Informatieboekje kinderafdeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje kinderafdeling"

Transcriptie

1 Ithaka Informatieboekje kinderafdeling

2 In je handen heb je een boekje met informatie over de kinderafdeling van Ithaka. Je bent hier niet alleen, er zijn nog ongeveer 20 andere kinderen op de afdeling. Iedereen heeft zijn eigen reden waarom hij of zij hier is. Sommige kinderen hebben snel ruzie. Er zijn ook kinderen die het moeilijk vinden om met andere kinderen om te gaan. Andere kinderen worden snel boos of zijn vaak verdrietig en weten niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan. Soms gaat het ook op school en thuis niet zo goed. Ze komen naar Ithaka om vaardigheden te leren hoe ze met deze moeilijke situaties om kunnen gaan. Ook jij komt een tijdje naar Ithaka. Alles is nieuw en misschien ook wel spannend. In dit boekje willen we je alvast wat vertellen over de kinderafdeling, om het voor jou wat makkelijker te maken.

3 Even voorstellen Je bent nu op de kinderafdeling. Tijdens jouw verblijf zullen er namen van mensen genoemd worden, waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Daarom stellen we deze mensen in dit boekje alvast aan je voor. De groepsleiding zie je het meest, want zij zijn er de hele dag om jou en de andere kinderen op de groep te begeleiden. Er is één groepsleiding die jouw persoonlijk begeleider (mentor) is. Die groepsleiding heeft gesprekjes met jou over hoe het gaat. Ook belt hij of zij je ouders iedere week op, om te bespreken hoe het thuis en in de groep gaat. Een psychiater is een speciale dokter voor kinderen die op de kinderafdeling komen. De psychiater heeft af en toe een gesprekje met jou en als het nodig is kijkt ze of jij medicatie nodig hebt. Ook let zij erop dat jouw verblijf op de kinderafdeling goed verloopt. Een behandelaar/psycholoog praat wel eens met jou en doet verschillende taakjes met jou. Ze bekijkt, samen met de andere mensen uit het team, hoe we jou het beste kunnen gaan helpen. Ook praat ze met je vader en/of moeder of verzorger. De behandelaar let erop dat jouw verblijf op de kinderafdeling goed verloopt. Er zijn twee vaktherapeuten: een speltherapeut voor speltherapie en een psychomotorisch therapeut voor PMT. Door te sporten en spelend bezig te zijn, leer je wat je goed kan en wat je moeilijk vindt. Ook leer je daar op een goede manier om te gaan met de dingen die je moeilijk vindt. De activiteiten begeleider gaat samen met jou knutselen of iets bouwen. AB is geen therapie, dus je kunt iets doen wat je echt leuk vindt en het is lekker ontspannen. De nachtdienst is een groepsleiding die s nachts wakker blijft om te kijken of iedereen lekker ligt te slapen.

4 Als je naar Ithaka komt Op de kinderafdeling kan je slapen, dit heet klinische behandeling. Je bent dan vanaf zondagmiddag of zondagavond tot vrijdagmiddag op Ithaka. In het weekend ga je naar huis. Als je op Ithaka slaapt, heb je een eigen kamer. Als je alleen overdag komt, ben je in deeltijdbehandeling. Je komt dan van maandag tot vrijdag naar Ithaka. Iedere dag kom je s morgens rond 8.30 uur en je gaat om uur weer naar huis. Als je naar de kliniek komt mag je ook wat persoonlijke spulletjes meenemen. Kom je slapen, dan neem je mee; kleding voor 5 dagen met een reserveset, pyama of ochtendjas douchespullen (tandenborstel, tandenpasta, shampoo, douchecrème en gel etc) gym-, sport en zwemkleding slippers of pantoffels wekker of digitale klok Om je kamertje wat gezelliger te maken kun je een eigen dekbedovertrek, foto/poster en je lievelingsknuffel meenemen. De poster mag alleen op het prikbord in je kamer opgehangen worden. Je mag ook een DS, spelletjes of knutselspullen meenemen. Dit kan je gebruiken voor in je rustmomentjes, maar het is niet verplicht. Als je in deeltijdbehandeling komt, neem je gymkleding mee. Verder mag je speelkleding en laarzen meenemen. Ook mag je een DS meenemen voor in je rustmomentjes. Dit is niet verplicht. De groep De kinderen zijn verdeeld over drie groepen. Op groep 1 en 2 zitten acht kinderen, op groep 3 zitten vijf kinderen. De groepsleiding kijkt in welke groep jij het beste past. Ieder kind heeft een vast dagprogramma. Kleurenprogramma We werken op de kinderafdeling met een faseprogramma. Dit betekent dat je een dagprogramma krijgt dat het beste aansluit bij wat jij kunt. Iedere fase heeft een kleur. Hoe je dag eruit ziet, wordt voor een deel bepaald door de fase waarin jij zit. Je krijgt van de groepsleiding te horen in welke fase je zit. Dagindeling Op de kliniek werken we met een vaste dagindeling. Een deel van de dag ga je naar school, het andere dagdeel ben je op de kliniek. Op de kliniek kan je speelafspraken maken met de andere kinderen. Op vaste tijden zijn

5 rustmomentjes. Dit betekent dat je een kwartier iets voor jezelf doet. Ook heb je op vaste dagen en tijdstippen therapie en AB. School Alle kinderen die op Ithaka zitten, gaan hier ook naar school. Je gaat vijf dagdelen naar school. De ene dag s morgens en de andere dag s middags. Welk dagdeel dit is, hangt er vanaf op welke groep je komt. Het kan zo zijn dat niet alle kinderen uit jouw groep ook bij jou in de klas zitten. Dit komt doordat niet iedereen uit jouw groep even oud is. Maar je gaat wel altijd met heel de groep op dezelfde tijd naar school. Leerdoelen Je bent op Ithaka om nieuwe vaardigheden te leren. Daarom hebben alle kinderen eigen leerdoelen. We houden hierbij rekening met wat je al kunt. Met je leerdoelen leren we je ander gedrag of andere vaardigheden aan. Een leerdoel kan bijvoorbeeld zijn: Ik kijk groepsleiding aan als deze iets tegen mij zegt. Na het spelen ruim ik mijn speelgoed op. Iedere dag kijk je met de groepsleiding naar je leerdoelen en bespreek je hoe het die dag is gegaan. Als je een leerdoel behaald hebt, verdien je een stempel. Met deze stempels kan je een beloning verdienen, bijvoorbeeld een cadeautje of een half uur op de Wii of de computer. Als je een leerdoel hebt behaald, krijg je weer een nieuw leerdoel. Hoe houden we het gezellig? We praten vriendelijk tegen elkaar. We gaan voorzichtig met elkaar om. We kloppen op elkaars deur en wachten op een antwoord voordat we de kamer binnen lopen. Je doet je persoonlijk spulletjes in je mandje of je houdt ze op je eigen kamer, anders mag iedereen ze gebruiken. Alle spullen die van jou zijn blijven van jezelf. We hebben geen scherpe voorwerpen op de afdeling of op je kamer. De groepsleiding bepaalt wat er op de groep gebeurt. Als je iets wilt kan je dit aan de groepsleiding vragen.

6 We hebben respect voor elkaar! We praten vriendelijk tegen elkaar en we gaan op een vriendelijke manier met elkaar om! Dit betekent dat we geen andere kinderen schoppen of slaan, niemand uitschelden en naar elkaar en de groepsleiding luisteren. Je krijgt een waarschuwing als je je gedrag moet veranderen. We zorgen goed voor onze eigen spullen, maar ook voor de spullen van Ithaka en van andere kinderen! Als je bewust spullen kapot maakt, zullen we je ouders/verzorgers moeten vragen dit te betalen. We vragen ook aan jou hoe je dit met ons wilt oplossen. Maaltijden Aan het begin en het einde van de maaltijd hebben we altijd een momentje stilte om de kinderen die dit willen, te laten bidden. Bij de broodmaaltijd mag je maximaal vier boterhammen en een extraatje. Een extraatje kan een cracker, beschuit of stukje ontbijtkoek zijn. Het kan zijn dat je ouders/verzorgers en mentor met jou persoonlijke regels afspreken over de hoeveelheid boterhammen, dan geldt deze afspraak. Bij de warme maaltijd schept de groepsleiding op voor iedereen. Van alles wordt een beetje opgeschept en geproefd. Als je dit op hebt, krijg je je toetje. Omdat er vast dingen zijn die je echt niet lekker vindt, is er een dit-lust-ik-niet-lijstje. Hierop mag je twee dingen schrijven die je niet lust, deze hoef je dan niet te eten. Tussendoortjes Overdag drinken we op een aantal vaste momenten. We drinken dan allemaal siroop en de groepsleiding deelt een koekje of snoepje uit of we eten iets van fruit. Om te voorkomen dat het ene kind de hele dag snoept en een ander kind niets heeft of krijgt, heeft de groepsleiding een snoeppot. Als iemand snoep meegenomen heeft van thuis, dan gaat dit in de snoeppot. De kinderen die thuis slapen nemen voor de pauze op school hun eigen beker en lekkers (koek of fruit) mee naar school. Kinderen die hier slapen krijgen dit mee van de groepsleiding. De kinderen die op de kinderafdeling slapen mogen aan het einde van de middag ook prik of sap kiezen en s avonds mag er gekozen worden tussen sap, siroop of thee. Eén keer in de week eten we s avonds chips.

7 Verjaardagen Als je jarig bent, vieren we dit op de groep. Trakteren mag, maar het is niet verplicht. Je mag ook zelf kiezen of je alleen aan de kinderen van je eigen groep trakteert of aan alle kinderen van de afdeling. Er kunnen redenen zijn waardoor je je verjaardag niet viert, daar hebben we hier natuurlijk respect voor. Radio, tv en dvd Na het avondeten mag de tv aan. We kijken eerst altijd samen Klokhuis en Jeugdjournaal. Als je daarna nog tv wilt kijken, spreken we samen af waar we naar kijken. In het weekend en in de vakanties mag de tv, in overleg met de groepsleiding, ook op andere momenten aan. Soms worden er ook dvd s gedraaid. De tv wordt bediend onder begeleiding van groepsleiding. Het geluid staat zo aan, dat een gesprek mogelijk blijft. In overleg met de groepsleiding mag de radio op de groep aan. Groepsleiding luistert mee of het leuke muziek is. Op je kamer mag je ook naar muziek luisteren, maar anderen mogen hier geen last van hebben. Hoe houden we alles schoon? Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. De kinderen die op de afdeling slapen, gaan één keer per dag onder de douche of in bad. De groepsleiding zal vertellen op welke tijd jij kunt douchen. Verder doen we iedere dag schoon ondergoed aan en één keer in de twee dagen schone kleding. Als je het moeilijk vindt om dit alleen te doen, helpt de groepsleiding jou daarbij. Het is ook fijn als de afdeling schoon en netjes blijft. Iedereen gebruikt de afdeling, dus we willen daarom proberen het met zijn allen netjes te houden. Iedereen heeft daarom een corveetaakje. Als je op de kinderafdeling slaapt heb je voor of na het avondeten een corveetaakje. Op de groep hangt een lijstje waar op staat welk corveetaakje jij die dag hebt. Ook is er iedere dag een moment dat je je eigen kamer op moet ruimen. In het faseprogramma kan je lezen hoe je je kamer in mag richten. Op vrijdagmiddag ruimen we de groepen op en maken we de kamers schoon. Voor de kinderen die in deeltijdbehandeling zijn, is er een corveetaakje op de groep. Er hangt een lijstje op de groep waar op staat welk taakje jij moet doen. Kinderen die wel op de afdeling slapen maken hun kamer schoon.

8 Bedtijd 6 jaar: naar bed; gaan slapen 7 jaar: naar bed; gaan slapen 8 jaar: naar bed; gaan slapen 9 jaar: naar bed; gaan slapen 10 jaar: naar bed; gaan slapen 11 jaar: naar bed; gaan slapen 12 jaar: naar bed; gaan slapen 13 jaar: naar bed; gaan slapen Zoals je ziet hebben de bedtijden te maken met hoe oud je bent. Bezoek en bellen Als je hier slaapt, mag je op woensdagmiddag van tot uur en/of op woensdagavond van tot uur bezoek ontvangen. Je vader en/of moeder of verzorger en broertjes en/of zusjes mogen op je kamer (de afdeling) komen. Om het rustig te houden op de afdeling wacht de rest van het bezoek buiten de afdeling. Je mag twee keer per week bellen met je ouders, dit is altijd op een vaste tijd. De gesprekken mogen ongeveer 15 minuten duren. Een keer in de week bel jij je ouders, de andere keer bellen zij jou. Mobiele telefoons zijn niet toegestaan bij kinderen jonger dan 12 jaar. Ben je 12 jaar, dan beheert de groepsleiding je telefoon en kun je hem gebruiken volgens de belafspraken die hierover gemaakt zijn.

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar INFORMATIEBOEKJE DE ZOOMKANT MARKKANT Intensieve deeltijdbehandeling Voor kinderen van 4-12 jaar WAAROVER GAAT DIT BOEKJE? Binnenkort kom je naar de Zoomkant/Markkant om dingen te leren in een gezamenlijk

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

WELKOM bij het Van Krevelenhuis!

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van Inhoudsopgave 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis

Nadere informatie

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl Wakker worden! Het droge-bed werkboek zgt.nl 1 Dit boek is van: De afdeling Je gaat nu op de kinderafdeling van het ziekenhuis logeren. Op de afdeling liggen nog veel meer kinderen. Kleine baby s en grote

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Kempenhaeghe Heeze - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij bij ons opgenomen.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool R.K. Gerardusschool Meerkreuk 2 Oude Wetering 071-331 2958 info.gerardus@ssba.net Voor een bijna vier jarige Informatie boekje voor de nieuwe kinderen en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de ouders van onze nieuwe kleuters belangrijk,

Nadere informatie

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van

Nadere informatie

ONTHAALBOEKJE TIENERS

ONTHAALBOEKJE TIENERS ONTHAALBOEKJE TIENERS Hallo, Binnen een paar weken verwachten we jou op onze leefeenheid. We willen je met dit boekje onze leefeenheid voorstellen. Zo kan je ons al een beetje leren kennen. We kunnen ons

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Klinische revalidatie. Jeugdteam 1 en 2

Klinische revalidatie. Jeugdteam 1 en 2 Klinische revalidatie Jeugdteam 1 en 2 0 Gegevens Revalidatiearts:. Mentor:. Belangrijke telefoonnummers Verpleging 030 256 1447 Huiskamer 030 256 1558 Medisch secretariaat 030 256 1460 Planning 030 256

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6 1 Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3 Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4 Dagprogramma Pagina 5 Klassenregels Pagina 6 Schooltijden Pagina 6 Met welke mensen krijg je te maken Pagina 6 Gedragsondersteuning

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS ONTHAALBOEKJE KIDS Hallo, Binnen een paar weken verwachten we jou op onze leefeenheid. We willen je in dit boekje vertellen hoe het er bij ons aan toegaat en wie er bij ons werkt. Zo kan je ons al een

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Week 47 Vrijdag 21 november 2008. J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum. Berichten van: Ineke

NIEUWSBRIEF. Week 47 Vrijdag 21 november 2008. J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum. Berichten van: Ineke J.H. Donnerschool Lokatie Hilversum Week 47 Vrijdag 21 november 2008 NIEUWSBRIEF Berichten van: Ineke Berichten van Groep geel Groep paars Groep goud Groep oranje Groep rood Belangrijke data: 5 december

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Wegwijzer voor kinderen. Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer voor kinderen. Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer voor kinderen Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders 1 WELKOM! In Merem gaan we uit van de volgende kernwaarden: - Zorg goed voor jezelf - Zorg goed voor de ander - Zorg goed voor

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl

Voorlichtingsfolder VEP. Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Voorlichtingsfolder VEP Deze voorlichtingsfolder over het VEP is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders. www.bartimeus.nl Inleiding voor ouders Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een VEP

Nadere informatie

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie.

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Het verhaal begint thuis, en op de foto zie je Jaap. Vandaag gaat Jaap met zijn moeder

Nadere informatie

Als je naar De Hondsberg gaat

Als je naar De Hondsberg gaat Als je naar De Hondsberg gaat Hoi Je gaat een tijdje naar De Hondsberg. Je zult vast veel vragen hebben: hoe ziet mijn groep eruit? Wie kom ik tegen op de groep? Wat kan ik op De Hondsberg allemaal doen?

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

De plaswekker. Ploeppoli. poli Kindergeneeskunde Route 49

De plaswekker. Ploeppoli. poli Kindergeneeskunde Route 49 00 De plaswekker Ploeppoli poli Kindergeneeskunde Route 49 1 De plaswekker Over bedplassen wordt weinig gepraat. Dat komt doordat veel kinderen en hun ouders er zich voor schamen. Toch komt het heel vaak

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582 Blindedarmontsteking bij kinderen Inleiding Je bent opgenomen op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

groep 1: maandag t/m dinsdag: uur en donderdag uur.

groep 1: maandag t/m dinsdag: uur en donderdag uur. Voor de ouders Veiligheid algemeen De veiligheid en het welzijn van de kinderen is van groot belang, dit geldt zowel voor het verblijf als voor alle activiteiten tijdens het ponykamp. Dit houden wij dan

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl Leekerweide Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking www.leekerweide.nl Logeren en opvang voor kinderen/jongeren met een beperking Inhoud Doordeweekse

Nadere informatie

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast Judith Suyling kindertherapie ouderbegeleiding Poppenkast 023 525 33 28, Bloemendaal kindertherapie@judithsuyling.nl Nadenken op een bankje Lang geleden, toen Judith nog een klein meisje was, zat zij eens

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5

PATIËNTENINFO. Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5 PATIËNTENINFO Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5 Naar het ziekenhuis... wat nu? inhoud naar het ziekenhuis...3 wat mag beer meenemen...4 hoe ziet de afdeling eruit...6 welke onderzoekjes

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Welkomstwoordje Uw kind zit dit jaar in groep 6A of in groep 6B. In beide groepen hebben

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10).

I n l e i d i n g. Deze brochure bestaat uit twee delen: 1. Een verhaal waarin Kids in Action wordt uitgelegd voor kinderen (pagina 4 t/m 10). Leefstijlprogramma voor kinderen en jongeren met overgewicht (begeleiding door kinderarts, beweeg- & leefstijladviseur, fysiotherapeut en diëtist) Wat beweegt jou? Kids in Action 2 I n l e i d i n g Kids

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie