedagogisch Algemeen didactisch Vakdidactisch 1 startfase 2 Lesperiode 1 3 Lesperiode 2 4 Wissels 5 Eindfase

27 Leren van elkaar - bijlagen Toelichting: Bij de startfase gaat het om de vraag op welke manier (liefst motiverend) er een begin met de les wordt gemaakt. In het schema zijn twee lesperioden aangegeven waarin er aan een bepaalde opdracht gewerkt wordt. Dit kunnen er altijd meer of minder zijn. Wisselingen tussen lesperiodes verlopen soms problematisch. Hoe organiseert de leerkracht de wisseling? Wordt er in de eindfase van de les nog even teruggekomen op de hoofdlijn van de les? Op welke wijze? Het schema laat zien dat in elke lesperiode verschillende velden van observatie benut kunnen worden, afhankelijk van de tevoren afgesproken aandachtspunten (leervraag). Het is echter niet de bedoeling om gewapend met een A3-formulier, vol met verfijnde subcategorieën, de bezochte leerkracht te observeren en naarstig de verschillende hokjes in te vullen. Dan wordt er niet meer geobserveerd, maar ingevuld. Beter is het zo n schema te benutten als ordeningsmodel of checklist waardoor voorkomen wordt dat de begeleider zijn blik te zeer vernauwt tot één enkele categorie. Bron: Achterberg, F. (1998). Lesbezoek: de onderwijspraktijk zichtbaar maken. In: Fonderie, L. & Hendriksen, J. (Red.) Begeleiden van docenten. Reflectie als basis voor professionele ontwikkeling in het onderwijs. Baarn: Nelissen.

28 Leren van elkaar - bijlagen Theorie bij de werkvorm leren van kwaliteiten Kwaliteiten Kwaliteiten zijn onze meest eigene eigenschappen. Kwaliteiten zijn persoonskenmerken die los staan van wat we aangeleerd hebben. Ze zijn het cadeau dat we meekrijgen met onze geboorte om datgene wat ons te doen staat, zo goed mogelijk te doen. Kwaliteiten kun je in de loop van je leven verder ontwikkelen. En niet al je kwaliteiten zet je tegelijk in. Je gebruikt ze in de verschillende situaties die je tegenkomt. Kijken naar mensen vanuit de invalshoek van kwaliteiten is een positieve visie: je probeert het beste in mensen te zien en te ontdekken. Van daaruit kun je de ander stimuleren iets met zijn kwaliteiten te doen in het leven. Kwaliteiten vormen ook een kwetsbaar gebied. Zo zijn er kwaliteiten van jezelf die weerstand kunnen oproepen bij mensen in je omgeving. Veel mensen hebben moeite om voluit voor hun kwaliteiten uit te komen. Het is voor sommige mensen zelfs gebruikelijker te vertellen waar ze niet goed in zijn, dan waar ze wel goed in zijn. Kwaliteiten zijn dus in aanleg aanwezig en kunnen aangeboord en ontwikkeld worden. Een kwaliteit kan pas optimaal worden benut als deze volledig tot ontplooiing is gekomen. Er zijn kwaliteiten die zich bij jou nog kunnen ontwikkelen, zeg maar als een bolletje onder de grond, latente kwaliteiten. Daarnaast zijn er kwaliteiten die je selectief inzet, alleen in een voor jou vertrouwde situatie, deze zijn deels ontwikkeld, half latente kwaliteiten. Manifeste kwaliteiten zijn kwaliteiten die je goed in de vingers hebt, waar je vertrouwd mee bent. Je hebt er makkelijk toegang toe en gebruikt ze in situaties waarin dat nodig is. Ze zijn je soms zo bekend dat ze jezelf niet meer opvallen. Als laatste heb je nog vervormde kwaliteiten. Deze van oorsprong goede eigenschappen zijn overdreven of overontwikkeld waardoor ze een negatief effect kunnen hebben op de omgeving. Bijvoorbeeld opdringerigheid,

29 Leren van elkaar - bijlagen wat kan komen van de kwaliteit overtuigingskracht, of bemoeizucht, wat kan komen van de kwaliteit zorgzaamheid, of met alle winden meewaaien, wat komt van de kwaliteiten flexibiliteit. Door je hiervan bewust te zijn kun je leren om in plaats van op vervormingen te gaan letten op de kwaliteit die er achter schuilt. Wat is het verschil tussen kwaliteiten en vaardigheden? Vaardigheden kun je aanleren. Er is vaak een duidelijke relatie tussen de kwaliteiten van iemand en het gemak waarmee die persoon bepaalde vaardigheid aanleert. Zo vergemakkelijkt de kwaliteit tact het zich eigen maken van de vaardigheid onderhandelen. Zie ook de theorie over het Joharivenster en Kernkwadranten op de volgende bladzijden.

30 Leren van elkaar - bijlagen Joharivenster Dit model is een schematische weergave van iemands persoonlijkheid en bestaat uit vier delen. Bekend aan jezelf Onbekend aan jezelf Bekend aan vrije ruimte blinde vlek anderen Onbekend aan verborgen onbekende aanderen gebied zelf De vrije ruimte: eigenschappen van jezelf die zowel bij jezelf als bij de ander bekend zijn. De blinde vlek: eigenschappen die voor anderen wel waarneembaar zijn, maar waar je jezelf niet bewust van bent. Het verborgen gebied: eigenschappen die voor jezelf wel bekend zijn, maar voor anderen niet. Je wilt ze niet laten zien. Het onbekende zelf: eigenschappen van jezelf die zowel voor jezelf als voor anderen onbekend zijn. Deze vier delen samen zijn jouw persoonlijkheid. De eigenschappen die je in de verschillende delen kan plaatsen zijn per persoon verschillend en daarom is een ingevuld joharivenster dus een unieke weergave van jouw persoonlijkheid. Door het bespreekbaar maken van de verschillende eigenschappen en door je persoonlijke groei die je doormaakt tijdens je leven, tijdens je werk kunnen de verschillende delen in de loop van de tijd anders ingevuld worden.

31 Leren van elkaar - bijlagen Kernkwadrant Nu je weet wat kwaliteiten zijn kun je verder gaan en een kernkwadrant opstellen. Een kernkwadrant helpt je om je sterke en zwakke punten helder te krijgen. In dit kwadrant worden je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen weer gegeven. Je kwaliteiten zijn de eigenschappen die je maken tot wie je bent, het zijn de positieve punten die een ander als eerst over je zal zeggen als zij er naar gevraagd wordt. Als je doorschiet in je kwaliteit wordt het een valkuil (bijvoorbeeld zelfverzekerd wordt arrogant. Je kwaliteit wordt dan een zwakte. Zoals jij kwaliteiten en valkuilen hebt, zo heeft een ander die ook. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Deze allergie heeft te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je bijvoorbeeld storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen. Voor jou ligt er achter deze allergie een ontwikkelpunt, een uitdaging. Je kunt veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert! Zo kun je je eigen kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen opstellen. Dat wordt meestal weergegeven in een figuur. Dit figuur is het kernkwadrant. Hieronder zie je een voorbeeld van een ingevuld kernkwadrant. 1 Kwaliteit Daadkrachtig Het negatief tegenovergestelde daarvan is: 4 Allergie Passiviteit Teveel van het goede -> 2 Valkuil Drammerigheid Het positief tegenovergestelde daarvan is: <- Teveel van het goede 3 Uitdaging Geduld

32 Leren van elkaar - bijlagen Lijst met kwaliteiten en vervormingen Gerrickens, P. (1997). Handleiding kwaliteitenspel. (2 e druk) Den Bosch: Gerrickens In onderstaande lijst zijn de kwaliteiten (1-70) en vervormingen (71-140) alfabetisch opgenoemd. Indien een bepaalde kwaliteit resp. vervorming in het spel een duidelijke vervorming resp. kwaliteit kent, is deze tussen haakjes weergegeven. Kwaliteiten: 1. Ambitieus 2. Avontuurlijk 3. Bedachtzaam 4. Behulpzaam 5. Belangstellend 6. Bemiddelaar 7. Bescheiden (verlegen) 8. Berouwbaar 9. Consequent (star) 10. Creatief 11. Direct 12. Doelgericht (kortzichtig) 13. Doorzetter 14. Duidelijk 15. Eerlijk 16. Enthousiast (fanatiek) 17. Evenwichtig 18. Flexibel (waait met alle winden mee) 19. Geduldig 20. Gedisciplineerd 21. Gemoedelijk 22. Genieter 23. Gevoelig (overgevoelig) 24. Gul (verkwistend) 25. Handig 26. Humoristisch 27. Idealistisch 28. Initiatiefrijk 29. Inlevingsvermogen 30. Inspirerend 31. Intelligent 32. Ijverig 33. Kan goed analyseren 34. Kan goed luisteren 35. Kan relativeren (onverschillig) 36. Krachtig (agressief) 37. Levendig (rusteloos) 38. Makkelijke prater 39. Mild 40. Moedig (overmoedig) 41. Nieuwsgierig 42. Nuchter 43. Ordelijk 44. Organisator 45. Openhartig (loslippig) 46. Oplettend (wantrouwig) 47. Optimistisch 48. Praktisch 49. Respectvol 50. Rustig 51. Serieus (streng) 52. Speels 53. Spontaan 54. Tactvol (weet te misleiden) 55. Tevreden 56. Toegewijd 57. Vastberaden (koppig) 58. Veelzijdig 59. Verantwoordelijk 60. Verdraagzaam 61. Voor jezelf opkomen 62. Vriendelijk (onderdanig) 63. Vrolijk

33 Leren van elkaar - bijlagen 64. Weet te overtuigen (opdringerig) 65. Weet te onderscheiden (te kritisch) 66. Zelfstandig 67. Zelfverzekerd (arrogant) 68. Ziet samenhang 69. Zorgzaam (bemoeizuchtig) 70. Zorgvuldig (pietluttig) Vervormingen: 71. Aarzelend 72. Afstandelijk 73. Agressief (krachtig) 74. Arrogant (zelfverzekerd) 75. Bazig 76. Bemoeizuchtig 77. Bevooroordeeld 78. Bot 79. Brutaal 80. Cynisch 81. Doet minachtend 82. Doet negatief 83. Drammerig 84. Egoïstisch 85. Fanatiek (enthousiast) 86. Gemeen 87. Geremd 88. Gesloten 89. Haatdragend 90. Hebberig 91. Humeurig 92. Jaloers 93. Kan geen nee zeggen 94. Kan slecht luisteren 95. Klagerig 96. Koppig (vastberaden) 97. Kortzichtig (doelgericht) 98. Krenterig 99. Lichtgeraakt 100. Ligt dwars 101. Loslippig (open) 102. Lui 103. Naïef 104. Onderdanig (vriendelijk) 105. Onhandig 106. Ongedisciplineerd 107. Ongeduldig 108. Onoprecht 109. Onredelijk 110. Onrustig (levendig) 111. Ontevreden 112. Onverdraagzaam 113. Onverschillig (kan relativeren) 114. Onzelfstandig 115. Onvoorzichtig 116. Onzeker 117. Opdringerig (overtuigend) 118. Oppervlakkig 119. Opschepperig 120. Overgevoelig (gevoelig) 121. Overmoedig (moedig) 122. Overbezorgd 123. Passief 124. Pessimistisch (serieus) 125. Pietluttig (zorgvuldig) 126. Saai 127. Slordig 128. Star (consequent) 129. Streng (serieus) 130. Te kritisch (weet te onderscheiden) 131. Traag 132. Vaag 133. Verkwistend (gul) 134. Verlegen (bescheiden) 135. Verward 136. Waait met alle winden mee (flexibel) 137. Wantrouwig (oplettend) 138. Weet te misleiden (tactvol) 139. Wispelturig 140. Zweverig

34 Meer - Leren van elkaar Meer leren van elkaar Mocht je meer informatie wil over collegiale consultatie en kwaliteiten of bijvoorbeeld andere werkvormen wil uitproberen, dan staan hier wat tips voor boeken die je er bij kan pakken. Fonderie, L. & Hendriksen, J. (Red.) (1998) Begeleiden van docenten. Reflectie als basis voor professionele ontwikkeling in het onderwijs. Baarn: Nelissen. Gerrickens, P. (1997). Kwaliteiten: een verfrissende kijk op eigen-aardigheden. (3 e druk) Den Bosch: Gerrickens Hendriksen, J. (2002) Collegiale consultatie. Consult vragen, consult geven. (2 e druk) Soest: Nelissen.

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN OEFENING

Nadere informatie

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies Welkom Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing Trainers Astrid Kies Programma Wie zijn wij en wat doen wij Kwaliteiten van de Oerman en oervrouw Kwaliteiten met de vier vrouwelijke

Nadere informatie

Workshop Ontdek je talent

Workshop Ontdek je talent Workshop Ontdek je talent Effective talentmanagement Mariska Karcher Tel.nr. 06 18 08 01 59 20-3- 2015 Opdracht: Successen Doel Inzicht krijgen in kwaliteiten van jezelf in verschillende omstandigheden

Nadere informatie

Handleiding. Kwaliteitenspel. Peter Gerrickens

Handleiding. Kwaliteitenspel. Peter Gerrickens Handleiding Kwaliteitenspel Peter Gerrickens INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 4 1. ALGEMENE TOELICHTING OP HET SPEL 1.1 Introductie 6 1.2 De toepassingsmogelijkheden van het spel 8 1.3 Tips bij het werken met het

Nadere informatie

SKILLSTIPS SKILLSTOWN

SKILLSTIPS SKILLSTOWN SKILLSTIPS SKILLSTOWN Met dank aan Wout Plevier www.innerspective.nl De grooste online opleider van Nederland www.skillstown.com 3 oefeningen om je nr. 1 talent te vinden Iedereen heeft talenten. Een talent

Nadere informatie

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE Kwaliteitenspel PLUS Versie in eenvoudig Nederlands KWALITEITENSPEL PLUS is een vereenvoudigde versie van het KWALITEITENSPEL en is bestemd

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

Valkuil. Kernkwaliteit. Uitdaging. Allergie

Valkuil. Kernkwaliteit. Uitdaging. Allergie KERNKWALITEITEN Kernkwaliteit Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. De kernkwaliteit kleurt de mens. Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Extra opdracht LOB Inhoudsopgave: Inhoud: Pagina: Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Waarden 2 Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3 Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5 Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Hoofdstuk 5: Beschrijving van

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK

GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN VAN FEEDBACK De manier waarop je met collega s omgaat, roept effecten op bij hen. De manier waarop je je gedraagt, dingen zegt, doet of juist laat, maakt dus op anderen een bepaalde

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL Door middel van het Kwaliteitenspel kun je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Wellicht ziet de ander kwaliteiten

Nadere informatie

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST KWALITEITEN SCOREN Persoonlijke kwaliteiten zijn karaktereigenschappen waarin je jezelf herkent. Op de volgende 2 pagina s tref je een scorelijst aan. Omcirkel bij iedere

Nadere informatie

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?...

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?... Stap 6 - Eigenwaarde Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen? Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen? Pagina%K124 De eerste vorm van eigenwaarde is.................................

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site: KvK BTW B01

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site:   KvK BTW B01 Werkboek Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Thema: Inzicht(en): Dit heb ik over dit inzicht besloten:

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL Door middel van het Kwaliteitenspel kun je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Wellicht ziet de ander kwaliteiten

Nadere informatie

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 6-10-2014 Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 Leerlingen Laten Leren over Zichzelf Vormen voor hun toekomst! Lennart Visser Onderwijs en persoonlijkheidsvorming? Bespreek met degene die naast je

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Kwaliteitenspel Door middel van het KWALITEITENSPEL kan je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport?

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Werkboek Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Wat is Facet5? Facet5 is een online persoonlijkheidsvragenlijst, die in meer dan 30 landen wordt gebruikt en beschikbaar is in 25 talen. Voor het gemak definiëren

Nadere informatie

Theorie van de Kernkwadranten

Theorie van de Kernkwadranten Theorie van de Kernkwadranten Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Kernkwaliteiten 'kleuren' een mens; het is de specifieke sterkte waar

Nadere informatie

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel POENS.NL Onomatopeespel Spelvarianten deel 1 1 Onomatopee Het auditief beeld als expressief coaching instrument Jezelf beter leren kennen, de ander beter leren kennen, beter zicht krijgen op het samenwerken,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Oriënterende module 50 +

Oriënterende module 50 + + Oriënterende module 50 + Deze oriënterende module wordt gefinancierd door Stad Antwerpen i.h.k.v. het Stedenfonds 2014-2019- 1 Inhoud Enkele afspraken 3 Kennismaking 4 50+ op de arbeidsmarkt Stellingenspel

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties Met dit document hebben we niet de intentie om de volledige theorie van Daniel Ofman te bespreken. We willen hier vooral handvaten aanreiken om deze

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Het Grote Kernkwaliteitenspel Inhoud Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Inleiding Dit spel is gebaseerd op het kernkwadrant van Daniel Ofman waarmee menigeen

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag?

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag? Reflectieopdracht Inhoud Wat is het nut van reflecteren?... 1 Hoe ga ik aan de slag?... 1 Hoe reflecteer ik met het kernkwadrant van Ofman?... 2 Hoe gebruik ik de reflectiecirkel van Korthagen?... 3 Waarmee

Nadere informatie

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs

Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs De positieve psychologie: grondlegger Martin Seligman. Psychologie is volgens hem veel te eenzijdig gericht op het onderzoeken van problemen

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten Egoïstisch Workaholic Omschrijving: Iemand die egoïstisch is, denkt meer aan de bevrediging van zijn eigen belangen dan aan die van anderen. Voorbeeld: Een kind dat zijn speelgoed niet wil delen met anderen.

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Atlas loopbaantraining - Kernkwaliteitenspel. Laat ook iemand anders puzzelen met zijn of haar kwaliteiten... Mail een tip!

Atlas loopbaantraining - Kernkwaliteitenspel. Laat ook iemand anders puzzelen met zijn of haar kwaliteiten... Mail een tip! pagina 1 van 2 18/10/2010 Online Mail een tip! 5 1. Spelregels --> 2. Eigenschappen kiezen --> 3. maken --> 4. Resultaat bescheiden onzeker opdringerig sociaal Merk eens op wat het schema met je doet.

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site:

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site: Werkboek van (Naam) Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Inhoud Thema, inzichten en doel bepalen 3 Oefeningen

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

Toelichting. Intervisie

Toelichting. Intervisie Toelichting Intervisie December 2010 1. Wat is intervisie? Naast opleiding en training is gezamenlijke reflectie op het eigen handelen voor dierenartsen een goede manier om zich te ontwikkelen. Door in

Nadere informatie

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode Intervisiemethodes Methode 1: Incidentenmethode Bij de incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie van een van de deelnemers op gestructureerde wijze besproken. Stap 1 Introductie van het

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Verwachtingen? Leervragen? Doelen De deelnemers reflecteren op de rol van mensen en cultuur bij schoolontwikkeling hebben meer inzicht in weerstand en krijgen

Nadere informatie

Didactisch partnerschap

Didactisch partnerschap Didactisch partnerschap Vijf routekaarten om lastige situaties in het samenwerken met ouders te hanteren Het klinkt zo mooi: didactisch partnerschap. Zie daar als leraar maar eens een goede invulling aan

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Feedback aan leerkrachten

Feedback aan leerkrachten Feedback aan leerkrachten Studiedag Leerlingenparticipatie 24 april 2013 Paleizenstraat Saskia 90 > 1030 Vandeputte Brussel T 02 215 32 29 > F 02 215 41 78 > www.vsknet.be Wie ben ik? Saskia Vandeputte

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º Robuus Robuust 360º Werkboek e Haal het maximale uit Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

STUDIELOOPBAAN BEGELEIDING Opdrachtenboek Leerjaar 1 Semester 1 2014-2015. Evenementen Marketing Communicatie

STUDIELOOPBAAN BEGELEIDING Opdrachtenboek Leerjaar 1 Semester 1 2014-2015. Evenementen Marketing Communicatie STUDIELOOPBAAN BEGELEIDING Opdrachtenboek Leerjaar 1 Semester 1 2014-2015 Evenementen Marketing Communicatie Inhoudsopgave Inleiding... 3 Blok 1 Portfolio: Introductiedeel... 4 Opdracht 1 Wie ben ik?...

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 De manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar in gesprek gaat is belangrijk in het dagelijks werk. Het helpt je elkaar beter te begrijpen

Nadere informatie

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5 3 en Daniel D. Ofman en 3 en de valkuil 3 en de uitdaging 4 en de allergie 5 rond 6 Het dubbelkwadrant 7 en bij stress 9 Oefeningen 10 1 2 en en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een

Nadere informatie

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/ Campus Burchtstraat Burchtstraat 14 2200 Herentals 014/21.23.83. burchtstraat@kosh.be SEMINARIE : VERDIEPING VAN JE STUDIEKEUZE Naam: Inhoud van vandaag: kernkwadranten 2 de duogesprek essentie halen uit

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)?

Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? ACTIES Hoe overleef jij... je beste vriend(in)? Deze acties horen bij aflevering 3 Hoe overleef ik... je beste vriend(in)? De vriendschapstest waar Sascha Rosa toe dwingt verloopt niet zo best. Op het

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

Eigenschappen: bij jouw persoonlijkheid horen eigenschappen die bij bepaalde functies van pas kunnen komen.

Eigenschappen: bij jouw persoonlijkheid horen eigenschappen die bij bepaalde functies van pas kunnen komen. Jouw kwaliteiten Het doel van solliciteren is dat de werkgever je aanneemt. Daarvoor moet je de werkgever er van overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de beschikbare vacature. Dat betekent dat

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

Smits & Beerends Reader Kernkwaliteiten

Smits & Beerends  Reader Kernkwaliteiten Smits & Beerends www.smitsenbeerends.nl Reader Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten Bij het analyseren van de eigen vaardigheden, het zelfbeeld en de eigen mogelijkheden, komen diverse eigenschappen van een

Nadere informatie

2 Kernkwaliteitenmodel

2 Kernkwaliteitenmodel DC 2 enmodel 1 Inleiding Het kernkwaliteitenmodel is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw samenwerking en omgang met anderen. Je vindt in dit thema uitleg over wat kernkwaliteiten zijn.

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE

INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE INFORMATIE VOOR DE TABAKOLOOG BEGELEIDER VAN DE STAGE TABAKOLOGIE Prof. S. Schol,VRGT, 2012 1. INLEIDING Na 10 jaren cursus tabakologie en evenveel evaluaties van cursisten was vooral de vraag naar meer

Nadere informatie

Reflectie en feedback

Reflectie en feedback Reflectie en feedback Doelen bijeenkomst Kennis uitbreiden over reflectie en feedback Vaardigheden oefenen met stimuleren van reflectie Hoe in te bedden in de organisatie (wie, wanneer, teamoverzicht,

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch)

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) pag.: 1 van 6 Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) Bron: www.fractal.org/bewustzijns-besturings-model/vragenlijsten/vragenlijst-leerstijlen.htm Auteur: onbekend Een leerstijl is de manier waarop

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS Geef de voorbereidingsvragen aan je medewerkers enkele dagen voor het gesprek plaatsvindt Bereid jezelf goed voor door de

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie