kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar"

Transcriptie

1 kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar Niet ver van de rand van het bos staat het huis van de mier. De deur staat open, de kamer is verlaten. De mier is weg!

2 medewerkers TEKST REGIE EN BEWERKING SPEL KOSTUUM EN SCENOGRAFIE REGIEASSISTENTIE BEWEGINGSCOACH LICHTONTWERP DRAMATURGIE PROJECTLEIDING KLANKONTWERP LICHTUITVOERING POLYVALENTE TECHNIEK ASSISTENTIE PRODUCTIE EN TECHNIEK TONEELMEESTER KLEEDSTER/GRIME/KAPSEL EN KOSTUUMUITVOERING ASSISTENTIE KOSTUUMONTWERP DECORUITVOERING BEGELEIDING ACTEURS Toon Tellegen Guy Cassiers Medeya Cheragan Yves-Marina Gnahoua Meryem Kiliç Khalid Koujili Giulia Marini Jovial Mbenga Adams Mensah Zukisa Nante Murphy Landu Ntoya Adrian Sack Irina Seleznjova Elli Severino Fernandez Tim Van Steenbergen Greet Vissers Abke Haring Stef Stessel Erwin Jans Jelte Van Roy Raf Peeters Ben Bonner Barbara De Wit Zoran Vyncke (stage) Koen De Wilde (stage) Vicente Simone Araixa Hilde Mertens Veerle Segers Saskia Dierckx (stage) Danny Havermans Luk Willekens Mulanga Nkolo Mohamed Ziani maakte tekeningen bij het repetitieproces vanuit zijn stage als grafisch vormgever. Deze tekeningen zijn tentoongesteld in de foyer. Dank aan alle medewerkers van Toneelhuis, kunstz en HETPALEIS en aan de ontwerpers van vroegere HETPALEISproducties.

3 over Het vertrek van de mier HETPALEIS, Toneelhuis en kunstz bundelen krachten en talenten voor deze unieke voorstelling met zowel professionele als niet-professionele acteurs. Artistiek leider van Toneelhuis Guy Cassiers regisseert en bewerkt het boek Het vertrek van de mier van Toon Tellegen voor deze voorstelling over weggaan, missen en gemist worden. kunstz is een sociaal-artistieke organisatie die werkt aan meer etnischculturele diversiteit binnen de theatersector. Naast het creëren van eigen voorstellingen, heeft kunstz ook een deeltijdse theateropleiding voor anderstaligen, de kunstz academie. Toneelhuis is een Antwerps stadsgezelschap waarvan de Bourlaschouwburg het hart van de werking is. Toneelhuis wil lokaal, nationaal en internationaal een merknaam van hoge artistieke kwaliteit zijn en vernieuwing en experiment blijven opzoeken. HETPALEIS wil theater toegankelijk maken voor elk kind in elke familie en toegankelijke kwaliteit brengen.

4 Het bos is de stad is het toneel is het bos is de stad Toon Tellegen is een Nederlandse schrijver, arts en dichter. Zijn dierenverhalen rond de eekhoorn en de mier zijn zowel bij kinderen als bij volwassenen geliefd. Deze ogenschijnlijk simpele verhaaltjes vol amusante en bizarre situaties op kindermaat bieden een filosofische diepgang voor de volwassen lezer. Het vertrek van de mier (2010) ligt aan de basis van de gelijknamige voorstelling van HETPALEIS, Toneelhuis en kunstz over missen en gemist worden. Wanneer de mier voorgoed vertrekt, blijven de anderen ontsteld achter. Iedereen probeert op zijn manier het plotse vertrek te begrijpen en om te gaan met het gemis. Ze bedoelen het allemaal goed, maar ze zijn naïef, die dieren in het bos. Ze kennen slechts hun eigen leefwereld en weten niets af van de grote wereld daarbuiten. Het vertrek van één van hen verstoort het evenwicht in hun gemeenschap. Hoe kan je verder met eentje minder? Toon Tellegen voorziet de dieren in zijn verhalen van herkenbaar menselijk gedrag en menselijke emoties. De dieren bevolken het bos zoals mensen de stad. Het bos is een metafoor voor de stad. Het zijn totaal verschillende wezens die met elkaar op één plek moeten samenleven. Ze begrijpen elkaar niet altijd even goed, ze lopen elkaar soms voor de voeten, maar ondanks alles kunnen ze niet meer zonder elkaar. Ze hebben een structuur opgebouwd die hen verbindt. Met hun verschillende leeftijden, talen, achtergronden en ervaringen zijn de acteurs op het podium de stad en haar inwoners, het bos en de dieren. Het fictieve missen en gemist worden is voor sommigen onder hen dagelijkse realiteit.

5 Zoals elk dier zijn nestje maakt met wat er voorhanden is in het bos, zijn de nestjes op het toneel gebouwd met wat er te vinden was in het theater. Rekwisieten, decorelementen, kostuumonderdelen en spots uit oude HETPALEISvoorstellingen krijgen een tweede leven op het toneel dat de stad is in het bos. in het bos dat de stad is op het toneel. in de stad die het toneel is van het bos.

6 Fragmenten uit een interview met regisseur Guy Cassiers (Het volledige interview is te lezen op Wat is jouw definitie van een goede jeugdtheatervoorstelling? Er is geen definitie, maar het staat vast dat een jeugdtheatervoorstelling even interessant moet zijn voor een volwassene als voor een kind. De volwassenen leren van de kinderen waarmee ze naar de voorstelling komen en omgekeerd. Die wisselwerking prikkelt, boeit en zet bestaande denkpatronen op zijn kop. Toon Tellegen is een veel terugkerende naam in jouw werk. Wat heb je met zijn teksten? Zijn grote kracht is dat je de verhalen op verschillende niveaus kan lezen. Het zijn korte verhaaltjes en ze hebben niet echt een duidelijke dramaturgische spanningsboog, maar met zijn werk kan je enorm veel. In Het vertrek van de mier kom je in een ogenschijnlijk eenvoudig verhaaltje terecht: er is een bos vol dieren, de mier vertrekt en de andere dieren blijven achter. Iedereen heeft zijn mening over waarom de mier vertrokken is. Elk dier reageert op zijn eigen manier. Het bos staat symbool voor een stad vol mensen die verschillende talen spreken. Ze begrijpen elkaar niet (altijd). Hun confrontaties zijn niet altijd makkelijk, maar toch geven ze dat bos, die stad dus, samen een gezicht en ze beseffen dat ze elkaar nodig hebben om te overleven. In Het vertrek van de mier puurt Tellegen het thema verlies uit. Elke stap, elke evolutie binnen dat thema wordt aangekaart: de verwondering zonder dat de emotie toetreedt (wat is er gebeurd?), de eerste reacties (wat betekent dat voor mij?), er dieper over beginnen nadenken, het gevaar om het te vergeten, het vergeten zelf, het besef dat je het vergeten bent. Tellegen zegt niet hoe je moet leven, maar hij maakt het leven begrijpelijk door te schetsen hoe bepaalde mensen reageren op een bepaald fenomeen. Dat maakt het kwetsbaar en helend. Door dat inzicht kan je voor jezelf makkelijker conclusies trekken. Hij predikt geen religie, maar hij steunt je in bepaalde problemen die je in je leven kan tegenkomen.

7 praktisch In de Grote zaal van HETPALEIS van t/m Naamactie: Iedereen die Rania heet mag gratis naar een publieke voorstelling in HETPALEIS. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Inleiding: Op za om 14u geeft dramaturge Jelte Van Roy een inleiding, gericht op de doelgroep. Gratis, maar graag reserveren. Tickets zijn te koop aan 5 (-18) / 12 (+18). Reserveren aan het onthaal van HETPALEIS via of onthaal@hetpaleis.be, of via Red Star Line MUSEUM In het Red Star Line MUSEUM, op het Antwerpse Eilandje, ontdek je het verhaal van twee miljoen passagiers die in het begin van de vorige eeuw de oversteek maakten van Antwerpen naar Noord-Amerika met de stoomschepen van de rederij Red Star Line. Miljoenen mensen lieten toen achter wat vertrouwd was om elders op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst. Migratie is van alle tijden. Ook vandaag nog trekken mensen weg uit hun land om ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Omdat het moet? Omdat ze geen andere keuze hebben? Omdat ze hun kinderen een beter leven willen geven? In het Red Star Line MUSEUM ben je getuige van een hoop verhalen van vroeger en nu. Daarom mag iedereen met een ticket van Het vertrek van de mier gratis tot en met 22 februari 2015 op bezoek in het Red Star Line MUSEUM. Op vertoon van je theaterticket krijg je ter plekke toegang tot het prachtige gebouw en de tentoonstellingen. Je kan ook vooraf reserveren via Maar je moet bij je bezoek je theaterticket aan de balie van het museum kunnen voorleggen. vrienden van HETPALEIS Elk kind heeft recht op cultuur. De Vrienden van HETPALEIS helpen dit recht mee te realiseren. Word vandaag nog lid! Je lidmaatschap staat garant voor een aantal theatertickets voor kinderen die zich dat financieel niet kunnen permitteren. Meer info op

8 meer in HETPALEIS Dis-moi wie ik ben (12+ t,arsenaal ism MAF) Twee jonge Afrikaanse actrices nemen je mee in hun zoektocht naar het antwoord op de vraag Wie ben ik? van 27 t/m in de Kleine zaal van HETPALEIS Wulong of de dansende draak (8+) Een beeldend sprookje over opgroeien, angsten overwinnen en de onuitputtelijke kracht van de fantasie. Deze woordeloze voorstelling is geïnspireerd op het oude China en zijn symbolen en rituelen. van t/m in de Grote zaal van HETPALEIS en op reis Dora G. (15+) Greet Jacobs gaat op zoek naar de mensen achter de spullen die ze vindt op een vuilniscontainer. Herkenbaar en broos verhaal over de (on)alledaagsheid van het leven. van 24 t/m in de Kleine zaal van HETPALEIS meer van kunstz A reason to talk De Iraanse Sachli Gholamalizad monteert zelfgedraaide beelden (uit Iran en België), dagboekfragmenten, herinneringen, romans en soundscapes tot een eigenzinnige voorstelling. Genomineerd met de Circuit X Prijs op TAZ op om 15u in de Arenbergschouwburg (ihkv de Klepperkes) LAB Een cabareteske monoloog waarin Adrian Sack in de huid kruipt van Imelda Marcos, de voormalige Filipijnse first lady, zijn eigen Filipijnse moeder en zichzelf. op tournee vanaf meer van Toneelhuis/Guy Cassiers en Tim Van Steenbergen Passions humaines Guy Cassiers maakt van het kunstwerk Les passions humaines, een reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux ( ), het hoofdpersonage van een Belgisch docudrama met een tweetalige cast, op tekst van Erwin Mortier. Tim Van Steenbergen ontwerpt decor en kostuums. van t/m in Bourla en op tournee

Het vertrek van de mier

Het vertrek van de mier Het vertrek van de mier Guy Cassiers is artistiek leider van het Toneelhuis. In 2004 werkte Cassiers voor het eerst samen met HETPALEIS en regisseerde hij Mijn avonturen door V. Swchwrm gebaseerd op het

Nadere informatie

Het vertrek van de mier Toneelhuis, kunstz en HETPALEIS vanaf 6 jaar

Het vertrek van de mier Toneelhuis, kunstz en HETPALEIS vanaf 6 jaar Het vertrek van de mier Toneelhuis, kunstz en HETPALEIS vanaf 6 jaar Niet ver van de rand van het bos staat het huis van de mier. De deur staat open, de kamer is verlaten. De mier is weg! Als een lopend

Nadere informatie

Babydieren, een succesverhaal

Babydieren, een succesverhaal Babydieren, een succesverhaal Een ontmoeting met museologe Cécile Gerin Kinderen van 3 tot 8 jaar: het is een groep waarvoor de federale musea zelden tentoonstellingen organiseren. Ze komen dan ook massaal

Nadere informatie

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH VOOR RG 2.3 en 2.4 DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH INHOUD Woordje van het Huis van het Nederlands en het Red Star Line Museum Doelgroep Doelstelling Lespakket DEEL 1 DEEL 2 INTRODUCTIE: DE GROTE MEERPAAL

Nadere informatie

DIS-MOI WIE IK BEN. Een grappige en ontroerende voorstelling over de zoektocht naar identiteit.

DIS-MOI WIE IK BEN. Een grappige en ontroerende voorstelling over de zoektocht naar identiteit. foto s: Lucila Guichón DIS-MOI WIE IK BEN Een grappige en ontroerende voorstelling over de zoektocht naar identiteit. foto: Peggy Schillemans Aïcha Cissé en Aminata Demba in een regie van Frédérique Lecomte

Nadere informatie

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /...

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /... kopieerblad leerling Op zoek naar een verhaal N a a m : V o o r n a a m : d at u m :.. /.. /.... 2 Stap 1: Welk verhaal ga je schrijven? Heb je zelf een migratieverhaal? Ga je op zoek naar het verhaal

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Een coproductie van HETGEVOLG en HETPALEIS.

Een coproductie van HETGEVOLG en HETPALEIS. Koning December II woont in de muur van de verteller van dit verhaal. Samen filosoferen ze over wat het betekent om klein te zijn en vertellen ze elkaars dromen. Koning December II is niet groter dan een

Nadere informatie

DOOR KAREN LOYSON EN MACHTELD VAN DEN CAMP

DOOR KAREN LOYSON EN MACHTELD VAN DEN CAMP VOOR RG 3 en 4 DOOR KAREN LOYSON EN MACHTELD VAN DEN CAMP INHOUD Woordje van het Huis van het Nederlands en het Red Star Line Museum Doelgroep Doelstelling Lespakket LES 1 RED STAR LINE, HISTORISCHE MIGRATIE

Nadere informatie

Toneelstuk Harde noten : nabespreking

Toneelstuk Harde noten : nabespreking Toneelstuk Harde noten : nabespreking Ondanks alle campagnes en initiatieven blijft pesten een moeilijk uit te roeien probleem dat ook de dertienjarige Kaat, hoofdpersonage uit de boeken Harde noten en

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van A street concert in HETPALEIS.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van A street concert in HETPALEIS. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van A street concert in HETPALEIS. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Colette In welke mate kan je jezelf herkennen in een rol? Kan je in een rol ook iets ontdekken van wat je nog niet kende van jezelf?

Colette In welke mate kan je jezelf herkennen in een rol? Kan je in een rol ook iets ontdekken van wat je nog niet kende van jezelf? Colette Cleeren is beeldend kunstenaar. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop een actrice als Abke Haring zich in haar rollen investeert. Als beeldend kunstenaar maakt Colette objecten,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik had bedacht dat ik voor vandaag maar eens een ouderwetse preek in 3 punten ga houden. Het eerste punt gaat over het kijken naar de ander. De tweede

Nadere informatie

Hand in hand met het kind in ons. De zoektocht naar je oorspronkelijke Ik

Hand in hand met het kind in ons. De zoektocht naar je oorspronkelijke Ik Hand in hand met het kind in ons De zoektocht naar je oorspronkelijke Ik Trudi de Groot Afstudeerscriptie Academie voor spirituele integratie te Krommenie Juni 2003 INHOUD..pagina Voorwoord 3 Inleiding

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Theater Speelman DO (8+)

Theater Speelman DO (8+) Theater Speelman DO (8+) Met dank aan Hanne Moors Beste leerkracht, Deze lesmap is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Er zijn een aantal aspecten die je kunt bespreken

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Werkingsverslag over een meerjarige subsidie voor het geheel van de werking

Werkingsverslag over een meerjarige subsidie voor het geheel van de werking Werkingsverslag over een meerjarige subsidie voor het geheel van de werking Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 68 68 Fax

Nadere informatie

Werkblad bij de voorstelling de Mier

Werkblad bij de voorstelling de Mier Werkblad bij de voorstelling de Mier Elke dag van de week staat er één dier uit de voorstelling centraal. Een klein fragment uit de voorstelling introduceert vervolgens het thema waarmee dit dier geassocieerd

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Van meedenken met naar beslissen voor

Van meedenken met naar beslissen voor Van meedenken met naar beslissen voor Morele problemen bij zorgbeslissingen van familieleden en mantelzorgers voor verminderd beslissingsvaardige ouderen in de thuissituatie Een onderzoek i.h.k.v. het

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Leven vanuit Overvloed of Tekort?

Leven vanuit Overvloed of Tekort? Leven vanuit Overvloed of Tekort? Dank allereerst aan de Dijken van Wijven. Zonder jullie vrouwenhadden we hier nu niet met elkaar gestaan. Wat een prachtige traditie: om in het Zeeuwse landschap natuur

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALK MAITHÉ DILLE KATIA WOLFF

DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALK MAITHÉ DILLE KATIA WOLFF VOOR RG 1.2 DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALK MAITHÉ DILLE KATIA WOLFF INHOUD Woordje van het Huis van het Nederlands en het Red Star Line Museum Doelgroep Algemene doelstelling Lespakket LESBLOK 1 IN DE KLAS

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector

Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector Decoratelier van Kopspel : opdrachten voor de culturele sector De 3 peilers van kunstz : 1. Tewerkstellingspool 2. De theaterwerkplaats 3. Vanaf september 2011: oprichting kunstz academie, deeltijdse theateropleiding

Nadere informatie

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1

HAND-OUT STATION 1 KAARTEN. In mijn land. Onderweg naar België. In België. Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 1 KAARTEN In mijn land Onderweg naar België In België Hand-outs Wie ben ik? Lespakket RG 2.1 en 2.2 1 HAND-OUT STATION 2 HET LIED VAN LOT (ZANGER: STEF BOS) Intro Dit liedje gaat over

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Werken als artiest drama

Werken als artiest drama 08763 Atirst Drama 29-10-2008 11:52 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als artiest drama Artiest Drama Wat laat je zien? Je hebt passie voor theater Je laat jezelf zien Je gaat ervoor en je zet door

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Landschap als toneel ELLEN KOOI

Landschap als toneel ELLEN KOOI door Patrizia Arena Landschap als toneel ELLEN KOOI KUNSTFOTOGRAFE ELLEN KOOI HEEFT HAAR SPECIALITEIT GEMAAKT VAN DENKEN BUITEN DE KADERS. LETTERLIJK: VANUIT DE THEATERFOTOGRAFIE TROK ZE ALS EEN VAN DE

Nadere informatie

best emming antwerpen aanvullend lesmateriaal

best emming antwerpen aanvullend lesmateriaal best emming antwerpen aanvullend lesmateriaal Introductie Beste Dit lesmateriaal vormt een aanvulling op de Rondleiding Bestemming Antwerpen. Deze rondleiding werd ontwikkeld voor het NT2-onderwijs. Dit

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

HELEMAAL JEZELF ZIJN; STA IN JOUW KRACHT, LEEF VANUIT JOUW HART.

HELEMAAL JEZELF ZIJN; STA IN JOUW KRACHT, LEEF VANUIT JOUW HART. Centrum Bergkristal A.A. Visser J. Nagelhoutlaan 39 8574 SR Bakhuizen 06-25312186 Overzicht November 7-11; Jouw manifestatiekracht; jezelf sterker neerzetten en manifesteren met behulp van positieve psychologie

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl info Dit ben ik! schooljaar klas voornaam:..... naam:........ geboortedatum:. gsm:......... e-mailadres:.... mijn juf/meester: Thuis voornaam:.. naam:...... telefoon/gsm: e-mailadres:. beroep:.... In geval

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

expositie boek theater - documentaire

expositie boek theater - documentaire expositie boek theater - documentaire De tijd daarna laat het verloop van hiv en aids zien door de afgelopen jaren heen. Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren.

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Babel. vanaf 6 jaar. Velkom ien Baabel. Shtettel-Shtad wo Allan feurstoa Allan. (Welkom in Babel. De stad waar iedereen iedereen begrijpt.

Babel. vanaf 6 jaar. Velkom ien Baabel. Shtettel-Shtad wo Allan feurstoa Allan. (Welkom in Babel. De stad waar iedereen iedereen begrijpt. Babel vanaf 6 jaar Velkom ien Baabel. Shtettel-Shtad wo Allan feurstoa Allan. (Welkom in Babel. De stad waar iedereen iedereen begrijpt.) Drie robotachtige mensen, zonder kleur, zonder woorden en zonder

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Tica Peeman. Gebaseerd op columns voor Management Team. In samenwerking met Management Team en Happy Companies

Tica Peeman. Gebaseerd op columns voor Management Team. In samenwerking met Management Team en Happy Companies Tica Peeman Gebaseerd op columns voor Management Team In samenwerking met Management Team en Happy Companies Inhoudsopgave 5 8 11 14 17 20 23 26 29 32 35 38 41 44 47 50 53 56 60 62 64 68 72 De magie van

Nadere informatie

2 0 1 0-2 0 1 4. Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924. willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter.

2 0 1 0-2 0 1 4. Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924. willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter. 2 0 1 0-2 0 1 4 atelier: e-mail: website: Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924 willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter.nl 2014 Willebrord de Winter

Nadere informatie

Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 26jul2015, Opstandingskerk Tilburg - De zichtbare kerk Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Wat voor kerk wil je zijn? Wat vind je belangrijk als kerk? En waar wil je voor staan en je voor inzetten?

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 1 Dames en heren, In mijn inleiding wil ik graag bij drie onderwerpen stilstaan. Ik begin bij

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING

LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING LESMAP SHOES OVER DE VOORSTELLING Het Brusselse gezelschap La Tête à l Envers komt met zijn vierde creatie Shoes voor de eerste keer naar Vlaanderen. Shoes is een speelse, poëtische en woordloze voorstelling

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

R o o t s z o e k e r s

R o o t s z o e k e r s R o o t s z o e k e r s M u s e u m b e z o e k Welkom in het Red Star Line Museum Aanbod voor het secundair onderwijs: DIY-pakket voor leerkrachten en leerlingen Beste leerkracht Hartelijk welkom op Rootszoekers.

Nadere informatie

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s

Introductie Inhoud Het verhaal Doelgroep en thema s Lesbrief Introductie Inhoud Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kabouter van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is geschikt voor leerlingen vanaf

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet.

4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. Loïs Vehof GAR2D Version Log Datum Activiteit 4-10-15 > 1,3 en 5 gemaakt. De rest heb ik nog geen ideeën voor en/of weet niet zo goed wat ik er mee aan moet. 11-10-15 > Moodboard gemaakt. Beginnen met

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

NAVERWERKINGSTIPS. Veel plezier! Het RASA-team

NAVERWERKINGSTIPS. Veel plezier! Het RASA-team NAVERWERKINGSTIPS Beste leerkracht, Wanneer u deze naverwerkingstips in handen hebt, hebt u waarschijnlijk net de tentoonstelling MOOI bezocht. Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben en dat de kinderen

Nadere informatie