VRIJEN ZONDER 'ECHTE' SEKS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRIJEN ZONDER 'ECHTE' SEKS"

Transcriptie

1 VRIJEN ZONDER 'ECHTE' SEKS Als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan met zoenen, wil je op een dag misschien verder gaan met iemand. Niet dat je daar haast mee hoeft te maken, trouwens. Zeker als je nog jong bent, kun je ook prima samen met iemand zijn of verkering hebben zonder dat je echt met elkaar gaat vrijen. Als je weet dat je nog niet verder wilt gaan, zeg dit dan duidelijk tegen de ander. Zo voorkom je misverstanden. Als het goed is, ga je alleen verder als je allebei voelt dat je daar aan toe bent. Daarvoor kun je naar je gevoel luisteren, maar vergeet ook niet om je verstand te gebruiken. Als je verliefd bent, kun je namelijk gemakkelijk ook te snel gaan, waar je dan later weer spijt van kunt krijgen. Intiem zijn met iemand maakt je namelijk ook kwetsbaar. Stap voor stap Oefentijd Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren (75%) volgens een vast patroon ervaring met seks opdoen: eerst zoenen, dan strelen op de kleren, dan strelen onder de kleren, dan naakt vrijen en tot slot geslachtsgemeenschap (neuken). Voor het opdoen van deze ervaringen nemen ze vaak uitgebreid de tijd: de gemiddelde tijd tussen het moment dat iemand voor het eerst (tong)zoent en de eerste keer dat hij of zij met iemand naar bed gaat, is ruim twee jaar. Toch zijn er ook jongeren (25%) die wel ervaring met geslachtsgemeenschap (neuken) hebben, maar niet met zoenen, strelen of ander vrijen. Het blijkt dat deze jongeren minder goed durven te zeggen wat ze wel of niet willen bij seks. Het lijkt er op dat een lange oefentijd er voor zorgt dat jongeren duidelijker kunnen voelen wat ze wel en niet willen. Rustig de tijd nemen is dus zeker een aanrader. Ontspannen Om echt te kunnen genieten van knuffelen en vrijen, is het belangrijk dat je je goed kunt ontspannen. Masseren is een heerlijke manier om te ontspannen. Het is ook een fijne manier om elkaars lichaam te leren kennen zonder per se seksueel bezig te zijn. Masseer daarom zo vaak als mogelijk elkaars schouders, voeten of rug. Je kunt dat doen met een muziekje op of gewoon terwijl je wat kletst. Misschien vind je het in het begin gek om het voor te stellen, maar als je het vaker bij elkaar doet, weet je op een gegeven moment niet beter. Zeker als je voelt dat de ander wat gestrest is door iets, kan het heel fijn zijn als jij vraagt: Zal ik je schouders even masseren? Door het haar strelen kan ook heel lekker zijn. Of verwen elkaar met zo n heerlijk hoofdmassageapparaatje.

2 Actie!!? Ook al houd je allebei je kleren aan als je elkaar zoent en aanraakt, toch kun je daar al heel opgewonden van raken. Door die opwinding word je mogelijk steeds actiever en ga je steeds meer doen. Toch hoeft dat niet per se. Het kan ook heel fijn zijn om met kleren aan naast elkaar te liggen op je zij, elkaar aan te kijken en alleen maar te genieten van alle opwinding en warmte die door je lijf stroomt. Op die manier wen je jezelf aan om ook zonder veel actie of stimulering veel te voelen. En dat kan je ervaringen later weer nog specialer en dieper maken. LIEFDES-SHOT NR 3 Ga met je ruggen tegen elkaar zitten en geef elkaar gelijktijdig een massage met je rug. Zonder handen dus! Als je wilt, kun je jezelf op een gegeven moment op je zij laten vallen en liggend doorgaan. Have fun! Huid op huid En dan komt er mogelijk een moment dat ook heel graag naakt samen wilt zijn. Kijk goed of je dat echt wilt. Met het uitdoen van kleren ga je weer een stap verder en kom je nog dichter bij elkaar. Dit kan de ervaring fijner en intenser maken, maar het maakt je ook kwetsbaarder. Daardoor kan het ook sneller vervelend worden. Mogelijk ga je ongemerkt toch verder dan je eigenlijk zou willen. Als je bijvoorbeeld weet dat je voorlopig nog niet met iemand naar bed wilt (neuken), is het de vraag of het zo slim is om naakt samen te zijn. Doe het dus alleen als je zeker weet dat je het wilt, als je je veilig en fijn bij de ander voelt en als je weet dat de ander jouw grenzen kent en zal accepteren. VRAAGJE Vind jij het moeilijk om nee te zeggen en je grens aan te geven? Hoe komt dat? Waar ben je bang voor? Wat denk je te verliezen? Hoe belangrijk vind je het dat anderen je aardig en leuk vinden? En hoeveel eigenwaarde en zelfrespect heb je? Oefen jezelf steeds weer in het voelen van wat je grens is en in het aangeven van die grens. Dit kun je bijvoorbeeld ook in het contact met vrienden en vriendinnen doen. Vind je het lastig om te zeggen dat je iets niet wilt? Zeg dan wat je wél wilt. Dat klinkt positiever en wordt daarom meestal gemakkelijker door de ander geaccepteerd.

3 Tips & trics? Misschien wil je niks liever dan hier een duidelijke uitleg vinden over wát je bij het vrijen allemaal bij iemand zou kunnen doen. Want: wat vinden jongens lekker dan? Of: wat vinden meisjes fijn? Tja, hoe meer je er over nadenkt, hoe meer bla bla mind er is, hoe lastiger het wordt. Volg dus maar zo veel mogelijk je gevoel en vertrouw op je intuïtie. Laat je in het begin ook niet leiden door de pornobeelden die je wellicht eerder gezien hebt. Het kán dat de ander dat ene heel leuk vindt, maar het kan ook een enorme turn-off worden.. Voel wat je voelt in je eigen lijf en kijk of je dat duidelijk kunt maken. Probeer je tegelijkertijd ook af te stemmen op de ander. Welke signalen geeft hij of zij? Vraag desnoods hoe de ander het vindt. Denk niet te veel na over wat je allemaal wel en niet zou kunnen doen of wat de ander wel en niet bij jou zou moeten doen. Wees gewoon met je aandacht in het moment aanwezig en zie wat er tussen jullie ontstaat. Hoe doen we het safe? Gewoon maar zien wat er ontstaat betekent overigens niet dat je onveilig zou moeten vrijen. Op dat punt heb je je praktische mind wel degelijk nodig! Het moment vóórdat er kleren uit gaan, is het beste moment om het onderwerp safe seks aan te snijden. Misschien vervelend, afleidend of gênant maar wel heel belangrijk. Ervan uitgaande dat jullie elkaar eerst nog wat gaan ontdekken voordat je echte seks (gemeenschap) gaat hebben, zijn de soa s (seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel geslachtsziekten) als eerste belangrijk. In het contact tussen sperma, speeksel, bloed of vaginaal vocht kunnen soa s worden overgebracht. Contacten tussen mond en geslachtsdeel of tussen de geslachtsdelen, zijn dus niet safe. Als je nog nooit met iemand seksueel contact hebt gehad, kun je geen soa hebben. Maar als je eenmaal een keer met iemand orale seks (met je mond het geslachtsdeel van de ander aanraken) of gemeenschap zonder condoom hebt gehad, is die kans wel aanwezig. Bespreek wat jullie seksuele verleden is en wees hier helemaal eerlijk over. Een soa geeft lang niet altijd klachten, dus je kunt ook iets onder de leden hebben als je nergens last van hebt. Bij twijfel zul je een soatest moeten laten doen, zodat je zeker weet dat je soa-vrij bent! Enkele veel voorkomende soa s zijn chlamidya, herpes genitalis en genitale wratten. De meeste soa s zijn met medicijnen te genezen, maar zijn desalniettemin erg vervelend om te hebben. Het HIV-virus is het virus dat uiteindelijk tot aids kan leiden. Achter in dit boek vind je links naar sites met informatie over soa.

4 Vrijen met haar Voor wie wil geven we hier dan toch enkele aanwijzingen voor het vrijen met een meisje en het vrijen met een jongen Laten we beginnen met háár. Waar te beginnen? Misschien heb je de neiging om bij het vrijen met een meisje te denken dat je al snel ergens tussen haar benen bezig moet zijn. Dat kan, maar het is voor haar niet per se de beste manier om tot grote hoogtes te komen. Meisjes hebben vaak wel wat tijd nodig om zich te ontspannen en om opgewonden te worden. En als jullie net daarvoor ruzie hebben gehad, is het de vraag of het sowieso wel wat wordt die dag Het masseren en strelen van haar hele lichaam is zeker een goed begin en ook de borsten en tepels zijn een belangrijk deel van het meisjes- en vrouwenlichaam. Hier aangeraakt worden, kan bij meisjes en vrouwen een diep gevoel van liefde en verlangen naar seks oproepen. Toch wil dat niet zeggen dat ieder meisje gelijk vol overgave haar borsten en tepels laat aanraken. Heel wat meisjes zijn namelijk onzeker over hun borsten. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of ze wel mooi, stevig of groot genoeg zijn, of dat hun tepels niet vreemd of afwijkend zijn. Doe dus rustig aan en kijk steeds hoe zij het vindt. Je aanrakingen hoeven echt niet de hele tijd gericht te zijn op het vergroten van haar opwinding. Kijk vooral ook wat je kunt doen om haar te laten ontspannen. Lieve woorden kunnen helpen om haar hart nog meer voor jou te openen. Van hieruit ontdek je vanzelf of het meisje méér aangeraakt wil worden en of je ook voorzichtig haar vagina mag gaan ontdekken. En reken maar dat het daar geheimzinnig voelt in het begin. Hou het speels en licht, wees nieuwsgierig en bedenk: ieder meisje heeft zo weer haar eigen wensen en voorkeuren Wil je toch nog wat meer weten over de geheimen van het meisjeslichaam, lees dan het hoofdstuk over meisjes uit deel 1 nog maar eens goed door. TIP: Richt je niet als eerste op de clitoris als je met een meisje vrijt. Waarom niet? 1. Het is niet de beste manier om bij een meisje een diep verlangen naar seks op te wekken. Eerst de rest van haar lichaam aanraken (waaronder haar borsten en tepels), werkt hier beter voor. 2. Als je je al snel helemaal richt op dit kleine, gevoelige orgaan dan zal haar seksuele energie zich minder gemakkelijk over de rest van haar lichaam verspreiden. Gemiste kans dus. 3. Het piekorgasme dat door aanraking van de clitoris kan ontstaan, is maar een klein, lokaal orgasme vergeleken bij alle andere orgasmen die mogelijk zijn. Daarbij is het juist dit orgasme dat een verlies van energie kan geven; in tegenstelling tot de meeste andere orgasmen. Het aanraken van de clitoris is bij voorkeur niet het voorgerecht, maar het toetje bij een vrijpartij. Komt ze wel of komt ze niet? Het krijgen van een orgasme bij een meisje kan soms gemakkelijk gebeuren, maar het kan ook best lang duren en het kan ook heel goed dat het niet gebeurt. Als meisje is het verstandig om niet te doen alsof. Als je daar eenmaal mee begint, kun je vaak niet meer terug. Voor je het weet, ben je iedere keer aan het liegen. Wees gewoon eerlijk als je niet klaarkomt of als je niet goed weet of je bent klaargekomen. Vertel daarbij dan ook of je het belangrijk vindt dat het gebeurt. Misschien wil je er namelijk helemaal niet zo mee bezig zijn. Belangrijk is vooral of je kunt genieten van het vrijen. Een orgasme komt bij de meeste meisjes en vrouwen dan vanzelf op een dag. Sommige meisjes kunnen alleen klaarkomen als ze zichzelf aanraken, omdat de aanrakingen zo nauw komen

5 dat ze niet aan een ander kunnen uitleggen hoe het precies moet. Mocht ze willen klaarkomen, dan moet ze dus zelf even een handje meehelpen tijdens het vrijen! Als je overigens het laatste hoofdstuk uit deel 1 goed gelezen hebt, weet je dat het zogeheten piekorgasme dat door aanraking van de clitoris kan ontstaan, lang niet het diepste is dat een meisje kan ervaren. De vraag is dus eigenlijk hoeveel aandacht je daar aan wilt besteden... LIEFDES-SHOT NR 4 Spreek af om elkaar zo langzaam mogelijk te strelen en te kussen. Doe alles vier keer zo langzaam als anders en kijk hoe je je na tien minuten voelt Spanning weghalen In deel 1 heb je ook kunnen lezen dat een meisje of vrouw ongemerkt spanning in haar vagina kan hebben. Hierdoor kan het van binnen gevoelloos of juist pijnlijk aanvoelen. Als je merkt dat bij een meisje bepaalde plekken in haar vagina gevoelloos of pijnlijk zijn, dan zal je eerste reactie waarschijnlijk zijn om haar daar niet meer aan te raken. Toch kun je haar juist helpen om die spanning beetje bij beetje weg te nemen. Dit kun je doen als je hier allebei voor open staat en als je je echt veilig en fijn bij elkaar voelt. In plaats van je vingers terug te trekken, kun je ze juist ook laten op een plek waar het pijnlijk voelt. Als het meisje het wil, kun je zelfs nog wat extra druk geven. Je doet dat uiteraard vol liefde en aandacht. Het meisje moet proberen zich zoveel mogelijk te ontspannen door goed te ademen en misschien ook wat geluid te maken. Jij kunt je voorstellen dat je de spanning via je vingers laat wegstromen. Doe je dit regelmatig dan kan een meisje gaan voelen dat het van binnen steeds zachter wordt en dat ze hierdoor steeds meer genot kan gaan ervaren. Doe je deze oefening echt een tijdje achter elkaar, dan kan het wel het nodige bij het meisje oproepen. De dagen erna kan ze zich emotioneler voelen. Houd daar dus rekening mee. WEETJE In deel 1 kon je al lezen dat vrouwen ook een 'ejaculatie' (vochtverlies) kunnen hebben. In tegenstelling tot de zaadlozing bij mannen, hebben de tantra en tao hier eigenlijk geen problemen mee. Verschil moet er wezen... Het vocht, ook wel ambrosia of amrita genoemd, wordt zelfs al heilzaam en reinigend gezien. Willen jullie wel eens een experimentje doen? Doe dit dan alleen als het meisje geen maagd meer is. Zorg er eerst voor dat je haar uitgebreid masseert. Zorg vervolgens dat ze opgewonden wordt door haar te strelen en te kussen. Als je ziet en voelt dat ze echt opgewonden is, laat haar dan op haar knieen zitten. Leg dan ook een handdoek onder haar. Maak je van sterkste hand een kommetje met de ring- en wijsvinger omhoog. Breng die voorzichtig in haar. Maak vervolgens een beweging van voor naar achter (dus niet van onder naar boven). Beetje bij beetje kun je deze beweging krachtiger maken. Kijk goed hoe ze reageert. Mocht het pijn doen, dat stop je uiteraard onmiddellijk. Als het lekker is, dan zie je dat vanzelf aan haar. Grote kans dat er een grote glimlach op haar gezicht komt. Bij dit alles verliest ze mogelijk vocht (een beetje of flink veel), wat dus géén urine is. De meeste meisjes en vrouwen die dit overkomt, vinden dit erg lekker. Maar het kan natuurlijk ook dat een meisje niets voelt of er niets aan vindt. Mogelijk is dan nog meer massage nodig om blokkades uit haar lichaam te kneden. Of het is gewoon niks voor haar...

6 Vrijen met hem Het kan dat je als meisje best moet wennen aan dat bijzondere lichaamsdeel dat je zelf niet hebt. Het groeit en krimpt, kan vochtig worden (voorvocht) en als het dan heel lekker wordt, kan er ineens zaad uit komen. Lang niet ieder meisje voelt zich gelijk helemaal op haar gemak met dit alles. Geef dat gewoon de tijd. Op een gegeven moment (maar dat kan soms een tijdje duren...) word je misschien zelfs wel helemaal verliefd op dit deel van zijn lichaam. Rustig aan! Het is goed om te weten dat jongens in de puberteit behoorlijk op springen kunnen staan en dat een piekorgasme met zaadlozing snel gebeurd kan zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan ook dat een jongen daardoor zijn zin verliest en dat de vrijpartij vervolgens ten einde is. De meeste jongens (en meisjes) vinden het leuker als ze niet te snel klaarkomen zodat er veel tijd is om te genieten. Dit betekent dat jouw aanrakingen zeker lekker mogen zijn, maar nog niet te snel té lekker. Kijk hem regelmatig aan en kijk naar de reacties op zijn gezicht. Vraag hem of hij het wil aangeven als het bijna te lekker wordt, zodat jij het dan weer even rustiger aan doet. Als je trouwens geluk hebt, heeft hij in zijn eentje al geoefend om zijn orgasme uit te stellen en kost hem dat misschien niet eens zo veel moeite. Om het niet te snel té lekker te maken, is het verstandig om niet alleen maar zijn geslachtsdeel, maar zijn hele lichaam aan te raken. Masseer zijn billen, benen en voeten eens stevig, sabbel op zijn tepels of geef hem een hoofdhuidmassage. Je aanrakingen hoeven echt niet allemaal gericht te zijn op opwinding. Laat hem juist ook wennen aan ontspanning. Ja maar, wat dan? Misschien denk je: ja, maar wát doe ik dan precies bij hem? Aftrekken, pijpen, stevig, zacht hoe hóórt het dan? Tja, daar bestaan dus geen recepten voor. Het handigst is daarom gewoon om je gevoel te volgen en te checken hoe hij het vindt. Mogelijk vertelt hij zelf wat hij fijn vindt en kun je dat uitproberen. Maar het kan ook dat jij dingen bedenkt waar hij zelf nog nooit op was gekomen (of nooit bij heeft gekund). Het kan ontzettend belangrijk lijken om het juiste te doen. En pornobeelden zijn daarbij voor veel jongeren een voorbeeld, een maatstaf (zo hoort het). Niet dus. Vertrouw op je eigen creativiteit en zorg vooral dat jullie het samen fijn hebben. Oepsie.. Het kan gebeuren dat een jongen in het begin al bij een kleine aanraking klaarkomt. Als dat gebeurt, laat dat dan nog niet het einde van het spel zijn. Het kan betekenen dat hij misschien even een pauze nodig heeft, maar daarna kan hij heus gewoon weer verder. Doet hij dat regelmatig niet en heeft hij dus na zijn orgasme nooit meer zin in contact of om jou aan te raken, vraag je dan af of je wel met de juiste jongen bent. Relax Een jongen kan bij seks best vaak het gevoel hebben dat hij van alles móet, dat hij de leiding moet nemen, dat hij iets moet presteren, dat hij een erectie moet hebben, dat hij niet te snel klaar mag komen, dat hij jou moeten laten klaarkomen etc. etc. Jij kunt hem laten voelen dat er helemaal niets moet en dat bijvoorbeeld ook een slappe penis helemaal de moeite waard is. Weet ook dat heel wat jongens onzeker over hun geslachtsdeel zijn: is tie wel groot genoeg, is tie niet te krom, is de voorhuid niet te krap of te lang, vindt de ander hem wel oké... Liefkozende en bewonderende woorden, strelingen en kusjes zullen hem goed doen.

7 TEGENVALLERTJE? Met iemand vrijen is in het begin meestal super spannend. Je ontdekt allemaal nieuwe dingen en nieuwe gevoelens in jezelf. Toch is het heus niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kan zelfs dat het je een beetje tegenvalt en dat je het maar een zweterig en plakkerig gedoe vindt waar je je onhandig en ongemakkelijk bij voelt. Weet dat je hierin niet de enige bent. Als je dit gevoel vaker hebt, zonder dat je er ook om kunt lachen, kijk dan of dit wel is wat je nu echt wilt. Ben je met de juiste persoon de dingen aan het doen die je graag wilt doen? Zo nee, waarom doe je het dan? Samensmelten Ook al heb je nog geen echte seks (neuken, gemeenschap) samen, toch kun je in het samenzijn soms het gevoel hebben alsof je met elkaar samensmelt. Als je je voorstelt dat jullie lichamen als het ware één lichaam zijn, dan kan dat wat jij voelt en wat de ander voelt steeds meer samenkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook heel veel lekkere gevoelens hebben op het moment dat je geslachtsdeel helemaal niet wordt aangeraakt. LIEFDES-SHOT NR 5 Stel je voor dat je muzikant bent en de ander jouw instrument is. Laat hem of haar op de rug liggen, het liefst zonder kleren aan. Tik, fluit, trommel en strijk op zijn of haar lichaam op het ritme en de muziek die je in je hoofd laat klinken. Sluit je ogen en laat je helemaal gaan. Eindig met een knuffel en wissel dan. Massage Als je intussen ook naakt met elkaar vrijt, is het een grote aanrader om elkaar regelmatig bloot te masseren. Ieder mens heeft behoefte aan aanraking van de huid en het is goed om die niet alleen met seks te bevredigen. Massage wekt het liefdeshormoon oxytocine op, zowel bij degene die gemasseerd wordt als bij de masseur. Dit hormoon versterkt de band tussen twee mensen. Massage ontspant je en die ontspanning komt je op allerlei manieren ten goede. Elkaar naakt masseren kan bijvoorbeeld: heel zacht met grote veren of pluimen wandelend met je vingertoppen met zachte druk stevig met je knokkels (vuist maken en dan met de bobbels aan de bovenkant masseren) met lange strelingen van je vingers en alles wat je zelf kunt bedenken of al doende ontdekt

8 Als je op de huid masseert, gebruik je wat massageolie. Ga wel op een grote handdoek liggen zodat je beddengoed niet vet wordt. Hele prettige olie is druivenpitolie. Met deze olie kun je ook de geslachtsdelen masseren, iets wat met de meeste andere massageoliën niet kan. Want de geslachtsdelen kun je in de massage natuurlijk meenemen. Check wel bij elkaar of je dit wilt, zowel voordat je begint, als tijdens de massage.

9 Achteraf Hoe je je na een vrijpartij voelt, is een goede graadmeter voor jezelf. Heb je regelmatig een katerig en niethappy gevoel na het vrijen? Vraag je dan af waar dit gevoel vandaan komt. Wat hebben jullie gedaan? Wat vond jij daarvan? Wil je echt wel graag samen zijn met die ander? Luister je wel goed naar je eigen gevoelens? Neem je gevoel serieus en kijk wat je van deze ervaring kunt leren. Ik was 20 en ging op date bij een 30-jarige jongen. Het was eigenlijk best saai, maar ik wilde niet lullig doen door zomaar weg te gaan. We bekeken foto s van hem (saai ) en hij stelde voor om zijn hoogslaper in te kruipen. Ik dacht het kan geen kwaad en kroop erbij. Hij kleedde me uit en ik dacht ach, waarom ook niet. Hij had geen stijve, maar hij zei dat dat kwam omdat hij net gegeten had. Hij rolde naakt met zijn lichaam over me heen en ik zei Ik heb geen anticonceptie, dat je dat weet. Hij ging door. En opeens voelde het toch alsof hij in me kwam. Maar ik wist het niet zeker. Ik zei, Hè, wat doe je nu? Hij zei: Oh, sorry, maakte nog een paar bewegingen in me en ging er weer uit. s Ochtends, na wat uurtjes slaap, gebeurde nog eens keer precies hetzelfde!! Met als enige rampzalige verschil dat hij nu ook nog eens klaarkwam. En dan OOK nog eens zei O, ik voelde het niet eens. Ik baalde in stilte en vloog tien minuten later naar de apotheek om de morningafterpil te halen. Ik schaamde me er eigenlijk voor. Pas een week later vertelde ik het aan een vriendin en moest ik huilen. Het was echt een nare ervaring, maar ik heb er van geleerd veel eerlijker te zijn over wat ik ZELF wil als ik met een jongen ben. WEETJE Elkaar masseren is een heerlijke manier om te genieten, elkaars lijf te ontdekken en te ontspannen. Heb je geen verkering en wil je toch gemasseerd worden? Er zijn professionele masseurs en masseuses die massages aanbieden, zodat je als je het geld hebt ook zonder geliefde aan je trekken kunt komen. Maar ja, hoe vind je iemand die aanbiedt wat jij wilt? In de meeste sauna's kun je 'gewone' massages krijgen en ook hebben veel mensen een praktijk aan huis. Misschien ken je wel iemand die dat doet. Sommige massages zijn met kleren aan, maar als je met olie gemasseerd wil worden natuurlijk niet. Je bent dan bloot of met ondergoed aan, maar er ligt altijd een handdoek over de delen die niet gemasseerd worden. Op andere plekken worden ook 'tantra massages' aangeboden. Hierbij wordt eventueel ook je geslachtsdeel aangeraakt. Maar let op, er zijn verschillende soorten tantrische massages. Sommige masseurs/masseuses raken misschien wel je geslachtsdeel aan, maar hebben daarbij niet per se de bedoeling om je seksueel te prikkelen en je naar een hoogtepunt ('happy ending') te brengen. In andere gevallen is dat wel een optie. Over het algemeen is de regel wel: zij raken jou aan en jij niet hen. Dit is dan ook gelijk een verschil met een bezoek aan een prostituee (hoer of gigolo). VIDEO Jongens, kijk uit als de masseuse vraagt of je nog een 'happy ending' wil... (let op: klik niet op de reclames als je niet in allerlei spam en andere ellende terecht wilt komen)

10 En het gebeurt maar niet Het kan allemaal zo logisch en vanzelfsprekend lijken. Op een dag word je verliefd op iemand en hij of zij ook op jou. Je gaat zoenen en van daaruit ga je wat vrijen totdat je op een dag klaar bent voor de eerste keer... Toch gaat het bij lang niet iedereen zo. Er zijn genoeg jongeren die er al tijden van dromen om met iemand te zoenen, om seks te hebben met iemand en toch komt het er maar niet van. Misschien speelt dit eerder bij jongens dan bij meisjes. Als meisjes namelijk bij een jongen laten doorschemeren dat ze wel seks willen, gaat een jongen daar vaak wat sneller op in dan wanneer het omgekeerd is. Meisjes zijn gemiddeld wat terughoudender en een jongen die duidelijk aan een meisje laat merken dat hij wel met haar wil vrijen, heeft dan ook best een kans om een blauwtje te lopen (oftewel: afgewezen te worden). Graag willen vrijen of seks willen hebben, maar niemand hebben om het mee te doen, kan flink frustrerend zijn. Toen ik 13, 14 jaar was, dacht ik dat ik nooit een vriendinnetje zou krijgen. Ik vond mezelf lelijk en ik hoorde niet bij de populaire jongens van de school. Ik had nog nooit een meisje gezoend en was nog niet met een meisje naar bed geweest. Ik dacht dat niemand me zag staan. Juist toen ik dacht dat het nooit meer ging gebeuren, kwam ik op mijn vijftiende een meisje tegen dat me heel erg zag staan. Met haar zoende ik voor het eerst en het vrijen kwam niet veel later. Ineens was ik een van de eersten van mijn klas die met een meisje naar bed was geweest. Maar hierover praatte ik liever niet op school. Het kan ook dat seks jou gewoon (nog) totaal niet boeit. Dan kan het dat je op een gegeven moment een druk gaat voelen. Anderen praten er over en laten misschien merken dat ze het vreemd vinden dat jij nog niets hebt gedaan met iemand. Dan is het de kunst om bij jezelf te blijven en je door niets of niemand te laten pushen. Jouw tijd komt, als jij er klaar voor bent. Hetzelfde geldt als je misschien wel met iemand zou willen vrijen, maar daar bijvoorbeeld vanwege je geloof toch niet voor kiest. Als je allerlei mensen om je heen hebt die hier anders over denken, vraagt dat mogelijk de nodige wilskracht om bij je eigen keuze te blijven. Niet iedereen om mij heen snapt het, maar ik wil echt nog een hele tijd wachten voordat ik met iemand seks ga hebben. Ik weet niet zeker of ik helemaal wil wachten tot de huwelijksnacht, maar ik wil wel dat het gebeurt met het meisje met wie ik zeker ga trouwen.

11 De mythe van het voorspel Voordat we zo meteen aankomen bij de eerste keer, toch nog even wat over het voorspel. Alles wat je doet vóórdat je overgaat tot echte seks, wordt ook wel voorspel genoemd: zoenen, strelen, masseren, likken. In de meeste seksuele voorlichting wordt gezegd dat vooral meisjes een voorspel nodig hebben, omdat het bij hen langer duurt om zin te krijgen. Een nobel streven dus en heel erg geëmancipeerd, als je als jongen de nodige tijd aan het voorspel besteedt. En toch zit er ook een andere kant aan het verhaal. In de praktijk kán het voorspel (met name bij seks tussen een jongen en een meisje) een soort van trucje worden. De jongen denkt dat hij ABC-enzovoort (strelen, kussen, likken, alles rustig aan) moet doen om het meisje in de mood te krijgen. Zelf wil hij vaak liever gelijk neuken, maar ja, ABC-enzovoort is nodig om haar uiteindelijk all the way te krijgen. Het meisje op haar beurt gelooft er inderdaad in dat het ABC-enzovoort nodig is om haar zin in seks te geven. Ze vindt het vaak fijn; misschien kan ze er zelfs meer van genieten dan van het echte neuken. Een valkuil voor een jongen hierbij is: het voorspel wordt een trucje om ergens anders uit te kunnen komen. Hij is niet echt aanwezig in het moment maar met zijn aandacht in de toekomst: werkt het, ga ik krijgen wat ik wil? Een valkuil voor een meisje hierbij is: erin geloven dat ABC-enzovoort echt nodig is om in de stemming te komen, vaak omdat haar mind haar nog bezighoudt met dingen uit het verleden ( ja, toen net deed hij nog onaardig tegen mij dus hij moet eerst maar eens dat of dat doen ). Ze laat zo haar seksuele energie niet gelijk vanaf het begin volledig stromen, vaak omdat ze nog met haar aandacht in het verleden zit. Dat een (uitgebreid) voorspel altijd nodig is voor een meisje is niet de enige waarheid. Als de seksuele energie van een meisje goed stroomt, kan zij net zo snel als een jongen zin hebben in echte seks. En als een jongen helemaal aanwezig is in het moment dus zonder doel voor ogen, dan maakt het hem niet zo veel uit of er nu wel of niet gelijk geneukt wordt. Als de mind stil is en het lichaam zonder spanningen, dan kan de seksuele energie vanaf het begin stromen. Je denkt dan niet meer in voorspel versus het echte neuken. Je laat alles gebeuren zoals het gaat, zonder doel dat per se bereikt moet worden. Natuurlijk moet je er in alle gevallen wel voor zorgen dat je het safe doet. Je kunt het woord voorspel dus eigenlijk gewoon vergeten. Noem alles wat je samen doet het liefdesspel. In dat liefdesspel is er bij voorkeur geen verleden (vergeet alle eventuele voorgaande keren) en geen toekomst (denk niet aan wat er allemaal straks nog kan gaan gebeuren), alleen maar NU.

12 COLOFON: Het auteursrecht van deze tekst ligt bij de auteur, Wendy Doeleman. Het overnemen van (delen van) de tekst in andere documenten is toegestaan mét bronvermelding en vermelding van de naam van de auteur. Het is niet toegestaan de tekst te bewerken en vervolgens onder dezelfde naam te verspreiden. Wel kun je aanvullingen en suggesties mailen. Mogelijk worden deze in een volgende versie gebruikt. Aan het eind van deel 2 vind je alle bronnen die we gebruikt hebben. Ben je van mening dat we teksten, filmpjes of foto's onrechtmatig hebben gebruikt, laat dit dan weten. Contactgegevens: Wendy Doeleman, info@blissyourbody.nl

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Cursus EROTIEK Exo Academy

Cursus EROTIEK Exo Academy Erotisch / sensueel masseren Erotische massage of sensuele massage is een massagetechniek met als doel seksuele gevoelens op te wekken dan wel te versterken. Erotische massages worden vooral gericht op

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Op Sense.info vind je allemaal informatie over seks, relaties en hulp bij problemen. Ga naar www.sense.info. In het menu zie je alle onderwerpen. -Klik op MEISJESLICHAAM

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

BIJLAGEN. Veilig en prettig vrijen

BIJLAGEN. Veilig en prettig vrijen BIJLAGEN Veilig en prettig vrijen 40 - ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR DOCENT - Opdracht 1 WAT IS VEILIGE/ ONVEILIGE SEKS? Hoe voorkom je een zwangerschap? LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips om thuis een relaxerende massage te geven Page 1 Relaxerende massage thuis Mensen maken vaak het voornemen

Nadere informatie

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Seksuele opvoeding l 18-22 jaar oud Wat is de bagage die uw kind meegekregen moet hebben rond sekuele vorming als hij/zij volwassen is geworden? uw kind als

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Veel jongens en mannen masturberen. Er zijn minder meisjes en vrouwen die masturberen. Sommigen jongens doen het elke dag, anderen misschien maar eens per week

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie

Sekswoordenboek. Doelen. Duur. Materialen. Instructies

Sekswoordenboek. Doelen. Duur. Materialen. Instructies Sekswoordenboek De deelnemers brainstormen alle mogelijke woorden die met seks te maken hebben. In de groep wordt nagegaan wat elk woord betekent en wat voor type woord het is (formeel, informeel, schuttingtaal,

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben Intimiteit en seksualiteit bij longziekten Inleiding Intimiteit en/of seksualiteit horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander en in de ene periode loopt het beter dan in de andere.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen?

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J=Joris K=Karin K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J: Een diagnose die ik kreeg als kleuter. Wat ik zelf niet wist in de lagere school en het begin van het

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen kunnen verschillende betekenissen geven aan seksualiteit. Kinderen zijn zich ervan bewust dat iedereen seksuele gevoelens heeft, en dat je je daarvoor

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling

Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Seksualiteit en seksuele ontwikkeling Platform Smith Magenis syndroom 15 november 2014 - Leusden Yvonne Stoots Vanmiddag Seksualiteit Seksuele ontwikkeling Begeleiding bij seksuele ontwikkeling Seksualiteit

Nadere informatie

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer.

Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Seks betekent nog meer. Sekscoaching Sekscoaching voor verbetering van je seksleven Wat betekent seks voor jou? Bij het stellen van deze vraag aan de vele mensen die ik de afgelopen jaren heb gecoacht, kreeg ik in eerste instantie

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Marleen Janssen. Alleen voor vrouwen. Het geheim van het vallei-orgasme

Marleen Janssen. Alleen voor vrouwen. Het geheim van het vallei-orgasme Marleen Janssen Alleen voor vrouwen Het geheim van het vallei-orgasme isbn 978-90-225-6824-8 isbn 978-94-6023-774-4 (e-boek) nur 600 Omslagontwerp: Studio Vruchtvlees Zetwerk: Steven Boland 2013 Marleen

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie