Nota van beantwoording zienswijzen Projectplan en m.e.r.- beoordeling waterberging en beekherstel de Run Grootgoor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota van beantwoording zienswijzen Projectplan en m.e.r.- beoordeling waterberging en beekherstel de Run Grootgoor"

Transcriptie

1 Nota van beantwoording zienswijzen Projectplan en m.e.r.- beoordeling waterberging en beekherstel de Run Grootgoor behorend bij DB-voorstel Z48785 / B437 d.d. 27 februari 2018 In de periode van 1 december 2017 tot en met 12 januari 2018 heeft het ontwerpbesluit voor het projectplan en m.e.r.- beoordeling waterberging en beekherstel Run Grootgoor ter inzage gelegen. Als gevolg van de zienswijzen en de gesprekken die tussen waterschap en insprekers plaats hebben gevonden zijn de volgende wijzigingen op het projectplan aangebracht: 1. De ligging en afmeting van de kade zoals weergegeven in bijlage 1 2. De ligging van de waterbergingscontour zoals in bijlage De wandelroute door het Grootgoor is verwijderd (geen waterstaatswerk). Bijlage 1. De maatregelenkaart van waarop bovenstaande wijzigingen 1 t/m 3 zijn aangebracht maakt onderdeel uit van het definitieve projectplan Waterwet. In onderstaande alinea s worden de zienswijzen behandeld. Volgnummer 1: Zienswijze van M. Schoenmakers, Bergeijk Zienswijze d.d. 11 december Binnen termijn ingediend. Zienswijze 1.1 De inspreker is het niet eens met het besluit om zijn eigendom, deels vallend binnen de contour van het waterbergingsgebied, periodiek te laten inunderen. Inspreker stelt dat er geen rekening is gehouden met zijn belang. In een gesprek is gebleken dat eigenaar wil meedenken in het zoeken naar vervangende grond, om ook de natuurdoelen in dit gebied mogelijk te maken. Uitgesproken is om ruil en aankoop te gaan onderzoeken. Ervan uitgaande dat op termijn met eigenaar een oplossing gevonden gaat worden past het waterschap ter plaatse de inundatiecontour aan zodat inspreker met zijn agrarische gronden buiten het waterbergingsgebied ligt. Het verlies aan theoretische bergingscapaciteit bij maximale inzet is verwaarloosbaar (<1%). De waterbergingscontour wordt aangepast conform bijlage 1 middels plaatselijke maaiveldophoging (wijziging 2).

2 Volgnummer 2: Werkgroep Natuur en Educatie Steensel Zienswijze d.d. 14 december Binnen termijn ingediend. Zienswijze 2.1 Inspreker vreest dat de twee ingetekende wandelpaden die het natuurgebied Grootgoor doorkruisen leiden tot verstoring van fauna en stelt voor om de paden uit het plan te halen. De wens van inspreker is om de wandelroute aan te laten sluiten aan een ATB- route. Het idee van de wandelroutes is dat er wordt aangesloten op bestaande routes. Eén ingetekende route bestaat al. De andere nieuwe route is ingetekend om een rondje te kunnen maken. Het betreft hier overigens geen aanleg van fysieke paden. Andere gewenste vormen van recreatie in het beekdal gaat het waterschap samen met de werkgroep Natuur en gemeenten verder uitwerken in het kader van de gebiedsimpuls. Wandelpaden zijn geen waterstaatswerken en het besluit gaat in feite daar niet over. Wel halen we de route van de plankaart. Geen, maar de wandelroute door het Grootgoor komt te vervallen. Zie bijlage 1. Zienswijze 2.2 Inspreker vraagt om de obstakelvrije zone langs de Run open te stellen voor ruiters en hun paarden. Om een aansluiting te maken op de ruiterpaden naar Riethoven stelt de inspreker voor om een voorde aan te leggen op het stortebed van meest bovenstroomse stuw. Op obstakelvrije zones en onderhoudspaden langs waterlopen is doorgaans extensieve recreatie toegestaan. Voor het opnemen van een officiële route op het eigendom van het waterschap is een schriftelijke overeenkomst nodig waarin we afspraken vastleggen hoe om te gaan met onderhoud, schade en bijv. afval. Afspraken hierover moeten in goed overleg schriftelijk worden vastgelegd en maken onderdeel uit van de gebiedsimpuls uitwerking. Op dat moment gaan we de eventuele aanleg van een voorde ook in overweging nemen. Geen Zienswijze 2.3 Inspreker stelt voor om twee paddenpoelen aan te leggen in het toekomstige schrale grasland aan de zuidoostzijde van de nieuwe meanders. Het waterschap is nu eigenaar van de gronden en inrichter van het beekdal. Echter, na inrichting draagt het waterschap het eigendom over aan een andere partij. Omdat de poelen onderhouden moeten worden en het waterschap tijdelijk eigenaar is van de gronden kiezen we er nu voor om te volstaan met een basis inrichting die voldoet aan de uitgangssituatie voor de gewenste natuurontwikkeling. De eindbeheerder van de gronden kan ervoor kiezen om poelen te graven.

3 Zienswijze 2.4 Inspreker vindt het belangrijk dat (natuur)liefhebbers het gebied kunnen ervaren en in het gebied kunnen ontspannen en daarom wordt voorgesteld om een uitkijkpunt dat boven de bomen uitsteekt aan te leggen. De aanleg van een uitkijktoren ziet het waterschap als een maatregel die gefinancierd kan worden vanuit de gebiedsimpuls N69. Het waterschap kan als uitvoeringsorganisatie in principe een uitkijktoren aanleggen maar is er geen beheerder of eigenaar van. Indien financiering en eigendom door initiatiefnemers geregeld kan worden wil het waterschap in gesprek over aanleg in het gebied. Zienswijze 2.5 Inspreker ziet kansen om een bijenstal te bouwen nabij de toekomstig geschikte biotoop de schrale graslanden. De aanleg van een bijenstal ziet het waterschap als een maatregel die gefinancierd kan worden vanuit de gebiedsimpuls N69. Het waterschap kan als uitvoeringsorganisatie in principe een bijenstal aanleggen maar is er geen beheerder of eigenaar van. Indien financiering en eigendom door initiatiefnemers geregeld kan worden wil het waterschap in gesprek over aanleg in het gebied.

4 Volgnummer 3: Erwin van Lieshout, Mierlo Zienswijze d.d. 28 december Binnen termijn ingediend. Zienswijze 3.1 Inspreker heeft eigendom in de vorm van bosgrond in het waterbergingsgebied liggen vraagt welke waterhuishoudkundige gevolgen de herinrichting van de Run op zijn grondpositie heeft. Daarnaast stelt inspreker te vraag of er een wandelpad over zijn eigendom komt of direct erlangs in het kader van privacy waarborging. Door het aanpassen van de Run treedt er een verandering op van de grondwaterstanden. Deze zijn beschreven in het projectplan. De grondwatereffecten worden getoond in figuur 6.6 (GHG), 6.7 (GVG) en 6.8 (GLG) van het projectplan De Run Grootgoor. Ter hoogte van het bosperceel treedt er geen nadelige verandering in de grondwaterstanden op. De berekende maximale inundatie vanuit het beekherstel levert voor het grondgebruik (broekbos) geen nadelig effect op. Op obstakelvrije zones en onderhoudspaden eigendom van Waterschap De Dommel is doorgaans extensieve recreatie toegestaan. De obstakelvrije zone ligt aan de westelijke oever van de Run (huidige situatie ook). Er worden geen wandelroutes op uw eigendom aangelegd. De route door het Grootgoor wordt uit het plan verwijderd. Zie bijlage 1.

5 Volgnummer 4: Zienswijze J.W.M. van Gerven, Riethoven Zienswijze d.d. 30 december Binnen termijn ingediend. Zienswijze 4.1 Inspreker vindt dat in de hydrologische rapportage de capaciteit van de nieuwe ingerichte beek niet tot uiting komt. Inspreker vindt het vreemd en onverantwoord risicovol om het profiel kleiner en ondieper te maken dan vóór de kanalisatie in de jaren 60. Hij is van mening dat het plan aangepast moet worden waarbij twee bestaande stuwen gehandhaafd worden en voorzien worden van een afsluitbare vistrap. De gemiddelde zomer- en winterafvoer zal zonder problemen door het nieuwe profiel kunnen stromen. Doordat het profiel verkleind wordt zal De Run wel vaker buiten zijn oevers treden tijdens piekafvoeren dan in de huidige situatie. Er treden geen nadelige effecten op aangrenzende percelen door het beekherstel of het verwijderen van de stuwen. Dit blijkt ook uit het projectplan. Zienswijze 4.2 Inspreker stelt dat de effecten van het nieuwe plan op de watergang RN31 onvoldoende belicht zijn en vraagt dit inzichtelijk te maken. Dit is omschreven in het projectplan. Voor zowel de zomer als winter waterstanden zijn er als gevolg van het beekherstel en waterberging in de watergang RN31 geen nadelige effecten berekend op de aangrenzende percelen. Zienswijze 4.3 Inspreker vindt het onvoldoende duidelijk hoe de beek exact geherprofileerd wordt. Hij vraagt om op coördinaten niveau de exacte locatie van de meander, hoogte van de waterbodem en het profiel te tonen. In het projectplan zijn de principeprofielen van de beek beschreven. Bovendien zijn op de bijbehorende maatregelenkaart de maten en locaties weergegeven. Deze maten en locaties dienen als basis voor de verdere uitwerking voor de uitvoering. Een exacte vorm en afmeting van de beek is nog niet bepaald en hoeft op grond van artikel 5.2, tweede lid, van de Verordening Water van de provincie ook niet in de legger te worden opgenomen omdat het een vrij meanderend oppervlaktewaterlichaam betreft. Gelet hierop zijn de effecten van de herprofilering van de beek volgens de principeprofielen en maten en locaties beoordeeld en omschreven in het projectplan

6 Zienswijze 4.4 Inspreker mist een objectieve onderbouwing (feiten en cijfers) dat het natuurgebied Grootgoor verdroogd. Hij is van mening dat het natuurgebied Grootgoor geen last heeft van verdroging. Hij stelt dat het gebied juist erg geprofiteerd heeft van de aanleg van de stuwen. Een ingreep in het profiel vindt de inspreker dan ook niet nodig. Hoewel het aannemelijk is dat door de aanwezigheid van stuwen het Grootgoor ook heeft geprofiteerd van de kanalisatie van de Run is desondanks ook gebleken dat het Grootgoor droger is dan gewenst voor de ontwikkeling van een potentieel natuurlijke vegetatie. Vanuit de Natte Natuurparel status die het gebied heeft is er daarom een doelstelling om te werken aan natuurherstel met hydrologische maatregelen. Het waterschap voert deze maatregelen uit. Zienswijze 4.5 Inspreker vraag of de Drijvende Waterweegbree zich nog kan handhaven nadat het profiel is aangepast en de stroomsnelheden hoger zijn? Het waterschap heeft voor de aanleg van de nieuwe watergang een vergunning verkregen in het kader van de Wet Natuurbescherming. Voor de omgang met de drijvende waterweegbree tijdens de uitvoering is een ecologisch werkprotocol opgesteld, getoetst door bevoegd gezag en akkoord bevonden. In vergelijkbare projecten die het waterschap heeft uitgevoerd en waar omgang met Drijvende Waterweegbree aan de orde was heeft de verandering van stroomsnelheden geen negatieve effecten gehad op de populatie Drijvende Waterweegbree (Kleine Beerze). Zienswijze 4.6 Inspreker stelt dat de stroomsnelheid in de Run niet verhoogd hoeft te worden omdat uit de kwaliteitsmonitoringsgegevens van de afgelopen 20 jaar blijkt dat het gewenste zuurstofgehalte ruimschoots behaald wordt. Hogere en gevarieerde stroomsnelheden zorgen naast verhoging van het zuurstofgehalte voor een dynamisch watersysteem waardoor o.a. morfologische processen kunnen plaatsvinden. Dit zijn randvoorwaarden voor rekolonisatie van diverse flora en macrofauna in de beek. Zienswijze 4.7 Inspreker vindt dat de gestuurde waterberging alleen voor de show gemaakt wordt en dat ze ter bescherming van Eindhoven weinig zode aan de dijk zetten. Hij vraagt om een nauwkeurige berekening die de nut- en noodzaak van de gestuurde waterberging aantoont. Het is een kerntaak van het waterschap om droge voeten te realiseren en te houden. Om dit

7 te realiseren is in het algemeen bestuur van april 2013 en juni 2013 (I16632) gekozen voor een pakket aan maatregelen en is over het nut en noodzaak reeds besloten. Eén van de maatregelen waarvoor het waterschap heeft gekozen is de aanleg van gestuurde waterberging in het gebied Grootgoor aan de Run. Zienswijze 4.8 In inspreker vraagt inzichtelijk te maken wat de invloed bij inzet van het waterbergingsgebied is bovenstrooms en op watergang RN31. Voor zowel de zomer als winter waterstanden zijn er als gevolg van het beekherstel en waterberging in de watergang RN31 geen nadelige effecten berekend op de aangrenzende percelen. Zienswijze 4.9 Inspreker vraagt of de toegang naar de bosperceeltjes van de erven van Gerven ter hoogte van de huidige zandvang gegarandeerd wordt? Het waterschap zorgt ervoor dat de bospercelen toegankelijk blijven na inrichting van het gebied. Zienswijze 4.11 Inspreker eist dat het huidige grondwaterpeil van de bospercelen gehandhaafd blijft. Door het aanpassen van de watergang treedt er een verandering op van de grondwaterstanden. De grondwatereffecten worden getoond in figuur 6.6 (GHG), 6.7 (GVG) en 6.8 (GLG) van het projectplan De Run Grootgoor Voor het grondgebruik (broekbos) levert dit geen nadelig effect op. Zienswijze 4.12 Inspreker vraagt om inzichtelijk te maken hoe de oversteek van de Veldhovensedijk met de Westparallel uitgevoerd gaat worden. De waterbergingskade wordt deels later ingericht t.b.v. lokale verkeersdoeleinden. Deze inrichting wordt onder verantwoordelijkheid van Provincie Noord-Brabant uitgevoerd. Het waterschap zorgt ervoor dat de kade een toekomstige verkeersbelasting aankan.

8 Volgnummer 5: Jagersvereniging, Steensel Zienswijze d.d. 6 januari Binnen termijn ingediend. Zienswijze 5.1 De inspreker vindt het idee om een wandelpad over de aangrenzende weilanden en dwars door het Grootgoor te laten lopen onwenselijk omdat het een belangrijk rustgebied is voor flora en fauna. Verder verzoek de inspreker dringend om de huidige paden te gebruiken als recreatieve route. Het idee van de wandelroutes is dat er wordt aangesloten op bestaande routes. Eén ingetekende route bestaat al. De andere nieuwe route is ingetekend om een rondje te kunnen maken. Het betreft hier overigens geen aanleg van fysieke paden. Wandelpaden zijn geen waterstaatswerken en het besluit gaat in feite daar niet over. Wel halen we de route van de plankaart. De betreffende wandelroute gaat van de kaart. Zienswijze 5.2 Inspreker ziet mogelijkheden om over de obstakelvrije zone langs de Run vanaf de toekomstige brug (en fietspad) oostwaarts een ruiterroute te maken die een stuk verder aansluiten op de Riethovense bossen. Op obstakelvrije zones en onderhoudspaden langs waterlopen is doorgaans extensieve recreatie toegestaan. Voor het opnemen van een officiële route op het eigendom van het waterschap is een schriftelijke overeenkomst nodig waarin we afspraken vastleggen hoe om te gaan met onderhoud, schade en bijv. afval. Afspraken hierover moeten met de verschillende grondeigenaren worden gemaakt en schriftelijk worden vastgelegd. Ze maken onderdeel uit van de gebiedsimpuls uitwerking en niet van het betreffende besluit in het kader van de waterwet.

9 Volgnummer 6: Adams TRC Advocaten, C. van der Corput, namens cliënt fam. Zienswijze d.d. 11 januari Binnen termijn ingediend. Zienswijze 6.1 Inspreker vreest vernatting en bij extreme situaties zelfs overstroming van zijn percelen als gevolg van de ingrepen aan de Run en als gevolg daarvan economische schade. Door het aanpassen van de Run zijn de effecten berekend in het projectplan. Op de percelen van de inspreker zijn geen effecten voorzien. Zie figuur 6.6 t/m 6.10 van het projectplan voor de effecten van het beekherstel. Om de grondwaterstanden in de toekomst te monitoren heeft het waterschap extra peilbuizen ter hoogte van uw percelen geplaatst. Volledigheidshalve merken we op dat in het geval er na uitvoering onvoorziene schade zou optreden de Waterwet in artikel 7.14 een grondslag voor schadevergoeding biedt. Zienswijze 6.2 De inspreker vreest dat door de vernatting van zijn percelen onder andere mok ontstaan bij de paarden. Daarnaast zullen allerlei insecten zich ter plaatse gaan vestigen die voor ziektes kunnen zorgen, het is niet uitgesloten dat ratten zich ter plaatse gaan vestigen. Door het aanpassen van de Run zijn de effecten berekend in het projectplan. Zie de reactie bij 6.1. Er is een studie gedaan naar ongedierteoverlast bij inzet van de gestuurde waterberging Run. De studie is uitgevoerd door Wageningen UR (Meerburg, B.G, 2012). Geconcludeerd kan worden dat er geen aanwijzingen zijn dat tijdens inzet van de waterberging (+/- 1 keer in de 10 jaar) extra uitstraling van ratten en/of muizen in de richting van nabijgelegen woningen en bedrijfsgebouwen zal plaatsvinden. Er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar muggen en knutten door het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA). Hieruit bleek dat muggen zich nauwelijks ontwikkelen in stromend water in de beek. Het Grootgoor is reeds een nat natuurgebied met insecten. Er is geen aantoonbaar verband tussen het aanpassen van het profiel van de Run en het vestigen van insecten die voor ziektes zouden kunnen zorgen. Zienswijze 6.3 Inspreker wenst om de gevolgen van de inrichting op zijn percelen (nader) te onderzoeken en inzichtelijk te maken. Door het aanpassen van de Run zijn de effecten berekend in het projectplan. Op de percelen van de inspreker zijn geen effecten voorzien. Het waterschap plaatst in het gebied drie extra peilbuizen waarvan er 1 op uw perceel staat. Zo kan de grondwaterstand gemonitord worden.

10

11 Volgnummer 7: Maatschap F.G.W.I. Smits en P.H.M. Smits-Leenders Zienswijze d.d. 11 januari Binnen termijn ingediend. Zienswijze 7.1 Inspreker stelt dat de vaststelling van het ontwerp- projectplan niet in redelijkheid tot stand is gekomen omdat de belangen van de inspreker niet zijn meegenomen in de afweging. In de planvorming rond waterberging worden de belangen integraal afgewogen. Desondanks is ter hoogte van het eigendom van dhr. Smits per abuis een deel van de kade over het eigendom gesitueerd. Het waterschap past de ligging van de kade aan om het eigendom van dhr. Smits buiten de waterbergingscontour te houden, zoals ook de intentie van het waterschap is. Aanpassing kade conform bijlage 1. Zienswijze 7.2 Inspreker stelt dat het ontwerpbesluit op basis van onderstaande gronden onzorgvuldig is voorbereid en ongemotiveerd tot stand is gekomen. - Op pagina 22 van het rapport Projectplan Run Grootgoor wordt overwogen dat de kade enkele agrarische percelen aan de zuidzijde van de het gebied doorsnijdt. Inspreker heeft één agrarisch perceel aan de noordzijde wat ook door de kade doorsneden wordt. - Diverse malen wordt aangegeven dat de (milieu, oppervlaktewater en grondwater) effecten/gevolgen op het perceel en veldschuur (geen bouwblok) onvoldoende zijn beoordeeld in het ontwerp-projectplan, aanmeldnotitie en m.e.r. beoordeling. - Vanwege de archeologische waarde is enkel het archeologisch begeleiden van de werkzaamheden onvoldoende. U stelt terecht dat wij uw eigendomsbelang betreffende het perceel met de veldschuur onvoldoende hebben meegenomen ontwerp-projectplan. Tijdens het overleg van 9 januari 2018 is besproken om de kade en dus ook de waterbergingscontour zodanig aan te passen dat het perceel gevrijwaard wordt van inundatie door inzet van gestuurde waterberging. Er zullen hierdoor geen (milieu-, oppervlaktewater- en grondwater-) effecten optreden op uw perceel en de veldschuur. Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de werkzaamheden stelt Waterschap de Dommel bovendien een archeologisch programma van eisen op voor begeleiding van de werkzaamheden. Het bevoegd gezag moet het programma van eisen archeologie goedkeuren De ligging van de kade en waterbergingscontour wordt aangepast. Zie bijlage 1. Zienswijze 7.3 Inspreker vreest dat het grondwaterpeil hoger zal worden vooral omdat er geen grondwatermetingen worden verricht op het perceel van de inspreker. Door het aanpassen van de Run zijn de effecten berekend in het projectplan. Op de percelen van de inspreker zijn geen effecten voorzien. Zie figuur 6.6 t/m 6.10 van het projectplan voor de effecten van het beekherstel. Om de grondwaterstanden in de toekomst te monitoren

12 heeft het waterschap een extra peilbuis ter hoogte van uw percelen geplaatst. Volledigheidshalve merken we op dat in het geval er na uitvoering onvoorziene schade zou optreden de Waterwet in artikel 7.14 een grondslag voor schadevergoeding biedt. Zienswijze 7.4 Inspreker stelt dat de ligging en de geometrie van de kade negatieve gevolgen heeft voor bedrijfsvoering en bereikbaarheid van zijn perceel. Zie reactie zienswijze 7.2. Aanpassing kade conform bijlage 1. Zienswijze 7.5 Inspreker wijst erop dat uit de aanmeldnotitie niet blijkt vanaf welke statistische neerslaggebeurtenis (kans eens per 10 of 25 jaar) de waterberging ingezet wordt. De gestuurde waterberging kan ingezet worden vanaf een neerslaggebeurtenis die statistisch gezien eens per 10 tot 25 jaar voorkomt. Dit wordt tekstueel aangepast in de aanmeldnotitie. geen Zienswijze 7.6 Inspreker stelt dat door de aanlegwerkzaamheden beschermde diersoorten zullen worden verstoren en heeft twijfels over de Natuurtoets. Volgens inspreker kan niet worden uitgesloten dat het werk geen gevolgen heeft voor vleermuizen, de kamsalamander, eekhoorn en vleermuizen. Naar overtuiging van de inspreker had een Wnb-ontheffing verstrekt moeten worden. Er is in het kader van de Wet Natuurbescherming een vergunning aangevraagd voor de werkzaamheden en de vergunning is verleend. Het waterschap werkt tijdens de uitvoering op basis van de randvoorwaarden die mee zijn gegeven vanuit de vergunning. Onder andere is dat het werken volgens een ecologisch werkprotocol waarin staat beschreven hoe er tijdens de uitvoering om wordt gegaan met bijvoorbeeld vleermuizen, vissen e.d. conform de eisen uit de vergunning. Zienswijze 7.7 Inspreker stelt dat het ontwerpbesluit inhoudelijk inconsistent is omdat een RVO ontheffing niet nodig is maar voor de drijvende waterweegbree wel een Wnb-vergunning is verleend. Er is geen sprake van inhoudelijke inconsistentie. Zowel de effecten van het project voor (het) Natura-2000 gebied(en) als de effecten voor de soorten zijn beoordeeld. De vereiste

13 vergunning op grond van artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming voor het hermeanderen van de Run, gelegen in het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide en De Plateaux is op 15 mei 2017 verleend. Hiernaast is ook een beoordeling gedaan op grond van artikel 3.5, vijfde lid, van de Wet natuurbescherming. Deze beoordeling is gedaan naar aanleiding van een aanvraag om ontheffing die is gedaan alvorens de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming per 1 januari 2017 (op grond van de toen geldende Flora- en Faunawet). Uit deze beoordeling blijkt dat niet tevens een ontheffing nodig is. Zienswijze 7.8 Inspreker twijfelt over het onderzoek naar het verstoren van beschermde diersoorten in het gebied. Er is een vergunning in het kader van de wet natuurbescherming verleend door bevoegd gezag. De Natuurtoets is door een onafhankelijk en gespecialiseerd adviesbureau uitgevoerd en opgesteld en maakt gebruik van de beschikbare data in het gebied over verspreiding van zoogdieren etc. Zienswijze 7.9 Inspreker vindt dat de kade onvoldoende is ingepast in het landschap. De kade is zo goed als mogelijk ingepast in het plan. Daarbij weegt het waterschap af op onder andere ecologie, grondeigendom, landschap, waterkerende eisen en kosteneffectiviteit.

14 BIJLAGE 1. Wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen op het projectplan Wijziging 1: Wijziging kade A: Ontwerp-projectplan B: Definitief-projectplan Kade Waterbergingscontour Wijziging 2: Wijziging waterbergingscontour A: Ontwerp-projectplan B: Definitief-projectplan Waterbergingscontour

15 Wijziging 3: verwijderen wandelroute (geen waterstaatswerk) A: Ontwerp-projectplan B: Definitief-projectplan Wandelroute

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Ontwerpnotitie De Run 1. Doelstelling 2. Informatiebehoefte

Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Ontwerpnotitie De Run 1. Doelstelling 2. Informatiebehoefte Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Aan: Waterschap De Dommel Van: Onno de Vrind en David Salwegter (Royal HaskoningDHV) Datum: 26 november 2018 Kopie: - Ons kenmerk: BD5471_T&P_NT_1811270852

Nadere informatie

Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure

Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa Beknopte toelichting op de plannen en procedure In het beekdal dreigen bossen en vennen te verdrogen. Ook staat kwetsbare natuur onder druk door te hoge stikstofuitstoot.

Nadere informatie

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie Aan: Waterschap De Dommel Van: Onno de Vrind Datum: 17 november 2017 Kopie: - Ons kenmerk: BD5471/N0004/901865/EHV Classificatie: Definitief HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp:

Nadere informatie

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Ontwerp projectplan Deurzerdiep Anreeperdiep Nummer: Bestuursstukken\1548 Agendapunt: 11 DB: Ja 10-2-2014 BPP: Ja 5-3-2014 Workflow Opsteller: Harriët Bosman, 0598-693226 Beleid, Projecten en

Nadere informatie

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017 Kleine Beerze Bijeenkomst 13 juli 2017 Agenda 1. Uitkomsten berekeningen met nieuwe maatregelen. a) Klimaatsveranderingen b) Resultaten met mitigerende maatregelen 2. Effect drinkwaterwinning op grondwater.

Nadere informatie

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Projectplan Waterwet (definitief besluit) Datum 08-09-2014 Projectnummer P2200C Onderwerp Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit

Nadere informatie

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1

Landgoed Heijbroeck. Waterparagraaf. Datum : 11 juni Bureau van Nierop, Landgoed Heijbroeck, Waterparagraaf 1 Landgoed Heijbroeck Waterparagraaf Datum : 11 juni 2013 Auteur Opdrachtgever : W.J. Aarts : Fam. van Loon 1 VOORWOORD In opdracht van Fam. van Loon is er door Bureau van Nierop een waterparagraaf conform

Nadere informatie

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET Datum 14 december 2015 Projectnummer P205508 Onderwerp Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het

Nadere informatie

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal Inhoud presentatie Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal 1. Aanleiding 2. Het gebied 3. Doel van het project 4. Ontwerpproces en uitdagingen 5. Voorbeelden Frank Gerritsen, projectmanager

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING Aanhef Op 17 januari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rhenen een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van Provincie Utrecht mevrouw

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A

Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A Ontwerpbesluit Projectplan Verbetering Laakkade fase 3a/ Laakverbreding/ Laakzone fase A 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? De Laakkades moeten voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen

Nadere informatie

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther Waterschap Aa en Maas 's-hertogenbosch, 12 maart 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 DEEL I: VERRUIMING PROFIELEN

Nadere informatie

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl.

Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d. 26 januari jl. en 23 februari jl. Bijlage B, Nota van beantwoording zienswijzen van de heren Liebregts, van Dommelen, van Mierlo en ZLTO afdeling Kempen Zuidoost. Zienswijzen heer Liebregts Zienswijze d.d. 8 december 2011, gesprekken d.d.

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Blad 2. Beoordeling verzoek

Blad 2. Beoordeling verzoek Ruimtelijke onderbouwing voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het dempen van een kadesloot en verbreden van watergangen in de Wergeastermarpolder Door het Wetterskip Fryslân is een

Nadere informatie

Bijlage 3: Conclusies Milieu- en ruimtelijke aspecten Hotel Wormerland

Bijlage 3: Conclusies Milieu- en ruimtelijke aspecten Hotel Wormerland Bijlage 3: Conclusies Milieu- en ruimtelijke aspecten Hotel Wormerland Bodem Op 21 mei 2008 heeft er door Wareco Ingenieurs een verkennend bodemonderzoek plaatsgevonden. Bij het uitgevoerde bodemonderzoek

Nadere informatie

Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht

Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht 2 15 Projectplan Regionale keringen Overijsselse Vecht 3 15 Inhoudsopgave Leeswijzer... 5 Hoofdstuk 1

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis

Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis Opsteller: N. Verhoof-Schuil Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Voorontwerpfase 701700 Datum: 17-01-2013 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Auteur: N. van Rooij District: Raam Inhoudsopgave Pagina 1 van 7 Leeswijzer... 3 DEEL

Nadere informatie

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok)

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT Datum: 27 04-2011 Kopie: Archief Opdrachtgever Teamleider Projectleider

Nadere informatie

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied)

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied) Bijlage 4 Toelichting beleid dempen sloten (landelijk gebied) Inleiding Doel van het dempingenbeleid is het waarborgen van de bestaande goede wateraanvoer en waterafvoer in het landelijk gebied en het

Nadere informatie

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M.

Landgoed De Hattert. Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas. Datum : 1 oktober 2010. : Ir. L.J.A.M. Landgoed De Hattert Watertoets conform de uitgangspunten van Waterschap Aa en Maas Datum : 1 oktober 2010 Auteur Opdrachtgever : Ir. L.J.A.M. van Nierop : P. van Kempen VOORWOORD In opdracht van de heer

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verantwoording Titel : Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Subtitel : Projectnummer : Referentienummer : Revisie : C1 Datum : 30-10-2012 Auteur(s) :

Nadere informatie

BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN

BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN DATUM 30 april 2017 BIJLAGE PROJECTPLAN DAMWAND PLUUTHAVEN DEEL I VERVANGEN DAMWANDEN REGIONALE WATERKERING PLUUTHAVEN ZEEWOLDE 1. Aanleiding en doel Het waterschap is naar aanleiding van het AV besluit

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing Opgesteld door: Provincie Noord-Brabant 19-05-2016 S.M.Verhaart- Menken Versie: 3_19-05-2016 Inhoud

Nadere informatie

Bijlage(n) : Situering projectgebied (bijlage 1) Ontwerptekeningen (bijlage 2) Effect op peilen en grondwaterstanden (bijlage 3)

Bijlage(n) : Situering projectgebied (bijlage 1) Ontwerptekeningen (bijlage 2) Effect op peilen en grondwaterstanden (bijlage 3) Onderwerp Status : Projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg (gemeente Winterswijk) : Ontwerp besluit Datum vastgesteld door het college van Dijkgraaf en Heemraden : 3 maart 2015 Bijlage(n)

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied

Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied Bijlage 2. Kaart hydrologische effecten Met een hydrolgisch model zijn de effecten van de waterhuishoudkundige maatregelen uit het

Nadere informatie

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT pagina 1 Van 7 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschrijving

Nadere informatie

: Projectplan Waterwet voor het aanpassen van de verdeelwerken Baakse Beek en Groene Kanaal

: Projectplan Waterwet voor het aanpassen van de verdeelwerken Baakse Beek en Groene Kanaal Onderwerp Status : Projectplan Waterwet voor het aanpassen van de verdeelwerken Baakse Beek en Groene Kanaal : Ontwerpbesluit Datum vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden : 3 december

Nadere informatie

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Opsteller: Rienke Dekker Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Definitief ontwerp 701581 Datum: 25 april 2012 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied onderdelen presentatie Proces wat ging vooraf? waar staan we nu? wat gaat komt er hierna? Voorlopig Ontwerp hydrologisch

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

* * Omgevingsvergunning * * Aanvraagnummer (OLO) :

* * Omgevingsvergunning * * Aanvraagnummer (OLO) : *16-0435795* *16-0435795* Omgevingsvergunning Kenmerk : WABO-2015-0609 Aanvraagnummer (OLO) : 2068731 Aanvrager : ARCADIS Nederland Onderwerp : het vellen/rooien van houtgewas en het kappen van bomen Locatie

Nadere informatie

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet Verwijderen 2 bruggen vervangen door 2 duikers in Zandhoekse Loop en Landmeersche Loop Pagina 1 van 6 26-3-2019 projectplan verwijderen

Nadere informatie

Modelleren bij Beekherstel

Modelleren bij Beekherstel Modelleren bij Beekherstel Overbodige luxe of noodzakelijk kwaad Eisse Wijma Juni 2008 Niet het doel maar het middel Beekherstel Kleine Beerze Zuid Bron: WS de Dommel 1 Onze Visie Modelleren draagt bij

Nadere informatie

Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet Café Restaurant Rijstal Venhof V.O.F., te Herkenbosch Zaaknummer:

Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet Café Restaurant Rijstal Venhof V.O.F., te Herkenbosch Zaaknummer: Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Vergunning Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet 1998 Café Restaurant Rijstal Venhof V.O.F., te Herkenbosch Zaaknummer: 2016-600903 Kenmerk: 2016/86141 d.d. 3

Nadere informatie

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen Doel pilot GGOR: Gewogen Grondwater- en Oppervlaktewater Regime Verbetering waterhuishouding voor zowel landbouw als natuur Betere stuurbaarheid waterpeil in Buulder Aa Natuurlijker peilverloop (winter

Nadere informatie

REACTIENOTA. Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg

REACTIENOTA. Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg REACTIENOTA Ontwerp projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg Juni 2015 INHOUD REACTIENOTA 1. INLEIDING 3 2. GEVOLGDE PROCEDURE 3 3. INGEKOMEN REACTIES 3 4. BEHANDELING REACTIES 4 2 1.

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

: Projectplan Waterwet 'Beekherstel Ratumse Beek, Willinkbeek, Boven Slinge en Osink-Bemersbeek'

: Projectplan Waterwet 'Beekherstel Ratumse Beek, Willinkbeek, Boven Slinge en Osink-Bemersbeek' Onderwerp Status : Projectplan Waterwet 'Beekherstel Ratumse Beek, Willinkbeek, Boven Slinge en Osink-Bemersbeek' : Definitief besluit Datum vaststelling : 17 juli 2018 Bijlage(n) : Bijlage 1: Overzicht

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op de van het peilbesluit Callantsoog (13.31137) en het watergebiedsplan Boskerpark (13.29640) Auteur Registratienummer 13.49765 9 december 2013 Afdeling Afdeling

Nadere informatie

Projectplan Essche Stroom Uilenbroek

Projectplan Essche Stroom Uilenbroek Projectplan Essche Stroom Essche Stroom Rapportage: Dit projectplan is opgesteld ten aanzien van de Waterwet. Voor wijzigingen aan waterstaatswerken zijn watersysteembeheerder verplicht om een projectplan

Nadere informatie

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit)

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? De Kasteelgracht is een waterpartij in Apeldoorn gelegen in de wijk Woudhuis

Nadere informatie

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit)

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit) Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Er wordt een nieuwe automatische stuw en een nieuwe zandvang aangelegd

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Watervergunning Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Datum 14 juli 2017 Zaaknummer 13919 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Besteksfase 701897 Datum: 29 augustus 2016 Datum: 29 augustus

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142 WATERVERGUNNING Voor het vervangen van een verkeersregelinstallatiekast (VRI kast) bij een watergang en een waterkering op de locatie Boerendijk ter hoogte van de brug in de Chrysantstraat in Woerden Datum

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Waterschap Hunze en Aa s

Waterschap Hunze en Aa s Beekaanpassing Loonerdiep-Taarlooschediep Willem Kastelein 11 juni 2018 Waterschap Hunze en Aa s Democratische overheid Verantwoordelijk voor waterbeheer Veiligheid Voldoende water Waterkwaliteit 1 Drie

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9 Toelichting vastgesteld 23 februari 2016 Meeuwisdijk 9 Hoofdstuk 1 Inleiding Het perceel Meeuwisdijk 9 in het noordelijk buitengebied van Etten-Leur heeft in het geldende bestemmingsplan Buitengebied (2013)

Nadere informatie

WATERVERGUNNING Datum Zaaknummer

WATERVERGUNNING Datum Zaaknummer WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een tijdelijke dam met duikers op de locatie Landschapsbaan in Vleuten Datum 13 oktober 2017 Zaaknummer 18014 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

Bijlage(n) : Situering projectgebied (bijlage 1) Ontwerptekeningen (bijlage 2) Effect op peilen en grondwaterstanden (bijlage 3)

Bijlage(n) : Situering projectgebied (bijlage 1) Ontwerptekeningen (bijlage 2) Effect op peilen en grondwaterstanden (bijlage 3) Onderwerp Status : Projectplan Waterwet Herinrichting Boven Slinge Burloseweg (gemeente Winterswijk) : Definitief besluit Datum vastgesteld door het college van Dijkgraaf en Heemraden : 7 juli 2015 Bijlage(n)

Nadere informatie

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221 HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan : Waterschap Vallei en Veluwe Van : Esther van den Akker Kopie : Dossier : BA7927-101-100 Project : KRW Bentinckswelle Betreft : Aanvulling op aanvraag watervergunning

Nadere informatie

In het vergunningenspoor worden de volgende toetsingscriteria gebruikt.

In het vergunningenspoor worden de volgende toetsingscriteria gebruikt. Beleidsregels onderhoudsstroken langs a-wateren 1. Inleiding Het beheer en onderhoud van a-wateren is een belangrijke taak van het waterschap. Door de toenemende gronddruk in het beheergebied wordt op

Nadere informatie

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk J. Tijssen Postbus AK BODEGRAVEN. Datum 21 juni 2017 Betreft Beslissing op wijzigingsverzoek

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk J. Tijssen Postbus AK BODEGRAVEN. Datum 21 juni 2017 Betreft Beslissing op wijzigingsverzoek > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle Gemeente Bodegraven-Reeuwijk J. Tijssen Postbus 401 2410 AK BODEGRAVEN Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 wnb@rvo.nl Betreft Beslissing

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 13 juli Zaaknummer 13497

Watervergunning. Datum 13 juli Zaaknummer 13497 Watervergunning Voor het graven en dempen van watergangen en het aanleggen en verwijderen van dammen met duiker op de locatie Laag Nieuwkoop 30 in Kockengen Datum 13 juli 2017 Zaaknummer 13497 Poldermolen

Nadere informatie

Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg)

Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg) Zaaknummer Djuma: 11396 Nummer projectplan Djuma: 19024 Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg) 1. Aanleiding Aan de Lijndonk en Molenakkerweg te Gilze liggen twee

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Ter inzage van 3 november tot en met 14 december 2015 Verantwoording Titel: Ontwerp-projectplan Waterwet

Nadere informatie

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM

QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM QUICKSCAN EDESEWEG 51 WEKEROM Colofon Opdrachtgever: Tulp-Bijl B.V. Titel: Quickscan Edeseweg 51 Wekerom Status: Definitief Datum: Februari 2013 Auteur(s): Ir. M. van Os Foto s: M. van Os Kaartmateriaal:

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 2 december 2016 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming van R. Verburgt

Nadere informatie

Reactienota Ontwerp projectplan Waterwet versterking Regionale kering buitenpolders Kampereiland. 28 augustus

Reactienota Ontwerp projectplan Waterwet versterking Regionale kering buitenpolders Kampereiland. 28 augustus Bijlage 2 bij agendapunt 4B: Projectplan Waterwet versterking regionale waterkering langs buitenpolders Kampereiland. Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. 18 september

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede WATERVERGUNNING Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede Datum 28 november 2017 Zaaknummer 19098 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten. Omgevingsvergunning Poststuknummer: DA00085026 Burgemeester en wethouders hebben op 8 december 2016 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen en in behandeling genomen voor het gedeeltelijk verleggen

Nadere informatie

Dynamisch Beekdal. Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal. 1 Algemeen. 2 De belangrijkste maatregelen

Dynamisch Beekdal. Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal. 1 Algemeen. 2 De belangrijkste maatregelen Dynamisch Beekdal Geef de Aa op natuurlijke wijze de ruimte Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal 1 Algemeen 2 De belangrijkste maatregelen 3 Korte beschrijving van de maatregelen 3.1 Aa krijgt weer natuurlijke

Nadere informatie

Projectplan Grechtkade oost

Projectplan Grechtkade oost Projectplan Grechtkade oost Inspraaknota Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op Verantwoording Titel: Projectplan Grechtkade oost Auteur: Marian Marcek (WSB) / Marten van der Hoeve (IB) Document: 567811

Nadere informatie

Algemene regel: steigers, vlonders of afmeerpalen

Algemene regel: steigers, vlonders of afmeerpalen Algemene regel: steigers, vlonders of afmeerpalen Toelichting Met de algemene regel willen we de aanleg van steigers, vlonders of afmeerpalen voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken. Minder regels, minder

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik Voornemen Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is voornemens, gelet op artikel

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik)

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Ruimtelijke Onderbouwing t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1. Aanleiding Stichting Spurd heeft een aanvraag om omgevingsvergunning

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe

Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 9 maart 2011 / rapportnummer 2382 81 1. Oordeel over het MER De gemeente Midden-Drenthe is van plan een nieuw bestemmingsplan

Nadere informatie

Nota zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Doorgaande fietsverbinding Castricum Akersloot fase 2

Nota zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Doorgaande fietsverbinding Castricum Akersloot fase 2 Nota zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Doorgaande fietsverbinding Castricum Akersloot fase 2 Gemeente Castricum OPENBAAR DOCUMENT Vastgesteld door de gemeenteraad op 19 april 2012 Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Watervergunning Z43841/O82403

Watervergunning Z43841/O82403 Watervergunning Z43841/O82403 Aanvraag Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel heeft op 24 februari 2017 een aanvraag ontvangen van Ruimte voor Ruimte CV, Magistratenlaan 138, 5223MB te 's-hertogenbosch.

Nadere informatie

Definitief ontwerp Julianapark

Definitief ontwerp Julianapark Definitief ontwerp Julianapark Inpassing cascade en EVZ projectnr. 159641.04 revisie 00 11 november 2006 Dorien Smit Sjoerd van Eijk Opdrachtgever Gemeente Veghel Postbus 10.001 5460 AD Veghel datum vrijgave

Nadere informatie

Validatie. faunaonderzoek. Rapportnummer: WRO125-FF-Def01. Kragten, 6 oktober 2016, Herten.

Validatie. faunaonderzoek. Rapportnummer: WRO125-FF-Def01. Kragten, 6 oktober 2016, Herten. Toelichting Betreft Ons kenmerk Herinrichting Kanjel en Gelei Actualiserend veldbezoek flora en fauna WRO125 Datum 18 april 2018 Opsteller R. Janssen Verificatie C. Teheux Validatie G. van Hulzen Waterschap

Nadere informatie

ANTWOORDNOTITIE. Inloopbijeenkomst Haansplassen 12 november 2014

ANTWOORDNOTITIE. Inloopbijeenkomst Haansplassen 12 november 2014 Colofon Projectnaam Herinrichting Midden Groningen Versie 20 januari 2015 Pagina 2 van 19 Inhoud Colofon 2 Inleiding 4 1 Hoofdstuk Reacties met commentaar 5 1.1 Reactie 1. De Otter Steendam (tijdens inloopbijeenkomst)

Nadere informatie

Projectplan Herprofileren Rijnwijcksewetering

Projectplan Herprofileren Rijnwijcksewetering DM 1542940 Projectplan Herprofileren Rijnwijcksewetering Colofon Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Postbus 550 3990 GJ Houten Telefoon: 030 634 57 00 website: www.destichtserijnlanden.nl email:

Nadere informatie

Nota van zienswijzen Geanonimiseerd. Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November Waterschap Aa en Maas

Nota van zienswijzen Geanonimiseerd. Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November Waterschap Aa en Maas Nota van zienswijzen Geanonimiseerd Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November 2016 Waterschap Aa en Maas Nota van zienswijzen Naar aanleiding van het Ontwerp-projectplan

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Projectplan: verwijderen gemaal Schrapveen en het verondiepen van de aansluitende watergang ten zuiden van Zuidwolde.

Projectplan: verwijderen gemaal Schrapveen en het verondiepen van de aansluitende watergang ten zuiden van Zuidwolde. Projectplan: verwijderen gemaal Schrapveen en het verondiepen van de aansluitende watergang ten zuiden van Zuidwolde. Waterschap Drents Overijsselse Delta Dokter van Thienenweg 1 8025 AL Zwolle Postbus

Nadere informatie

Herinrichting beekdal Kwistbeek. Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven

Herinrichting beekdal Kwistbeek. Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven Herinrichting beekdal Kwistbeek Bijeenkomst 30 oktober Antea Group Roel Wijnhoven Inhoud presentatie Doelstelling herinrichting beekdal Kwistbeek Toelichting op werkzaamheden Antea Group Vertrekpunt Fasering

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018 WATERVERGUNNING Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern Datum 28 maart 2018 Zaaknummer 24339 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN. Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB)

NOTA VAN INLICHTINGEN. Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB) NOTA VAN INLICHTINGEN Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB) Datum: 18 augustus 2018 OPGELET! Financieringsmogelijkheid via Het Nationaal

Nadere informatie

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum:

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum: Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: 2013026410 Datum: 18-10-2013 Het ontwerp peilbesluit van Sint Philipsland heeft van 27 augustus tot en met 14 oktober

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Projectplan Leuvenumse Beek

Ontwerpbesluit Projectplan Leuvenumse Beek Ontwerpbesluit Projectplan Leuvenumse Beek 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit projectplan beschrijft de geplande maatregelen in het traject Leuvenumsebeek. De Leuvenumse

Nadere informatie

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Ruimtelijke Onderbouwing Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Gemeente Tynaarlo September 2012 NL.IMRO.1730.ABYdermade3depunt-0301 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied,

Nadere informatie

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2.1 Inleiding Een brug is een verbinding tussen twee percelen, die door een watergang van elkaar worden gescheiden. Een brug vormt een volledige overkluizing

Nadere informatie

Nota inspraak en overleg

Nota inspraak en overleg Nota inspraak en overleg Voorontwerp bestemmingsplan KRW Modderbeek Maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Status nota inspraak en overleg 1.3 Reacties vooroverleg 1.4 Ingekomen

Nadere informatie

Natte Natuurparel Nemerlaer 1 20-10-2011

Natte Natuurparel Nemerlaer 1 20-10-2011 Overzicht situatie en maatregelen per perceel NNP Project: NNP = Perceel is op orde voor realisatie AmbitieNatuurbeheertype = AmbitieNatuurbeheertype is haalbaar door uitvoering maatregelen = AmbitieNatuurbeheertype

Nadere informatie

Ontwerp Projectplan Waterwet Nieuwbouw gemaal Noord-Linschoten

Ontwerp Projectplan Waterwet Nieuwbouw gemaal Noord-Linschoten DM 1086194 versie 6 Ontwerp Projectplan Waterwet Nieuwbouw gemaal Noord-Linschoten Colofon Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Postbus 550 3990 GJ Houten Telefoon: 030 634 57 00 website: www.destichtserijnlanden.nl

Nadere informatie