Toen ik in Amsterdam kwam, woedde er een hevig gevecht om netwerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toen ik in Amsterdam kwam, woedde er een hevig gevecht om netwerken"

Transcriptie

1 Dick Bulterman leidde het CWI bij de oorsprong van NLnet Toen ik in Amsterdam kwam, woedde er een hevig gevecht om netwerken Geen indian, maar een chief was Dick Bulterman bij de ontwikkeling van internet. Als chef van de CWI-groep die netwerken aanlegde stuurde hij het aan, en ging later zelf pionieren met internettechnologie. Loopbaan 1951, geboren in Amstelveen, opgegroeid in New York 1969, Tottenville High School, Staten Island, NY 1973 Hope College, B.A. in Politieke Economie (minor in mathematics) 1977 Master of Science, toegepaste Wiskunde en Informatica Brown 1982 Brown University, Ph.D. in computer science Brown University, Division of Engineering, Laboratory for Engineering Man/Machine Systems hoofd Computersystemen en Telematica (CST) Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) Hoofd Multimedia en Human Computer Interaction CWI 1999 CWI, start-up Oratrix Development BV 2002-heden Hoofd Distributed and Interactive Systems CWI 2008-heden Hoogleraar Vrije Universiteit, Distributed Multimedia Languages & Infrastructures 2013-Directeur FX Palo Alto Laboratory ( Lectoraten 1985 TU Delft, Informatie Theorie Utrecht, Informatica Brown University, Computer Science Verder: (Co-)voorzitter van de W3C Synchronized Multimedia, werkgroep voor webstandaardisatie; Amerikaanse en Nederlandse vliegbrevetten; Speelt trombone en bas (in Jazz Warriors); Zingt in de Cantorij van de Oude Kerk in Amsterdam Homepage bij CWI Op Wikipedia De storm en sluiting van Centraal Station Amsterdam op 28 oktober 2013 noopten tot het afzeggen van de afspraak met Dick Bulterman. Een Skype videoverbinding bood de oplossing, tussen de stormachtige Hollandse kust en het Singel in Amsterdam met omgewaaide bomen op auto s.

2

3 Bulterman heeft de dag daarvoor de ACM Special Interest Group on Multimedia (SIGMM) Award kregen voor Outstanding Technical Contributions to Multimedia Computing, Communications and Applications, vanwege zijn bemoeienissen met interactieve televisie en de taal SMIL. U kwam tegelijkertijd met de overgang naar internet bij het CWI als chef van de afdeling Computersystemen en Telematica. Op 1 januari 1988 kwam ik uit de Verenigde Staten. Ik kende het CWI als knooppunt voor Europa via de machine MCvax, waarbij MC stond voor Mathematisch Centrum. Die afkorting was onbekend, maar MCvax was een begrip in de netwerkwereld. De eerste officiële verbinding heb ik later dat jaar van dichtbij mogen meemaken, want in mijn groep werkten Piet Beertema, Daniel Karrenberg en Jaap Akkerhuis. De mannen van het eerste uur. Was het netwerk core-business of meer bijzaak van jullie afdeling? Onze afdeling was ondersteunend, met louter het beheer van systemen als taak. Het inrichten en onderhouden en daarbij het CWI als Europees knooppunt vroeg van onze mensen echt veel inspanning. De aankoop van een computer was toen nog kostbaar en bijzonder. Of je een Sun of Vax van Digital kocht was interessant, maar het netwerk stond centraal in onze groep. Vooral Piet Beertema en Daniel Karrenberg hebben daar aandacht aan gegeven. Later volgden de.nl domeinen. Gelukkig is die laatste taak, met de komst van Ripe en later Stichting Domeinregistratie, afgesplitst. Een belangrijke taak voor het CWI was ook om de Europese distributie van wiskundige stukken via het netwerk te laten verlopen. Later heb ik de afdeling omgebouwd tot een onderzoeksgroep van het CWI. Op 1 januari 1988 begon ook Surfnet, een centralistisch model betaald met geld van Onderwijs & Wetenschappen, gebonden aan Osi en X.25. Er ontstond strijd. Op het moment dat ik in Amsterdam kwam was dat een hevig gevecht, met grote druk uit Den Haag om van internet af te zien. Dat was mijn eerste kennismaking met centraal gestuurd beleid, iets wat ik in de Verenigde Staten niet gewend was. Die jongens in mijn groep waren gebrand op het bouwen van een TCP/IP laag, de standaarden voor internet. Ministerie en PTT moesten niets hebben van een soort federatief hobbyistennetwerk. Toch werd internet een succesverhaal van bottom-up innovatie Werd u geremd door het ministerie?

4 Er waren allerlei gesprekken over beleid. Wie er welke verbindingen moest en mocht optuigen. Wie er zeggenschap zou krijgen over de nationale infrastructuur. Of het CWI daar nog een rol in zou kunnen spelen met de buitenlandse knooppunten. Daar had de leiding van het CWI vooral mee van doen; Cor Baayen, wetenschappelijk directeur, en Jan Nuis, zakelijk directeur. Zij moesten de druk opvangen van Surfnet en het ministerie. Wij overlegden misschien wel eens overleg, maar deden vooral ons werk. Jullie gingen stug door met het verbinden van universiteiten, als concurrent van Surfnet. Je kreeg een logische reactie. Wij als bestaande partij, die had gepionierd, tegenover een partij als Surfnet die van bovenaf moest gaan opleggen en sturen. We zagen Surfnet in de begintijd eerder als bron van beperking dan als toegevoegde waarde. Wij beschouwden onszelf als poort naar buiten en wilden dat knooppunt handhaven, vanwege de lange geschiedenis van diensten en de vele contacten met het buitenland. De universiteiten vroegen ons ondertussen om internetverbindingen om te blijven en. Ik hield me minder bezig met wat mocht dan met wat er kon. De faciliteiten werden netjes betaald door de aangesloten partijen, dus er was geen centje pijn. In uw tijd begon ook NLnet vanuit het CWI met commercieel aanbod van internet. Ja, een van de eerste spin-offs Dat is een mooie term, want uw mensen hielpen NLnet actief met de opbouw van een commercieel bedrijf. Zonder een formeel aandeel van het CWI. We deden een aantal dingen voor NLnet, want er waren nauwe contacten. Je wilt als instituut experts binnenhalen, maar als ze iets starten wil je ze de mogelijkheid bieden om het extern uit te bouwen. Het beleid voor spin-offs was toen nog niet zo helder als nu. Geen valorisatie nog, waarbij een deel van de aandelen of zeggenschap werd geclaimd van de start-up. Het was de tijd van enthousiasme. Wij waren gewoon blij dat de idealen van de netwerkontsluiting goed gestalte kregen in de markt. Trots op NLnet en blij met de goede contacten. Van concurrentievervalsing door de overheid was geen sprake, want er was geen concurrentie. Bedrijven konden nergens anders terecht voor internet, maar wilden er wel op. NLnet ging aan de slag met de NS-infrastructuur, maar iedereen was nog wel van de PTT afhankelijk?

5 Hulp aan NLnet was geen pesterij van de PTT. Iedereen had de PTT nog nodig voor lijnen naar abonnees. Wij zorgden juist voor klandizie voor de PTT, maar lieten internet over die lijnen gaan. PTT bood die applicatielaag zelf niet aan. CWI werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), maar we zagen onszelf nooit als overheidsdienst, die bijvoorbeeld verplicht was om de PTT terwille te zijn..eerder als onafhankelijk onderzoekscentrum dat met elke innovatieve partij kon samenwerken. We hadden ook contacten en contracten met bijvoorbeeld Philips. Die heeft nog een bij ons ontwikkelde computer, de X1, vercommercialiseerd. In 1988 waren de geldstromen en verantwoording minder belangrijk dan nu. Hielp dat ook bij de verbreiding van internet? Nee, de groei werd vooral gedreven door de grote vraag. Mensen zagen heel snel de toegevoegde waarde, vooral van de laagdrempelige . Wij hadden het idee dat we een prachtige technologie hadden. Het voelde als het naar buiten brengen van een ideaal, niet als vercommercialisering van een dienst. De revolutionaire groei van internet leidde later tot veel aandacht voor het pionieren door het CWI. Is die aandacht terecht? Met Piet Beertema heeft de geboorte van het internet in Nederland een gezicht gekregen. Dat is gezien zijn tijd en aandacht terecht. Maar het is niet juist om dat aan één persoon op te hangen, daarmee doe je afbreuk aan de collectieve inspanning. Er waren vijf tot tien mensen van groot belang voor die eerste ontwikkelingen van internet vanuit Amsterdam. Als je die allemaal naar voren schuift, krijg je een voetbalteam en dat verkoopt iets minder goed dan één sterspeler; een Mister Internet. Daarom ook dit project om de aartsvaders van internet meer als groep gestalte te geven. Daniel Karrenberg, Ted Lindgreen en Jaap Akkerhuis, hebben een groot aandeel gehad in de koppositie van Amsterdam bij de internetontsluiting van Europa. Uiteraard ook Teus Hagen, m n voorganger bij het CWI, die als eerste Europese verbindingen tot stand bracht. Het CWI deed echter veel meer dan internet en dat is minder belicht. We brachten bijvoorbeeld ook de eerste workstations naar Nederland en verrichtten veel baanbrekend onderzoek. Waaraan is het succes van het CWI volgens u te danken? Het CWI had een enorme flexibiliteit, omdat het klein was; een man of honderdvijftig. De rekencentra van de universiteiten bijvoorbeeld waren nogal logge organisaties, die vooral goede contacten hadden met grote en

6 dus vertrouwde leveranciers als IBM en daarom dus ook met een IBMnetwerk begonnen. Als er dan ineens, zoals met internet, zo n hele nieuwe wereld binnenkomt, was het CWI bij uitstek een partij die dat snel onderkende en ermee aan de slag ging. Het is een instituut datgoed is in pionieren. Ook het World Wide Web kwam uit een wetenschappelijke omgeving. Ja, van het Cern, een natuurkunde-instituut. Zo zie je dat toeval een grote rol speelt. Overal ontstond behoefte om informatie efficiënter te delen, ook bij Cern. Daar was het ook één gezicht, in de persoon van Tim Berners-Lee, die naam maakte. Maar het echte werk met het web is erna opgebloeid. Dat geldt ook voor het CWI. Hier is het begonnen voor Europa, maar vervolgens waren er tientallen tot tienduizenden entrepreneurs nodig om het tot het succes van vandaag te maken. Tot en met goede diensten en content, want anders was het bij een stel draden gebleven. Heeft u in Amerika wel eens iets gemerkt van de rol van Nederland en Amsterdam in de Europese ontsluiting van internet? MCvax als machinenaam, die ik al noemde, was in kleine kring wereldberoemd. Dat MC voor Mathematisch Centrum stond en waaramsterdam nu precies lag, deed er minder toe. In de wereld van de netwerken en architectuur was Nederland jarenlang een hele bekende speler.

7 Had u vóór u naar Nederland kwam in de VS al met internet te maken? We deden bij Brown University projecten voor de Amerikaanse marine, en onderhielden online contact. Dat was meer op het gebied van signaalverwerking, ten behoeve van een enorm afluisternetwerk. Bedoeld om signalen op te vangen van Russische onderzeeërs in de buurt van Noorwegen. De Koude Oorlog woedde toen nog. Kent u de Amerikaanse pioniers van het internet? Ik heb ze nooit persoonlijk ontmoet, maar de namen zijn bekend. Vooral Vint Cerf. Maar ook daar was het niet één man die de eer toekomt, maar hebben velen een stukje bijgedragen aan de totstandkoming van het internet. De bouw van internet is geen doelbewust proces geweest om het tot de schaal te laten groeien die het later kreeg, en op dat moment beseften we niet dat de bedenkers ervan beroemd zouden worden. Vooral bij Darpa, het Defense Advanced Research Projects Agency, zijn velen jarenlang bezig geweest om het internet vorm te geven als veilig militair netwerk voor het geval van een bominslag. Rob Blokzijl en uw ex-collega Daniel Karrenberg, twee Nederlandse pioniers, ontkennen die militaire drijfveer juist. Er zou vooral een economische reden aan ten grondslag liggen; de wens om computercapaciteit te delen. Dat weet ik zo net niet. Darpa heeft ontzettend veel geld geïnvesteerd in het internetproject en het Pentagon deed dat niet uit liefdadigheid. Daar zat echt een militaire bedoeling achter en werd dus een geavanceerd project. Het kunnen doorstaan van een klap op computers, verbonden in een netwerk, was altijd een principiële doelstelling en reden voor de investeringen. Amerikaanse universiteiten ontwikkelden mee en realiseerden uiteindelijk ook de verbindingen. Dat was onderdeel van samenwerking met Darpa, dat staat buiten kijf. In de begintijd verliep de ontwikkeling van protocollen snel, wat het uiteindelijke internet tot een groot succes maakte. De behoefte was groot, vooral aan . Voor de technici ook aan Usenet, vanwege discussies. Stukje bij beetje kreeg je meer functionaliteit, maar in aanvang was het moeilijk in gebruik; zoals de file-transfer. Ook het World Wide Web was aanvankelijk niet gebruiksvriendelijk, alleen maar tekst. Er waren mensen met voeling voor de markt nodig om het rudimentaire web verder te ontwikkelen tot een browser voor een grote doelgroep. Dat ging wel razendsnel.

8 Het is waar dat de grote drijveer was voor de groei van internet. Berichtenverkeer was heel persoonlijk en bracht mensen ertoe om voortdurend internet te benaderen om te kijken of er nieuwe berichten waren. Het werd een pull-netwerk in plaats van push-netwerk. Mensen gingen steeds frequenter online kijken en dat maakte het zinvol om alle informatie te ontsluiten en steeds meer communicatie toe te voegen, zoals chat en videotelefonie. Deze concentratie aan functionaliteit heeft uiteindelijk tot het always-on van vandaag de dag geleid. Waarom begon u een start-up vanuit het CWI? We deden met het CWI veel voor de W3C standaardisatie voor het web. Ondermeer met de standaard SMIL - uitgesproken als smile -oftewel Synchronized Multimedia Integration Language. We wilden daarop gebaseerde technologie naar buiten brengen, daarom werd Oratrix als apart bedrijf op gezet. Het bouwde aan de toen kansrijke software voor simpele vervaardiging van multimedia presentaties met animaties. Dat kwam te vroeg en is ongeveer tegelijkertijd met de Twin Towers opgeblazen. Het was een hele elegante oplossing voor een probleem dat nog niemand had. Je kunt beter een platte oplossing hebben voor een probleem dat iedereen ervaart. Organisaties zoals Daisy, die ondersteuning onderzochten voor bijvoorbeeld slechthorenden en slechtzienden, wisten de toegevoegde waarde ervan wel in te schatten en waren er heel blij mee. Ik dacht het in stilte op te bouwen, met commercialisering door een andere partij. In 2001 werd het onmogelijk om financiering te krijgen. Voor het failliet ging, hebben we de stekker eruit getrokken. We hadden een terugkeergarantie van het CWI. [een verre voortzetting is de ambulant Player voor animaties ] Nu opnieuw weer ondernemen. U werd per 1 oktober 2013 directeur van FX Palo Alto Laboratory. Waarom? Je spreekt wat mensen en voor je het weet, blijkt er een hele mooie baan voorhanden. Ik groeide in New York op, dus California heeft iets exotisch en is ver weg. Ik ben nu 62, er is geen verplichte pensioneringsleeftijd in de VS, dus het is een mooi moment. Een week per maand ben ik nu in Palo Alto. Als onze twee kinderen in 2014 van de middelbare school komen, gaan we met z n allen verhuizen. Welke technologische mogelijkheden liggen er voor u open? FX is een voortzetting van het vermaarde Xerox Parc Lab, een samenwerking in Fuji Xerox, een Japanse dochter. Het lab werkt aan multimedia and human-computer interfaces, van kopieerapparaten maar ook voor de fase erna. Het gaat om efficiënte en effectieve communicatie. Bijvoorbeeld voor beveiliging van documentstromen, aantekeningen

9 maken op video-opnames van vergaderingen, betere videoconferencing via internet. Leuke wereld. Na vijftien jaar voorstellen schrijven voor de Europese Unie is het heerlijk dat straks maar één man toestemming moet geven als je meer geld wilt besteden. U heeft net een prijs gewoon, ook voor interactieve televisie. Wat was uw bijdrage? Nadat wij vele jaren multimedia via internet hadden bestudeerd, zijn we een jaar of acht geleden samen met Philips, Stoneroos en anderen begonnen aan een interactief televisieproject. Hieruit kwam zeer vroeg een experiment met second screens en andere vormen van het persoonlijk sturen en verrijken van televisieprogramma s. Dat is onderkend. Bij uw officiële afscheid per 1 januari 2014 heeft u 25 jaar bij het wetenschappelijke CWI gewerkt. Een min of meer ambtelijke loopbaan. Of doe ik dan het CWI tekort? Absoluut. Het CWI is een parel in de wetenschappelijke wereld. Als je bij een universiteit werkt ben je ambtelijk bezig. Het CWI is een verzameling van 15 zelfstandige ondernemers op intellectueel gebied die allen hun eigen groepje om zich heen hebben. Met een ongekende mate van vrijheid. Ik heb nog nooit zo vrij en flexibel kunnen werken als hier. Er heerst een regime van onafhankelijkheid dat grenst aan onverschilligheid. We worden aardig gesteund door NWO, maar moeten ook geld van buiten aantrekken. Dat vind ik goed, want het versterkt het contact met de buitenwereld en je smeedt zo Europese bondgenootschappen. De interessante contacten liggen niet twee kamers verderop, maar twee landen. We konden ook altijd open communiceren, zonder ons te bekommeren om intellectueel eigendom van vindingen. Dat was strategisch heel verstandig. Het is daarom ook geen toeval dat het CWI zo n vooraanstaande rol kon spelen met de Europese netwerken. Dat vereist een initiatiefrijke omgeving, die door de buitenwereld als professioneel en betrouwbaar wordt erkend. Bovendien was er de stimulans van de eigen onderzoekers, die ook online goede contacten met de buitenwereld moesten onderhouden. We zijn daarin succesvoller geweest dan bijvoorbeeld de Franse evenknie Inria. Die is weliswaar veel groter, maar loopt aan een sterk touw van de overheid. Hier is veel meer vrijheid, dus is het geen ongeluk dat het internet hier begon in Europa Kijkt u vanwege het werken voor de Marine in de VS met een speciaal oog naar de internetspionage door de NSA?

10 Perceptie is doorslaggevend. Toen ik voor de eerste keer in Oost- Duitsland kwam, had ik er het gevoel dat alles werd gehoord en gezien. Ik denk dat Europeanen dat gevoel nu weer krijgen. Ik herinner me nog van een bericht van twintig jaar geleden over microfoons in de de business class vliegtuigstoelen. Ook toen sloeg de verontwaardiging toe. De vraag is of de NSA echt weet wat er in de wereld omgaat door zulke massale stromen informatie te verwerken. Tussen verzamelen en begrijpen zit nog veel ruimte. Waarover ik me toch verbaas, is dat veel Amerikanen het spioneren op deze schaal nodig vinden. Twintig jaar geleden zouden deze onthullingen een schok teweeg hebben gebracht in de Verenigde Staten. Na 9/11 niet meer.

Europees internet begon in feite in 1982

Europees internet begon in feite in 1982 Inleiding 1: 25 jaar internet met het CWI, EUnet en NLnet Europees internet begon in feite in 1982 De 17e november 1988 is officieel de dag dat Europa de eerste aansluiting op internet kreeg. Plaats delict:

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen Gezien alle commoties over webcams, in hoeverre is beeldbellen beveiligd? Omdat wij met ouderen werken, zijn veilighe id en privacy extra belangrijk voor ons. Beeldbellen kan alleen

Nadere informatie

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht

Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Annelies Knoppers Hoogleraar pedagogiek en didactiek van sport en lichamelijke opvoeding Universiteit Utrecht Vragen stellen bij schijnbare vanzelfsprekendheden is een basisvoorwaarde voor wetenschappelijk

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Amsterdam een doorgeefluik tussen Russen en Amerikanen gedurende de Koude Oorlog

Amsterdam een doorgeefluik tussen Russen en Amerikanen gedurende de Koude Oorlog Jaap Akkerhuis, stille netwerkpionier op de achtergrond Amsterdam een doorgeefluik tussen Russen en Amerikanen gedurende de Koude Oorlog Vergeet Jaap Akkerhuis niet, maakten de bekende aartsvaders van

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 1. Inleiding Je kan er vandaag niet meer langs kijken. Het internet bestaat, en dat zal geweten zijn. Je hoort in het nieuws iets over een virus dat

Nadere informatie

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park.

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park. Cloud Computing Cloud Computing Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield 2 het Rekenen veranderen... Floris Sluiter Adviseur bij SARA Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Internet: hoe werkt het?

Internet: hoe werkt het? a Iedereen gebruikt internet. Bijvoorbeeld voor: het zoeken van informatie het zoeken van muziek het versturen van mailtjes. Hoe werkt het Internet eigenlijk? In het filmpje van Schooltv zag je veel computers.

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Ik denk eigenlijk dat deze blessure niet slecht is geweest voor mijn carrière

Ik denk eigenlijk dat deze blessure niet slecht is geweest voor mijn carrière In de rubriek vertelt een (oud) prof-voetballer/voetbalster over zijn/haar voorste kruisband blessure. Vanaf het moment dat deze blessure werd opgelopen, de operatie, de revalidatie, de rentree en daarna.

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008 in Nederland opgericht.

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Enthousiasme zorgt voor meer omzet

Enthousiasme zorgt voor meer omzet Enthousiasme zorgt voor meer omzet Vinden nieuwe klanten de weg naar uw organisatie? U biedt een goed product tegen een goede prijs en toch lijkt het steeds lastiger om u te onderscheiden van uw concurrenten.

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Het ging ons nooit om het geld

Het ging ons nooit om het geld Frances Brazier, moeder tussen de aartsvaders van internet Het ging ons nooit om het geld Als vrouw, met een Amerikaanse tongval, was Frances Brazier even een buitenbeentje ion de nerdy Unix-wereld, maar

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Dames en heren, [Inleiding] In de zomer van 1946 voer een schip van Thailand naar Nederland. Een kleine Nederlandse

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Kortdurende Act voor tijdens een kerkdienst verzonnen door Margriet Gosker

Kortdurende Act voor tijdens een kerkdienst verzonnen door Margriet Gosker Kortdurende Act voor tijdens een kerkdienst verzonnen door Margriet Gosker ROLVERDELING Johannes Calvijn Maarten Astrid Guillaume (Willem) Farel Astrid: : Calvijn. Calvijn We krijgen geloof ik hoog bezoek

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media

Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media Anke Eyck Infonomics & New Media Hogeschool Zuyd, Maastricht Gebruikersonderzoek Designing the Daily Digital User Centred Design Huidige nieuwsconsument

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt Elvis Perkins wanneer zijn In Dearland uitkwam, haatte ik hem voor het maken van zo n geweldige plaat. Binnenkort komt zijn Doomsday EP uit en die belooft wederom veel goeds. Ook live stelde hij niet teleur:

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

De hooggevoelige ondernemer

De hooggevoelige ondernemer De hooggevoelige ondernemer Vraag en antwoordboek Drs. Bas van Vugt 1 Ten geleide: Aan de hand van praktische lezersvragen legt Bas uit wat hooggevoeligheid en de hooggevoelige ondernemer is. Tevens komen

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Nieuwsbrief community 3/4

Nieuwsbrief community 3/4 Nieuwsbrief community 3/4!" # "$% &'() * "" ) " " "+,- ". ". /0 "."1,- )!+23 +44 (* 5 6 Pagina 1 5 7 ' #8 '9 "" : 79 ; '9 ' )" ) & < # 04444% ) > ".8.'?. %." +44 (*!+@ 8 De allereerste keer

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat J A A R G A N G 6 N U M M E R 2 J U N I 2 0 1 0 M A G A Z I N E In financiële advisering past geen dubbele moraal FFP-Verkiezingsdebat Integraal advies nader verankeren in gedragscode Terug naar de basiswaarden

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Welkom in een wereld zonder grenzen

Welkom in een wereld zonder grenzen Welkom in een wereld zonder grenzen Truphone is het eerste bedrijf dat daadwerkelijk één wereldwijd communicatiesysteem aanbiedt. Daarnaast bespaart het ons meer kosten dan welk ander bedrijf ook zou kunnen.

Nadere informatie

Deze site gaat je niet gelukkig maken...

Deze site gaat je niet gelukkig maken... naam wachtwoord login informatie aanmelden Deze site gaat je niet gelukkig maken... Dat wil zeggen dat je hier niet leert hoe je een leven zonder teleurstelling, pijn, somberheid, angst, onzekerheid of

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Isabella Lenarduzzi Belgische Ashoka Fellow Ashoka: Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Isabella: Ik ben geboren in Brussel. Mijn vader kwam als twaalfjarige vanuit het

Nadere informatie

Verwonderen door poëzie

Verwonderen door poëzie Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Verwonderen door poëzie Van 31 januari tot en met 5 februari was het Poëzieweek. Het thema was Verwondering. Die week hoorde, zag en proefde je overal in Nederland

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Als Leidse Informaticus in actie. College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/)

Als Leidse Informaticus in actie. College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/) Als Leidse Informaticus in actie College studievaardigheden Rokesh Jankie (https://plus.google.com/+rokeshjankie/) Rokesh Jankie 1993-1998 Rokesh Jankie Rokesh Jankie 1993-1998 Wist niks van computers,

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

KNIBBELEN EN KNABBELEN. KATTENKLAUW III, Keizer der Katten.

KNIBBELEN EN KNABBELEN. KATTENKLAUW III, Keizer der Katten. KNIBBELEN Als er één plek is op Katteneiland waar je een rustig dagje wel kunt vergeten, dan is dat het Keizerlijke Woonfort, het paleis van KATTENKLAUW III, Keizer der Katten. In de Banketzaal klonk dit

Nadere informatie