Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care"

Transcriptie

1 Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care

2 Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk kom je niet echt bij mij op bezoek, maar bij je vader, moeder, opa, oma of vriend. In dit boekje staat bij sommige foto s een vraag. De antwoorden zijn achterin te vinden.

3 Intensive Care Sam ligt in het ziekenhuis en is erg ziek, daarom ligt hij op de Intensive Care. Intensive Care betekent extra zorg en die heeft Sam nu nodig. In dit fotoboekje vertellen we je over de afdeling waar Sam ligt, de Intensive Care. We zeggen ook wel IC, dat is lekker kort. In dit boekje kun je zien en lezen: Hoe ziet de afdeling eruit? Welke mensen werken daar en wat doen ze? Welke machines staan er en wat voor geluid maken die? Natuurlijk staat niet alles in dit boekje, dus als je iets niet begrijpt mag je het ons altijd vragen én je mag ook zeggen wat je ervan vindt.

4 Patiëntenbetrekkingen Voordat je op de Intensive Care naar binnen mag, ga je eerst naar de dienst Patiëntenbetrekkingen Een verpleegkundige belt of de patiënt klaar is om jullie te ontvangen. Als je wilt gaat de verpleegkundige met je mee. De verpleegkundigen die daar werken, bellen dan naar de Intensive Care of je langs mag komen. Soms is de dokter net bezig met een onderzoek bij Sam en dan is bezoek niet zo handig. Dan moet je even wachten.

5 Gang Dit is een deel van de gang op de Intensive Care Het is een lange gang. Er zijn drie zalen waar de patiënten liggen. Zaal geel, zaal blauw en zaal rood. Sam ligt op zaal geel. Hij ligt er niet alleen. Op die zaal liggen ook nog vijf andere patiënten. Onthoud goed de kleur van de zaal. Als je dan nog een keer komt, weet je in welke zaal je moet zijn.

6 Vraag 1 Wat zit er in de dozen op de kar met de rode map? Zaal Zo ziet een zaal op de Intensive Care er uit. Om de bedden heen zie je veel machines met knoppen en lampjes. Sam ligt in bed en is verbonden aan deze machines met allerlei slangen, draden en buisjes. Sam is zo ziek dat een heleboel dingen in zijn lichaam niet vanzelf gaan. De machines nemen het dan voor een tijdje van Sam over.

7 Bed Sam ligt lekker onder een dekentje, maar hij ziet er heel anders uit dan toen hij nog niet ziek was. Sam heeft niet zijn eigen pyjama aan, maar een speciaal blauw ziekenhuisjasje met drukknoopjes. Dat is makkelijk als de verpleegkundigen Sam willen verzorgen of wassen. Ook al is Sam erg ziek, je mag wel tegen hem praten, een kus geven, zijn hand vasthouden of even strelen. Natuurlijk ben je heel voorzichtig met al die machines om het bed. Zomaar even op bed gaan zitten, is niet zo slim. Wil je een leuk cadeautje meenemen: Sam kijkt graag naar een tekening of een foto van jou.

8 Dokter De man in de witte jas is één van de dokters van de Intensive Care. De dokter onderzoekt Sam een paar keer per dag om te kijken hoe het met hem gaat. Vraag 2 Waarom dragen dokters altijd witte jassen? Zo luistert hij bijvoorbeeld met een speciaal apparaatje (stethoscoop) naar de longen. De dokter beslist welke medicijnen Sam nodig heeft, soms zijn dit er heel veel. Ook bedient hij alle machines die helpen om Sam beter te maken. Wanneer Sam erg veel pijn heeft, brengt de dokter hem een tijdje in slaap. Zo merkt hij niets van de behandeling en voelt hij geen pijn.

9 Verpleegkundige Dit is een verpleegkundige die op de Intensive Care werkt. De verpleegkundigen zorgen dag en nacht voor Sam. Ze wassen hem, kammen zijn haren en poetsen zijn tanden. Ook zorgen zij ervoor dat hij alle medicijnen krijgt en ze letten op de machines. Als het nodig is, roepen ze de dokter om naar Sam te kijken. Wordt Sam onderzocht, dan helpen ze de dokter. De verpleegkundigen leggen Sam altijd uit wat ze doen. Ze praten zelfs tegen hem als hij slaapt. Dat lijkt misschien gek, maar iemand die slaapt kan soms toch horen wat je tegen hem zegt. Weet je al wat je straks gaat zeggen als je bij het bed staat?

10 Voeding Omdat Sam zo ziek is, kan hij zelf niet eten. Maar eten is wel heel belangrijk om sterker te worden. Kijk maar op de Intensive Care of je deze zakken ziet. De voeding heeft een lichtbruine kleur. Het lijkt op chocolademelk maar dat is het natuurlijk niet, het is vloeibare voeding waar van alles in zit. Sam krijgt daarom vloeibaar eten uit een zakje. Hij hoeft dan zelf niets te doen. Vanuit de zak loopt het eten door een slangetje in zijn neus. Dit slangetje komt uit in de maag van Sam. We noemen het een maagsonde.

11 Infuus De medicijnen en het vocht dat Sam nodig heeft, krijgt hij via een infuus. Dit is een dun plastic buisje dat in een bloedvat van de hand of de arm wordt geprikt. Via het infuus komen de medicijnen in het bloed en worden ze opgenomen in het lichaam. Vraag 3 Hoeveel soorten pleisters zijn er in het ziekenhuis? Misschien heeft Sam zoveel medicijnen nodig dat één infuus niet genoeg is. Dan heeft hij ook een infuus in een groot bloedvat van zijn hals.

12 Medicijnen Het infuus van Sam is verbonden met een paal naast het bed. Aan de paal hangen allemaal spuiten met medicijnen. Elke spuit zit in een apparaat, een soort pompje. Deze pompjes zorgen ervoor dat het medicijn in de juiste hoeveelheid in het lichaam terecht komt. Wil je weten hoeveel verschillende soorten medicijnen Sam krijgt? Tel de spuiten aan de paal naast het bed maar. Als de medicijnen bijna op zijn, hoor je een piepje. Dan komt een verpleegkundige kijken of er iets moet gebeuren.

13 Monitor Naast het bed van Sam hangt een klein computerschermpje; dit noemen we de monitor. Op de monitor zie je verschillende lijnen en cijfers bewegen. Ze hebben allemaal een andere kleur. Iedere lijn geeft iets aan: bijvoorbeeld hoe het hart klopt of hoeveel zuurstof in het bloed zit. Zo kunnen de verpleegkundigen en dokters op de monitor zien hoe het met Sam gaat. Piepjes horen er gewoon bij op de Intensive Care. Trek je maar niets aan van die geluiden. Het went vanzelf. Uit die monitor komen ook allerlei geluidjes. De verpleegkundige let daarop. Zij weet precies wat elk geluidje betekent.

14 Beademing Sam is te ziek om zelf te ademen, de beademingsmachine helpt hem hierbij. Om de machine aan te sluiten, brengt de dokter Sam met medicijnen in slaap. Hij plaatst dan een buisje in de keel van Sam. De machine zorgt dat er via het buisje zuurstof in zijn longen komt. Nu Sam slaapt kan hij niet met je praten, maar hij kan ook niet praten omdat het buisje in zijn keel zit. Soms moet Sam heel hard hoesten; schrik daar maar niet van. Dat komt omdat het buisje in zijn keel niet prettig voelt. Als je goed luistert, lijken die piepjes wel een beetje op een computerspelletje. Het geluid van de beademingsmachine klinkt hetzelfde als je eigen ademhaling: ppfffffffffffffffffff ppffffffffffffffff. Soms gaat er een soort bel af, je hoort zoiets als diediediediet! Dan weet de verpleegkundige dat ze even moet komen kijken.

15 Familiegesprek Soms wil de dokter met de familie praten over de ziekte van Sam. Hij komt dan met de verpleegkundige naar de familie bij de dienst Patiëntenbetrekkingen. Samen gaan ze in een aparte kamer zitten. De dokter probeert zo goed mogelijk uit te leggen hoe het met Sam gaat en geeft antwoord op de vragen van de familie. Vaak kan hij vertellen dat Sam beter wordt, maar dat dit nog veel tijd zal kosten. Soms moet hij ook vertellen dat het niet zo goed gaat met Sam of zelfs dat hij niet meer beter kan worden, omdat zijn lichaam moe en versleten is of geen kracht meer heeft om te genezen. Jij hoeft niet bij het gesprek te zijn, kijk maar op de volgende bladzijde.

16 Ranja Als je op de Intensive Care bent geweest, ga je vaak weer terug naar de huiskamer van de dienst Patiëntenbetrekkingen. Je mag natuurlijk ook een leesboek of een spelletje van thuis meenemen. Jij en je ouders kunnen daar met de verpleegkundige nog even bijpraten over het bezoek en hoe het nu gaat met jouw familielid. Als je zin hebt, ga jij lekker lezen of tekenen of kleuren.

17 Naar huis Dit is het einde van het fotoboekje. Jij gaat nu weer naar huis. We hopen dat je nu een beetje weet hoe de Intensive Care eruit ziet en hoe het zal zijn om daar op bezoek te gaan. Je vindt het misschien moeilijk om jouw familielid in het ziekenhuis achter te laten. Bedenk dat alle dokters en verpleegkundigen erg goed voor hun patiënten zorgen, dus ook voor jouw familie of vriend. Dag! Tot ziens! Op de volgende pagina s kun je zelf een foto plakken of een verhaaltje schrijven.

18

19 Antwoorden op de vragen in dit boekje Vraag 1 Wat zit er in de dozen op de kar met de rode map? Kleine en grote plastic handschoenen voor de verpleegkundigen en de dokters. Vraag 2 Waarom dragen dokters altijd witte jassen? Zo kun je zien wie de dokter is en blijven de kleren van de dokter schoon. Vraag 3 Hoeveel soorten pleisters zijn er in het ziekenhuis? 41 soorten, van piepklein tot heel groot.

20 Verantwoording Deze tekst is samengesteld door de dienst Patiëntenbetrekkingen en de stafdienst Concerncommunicatie van de Isala klinieken. Met dank aan Cindy van Zon van Ontwerp en illustratie Haagsblauw, Den Haag Fotografie Inez Pelgröm, Isala klinieken Drukwerk Repro Isala klinieken 6009/0411

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

Welkom op de intensive care

Welkom op de intensive care Intensive Care Welkom op de intensive care Voorlichtingsboekje voor kinderen van 6 t/m 12 jaar over de Intensive Care 1 Inleiding voor ouders/verzorgers Welkom op de intensive care. Vanwege een ernstige

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Emma brengt een bezoek aan de IC

Emma brengt een bezoek aan de IC Emma brengt een bezoek aan de IC Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Emma brengt een bezoek aan de Intensive Care Een bezoek aan de Intensive Care kan best spannend zijn voor een kind. Toch willen wij

Nadere informatie

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst

kritieke diensten voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst voor kinderen die op bezoek komen kritieke diensten Raf gaat een kijkje nemen op de Spoedgevallendienst Ga je mee? UZ Gent, Spoedgevallendienst Inhoud Voorwoord Welkomstwoordje van Raf 3 Stel jezelf even

Nadere informatie

Intensive Care. Joris en papa. Di- Voorlichtingsboekje voor kinderen van 3 t/m 6 jaar over de Intensive Care

Intensive Care. Joris en papa. Di- Voorlichtingsboekje voor kinderen van 3 t/m 6 jaar over de Intensive Care Intensive Care Joris en papa Di- Voorlichtingsboekje voor kinderen van 3 t/m 6 jaar over de Intensive Care 1 Inleiding voor ouders/verzorgers Welkom op de intensive care. Vanwege een ernstige ziekte van

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Hoe gaat jouw lichaam

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Wat is een infuus? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt

Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt Beademing Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt Uw familielid of naaste wordt beademd door een zogenaamde beademingsmachine. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt zelf

Nadere informatie

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG INFO VOOR KINDEREN DIE OP BEZOEK KOMEN RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG GA JE MEE? INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Even kennismaken 5 03 Intensieve zorg 6 04 Fotozoektocht 7 05 Jouw opdrachten

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

Wat is een infuus? Wilhelmina Kinderziekenhuis

Wat is een infuus? Wilhelmina Kinderziekenhuis Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat is een infuus? Wat staat er in deze folder Wat is een infuus 2 Vóór het prikken 4 Het prikken 4 Na het prikken 5 Tips 6 Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg-

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Wat is een infuus? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee?

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf......................... 3 02 Stel jezelf even voor...................................

Nadere informatie

Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum

Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum info voor kinderen die op bezoek komen kritieke diensten Raf gaat een kijkje nemen in het Brandwondencentrum Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom jij iemand bezoeken in

Nadere informatie

Beademing op de Intensive Care

Beademing op de Intensive Care INTENSIVE CARE Beademing op de Intensive Care BEHANDELING Beademing op de Intensive Care Uw familielid / naaste heeft tijdelijk ondersteuning van de ademhaling nodig. Deze ondersteuning wordt gegeven door

Nadere informatie

Kunstmatige beademing

Kunstmatige beademing INTENSIVE CARE Kunstmatige beademing Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Hij of zij wordt kunstmatig beademd. Dit kan verschillende redenen hebben. De intensivist zal u

Nadere informatie

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee?

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf... 2 02 Stel jezelf even voor... 4 03 De afdeling Intensieve

Nadere informatie

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail:

Nadere informatie

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef

Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wat gebeurt er als jij niet eet en drinkt? Vastenproef Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Wat gebeurt er als jij niet

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl Patiënteninformatie rkz.nl Inleiding Een familielid of naaste wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Tijdens het bezoek aan de patiënt is het belangrijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar.indd 1

Patiënteninformatie. MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar.indd 1 Patiënteninformatie MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar 20170016 MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar.indd 1 13-02-17 10:52 MRI onderzoek bij kinderen vanaf 12 jaar Afdeling Radiologie, route

Nadere informatie

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee?

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Stel jezelf even voor... 06 03 De afdeling Intensieve zorg... 09

Nadere informatie

Beademing. Intensive Care. Beter voor elkaar

Beademing. Intensive Care. Beter voor elkaar Beademing Intensive Care Beter voor elkaar 2 Uw familielid of naaste wordt momenteel beademd door een zogenaamde beademingsmachine. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt zelf en voor diens

Nadere informatie

Voorbereidingsboek Operatie

Voorbereidingsboek Operatie Voorbereidingsboek Operatie Dit fotoboek is bedoeld om jou en je ouder(s) / verzorger(s) een indruk te geven over de gang van zaken rondom de operatie. We hopen dat deze informatie duidelijk en compleet

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling).

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling). Mijn stickerboekje 1 Hoi! Dit boekje is speciaal voor jou geschreven. In dit boekje gaan we je alles vertellen over een dag in het Ikazia Ziekenhuis. Als je dit boekje leest zul je zien dat je stickers

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test

Nadere informatie

Verpleegeenheid MiCS

Verpleegeenheid MiCS Verpleegeenheid MiCS Op bezoek op verpleegeenheid MiCS 3 Voor je op bezoek komt, willen we je graag een woordje uitleg geven over wat VE MiCS is. Wat verstaan we onder verpleegeenheid MiCS? Op verpleegeenheid

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Wanneer de patiënt ondersteuning/overname van de ademhaling nodig heeft, kennen we de volgende vormen:

Wanneer de patiënt ondersteuning/overname van de ademhaling nodig heeft, kennen we de volgende vormen: Beademing 2 Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen op de intensive care en wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Wat dit voor u betekent,

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Geen piercing maar een button

Geen piercing maar een button INFORMATIE Geen piercing maar een button 2 INFORMATIEBOEKJE noortje 2 INFORMATIEBOEKJE noortje Hoi, ik ben Noortje Hallo, ik ben Noortje. Ik ben negen jaar en zit in groep zes. Ik hou van knutselen en

Nadere informatie

De beademingspatiënt op de intensive care

De beademingspatiënt op de intensive care De beademingspatiënt op de intensive care U heeft een familielid of naaste, bij wie het noodzakelijk is een beademingsapparaat in te schakelen. Dit apparaat dient ter tijdelijke ondersteuning of het volledig

Nadere informatie

Medewerkerinformatie. Beademing. Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. 1234567890-terTER_

Medewerkerinformatie. Beademing. Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. 1234567890-terTER_ Medewerkerinformatie Beademing Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen 1234567890-terTER_ Beademing Informatie over beademing en uitleg over bijkomende gevolgen. Uw naaste is opgenomen

Nadere informatie

Geen piercing maar een button

Geen piercing maar een button INFORMATIE Geen piercing maar een button 2 INFORMATIEBOEKJE noortje Hoi, ik ben Noortje Hallo, ik ben Noortje. Ik ben negen jaar en zit in groep zes. Ik hou van knutselen en buitenspelen met mijn vriendinnen.

Nadere informatie

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail:

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie)

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie) Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen (renografie) De afspraak voor de renografie Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van te voren verwacht

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Groeihormonen test. De Argininetest

Groeihormonen test. De Argininetest Groeihormonen test De Argininetest 2 Inhoudsopgave Wat doen hormonen?...6 Vóór de Argininetest...7 Hoe doen we een Argininetest?...8 Na de Argininetest...9 De uitslag...9 Tips... 10 Complicaties... 11

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats.

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats. Om te zien Spuitjes Iedereen heeft wel eens een prik gehad. Deze spuiten worden bijvoorbeeld gebruikt om medicijnen in te spuiten. Voor jouw veiligheid zitten er geen naalden aan. Spuitjes Infuusnaald

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht Patiënten op de Intensive Care zien er soms anders uit Intensive Care alle aandacht Inleiding Patiënten op de IC zien er soms anders uit en reageren anders. Dit is vooral voor de familie / naasten van

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

De afdelingen Intensive Care en High Care

De afdelingen Intensive Care en High Care De afdelingen Intensive Care en High Care Locatie Dordwijk Informatie voor patiënten Inleiding U heeft onlangs van uw arts gehoord, dat u na uw behandeling of operatie tijdelijk wordt opgenomen op de

Nadere informatie

Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf

Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf Kerstmusical voor /door kleine kinderen (onderbouw, groep 1,2,3) Niet religieus, met 4 liedjes. Speelduur ongeveer 30 minuten. Kerstfeest met Rudolf Kerstmusical voor de onderbouw. Het toneel stelt voor

Nadere informatie

Beademing via een masker

Beademing via een masker Beademing via een masker (Non-invasieve beademing) Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht Afdeling Intensive Care, locatie AZU Beademing via een masker Inleiding

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

ThomAS(S) gaat naar het ziekenhuis

ThomAS(S) gaat naar het ziekenhuis ThomAS(S) gaat naar het ziekenhuis 2 Handleiding Dit boekje heeft als doel je te begeleiden bij je ziekenhuisverblijf. Houd het steeds binnen handbereik want het geeft je allerlei info met betrekking tot:

Nadere informatie

Een opname op de Intensive Care informatie voor familie

Een opname op de Intensive Care informatie voor familie IC/CCU Patiënteninformatie Een opname op de Intensive Care informatie voor familie U ontvangt deze informatie, omdat uw naaste is opgenomen op de Intensive Care (IC) van ons ziekenhuis. Met deze informatie

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn 'Gammaglobuline' in je bloed 3 Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test 2 Inhoudsopgave Wat doen hormonen?...6 Vóór de ACTH-test...8 Hoe doen we een ACTH-test?...9 Na de ACTH-test... 10 De uitslag... 10 Tips... 11 Wil je meer weten?...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Beademing. Beademing

Patiënteninformatie. Beademing. Beademing Patiënteninformatie Beademing Beademing 1102970 IC beademing.indd 1 1 24-03-17 10:48 Beademing Intensive Care, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Inleiding Bij uw familielid of naaste is het op dit moment

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582 Blindedarmontsteking bij kinderen Inleiding Je bent opgenomen op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Beademing Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Inleiding Bij ziektes zoals longontsteking en andere ernstige infecties, maar ook na ongevallen of grote operaties kan de ademhaling tijdelijk onvoldoende

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw familielid/naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Non-invasieve beademing. Beademing via een masker. Beademing via een masker beadming via een masker.

Patiënteninformatie. Non-invasieve beademing. Beademing via een masker. Beademing via een masker beadming via een masker. Patiënteninformatie Beademing via een masker Non-invasieve beademing Beademing via een masker 1224665 beadming via een masker.indd 1 1 29-05-18 11:25 Beademing via een masker Non-invasieve beademing Intensive

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Amandelen Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Raf de giraf het

Nadere informatie

Fotoboek. Latitia heeft buikpijn

Fotoboek. Latitia heeft buikpijn Fotoboek Latitia heeft buikpijn Ik ben Latitia en ik heb veel buikpijn. Eerst ging ik naar de huisarts, maar die stuurde ons door naar het ziekenhuis. We komen aan op de Spoed Eisende Hulp. Ik zit in een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Bloedtransfusie Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl Wat

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

DE BEADEMINGSPATIËNT. Franciscus Gasthuis

DE BEADEMINGSPATIËNT. Franciscus Gasthuis DE BEADEMINGSPATIËNT Franciscus Gasthuis Inleiding Een familielid of naaste van u is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment krijgt hij of zij tijdelijke ondersteuning van een beademingsmachine.

Nadere informatie

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest

Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest Test om de aanmaak van groeihormoon door het lichaam te onderzoeken Inspanningstest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

onderzoek van je schildklier De TRH-test

onderzoek van je schildklier De TRH-test onderzoek van je schildklier De TRH-test Wat staat er in deze folder TRH-test Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 TRH-test: onderzoek van je schildklier 6 Tips 16 Wil je meer

Nadere informatie

Verblijf op intensive care en medium care

Verblijf op intensive care en medium care Verblijf op intensive care en medium care Afdeling IC/MC, huisnummer 238 mca.nl Inhoudsopgave Bezoektijden 2 Contactpersoon 3 De afdeling 3 Dagindeling 5 Uw bezoek 6 Communicatie met een patiënt 7 Wetenswaardigheden

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING

Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING Illustraties gemaakt door G. Bazan Als je benen en armen stijf zijn en je kunt niet lekker in je rolstoel zitten dan krijg je medicijnen

Nadere informatie

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Als je moeder naar een psychiatrisch ziekenhuis moet... of je vader naar een psychiater... Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Deze brochure werd - met toestemming

Nadere informatie