Het vertrek van de mier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het vertrek van de mier"

Transcriptie

1

2

3 Het vertrek van de mier Guy Cassiers is artistiek leider van het Toneelhuis. In 2004 werkte Cassiers voor het eerst samen met HETPALEIS en regisseerde hij Mijn avonturen door V. Swchwrm gebaseerd op het gelijknamige boek van Toon Tellegen. In 2010 herbewerkte hij deze voorstelling in het Toneelhuis en maakte er, onder de verkorte titel Swchwrm, een voorstelling van in verschillende talen (Nederlands, Marokkaans, Turks en Vietnamees). Ook bij Het vertrek van de mier wil hij de diversiteit aan culturen in de voorstelling verwerken. Wat gebeurt er met je als een geliefde vriend wegtrekt naar de verte, naar een vreemd land? Daarop focust Guy Cassiers zich in zijn regie van Het vertrek van de mier, naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen. Tellegen grijpt in zijn roman terug naar één van zijn geliefkoosde thema s: reizen, verlangen naar een andere omgeving, naar de verte, weggaan, missen en gemist worden. Als de mier besluit om voorgoed weg te trekken, blijven de andere dieren ontsteld achter. Guy Cassiers wil in zijn enscenering van Het vertrek van de mier niet zozeer focussen op de mier zelf maar op de reacties van de achterblijvende dieren. Hoe ga je om met dat verlies? De schouwburg wordt daarbij opgevat als het grote dierenbos, dat op zijn beurt synoniem is voor de verwarring waarin de dieren zich bevinden. De cast van Het vertrek van de mier werd geselecteerd in nauwe samenspraak met KunstZ, een sociaal-artistieke organisatie in Antwerpen, die acteurs en podiumkunstenaars van diverse origine ondersteunt en begeleidt richting theatersector. Fragment uit een interview met regisseur Guy Cassiers Toon Tellegen is een veel terugkerende naam in jouw werk. Wat heb je met zijn teksten? Zijn grote kracht is dat je de verhalen op verschillende niveaus kan lezen. Het zijn korte verhaaltjes en ze hebben niet echt een duidelijke dramaturgische spanningsboog, maar met zijn werk kan je enorm veel. In Het vertrek van de mier kom je in een ogenschijnlijk eenvoudig verhaaltje terecht: er is een bos, iemand vertrekt en de andere dieren blijven achter. Maar het bos staat symbool voor een stad vol mensen die verschillende talen spreken. Ze begrijpen elkaar niet (altijd). Hun confrontaties zijn niet altijd makkelijk, maar toch geven ze dat bos samen een gezicht en beseffen ze dat ze elkaar nodig hebben om te overleven. Of Tellegen het nu heeft over verlies of over een ander thema, hij puurt het uit. Elke stap, elke evolutie binnen dat thema wordt aangekaart: de verwondering (wat is er gebeurd?) zonder dat de emotie toetreedt, de eerste reacties (wat betekent dat voor mij?), er dieper over beginnen nadenken, het gevaar om het te vergeten, het vergeten zelf, het besef dat je het vergeten bent. Alle verschillende stadia van het thema verlies zitten in dat boek.

4 Tellegen zegt niet hoe je moet leven maar maakt het leven begrijpelijk door te schetsen hoe bepaalde mensen reageren op een bepaald fenomeen. Door dat inzicht kan je voor jezelf conclusies trekken. Hij predikt geen religie, maar hij steunt je in bepaalde problemen die je in je leven kan tegen komen. Denk je dat de kinderen zich vereenzelvigen met de reacties van de dieren? We focussen ons niet op één bepaalde reactie. De kinderen krijgen een heel palet aan reacties voorgeschoteld. Iemand is verdrietig omdat de mier weg is, iemand anders is blij met het extra stuk taart. Zo zit een klasgroep of een groep kinderen ook in elkaar. Daardoor krijg je situaties die zowel voor kinderen als voor volwassenen herkenbaar zijn. Spelen de acteurs dieren? Nee, ze spelen een bepaalde karaktertrek of ze gebruiken een bepaalde eigenschap. Tellegen creëert geen rijke, uitgewerkte figuren. Het gaat eerder over karaktertrekken die hij hen toebedeelt: de beer is altijd onverzadigbaar, de eekhoorn is altijd ontroostbaar In elk nieuw boek hebben de dieren telkens diezelfde karaktereigenschappen. Met welk dier kan jij jezelf het beste identificeren? Ik voel me het meest verwant met het vuurvliegje. Hij probeert niemand van de dieren te overtuigen, maar denkt wel erg goed na. Hij twijfelt en weet het niet zo goed, maar is eerlijk en loyaal. HETPALEIS wil alle jonge kinderen in contact laten komen met theater. Is deze voorstelling daarvoor geschikt? De kinderen gaan de voorstelling misschien niet catalogeren als theater, maar het zal zeker hun fantasie prikkelen. Het zijn allemaal korte scènes, elke scène is één verhaaltje. Je bent snel aan het volgende als er één verhaal je minder boeit. De spanningsboog is nooit lang en dat maakt het toegankelijk. In Het vertrek van de mier ben je niet verplicht om het volledige traject af te leggen. Het is als een groot boeket bloemen met verschillende kleuren en geuren. Je bepaalt zelf welke kleur of geur je kiest.

5 MEDEWERKERS tekst Toon Tellegen regie Guy Cassiers regieassistentie Greet Vissers kostuumontwerp en scenografie Tim Van Steenbergen lichtontwerp Stef Stessel spel Yves-Marina Gnahoua Meryem Kilic Khalid Koujili Murphy Landu Ntoya Giulia Marini Jovial Mbenga Adams Mensa Zukisa Nante Irina Seleznjova Adrian Sack Elli Severino Medeya Cheraghan bewegingscoach Abke Haring dramaturgie Erwin Jans dramaturgie Jelte Van Roy projectleiding Raf Peeters KunstZ Eline Van Hoye KunstZ Mulanga Nkolo toneelmeester Vicente Simon Araixa geluiduitvoering Ben Bonner lichtuitvoering Barbara De Wit polyvalent theatertechnicus Marco Santy polyvalent theatertechnicus Zoran Vyncke stagiair productie-techniek Koen De Wilde

6 1. Wat te doen vóór de voorstelling? 1.1 Lees dit verhaal voor aan de kinderen. Niet ver van de rand van het bos stond het huis van de mier. De deur was open. De kamer was verlaten. Het bed was door elkaar, de deken lag half op de grond. De kast stond open en alle planken waren leeg. Er hing één oud omgekruld briefje aan de muur, waarop stond: De mier, dat ben ik. Dat briefje had de mier vaak gelezen, soms wel tien keer op een dag, en telkens weer had hij zijn hoofd geschud van verbazing, ook al had hij het zelf geschreven en wist hij heel goed dat hij de mier was. De mier, dat ben ik dus had hij telkens weer gedacht. Er was geen ander briefje, ook niet op de tafel of aan de deur. Geen briefje waarin stond dat hij wegging en nooit meer terugkwam en dat ze hem niet moesten zoeken want hij zou onvindbaar zijn en als iemand hem per ongeluk toch vond zou hij meteen daarna weer weggaan en dan echt voorgoed, zo voorgoed als nog nooit iemand was weggegaan. Er was ook geen ander briefje, onder het eerste briefje, waarin met haastige letters stond dat zelfs honderd potten honing (wat voor soort honing ook) niets uitmaakten en dat als ze hem niet geloofden hij daar niets aan kon doen, en ook geen klein briefje daar weer onder, waarin stond dat niemand ergens iets aan kon doen. De deur piepte telkens als de wind ertegen blies. Het was nog vroeg in de ochtend, aan het begin van de zomer. De zon kwam op en de lucht boven de bomen was rood en geel en lichtblauw. Aan de andere kant van het bos werd de lijster wakker en begon te zingen, en tussen het ruisen van de bomen door was soms, even, het kabbelen van de rivier te horen. De mier was weg.

7 1.2 Overloop de namen van de dieren die in het bos van de mier wonen: kever mol zandmuis krekel haai aardworm kikker nachtegaal beer walrus sluipwesp mammoet mastodont arend potvis mus olifant zwaluw schrijvertje kolibri rog neushoorn pad hermelijn eekhoorn vuurvliegje nachtvlinder bladluis tonijn albatros vlinder haring nijlpaard

8 1.3 Noem de namen van de acteurs en vertel de kinderen uit welk land ze afkomstig zijn. Yves-Marina komt uit Ivoorkust. Zij speelt de eekhoorn. Meryem Kilic komt uit Turkije. Ze speelt de zandmuis. Khalid Koujili is geboren in België. Zijn ouders komen uit Marokko. Hij speelt mastodont, schrijvertje en mol. Murphy Landu Ntoya komt uit Congo. Hij speelt arend, olifant en nachtvlinder.

9 Giulia Marini komt uit Italië. Zij speelt kikker en hermelijn. Jovial Mbenga komt uit Congo Kinshasa. Hij speelt kever, potvis en vlinder. Adams Mensah komt uit Ghana. Hij speelt krekel, egel, pinguïn en aardworm. Zukisa Nante, komt uit Zuid Afrika. Hij speelt beer en neushoorn.

10 Irina Seleznjova komt Rusland. Zij speelt mus en nachtegaal. Adrian Sack komt uit de Filipijnen. Hij speelt rog, sluipwesp en bladluis. Elisabeth Severino Fernandez komt uit Spanje. Zij speelt nijlpaard, haai en mammoet. Medeya Yarhasan komt uit Iran. Zij speelt zandmuis, kolibrie en vuurvliegje.

11 1.4 Zoek je eigen antwoord op onderstaande vragen. Je hebt het verhaal voorgelezen. De kinderen weten welke dieren er in het bos voorkomen. Maar niemand heeft de voorstelling al gezien. Geen probleem: je kruipt in je hoofd en je vertrouwt op je eigen fantasie. Er is geen fout of goed, er is jouw verhaal en dat is altijd het beste! - Waarom wilde de mier plots vertrekken? - Hoe is de mier weggegaan? - Hoe reageren de dieren op het plotse vertrek van de mier? Wat voelden ze? Wat dachten ze? Wat deden ze? - Wat heeft hij zeker en vast meegenomen? - Is hij helemaal alleen vertrokken? Met wie? - Waar was hij naar op zoek? - Waar zou de mier nu zijn? - Wat zou je hem willen vragen als hij terugkomt? Of wat zou je tegen hem zeggen? - Heeft de mier misschien een groot geheim dat hij aan niemand durft te vertellen? Wat voor geheim zou dat kunnen zijn? - Durf je heel hard zijn naam te roepen, zodat hij je misschien hoort en terugkomt? Of allemaal samen roepen misschien? Wat roepen jullie dan? 1.5 Hoe zeg je: De mier is weg Stel je voor dat jij een dier bent uit het grote dierenbos. En plots ontdek je dat de mier waar je elke dag mee praatte, de mier die je elke dag tegenkwam, waar je mee speelde en ruzie maakte, dat die plots zomaar, zonder verwittiging, zonder aanleiding, vertrokken is! Hoe voel je je daarbij? Je wil dit meteen doorvertellen aan al de andere dieren, maar eerst moet je dat nieuws toch zelf verwerken. Maakt het je blij of verdrietig? Boos of bang? Vrolijk, kwaad of woedend? Zenuwachtig en onzeker? Nieuwsgierig of ongerust? In die gemoedstoestand zeg je het zinnetje door aan de andere bewoners van het bos. Elk kind krijgt een nummer, kris kras door elkaar. De kinderen onthouden hun nummer. Nr. 1 komt vooraan in de klas staan en roept, fluistert, of zegt gewoon tegen de klasgenoten: De mier is weg! Nr. 2 zit al klaar en zo gauw nr.1 terug naar zijn plaats gaat, loopt nr. 2 naar voren en zegt (op een andere manier

12 natuurlijk): De mier is weg! Iedereen komt aan de beurt, neemt het zinnetje van de voorganger over en vertelt het nieuws over het vertrek van de mier door aan de klas. Je kan naar een climax toewerken: de eerste keer dat je zin zegt ben je een beetje bang, daarna is de volgende al heel wat banger, de persoon die daarna komt is dan panisch van angst! Zo kan je van verontwaardigd, naar kwaad, naar woedend gaan. Van een beetje verdrietig naar snikken tot luidkeels snotteren... spelen! 1.6 Standbeeld van mastodont en mammoet. Hoe denk je dat een mastodont of een mammoet eruit ziet? Deze dieren leefden héél lang geleden. Waarschijnlijk zijn ze groot heel oud stijf en log traag met stof bedekt grijs dik -Hoe zou je jezelf aankleden als je een mastodont of een mammoet op het toneel zou spelen? -Hoe zou je bewegen? Als mammoet of mastodont ben je zo oud dat je niet meer alleen kan bewegen. Daarvoor heb je twee helpers die je voeten en je armen in een bepaalde houding zetten, je rug kan naar achter of opzij worden gebogen, ook je hoofd kan draaien van links naar rechts. Dit gaat allemaal heel langzaam en voorzichtig, want deze dieren zijn al eeuwen oud! Eén persoon is mastodont, een ander is mammoet. Per dier zijn er twee makers van het standbeeld. De twee makers veranderen om de beurt iets aan het dier: een arm omhoog, daarna een been vooruit, dan het hoofd draaien bijvoorbeeld. Zo kan de mastodont een paar stapjes naar voor komen en in een hele andere houding staan dan in de beginfase. Doe dit heel nauwkeurig en voorzichtig zodat de mastodont niet omvalt of struikelt. Voor wie mastodont speelt is het best moeilijk om te 'gehoorzamen' en zich te laten manipuleren. Hij mag niet tegen wringen, maar moet zich laten leiden. De twee dieren kunnen zo voorzichtig naar elkaar toestappen elkaar omhelzen een dansje doen kijk maar wat er lukt. 1.7 Spelen met woorden. De dieren in het bos gebruiken af en toe vreemde woorden. Hier vind je er een aantal op een rij. Speel met de woorden, zoek, verzin, analyseer, discussieer, fantaseer Plak de woorden op een dun karton en knip ze uit zodat je een heleboel kaartjes hebt. Iemand trekt een kaartje en mag het eerste zoeken naar de betekenis. Daarna is het aan de hele klas om verder te graven naar de betekenis. Trek de woorden uit elkaar, hak het woord in stukken en kijk of je misschien een stukje van het woord herkent. Je kan ook uitbeelden wat je dénkt dat het betekent, zelfs een deel van het woord kan je uitbeelden. Durf verzinnen.

13 Neem het risico dat het misschien helemaal fout is wat je zegt! Lachend en spelend kom je uiteindelijk op de juiste betekenis. Je zal op die manier nooit meer vergeten wat er met een bepaald woord bedoeld wordt. pontificaal verrassen muf verdwalen uitgestorven ontredderd ontroostbaar ontroeren bemoedigen fabelachtig weergaloos tegenstrijdig heersen heengaan

14

15 kwetteren misschien gerechtigheid opzwellen neerdwarrelen misselijk teleurstellen schrapen ontploffen vermoedelijk onherbergzaam her en der beukennotenhonig

16

17 1.8 Weet je wat ik zou doen? Hoe zou je de mier kunnen verleiden om terug naar het bos te komen? Zou je hem een cadeau beloven? Wat voor cadeau? Of beloof je hem iets anders zoals? Of zou je heel hard roepen? Wat roep je dan? Zou je hem een brief schrijven? Wat staat er in de brief? Wat zou je doen als de mier op een dag plots terug in het bos verschijnt? Zou je hem een tekening geven? Iets lekkers voor hem koken of bakken? Zou je een verrassing in zijn huis verstoppen? Zou je voor hem dansen? Zou je een liedje voor hem maken en het zingen? Of geef je hem gewoon een dikke kus? En je laat hem beloven dat hij nooit meer? Je gaat voor de klas staan en je begint met: Ik zou. en je vertelt je plannetje aan je klasgenoten. Bijvoorbeeld: Ik zou eerst heel kwaad op hem zijn omdat hij zomaar vertrokken was! Daarna ga ik met hem fietsen en dan gaan we pannenkoeken eten bij mijn oma. Wat te doen na de voorstelling? 1.1 Maak je eigen nest. Zoals elk dier zijn nestje maakt met wat er voor handen is in het bos, zijn de nestjes op het toneel gebouwd met wat er te vinden was in het theater. Wat vind je zoal in de ruimtes van een theater, boven, onder en naast het podium? Rekwisieten, decorelementen zoals stoelen, zetels, een servies, matrassen, een oude fiets, een groot wiel, kostuumonderdelen en spots uit oude toneelvoorstellingen, een oude klok enz. Elke scene heeft zijn eigen sfeer, zijn eigen omgeving. Zo kruipt de bladluis onder een salontafeltje uit, de pinguïn zit bovenop een groot wiel, tussen oude matrassen liggen een paar dieren te slapen Geef de kinderen de volgende opdracht: in een kartonnen doos verzamel je spulletjes die bij jou horen, dingen die je niet wil missen, spullen van vroeger toen je nog héél klein was (misschien woonde je toen in een ander huis?), spullen van nu, plannen, een boek dat je las of nog wil lezen, een foto, een postkaart of brief, een tekening, je eerste nieuwjaarsbrief, iets dat op je slaapkamer staat of op je bed ligt, een steen die je vond op et strand tijdens de grote vakantie Het zijn spullen die bij jou horen, voor iemand anders lijkt dit op rommel, voor jezelf zijn ze onmisbaar. Je zou ze nooit weggooien. Breng je doos mee naar de klas. Elke dag krijgt iemand de kans om te vertellen wat er in zijn doos zit. Terwijl je vertelt, stal je de spullen rondom je uit. Zo zit je tussen je eigen spulletjes. Dit is jouw nest.

18 1.2. Rare vragen Als de dieren in het bos met elkaar aan het praten zijn komt er af en toe een vreemde vraag tussen geslopen. Je hebt gehoord en gezien hoe ze naar het antwoord zochten. Weet je het antwoord nog? Nee? Verzin dan zelf een antwoord op de vragen uit het dierenbos. -Wat is weg? -Hoe ziet weg eruit? -Hoe kan je de weg kwijtraken? -Hoeveel is niets? -Wat is de verte? 1.3 Missen... wat is dat? Eekhoorn: Sinds de mier weg is, denk ik de hele dag aan hem. Hij staat midden in mijn gedachten. 'pontificaal' zou de mier zeggen, en hij beweegt zich niet. Hij kan niet bewegen. Daarvoor zijn mijn gedachten te klein en de mier te groot. hij zit daar klem en dat knelt af en toe. Ik ga mijn ogen niet meer dicht knijpen. a. Ik mis je -boekje: De eekhoorn mist de mier heel erg. De mier staat altijd midden in haar gedachten. Zij heeft heel veel verdriet om het vertrek van haar vriend. Ze denkt de hele tijd aan hem. In haar hoofd ziet ze hem. Ze praat met hem, ook al is hij er niet écht. Steeds aan hem denken, steeds in zichzelf tegen hem praten zo gaat de eekhoorn om met het gemis van de mier. Toon Tellegen, de schrijver van Het vertrek van de mier laat één van de dieren in een ander verhaaltje zeggen: missen dat is iets wat je voelt als iemand er niet is. Kan jij woorden vinden om aan iemand anders uit te leggen wat missen eigenlijk is, hoe missen voelt? Als je geen woorden vindt, kan je het dan laten zien hoe dat voelt? Dan vindt iemand anders misschien het woord. Elk kind schrijft één woord op een blad papier, een woord dat voor hem of haar uitdrukt wat missen betekent. Teken er iets bij als je wil ( een gezicht, een huis, een bloem ). Bundel al de bladzijden tot het ik- mis- je- boekje.

19 b. Troost-brieven: Hoe troost jij jezelf als je iemand mist? In het bos van de mier doet elk dier dat op zijn eigen manier: de beer eet taart, de eekhoorn praat in gedachten tegen hem, de kikker kwaakt, de pad ontploft, de sluipwesp maakt zichzelf heel belangrijk, de bladluis schaamt zich... De eekhoorn was zijn allerbeste vriend. Misschien kan je de eekhoorn goede raad geven en wat trucjes aan de hand doen om niet meer verdrietig te zijn. Hoe kan je haar troosten? Schrijf haar een troostbrief. Onze HETPALEISpostbode bezorgt hem aan de eekhoorn. Mijn briefje ziet er zo uit. Lieve eekhoorn, Ik hoorde van de andere dieren in het bos dat je heel verdrietig bent. Je zit zomaar wat voor je uit te staren en je eet niets. Ik leg straks een stukje chocolade op je vensterbank. Chocolade is lekker en kan verdriet verzachten. Of een wandeling langs de zee met je hoofd in de wind? Verdriet waait wel eens mee met de wind! Probeer het eekhoorn, ik ga graag met je mee. Naar zachte muziek luisteren, daar kan je ook terug blij van worden. Soms begin ik dan te zingen en vergeet ik dat ik eigenlijk heel verdrietig ben. Misschien lukt dat bij jou ook wel!? Ik kan je leren zingen Lieve eekhoorn, ik wil ook wel je vriend zijn, nu de mier weg is. Dikke kus, p Stuur jouw brief naar paula.stulemeijer@hetpaleis.be of naar HETPALEIS t.a.v. Paula Stulemeijer, Meistraat Antwerpen. 1.4 Maak de lekkerste taart van de wereld. Voortaan is op elke verjaardag het stuk taart van de mier voor mij, ook als de mier weer terugkomt, want hij had maar niet moeten weggaan (... ) Uiteindelijk zijn alle taarten van de wereld voor mij, weg of niet weg. Altijd, allemaal! Die dag komt! Waarom moet ik dat eigenlijk allemaal uitleggen? Het is gewoon zo. Mmmmm... taart... taart.

20 Dit zijn woorden van de beer. Taart is het liefste wat hij eet, dat is duidelijk. Je kan een taart tekenen, schilderen, boetseren, bouwen(!) Je kan ook zelf een échte taart maken/bakken. Je schrijft eerst alles op wat je ervoor nodig hebt, je eigen recept dus. Het wordt de lekkerste taart van de wereld, je mag niks vergeten! Als je taart klaar is, dan komt het grote moment: de taart opeten! Daarvan laat je door iemand een foto maken. Je neemt een grote hap en daarbij trek je het "lekkerste", smakelijkste", "heerlijkste" gezicht van de wereld. Misschien kan je hiervoor je berenmuts ook nog opzetten! Deze foto stuur je op of mail je door naar HETPALEIS Stel dat er verschillende recepten de ronde doen in de klas, want iedereen verzint natuurlijk zijn eigen "lekkerste" taart, dan kan je zelf een receptenboekje maken, met de foto's ter illustratie ertussen. Een leuk verjaardagscadeautje voor mama, papa, broer of zus.

21 COLOFON Dit lesmateriaal werd samengesteld door Paula Stulemeijer, educatief medewerker in HETPALEIS. Het vertrek van de mier ging in première op 23 december 2014 in de Grote zaal van HETPALEIS. Hoofd educatie: Anja Geuns Medewerker educatie/contact onderwijs Paula Stulemeijer Medewerker educatie/administratie Rita Pottier HETPALEIS Theaterhuis voor kinderen, jongeren en kunstenaars Meistraat Antwerpen F info@hetpaleis.be

kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar

kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar kunstz, Toneelhuis en HETPALEIS Het vertrek van de mier voor iedereen vanaf 6 jaar Niet ver van de rand van het bos staat het huis van de mier. De deur staat open, de kamer is verlaten. De mier is weg!

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau)

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau) Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg www.zondermouwen.com Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Eendagsvlieg: een vrolijke, fantasievolle voorstelling voor iedereen vanaf

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Het geluk van de sprinkhaan

Het geluk van de sprinkhaan Het geluk van de sprinkhaan Ander werk van Toon Tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Misschien wisten zij alles (verzamelde dierenverhalen, 1995, 2007)

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Werkblad bij de voorstelling de Mier

Werkblad bij de voorstelling de Mier Werkblad bij de voorstelling de Mier Elke dag van de week staat er één dier uit de voorstelling centraal. Een klein fragment uit de voorstelling introduceert vervolgens het thema waarmee dit dier geassocieerd

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 3-4 ewout de eekhoorn Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

- Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen - Elkaar leren kennen: warming-ups en spelletjes om het ijs te breken - Belangrijke namen 7 luisteren karaktereigenschappen 5 minuten zelfbewustzijn begrijpen anderen respecteren om de beurt iets doen

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen Overdenking zondag 13 maart 2016, KSG-dienst, in de Terskflierkerk 5 e zondag 40 dagentijd Wat maakt mij sterk? Lezing Rechters 16: 15-20 Door ds. A.J.Wouda De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie