Co-teaching. Met meerdere onderwijsprofessionals doelgericht aan de slag in de klas. Doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Co-teaching. Met meerdere onderwijsprofessionals doelgericht aan de slag in de klas. Doelstellingen"

Transcriptie

1 Co-teaching Met meerdere onderwijsprofessionals doelgericht aan de slag in de klas. Doelstellingen - Erkennen dat co-teaching een krachig middel kan zijn om inclusief onderwijs te organiseren. - Invulling kunnen geven aan het begrip co-teaching. - Zicht hebben op enkele cruciale bouwstenen met betrekking tot co-teaching. - Kennismaken met verschillende vormen van co-teaching. - Zicht hebben op enkele effecten van co-teaching voor de leerlingen. - Inzien dat co-teaching positief kan bijdragen tot sterker professioneel handelen. ria.depoorter@katholiekonderwijs.vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen

2 Co-teaching binnen inclusief onderwijs: Diversiteit is realiteit Diversiteit is realiteit in onze complexe samenleving en bijgevolg ook in onze scholen. Het gaat om verscheidenheid in alle vormen. Die verscheidenheid kunnen we vaststellen binnen heel wat domeinen: culturele achtergrond, geloof, mogelijkheden en beperkingen, interesses, gender Inclusieve waarden Iedere persoon gaat een engagement aan om bepaalde waarden na te streven. Waarden geven ons richting. Ze zeggen ons dit is wat we moeten doen. In een diverse samenleving moeten we op zoek naar hoe we verbondenheid met elkaar kunnen creëren. Waarden die insluiting bevorderen en bijgevolg uitsluiting tegengaan zijn daarbij essentieel. Diversiteit in de kern Als je vanuit je inclusieve waarden diversiteit ziet als een normaal fenomeen plaats je diversiteit in de kern van je onderwijssysteem. Dit wil zeggen dat diversiteit het uitgangspunt is bij je aanpak op organisatorisch, inhoudelijk, pedagogisch en didactisch vlak.

3 3 functies in onderwijs Inclusief onderwijs heeft aandacht voor 3 domeinen. Met het eerste domein kwalificatie zijn we in ons onderwijs sterk vertrouwd. Kwalificatie gaat om het verwerven van kennis, vaardigheden en houdingen. De functies socialisatie en subjectificatie mogen niet uit het oog verloren worden. Socialisatie is een proces waarin kennis, normen en waarden worden bijgebracht die een mens in staat stellen om te kunnen functioneren in de samenleving. Subjectificatie gaat om het ontwikkelen van een eigen identiteit. Handelingsgericht werken in een continuüm van zorg Inclusief onderwijs streeft ernaar om alle leerlingen maximale leer- en participatiekansen te bieden. Het afstemmen op de onderwijsbehoeften van leerlingen is hierbij cruciaal. Dit doe je door het creëren van een inclusieve cultuur, het voeren van een inclusief beleid en het ontwikkelen van een inclusieve praktijk. Handelingsgericht werken doorheen een zorgcontinuüm is daarbij sterk ondersteunend. Samenwerking Een van de uitgangspunten van handelingsgericht werken is verbindende samenwerking. Samenwerking en bijgevolg co-creatie past in het pleidooi voor diversiteit. De interactie met elkaar inspireert en is een rijkdom in de creatie en het bedenken van oplossingen. Samenwerking doet mensen hun horizon verbreden. Ze stijgen vaak boven zichzelf uit in een goede samenwerking. Er ontstaat collegialiteit.

4 Onderwijsexperten over co-teaching: Volgens Dian Fluijt: Meerdere onderwijsprofessionals werken op gestructureerde wijze samen, gedurende een langere periode, op basis van een gedeelde visie en nemen daarbij gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor goed onderwijs en de ontwikkeling van alle leerlingen in de groep. MEERDERE PROFESSIONALS GESTRUCTUREERDE WIJZE. (Speciale) leraren, ondersteuners, ambulante begeleiders, specialisten, assistenten. Samen voorbereiden, uitvoeren en nabespreken. Doelgerichte organisatie van de lessen LANGERE PERIODE GEDEELDE VISIE. Nodig om een goede werk-/ vertrouwensrelatie te kunnen opbouwen met zowel leerlingen als de collega coteacher(s). Op basis van gezamenlijk onderzoek naar gedeelde waarden en normen ten aanzien van de inhoud van goed onderwijs en goed samenwerken GEZAMENLIJK NEMEN VERANTWOORDELIJKHEID. Co-teachers nemen samen de verantwoordelijkheid voor hun manier van doen/ handelen. Ze zijn in staat om te motiveren en oordelen te vellen over wat de juiste manier van doen is ten aanzien van goed onderwijs en goed samenwerken ALLE LEERLINGEN. Co-teachers beschouwen de heterogene (superdiverse) groep als een community waarbinnen ieder lid waardevol is

5 Volgens Sandra Koot: Co-teaching betekent bij Sandra Koot samen lesgeven. Coach en leerkracht gaan samen in de klas aan de slag, waarbij de leerkracht leading blijft. De regie wordt niet uit handen gegeven. De coach moet beschikken over een breed arsenaal aan competenties en vaardigheden op pedagogisch-didactisch gebied, over grondige kennis van leer- en gedragsproblemen en natuurlijk over begeleidingscompetenties en tact. De rollen van coach en leraar vullen elkaar aan. Het gaat vaak om (korte) interventies van een speciaal opgeleide professional, die voor korte periode wordt ingeschakeld, op basis van een hulpvraag van de leerkracht. De bedoeling is het vergroten van de handelingsvaardigheden van de leerkracht door coteaching. Volgens David Mitchell: De expertise van een leerkracht wordt gekoppeld aan die van een co-teacher. Dit kan bijvoorbeeld een andere leraar zijn, een intern begeleider, een specialist van buiten de school. Ze staan volledig op voet van gelijkheid. Dat betekent dat ze elkaars expertise respecteren zodat alle leerlingen van de klas er profijt bij hebben. Volgens Hattie: In de lijst met effectgroottes van Hattie scoort co-teaching slechts Dit cijfer toont aan dat co-teaching een laag effect zou hebben op de leerwinst van leerlingen (een score vanaf 0.4 biedt relevante leerwinst). Uit verdere onderzoeken blijkt echter dat leraren toch positief staan tegenover coteaching en dat ze door aan co-teaching te doen sterker inzetten op items met een grotere effectgrootte. Bijvoorbeeld: feedback geven (0.75), sterk klasmanagement (0.52), coöperatief leren (0.42), sterke lesstrategieën (0.62)

6 Cruciale bouwstenen: Open houding - Is de co-teacher welkom in mijn klas? Kan mijn klas onze klas worden? - Delen van de verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan een groep leerlingen. Durven uit handen geven. - Wat altijd vanzelfsprekend was, wordt in vraag gesteld. Evidenties vallen weg. - Durf ik als leraar in de spiegel kijken? Communicatie - Durven we in gesprek gaan over onze manier van samenwerken, ook als de samenwerking moeilijk loopt? - Reflectieve dialoog. In reflectie samen zoeken naar antwoorden op complexe vragen uit de praktijk. - Belang van in gesprek gaan over wat concreet bedoeld wordt met goed onderwijs voor deze groep leerlingen. - Feedback vragen, geven en ontvangen. - Duidelijk communiceren met de leerlingen en de ouders over de vorm van samen lesgeven. Geleidelijk traject - Staan we ook stil bij waarom we aan co-teaching zouden doen? - Met kleine stapjes kom je er ook. - Ga op zoek naar deeldoelen binnen grote doelstellingen. - Met vallen en opstaan nieuwe onderwijsstrategieën durven uitproberen. - Onmiddellijk met iedereen van het team of starten met mensen die er zin in hebben? Voltijds? Deeltijds? Mindshift - Zijn we ons bewust van het feit dat ons denken een invloed heeft op ons handelen? - Hebben we voldoende zicht op elkaars waarden, overtuigingen en opvattingen over het geven van goed onderwijs? Durven/ kunnen we onszelf hierin bijsturen? - Hoe kijken we naar diversiteit? - Hoe kijken we naar leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften? Evenwaardigheid complementariteit wordt 3. - Kunnen we elkaars verschillen waarderen en inzetten? Kunnen we elkaar aanvullen? - Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid en niet om het mooi opdelen van de opdracht in twee gelijke delen.

7 Identiteit bewaren - Belang van authentiek kunnen zijn. Leraren hebben een verschillende persoonlijke en professionele identiteit. Deze is echter telkens in evolutie. Kunnen leraren tijdens het co-teachen zichzelf zijn? - Hebben we voldoende aandacht voor basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en competentie? Vorming - Belang van duiding bij de verschillende bouwstenen van de definitie. - Is er kennis over de verschillende vormen van co-teaching? - Zijn leraren er zich voldoende bewust van dat co-teaching een middel is om de cognitieve en sociale ontwikkeling van alle leerlingen te bevorderen? - Ontdekken leraren mogelijkheden om hun basiscompetenties te versterken via co-teaching? Overleg - Co-teaching gaat om co-plannen, co-uitvoeren en co-evalueren. Dit vraagt regelmatig en adequaat overleg. - Bespreken van: * doelen, onderwijsstrategieën en beoordelingsmethoden * inzetten van vormen van co-teaching en rollen van de co-teachers * aanpak klasmanagement, procedures voor omgaan met storend gedrag of verminderde taakgerichtheid van leerlingen Waardering - Spreken we onze waardering voor elkaar uit? - Vieren we kleine successen? - Leraren worden gecoacht en coachen elkaar. Dit kan via verschillende modellen o.a. Inspirerend Coachen (Jef Clement): exploreren, waarderen en bekrachtigen, betrokken confronteren, uitdagen, inspireren, toelaten en ruimte geven, ontspannen. Ondersteunend beleid - Vanuit welke visie worden keuzes gemaakt? Is er voldoende duiding bij keuzes die gemaakt worden? - Houdt het beleid rekening met voorstellen die uit het team komen? - Is er interesse en ondersteuning tijdens het proces? Gaan we bewust op zoek naar de ondersteuningsnoden van de co-teams? - Wordt er tijd vrijgemaakt voor overleg? Houden we rekening met coteaching bij de opmaak van lesroosters? - Welke acties ondernemen we om de nieuwsgierigheid van andere collega s te prikkelen?

8 6 vormen van co-teaching: One teach one assist Een onderwijsprofessional is verantwoordelijk om de inhoud van een les te onderwijzen, de ander circuleert onopvallend door de klas en geeft ondersteuning aan leerlingen die dit nodig hebben. Zinvol inzetten tijdens instructiemomenten. bij het ondersteunen van klasmanagement. bij het monitoren van gedrag en/ of leerhouding. om vragen van individuele leerlingen te beantwoorden. om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften gericht te ondersteunen. Het is een uitdaging om co-teachen niet te verengen tot enkel deze vorm. regelmatig de rollen te wisselen zodat de evenwaardigdheid tussen de onderwijsprofessionals bewaard blijft. om de zelfstandigheid van leerlingen te bewaken. bij het doelgericht leren gebruiken van hulpmiddelen. om de specifieke expertise van een onderwijsprofessional doelgericht te benutten. Team teaching Beide onderwijsprofessionals verzorgen samen en complementair het onderwijsproces voor de volledige klasgroep. Zinvol inzetten om complementair voor de klas te staan. De onderwijsprofessionals benutten hierbij elkaars sterktes en ontwikkelen hierdoor nieuwe energie. om snel in te spelen op noden die opgemerkt worden tijdens het lesgebeuren. als je als onderwijsprofessional model wil staan voor welbepaald gedrag in interactie met een ander. om zicht te krijgen op de complexiteit van het lesgeven aan een heterogene groep. Het is een uitdaging om sterk voorbereid voor de klas te staan. deze vorm vanuit gelijkwaardigheid toe te passen. je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van elkaar. Vertrouwen hebben in elkaar is noodzakelijk. de actieve inbreng van leerlingen niet te verwaarlozen. De blijvende aandacht voor de leerkracht leerling interactie is noodzakelijk.

9 One teach one observe Een onderwijsprofessional geeft les, de ander verzamelt informatie over de leerlingen of over de collega. Zinvol inzetten als start van een proces van dialoog rond de dagdagelijkse onderwijspraktijk. op voorwaarde dat de observaties doelgericht gebeuren. om leerlingen te observeren: groepsdynamiek, gedrag, leerverschillen, onderwijsbehoeften, leerstijlen, interesses, sterktes, leervorderingen om de onderwijsprofessional(s) te observeren: routines, instructiemethode, taalgebruik, leerkrachtenstijl, aanpak Het is een uitdaging om niet onmiddellijk te interpreteren bij observaties. knowhow op te bouwen rond het verzamelen, analyseren en interpreteren van data. om je kwetsbaar op te stellen als het gaat over een observatie van de onderwijsprofessional. om elkaar waarderend te coachen. als we op zoek zijn naar een second opinion rond de aanpak van bepaalde leerlingen. Alternative teaching Een onderwijsprofessional geeft les aan de grote groep, de andere gaat doelgericht aan de slag met een kleinere groep. Zinvol inzetten om leerlingbetrokkenheid te verhogen. om gericht te observeren in de kleinere groep. om in te spelen op de onderwijsbehoeften van en leerverschillen tussen leerlingen: remediëring, pre-teaching, verlengde instructie, verrijking, onmiddellijke feedback bij het aanleren van nieuwe werkvormen. Het is een uitdaging om stigmatisering te voorkomen; groepssamenstellingen variëren best. flexibel om te gaan met klasopstelling. tijdsplanning op elkaar af stemmen. de rustige sfeer in de klas te bewaren. om in te spelen op leerstijlen en interesses.

10 Parallel teaching De klasgroep wordt ingedeeld in twee even grote heterogene groepen. De onderwijsprofessionals geven elk aan een groep simultaan dezelfde lesinhoud. Zinvol inzetten om een grotere betrokkenheid van de leerlingen te realiseren. om interactiekansen te vergroten. om snel en gericht bij te sturen. om meer leerkansen te bieden door verschillende leerkrachtenstijlen te benutten. Het is een uitdaging om tijdsplanning op elkaar af te stemmen. op zoek te gaan naar mogelijkheden binnen de beschikbare ruimtes. de lessen samen goed voor te bereiden. onderwijsprofessionals aan elkaar te koppelen die beschikken over gelijke vakkennis. Station teaching In de klas zijn verschillende stations opgesteld. De leerlingen roteren in deelgroepen van station tot station. Elke onderwijsprofessional geeft instructie in 1 van de stations. In de andere stations gaan leerlingen zelfstandig aan de slag (individueel, in duo of in een coöperatieve werkvorm). Zinvol inzetten om de betrokkenheid van leerlingen te verhogen. als een grote leerkracht leerling interactie of interactie tussen leerlingen nuttig is. als er gewerkt moet worden met complex materiaal. op voorwaarde dat de opdrachten in de stations waar de leerlingen zelfstandig aan het werk gaan afgestemd zijn op hun mogelijkheden (differentiatiemogelijkheden binnen elk station). Het is een uitdaging om deze vorm geleidelijk op te bouwen. doelgericht in te zetten op de training van sociale vaardigheden en leervaardigheden. op zoek te gaan naar mogelijkheden binnen beschikbare ruimtes. in deze interactieve werkvorm voldoende rust te bewaren. de tijdsplanning binnen de stations op elkaar af te stemmen. - Het ene model is niet beter dan het andere - Bewust kiezen is belangrijk. Kiezen doe je op basis van kenmerken en noden van leerlingen kenmerken en noden van leerkrachten lesinhoud, lesdoelen, instructie praktische overwegingen - Rollen van de leerkrachten wisselen - Meerdere vormen in 1 les mogelijk

11 Co-teaching is een MIDDEL om Hoe kunnen we de basiscompetenties van een leerkracht verbreden en verdiepen via het toepassen van vormen van co-teaching? begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen opvoeder inhoudelijk expert 1 Beginsituatie 8 Observatie 2 Doelstellingen 9 Evaluatie 3 Leerinhouden 10 Zorgverbreding 4 Onderwijsaanbod 11 Standaardnederlands 5 Werkvormen 12 Diversiteit 6 Leermiddelen 13 Talensensibilisering 7 Leeromgeving 1 Leefklimaat 5 Probleemsituaties 2 Emancipatie 6 Gezondheidszorg 3 Waarden 7 Communicatie 4 Actualiteit 1 Basiskennis 2 Vakoverschrijdend 3 Leerlijnen 1 Structuur 3 Administratie organisator 2 Planning 4 Klasruimte innovator/ onderzoeker partner van ouders en verzorgers lid van een schoolteam partner van externen lid van de onderwijsgemeenschap cultuurparticipant 1 Vernieuwing 2 Onderwijsonderzoek 3 Zelfevaluatie 1 Discretie 4 Dialogeren 2 Overleg 5 Communiceren 3 Informeren 6 Anderstaligen 1 Samenwerken 4 Rechtspositie 2 Afspreken 5 Interactie 3 Bespreken 1 Contacteren 2 Interactie 1 Debatteren 2 Rol in maatschappij 1 Kritisch benaderen van de actualiteit op verschillende domeinen Bron:

12 Co-teaching is een MIDDEL om Recente studies wijzen vooral op positieve effecten van samen lesgeven/co-teachen. Onderstaande elementen dragen positief bij aan de cognitieve en sociale ontwikkeling van alle leerlingen. Leerkrachten die samen veel van het onderstaande doen, doen er toe! 1 Toename aandacht en feedback van de leraar, toename van het aantal interacties. 2 Toename in het aanbieden van gedifferentieerde instructies. 3 Het meer aanbieden van gevarieerde instructievormen. 4 Het inzetten van wisselende groeperingsvormen, afhankelijk van het onderwijsdoel. 5 Een grotere focus op het aanleren van leerstrategieën op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, studievaardigheden, organisatievaardigheden. 6 Het regelmatig gebruik maken van peermodellen waarin leerlingen van elkaar leren hoe ze een taak kunnen benaderen en hoe ze een probleem kunnen oplossen. 7 Het stellen van hogere verwachtingen ten aanzien van leerlingen, waardoor leerlingen zich meer uitgedaagd voelen. 8 Het geven van meer kansen aan leerlingen om vragen te stellen over concepten en opdrachten. 9 Het gebruik maken van flexibele organisatievormen die tegemoetkomen aan onderwijsbehoeften van leerlingen. 10 Het ad hoc organiseren van ondersteuningsgroepen die veelvuldig worden aangepast gedurende het schooljaar, waardoor beter op veranderende onderwijsbehoeften kan ingespeeld worden. 11 Het meer beleven van plezier in het leren door afwisseling van activiteiten en organisatievormen. Bron: Samen lesgeven. Co-teaching in de praktijk (Fluyt, Struyf, Bakker 2016)

13 Enkele bronnen: Six co-teaching strategies. School of Education. California State University (SCU), Chico The seven methods of co-teaching. College of Education and Behavioral Sciences, Western Kentucky University (CEBS WKU) Co-teaching handbook, Utah Guidelines, Utah State Office of Education. Diversiteit is de norm. Er mee leren omgaan de uitdaging. Een referentiekader voor omgaan met diversiteit in onderwijs Piet Van Avermaet en Sven Sierens Index voor inclusie - werken aan leren en participeren op school Tony Booth en Mel Ainscow Handelingsgericht werken in de klas Noëlle Pameijer e.a. Gert Biesta over het prachtige risico van onderwijs Naar een nieuwe mindset - Geef jezelf meer slagkracht Lut Wyers Samen lesgeven co-teaching in de praktijk Dian Fluijt e.a. Co-teaching Krachtig gereedschap bij de begeleiding van leraren Sandra Koot Wat écht werkt 27 evidence based strategieën voor het onderwijs David Mitchell Prisma co-teaching Dian Fluijt Basiscompetenties voor de leerkracht

14

De 10 basiscompetenties van de leraar

De 10 basiscompetenties van de leraar De 10 basiscompetenties van de leraar Woord vooraf 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 2 De leraar als opvoeder 3 De leraar als inhoudelijk expert 5 8 36 52 4 De leraar als organisator

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

WHY? co-teaching. Directiecongres Oostende. Waarom zou je voor co-teachen kiezen? beleidsmatige-organisatorische redenen

WHY? co-teaching. Directiecongres Oostende. Waarom zou je voor co-teachen kiezen? beleidsmatige-organisatorische redenen Met co-teaching twee vliegen in één klap slaan! WHY? Waarom zou je voor co-teachen kiezen? BELEID VISIE WIN WIN WHY? beleidsmatige-organisatorische redenen vanuit een bepaalde visie op onderwijs omdat

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom?

Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom? Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom? Peter Van de Moortel Pano uitzending 28 maart 2018 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/28/pano--hetbasisonderwijs-kraakt/ Grote diversiteit noodzaakt tot sterkte

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Inspiratiedag 25 november 2016 Co-teaching

Inspiratiedag 25 november 2016 Co-teaching Inspiratiedag 25 november 2016 Co-teaching Katrijn De Waele Amal Ouahab 2 1 Leren omgaan met superdiversiteit Niet alleen de kwetsbaarheid waarmee kinderen binnenkomen telt. Hoe we daarmee omgaan maakt

Nadere informatie

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen

Ervaringen pilootproject: leukere les, enthousiastere leerlingen je moet goed op elkaar ingespeeld zijn, best eenvoudig beginnen De les verleent zich het best tot instructie door 1 persoon De leerkrachten kunnen kiezen wie de les geeft De ondersteunende leerkracht biedt ondersteuning aan leerlingen zonder de les te storen Als bewust

Nadere informatie

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald op basis van de volgende twee factoren: - tien functionele gehelen - een set van attitudes

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen.

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen. Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen mieke.meirsschaut@arteveldehs.be isabelle.step@arteveldehs.be Kennismaking Steunpunt Onderwijs: onderzoek naar teamteaching https://www.arteveldehogeschool.be/projecten/teamteaching-samen-onderweg

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche opleidingsonderdeel Onderwijspsychologie Code: 10372 Academiejaar: 2015 2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 150 à 180 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn:

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn: Specifieke lerarenopleiding C ECTS-fiche opleidingsonderdeel vakdidactische oefeningen 2 Code: 10375 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Opbouw sessie. Waarborgregeling. 7 februari Co & co samen voor de klas: een meerwaarde? Co en co samen voor de klas: een meerwaarde?

Opbouw sessie. Waarborgregeling. 7 februari Co & co samen voor de klas: een meerwaarde? Co en co samen voor de klas: een meerwaarde? Opbouw sessie 1. Situering: prewaarborgproject 2015-2016 Co en co samen voor de klas: een Studiedag Leren met goesting Netwerk Leerproblemen 7 2-2017 Dienst Lerenden - Annemie Jennes 2 2. Wat is? 3. Zes

Nadere informatie

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Opleidingsinstelling Adres Telefoon fax BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Identificatie Naam student/cursist: Opleidingsonderdeel/module: Stageplaats: Vakmentoren: naam en contactgegevens Periode: O

Nadere informatie

1. Co-teaching. Van handelingsverlegenheid naar handelingsbekwaamheid: vier vormen van coteaching

1. Co-teaching. Van handelingsverlegenheid naar handelingsbekwaamheid: vier vormen van coteaching B.3.4. Drie methodieken voor een krachtige onderwijsleeromgeving Goed onderwijs betekent afstemmen op de overeenkomsten en verschillen tussen de leerlingen in een groep. Voor veel leerkrachten is het bieden

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Klasmanagement (KLM) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3

Nadere informatie

VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Partnerscholen

VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Partnerscholen VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Partnerscholen Partnerscholen LERARENOPLEIDING LEREND NETWERK EDU XL PARTNERSCHOLEN Samen opleiden, vormen, coachen, onderzoeken op de werkvloer

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Klasmanagement (KLM) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

10 oktober samen met MENTOREN

10 oktober samen met MENTOREN 10 oktober 2017 2 BaKO on the MOVE samen met MENTOREN Programma Deel 1 (klasgroepen) SAMEN taal geven aan de nieuwe opleidingsvisie De beheersingsniveaus Leren in de opleiding (inhouden van 2 BaKO) Deel

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

Co-teaching en beeldcoachen. 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom

Co-teaching en beeldcoachen. 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom Co-teaching en beeldcoachen 15 april 2015 Lianne Geijselaers-Schouteren SBO de Driemaster Bergen op Zoom lian.schouteren@lpsnet.nl Even voorstellen Lianne Schouteren Groepsleerkracht de Driemaster Ambulant

Nadere informatie

Get the Picture. Co-teaching. Margot Willemsen & Dian Fluijt 6 april 2017

Get the Picture. Co-teaching. Margot Willemsen & Dian Fluijt 6 april 2017 Get the Picture Co-teaching Margot Willemsen & Dian Fluijt 6 april 2017 Doelen Get the Picture U heeft een beeld gekregen van de opbrengsten uit co-teaching onderzoek U heeft meerdere perspectieven op

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG

Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG DLR 1 BaCo 1 De Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs begeleidt kleuters in complexe school- en klascontexten bij hun leer- en ontwikkelingsproces.

Nadere informatie

Vakdidactiek: inleiding

Vakdidactiek: inleiding Vakdidactiek: inleiding Els Tanghe 1 1. Inleiding Een specialist in de wiskunde is niet noodzakelijk een goede leraar wiskunde. Een briljant violist is niet noodzakelijk een goede muziekleraar. Een meester-bakker

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

Co en co voor de klas

Co en co voor de klas AHS inspiratiedag 25 november 2016 Co en co voor de klas Doelen: Ik weet wat coteaching is. 2 Doelen: Ik leer een aantal modellen van co-teaching kennen en maak de link naar mijn eigen praktijk. Ik krijg

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE Onderwijs zoals we dat vroeger kenden, bestaat al lang niet meer. Niet dat er toen slecht onderwijs was, maar de huidige maatschappij vraagt meer van de leerlingen

Nadere informatie

Competentiegerichte Standaard voor Praktijk

Competentiegerichte Standaard voor Praktijk Competentiegerichte Standaard voor Praktijk Inleiding De basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs geformuleerd door de overheid (5 oktober 2007, verschenen in het Staatsblad op 17 januari

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

* schrappen wat niet past

* schrappen wat niet past SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING LESEVALUATIEDOCUMENT Gelieve deze tabel in te vullen Naam cursist (lio /stagiair*): Naam vakmentor /stagebegeleider /liobegeleider*: Naam Stageschool/Lioschool*: Graad en leerjaar:

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

Team teaching 24 oktober 2017 Katrijn De Waele, Elisa Vandenbussche en Jente Hugaert

Team teaching 24 oktober 2017 Katrijn De Waele, Elisa Vandenbussche en Jente Hugaert Team teaching 24 oktober 2017 Katrijn De Waele, Elisa Vandenbussche en Jente Hugaert Agenda 13u00 14u30: Theorie teamteaching 14u45-16u00: Aan de slag Mogelijkheden en kansen in de eigen school zien Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Doel: 27/11/2017. Coöperatieve werkvormen in functie van SEO en SOB Ariane Moreels

Doel: 27/11/2017. Coöperatieve werkvormen in functie van SEO en SOB Ariane Moreels Coöperatieve werkvormen in functie van SEO en SOB Ariane Moreels Doel: Hoe kunnen we sociale vaardigheden integreren binnen CLS? Hoe kunnen we via CLS kinderen sociaal vaardig maken? Hoe ondersteunen we

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het secundair onderwijs Diversiteit

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Team teaching De mentor als opleider 7 maart 2017

Team teaching De mentor als opleider 7 maart 2017 Team teaching De mentor als opleider 7 maart 2017 Na deze workshop 1. Weet je wat team teaching is en welke doelen hiermee nagestreefd worden. 2. Ken je de do s & dont s van team teaching. 3. Weet je wat

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

Word jij leerkracht op de Tienerschool?

Word jij leerkracht op de Tienerschool? Word jij leerkracht op de Tienerschool? Op 1 september 2018 opent de Tienerschool van Anderlecht de deuren. Op 1 september 2019 is de Tienerschool van Schaarbeek aan de beurt. De vzw Sint-Goedele rekruteert

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

1 Interpersoonlijk competent

1 Interpersoonlijk competent 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

CO-TEACHING, WHAT S IN IT FOR US? Yves Larock www.schoolmakers.be

CO-TEACHING, WHAT S IN IT FOR US? Yves Larock www.schoolmakers.be CO-TEACHING, WHAT S IN IT FOR US? Yves Larock www.schoolmakers.be 1 WORKSHOP CO-TEACHING - JULLIE VRAGEN Co- teaching welke vragen hebben jullie daarbij? 2 WORKSHOP CO-TEACHING - KORTE OPSTAP opdracht:

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen Jan Coppieters PVOC Oost-Vlaanderen Ik weet hoe ik leerbereidheid van leerlingen kan beïnvloeden Ik kan de verwachtingen van leerlingen over het eigen presteren gunstig beïnvloeden Ik kan een gunstige

Nadere informatie

DE KLAS VAN (N)U. Els Smekens. Acco Leuven / Den Haag

DE KLAS VAN (N)U. Els Smekens. Acco Leuven / Den Haag DE KLAS VAN (N)U Els Smekens Acco Leuven / Den Haag Inhoud WOORD VOORAF 9 INLEIDING 10 DEEL 1. DE SCHOOL VAN NU 15 DE KLAS VAN NU 17 Diversiteit: een gegeven 17 Klasgesprek over diversiteit 19 Diversiteit

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Beste student, beste klasmentor,

Beste student, beste klasmentor, Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs - 2018-2019 Brusselsepoortstraat 9-9000 GENT - Tel.: 09 24 81 00 - www.arteveldehogeschool.be Dit document vindt u digitaal op www.partnersinleren.be > Stage

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Beste student, beste klasmentor,

Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Beste student, beste klasmentor, Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs 08-093 Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs - 08-09 Brusselsepoortstraat 93-9000 GENT - Tel.: 09 34 8 00 - www.arteveldehogeschool.be Dit document vindt

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen:

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen: 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

Eindevaluatiedocument

Eindevaluatiedocument Eindevaluatiedocument Naam student: Stageplaats: Het eindevaluatiedocument is gebaseerd op de basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs, de taalcompetenties en de overkoepelende attitudes,

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK 1 Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2 De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen van specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften 2.2 Doelenselectiefase

Nadere informatie

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Kennismakingsmodules kandidaten gezinsopvang Gesuperviseerde Beroepspraktijk werkenden gezinsopvang, Bink-opleiding in CVO s Parallellen en verschillen KMM,

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK BUITENGEWOON ONDERWIJS OV4 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen 2. De ontwikkelingsschalen 2.1 Beginsituatiebepaling H1. Gegevensverzameling H2. Bepalen

Nadere informatie

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1 voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs Dolf Janson www.jansonadvies.nl 1 energie 9-10-2013 Teken eens het verloop van het energieniveau van je leerlingen tijdens een ochtend. tijd Hoe komen

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS De ondersteuner passend onderwijs is werkzaam in een team van professionals dat wordt aangestuurd door een ondersteuningsmanager. De ondersteuner passend

Nadere informatie

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ).

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ). Focus op professie Zoekt u een effectieve aanpak om de prestaties van leerlingen te verbeteren? Stelt u het vakmanschap van leraren daarin centraal? Wilt u werken aan sleutelfactoren zoals effectief klassenmanagement,

Nadere informatie

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal studiepunten

Nadere informatie

VSLW Themaprofielen. Thema s. Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid

VSLW Themaprofielen. Thema s. Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid VSLW Themaprofielen Thema s Omgaan met verschillen, Pesten, Opbrengstgericht werken en Ouderbetrokkenheid pagina 2 van 45 Inleiding De expertgroep van het VSLW project heeft voor de vier thema s een themaprofiel

Nadere informatie