informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool"

Transcriptie

1 informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

2 Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation? Dan helpen we je graag verder om het tot een succes te maken. We zetten de informatie over ons werk voor je op een rij en geven je tips voor een goede spreekbeurt. We gaan natuurlijk niet alles voor je uittypen :-), want jouw leerkracht wil vast graag weten hoe jij zelf je informatie verzameld hebt. Maar we geven je graag een eerste aanzet. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd even aan mailtje sturen. Veel succes! Arry Wegdam

3 Over Wereldfoundation Wij een huis, zij een huis. Dat is het idee achter Wereldfoundation. Want terwijl wij in een stevig huis wonen met een dak om ons te beschermen tegen de regen en verwarming om ons te beschermen tegen de kou, hebben veel anderen dat niet. In Banglasdesh zijn vele duizenden kinderen die in armoede leven. Vaak wonen ze in kleine hutjes of huisjes die niet stevig genoeg zijn. Als er dan stormen komen of overstromingen (en die zijn er vaak in Bangladesh), dan raken de huizen zwaar beschadigd. Wereldfoundation doet hier iets aan. Wij helpen mensen aan een nieuw huis. Dit doen we door acties te houden om daarmee geld in te zamelen en mensen te vragen om anderen te helpen. Op deze manier zijn al meer dan 3000 huizen gebouwd en hebben vele gezinnen een nieuwe kans gekregen. Een nieuw huis zorgt ervoor dat mensen zich veiliger voelen. En omdat ze zelf betrokken zijn bij het plan voor een nieuw huis voelen ze zich ook verantwoordelijk. Dat is goed voor hun eigenwaarde. De bescherming van een stevig huis is ook de basis voor een betere gezondheid. Samen met andere hulporganisaties proberen we gezinnen op allerlei manieren te helpen om een beter leven op te bouwen. Want als mensen een huis en werk hebben en de kinderen kunnen onderwijs volgen, dan is er meer stabiliteit en meer kans op een veelbelovende toekomst! Het leuke is: Doordat jij een spreekbeurt doet, help jij ook mee! Door aandacht te vragen voor de problemen van de mensen in Bangladesh en te vertellen hoe Wereldfoundation hierbij helpt, worden steeds meer kinderen en volwassenen betrokken bij ons werk. Dus nogmaals heel erg bedankt!

4 Een spreekbeurt houden Hieronder geven we je een aantal tips voor het houden van een spreekbeurt. Is je spreekbeurt klaar? Lees de lijst dan nog eens door om te checken of je aan alles hebt gedacht. 1. Verzamelen van informatie Een goede spreekbeurt begint met het verzamelen van informatie. Kijk daarvoor op of Ook via Google en Youtube kun je natuurlijk van alles vinden over Bangladesh en over Wereldfoundation. 2. Orden de informatie Op de volgende bladzijde hebben we een overzicht gemaakt van onderwerpen waar je aandacht aan kunt geven. Kies uit welke onderwerpen je belangrijk vind om te vertellen en maak een eerste opzet. Wat wil je als eerste vertellen, wat daarna en waarmee wil je afsluiten 3. Gebruik van foto of video Je hebt vast een scherm of digibord in de klas waarop je iets kunt laten zien. Dat is mooi. Want via onze websites kun je best veel foto- en videomateriaal vinden. Dit kun je gebruiken bij je spreekbeurt. Maar vergeet niet dat het vooral belangrijk is dat jij enthousiast vertelt! Dus als je iets laat zien, moet je ook even bedenken hoe je het aankondigt of presenteert. 4. Maak er je eigen verhaal van Bedenk je eigen teksten. Maak er dus vooral een eigen verhaal van, waarin je de belangrijkste dingen op een heldere manier vertelt. Gebruik daarbij woorden die iedereen in de groep kan begrijpen. Zijn er toch moeilijke woorden? Leg ze dan even uit. 5. Oefen van te voren Een goede spreekbeurt is goed voorbereid. Oefen thuis hardop. Misschien is er wel iemand die even publiek kan spelen terwijl jij de spreekbeurt oefent. Zet de belangrijkste dingen die je wilt zeggen voor jezelf op een rijtje.

5 Wat kun je vertellen? Je kunt natuulijk heel enthousiast beginnen met vertellen, maar hoe voorkom je dat je iets vergeet? Dat doe je door je spreekbeurt in een paar onderwerpen te verdelen. Kijk hieronder maar even welke jou het meest aanspreken. Bangladesh Als je iets vertelt over Wereldfoundation kun je niet om Bangladesh heen. Dat is de plaats waar we momenteel het meest werken. Armoede, onrust, ziekten en natuurrampen zorgen in dit land voor veel problemen. Vertel er iets over. Hulpverlening Wereldfoundation helpt mensen. Dat doen we niet zomaar. Samen met andere hulporganisaties denken we goed na. Wie kunnen we het beste helpen? En hoe kunnen we mensen zo helpen dat het ook na vele jaren nog effect heeft? Mensen helpen is samenwerken. Mensen hebben eigenlijk veel meer nodig dan alleen een huis. Kun jij je klasgenoten er over vertellen? Huizenbouw Het belangrijkste wat Wereldfoundation doet is huizen bouwen. Dit doen we samen met de mensen in Bangladesh zelf. Ze betalen er zelfs aan mee. Zo zijn de nieuwe bewoners heel erg betrokken en ook zelf verantwoordelijk. Samen bouwen we aan een nieuwe toekomst voor een gezin. Want een nieuw huis geeft mensen veiligheid en een basis om vanuit te werken en te leven. Het geld dat het huis kost betalen ze beetje bij beetje weer terug. Met dat geld kunnen we weer nieuwe gezinnen helpen.

6 Kinderen zonder huis Hoe zou jij het vinden als je geen huis meer had? Of dat je steeds ziek zou zijn, omdat er geen gezonde voeding is en het koud en nat is? En zonder school? Zou je dan nog wel genoeg leren? Denk er over na en vertel je klasgenoten alles. Een huis voor 1000,- Wist je dat een huis in Bangladesh veel goedkoper is dan in Nederland? Voor maar 1000,- kan een keurig nette stenen woning gebouwd worden. Voor dat geld heb je in Nederland alleen maar de voordeur! Voor ons is het een bedrag dat met een goede inzet en een aantal mensen prima in te zamelen is. Acties en evenementen In ons land vinden we het heel gewoon om een goed huis te hebben. We vergeten vaak zomaar dat er heel veel mensen in de wereld geen huis hebben. Daarom vertelt Wereldfoundation op allerlei manieren het verhaal van de huizenbouw in Bangladesh en moedigen we mensen aan om mee te helpen. Dit doen we door acties die mensen zelf ook leuk vinden. Zoals het evenement Fiets / loop voor een huis. Daarbij gaan mensen de uitdaging aan om de Galibier, een berg in Frankrijk, op te fietsen of te lopen. Voor deze sportieve prestatie laten ze zich sponsoren. En ook kinderen kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan Ik... voor een huis, waarbij kinderen via school op allerlei leuke manieren geld inzamelen. Van al dat geld kunnen heel veel huizen gebouwd worden. Ambassadeur: Bauke Mollema Houd je van sport? Dan ken je vast de naam van Bauke Mollema. Hij is de beste wielrenner van Nederland. En hij is ambassadeur van ons evenement Fiets voor een huis. Dat betkent dat hij als bekende Nederlander meehelpt om het werk van Wereldfoundation bekend te maken. Als wielrenner weet hij als geen ander wat voor prestatie het is om een grote berg op te fietsen. Wij zijn blij met zo n ambassadeur! Op ons YouTube-kanaal vind je een video waarin Bauke Mollema zelf uitlegt waarom hij het werk van Wereldfoundation ondersteunt.

7 Bangladesh voor 50 prostituees India subtotaal: voor 50 jongeren 284 subtotaal: = RESULTAAT 3147 HUIZEN

8 LInks Meer informatie vind je op de volgende websites: Foto s en video s vind je op: Schoolpakket: Ik... voor een huis Jouw school kan ook een actie houden voor Wereldfoundation. Speciaal voor basisscholen hebben we een lespakket gemaakt, waarin precies staat hoe je een goede actie kunt houden. De grote vraag is: Wat wil jij doen voor een huis? Vertel jouw leerkracht over dit Schoolpakket en doe als school mee met Ik... voor een huis. Hij/zij kan het pakket aanvragen via

9 Om uit te delen Wil je de kinderen uit jouw groep verrassen met een leuke sticker als herinnering aan jouw spreekbeurt? Geef dan via onze website door hoeveel kinderen er in jouw groep zitten met je adresgegevens erbij. We sturen je dan zo spoedig mogelijk een setje stickers gratis toe.