<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan."

Transcriptie

1 <prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

2 Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014

3 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider (was) leerkracht/ directeur/ intern begeleider schrijver/ verteller ontwikkelaar van onderwijsprojecten Compaen groep

4 Ik ga op reis en neem mee Ik neem jullie allemaal mee op een reis naar verschillende persoonlijkheden, communicatie en motivatie. Niet 1 klas met 25 maar 25 klassen van 1

5 Passend onderwijs passend maken de kracht van de leerkracht: zo bereik ik elk kind Ik verhoog het leerrendement van het kind door de communicatie af te stemmen op de behoefte van het individuele kind.

6 Ik weet wat het gedrag van het kind met mij doet. Ik weet wat mijn gedrag doet met het kind (dat niet lekker in zijn vel zit). Ik weet op welke manier ik elk kind in de klas kan benaderen, bereiken en stimuleren. Ik weet dat dat de basis is om de sfeer en taakgerichtheid in de groep te verbeteren.

7 Mens erger je niet Speel het spel met één, twee of drie medespelers Doel: binnen vijf minuten moet je een pion in het eindvak/thuisvak hebben Hoe pak je dit aan?

8 Aannames en regels Je praat al jaren met dezelfde collega s maar spreek je eigenlijk zijn/haar taal wel. Je kijkt al maanden op dezelfde manier naar het kind wanneer het aan het eind van een schooljaar naar de volgende groep gaat. Je zit soms vast in je denken over het kind. Je reageert vaak op dezelfde manier en wil dat het kind verandert of je snapt niet wat voor functie zijn gedrag heeft.

9 De uitdaging Ik daag je uit om je zelf te zien. Daarna kijk je met die wetenschap naar het kind.

10 ideaalplaatje Een lokaal vol hardwerkende kinderen Kinderen die op een positieve manier met elkaar omgaan De leerkracht die weet waar het gedrag van elk kind zijn oorsprong heeft. De leerkracht die weet hoe hij elk kind op de beste manier kan benaderen, kan bereiken en kan stimuleren De leerkracht die ziet wanneer een kind in distress raakt en het kind daar uit kan halen.

11 opdracht Met welk kind zou jij morgen makkelijk contact willen maken? Wie zou jij beter willen bereiken? Van welk kind wil je nog meer weten wat hij denkt? Met welk kind wil je morgen nog beter door 1 deur? (en voor wie geen klas heeft: welke collega/ persoon in je omgeving vind je minder makkelijk te bereiken Noteer 1. Hoe ziet het gedrag van het kind er uit? 2. Hoe reageer jij? 3. Hoe ziet het ideaalplaatje eruit? Deel dit met een collega

12 Welke kinderen heb jij in de klas? Ken jij de belemmerende factoren van het kind? Ken jij de stimulerende factoren van het kind? Hoe sta jij voor de klas? Ken jij de belemmerende factoren van jezelf? Wat werkt bevorderend voor jou? En wat is het effect van deze combinatie? Werkt die bevorderend of belemmerend in jouw groep? En wat betekent dit voor de ontwikkeling van jou als leerkracht?

13 De uitdaging Ik daag je uit om je zelf te zien. Daarna kijk je met die wetenschap naar het kind.

14 Versterk je leerkracht, bereik het kind Als je wilt dat ze horen wat jij zegt, spreek dan hun taal Wat is jouw taal?

15 HOE jij iets zegt bepaalt of ik hoor WAT je zegt Eigen energiehuishouding positief beïnvloeden Communicatie afstemmen op behoefte individuele leerling Leerrendement verhogen Plezier in leren en ontwikkelen vergroten Agressie en ineffectief gedrag in de klas verminderen Stress verminderen (bij kind en leerkracht) Contact tussen jou en het kind verbeteren Contact tussen kinderen onderling verbeteren Effectief klassenmanagement

16 GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. In jouw klas PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving.

17 DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. In jouw klas REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving..

18 GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. In jouw klas PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving.. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn.

19 DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. In jouw klas REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving.

20 GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. In jouw klas DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving..

21 GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. In jouw klas PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving..

22 GESTRUCTUREERD DENKER Ik ben verantwoordelijk, logisch en georganiseerd. Ik wil graag meedenken en feiten weten. DOORZETTER Ik ben nauwgezet, toegewijd en kan goed observeren. Ik heb een mening over veel dingen en ben loyaal. REBEL Ik ben spontaan, creatief en hou van humor. Ik wil graag plezier hebben en ben energiek. In jouw klas PROMOTOR Ik ben vindingrijk, direct en charmant en kan me makkelijk aanpassen. Ik hou van spanning en actie. DROMER Ik ben bedachtzaam, reflectief, rustig en fantasierijk. Ik wil graag horen wat je van me verwacht en vind alleen werken fijn. HARMONISER Ik ben gevoelig, warm en meelevend. Ik wil graag mijn gevoelens delen en geef veel om anderen. Ik heb aandacht voor mijn omgeving.

23 Op een minder goede dag

24 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets Negatief gedrag in jouw klas DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

25 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets In jouw klas REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

26 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets In jouw klas REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben

27 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets In jouw klas REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

28 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. In jouw klas DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

29 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. In jouw klas DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

30 DOORZETTER Ik heb een hoge eigendunk, ben rigide over de juiste manier (mijn manier), ik zeg vaak 'je moet' en ben sarcastisch, achterdochtig en wantrouwend. Ik heb kritiek op anderen en ben koppig. Ik corrigeer vaak werk of doe het over en ben overbezorgd tav eerlijkheid. GESTRUCTUREERD DENKER Ik wil controleren en de groep overnemen, ik vertel anderen wat ze moeten doen en neem te veel werk op me. Ik hou niet van veranderingen in de planning en ik wil het perfect doen. Ik doe mijn werk steeds opnieuw, beter en wil weten of iets meetelt voor een toets REBEL Ik laat dingen uit mijn handen vallen, sta op zonder toestemming, houd me van de domme, jammer en klaag en ik kan de klas verstoren. Ik gooi met dingen, neem wraak en geef anderen de schuld. Ik haal van alles uit de kast en speel het spel van 'ja maar'. PROMOTOR Ik wil 'cool' overkomen, sta op zonder toestemming, maak opdrachten niet af, neem zaken over, stel confronterende vragen en val in de rede, ik geef anderen de schuld en breek of negeer regels. In jouw klas DROMER Ik slaap in de klas, vlucht naar de wc of ergens anders naar toe, ik sluit me af, stel geen vragen en wacht passief af. Ik 'verdwijn' in de groep, start met opdrachten maar maak ze niet af. Ik dagroom en ben traag met het bij elkaar zoeken van mijn spullen. HARMONISER Ik kan geen besluiten nemen, haal mezelf naar beneden en heb behoefte aan bevestiging. Ik wil aandacht van de leerkracht en lach om mezelf. Ik maak klunzige fouten en ben gespannen bij toetsen, ik huil makkelijk en bij disarmonie word ik verdrietig of ziek

31 Jouw persoonlijkheidshuis Welke beschrijving herken je bij jezelf? Leg ze eens op volgorde Wat is jouw huis?

32 Deel jouw huis met minimaal een collega 5 minuten Herken je het?

33 De kracht van PCM in onderwijs Ontwikkeld vanuit het observeren en voorspellen van gedrag psychologisch kader Stressgedrag is voorspelbaar Je kunt als leerkracht/ib-er/directeur/rt-er/collega gericht interventies plegen om de communicatie effectief te houden Al jarenlang positieve resultaten in het onderwijs

34 Welke voorkeuren zitten hier?

35 Typerende profielen (Kahler 1996) Leerkracht PO Risico leerling Gedachten/ data / informatie gevoelens / relatie actie / uitdaging reactie / speels

36

37 Toepassen Bespreek in tweetallen Welk persoonlijkheidstype zie je vooral bij jouw kind? En als je dat vergelijkt met jouw persoonlijkheidshuis, wat valt je dan op?

38 Wat motiveert mij? Wat motiveert het kind?

39 Waar komt het gedrag vandaan? Waar komt het negatieve gedrag vandaan? Welke signalen geeft het kind mij? En wat kan ik daar mee doen? leerling interventie plan

40 Stap 1: vul zelf in Kwaliteiten Distressgedrag Persoonlijkheids huis Stimulerende factoren Wat kan het kind goed? Wat is het gedrag op een mindere dag? Hoe ziet zijn/haar huis eruit? Wat motiveert het kind?

41 Stap 2: Wat kun je doen? Groepjes van 3 Bespreek met elkaar de kinderen die je hebt opgeschreven Kies 1 kind uit Bedenk minimaal drie (les)interventies voor het kind waar je minder makkelijk contact mee maakt. Heb je nog tijd, kies dan een tweede kind

42 Stap 2: bespreek en vul aan In drietallen Uitgekozen gedragsaspect Strategie Succes van de strategie Welk gedrag wil je graag veranderen? Wat ga je doen? Minimaal drie interventies Wat is het resultaat hiervan? Dit vul je later in.

43 Wat ga je morgen doen? Schrijf een briefje aan het kind Beste,.. Ik ga jou beter proberen te bereiken door Morgen/volgende week ga ik

44 Ja, en Ik begin morgen Ik start met dat ene kind Ik ga er mee aan de slag

45 Dank!

HOE BEREIK IK DAT ENE KIND? Maak écht contact met ieder kind in jouw klas. Jelte van der Kooi

HOE BEREIK IK DAT ENE KIND? Maak écht contact met ieder kind in jouw klas. Jelte van der Kooi HOE BEREIK IK DAT ENE KIND? Maak écht contact met ieder kind in jouw klas Jelte van der Kooi Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? Jelte van der

Nadere informatie

Maak echt contact en bereik samen zoveel meer. Process Communication Model

Maak echt contact en bereik samen zoveel meer. Process Communication Model Maak echt contact en bereik samen zoveel meer Process Communication Model Weet wat werkt, met Process Communication Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor... Communicatie of miscommunicatie? Herken de

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Feedback aan leerkrachten

Feedback aan leerkrachten Feedback aan leerkrachten Studiedag Leerlingenparticipatie 24 april 2013 Paleizenstraat Saskia 90 > 1030 Vandeputte Brussel T 02 215 32 29 > F 02 215 41 78 > www.vsknet.be Wie ben ik? Saskia Vandeputte

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

MINIGIDS Omschrijving van de talenten

MINIGIDS Omschrijving van de talenten Omschrijving: Waar haal ik mijn drive vandaan? Aansteker Bezige Bij Als ik een idee heb of hoor, wil ik meteen aan de slag gaan. Ik wil actie en ben vaak de eerste die eraan begint. Ik steek vaak anderen

Nadere informatie

VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE

VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE VOORAF Wat maakt je blij? Wat brengt stress bij jou? VUL NU DE 12 VRAGEN IN OVER MOTIVATIE 1 EEN DOZIJN MOTIVATIE FEITEN/FICTIE PCM-QUIZ 1. NASA selecteerde astronauten op hun communicatie/motivatiestijl

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Spreek de taal van je klant!

Spreek de taal van je klant! Spreek de taal van je klant! In contact Spreek de taal van je klant Langs elkaar heen praten, niet optimaal in gesprek zijn met je klanten en je onbegrepen voelen. In ons werk als adviseur met klantcontact

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

De moderne manager inspireert en stelt doelen die zin geven aan het werk. Hij of zij verbindt een team op zo n

De moderne manager inspireert en stelt doelen die zin geven aan het werk. Hij of zij verbindt een team op zo n Écht contact maken Persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie met uw omgeving Nieuwe uitdagingen, nieuwe talenten Er wordt tegenwoordig steeds vaker samengewerkt in diverse teams in tijdelijk,

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Interessen: Wat vind ik leuk?

Interessen: Wat vind ik leuk? Interessen: Wat vind ik leuk? Opdracht 1: Zet een kruisje bij de punten die je leuk vindt om te doen. Omcirkel vervolgens drie punten die je het allerleukst vindt om te doen. Ik vind het leuk om iets van

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Process Communication Model. PCM-trainer dr. Edwin Hantson

Process Communication Model. PCM-trainer dr. Edwin Hantson Process Communication Model PCM-trainer dr. Edwin Hantson 1 Basisposities Groei, winnen (ik OK - jij OK) Arrogantie, redden, aanklagen (ik OK - jij niet OK) Wanhoop (ik niet OK - jij niet OK) Depressie,

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Wat wil je zien? Wat wil je horen? Stel duidelijke regels voor de klas. Tip # 1. Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas

Wat wil je zien? Wat wil je horen? Stel duidelijke regels voor de klas. Tip # 1. Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Wat wil je horen? Wat wil je zien? Tip # 1 Stel duidelijke regels voor de klas Wat wil je horen? Wat wil je zien? Tip # 2 Onderwijs de regels direct Doe voor

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Zonder stress van les naar les kracht Uit de praktijk.

Zonder stress van les naar les kracht Uit de praktijk. Zonder stress van les naar les (leswisselingen in het basisonderwijs) door: Jelte van der Kooi Een artikel over lesovergangen; over de psychologische behoefte van elk kind; over loslaten; intrinsieke motivatie;

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Stellingen leerlingvragenlijst

Stellingen leerlingvragenlijst Stellingen leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 sept 2011 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst Stellingen en toelichtingen

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl

Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl Door specifieke intenties te zetten helpt het je op naar de weg waar je naar toe wilt. Wanneer de intentie niet

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT INZETBAARHEIDS ASSESSMENT Hoe werkt dat? INSTRUCTIE: Vragenlijst: Dit is een vragenlijst die is gemaakt om een beeld te krijgen van je inzetbaarheid. Het is hierom belangrijk dat je de vragenlijst zo eerlijk

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Strategisch netwerken. 02 september 2015

Strategisch netwerken. 02 september 2015 Strategisch netwerken 02 september 2015 Strategisch netwerken ## augustus 2015 Onderwerpen Diverse strategieën. Opdrachten. Zet aan tot actie om een keuze te maken. Focus. Doe het constant. 3 Inleiding

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 gebieden: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, werk en privé. Het

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 2 vogel Piet Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters luisteren en spelen met het prentenboek Vogel Piet. Het verhaal gaat over vogel Piet, een vogeltje zonder veren. het prentenboek

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding bij

Nadere informatie