ONDERWIJSRAAD. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, s - Gravenha 6 e. O.R. 55 W.V.O.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWIJSRAAD. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, s - Gravenha 6 e. O.R. 55 W.V.O."

Transcriptie

1 ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL M O.R. 55 W.V.O. 15 juni 1970 Bericht op schrijven van 29 april 1970, OP/ I Betrefti D/AB Plan van scholen Aan Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, s - Gravenha 6 e In antwoord op uw schrijven dd. 29 april 1970, OP/ I, inzake het concept tweede plan van scholen , heeft de Onderwijsraad de eer Uwe Excellentie hierbij, overeenkomstig een eerder gedane toezegging dd. 14 mei 197O, enkele summiere opmerkingen ter zake te doen toekomen. In het algemeen toch is de Raad, nu de eerder aangekondigde voortgangsprocedure geruime tijd is overschreden, niet in de gelegenheid die aandacht aan het concept te schenken als onder meer normale omstandigheden in het voornemen had gelegen. Spoedshalve heeft oen Centrale Commissie uit de onderscheidene Afdelingen van de Onderwijsraad het concept in behandeling genomen en zijn de desbetreffende Afdelingen niet meer afzonderlijk op de onderscheidene sectoren van het onderwijs ingegaan. Op grond van de overwegingen van bedoelde centrale commissie legt de Raad thans de volgende opmerkingen aan u voor. Vergeleken met de voorbereiding van het eerste scholenplan, acht de Raad het een gunstige ontwikkeling, dat thans over het concept van het tweede scholenplan met de daarvoor in aanmerking komende maatschappelijke organisaties een intensiever overleg heeft plaatsgevonden. Op deze wijze was er gelegenheid om vanuit de maatschappij tegenwicht te bieden tegenover de gevaren van overwegend technisch voorbereide plannen, als ook om van gedachten te wisselen over het aan het plan ten grondslag liggende beleid. Hellicht had in de stukken nog iets meer gezegd kunnen worden over het op langere termijn te voeren beleid. Zo kan de vraag rijzen, of het feit, dat meer dan oen kwart van het te besteden bedrag aan nieuwe h.a.v.o.-scholen en/of afdelingen zal worden besteed verband houdt met een spoedige realisering van een dichte spreiding van dit nieuwe schooltype over het land. De vraag, die daarbij tevens kan opkomen, is, of er reeds rekening mee wordt gehouden, welke hiervan de consequenties kunnen worden voor het stichten van nieuwe opleidingen voor hoger beroepsonderwijs. Deze vraag kan ook rijzen omdat in uw eerdergenoemde brief (blz. 7) wel een verband wordt gelegd tussen de behoefte op de arbeidsmarkt en de lagere beroepsopleidingen; over de behoefte op tertiair niveau - die ongetwijfeld veel moeilijker te peilen is - wordt evenwel niet gesproken * - 10

2 O.R. 55 W.V.O In het algemeen deelt de Raad uw zorg, dat de nieuw te stichten scholen niet te gering van omvang mogen irorden. Anderzijds is de Raad bij de in de stukken genoemde aantallen leerlingen te dien aanzien in de regel niet aanstonds bezorgd. Een moeilijke vraag blijft immers voorshands, bij welk aantal leerlingen een school geacht kan worden van optimale omvang te zijn; het economisch principe kan daarbij naar de mening van de Raad, hoe belangrijk op zichzelf ook, niet doorslaggevend zijn. Nu in den lande hier en daar mot grotere scholen ervaringen worden opgedaan, moge de waarschuwing gelden, dat ouders, leerlingen en docenten over hun bevindingen verschillend oordelen. Hoewel de Raad met u van mening kan zijn, dat de stichting van vele nieuwe scholen voor lager beroepsonderwijs in de weg zal kunnen staan aan de ontwikkeling van een middenschool (blz. 8), wil de Raad toch anderzijds naar voren brengen, dat de ontwikkeling van zulk een nieuw schooltype mot de nodige zorgvuldigheid zal moeten v/orden omringd on eerst tot uitvoering gebracht, wanneer over do doelstelling daarvan voldoende duidelijkheid bestaat. Ook de operationalisering van een nieuwe conceptie, zoals deze past in het stramien van do Nederlandse maatschappij en cultuur zal nog vele moeilijkheden met zich brengen. Daarom wenst de Raad hier een waarschuwing te laten horen om de invoering van een middenschool niet te overhaasten, juist in het belang van het welslagen van een serieus experiment ter zake,en on de bestaande wettelijke verplichting van een toegroeien naar een evenwichtig geheel van onderwijsvoorzieningen nu reeds van zulk een nieuwe en nog niet uitgewerkte conceptie afhankelijk te stellen. Het experiment met een open scholengemeenschap, zoals opgezet in de Bijlmermeer, acht de Raad, gegovan de Nederlandse verhoudingen, zeer belangwekkend. Ook hier zal in het belang van het welslagen van het experiment met de nodige omzichtigheid te werk moeten worden gegaan. Zoals in een van de besprokingen op uw departement naar voren kwam, v/are het aan te bevelen dit experiment, dat op deskundige wijze zal worden begeleid, eerst ten einde toe te volbrengen en te evalueren, alvorens andere experimenten van dezelfde aard te bevorderen. Nat nu de ;, voordracht plan van scholen (tweede concept) 1 ' betreft, mogen de volgende opmerkingen naar voren worden gebracht.

3 - 3 - De voordracht van een protestants-christelijke h.a.v.o.- school in Umuiden-Noord (dat als stadsdeel overigens niet bestaat) is de Raad niet geheel duidelijk. De pontverbinding is van een zodanige frequentie en capaciteit, dat een afzonderlijke h.a.v.o.-school ten noorden van het Noordzeekanaal niet aanstonds nodig lijkt. Gegeven de bestaande onzekerheid omtrent de waardering van het l.e.a.o. in de maatschappij, kan de Raad er zich op zichzelf wol in vinden, dat clechts tien van de vele aanvragen voor deze schoolsoort in het concept-plan zijn opgenomen. Anderzijds rijst de vraag, waarom in het Noordon van het land alleen Uinschoten is genoemd en de Zuid- West-hoek van Friesland van een l.e.a.o.-school verstoken zal blijven, nu de aanvrage van Sneok niet zal worden gehonoreerd. Naar aanleiding van uw voorstel om slechts zeven nieuwe dagscholen voor m.e.a.o. voor rijksbekostiging in aanmerking te brongen, stolt de Raad de vraag, of het niet de voorkeur verdient om tot een iets dichtere spreiding van deze schoolsoort over hot land te geraken? De volgroeiing van dit schooltype en do behoefte aan abituriënten van het m.e.a.o. op de arbeidsmarkt zouden deze voorkeur kunnen ondersteunen. Als voorbeeld zijn in de Raad de aanvragen genoemd uit Leeuwarden en uit de Zaanstreek, doch bij nadere bestudering zou kunnen blijken, dat ook andere aanvragen bij een verdichting van het scholennet voor m.e.a.o. thans reeds voor inwilliging in aanmerking zouden kunnen komen. Met betrekking tot hot h.e.a.o. kan de Raad er zich mede verenigen, dat in het belang van de ontwikkeling van dit schooltype de nodige voorzichtigheid met uitbreiding van het aantal scholen wordt betracht.hier komt bij, dat de aantrekking van deskundige docenten in de praktijk niet eenvoudig blijkt. Overeenkomstig het in hot vorige jaar reeds door de Zevende Afdeling uitgebracht advies, blijft do Raad van oordeel, dat ten aanzien van verschillende aanvragende scholen niet zodanige argumenten worden aangevoerd, dat afgeweken zou moeten worden van het aanvankelijk voornemen om te zijner tijd het aantal h.e.a.o.-scholen uit te breiden met oen opleiding te Haarlem.

4 o.r. 55 U.V.O «Naar aanleiding van de op blz.33 van het overzicht van aanvragen opgevoerde h.e.a.o.-hogere programmeerschool te Leiden, is bij de Raad de vraag gerezen, of de vele initiatieven om te komen tot opleidingen van deskundigen voor do automatische informatieverwerking, v/elke zijn gevolgd op het verschijnen van het rapport van do commissie-priel ink, niet meer tijdig genoeg zijn ingekomen om in aanmerking te worden gebracht bij de opstelling van het onderwerpelijke plan van scholen. De Raad moge u zijn initiatiefadvies dd. 27 februari O.R. 24 M.E.A. - in herinnering brengen om de toekomstige opleidingen voor informaticadeskundigen te verbinden aan scholen voor h.e.a.o., dan wel - inzonderheid wanneer hot gaat on "hard-ware" - aan een beperkt aantal hogere technische scholen (meet- en regeltechniek). 6. Naar aanleiding van de voorgestelde 1.t.o.-afdelingen banketbakken te Rotterdam, brood/banketbakken te Roermond en kok/kelner te Leiden, stelt do Raad de vraag, of niet in de lijn van het alvies van de Vierde Afdeling van de Raad dd. 6 april 1970, O.R T.B.O., boter gesproken kan worden van afdelingen voor consumptieve techniek l.t.o., waarbinnen de genoemde specialisaties een plaats kunnen krijgen. Een soortgelijke opmerking geldt de voorgestelde l.t.o.-afdeling metselen te Leeuwarden, die in de door de Vierde Afdeling naar voren gebrachte toekomstvisie (zie het advies dd. 9 april 1970, O.R T.B.O.), dient te v/orden ondergebracht in een afdeling bouwtechnieken. 7. Het is de Raad opgevallen, da.t in de hen toegezonden notulen van het overleg dd. 19 maart 197O vanwege uw departement wordt voorgesteld i.t.o.-afdelingen op te zetten als een experimentele c-stroom van bestaande scholen voer l.t.o. (blz. 0). Do Raad vraagt zich af, of niet aldus de klok wordt teruggedraaid en of oen dergelijke c-stroon nog wel past binnen het Besluit-l.t.o.? Fordt niet aldus tevens de planprocedure ter zake van het i.t.o. uitgeschakeld, althans een inzicht in een evenwichtig geheel van voorzieningen op dit punt, bemoeilijkt?

5 o.r. 55 VJ.V.O Hoewel do Raad niet kan ontkennen, dat een h.t.s. een landelijke functie heeft, zowel voor wat betreft herkomst van de leerlingen, als wat betreft de plaatsing van abituriënten (zie notulen van hot overleg dd. 19 maart 1970), meent hij anderzijds te moeten stellen, dat de neerslag van een evenwichtig geheel van onderwijsvoorzieningen in oen plan, spreiding naar de regio vooronderstelt. Het aangehaalde uitgangspunt nag er daarom niet toe leiden, dat bepaalde h.t.s.-opleidingen - en in het algemeen opleidingen op tertiair niveau - worden gecentraliseerd. 9. Hot is teleurstellend, dat nog geen opleidingen voor leraren l.t.o. in het plan kondon worden opgenomen. Is het noodzakelijk, dat deze opleidingen te zijner tijd onder de Experinentenwot worden gebracht (zie notulen van het overleg dd. 19 naart 1970, blz. 4), on zal de voorgenonen juridische constructie niet eerder remmend werken dan dat bestaande opleidingen op korte termijn in nieuwe wrden omgezet? De Raad betreurt het, dat het hen in de korte spanne tijds, welke hem slechts voor de bestudering van de voorgelegde materie is toegemeten, niet mogelijk is geweest fundamenteel en nauwgezet daarop in te gaan. Nochtans spreekt do Raad opnieuw do hoop uit - evenals in zijn advies dd. 24 juni 1969, O.R. 42 W.V.O., over het Eerste Scholenplan - dat do groto moeilijkheden, waarmede uw departenent zich bij het opstellen van een plan ziet geconfronteerd, in hot volgende jaar weer enkele stappen verder tot een oplossing zullen zijn gebracht. Onder do gegeven omstandigheden neent de Raad net bovenstaande losse opmerkingen te moeten volstaan. Namens do Onderwijsraad,. 'Pi " (prof. dr. I.A. Diepenhorst, Voorzitter ) Q (mr. H. D f Secretaris).

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 M Öt.% % O.E. 229 H.O. 30 september 1966 Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I Onderwerp: ontwerp-besluit

Nadere informatie

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage.

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 f* jo^s/u^-*,. O^f 4 oktober 1968 Bericht op schrijven dd. 3 juli 1968, D.G.O. 940. Betreft: D/AB Ontwerp-Experimentenwet

Nadere informatie

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 115 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 O.R. 12 W.V.O.

Nadere informatie

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970.

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O.R. 53 W.V.O. Bericht op schrijven vanj I4 november 1969, kenmerk BVO/j-164549. Betreffende: ontwerp algemene maatregel

Nadere informatie

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan O N D E RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O 17> c^e^é 29 maart I966 O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363 Betr.; eindexamen

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad ÜT? R>2 3 Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en wetenschappen, de heer drs. W.J. Deetman, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage

Nadere informatie

O y D E RWIJS RAAD. O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O « Betreffende» Eindexamenreglement en -programma m.a.v.o.

O y D E RWIJS RAAD. O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O « Betreffende» Eindexamenreglement en -programma m.a.v.o. O y D E RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 december 1966 / O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O. 318754«Betreffende» Eindexamenreglement

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommii-,.. WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514JS

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Zitting 1980-1981 16815 Toelatingscriteria numerus fixus-studierichtingen voor het studiejaar 1981-1982 Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN Aan de

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD <,. G RAVENHAGE, 2 2 OKT. 1986

ONDERWIJSRAAD <,. G RAVENHAGE, 2 2 OKT. 1986 A3vks niet-ambtelijke adviescommissie ONDERWIJSRAAD

Nadere informatie

D/W ONDERWIJSRAAD O.R. 24 MEA. Betreffende: rapport opleiding informatica.

D/W ONDERWIJSRAAD O.R. 24 MEA. Betreffende: rapport opleiding informatica. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 ff / / Betreffende: rapport opleiding informatica. 1 s-gravenhage, 27 februari I97O D/W AAS Zijne Excellentie de staatssecretaris

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB.

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB. Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç oz.b*> WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage en wetenschappen, Tel. 070-63 79 55 mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas,

Nadere informatie

Wijzigingswet Wet op het voortgezet onderwijs, enz. (invoering basisvorming in voortgez... De citeertitel is door de wetgever vastgesteld.

Wijzigingswet Wet op het voortgezet onderwijs, enz. (invoering basisvorming in voortgez... De citeertitel is door de wetgever vastgesteld. Page 1 of 6 (Tekst geldend op: 04-07-2004) Algemene informatie Eerst verantwoordelijke ministerie: Afkorting: Niet officiële titel: Citeertitel: Soort regeling: OCenW De citeertitel is door de wetgever

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. - 6 FEB. i985 AAN WOB. Advies niet-arr.bteiijke adviescommissie

ONDERWIJSRAAD. - 6 FEB. i985 AAN WOB. Advies niet-arr.bteiijke adviescommissie ONDERWIJSRAAD O* UI/100189 LO Bericht op het schrijven van 26 oktober 1984, WJZ.5738/227 1 B; ingekomen 1 november 1984. Betreffende: Ontwerp-Onderwijskundig besluit ISOVSO. Advies niet-arr.bteiijke adviescommissie

Nadere informatie

A/ / \ 1» ONDERWIJSRAAD. O.R. 42 ÏÏ.V.O. Bericht op schrijven van 29 april 1969, kenmerk OP/9433. Betreffende: scholenplan

A/ / \ 1» ONDERWIJSRAAD. O.R. 42 ÏÏ.V.O. Bericht op schrijven van 29 april 1969, kenmerk OP/9433. Betreffende: scholenplan 1» ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 A/ / \ O.R. 42 ÏÏ.V.O. Bericht op schrijven van 29 april 1969, kenmerk OP/9433. Betreffende: scholenplan 1970 1971 1972.

Nadere informatie

SOCIAAL-ECONOMISCHE ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD

SOCIAAL-ECONOMISCHE ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Bezuidenhoutseweg 60, 's-gravenhage SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE. 2./ juli Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd.

ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE. 2./ juli Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE 2./ juli 1960 Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd. Aan 22 ^SSn, 1960 ' Afd * H * - W " nr. 4ö^U4. Zijne Excellentie de

Nadere informatie

niet-ambtelijke adviescommissie 's-gravenhage, Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55

niet-ambtelijke adviescommissie 's-gravenhage, Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55 ONDERWIJSRAAD J' O.R. /634 Alg Bericht op het schrijven van mei 1987; DGVO/VB-14.425. Betreffende: Concept-plan van scholen 1988-1990..Vves Z ^ t c* /

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 3 0 JüL11379 19 VGRAVENHAGE, O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. AAN

ONDERWIJSRAAD. 3 0 JüL11379 19 VGRAVENHAGE, O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. AAN ONDERWIJSRAAD O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. Bericht op het schrijven van respectievelijk 11, 18 en 20 juni 1979. Betreffende: experimenteerplannen 1979-1983 van de experimenten in Hengelo, Amsterdam,

Nadere informatie

het College van bestuur van het C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever

het College van bestuur van het C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever Samenvatting 02073 Commissie voor geschillen Geschil omtrent inschaling van de functie. De werknemer treedt in tijdelijke dienst van de werkgever en ontvangt eerst een salarisstrook met vermelding van

Nadere informatie

College voor geschillen medezeggenschap defensie

College voor geschillen medezeggenschap defensie ADVIES Dossiernr: Advies van het College voor geschillen medezeggenschap defensie aan de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten naar aanleiding van een verzoek om advies inzake een tussen: de Commandant Maritieme

Nadere informatie

C J DERWIJSRAAD. VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970

C J DERWIJSRAAD. VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970 C J DERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970 Betreft; Ontwerp algemene maatregelen van bestuur inzake de eindexamens van de

Nadere informatie

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid De raad van de gemeente Waalwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 oktober 1999; gelet op de bepalingen over het op overeenstemming gericht overleg in de Wet op het primair onderwijs,

Nadere informatie

Bijlage I bij notulen Afd. 2B. Advies niet-ambteiijke adviescommissie. Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel

Bijlage I bij notulen Afd. 2B. Advies niet-ambteiijke adviescommissie. Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel ONDERWIJSRAAD OR - 2B/1006 S Bericht op het schrijven van Bijlage I bij notulen 1987-5 Afd. 2B Advies niet-ambteiijke adviescommissie WOB. ongedateerd, VO/BO/MBO 2-732674; ingekomen 10 februari 1987. model-examenregeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 883 Wijziging van de Wet milieubeheer (verbetering kostenvereveningssysteem in titel 15.13) Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 15 637 Casinospelen Nr. 2 Het vroegere stuk is gedrukt in de zitting 1978-1979 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de heer Voorzitter

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD WC*,. GRAVE NHAGE. 26 SEP. 1986

ONDERWIJSRAAD WC*,. GRAVE NHAGE. 26 SEP. 1986 AcJvles niet-ambtelijke adviescommissie ONDERWIJSRAAD WC*,. GRAVE NHAGE. 26 SEP. 1986 Nasiaulaan 6 O-R-/793 S-15 C-ï) 2514 JS 't-gravenhage Bericht op het schrijven van 23 juni 1986, VO/AL/BE- 615.502:

Nadere informatie

VGRAVENHAGE, 2 2 MAART

VGRAVENHAGE, 2 2 MAART Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB, ONDERWIJSRAAD O.R./200 WVO Bericht op het schrijven van ih januari 1982, WJZ 2656/3 i +33/3 1»35- Betreffende: Ontwerp-Eindexamenbesluit avondscholen m.e.a.o.,

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN ONDERWIJSRAAD OR - /624 S Bericht op het schrijven van 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, Betreffende: A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi«wob - C en D-eindexamenprogramma's

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. Eerste Afdeling O.R. 162 H.O. s-gravenhage,zfjuli I960.

ONDERWIJSRAAD. Eerste Afdeling O.R. 162 H.O. s-gravenhage,zfjuli I960. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE Eerste Afdeling OR 162 HO Voorstel tot wijziging van hot Koninklijk besluit van 29 februari 1932, Staatsblad 66, ter uitvoering van artikel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 769 Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enkele bijzondere wetten in verband met de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen Nr.

Nadere informatie

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZU1DENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 Bericht op het schrijven van 31 juli 1968, D.G.W- 167279 Betreft; ontwerp-besluit

Nadere informatie

Tel. gewijzigd in O7O-836I94. Fr, O.R N.O... // oktober I965. Bericht op het schrijven van 29 juli 1965; N.O./A

Tel. gewijzigd in O7O-836I94. Fr, O.R N.O... // oktober I965. Bericht op het schrijven van 29 juli 1965; N.O./A «. ^ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-724006 Tel. gewijzigd in O7O-836I94. Fr, O.R. 5472 N.O... // oktober I965. Bericht op het schrijven van 29 juli 1965; N.O./A.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 16199 Voornemen inzake beperking van de inschrijving van eerstejaarsstudenten van de Landbouwhogeschool Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD 's-gravenhage, 2.-Î juni No. 209 H.O. Bezuidenhoutseweg 125

ONDERWIJSRAAD 's-gravenhage, 2.-Î juni No. 209 H.O. Bezuidenhoutseweg 125 - ONDERWIJSRAAD 's-gravenhage, 2.-Î juni 19 65 No. 209 H.O. Bezuidenhoutseweg 125 Bericht op het schrijven van 15 januari 1965» D.G.W. 123I98/II en 11 mei 1965, D.G.W. 127573. Betreffende: Wettelijke regeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 34 010 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet medezeggenschap op scholen en de Wet voortgezet onderwijs

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2015-2016 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

1 s-gravenhage, 18 januari 1972.

1 s-gravenhage, 18 januari 1972. ONDERWIJSRAAD (^>-L^»v^ yu *r^c SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-836194 OR 363 W.O. Bericht op schrijven: dd. 11 november 1971, DGW/215083. Betreffende: Voorlopige disciplineindeling,

Nadere informatie

Uw kenmerk VO/VH/VP-9104.7274, van 11 juni 1991 en OPS-13-6 van 5 juli 1991

Uw kenmerk VO/VH/VP-9104.7274, van 11 juni 1991 en OPS-13-6 van 5 juli 1991 * advies niet-ambtelijke adviescommissie #OB. Aan de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, drs. J. Wallage, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Onderwijsraad Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1986-1987 19 582 Het toeristisch en recreatief onderwijs Nr. 2 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie Advies niet-ambtelijke adviescommissie Onderwijsraad Nassaulaan 6 Aan de minister van onderwijs en 2514JS 's-gravenhage wetenschappen, Telefoon 070-3637955 dr. ir. J.M.M. Ritzen, Telefax070-3561474 Postbus

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD 2 J» JAN. TO. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, AAN

ONDERWIJSRAAD 2 J» JAN. TO. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, AAN ONDERWIJSRAAD O.R./172 T Bericht op het schrijven van Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. 's-gravenhage, Nassauloan ó 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55 2 J» JAN. TO Betreffende: meerjarig

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r. Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal

R e g i s t r a t i e k a m e r. Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal R e g i s t r a t i e k a m e r Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal..'s-Gravenhage, 2 november 1998.. Onderwerp Wetsvoorstel onderwijsnummer

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-160 d.d. 22 mei 2012 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, prof. mr. M.L.Hendrikse en mr. E.M. Dil-Stork, leden, en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk VIII Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS EN

Nadere informatie

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL. Vergaderjaar 2011/12

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL. Vergaderjaar 2011/12 TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL Vergaderjaar 2011/12 33 106 Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de ondersteuning van leerlingen in

Nadere informatie

/*^ of. Û"^ r^ Aan ONDE RWIJS RAAD. 31 januari 1968. O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O. 345059

/*^ of. Û^ r^ Aan ONDE RWIJS RAAD. 31 januari 1968. O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O. 345059 ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 Û"^ r^ 31 januari 1968 /*^ of O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O. 345059 Betreft: studierechten

Nadere informatie

Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden.

Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden. 18-24 RvT Amsterdam 200 BELANGENBEHARTIGING OPDRACHTGEVER Echtscheiding, perikelen bij. Onvoldoende overleg opdrachtgever. Ongepast optreden. Klager en zijn ex-partner zijn door de voorzieningenrechter

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 0 0 5 8 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, verweerder

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA S VMBO MAATSCHAPPIJLEER EN KUNSTVAKKEN I

EXAMENPROGRAMMA S VMBO MAATSCHAPPIJLEER EN KUNSTVAKKEN I EXAMENPROGRAMMA S VMBO MAATSCHAPPIJLEER EN KUNSTVAKKEN I De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld bij wet van 15 mei 1997 (de Wet op de Onderwijsraad). De Raad adviseert, gevraagd

Nadere informatie

's-gravenhage, S Mei 195 0

's-gravenhage, S Mei 195 0 ONDERWIJSRAAD No 52" H.O. 's-gravenhage, S Mei 195 0 Statenlaan 125 _. Men gelieve bij het antwoord dagtekening Bericht Op schrijven van cx) ApPll 1950, en nummer van dit schrijven te vermelden Nr. 135621,.

Nadere informatie

VO/BOB 1998/ juli 1998

VO/BOB 1998/ juli 1998 Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon (070) 363 79 55 Aan de staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen, mw. drs. K.Y.I.J. Adelmund, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Fax (070) 356 14 74

Nadere informatie

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4)

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2005-2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 en wetenschappen, 2514JS 's-gravenhage mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas, Tel. 070-63 79 55 Postbus

Nadere informatie

De voorzitter van de commissie Van Bochove. Adjunct-griffier van de commissie Bošnjaković-van Bemmel

De voorzitter van de commissie Van Bochove. Adjunct-griffier van de commissie Bošnjaković-van Bemmel Nr. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld d.d. Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over

Nadere informatie

Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB. 5 Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB. 198 WVO 2 2 CED. 1981 3 november I98I, WJZ 2531/3328 B. ontverp-a.ra.v.b. betreffende eindexamenregeling dagscholen voor m.a.v.o. de staatssecretaris van ondervijs

Nadere informatie

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE ALGEMEEN BIJZONDER ONDERWIJS. Klachtnummer 2017/100

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE ALGEMEEN BIJZONDER ONDERWIJS. Klachtnummer 2017/100 LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE ALGEMEEN BIJZONDER ONDERWIJS Klachtnummer 2017/100 Commissie ziet geen bevestiging van gestelde pesten. School heeft niet gesprek over pest problematiek georganiseerd waarbij

Nadere informatie

Dit advies, gedateerd 29 september 2016, No.W /I, bied ik U hierbij aan.

Dit advies, gedateerd 29 september 2016, No.W /I, bied ik U hierbij aan. Nr. WJZ/1079461(6593) (Hoofd) Afdeling DIRECTIE WETGEVING EN JURIDISCHE ZAKEN Nader rapport inzake het voorstel van wet inzake wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet voortgezet

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Wet Werk en Bijstand (WWB)/Participatiewet

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2016-2017 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie.

Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie. Te hoge huurprijs vastgesteld? Summiere onderbouwing taxatierapport. Gebrek aan communicatie. De huurster van een horecagelegenheid heeft een geschil met de verhuurder over de huursom. In dat kader wordt

Nadere informatie

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 123 H.O. Nr. 21.377 I 23 duli 1956 Afdeling H.O.1 Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. D/AB 20 augustus 56 Zijne Excellentie de Minister van Onderwijs, Kunsten en

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie. Uw kenmerk VO/VH/PV d.d. 15 december 1989

Advies niet-ambtelijke adviescommissie. Uw kenmerk VO/VH/PV d.d. 15 december 1989 Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, drs. J. Wallage, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage

Nadere informatie

<3s ^e-*^*-»-^ On^w^X*^ tx -J. Or>D E R W IJ S R A A D

<3s ^e-*^*-»-^ On^w^X*^ tx -J. Or>D E R W IJ S R A A D D E R W IJ S R A A D SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 123-125 'S-GRAVENHAGE O.R. I/369 W.O. Bericht op schrijven van 21 januari 1972, DGW/lW 217802/III. Betreffende: Verhoging

Nadere informatie

Onderwijsraad. Nassaulaan JS 's-gravenhage Telefoon Telefax

Onderwijsraad. Nassaulaan JS 's-gravenhage Telefoon Telefax Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en wetenschappen, dr. ir. J.M.M. Ritzen, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Telefoon 070-3637955 Telefax 070-3561474 Ons kenmerk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer der Staten Generaal Tweede Kamer der Staten Generaal 2 Vergaderjaar 1989-1990 21479 Herziening van het ontslagrecht B ADVIES RAAD VAN STATE Aan de Koningin 's-gravenhage, 14 november 1989 NADER RAPPORT Aan de Koningin 's-gravenhage,

Nadere informatie

Reglement Vaste Commissie

Reglement Vaste Commissie Reglement Vaste Commissie TAKEN EN BEVOEGDHEDEN Artikel 1 In de cao Tentoonstellingsbedrijven is op grond van artikel 29 van die cao de Vaste Commissie ingesteld met taken en bevoegdheden op het gebied

Nadere informatie

van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1974-1975 13 320 Nota betreffende de positie voorbereidend jaar bij het HBO Nr. 4 Brief van de Minister en de Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 184 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs BES en enkele aanverwante wetten in verband met het invoeren

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2017-2018 ALGEMEEN 1. DIRECTE BEVORDERING Als een leerling aan de normen voor directe bevordering voldoet, gaat hij over naar het volgende leerjaar. 2. NIET BEVORDERD Als een leerling 4

Nadere informatie

Artikel 1 - Definities

Artikel 1 - Definities Reglement Verantwoordingsorgaan Versie BV 21 december 2016 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Pensioenfonds: Bestuur: het bestuur van het Pensioenfonds Verantwoordingsorgaan:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 24 578 MAVO/VBO/VSO Nr. 26 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 33 76 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter uitbreiding van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces Nr. 4 ADVIES

Nadere informatie

Gelet op artikel 33, achtste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 80, twaalfde lid, van de Wet voortgezet onderwijs BES;

Gelet op artikel 33, achtste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 80, twaalfde lid, van de Wet voortgezet onderwijs BES; Besluit van [concept d.d. 30 september 2016] tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband met een tijdelijke afwijking

Nadere informatie

Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD. Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K

Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD. Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen, LRGD Raad voor de Tuchtrechtspraak U I T S P R A A K Inzake de klacht van [Klaagster BV], gevestigd te [gemeente] aan de [adres], hierna te noemen klaagster,

Nadere informatie

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid gemeente Papendrecht

Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid gemeente Papendrecht Verordening overleg lokaal onderwijsbeleid gemeente Papendrecht Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

ARBITRAAL VONNIS nr.11111 d.d.1=2015. inzake. wonend te 's-gravenhage, verzoeker, gemachtigde: mr..1111) tegen:

ARBITRAAL VONNIS nr.11111 d.d.1=2015. inzake. wonend te 's-gravenhage, verzoeker, gemachtigde: mr..1111) tegen: ARBITRAAL VONNIS nr.11111 d.d.1=2015 inzake wonend te 's-gravenhage, verzoeker, gemachtigde: mr..1111) tegen: 1. wonende te Maasland, en 2. gevestigd te Utrecht, verweerders, gemachtigde: mr.1=1.111111

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 juli 2003 Rapportnummer: 2003/218

Rapport. Datum: 11 juli 2003 Rapportnummer: 2003/218 Rapport Datum: 11 juli 2003 Rapportnummer: 2003/218 2 Klacht Verzoekers klagen over de lange duur van de behandeling door de Visadienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ondergebracht bij de Immigratie-

Nadere informatie

EXAMENBESLUIT HAVO/VWO

EXAMENBESLUIT HAVO/VWO EXAMENBESLUIT HAVO/VWO De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld bij wet van 15 mei 1997 (de Wet op de Onderwijsraad). De Raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, over hoofdlijnen van

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. OR Vi/76. 's-gravenhage, 2 2 JüNi Betreffende: ontwikkeling participatie-onderwijs.

ONDERWIJSRAAD. OR Vi/76. 's-gravenhage, 2 2 JüNi Betreffende: ontwikkeling participatie-onderwijs. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAATi BEZUIDENHOUTSEWEG 123 'S-GRAVENHAGE OR Vi/76. 's-gravenhage, 2 2 JüNi 1973 Betreffende: ontwikkeling participatie-onderwijs. De minister van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 768 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet in verband met de samenloop van de vordering op de boedel ingeval

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 948 Wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het bevorderen van een arbeidsmarktrelevant en doelmatig opleidingenaanbod

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 194 Wet van 29 april 2010 tot vaststelling van regels over referentieniveaus voor de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen (Wet referentieniveaus

Nadere informatie

Onderwijsraad. 'SSlftiaftg: Wratollö/SA/T ^^021429 d.d. 31 maart 1993 vl/ak Onderwerp...,, Studierichting psychologie Rijksuniversiteit Limburg.

Onderwijsraad. 'SSlftiaftg: Wratollö/SA/T ^^021429 d.d. 31 maart 1993 vl/ak Onderwerp...,, Studierichting psychologie Rijksuniversiteit Limburg. Onderwijsraad Aan de Minister van Onderwijs en Wetenschappen, dr. ir. J.M.M. Ritzen, postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Telefoon 070-3637955 Telefax 070-3561474 Wratollö/SA/T

Nadere informatie

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden. ONDERWIJSRAAD. No 107oa> 'S-GRAVENHAGE M Haart 193.1, f Statenlaan 125. Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Nadere informatie

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS. Advies nummer 2014 N juni 2014

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS. Advies nummer 2014 N juni 2014 LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE VOOR HET KATHOLIEK ONDERWIJS Advies nummer 2014 N-17 11 juni 2014 Klacht betreffende het in een laat stadium een leerlinge uit te sluiten van een buitenlandse reis Leerlinge

Nadere informatie

Rapport. inzake. de stichting FUNDASHON E HENDE. tegen. de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning

Rapport. inzake. de stichting FUNDASHON E HENDE. tegen. de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Rapport inzake de stichting FUNDASHON E HENDE tegen de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Scharlooweg 41, Tel: (+5999) 461-0303 Fax: (+5999) 461-9483 Info@ombudsman-curacao.cw 1. Inleiding

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN,

DE MINISTER VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN, Afschrift. MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN 29 FeSmiari 1?40. No. 8$?

Nadere informatie

ADVIES. de Stichting C, gevestigd te D, het bevoegd gezag van de school voor E te D, verweerder gemachtigde: mevrouw mr. I.A. Hoen

ADVIES. de Stichting C, gevestigd te D, het bevoegd gezag van de school voor E te D, verweerder gemachtigde: mevrouw mr. I.A. Hoen 107529 - De voorgenomen verwijdering van school en plaatsing op de bovenschoolse voorziening is redelijk omdat nader onderzoek nodig is naar de ondersteuningsbehoefte en het niveau van de leerling, voordat

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 380 Besluit van 18 juli 1995, houdende wijziging van het Uitvoeringsbesluit WHW in verband met aanvullende eisen met het oog op de inschrijving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1987-1988 Nieuwe bepalingen met betrekkin gemeenten (Gemeentewet) g tot Nieuwe bepalingen met betrekking tot provincies (Provinciewet) ADVIES RAAD VAN STATE

Nadere informatie

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007 logoocw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk VO/OK/2003/53723 Uw kenmerk Onderwerp tweede fase havo/vwo 1.Inleiding In het algemeen

Nadere informatie

No.W /1 's-gravenhage, 29 september 2016

No.W /1 's-gravenhage, 29 september 2016 Raad vanstate AFSCHRIFT No.W05.16.01 65/1 's-gravenhage, 29 september 2016 Bij Kabinetsmissive van 30 juni 2016, no.201 6001160, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Onderwijs,

Nadere informatie

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988 Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en vetenschappen, Nassaulaanß Postbus 25000, 2514 JS 's-gravenhage 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55 Ons kenmerk Uw kenmerk, _ 's-gravenhage,2 H JAN, laöa

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 277 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met de herziening van de definities van gezin en middelen (Wet afschaffing huishoudinkomenstoets)

Nadere informatie

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften.

Beoogd effect en/of resultaat Bundeling en stroomlijning van de processen op het terrein van de behandeling van bezwaarschriften. Raadsvoorstel 25 Vergadering 6 maart 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststelling Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2007. B&W vergadering : 16 januari 2007 Dienst / afdeling : MO.BJZ Aan de

Nadere informatie