WELKOM bij het Van Krevelenhuis!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELKOM bij het Van Krevelenhuis!"

Transcriptie

1 WELKOM bij het Van Krevelenhuis!

2 Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van

3 Inhoudsopgave 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis 5. Hoe gaat het dan verder? 6. Het dagprogramma 7. Therapieën 8. Het competentiemodel 9. Welke mensen kom je tegen? 10. Handige dingen om te weten 11. Tot slot

4 1. Wat is Curium-LUMC? In Oegstgeest is een groot terrein met verschillende gebouwen. Dat heet Curium-LUMC. Er werken daar allemaal volwassen mensen die geleerd hebben om kinderen met verschillende problemen te helpen en ze dingen te leren. Sommige kinderen komen er één keer per week. Anderen komen er alleen overdag. Er zijn ook kinderen die er een tijdje worden opgenomen en slapen bij Curium-LUMC. Jij wordt een tijdje bij ons opgenomen in het gebouw dat het Van Krevelenhuis heet. Hier werken volwassen mensen die geleerd hebben om kinderen met autisme te helpen en ze dingen te leren. 2. Het Van Krevelenhuis In het Van Krevelenhuis is plek voor negen kinderen. De meeste kinderen zijn tussen de 6 en 12 jaar. Je wordt op het Van Krevelenhuis opgenomen als het thuis of op school niet zo goed gaat. Op het Van Krevelenhuis gaan we kijken hoe dit bij jou zit en of we jou kunnen helpen. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld vaak ruzie. Andere kinderen zijn vaak bang, verdrietig of boos. Je kan het ook moeilijk vinden om met andere kinderen te spelen. Of je kan slecht tegen veranderingen. Misschien vind je veel dingen moeilijk of begrijp je anderen vaak niet. Het kan ook zijn dat je vindt dat anderen jou niet goed begrijpen. In het Van Krevelenhuis gaan we ons best doen om jou te helpen. De meeste kinderen blijven ± 1 jaar op het Van Krevelenhuis.

5 Het Van Krevelenhuis heeft twee huiskamers. We noemen dit de grote en de kleine huiskamer. De grote huiskamer is voor vijf kinderen. De kleine huiskamer voor vier kinderen. In iedere huiskamer is altijd een volwassene. Dit is een sociotherapeut. De sociotherapeuten op het Van Krevelenhuis hebben ervoor geleerd om kinderen met autisme goed te kunnen helpen. Grote huiskamer In de hal bij de voordeur is er plek om je jas en je tas op te hangen. Ook staat er een kast om bijvoorbeeld gymspullen in te bewaren. In de gang naar de huiskamers zijn ook twee wc s. Eén voor de jongens en één voor de meisjes en de sociotherapeuten. Aan het eind van de gang heb je de twee huiskamers en een keuken. Beneden is er ook nog een speelkamer en een taakgericht programma lokaal met twee computers. Als je de trap op gaat, kom je boven in een lange gang met tien slaapkamers. Negen zijn er voor de kinderen en één is er voor de sociotherapeut die s nachts blijft slapen. Zo kan je altijd naar de sociotherapeut gaan als er iets is waardoor je niet kan slapen.

6 In je slaapkamer staan een bed, een kast, een bureau en een stoel. Jij kunt er met de spullen (speelgoed, knuffels, posters) die je van thuis hebt meegenomen iets gezelligs van maken. Ook heb je op je kamer een wastafel. Hier kun je je wassen en tanden poetsen. Boven zijn er vier douches, twee badkamers met bad en vier wc s. Ook is er een knutselruimte een tv-ruimte met een Nintendo Wii en een ruimte met een tafelvoetbal.

7 Bij het Van Krevelenhuis is er veel ruimte om buiten te spelen. Er zijn schommels, een glijbaan, een klimhuisje, een kabelbaan, een trampoline en een zandbak. In de berging (een soort schuur) kun je je fiets neerzetten. Hier staan bijvoorbeeld ook spullen voor in de zandbak. We hebben ook twee groepsskelters en een step.

8 3. De kennismaking en opname Voordat je in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen, kom je natuurlijk eerst kennismaken. Je hebt dan een gesprekje met je ouders, je mentor en de teamcoach. In dit gesprek ga je het hebben over waarom je in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen en wat je wilt leren. Dit komt in de behandelingsovereenkomst te staan. Je krijgt alvast wat afspraken te horen over bijvoorbeeld het zakgeld en je bedtijd. Je mag zelf ook vragen stellen. Daarna ga je met je mentor een kijkje nemen in de groep. Je mentor is iemand die op de groep werkt, een sociotherapeut. Hij of zij regelt dingen die voor jou belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld programma s, werkpunten en je verjaardag. Als er iets is waar je over wilt praten, kan je naar je mentor gaan. Je mentor heeft ook contact met je ouders over hoe het met jou gaat in het Van Krevelenhuis. 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis Je ouders brengen jou naar het Van Krevelenhuis. In het Van Krevelenhuis wacht je mentor op jou. We zeggen elkaar gedag en gaan dan in de huiskamer zitten waar jouw plek is. Waarschijnlijk heb je nu ook al een aantal mooie tekeningen gezien die je groepsgenoten voor jou gemaakt hebben. Dan gaan we wat drinken en even praten. Misschien heb je nog vragen, die kun je dan stellen. Vaak praten je ouders ook nog even met je mentor. Na ongeveer een half uurtje gaan je ouders weg. Je mag samen met je mentor je ouders uitzwaaien bij de voordeur. Daarna ga je met je mentor je spullen naar boven brengen. Samen pak je de spullen uit en geef je ze een mooie plek in je nieuwe kamer.

9 Als we daar klaar mee zijn gaan we naar beneden. In de huiskamer maken we afspraken over wat je wilt gaan doen. Je zult ook je groepsgenoten leren kennen en misschien al wel samen willen spelen. Je zult heel veel zien en horen en nog niet alle regels weten, maar dat geeft niets. De sociotherapeuten en je mentor helpen jou. Je krijgt de tijd om rustig te wennen. Je mentor gaat ook samen met jou een beker, placemat en spaarpot kopen, die je zelf mag uitzoeken. 5. Hoe gaat het dan verder? Je verblijft drie maanden op het Van Krevelenhuis. Zo kunnen we jou goed leren kennen en kijken hoe we jou het best kunnen helpen. Jij hebt de tijd om te wennen aan alle nieuwe afspraken, regels en mensen. In deze drie maanden ga je ook weekenden naar huis. Meestal blijf je eerst een weekend op het Van Krevelenhuis. Je ouders mogen jou dan twee uur komen bezoeken op zondag. Hier worden vaste afspraken over gemaakt. Het volgende weekend mag je weer naar huis. Zo gaat dat ieder weekend om en om. In vakanties mag je vaak wat langer naar huis. Elke week mag je, op een vaste dag en tijd, 15 minuten naar huis bellen. Hier worden met je ouders afspraken over gemaakt. Jij zult merken dat het op de groep bijna elke dag hetzelfde gaat. Dat kun je ook zien in het volgende hoofdstuk, het dagprogramma. Als je op de groep bent, maken we afspraken over wat je gaat doen. Als je geen school hebt krijg je een taakgericht programma.

10 Dit is een programma dat een beetje op schoolwerkjes lijkt. Zo kun je alvast een beetje wennen voor als je later weer naar school gaat. Ook ga je een paar keer naar verschillende therapieën. De therapeut gaat kijken of de therapie iets voor jou is en wat je er kan leren. Als er drie maanden voorbij zijn komt er een bespreking over jou. Er wordt een verslag over jou gemaakt, waarin staat wat we de afgelopen drie maanden van jou gezien hebben. We bespreken of we je op het Van Krevelenhuis verder kunnen helpen en op welke manier. Dit komt in een behandelingsovereenkomst te staan en wordt met je ouders besproken. Dan worden er afspraken gemaakt hoe we jou verder gaan helpen. Dit gaat elke drie maanden zo. Meestal blijven de kinderen ± 1 jaar op het Van Krevelenhuis.

11 6. Het dagprogramma Een dag in het Van Krevelenhuis ziet er als volgt uit: uur opstaan, wassen, aankleden, spelen en opruimen uur ontbijten uur tanden poetsen, tas inpakken, afspraken maken, naar school uur op school uur uit school uur drinken met koekje en snoepje uur vrije tijd / afspraken maken uur fruit eten en taakje doen uur vrije tijd / afspraken maken uur handen wassen en avondeten uur vrije tijd met drinken en douchen uur tanden poetsen en naar bed. Je wordt een kwartier door de sociotherapeut voorgelezen. De kleine huiskamer

12 In je vrije tijd maak je afspraken met de sociotherapeut over wat je gaat doen. Dit kan op verschillende manieren: 1. je hangt samen met de sociotherapeut picto s op. 2. Of je schrijft de afspraken samen op. Zo kan je zien wat je hebt afgesproken en wat je gaat doen. Een picto is een kaartje met een plaatje of een woord als je geen plaatjes nodig hebt. Hieronder zie je een voorbeeld van deze picto s: woordkaartjes kiezen uit nr. 4 lego In de groep hangt een lijst met dingen die je op het Van Krevelenhuis kan doen. Deze lijst kan jou helpen iets te kiezen als je het niet weet. Alle activiteiten, dingen die je kan doen, zijn verdeeld in zeven groepen: - Kiezen uit nr. 1: Verzinnen: bijv. knutselen of tekenen. - Kiezen uit nr. 2: Samen: bijv. een spelletje doen. - Kiezen uit nr. 3: Buitenspelen. - Kiezen uit nr. 4: Bouwen: bijv. knexx of lego. - Kiezen uit nr. 5: Denken: bijv. lezen, puzzelen of leercomputer - Kiezen uit nr. 6: Diversen: bijv. DS of Nintendo Wii. - Kiezen uit nr. 7: Verzinnen: bijv. in de kussenhoek.

13 7. Therapieën Op Curium-LUMC zijn een aantal therapeuten. Dit zijn mensen die je kunnen helpen bij het leren van nieuwe dingen. Zij doen dit door te knutselen (beeldende therapie / BT), muziek te maken (muziektherapie / MT), te bewegen (psychomotorische therapie / PMT), of door schoolwerkjes met je te oefenen (educatieve therapie / ET). 8. Het competentiemodel In het Van Krevelenhuis werken we met het competentiemodel. We letten op de dingen die je al kan en die je nog kan leren om zo veel mogelijk zelf te kunnen. Fase 1 In de eerste drie maanden dat je hier bent, zit je in fase 1. Deze fase heet wennen en kennen. Je krijgt dan een beloningslijst en je kan acht duimen verdienen. Je kan een duim verdienen voor dingen die je goed doet. Zo kunnen jij en de sociotherapeut zien wat je allemaal al goed kan. Iedere dag worden de acht duimen ingewisseld voor een sticker. De stickers kan je inleveren voor beloningen. Voor vijf stickers kan je bijvoorbeeld een klein speeltje uit de grabbelton grabbelen. Voor tien stickers kan je bijvoorbeeld een half uur op de Nintendo Wii. Ook kun je elke dag een gouden duim verdienen. Dit is een kaartje waarmee je 30 minuten kan computeren. De gouden duim kun je verdienen met iets wat je bijzonder goed gedaan hebt. Als er drie maanden voorbij zijn komt er een bespreking over jou. Als in deze bespreking besloten wordt dat we jou verder kunnen helpen ga je naar fase 2a. Fase 2a Deze fase heet groeien en bloeien. We gaan dan kijken naar de dingen die je nog moeilijk vindt. Bijvoorbeeld opstaan of op tijd klaar zijn of samen spelen.

14 In kleine stapjes gaan we je helpen dingen te leren die je moeilijk vindt. We noemen dit werkpunten. In fase 2a kan je elke dag acht duimen halen en duimen voor je werkpunt. Voor je werkpunten kan je ook beloningen verdienen. Deze beloningen staan opgeschreven en kan je vinden in de groep. Nadat je gewend bent aan werkpunten en nog meer geleerd hebt, kun je naar fase 2b. Fase 2b In deze fase heb je alleen nog maar werkpunten. Aan het einde van de behandeling merk je dat je al heel veel geleerd hebt, dat je veel kan en mag. Dan gaan we ons best doen om ervoor te zorgen dat je dezelfde dingen ook buiten het Van Krevelenhuis, zoals thuis en op school, goed kan. Als dit lukt en als bekend is wanneer je bij het Van Krevelenhuis weggaat, ga je naar fase 3. Fase 3 Deze fase heet gaan en staan. Je gaat naar fase 3 als je weet wanneer je weggaat van het Van Krevelenhuis. Dan kun je laten zien wat je allemaal al geleerd hebt. 9. Welke mensen kom je tegen? Je zult merken als je op het Van Krevelenhuis bent, dat er veel mensen zijn die proberen om je te helpen. Op het Van Krevelenhuis kom je vooral de sociotherapeuten tegen. Zij zijn er de hele dag voor jou om jou te helpen, maar ook om samen een spel te spelen bijvoorbeeld. Verder zal je de teamcoach (die regelt dat alles goed loopt), kinderpsychiater (die zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de goede medicijnen krijgt) en de systeemtherapeut (die praat met je ouders) vaak zien. Zij overleggen met de sociotherapeuten hoe het met de kinderen gaat.

15 In het Van Krevelenhuis werkt ook iemand die ervoor zorgt dat alles wordt schoongemaakt. Zo blijven bijvoorbeeld de wc, de douche en je kamer lekker fris. Om spullen te maken die kapot zijn, komt de Technische Dienst van Curium-LUMC langs. 10. Handige dingen om te weten Op het van Krevelenhuis gelden er regels waar iedereen zich aan moet houden: Groepsregels op het Van Krevelenhuis 1. Je gedraagt je op een respectvolle manier naar anderen. 2. Je luistert naar de sociotherapeut. 3. De sociotherapeut beslist uiteindelijk. 4. Je praat rustig tegen anderen. 5. Je gaat voorzichtig met spullen om. 6. Je ruimt de spullen op die je hebt gebruikt. 7. Je houdt je aan je eigen programma. 8. Je zit rustig tijdens groepsmomenten. 9. Je vraagt hulp aan een sociotherapeut als het volgen van de regels niet lukt.

16 Op het Van Krevelenhuis zijn er meer kinderen en meer volwassenen dan je bijvoorbeeld van thuis gewend bent. Hierdoor kan het drukker zijn dan in een gewoon huis. Als iets niet lukt, is de sociotherapeut er om je te helpen. Als je boos bent, zegt de sociotherapeut waar je rustig kan worden. Er is ook een speciale ruimte om rustig te worden als je heel boos bent, dit heet de rustig-word-kamer. Overdracht De sociotherapeuten overleggen met elkaar hoe het met de kinderen gaat. Dit doen ze in het kantoor. Soms zitten daar ook de teamcoach, kinderpsychiater en de systeemtherapeut bij. We noemen dit de overdracht. Als er overdracht is, hangt er een niet storen picto op de deur. Dat betekent dat je even moet wachten tot de sociotherapeut klaar is met de overdracht. Je kan dan nog even verder gaan met wat je aan het doen was, of in de huiskamer wachten en een boekje lezen. Naar huis gaan en opbellen Als je in het Van Krevelenhuis bent opgenomen, zul je merken dat je een aantal mensen uit je omgeving minder vaak ziet. Je ouders natuurlijk, maar ook broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Dat is in het begin best moeilijk en veel kinderen hebben dan verdriet en heimwee. Je kunt hier altijd met de sociotherapeuten over praten. Zij snappen dit heel goed en zullen proberen je te helpen. Alle kinderen krijgen altijd een weekendregeling. Dit is een afspraak met je ouders wanneer jij in het weekend en in vakanties naar huis gaat en wanneer je op het Van Krevelenhuis bent. Hoe laat je wordt opgehaald en hoe laat je terugkomt. Je mag één keer in de week, op een vaste dag en tijdstip, 15 minuten je ouders opbellen. Ook mag je post krijgen en sturen.

17 Bedtijden en zakgeld De bedtijden verschillen per leeftijd. Dit geldt ook voor de hoogte van het zakgeld. In de weekenden en vakanties mag je wat langer opblijven. Je kunt hieronder opzoeken wat er voor jou geldt. Als je bij ons komt, spreken we ook een vaste tijd af waarop je gaat douchen of in bad gaat. Leeftijd Tanden poetsen en voorlezen Slapen Zakgeld per week uur uur 0, uur uur 0, uur uur 0, uur uur 1, uur uur 1, uur uur 1, uur uur 1, uur uur 1,80 Alle kinderen krijgen iedere week zakgeld. Je krijgt op het Van Krevelenhuis een eigen spaarpot waar je je zakgeld in bewaart. Op donderdag doet de sociotherapeut dit in je spaarpot. Deze wordt in het kantoor bewaard. Als er tijd voor is, kan je je zakgeld gaan besteden. De sociotherapeut gaat dan met je mee, naar bijvoorbeeld de speelgoedwinkel. Daar kun je dan iets kopen of kijken waarvoor je wilt sparen. Vakanties en weekenden In het weekend en de vakanties is er een aantal dingen anders. Je mag bijvoorbeeld op vrijdagavond en op zaterdagavond een half uur later naar bed. Tijdens de vakanties mag je een kwartier later naar bed. Ook blijf je in de ochtend langer op je kamer. Vanaf 7.30 uur mag je je gaan wassen en om 8.00 uur mag je gaan ontbijten.

18 De speelkamer Vanaf 7.00 uur mag je natuurlijk wel zachtjes spelen op je kamer. De sociotherapeut komt even bij je kijken. Maar als je van uitslapen houdt, is dat ook prima. In de vakantie of in het weekend maken we ook wel eens een uitstapje naar bijvoorbeeld het bos, het strand, de bioscoop of een museum. Corvee Net zoals thuis, doen de kinderen op het Van Krevelenhuis corveetaakjes. Dit zijn kleine klusjes zoals tafel dekken, limonade inschenken, afwasmachine in- en uitruimen, of bijvoorbeeld toetjes inschenken. In de huiskamer waar jij zit, hangt een rooster waarop staat wanneer je aan de beurt bent. De sociotherapeut helpt je wel bij het onthouden en zij leggen je uit wat de bedoeling is. Wasgoed Je vuile was kun je door je ouders laten wassen of door Curium-LUMC. Dit spreekt de groepsleiding met je ouders af. Als je kleren op Curium-LUMC gewassen worden, is het belangrijk dat je kleren goed gemerkt zijn. Zo weten we goed welke kleren van jou zijn.

19 Eigen spullen Als je naar het Van Krevelenhuis komt, mag je natuurlijk eigen spullen meenemen. Bijvoorbeeld posters, speelgoed, knuffels (niet meer dan 10) of een eigen dekbedovertrek. Deze moet wel van katoen zijn. Je spullen kun je neerzetten op je kamer. Wel moet het speelgoed in je kasten passen. Zo blijft je kamer opgeruimd en kan er goed schoon gemaakt worden. Ook kun je je eigen fiets meenemen naar het van Krevelenhuis. In het Van Krevelenhuis kunnen spullen gemakkelijk kwijtraken. Daarom moet je zelf op jouw spullen passen. Als je niet in het Van Krevelenhuis bent, draaien we je kamerdeur op slot. In het kantoor kan de sociotherapeut ook spullen voor jou bewaren. In het kantoor van de sociotherapeut worden fietssleutels en je zakgeld bewaard. Waardevolle spullen als je DS of mp3-speler worden bewaard in je vakje in de huiskamer, deze kan namelijk op slot zodat niemand anders er bij kan. Het eten s Ochtends eten we brood of ontbijtgranen zoals crusli en cornflakes. s Middags eten we brood en één keer in de week nemen we er een ei bij of mag je een tosti maken. We eten de broodmaaltijden met mes en vork. Als je dit nog moeilijk vindt, dan helpen we jou en gaan we het oefenen. s Avonds eten we warm. We koken iedere avond zelf in het Van Krevelenhuis. Je mag hier ook bij helpen. De keuken

20 Computeren Het Van Krevelenhuis heeft drie soorten computers: 1. De leercomputer. Dit is een computer waar je spellen op speelt die ook leerzaam zijn, bijvoorbeeld taal- en rekenspellen. 2. De spelcomputer. Dit is een computer waarop je andere spellen kunt spelen, maar ook op internet kan. Er zijn afspraken over op welke sites je mag, deze afspraken kun je vinden bij de computer. 3. De Nintendo Wii. Hierop speel je Wii of gamecube spellen. Het Van Krevelenhuis zorgt voor de spellen op de computers. Als je een gameboy/ds hebt, mag je wel je eigen spelletjes gebruiken. In fase 1 mag je één keer een half uur op de leercomputer en in het weekend of in de vakantie twee keer een half uur. Als je liever op de spelcomputer of de Nintendo Wii speelt kan je stickers sparen voor een beloning of je gouden duim inleveren. Vanaf fase 2a mag je doordeweeks twee keer per dag een half uur computeren. Een keer op de leercomputer en een keer op de Nintendo Wii, spelcomputer of je eigen gameboy/ds. In het weekend mag je twee keer een half uur op de Nintendo Wii, computer of op je eigen gameboy/ds. En twee keer een half uur op de leercomputer. In fase 2b krijg je elke maandag vijf computerkaartjes van een half uur. Deze kun je gebruiken van maandag t/m vrijdag. Je kan dan zelf bepalen wanneer je op de computer gaat. Als je kaartjes op zijn moet je wachten tot je weer nieuwe computerkaartjes krijgt op maandag.

21 Internet De sociotherapeut bepaalt op welke sites je mag. Je mag geen internetsites bezoeken die niet geschikt zijn voor kinderen. Curium-LUMC kan controleren welke internetsites zijn bezocht. Binnen Curium-LUMC is afgesproken dat je geen namen, foto s en films van anderen mag verspreiden. Het is dan ook verboden om dit via internet te doen. Reden hiervoor is dat we de privacy van iedereen respecteren. TV kijken Op het Van Krevelenhuis mag er doordeweeks vanaf uur tv gekeken worden. Op zondag wordt er voor de tv ontbeten. De groepsleiding bepaalt naar welke series en films er gekeken mag worden. Vaak overleg je met je groepsgenoten wat iedereen wilt kijken. We kijken niet naar series en films waar veel geweld in voorkomt. Gevaarlijke voorwerpen Je mag geen voorwerpen hebben die voor jou of voor een ander gevaarlijk kunnen zijn. Huisdieren Je mag geen huisdieren meenemen naar Curium-LUMC. Foto s maken en filmen Je mag iemand alleen op de foto zetten of filmen als diegene dat goed vindt. Bij kinderen onder de twaalf jaar wordt eerst aan je ouders gevraagd of je wel of niet op de foto mag. Klachten Als je een klacht hebt, kun je hierover praten met je ouders, een sociotherapeut of je mentor. Als die je niet kan helpen kan je contact opnemen met de patiëntenvertrouwenspersoon. De sociotherapeut kan je hier meer informatie over geven. De patiëntenvertrouwenspersoon is van maandag t/m donderdag te bereiken:

22 11. Tot slot We zijn bij het einde van dit boekje aangekomen. Je hebt heel veel informatie gelezen. Gelukkig hoef je echt niet alles te onthouden. Je kunt altijd dingen vragen aan de sociotherapeut. Als je nu al een vraag hebt, kun je deze hieronder opschrijven, dan vergeet je het niet. Dit wil ik nog vragen: Wij wensen jou een fijne tijd toe in het Van Krevelenhuis. Wij proberen er met zijn allen voor te zorgen dat jij het naar je zin zult hebben. Maar ook dat je goed en op een leuke manier kan leren en kan werken aan de dingen waarvoor jij in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen. Veel plezier en succes!!! Groetjes, Het Van Krevelenhuis

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Informatieboekje kinderafdeling

Informatieboekje kinderafdeling Ithaka Informatieboekje kinderafdeling In je handen heb je een boekje met informatie over de kinderafdeling van Ithaka. Je bent hier niet alleen, er zijn nog ongeveer 20 andere kinderen op de afdeling.

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Als je naar De Hondsberg gaat

Als je naar De Hondsberg gaat Als je naar De Hondsberg gaat Hoi Je gaat een tijdje naar De Hondsberg. Je zult vast veel vragen hebben: hoe ziet mijn groep eruit? Wie kom ik tegen op de groep? Wat kan ik op De Hondsberg allemaal doen?

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool R.K. Gerardusschool Meerkreuk 2 Oude Wetering 071-331 2958 info.gerardus@ssba.net Voor een bijna vier jarige Informatie boekje voor de nieuwe kinderen en

Nadere informatie

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar INFORMATIEBOEKJE DE ZOOMKANT MARKKANT Intensieve deeltijdbehandeling Voor kinderen van 4-12 jaar WAAROVER GAAT DIT BOEKJE? Binnenkort kom je naar de Zoomkant/Markkant om dingen te leren in een gezamenlijk

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Wat vinden kinderen ervan?

Wat vinden kinderen ervan? Een kwalitatieve en kwantitatieve verkenning Contents 1 Belangrijkste bevindingen 5 2 Kwalitatieve verkenning 9 3 Kwantitatieve verkenning 12 4 Bijlage 31 2 Onderzoeksopzet I In dit onderzoek is kinderen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN Jij wordt bijna 4 jaar. Hoera! Je mag dan naar school. Je komt bij ons in de klas. Gezellig! Kijk maar gauw verder. Eerst kom je binnen in onze hal, bij lokaal

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Kempenhaeghe Heeze - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij bij ons opgenomen.

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Hand-outs ouderavond jaar 2

Hand-outs ouderavond jaar 2 Hand-outs ouderavond jaar 2 Inhoudsopgave Werkblad: Uitdagingen in gedrag 2 Overzicht voorwaarden voor gedragsverwachtingen 3 Matrix voor Thuis (leeg) 4 Matrix voor Thuis (ingevuld) 5 Les in goed gedrag

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

Groepsboekje BSO sport de Kantine

Groepsboekje BSO sport de Kantine Groepsboekje BSO sport de Kantine Groepsboekje BSO sport De Kantine januari 2016 Inhoud Welkom bij BSO sport De Kantine!... 2 De Groep... 3 De groepsruimte binnen en buiten... 3 Wat is er te doen?...

Nadere informatie

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax:

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax: welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan 2 3601 bm maarssen telefoon: 0346-562120 fax: 0346-554851 e-mail: directie@kbspionier.nl www.kbspionier.nl 4Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Slapen een probleem (4-12 jaar)

Slapen een probleem (4-12 jaar) Slapen een probleem (4-12 jaar) 1 2 Slapen een probleem (4-12 jaar) Voldoende slaap belangrijk! Iedereen heeft slaap nodig. Voldoende slaap geeft een uitgerust en fit gevoel. Onvoldoende slaap leidt tot

Nadere informatie

Maar als zijn ouders uit bed komen, zijn ze vrolijk en gaan ze gezellig ontbijten. Daarna worden de taken verdeeld die op zaterdag gedaan moeten

Maar als zijn ouders uit bed komen, zijn ze vrolijk en gaan ze gezellig ontbijten. Daarna worden de taken verdeeld die op zaterdag gedaan moeten Edelhart Heb je het al gehoord? Ik ga verhuizen. Ja echt waar, ik alleen. Mijn ouders doen zo moeilijk, dat ik er geen zin meer in heb. Ik heb mijn rugzak van school al vol gedaan met alle spullen die

Nadere informatie

KNF ZWOLLE. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

KNF ZWOLLE. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde KNF ZWOLLE Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Welkom op de afdeling KNF AFDELING KNF Binnenkort kom je samen met je vader, moeder of

Nadere informatie

De agenda 2013-2014. Leren kun je leren. 1. Waarom heb je een agenda nodig? 2. De CitrusPers-agenda. 3. Waarom is de CitrusPers-agenda gemaakt?

De agenda 2013-2014. Leren kun je leren. 1. Waarom heb je een agenda nodig? 2. De CitrusPers-agenda. 3. Waarom is de CitrusPers-agenda gemaakt? Deel I Leren kun je leren De agenda 2013-2014 1. Waarom heb je een agenda nodig? 2. De CitrusPers-agenda 3. Waarom is de CitrusPers-agenda gemaakt? 4. Huiswerk 5. Plannen 6. Hoe gebruik je de CitrusPers-agenda?

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Huisregels voor patiënten en naastbetrokkenen Afspraken Deze huisregels zijn opgesteld om het verblijf binnen de kliniek voor iedereen zo

Nadere informatie

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom Klaverstraat 7 2565 BT Den Haag tel. 070-363 49 40 Goudsbloemlaan 131 2565 CR Den Haag tel. 070-363 34 39 E: info@segbroek.nl Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom 11 september - t/m 13 september Informatie

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje.

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje. WE STAPTE DE BUS IN EN KEKEN NAAR DE KLOK WE WOUDEN Weten hoe lang het zou duren toen we eindelijk Aan kwamen. We hadden de spullen uit de bus en zetten Het bij het kamphuis neer en toen gingen we Onze

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Dagbehandeling de Regenboog

Dagbehandeling de Regenboog voor kinderen & ouders Informatie over dagbehandeling de Regenboog Dagbehandeling de Regenboog Soms is het nodig dat je een tijdje bij Karakter dagbehandeling volgt. Dat kan op de groep de Regenboog. Heb

Nadere informatie

Het thema van het kamp is:

Het thema van het kamp is: Hallo allemaal! Zoals beloofd, volgt in deze brief wat meer informatie over het CDD Summer Dance Camp van 2015. Lees de brief goed door en als je nog vragen hebt, bel dan naar onderstaand nummer. Het thema

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER

gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER 1 Strip wijzer Wanneer de ketting van taken van de dag, van opstaan tot het naar bed gaan, duidelijk is voor het kind met autisme dan zijn er geen problemen. Echter bij

Nadere informatie

Mantelzorgers in beeld

Mantelzorgers in beeld Mantelzorgers in beeld Zorgen voor een speciale zoon Mantelzorgster Carla Carla is een alleenstaande moeder. Vier jaar geleden is ze gescheiden van haar man en sindsdien is haar zoon Noël om de week bij

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl Wakker worden! Het droge-bed werkboek zgt.nl 1 Dit boek is van: De afdeling Je gaat nu op de kinderafdeling van het ziekenhuis logeren. Op de afdeling liggen nog veel meer kinderen. Kleine baby s en grote

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

De Zwaluwen Piraten 2016

De Zwaluwen Piraten 2016 De Zwaluwen Piraten 2016 4-7 mei 2015 Inhoudsopgave - Voorwoord - Belangrijke mededelingen voor de ouders - De kampregels - Wat moet ik meenemen Voorwoord Woensdag 4 mei start alweer het 34 e jeugdkamp

Nadere informatie

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1 Voor het eerst naar school Kennismaken met groep 1 Beste ouder(s)/ verzorger(s), Wat fijn dat we u en uw kind mogen verwelkomen op onze school De Opdracht. We hopen natuurlijk dat hij of zij het snel naar

Nadere informatie

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt.

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt. CONTRACT Informatie voor jou en je ouders Je gebruikt misschien al best lang groeihormoon. Iedere avond weer. Iets waarvan jij misschien denkt: Hoe lang nog?, Ik ben het zat!, of: Ik kan het nou onderhand

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4 FEESTWEEK 2014 groep 1-2-3-4 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 7 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. En het wordt niet zomaar een feestweek,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Keuken... 4 Hoofdstuk 2 Woonkamer... 6 Hoofdstuk 3 Slaapkamer... 8 Hoofdstuk 4 Badkamer... 10 Hoofdstuk 5 Berging... 12 Hoofdstuk 6 Opruimen... 14 Hoofdstuk 7 Afval...

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 2 bij 7.2 ** Knip de volgende pagina door. Je bent leidinggevende in een restaurant. Vandaag is de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Leg uit wat hij moet

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Ouderparticipatie en rooming-in

Ouderparticipatie en rooming-in Ouderparticipatie en rooming-in Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling december 2011 pavo 0062 Inleiding Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis, bent u als ouder dag en nacht van harte

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Schoolreis. Grolloo 22, 23 en 24 april 2013

Schoolreis. Grolloo 22, 23 en 24 april 2013 Schoolreis Grolloo 22, 23 en 24 april 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Adresgegevens en bereikbaarheid 3. Paklijst 4. Corvee lijst 5. Planning 2 Inleiding Hiervoor je ligt het informatieboekje voor onze schoolreis

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere

Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Tussen Schoolse Opvang K.B.S. Panta Rhei te Almere Een enthousiast overblijfteam verzorgt al meer dan 20 jaar het overblijven op k.b.s. Panta Rhei te Almere. In die 20 jaar is er veel veranderd en is de

Nadere informatie

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) Huishoudelijke hulp 45% 35% 25% 15% 5% 21% 1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) 27% 18% 18% 6% 38% 14% 9% 8% 33% 18% 13% 31% 1. Stofzuigen 2. Dweilen 3.

Nadere informatie