Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur"

Transcriptie

1 Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINA-raad Algemene Vergadering 2 maart 2010

2 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), Van der Stricht Saskia (secretaris), De Smet Kristof (schepen), Looman Brecht (milieuambtenaar), Vereecken Hans, Van Der Fraenen Jo, Crapoen Michaël, Baeyens Frans, De la Marche Annie, Leunis Eddy, Bontinck Marc, Van De Velde Kristine, Van Leuven Luc Verontschuldigd: De Prins Filip (onder-voorzitter), Bogaert Els, Bombeke Dietlinde Afwezig : Clinckspoor Rudi, Roelandt Franky, Saerens Yvette, Dierickx Johan, Everaert Gert, Baeyens Albert, Agenda: 1. Goedkeuring milieujaarverslag Jaarverslag milieuraad 3 3. Subsidiereglement nectarhoudende planten 3 4. Regionaal Landschap Schelde-Durme 4 5. Subsidie zwaluwen 4 6. Open milieuraad : Pesticidenreductie 5 7. Biodiversiteit : acties 6 8. Varia 7 9. Kalender Volgende vergaderingen Agenda Bijlagen Bijlage 1 Verslag werkgroep biodiversiteit Bijlage 2 Ontwerp subsidiereglement premie zwaluwen Bijlage 3 Ontwerp subsidiereglement premie nectarhoudende planten 16

3 1. Goedkeuring milieujaarverslag 2010 Het milieujaarverslag 2010 (rapportering over 2009) wordt uitgebreid overlopen. Na afloop zijn er geen inhoudelijke vragen en wordt het jaarverslag unaniem goedgekeurd door de milieuraad. Uit interesse vraagt de milieuraad: 1. Hoeveel kg zwerfvuil werd opgehaald door verenigingen? 2. Hoeveel door eigendiensten? 3. Telt dit bij de bepaling van aantal kg HA per inwoner per jaar? Verko zal gevraagd worden een antwoord te geven op deze vragen. De milieudienst heeft enkel een indicatie van het aantal zwerfvuilzakken die de verenigingen hebben opgehaald. Het antwoord van Verko: Verko heeft 6,73 ton sluikstort weggehaald dat aan de glasbollen stond. De gemeente wichelen heeft 2,06 ton zwerfvuil van zwerfvuilactie zelf naar Verko gebracht Er werd 0,56 ton restafval meegebracht met de afvalpunten er werd geen melding gedaan van afvoer van lediging van openbare vuilbakjes of mechanisch veegvuil er werd geen melding gedaan van opruiming van sluikstort, gebracht door de gemeente wichelen er werd geen registratie gedaan van zwerfvuil dat Verko heeft opgehaald na zwerfvuilactie Totaal van 9,353 ton telt volledig mee voor de berekening van HA (het zijn enkel de hoeveelheden mechanisch veegvuil die slechts aan 20% moeten gerekend worden) 2. Jaarverslag milieuraad Het jaarverslag over de werking van de milieuraad in het werkingsjaar 2009 wordt overlopen. Er zijn geen opmerkingen. Het jaarverslag wordt unaniem goedgekeurd. 3. Subsidiereglement nectarhoudende planten Hans Vereecken geeft tekst en uitleg over het ontwerp subsidiereglement voor het planten van nectarhoudende planten. Noodzaak van het subsidiereglement: Door intensivering van de land- en tuinbouw, het veelvuldig gebruik van insecticiden en pesticiden, de achteruitgang van de biodiversiteit en het aanwenden van genetisch gemanipuleerde gewassen is er voor de insecten in bepaalde perioden (vnl. in de periode augustus tot en met oktober) een gebrek aan voedingsstoffen (nectar, pollen). Jaarlijks gaat daar ongeveer 10 tot 20 % van de bijenpopulatie ten onder. De achteruitgang van insecten en bijen specifiek is al jaren merkbaar. Het subsidiereglement beoogt een verhoging van het nectar- en stuifmeelaanbod voor insecten (bijen, vlinders, hommels, solitaire insecten, ) in de gemeente, door het aanplanten van meerjarige en nectarhoudende drachtplanten.

4 De lijst van nectarhoudende planten werd in overleg met Natuurpunt vzw vastgesteld. Subsidiebedrag: De toelage bedraagt 20% van de aankoopprijs (excl. BTW) van de planten. Om aanspraak te maken op de gemeentelijke subsidie dient de totale factuur minimaal 250 euro (excl. BTW) (50 euro subsidie) te bedragen. De gemeentelijke subsidie is eenmalig voor dezelfde plaats van aanplanting en bedraagt maximaal 250 euro (facturen vanaf euro excl. BTW). Subsidies worden verleend tot het vooropgestelde budget is opgebruikt. In het budget 2010 werd een bedrag voorzien van Voorwaarden: De toelage is eveneens geldig voor KMO s, voor zover zij aangeplant werden op het terrein van de KMO. Het reglement is niet van toepassing voor het inzaaien van tijdelijke bodembedekkers zoals na de oogst of op tijdelijk braakliggende terreinen. De milieuambtenaar vraagt om af te wachten tot het KLE subsidiereglement opgemaakt door het RLSD (en waarvan het de bedoeling is dat het in voege zal treden in alle gemeenten uit het werkingsgebied) is gefinaliseerd. Dit om dubbele subsidiëring te voorkomen. Dit om dubbele subsidiëring en dezelfde voorwaarden te vermijden. De milieuraad beslist om niet te wachten en het subsidiereglement nectarhoudende planten toch voor te leggen aan de gemeenteraad. Luc Van Leuven vraagt waarom halfstamfruit eruit is gelaten? Dit is een misverstand. De milieuraad gaat akkoord om alle fruitbomensoorten en zowel laag-, half- als hoogstam op te nemen in de drachtlijst. 4. Regionaal Landschap Schelde-Durme De milieuraad vraagt aan schepen K. De Smet om in een volgende milieuraad een overzicht te geven van de acties en realisaties van het RLSD. 5. Subsidie zwaluwen De milieuambtenaar stelt voor het subsidiereglement zwaluwen, zoals opgemaakt door het Regionaal Landschap Schelde-Durme, gunstig te adviseren en voor te leggen aan de gemeenteraad. Wichelen is de enige gemeente binnen het werkingsgebied van het RLSD die de subsidie nog niet heeft ingevoerd. Bovendien stelde de milieuraad voor om de zwaluw als adoptiesoort in kader van biodiversiteitsbeleid (countdown 2010) aan te nemen. In het budget 2010 is 500 euro voorzien. Noodzaak van het subsidiereglement: De laatste tientallen jaren zijn de zwaluwen met 90% achteruitgegaan. De redenen zijn divers. Eén reden is het achteruit gaan van het aantal insecten (voedselbron zwaluwen) door o.a. de intensivering van de land- en tuinbouw en het inzetten van insecticiden.

5 Ook de toenemende verstedelijking en daaraan gekoppeld het groot aandeel aan verharde oppervlakten, zorgen ervoor dat de zwaluwen onvoldoende geschikt materiaal (modder van goede kwaliteit) vinden voor het maken van nesten. Tenslotte vinden de zwaluwen minder geschikte gevels om een nest tegen te bouwen, of verwijdert de mens de bestaande nesten, al dan niet bewust. Het subsidiereglement heeft als doel diegenen te belonen die zorgen voor het behoud van de zwaluwnesten. Enkel huis- en boerenzwaluwnesten komen in aanmerking voor subsidie. Subsidiebedrag en voorwaarden: Voor het in stand houden van een Huis- of Boerenzwaluwkolonie met 1 tot en met 2 bezette nesten wordt een subsidie verleend van 25,00 per jaar. Bestaat de kolonie uit 3 tot en met 10 bezette nesten dan wordt een subsidie verleend van 37,50 per jaar. Bestaat de kolonie uit meer dan 10 bezette nesten dan wordt een subsidie verleend van 50,00 per jaar. Meerdere legsels in één kalenderjaar in een zelfde nest worden slechts meegeteld als één nest. Broedgevallen in kunstnesten die kostenloos werden opgehangen door de stad/gemeente of het Regionaal Landschap Schelde-Durme worden niet gesubsidieerd. Het Regionaal Landschap Schelde-Durme controleert de kolonie en adviseert het college van burgemeester van schepen al dan niet over te gaan tot uitbetaling van de subsidie. De milieuraad gaat unaniem akkoord om het subsidiereglement zwaluwen voor te leggen aan de gemeenteraad. 6. Open milieuraad : Pesticidenreductie De milieuraad plant een open milieuraad te organiseren in de vorm van een infoavond over pesticidenvrij tuinieren. De doelgroep zijn vnl. gezinnen, maar ook de siertelers zijn welkom. De infoavond zou opgebouwd worden uit een voorwoord van de schepen van milieu, K. De Smet, gevolgd door een presentatie over pesticidenvrij tuinieren a.d.h.v. praktijkvoorbeelden. David Van Der Haeghen, inwoner van Wichelen, zal worden gevraagd de presentatie te verzorgen. Aansluitend zal een kort worden uiteengezet wat de inspanningen zijn van de siertelers om bestrijdingsmiddelen te weren in de bedrijfsvoering. Daartoe zal Kim Rouges, bedrijfsadviseur van het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in Roeselare (Rumbeke) worden gevraagd. Als afsluiter zal Hans Vereecken het subsidiereglement nectarhoudende planten voorstellen (indien goedgekeurd door de gemeenteraad).

6 Op de infoavond zullen verschillende verenigingen de kans krijgen een standje met informatie op te zetten. Dit kan eventueel in de raadzaal of in de gang op de2 de verdieping van het Sociaal Huis. Er wordt gedacht aan VELT, Natuurpunt vzw, imkervereniging, het RLSD, De infoavond zal gepland worden in juni Wie trekt dit? Brecht plant met de sprekers. Wie contacteert verenigingen etc? Worden er nog vergaderingen gepland met de milieudienst? 7. Biodiversiteit : acties Kristine Van De Velde overloopt het verslag van de werkgroep biodiversiteit (zie bijlage) van 12/11/2009. De milieuraad wil in 2010 het idee van adoptie van een streekeigen diersoort lanceren. Daartoe zullen de gemeentescholen aangesproken worden. De bedoeling is dat elke school een bepaalde diersoort adopteert. De milieuraad stelt het volgende voor: Gemeenteschool De Rozelaar in Serskamp: Gemeenteschool t Belleken in Schellebelle: Gemeenteschool De Belhamel in de Bruinbeke: Grootoorvleermuis Huiszwaluw Steen- en kerkuil Aan de gemeentescholen zal gevraagd worden een logo te ontwerpen. Het beste logo op de scholen prijken die een soort adopteren. Het initiatief wordt getrokken door Jo Van Der Fraenen, Kristine Van De Velde en de milieuambtenaar. Zij zullen daartoe regelmatig vergaderen in het Sociaal Huis. Jo Van der Fraenen zal tot de vergaderingen oproepen. Acties: Opstellen folder rond de twee soortengroepen met voorstelling soorten en aanbrengen van mogelijke acties. Excursie rond zwaluwen/grootoorvleermuis in de gemeente Eventueel een gezamenlijke afsluitende actie in Wichelen Ontwerpen logo ivm soortenadoptie. Scholen kunnen dit dan als actiepunt aan hun gevel aanbrengen. Planning: Maart 2010: Versturen brieven aan scholen Vrij 7 mei deadline ontwerp deelnemingsbord. Juni 2010 school ontvangt bruikbaar pakket voor schooljaar Gezamelijke startdag ism natuurpunt. Mei 2011 gezamenlijk afsluitmoment.

7 8. Varia Vanuit de milieuraad wordt de vraag gesteld of de gemeente klemmen en/of kooien uitzet in de Kalkense Meersen. Soms raken daarin sminten en meerkoeten verstrikt., De milieuraad vraagt om af te zien van het gebruik van klemmen en kooien. De gemeentelijke diensten werken niet met klemmen of kooien. Er worden enkel vallen uitgezet voor de bestrijding van ratten. Deze zijn in de vorm van buizen. 9. Kalender Campagne Belgerinkel naar de winkel : 8/5/ /6/2010 Campagne Duurzaam winkelen : 8/5/ /5/2010 VELT Ecosmos ism de gemeente: 11/5/2010 (refter school Wichelen) 10. Volgende vergaderingen 18 mei 2010 dagelijks bestuur, uur in collegezaal 25 mei 2010 algemene vergadering, uur in refter school Wichelen. 11. Agenda Agendapunten kunt u doorgeven via milieudienst@wichelen.be.

8 12. Bijlagen Bijlage 1 Verslag werkgroep biodiversiteit Minaraad Wichelen Werkgroep Biodiversiteit Verslag vergadering BIODIVERSITEIT dd 13 november Aanwezig: Michaël Crapoen, Jo Van der Fraenen, Hans Vereecken, Kristin Van de Velde Op de vergadering van dinsdag 6 oktober 2009 van de Minaraad van de gemeente Wichelen is beslist om in een aparte werkgroep het actieplan te bespreken betreffende biodiversiteit. Alle leden van de Minaraad waren hierop uitgenodigd. Het verloop van de vergadering is gebaseerd op het Actieplan voor Biodiversiteit Regio Scheldeland, besproken op een gezamenlijke vergadering dd 25 augustus 2009 met vertegenwoordigers van Natuurpunt en van de minaraden van de gemeenten Wetteren, Wichelen en Laarne. Van de gemeente Berlare was niemand aanwezig. In eerste instantie is het de bedoeling om via acties de Wichelse inwoners bewust te maken dat het 5 voor 12 is voor de biodiversiteit op onze planeet zo ook in de onmiddellijke omgeving. Tweede voordeel is dat de gemeente Wichelen hiermee ook voldoet aan het Charter van de Biodiversiteit die ze heeft afgesloten met Natuurpunt. Kernwoorden bij het Charter Biodoversiteit zijn: - actie - communicatie - informatie - betrokkenheid/samenwerking 1. Adoptie van een soort / Soort in de kijker In de gemeente Wichelen zou men hiervoor samenwerken met de scholen.

9 Enerzijds wordt de soortengroep zwaluw naar voor gebracht. Hierbij worden de huiszwaluw, boerenzwaluw en gierzwaluw (alhoewel behorend tot een andere familie) voorgesteld in een project. De gemeenteschool van de Bruinbeke heeft reeds vroeger acties daaromtrent ondernomen. Deze kunnen opnieuw worden overgenomen in geactualiseerde vorm. Anderzijds wordt geopteerd om voor Serskamp specifiek de grootoorvleermuis voor te stellen. Deze soort is sterk bedreigd in Vlaanderen en op de kerktoren van Serskamp zit nog een populatie. In dit kader kan verder worden verwezen naar alle soorten vleermuizen voorkomend in onze streek en ook het biotoop op en rond een kerktoren. Acties: - opstellen folder rond de twee soortengroepen met voorstelling soorten en aanbrengen van mogelijke acties. - excursie rond zwaluwen/grootoorvleermuis in de gemeente - Eventueel een gezamenlijke afsluitende actie in Wichelen - Ontwerpen logo ivm soortenadoptie. Scholen kunnen dit dan als actiepunt aan hun gevel aanbrengen. Timing: start april 2010 ontwerp folder en voorstellen folder op de scholen Vervolg september 2010 opnemen acties in programma schooljaar Budget: - opstellen brochure - aanmaak logo - kopijen - aankoop materiaal voor ev. knutselwerkjes Tijdens de minaraad van 1/12/2009 is ook nog de soort Kerkuil aan bod gekomen. In de kerk van Schellebelle zou een kerkuil broeden of gebroed hebben. Ev. Misschien kan deze ook nog opgenomen worden. 2. Biodiversiteit in de tuin en op het platteland Als eerste opmerking is hier naar voor gebracht dat dit punt volledig aansluit bij de werking van de VELT. Op- en/of aanmerkingen uit die hoek zijn dan ook steeds welkom. Voordracht: a) rond gereduceerd pesticidengebruik (bv David Van der Haeghen of spreker van VELT)

10 b) beheer van wildakkers / akkerranden / akkervogels c) door jagers over de acties van de WBE s rond biodiversiteit Subsidie/beheersovereenkomsten: Het Plattelandsontwikkelingsbeleid van de Vlaamse regering voorziet in allerlei beheersovereenkomsten (oa mechanische onkruidbestrijding, hoogstamboomgaarden, ) Ook op provinciaal niveau worden dergelijke overeenkomsten afgesloten. Er kan een inventaris worden gemaakt van alle bestaande overeenkomsten en deze bekend maken op de website van de gemeente. Akkers die na de teelten volledig braak liggen behoren tot het verleden. Meestal wordt er nu reeds ingezaaid met o.a. mosterdzaad. Behaag uw gemeente: actie die nu reeds in Wetteren wordt georganiseerd. De gemeente onderhandelt een scherpe prijs bij een of meerdere boomkwekers. De inwoners kunnen dan daar hun aankopen van plantgoed doen. Voordeel: de rompslomp van papieren betreffende aanvraag subsidie. De plaatselijke kwekers kunnen goed verkopen. Promoten van website Dit is een organisatie van de VBV en het ANB. Ook hier worden streekeigen plantgoed aangeboden en vervalt de subsidierompslomp voor de inwoners.

11 3. Bermbeheer Voor de gemeente Wichelen is een bermbeheer opgemaakt in het kader van het GNOP. Dit dateert uit 1996 en moet dus geactualiseerd en bijgewerkt worden. In de deelgemeenten Schellebelle en Serskamp belooft een goed bermbeheer zeer goede resultaten op korte termijn. Dit is een gevolg van de combinatie van een zeer arme ondergrond met een rijke diverse flora! Actie is voorzien vanaf de maaibeurt juni De aanvraag is gedaan bij het Regionaal Landschap. Op korte termijn zal er een rapport klaarliggen! Dit kan zonder bijkomende kosten door de gemeente worden aangevraagd daar er reeds een bijdrage gebeurt per inwoner aan het RLSD. 4. Deelname aan sensibiliserende acties De gemeente kan samen met Natuurpunt enkele acties promoten naar de inwoners. NP zorgt voor info en folders en specifieke activiteiten hier rond. Voorbeelden acties: - Vogels voeren en beloeren (februari) - Kijk een Kikker (mei) - Zwaluw in nesten (eind mei) - Vlinder mee (begin augustus) - Europese Nacht van de Vleermuis (augustus) - Zie Zo Zoogdier - Dag van de Natuur (doe-dag in de natuurgebieden) Een mooie actie die kan gepromoot worden is ook het stilleggen van de motor van uw wagen bij het stilstaan bij een gesloten overweg. Deze actie is vroeger reeds met succes uitgevoerd door de gemeenteschool in de Bruinbeke en kan eventueel uitgebreid worden over de volledige gemeente en naar alle scholen toe. Immers een propere omgeving komt ook de biodiversiteit ten goede. Hieraan kan ook een persactie gekoppeld worden. Budget: Deze acties hoeven geen grote financiële bijdrage en geven toch positieve uitstraling aan de gemeente. 5. Klimaat en energie

12 De klimaatverandering is een belangrijke factor in het verdwijnen van heel wat soorten planten en dieren over de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat er op het vlak van energiebesparing en milieuvriendelijke energie acties worden genomen. - Lokaal Kyoto-protocol, waarin gemeenten en provincies zich ertoe verbinden om een lokaal klimaatbeleid op te zetten. Bedoeling is dat deelnemende besturen zelf de Kyotodoelstellingen halen. Maar dat is niet alles. Als bijkomend voordeel krijgen de deelnemende besturen een duidelijk zicht op hun energiefactuur. En kunnen de deelnemende besturen heel gericht hun energiefactuur verminderen. Enkel de gemeente Wetteren heeft dat totnogtoe ondertekend. We streven ernaar dat de andere drie gemeenten hetzelfde doen, waarbij de ervaring van Wetteren kan helpen. - Senbilisatie van de inwoners (communicatie) over energiebesparing, hernieuwbare energie zoals zonne-energie, de resultaten van gemeentelijke inspanningen, organisatie van of deelname aan infoavonden, filmvoorstellingen, beurzen (samen met Natuurpunt). - Aanbieden van goedkope of renteloze leningen aan specifieke doelgroepen voor energiebesparende ingrepen of installaties voor duurzame energie (via Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost - FRGE). Wetteren heeft daarover al gesprekken gevoerd met het FRGE. - Samen met Natuurpunt kan er een tentoonstelling worden opgesteld, bijv. : Klimaatkanaries en Hittestress, over de gevolgen van de klimaatwijziging voor mens en natuur. In september 2010 is deze expo van Natuurpunt Educatie te zien in Wetteren. Deze expo kan rondreizen langs de andere gemeentes. Aan deze expo worden activiteiten gekoppeld naar scholen en naar het algemene publiek (een lezing, een wedstrijd, ). Naar aanleiding van deze expo kan de gemeente telkens het lokaal kyoto-protocol ondertekenen. Termijn: expo: (met in elke gemeente de ondertekening van het lokaal kyoto-protocol nav de expo) Budget: expo: 1400 euro huur (excl verzekering en transport, incl 1 infoavond rond klimaat of biodiversiteit) 6. Duurzaamheid Het gebruik van duurzaam hout en gerecycleerd papier heeft een directe impact op de biodiversiteit in de bossen, zowel in eigen land als daarbuiten. De gemeenten kiezen voor het gebruik van FSC- gelabeld hout (of ander erkend label) bij de bestelling van materiaal. Ze promoten ook deze labels naar de inwoners. Ze promoten ook de aankoop van MSC-vis (Marine Stewardship Council), dat is een eco-label toegekend aan vis uit duurzame en goed beheerde visserijen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren naar scholen en OCMW s. De gemeenten gebruiken gerecycleerd papier voor gebruik in de eigen administratie maar ook voor drukwerken van de gemeente (gemeentelijke infobladen, affiches, uitnodigingen, ). Natuurpunt doet dat uiteraard ook. Samen promoten we dit ook

13 naar andere verenigingen. Bij het toekennen van (project)subsidies wordt dit als bijkomende voorwaarde opgenomen. Timing: 2010 Budget: beperkte meerprijs voor fsc-hout, verwaarloosbaar voor gerecycleerd papier. 7. Vergunningenbeleid - De gemeente subsidieert en promoot samen met Natuurpunt het gebruik van specifieke ingrepen tvv gierzwaluwen en huiszwaluwen (bouwstenen, dakpannen, ). Een specifieke communicatie rond deze soorten kan Natuurpunt mee ontwikkelen. - de gemeente legt op plaatsen waar dit relevant is - bij elke nieuwbouw of renovatie de verplichting op om maatregelen te nemen voor gierzwaluwen en zwaluwen. Samen kan bekeken worden waar dit relevant is. - De gemeente bezorgt bij elke vergunningsaanvraag voor een bouw- of renovatie een eenvoudig overzicht (foldertje) van de beschikbare subsidies (zwaluwnesten, KLE s, aanleg poelen, ) en geeft praktische tips voor een ecologische tuin, groendak, energiebesparende maatregelen,.. - De gemeente kan ook bij stedenbouwkundige vergunningen en/of verkavelingen een minimumpercentage aanplant streekeigen groen vragen. Timing: 2011 Budget: foldertje is goedkoop te realiseren, subsidies zijn geen grote kost, meerprijs voor de (ver)bouwer is zeer gering. 8. Natuurgebieden Wichelen: Eetgoedweide De gemeente neemt een deel van de beheerskosten op zich dmv logistieke steun. Timing: 2010

14 Budget: gevraagd 2000,- 9. Belangrijke zones Wichelen: Vallei van de Serskampse Beek Initiatieven in dit gebied kunnen versterkend werken voor de acties op Wetters grondgebied. Bijvoorbeeld aanleg van extra poel (via Regionaal Landschap), aankoop van terrein, sensibilisatie ism Natuurpunt en gemeente Wetteren. Timing: Communicatie Internet: De gemeenten zorgen voor een pagina op de website waarop alle initiatieven rond biodiversiteit gebundeld worden. Natuurpunt kan meehelpen aan de inhoud. Natuurpunt zorgt voor informatie over de samenwerking op haar eigen lokale sites, digitale nieuwsbrieven, Gedrukte kanalen De gemeentes en Natuurpunt communiceren over de biodiversiteitacties in hun gedrukte communicatie. Banners Er zullen informatieve banners en folders ter beschikking zijn over (het charter voor) biodiversiteit. Die stelt Natuurpunt ter beschikking voor infomomenten (bijv. in het gemeentehuis, cultureel centrum of bibliotheek)

15 12.2. Bijlage 2 Ontwerp subsidiereglement premie zwaluwen

16 12.3. Bijlage 3 Ontwerp subsidiereglement premie nectarhoudende planten

Minaraad Wichelen Werkgroep Biodiversiteit. Verslag vergadering BIODIVERSITEIT dd 13 november 2009.

Minaraad Wichelen Werkgroep Biodiversiteit. Verslag vergadering BIODIVERSITEIT dd 13 november 2009. Minaraad Wichelen Werkgroep Biodiversiteit Verslag vergadering BIODIVERSITEIT dd 13 november 2009. Aanwezig: Michaël Crapoen, Jo Van der Fraenen, Hans Vereecken, Kristin Van de Velde Op de vergadering

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINA-raad Algemene Vergadering 26 april 2011 Aanwezigheidslijst: naam functie dagelijks bestuur stemgerechtigd vereniging 26/04/2011

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINA-raad Algemene Vergadering 2 maart 2010 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), Van der Stricht Saskia (secretaris), De Smet Kristof

Nadere informatie

MiNa jaarverslag 2009. Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

MiNa jaarverslag 2009. Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur MINA-raad Jaarverslag 2009 1. Bestaande reglementen - optioneel Op de gemeenteraad van 23 december 2003 werden de statuten, het huishoudelijk

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINA-raad Algemene Vergadering 17 februari 2009 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), De Smet Kristof (schepen), Looman Brecht (milieuambtenaar),

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINAraad Vergadering Dagelijks Bestuur 21 september 2009 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), De Smet Kristof (schepen), Looman

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINAraad Algemene vergadering 6 oktober 2009 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), De Prins Filip (ondervoorzitter), Van der Stricht

Nadere informatie

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Gemeente Wichelen. Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Gemeente Wichelen Gemeentelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag MINA-raad Algemene Vergadering 19 mei 2009 Aanwezig : Erauw Pascal (voorzitter), De Smet Kristof (schepen), Looman Brecht (milieuambtenaar),

Nadere informatie

Gelet op het biodiversiteitscharter Countdown 2010 dat de gemeente Wichelen op 19/04/2009 ondertekende;

Gelet op het biodiversiteitscharter Countdown 2010 dat de gemeente Wichelen op 19/04/2009 ondertekende; Subsidiereglement behoud van huis- en boerenzwaluw De raad, Overwegende dat de gemeente Wichelen streeft naar een milieubeleid dat gericht is op het behoud van biodiversiteit en het vergroten van de biodiversiteit;

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN

GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) STATUTEN GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) Art. 1 - Taakomschrijving STATUTEN De Raad heeft een adviserende en een sensibiliserende taak. De adviserende taak omvat het verstrekken van advies

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Intekening en rapportering 3 niveau s (basis, onderscheiding, projecten) Jaarlijks ondertekenen Voor 2012 - basis GR 06/12/2011 Jaarlijks

Nadere informatie

Milieuraad Eeklo. 1. Bestaande reglementen. Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur. Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009

Milieuraad Eeklo. 1. Bestaande reglementen. Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur. Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009 Milieuraad Eeklo Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur 1. Bestaande reglementen Gemeente Stad Eeklo Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009 Reglement Aanwezig? Datum bekrachtiging

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Charter voor biodiversiteit. Adoptiesoort: de kamsalamander. Charter voor biodiversiteit. Adoptiesoort: de kamsalamander

Charter voor biodiversiteit. Adoptiesoort: de kamsalamander. Charter voor biodiversiteit. Adoptiesoort: de kamsalamander De natuur als buur: acties voor meer biodiversiteit in je gemeente Charter voor biodiversiteit 19 april 2009: gemeente sluit met Na tuurpunt Scheldeland het charter voor biodiversteit af Het verhaal van

Nadere informatie

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Art. 1: Doel van de subsidie Het gemeentebestuur keert, binnen de perken van het bedrag vermeld onder de actie ACT- 102/Ondersteuning gemeenschapsvormende initiatieven/0719-00/6493000

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Dendermonde Gemeente Laarne UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van: donderdag 24 april 2014 Aanwezig: Piet BAETENS, voorzitter van de gemeenteraad

Nadere informatie

De Gemeenteraad, In openbare vergadering,

De Gemeenteraad, In openbare vergadering, STATUTEN MILIEURAAD De Gemeenteraad, In openbare vergadering, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2004 houdende wijzigingen van de statuten van de milieuraad ingevolge richtlijnen vastgelegd

Nadere informatie

Milieutrefdag 4 juni 2009. Gemeenten in de bres voor een dier- of plantensoort

Milieutrefdag 4 juni 2009. Gemeenten in de bres voor een dier- of plantensoort Milieutrefdag 4 juni 2009 Gemeenten in de bres voor een dier- of plantensoort Biodiversiteit in jouw gemeente Grote resultaten met kleine (?) acties Inhoud Voormiddag: charters In charters aandacht voor

Nadere informatie

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard

Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard Reglement projectsubsidies voor de realisatie van culturele projecten van bijzondere en gemeenschapsvormende aard De raad, Gelet op het decreet d.d. 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit 1. Algemeen kader De cel Internationale Solidariteit van de gemeente Anderlecht streeft ernaar projecten inzake internationale solidariteit te ontwikkelen,

Nadere informatie

Reglement voor Cultureel Ambassadeur Roeselare (goedgekeurd in gemeenteraad d.d ) AANVRAAGFORMULIER AMBASSADEURSCHAP

Reglement voor Cultureel Ambassadeur Roeselare (goedgekeurd in gemeenteraad d.d ) AANVRAAGFORMULIER AMBASSADEURSCHAP dossier ontvangen op Reglement voor Cultureel Ambassadeur Roeselare (goedgekeurd in gemeenteraad d.d. 23-03-2015) AANVRAAGFORMULIER AMBASSADEURSCHAP 1. Gegevens over de aanvrager en de kandidaat-ambassadeur

Nadere informatie

Subsidiereglement sociaal-culturele verenigingen en waardevolle culturele initiatieven Goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 september 2011

Subsidiereglement sociaal-culturele verenigingen en waardevolle culturele initiatieven Goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 september 2011 Subsidiereglement sociaal-culturele verenigingen en waardevolle culturele initiatieven Goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 29 september 2011 De gemeente Kalmthout voorziet in een subsidiereglement

Nadere informatie

BIJENPLAN STAD KORTRIJK

BIJENPLAN STAD KORTRIJK BIJENPLAN STAD KORTRIJK WAT IS ER AAN DE HAND? Zowel wilde bijen als honingbijen gaan fel achteruit in Europa en in ons land. De laatste 100 jaar is de bijenpopulatie in België met 25% verminderd. Net

Nadere informatie

Subsidiereglement juli 2016

Subsidiereglement juli 2016 Subsidiereglement juli 2016 Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten, daartoe voorzien in het gemeentebudget, worden aan de verenigingen en initiatieven, erkend door en/of aangesloten bij de Raad voor

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten Binnen het in het budget voorziene en goedgekeurde bedrag (1419/4/3/7/9 steun voor erkende socio-culturele verenigingen en 1419/4/3/6/4 Ondersteuning

Nadere informatie

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten

Subsidie voor educatieve en sensibiliserende activiteiten SUBSIDIEREGLEMENT Projectsubsidie Subsidie voor educatieve en sensibiliserende De gemeente Boechout voorziet jaarlijks een bedrag voor financiële steun voor ontwikkelingssamenwerking, zowel voor Zuidwerking

Nadere informatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Artikel 1 - Doel Bijen vliegen van bloem tot bloem om nectar op te halen. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTE NIJLEN VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN EN JUBILEUMVIERINGEN

REGLEMENT VAN DE GEMEENTE NIJLEN VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN EN JUBILEUMVIERINGEN REGLEMENT VAN DE GEMEENTE NIJLEN VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN EN JUBILEUMVIERINGEN ART. 1. ALGEMEEN 1.1. Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde begrotingskredieten verleent het

Nadere informatie

Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen

Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen 2 de West-Vlaamse bijensymposium 22/10/2011 Fauna-akkers: een meerwaarde voor bijen Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend project Draagvlakverbreding Landbouw & Milieu van de Vlaamse Overheid.

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 HOOFDSTUK

Nadere informatie

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring GR20161124 Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar 2011.

Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar 2011. Bijlage bij thema Instrumentarium JAARVERSLAG GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar

Nadere informatie

Verslag vergadering Gemeentelijke Milieuadviesraad Dinsdag 13 maart 2007 Gemeentehuis Lubbeek raadzaal gemeentehuis Lubbeek

Verslag vergadering Gemeentelijke Milieuadviesraad Dinsdag 13 maart 2007 Gemeentehuis Lubbeek raadzaal gemeentehuis Lubbeek Verslag vergadering Gemeentelijke Milieuadviesraad Dinsdag 13 maart 2007 Gemeentehuis Lubbeek raadzaal gemeentehuis Lubbeek Aanwezig: Stemgerechtigd: Artois Marc, Bracquiné Marc, De Clercq Eddy, de Néeff

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Gemeente Zulte (goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25 juni 2009) Dit subsidiereglement omvat: 1. Werkingstoelagen voor verenigingen aangesloten bij de

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Artikel 1 De Ieder kalenderjaar, tijdens de eerste vergadering van de GROS, beslist de algemene vergadering van de GROS over een verdeelsleutel van het

Nadere informatie

LUC VERHELST SAMEN LANDSCHAP, NATUUR & ERFGOED VERSTERKEN JAAROVERZICHT 2018

LUC VERHELST SAMEN LANDSCHAP, NATUUR & ERFGOED VERSTERKEN JAAROVERZICHT 2018 REGIONAAL LANDSCHAP SCHELDE-DURME LUC VERHELST SAMEN LANDSCHAP, NATUUR & ERFGOED VERSTERKEN JAAROVERZICHT 2018 WILGENHUTTEN leren bouwen in Lebbeke & Laarne INGEBOUWDE KUNSTNESTEN VOOR ZWALUWEN in Wetterse

Nadere informatie

TOELICHTENDE NOTA GEMEENTERAAD GEMEENTE LAARNE DONDERDAG 24 APRIL 2014 DAGORDE

TOELICHTENDE NOTA GEMEENTERAAD GEMEENTE LAARNE DONDERDAG 24 APRIL 2014 DAGORDE TOELICHTENDE NOTA GEMEENTERAAD GEMEENTE LAARNE DONDERDAG 24 APRIL 2014 OPENBARE ZITTING DAGORDE INTERNE ZAKEN EN COMMUNICATIE 1. GOEDKEUREN NOTULEN VAN DE VORIGE ZITTING De notulen van de vergadering van

Nadere informatie

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria:

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria: Subsidiereglement 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen 1. Beleid 1.1 Beleidslijnen 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen en de regiowerking Kempen willen ondersteuning bieden bij het uitwerken en ontwikkelen

Nadere informatie

Verslag van de vergadering d.d. 9/03/2005

Verslag van de vergadering d.d. 9/03/2005 Verslag van de vergadering d.d. 9/03/2005 Aanwezig: Stemgerechtigde leden: Albrechts Marcel, Cruypelans Agnes, Daems Gilbert, Janssens Nestor, Peymen Johan, Smets Luk, Thys Ria,Van Hissenhove Maria, Van

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING SUBSIDIEREGLEMENT ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: kredieten De gemeente Brecht voorziet in de begroting een jaarlijks budget ontwikkelingssamenwerking. De voorgestelde

Nadere informatie

Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit

Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit DIS/APISID/09-04-2013 Dienst Internationale Samenwerking/Integratie Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 integratie@waregem.be

Nadere informatie

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN jeugddienst R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30 mei 2013 REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN DEEL 1: ONDERSTEUNING VAN CONCERTEN EN FESTIVALS Art. 1: Wat Dit reglement voorziet

Nadere informatie

Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003

Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003 Statuten milieuraad Lier Beslissing gemeenteraad 28 april 2003 Artikel 1 In de stad Lier wordt een gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur, hierna milieuraad Lier, afgekort milieuraad, genoemd,

Nadere informatie

Aanvraagformulier projectsubsidie integratie

Aanvraagformulier projectsubsidie integratie Aanvraagformulier projectsubsidie integratie In te vullen door de aanvragers 1. Vul hieronder enkele gegevens van je organisatie in: IBAN: B E - - 2. Vul hieronder enkele gegevens van de verantwoordelijke

Nadere informatie

BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE

BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE Achtergrond Het gaat niet goed met de bijen, zowel de honingbijen als de solitaire bijen hebben het moeilijk. Ziekten, pesticiden, maar ook het verdwijnen van nestgelegenheid

Nadere informatie

1. Aankoop grond in Reukens

1. Aankoop grond in Reukens Advies van GNOP-commissie voor de uitvoering van een aantal projecten met betrekking tot de uitbouw en verbetering van een ecologisch netwerk binnen de gemeente Aartselaar. Het oprichten van een GNOP-commissie

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

Willem Rombaut en Simon Suys, afgevaardigden politieke fracties. Trudo Dejonghe, schepen van ruimtelijke ordening

Willem Rombaut en Simon Suys, afgevaardigden politieke fracties. Trudo Dejonghe, schepen van ruimtelijke ordening VERGADERING GECORO 89 donderdag 27 november 2014 Raadzaal gemeentehuis om 20.00 uur Aanwezigen: Peter De Wilde, voorzitter, Peter Hofman, Leen Gryffroy, Antoine Mathys, Maarten Everaert, Luc De Muynck,

Nadere informatie

Reglement inzake de Projectcheque " ONDERNEEM IN IZEGEM "

Reglement inzake de Projectcheque  ONDERNEEM IN IZEGEM STADSBESTUUR IZEGEM Reglement inzake de Projectcheque " ONDERNEEM IN IZEGEM " Artikel 1 Projectcheque Onderneem in Izegem Binnen de perken van het jaarlijks door de Gemeenteraad vastgestelde budget kunnen

Nadere informatie

REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN

REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN definitieve versie REGLEMENT PROJECTSUBSIDIE SPORTEVENEMENTEN 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Het gemeentebestuur van Zedelgem kan, binnen de perken van de kredieten daartoe voorzien in het door de

Nadere informatie

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Toelichting subsidie biodiversiteit Doelstelling Reglement Communicatie Thema voorbeelden doelstelling Met het "Reglement betreffende de subsidiëring van projecten

Nadere informatie

Aanvraag van een werkings- en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden

Aanvraag van een werkings- en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden Aanvraag van een werkings- en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden 110-F003-140512 Gemeentebestuur Oosterzele dienst Financiën Dorp 1, 9860 Oosterzele T 09 362 50 09 E-mail: financien@oosterzele.be

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00576 Onderwerp: Addenda bij subsidieovereenkomsten tussen de Stad Gent en het SVK OCMW Gent als gevolg van enerzijds

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S Raadsvoorstel Vergadering Agendapunt Status Programma Portefeuillehouder Behandelend ambt. Email Telefoonnummer Zaak / Stuknummer : 23 januari 2014 11 Opiniërend (3) Infrastructuur mw H. Rijpstra Anne

Nadere informatie

Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar 2013.

Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar 2013. Bijlage bij thema Instrumentarium JAARVERSLAG GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur werkingsjaar

Nadere informatie

Reglement tot aanwending van de middelen voorzien in het Cultuurfonds

Reglement tot aanwending van de middelen voorzien in het Cultuurfonds Reglement tot aanwending van de middelen voorzien in het Cultuurfonds HOOFDSTUK I: algemene bepalingen Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Het Cultuurfonds heeft tot doel de erkende

Nadere informatie

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Artikel 1 Wat is de doelstelling van een projectsubsidie? De stad Antwerpen kan, onder de voorwaarden bepaald in dit reglement en binnen de

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE KLEINE BIODIVERSITEITSPROJECTEN PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Aanvraag van een werkings en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden

Aanvraag van een werkings en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden Aanvraag van een werkings en projecttoelage voor gemeentelijke adviesraden 110 F003 160224 Gemeentebestuur Oosterzele t.a.v. de begeleidende ambtenaar Dorp 1, 9860 Oosterzele T 09 362 50 09 E mail: onthaal@oosterzele.be

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR

SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR SUBSIDIEREGLEMENT ADVIESRAAD VOOR CULTUUR ARTIKEL 1 - ALGEMENE BEPALINGEN De stad Eeklo ondersteunt de socio-culturele verenigingen zowel financieel, logistiek als materieel. Structuur reglement De financiële

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND I.V.M. O.V.

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND I.V.M. O.V. INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND I.V.M. O.V. Vergadering directiecomité van dinsdag 3 december 2013 om 18.00 u. in de vergaderzaal van het administratief

Nadere informatie

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen :

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen : DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EN BOSGROEP VLAAMSE ARDENNEN vzw Tussen enerzijds de Provincie Oost-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de Bestendige Deputatie, waarvoor optreden de heer A. Denys, gouverneur,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD STAD HERK-DE-STAD. Vergadering van 23 december 2013

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD STAD HERK-DE-STAD. Vergadering van 23 december 2013 STAD HERK-DE-STAD PROVINCIE LIMBURG ARRONDISSEMENT HASSELT UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Vergadering van 23 december 2013 Aanwezig: Dames en Heren: Laurens Appeltans, Waarnemend Voorzitter,

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR WERKINGSSUBSIDIES VOOR CULTURELE VERENIGINGEN

REGLEMENT VOOR WERKINGSSUBSIDIES VOOR CULTURELE VERENIGINGEN REGLEMENT VOOR WERKINGSSUBSIDIES VOOR CULTURELE VERENIGINGEN Binnen de perken van het jaarlijks goedgekeurde budget wordt onder de hiernavolgende voorwaarden een subsidie verleend aan culturele of socio-culturele

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 8e Directie Dienst 81 Planning en Natuurbehoud Provincieraadsbesluit betreft SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN KRINGLOOPCENTRA De Provincieraad, Gelet op de artikelen 65 en 85 van de provinciewet;

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT:

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT: 83 LANDBOUW Provincieraadsbesluit van 25 september 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement voor de subsidiëring van initiatieven voor duurzame en verbrede landbouw Gelet op het provinciedecreet;

Nadere informatie

ADVIES 4 februari VOORLOPIGE ERKENNING van het REGIONAAL LANDSCHAP SCHELDE-DURME

ADVIES 4 februari VOORLOPIGE ERKENNING van het REGIONAAL LANDSCHAP SCHELDE-DURME ADVIES 4 februari 2009 VOORLOPIGE ERKENNING van het REGIONAAL LANDSCHAP SCHELDE-DURME 2009 06 Inleiding De Minaraad ontving op 16 december 2008 een adviesvraag van het Agentschap Natuur en Bos over de

Nadere informatie

Gemeente X stopt met roken

Gemeente X stopt met roken Logo Antwerpen vzw Lange Leemstraat 372 2018 Antwerpen tel 03/605 15 82 info@logoantwerpen.be www.logoantwerpen.be Gemeente X stopt met roken Basisregels voor lokale activiteiten In het Vlaams actieplan

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

MINARAAD VAN 2 MEI 2018

MINARAAD VAN 2 MEI 2018 MINARAAD VAN 2 MEI 2018 Aanwezig: Diane Kervyn Roger Van de Weghe Martine De Cock Berthy Baele Henri Keirsebelik Piet Snoeck José De Brauwer Liliane Heirman milieuambtenaar Sybren Cardoen Michiel Berckmoes

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT SPORTINFRASTRUCTUURSUBSIDIES VOOR ERKENDE SPORTVERENIGINGEN

GEMEENTELIJK REGLEMENT SPORTINFRASTRUCTUURSUBSIDIES VOOR ERKENDE SPORTVERENIGINGEN ARTIKEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN Dit reglement is van toepassing in het kader van het lokaal sportbeleid van de gemeente Nijlen. Binnen de perken van het meerjarenplan 2014-2019 verleent het college van

Nadere informatie

PROJECTEN EN EVENEMENTEN Aanvraagformulier SUBSIDIE + VOUCHER voor de sectoren SPORT/ CULTUUR/ JEUGD

PROJECTEN EN EVENEMENTEN Aanvraagformulier SUBSIDIE + VOUCHER voor de sectoren SPORT/ CULTUUR/ JEUGD PROJECTEN EN EVENEMENTEN Aanvraagformulier SUBSIDIE + VOUCHER voor de sectoren SPORT/ CULTUUR/ JEUGD Aanvraagformulier VOUCHER voor de sectoren MILIEU / GEZIN / SENIOREN In uitvoering van het subsidiereglement

Nadere informatie

Aan: De politieke mandatarissen en partijbesturen van Wetteren, Laarne, Berlare en Wichelen

Aan: De politieke mandatarissen en partijbesturen van Wetteren, Laarne, Berlare en Wichelen 8 voor 18 31 maart 2012 Aan: De politieke mandatarissen en partijbesturen van Wetteren, Laarne, Berlare en Wichelen Betreft: Memorandum 8 voor 18 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEURAAD dd. 1 december 2015 (verslag 2015/4)

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEURAAD dd. 1 december 2015 (verslag 2015/4) VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEURAAD dd. 1 december 2015 (verslag 2015/4) De vergadering wordt geopend om 20u00 Aanwezig : Waarnemers : Verontschuldigd : Dhr. Herreman Johan, Dhr.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar)

Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Erkennen van een vereniging/particulier initiatief (kunstenaar) Wat is een erkenning? Wichelse verenigingen en particuliere initiatieven (kunstenaars) kunnen zich vanaf 2015 en om de 10 jaar door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Jaarverslag milieuraad. Werkingsjaar 2011. Stad Deinze. Goedgekeurd door milieuraad op 18/01/2012

Jaarverslag milieuraad. Werkingsjaar 2011. Stad Deinze. Goedgekeurd door milieuraad op 18/01/2012 Jaarverslag milieuraad Werkingsjaar 2011 Stad Deinze Goedgekeurd door milieuraad op 18/01/2012 De voorzitter, De secretaris, W. Vercruysse D. Bruyneel Jaarverslag milieuraad 2011 Stad Deinze 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1 Begrotingskrediet Binnen de perken van de kredieten, voorzien

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD _GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD _GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 februari 2017 CULTUUR EN VRIJE TIJD 2 2017_GR_00057 Toelagereglement veiligheid op evenementen - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Luc Hermans;

Nadere informatie

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 BADSTAD 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2015 Belangrijk :

Nadere informatie

Reglement versterking van de economische bedrijvigheid in de kernen van de stad Kortrijk, specifiek ter ondersteuning van actieve handelscomités

Reglement versterking van de economische bedrijvigheid in de kernen van de stad Kortrijk, specifiek ter ondersteuning van actieve handelscomités Reglement versterking van de economische bedrijvigheid in de kernen van de stad Kortrijk, specifiek ter ondersteuning van actieve handelscomités Inhoud Hoofdstuk 1: Algemene principes en definities...

Nadere informatie

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16/12/2013 Bekendgemaakt op 19/12/2013 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

Gemeente Ranst Jaarverslag milieuraad Gemeentebestuur Ranst. Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur

Gemeente Ranst Jaarverslag milieuraad Gemeentebestuur Ranst. Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Gemeentebestuur Ranst Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Jaarverslag 2012 1 In het jaarverslag 2012 komen de volgende elementen aan bod: 1 opsomming van bestaande reglementen m.b.t. de oprichting

Nadere informatie

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden DIS/AOPZ/18-06-2014 Internationale samenwerking Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 internationalesamenwerking@waregem.be

Nadere informatie