Woningbouw en binnenvaart Kalkhaven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woningbouw en binnenvaart Kalkhaven"

Transcriptie

1 DORDRECHT 2 e Merwedehaven Verplaatsing maakbedrijven naar Smart industry cluster en creëren ruimte voor woningbouw Totale investering en gevraagde bijdrage De regio Drechtsteden kent een groot aantal bedrijven dat actief is in de maritieme scheepsbouw en onderhoud. Veel van die bedrijven investeren in innovatie en verduurzaming van de binnenvaart en hebben een groeiende portefeuille. Een van die bedrijven is de firma Dolderman. Het bedrijf is inmiddels 80 jaar gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht en heeft in de afgelopen decennia een forse groei doorgemaakt. Op de huidige locatie loopt het bedrijf tegen zijn grenzen aan, zowel fysiek als vanuit milieubeslag/ geluidsproblematiek. De huidige locatie biedt onvoldoende (milieu)ruimte voor Dolderman om te kunnen blijven voorzien in de groeidoelstellingen van het bedrijf. Dolderman is bereid zijn bedrijfsactiviteiten binnen Dordrecht te verplaatsen naar een andere locatie: de 2 e Merwedehaven. Dit is een locatie waar zich al maritieme maakbedrijven bevinden en we tot een smart industry cluster kunnen komen. De businesscase rond Dolderman is een eerste concreet voorbeeld van hoe we in deze regio willen omgaan met de verplaatsing van bedrijven naar plekken met ruimte voor doorontwikkeling. Het laat zien hoe we bedrijven met groeiperspectief in de maritieme maak- en onderhoudsindustrie ook op termijn voor de regio kunnen behouden, door actieve begeleiding te bieden bij verplaatsing en herontwikkeling. De totale investering op de nieuwe locatie bedraagt circa 30 miljoen. De gevraagde bijdrage van 1 miljoen maakt het mogelijk de benodigde nautische infrastructuur aan te leggen. Woningbouw en binnenvaart Kalkhaven Benutten vrijkomende binnenstedelijke locaties voor wonen en binnenvaart FOTO Totale investering en gevraagde bijdrage De hierboven toegelichte bedrijfsverplaatsing biedt ruimte voor nieuwe binnenstedelijke ontwikkeling met woningbouw als uitgangspunt. Met de verplaatsing lossen we problemen van geluids- en milieuoverlast en zwaar transport door de historische binnenstad op. De locatie, midden in de oude binnenstad, op een unieke plek tussen rivier en binnenhaven en op korte afstand van het station, heeft enorme potentie voor het realiseren van woningen in het duurdere segment. Tegelijkertijd vergroot door de verplaatsing van Dolderman de ligplaatscapaciteit in de haven voor de binnenvaart waarmee we zowel op wonen als op werken een mooie impuls aan dit voor Dordrecht zo kenmerkend stukje stad kunnen geven. De totale investering op de nieuwe locatie bedraagt circa 8 miljoen. Dit bedrag is met bijdragen vanuit gemeente, markt en provincie beschikbaar. Een financiële bijdrage vanuit de Regiodeal is niet nodig. Gelet op de verbondenheid en afhankelijkheid van het hiervoor genoemde project is dit project wel in deze lijst opgenomen.

2 ZWIJNDRECHT Zwijndrecht Innovation Park Ontwikkeling hub voor maritieme innovaties en duurzaamheid in de binnenvaart FOTO Aan het kruispunt van Oude Maas en Dordtse Kil ontwikkelen we met partners een hub voor innovatieve ontwikkelingen voor de maritieme industrie en duurzaamheid in de binnenvaartsector én toegepast onderwijs. Op het terrein is het Binnenvaart Centre of Excellence gevestigd, van waaruit de binnenvaart én daaraan gerelateerde bedrijven innovaties stimuleren en begeleiden, met een spin-off in werkgelegenheid en onderwijs. Het is een terrein met historie. Het eerder hier gevestigde Schokbeton speelde met radicale innovaties voor versnelling van het bouwproces een belangrijke rol in de twintigste-eeuwse architectuur. Veel elementen van eigen experimenten zijn behouden op het terrein en geven een bijzondere uitstraling aan het gebied en dragen bij aan de identiteit van Zwijndrecht. is om het terrein met behoud van dit bijzondere industrieel erfgoed te ontwikkelen, in samenwerking met de TU Delft. Gezien de bouwkundige staat van het gemeentelijk monument zijn forse investeringen nodig. Met een bijdrage kunnen we een impuls geven aan de doorontwikkeling van de 7 hectare grote locatie en aan het bieden van ruimte voor vestiging, innovatie en samenwerking. De totale investering bedraagt circa 20,5 miljoen. De gevraagde bijdrage van 1,8 miljoen wordt ingezet als impuls voor herstel en vernieuwing van terrein en erfgoed. Veerplein Versterking identiteit en gezicht naar het water, ankerpunt voor recreatieve route langs de oever Het Veerplein is dé plek van waaruit Zwijndrecht zich heeft ontwikkeld. Hier werd het eiland van Dordrecht verbonden met de handelsweg naar Rotterdam. Zwijndrecht is door de dijkverzwaring en haar ingrijpende uitbreiding sterk veranderd en heeft veel van haar identiteit verloren. Aan het Veerplein ligt de waterbusverbinding naar Dordrecht. Het zicht op de Grote Kerk is het mooiste uitzicht op Dordrecht. Aanpassing van het Veerplein maakt het mogelijk de recreatieve route langs de Oude Maas naar de Galgenplaat toe te completeren en de verblijfskwaliteit van de plek met een recreatief aanbod te verbeteren. Tegelijkertijd kan de havencapaciteit voor aanleg van binnenvaartschepen die hier in Zwijndrecht thuis zijn, behouden worden. Om dit te doen moet de kade aan het Veerplein worden gerenoveerd. Onderdeel van die renovatieplannen is het realiseren van een parkeeroplossing voor de aan het plein liggende appartementencomplexen en het daarmee ruimte maken voor betere beleving en nieuwe functies op het plein. De totale investering bedraagt circa 15,2 miljoen. De gevraagde bijdrage van 5,4 miljoen wordt ingezet voor een innovatieve parkeeroplossing en aanvullende investeringen in de openbare ruimte.

3 ALBLASSERDAM Nedstaal Gebiedsontwikkeling voor maritieme cluster op voormalig fabrieksterrein De locatie Nedstaal is een multimodaal ontsloten oeverlocatie Het betreft een potentiele gebiedsontwikkeling van circa 40 ha primair waar we inzetten op het creëren van werkgelegenheid. Als gevolg van de locatiespecifieke kwaliteiten zal zich dit vooral richten op het maritieme cluster (Smart Industry). Ontwikkeling van deze locatie is een vliegwiel voor herontwikkeling van andere door verplaatsing vrijkomende - oeverlocaties en de ontwikkeling van praktijkleren binnen de bedrijven. Door een zorgvuldige gekozen mix van bedrijven die zich hier gaan vestigen ontstaat een sterk cluster dat door de aanwezigheid van de mogelijkheden tot praktijkleren op de locatie wordt versterkt. Mede als gevolg van deze verschuivingen komen andere oeverlocaties binnen de regio beschikbaar, waarop we een kwaliteitsimpuls (woningbouw en diversiteit in woonkeuze) langs de oevers kunnen realiseren. Naast deze kwaliteitsimpuls vertaalt het rendement van deze gebiedsontwikkeling zich ook in een significant aantal nieuwe arbeidsplaatsen en een directe koppeling naar onderwijs via praktijkscholing. De totale investering bedraagt circa 200 miljoen. De gevraagde bijdrage van 10 miljoen wordt ingezet voor kadeverbetering en gebiedsontwikkeling. Mercon Kloos Uniek nieuw woonmilieu in maritiem en cultureel erfgoed Mercon Kloos is een unieke woonlocatie met directe toegang tot werelderfgoed Kinderdijk en als gevolg van de buitendijkse ligging een karakteristieke relatie met het water. Het nu braakliggende terrein met de oude fabriekshallen biedt met de ligging aan de rivier een prachtige plek voor een onderscheidend woonmilieu en passende leisurevoorzieningen. Met dit project geven we een impuls aan de (duurzame) woningbouwproductie. Inzet is om de wijk zo goed mogelijk via het water te ontsluiten om extra druk op de route naar Kinderdijk te voorkomen. Het project biedt tevens kansen om via integrale aanpak tot oplossingen te komen voor de toekomstige dijkverzwaringsopgave. De totale investering bedraagt circa 40 miljoen. De gevraagde bijdrage van 1 miljoen wordt ingezet voor de aanleg van een verbinding van deze oever naar de toeristische hotspot Kinderdijk en het daarmee verminderen van de druk op de ontsluitingsroute, als integraal onderdeel van de locatieontwikkeling.

4 HENDRIK-IDO-AMBACHT Waterbusplein Clustervorming in de Smart Maritime Industry op centrale plek aan de oevers Met onze inzet ondersteunen we een door markt en overheid ingezette ontwikkeling om ruimte te bieden aan clustervorming in de Smart Maritime Industry en bevorderen we hoogtechnologische innovaties en cross overs. Deze plek aan de rivier, een centraal punt op bedrijvenpark Antoniapolder kenmerkt zich door het innovatieve milieu met een sterke spin-off naar omliggende bedrijven en een groter netwerk van innovatieclusters in de Drechtsteden. Met investeringen in kennis en opleiding in samenhang met de maritieme campus willen we deze functie verder versterken. Het Waterbusplein is een via duurzaam waternet uitstekend bereikbaar meeting point voor maritieme industrie met gedeelde faciliteiten (maritiem ondernemershuis) en bijbehorende voorzieningen op het gebied van horeca en leisure. Investeringen in de ruimtelijke kwaliteit zijn nodig om van deze locatie de hotspot te maken waar innovatie en oeverkwaliteit samenkomen, toegankelijkheid wordt vergroot en historische betekenis van de oevers wordt versterkt. De totale investering bedraagt circa 15 miljoen. De gevraagde bijdrage van 1 miljoen wordt ingezet voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en de verbinding met de rivier. Noordoevers (Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht) Hoogwaardig en luxe wonen aan de rivier De Noordoevers zijn een belangrijk potentieel woongebied voor professionals die niet hoogstedelijk willen wonen maar wel de rivier en het groene karakter van het gebied willen beleven. De locatie biedt veel: aantrekkelijke rivieroevers om hoogwaardig en luxe te wonen en te leven aan de rivier, met uitzicht op het beschermd zoetwater-riviergetijdengebied Sophiapolder, de Galgenplaat, het drierivierenpunt en het historisch havenfront van Dordrecht. Een grote kans om de woningbouwproductie aan te jagen, waar de markt initiatieven ontplooit. We bieden hiermee een woonomgeving voor goedopgeleide en goed verdienende, maritieme professionals, essentieel voor de ontwikkeling van onze Smart Industry. Verder biedt ontwikkeling de kans om een groot deel van de oevers in de Drechtsteden weer aantrekkelijk voor alle inwoners te maken door de groene omgeving beter te benutten en te verbinden met bestaande oeverroutes. Het gebied moet het groene karakter behouden, maar er wordt nagedacht over het ontwikkelen van (extensieve) recreatie en het verbinden van de verschillende gebieden (Galgenplaat/Stroop). De totale investering bedraagt circa 170 miljoen. De gevraagde bijdrage van 7 miljoen wordt ingezet voor het inrichten van de natuurgebieden om groen, duurzaamheid, innovatie en kleinschalige recreatie samen te brengen.

5 GEZAMENLIJKE OPGAVE GEMEENTEN Waternet Duurzame ontsluiting van de oeverontwikkelingen, via het water De hiervoor toegelichte ontwikkelingen van de Smart Industry clusters en de nieuwe woonlocaties liggen allen direct aan de rivier. Ambitie is alle locaties via het water duurzaam te ontsluiten én aan te sluiten op de gebiedsontwikkeling Spoorzone in Dordrecht. Om dit te bereiken zetten we in op verduurzaming en vergroening van het personenvervoer over water (electric-waterstof). Ook slimmer (vraagafhankelijk), als aanvulling op het succesvolle aanbodgerichte vervoer via de bestaande Waterbus. Hiermee bieden we ook een verbeterd alternatief over water voor autoverkeer op de drukke Drechtring (A15, ter versterking van het project Innovatieve A15, A16 en N3). De totale benodigde investering bedraagt circa 4 miljoen, voor de ondersteuning van nieuwe initiatieven en het bieden van faciliteiten op de oevers. De gevraagde bijdrage daarin van 2 miljoen zal ook daarvoor worden ingezet.

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Drechtsteden Samen stad aan het water Met Rotterdam maritieme hoofdstad van Europa door een combinatie van haven- en maakindustrie. 2050 3,30% Drechtsteden

Nadere informatie

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Noordoevers Zwijndrecht Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Wonen aan de rand van een uniek getijdengebied Wilt u eigentijds wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied?

Nadere informatie

DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT

DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT DRECHTSTEDEN: GRENS- ONTKENNEND WERKEN AAN HET DRIERIVIERENPUNT Op het Drierivierenpunt komen de Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord samen. Het is het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa.

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Oudland en Noordendijk

Oudland en Noordendijk Oudland en Noordendijk Kansen voor woningbouw in Dordrecht www.investerenindordrecht.nl Opgave: Circa 90 woningen in het hogere segment Beschikbaar: De locatie is in 2020/2021 beschikbaar Oudland: rustig

Nadere informatie

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009

WDO. Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever. Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 WDO Bestuurlijke overeenkomst Westelijke Dordtse Oever Rijk, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Dordrecht 20 april 2009 Opvang Bovenregionale vraag HW: Ridderster Westelijke Dordtse

Nadere informatie

Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht

Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht Bijlage I van de toelichting van de 1 e herziening van het bestemmingsplan Maasboulevard locatie Watertoren Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht 1. Algemeen De herbestemming van

Nadere informatie

Westelijke Dordtse Oever

Westelijke Dordtse Oever Westelijke Dordtse Oever Ruimte voor bijzondere ondernemers: 1.000 hectare, 900 bedrijven en 14.000 arbeidsplaatsen www.distriparkdordrecht.nl www.westelijkedordtseoever.nl www.investerenindordrecht.nl

Nadere informatie

Spuiboulevard Dordrecht

Spuiboulevard Dordrecht Spuiboulevard Dordrecht Transformatie van de rand van de binnenstad tot een hedendaags woon- en werkgebied www.investerenindordrecht.nl Spuiboulevard naar levendig stedelijk gebied Gemeente Dordrecht heeft

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

Alternatieve locaties Hoeksche

Alternatieve locaties Hoeksche Alternatieve locaties Hoeksche Waard Nieuw Reijerwaard / Westelijke Dordtse Oever Nota Ruimte budget 25 miljoen euro (11 miljoen euro voor Nieuw Reijerwaard en 14 miljoen euro voor Westelijke Dordtse Oever)

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Schieoevers Maakt de toekomst. Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie

Schieoevers Maakt de toekomst. Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie Schieoevers Maakt de toekomst Ontwikkelingsscenario s met focus op synergie S C H I E O E V E R S M A A K T D E T O E K O M S T Delft nog aantrekkelijker maken, létterlijk maken. Ruimte zien, kansen creëren

Nadere informatie

Zuidelijk Havengebied Alblasserdam

Zuidelijk Havengebied Alblasserdam Zuidelijk Havengebied Alblasserdam Eén hectare te ontwikkelen voor woningbouw op unieke locatie www.alblasserdam.nl/centrumontwikkelingen Onderdeel van de ontwikkelingen is een brug naar de overzijde van

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

Boven het maaiveld uitstekend in 2030

Boven het maaiveld uitstekend in 2030 Boven het maaiveld uitstekend in 2030 #DC2030 Sjoerd Vollebregt Voorzitter Economic Development Board 17 mei 2017 De reis naar 2030 begint De wereld om ons heen verandert Mechatronica Materialen IT IT

Nadere informatie

WEERT WEST SPORT, NATUUR, CULTUUR, EDUCATIE, LEISURE & ZORG BOVENREGIONALE RELEVANTIE!

WEERT WEST SPORT, NATUUR, CULTUUR, EDUCATIE, LEISURE & ZORG BOVENREGIONALE RELEVANTIE! WEERT WEST SPORT, NATUUR, CULTUUR, EDUCATIE, LEISURE & ZORG BOVENREGIONALE RELEVANTIE! WEERT WEST INFORMATIEAVOND Welkom en opening door Wethouder Frans van Eersel (verantwoordelijk wethouder Ruimtelijke

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp

Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Samenvatting Ruimte om te Ondernemen integrale economische visie Pijnacker- Nootdorp Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, innovatie en productiviteit en dragen daarmee bij aan de welvaart en welzijn

Nadere informatie

Een toekomst voor Stratum

Een toekomst voor Stratum Een toekomst voor Stratum 27 januari 2016 Presentatie Wat is een gebiedsprogramma Stratum in haar geheel Kanaalzone en de Groene Gordel Het Woonhart In gesprek 1 Gebiedsprogramma Wat is een gebiedsprogramma?

Nadere informatie

Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht

Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht Bijlage I van de toelichting van de 1 e herziening van het bestemmingsplan Maasboulevard locatie Watertoren Onderbouwing behoefte herontwikkeling Watertoren Zwijndrecht 1. Algemeen De herbestemming van

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Nota Ruimte budget 25 miljoen euro Planoppervlak 33 hectare Nijmegen Waalfront Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Synergie tussen stad en water De directe ligging

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

Verbinden van onder- en bovengrond

Verbinden van onder- en bovengrond Verbinden van onder- en bovengrond Herontwikkeling industriële locaties Inhoud - Korte toelichting locaties - Ontwikkelopgave - Verbinden onder- en bovengrond - Discussie Deventer 18 november 2010 Gerben

Nadere informatie

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma in Baarlo. Het plan ligt nu stil in afwachting van besluitvorming hoogwaterbeveiliging van

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

Piek Binnenstad. Ontwikkelingen en kansen. Oktober 2009

Piek Binnenstad. Ontwikkelingen en kansen. Oktober 2009 Piek Binnenstad Ontwikkelingen en kansen Oktober 2009 Pieken in de Drechtsteden Doel Pieken in de Drechtsteden Inspirerend beeld over de koers van de Drechtsteden Bundeling van krachten tussen Drechtsteden

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

De meerwaarde van POW in het gebied tussen Rotterdam en Drechtsteden is veelzijdig:

De meerwaarde van POW in het gebied tussen Rotterdam en Drechtsteden is veelzijdig: Statenvoorstel Vergadering December 2018 Nummer 7139 Vergaderdatum GS: 30 oktober 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: 19 december 2018 Documentnummer: PZH-2018-658953107 Onderwerp

Nadere informatie

ALKMAAR Ontwikkelbeeld

ALKMAAR Ontwikkelbeeld KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld overstad DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED OVERSTAD 1 2 INHOUD Introductie 1. Gastvrij centrum, de nieuwe gebiedsidentiteit van Overstad 2. Overstad aan het kanaal in

Nadere informatie

ALKMAAR Ontwikkelbeeld

ALKMAAR Ontwikkelbeeld KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld overstad DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED OVERSTAD 1 INHOUD Introductie 1. Gastvrij centrum, de nieuwe gebiedsidentiteit van Overstad 2. Overstad aan het kanaal in 2019

Nadere informatie

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking TU-Noord Juni 2016 Programma en Placemaking Plekken maken waar mensen willen zijn versus Plekken maken waar mensen moeten zijn Binnenstad Den Haag KernBijzonder Max Euweplein Amsterdam Fysieke Branding

Nadere informatie

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro

Maastricht Belvédère. Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Maastricht Belvédère Nota Ruimte budget 10 miljoen euro Planoppervlak 56 hectare (als onderdeel van 280 hectare herstructurering oude bedrijventerreinen) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie

Khandekar - Stadsontwerp en landschapsarchitectuur bv. stedenbouwkundige uitwerking juni concept M A A S T E R SPOORZONE DRECHTSTEDEN

Khandekar - Stadsontwerp en landschapsarchitectuur bv. stedenbouwkundige uitwerking juni concept M A A S T E R SPOORZONE DRECHTSTEDEN Khandekar - Stadsontwerp en landschapsarchitectuur bv stedenbouwkundige uitwerking juni 2006 concept M A A S T E R R A S SPOORZONE DRECHTSTEDEN Gemeente Dordrecht Arjen Baan (projectmanager) Madelon Soeteman

Nadere informatie

CAMPUS-park Delft TU Noord

CAMPUS-park Delft TU Noord TU Noord klimaatadaptatie & gebiedsontwikkeling - Kanaalweg 2 SCHIE DUWO Botanische Tuin OPGAVE KLIMAATADAPTATIE In het kader van het project Klimaatadaptatie Delft is een studie verricht naar de gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D

Beleidsplan Stichting RiverArt R&D stichting RiverArt R&D Houttuinen 36 3311 CE Dordrecht Inleiding De wens in 2013 van het college B&W Dordrecht, om de culturele samenwerking met de stad Rotterdam te intensiveren, leidde tot het idee van

Nadere informatie

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN UTRECHT SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WINKELWANDELGEBIED OUDE BINNENSTAD GEMEENTE UTRECHT Colofon Oisterwijk, 30 januari 2009 Opgesteld door

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond.

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond. Ontwikkelingsvisie Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle DeZwarteHond. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie 3. Uitgangspunten 4. Ontwikkelingsvisie 4.1 Verbindingen 4.2 Parkeren

Nadere informatie

Deltanetwerk, 29 november 2012

Deltanetwerk, 29 november 2012 Deltanetwerk, 29 november 2012 Kust- en Deltaontwikkeling in Zuid-Holland Mr. A.M. Kleij MPA Programmadirecteur provincie Zuid-Holland De Zuidvleugel Integrale visie gebiedsontwikkeling Integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

Bijlage 2: Uitgangspunten. Ontwikkelstrategie Suikerfabriek

Bijlage 2: Uitgangspunten. Ontwikkelstrategie Suikerfabriek Bijlage 2: Uitgangspunten Ontwikkelstrategie Suikerfabriek HISTORIE Het voormalig Suikerunieterrein is een gebied van 130 hectare, direct ten westen van de binnenstad van Groningen. Het gebied bestaat

Nadere informatie

figuur 1a Plankaart OOB

figuur 1a Plankaart OOB figuur 1a Plankaart OOB 12 2De opgave: Compact, Compleet en Comfortabel Mensen maken de stad. De afgelopen 25 jaar heeft het centrum van Nieuwegein zich ontwikkeld tot een prima winkellocatie en een aantrekkelijke

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Wervend Herleidbaar Bruikbaar Waar gaat de visie over? Denkmodel regionale samenwerking Proces Kwaliteiten

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Inspiratiesessie passerelle in de Spoorzone Inspiratiesessie passerelle Twitter mee: @spoorzone038 Agenda Projectaanpak en historie Ontwikkelperspectief

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte voor de Amsterdamse regio 3 WAAROM oordolland oord HET GAAT GOED MET NOORD- HOLLAND NOORD. DE ECONOMIE IS KRACHTIG

Nadere informatie

Leegstand. Probleem of kans?

Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Van probleem naar kans! Problemen Kansen pakken en problemen Kansen aanpakken Bedreiging leefbaarheid, verpaupering, vandalisme Middel om te komen tot stedelijke

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Taskforce Ruimtewinst Koog aan de Zaan. wurck. devopia CONSUMER ENVIRONMENTS. architectuur stedenbouw landschap

Taskforce Ruimtewinst Koog aan de Zaan. wurck. devopia CONSUMER ENVIRONMENTS. architectuur stedenbouw landschap Taskforce Ruimtewinst Koog aan de Zaan wurck architectuur stedenbouw landschap CONSUMER ENVIRONMENTS devopia De opgave Schets een toekomstperspectief voor gebied rond station Koog-Zaandijk Toekomstperspectief

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI 1 2 INHOUD Introductie 1. Zachte stad, de nieuwe gebiedsidentiteit van RWZI 2. rwzi aan het kanaal in 2019 3. De ontwerpopgaven

Nadere informatie

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI 1 INHOUD Introductie 1. Zachte stad, de nieuwe gebiedsidentiteit van RWZI 2. rwzi aan het kanaal in 2019 3. De ontwerpopgaven

Nadere informatie

Gebiedsfinanciering op andere leest. Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie

Gebiedsfinanciering op andere leest. Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie Gebiedsfinanciering op andere leest Vera van Vuuren, programma manager plattelandsontwikkeling en duurzame energie Ontwikkelingsbedrijf NHN Doel: Ontwikkelen van economisch potentieel NHN Aandeelhouders

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Het Plaatje Sliedrecht

Het Plaatje Sliedrecht Het Plaatje Sliedrecht Quickscan Kwaliteitsverbetering annex Beeldkwaliteitsplan Plaatje 09 08 2010 rboi adviseurs ruimtelijke ordening 1 2 Het Plaatje Sliedrecht Quickscan Kwaliteitsverbetering annex

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

Deltapoort. Wat is dat? Waarom programma Deltapoort?

Deltapoort. Wat is dat? Waarom programma Deltapoort? Deltapoort. Wat is dat? Binnen de Zuidvleugel behoort Deltapoort - de zuidoostelijke toegang tot de Zuidvleugel van de Randstad - tot de meest dynamische gebieden. De stedelijke en economische functies

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Toelichting. Bestemmingsplan. 'Geluidzone industrieterrein Sliedrecht' Gemeente Dordrecht Fase: vaststelling - 1 -

Toelichting. Bestemmingsplan. 'Geluidzone industrieterrein Sliedrecht' Gemeente Dordrecht Fase: vaststelling - 1 - Toelichting Bestemmingsplan 'Geluidzone industrieterrein Sliedrecht' Gemeente Dordrecht Fase: vaststelling - 1 - - 2 - Inhoudsopgave toelichting HOOFDSTUK 1 Inleiding 5 HOOFDSTUK 2 Plangebied 6 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Doelstellingen Gemeente Delft

Doelstellingen Gemeente Delft Doelstellingen Gemeente Delft Gemeente - Binnen de Spoorzone Sterke economie Kennisintensieve bedrijvigheid Bind de kenniswerker Bereikbare en gastvrije stad Autoparkeren eenduidig en gastvrij Afronden

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

GLUREN BIJ DE BUREN. Nederlandse blik op Mechelen. Ad Dekkers Bureau Binnenstad Den Haag Arno Ruigrok PlacesPropertiesPeople

GLUREN BIJ DE BUREN. Nederlandse blik op Mechelen. Ad Dekkers Bureau Binnenstad Den Haag Arno Ruigrok PlacesPropertiesPeople GLUREN BIJ DE BUREN Nederlandse blik op Mechelen Ad Dekkers Bureau Binnenstad Den Haag Arno Ruigrok PlacesPropertiesPeople REGIONALE CONTEXT concurrentie door 2 grootste steden: Antwerpen C 27 km Brussel

Nadere informatie

Rotterdam - RDM terrein. Stedenbouwkundig ontwerp en inrichtingsplan

Rotterdam - RDM terrein. Stedenbouwkundig ontwerp en inrichtingsplan Rotterdam - RDM terrein Stedenbouwkundig ontwerp en inrichtingsplan Rotterdam - RDM terrein Stedenbouwkundig ontwerp en inrichtingsplan Het RDM-terrein in Rotterdam staat op een keerpunt in zijn geschiedenis.

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

ONTWIKKELPERSPECTIEF KAZERNE KWARTIER VENLO. 3 juli 2019

ONTWIKKELPERSPECTIEF KAZERNE KWARTIER VENLO. 3 juli 2019 ONTWIKKELPERSPECTIEF KAZERNE KWARTIER VENLO 3 juli 2019 Vertrekpunt Organische ontwikkeling Historie als inspiratiebron Een ongedeelde stad met de Maas in het midden Placemaking als aanjager Ontwikkelperspectief:

Nadere informatie

Retaining Rotterdam s Elites

Retaining Rotterdam s Elites Retaining Rotterdam s Elites P5 presentatie Arjan Koster, 18 januari 2011 Inhoud van de presentatie INTRODUCTIE METHODIEK LITERATUUR ONDERZOEK PRAKTISCH ONDERZOEK CONCLUSIES & DISCUSSIE Inhoud van de presentatie

Nadere informatie

Inspiratieboek. beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk

Inspiratieboek. beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk Inspiratieboek beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk Datum 9 november 2011 Inhoud Pagina Toelichting 1 Aanpak 2 Analyse ruimte 3 Analyse verkeer 4 Integrale visie 5 Drie oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is het tweede beschermde gezicht in de gemeente Berkelland. In 1972 is de Mallumse molen en de

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie