Jitter als akoestische stemkwaliteitsparameter Naam student : Maaike de Kleijn Studentnummer :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jitter als akoestische stemkwaliteitsparameter Naam student : Maaike de Kleijn Studentnummer : 3209849"

Transcriptie

1 Jitter als akoestische stemkwaliteitsparameter Naam student : Maaike de Kleijn Studentnummer : Inleiding In dit essay worden een tweetal artikelen besproken waarbij jitter werd gebruikt als een akoestische stemkwaliteitsparameter. Allereerst wordt kort toegelicht wat de term jitter betekent en hoe deze term binnen het onderwerp stem en stemkwaliteit gehanteerd wordt. Vervolgens zullen er twee artikelen besproken worden. Het eerste artikel, Kwaliteitsaspecten in het fonetogram (Pabon, 1995) wordt besproken omdat het een duidelijke beschrijving geeft van de parameter jitter en de bruikbaarheid binnen het beoordelen van de stemkwaliteit. In het tweede artikel A basic protocol for functional assessment of voice pathology, especially for investigating the efficacy of (phonosurgical) treatments and evaluating new assessment techniques (Dejonckere e.a. 2001) wordt o.a. jitter ingezet in een protocol voor het uniformeren van functioneel stemonderzoek. Bij beide besprekingen wordt de nadruk gelegd de parameter jitter, gezien de aard van dit essay. Definitie van jitter Jitter is een term die breder wordt gehanteerd dan alleen binnen het stemonderzoek. Gezien de aard van dit essay gaan we echter enkel uit van jitter zoals de term binnen het stemonderzoek gebruikt wordt. Stemkwaliteit kan vanuit meerdere gezichtspunten bekeken worden, vanuit de fysiologie, de pathologie, de akoestische analyse, het mechanisme van de productie. De samenhang van deze verschillende aspecten bepaalt de perceptieve stemkwaliteit. Binnen het stemonderzoek worden er bij voorkeur verschillende kwaliteitskenmerken tegelijkertijd gemeten omdat dit de meest effectieve methode is. Een van de parameters om een kwaliteitsaspect van de stem te meten is jitter. Jitter meet de willekeurige duurafwijkingen in de periodiciteit van de stemplooibeweging en geeft de onderzoeker informatie over de regelmatigheid van grondtoontrilling, ofwel over rauwheid, schorheid en heesheid van de stem.

2 Artikel 1: Kwaliteitsaspecten in het fonetogram P. Pabon (Logopedie, 1997) In dit artikel wordt een onderzoek gepresenteerd naar de bruikbaarheid van twee akoestische parameters, namelijk jitter en crest factor, om akoestische stemkwaliteitskenmerken af te beelden in een automatisch fonetogram. Voor beide parameters wordt in het artikel besproken hoe deze parameters gerelateerd zijn aan de perceptie, de fysiologie en de pathologie. Daarnaast worden er drie typerende fonetogrammen besproken om inzichtelijk te maken hoe jitter en crest factor ingezet kunnen worden om registergrenzen te identificeren of ernst van de stemafwijking objectief te kunnen vastleggen. Door het maken van opnamen met een automatische fonetogram zijn de toonhoogte en het geluidsniveau goed te controleren, dit is essentieel bij het vergelijken van de kwaliteit van stemmen. Het is echter erg moeilijk om stemkwaliteit volledig te karakteriseren op basis van een beschrijving van de fysische en perceptieve kenmerken. Een groot aantal subjectieve kwaliteitskenmerken in onvoldoende betrouwbaar om tot bruikbare formuleringen te komen, daarnaast blijkt het ook moeilijk te zijn om objectieve kenmerken te vertalen naar fysiologische of pathologische kenmerken. Daarom dient men bij voorkeur gebruik te maken van computerstemsynthese. Door de instellingen van de stemsynthese afzonderlijk te manipuleren is het mogelijk om de relaties tussen (1) de trillingspatronen van de stembanden, (2) de kenmerken van het akoestische signaal, (3) de bij een meting gebruikte parameters en (4) de perceptieve aspecten in detail te bestuderen. Twee akoestische parameters die beide een kwaliteitsaspect belichten waarvan een duidelijke relatie is met het optreden van stemafwijkingen zijn jitter en crest factor. Het eerste aspect, jitter, hangt samen met de rauwheid, schorheid en heesheid van de stem. Het tweede aspect is de relatieve kracht van de glottispuls (stembandklap), crest factor. Deze parameter kan gezien worden als maat voor de luidheid, scherpte, geknepenheid en deels ook de heesheid van de stem. In de bijlage zijn een drietal fonetogrammen opgenomen die de jitter parameter laten zien bij drie typen stemmen, de normale stem, de pathologische stem en de zangstem. Tevens wordt daar een korte interpretatie van de verschillende fonetogrammen beschreven. De jitter-schaal in deze fonetogrammen loopt van 0,2 tot 12,5%. Hoe periodieker de stembandtrilling, hoe lichter de kleur wordt. Er ontstaat op deze manier een redelijk betrouwbaar beeld van de rauwheid, schorheid en heesheid van de stem.

3 Bij het eerste fonetogram gaat het om een vrouwenstem. Met name bij de lage intensiteitniveaus en bij de lage grondtoonhoogtes zijn hoge jitter waarden te zien (>1,5%) Zodra de vrouw luider stem geeft is het jitter-percentage lager. Dit patroon is typerend voor een normale stem. Bij een pathologische stem wordt eveneens bij een toenemend geluidsniveau eenzelfde jitterafname in. Het verschil is echter dat de jitterafname zich pas later inzet, bij luider stemgeven. Bij ernstige stemstoornissen is visueel wel duidelijker een afwijkend patroon te zien (figuur 2). In het derde fonetogram zijn wederom relatief hoge jitterwaarden te zien bij de lage geluidsniveaus en lage grondtoonhoogtes. Bij de hoge grondtoonhoogtes zijn lage jitterwaarden zichtbaar, de stemkwaliteit was hier dus helder. De afwezigheid van ruis op de stem, met name bij zacht en hoog zingen, is een teken van een geoefende stem. De stemkwaliteitsinformatie in het fonetogram levert een bijdrage het verkrijgen van een objectief beeld van de stem. Het benoemen van veranderingen in specifieke kwaliteitsaspecten, stemkwaliteit vergelijken en de stem te kwalificeren wordt vereenvoudigd. Het wordt mogelijk om aan de hand van de parameters de mate van afwijkingen te kwantificeren, registergrenzen te vinden, afwijkend stemgebruik te identificeren, gebieden in het bereik waar de stem hapert te vergelijken met de spreekstem. Artikel 2: A basic protocol for functional assessment of voice pathology, especially for investigating the efficacy of (phonosurgical) treatments and evaluating new assessment techniques PH Dejonckere e.a. (Eur Arch Otorhinolaryngol, 2001) Dit artikel is geschreven als eerste aanzet om tot meer afstemming en uniformiteit te komen binnen het beschrijven van methodologisch onderzoek naar stempathologie. Daardoor wordt het vergelijken van verschillende behandelingen bij verschillende stoornissen zinvoller en overzichtelijker. Het protocol is opgesteld voor stemstoornissen waarbij er een afwijking is op het gebied van toonhoogte, luidheid, timbre, ritmische en/of prosodische kenmerken. Stoornissen zoals nasaliteit of tremoren vallen niet onder de categorie stemstoornissen waarvoor het protocol is ontworpen. Een aantal basisprincipes zijn als uitgangspunt vastgesteld, hieronder worden er een drietal uit het artikel genoemd. Het is noodzakelijk om een aantal eisen te stellen aan publicaties van de resultaten van stemonderzoek zodat resultaten vergeleken kunnen worden en meta-analyses uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om basisonderzoeksmethodes toe te blijven passen voor een optimale vergelijking. Echter ook

4 het toepassen van nieuwere en nauwkeurige meetmethodes moet aangemoedigd worden. Een aantal gegevens dienen minimaal in de beschrijving opgenomen te worden, namelijk: perceptie, videostroboscopie, akoestiek, aerodynamica en de subjectieve beoordeling van de stem door de patiënt. Voor het beschrijven van de perceptieve kenmerken van de stem wordt de GRBAS (Hirano 1981) genoemd. Omdat uit onderzoek is gebleken dat de G (grade), R (roughness) en B (breathiness) het meest betrouwbaar zijn en de A (asthenicity) en S (strain) minder betrouwbaar zijn, wordt er volstaan met een GRB-schaal. De beschrijving van de gegevens uit de videostroboscopie, het belangrijkste klinische instrument voor het stellen van een medische diagnose van stemstoornissen, dient informatie te bevatten over de glottale sluiting, de regelmatigheid van de trilling, de golfbeweging van de stemplooien en over de symmetrie in de beweging van de stemplooien. Bij aërodynamische metingen wordt de efficiëntie van de fonatie en de stembandwerking gemeten. De maximale fonatietijd (MPT: maximal phonation time) wordt opgenomen met een aangehouden /a/. De vitale capaciteit wordt gemeten met een luchtdrukmeter (spirometer). Hierbij wordt de volumeverandering gemeten bij de mond tussen volledige inademing en volledige uitademing. Het fonatiequotiënt (PQ) wordt als volgt berekend: PQ = vitale capaciteit (ml, m.b.v. een pneumotachograaf)) / MPT (sec). De akoestische analyse bestaat uit het meten van jitter en shimmer. Deze worden berekend op basis van een aangehouden /a/ op comfortabele toonhoogte en luidheid. Jitter geeft de onregelmatigheid in de duur van een stemperiode aan. Shimmer beschrijft de onregelmatigheid in de amplitude van een stemperiode. Daarnaast wordt er een drietal punten uit het fonetogram afgenomen, de hoogste frequentie en de zachtste intensiteit en de laagste frequentie De subjectieve beoordeling van de patiënt kan worden gemeten met de Voice Handicap Index. Echter men kan ook gebruik maken van een dubbele analoge lijn van exact 100 mm. Op de eerste lijn kan de patiënt de indruk van de stemkwaliteit aangeven, op de tweede lijn de beperking van de stemstoornis in het dagelijks leven.

5 Bronnen Dejonckere PH, Bradley P, Clemente P, Cornut G, Crevier-Buchman L, Friedrich G, Van De Heijning P, Remacle M, Woisard V (2001) A basic protocol for functional assessment of voice pathology, especially for investigating the efficacy of (phonosurgical) treatments and evaluating new assessment techniques. Eur Arch Otorhinolaryngol; 258 :77 82 Pabon, P (1997) Kwaliteitsaspecten in het fonetogram. Logopedie

6 Bijlage Figuur 1: Fonetogram van een ongeoefende vrouwenstem met de parameter jitter Figuur 2: Fonetogram van een mannenstem met larynxcarcinoom met de parameter jitter Figuur 3: Fonetogram van een vrouwelijke zangstem met de parameter jitter

Inhoud. Woord Vooraf 13. De normale stem 15

Inhoud. Woord Vooraf 13. De normale stem 15 Inhoud Woord Vooraf 13 Hoofdstuk 1 De normale stem 15 1. Anatomie en fysiologie 15 Macroscopische anatomie van de larynx 15 Het larynxskelet 15 De larynxmembranen 15 De larynxspieren 19 De innervatie van

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF 15 DE NORMALE STEM

Inhoud WOORD VOORAF 15 DE NORMALE STEM Inhoud WOORD VOORAF 15 HOOFDSTUK 1 19 DE NORMALE STEM 1. Anatomie en fysiologie 19 Macroscopische anatomie van de larynx 19 Het larynxskelet 19 De larynxmembranen 19 De larynxspieren 23 De innervatie van

Nadere informatie

Overige (Overig, ongespecificeerd) Stem en spraakfuncties

Overige (Overig, ongespecificeerd) Stem en spraakfuncties Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Dysphonia Severity Index (DSI) 14 oktober 2011 Review 1: T. Dassen, K. van Nes, N. van Wersch Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

1. STANDAARD PROTOCOL

1. STANDAARD PROTOCOL Blz:1,van 6 Standaard Protocol Fonetogram Opname, Voice Profiler users Group, Copyright P.Pabon 1. STANDAARD PROTOCOL 1.1 Protocol Spreekstemgebied Laat de cliënt tellen vanaf 1. Ga hiermee zolang door,

Nadere informatie

Variation of voice quality features and aspects of voice training in males and females Sulter, Arend Marten

Variation of voice quality features and aspects of voice training in males and females Sulter, Arend Marten University of Groningen Variation of voice quality features and aspects of voice training in males and females Sulter, Arend Marten IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Is classificatie van de zangstem zinvol?

Is classificatie van de zangstem zinvol? Is classificatie van de zangstem zinvol? Gerrit Bloothooft UiL-OTS Universiteit Utrecht stemklassificatie 22-09-03 2 Overzicht Wie vraagt om classificatie Stemtypen Waarin verschillen stemmen Fysiologie

Nadere informatie

Is classificatie van de zangstem zinvol?

Is classificatie van de zangstem zinvol? Is classificatie van de zangstem zinvol? Gerrit Bloothooft UiL-OTS Universiteit Utrecht Overzicht Wie vraagt om classificatie Stemtypen Waarin verschillen stemmen Fysiologie en akoestiek Stemtraining en

Nadere informatie

Stem. Informatie over logopedie

Stem. Informatie over logopedie Stem Onder deze noemer zal een aantal problemen besproken worden die samenhangen met stemgeving. Voor een goed stemgeluid zijn onder andere de volgende aspecten van belang: houding en adem. De logopedist

Nadere informatie

Ken je stem. Voor U. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers...

Ken je stem. Voor U. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers... Ken je stem In Nederland werken meer mensen met hun stem dan met hun handen. Er zijn tientallen beroepen waar de stem het belangrijkste instrument is. Een aantal beroepssectoren bestaat uitsluitend bij

Nadere informatie

Scriptie Biologie Stembanden

Scriptie Biologie Stembanden Scriptie Biologie Stembanden Scriptie door een scholier 2672 woorden 30 maart 2002 5,9 90 keer beoordeeld Vak Biologie Laryngectomie Bij een laryngectomie wordt het gehele strottenhoofd tezamen met de

Nadere informatie

Lees voor meer informatie over de verschillende adem- en stemproblemen hieronder verder.

Lees voor meer informatie over de verschillende adem- en stemproblemen hieronder verder. 1 Problemen met adem en stem Mensen praten dan hees, schor, hebben pijn bij het praten of zijn de stem helemaal kwijt en kunnen alleen nog maar fluisteren. Zowel kinderen als volwassenen kunnen problemen

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

Samenvatting (summary in Dutch)

Samenvatting (summary in Dutch) Samenvatting (summary in Dutch) 201 Samenvatting (summary in Dutch) Het doel van dit proefschrift is het ontwikkelen en valideren van spraakanalyse-technieken om de spraakkwaliteit van patiënten behandeld

Nadere informatie

Spreken Wat is een dysartrie?

Spreken Wat is een dysartrie? Dysartrie 2 Dysartrie is de algemene term voor een motorische spraakstoornis als gevolg van neurologische problematiek. Deze folder is bedoeld voor patiënten met een dysartrie en hun omgeving. Er staat

Nadere informatie

Het concept HPEE in een notendop

Het concept HPEE in een notendop M+P Müller-BBM Groep Mensen met oplossingen Gezonde en productieve gebouwen Het concept HPEE in een notendop juli 2018, M+P Concept HPEE Het concept HPEE (Healthy, Productive and Energy Efficient, spreek

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING DUTCH SUMMARY

NEDERLANDSE SAMENVATTING DUTCH SUMMARY NEDERLANDSE SAMENVATTING DUTCH SUMMARY Introductie De ziekte van Parkinson werd als eerste beschreven door James Parkinson in 1817. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Parkinson, maar

Nadere informatie

Effect van Theorie, Training en Transfer programma op stemkwaliteit

Effect van Theorie, Training en Transfer programma op stemkwaliteit Effect van Theorie, Training en Transfer programma op stemkwaliteit B. Timmermans, M.S. de Bodt, F.L. Wuyts, P. van de Heyning Aan de hand van een longitudinale studie werd onderzocht of een TTT (Theorie,

Nadere informatie

Symptomen en dysphonia severity index bij stemvermoeidheid

Symptomen en dysphonia severity index bij stemvermoeidheid Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Academiejaar 2011-2012 Symptomen en dysphonia severity index bij stemvermoeidheid Promotor: Prof. Dr. Kristiane Van Lierde Copromotor: Prof. Dr. Sofie

Nadere informatie

Ken je stem. Voor. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers...

Ken je stem. Voor. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers... Ken je stem In Nederland werken meer mensen met hun stem dan met hun handen. Er zijn tientallen beroepen waar de stem het belangrijkste instrument is. Een aantal beroepssectoren bestaat uitsluitend dankzij

Nadere informatie

De klinische toepasbaarheid van de Dysphonia Severity Index (DSI)

De klinische toepasbaarheid van de Dysphonia Severity Index (DSI) STEM-, SPRAAK- EN TAALPATHOLOGIE Vol. 18, No. 1, 213, pp. 9-2 32.831/1/1813-9 c Groningen University Press De klinische toepasbaarheid van de Dysphonia Severity Index (DSI) Marieke Hakkesteegt Afdeling

Nadere informatie

Inhoud. BEST-PRACTICE RICHTLIJNEN VOOR DE BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET STEMSTOORNISSEN 17 L. Heylen, M. De Bodt en F. Mertens

Inhoud. BEST-PRACTICE RICHTLIJNEN VOOR DE BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET STEMSTOORNISSEN 17 L. Heylen, M. De Bodt en F. Mertens Inhoud WOORD VOORAF 15 Marc De Bodt, F. Mertens en L. Heylen INLEIDING BEST-PRACTICE RICHTLIJNEN VOOR DE BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET STEMSTOORNISSEN 17 L. Heylen, M. De Bodt en F. Mertens HOOFDSTUK 1

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe maken we geluid?

Kernvraag: Hoe maken we geluid? Kernvraag: Hoe maken we geluid? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Geluid voelen Je kunt ook zelf geluid maken. Probeer maar. Houd je vingers tegen je keel als je neuriet. Wat

Nadere informatie

Werkwijze Interpretatie van spirometrie

Werkwijze Interpretatie van spirometrie Werkwijze Interpretatie van spirometrie Document ID NVLA 160620 ww IntSpir Document titel Interpretatie van spirometrie Publicatiedatum Juni 2016 Versie 1.0 Herzieningsdatum Juni 2021 Doel Het standaardiseren

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

Logopedie bij stemproblemen: wat nu?

Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Inleiding U bent verwezen naar de logopedist in verband met stemproblemen. Deze leert u een juiste spreek- en ademtechniek aan zodat de stemklachten verminderen. Deze

Nadere informatie

Invloed van maskering en auditieve feedback op stemkwaliteit

Invloed van maskering en auditieve feedback op stemkwaliteit Faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen Academiejaar 2012 2013 Invloed van maskering en auditieve feedback op stemkwaliteit Jana Fonteyn Promotor: Prof. Dr. S. Claeys Co-promotor: Prof. Dr. K.

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN

PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN Algemeen Door middel van deze informatiefolder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren over logopedie bij stemproblemen. Wij adviseren

Nadere informatie

Woord vooraf...9. Inleiding

Woord vooraf...9. Inleiding Inhoudsopgave Woord vooraf...9 Inleiding 1 Objectief en subjectief...13 2 Geluid...18 2.1 Wat is geluid?...18 2.2 Eigenschappen van een toon...18 2.3 Harmonischen: grondtoon en boventonen...20 2.4 De invloed

Nadere informatie

Verstaanbaar spreken. bij de ziekte van Parkinson of atypisch parkinsonisme 1. Logopedie en PLVT

Verstaanbaar spreken. bij de ziekte van Parkinson of atypisch parkinsonisme 1. Logopedie en PLVT Verstaanbaar spreken bij de ziekte van Parkinson of atypisch parkinsonisme 1 Logopedie en PLVT Voor wie is deze informatie bedoeld? U heeft de ziekte van Parkinson of een vorm van atypische parkinsonisme

Nadere informatie

Tracheoesophageal Speech. A Multidimensional Assessment of Voice Quality

Tracheoesophageal Speech. A Multidimensional Assessment of Voice Quality UvA-DARE (Digital Academic Repository) Tracheoesophageal Speech. A Multidimensional Assessment of Voice Quality van As, C.J. Link to publication Citation for published version (APA): van As, C. J. (2001).

Nadere informatie

Parkinsoncafe Breda 27-09-2013

Parkinsoncafe Breda 27-09-2013 Parkinsoncafe Breda 27-09-2013 Stoornissen van het bewegingssysteem Bradykinesie Trager / kleinere bewegingsuitslag Verstoring in de timing Hypokinesie Minder automatische bewegingen Akinesie Bevriezen

Nadere informatie

Stoornissen van het bewegingssysteem Bradykinesie Trager / kleinere bewegingsuitslag Verstoring in de timing Hypokinesie Minder automatische

Stoornissen van het bewegingssysteem Bradykinesie Trager / kleinere bewegingsuitslag Verstoring in de timing Hypokinesie Minder automatische Stoornissen van het bewegingssysteem Bradykinesie Trager / kleinere bewegingsuitslag Verstoring in de timing Hypokinesie Minder automatische bewegingen Akinesie Bevriezen Rigiditeit Verhoogde spiertonus,

Nadere informatie

De wijde wereld in wandelen

De wijde wereld in wandelen 127 De wijde wereld in wandelen Valrisico schatten door het meten van lopen in het dagelijks leven Om een stap verder te komen in het schatten van valrisico heb ik het lopen in het dagelijks leven bestudeerd.

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

Verstaanbaar spreken Bij Parkinson of atypisch parkinsonisme

Verstaanbaar spreken Bij Parkinson of atypisch parkinsonisme Verstaanbaar spreken Bij Parkinson of atypisch parkinsonisme afdeling logopedie Deze folder is bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm van atypisch parkinsonisme. In deze folder vindt

Nadere informatie

Campagne Ken je Stem 2008

Campagne Ken je Stem 2008 Campagne Ken je Stem 2008 De NVLF heeft de campagne Ken je Stem ontwikkeld in verband met de Werelddag van de Stem. Deze dag wordt jaarlijks op 16 april gehouden. Via het menu (links) komt u alles te weten

Nadere informatie

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2

Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review. Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Formulier voor het beoordelen van de kwaliteit van een systematische review Behorend bij: Evidence-based logopedie, hoofdstuk 2 Toelichting bij de criteria voor het beoordelen van de kwaliteit van een

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 119 120 Samenvatting 121 Inleiding Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij de ziekte sarcoïdose en is geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven. In de literatuur

Nadere informatie

Het meten van loopkarakteristieken

Het meten van loopkarakteristieken SAMENVATTING Ongeveer 45% van alle mensen na een beroerte valt tenminste één keer per jaar. Een val kan leiden tot tijdelijk letsel zoals een gebroken heup. Ook leidt vallen bij mensen met een beroerte

Nadere informatie

Stemstoornissen. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 11

Stemstoornissen. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 11 Stemstoornissen Stemstoornissen Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 11 Houten 2014 Ó 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting nelleke tolboom binnenwerk aangepast.indd 161 28-12-2009 09:42:54 nelleke tolboom binnenwerk aangepast.indd 162 28-12-2009 09:42:54 Beeldvorming van Alzheimerpathologie in vivo:

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor stemhygiëne

Patiënteninformatie. Richtlijnen voor stemhygiëne Patiënteninformatie Richtlijnen voor stemhygiëne Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Stem is van levensbelang... 3 3. Bouw van het stemorgaan... 3 4. Stemproductie... 4 4.1 Ademhaling... 4 4.2 Stemgeving... 4

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018

Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018 Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018 Chris M. Jager Inleiding In juni en juli 2018 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) bijna 360 bedrijven benaderd. Doel van deze enquête is om

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw stemklachten een onderzoek en of behandeling door de KNO-arts te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Acoustics The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Onderwerpen: Wat is geluid? Een stukje theorie. Acoustics. Toepassingen. Vragen? Bedankt. Wat is geluid? Geluid is een verstoring van de atmosfeer

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2010

Muziekvakexamens 2010 Muziekvakexamens 2010 Speciale onderwijsleer Methodiek Solozang - Lichte muziek Vrijdag 10 december Tijdstip: 12.00-13.30 uur Naam: Woonplaats: Gebruik het bijgevoegde gelinieerde papier voor beantwoording

Nadere informatie

Preface by Mara Behlau, PhD 11

Preface by Mara Behlau, PhD 11 Inhoud 5 Inhoud Preface by Mara Behlau, PhD 11 Situering 13 Louis Heylen, Hoofdstuk 1: Wat weten we over de stem? 15 Deel 1: Aspecten van de stem 15 Louis Heylen 1. De stem: geluid en spiegel 15 2. Zoveel

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Sinds enkele decennia is de acute zorg voor brandwondenpatiënten verbeterd, hetgeen heeft geresulteerd in een reductie van de mortaliteit na verbranding, met name van patiënten

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen KNO-heelkunde Stemproblemen bij volwassenen Oorzaken en behandeling van een hese stem U bent bij de KNO-arts geweest i.v.m. stemproblemen. In deze folder informeren wij u over stemproblemen bij volwassen

Nadere informatie

Stemspreekuur Polikliniek KNO

Stemspreekuur Polikliniek KNO U hebt deze brochure ontvangen, omdat u last heeft van stemklachten. Hiervoor bent u doorverwezen naar het stemspreekuur (foniatrie-spreekuur) van het MCL. Foniatrie is een specialisme dat zich bezig houdt

Nadere informatie

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Samenvatting Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Stabiliteit en verandering in gerapporteerde levensgebeurtenissen over een periode van vijf jaar Het belangrijkste doel van dit longitudinale,

Nadere informatie

Stemmen meten met Praat

Stemmen meten met Praat Stemmen meten met Praat Paul Boersma, Universiteit van Amsterdam, 23 december 2004 Abstract Dit artikel beschrijft hoe het computerprogramma Praat gebruikt kan worden voor het meten van verscheidene soorten

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Op grond van klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek, is bekend dat het gezamenlijk voorkomen van een pervasieve ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking tot veel bijkomende

Nadere informatie

De ontwikkeling van geweld in de Nederlandse samenleving VEEL MONITOREN, WEINIG EENDUIDIGHEID

De ontwikkeling van geweld in de Nederlandse samenleving VEEL MONITOREN, WEINIG EENDUIDIGHEID SECONDANT #1 MAART 2011 53 De ontwikkeling van geweld in de Nederlandse samenleving VEEL MONITOREN, WEINIG EENDUIDIGHEID door Maartje Timmermans en Miranda Witvliet De auteurs werken als onderzoeker bij

Nadere informatie

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo Akoestiek in de kerk Toepassing van het akoestisch rapport van Advies bureau van der Boom In de verbouwingsplannen van de kerk Uit het akoestisch rapport van Van der Boom: RESULTATEN EN CONCLUSIES Uit

Nadere informatie

Bewaren van digitale informatie: hoe kom je tot een goede beslissing?

Bewaren van digitale informatie: hoe kom je tot een goede beslissing? Bewaren van digitale informatie: hoe kom je tot een goede beslissing? Hans Hofman Nationaal Archief Netherlands NCDD Planets dag Den Haag, 14 december 2009 Overzicht Wat is het probleem? Wat is er nodig?

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies M van der Torn Een geluidproducerende stemprothese; summary and conclusions in Dutch 167 HOOFDSTUK 9 Samenvatting Een totale laryngectomie bestaat uit de gehele verwijdering

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hou uw stem gezond Tips voor een goede stemhygiëne

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hou uw stem gezond Tips voor een goede stemhygiëne hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Hou uw stem gezond Tips voor een goede stemhygiëne 01. Inleiding Met deze brochure willen we u begeleiden in het beter begrijpen en verzorgen van uw stem.

Nadere informatie

Faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Academiejaar

Faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Academiejaar Faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen Academiejaar 2015 2016 Het langetermijneffect van stemtraining bij professionele stemgebruikers: objectieve metingen en subjectieve beoordelingen na 15

Nadere informatie

SAMENVATTING. Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56

SAMENVATTING. Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56 SAMENVATTING Schiemanck_totaal_v4.indd 133 06-03-2007 10:13:56 Schiemanck_totaal_v4.indd 134 06-03-2007 10:13:56 Samenvatting in het Nederlands Beroerte (Cerebro Vasculair Accident; CVA) is een veel voorkomende

Nadere informatie

Samenvatting. The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010

Samenvatting. The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010 Samenvatting The Disability Assessment Structured Interview, Its reliability and validity in work disability assessment, 2010 Als werknemers door ziekte hun werk niet meer kunnen doen betaalt de werkgever

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Remote Sensing

Samenvatting Aardrijkskunde Remote Sensing Samenvatting Aardrijkskunde Remote Sensing Samenvatting door een scholier 1861 woorden 28 juni 2005 6,9 111 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Combinatiebeeld: door beelden met echte kleuren samen te voegen

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B 1 havo 2009 - I

Eindexamen wiskunde B 1 havo 2009 - I Vetpercentage Al heel lang onderzoekt men het verband tussen enerzijds het gewicht en de lengte van volwassen mensen en anderzijds hun gezondheid. Hierbij gebruikt men vaak de Body Mass Index (BMI). De

Nadere informatie

Overzicht PAS-maatregelen

Overzicht PAS-maatregelen Overzicht PAS-maatregelen Toelichting formulieren 1. Inleiding In dit document staat een toelichting bij de formulieren die ingevuld moeten worden bij het indienen van een aanvraag binnen het overzicht

Nadere informatie

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Stemproblemen U heeft last van stemproblemen en bent verwezen naar het stemspreekuur. In deze folder leest u meer hierover. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe belangrijk

Nadere informatie

Samenvatting in Nederlands

Samenvatting in Nederlands * Samenvatting in Nederlands Samenvatting in Nederlands Dit proefschrift is gebaseerd op gegevens verkregen uit het FuPro-CVA onderzoek (Functionele Prognose bij een cerebrovasculair accident (of beroerte)).

Nadere informatie

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over stemproblemen bij volwassen personen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest wegens moeilijkheden met uw stem,

Nadere informatie

Stem. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 3

Stem. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 3 Stem Stem Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 3 Houten 2014 Ó 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Muziek en het Oor van de Luisteraar

Muziek en het Oor van de Luisteraar Muziek en het Oor van de Luisteraar NVA Wintervergadering 2018 te Utrecht 2 februari 2018 Age Hoekstra klinisch fysicus-audioloog Voorheen werkzaam bij het Audiologisch Centrum van de Prof. J.J.Groen Stichting

Nadere informatie

De relatie tussen spreektoonhoogte en stemklachten bij leraren in opleiding

De relatie tussen spreektoonhoogte en stemklachten bij leraren in opleiding Onderdeel uit: De relatie tussen spreektoonhoogte en stemklachten bij leraren in opleiding Grace Postma Doctoraalscriptie Taalwetenschap/Fonetiek Studiepad Taal en Spraak: struktuur, ontwikkeling en stoornissen

Nadere informatie

Het voorkomen van stemstoornissen

Het voorkomen van stemstoornissen Het voorkomen van stemstoornissen Logopedie Beter voor elkaar 2 Preventie van stemstoornissen Stemhygiëne is de zorg voor een gezonde stem. Met stemhygiëne worden maatregelen bedoeld die de gezondheid

Nadere informatie

VOELTEKENS VOOR BLINDEN

VOELTEKENS VOOR BLINDEN VOELTEKENS VOOR BLINDEN dr. ir. P. Koeze De Nederlandsche Bank N.V., Amsterdam 21 januari 1982 Gedigitaliseerd september 2006 1 Inleiding De Nederlandsche Bank was de eerste centrale bank die voeltekens

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Complex Regionaal Pijn Syndroom type I (CRPSI) is een verre van volledig begrepen complex van symptomen. Wanneer CRPSI ontstaat is dit meestal het gevolg van een operatie of andersoortig trauma.

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Maatwerk als succesfactor

Maatwerk als succesfactor Maatwerk als succesfactor Audicienscongres 2019 Comfoor Doetinchem, Roy Boers Keuze audiogram Selectieproces htst vs mate van afsluiting: open of gesloten? Filtering, venting, demping, features, tubes,

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/35287 holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/35287 holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/35287 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Poortvliet, Rosalinde Title: New perspectives on cardiovascular risk prediction

Nadere informatie

De Gecombineerde Valrisico Score

De Gecombineerde Valrisico Score DOEL(GROEP): OPBOUW: De Gecombineerde Valrisico Score Door Arnout van Baal De GVS is toe te passen op alle patiëntgroepen De test is een combinatie van de 10 Meter Looptest (10-MLT), de Timed Up and Go

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN HOU UW STEM GEZOND TIPS VOOR EEN GOEDE STEMHYGIËNE

INFO VOOR PATIËNTEN HOU UW STEM GEZOND TIPS VOOR EEN GOEDE STEMHYGIËNE INFO VOOR PATIËNTEN HOU UW STEM GEZOND TIPS VOOR EEN GOEDE STEMHYGIËNE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hoe komt stem tot stand? 4 03 Stemstoornissen 6 04 Stemhygiëne 7 05 Levensgewoonten 10 06 Na fonochirurgie

Nadere informatie

de verzwakkingscorrectie uit te voeren op basis van de berekende verzwakkingscorrectie.

de verzwakkingscorrectie uit te voeren op basis van de berekende verzwakkingscorrectie. De ultieme uitdaging in het veld van neurowetenschappelijk onderzoek is om te begrijpen wat de biologische basis is van emoties, cognitie en, uiteindelijk, van bewustzijn. Het verkennen van de menselijke

Nadere informatie

SAMENVATTING Het doel van dit proefschrift is drieledig. Ten eerste wordt inzicht verschaft in het gebruik van directe-rede-constructies (bijvoorbeeld Marie zei: Kom, we gaan! ) door sprekers met afasie.

Nadere informatie

Sapphire FCE. Hulpmiddel voor helder bepalen van fysieke arbeidscapaciteiten van uw. Hans Logtens

Sapphire FCE. Hulpmiddel voor helder bepalen van fysieke arbeidscapaciteiten van uw. Hans Logtens Hulpmiddel voor helder bepalen van fysieke arbeidscapaciteiten van uw cliënt(e) Hans Logtens Inleiding Functionele Capaciteit Evaluatie () van Vragen Inleiding het Gelegenheid stellen van tot Functionele

Nadere informatie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Zoals beschreven in hoofdstuk 1, is artrose een chronische ziekte die vaak voorkomt bij ouderen en in het bijzonder

Nadere informatie

De invloed van intensiteit op akoestische stemkwaliteitsmetingen

De invloed van intensiteit op akoestische stemkwaliteitsmetingen STEM-, SPRAAK- EN TAALPATHOLOGIE Vol. 18, No. 01, 2013, pp. 1-8 32.8310/01/1813-1 c Groningen University Press De invloed van intensiteit op akoestische stemkwaliteitsmetingen Evy Lebbe 1, Jo Verstraete

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 Stationsweg 2 Tel: 073-6133141 www.jri.nl 5201

Nadere informatie

Beoordelingsprotocol objectkenmerken

Beoordelingsprotocol objectkenmerken WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Beoordelingsprotocol objectkenmerken Datum: 7 augustus 2018 Bijlage(n): - BEOORDELINGSPROTOCOL OBJECTKENMERKEN Inleiding De juiste registratie van alle gegevens over een

Nadere informatie

5. Discussie. 5.1 Informatieve waarde van de basisgegevens

5. Discussie. 5.1 Informatieve waarde van de basisgegevens 5. 5.1 Informatieve waarde van de basisgegevens Relevante conclusies voor het beleid zijn pas mogelijk als de basisgegevens waaruit de samengestelde indicator berekend werd voldoende recent zijn. In deze

Nadere informatie

Meten van ziekteprogressie in MS: komen de perspectieven van

Meten van ziekteprogressie in MS: komen de perspectieven van Samenvatting proefschrift Jolijn Kragt Meten van ziekteprogressie in MS: komen de perspectieven van patiënten en dokters met elkaar overeen? Multipele sclerose (MS) is een chronische progressieve neurologische

Nadere informatie

VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE SCHATTINGEN VAN SIGNIFICANTE GOLFHOOGTE

VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE SCHATTINGEN VAN SIGNIFICANTE GOLFHOOGTE Rapport aan isterie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu en Infrastructuur Administratie Waterwegen en Zeewezen AFDELING WATERWEGEN KUST VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

HELDER! SPREKEN. Een praktische voorbereiding voor beroepssprekers. Marieke Dooper

HELDER! SPREKEN. Een praktische voorbereiding voor beroepssprekers. Marieke Dooper HELDER! SPREKEN HELDER! SPREKEN Een praktische voorbereiding voor beroepssprekers Marieke Dooper Dooper, Marieke Helder! Spreken: Een praktische voorbereiding voor beroepssprekers 2014 Marieke Dooper

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Golven. 4.1 Lopende golven

Golven. 4.1 Lopende golven Golven 4.1 Lopende golven Samenvatting bladzijde 158: Lopende golf Transversale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/transversale_golfsimulation.html Longitudinale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/longitudinale_golfsimulation.html

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Zowel beleidsmakers en zorgverleners als het algemene publiek zijn zich meer en meer bewust van de essentiële rol van kwaliteitsmeting en - verbetering in het verlenen van

Nadere informatie

PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS)

PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS) PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS) G. Haddock, University of Manchester, Engeland,1994 Vertaling: M. De Hert, F. Abrahams, N. Pauwels, UC. St. Jozef, Kortenberg, België, 1996 Aangepaste

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

Meerdimensionale schaaltechnieken

Meerdimensionale schaaltechnieken STATISTIEK IN WOORDEN Meerdimensionale schaaltechnieken Stel, je krijgt een afstandentabel waarin de onderlinge afstanden van 30 steden in een voor jou onbekend land staan aangegeven. Op grond van deze

Nadere informatie

Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist

Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist 2 Uw KNO-arts heeft voorgesteld om vanwege uw stemklachten een uitgebreid stemonderzoek door de logopedist te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/44267 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Spierings, M.J. Title: The music of language : exploring grammar, prosody and

Nadere informatie