johan cruyff foundation Lespakket Schoolplein14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "johan cruyff foundation Lespakket Schoolplein14"

Transcriptie

1 johan cruyff foundation Lespakket Schoolplein14 uiten spelen zou een vak moeten zijn op school

2 2 johan cruyff foundation schoolplein14 Voorwoord Als je de mogelijkheid hebt om iets voor een ander te doen, dan moet je dat doen. Met deze gedachte heeft Johan Cruijff zijn eigen Foundation in het leven geroepen en draagt de Foundation dagelijks bij aan het in beweging brengen van kinderen en jongeren. Al een tijdje maken wij ons zorgen om de gezondheid van onze jeugd. Veel kinderen groeien tegenwoordig op in een wereld waar de hele dag beeldschermen lonken: televisie, computer, games, mobieltjes. Allemaal activiteiten die kinderen vragen om te zitten en binnen te blijven in plaats van te bewegen en buiten te spelen. De gevolgen blijven niet uit: kinderen lijden op grote schaal aan overgewicht, sociaal isolement en zijn minder fit. En eigenlijk is de oplossing heel simpel. Je moet kinderen weer leren om meer te bewegen, ook op school. Op de dag van de 65ste verjaardag van onze naamgever hebben wij een nieuw project gelanceerd; Schoolplein14. Met een paar kleine aanpassingen willen we schoolpleinen creëren waar kinderen structureel meer worden uitgedaagd om samen te spelen en te sporten. Schoolplein14 biedt leerkrachten structuur en overzicht op het plein en daagt kinderen uit om te spelen en sporten tijdens en na schooltijd. Uit onderzoek dat wij hebben gedaan onder bijna 1200 basisscholen blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde scholen de mogelijkheden van het huidige plein onder schooltijd niet of niet optimaal benut. Niet alleen de aanwezigheid van speel- en sporttoestellen maar ook hoe deze zijn verdeeld over de ruimte hebben direct invloed op het succesvol functioneren van het plein. Uit dit onderzoek blijkt verder dat de betrokkenheid bij de leerkrachten, maar vooral ook bij de leerlingen belangrijk is voor het gebruik en verantwoordelijkheidsgevoel voor het plein. Daarom wordt een Schoolplein14 ook door de leerlingen en leerkrachten van de basisschool zelf ontworpen. Veel meer over Schoolplein14 zoals welke aanpassingen er mogelijk zijn op uw schoolplein, hoe de leerlingen bij de keuze betrokken worden, hoe er structuur wordt aangebracht, wat u na realisatie van ons kunt verwachten en wat wij van u verwachten dat leest u allemaal in deze lesmap. Carole Thate Directeur Johan Cruyff Foundation

3 3 johan cruyff foundation schoolplein14 uiten spelen zou een vak moeten zijn op school In mijn tijd was buiten spelen iets heel normaals, daar dacht je niet over na. Tegenwoordig spelen kinderen meer met hun mobiel of zitten ze achter hun computer. Logisch, maar daardoor zie je steeds meer kinderen met overgewicht en andere problemen. En eigenlijk is de oplossing heel simpel. Je moet kinderen leren om meer te bewegen, op school. Met een paar kleine aanpassingen kunnen we in heel Nederland schoolpleinen creëren waar kinderen meer worden uitgedaagd om samen te spelen en te sporten. Maar dat lukt alleen als we het samen doen. Als het aan mij ligt maken we van elk schoolplein een Schoolplein 14. Johan Cruijff Schoolplein 14 is een nieuw initiatief van de Johan Cruyff Foundation. Kijk op cruyff-foundation.org voor meer informatie.

4 4 johan cruyff foundation schoolplein14 Inleiding De Johan Cruyff Foundation wil graag alle kinderen in beweging brengen. Dit doen wij al via de Cruyff Courts, de sportprojecten voor jeugd met een beperking die wij ondersteunen en via onze eigen evenementen. Maar wij willen de kinderen ook op het schoolplein, tijdens en na schooltijd, in beweging brengen. In deze inleiding leest u meer over de Johan Cruyff Foundation, het onderzoek naar het gebruik van schoolpleinen in Nederland en ons nieuwe project Schoolplein De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen? Het is de vraag die Johan Cruijff ertoe bracht zijn eigen Foundation in het leven te roepen. Hij besefte dat sport niet alleen leuk en gezond is, maar onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van elk kind. Met sport kun je niet vroeg genoeg beginnen. Je krijgt maar één lichaam, daar moet je de rest van je leven mee doen. Logisch dat sport en kinderen de pijlers zijn geworden onder de Johan Cruyff Foundation, in het bijzonder kinderen met een handicap. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door projecten op te zetten en te ondersteunen die sport en spel stimuleren. Dat gebeurt altijd samen met verenigingen, scholen, sportbonden, bedrijven en overheden, want: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Geef kinderen hun speelruimte terug Veel kinderen in Nederlandse steden hebben te weinig speelruimte. Gemeenten houden zich vaak niet aan de verplichte 3% buitenspeelruimte bij nieuwbouw. Wie kinderen in beweging wil brengen, moet ze dus om te beginnen hun speelruimte teruggeven. De Johan Cruyff Foundation doet dat onder andere met de aanleg van Cruyff Courts: de moderne uitvoering van het aloude trapveldje, zoals dat vroeger in veel buurten te vinden was en die veelal zijn verdwenen. Een Cruyff Court is een plaats voor sport en spel. Maar minstens zo belangrijk: een Cruyff Court heeft een grote sociale, samenbindende en integrerende functie in de wijk. ij de aanleg zijn buurt, overheid, corporaties, scholen, sportverenigingen en het lokale bedrijfsleven betrokken. Dat geldt ook voor het beheer, het onderhoud en het bereiken en in beweging brengen van de jongeren. Een Cruyff Court brengt mensen samen en draagt zo bij aan de integratie en de leefbaarheid in de wijk.

5 5 johan cruyff foundation schoolplein14 Meer dan 150 Cruyff Courts zijn er al gerealiseerd, niet alleen in Nederland maar ook in landen zoals razilië, Marokko, Zuid-Afrika en Japan. Naast de Cruyff Courts in de wijk realiseert de Cruyff Foundation ook Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een handicap. Deze Cruyff Courts zijn multifunctioneel ingericht, zodat het zo toegankelijk mogelijk gemaakt wordt voor jeugd met een handicap. Hierdoor kunnen de kinderen op het veldje actief aan sport deelnemen of middels een passievere vorm sport en spel ervaren. Door de aanpassingen wordt het Cruyff Court toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht hun handicap. Sportprojecten voor kinderen met een handicap Alle kinderen moeten de mogelijkheid hebben om op een veilige manier te sporten en te spelen. Dat geldt zeker ook voor gehandicapte jongeren. Juist voor hen zijn sport en spel van groot belang. Daarom ondersteunt de Johan Cruyff Foundation ook tal van sportprojecten die speciaal zijn opgezet voor kinderen met een handicap. Via verschillende langlopende projecten en de vele samenwerkingsverbanden met clubs, scholen en organisaties bereiken wij nu bijna kinderen per week. En ook hier gaan we over de grenzen heen, zo stimuleren we in meer dan 30 landen het rolstoeltennis onder kinderen met een lichamelijke beperking. Maar we zijn er steeds meer ook voor kinderen die gewoon een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het plezier van het spelende kind staat centraal De Johan Cruyff Foundation organiseert jaarlijks enkele grote sportevenementen voor kinderen. De rode draad door alles wat we doen en waarbij we betrokken zijn, is het plezier bij de kinderen met of zonder handicap. Dat staat centraal. Evenementen zijn dé manier om het belang van sport onder de aandacht te brengen en om zelf te beleven. Enkele voorbeelden van onze evenementen: Cruyff Foundation Open Dag, Rolstoelsportdag, IJsfeest en Cruyff Courts Kampioenen 6 vs 6. Onderwijs Op de Johan Cruyff University combineren topsporters hun sportcarrière met een hbo-opleiding. Het gaat om de opleiding Sportmarketing, een opleidingsvariant van Commerciële Economie. Er zijn Johan Cruyff Universities in Amsterdam en Tilburg. De Johan Cruyff Universities zijn onderdeel van hogescholen. Op het Johan Cruyff College combineren (aankomend) topsporters hun sportcarrière met een mbo-opleiding. Het gaat om een commercieel economische mbo-opleiding in sportmarketing en -communicatie. Er zijn Johan Cruyff Colleges in Amsterdam, Enschede, Groningen, Nijmegen en Roosendaal. Alle Johan Cruyff Colleges zijn onderdeel van ROC s. Op het Johan Cruyff Institute for Sport Studies worden éénjarige, praktische masteropleidingen in het Engels gegeven. Kijk voor meer informatie op:

6 6 johan cruyff foundation schoolplein Onderzoek naar schoolpleinen in Nederland Dat het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is dat zij sporten en spelen is bekend. Maar vanuit onze ervaringen met de Cruyff Courts en het project School in eweging en onze intensieve contacten met het onderwijs, signaleerden wij dat kinderen ook tijdens schooltijd te weinig bewegen. Daarom hebben wij onderzoek laten doen naar het sport- en speelgedrag op het schoolplein. Uit het onderzoek van onze partner Nijha onder meer dan 1150 scholen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs blijkt dat er op veel schoolpleinen in Nederland behoefte is aan structuur. Zowel voor de leerlingen als voor de leerkracht blijkt dat overzicht en duidelijkheid op het plein belangrijke factoren zijn waarom kinderen spelen en sporten. Waar mag je voetballen, waar kun je touwtjespringen en waar kun je even rustig zitten? In het onderzoek geeft bijna de helft van de ondervraagde scholen aan dat de mogelijkheden van het huidige plein onder schooltijd niet of niet optimaal worden benut. Niet alleen de aanwezigheid van speelen sporttoestellen, maar ook hoe deze zijn verdeeld over de ruimte hebben direct invloed op het succesvol functioneren van het plein. Verder blijkt dat de betrokkenheid van de leerkrachten, maar vooral ook van de leerlingen belangrijk is voor het gebruik en verantwoordelijkheidsgevoel voor het plein. Gegevens onderzoek Er zijn 5522 scholen, binnen het basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs, benaderd om deel te nemen aan het onderzoek. Hiervan hebben 1164 scholen de enquête volledig ingevuld (21,07%). In de categorie basisonderwijs* zijn 998 ingevulde enquêtes volledig ingevuld en in de categorie speciaal onderwijs** zijn166 ingevulde enquêtes retour gekomen. Uiteindelijk hebben er nog 752 scholen zich aangemeld voor deelname aan het vervolgonderzoek, waaruit er 74 zijn geselecteerd op variatie in parameters als afspiegeling van totale populatie. Resultaten onderzoek De deelnemende scholen waarderen hun huidige schoolplein met een gemiddeld rapportcijfer van 6,4. Hierbij scoren schoolpleinen met alleen speeltoestellen het laagst met een 5,8. Groene schoolpleinen krijgen de hoogste waardering met een 7,2. ijna 37% van de schoolpleinen zijn ingericht met een combinatie van speel- en sporttoestellen. Verder blijkt uit het vervolgonderzoek dat niet alleen de aanwezigheid van speel- of sporttoestellen, maar ook hoe deze zijn verdeeld over het schoolplein direct van invloed is op het succesvol functioneren van het plein. Een verkeerde of onoverzichtelijke indeling van de toestellen draagt bij aan een afname van activiteiten op het schoolplein. Nog een resultaat dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat bijna 45% van de scholen de mogelijkheden van het schoolplein onder schooltijd niet optimaal benut. Ook tijdens de pauze is er een groot aantal leerlingen (ruim 36%) dat niet of niet altijd actief deel neemt aan sport- en spelactiviteiten op het schoolplein. Helaas geeft zelfs 74% van de respondenten aan dat het plein buiten schooltijd nauwelijks wordt gebruikt. * Tot de categorie asisonderwijs behoren alle scholen waar regulier basisonderwijs en/of speciaal basisonderwijs (SO) wordt gegeven. ** Tot de categorie Speciaal onderwijs behoren alle scholen waar speciaal onderwijs (SO), voortgezet speciaal onderwijs (VSO) of een combinatie met deze onderwijsvormen wordt gegeven.

7 7 johan cruyff foundation schoolplein14 Conclusies Het schoolplein als belangrijke beweegruimte voor leerlingen wordt niet door iedereen onderkent. Dit uit zich in lage betrokkenheid, passieve houding op het plein en het niet benutten van de mogelijkheden die het plein te bieden heeft. Overzicht en duidelijkheid op het plein zijn belangrijke succesfactoren voor leerling én pleinwacht. Een duidelijke structuur op het schoolplein draagt bij aan het reguleren van spelactiviteiten, het inzichtelijk maken van de mogelijkheden van het plein en het vergroten van het overzicht. Het kruisen van activiteiten wordt aangewezen als belangrijke oorzaak voor conflicten op het plein en draagt direct bij aan een afname van sport- en spelactiviteiten doordat leerlingen afzien van de activiteit van hun keuze of doordat bepaalde activiteiten worden verboden. Het schoolplein wordt buiten de pauzes om slechts minimaal en incidenteel ingezet voor andere schoolgebonden activiteiten. Projecten op school zijn voornamelijk gericht op het belang van een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Het belang van voldoende lichaamsbeweging is vaak een onderbelicht onderwerp. etrokkenheid en draagvlak binnen de organisatie bij het ontwerpen, realiseren en onderhouden van het plein zijn belangrijke factoren voor het succesvol functioneren van het schoolplein en het verantwoordelijkheidsgevoel t.a.v. het plein. Het betrekken van leerlingen bij het ontwerpen, realiseren en onderhouden van het schoolplein draagt bij aan het gevoel van eigenaarschap en daardoor het succes van het plein. alspelen (met name voetbal) is onverminderd populair bij jong en oud. Verschil zit in het niveau en spelvorm. Jongere leerlingen spelen vaak met elkaar terwijl de oudere leerlingen vaak in competitieverband tegen elkaar spelen. Structuur en duidelijkheid innen het Nederlands (speciaal) basisonderwijs is er behoefte aan structuur, duidelijkheid en overzicht op het plein. Een goede structuur zorgt voor het scheiden van activiteiten en overzicht voor leerling én pleinwacht. Het biedt leerlingen duidelijkheid in welke activiteiten er op het plein gedaan kunnen worden en vooral ook waar deze activiteiten kunnen/mogen plaatsvinden. Dit overzicht in spelmogelijkheden wordt door de scholen genoemd als belangrijke impuls voor het stimuleren van sport en spel. Daarnaast ondersteunt het leerkrachten/pleinwachten in het houden van toezicht op het plein door het verbeteren van overzicht op de verschillende activiteiten. elangrijk hierbij is wel om op een laagdrempelige manier de gewenste structuur te bieden. Dit wil zeggen, laagdrempelig qua kosten maar ook zeker qua implementatie. Er zijn alternatieve concepten voor het aanbieden van structuur (bijvoorbeeld Zoneparc) maar deze concepten vragen vaak om een volledige herinrichting van het plein. Dit is voor veel scholen vaak financieel niet haalbaar maar is meestal ook niet wenselijk. Ieder plein bevat wel elementen die behouden kunnen worden en die beter benut kunnen worden in een meer gestructureerde situatie. Het gaat bij het bieden van structuur dus om iets toevoegen aan het plein, en niet het herinrichten van het plein. egeleiding op het plein Een andere richting die duidelijk naar voren komt uit het onderzoek, is de begeleiding van activiteiten op het plein. In 99% van de gevallen hebben de pleinwachten een passieve rol die beperkt is tot het houden van toezicht en ingrijpen wanneer het fout gaat. Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen hebben de pleinwachten een proactieve rol in het stimuleren of initiëren van activiteiten op het plein, terwijl veel scholen in het onderzoek aangeven dat een dergelijke stimulans wel nodig is om kinderen te activeren.

8 8 johan cruyff foundation schoolplein Schoolplein14 Schoolplein14 is hét nieuwe project van de Johan Cruyff Foundation. Op dit moment zijn veel schoolpleinen saai en dagen niet uit om te bewegen. Met een paar kleine aanpassingen willen we schoolpleinen creëren waar leerlingen structureel meer worden uitgedaagd om samen te spelen en te sporten. Veel kinderen groeien tegenwoordig op in een wereld waar de hele dag beeldschermen lonken: televisie, computer, games, mobieltjes. Allemaal activiteiten die kinderen vragen om te zitten en binnen te blijven in plaats van te bewegen en buiten te spelen. De gevolgen blijven niet uit: kinderen lijden op grote schaal aan overgewicht, sociaal isolement en zijn minder fit, met alle sociale en gezondheidsrisico s van dien. En eigenlijk is de oplossing heel simpel. Je moet leerlingen weer leren om meer te bewegen, ook op school. Schoolplein14 helpt daarbij door voor leerkrachten structuur en overzicht op het plein te bieden en kinderen uit te dagen om te spelen en sporten tijdens en na schooltijd. Ook hopen we met dit project de buurt meer te betrekken bij de school. Schoolpleinen blijven na schooltijd vaak ongebruikt, terwijl het bij uitstek locaties zijn waar leerlingen kunnen buitenspelen, ook na schooltijd. Wat is Schoolplein14? Op het bestaande schoolplein worden aanvullingen gedaan door middel van het coaten van verschillende sport- en spelvormen. Hiermee willen we leerlingen uitdagen om structureel meer samen te spelen en te sporten. Schoolplein14 bestaat uit minimaal twee verschillende sport- en/of spelvormen. elangrijk hierbij is dat er rekening moet worden gehouden met gereserveerde ruimtes voor activiteiten en het aanbrengen van structuur op het schoolplein. Wij houden binnen dit project rekening met drie belangrijke pijlers: ruimteclaim Reserveren van ruimte Afbakenen activiteiten Structuur en herkenbaarheid materiaal enodigdheden voor activiteit Los of vast Permanent of tijdelijk programmering egeleiding en toezicht vanuit de school Organiseren van activiteiten vanuit de school

9 9 johan cruyff foundation schoolplein14 Lespakket Onderdeel van Schoolplein14 is dit lespakket waarmee de leerlingen samen met de school kiezen welke aanpassingen ze op het schoolplein willen. Welke sporten spelvormen willen ze kunnen spelen? Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen zelf een keuze maken uit de mogelijke aanpassingen om een Schoolplein14 te realiseren. Zo wordt de hele school betrokken bij het nieuwe schoolplein. Het draagvlak onder de leerkrachten, maar vooral ook onder de leerlingen is belangrijk voor het gebruik en verantwoordelijkheidsgevoel voor het plein. Daarom moeten de leerlingen meebeslissen bij het ontwerpen van hun plein. Deze betrokkenheid wordt door het lespakket gecreëerd. Het lespakket neemt ongeveer drie weken in beslag. Sport- en spelvormen De school krijgt een keuze uit verschillende sportspelvormen. De keuze van de sport- en spelvormen komen uit het onderzoek dat de leerlingen op school hebben uitgevoerd. Uiteraard is het van belang dat de gekozen vormen in afmeting passen op het schoolplein. Daarom wordt, samen met onze partner Nijha, na ontvangst van de aanvraag, de tekening en de presentatie, gekeken of de invulling die de leerlingen hebben gedaan om een Schoolplein14 te realiseren ook haalbaar is. Eventuele veranderingen van de invulling van het Schoolplein14 wordt in overleg met de school gedaan. In de bijlage vindt u de afmetingen van de verschillende sport- en spelvormen. De 14 regels van Schoolplein14 De 14 regels van Schoolplein14 zijn geïnspireerd op De 14 regels van Johan Cruijff. Deze 14 regels zijn aanwezig op elk Cruyff Court, waar ook ter wereld. Het zijn gedragsregels waar iedereen zich aan moet houden en elkaar op kan aanspreken. Net als op de Cruyff Courts gelden op een Schoolplein14 ook gedragsregels. Thema s als Respect, Samenspel, Creativiteit en Initiatief dienen als leidraad (handvat) om leerlingen tijdens het spelen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid en hoe je met elkaar omgaat. Technische gegevens Schoolplein14 Wegenverf op basis van acrylaathars Wordt onder andere gebruikt voor aanbrengen van belijningen op (snel)wegen en in parkeergarages lijvend elastisch Niet gevoelig voor barstvorming Sneldrogend, droogtijd van ongeveer 1 uur (het schoolplein is dus snel weer in gebruik te nemen) Goed bestand tegen vuilaanhechting Toepasbaar op verschillende ondergronden, waaronder bestrating, asfalt en beton Levensduur van ongeveer 5 jaar (bij gebruik onder normale omstandigheden) Markeringen worden aangebracht door gerenommeerd bedrijf Cofinanciering Regel 1 van Johan Cruijff luidt: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Dat geldt ook voor dit nieuwe initiatief. De Cruyff Foundation is bereid te investeren, mits de deelnemende school ook bijdraagt aan Schoolplein14. De Cruyff Foundation financiert 50% van de kosten, tot een maximum van 5.000,-. Het overige bedrag zal door de school gefinancierd moeten worden. Alle sport- en spelvormen waaruit u kunt kiezen kosten 2.500,- per stuk. Om een volwaardig Schoolplein14 te creëren dient u minimaal twee sport- en spelvormen te kiezen. Er kunnen maximaal drie sport- en spelvormen worden gekozen. Deze kunnen worden aangevuld met een sport- en spelvorm in de vorm van muurbelijningen en/of een freeplayer. Een Freeplayer kost 1.800,-. Voorbeeld 1: Kosten Schoolplein14: 5.000,- (minimale afname) De Cruyff foundation neemt 50% van de kosten dus 2.500,- voor haar rekening, de overige 50% wordt door de school gefinancierd. Voorbeeld 2 Kosten Schoolplein14: ,- (maximale afname) De Cruyff foundation neemt 50% van de kosten voor haar rekening met een maximum van 5.000,-. De school neemt dus 6.800,- voor haar rekening.

10 10 johan cruyff foundation schoolplein14 Sport- en spelvormen Atletiekbaan 2 baans 2x 1x Eigenschappen aan bestaat uit START, FINISH en 2 bochtelementen Totale breedte 3 meter reedte per baan 1,5 meter Extra bochtelementen optioneel Geschikt voor enkelspel en dubbelspel Spelvormen - Atletiek - Fiets / step / skelter - Rolstoelparcours De START en de FINISH van de atletiekbaan zijn niet verbonden aan elkaar. De leerlingen kunnen hier invulling aan geven door de rest van de atletiekbaan zelf in te tekenen door middel van bijvoorbeeld stoepkrijt. Atletiekbaan 3 baans 2x Eigenschappen aan bestaat uit START, FINISH en 2 bochtelementen Totale breedte 3 meter reedte per baan 1 meter Extra bochtelementen optioneel Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel 1x Spelvormen Atletiek Fiets / step voor kleintjes Rolstoelparcours De START en de FINISH van de atletiekbaan zijn niet verbonden aan elkaar. De leerlingen kunnen hier invulling aan geven door de rest van de atletiekbaan zelf in te tekenen door middel van bijvoorbeeld stoepkrijt.

11 11 johan cruyff foundation schoolplein14 Atletiekbaan recht Eigenschappen Afmetingen maximaal 14 x 3,2 meter In combinatie met spelmateriaal ook te gebruiken als bowling-mof kegelbaan (zit niet in het Schoolplein14 pakket) Geschikt voor enkelspel en dubbelspel Spelvormen Atletiek, verspringen en sprint Mikken Fiets / Step voor kleintjes Muurbelijning goal met keeper Eigenschappen elijning wordt aangebracht op muur of verticaal vlak Afmetingen (bxh) 3 x 2 meter Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Doelspelen Mikken Muurbelijning met stippen Eigenschappen elijning wordt aangebracht op muur of verticaal vlak enodigd muuroppervlak (bxh) 5 x 2,5 meter 14 stippen in verschillende afmetingen Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Mikken

12 12 johan cruyff foundation schoolplein14 Muurbelijning viervlak Eigenschappen elijning wordt aangebracht op muur of verticaal vlak Afmetingen (bxh) 5 x 2,5 meter Onderste vlakken ook te gebruiken als tennisnet Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Doelspelen Netspelen Mikken Grondvlak bij muurbelijning Eigenschappen Te gebruiken in combinatie met muurbelijning Afmetingen 6 x 5 meter Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen (afhankelijk van combinatie met muurbelijning) Doelspelen Netspelen Mikken alanceren Netspelen Eigenschappen Het veld voor netspelen komt het best tot zijn recht als er ook gekozen wordt voor een Freeplayer (zie verderop in de lijst) Afmetingen 14 x 7 meter Minimaal benodigd oppervlak 16 x 10 meter in verband met de uitloop voor spelactiviteiten Geschikt voor dubbelspel en teamspel Spelvormen Netspelen Atletiek (shuttle run, verspringen etc.) alspelen Mikken Tikspelletjes

13 13 johan cruyff foundation schoolplein14 Netspel met Freeplayer (breedte of lengte) Twee- of meertallen, nethoogte aanpassen aan de spelvorm. Spelvormen voetvolley, vuistbal, volleybal, tennis en badminton. ij ongelijke aantallen spelers kan de netinstallatie verschoven worden; speelveld voor het team met de meeste spelers wordt groter. Gebruik gekleurde vlakken Scoren in het witte vlak levert 1 punt op, scoren in het gele vlak levert 2 punten op. ij spel in de breedte: achterspelers mogen niet uit het gele vlak. ij volleybal 6 tegen 6 kan gekozen worden voor 4 achterspelers en het gele vak en 2 aanvallers in het witte vak. Complexiteit verhogen door door te draaien. Doordraaibal (4-8 personen, helft van speelveld of vierkant, 1 bal) In elk vlak staat een speler. De bal mag alleen met de hand/vuist gespeeld worden. Speler 1 speelt de bal in het vak van speler 2 en loopt naar het vak van speler 2. Speler 5 stapt in het vak van speler 1. Speler 2 moet de bal één keer in het vak laten stuiten en speelt daarna de bal naar 3 en loopt door naar vak van speler 3. Speler 3 moet de bal één keer in het vak laten stuiten en speelt daarna de bal naar 4 en loopt door naar vak van speler 4. Speler 4 moet de bal één keer laten stuiten en speelt de bal naar 5 en loopt uit het spel en sluit aan bij de wachtrij. Doelspelen Eigenschappen Afmetingen 13,5 x 9 meter Minimaal benodigd oppervlak 15,5 x 12 meter in verband met de uitloop voor spelactiviteiten Geschikt voor dubbelspel en teamspel Spelvormen Doelspelen Netspelen (bij maximale breedte van 7 meter Mikken

14 14 johan cruyff foundation schoolplein14 Speelcirkel 1 Eigenschappen Diameter 5 meter Minimaal benodigd oppervlak 6 x 6 meter in verband met uitloop voor spelactiviteiten Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Tikspelen Mikken Springen alanceren Dansen Speelcirkel 2 Eigenschappen Diameter 5 meter Minimaal benodigd oppervlak 6 x6 meter in verband met uitloop voor spelactiviteiten Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Tikspelen Mikken Springen alanceren Dansen Ingewikkeld huppen Spelers staan in een oranje vak, ze mogen zelf kiezen waar in het vak. Vanuit het oranje vak springen ze vooruit over het blauwe vak in het volgende oranje vak. Van daaruit springen ze achteruit terug in het blauwe vak. Daarna van het blauwe vak over het oranje vak vooruit in het volgende blauwe vak. Vanuit dit blauwe vak weer terug springen in het oranje vak. Dit net zolang herhalen totdat je weer in het beginvak staat. Tijdens het springen mag je niet in 2 kleuren vakken tegelijk staan, dus wel precies springen.

15 15 johan cruyff foundation schoolplein14 Rad van fortuin (2 14 spelers, 14 pittenzakken, krijt) De cirkel wordt in het midden met een krijtlijn gescheiden in 2 helften. oven en onder de cirkel wordt een lijn getrokken en waarachter de spelers de pittenzak gaan mikken. De afstand van de lijn tot de cirkel is afhankelijk van de mikvaardigheid van de spelers. Elke groep heeft 7 pitzakken. Doel is om in elk van de gekleurde vlakken 1 pittenzak te mikken. Elke goed geworpen pittenzak levert 1 punt op. Komt een pittenzak in het niet gekleurde middendeel, dan gaat er 1 punt van het totaal af. Komt een pittenzak in speelveld van de tegenstander, dan krijgen zij een punt extra. Wie heeft er na 3 beurten de meeste punten? In plaats van pittenzakken kan ook een ander object worden gebruikt. (steentje, houtenklosjes,.) Speelcirkel 3 - Eigenschappen Diameter 5 meter Minimaal benodigd oppervlak 6 x 6 meter in verband met uitloop voor spelactiviteiten Geschikt voor enkelspel, dubbelspel en teamspel Spelvormen Tikspelen Mikken Springen alanceren Dansen

16 16 johan cruyff foundation schoolplein14 Freeplayer Met de Freeplayer verandert het complete speelveld van buiten sporten én spelen. In enkele minuten is het mogelijk om vele sportsituaties klaar te zetten. Van tennis tot badminton en van basketball tot volleybal; de Freeplayer heeft het allemaal in zich. Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk in op- en afbouw. De basis bestaat uit twee staanders die voorzien zijn van degelijke wielen. De Freeplayer is daarmee even mobiel als stabiel en geschikt voor alle ondergronden. In een paar handige stappen is de Freeplayer uit te klappen en hangt u er een basket aan. Met een Freeplayer wordt er net zo makkelijk begonnen met een volleybal-, tennis- of voetvolleywedstrijd. De Freeplayer is zeer mobiel en kan dus overal worden neergezet. Al deze unieke, sportieve eigenschappen maken de Freeplayer de ideale sport/spel installatie voor leerkrachten, SO-begeleiders, recreatiemedewerkers en sportbuurtwerkers. 2 Junior tennisrackets 2 Easy tennisballen 2 Foamballen 1 asketball 2 Paddle ballen 1 Volleybal 1 utterflybal 2 admintonrackets 2 admintonrackets mini 1 Shuttle 10 stuks, 3 per koker 8 Cruyff Foundation partij hesjes oranje 8 Cruyff Foundation partij hesjes blauw 1 Handfluit oranje 1 Cruyff Foundation Key cord 1 Cruyff Foundation ballentas met draagband

17 17 johan cruyff foundation schoolplein14 Opdrachten Onderdeel van Schoolplein14 is dit lespakket waarmee de kinderen samen met de school, en waar mogelijk met de buurt, kiezen welke aanpassingen ze op het schoolplein willen. Welke spellen en sporten willen ze kunnen spelen? Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen zelf een keuze maken uit de mogelijke aanpassingen op het schoolplein om sporten en spelen te stimuleren. Door leerlingen te betrekken bij de versterking van het sporten spelaanbod, krijgt de school inzicht in wat er goed is aan het huidige aanbod en welke zaken de leerlingen graag beter willen zien. Het draagvlak onder de leerkrachten, maar vooral ook onder de leerlingen is belangrijk voor het gebruik en verantwoordelijkheidsgevoel voor het plein. Daarom moeten de kinderen meebeslissen bij het ontwerpen van hun Schoolplein14. Als school kunt u kiezen uit verschillende sport- en spelvormen. De verschillende afbeeldingen van de sport- en spelvormen vindt u terug in hoofdstuk 2. Om de kinderen te helpen mee te beslissen, hebben we een aantal opdrachten opgesteld. Uitgangspunt is dat de kinderen als journalist van de Cruyff Foundation de school rond gaan en informatie verzamelen. Door middel van een presentatie dienen de kinderen uiteindelijk samen met de school de aanvraag voor het Schoolplein14 in. De uitvoering van de lesmap neemt ongeveer 3 weken in beslag en omvat de volgende stappen: 1. Kennismaking met de Cruyff Foundation en Schoolplein14, inclusief Schoolplein14 quiz. 2. Het samenstellen van de teams. 3. Het afnemen van de interviews. 4. Het uitwerken van de interviews. 5. Het inrichten van Schoolplein14, inclusief meten en tekenen. 6. Het maken van een presentatie, inclusief tekening van Schoolplein14 en insturen naar de Johan Cruyff Foundation. De stappen worden verderop in dit hoofdstuk omschreven. Afhankelijk van uw mogelijkheden kunt u uiteraard zelf kiezen op welke manier en in welk tijdsbestek het uitvoeren van het lespakket het beste bij uw school past.

18 18 johan cruyff foundation schoolplein14 Opdracht 1 Kennismaking met Cruyff Foundation en Schoolplein14 Opdracht 2 en 3 Teams samenstellen en interviews afnemen Om de leerlingen kennis te laten maken met de doelstellingen van de Johan Cruyff Foundation vindt u in hoofdstuk 5 een quiz. In de quiz worden 10 vragen gesteld over de Cruyff Foundation en al haar activiteiten. Er zijn verschillende manieren om de vragen onder de leerlingen af te nemen. Eén mogelijkheid is om de leerlingen in groepjes op zoek te laten gaan naar de antwoorden die te vinden zijn op de website van de Cruyff Foundation De antwoorden kunnen daarna klassikaal behandeld worden. Het antwoordenblad is te vinden in hoofdstuk 5. Tijdens alle activiteiten van de Cruyff Foundation gelden omgangsregels, zo ook voor Schoolplein14. Dit zijn de 14 regels van Johan Cruijff. Aan de hand van deze gedragsregels zijn er 14 vragen opgesteld die behandeld dienen te worden in de klas. Thema s als Respect, Samenspel, Creativiteit en Initiatief dienen als leidraad (handvat) om leerlingen tijdens het spelen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. De thema s met vragen kunt u terug vinden in hoofdstuk 5. De basis van de aanvraag is een onderzoek door de leerlingen op uw school naar de mogelijkheden om sport en beweging op uw schoolplein te verbeteren. In hoofdstuk 5 treft u een vragenlijst aan die de leerlingen kunnen gebruiken bij het interview. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de praktische mogelijkheden van het schoolplein. Voor een Schoolplein14 is het vereist dat het schoolplein gedeeltelijk of geheel is bestraat. Het aanbrengen van de coating kan namelijk alleen op een verharde, vlakke ondergrond. Tevens dient rekening gehouden te worden met de grootte van het schoolplein en de huidige invulling met bijvoorbeeld speeltoestellen. U kunt de interviews op de volgende manieren laten afnemen: Optie 1 U laat een team (alle) de leerlingen van de school interviewen. Dit kan een bovenbouwgroep zijn of de leden van de leerlingenraad. Optie 2 Alle leerkrachten doen het project in de eigen klas en passen de opdrachten aan naar het niveau van de klas. Optie 3 De interviews kunnen, in plaats van per tweetal, ook door een leerkracht met de hele groep worden gedaan, of met kleine groepen van vijf leerlingen. Zorg er dan wel voor dat alle leerlingen hun mening kunnen geven. Laat ook duidelijk merken dat kritiek op de school mag en welkom is. Optie 4 Laat vertegenwoordigers van alle klassen samenkomen in een leerlingenraad en bespreek daar de vragen. Welke manier u kiest, hangt af van uw school. U bent niet gebonden aan bovengenoemde voorbeelden en mag het onderzoek ook uitvoeren naar eigen inzicht.

19 19 johan cruyff foundation schoolplein14 Opdracht 4 Uitwerken interviews Opdracht 5 Inrichten en tekenen van Schoolplein14 De interviews die door de leerlingen van uw school zijn afgenomen, dienen steeds als uitgangspunt voor de invulling van Schoolplein14. Het kiezen van de verschillende sport- en spelvormen kunt u op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld: Optie 1 Laat elke klas, naar aanleiding van de interviews, enkele sport- en/of spelvormen kiezen en kijk welke het meeste gekozen is en welke argumenten het belangrijkste zijn. Optie 2 Laat de teams die de interviews hebben afgenomen, kiezen welke sport- en spelvormen het beste passen bij de school gezien de uitkomsten van de interviews. Optie 3 Laat voorafgaand aan de interviews in de gymlessen de leerlingen de verschillende activiteiten doen die met de sport- en spelvormen van Schoolplein14 gedaan kunnen worden. ijvoorbeeld met geïmproviseerde sport- en spelvormen in de gymzaal, en laat de leerlingen daarna een keuze maken wat het leukste was. De uitkomsten hiervan kunnen meegenomen worden in de resultaten van de afgenomen interviews. Naar aanleiding van de uitkomsten van de interviews gaat het team dat de interviews heeft afgenomen het schoolplein op om de indeling van Schoolplein14 te bepalen. Zorg dat de leerlingen de maten van de verschillende sport- en spelvormen voorhanden hebben zodat zij door te meten erachter komen wat het beste bij hun school past. De leerlingen kunnen daarna, onder leiding van de leerkracht, een tekening op schaal maken (bijvoorbeeld met de schaal 1:100). Indien de leerlingen hier niet toe in staat zijn, kan dit gedaan worden door de leerkracht. Uiteraard moet er bij de invulling van Schoolplein14 rekening gehouden worden met het totale budget. Met uw school is overeengekomen dat er sprake is van een cofinanciering. In de checklist is aangegeven wat de bijdrage van uw school is. In de inleiding vindt u een algemene uitleg over een cofinanciering en de bijdrage die de Cruyff Foundation beschikbaar stelt per Schoolplein14. Informatie over de verschillende sport- en spelvormen en de daarbij behorende maten en kosten zijn te vinden in hoofdstuk 2. Welke groep leerlingen uiteindelijk de tekening met de verschillende sport- en spelvormen tekent, hangt af van de gekozen vorm van het samenstellen van het team en kunt u voorafgaand zelf bepalen. Na ontvangst van de aanvraag, de tekening en presentatie, wordt samen met onze partner Nijha, gekeken of de invulling die de leerlingen hebben gedaan om een Schoolplein14 te realiseren, ook haalbaar is. Eventuele veranderingen van de invulling van het Schoolplein14 worden in overleg met de school gedaan.

20 20 johan cruyff foundation schoolplein14 Opdracht 6 De presentatie, tekening van Schoolplein14 en aanvraag Presentatie De leerlingen gaan hun keuze kenbaar maken aan de Johan Cruyff Foundation door middel van een presentatie. Hiervoor mogen ze hun creativiteit natuurlijk gebruiken. In de presentatie geven de leerlingen aan wat zij vinden van het sport- en spelaanbod op het schoolplein, wat er verbeterd kan worden, welk sporten/of spelvormen ze gekozen hebben en waarom. Daarnaast tekenen zij (met behulp van een leerkracht) alle gewenste sport- en/of spelvormen op schaal in een plattegrond van het schoolplein. elangrijk!! Het is belangrijk om te kijken naar de praktische mogelijkheden van het schoolplein. Voor een Schoolplein14 is het vereist dat het schoolplein gedeeltelijk of geheel is bestraat. Het aanbrengen van de coating kan namelijk alleen op een verharde vlakke ondergrond. Tevens dient rekening gehouden te worden met de grootte van het schoolplein, de huidige invulling met bijvoorbeeld speeltoestellen en rekening houdend met het totale budget!! Voorbeelden van presentaties 1 Een verslag met foto s of tekeningen over het tot stand komen van Schoolplein14 2 Een PowerPointpresentatie 3 Een fotostripverhaal 4 Een video 5 Etc. Aanvraagformulier Het is van belang dat alle vragen volledig worden ingevuld. Dit om de realisatie van Schoolplein14 zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. In hoofdstuk 4 vindt u het aanvraagformulier. Indienen aanvraag De aanvraag bestaat uit de volgende onderdelen: Het aanvraagformulier Presentatie van de leerlingen met betrekking tot de invulling van Schoolplein14 Een tekening van het schoolplein met daarin de op schaal getekende, gewenste sport- en/of spelvormen. Zodra de Johan Cruyff Foundation de volledige aanvraag binnen heeft, ontvangt u binnen 2 weken een bevestiging. Na volledige afronding van het lespakket en ontvangst van de volledige aanvraag wordt in overleg met uw school de planning met betrekking tot de realisatie van Schoolplein14 besproken. Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met: Johan Cruyff Foundation Miranda van Holstein/Gino Laloli Olympisch Stadion DE Amsterdam / Nederland Telefoon: schoolplein14@cruyff-foundation.org

21 21 johan cruyff foundation schoolplein14 Aanvraag Op de volgende pagina s is het aanvraagformulier te vinden waarmee de aanvraag officieel ingediend kan worden. Hieronder vindt u een toelichting bij het aanvraagformulier. De Johan Cruyff Foundation behoudt zich het recht voor om de financiële bijdrage gedeeltelijk, of in zijn geheel stop te zetten indien de school zich niet houdt aan de criteria van het project Schoolplein14 van de Cruyff Foundation. Daarnaast behoudt de Cruyff Foundation zich het recht voor om ten alle tijden deze overeenkomst te beëindigden wanneer omstandigheden de Cruyff Foundation hiertoe dwingen, zonder zich hiervoor te hoeven verantwoorden. Het ingevulde aanvraagformulier moet samen met de presentatie van de leerlingen en de tekening van Schoolplein14 gezonden worden naar: Johan Cruyff Foundation T.a.v. Schoolplein14 Olympisch Stadion DE Amsterdam Of per Schoolplein14@cruyff-foundation.org o.v.v. aanvraagformulier Schoolplein14 Toelichting bij het aanvraagformulier 1 Contactgegevens Alle velden volledig invullen 2 Projectbeschrijving Datum aanvang en afronding invullen. Graag aangeven hoeveel uur jullie ongeveer met het project bezig zijn geweest. Welke groep(en) zijn betrokken geweest bij het project? Aantal betrokken leerlingen en geïnterviewde leerlingen invullen. eschrijf het proces (hoe zijn jullie ermee aan de slag gegaan; hebben jullie de voorbeelden gevolgd; welke aanpassingen hebben jullie gedaan; welke knelpunten zijn jullie tegengekomen; maak een verslagje van het verloop van het proces). 3 Keuze van sport- en spelvormen Kruis de keuze van de gewenste sport- en spelvormen aan. Let hierbij erop dat alle sporten spelvormen die gekozen zijn in de tekening van het schoolplein en het budget passen. 4 presentatie leerlingen Geef een korte omschrijving van hoe de leerlingen de presentatie hebben gemaakt en waarom. 5 Argumenten uit de interviews Geef aan welke argumenten de leerlingen hebben aangegeven voor de keuze van de verschillende sport- en spelvormen. 6 Mogelijkheden Schoolplein14 Geef aan hoe jullie school gebruik gaat maken van het Schoolplein14, op welke momenten, met welke begeleiding etc. 7 uurtkinderen op Schoolplein14 Geef aan hoe Schoolplein14 een buurtfunctie kan krijgen. 8 Opening Schoolplein14 Geef aan hoe u Schoolplein14 na oplevering feestelijk wilt openen.

22 22 johan cruyff foundation schoolplein14 Aanvraagformulier 1 Contactgegevens School Adres Postcode/woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer Website school Directeur Contactpersoon Schoolplein14 Functie rinnummer 2 Projectbeschrijving Datum aanvang project Datum afsluiting project etrokken groep(en) Aantal geïnterviewde kinderen eschrijving van het onderzoeks- en projectproces (geef aan hoe het geheel is verlopen):

23 23 johan cruyff foundation schoolplein14 3 De invulling van Schoolplein14 (voor welke sport- en/of spelvormen wordt er gekozen?) 4 Op welke wijze wordt de aanvraag door de leerlingen gepresenteerd? 5 Argumenten vanuit de interviews: 6 Welke mogelijkheden voor begeleiding en activiteiten ziet u op Schoolplein14?

24 24 johan cruyff foundation schoolplein14 7 Stimuleert de school ook buurtkinderen om gebruik te maken van Schoolplein14? Op welke wijze kan Schoolplein14 een buurtfunctie krijgen? 8 Op welke wijze gaat u Schoolplein14 openen? datum: handtekening directie datum: handtekening leerkracht

25 25 johan cruyff foundation schoolplein14 Formulieren In dit hoofdstuk bevinden zich de formulieren die u nodig heeft om in aanmerking te komen voor een Schoolplein14. Zo vindt u onder andere een brief vanuit de Cruyff Foundation aan de leerlingen waarin wij kort het project Schoolplein14 uitleggen. Om de leerlingen wat mee te geven over de activiteiten van de Cruyff Foundation is er ook een kennismakingsquiz in dit hoofdstuk terug te vinden. Tot slot vindt u ook nog een voorbeeld van een persbericht wat u kunt gebruiken om de lokale media uit te nodigen wanneer u het nieuwe Schoolplein14 feestelijk gaat openen. Ook staan in dit hoofdstuk de interviewvragen waar de leerlingen mee aan de slag gaan om te onderzoeken welke aanpassingen aan het plein nodig zijn om leerlingen meer uit te dagen om te gaan sporten en spelen op het schoolplein.

26 26 johan cruyff foundation schoolplein rief aan de leerlingen este leerlingen, Sport en spel is erg belangrijk. Door veel te sporten blijf je gezond en kan je makkelijker leren. Wij van de Johan Cruyff Foundation hebben gehoord dat leerlingen op school graag meer willen sporten en spelen. Is dat bij jullie ook zo? Wij dagen jullie uit om te onderzoeken of er bij jullie ook meer aan sport en spel gedaan kan worden, en wat jullie daar voor nodig hebben. Jullie mogen dan samen met de leerkracht een keuze maken uit verschillende sport- en spelvormen voor jullie schoolplein. Dit wordt dan een echt Schoolplein14. Uiteraard moeten de verschillende sport- en spelvormen wel passen op het schoolplein, dus let goed op bij de opdrachten die jullie gaan uitvoeren. De 14 regels van Schoolplein14 De 14 regels van Johan Cruijff zijn omgangsregels over hoe je met elkaar omgaat. Deze 14 regels zijn aanwezig op elk Cruyff Court, waar ook ter wereld. Het zijn regels waar aan iedereen zich moet houden en waarop je elkaar kan aanspreken. Net als op de Cruyff Courts gelden op een Schoolplein14 ook gedragsregels daarom zullen deze regels ook op ieder Schoolplein14 komen te hangen. Thema s als Respect, Samenspel, Creativiteit en Initiatief zijn belangrijk tijdens het sporten en spelen. innen de opdrachten die jullie gaan uitvoeren zullen de 14 regels zeker ook terugkomen. De bal ligt nu bij jullie!! 1. Interview andere leerlingen hoe sport en spel op school beter kan en hoe jullie Schoolplein14 er uit moet komen te zien. 2. Maak een keuze uit de 14 verschillende sport- en spelvormen. Let er op dat jullie keuze wel op jullie schoolplein past. 3. Maak een presentatie waarin je ons overtuigt dat een Schoolplein14 echt nodig is op jullie school. Wij wensen jullie veel succes! Team Johan Cruyff Foundation Voor meer informatie Schoolplein14@cruyff-foundation.org,

27 27 johan cruyff foundation schoolplein Kennismakingsquiz 1 Wanneer is de Johan Cruyff Foundation opgericht? A Aan het Cruyff Institute for Sport Studies kun je: A Een opleiding volgen 1997 C 2003 C Muziek maken Scheidsrechter worden 2 De Cruyff Foundation is een goed doel en ondersteunt: A Dieren in arme landen 7 Met welke grote sportbonden werkt de Cruyff Foundation o.a. samen: A De owling ond en asketball ond Sport voor (gehandicapte) kinderen De Handboog ond en de Atletiekunie C Met de voetbal ond, asketball ond, Zwem ond en de Atletiekunie 3 De Cruyff Foundation legt door heel Nederland veldjes aan, deze noemen we: A C 4 Cruyff Courts Cruyff Stadion Cruyff veldjes Chris Vos is één van De 14 van Johan. Wat is de sport van Chris? A C 5 Waterskiën Handboogschieten Snowboarden Welke voetballer van het Nederlands Elftal heeft zijn eigen Cruyff Court in Utrecht liggen: A ert van Marwijk 8 De Cruyff Foundation heeft ook een kantoor in: A C New York arcelona Londen 9 Waar organiseert de Cruyff Foundation ieder jaar het Cruyff Foundation IJsfeest? A C Thialf in Heerenveen Amsterdam ArenA Snowworld in Landgraaf 10 Wat is de naam van de Cruyff Foundation Twitter account? Wesley C Robin van Persie 1 Teamspeler Alleen kun je niets, je moet het samen doen.

28 28 johan cruyff foundation schoolplein Antwoorden kennismakingsquiz 1 Wanneer is de Johan Cruyff Foundation opgericht? A Aan het Cruyff Institute for Sport Studies kun je: A Een opleiding volgen 1997 C 2003 C Muziek maken Scheidsrechter worden 2 De Cruyff Foundation is een goed doel en ondersteunt: A Dieren in arme landen 7 Met welke grote sportbonden werkt de Cruyff Foundation o.a. samen: A De owling ond en asketball ond Sport voor (gehandicapte) kinderen De Handboog ond en de Atletiekunie C Met de voetbal ond, asketball ond, Zwem ond en de Atletiekunie 3 De Cruyff Foundation legt door heel Nederland veldjes aan, deze noemen we: A C 4 Cruyff Courts Cruyff Stadion Cruyff veldjes Chris Vos is één van De 14 van Johan. Wat is de sport van Chris? A C 5 Waterskiën Handboogschieten Snowboarden Welke voetballer van het Nederlands Elftal heeft zijn eigen Cruyff Court in Utrecht liggen: A ert van Marwijk 8 De Cruyff Foundation heeft ook een kantoor in: A C New York arcelona Londen 9 Waar organiseert de Cruyff Foundation ieder jaar het Cruyff Foundation IJsfeest? A C Thialf in Heerenveen Amsterdam ArenA Snowworld in Landgraaf 10 Wat is de naam van de Cruyff Foundation Twitter account? Wesley C Robin van Persie

29 29 johan cruyff foundation schoolplein Vragen over de 14 regels van Johan Cruijff Hier vindt u de vragen voor leerlingen die betrekking hebben op de 14 regels van Johan Cruijff. Het doel van deze opdracht is om een vertaalslag maken tussen de vaak heldere spelregels op het sport/speelveld naar het goed met elkaar omgaan in de klas, buiten school en op het schoolplein. Het is vaak veel leuker om met anderen samen te spelen en om met elkaar samen te werken. Help je iemand wel eens met het maken van een moeilijke opdracht of werkje? 2 Verantwoordelijkheid Wees zuinig op wat je krijgt en waar je gebruik van mag maken. Een nieuw schoolplein of nieuwe spulletjes om mee te spelen is geweldig zolang iedereen er netjes mee omgaat. Zorg je altijd netjes voor de spulletjes die je op school of thuis krijgt? 3 Respect Heb respect voor de ander. Niet iedereen kan bijvoorbeeld zo goed voetballen, schrijven, lezen of tekenen zoals jij. Maar gelukkig is iedereen anders en kan iemand anders weer iets wat jij weer niet goed kunt. Het is niet leuk om gepest of uitgelachen te worden. Iedereen is anders en je moet iedereen nemen zoals hij/zij is. Kun je iets noemen waar jouw buurjongen of meisje beter in is dan jijzelf? 4 integratie etrek ook anderen bij jouw activiteiten. Hoe leuk is het als je naar een potje voetbal staat te kijken en je wordt uitgenodigd om mee te doen. Terwijl je de kinderen eigenlijk niet goed kent. Vraag jij wel eens iemand anders dan je beste vriendje of vriendinnetje om mee te spelen? 5 Initiatief Durf iets nieuws te doen. Als je beter in iets wilt worden dan moet je soms dingen proberen die spannend zijn en die je misschien nog niet goed kunt. Probeer jij wel eens iets nieuws uit? ijvoorbeeld een hele moeilijke som oplossen of die hele moeilijke truc van Messi nadoen? 6 Coachen In een team moet je elkaar altijd helpen. Als je met elkaar speelt of samenwerkt dan zijn er altijd kinderen die beter of iets slimmer zijn dan anderen. Als jij toevallig een keer iets beter kunt, help je dan anderen om dat ook te leren of om verder te kunnen? Wat doe jij als je ziet dat een ander kind niet zo goed kan rekenen, schrijven of sporten als jijzelf? 7 Persoonlijkheid Wees wie je bent. Iedereen is anders en je moet vooral altijd je zelf blijven. Dat is niet altijd makkelijk als iedereen om je heen van alles vindt en zegt. Wanneer voel jij je je het meest op gemak? 8 Sociale betrokkenheid: elangrijk in de sport, maar helemaal daarbuiten. Het is belangrijk dat je altijd om je heen kijkt en kinderen of mensen helpt die het minder makkelijk hebben dan jij. Heb jij wel eens iemand geholpen, bijvoorbeeld een oude mevrouw of meneer geholpen met het oversteken? Of iemand die gehandicapt is?

1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14

1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 2 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen? Het is de vraag die

Nadere informatie

1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14

1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 1 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 2 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 DE JOHAN CRUYFF FOUDANTION BRENGT JEUGD IN BEWEGING Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen? Het is de vraag die

Nadere informatie

BUITENSPELEN ZOU EEN VAK OP SCHOOL MOETEN ZIJN Johan Cruijff

BUITENSPELEN ZOU EEN VAK OP SCHOOL MOETEN ZIJN Johan Cruijff SCHOOLPLEIN14 2 JOHAN CRUYFF FOUNDATION SCHOOLPLEIN14 DE JOHAN CRUYFF FOUNDATION BRENGT JEUGD VOORUIT DOOR BEWEGING Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen? Het is de vraag die Johan Cruijff

Nadere informatie

01 CRUYFF COURTS. Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug

01 CRUYFF COURTS. Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug 01 CRUYFF COURTS Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug De behoeftes van kinderen zijn niet veranderd, maar de wereld waarin ze opgroeien wel 02 CRUYFF COURTS We horen en lezen overal dat kinderen

Nadere informatie

Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn. schoolschrift 2015

Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn. schoolschrift 2015 Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn schoolschrift 2015 Inhoud Wat is een Schoolplein14? 8 Onze 3 doelstellingen 9 Bewegen maakt kinderen slimmer. Al achttien jaar brengt de Cruyff Foundation

Nadere informatie

Steun de Johan Cruyff Foundation 2015

Steun de Johan Cruyff Foundation 2015 Steun de Johan Cruyff Foundation 2015 De Johan Cruyff Foundation ontwikkeling. Kinderen hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Door beweging en spel worden kinderen fitter. Ze leren omgaan

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging Als je de mogelijkheid hebt om iets voor een ander te doen, dan moet je dat ook doen. Juist voor kinderen is sport belangrijk om zich voor te bereiden

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Les 3, Actieve spelletjes

Les 3, Actieve spelletjes Les 3, Actieve spelletjes Algemene inleiding: In de pauze en na school spelen veel kinderen lekker buiten. Zeker in het voor- en najaar zijn kinderen veel in de buitenlucht te vinden. Om deze kinderen

Nadere informatie

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018

In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 In samenwerking met: USBO Advies Utrecht (NL) en Substance (UK) 2018 De Cruyff Foundation heeft samen met USBO Advies Utrecht en Substance onderzoek gedaan naar de impact van haar activiteiten op de thema

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8)

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) 1 Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO Postzegel niet nodig Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO TOELATINGSEISEN Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg) Overgangsbewijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Inleiding: Het centraal leefbaarheidbudget vloeit voort uit de Kadernota gebiedsgericht

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm Bent u het betonverven moe en wilt u tijdens de pauze het samen spelen en het meer bewegen van kinderen bevorderen? Dan is het aanbrengen van Pleinplakkers dé oplossing! Op een creatieve manier kan het

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland AAC Atletiek Voorwoord Gefeliciteerd met het bereiken van Olympic Moves The School Final! Uit de ruim 85 regionale finales hebben 6000 scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, Olympic

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting leerlingen 2014-2015

Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting leerlingen 2014-2015 Mariaschool Reutum tevredenheidsmeting leerlingen 2014-2015 Aantal respondenten: 17 Vensters Voor Verantwoording PO Schoolklimaat 3,3 0% 12% 35% 39% 14% B1. Hoe graag ga je naar school? 2,8 0% 24% 53%

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86.

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86. 1 Inleiding De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. In 2013 zijn de eerste Koningsspelen georganiseerd in het kader

Nadere informatie

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi

Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Kwartfinale Cruyff Court 6 vs 6 voetbaltoernooi Georganiseerd door : Alkmaar Sport N.V. Datum : 10 mei 2017 Coördinatoren : Mieke Tesselaar & Milan Loos 1 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Poule indeling

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Leerlingtevredenheidsonderzoek

Leerlingtevredenheidsonderzoek Rapportage Leerlingtevredenheidsonderzoek De Meentschool - Afdeling SO In opdracht van Contactpersoon De Meentschool - Afdeling SO de heer A. Bosscher Utrecht, juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

vragenlijsten leerlingen

vragenlijsten leerlingen vragenlijsten leerlingen Uitslagen Vragenlijst De Brink Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 3 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen

Sportaanbod Gelderland voor basisscholen Sportaanbod Gelderland voor basisscholen www.geldersesportfederatie.nl/sportaanbod Sportlessen en gezondheidsactiviteiten voor kinderen van alle basisscholen in Gelderland. De paardensportbond KNHS, Atletiekunie,

Nadere informatie

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen!

Meivakantie 2014. Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! Meivakantie 2014 Niets te doen? Kom meespelen tijdens de diverse vakantiespelen! In de meivakantie organiseert Do-It Oirschot enkele activiteiten voor de thuisblijvers. In deze nieuwsbrief staat het overzicht

Nadere informatie

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet AANGEPAST BADMINTON ANGEPAST BADMINTON Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet Aangepast Badminton Inleiding Badminton is een sport voor iedereen. Het over de hele wereld gespeelde razendsnelle

Nadere informatie

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket Sporttoernooi KoningsspelenPakket Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle kinderen

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland Emergohal Floorball Voorwoord Gefeliciteerd met het bereiken van Olympic Moves The School Final! Uit de ruim 85 regionale finales hebben 6000 scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, Olympic

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Trainers bijeenkomst 26/01/2013. Welkom& Bedankt voor jullie inzet!

Trainers bijeenkomst 26/01/2013. Welkom& Bedankt voor jullie inzet! Trainers bijeenkomst 26/01/2013 Welkom& Bedankt voor jullie inzet! Quiz Hoeveel Eekhoorntjes meisjes teams heb je nodig om in de kadetten categorie 2 complete elftallen te krijgen? a) 3 b) 4 c) 5 Idem,

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! Agenda: Schooljaar 2015-2016 Nr. 8

Als iemand zegt STOP, dan houd je op! Agenda: Schooljaar 2015-2016 Nr. 8 Schooljaar 2015-2016 Nr. 8 Wie wil de ouders van de luizencontrole komen ondersteunen? Op deze oproep hebben twee ouders positief gereageerd. Daar zijn we blij mee want daarmee is de groep van ouders weer

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama Jeugd Clinics Om jeugd te laten kennismaken met golf, zijn verschillende clinics ontwikkeld van een uur. Voornaamste doelen zijn veiligheid en plezier. Er wordt gebruik gemaakt van SNAG materialen (info

Nadere informatie

Speelwijzer Go VMBO game

Speelwijzer Go VMBO game Speelwijzer Go VMBO game Voor docenten basisonderwijs Welkom bij Go VMBO. Het spel dat uw leerlingen helpt om een gedegen keuze te maken voor het voortgezet onderwijs. Door het spelen van deze uitdagende

Nadere informatie

Brede School Activiteiten (BSA)

Brede School Activiteiten (BSA) Brede School Activiteiten (BSA) Assendelft, 20 januari 2012 Beste kinderen, ouders en verzorgers, Wij zijn trots dat wij jullie ons aanbod Brede School Activiteiten voor de periode februari t/m april 2012

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

WORKSHOP HET VERMARKTEN VAN SPORT

WORKSHOP HET VERMARKTEN VAN SPORT datum WORKSHOP HET VERMARKTEN VAN SPORT 28 februari 2015 2Basics Elcke de Weme Bureau voor breedtesport & marketing Marketing van sport en marketing door sport Johan Cruyff University, Olympisch Vuur 2028,

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 VERENIGING UVV-VOETBAL : ÉÉN IN SPORT EN SPORTIVITEIT Henri Wolf, versie 1.0, 04-07-2012 KABOUTERS BIJ UVV Hoe en waarom doen we het zo...?

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn

Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen in uw gemeente? Waarom? Omdat kinderen de toekomst zijn Sport op Basisscholen is een initiatief van De Friesland Zorgverzekeraar en Sport Fryslân. Samen met de Friese gemeenten, onderwijs

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 26 november 2015 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman FSU Oktober 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Verantwoording...4 Conclusies...5 De cijfers op een rij.9 Knelpunten/oplossingen 15 Positieve punten.16

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Vmbo-leerlingen aan de slag voor de Johan Cruyff Foundation!

Vmbo-leerlingen aan de slag voor de Johan Cruyff Foundation! Vmbo-leerlingen aan de slag voor de Johan Cruyff Foundation! Geven jouw leerlingen kinderen meer ruimte om te sporten en te bewegen? Vmbo ers ontdekken en ontwikkelen hun vakmanschap met Vakkanjers. Dit

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië!

SchoolConnect. Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect Een vriendschap tussen jullie school en een school in Ethiopië! SchoolConnect SchoolConnect is een programma van stichting Joni. Het is een samenwerkingsverband tussen scholen in Nederland

Nadere informatie

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen 6 tips voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen De meeste scholen hebben veel ervaring met het organiseren van sportdagen. Echter de Koningssportdag van de Koningsspelen is een bijzonder

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

Protocol Pedagogisch klimaat

Protocol Pedagogisch klimaat Protocol Pedagogisch klimaat Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Schoolpleinkijkwijzer 1

Schoolpleinkijkwijzer 1 Schoolpleinkijkwijzer 1 Naam school OBS de Peppelaer Plaats Haarlem Naam observator Robin en Wim Grootte van plein in m2 500 Aantal kinderen 100 Kinderen per m2 5 Overzicht van het plein m.b.v. foto s

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

(S)Cool on Wheels. Lerarenhandleiding bij het lesmateriaal

(S)Cool on Wheels. Lerarenhandleiding bij het lesmateriaal Speciaal voor leraren van groep 7 en 8, en in nauw overleg met basisschoolleraren en -leerlingen, stelde Fonds Gehandicaptensport dit lesmateriaal over sporten met een handicap beschikbaar. Hiermee kunt

Nadere informatie

INFO. 25 augustus 2015

INFO. 25 augustus 2015 INFO 25 augustus 2015 Obs de Regenboog Algemeen De school is weer begonnen; de zomervakantie ligt alweer achter ons. Ik hoop dat iedereen fijne vakantieweken achter de rug heeft. Wij hebben er weer zin

Nadere informatie

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording.

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording. Kerkrade, maart 2015 Geachte ouder/verzorger, Wij willen voor onze school nieuwe beleidslijnen uitstippelen. Hieraan liggen onze gedachtes m.b.t. de ontwikkeling van de Doorkijk in de loop van de jaren

Nadere informatie

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 Handboogsport op school GROEP 7 EN 8 Introductie Dit lespakket Handboogsport op School is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015

tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015 tevredenheidsonderzoek leerlingen 678 2015 Uitslagen Vragenlijst Basisschool 't Stekske Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De vragenlijst... 3 Gegevens... 3 Schoolgegevens... 4 Periode van

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang SBO DE HAAGSE BEEK Openbare speciale school voor basisonderwijs Tussenschoolse opvang Mei 2007 (versie 2) A. ALGEMEEN Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Tijdens het eten en het buitenspelen

Nadere informatie

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 5 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken 3 Lesdoel: aanleren

Nadere informatie