Algemene Rekenkamer: Onderzoeksopzet Spotdag 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Rekenkamer: Onderzoeksopzet Spotdag 2016"

Transcriptie

1 Algemene Rekenkamer: Onderzoeksopzet Spotdag 2016 Samen met andere rekenkamers op pad om in één dag te spotten, zodat we van elkaar kunnen leren tijdens het doen van een gezamenlijk onderzoek. Dat is de gezamenlijke wens van de Nederlands Vereniging voor Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR) en de Algemene Rekenkamer (AR). Het NVRRbestuur heeft zijn voorkeur uitgesproken voor het onderwerp Digitale Overheid. In deze notitie wordt de relevantie van het thema Digitale overheid en de opzet van de Spotdag uitgewerkt. 1 Digitale overheid In de onderstaande paragrafen zetten we enkele ontwikkelingen op het terrein van digitale overheid uiteen. Beginnende met de ambities en doelstellingen uit het regeerakkoord met daarna informatie uit monitorinstrumenten die deze ambities en doelstellingen dienen te meten. 1.1 Ambities en doelstellingen kabinet Rutte-/Asscher Eén van de ambities in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-/Asscher betreft het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Burgers en bedrijven moeten zaken die ze met de overheid doen uiterlijk in 2017 digitaal kunnen afhandelen. Om de doelstelling voor 2017 te behalen, moeten de verschillende overheidsorganisaties in de periode tot 2017 in ieder geval de meest gebruikte diensten en producten digitaal gaan aanbieden. Om dit te realiseren, is het programma Digitaal 2017 opgesteld. In het programma werken de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Economische Zaken (EZ) samen met de andere overheidsorganisaties, waaronder gemeenten, provincies en waterschappen. Het programma richt zich op vier doelstellingen: 1. verhogen van het aanbod van digitale dienstverlening; 2. verbeteren van de kwaliteit van de overheidsdienstverlening; 3. verhogen van het gebruik van de digitale dienstverlening; 4. integratie van de dienstverlening naar één overheid.

2 2/10 Deze doelstellingen zijn nader uitgewerkt in de Overheidsbrede implementatieagenda digitale dienstverlening Daarin is ten aanzien van het digitaal zaken doen met de overheid opgenomen dat uiterlijk in 2017 alle overheidsorganisaties in ieder geval de meest gebruikte producten en diensten digitaal aanbieden, op een voor het betreffende product of dienst zo hoog mogelijk volwassenheidsniveau. 1.2 Monitoring Digitaal 2017 De voortgang op de doelstellingen wordt op verschillende manieren gemonitord. De eerste meting betreft het aanbod van digitale diensten bij de mede-overheden 2. De monitor onderzoekt digitale volwassenheid van de meest gebruikte producten voor burgers en bedrijven bij provincies, gemeenten en waterschappen. Met digitale volwassenheid wordt aangegeven in welke mate diensten digitaal beschikbaar zijn. Dit loopt van (aanvraag)formulier is niet digitaal beschikbaar tot de mogelijkheid om gebruik te maken van een vooringevuld formulier en digitaal opsturen/uploaden. In de monitor is per organisatie en per overheidsproduct vastgelegd op welke manier het product digitaal aangeboden wordt. Het onderzoek is in 2014 uitgevoerd en in 2015 herhaald. De tweede meting betreft de tevredenheid van burgers en bedrijven over de kwaliteit van overheidsdienstverlening 3 dat sinds 2008 wordt uitgevoerd. In dit onderzoek worden burgers en ondernemers gevraagd naar hun ervaring met de overheidsdienstverlening. Het onderzoek brengt de tevredenheid van burgers en ondernemers over het contact met de overheid in kaart. Dit wordt gedaan naar aanleiding van een levensgebeurtenis. Het onderzoek brengt de waardering in beeld op drie niveaus : - de totale overheidsdienstverlening (overheid als geheel); - de dienstverlening van de individuele overheidsorganisaties; - de dienstverlening van de keten van overheidsorganisaties. De waardering van de individuele overheidsorganisaties wordt in het rapport niet uitgesplitst naar specifieke gemeenten en provincies. 1 Overheidsbrede implementatieagenda digitale dienstverlening 2017, Versie 1.1 d.d. 3 november Meting aanbod Digitale dienstverlening 2017, Deloitte in opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Economische Zaken (april 2015 en december 2015) 3 De kwaliteit van de overheidsdienstverlening 2014, I&O Research in opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Economische Zaken (januari 2015).

3 3/10 In het onderzoek is onder meer ook aan de respondenten gevraagd welk contactkanaal hun voorkeur heeft bij het contact met de overheid. Daaruit komt naar voren, dat persoonlijk contact via de balie de voorkeur heeft, gevolgd door telefoon en . Ten opzichte van voorgaande jaren is wel een lichte toename zichtbaar in de voorkeur voor contact per mail en internet. Tijdens een herhalingsonderzoek uit 2015 blijkt dat de daling van fysiek en telefonisch contact verder doorzet, en dat het contact per mail toeneemt. Daarnaast is het daadwerkelijke gebruik van de contactkanalen in kaart gebracht en de verschuiving in het gebruik van de kanalen. De cijfers hebben betrekking op overheidsorganisaties in het algemeen, ze zijn niet uitgesplitst naar individuele overheidsorganisaties. 2 Uitwerking en opzet Spotdag 2.1 Doel- en probleemstelling In eerste instantie is de Spotdag er op gericht om bredere ervaring op te doen met gezamenlijk onderzoek met de lokale, provinciale en waterschapsrekenkamer(commissie)s. Hiervoor is het van belang een thema te kiezen dat meerdere bestuurslagen op dezelfde wijze raakt. Digitaal 2017 is bij uitstek zo een thema, omdat binnen alle overheidslagen aan dezelfde doelstellingen moet worden voldaan. Binnen het thema Digitaal 2017 is het doel van dit onderzoek om inzicht in het gebruik en de waardering van de digitale dienstverlening van de lokale overheden te verschaffen. Om optimaal aan te sluiten bij de wensen van de burgers en ondernemers en te voldoen aan de doelstellingen van Digitaal 2017 is de gebruiksvriendelijkheid van de diensten een belangrijke factor. Dit is mogelijk ook van invloed op het daadwerkelijke gebruik van de digitale diensten. Door gebruiksvriendelijke digitale diensten aan te bieden en te sturen op het gebruik hiervan kunnen overheden kosten voor balie en telefoon sparen en het burgers en ondernemers makkelijker maken om in contact te komen met de overheid. Om dingen niet onnodig dubbel te doen hebben we gekeken waar dit onderzoek iets kan toevoegen aan het al bestaande onderzoek. Het aanbod en het volwassenheidsniveau (indicatie van hoe geavanceerd de dienst is die wordt

4 4/10 aangeboden) wordt uitgebreid gemeten in het onderzoek dat door Deloitte in opdracht van het Ministerie van BZK wordt uitgevoerd. Het is niet zinvol dit in een kleiner onderzoek te herhalen of aan te vullen. In het kwaliteitsonderzoek wordt de algemene ervaring met de algehele overheidsdienstverlening gemeten door middel van respondentenonderzoek. Dit onderzoek richt zich dus niet specifiek op e-dienstverlening en de gebruiksvriendelijkheid hiervan. Daarnaast wordt gevraagd naar het voorkeurskanaal voor het opnemen van contact met de overheid, maar worden er geen daadwerkelijke gebruikerscijfers gegeven. Deze twee factoren, gebruiksvriendelijkheid van e-dienstverlening en de mate van gebruik van e-dienstverlening, is wat wij met dit onderzoek als focus hebben. Naar aanleiding van de ervaringen met het gezamenlijke onderzoek naar de Centra voor Jeugd en Gezin (juni 2012) is er voor gekozen een zo scherp mogelijke focus in het onderzoek aan te brengen en de opzet van het onderzoek zo eenvoudig en eenduidig mogelijk te houden. De enige variatie die in de onderzoeksmethode wordt aangebracht, is de inschakeling van het burgerpanel van de rekenkamer Amsterdam voor het meten van de gebruiksvriendelijkheid van het digitale formulier van de gemeente Amsterdam. 2.2 Begrippen Gebruik contactkanalen: Contact met de overheid kan op verschillende manieren verlopen; per telefoon, bij de balie, per , via internet of per post. De monitor naar de kwaliteit naar de overheidsdienstverlening geeft aan dat telefoon en balie nog steeds de grootste voorkeur genieten. Daadwerkelijke cijfers over het gebruik van de verschillende kanalen zijn niet overheidsbreed beschikbaar. E-dienstverlening of digitale dienstverlening: Hieronder valt alle communicatie tussen overheid en burgers en ondernemers via computers en de aanwezigheid op het web. Indienen van een melding: Dit is een specifiek onderdeel van de digitale dienstverlening die overheden aanbieden voor het maken van een melding over de openbare ruimte. Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksvriendelijkheid gaat over de effectiviteit en efficiëntie bij het gebruik van de dienst en de tevredenheid over de dienst.

5 5/10 Binnen het begrip gebruiksvriendelijkheid kan onderscheid gemaakt worden tussen twee vormen: - de ervaren gebruiksvriendelijkheid, en - de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid. De ervaren gebruiksvriendelijkheid refereert naar het eindoordeel dat een bezoeker van een website geeft over diezelfde website (Hartson, Andre & Williges, 2001). Het kan zijn dat een individu na een bezoek aan een specifieke website een positieve beoordeling geeft voor bijvoorbeeld het gebruiksgemak. Dit eindoordeel wat de bezoeker geeft, ongeacht de gevonden problemen, wordt de ervaren gebruiksvriendelijkheid genoemd. Dit neemt echter niet weg dat de website in daadwerkelijk gebruik misschien wel helemaal niet zo gebruiksvriendelijk is. Tijdens het gebruik van de website kan de bezoeker stuiten op verschillende gebruiksvriendelijkheidproblemen, deze kunnen zowel bewust als onbewust aanwezig zijn. Onbewuste problemen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid uiten zich bijvoorbeeld in het aantal stappen dat ondernomen dient te worden om toegang te verkrijgen tot de informatie, of hoe lang het duurt voordat de taak is afgerond. Deze manier van meten noemen we de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid. Toegankelijkheid: Toegankelijkheid staat voor dat iedere bezoeker gebruik moet kunnen maken van de website. Daarmee wordt specifiek aandacht geschonken aan doelgroepen als ouderen en mensen met een functiebeperking. Een website moet bereikbaar, beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar zijn in diverse internet browsers. De website dient goed bruikbaar te zijn en een consistente en eenduidige vorm en werking hebben. Wij laten het element toegankelijkheid buiten beschouwing omdat hier al diverse onderzoeken naar worden verricht. Overheden of medeoverheden: Dit onderzoek richt zich primair op de digitale diensten van gemeenten, provincies en waterschappen. Waar van overheden of medeoverheden gesproken wordt heeft dit uitsluitend betrekking op de lokale overheden.

6 6/ Onderzoeksvragen Met de Spotdag bouwen we voort op de eerdergenoemde monitors van Digitaal Hierbij zijn we geïnteresseerd in de mate waarin er gebruik wordt gemaakt van de digitale dienstverlening bij de deelnemende overheden. Daarnaast doen we onderzoek naar de ervaren gebruiksvriendelijkheid van één van de digitale diensten, specifiek op het product indienen van een melding over de openbare ruimte. Dit is immers zowel relevant voor gemeenten, provincies, als waterschappen. Daarbij wordt meldingen gezien als één van de toptaken, dat wil zeggen één van de belangrijkste taken die een bezoeker op de website van een overheidsorganisatie wil uitvoeren. We gaan in dit onderzoek het volgende na: 1. Hoe is het gebruik van digitale formulieren op de website voor het doen van meldingen over de openbare ruimte bij de betreffende gemeente, provincie of waterschap ten opzichte van andere kanalen? Gemeenten, provincies en waterschappen worden daartoe gevraagd naar: a. Het gebruik van digitale formulieren op de website voor het doen van meldingen over de openbare ruimte b. Terugkoppeling op digitale meldingen over de openbare ruimte 2. Hoe is de ervaren gebruiksvriendelijkheid bij het digitaal indienen van een melding over de openbare ruimte bij de betreffende gemeente, provincie of waterschap? Hiermee sluiten we aan op de volgende doelstellingen uit het programma Digitaal 2017: Het gebruik van digitale dienstverlening; De kwaliteit van digitale dienstverlening, meer specifiek de gebruiksvriendelijkheid. 2.4 Onderzoeksontwerp De beantwoording van de bovenstaande vraag doen we in drie stappen: Voorafgaand aan Spotdag: 1. Ten eerste gaat elke rekenkamer(commissie) na hoe de vindbaarheid van het digitale formulier voor het indienen van meldingen is; hoeveel kliks zijn nodig om bij het formulier te komen en hoe is de vindbaarheid via de zoekfunctie. Ook wordt er een eerste test uitgevoerd door de

7 7/10 rekenkamer(commissie)s met als doel na te gaan welke feedback er na het doen van een melding aangeleverd wordt, zoals bijvoorbeeld een automatische reply met informatie over de afhandelingstermijn. Hiervoor kan een echte of een fictieve melding worden ingediend. 2. Daarnaast gaan rekenkamer(commissie)s bij hun gemeente(n), provincie(s) of waterschap na of er informatie beschikbaar is over het gebruik van de digitale formulieren op de website voor het indienen van meldingen openbare ruimte in verhouding tot het gebruik van andere kanalen. Tijdens de Spotdag: 3. Tijdens de Spotdag spotten rekenkamer(commissie)s de ervaringen van burgers. Respondenten worden gevraagd een fictieve melding in te dienen (casus). Na afloop stellen we een aantal vragen over de ervaring met het digitaal indienen van een melding (gemak, algemeen rapportcijfer etc.). 2.5 Casus De respondenten worden naar het digitale formulier van de aanbieder van de digitale dienst geleid om vanuit daar de volgende melding te maken: Gemeente: Voor uw huis ligt een losse stoeptegel. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en daarom wilt u daarvan melding maken bij de gemeente. Provincie: U hebt last van stank, veroorzaakt door een regionaal bedrijventerrein bij u in de buurt. U wilt daarvan melding doen bij de provincie. Waterschap: U constateert dat een grote sloot bij u in de buurt verontreinigt is (het stinkt en ziet er vies uit, bovendien lijken de planten dood te gaan). U wilt daarvan melding doen bij het waterschap. 2.6 Methode Voor het vaststellen van de gebruiksratio worden gegevens bij de lokale overheden opgevraagd. Indien deze cijfers niet voorhanden zijn, kan dit ook iets zeggen over de mate van kanaalsturing die door lokale overheid wordt gedaan.

8 8/10 Het spotten vindt plaats op straat of elders binnen de openbare ruimte. Voorbijgangers worden gevraagd om een korte taak te verrichten en een korte vragenlijst in te vullen. Het geheel duurt ongeveer 10 minuten. Een van de grote uitdagingen in dit onderzoek is om zo veel mogelijk respondenten te hebben. Een goede optie hiervoor is om een plek uit te kiezen waar mensen al moeten wachten, bijvoorbeeld op het stadhuis of in de bibliotheek. De vragenlijst wordt na het uitvoeren van de taak digitaal aangeboden op de tablet. Dit onderzoeksvoorstel kent beperkingen doordat het een voorstel betreft voor een eenvoudig onderzoek(je) dat op diverse locaties door het land op eenduidige en consistente manier uitgevoerd moet kunnen worden. Controlevariabelen: Naast de metingen voor de gebruiksvriendelijkheid worden er aan de respondenten ook nog een aantal persoonskenmerken gevraagd. Dit zijn geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en digivaardigheid. Deze variabelen kunnen bij de analyse gecontroleerd worden op correlatie en vervolgens eventueel worden opgenomen als controlevariabele. Aantal benodigde respondenten: De doelstelling is om per mede-overheid minimaal 30 respondenten te vinden door met minimaal 3 onderzoekers in het veld te staan. Bij de deelname van 15 mede-overheden hebben we een totale dataset van 450 respondenten. Deze omvang is groot genoeg om een algemene analyse op te doen. 2.7 Data-analyse Het onderzoek levert de volgende data op: - Kwantitatieve cijfers over kanaalgebruik (indien aanwezig); - Kwantitatieve antwoorden op enquête gebruiksvriendelijkheid; - Kwantitatieve antwoorden op enquête persoonskenmerken. Analyse op totale dataset: - Correlatie tussen persoonskenmerken en gebruiksvriendelijkheid, met als doel om deze als controlevariabelen op te nemen; - Totaal beeld van de ervaren gebruiksvriendelijkheid van de digitale diensten; - Verband tussen gebruikersaantallen en gebruiksvriendelijkheid. Analyse per mede-overheid:

9 9/10 - Individueel beeld van de ervaren gebruiksvriendelijkheid van de digitale dienst per mede-overheid; - Daarnaast zijn er cijfers bekend over het kanaalgebruik van de digitale dienst. Deze gegevens kunnen in samenhang tot elkaar worden bezien. Belangrijk is om op te merken dat er in de analyse geen vergelijking wordt gemaakt tussen de verschillende mede-overheden. De analyse wordt in eerste instantie gedaan op de totale dataset, om een globaal beeld te krijgen en naar de samenhang tussen verschillende variabelen te kunnen kijken. Vervolgens wordt er per mede-overheid een analyse gedaan om een individueel beeld van de gebruiksvriendelijkheid te schetsen, in samenhang tot de gebruikscijfers. Deze individuele resultaten worden niet in samenhang tot elkaar in de eindrapportage opgenomen. 3 Verwachte resultaten en opbrengsten De uitkomst van de Spotdag is tweeledig. Enerzijds een momentopname van de stand van zaken rond digitale dienstverlening door de mede-overheid, zoals ervaren door burgers, anderzijds inzicht in de mogelijkheden van het samen spotten als methode voor rekenkameronderzoek. 3.1 Resultaten uit het onderzoek Het onderzoek dient in eerste instantie als een pilot om de methode voor het onderzoeken van de gebruiksvriendelijkheid en de samenwerking tussen de rekenkamer(commissie)s te toetsen. In de eindrapportage wordt hier uitgebreid bij stil gestaan en worden de ervaringen, sterke punten en tekortkomingen beschreven. Daarnaast wordt in de eindrapportage een globaal beeld geschetst van de gebruiksvriendelijkheid van de digitale diensten bij verschillende medeoverheden en de samenhang tussen de verschillende variabelen. Voor de deelnemende rekenkamer(commissies) wordt daarnaast een individueel beeld geschetst van het kanaalgebruik en de gebruiksvriendelijkheid van de dienst. De resultaten geven aan de ene kant weer wat het gebruik van de digitale dienstverlening is ten opzichte van andere kanalen, aan de andere kant wordt de gebruiksvriendelijkheid van een van de diensten gemeten. Het is hierbij niet het doel een ranglijst te maken tussen de verschillende overheden. De resultaten van de verschillende overheden zullen niet in vergelijking tot elkaar worden gepubliceerd. Iedere mede-overheid ontvangt de eigen

10 10/10 resultaten en bepaalt zelf of en op welke manier de resultaten worden gepubliceerd. 3.2 Opbrengsten uit de samenwerking De ervaringen van het samenwerken worden gebundeld in een handreiking met ervaringen en lessen t.a.v. het spotten. Voor het opstellen van de handreiking spotten willen we op de Samenwerkingsdag van de AR en NVRR (17 november) gezamenlijk een geschikte vorm bedenken. Kort na de Spotdag stelt het projectteam een lijst met lessen op en aan de hand van die lessen organiseren we workshops op de Samenwerkingsdag. De handreiking wordt aangeboden aan de minister van BZK, als verantwoordelijk bewindspersoon Digitale overheid en Lokale democratie. Zo kunnen we als rekenkamergemeenschap laten zien op welke wijze we werken aan kernpunten uit het Actieplan lokale rekenkamers, waaronder samenwerking tussen rekenkamer(commissie)s en verhogen van de kwaliteit van rekenkameronderzoek. Onder de rekenkamer(commissie)s die niet hebben deelgenomen aan de Spotdag zullen we - tijdens en na afloop van de Samenwerkingsdag het draagvlak peilen voor een landelijke uitrol van de Spotdag. 3.3 Beeldmateriaal Tenslotte is een doelstelling van deze samenwerking naast de onderzoeksresultaten en de samenwerking ook het enthousiasmeren van de deelnemers en het onder de aandacht brengen van de rol van de rekenkamer(commissie)s. En ook de burger wil de relevantie van zijn deelname terug kunnen zien. Een mooi middel hiervoor is om een clip van een paar minuten te maken over de Spotdag. Hiervoor wordt er op de Spotdag zelf gefilmd en worden er enkele korte quotes van burgers en deelnemende rekenkamer(commissie)s opgenomen.

Managementsamenvatting Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017

Managementsamenvatting Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017 Managementsamenvatting Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017 Eindrapport In opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken April 2015

Nadere informatie

Uitkomsten landelijke Spotdag voor Lelystad

Uitkomsten landelijke Spotdag voor Lelystad Uitkomsten landelijke Spotdag voor Lelystad Rekenkamer(commissie)s doen wel vaker gezamenlijk onderzoek. Maar samen één dag de straat op om een specifiek onderwerp in kaart te brengen (een beetje te vergelijken

Nadere informatie

t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders

t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Haarlem Rekenkamercommissie Haarlem Retouradres Postbus 511,2003 PB Haarlem t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 7 december

Nadere informatie

Digitale dienstverlening van de overheid

Digitale dienstverlening van de overheid G E S P O T Digitale dienstverlening van de overheid Rekenkamers en rekenkamercommissies doen gezamenlijk onderzoek tijdens Spotdag Rekenkamer(commissie)s doen wel vaker gezamenlijk onderzoek. Maar samen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018

Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018 Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Nassaulaan 12 2514 JS Den Haag Oktober 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding... 3 1.2. Opzet...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 495 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018

Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018 Toelichting Onderzoek Digitale Volwassenheid van Gemeenten 2018 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Nassaulaan 12 2514 JS Den Haag Oktober 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding... 3 1.2. Opzet...

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Publieksdienstverlening De gemeente Utrecht wil excelleren in publieksdienstverlening die past bij de wettelijke kaders en de ambities van de stad. Wat willen we bereiken? Wat gaan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Rekenkamerbrief over de Spotdag. Aanleiding. Methode. Informatie uit het onderzoek. Observaties van de Rekenkamercommissie

Rekenkamercommissie. Rekenkamerbrief over de Spotdag. Aanleiding. Methode. Informatie uit het onderzoek. Observaties van de Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie Rekenkamerbrief over de Spotdag Aanleiding De Rekenkamercommissie Brummen-Voorst heeft in november 2017 meegedaan aan de landelijke Spotdag van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers

Nadere informatie

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor

SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor SPOTDAG 2017 De burger als armchair auditor Spotdag 2017 Na een eerste editie in 2016, hebben lokale rekenkamer(commissie)s en de Algemene Rekenkamer in november 2017 wederom hun handen ineengeslagen tijdens

Nadere informatie

Rekenkamercommissie start onderzoek naar digitale dienstverlening in de gemeente Barneveld

Rekenkamercommissie start onderzoek naar digitale dienstverlening in de gemeente Barneveld Persbericht 9 december 2014 Rekenkamercommissie start onderzoek naar digitale dienstverlening in de gemeente Barneveld Op verzoek van een afvaardiging van de gemeenteraad gaat de rekenkamercommissie onderzoek

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie

(DIGITALE) CONTACTEN MET DE OVERHEID

(DIGITALE) CONTACTEN MET DE OVERHEID Rapport (DIGITALE) CONTACTEN MET DE OVERHEID Ministerie van Binnenlandse Zaken Oktober 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Datum Oktober 2016

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - betreft ons kenmerk datum Voortgang informatieveiligheid ECLBR/U201402103 Lbr. 14/086 19 november

Nadere informatie

Gebruikerstevredenheid P-Direkt

Gebruikerstevredenheid P-Direkt Gebruikerstevredenheid P-Direkt We willen graag weten wat gebruikers vinden van onze dienstverlening. Daarom doen we hier onderzoek naar. Inzichten die uit het gebruikersonderzoek voortkomen, gebruiken

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 165 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Margje Kamerling DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop decentralisatie Participatiewet Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Presentatie door: Koos Postma

Nadere informatie

Elektronische dienstverlening

Elektronische dienstverlening Hoofdstuk 4 Elektronische dienstverlening Samenvatting Bewoners kunnen voor steeds meer diensten gebruik maken van de website van de gemeente. De beschikbaarheid van internet mag hierbij vrijwel geen beperkingen

Nadere informatie

Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017

Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017 Meting aanbod Digitale Dienstverlening 2017 Eindrapport In opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken April 2015 Auteurs Martin Eikenboom

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Nieuwe tijd vraagt nieuwe oplossingen: baten tegenover lasten

Nieuwe tijd vraagt nieuwe oplossingen: baten tegenover lasten Nieuwe tijd vraagt nieuwe oplossingen: baten tegenover lasten Inzicht bieden in kansen voor professionals om eigenaarschap te ontwikkelen in dienstverleningsprocessen Frank Faber Ministerie BZK 25 juni

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Coevorden. Digitale dienstverlening. Onderzoeksplan

Rekenkamercommissie Coevorden. Digitale dienstverlening. Onderzoeksplan Rekenkamercommissie Coevorden Digitale dienstverlening Onderzoeksplan Rekenkamercommissie Coevorden - R.N. de Boer, voorzitter - A.T.M. Hoogeveen - H. Bouwers - J. Kos - J. Riddersma Ambtelijke ondersteuning

Nadere informatie

Klanttevredenheidmonitor gemeentelijke dienstverlening

Klanttevredenheidmonitor gemeentelijke dienstverlening Burgerijenquête 5 Klanttevredenheidmonitor gemeentelijke dienstverlening 5- gemeente Oosterhout, Onderzoek & Statistiek Burgerijenquête 5: Klanttevredenheidsmeting gemeentelijke dienstverlening Rapportkaart

Nadere informatie

Evaluatie-onderzoek Arbeidsinspectie

Evaluatie-onderzoek Arbeidsinspectie Evaluatie-onderzoek Onderzoek onder geïnspecteerden naar de beleving van het contact met Rijksinspecties. Hoofdrapport September 2011 G1911 Colofon In 2008 heeft de Inspectieraad aan het programma InternetSpiegel

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Directie Financieel- Begroting en Kaderstelling De wnd president van de Algemene Rekenkamer drs. A.P. Visser Lange Voorhout

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer

Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer Aan: de commissie Bestuurlijke zaken en Verantwoording Geachte leden van de commissie Bestuurlijke Zaken en Verantwoording, Elk jaar stelt de RKC een groslijst (zie

Nadere informatie

Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007

Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007 Baarle-Nassau E F F E C T M E T I N G N A A R O N D E R Z O E K K L A N T T E V R E D E N - B A A R

Nadere informatie

Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN

Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN B&W-nr.: 05.0938 d.d. 23-08-2005 Onderwerp Een proef met een digitaal burgerpanel in Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie EGTV 1) In te stemmen met een proef met een digitaal burgerpanel

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 583 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de

Nadere informatie

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland

RKC s OWO. Onderzoeksplan. Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Onderzoeksplan Toegankelijkheid digitale dienstverlening in de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf & Opsterland Januari 2017 Colofon De rekenkamercommissies van Ooststellingwerf en Opsterland

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018

Jaarverslag. commissie Rekenkamer. maart 2018 Jaarverslag 2017 commissie Rekenkamer maart 2018 Voorwoord Met dit verslag legt de commissie Rekenkamer van het waterschap Rijn en IJssel verantwoording af over haar activiteiten in 2017. De commissie

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Bestuurlijke integriteit

Bestuurlijke integriteit Bestuurlijke integriteit Onderzoek Bestuurlijke Integriteit Onderzoeksopzet Rekenkamercommissie De Wolden Maart 2014 Status: definitief Versie: 4 Rekenkamercommissie De Wolden 1 A. Wat willen wij bereiken?

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

De kanalen van Amsterdam

De kanalen van Amsterdam De kanalen van Amsterdam Thea van der Geest Center for e-government studies GEBRUIKER CENTRAAL ENSCHEDE 29 JANUARI 2016 1 Digitaal 2017 2 Uitgaan van feiten, niet van aannames Onderzoek in opdracht van

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 18 maart 2014

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 18 maart 2014 Kerkplein 2 T (343) 56 56 Postbus 2 F (343) 41 57 6 394 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Raadsinformatiebrief B&W vergadering 18 maart 214 Steller E-mailadres Onderwerp : D.P.J. Brom : daan.brom@heuvelrug.nl

Nadere informatie

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN

CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN CABA 09-04-2013 Agendapunt: 8 Sittard, 5 maart 2013 AAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE AANGELEGENHEDEN Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek watertoetsloket Inleiding Voor het werkveld watertoets

Nadere informatie

Veel voorkomende vragen

Veel voorkomende vragen Veel voorkomende vragen 1. Waarom zou je servicenormen hanteren? Het is een goed gebruik dat burgers en ondernemers weten wat ze van de dienstverlening van hun gemeente mogen verwachten. Door servicenormen

Nadere informatie

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016 1. Inleiding In september 2013 is door een groot aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, financiële instellingen en de VNG, het

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE Aanmelding Samenwerkende Catalogi

FORUM STANDAARDISATIE Aanmelding Samenwerkende Catalogi ------Oorspronkelijk bericht----- Van: Survey [mailto:website.open.standaarden@[xxx].nl] Verzonden: dinsdag 18 mei 2010 14:08 Aan: Logius Forumstandaardisatie CC: Joris Gresnigt Onderwerp: Formulier Open

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Dienstverlening- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Dienstverlening- 0

Stadsmonitor. -thema Dienstverlening- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Dienstverlening- 0 Stadsmonitor -thema Dienstverlening- Modules Samenvatting 1 Waardering op basis van (klanten)onderzoek 2 Programma en ontwikkelingen 5 Bronnen 7 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING Landelijke Dag Basisvaardigheden, 8 november 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Wie doet er al aan effectmeting?

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties

Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties Kanalen in Balans Kanaalsturing bij overheidsorganisaties VNG themabijeenkomst: Emmen 24 februari 2009 Telematica Instituut Dr. Marije L. Teerling Marije.Teerling@telin.nl +31 (0)53 4850480 Kanalen in

Nadere informatie

Startnotitie onderzoek Dienstverlening Venlo Belevingsonderzoek naar de Herindeling. dd. Januari 2016

Startnotitie onderzoek Dienstverlening Venlo Belevingsonderzoek naar de Herindeling. dd. Januari 2016 Startnotitie onderzoek Dienstverlening Venlo Belevingsonderzoek naar de Herindeling dd. Januari 2016 Startnotitie rekenkameronderzoek Dienstverlening Venlo Belevingsonderzoek naar de Herindeling 1. Aanleiding

Nadere informatie

Klantreizen in de omgevingsdienstverlening

Klantreizen in de omgevingsdienstverlening Klantreizen in de omgevingsdienstverlening Nulmeting invoering Omgevingswet vanuit het perspectief van initiatiefnemers (en dienstverleners) Thea van der Geest en Willem Pieterson Cascadis-congres 2018,

Nadere informatie

De Snelbalie Vergunningen in gemeente X

De Snelbalie Vergunningen in gemeente X De Snelbalie Vergunningen in gemeente X Een impressie van de toegevoegde waarde van de Snelbalie Vergunningen in het kader van de dienstverlening Versie 1.0 8 februari 2012 Inleiding In deze notitie wordt

Nadere informatie

Ledentevredenheid 2016

Ledentevredenheid 2016 Vooraf hecht waarde aan tevreden en loyale zorgboerderijen. Immers het bestaansrecht van komt voort uit het gegeven dat zorgboerderijen zich ondersteund voelen, zich goed vertegenwoordigd zien en een adequate

Nadere informatie

Digitaal 2017. Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Digitaal 2017. Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Digitaal 2017 Janine Jongepier Afdelingshoofd Informatie Directie Burgerschap en Informatie Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Kick-off kleine uitvoerders 3 juni 2014 Digitaal 2017: regeerakkoord

Nadere informatie

Meting aanbod digitale dienstverlening 2016

Meting aanbod digitale dienstverlening 2016 Meting aanbod digitale dienstverlening In opdracht van ICT Uitvoeringsorganisatie Uitgebracht op 30 september Auteurs Pouya Zarbanoui Guus van de Plasse Martin Eikenboom Inhoudsopgave MANAGEMENTSAMENVATTING

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Terneuzen 19 maart 2012 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer W.A.A.M. van Overveld (lid

Nadere informatie

Meting Burgerpanel Onderzoek Kanaalsturing en website. April 2011

Meting Burgerpanel Onderzoek Kanaalsturing en website. April 2011 Meting Burgerpanel Onderzoek Kanaalsturing en website April 2011 Meting Burgerpanel Onderzoek Kanaalsturing en website Trendview is onderdeel van DUO Market Research Postbus 681, 3500 AR Utrecht Tel. (030)

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

inisterie van Binnenlandse Zaken en '.oninkrijksrelaties

inisterie van Binnenlandse Zaken en '.oninkrijksrelaties inisterie van Binnenlandse Zaken en '.oninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag T.a.v. de Raadsgriffier Directie Arbeidszaken Publiei

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

2013, peiling 4 december 2013

2013, peiling 4 december 2013 resultaten 2013, peiling 4 december 2013 Van 25 november tot en met 8 december 2013 is een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.685 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.701 leden de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2016 Kamervragen 2016Z06751

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2016 Kamervragen 2016Z06751 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n)

Kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n) > Retouradres De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Bijlage(n) 1 Betreft Kamervragen

Nadere informatie

DB-vergadering 05-03-2013 Agendapunt 5

DB-vergadering 05-03-2013 Agendapunt 5 DB-vergadering 05-03-2013 Agendapunt 5 Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek watertoetsloket Portefeuillehouder(s) L.H. Dohmen / J.H.J. van der Linden Afdeling Beheer Bestuursprogramma Niet van toepassing

Nadere informatie

Rapport op Maat van Benchmarking Publiekszaken

Rapport op Maat van Benchmarking Publiekszaken Rapport op Maat van Benchmarking Publiekszaken De belangrijkste resultaten voor de gemeente Houten uit de continu klanttevredenheidsonderzoeken als onderdeel van Benchmarking Publiekszaken 2014 september

Nadere informatie

Evaluatie Wijkserviceteams. Meer oranje op straat...

Evaluatie Wijkserviceteams. Meer oranje op straat... Meer oranje op straat... Gemeente Nijmegen afdeling Onderzoek en Statistiek december 2006 Inhoudsopgave 1 Samenvatting en conclusies 3 2 Inleiding 6 2.1 Achtergrond en doel onderzoek 6 2.2 Vraagstelling

Nadere informatie

Gemeente Nederweert. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 30 juni 2017

Gemeente Nederweert. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 30 juni 2017 Gemeente Nederweert Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 30 juni 2017 DATUM 30 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving Onderzoeksopzet Marktonderzoek Klantbeleving Utrecht, september 2009 1. Inleiding De beleving van de klant ten opzichte van dienstverlening wordt een steeds belangrijker onderwerp in het ontwikkelen van

Nadere informatie

Multi Channel Management. Wat is dat nou weer?!

Multi Channel Management. Wat is dat nou weer?! Multi Channel Management Wat is dat nou weer?! Doel van vandaag! 1. Basiskennis over multi channel management 2. Leren hoe je multi channel management kan gebruiken tijdens je dagelijkse werkzaamheden

Nadere informatie

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein Cultuursurvey Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT Maaike Ketelaars Ton Klein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Eerste voorstel voor de aanpassing van de vragenlijst... 7 2.1 Oorspronkelijke

Nadere informatie

Bijlage 1 Opdrachtomschrijving en algemene voorwaarden

Bijlage 1 Opdrachtomschrijving en algemene voorwaarden Bijlage 1 Opdrachtomschrijving en algemene voorwaarden Inleiding en achtergrond Het doel van het product Informatie Publicatie Model 4.0 voor Vergunningen, hierna te noemen IPM 4.0 (ICTUprogramma Overheid

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Onderzoek onder geïnspecteerden naar de beleving van het contact met Rijksinspecties Hoofdrapportage

Onderzoek onder geïnspecteerden naar de beleving van het contact met Rijksinspecties Hoofdrapportage Evaluatieonderzoek VROM Inspectie (VI) Onderzoek onder geïnspecteerden naar de beleving van het contact met Rijksinspecties Hoofdrapportage Oktober 2011 G20 Colofon In 2008 heeft de Inspectieraad aan het

Nadere informatie

Onderzoek klanttevredenheid Proces klachtbehandeling 2011... Antidiscriminatievoorziening Limburg

Onderzoek klanttevredenheid Proces klachtbehandeling 2011... Antidiscriminatievoorziening Limburg Proces klachtbehandeling 2011................................................................... Antidiscriminatievoorziening Limburg Mei 2012...................................................................

Nadere informatie

Programma. - Construct-> dimensies -> indicatoren -> items vragenlijst. - Pilot met de vragenlijst. - Plannen van het onderzoek.

Programma. - Construct-> dimensies -> indicatoren -> items vragenlijst. - Pilot met de vragenlijst. - Plannen van het onderzoek. Bijeenkomst 3 1 Programma Mini-presentaties Vragenlijst maken Kwaliteit van de vragenlijst: betrouwbaarheid en validiteit Vooruitblik: analyse van je resultaten Aan de slag: - Construct-> dimensies ->

Nadere informatie

Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening

Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening Cliëntbelevingsmonitor Wmo/Jeugdwet Inzicht in de meningen en ervaringen omtrent de dienstverlening Scope Onderzoek B.V. KvK 64421279 Stadionstraat 11B9 4815NC Breda Cliëntbelevingsmonitor De cliëntbelevingsmonitor

Nadere informatie

Bijgevoegde documenten Onderstaand geeft u aan of alle voor de toetsing benodigde informatie is bijgevoegd.

Bijgevoegde documenten Onderstaand geeft u aan of alle voor de toetsing benodigde informatie is bijgevoegd. Checklist Contactgegevens Onderstaand vult u de contactgegevens in van de eerste én tweede contactpersoon voor wanneer er vragen zijn over het instrument(en), de aangeleverde documentatie of anderszins.

Nadere informatie

Besluit van 8 oktober 2018 tot wijziging van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Besluit van 8 oktober 2018 tot wijziging van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Besluit van 8 oktober 2018 tot wijziging van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van

Nadere informatie

Wat wil jij dat er echt verandert? onderzoek naar verandering

Wat wil jij dat er echt verandert? onderzoek naar verandering Wat wil jij dat er echt verandert? onderzoek naar verandering voor BNP Paribas B12115, mei 2010 BNP Paribas Wat wil jij dat er echt verandert? 1/ pag. Politiek Nederlanders willen online kunnen stemmen

Nadere informatie

ONDERZOEKSPLAN TOEGANKELIJKHEID STEMBUREAUS

ONDERZOEKSPLAN TOEGANKELIJKHEID STEMBUREAUS ONDERZOEKSPLAN TOEGANKELIJKHEID STEMBUREAUS Datum: 4 maart 2019 1. AANLEIDING In 2019 vinden er twee verkiezingen plaats: voor de Provinciale Staten en de Waterschappen op 20 maart en voor het Europees

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGEN WMO OVER 2017

CLIËNTERVARINGEN WMO OVER 2017 Rapport CLIËNTERVARINGEN WMO OVER 2017 ISD de Kempen: resultaten gemeente Eersel Juni 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Zuiderval 70 Postbus 563 7500

Nadere informatie

Op weg naar JOB - Monitor 2014

Op weg naar JOB - Monitor 2014 Op weg naar JOB Monitor 2014 JOB, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, belangenbehartiger van een half miljoen mbostudenten, voert voor de achtste keer onderzoek uit naar de tevredenheid van studenten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid. Aan de leden van de raad,

RAADSVOORSTEL. Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid. Aan de leden van de raad, RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 22 september 2016 Afdeling Griffie Voorstelnummer 2016.00070 Datum 23 augustus 2016 Onderwerp Rekenkamerrapport 'Werk aan de winkel met het re-integratiebeleid Programma Economie,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan steden 2019 Voorstel

Toeristisch bezoek aan steden 2019 Voorstel Toeristisch bezoek aan steden 2019 Voorstel Inhoudsopgave 1 Onderzoeksaanpak 4 2 3 Investering en planning 14 Uw inzichten 11 2 Inleiding In het vrijetijdsgedrag van Nederlanders spelen steden een belangrijke

Nadere informatie

Advies 109. Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording

Advies 109. Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording Advies 109 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over het Wmo-product: tevredenheidsonderzoek en horizontale verantwoording 1. Inleiding Het College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Workshop 1: Kanaliseren van Klanten. Marije Teerling, Telematica Instituut,

Workshop 1: Kanaliseren van Klanten. Marije Teerling, Telematica Instituut, Kanalen in Balans Workshop 1: Kanaliseren van Klanten Deel 1 Marije Teerling, Telematica Instituut, marije.teerling@telin.nl Willem Pieterson, Universiteit Twente, w.j.pieterson@utwente.nl Kanalen in Balans

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen Klanttevredenheidsonderzoek / Optisport Barneveld Optisport Barneveld Erik Boelen Inhoudsopgave. Inleiding.... Onderzoeksopzet.... Resultaten.... Conclusie... Bijlage : Vragenlijst... . Inleiding Eind

Nadere informatie

Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie

Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Monitor Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Prestatiemeting Experimenten In 2011 wordt in de regio Noordwest Veluwe en in Nijmegen/Wijchen een pilot gestart met de inzet van vormen van ambulante

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2016 Kamervragen 2016Z04425

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2016 Kamervragen 2016Z04425 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN

Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN Inleiding Sinds januari 2010 biedt de VGN haar leden de medewerkerraadpleging aan. Daarbij kunnen leden kiezen uit drie verschillende instrumenten, namelijk: 1. De Medewerker

Nadere informatie

Programmabegroting 2016 14

Programmabegroting 2016 14 1. Dienstverlenend Centraal in ons denken en handelen staat een goede dienstverlening aan alle inwoners, ondernemers en instellingen. We staan voor een eenvoudige en efficiënte dienstverlening. Onze gemeente

Nadere informatie

Memo Overheid Digitaal 2017-2020: een Rijksprogramma voor Veenendaal

Memo Overheid Digitaal 2017-2020: een Rijksprogramma voor Veenendaal Memo Overheid Digitaal 2017-2020 Memo Overheid Digitaal 2017-2020: een Rijksprogramma voor Veenendaal Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet Versie: 1.4 Datum: 12 mei 2015 Status: vastgesteld

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE QDNA PREM Fysiotherapie

WERKINSTRUCTIE QDNA PREM Fysiotherapie WERKINSTRUCTIE QDNA PREM Fysiotherapie 1 QDNA Portal en App Versie. 1.0 Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, verhuurd of verkocht zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. De auteur

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie