Jaarverslag BPP Overheid en sociale partners blijven in gebreke

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag BPP Overheid en sociale partners blijven in gebreke"

Transcriptie

1 Belangenvereniging Pensioengerechtigden Pensioenfonds Zorg en Welzijn Jaarverslag BPP 2018 Overheid en sociale partners blijven in gebreke Voorwoord Via het ledenblad, de website facebook en de nieuwsbrieven geven wij doorlopend aandacht aan de actuele ontwikkelingen op pensioenterrein. Dit betreft zowel specifieke zaken van ons eigen pensioenfonds PFZW als ook de discussies die landelijk spelen rondom het pensioenstelsel. Ook van onze inbreng in de organen, waarin wij als BPP zijn vertegenwoordigd, de Pensioenraad van PFZW, de Ledenraad van PGGM, de pensioencommissie van NVOG/KNVG, wordt voortdurend verslag gedaan in deze publicaties. Daarnaast onderhouden wij contacten met de afdeling emeriti van de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP). Ook de bestuurlijke contacten met de NVOG en enkele van haar commissies moeten hier worden vermeld. Reacties van leden op deze berichten worden vanzelfsprekend meegenomen en betrokken bij onze verdere oordeelsvorming. Als wij terugzien op 2018 dan is de positie van de BPP door een actieve opstelling van het bestuur sterk gebleven op het punt van onze belangenbehartiging. Maar het ledental is opnieuw gedaald door een groot aantal beëindigingen, veelal als gevolg van natuurlijk verloop, hetgeen samenhangt met de gemiddeld hoge leeftijden van onze leden, De instroom van nieuwe leden blijft daarbij achter, reden waarom het bestuur een focus legt op ledenwerving en daarmee samenhangende communicatie. Met een ledenaantal van ruim zijn wij wel nog steeds een factor van betekenis. Bovendien weten wij dit te versterken door onze inhoudelijke inbreng en een goede samenwerking met andere organisaties. Echter, met een groei van het aantal leden zou dat echt nog veel beter kunnen. Dit is een probleem waarmee overigens alle verenigingen van pensioengerechtigden bij bedrijfstakpensioenfondsen te maken hebben. De werving van nieuwe leden is een serieus probleem. Wij zijn nog steeds van oordeel dat pensioenfondsen en werkgevers meer zouden moeten en kunnen doen om mensen, die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, te wijzen op het belang om lid te worden van de specifieke belangenverenigingen die hiervoor zijn. Meer aandacht voor ons werk op de website van PFZW en in hun gedrukte publicaties vinden wij dringend gewenst.

2 In dit jaarverslag beperken we ons tot de hoofdlijnen van het bestuursbeleid. Voor alle andere activiteiten verwijzen we graag naar ons periodiek Ons Pensioen, de nieuwsbrieven de website en facebook. Op onze website zijn de nieuwsbrieven en de gepubliceerde nummers van OP uit voorgaande jaren terug te vinden. Onderstaand overzicht van de activiteiten, waaraan bestuursleden van de BPP hebben deelgenomen in 2018, geeft een goed beeld dat wij een actieve vereniging zijn met het oog op de belangen van onze leden, die de laatste jaren erg onder druk staan. Bestuursvergaderingen BPP 8 Pensioenraad PFZW 10 Ledenraad PGGM&CO 6 ALV NVOG en overige 6 Pensioencommissie NVOG 10 Overleg organisaties van gepensioneerden bij (semi) overheidsinstellingen Samenwerking met BNP en bijwonen ALV 6 2 Aantal nieuwsbrieven 6 Aantal Ons Pensioen 4 Hoorzittingen Tweede Kamer 5 Behandeling individuele pensioenvragen leden 39 Enkele beleidsonderwerpen, die in 2018 van belang zijn geweest en die ook in de komende jaren nog volop de aandacht zullen vragen, willen wij hieronder expliciet aan de orde stellen. 1. De ledenwerving 2. De koopkrachtontwikkeling van ouderen. 3. De discussie over ons toekomstig pensioenstelsel. 4. De samenwerking met andere organisaties. 5. De communicatieactiviteiten van de BPP.

3 1. De ledenwerving Ondanks de verhoogde inspanningen van het bestuur en ondanks het gegeven dat sociale partners in gebreke blijven als het gaat om noodzakelijke wijzigingen in het huidige pensioenstelsel stagneert de ledenontwikkeling van de BPP. Dit is overigens een problematiek die ook voor de meeste andere gepensioneerdenorganisaties geldt zeker als die actief zijn op het terrein van de bedrijfstakpensioenfondsen. Naast het gegeven dat vele organisaties de gevolgen ervaren van de individualisering in de maatschappij, waarbij het zich spontaan aanmelden als lid van een belangenverenigingen niet vanzelfsprekend is, speelt daarbij de relatieve onbekendheid van onze vereniging een rol. Natuurlijk presenteren wij onze activiteiten en de inhoud van het beleid op diverse wijze hetgeen voor een goed draagvlak onder de bestaande leden leidt. Ook de bekendheid van onze vereniging bij diverse andere stakeholders zoals het bestuur van het pensioenfonds, de sociale partners en bij politieke partijen is daarmee gediend. Maar het uitdragen van al deze zaken naar potentiele leden toe wordt daarmee nog steeds onvoldoende bereikt omdat de aandacht en waardering voor onze activiteiten te weinig door diezelfde stakeholders wordt gecommuniceerd. Het bestuur heeft een aantal concrete plannen ontwikkeld om in 2019 ten uitvoer te brengen en zo mogelijk zullen wij bij de opening van onze ALV de voorzitter deze plannen laten toelichten. Met het bestuur van ons eigen pensioenfonds PFZW hebben wij hierover constructief overleg, maar concrete resultaten kunnen op dit moment helaas nog niet worden gemeld.

4 2.De koopkrachtontwikkeling van ouderen. De koopkrachtontwikkeling van ouderen Is ook in 2018 achtergebleven bij die van de actieven. Dat blijkt al uit de officiële cijfers zoals die worden gepubliceerd door de overheid. Het wordt onderschreven door onderzoeken van het NIBUD in opdracht van de NVOG jaarlijks gepubliceerd. Maar ze worden bovenal aan den lijve ervaren door de gepensioneerden. De officiële cijfers zijn al jaren gunstiger dan de praktijk waar velen mee te maken hebben. Omdat zaken als gemeentelijke belastingen, heffingen van nutsbedrijven, toegenomen kosten van de gezondheidszorg en tal van andere elementen niet of onvoldoende in die officiële zaken worden meegenomen. Des te schrijnender is het dat de indexatie van onze pensioenen al jarenlang niet mogelijk is. De indexatie achterstand bij ons en menig ander fonds ligt ruim boven de 10%. En dat op basis van regelgeving die geen recht doet aan wat pensioenfondsen daadwerkelijk zouden kunnen. Immers de vermogensontwikkeling van de fondsen is heel positief. Desondanks blijven de vooruitzichten op indexatie ongunstig zolang de noodzakelijke wijzigingen in het pensioenstelsel niet worden doorgevoerd. Dit omdat overheid, toezichthouders en sommige hoogleraren zich blijven verzetten tegen aanpassing van de rekenregels als tegelijkertijd andere in hun en onze ogen noodzakelijke wijzigingen in het stelsel niet worden doorgevoerd. Ook de vakbonden en werkgevers hebben daarbij te weinig oog voor de specifieke belangen van de huidige gepensioneerden.

5 3. De discussie over ons toekomstig pensioenstelsel Opnieuw zijn sociale partners, maar ook de overheid en de politiek, in gebreke gebleven als het gaat om besluitvorming over de toekomst van ons pensioenstelsel. Voor een deel begrijpelijk, maar gelet op de specifieke belangen van de gepensioneerden onaanvaardbaar en onnodig. Voor een groot deel zijn de onderhandelingen vastgelopen op vraagstukken rondom de AOW-leeftijd en de positie van de zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers). Natuurlijk belangrijke onderwerpen waarvan het belang ook in relatie tot het pensioenstelsel niet is te onderschatten. Kijkend naar de stand van zaken in de onderhandelingen was over de hoofdlijnen van het tweede pijler pensioen feitelijk in hoge mate sprake van overeenstemming. Natuurlijk zaken als de te hanteren rekenrente en de afschaffing van de doorsneeopbouw waren nog niet definitief rond, maar had men de onderhandelingen op alleen deze punten voortgezet dan hebben wij de overtuiging dat overeenstemming mogelijk was en dat daarmee de belangen van actieven en gepensioneerden gediend zouden zijn met het oog op herstel van de indexatiemogelijkheden. De andere eveneens belangrijke elementen als de AOW leeftijd en de positie van de ZZP-ers hadden dan in de tijd gezien later geregeld kunnen worden op basis van een wederzijds overigens noodzakelijke vertrouwensbasis waaraan het nu leek te ontbreken. Dat de organisaties van gepensioneerden nog steeds niet ten volle bij die discussie worden betrokken is zowel onaanvaardbaar als ook onbegrijpelijk. Kijkend naar de verantwoordelijkheid van de politiek geldt dat vooral voldoende draagvlak onder alle burgers van belang is om de noodzakelijke wijzigingen te realiseren. Zij zouden zeker de gepensioneerden dus moeten betrekken bij het overleg. Natuurlijk de sociale partners zijn als enige verantwoordelijk als het gaat om de arbeidsvoorwaarde pensioen en dus de toekomstige opbouw van de rechten. Maar voor alle andere zaken, zoals indexatieruimte, herverdeling van de middelen binnen het fonds en het beleggingsbeleid ligt de verantwoordelijkheid niet en zeker niet uitsluitend bij de sociale partners maar bij alle deelnemers en daarmee ook bij de organisaties van gepensioneerden. Het bestuur van de BPP wordt niet moe dit standpunt met verve uit te dragen zowel in de pensioenraad van PFZW als ook, via de NVOG, in de contacten met de politiek.

6 4. De samenwerking met andere organisaties Naast de kracht van het argument telt bij belangenbehartiging ook de macht van het getal. Bij een evenwichtige belangenafweging hoort weliswaar de nadruk te liggen op de kracht van de argumentatie, maar ook dan geldt dat altijd geïnvesteerd moet worden in een zo breed mogelijk draagvlak. Dat is een eis die wij aan ons zelf stellen maar ook aan die organisaties waarmee wij in de praktijk structureel of incidenteel samenwerken. Structureel werken wij samen met de koepelorganisatie NVOG, waarbij wij als BPP participeren in de verschillende commissies die het beleid voorbereiden voor het bestuur van de NVOG. Natuurlijk spelen wij daarnaast een actieve rol op de algemene ledenvergaderingen van de NVOG. Primair speelt daarbij de belangenbehartiging voor de pensioenen en nemen wij dus deel aan het overleg in de pensioencommissie. Die commissie kent overigens een bredere samenstelling omdat ook andere koepels van ouderenorganisaties daarin participeren. Waar de BPP zich bij de belangenbehartiging vooral richt op de belangenbehartiging op het beleidsterrein pensioenen, en meer specifiek op de belangen binnen het eigen pensioenfonds PFZW, heeft de NVOG een bredere scoop. Zo worden zaken als koopkrachtontwikkeling zorg en wonen voor ouderen nadrukkelijk ook als belangrijke beleidsterreinen behandeld. Met PFZW en PGGM onderhoudt de BPP goede contacten. Voor PFZW middels een actieve participatie in de Pensioenraad en met PGGM in het kader van PGGM & Co. PGGM & Co is een zelfstandig onderdeel dat zich richt op diensten en services richting de leden van de coöperatie. Een lidmaatschap dat open staat voor actieve deelnemers zowel als gepensioneerden van PFZW en geheel kosteloos is. Veel leden van de BPP maken gebruik van deze mogelijkheid en daarom maakt een lid van ons bestuur deel uit van de Ledenraad van deze coöperatie. Voor 2018 had de ledenraad, samen met het coöperatiebestuur, het thema Vitaal met Pensioen uitgekozen. De focus lag op drie onderwerpen: 1) Studenten en starters laten kiezen voor Zorg en Welzijn 2) Verlaging van de werkdruk 3) Gebalanceerd toewerken naar pensioen De Pensioenraad is het orgaan waaraan het bestuur van PFZW verantwoording aflegt over het gevoerde beleid en in een aantal zaken ook advies vraagt. In de pensioenraad is de BPP vertegenwoordigt met een lid vanuit het bestuur van de BPP benoemd. Jaarlijks geeft de Pensioenraad in het jaarverslag van het fonds een oordeel over het functioneren van het bestuur. Daartoe werkt de Pensioenraad nauw samen met de Raad van

7 Toezicht. Dit allemaal conform de regelgeving in de Pensioenwet. In 2018 heeft de nadruk gelegen op de onderwerpen verantwoord beleggingsbeleid, een uitvoerige studie naar het meest verantwoorde beleid in het kader van de huidige regelgeving, maar ook op een duidelijke positionering in het pensioendebat. In dat kader zijn wij verheugd dat PFZW samen met de besturen van de 4 andere grootste fondsen, net als wij aandringen op spoedige afronding van de onderhandelingen teneinde een meer toekomstbestendig pensioenbeleid te kunnen vormgeven.

8 5. De communicatieactiviteiten van de BPP De communicatie van de BPP richt zich primair op de eigen leden. Daarbij proberen wij natuurlijk ook zo veel mogelijk potentiele leden te bereiken teneinde hen te interesseren in het lidmaatschap van onze vereniging. Gelijktijdig is de communicatie vanuit de vereniging ook een belangrijk hulpmiddel om gehoor t vinden voor onze standpunten bij organisaties waarmee wij samenwerken, bij de politiek en andere maatschappelijke organisaties. Op zich al geen eenvoudige opgave, maar daar waar het gaat om het beleidsterrein pensioenen extra moeilijk, omdat het daar gaat om complexe en vaak technische zaken die voor de niet deskundigen weinig transparant zijn. Zowel met ons ledenblad OP als op de website en de nieuwsbrieven proberen wij alle genoemde doelgroepen te bereiken. In zo helder mogelijke taal, met weglating daar waar mogelijk van jargon, en zo mogelijk met een getrapte berichtgeving. Dat wil zeggen dat wij proberen steeds te starten met een beknopte samenvatting, daaraan verdieping en verbreding geven in een aanvullend documenten tenslotte voor de geïnteresseerden die niet al te bang zijn voor techniek te verwijzen naar meer technische notities. We hebben daarmee in 2018 naar ons oordeel en gelet op de reacties van velen goede vorderingen gemaakt maar zijn er zeker nog niet. Uw reacties op onze publicaties helpen ons om daarin steeds wat vaardiger te worden en alert te blijven, dus wij hopen ook in 2019 op uw medewerking wat dat betreft. Het ledenblad OP verschijnt 4 keer per jaar, de nieuwsbrief 6 keer of zo veel meer als de actualiteit dat nodig maakt en de website is bijna wekelijks met nieuwe informatie te raadplegen. Sinds 2018 maken wij ook gebruik van de mogelijkheid via Facebook om aandacht te vragen voor onze vereniging en onze standpunten. Daarbij spelen wij direct in op hetgeen op enig moment in de media over pensioenen aan de orde is. Dit vooral om potentiele leden te bewegen lid te worden van onze vereniging en mogelijk ook afgeleide vrije publiciteit in de media te krijgen. Aan de ene kant zijn wij tevreden met de tot nu toe bereikte resultaten omdat we op korte termijn reeds 200 actieve volgers op dit medium hebben gekregen. Veel nieuwe leden heeft het echter aantoonbaar (nog) niet opgeleverd. En negatief ervaren wij de veelal weinig subtiele reacties die deze berichten ook oproepen. Vaak wordt zonder enige terughoudendheid gescholden, agressief en ongenuanceerd een reactie gegeven, waarbij van opbouwende kritiek nauwelijks sprake is. Nader onderzoek toont weliswaar aan dat dit vooral, of zelfs bijna

9 uitsluitend, reacties betreft van niet leden, maar toch. Het komende jaar zal het bestuur een andere evaluatie plegen op dit punt en een besluit nemen of hier wel of niet mee moet worden voortgegaan.

10 7 De Samenstelling van het bestuur In het jaar 2018 was het bestuur samengesteld uit de volgende personen: a. Liesbeth Schaap voorzitter b. Jaap van der Spek vicevoorzitter en redactielid OP, plaatsvervangend lid Pensioenraad PFZW en voorzitter NVOG c. Cees Michielse secretaris, webredacteur, lid Pensioenraad PFZW en lid pensioencommissie NVOG/KNVG d. Jan van Pijkeren 2 e secretaris en ledenadministratie contactpersoon Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) e. Jaap Dijkstra penningmeester f. Baukje Vegter ledenwerving en lid Ledenraad PGGM&CO en eindredacteur Nieuwsbrieven

11 Verklaring veel gebruikte afkortingen ALV BNP PGGM&CO NVOG OP PFZW SER Algemene ledenvergadering Bond Nederlandse predikanten Ledenorganisatie van PGGM voor individuele diensten Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Periodiek Ons Pensioen van BPP Pensioenfonds Zorg en Welzijn Sociaal Economische Raad

BIJLAGE 1: PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR PGGM COÖPERATIE U.A. Profielschets leden bestuur PGGM Coöperatie U.A. 1 mei 2015

BIJLAGE 1: PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR PGGM COÖPERATIE U.A. Profielschets leden bestuur PGGM Coöperatie U.A. 1 mei 2015 BIJLAGE 1: PROFIELSCHETS LEDEN BESTUUR PGGM COÖPERATIE U.A. Profielschets leden bestuur PGGM Coöperatie U.A. 1 mei 2015 1 1. Kenschets coöperatie: van ons, voor ons, door ons. PGGM is een coöperatie waar

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016 Belangenvereniging Pensioengerechtigioden Pensenfonds Zorg en Welzijn FINANCIEEL JAARVERSLAG van de Belangenvereniging Pensioengerechtigden PFZW (BPP) Aangesloten bij de N.V.O.G. (Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Roel Fonville Drachten, 28 maart

Roel Fonville Drachten, 28 maart Roel Fonville Drachten, 28 maart 2019 18-3-2019 1 Hoe gaat het met uw pensioen? Een nieuw pensioenstelsel? Wat doet de Federatie? Verkiezingen Verantwoordingsorgaan! 18-3-2019 2 Bron: DNB Positie Philips

Nadere informatie

NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 5 juni 2019

NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 5 juni 2019 NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 1 5 juni 2019 Agenda Pensioendashboard Nieuw pensioenstelsel Pensioenpetitie Nieuw Pensioenstelsel

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 1 mei 2015

PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 1 mei 2015 PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A. 1 mei 2015 Inhoudsopgave PROFIELSCHETS LEDEN LEDENRAAD PGGM COÖPERATIE U.A.... 1 1. Kenschets ledenraad coöperatie: van ons, voor ons, door ons.... 3

Nadere informatie

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW)

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Jaarverslag 2017 Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Inhoudsopgave 1. Bestuursbericht 2. Bestuurssamenstelling 3. Algemene vergadering 4. Wettelijke

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

De Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer

De Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer De Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer 23 november 2014 JO/KMOL/MVE/2014.227 Betreft: Wetsvoorstel aanpassing Financieel Toetsingskader ('het Wetsvoorstel') Geachte

Nadere informatie

Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/ Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur?

Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/ Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur? Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/2014.160 Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur? Pensioenfondsbesturen bereiden zich voor op hun nieuwe

Nadere informatie

Pensioenfonds Update September 2013

Pensioenfonds Update September 2013 Pensioenfonds Update September 2013 nr 15 september 2013 pagina 1 INHOUD 1. Voorwoord van de voorzitter 1 2. Toeslagverlening per 1 juli 2013 3 3. Dekkingsgraad gehaald in Q2 2013 3 4. Toeslagenbeleid

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over?

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over? Nieuwsbrief oktober 2015 Herstelplan In de nieuwsbrieven van juli (over o.a. het nieuwe Financieel ToetsingsKader nftk ) en augustus 2015 (over beleggen) informeerden we u al eerder over de eisen die De

Nadere informatie

Vereniging van DSM gepensioneerden

Vereniging van DSM gepensioneerden Regionale informatiebijeenkomsten 2015 1. Welkom door Mieke van Wagenberg (voorzitter) Kort overzicht van landelijke en DSM/PDN zaken. Activiteiten VDP in 2015 en plannen voor 2016. 2. Ontwikkelingen op

Nadere informatie

Activiteiten VHP-Zorg in 2013

Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Ten behoeve van de leden biedt de VHP-Zorg op vier gebieden diensten aan: 1. Individuele belangenbehartiging 2. Collectieve belangenbehartiging 3. Ondersteuning/uitwisseling

Nadere informatie

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES Doel: Het doel van deze notitie is het formuleren van criteria, waarmee voorstellen op pensioengebied kunnen worden beoordeeld. Strategie:

Nadere informatie

Roel Fonville Eindhoven, 19 september

Roel Fonville Eindhoven, 19 september Roel Fonville Eindhoven, 19 september 2018 19-9-2018 1 Hoe gaat het met het Philips Pensioenfonds? Hoe wordt het Philips Pensioenfonds bestuurd? De invloed van gepensioneerden op het beleid van het Philips

Nadere informatie

Profiel van de Vereniging.

Profiel van de Vereniging. Profiel van de Vereniging. In juli 1987 werd in Rotterdam officieel de Vereniging van Gepensioneerden KBB opgericht. Een belangenvereniging voor gepensioneerden uit het voormalige KBB concern. Na de fusie

Nadere informatie

Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen

Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen N 7855 Bst/AR/HS/16 augustus 2011 Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen Algemeen De minister van SZW heeft op 1 juli 2011 het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen

Nadere informatie

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie...

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie... Communicatiebeleidsplan 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1 Missie, visie... 3 2 Doelgroepen... 4 3 Communicatiedoelstellingen... 4 4 Kernboodschap van de communicatie... 5 5 Communicatiestrategie... 6 6 Jaarlijks

Nadere informatie

Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging

Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging Het ontstaan In 1980 ging het niet zo goed met het concern in het algemeen en met de Bijenkorf in het bijzonder. De pensioenen waren bij Nationale

Nadere informatie

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW)

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Jaarverslag 2018 Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Inhoudsopgave 1. Bestuursbericht 2. Bestuurssamenstelling 3. Algemene vergadering 4. Verkiezing

Nadere informatie

116 De Pensioenwereld in 2015

116 De Pensioenwereld in 2015 12 116 De Pensioenwereld in 2015 Verslaggeving & communicatie 117 Meer inzicht nodig in evenwichtige belangenbehartiging bij uitvoeringskosten Auteurs: Myrna van Engelen en Tristan Helsloot Pensioenfondsen

Nadere informatie

Organisatie, taken, activiteiten

Organisatie, taken, activiteiten Organisatie, taken, activiteiten VVG-PGB: Organisatie, taken, activiteiten februari 2018 1 Pagina INHOUD 2 Profiel Pensioenfonds PGB 3 Waar staat de vereniging VVG-PGB voor? 3 I. Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019.

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het

Nadere informatie

Vereniging Gepensioneerden SABIC-IP

Vereniging Gepensioneerden SABIC-IP 1 Opening door Voorzitter AGENDA ALV 12 APRIL 2012 2 Mededelingen en ingekomen stukken 2.1 Vaststellen agenda 2.2 Algemene voortgang van de Vereniging 3 Secretariële zaken 3.1 Huishoudelijk Reglement vaststelling.

Nadere informatie

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN Geachte leden van de VVSPTN. LAATSTE NIEUWS: DEELNEMERSVERGADERING SPTN Het bestuur van de Stichting

Nadere informatie

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007 Deze brief werd op maandag 30 juli 2007 gestuurd aan het huisadres van de pensioengerechtigden van SPF Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr. 83 045-5782292 30 juli 2007 Onderwerp Oproep: Kandidaten

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland (versie definitief 31 maart 2016) Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag.

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag. 12 vragen over het jaarverslag 2013 De hoofdpunten uit het jaarverslag van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) behandelen we aan de hand van 12 vragen en antwoorden. Een volledig exemplaar

Nadere informatie

VOORWOORD. Annelien van Groningen Voorzitter BPOA

VOORWOORD. Annelien van Groningen Voorzitter BPOA JAARVERSLAG 2018 VOORWOORD Na vijf jaar actief te zijn geweest als bestuurslid bij BPOA, nam ik in 2018 de rol van voorzitter over van Paul van Bakel. In die rol kan ik mij nog meer inzetten voor de belangen

Nadere informatie

Meepraten over pensioen

Meepraten over pensioen Meepraten over pensioen Meepraten? Meepraten over pensioen? Waarom niet? Pensioen is belangrijk genoeg. Alle reden dus om te kijken op welke manier je invloed kunt uitoefenen op de pensioenregeling. Ben

Nadere informatie

Betreft: Reactie gepensioneerdenorganisaties KNVG en NVOG op Pensioenakkoord

Betreft: Reactie gepensioneerdenorganisaties KNVG en NVOG op Pensioenakkoord Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dhr. W. Koolmees Postbus 90801 2509 LV Den Haag Betreft: Reactie gepensioneerdenorganisaties KNVG en NVOG op Pensioenakkoord 7 juni 2019 P.C./MVE/2019.950

Nadere informatie

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel van PMT Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verzorgt de pensioenregeling voor de bedrijfstak Metaal en Techniek. In totaal zijn

Nadere informatie

Stichting Norit Pensioenfonds

Stichting Norit Pensioenfonds Stichting Norit Pensioenfonds Communicatieplan 2017-2019 Dit communicatieplan is voorbereid door de werkgroep communicatie van Stichting Norit Pensioenfonds en vastgesteld door het bestuur. Amersfoort,

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen

Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen Input KPS-werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen 16 maart 2012 Input KPS Werkgroep PFG op wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Verantwoording

Nadere informatie

Heel veel dank voor de uitnodiging om hier vandaag te mogen spreken.

Heel veel dank voor de uitnodiging om hier vandaag te mogen spreken. Speech Bert Boertje, divisiedirecteur Toezicht pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank, bij het congres Pensioen Update van Euroforum op 8 december 2016 Dames en heren, Heel veel dank voor de uitnodiging

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek Financiële opzet en informatie. Geachte voorzitter,

Uitkomsten onderzoek Financiële opzet en informatie. Geachte voorzitter, De Nederlandsche Bank N.V. Toezicht pensioenfondsen Postbus 98 1000 AB Amsterdam 020 524 91 11 www.dnb.nl Onderwerp Uitkomsten onderzoek Financiële opzet en informatie Handelsregister 3300 3396 Geachte

Nadere informatie

Gepensioneerdenvereniging UWV

Gepensioneerdenvereniging UWV Gepensioneerdenvereniging UWV Ledenadministratie: Margo Herinx Telefoon: 020-6146818 Burg. Hogguerstr. 145 E-mail : gvu@hetnet.nl 1064 CL Amsterdam Web: gepensioneerdenvereniginguwv.nl Nieuwsbrief 2015

Nadere informatie

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter)

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter) JAARVERSLAG 2015 VOORWOORD Het verslagjaar 2015 ging goed van start met de introductie van een nieuwe pensioenregeling voor de openbare apothekers. Het is een eigentijdse en toekomstbestendige regeling,

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2016

Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Inleiding Dit jaar brengt Stichting Pensioenfonds De Fracties voor het eerst een verkorte versie van het jaarverslag uit. In dit verslag zie je in een

Nadere informatie

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN 1 GEVOLGEN DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELINGEN 2 REKENRENTE,

Nadere informatie

STiCHTING VAN DE ARBEID. Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal

STiCHTING VAN DE ARBEID. Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal STiCHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal T 070-3499

Nadere informatie

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter) Pagina 2 van 7

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter) Pagina 2 van 7 JAARVERSLAG 2016 VOORWOORD In 2015 startten we het onderzoek naar één bedrijfstakregeling voor iedereen die werkzaam is als of bij een openbare apotheker. Begin 2016 werd duidelijk dat dit op de korte

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2012

Verkort jaarverslag PHI 2012 Verkort jaarverslag PHI 2012 Uitgave van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord Eén sterk, toekomstbestendig pensioenfonds. Met dat doel gingen het

Nadere informatie

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017 Pensjoen Jos Berkemeijer ALV NVOG 22 november 2017 Pensioenagenda 1. Regeerakkoord 2. Pensioen in cijfers 3. Dreigende Kortingen? 4. Nieuw pensioenstelsel 5. Discussie Dillema s Vragen? http://duwtje.com/otherweyes-in-nrc-6-denkfouten-over-pensioen/

Nadere informatie

Het betrekkelijke van Koopkrachtplaatjes

Het betrekkelijke van Koopkrachtplaatjes Het betrekkelijke van Koopkrachtplaatjes Statistiek versus persoonlijk Koopkrachtplaatjes gaan uit van standaardpersonen met standaard consumptiepatroon De werkelijke persoonlijke situatie kan daarvan

Nadere informatie

F E B R U A R I

F E B R U A R I F E B R U A R I 2 0 1 7 J A A R G A N G 3 8 - N R 1 Colofon REDACTIE: Jos Ducheine FPVG Vredeoord 105 Gebouw VS 5621 CX Eindhoven telefoon 040-251 20 02 Openingstijden: Maandag : 13.00 16.00 uur Woensdag

Nadere informatie

Notulen 9e algemene ledenvergadering Vereniging gepensioneerden Koninklijke Cosun

Notulen 9e algemene ledenvergadering Vereniging gepensioneerden Koninklijke Cosun Opgericht 12 december 2010 Debussyring 17 3261 JA Oud-Beijerland E: info@gepensioneerdencosun.nl - I: www.gepensioneerdencosun.nl KvK: 5188409 Bank: NL28RABO 0111 5659 44 2 e Concept notulen algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014

Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014 Bijzondere Deelnemersvergadering 24 april 2014 2 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Achtergrond Wet versterking bestuur pensioenfondsen 3. Wet versterking bestuur pensioenfondsen 4. Wijzigingen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Inleiding Dit Huishoudelijk Reglement (HHR) is een uitwerking van de statuten van 14 oktober 2010 van de MD Verenging, conform de in artikel 20 van deze statuten geboden mogelijkheid.

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beloningsbeleid SPW. 26 Juni 2018 Versie 9.1

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beloningsbeleid SPW. 26 Juni 2018 Versie 9.1 Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Beloningsbeleid SPW 26 Juni 2018 Inhoudsopgave Versiebeheer... 3 1 Inleiding... 4 2 Doel beloningsbeleid... 4 3 Uitgangspunten beloningsbeleid... 4 4 Overzicht

Nadere informatie

Financieel crisisplan

Financieel crisisplan Financieel crisisplan Inleiding In Artikel 145 van de Pensioenwet wordt voorgeschreven dat de ABTN een financieel crisisplan moet bevatten. Artikel 29b van het besluit FTK geeft hier een nadere uitwerking

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

De toeslagen die door het bestuur met ingang van 1 juli 2011 zijn vastgesteld, zien er als volgt uit:

De toeslagen die door het bestuur met ingang van 1 juli 2011 zijn vastgesteld, zien er als volgt uit: Ons kenmerk 2011-002716 Behandeld door Afdeling Communicatie Doorkiesnummer +31 (0)45 5788100 E-mailadres info.pdn@dsm.com Heerlen juli 2011 Onderwerp Toeslagverlening (Indexatie) Beste heer, mevrouw,

Nadere informatie

Communicatiejaarplan 2013. Stichting Vroegpensioenfonds Technische Groothandel

Communicatiejaarplan 2013. Stichting Vroegpensioenfonds Technische Groothandel Communicatiejaarplan 2013 Stichting Vroegpensioenfonds Technische Groothandel Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Terugblik 2012 3 2 Communicatie in 2013 2.1 Uitgangspunten voor de communicatie bij VPTECH 4

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Brocacef Pensioenfonds van

Nadere informatie

DNB Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Honeywell 21 September 2011. Pensioenfonds

DNB Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Honeywell 21 September 2011. Pensioenfonds DNB Crisisplan Stichting Honeywell 21 September 2011 Agenda Introductie Opzet crisisplan Nut en noodzaak crisisplan Concept crisisplan - discussiepunten - Wanneer is er spraken van een crisissituatie?

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht. 6. Raad van Toezicht 14-04-2014 Versie 6.02 Huishoudelijk reglement Raad van Toezicht Status Definitief Artikel 1: Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt het College van Bestuur

Nadere informatie

Pensioenverlaging (korting) in Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen. Rapport

Pensioenverlaging (korting) in Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen. Rapport Pensioenverlaging (korting) in 2013 Hoe consumenten geïnformeerd zijn over de verlaging van hun pensioen Rapport Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Communicatiebeleidsplan Pensioenfonds Wonen

Communicatiebeleidsplan Pensioenfonds Wonen Communicatiebeleidsplan Pensioenfonds Wonen 2018 2020 Pagina 1/9 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Afbakening van het plan... 3 1.2 Duur van het plan... 3 1.3 Organisatie van de communicatie... 3 2.

Nadere informatie

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders kwantitatief risicobereidheidsonderzoek Peter Zegwaart Juli 2019 Waarom dit onderzoek? Het bestuur van BPF Schilders vindt het belangrijk

Nadere informatie

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen?

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? Dit position statement begint het vraagstuk van het afschaffen van de doorsneesystematiek aan de achterkant : vanuit

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

1.2 Middelen om deze doelstelling te bewerkstelligen: Een reeks informatievoorzieningen, onder andere. Informatietelefoon.

1.2 Middelen om deze doelstelling te bewerkstelligen: Een reeks informatievoorzieningen, onder andere. Informatietelefoon. H u i s h o u d e l i j k R e g l e m e n t Vereniging Borstvoeding Natuurlijk 1. Algemeen 1 2. Leden 2 3. Bestuur 2 4. Het medisch Advies College 3 Het Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Borstvoeding

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Auteur Gecontroleerd Goedgekeurd KPMG KPMG Werkgroep WVBP 27/2 Werkgroep WVBP 13/3 Datum in werking treding

Nadere informatie

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.]

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.] Organisatiestructuur van de Vereniging van Eigenaars. 1. Inleiding. De organisatiestructuur van een Vereniging van Eigenaars [VvE] is veelal bepalend voor het goed functioneren van een VVE. Of er nu 10,

Nadere informatie

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1.B Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Waarom een nieuwe regeling bij Cosun? Pensioenpremie Toeslagverlening (indexatie) Discussie

Nadere informatie

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Hoogland 26 juli 2012 1 Inleiding 3 2 Werkwijze 3 3 Bestuurlijke organisatie 3 4 Profiel bestuursleden 4 5 Commissie structuur 4 6 Vergroten draagvlak 5 7 Verdere procedure

Nadere informatie

VGB Vereniging Gepensioneerden Buhrmann/CE/Staples

VGB Vereniging Gepensioneerden Buhrmann/CE/Staples Notulen van de Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Vereniging Gepensioneerden Buhrmann/CE/Staples (VGB) gehouden in Ede op 22 maart 2017, aanvang 11.00 uur. Aanwezig het voltallig bestuur: Frans Spits

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018 Profielschets lid Raad van Toezicht 6 maart 2018 71649 092004 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens de kenmerken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (Bpf Kappers)

Nadere informatie

In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015

In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015 In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015 Inhoud Inleiding 3 1. Beschrijving crisissituatie 3 2. Beleidsdekkingsgraad waarbij het fonds er zonder korten niet meer uit kan komen

Nadere informatie

Vereniging van DSM gepensioneerden

Vereniging van DSM gepensioneerden Wat wil de VDP? Krachtig invloed uitoefenen voor úw waardevast pensioen. Streven naar een positie aan de onderhandelingstafel, gelijkwaardig aan de vakorganisaties. Streven naar een sterkere positie in

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds.

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Van het SPAN bestuur In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u

Nadere informatie

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN LOGGED OUT Jaargang #10; nummer #1; februari 2015 UITNODIGING voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN op woensdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds

Nieuwsbrief van uw pensioenfonds KIX code Nieuwsbrief van uw pensioenfonds Pensioengerechtigden en voormalige deelnemers Pensioenreglement I en II Zeist, december 2014 1. Financiële positie PNB is

Nadere informatie

Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen

Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen Oprichting vereniging van gepensioneerden Toegezegd is dat bij de evaluatie aandacht zal worden besteed aan de klacht dat pensioenfondsen

Nadere informatie

Notulen van de Algemene Ledenvergadering op 13 september 2016 te Maarssen

Notulen van de Algemene Ledenvergadering op 13 september 2016 te Maarssen Notulen van de Algemene Ledenvergadering op 13 september 2016 te Maarssen Datum: 13 september 2016 Aanvang: 13.00 uur Aanwezig: 57 leden, inclusief bestuursleden Afmeldingen: 16 leden, inclusief 1 bestuurslid

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur...

Nadere informatie

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014 Competentievisie verantwoordingsorgaan Juli 2014 Versie 1.0 1 juli 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Competentievisie...3 Hoofdstuk 2 Profiel van het fonds...3 Hoofdstuk 3 Profiel verantwoordingsorgaan...3

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland.

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in Artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit

Nadere informatie

Uw pensioenfonds in 2018 Verkort jaarverslag

Uw pensioenfonds in 2018 Verkort jaarverslag Uw pensioenfonds in Verkort jaarverslag in vogelvlucht We vinden het belangrijk om transparant te zijn in wat we doen en wat dat oplevert. Daar verantwoorden we ons over in het jaarverslag. Speciaal voor

Nadere informatie

Bestuur bij de federatie COC Nederland

Bestuur bij de federatie COC Nederland Bestuur bij de federatie COC Nederland Het COC streeft naar een diverse en inclusieve samenleving die werkt aan gelijke rechten, emancipatie en acceptatie, zodat mensen volledig kunnen participeren en

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN beleggingscommissie

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN beleggingscommissie SPAN beleggingscommissie Versie: 2 Goedgekeurd door het bestuur Datum: 11-11-2011 Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Samenstelling beleggingscommissie... 3 Artikel 3.

Nadere informatie

VERANTWOORDINGORGAAN

VERANTWOORDINGORGAAN VERANTWOORDINGORGAAN INHOUD Het verantwoordingsorgaan Governance Hoe past het verantwoordingsorgaan daarin? Besturen van pensioenfondsen en FNV Hoe past een verantwoordingsorgaan daarin? Relatie FNV en

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3 4. Bestuurssamenstelling...

Nadere informatie

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 Inleiding Zoals bekend treedt de Wet versterking bestuur pensioenfonds op 1 juli 2014 in werking. Deze wet leidt tot aanpassing

Nadere informatie

Reglement beloningsbeleid

Reglement beloningsbeleid Reglement beloningsbeleid ING CDC Pensioenfonds per 1 januari 2018 Reglement beloningsbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Uitgangspunten: verantwoordelijkheden en tijdsbesteding...3 3. Eenheid in

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018 Pensioenbijeenkomst 22 maart 2018 Programma Welkom! Het fonds - mensen en cijfers* Financiële positie en beleid* Pensioenregeling en keuzes Actualiteiten 5 minuten 15 minuten 10 minuten 5 minuten Vragen?

Nadere informatie

Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland. Profielschets leden Verantwoordings Orgaan Pensioenstichting Transport (PST) Algemeen Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Nadere informatie

Bijlage 8 LEDENRAAD / RAAD VAN AANGESLOTENEN REGLEMENT van Vereniging Buma en Stichting Stemra beide statutair gevestigd te Amstelveen

Bijlage 8 LEDENRAAD / RAAD VAN AANGESLOTENEN REGLEMENT van Vereniging Buma en Stichting Stemra beide statutair gevestigd te Amstelveen Bijlage 8 LEDENRAAD / RAAD VAN AANGESLOTENEN REGLEMENT van Vereniging Buma en Stichting Stemra beide statutair gevestigd te Amstelveen De Ledenraad van de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Vereniging

Nadere informatie

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN Pensioencontact Pensioencontact is een uitgave van Pensioenfonds DSM Nederland EXTRA EDITIE Deze editie van Pensioencontact is speciaal bedoeld voor de pensioengerechtigden die geïnteresseerd zijn in de

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RVC. Profielschets omvang en samenstelling van de raad van commissarissen PGGM N.V.

PROFIELSCHETS RVC. Profielschets omvang en samenstelling van de raad van commissarissen PGGM N.V. PROFIELSCHETS RVC Profielschets omvang en samenstelling van de raad van commissarissen PGGM N.V. Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Vaststelling en reikwijdte 3 3. Omvang en samenstelling van de raad van commissarissen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement

Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement In dit huishoudelijk reglement gelden dezelfde begripsbepalingen als in de statuten van het fonds. Daar waar in dit document over statuten

Nadere informatie