Bouw de Kerk in Syrië weer op (9-12 en 13-

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouw de Kerk in Syrië weer op (9-12 en 13-"

Transcriptie

1 Bouw de Kerk in Syrië weer op (9-12 en jaar) Leeftijd: 9-12, Thema: delen, diaconaat, kerk, oorlog, vluchtelingen Tijdsduur: 40+ min. Over hoop in de puinhoop. ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR LEIDERS Bijna doden, 12 miljoen vluchtelingen en zo n 14 miljoen mensen die in armoede leven. Dat is de trieste balans van acht jaar oorlog in Syrië. Nu het er langzaam maar zeker veiliger wordt, keren de inwoners terug en beginnen ze met de wederopbouw van hun land. Voor Syrische christenen is hun kerk daarbij belangrijker dan hun huis. De kerk is het hart van de gemeenschap en juist die gemeenschap is een reden om terug te keren. Herstel van de kerk betekent herstel van de samenleving en hoop voor de toekomst. Daarom helpt Kerk in Actie hen daarbij, door middel van de najaarscampage Samen zijn we de kerk in actie en steunen we christenen in Syrië bij de opbouw van hun kerk. Ga voor meer informatie over de campagne naar deze pagina van Kerk in Actie. Voor meer achtergrondinformatie over de huidige situatie in Syrië, lees dit verhaal van dominee Selimian in Aleppo. Doel: - Met dit programma kun je in het kinder/jeugdwerk aansluiten bij de najaarscampagne van Kerk in Actie: Bouw de kerk in Syrië weer op waardoor je met de hele gemeente met hetzelfde thema bezig bent. - Kinderen weten dat we als kerk verbonden zijn met kerken in andere landen zoals de kerk in Syrië, en dat we geroepen zijn om elkaar te steunen. Ze worden aangemoedigd mee te leven met Syrische christenen in een moeilijke situatie, en hen wordt geholpen daar iets mee te kunnen doen (bidden/geld geven). - Kinderen weten dat de kerk een belangrijke rol speelt voor christenen in oorlog of in opbouw van hun land. Inleiding Nodig: wereldkaart Tijdsduur: 5 minuten Vertel de kinderen dat jullie het gaan hebben over de kerk in Syrië. Zet een cirkel om Syrië op de wereldkaart. Laat de kinderen ook zien waar Nederland ligt en bepaal met elkaar hoe ver dat van Syrië

2 af ligt. Vraag de kinderen: Wat weten de kinderen van Syrië? Wie kent er iemand die gevlucht is uit Syrië? Vertel eventueel zelf iets vanuit de achtergrondinformatie. Ingaan op details hoeft hier niet. Benoem wel dat er in Syrië ook Christenen zijn en dus ook kerken zijn. Als jullie kerk bijdraagt aan de campagne Bouw de kerk in Syrië weer op, vertel dan hoe zij dat doet. (Bijvoorbeeld door een collecte.) Puinhoopspel Nodig: Papier of kranten, schilderstape. Tijdsduur: 10 minuten Verdeel vooraf de ruimte in vlakken met tape op de grond. Bij meer dan 6 kinderen maak je grote vlakken voor teams. Bij minder dan 6 kinderen, maak je een kleinere vlakken per kind. Begin het spel door de groep kinderen in teams in te delen of laat één kind per vlak staan. Leg proppen papier verspreid over de grond. Vertel de kinderen dat ze een eigen gebied krijgen. Er is alleen een probleem: het land is een puinhoop. Iedereen wil z'n eigen 'land' vrij houden van puinhoop... Maar dat is nog best lastig, omdat er verschillende teams zijn, net als in landen waar oorlog is. Geef de opdracht om bij het startsein het eigen vak zo leeg mogelijk te maken door proppen papier uit het eigen vak bij de andere teams in het vak te gooien. Geef ze een aantal minuten de tijd. Het team of het kind dat bij het eindsignaal het vak heeft met de minste proppen is de winnaar! Deze activiteit is afkomstig uit deze werkvorm. Verdieping Nodig: Een verhaal of foto of filmpje dat je van te voren uitkiest, een grote bak vol met proppen papier, de strookjes uit bijlage 1 losgeknipt, doosjes of stevige enveloppen Tijdsduur: minuten In het spel maakten we een puinhoop, doordat we allemaal tegen elkaar streden. Dat gebeurt ook in oorlog. In Syrië vochten verschillende partijen tegen elkaar. Dit zorgt voor een puinhoop in het land: huizen, ziekenhuizen, scholen en kerken zijn kapot. Bekijk een filmpje of foto of lees verhaal van de situatie in Syrië. En bespreek deze met de kinderen. Lees of bekijk: Deze afbeelding op groot formaat Het verhaal van Boulos uit de bijlage Het verhaal van Sara uit de bijlage Filmpje van Hamoudi die in Syrië woont (Jeugdjournaal) Filmpje van dominee Harout Selimiam (Kerk in Actie) Vragen: Welke puinhoop zie je hier? (Bijv. kapotte gebouwen etc.) En heb je ook iets gezien dat hoop geeft? (Iets positiefs, moois?) Vertel: Nu Syrië een puinhoop is door de oorlog, is de kerk erg belangrijk. Waarom zou de kerk zo belangrijk zijn voor mensen in Syrië? Laat kinderen dit eventueel zelf ontdekken door de volgdende activiteit: Neem alle proppen papier van het puinhoopspel en stop deze in een grote bak of mand. Doe er proppen van oude kranten bij zodat de bak vol is. Print van te voren de voorbeelden van hoop die de kerk in Syrië brengt en knip de strookjes los. Doe deze strookjes in kleine doosjes of in stevige enveloppen, en stop deze in de grabbelton. Laat ieder kind een doosje of envelop grabbelen, totdat ze allemaal gevonden zijn. Lees om de beurt de briefjes voor.

3 Je kunt er voor kiezen om de briefjes te laten lezen op de volgorde van de cijfers die op de strookjes staan. Zo ontstaat er één verhaal. Spel: Nodig: Plastic of papieren bekers, (watervaste) stiften, elastieken, touwtjes. Tijdsduur: 10 minuten De kerk in Syrië helpt de mensen om hun leven en het land weer op te bouwen. En wij als Nederlandse kerk zijn verbonden met de kerk in Syrië. Alle kerken in de hele wereld zijn namelijk één grote familie! Als we samenwerken en elkaar steunen als kerken, kunnen we op elkaar bouwen! Daarom zamelen we geld in voor de Kerk in Syrië en bidden we voor hen. Voor het spel heb je minimaal 3 en max 7 spelers nodig per groepje. Geef ieder team een elastiek met daaraan touwtjes geknoopt, zoveel touwtjes als kinderen die meedoen. De kinderen pakken allemaal het uiteinde van een touwtje. Met het elastiek proberen ze samen een beker op te pakken en op de ander te stapelen. Het team dat de bekers als eerst opgestapeld heeft, wint! Variant creatieve gebedsvorm: Geef vooraf ieder kind een beker en laat het een moment stil worden. Laat ieder op het bekertje een gebedspunt schrijven voor de kerk in Syrië, of een woord dat zij wensen voor Syrië. Collecte Als je er voor kiest om een collecte te houden in deze bijeenkomst, laat dan een spaarpot langs gaan. Vertel dat jullie geld ophalen omdat we helpen de kerk in Syrië weer op te bouwen. Misschien komen er wel ideeën vanuit de kinderen om geld op te halen voor de kerk in Syrië (de najaarscampagne). Je kunt samen een actie opzetten om geld op te halen voor de kerk in Syrië. Gebed Twee ideeën voor een gebedsvorm: Maak één grote toren van alle bekertjes uit de vorige opdracht. Je kunt er ook nu nog woorden en gebeden op schrijven als je dat bij het spel nog niet hebt gedaan. Ga hier omheen staan in een cirkel. Dank en bid kort voor de kerk in Syrië, of zing een zegenlied dat de kinderen kennen. Neem een afbeelding van een kerk op A3 formaat of print deze foto groot uit. Geef de kinderen een leeg kaartje. Ieder kind mag hierop een gebed schrijven voor de kerk in Syrië en deze op de kerk/plaat plakken.

4 1. De kerk in Syrië bestaat nog steeds. De Kerk heeft het moeilijk in de oorlog. Maar de kerk gaat door met het brengen van geloof, hoop en liefde. 2. De kerken in Syrië helpen de mensen in de oorlog. Zo brengt de kerk HOOP. 3. De kerk wil graag iedereen in nood te helpen. In Syrië helpt de kerk christenen én moslims en iedereen die iets anders gelooft. 4. Veel huizen, schoolgebouwen en ziekenhuizen in Syrië zijn kapot gemaakt. De kerk helpt bij het opbouwen van deze gebouwen. 5. Veel mensen in Syrië hebben geen werk meer. De kerk helpt mensen om werk te vinden of om een bedrijfje te starten. 6. Door de oorlog hebben veel gezinnen geen geld meer om school te betalen. De kerk zorgt ervoor dat dat deze gezinnen gratis schoolboeken en schooluniformen krijgen. 7. Door de oorlog kunnen veel kinderen een tijdje niet naar school. Daardoor lopen de kinderen achter bij hun schoolvakken. De kerk zorgt ervoor dat deze kinderen bijles krijgen.

5 8. De kerk deelt voedsel en schoon water uit. Ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. 9. Veel mensen in Syrië of Libanon wonen in kapotte huizen of in tenten. De kerk deelt warme kleding uit, bijvoorbeeld schoenen of een winterjas. 10. Veel ziekenhuizen zijn kapot in Syrië. De kerk helpt door medicijnen te geven aan mensen die ziek zijn. 11. Veel kinderen en jongeren in Syrië hebben trauma s van de oorlog. Daardoor is het voor hen moeilijk om zich te concentreren op school. De kerk helpt de kinderen om te praten over de moeilijke dingen ze hebben meegemaakt. 12. Veel mensen zijn naar Libanon gevlucht, het land naast Syrië. Hier wonen veel kinderen in vluchtelingenkampen. De kerk zorgt ervoor dat kinderen in die kampen naar school kunnen. 13. De kerk organiseert leuke dingen voor kinderen, bijvoorbeeld sport of knutselen. Zo kunnen de kinderen even de oorlog vergeten. 14. In de kerk kunnen mensen samen bidden. Of de kerk kan een plek zijn voor rust.

6

7 Dit is Sara. Ze werkt in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Dit is haar verhaal Sara werkt voor de Grieks-Orthodoxe kerk. Deze kerk is één van de grootste hulporganisaties in Syrië. Dat betekent dat de kerk mensen in nood helpt. En in Syrië zijn er veel mensen in nood! Sara vertelt: Miljoenen Syriërs hebben hun huis verlaten en zijn nu op de vlucht in hun eigen land. Deze mensen wonen bijvoorbeeld in kapotte gebouwen. Ze wonen dicht op elkaar in Syrische steden of in tenten in vluchtelingenkampen. Sara zorgt ervoor dat alle hulp van de kerk bij al deze mensen terecht komt. Soorten hulp De kerk biedt verschillende soorten hulp: medicijnen, voedsel, water, onderdak. Ze helpen bij het herbouwen van scholen en ziekenhuizen, en ze delen schoolmaterialen uit aan kinderen. Ze hebben keukens waar ze maaltijden maken voor de mensen die gevlucht zijn. Speciaal voor kinderen worden er activiteiten georganiseerd, zoals theater, tekenen, handwerken en psychologische ondersteuning. Sara vertelt: Sommige kinderen hebben nooit iets anders meegemaakt dan oorlog! Het is dan erg moeilijk voor kinderen om te leren, omdat ze steeds moeten denken aan de moeilijke dingen die ze hebben gezien. Wij helpen hen daarbij. God beschermt Natuurlijk is het werk in Syrië gevaarlijk. Sara houdt dit werk vol door God te vragen om haar te beschermen. Sara vertelt: Laatst vielen er nog vier granaten in de straat tegenover mijn kantoor en op het dak van de kerk naast ons. Maar ik voel me veilig, omdat ik geloof dat de Heer over mij waakt. Ik wil een discipel van Jezus zijn en in Zijn voetsporen wandelen. Daarom wil ik de mensen in nood helpen. Hoop De hulp van de Grieks-Orthodoxe Kerk komt terecht bij duizenden mensen in Syrië. Sara vertelt: De meeste mensen die wij helpen, willen in Syrië blijven. Ze willen niet vluchten maar ze willen hun eigen land weer kunnen opbouwen. En er gebeuren al veel mooie dingen. Er zijn scholen die weer worden opgebouwd, huizen die worden opgeknapt, of mensen krijgen een operatie waardoor ze weer herstellen van hun verwondingen. Al deze dingen geven weer hoop. En hoop is het belangrijkste dat we kunnen geven.

8 Vragen: Wat vind je van dit verhaal? Zijn er dingen die je niet begrijpt? Voor welke mensen is de hulp die de kerk van Sara geeft? Welke verschillende soorten hulp geeft de kerk van Sara? Sara s werk is soms moeilijk of gevaarlijk. Hoe houdt zij haar werk vol? Sara zegt: Hoop is het belangrijkste wat we kunnen geven. Wat bedoelt zij daarmee? Wat vind je van deze uitspraak?

9 Dit is aartsbisschop Boulos van de Syrisch-orthodoxe kerk in Libanon. Zijn kerk vangt veel mensen op die gevlucht zijn uit Syrië. Het land Libanon ligt namelijk naast Syrië. Veel vluchtelingen kloppen bij de kerk aan. Dit is het verhaal van Boulos Bisschop Boulos zit achter zijn houten bureau. Hij slaakt een diepe zucht. Op dit moment zorgt zijn kerk voor driehonderd Syrische gezinnen die zijn gevlucht. Dat is soms best moeilijk voor de kerk. De meeste Syrische mensen die naar Libanon zijn gevlucht, wonen nu aan de rand van de stad. Maar niet in gewone huizen. Het lijkt daar wel op een heel dorp van zelfgebouwde tenten en hutjes. Vluchtelingen die christen zijn, bedenken natuurlijk dat ze kunnen aankloppen bij de kerk. Ze vragen dan de kerk van Boulos om hulp. Bisschop Boulos vertelt: We laten onze kerkgenoten niet als bedelaars in tenten wonen. Dat zou ik met mijn eigen broer toch ook niet doen? De kerk van Boulos wil de vluchtelingen uit Syrië helpen. De mensen komen met lege handen. Het stel kleren dat ze aan hebben, is vaak het enige dat ze hebben, vertelt Boulos. We moedigen christenen uit onze kerk aan om vluchtelingen uit te nodigen in huis, of om kleren of eten te geven. Als christenen zijn we tenslotte familie van elkaar. Overal om Libanon heen is er oorlogsgeweld. In Syrië worden er kerken gebombardeerd. Boulos is blij dat zijn kerk er nog steeds is. Midden in het geweld van de oorlog, wil ik geloof houden in de toekomst, vertelt Boulos, en we gaan door met het bouwen van kerken en scholen. Dat heeft de kerk altijd al gedaan in de geschiedenis. Op dit moment bouwt hij aan een opvanghuis voor ouderen en vluchtelingen. Omdat de meeste gezinnen uit Syrië alles kwijt zijn, is er wel heel veel hulp nodig. Dat vraagt veel gastvrijheid van de mensen in Libanon. De kerken moeten zelf de kosten betalen voor het opvangen van Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen die aankloppen bij kerken, krijgen namelijk geen geld meer van andere hulporganisaties. Bisschop Boulos en zijn kerk moeten alles delen wat ze hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Zelf slaapt Boulos regelmatig slecht door alle zorgen die hij hierover heeft. Maar zegt hij, ik stuur niemand die vraagt om hulp met lege handen weg.

10 Bisschop Boulos vraagt of de kerk in Europa misschien ook wil meehelpen door geld te geven aan de kerk in Libanon. Maar ik houd niet van bedelen, zegt hij er meteen achteraan. Vragen: Wat vind je van dit verhaal? Zijn er dingen die je niet begrijpt? De bisschop Boulos en zijn kerk helpen veel vluchtelingen uit Syrië. Waarom is dat best moeilijk voor de kerk? Boulos zegt: Als christenen zijn we familie van elkaar. Wat vind je van deze uitspraak? Wat vind je van de vraag van Boulos aan het einde van het verhaal?

11

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Er zijn wereldwijd 65 miljoen

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen.

Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Gezinsmoment week 5: Schijn jouw licht! Doel: de kinderen leren hoe ze hun licht kunnen laten schijnen. Wat heb je nodig? Een zak waxinelichtjes (of nog veiliger voor de kleintjes: LED-waxinelichtjes,

Nadere informatie

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.)

Social media. SPEL TELEGRAM (10 min.) Social media Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: actieve spellen, Spellen binnen Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd Tijdsduur: 55 min. Bron: Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Zendingswerk? Lekker belangrijk! Driebergen, november 2015

Zending wereldwijd. Zendingswerk? Lekker belangrijk! Driebergen, november 2015 Zendingswerk? Lekker belangrijk! Vindt u dat je het Evangelie ook kunt doorgeven door er te zijn voor mensen in nood? En vindt u dat wij van christenen uit een andere cultuur kunnen leren? Deze en andere

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

proefprogramma 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen

proefprogramma 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen 2015-2016 stay steady samen je geloof verdiepen Stay Steady is een van de clubconcepten uit de verdiepende jaarlijn van Youth for Christ. Samen met Rock Steady (voor de leeftijd van 11-13) en Live Steady

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win!

PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! PROGRAMMA SOCIAL MEDIA DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid Sirkelslag Young Programma social media - Deel en win! 1 Programma SOCIAL MEDIA Deel en Win! Clubprogramma op basis van Rock Solid

Nadere informatie

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Hoofdstad: Regeringsleider: Godsdienst: Taal: Caïro Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Arabisch Egypte in de Bijbel Egypte wordt heel vaak genoemd in de Bijbel. Abraham en de zonen van

Nadere informatie

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016

Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 Informatie top 5 van de Ranglijst Christenvervolging 2016 1. Noord-Korea 2. Irak 3. Eritrea 4. Afghanistan 5. Syrië 1: Noord-Korea Hoofdstad: Pyongyang Taal: Koreaans en Chinees Weetje: In Noord-Korea

Nadere informatie

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden.

Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. THEMA Grenzen DOEL Tieners ontdekken dat grenzen er zijn om duidelijkheid te geven en bescherming te bieden. GROEPSDOEL Tieners verwoorden welke grenzen ze lastig vinden. SLEUTELBIJBELTEKSTEN Genesis 2:15-17,

Nadere informatie

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk

Nadere informatie

Meer dan een dak boven het hoofd

Meer dan een dak boven het hoofd Meer dan een dak boven het hoofd Welkom op de 121 e Landelijke Diaconale Dag Landelijke Diaconale Dag: een hoogtepunt! Meer dan een dak boven het hoofd. Geloven in delen. Als het diaconale werk in het

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem

Zending wereldwijd. Driebergen, januari 2015. GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem GZB-dag 2015: op 13 juni in Gorinchem De GZB-dag wordt dit jaar op D.V. 13 juni in de Evenementenhal in Gorinchem gehouden. Voor deze nieuwe datum en plaats is gekozen omdat er op het terrein van Hydepark

Nadere informatie

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op

Op verhaal komen. Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op Op verhaal komen Kijk voor een algemene instructie voor contextueel bijbellezen en andere voorbeeld bijbelstudies op www.kerkinactie.nl/ bijbellezen Op verhaal komen Op verhaal komen is een methode van

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Wie inspireert jou? Leeftijd: 13-16 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Over inspirerende (Bijbelse) personen. En hoe kunnen wij een inspiratie zijn?

Nadere informatie

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden G Liefde God, jij en de ander od zegt vandaag tegen ons: heb Mij lief met heel je hart. Dit is het eerste gebod dat Hij geeft. Als we God liefhebben, willen we die liefde uitdelen. Daarom krijgen we nog

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min.

Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min. Gelukkig Nieuwjaar! Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Overige feestdagen Tijdsduur: 1 uur 30 min. Programma over Nieuwjaarsfeesten. Oud en Nieuw... Lekker de

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! ik weet een geheim! Navertelling Marcus 1,40-45 Geheime Genezing! Een man met een

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING april 2005 Deze lessen zijn samengesteld en opgemaakt door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG.

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de   WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. betekenis van deze bijzondere dag. Op dankdag danken we God voor delen met mensen ver weg en dichtbij. DE DANKDAGKALENDER WORDT gebruiken. Naast bewustwording van dankdag

Nadere informatie

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim Hoofdstad: staatshoofd: Godsdienst: Regeringsvorm: Taal: PyongYang Kim Jong-un geen (of toch wel??) dictatuur Koreaans In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

Gevlucht en naar school...(?)

Gevlucht en naar school...(?) Gevlucht en naar school...(?) Op dit moment zijn bijna 70 miljoen mensen op de vlucht. De helft van hen is kind. Veel van deze kinderen kunnen niet naar school of missen een lange tijd onderwijs. Tijdens

Nadere informatie

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon Situatie vluchtelingen Syrië steeds nijpender Er zijn zulke grote tekorten in de hulpfondsen dat Syrische vluchtelingen binnenkort niet langer de meest basale voedselhulp kan worden gegeven. Die conclusie

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld.

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Drs. Janna van der Zand GGD GHOR Nederland Jeugdarts GGD Zuid Limburg Drs. Jean Kuzam Kinderarts (Syrië) Inhoud workshop Voorstellen Asielprocedure

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Om de beurt halen deelnemers nu de briefjes uit de vuilniszak en lezen ze voor. Bespreek wat erop staat.

Om de beurt halen deelnemers nu de briefjes uit de vuilniszak en lezen ze voor. Bespreek wat erop staat. Ik geloof... iets Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: Thema: Geloven en spiritualiteit, Kerk Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Kerk: wat mag weg, wat mag blijven; stellingen; Godsbeeld

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Liefhebben (bijlage) MAANDAG: Opdracht voor de jonge kinderen Knip de hartjes op het werkblad uit, kleur ze en maak er een ketting van of plak ze ergens op. Voor de oudere

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils

Het Leger des. Spreekbeurt over het werk van het Leger des Heils Het Leger des Hoi, ik ben Reddie van het Leger des Heils. Ik laat je zien waarom sommige mensen op straat hulp nodig hebben. Heils voor mensen van de straat Spreekbeurt over het werk van het Leger des

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben?

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben? Cadeautjes geven of krijgen? Intro voor ouders: December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Openingsgebed Met mijn handen samen en mijn ogen dicht, kom ik met U praten, Vader

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

In vuur en vlam. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: gemeentebreed Thema: Pinksteren Tijdsduur: 9 uur en 20 minuten min.

In vuur en vlam. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: gemeentebreed Thema: Pinksteren Tijdsduur: 9 uur en 20 minuten min. In vuur en vlam Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: gemeentebreed Thema: Pinksteren Tijdsduur: 9 uur en 20 minuten min. Pinksteren is één van de wonderlijkste gebeurtenissen

Nadere informatie

ROLOMSCHRIJVING: DE RECHTER

ROLOMSCHRIJVING: DE RECHTER ROLOMSCHRIJVING: DE RECHTER Jullie zitten de zitting voor. Dit betekent dat jullie de tijd in de gaten houden en zorgen dat iedereen aan het woord komt. Ook stellen jullie de juiste vragen om tot een goede

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart?

Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart? 1 2 Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart? Een nieuwe Spaceshuttle spel Het bouwen van een raket met kranten Elk team krijgt een stapel kranten en plakband. Binnen een aantal minuten moet elk team

Nadere informatie

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag.

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Moederdag.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Jezus bidt, roept op tot verbondenheid. In de wereld van vandaag is verbondenheid iets wat onderdruk staat. In plaats van

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie.

Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie. Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit wat de gemeenteraad is. En wat kiezen is. En hoe stemmen gaat.

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor de SIEN-dienst op zondag 6 november 2016 Thema: Dank je wel! Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 15.00 uur Pianist: Henk Dubbink Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

Bijbelstudies Vluchtelingen

Bijbelstudies Vluchtelingen Geschreven door Marike Blok In opdracht van: 2 Inleiding Meer dan 60 miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht. Velen van hen zijn gevlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Grote groepen mensen

Nadere informatie

Op weg naar The Passion

Op weg naar The Passion Op weg naar The Passion Leeftijd: 16-25 jaar Soort bijeenkomst/werkvorm: programma en vesper Thema: Weg, waarheid en leven Tijdsduur: drie keer een uur Auteur: Dorien Keus, JOP The Passion is inmiddels

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Mededelingen Aanvangslied NLB.288 Goedemorgen, welkom allemaal - Orgel Goedemorgen, welkom allemaal ik met mijn en jij met jouw verhaal. Lachen, huilen,

Nadere informatie

Harvest Global Network HANDLEIDING

Harvest Global Network HANDLEIDING Harvest Global Network HANDLEIDING Demonstreer Jezus! Houd een lijst bij en bid voor hen. Ga en los hun nood op. Neem ze mee in het discipelschap traject. 2 Inhoud Missie 3 Visie 4 Persoonlijke groei 5

Nadere informatie

We wensen je veel succes en plezier bij de organisatie van de PrayerNight!

We wensen je veel succes en plezier bij de organisatie van de PrayerNight! Je hebt het voornemen om een PrayerNight te organiseren: super! We worden warm van mensen die het verlangen hebben om samen met en voor anderen te bidden. Maar hoe organiseer je nu zo n PrayerNight? Daarmee

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen?

Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen? Waarom hebben rijkere mensen minder kinderen? Voordat je aan de opdrachten begint is het de bedoeling dat je eerst het filmpje bekijkt over Acatsya uit Kirgizië (bron 1). Kirgizië is een land in Centraal-Azië.

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie

Bijbelstudies VLUCHTELINGEN

Bijbelstudies VLUCHTELINGEN Bijbelstudies VLUCHTELINGEN Geschreven door Marike Blok In opdracht van samenwerkende organisaties Noodhulpfonds Vluchtelingen: 1 Inleiding Meer dan 60 miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht. Velen

Nadere informatie

Wij menen het! Vertel de leerlingen dat je een brief hebt gekregen van een aantal onderzoekers die hulp nodig hebben.

Wij menen het! Vertel de leerlingen dat je een brief hebt gekregen van een aantal onderzoekers die hulp nodig hebben. Action 2015 3de graad Voor je begint Wij menen het! Verdeel het bord in 2 Print de brief van de onderzoekers Print het verhaal van Samuel of toon het op het smartboard Print de probleemkaartjes en knip

Nadere informatie

breder langer dieper hoger

breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger Tien bijbelstudies met portretten uit Gods wereldwijde kerk Iwan Dekker & Mathilde Schouwstra Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie kinderen op de vlucht 1. Vluchten doe je niet zomaar 3 2. Check de cijfers over kinderen op de

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 LESBRIEF GROEP 7 + 8 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8

Voorbereiding post 1. Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8 Voorbereiding post 1 Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Hoe ik paddenstoel word, voor groep 5, 6, 7 en 8. Inhoud:

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, erbij horen, Jezus Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, erbij horen, Jezus Tijdsduur: 60+ min. Iedereen hoort erbij! Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, erbij horen, Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de plaats die kinderen hebben in de Bijbel. Zij horen erbij! Doelen van de bijeenkomst:

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk Verliefd, en dan... Leeftijd: 12-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Liefde, Seksualiteit Tijdsduur: 1 uur 40 min. Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje

Nadere informatie

God in Nederland - Ben jij een vreemde eend?

God in Nederland - Ben jij een vreemde eend? God in Nederland - Ben jij een vreemde eend? Leeftijd: alle leeftijden, 8-12, 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: rustige spellen, gespreksvormen Thema: Catechese, Groepswerk,

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019 Collecte zondag 5 mei 2019; Bevrijdingsdag 1 e collecte is bestemd voor Kerk in Actie (Noodhulp) Kerk zijn in oorlogstijd, Syrië Op 5 mei vieren we in grote dankbaarheid onze vrijheid. Het is bijzonder

Nadere informatie

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is Landen Groep 5 t/m 8 ZENDING IN ECUADOR Waar ligt Ecuador? Deze lesbrief gaat over Ecuador. Zoek het land maar eens op in de atlas. Ecuador ligt in het werelddeel Het grenst aan de landen en Waar komt

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven'

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel Welkom en mededelingen Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 2. Wij delen met jou en met

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Zaterdag 12 mei 2018 Nu Hemelvaartsdag

Nadere informatie

Bekende bijbelse verhalen

Bekende bijbelse verhalen Categorie Bijbel Aantal deelnemers 6-20 personen Leeftijd 12-16 jaar Duur / aantal bijeenkomsten Een bijeenkomst van 1,5 uur Auteur Hanna Oosterlee KORTE BESCHRIJVING De Bijbel staat vol met verhalen.

Nadere informatie