Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs"

Transcriptie

1

2 Een kernkwadrant laat jezelf en de ander heel» Francine Craeghs

3 De positieve psychologie: grondlegger Martin Seligman. Psychologie is volgens hem veel te eenzijdig gericht op het onderzoeken van problemen en psychische stoornissen. De positieve psychologie bestudeert fenomenen als geluk, talent, positieve emoties, optimisme en hoop.

4 Positieve psychologie Je focust niet op tekorten en op doelstellingen maar probeert de kernkwaliteiten van de ander te versterken. Je focust op de kwaliteiten van de patiënt. Het is belangrijk om je als hulpverlener bewuster te worden van je kwaliteiten zodat je ze nog meer en bewuster kunt inzetten.

5 5 + 7 = = = = = = = 71

6

7 GAP benadering (tekortenperspectief): we kijken wat we moeten kunnen, wat we nog moeten leren, welke doelstellingen er moeten gemaakt worden, welke problemen er zijn. versus

8

9 Deze benadering gaat ervan uit dat iedereen talenten en kwaliteiten heeft en dat deze verder ontwikkelen fundamenteel is in kader van empowerment. Focus ligt niet op tekort maar op de rijkdom die er reeds is, bij onszelf, bij de ander.

10 Ontstaan vanuit de positieve psychologie. Je focust niet alleen op tekorten en op doelstellingen maar probeert de kernkwaliteiten van de ander te versterken. Je focust op de kwaliteiten van de patiënt. Je focust op je kwaliteiten als diabeteseducator. Tegelijkertijd ben je niet blind voor de valkuilen van de ander en jezelf.

11 Je gebruikt het kwadrant om stil te staan bij de kwaliteiten en de kracht van de patiënt/jezelf ( ipv focus op tekorten) Je gebruikt het kwadrant om stil te staan bij je eigen functioneren als begeleider en collega. Je gebruikt het kernkwadrant voor het geven van feedback. Je gebruikt het kernkwadrant om te kijken naar allergieën en stil te staan bij eigen aandeel.

12

13 Kernkwaliteit Zorgzaamheid Loyaliteit Valkuil Betutteling Allergie onverschilligheid Uitdaging loslaten

14 Kernkwaliteit Creativiteit Flexibiliteit Valkuil Chaos Allergie Rigiditeit Uitdaging Structuur

15 Kernkwaliteit Optimisme Valkuil Naïviteit Allergie Scepticisme Negativisme Uitdaging Kritisch Realisme

16

17

18 Is een positieve eigenschap, iets wat wezenlijk bij iemand past. Het is een kracht die iemand kan inspireren en bezielen. Hebben we bij de geboorte meegekregen of gaandeweg verder ontwikkeld. Sommige kwaliteiten leiden een sluimerend leven. Is niet hetzelfde als aangeleerde vaardigheden die moeizamer verlopen.

19 Wat ik in mezelf gewoon vind Wat de anderen in mij waarderen Wat ik bij anderen als vanzelfsprekend verwacht

20 Je kan samen met je patiënt gaan kijken naar al de kwaliteiten die hij kan inzetten om zijn doelstellingen te bereiken (empowerment). Bijv. lijst kwaliteiten. Vanuit de valkuil, uitdaging of allergie (zie verder) kan je op zoek gaan naar de kwaliteiten van de patiënt.

21 Binnen het team is het belangrijk om oog te hebben voor elkaars kwaliteiten. Het is als begeleider belangrijk om zicht te hebben op je eigen sterktes.

22 Ga op zoek naar eigenschappen die je in jezelf bijzonder waardeert Op welke manieren zet je deze kwaliteiten momenteel in als diabetes educator? Hoe kan je deze in de toekomst nog meer inzetten?

23

24 Het eenzijdig inzetten van kwaliteit kan maken dat we vast komen te zitten. Andere talenten blijven onvolgroeid bijv. zorg wordt betutteling, vertrouwen wordt naiviteit, carpe diem wordt nonchalantie, Bij stress en bij confrontratie : vlugger in onze valkuil schieten Achter iedere valkuil zit een kwaliteit.

25 Wat anderen mij verwijten Wat ik bij anderen bereid ben door de vingers te zien Wat ik geneigd ben om bij mezelf te rechtvaardigen

26

27 Op de afdeling is Rita opgenomen, een diabetespatiente die zich slecht verzorgt en die zich erg afhankelijk opstelt. De VK Fien, heeft met haar te doen, voelt zich geroepen om goed voor haar te zorgen. Ze wordt aangesproken door een collega die zegt dat ze kan zien hoe goed dat Fien heel goed voor Rita zorgt maar dat het belangrijk is dat ze Rita ook kan leren hoe sterk ze eigenlijk zelf is en welke mogelijkheden ze zelf heeft.

28 Je merkt op dat Jef het niet zo nauw neemt met zijn inspuitingen en zijn voedingsschema. Hij houdt zich ook niet altijd aan de afspraken. Jef geeft aan het niet zo fijn te vinden alles te moeten plannen en maakt zich ook niet teveel zorgen. Carpe Diem is zijn devies. Belangrijk is dat je hier ook aandacht kunt geven aan de kwaliteit van de patiënt die hij zeker niet wil verliezen mn zorgeloosheid,. Als hij echter te onbezonnen omgaat met zijn schema s komt hij in zijn valkuil terecht.

29 Stil staan bij eigen valkuilen als begeleider bijv. betutteling versus zorgzaamheid, einzelganger versus zelfstandigheid, naïveteit versus vertrouwen Stil staan bij valkuilen van patiënt en op zoek gaan naar kwaliteiten erachter bijv. Nonchalantie versus carpe diem, afhankelijk versus hulp durven vragen, chaos versus creativiteit of flexibiliteit.

30 Ook bij collega s kijken we naar de kwaliteiten achter de valkuil bijv. structuur achter rigiditeit. Als we elkaar aanspreken op onze kracht is er erkenning. In dit klimaat ontstaan er meer groeimogelijkheden en ruimte om elkaar feedback te geven.

31 Zoek in de lijst enkele valkuilen op die je herkent bij jezelf. Wat zijn de kwaliteiten achter deze valkuilen? Zoek een valkuil van een patiënt waar je het moeilijk mee hebt. Wat is de kwaliteit van deze patiënt achter deze valkuil? Idem voor collega s.

32

33 Kun je beschouwen als een leerdoel (voor jezelf, voor de patient) Is positief tegenovergesteld van de valkuil Uitdaging is een eigenschap die de kernkwaliteit in balans houdt en een goed evenwicht bevordert. Ze maakt dat je minder in je valkuil terechtkomt.

34 Wat ik in mezelf mis Wat ik in anderen bewonder Wat anderen mij toewensen

35 Een patiënt die vaak in de chaos (valkuil) komt heeft als kwaliteit bijv. creativiteit maar heeft mogelijk meer structuur (uitdaging ) nodig. Als begeleider kan je hier samen met je patiënt rond werken. Als je vaak in de betutteling komt (valkuil) kan jouw uitdaging loslaten zijn zodat de patiënt de kans krijgt om zijn eigen krachten aan te boren.

36 Soms focussen we zo op uitdagingen en doelstellingen dat we niet meer zien welke kwaliteiten en krachten er er allemaal aanwezig is. Collega die overal kritiek op heeft. Uitdaging is mogelijks mildheid. Belangrijk is dat je hier ook kunt zien dat kritisch zijn op zich ook een kwaliteit is.

37 Welke kwaliteit zou een uitdaging voor jou kunnen zijn als diabeteseducator? Cfr lijst Denk aan een patiënt met wie je rond bepaalde uitdagingen werkt bijv. meer structuur. Welke kwaliteit van de patiënt zit hierachter?

38

39 Je allergie speelt op als mensen dingen doen waar je haren rechtop van gaan staan. De ander heeft teveel van iets waar jij te weinig van hebt. Wij kunnen hier iets leren van de ander. Leren kijken naar eigen aandeel bijv. zeer kritische, rigide collega s.

40 Bij confrontratie met allergie schieten we dikwijls in eigen valkuil (Polarisering) bijv. Kritisch versus naief In confrontatie met allergie geven we dikwijls weinig erkenning. Je kan het meest leren van de mensen voor wie je allergisch bent, zij hebben teveel van iets dat jij nodig hebt: het zijn je leermeesters

41 Als we in minachting blijven steken tijdens het begeleiden van patiënten kunnen we deze begeleiding onmogelijk nog goed doen. Het klimaat van veiligheid en vertrouwen is dan weg. Idem voor onze collega s. Het geven van erkenning voor de kwaliteiten die achter die valkuilen zitten is heel belangrijk.

42 Wat ik in anderen minacht Wat ik in mezelf zou verafschuwen Wat anderen mij aanraden te relativeren

43 Je bent iemand die van nature zeer daadkrachtig is en je begeleidt Loes. Zij is een patiënte die zeer bedachtzaam en geduldig overkomt en veel tijd nodig heeft om in actie te schieten. Je merkt op dat dit je begint te irriteren en dat je al op voorhand zucht als je weer een afspraak hebt met trage Loes. Belangrijk is hier om naar eigen aandeel te kijken. Geduld is een kwaliteit die je hier ook kunt leren van de patiënt.

44 Belangrijk is om als begeleider naar eigen aandeel te kijken. Ook patiënten hebben hun allergieën bijv. betuttelende, drammerige, rigide verpleegkundigen.

45 Voor welke valkuilen ben jij als begeleider allergisch? Wat zegt dit over jouw uitdagingen? Voor welke valkuilen van collega s ben jij allergisch?

46

47 Al de elementen van kernkwadrant van Ofman worden als zelfstandige naamwoorden omschreven en niet als eigenschappen. Bijv. daadkrachtigheid ipv daadkracht. We vallen niet samen met onze kernkwaliteiten maar hebben bepaalde kwaliteiten. Niet "ik ben daadkrachtig" maar" ik heb de kwaliteit daadkracht". Of Niet ik ben chaotisch maar ik kom soms in mijn valkuil chaos terecht.

48 De kwaliteit of vervorming moet vanuit drie richtingen moet kloppen. Zo moet passiviteit zowel een teveel zijn van geduld én het (negatief) tegenovergesteld van daadkracht én het andere uiterste van drammerigheid. Het kwadrant moet kloppen.

49

50

51 Van uit de kwaliteit vb Wat de anderen in mij waarderen Van uit de valkuil vb Wat anderen mij verwijten Van uit de uitdaging vb Wat ik in anderen bewonder Van uit de allergie vb Wat ik in anderen minacht

52 HOE: Vanuit de twaalf richtvragen Vanuit een formulier dat je eventueel ook zelf kunt maken. Vanuit de verschillende kwaliteiten en valkuilen die op de grond liggen. (kernkwadrantenspel) Je kunt met een lijst werken waar alle kwaliteiten en valkuilen op vermeld staan (zie cursus)

53 Je mag zijn, zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd.

54 In begeleiding zijn we soms teveel gefocust op doelstellingen en werkpunten. Empowerment door focus op kwaliteit (de patient/onszelf) en niet alleen op valkuil. Instrument voor het geven van feedback. Het belang van het ontwikkelen van acceptatie van valkuil. («Kun je toelaten dat dit momenteel moeilijk loopt, dat je doelstelling nog niet bereikt is?»)

55 Soms worden valkuilen en kwaliteiten verward bijv. Perfectionisme, impulsiviteit, Patienten die blij zijn met hun kwaliteit kunnen bij een teveel ook hun valkuil ervan zien. Bijv. Ik ben nu eenmaal zelfstandig. Toch is het belangrijk dat ik kan leren om hulp te vragen indien nodig. Vermindert weerstand voor verandering. Uitdaging en kwaliteit kunnen naast elkaar blijven bestaan.

56 Een allergie heb je voor iemand die teveel heeft van datgene dat jij te weinig hebt. (eigen aandeel) Via de kernkwadranten (zie superkwadrant) kunnen begeleiders stilstaan bij hun eigen allergie mbt patiënten en collega s. Handig werktuig om te gebruiken in het team. Geven van erkenning en feedback.

57 Hoe meer we, patiënten enkel confronteren met wat er mis is en wat ze dus moeten veranderen hoe meer we hen de boodschap geven dat ze niet OK zijn zoals ze zijn. Voortdurende (zelf)veroordeling is geen goede basis voor groei.

58 Werk per twee een kwadrant uit van jezelf Werk een kwadrant uit van een patiënt waar je het moeilijk mee hebt, vertrekkende vanuit je allergie of vanuit zijn valkuil.

59

60 Je kunt ook een kwadrant opstellen vertrekkende van jouw allergie. ( cfr patient of collega die jou niet ligt) Hierbij maak je een kwadrant van jezelf op in combinatie met een kwadrant van een collega of een patient met wie het minder klikt. (zie schema s) Leert je om ook te kijken naar eigen aandeel. Terug leren om elkaar te leren zien in de kwaliteiten en niet alleen in de valkuilen.

61 Kwaliteitenspel Peter Gerrickens. nt&task=view&id=2&itemid=4 Kernkwadrantenspel van D. Ofman Bezieling en kwaliteit in organisaties (ISBN-10: ) door D. Ofman Hé, ik daar (ISBN ) (2007) Ofman Kwaliteiten, een verfrissende kijk op eigenaardigheden (ISBN )P Gerrickens

62 Pyw

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching

Coen Sprenger. Training, Therapie en Coaching Coen Sprenger Training, Therapie en Coaching www.coendalinie.nl 06-14722983 1 kernkwaliteiten en kernkwadranten 2 Leerdoelen: Een manier om je sterke en zwakke punten helder te krijgen Een toegankelijke

Nadere informatie

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Kernkwaliteiten en kernkwadranten Mirror, mirror, on the wall Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten. Het mysterieuze aan die kwaliteiten is dat je ze vaak zelf niet

Nadere informatie

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties Met dit document hebben we niet de intentie om de volledige theorie van Daniel Ofman te bespreken. We willen hier vooral handvaten aanreiken om deze

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Kernkwadranten - 23 - Methodiekboek Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en C-Stick

Kernkwadranten - 23 - Methodiekboek Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en C-Stick Kernkwadranten Korte omschrijving Een goede manier om de sterke en zwakke punten van een persoon te verhelderen, is om zijn kernkwaliteiten in een kernkwadrant in kaart te brengen. Het kernkwadrant of

Nadere informatie

Smits & Beerends Reader Kernkwaliteiten

Smits & Beerends  Reader Kernkwaliteiten Smits & Beerends www.smitsenbeerends.nl Reader Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten Bij het analyseren van de eigen vaardigheden, het zelfbeeld en de eigen mogelijkheden, komen diverse eigenschappen van een

Nadere informatie

Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging

Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging Kernkwadranten als handig hulpmiddel voor teams Kernkwaliteit, valkuil, allergie, uitdaging Veel mensen kennen het model van kernkwadranten en kernkwaliteiten. Dat het ook geschikt is voor de hulp verlening,

Nadere informatie

Theorie van de Kernkwadranten

Theorie van de Kernkwadranten Theorie van de Kernkwadranten Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. Kernkwaliteiten 'kleuren' een mens; het is de specifieke sterkte waar

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Leiding geven vanuit je talenten Welkom!

Leiding geven vanuit je talenten Welkom! Leiding geven vanuit je talenten Welkom! Geert Vansieleghem Stichting Lodewijk de Raet een referentie voor sociale competentie 1 Als intro Wat beschouwen anderen bij jou als je grootste talent? Neem 1

Nadere informatie

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5

3 Kernkwaliteiten. Daniel D. Ofman. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en de valkuil 3. Kernkwaliteit en de uitdaging 4. Kernkwaliteit en de allergie 5 3 en Daniel D. Ofman en 3 en de valkuil 3 en de uitdaging 4 en de allergie 5 rond 6 Het dubbelkwadrant 7 en bij stress 9 Oefeningen 10 1 2 en en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een

Nadere informatie

HOE KRIJG IK MEER INZICHT IN DE DIVERSE KWALITEITEN VAN WERKNEMERS AAN DE HAND VAN HET KERNKWADRANT VAN OFMAN?

HOE KRIJG IK MEER INZICHT IN DE DIVERSE KWALITEITEN VAN WERKNEMERS AAN DE HAND VAN HET KERNKWADRANT VAN OFMAN? 1 HOE KRIJG IK MEER INZICHT IN DE DIVERSE KWALITEITEN VAN WERKNEMERS AAN DE HAND VAN HET KERNKWADRANT VAN OFMAN? Werknemers hebben verschillende karakters en vertonen uiteenlopend gedrag. People management

Nadere informatie

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site: KvK BTW B01

Werkboek. Wateren SB Wateren. tel.: site:   KvK BTW B01 Werkboek Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Thema: Inzicht(en): Dit heb ik over dit inzicht besloten:

Nadere informatie

Kernkwaliteiten. Rogier Guns 23 November 2006

Kernkwaliteiten. Rogier Guns 23 November 2006 Kernkwaliteiten Rogier Guns Opening: Jij mag zijn zoals je bent, om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn; en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd. Anna Terruwe 2 Daniel D. Ofman Hij

Nadere informatie

Te veel van het goede + -

Te veel van het goede + - en en zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren; ze doordringen de hele mens en stellen ai diens meer of minder in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. De

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier

Het Grote Kernkwaliteitenspel. Inhoud. Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Het Grote Kernkwaliteitenspel Inhoud Inleiding 1 Kernkwadranten 2 Spelregels 3 Varianten op het spel 4 Scoreformulier Inleiding Dit spel is gebaseerd op het kernkwadrant van Daniel Ofman waarmee menigeen

Nadere informatie

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/ Campus Burchtstraat Burchtstraat 14 2200 Herentals 014/21.23.83. burchtstraat@kosh.be SEMINARIE : VERDIEPING VAN JE STUDIEKEUZE Naam: Inhoud van vandaag: kernkwadranten 2 de duogesprek essentie halen uit

Nadere informatie

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1 METHODEN Ik werk met diverse coachingmethoden. Welke ik gebruik hangt af van de situatie. Aandacht, luisteren en echt contact maken komen op de eerste plaats. Kernkwaliteiten (Ofman) Met deze methode kun

Nadere informatie

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?...

Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen?... Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen?... Stap 6 - Eigenwaarde Waarom kan de eigenwaarde van je kind zo schommelen? Hoe kun jij je manier van communiceren hierop aanpassen? Pagina%K124 De eerste vorm van eigenwaarde is.................................

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

Atlas loopbaantraining - Kernkwaliteitenspel. Laat ook iemand anders puzzelen met zijn of haar kwaliteiten... Mail een tip!

Atlas loopbaantraining - Kernkwaliteitenspel. Laat ook iemand anders puzzelen met zijn of haar kwaliteiten... Mail een tip! pagina 1 van 2 18/10/2010 Online Mail een tip! 5 1. Spelregels --> 2. Eigenschappen kiezen --> 3. maken --> 4. Resultaat bescheiden onzeker opdringerig sociaal Merk eens op wat het schema met je doet.

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site:

Werkboek. van (Naam) Wateren SB Wateren. tel.: site: Werkboek van (Naam) Wateren 22 8438 SB Wateren tel.: 06-51288053 e-mail: info@farasi-rafiki.nl site: www.farasi-rafiki.nl KvK 58651500 BTW 148073724B01 2 Inhoud Thema, inzichten en doel bepalen 3 Oefeningen

Nadere informatie

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport?

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Werkboek Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Wat is Facet5? Facet5 is een online persoonlijkheidsvragenlijst, die in meer dan 30 landen wordt gebruikt en beschikbaar is in 25 talen. Voor het gemak definiëren

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

STAATSEXAMENS EXAMINATORENDAG 16 MAART 2013 *** Workshop 15. Integriteit

STAATSEXAMENS EXAMINATORENDAG 16 MAART 2013 *** Workshop 15. Integriteit STAATSEXAMENS EXAMINATORENDAG 16 MAART 2013 *** Workshop 15 Integriteit Integriteit Integriteit: rechtschapenheid, onomkoopbaarheid, probiteit Uit zuivere bronnen putten (Lat. integros haurire fontes)

Nadere informatie

2 Kernkwaliteitenmodel

2 Kernkwaliteitenmodel DC 2 enmodel 1 Inleiding Het kernkwaliteitenmodel is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw samenwerking en omgang met anderen. Je vindt in dit thema uitleg over wat kernkwaliteiten zijn.

Nadere informatie

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team Werken in team : oe da? 1 Teamlijn : handelingsgericht samenwerken 2 Inhoud sessies studenten van dit opleidingsonderdeel: Sessie 1: wat is een team? Wat maakt een team succesvol? Wie ben ik in een team?

Nadere informatie

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kernkwadranten Kernkwadranten, wat is jouw uitdaging? Weet jij wat jouw eigenschappen zijn? Waar ben jij sterk in en wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je dit weet, kun je hier rekening mee houden.

Nadere informatie

Leren reflecteren. Jan Jacobs www.coachjan.be 27-1-2009

Leren reflecteren. Jan Jacobs www.coachjan.be 27-1-2009 2009 Leren reflecteren Jan Jacobs 27-1-2009 Leren Reflecteren Geef me de moed om te veranderen wat ik veranderen moet en kan. Geef me het geduld om te accepteren wat ik niet veranderen kan. Geef me de

Nadere informatie

KERNKWADRANT achtergrond informatie

KERNKWADRANT achtergrond informatie KERNKWADRANT achtergrond informatie 1. Kernkwaliteiten Kernkwaliteit Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern)van een persoon behoren. De kernkwaliteit kleurt de mens. Een kernkwaliteit

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Programma. in een oplossingsgerichte praktijk. Erinkom-oefening. Kernkwadranten

Programma. in een oplossingsgerichte praktijk. Erinkom-oefening. Kernkwadranten Programma Kernkwadranten in een Chris Van Dam Voorstelling programma & verwachtingen Erinkom-oefening Heropfrissing kernkwadranten Heropfrissing dubbelkwadranten Link met teamkwadranten Inzoemen op jullie

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Service Excellence. Service met Impact

Service Excellence. Service met Impact Service Excellence Service met Impact Hoe waarde te creeren in jouw service? SERVICE Wat je voor iemand doet HOSPITALITY Welk gevoel je iemand geeft VS https://www.youtube.com/watch?v=7yw3hzp1rjy THEORY:

Nadere informatie

Boosts. Time management. Kernkwaliteiten. Conflicthantering

Boosts. Time management. Kernkwaliteiten. Conflicthantering Boosts Boosts Time management Kernkwaliteiten Conflicthantering Het verbeteren van je eigen time management Time management gaat in essentie over twee belangrijke zaken: belangrijkheid en urgentie. Belangrijkheid

Nadere informatie

GEHEIM PLEZIER KWADRANT

GEHEIM PLEZIER KWADRANT Gerrickens training & advies www.kwaliteitenspel.nl 073-6427411 GEHEIM PLEZIER KWADRANT Verborgen kwaliteiten ontdekken en ontwikkelen Peter Gerrickens Het onderwerp kwaliteiten is tegenwoordig een vast

Nadere informatie

VROUWELIJK LEIDERSCHAP in de PUBLIEKE SECTOR WELKOM!

VROUWELIJK LEIDERSCHAP in de PUBLIEKE SECTOR WELKOM! VROUWELIJK LEIDERSCHAP in de PUBLIEKE SECTOR WELKOM! 1 AGENDA Leiderschap volgens Kernkwadrant en kernkwaliteiten 3 Stappen voor meer zelfvertrouwen Leiderschapsstijlen: wat, wanneer, met wie? De lastige

Nadere informatie

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag?

Reflectieopdracht. 1 http://www.studielicht.be. Inhoud. Wat is het nut van reflecteren? Hoe ga ik aan de slag? Reflectieopdracht Inhoud Wat is het nut van reflecteren?... 1 Hoe ga ik aan de slag?... 1 Hoe reflecteer ik met het kernkwadrant van Ofman?... 2 Hoe gebruik ik de reflectiecirkel van Korthagen?... 3 Waarmee

Nadere informatie

Wel in je vel als opvoeder! Even aankoppelen

Wel in je vel als opvoeder! Even aankoppelen Wel in je vel als opvoeder! Sabine Keerman Scharestraat 50 8020 Oostkamp +32 (0)50 27 66 34 info@coaching4you.be www.coaching4you.be Even aankoppelen - Op welke momenten voel jij je minder goed in je vel

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Introductie in talentdenken

Introductie in talentdenken Introductie in talentdenken Peter Beschuyt Uitdaging: Een duurzame match vinden tussen organisatiedoelen en persoonlijke aspiraties 1& Hoeveel % van de tijd op het werk word jij ingezet op datgene waar

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Kernklas. Ieder kind is uniek...

Kernklas. Ieder kind is uniek... Alle kinderen blij in het onderwijs van nú Kernklas Ieder kind is uniek......en is méér dan het gedrag dat zich laat zien. Een kind heeft gevoelens, emoties, behoeften, interesses, passie en talenten.

Nadere informatie

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best?

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? SPIEGELKAARTJES Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? Deze kaartjes houden jou een spiegel voor. Op elk kaartje

Nadere informatie

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden? Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden Jan Coupé, P&O Taborgroep voor studiedag Gedreven mensen, bevlogen scholen Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Kleur bekennen 10/19/2017. Wie zijn dit? En wat zijn de karakters? Wolvega, 18 oktober 2017

Kleur bekennen 10/19/2017. Wie zijn dit? En wat zijn de karakters? Wolvega, 18 oktober 2017 10/19/2017 Kleur bekennen Wolvega, 18 oktober 2017 Frank Steenbreker Sieto van Houten Ondernemerscoach Varkenshouderij Ondernemerscoach Melkveehouderij f.steenbreker@agrifirm.com / 06-83046058 s.vanhouten@agrifirm.com

Nadere informatie

LEIDING GEVEN. met IMPACT. Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team. Hoofdstuk. Bene Bailleul

LEIDING GEVEN. met IMPACT. Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team. Hoofdstuk. Bene Bailleul LEIDING GEVEN met IMPACT Haal nu écht het beste uit jezelf en jouw team Hoofdstuk 3 Bene Bailleul 3 Ik als leider Binnen beginnen, buiten winnen. Kijk eens in de spiegel! Elke dag als je opstaat, sta je

Nadere informatie

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart Mijn wie-wil-ik-zijn boekje choices of the heart Van: Dit boekje is speciaal voor jou gemaakt door Christelijke Hogeschool Ede en Huis van Belle Vormgegeven door: Talitha Hoddenbagh Huis van Belle Niets

Nadere informatie

Re-Job E-Book Take-Off

Re-Job E-Book Take-Off Re-Job E-Book Take-Off re-job 3. TAKE OFF 3.1 Ik en mijn talent Stel je eens voor: Je rijdt door een willekeurige straat en één van de voortuinen springt je in het oog. De schoonheid, de bloemen, de geuren

Nadere informatie

Connectie Onderzoek. MPA Kernkwadranten. IEP Certificatietraining MPA 2008

Connectie Onderzoek. MPA Kernkwadranten. IEP Certificatietraining MPA 2008 Connectie Onderzoek MPA Kernkwadranten IEP Certificatietraining MPA 2008 Herma Heerink Mei 2008 Metaprofielanalyse Kernkwadranten van Daniël Ofman 1 Herma Heerink Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2.

Nadere informatie

Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf

Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf Competenties zijn alles wat je kunt, weet en bent. De uitgebreide omschrijving is dat competenties persoonsgebonden eigenschappen zijn die tot uiting

Nadere informatie

Tanja Gouverneur 21 maart 2012

Tanja Gouverneur 21 maart 2012 Tanja Gouverneur 21 maart 2012 1. What s in a name? 2. Meerwaarde hersteldeskundigheid 3. Hersteldeskundigen in een zorgteam 4. Deskundigheid in de GGZ 5. Rol van de zorgkundige in de GGZ 6. Valkuilen

Nadere informatie

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Docent: John Macco Yannick Seyeux Game Design G&I1D 3012803 14-01-2016 Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 ------------------------------

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio?

Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio? Doelgericht werken aan (denk)vaardigheden, inclusief portfolio? SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Nora Steenbergen-Penterman Onderwijskundige Doelen workshop Het doelgericht ontwikkelen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Valkuil. Kernkwaliteit. Uitdaging. Allergie

Valkuil. Kernkwaliteit. Uitdaging. Allergie KERNKWALITEITEN Kernkwaliteit Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren. De kernkwaliteit kleurt de mens. Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere

Nadere informatie

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 6-10-2014 Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 Leerlingen Laten Leren over Zichzelf Vormen voor hun toekomst! Lennart Visser Onderwijs en persoonlijkheidsvorming? Bespreek met degene die naast je

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Interventieopdracht 3

Interventieopdracht 3 Interventieopdracht 3 Een boom groeit niet door aan de takken te trekken maar door de wortels water te geven (C. van de Velde) Trainingsopdracht 3 bij het onderzoek Weet wat je Meet 2012 Auteur: Piety

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be

Besmet de cultuur. 2011 Karin Verhaest en Herwig Deconinck voor www.italento.be Besmet de cultuur Neem je taal en terminologie onder de loep. Stel eens de vraag wat vond je sterk aan.? i.p.v. wat vond je van?. Introduceer positieve roddel, door bijv. per 2 over een 3 de (binnen gehoorsafstand)

Nadere informatie

SKILLSTIPS SKILLSTOWN

SKILLSTIPS SKILLSTOWN SKILLSTIPS SKILLSTOWN Met dank aan Wout Plevier www.innerspective.nl De grooste online opleider van Nederland www.skillstown.com 3 oefeningen om je nr. 1 talent te vinden Iedereen heeft talenten. Een talent

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 'Bijzonder Begaafd' 28 september 2016 - Nieuwegein Desirée Houkema Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Kernkwadranten. Alles wat ons ergert aan anderen, kan leiden tot een beter inzicht in onszelf

Kernkwadranten. Alles wat ons ergert aan anderen, kan leiden tot een beter inzicht in onszelf Kernkwadranten Alles wat ons ergert aan anderen, kan leiden tot een beter inzicht in onszelf Carl Jung Het kernkwadrant van Ofman laat de ander heel. 1. Wat is een kernkwadrant? We zijn ons niet altijd

Nadere informatie

Welkom bij de training LEF!

Welkom bij de training LEF! Welkom bij de training LEF! Gedicht.: Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar wij het aller

Nadere informatie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie 1445-1615 Verschillende vormen van (chronisch) suïcidaal gedrag Suicidale Phenotypen 1. reactief,

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN

HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN PROFESSIONALITEIT Ortho Consult Congres voor elke mentor - december 2016 - Anneke Blaauwendraad RECHTSTREEKS AANSPREKEN Wat is je doel? Belangstelling

Nadere informatie

VOORBEELD OEFENING LIFELONG EMOTIONELE. +31 (0) 638 279 772 lee@lifelong.eu. Wil je vaker het beste in jezelf en anderen naar boven halen?

VOORBEELD OEFENING LIFELONG EMOTIONELE. +31 (0) 638 279 772 lee@lifelong.eu. Wil je vaker het beste in jezelf en anderen naar boven halen? LIFELONG VOORBEELD Wil je vaker het beste in jezelf en anderen naar boven halen? Dan is het essentieel om te leren hoe je negatieve emoties kunt benutten om positief te groeien! EMOTIONELE Om je te ondersteunen

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

STAP 3: WAT IS JOUW VISIE OP LEIDERSCHAP? HOE GA JE OM MET JOUW EIGEN LEIDINGGEVENDE?

STAP 3: WAT IS JOUW VISIE OP LEIDERSCHAP? HOE GA JE OM MET JOUW EIGEN LEIDINGGEVENDE? STAP 3: WAT IS JOUW VISIE OP LEIDERSCHAP? HOE GA JE OM MET JOUW EIGEN LEIDINGGEVENDE? 114 WAT IS JOUW VISIE OP LEIDERSCHAP? Als je begint met leidinggeven weet je vaak onvoldoende wat leidinggeven eigenlijk

Nadere informatie

Hallo, Leuk dat je geïnteresseerd bent in kernkwaliteiten en kernkwadranten. Voor meer informatie over hoe je kernkwaliteiten, kernkwadranten en nog veel meer interessante informatie over persoonlijke

Nadere informatie

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven.

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Waarden oefening Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Bekijk de waarden die hieronder vermeld staan.

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010 Talentscan Referentenonderzoek Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: augustus . Gevoeligheid Angstig,5,5 Depressief,5,5 Minderwaardig,5,5 Impulsief 4 Snel boos of geïrriteerd,5,5 Snel in paniek

Nadere informatie

WAARDERENDE KLASSENRADEN

WAARDERENDE KLASSENRADEN WAARDERENDE KLASSENRADEN Waarderende klassenraden op Sint-Hendrik -wat en hoe? -reflecties van leerlingen, leerkrachten en ouders Als je het geluk rechtstreeks najaagt, dan loopt het als het ware voortdurend

Nadere informatie

Zinvolle communicatie

Zinvolle communicatie Zinvolle communicatie Welkom! Fijn dat je jezelf wilt verdiepen in zinvolle communicatie. Deze tool zal je enkele communicatievaardigheden aanreiken die direct op jezelf en in je organisatie toepasbaar

Nadere informatie

Ik-Wijzer Bijlage (voor de begeleider)

Ik-Wijzer Bijlage (voor de begeleider) (voor de begeleider) Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het persoonlijkheidsprofiel van Sander Geleynse... 4 3. De begeleiding... 5 Pagina 2 van 5 1. Inleiding Op 27 januari 2016 heeft Sander Geleynse

Nadere informatie

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!!

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!! Personal ARROW Van: Next Arrow Coachdiensten De positieve benadering richting gewenst resultaat!! De Personal Arrow van Next Arrow Next Arrow staat voor coachende begeleiding bij je volgende actie richting

Nadere informatie

1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'?

1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'? Oefenvragen Ondernemerskunde B - Persoonlijke effectiviteit 1. Daniël Goleman beschrijft 4 gebieden binnen zijn model Emotionele Intelligentie. Welke relatie is er tussen 'zelfmanagement' en 'zelfinzicht'?

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

DANIEL OFMAN: INSPIRATIE EN INZET IN ORGANISATIES, OVER BEWUSTZIJN EN HET MAKEN VAN CREATIEVE KEUZES

DANIEL OFMAN: INSPIRATIE EN INZET IN ORGANISATIES, OVER BEWUSTZIJN EN HET MAKEN VAN CREATIEVE KEUZES DANIEL OFMAN: INSPIRATIE EN INZET IN ORGANISATIES, OVER BEWUSTZIJN EN HET MAKEN VAN CREATIEVE KEUZES Marc Nijenhuis, verslag masteravond Daniel Ofman, 25 juni 2015 Het voelt als de eerste zomerdag. Een

Nadere informatie

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN

INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN INZICHT OEFENING: MEER ZELFVERTROUWEN KRIJGEN Bedenken wat je allemaal niet goed doet en wat er allemaal beter kan is voor de meeste van ons a piece of cake. Hoe vaak boren we onszelf niet de grond in.

Nadere informatie

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester?

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? De aankondiging die ik voor deze workshop had geschreven luidde als volgt: Geloof je in een wederkerig proces tussen leerkracht en leerling;

Nadere informatie

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Verwachtingen? Leervragen? Doelen De deelnemers reflecteren op de rol van mensen en cultuur bij schoolontwikkeling hebben meer inzicht in weerstand en krijgen

Nadere informatie

Gerrickens training & advies www.kwaliteitenspel.nl 073-6427411 Wij helpen mensen bij het ontdekken en ontwikkelen van wie ze in wezen zijn. Daartoe geven wij kaartspellen en boeken uit en verzorgen wij

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie