Verslag VMM. Guy Engelen, Inge Uljee, Leen Van Esch, Vicky Hugelier, Idzi Hubrecht, Greta vos. Aanwezig. Afwezig Verontschuldigd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag VMM. Guy Engelen, Inge Uljee, Leen Van Esch, Vicky Hugelier, Idzi Hubrecht, Greta vos. Aanwezig. Afwezig Verontschuldigd"

Transcriptie

1 Verslag VMM Onderwerp Datum vergadering Aanwezig Weiss 02/03/2012 BD Mechelen Guy Engelen, Inge Uljee, Leen Van Esch, Vicky Hugelier, Idzi Hubrecht, Greta vos Afwezig Verontschuldigd Verslaggever Greta Vos Datum verslag 07/03/2012 Kopie aan Agenda 1. Projectmanagement ( 10:00-11:00) - Tijdslijn Life+ project ( nog te leveren output) - Organisatie advisory board en bezoek projectmonitor (vaststellen data) - Projectverlenging? 2. Inhoudelijk ( 11:00-12:30 & 13:30 15:30) - Herbekijken stofstroomschema in analysemenu (Inge) - Massabalans oefening (incl. gewenste functionaliteiten) (Idzi) - Putjeskaart (Leen) - Demo nieuwe functionaliteiten (Inge) - Invoer puntbronnen - Afspraak synchronisatie access bij nieuwe versies - Evaluatie en bijsturen van het implementatieplan nieuwe functionaliteiten (zie verslag) 3. Mededelingen ( 15:30-16:00) - In gebruikname PC VMM - Update website - WEISS communicatie

2 Bespreking 1. Tijdslijn Life+ project Deliverable 1 tot en met 9 zijn uitgevoerd. Deliverable 10: WEISS Architecture and Design document De inhoud van dit rapport zal later ook gebruikt worden in de technische documentatie. Het bevat de beschrijving van de modulaire structuur van het model, de algemene opbouw (relatie tussen algoritmes, access, interface, berekende resultaten), de tekstuele beschrijving bij de algoritmes en de duiding van het nut binnen de emissie inventaris. Het document wordt opgesteld in het Engels. Een eerste draft wordt beschikbaar gesteld tegen 16 maart Final draft klaar voor bezoek project monitor ( 6 april) Deliverable 11 tot 13: prototype iteration 1 tot 3 Het model wordt op 3 verschillende fases in de ontwikkeling opgeslagen en aan de EU geleverd bij de tussentijdse rapportering. Voor de functionaliteiten van de 3 prototypes zie agendapunt XXXX Deliverable 14: analyse resultaten prioritaire stoffen op RWZI s In 2012 zal nog een uitbesteding gebeuren voor de analyse van medicijnen op een 10-tal RWZI s. Deliverable 15: In 2012 wordt een studie uitbesteed ivm de berekening van emissies vanuit het humane medicijnengebruik. Deliverable 16 tot 18: Prototype application and validation reports Op te vatten als een test plan. Greet vraagt aan de projectmonitor of dit rapport in het Engels moet opgesteld worden. Hiervoor bestaat momenteel reeds de beschrijving van de massabalans-test van Idzi en de samenvatting van s en bug meldingen bij het testen van prototype 1. actie VITO actie VMM/VITO actie VITO Actie VMM Actie VMM Actie VMM Deliverable 19: Records of the meetings of the Steering group WEISS kan een concreet instrument zijn binnen het transitie-plan dat VMM samen met VITO uitwerkt. Greet en Guy nodigen respectievelijk Frank Van Sevencotenen en Dirk Fransaer aan om de realisaties WEISS en het belang ervan voor de organisatie toe te lichten.( bv in Mechelen).

3 2. Organisatie advisory board en bezoek projectmonitor Volgende data worden afgetoetst met de leden van de advisory board: - 5 april of 20 april : advisory board - 6 april of 19 april : project monitor Actie VMM(Greet) 3. Projectverlenging De aanvraag voor projectverlenging moet ten laatste in September ingediend worden. Het is zaak om op dat moment een prototype te kunnen tonen dat de EU overtuigt dat het waard is om hierin te investeren. Een verlenging van ten minste 3 maanden wordt aangevraagd. Motivatie voor projectverlenging: - Rapporteren van de analyseresultaten medicijnen - Oplevering rapport emissies uit medicijnengebruik - Inge werkt ook aan een 2 project zodat de ontwikkeling van prototype 3 vertraging kan oplopen. - Opstellen van het trainingsmateriaal vergt extra tijd. 4. Herbekijken stofstroomschema in analysemenu Het overzicht kaart variabelen wordt geëvalueerd. Elke bron-stof combinatie levert 28 kaarten, terwijl er momenteel 15 aanklikbare blokjes zijn! We besluiten dat er naast elke pijl een massabalanscijfer moet komen en dat volgende kaarten (bij het klikken op de overeenstemmende massabalanscijfers) moeten getoond worden: - Gross emission to water - Water network and groundwater - Rainwater sewage (private) - Not linked to individual WWTP* - Individual WWTP* - Treated discharge* - Untreated discharge* - Not linked to urban WWTP* - Rainwater sewage (public)* - Overflow* - Paved and unpaved surfaces - Surface waters (Net emission) * : dit gaat telkens over de totale uitgaande stroom naar het oppervlaktewater De blokjes zelf zullen dus niet meer aanklikbaar zijn, behalve de blokjes Source en Surface Water. De achterliggende kaarten op elk blokje en elke pijl die niet getoond worden, zijn wel nog steeds beschikbaar in de mappen van het systeem. Dit kan in een latere fase eventueel afgeschermd worden om enkel toegang te verlenen tot een beheerder en niet voor een normale gebruiker.

4 5. Putjeskaart Leen presenteert een eerste versie van de putjeskaart, dat het resultaat is van een combinatie van AWIS-data (inlaten en strengen) en de Multinet wegenkaart. Van zodra een gravitaire streng in de nabijheid van een weg gelegen is (types 1 tem 6/7), veronderstellen we de aanwezigheid van putjes. Een nieuwe aanpak zal onderzocht worden, waarbij in elke verrasterde gravitaire streng een putje wordt verondersteld en waarbij de fractie wordt ingeschat op basis van het aandeel verharde oppervlakte in deze cel. Acties: Aan Aquafin wordt gevraagd of de aannames voor de spreiding en de grootte van de putjes realistisch is. Leen bezorgt de slides van de putjeskaart. Elke inlaat in de AWIS data is beschouwd als een putje. Nagaan bij het AWIS-team of dit klopt. Misschien ook nuttig om nog eens na te vragen of het theoretisch mogelijk is dat er enkel een regenwaterafvoer aanwezig is (cfr verslag vorige vergadering). Navragen of de Hydronaut modellen van Aquafin meer info geven voor de aannames van de putjes. Houden de coëfficiënten van WETSPA rekening met verliezen via de riolering en zal dit leiden tot te grote verliezen? Nieuwe versie putjeskaart Actie VMM(Greet) Actie VMM(Vicky) (info zie bijlage 1) 6. Massabalansoefening Het model werd getest door voor 2 fictieve voorbeelden een volledig sluitende massabalans voor Vlaanderen op te stellen, waarbij voor elk knooppunt in de flow chart de inkomende vracht even groot was als de uitgaande vracht. Een massabalans opstellen voor 1 cel van de kaart is mogelijk. Echter verlaat de vracht op een gegeven moment de cel waardoor je snel klaar bent. Conclusie : het stroomschema werkt. Voor het testen van de volgende versies wordt de massabalans voor Vlaanderen aangevuld met 3 specifieke gebieden: - Een zuiveringsgebied - De haven van Antwerpen - Het afstroomgebied van 1 Vlaams waterlichaam. Dit laat toe om ook meer inhoudelijk naar de resultaten te kijken. De gebieden worden als rasterkaarten ingevoerd in het model. VMM vraagt een stappenplan om zo n verrasterde gebiedsindeling in ArcGIS aan te maken.

5 Opmerking bij de berekeningen: Indien geen zuiveringsrendement aanwezig is voor een bepaald rwzi, wordt het gemiddelde van Vlaanderen genomen. Er wordt geopperd om dit niet te berekenen, maar als parameter mee te geven. Motivatie: met hetzelfde cijfer werken binnen de ganse VMM. Deze berekening is onderhevig aan de overeenkomst met Aquafin en wordt dus liefst aanpasbaar gehouden. De waarde kan uit de DWH berekend worden en als parameter meegegeven worden aan het model. Opmerking (niet besproken op de vergadering): met het oog op generiek werken van het model is het misschien mogelijk om te kunnen kiezen bij het inladen van de rwzi rendementen wat je wil zien bij een ontbrekend rendement: gemiddelde berekend of een parameter die je zelf invoert. 7. Functionaliteiten De lijst van gewenste functionaliteiten wordt besproken (zie bijlage). - VMM vraagt om alle alfanumerieke data en kaarten van tussenliggende knooppunten in de massabalans in een apart bestand weg te schrijven (doel : validatie massabalans, opvangen van specifieke klantenvragen). - Bruto-netto tabel : de mogelijkheid voorzien om het level van de bronhiërarchie te kiezen. - Levelbeheer bronnen : een 5 level is nodig om een onderscheid te kunnen maken tussen de gemeten en geschatte puntbronnen => alle bronnen komen op het 5 level en bovenstaande hiërarchie wordt aangevuld of gedupliceerd. - Overige functionaliteiten die in de pipeline zitten: - Meerdere bronnen en sectoren tegelijk rapporteren ( geaggregeerd en gedetailleerd). - De instellingen voor de analyse instelbaar maken in een toolbar (ribbon) - De gebiedspecifieke rapportering op basis van rasterkaarten ook opbouwen binnen een logische hiërarchie ( bv. provincie/gemeente; stroomgebied/bekken/deelbekken/waterlichaam). 8. Invoer puntbronnen Er is een specifieke import voor de puntbronnen nodig. Elke puntbron is gedefinieerd door een meetput + x/y coördinaten, naam bedrijf, sector, lozingssituatie ( riool, oppervlaktewater). Vanuit de setup source zal de link gelegd worden naar de puntbronnen. De koppeling met de riolering gebeurd in WEISS op een generieke manier, met name op basis van de nabijheid van het SEWER-MASK. Maakt de sewer-mask gebruik van de juiste aannames in AWIS (bv. geen drukleidingen, geen geplande rioolstrengen,..). Wat zijn de juiste aannames? Actie VMM(Vicky) (zie bijlage 1)

6 9. Afspraak synchronisatie access bij nieuwe versies Er komen drie ini-files die elk naar hun eigen database verwijzen: TEST-VITO, TEST-VMM, PRODUCTIE-VLAANDEREN. 10. Evaluatie en bijsturen van het implementatieplan nieuwe functionaliteiten: De planning wordt bijgestuurd : Prototype 1 - Datum: 9/02/ Massabalans testen afgerond op 29/02/ Nog te verifiëren en testen : rekenen met de RWZI gegevens (efficiëntie, RWA%, gemeten vracht) Prototype 2 deadline: 30/03/ Invoer van de puntbronnen + koppelen aan riool/oppervlaktewater - In het accounting deel voorzien dat de resultaten volgens willekeurig in te stellen gebiedsindelingen uitgedrukt kunnen worden ( basis is OK) - Putjeskaart opstellen - Invoerknop rioleringsgegevens en putjeskaart VMM test prototype 2 deadline: 23/05/ WEISS vullen met de puntbronnen, testen voor een specifiek gebiedtesten van de invoerknoppen Prototype 3 deadline: 29/06/ De niet-verklaarde vracht - Versiemanagement - Veranderen lijst stoffen, ook jaarlijks via actief/niet-actief - Eenheden invoeren in WEISS (lijst stoffen, EEV, accounting) - Somparameters - Overige algoritmen voor EEV kaarten - Slim doorrekenen - Weergave massabalans in stroomschema - Top 10 van de bronnen - Model om AWIS gegevens om te zetten naar gewenste rioleringskaart VMM test prototype 3 deadline: 25/07/2012? Prototype 4 deadline: nog te bepalen - Scenario s - Invoerknop bijschattingen - Hiërarchie voorzien bij de keuze van gebiedsindeling - Grafische weergave resultaten - Definitieve versie van AWIS inbouwen in WEISS - Gebruiksvriendelijke interface

7 Wanneer VITO een nieuw prototype oplevert, bezorgt VMM de allerlaatste versie van zijn databank aan Inge zodat deze eventueel vertaald kan worden naar de nieuwe versie. Het vullen van het systeem zal zowel door VITO als door VMM gebeuren. Bij VITO zal het invullen vooral gebeuren om de rekenmodules horende bij specifieke bronnen te testen, terwijl VMM eerder volledigheid en inhoudelijke correctheid nastreeft. VMM en VITO zullen elk met hun eigen versie verder bouwen. Nog te doen : afspreken om de bronnen te verdelen onder de twee partijen om dubbelwerk te vermijden.

8 Bijlage 1 Interpretatie AWIS info 1) De inlaten in AWIS zijn zeker geen putjes. Dit zijn eerder beken die in de riolering terecht komen als die overlopen. Karel verwees nog naar het Grootschalig referentiebestand van AGIV waarin de riooldeksels wel in opgenomen zijn (hadden jullie ook al dacht ik), maar ook daar geen putjesinfo. Volgens hem is de afstand wel eerder 15 à 20 m. Ook hij vermoedt dat er meer info te rapen valt bij dimensioneringsprojecten. 2) Technisch gezien is het mogelijk dat er enkel RWA leidingen zijn. Algemeen is wel de stelling dat er op RWA leidingen geen vuilvrachten gekoppeld worden, omdat dit voor de verwerking van de rwzi s voor problemen zorgt door de grote verdunning. De bedoeling moet dus wel zijn dat er geen industrieel afvalwater gekoppeld wordt aan een RWA leiding. Maar er wordt ook wel gesteld dat de databank zeker nog niet helemaal consequent is opgekuist. Blijkbaar lopen deze ook over verschillende zuiveringsgebeiden heen, wat niet logisch is. (Momenteel zonder kaart voor mij, klinkt het chinees ) Conclusie: Binnen AWIS zal men geen vuilvracht koppelen aan een RWA leiding. Als er op gekoppeld wordt, gaat men ervan uit dat dit enkel regenwater is. Deze strengen worden dan ook niet meegenomen in de tracing. Binnen ARW (puntlozingen) is het wel mogelijk om een type meetput KAH te koppelen aan een RWA leiding. Echter is de regel hier ook dat deze dan enkel hemelwater mag lozen en dus ook geen industrieel afvalwater bevat. In praktijk zullen er dus niet veel gevallen zijn, maar het is technisch mogelijk. Aannames voor aanmaak sewer-mask De vraag werd gesteld om de voorwaarden voor het algoritme van de koppeling aan de strengen te bekomen: zie hieronder: Lozend op riool: streng met eigenaar Gem of and, watersoort = DWA of GEM en leidingsoort is G (gravitaire leiding). De opleveringsdatum van het startproject < vandaag en de opleveringsdatum van het stopproject > vandaag lozend op collector: idem hierboven behalve eigenaar = AQF

- Databeschikbaarheid voor invoer

- Databeschikbaarheid voor invoer Onderwerp Datum vergadering Aanwezig WEISS 24 november 2011, 9.30u - Mechelen Guy Engelen (), Leen Van Esch (), Inge Uljee (), Greet Vos (VMM), Stefaan Hermans (VMM), Vicky Hugelier (VMM), Idzi Hubrecht

Nadere informatie

Guy Engelen (VITO), Leen Van Esch (VITO), Inge Uljee (VITO), Greet Vos (VMM), Stefaan Hermans (VMM) Aanwezig. Afwezig Verontschuldigd

Guy Engelen (VITO), Leen Van Esch (VITO), Inge Uljee (VITO), Greet Vos (VMM), Stefaan Hermans (VMM) Aanwezig. Afwezig Verontschuldigd Onderwerp Datum vergadering Aanwezig WEISS 7 oktober 2011, 9.30u - Mechelen Guy Engelen (VITO), Leen Van Esch (VITO), Inge Uljee (VITO), Vos (VMM), Hermans (VMM) Afwezig Verontschuldigd Verslaggever Hermans

Nadere informatie

MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN. Aalst, 25 November 2013

MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN. Aalst, 25 November 2013 MEDICIJNEN IN WATER EEN STAND VAN ZAKEN VAN DE KENNIS IN VLAANDEREN Aalst, 25 November 2013 Actie 7 LIFE+ 08 ENV-B-042 WEISS http://weiss.vmm.be weiss@vmm.be 09:30 Welkom en situering binnen WEISS Life+

Nadere informatie

The Water Emissions Inventory, a Planning Support System aimed at reducing the pollution of water bodies

The Water Emissions Inventory, a Planning Support System aimed at reducing the pollution of water bodies The Water Emissions Inventory, a Planning Support System aimed at reducing the pollution of water bodies EMISSIE SYMPOSIUM Utrecht, March 15 th 2012 http://weiss.vmm.be weiss@vmm.be 1. Waarom WEISS INHOUD

Nadere informatie

De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS. Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018

De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS. Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018 De rol van modellen in het beheer van de waterkwaliteit case WEISS Colloquium Duurzaam ruimtegebruik In Vlaanderen Antwerpen 23/03/2018 Inhoud Proloog Waterkwaliteitsbeleid in Vlaanderen Rol van modellen

Nadere informatie

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017 Workshop AWIS Rioolinventaris 13 december 2017 Agenda Best practices Rioolinfrastructuur Wie moet wat aanleveren (Waarom) Best practices Waterlopen Koppeling naar VHA Relatie RWA VHA Hoe grachten/waterlopen

Nadere informatie

AWIS 2.0 Workshop : intekenen. 8 oktober 2015

AWIS 2.0 Workshop : intekenen. 8 oktober 2015 AWIS 2.0 Workshop : intekenen 8 oktober 2015 Agenda Inleiding Organisatie Project & Workshops Workshop: Intekenen bestaande infrastructuur. Volgende stappen Afsluiter 2 Doelstelling Via webtoepassing UPLOAD

Nadere informatie

Rioolinventaris AWIS. Afval Water Informatie Systeem. Koen De Witte AELT VMM

Rioolinventaris AWIS. Afval Water Informatie Systeem. Koen De Witte AELT VMM Rioolinventaris AWIS Afval Water Informatie Systeem Koen De Witte AELT VMM Inhoudsopgave Introductie Belang van rioolinventaris Rioolinventaris Standaard uitwisseling Belangrijkste functionaliteiten Toekomst

Nadere informatie

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017 Workshop AWIS Rioolinventaris 13 december 2017 Agenda Best practices Rioolinfrastructuur Wie moet wat aanleveren? (Waarom) Best practices Waterlopen Koppeling naar VHA Relatie RWA VHA Hoe grachten/waterlopen

Nadere informatie

Infosessie Rioolinventaris AWIS. 28 september 2017 AELT - VMM

Infosessie Rioolinventaris AWIS. 28 september 2017 AELT - VMM Infosessie Rioolinventaris AWIS 28 september 2017 AELT - VMM Agenda infosessie Doelstellingen Algemene info Ondersteuning Hoe toegang instellen What s new Planning Rioolinventaris: Referentie omgeving

Nadere informatie

AWIS 2.0 Workshop Governance december 2015

AWIS 2.0 Workshop Governance december 2015 AWIS 2.0 Workshop Governance 2 10 december 2015 Agenda Inleiding Document testdata Bevraging velden en rollen => discussie Andere issues Eigenaar, beheerder Volgende stappen 18/11/2015 AWIS 2.0 2 Workshops

Nadere informatie

Workshop Planmatige uitbouw AWIS. 28 september 2017 AELT - VMM

Workshop Planmatige uitbouw AWIS. 28 september 2017 AELT - VMM Workshop Planmatige uitbouw AWIS 28 september 2017 AELT - VMM AWIS Programma : Focus op optimalisatie van de informatiestromen Lopende Projecten Rioolinventaris Planmatige uitbouw Dossier/projectopvolging

Nadere informatie

Workshop Rioolinventaris. 12 oktober 2018

Workshop Rioolinventaris. 12 oktober 2018 Workshop Rioolinventaris 12 oktober 2018 WIFI = VMM-VISITORS Internet Browser openen Aanvraag indienen via awis@vmm.be Agenda Introductie Validatieproces Vragen, opmerkingen, meldingen Prioriteit toekennen

Nadere informatie

BIJLAGE 3 : VALIDATIEREGELS

BIJLAGE 3 : VALIDATIEREGELS BIJLAGE 3 : VALIDATIEREGELS Deze bijlage geeft een overzicht van alle validatieregels die toegepast worden bij het opladen van een shapefile voor het indienen van een aanvraag via AWIS-projecten, inclusief

Nadere informatie

De Water Emissie Inventaris Een plangericht informatiesysteem om de vervuiling van de waterlichamen te verminderen

De Water Emissie Inventaris Een plangericht informatiesysteem om de vervuiling van de waterlichamen te verminderen De Water Emissie Inventaris Een plangericht informatiesysteem om de vervuiling van de waterlichamen te verminderen After life communicatieplan LIFE08 ENV/B/042 Inleiding Om ervoor te zorgen dat alle lidstaten

Nadere informatie

Handleiding Activiteiten Microsoft CRM 2016

Handleiding Activiteiten Microsoft CRM 2016 Handleiding Activiteiten Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Handleiding activiteiten... 3 1.3 Referentiedocumenten...

Nadere informatie

Inleiding. Oefeningen. Oefeningen workshop 1. Weergave grafieken. Emissie Symposium Water 11 april 2019

Inleiding. Oefeningen. Oefeningen workshop   1. Weergave grafieken. Emissie Symposium Water 11 april 2019 Oefeningen workshop www.emissieregistratie.nl Emissie Symposium Water 11 april 2019 Inleiding In deze korte cursus wordt vooral ingezoomd op het maken van grafieken, kaarten en het exporteren van gegevens.

Nadere informatie

Infosessie Pegasebij bestek VMM/SGB/001/2017

Infosessie Pegasebij bestek VMM/SGB/001/2017 Infosessie Pegasebij bestek VMM/SGB/001/2017 Agenda Doelstelling waterkwaliteitsmodellering VMM Scope van het bestek Introductie tot Pegase(Aquapôle) Inputdata Demo PegOpera(Aquapôle) 17/02/2017 Afdelingsdag

Nadere informatie

Dynamische Energieatlas voor Steden en Regio s Guy Engelen, VITO, Unit Ruimtelijke Milieuaspecten (RMA) Tel

Dynamische Energieatlas voor Steden en Regio s Guy Engelen, VITO, Unit Ruimtelijke Milieuaspecten (RMA) Tel 16/10/2014 Dynamische Energieatlas voor Steden en Regio s Guy Engelen, VITO, Unit Ruimtelijke Milieuaspecten (RMA) Tel. 014-33 67 37 guy.engelen@vito.be; Doel van de presentatie» Korte voorstelling van

Nadere informatie

Info-avond collector Zwevezele

Info-avond collector Zwevezele Info-avond collector Zwevezele 10-01-08 Collector Zwevezele 20.390 Johan Van Reybrouck, projectleider Maarten Everaert, bekkenverantwoordelijke 10/01/2008 Inhoud Aquafin NV Beschrijving van het project

Nadere informatie

Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986.

Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986. Aan Metis Groep (MG) Van MCC Datum 22 09 2009 Betreft Release notes patch 38 - versie 2.1.38 VERSIE 2.1.38 Correctief onderhoud Bug nummers: 958, 960, 867, 977, 978, 979, 980, 981, 983, 984, 985 en 986.

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen in Vlaanderen: validatie emissies en waterkwaliteit

Gewasbeschermingsmiddelen in Vlaanderen: validatie emissies en waterkwaliteit 17/3/214 Gewasbeschermingsmiddelen in Vlaanderen: validatie emissies en waterkwaliteit Emissie Symposium, Utrecht, 13 maart 214 Leen Van Esch, Ingeborg Joris, Guy Engelen en Piet Seuntjens Doelstelling

Nadere informatie

VERSLAG. Onderwerp: Governance deel 2 (AWIS) Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F

VERSLAG. Onderwerp: Governance deel 2 (AWIS) Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat 24-26 9300 AALST T 053 72 62 10 F 053 71 10 78 info@vmm.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Statistiek. Lieven Clement. Statistiek: 2 de bach. in de Biologie, Biochemie en Biotechnologie, Biomedische Wetenschappen en Chemie

Statistiek. Lieven Clement. Statistiek: 2 de bach. in de Biologie, Biochemie en Biotechnologie, Biomedische Wetenschappen en Chemie Statistiek Lieven Clement Statistiek: 2 de bach. in de Biologie, Biochemie en Biotechnologie, Biomedische Wetenschappen en Chemie statomics, Krijgslaan 281 (S9), Gent, Belgium lieven.clement@ugent.be Syllabus

Nadere informatie

Update factsheet Effluenten RWZI s, regenwaterriolen, niet aangesloten riolen, overstorten en IBA s

Update factsheet Effluenten RWZI s, regenwaterriolen, niet aangesloten riolen, overstorten en IBA s Update factsheet Effluenten RWZI s, regenwaterriolen, niet aangesloten riolen, overstorten en IBA s Dr.ir. Jeroen Langeveld/ir. Erik Liefting Aanleiding Steeds meer metingen beschikbaar van vooral regenwateruitlaten

Nadere informatie

Complex en connectie problemen

Complex en connectie problemen AWIS 2.0 Workshop : Complex en connectie problemen 26 november 2015 Agenda Prequel Open voor vragen. Welkom - Luc De Cock Workshop : Status, procesmap en datakwaliteit Intro Doelstelling van de workshop

Nadere informatie

Koppeling - NWP van ÈFDÉCÉ Software b.v. concept_software

Koppeling - NWP van ÈFDÉCÉ Software b.v. concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je de koppeling vanuit Invice kan starten en welke gegevens je In Invice kan invoeren om door de koppeling zo veel mogelijk gegevens naar het NWP van ÈFDÉCÉ Software

Nadere informatie

Demo IMPACT. 1. Inleiding op de tool 2. Aanmelden en projectbeheer 3. Casus geurhinder 4. Casus luchtkwaliteit en N-depositie

Demo IMPACT. 1. Inleiding op de tool 2. Aanmelden en projectbeheer 3. Casus geurhinder 4. Casus luchtkwaliteit en N-depositie Demo IMPACT 1. Inleiding op de tool 2. Aanmelden en projectbeheer 3. Casus geurhinder 4. Casus luchtkwaliteit en N-depositie 1. Inleiding op de tool Doel IMPACT Berekenen van concentraties en deposities

Nadere informatie

End-to-End testen: de laatste horde

End-to-End testen: de laatste horde End-to-End testen: de laatste horde Dieter Arnouts Agenda Begrip End-to-End testen in het test proces Praktische aanpak End-to-End Test Omgeving Uitdagingen End-to-End testen: De laatste horde 11/10/2010

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

Kenmerk 1204148-003-ZWS-0014. Doorkiesnummer +31 (0)6 10 39 95 34. Oplegnotitie 2: herberekening PAK effluenten EmissieRegistratie

Kenmerk 1204148-003-ZWS-0014. Doorkiesnummer +31 (0)6 10 39 95 34. Oplegnotitie 2: herberekening PAK effluenten EmissieRegistratie Memo Aan Rob Berbee Datum Van Nanette van Duijnhoven Kenmerk Doorkiesnummer +31 (0)6 10 39 95 34 Aantal pagina's 10 E-mail nanette.vanduijnhoven @deltares.nl Onderwerp PAK effluenten EmissieRegistratie

Nadere informatie

VLOPS+IFDM in IMPACT. IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017

VLOPS+IFDM in IMPACT. IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017 VLOPS+IFDM in IMPACT IMPACT studiedag David Roet VMM, Dienst Lucht, Team MIR 31 januari 2017 Inhoudstafel VLOPS modellering algemeen VLOPS modellering depositie Koppeling VLOPS+IFDM in IMPACT Referenties

Nadere informatie

STARTEN MET VTWAGEND BEGIN MET [ALT+O] SALARIS Wat u werkerkelijk wil verdienen of wat u nu verdient. FACTOR SOC.LASTEN Loonkosten worden berekend

STARTEN MET VTWAGEND BEGIN MET [ALT+O] SALARIS Wat u werkerkelijk wil verdienen of wat u nu verdient. FACTOR SOC.LASTEN Loonkosten worden berekend BEGIN MET [ALT+O] SALARIS Wat u werkerkelijk wil verdienen of wat u nu verdient. FACTOR SOC.LASTEN Loonkosten worden berekend AUTO KOSTEN TELEFOONKOSTEN OVERIGE KOSTEN Totaal kosten wordt berekend Vul

Nadere informatie

Verslag Vergadering 15 10/04/08

Verslag Vergadering 15 10/04/08 Verslag Vergadering 15 10/04/08 Software engineering: Groep 1 Titularis: Dirk Vermeir Begeleiders: Eline Philips 14 april 2008 Document geschiedenis Versie Datum Autheur Commentaar 0.1 14/04/2008 Nicolas

Nadere informatie

KRW-verkenner in gebruik

KRW-verkenner in gebruik KRW-verkenner in gebruik 4 praktijkvoorbeelden Johan Bode Gis-analist /medewerker onderzoek Waterschap Peel en Maasvallei Inhoud Wat is de KRW-verkenner? Inhoud KRW-verkenner Gebiedsdatabase Kennisdatabase

Nadere informatie

WEISS - The Water Emission Inventory planning Support System

WEISS - The Water Emission Inventory planning Support System WEISS Training syllabus WEISS - The Water Emission Inventory planning Support System Leen Van Esch VITO, Unit Ruimtelijke Milieuaspecten Idzi Hubrecht, Jurgen Meirlaen en Greet Vos Vlaamse Milieumaatschappij

Nadere informatie

Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider

Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider Verbindingsriolering Langestraat, Winkelveldbaan 21.093 Katrin Duerinckx - bekkenverantwoordelijke Joan Deckers - Projectleider Infovergadering 19 april 2010 1 Inhoud 1. Waterzuivering in Vlaanderen 2.

Nadere informatie

Herinrichting dorpskern St-Baafs-Vijve. Infovergadering 13/01/2016

Herinrichting dorpskern St-Baafs-Vijve. Infovergadering 13/01/2016 Herinrichting dorpskern St-Baafs-Vijve Infovergadering 13/01/2016 Inrichtingsstudie Ontwerp Materialen Plein Meubilair Aanlegsteiger Rustpunt Openbare verlichting Fasering Uitvoering in 4

Nadere informatie

Document beheer systeem. Doc2cloud.nl Bosmanskamp 21 b 4191 MS Geldermalsen 0345 582482 info@doc2cloud.nl

Document beheer systeem. Doc2cloud.nl Bosmanskamp 21 b 4191 MS Geldermalsen 0345 582482 info@doc2cloud.nl Inhoudsopgave Wat is Doc2Cloud?...3 Belang van protocollen...3 Waarom Doc2Cloud?...3 Flexibiliteit...3 Voordelen van Doc2Cloud... 4 1. Gemakkelijk protocollen en documenten beheren...4 2. Uw documenten

Nadere informatie

sportadministratie Hoe de kalender/rangschikking opbouwen?

sportadministratie Hoe de kalender/rangschikking opbouwen? sportadministratie Hoe de kalender/rangschikking opbouwen? sportadministratie 2 Inhoud 1 Via de menu SPORTIEF... 3 2 Het overzicht... 4 3 Nieuwe aanwezigheden invullen... 5 3.1 Niet van toepassing... 6

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Release Notes v 1.1 0.23

Release Notes v 1.1 0.23 1/10 Release Notes v 1.1 0.23 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in cheqpoint 1.1 aan de betreffende versie. Al deze informatie is confidentieel en mag niet zonder de schriftelijke

Nadere informatie

Je aansluiting op het rioleringsnet

Je aansluiting op het rioleringsnet Je aansluiting op het rioleringsnet (Ver)bouw je? Dan heb je een aansluiting nodig voor de afvoer van je afval- en regenwater. Deze folder legt stap voor stap uit hoe je kan aansluiten op het openbaar

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos. Daarbij

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 10 MAART 1999. - Omzendbrief OW98/4 betreffende aanleg van riolen langs gewestwegen. - Deelname in de kosten door de administratie Wegen en Verkeer (AWV). - Trefwoorden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen

Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen Gebruikershandleiding voor de webapplicatie Energieaudit Grote Ondernemingen Deze gebruikershandleiding helpt u bij het invoeren van de resultaten van een energieaudit in de webapplicatie energieaudit

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MATH4ALL

GEBRUIKERSHANDLEIDING MATH4ALL GEBRUIKERSHANDLEIDING MATH4ALL 0. Vooraf: Math4all is ontworpen met als doel een veel betere integratie mogelijk te maken mbt het vak wiskunde; tussen student, leerkracht, G.On-leerkracht, medestudenten,

Nadere informatie

Opleidingssessie AWIS-projecten. 28 maart 2019

Opleidingssessie AWIS-projecten. 28 maart 2019 Opleidingssessie AWIS-projecten 28 maart 2019 AWIS AWIS-rioolinventaris : voorwaarde om planmatig te kunnen uitbouwen! AWIS-projecten : initiatie en opvolging van de planmatige uitbouw 28/03/2019 2 AWIS-rioolinventaris

Nadere informatie

RUIMTEMODEL VLAANDEREN NIEUWE BELEIDSTOEPASSINGEN

RUIMTEMODEL VLAANDEREN NIEUWE BELEIDSTOEPASSINGEN RUIMTEMODEL VLAANDEREN NIEUWE BELEIDSTOEPASSINGEN Colloquium Duurzaam ruimtegebruik in Vlaanderen 23 maart 2018 VITO Not for distribution 1 RUIMTEMODEL VLAANDEREN EEN KORTE HISTORIEK 1997 2005: LeefOmgevingsVerkenner

Nadere informatie

Workshop DoubletCalc. Harmen Mijnlieff

Workshop DoubletCalc. Harmen Mijnlieff 2 Agenda Opening Workshop (14.00) Voorstel rondje Inleiding Vragen: Overzicht gestelde vragen. Nieuwe vragen uit zaal Opsomming van alle vragen en onduidelijkheden en wensen. Presentatie functionaliteit

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden.

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden. Met de Excelapplicatie Opleidingskalender kunt u afspraken in het kader van de opleiding met AIOS per Ziekenhuis/Opleiding per specialisme plannen en beheren. Introductie Deze Excelapplicatie is gemaakt

Nadere informatie

Digitale aspecten DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN

Digitale aspecten DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Digitale aspecten DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Agenda Uitgangspunten OMV Impact (digitaal) proces De digitale omgevingsvergunning Mogelijke strategie aanpak Stappenplan

Nadere informatie

De Water Emissie Inventaris

De Water Emissie Inventaris De Water Emissie Inventaris Een plangericht informatiesysteem om de vervuiling van de waterlichamen te verminderen. LAYMAN S REPORT WEISS wordt deels gefinancierd door LIFE+, het financiële instrument

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2013/01/22

Release Notes. Afdrukdatum: 2013/01/22 Release Notes Afdrukdatum: 2013/01/22 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort

Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort Datum: Gemaakt door: Berend de Groot Voor: ComSi, ROC Friese Poort Contents 1. Introductie... 3 1.1. Hoe werkt het?... 3 2. Eerste Contact als gebruiker... 4 3. Ticket Acties... 5 4. Tickets Pagina...

Nadere informatie

Workshop AWIS-Projecten. 22 augustus 2019

Workshop AWIS-Projecten. 22 augustus 2019 Workshop AWIS-Projecten 22 augustus 2019 Agenda AWIS-Projecten: huidige stand van zaken online applicatie Vervolgtraject: korte termijn Vervolgtraject: langere termijn Evaluatie werking AWIS-projecten

Nadere informatie

AWIS 2.0 Workshop. 29 oktober 2015

AWIS 2.0 Workshop. 29 oktober 2015 AWIS 2.0 Workshop 29 oktober 2015 Workshops - Wat Datacommunicatie Volledig en wijzigen, Timing en frequentie Volledig en wijzigen Volledige upload vs gedeelde upload vs Enkel wijzigingen Timing en frequentie

Nadere informatie

Afkoppelen: naar een

Afkoppelen: naar een Infovergadering Aquafin - Afkoppelen: naar een integrale Afkoppelen: naar een zorg voor water integrale zorg voor water dienst mobiliteit en duurzaamheid stadsbestuur Ronse Infovergadering Aquafin - Afkoppelen:

Nadere informatie

Een Inleiding tot Software Engineering. Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 1 Slide 1

Een Inleiding tot Software Engineering. Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 1 Slide 1 Een Inleiding tot Software Engineering Ian Sommerville 2004 Software Engineering, 7th edition. Chapter 1 Slide 1 Software engineering De economie is compleet afhankelijk van software. Meer en meer systemen

Nadere informatie

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 BEOORDELINGSGRONDSLAG VOOR AFVALWATERSYSTEMEN Hans Korving Witteveen+Bos Waar gaan we het over hebben? Motivatie Context Aanpak Zelf aan de slag Uitwerking grondslag

Nadere informatie

Analyse Vlaamse portaal applicaties

Analyse Vlaamse portaal applicaties Audit opdracht Analyse Vlaamse portaal applicaties Hans C. Arents, kenniscentrummanager Cel Media-innovatie, Departement Wetenschap, Innovatie en Media Tel: (02) 553 45 63 Fax: (02) 553 45 79 E-mail: hans.arents@wim.vlaanderen.be

Nadere informatie

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017

Workshop AWIS Rioolinventaris. 13 december 2017 Workshop AWIS Rioolinventaris 13 december 2017 Agenda Best practices Rioolinfrastructuur (Waarom) Best practices Wie moet wat aanleveren Waterlopen Koppeling naar VHA Relatie RWA VHA Hoe grachten/waterlopen

Nadere informatie

Resultaten van de analyses van medicijnen in afvalwater

Resultaten van de analyses van medicijnen in afvalwater Resultaten van de analyses van medicijnen in afvalwater Jurgen Meirlaen, Afdeling rapportering water Studiedag geneesmiddelen in water 25 november 2013 VMM, Aalst Overzicht Inleiding Opzet van het onderzoek

Nadere informatie

Testadvies rapport NK Testen 2017

Testadvies rapport NK Testen 2017 Testadvies rapport NK Testen 2017 Vertrouwelijk: Nee Auteur: Frank Lansink, Wouter Neve, Chantal Choufoer, Tom Jacobi Datum: 01-05-2017 SUT: Fructasys Akkoord: Eigenaar Datum Paraaf Copyright 2017 KZA

Nadere informatie

Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica. C. Blondia

Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica. C. Blondia Opleidingsonderdelen Telecommunicatie Bachelor Informatica C. Blondia Overzicht Ba Informatica Verplichte vakken: Computernetwerken (1 Ba 2 Ba) Telecommunicatiesystemen (3 Ba) Keuzevakken Netwerktoepassingen

Nadere informatie

VERSLAG. 1 Best practices Rioolinfrastructuur. Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F

VERSLAG. 1 Best practices Rioolinfrastructuur. Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat AALST T F Vlaamse overheid Dokter De Moorstraat 24-26 9300 AALST T 053 72 62 10 F 053 71 10 78 info@vmm.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

2 de Workshop AWIS projecten. 17 mei 2018

2 de Workshop AWIS projecten. 17 mei 2018 2 de Workshop AWIS projecten 17 mei 2018 Agenda : voormiddag Evolutie van het project Voorstelling van functionaliteiten Actoren en rollen Inloggen en rechtenbeheer Contactpersonen Procesflow Indienen

Nadere informatie

Beschrijving Evaluatiemodule Analysefunctie Coachview.net

Beschrijving Evaluatiemodule Analysefunctie Coachview.net Beschrijving Evaluatiemodule Analysefunctie Coachview.net Uitwerking gewenste analyse-mogelijkheden van de evaluatiemodule. Dé nieuwe manier van samenwerken 05 december 2012 Inleiding Binnen Coachview.net

Nadere informatie

Wijzigingen in het ECD na update versie

Wijzigingen in het ECD na update versie Wijzigingen in het ECD na update versie 2018.2 Inhoud Startscherm... 2 Overzicht weergave cliëntdoelen... 2 Aanmaken van vrijheidsbeperkingen... 3 Rapportage... 3 Wijzigingen in algemeen rapportagescherm...

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Address Mapping Address Mapping regels:

Address Mapping Address Mapping regels: Address Mapping Address Mapping Met de optie Address Mapping kunt u het uitgaande publieke IP-adres instellen voor bepaalde interne IP-adressen. Het verkeer afkomstig van dit desbetreffende interne IP-adres

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas)

Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas) Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas) Voor Windows 7, 8 en 10 Inleiding In dit document wordt in eenvoudige stappen beschreven hoe u de nieuwe SafeSign software dient te installeren.

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering,

Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, Belasting van het oppervlaktewater vanuit riolering en rioolwaterzuivering, 1990-2016 Indicator 1 oktober 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met

Nadere informatie

openelectronic Health Record

openelectronic Health Record openehr openelectronic Health Record Kwaliteitsverbetering door standaardisatie Martin van der Meer woensdag 17 november 2010 1 Agenda Huidige stand van zaken? Wat moet er gebeuren? openehr architectuur

Nadere informatie

Release notes Release

Release notes Release 1 Release notes Release 2018.7-07-08-2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebouw... 4 2.1. Apps... 4 2.2. Gebruikers op gebouw... 5 2.3. Mapping - Makkelijker (ont)koppelen van producten en materialen... 5

Nadere informatie

AWIS 2.0 Workshop. 18 november 2015

AWIS 2.0 Workshop. 18 november 2015 AWIS 2.0 Workshop 18 november 2015 Agenda Inleiding Waarom nood aan Governance Fases Data: testdata / data Functionaliteit: visualisatie / bevraging / exporteren Velden Andere items Volgende stappen Afsluiter

Nadere informatie

Pidpa-rioleringen Brecht

Pidpa-rioleringen Brecht RIOLERINGSWERKEN ROMMERSHEIDE TREMELHEIDE iov Pidpa-rioleringen Brecht Infomoment bewoners 29 augustus 2016 AGENDA Voorwoord burgemeester Luc Aerts ARCADIS - toelichting over ontwerp, timing en fasering

Nadere informatie

IPO uitgever Handleiding STAGKIJK 7 1. STAGKIJK 7 Versie 7.4 Stageoverzichten Handleiding

IPO uitgever Handleiding STAGKIJK 7 1. STAGKIJK 7 Versie 7.4 Stageoverzichten Handleiding IPO uitgever Handleiding STAGKIJK 7 1 STAGKIJK 7 Versie 7.4 Stageoverzichten Handleiding Najaar 2008 IPO uitgever Handleiding STAGKIJK 7 2 Introductie In deze handleiding wordt beschreven waar de benodigde

Nadere informatie

Handleiding testgebruiker v.0.1

Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Brands & Stories - 21.10.2014-1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Een probleem rapporteren 3 2 Registreren 4 2.1

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas)

Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas) Handleiding voor het installeren van SafeSign-software (UZI-pas) Voor Windows 7, 8 en 10 Auteur Status Bron Documentdatum Aantal pagina s Atos Definitief Atos 13-06-2018 14 Handleiding voor het installeren

Nadere informatie

Testrapport Fructasys

Testrapport Fructasys Testrapport Fructasys Asjemenou Watvindiknou Naam Patrick Vos Ide Koops Mark van Kessel Ronald Keuning Jan Bertijn Functie Product owner Tester Tester Tester Tester 1 Advies: Aangezien de ontwikkeling

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE WEB FEATURE SERVICE ZONERINGSPLANNEN EN GEBIEDSDEKKENDE UITVOERINGSPLANNEN

TOELICHTING BIJ DE WEB FEATURE SERVICE ZONERINGSPLANNEN EN GEBIEDSDEKKENDE UITVOERINGSPLANNEN \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ TOELICHTING BIJ DE WEB FEATURE SERVICE ZONERINGSPLANNEN EN GEBIEDSDEKKENDE

Nadere informatie

Comité voor preventie en bescherming op het werk

Comité voor preventie en bescherming op het werk Comité voor preventie en bescherming op het werk datum van-tot 18/03/2008 - plaats aanwezig voorzitter verslaggever verontschuldigd afwezig volgende vergadering(en) Administratieve gegevens Stedelijke

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website.

Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website. Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website. 1 Inhoud Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website.... 1 Het registratieproces...

Nadere informatie

WKK in Vlaanderen: feiten en cijfers

WKK in Vlaanderen: feiten en cijfers 27/02/2012 WKK in Vlaanderen: feiten en cijfers K. Aernouts, K. Jespers, E. Cornelis Indeling presentatie» Inleiding» WKK in Vlaanderen: feiten en cijfers» Geïnstalleerd vermogen» Geproduceerde energie»

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding Gebruikers Handleiding (Uitwisseling NGF) Versie 2.14 Pagina 2 van 14 Versie 2.14 Inhoudsopgave Rapportage naar de NGF...5 Controlelijst leden naar NGF... 5 Uitwisseling ledengegevens NGF... 6 Waarom krijgt

Nadere informatie

Student Informatie Systeem SIS.cf

Student Informatie Systeem SIS.cf Student Informatie Systeem SIS.cf Onderwijskwaliteit waarborgen en verantwoorden september 2017 www.cribrumforte.nl - Student Informatie Systeem SIS.cf 1 De voordelen op een rij Het systeem werkt intuïtief

Nadere informatie

CRAB & GRAB in de praktijk. Hans Van den Heede Diensthoofd

CRAB & GRAB in de praktijk. Hans Van den Heede Diensthoofd CRAB & GRAB in de praktijk Hans Van den Heede Diensthoofd GDI-Decreet Authentieke geografische gegevensbronnen: vormen de kern van de GDI bieden voldoende kwaliteitsgaranties in verband met actualiteit,

Nadere informatie

Rioleringsproject Gemeente Waasmunster. Infovergadering gemeente Waasmunster 1

Rioleringsproject Gemeente Waasmunster. Infovergadering gemeente Waasmunster 1 Rioleringsproject Gemeente Waasmunster Infovergadering gemeente Waasmunster 1 Inhoud Wie is RioP? Wat doet RioP? Doelstellingen project Wat is afkoppelen? Wat is een gemengd stelsel? Wat is een gescheiden

Nadere informatie

3/20/2014. Rioolbeheerplan Turnhout. 0. Inhoud. 1. Situering -Doel -Aanpak

3/20/2014. Rioolbeheerplan Turnhout. 0. Inhoud. 1. Situering -Doel -Aanpak 0. Inhoud 1. Situering -Doel -Aanpak Toelichting 18/03/2014 Rioolbeheerplan Turnhout 2. Toepassing op rioolstelsel Turnhout - Kengetallen gemeentelijk stelsel - Strategische zones - Risico - Actielijsten

Nadere informatie

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen

Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen Startgids 061 Nieuw product aanmaken en wijzigen In deze startgids wordt uitleg gegeven hoe u nieuwe producten kunt aanmaken en wijzigen in de Safe Concept webapplicatie. Inhoud Een nieuw product aanmaken

Nadere informatie

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary

1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary 1. Work Breakdown Structure en WBS Dictionary CUSTOMER migratie Management Technische Transitie Meetings Status Reporting Administratie Technisch Upgegrade Systemen (3-tier) Delta Analyse & Functioneel

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie