Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos!"

Transcriptie

1 Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos! Infospelen jeugddienst Waregem

2 Voorwoord 2 Spelen en leren lijkt geen evidente combinatie. Toch is het mogelijk via de informatieve spelen. Op een leuke manier kunnen kinderen en jongeren toch iets bijleren rond verschillende boeiende thema s zoals milieu, liefde, politiek en nog veel meer. Uit het aanbod van informatieve spelen kunnen zowel scholen als het jeugdwerk hun gading vinden.

3 Inhoudstafel Mensenrechten - Democratie Kinderen inbegrepen - Pagina 4 Majority - Pagina 5 3 Milieu Habitat - Pagina 6 Oorlog en vrede - geschiedenis Het buzzerspel - Pagina 7 Economie Kop of munt - Pagina 8 Multicultureel Rafa Rafa - Pagina 9 Reis rond de wereld in 20 spelen - Pagina 10 Hanne en Hassan - Pagina 11 Gezondheid Uch - Pagina 12 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit Soa-souvenir - Pagina 13 Mond vol tanden - Pagina 14 De bloosdoos - Pagina 16 Verzinsels - Pagina 17 Hou me vast-laat me los - Pagina 18 OH - Pagina 19 Persona - Pagina 20 Homo hetero bi kwartet - Pagina 21

4 Mensenrechten - Democratie 4 Kinderen Inbegrepen Kinderen leren de twaalf kinderrechten op luchtige wijze kennen en door de vier concrete verwijzingen die telkens worden gegeven, ook ten volle begrijpen. Kinderen Inbegrepen is een kwartetspel volgens de klassieke formule. Verzamel zo vaak mogelijk 4 kaarten rond een bepaald kinderrecht. Met de kaarten kan je natuurlijk ook een groter bos-kwartetspel of sluipspel opzetten. : Vanaf 6 tot 12 jaar, Vanaf 3 spelers. : 20 minuten.

5 Mensenrechten - Democratie 5 Majority Kennis maken met de basisbeginselen van de democratie Majority is een verrassend bordspel over politieke besluitvorming in een parlementaire democratie. De deelnemers zijn lid van een politieke partij, met een bijhorende kleur en partijprogramma. Ze zetelen in het parlement en proberen voor hun ideeën een meerderheid te vinden. Het spel laat de bochten van het politieke spel zien: referenda, schandalen, verkiezingen, betogingen, revolutie... : Vanaf 10 jaar, 3 tot 12 spelers. : 60 minuten.

6 Milieu 6 Habitat De relatie tussen mens en natuur bespreken. De geïllustreerde speelkaarten roepen gevoelens en bedenkingen op over de relatie tussen de mens, de andere levensvormen en de natuur. Iedere deelnemer wordt aangemoedigd om zijn mening te uiten. Een levendige discussie wordt zo in de hand gewerkt. : Vanaf 10 jaar, 2 tot 12 spelers. : 30 tot 60 minuten.

7 Milieu 7 Milieuwerkdoos De relatie tussen mens en natuur bespreken. Suggesties om milieuvriendelijk op kamp te gaan. Spelideeën Praktische tips Contactadressen Discussiestof : Begeleiders van kinderen en jongeren in het jeugdwerk 2 tot 12 spelers.

8 Oorlog en vrede - geschiedenis 8 Het Buzzerspel Educatief spel over oorlog en vrede, dat de deelnemers meetroont doorheen de niet altijd even vreedzame geschiedenis van de mensheid. 100 vraagkaarten stellen de kennis van de deelnemers op de proef. Hoe groot (of klein) was Napoleon? Wie was Mata Hari? Hoe brak de Eerste Wereldoorlog uit? Voor de spelers die het in Keulen horen donderen, kunnen de Doekaarten gelukkig nog redding bieden. Als de andere spelers tenminste van oordeel zijn dat de opdrachten naar voldoening werden uitgevoerd. Gooi met de buzzersteen, verhandel de buzzerfiches en verzamel zoveel mogelijk hartjes! : Vanaf 9 à 12 jaar, 6 tot 24 spelers. : 16 tot 45 minuten.

9 Economie 9 Kop of Munt De rol van geld in de samenleving ontdekken. Elke speler vertegenwoordigt in het spel een welbepaald beroep, heeft 2 talenten en mag er 1 vrij kiezen. De spelers krijgen bij de aanvang van het spel een reeks behoeften. Het doel van het spel is minimum 10 van deze behoeften in te vullen. Het spel wordt in 2 rondes gespeeld. In de eerste ronde moeten de spelers de behoeften invullen door te ruilen. Hiervoor moeten ze op hun talenten terugvallen: Ik herstel jouw wagen, als jij mijn gras maait.. In de tweede speelronde krijgen de spelers geld om bij de medespelers producten en diensten te kopen en zo de behoeften in te vullen. Een vergelijking dringt zich op... : Vanaf 16 jaar, 12 tot 25 spelers. : 90 minuten.

10 Multicultureel 10 Rafa Rafa Ervaren hoe moeilijk het is zich te integreren in een onbekend land en ervaren hoe vooroordelen en racisme Ontstaan. Dit simulatiespel spoort 2 vreemde culturen aan tot het ontdekken van elkaars gewoonten, gebruiken, rituelen en afspraken. Concreet worden de deelnemers in 2 culturele groepen verdeeld: de ALFA s en de BETA s. Elke groep verhuist naar een nabijgelegen lokaal en speelt een spel dat hun cultuur representeert. Beide culturen sturen elk 2 waarnemers naar de andere cultuur. Daar mogen de waarnemers alleen observeren, niet spreken of participeren. Tijdens dit bezoek speelt iedere groep haar cultuur. De waarnemers brengen verslag uit in de eigen groep. Samen proberen ze de andere cultuur te doorgronden. Wat spelen zij? Wat gebeurt daar? Hoe verloopt hun spel? In de volgende fase proberen de waarnemers daadwerkelijk mee te spelen, maar dat blijkt allesbehalve makkelijk te zijn... Vragen stellen of de eigen cultuur prijsgeven, blijft immers taboe. : Vanaf 12 jaar, 12 tot 40 spelers. : 120 minuten.

11 Multicultureel 11 Reis Rond De Wereld In 20 Spelen Via spel met vreemde culturen kennismaken. De speeldoos bevat 10 buiten- en 10 gezelschapsspelen. De spelen zijn afkomstig uit de 6 wereldcontinenten. Zo maken de deelnemers op een speelse manier kennis met de culturele rijkdom die over de wereld is verspreid. : Vanaf 6 tot 12 jaar, Vanaf 2 spelers. : zelf te bepalen.

12 Multicultureel 12 Hanne en Hassan Interculturele verschillen kunnen met dit spelbord op een veilige en respectvolle manier worden besproken in groep. Hanne en Hassan trouwen en iedereen uit de buurt is uitgenodigd om mee te komen feesten. Zij zien je echter niet graag alleen komen, daarom dat je de feestzaal pas binnen mag als je zelf voldoende volk hebt gemobiliseerd. Dit doe je door vragen over diverse culturen correct te beantwoorden. : Vanaf 9 jaar, 3 tot 6 spelers, of groepen. : Niet opgegeven

13 Gezondheid 13 Uch Op een luchtige manier roken in vraag stellen door middel van een kwartetspel. Speel Uch en kom te weten wie tabak in Europa invoerde, waar het woord smoking vandaan komt, welke schadelijke stof in tabak een meisjes én een jongensnaam verbergt Zoals bij alle kwartetspelen moeten de spelers ook bij Uch kwartetten verzamelen. Typisch voor Uch is dat een speler slechts een kaart van een tegenspeler kan afluizen als hij eerst een rookvraag correct oplost. Het spel verliezen leidt dan weer tot verbazende doe-opdrachten. : 12 tot 16 jaar, 3 tot 7 spelers. : 30 minuten.

14 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 14 Soa-Souvenir Wegwijs in de seksueel overdraagbare aandoeningen Geen saaie boel! SOA Souvenir is een werkvorm die je op een speelse manier wegwijs maakt in de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Het spel bestaat uit 3 delen: In het eerste deel maak je via verschillende spelmethodieken kennis met de namen, besmettingswijze, bescherming, mogelijke klachten en behandeling van de meest voorkomende soa s in België. Bij deze kennisfase doorloop je 5 korte spelen die elk 10 tot 15 minuten duren. Het tweede deel stelt de relationele aspecten in de kijker: communiceren over veilig vrijen, eigen grenzen in lichamelijkheid en seksualiteit afbakenen en die van anderen respecteren, betekenis van vertrouwen en trouw in een relatie, rolverwachtingen enz. Je houding ten aanzien van veilig vrijen kan je verhelderen via uitspraken, vragen en rollenspelen. Een evaluatie rondt het spel af. : Vanaf 14 jaar, 4 tot 15 spelers. : 2 uur.

15 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 15 Mond Vol Tanden Leren omgaan met seksueel getinte situaties in het jeugdwerk. In elke jeugdbeweging doen er zich seksueel getinte situaties voor: Een achtjarige vertelt een platte seksmop en snapt ze zelf niet, een jongen weent omdat het af is met zijn lief, een kersvers koppeltje in de groep zit voortdurend te zoenen, een meisje krijgt voor t eerst haar maandstonden op kamp, een hele groep zit in een seksblaadje te kijken,... In "Mond vol tanden" vind je achtergrondinformatie over het reageren in seksueel geladen situaties en een werkvorm om dit reageren met je medebegeleiders in te oefenen. : Voor verschillende leeftijdscategorieën, vanaf 3 deelnemers. : 2 uur.

16 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 16 De Bloosdoos Met jongeren een gesprek opzetten over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft (verliefd zijn, liefdesverdriet, aanmaken en versieren, vrienden en vriendinnen...) De Bloosdoos is een spel waar je kleur van krijgt. Over verliefd zijn en zo. Wanneer je op je 18de nog nooit een lief hebt gehad, is er dan iets niet normaal met je? Kan je op 2 mensen tegelijkertijd verliefd zijn? Hoe weet je eigenlijk of het wederzijds is? En wat als dat niet zo is? Wat vind jij romantisch? Moet een goed koppel zoveel mogelijk samen doen? Wanneer je je lief bedrogen hebt, moet je dit dan eerlijk bekennen? Wat met liefdesverdriet? De Bloosdoos is een methode om met jongeren een gesprek op te zetten over verliefd zijn en alles wat daar mee te maken heeft. : 14 tot 18 jaar, 3 tot 15 spelers. : 60 tot 90 minuten

17 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 17 Verzinsels Een werkvorm voor begeleiders van kinderen en jongeren om hen aan te moedigen tot poëzie over liefde, relaties en seksualiteit. In deel 1: 'spelen met woorden' vind je een heleboel spelletjes, korte activiteiten waardoor de deelnemers prikkels krijgen om nuttige, plezante, uitdagende (en ongetwijfeld ook onbruikbare of overbodige) woorden te verzamelen m.b.t. het thema. Met de spelletjes kan je de gedachten en gevoelens van de deelnemers helpen richten op het thema en die gedachten helpen ordenen. In deel 2: 'luisteren naar woorden' worden er gedichten over liefde, relaties en seks gelezen en voorgelezen. Kinderen en jongeren kunnen genieten van de manier waarop anderen hun gevoelens en ideeën over liefde, relaties en seks op papier zetten. In deel 3: 'puzzelen met woorden' wordt het 'materiaal' van deel 1 en 2 verwerkt. Kinderen en jongeren worden uitgenodigd om hun eigen ervaringen en gevoelens uit te drukken in een gedicht. Misschien ter plekke, maar voor wie dat wil, kan dit uiteraard ook achteraf. : Vanaf 10 tot 18 jaar, 8 tot 15 deelnemers. : 120 minuten.

18 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 18 Hou Me Vast - Laat Me Los Jongeren laten stilstaan bij de begrippen 'vrijheid' en 'geborgenheid' en een aangenaam gesprek te voeren over de spanning die men ervaart tussen 'vrijheid' en 'geborgenheid' in relaties en seksualiteit. Aan de hand van grote zwart-wit foto s, een stellingenspel en een poëziewerkvorm worden er gesprekken gevoerd rond vrijheid en geborgenheid en over relaties en seksualiteit. : Vanaf 15 jaar, vanaf 3 deelnemers. : 1 uur.

19 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 19 Oh Gevoelens en gedachten op een creatieve wijze bespreekbaar Maken. Oh nodigt de spelers uit om hun fantasie de vrije loop te laten en een stukje van zichzelf bloot te geven. Het is een creatief spel waarbij de deelnemers woord- en beeldkaarten interpreteren en vervolgens met elkaar associëren. Iedere speler interpreteert de speelkaarten op zijn eigen manier. Er bestaan geen juiste of foute associaties. Zo geeft Oh de deelnemers de mogelijkheid om, op een veilige en creatieve wijze, gevoelens en gedachten met elkaar te delen en een stukje van zichzelf bloot te geven. : Vanaf 14 jaar, 2 tot 12 spelers. : 60 tot 90 minuten.

20 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit 20 Persona Onderlinge relaties bespreekbaar maken. Twee stapels kaarten, verdeeld over portret- en actiekaarten, dienen als leidraad om met de deelnemers een gesprek op gang te brengen over de groep, zichzelf en de anderen uit de onmiddellijke omgeving. De portretkaarten geven een aantal unieke personages weer. Aan de hand van de actiekaarten worden relaties of verbintenissen tussen deze personages voorgesteld. Na een tijdje spelen, wanneer er tussen de deelnemers een gevoel van vertrouwen bestaat, kunnen de spelers de speelkaarten op zichzelf en de eigen groep toepassen. : Vanaf 14 jaar, 2 tot 12 spelers. : 60 tot 90 minuten.

21 21 Relaties - Gevoelens - Seksualiteit Homo hetero bi kwartet Een methodiek om met jongeren te praten over homohetero- en biseksualiteit. De spelers van het kwartet worden geconfronteerd met allerlei stellingen. Het is de bedoeling dat zij enkele stellingen uitkiezen waarover zij hun mening willen geven en die van de anderen willen horen. De thema's van de kwartetten zijn: * Homojongerengroepen * Biseksualiteit * Homoseksualiteit * Ouders * Heteroseksualiteit * Lesbiennes * Maatschappij : Vanaf 17 jaar, vanaf 3 tot 12 spelers : 90 minuten

22 22 INFORMATIEVE SPELEN UITLEENDIENST JEUGD Er wordt geen huur aangerekend voor het uitlenen van de informatieve spelen, wel een waarborg van 25 per spel. Bij het terugbrengen wordt u de eigenaar van het spel indien er een of meerdere stukken ontbreken, of bij schade aan het spel. Dan houden we het deel van de waarborg gelijk aan de kostprijs van het spel.

23 23 INFO Stedelijke Jeugddienst Gemeenteplein Waregem jeugd@waregem.be 056/

Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN. Leren spelen. Uitgave 2015

Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN. Leren spelen. Uitgave 2015 Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN Leren spelen Uitgave 2015 PAGINA 2 PAGINA 15 Een woordje uitleg Informatieve spelen Bij informatieve spelen wordt het spel gebruikt als vormingsmiddel.

Nadere informatie

Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn.

Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn. Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn. Wij beschikken ook over een databank met een heleboel spellen rond welbevinden. Al deze spelen kunnen gratis uitgeleend

Nadere informatie

Educatief materiaal om te werken rond relaties en seksualiteit met de bijhorende VOET

Educatief materiaal om te werken rond relaties en seksualiteit met de bijhorende VOET 1 Educatief materiaal om te werken rond s en seksualiteit met de bijhorende VOET Beddengoed, voorbehoedmiddelengids voor jongeren Een heldere en leerrijke brochure, bruikbaar in klasverband. Het boekje

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode:

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Groep 1-2 Hierbij zijn de kinderen bezig met specifieke lichaamskenmerken van zichzelf en van anderen. Ook gaan ze op zoek naar onderlinge overeenkomsten.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit en biseksualiteit. Homoseksualiteit heeft te maken met mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand

Nadere informatie

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Wet- en regelgeving Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Met dit uitgewerkt stellingenspel over alcohol en drugs kun je moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Jouw Scoutinggroep

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties?

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Webinar 5 maart 2018 Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Opbouw webinar Seksuele ontwikkeling Relaties en seksualiteit bij jongeren + jongeren aan het woord Praten over

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Wervelende. Voorlichtingsshow

Wervelende. Voorlichtingsshow De Wervelende Voorlichtingsshow Introductieles/Omkadering 1. HINTS Doelstelling: Taal en termen kennen. Werkwijze: Om beurten krijgt men een woord in het oor gefluisterd door de begeleider De deelnemer

Nadere informatie

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk

Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje en gesprek en uitbeelden, filmpje en gesprek en werkvorm, stellingen, handvaardigheidswerk Verliefd, en dan... Leeftijd: 12-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Liefde, Seksualiteit Tijdsduur: 1 uur 40 min. Scheldwoorden inventariseren, werkvorm, filmpje

Nadere informatie

PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER. Interviewernummer : INTCODE. Module INTIMITEIT. (bij de vragenlijst volwassene lente 2002)

PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER. Interviewernummer : INTCODE. Module INTIMITEIT. (bij de vragenlijst volwassene lente 2002) PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER Interviewernummer : INTCODE WZARCH INDID Module INTIMITEIT (bij de vragenlijst volwassene lente 2002) Personen geboren vóór 1986. Betreft persoonnummer : P09PLINE (zie

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Geloven maakt verschil

Geloven maakt verschil Geloven maakt verschil Thema s voor jeugdgroepen Deel 1 hoofdstuk 4 Iedereen doet het toch? Seksualiteit en wederzijds vertrouwen Iedereen doet het toch? Seksualiteit en wederzijds vertrouwen Achtergrondinformatie

Nadere informatie

Jongeren Informatie Punt!

Jongeren Informatie Punt! Pagina1 Jongeren Informatie Punt! Spelbrochure oktober 2009! Pagina2 INHOUDSTAFEL: 1 JIP of Jongeren Informatie Punt...3 2 ALGEMEEN....4 Koppiepotspel...4 Het stellingenspel....4 De fuifkoffer....4 Het

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Voorstellen R E LA T I E S E N S E K S U A L I T E I T Mariette Haak Gezondheidsbevorderaar GGD HM mhaak@ggdhm.nl Aandachtsgebieden Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen en mondzorg

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING Compleet voorlichtingspakket Het voorlichtingspakket Veilig vrijen & seks bestaat uit: 1. Krasloten 2. Jongerenboekje SEKS&ZO 3. Handleiding met

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

LEREN LEREN WAT? HOE?

LEREN LEREN WAT? HOE? LEREN LEREN WAT? Bij leren leren ondersteunt de school je schoolse leren en biedt de school je methodieken om toe te passen in leersituaties buiten de school. HOE? Als school hebben we gekozen voor het

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014 Enquete resultaten Normen en Waarden 214 Deze enquête is afgenomen in de derde en vierde klas op de middelbare school de Guido de Bres in Amersfoort. Dit zijn de statistieken van de anwoorden die de leerlingen

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

4 Ik tel mee. in het gezin

4 Ik tel mee. in het gezin 4 Ik tel mee in het gezin [A] Fotozoektocht Waar kan ik hulp vinden bij problemen? Inhoudsopgave 1. Enkele instellingen waar je terecht kan... p.137 2. Adresgegevens, foto s en wegbeschrijvingen van die

Nadere informatie

Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen. Baukje Stinesen en Reint Jan Renes

Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen. Baukje Stinesen en Reint Jan Renes Een kwalitatieve analyse van het transmedia storytelling project Verhalen voor onder je kussen Baukje Stinesen en Reint Jan Renes Doel van het onderzoek Het vergroten van inzicht in de manier waarop jongeren

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN 3.1 Exploreren, verkennen en integreren van de mogelijkheden van de mens 3.2 Exploreren, verkennen en integreren van de grenzen van de mens 3.3 Ontdekken

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR GEBRUIK VAN PROGRAMMA S MET LEERLINGEN

SUGGESTIES VOOR GEBRUIK VAN PROGRAMMA S MET LEERLINGEN Werken met het materiaal Het materiaal is kosteloos beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken. Gebruikers kunnen zelf selecteren welke hoofd- en reflectieprogramma s of inzoom s op welk moment voor

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument Kwaliteitsinstrument Til je afdeling naar een hoger niveau Het kwaliteitsinstrument in het kort Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jouw afdeling kan

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET?

VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? VOORTGEZET ONDERWIJS HELP JIJ OF NIET? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen

Ik ben verliefd. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen Kriebels in je buik Ik ben verliefd 1 Ik ben verliefd Groep 4 50 min Begrippen Verliefd, lief, leuk, gevoelens, verkering, vriendschap, diversiteit, homoseksualiteit, homoseksueel, lesbisch, seksuele diversiteit

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its Les 1 Algemeen lesdoel les 1 De leerlingen maken een start met het aangaan van de dialoog over seksualiteit en ervaren openheid bij de docent en veiligheid in de groep. Benodigdheden Digibord en digitaal

Nadere informatie

8e jaargang nummer 3 november 2007 +14. Liefde

8e jaargang nummer 3 november 2007 +14. Liefde 8e jaargang nummer 3 november 2007 +14 Liefde Verenigingsblad voor jongeren van 12 tot 16 jaar Verschijnt zeven keer per jaar Jaargang 8 Nummer 3 ISSN: 1568-8844 Redactie: Hennie Groenendijk Jacob Hoekman

Nadere informatie

Waar ik (niet) van hou

Waar ik (niet) van hou Waar ik (niet) van hou Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Leeftijd: 9-12 jaar Duur: 45 min. Doelen Kinderrechten Kinderen ontdekken de mogelijkheden en kennis

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Rapport Kor-relatie- monitor

Rapport Kor-relatie- monitor Rapport Kor-relatie- monitor Voor: Door: Publicatie: mei 2009 Project: 81595 Korrelatie, Leida van den Berg, Directeur Marianne Bank, Mirjam Hooghuis Klantlogo Synovate 2009 Voorwoord Gedurende een lange

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik

Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Lessen en leerdoelen Kriebels in je buik Groep 1 Les 1: Wie ben ik De leerlingen kennen hun eigen lichaam De leerlingen krijgen inzicht in de overeenkomsten en verschillen in lichaamskenmerken De leerlingen

Nadere informatie

Peer to peer interventie copyright Marieke Kroneman les 3 van 4 debat

Peer to peer interventie copyright Marieke Kroneman les 3 van 4 debat 3. Derde bijeenkomst over gender stereotype verwachtingen Gender stereotype verwachtingen zijn een belangrijke determinant voor een homonegatieve houding. KERNBOODSCHAP van deze les: je hoeft niet je houding

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING

BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING BIJEENKOMST 1- KENNISMAKING kennismaken met groepswerker en groepsleden afspraken maken in groep een eerste gevoel van rust, vertrouwen en veiligheid creëren kennismaken met het thema budgetteren aanzetten

Nadere informatie

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Om na te gaan of je klachtenprocedure zinvol is kan je jezelf de volgende vragen stellen: Leidraad omgaan met klachten : klachtenprocedure Wat is een klacht? Een klacht is een uiting van ontevredenheid van een ouder over een aspect van de werking. Ze komt tot stand als het overleg tussen de

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen?

Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Programma workshop seksuele opvoeding: Daar praat je toch niet over met je kinderen? Korte kennismaking Wat dragen ouders bij? Presentatie Stelling Presentatie Opdracht Voorbeeld opzet cursus en afsluiting

Nadere informatie

WAARDEGOED. betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten

WAARDEGOED. betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten WAARDEGOED betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten 1 HET DOEL VAN ONDERWIJS Jongeren kennis en vaardigheden aanreiken

Nadere informatie

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE 1. TUMULT IS 1.1 ONZE KERNTHEMA S Conflicten hanteren en geweld aanpakken Bevorderen van de culturele dialoog Oorlog en vrede exploreren Citaat

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Informatieve spelen IJD Hasselt

Informatieve spelen IJD Hasselt Informatieve spelen IJD Hasselt Aidsbekerspel Het aidsbekerspel informeert jongeren over het HIV-virus. Het kaart de gevolgen van onveilig vrijen aan en maakt seksualiteit en aids bespreekbaar. Thema:

Nadere informatie

Ons economische zelf. Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan

Ons economische zelf. Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan Ons economische zelf Over leven in een verdeelde wereld en hoe we samen ongedwongen naar huis kunnen gaan Plaatjes invoegen Contrast tussen overvloed en gebrek Contrast tussen genieten van materie en uitbuiten

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Relatie en romantiek Als je met iemand een relatie krijgt, wil je graag veel bij elkaar zijn en lichamelijk contact met elkaar hebben. Maar dan ben je er nog niet.

Nadere informatie

Bijlage Lang Leve de Liefde

Bijlage Lang Leve de Liefde Bijlage Lang Leve de Liefde Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Lang Leve de Liefde, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes.

14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. Valentijnsdag 14 februari is het Valentijnsdag! Vol verwachting kloppen de harten van de vele jongens en meisjes. In Engeland en de Verenigde Staten (VS) vieren mensen al eeuwen Valentijnsdag. In België

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Verbonden in Vrijheid Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 1 IS HET MOGELIJK? 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 2 DE MYTHE 04-11-2009 Leonie

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

MINIGIDS Omschrijving van de talenten

MINIGIDS Omschrijving van de talenten Omschrijving: Waar haal ik mijn drive vandaan? Aansteker Bezige Bij Als ik een idee heb of hoor, wil ik meteen aan de slag gaan. Ik wil actie en ben vaak de eerste die eraan begint. Ik steek vaak anderen

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument Kwaliteitsinstrument Til je afdeling naar een hoger niveau Het kwaliteitsinstrument in het kort Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jouw afdeling kan

Nadere informatie