REGIOBAROMETER ACHTERHOEK. Werken Wonen Bereikbaarheid ACHTERHOEK AGENDA 2020

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGIOBAROMETER ACHTERHOEK. Werken Wonen Bereikbaarheid ACHTERHOEK AGENDA 2020"

Transcriptie

1 REGIOBAROMETER ACHTERHOEK Werken Wonen Bereikbaarheid ACHTERHOEK AGENDA 2020

2 Regiobarometer Achterhoek Demografie De Regiobarometer is een monitoringsinstrument met feiten en cijfers over de Achterhoek. Hij brengt ontwikkelingen en trends in beeld en biedt daardoor handvatten voor het bijsturen van beleid of het starten van nieuwe projecten. De Regiobarometer brengt ontwikkelingen met elkaar in verband en geeft waar mogelijk een doorkijk richting de toekomst. De speerpunten van de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020 (Werken, Wonen, Bereikbaarheid) vormen het uitgangspunt. Op 1 januari 2017 telden de zeven gemeenten in de Achterhoek inwoners, op 1 januari 2016 waren dat er Zoals blijkt uit figuur 1 neemt de bevolking sinds 2005 ieder jaar af. De jaren 2015 en 2016 vormen hierop een uitzondering, die met name wordt veroorzaakt door de (extra) instroom van asielzoekers en vergunninghouders. Het gaat hierbij echter om relatief kleine aantallen en het betreft naar verwachting een opleving van korte duur, enerzijds omdat de instroom van vluchtelingen weer is afgenomen en anderzijds omdat het sterfteoverschot en de (negatieve) binnenlandse migratie een sterk(er) effect hebben op de bevolkingsontwikkeling (Woningmarktmonitor, 2017). Bevolkingsomvang Achterhoek Colofon Opdrachtgever: Stuurgroep Achterhoek2020 Auteurs: Marleen Visser MSc en Michel Linnenbank MSc Lectoraat Governance Saxion Eindredactie: Regio Achterhoek Foto s: Christelijk College Schaersvoorde, ARA en Techniekdag Achterhoek Figuur 1. Bron: Statistisch Zakboek Gelderland. Bevolkingsopbouw en prognose Achterhoek tot jaar jaar jaar jaar totaal Figuur 2. Bron: Statistisch Zakboek Gelderland. Als we kijken naar bovenstaande bevolkingsprognose is de afname van de bevolking op de lange termijn duidelijk. Het aantal 65-plussers neemt toe en het aantal jongeren af. Vanaf 2025 wordt ook een daling van het aantal huishoudens verwacht. De groei van het aantal 75-plussers vraagt om aanpassingen op het gebied van wonen en zorg. De verwachting is dat in ,4% van de bevolking in de Achterhoek ouder dan 85 is (Monitor Wonen-Zorg Provincie Gelderland, 2016).

3 Werken De strategische focus van de Achterhoek ligt op het structureel versterken van de regionale economie, door in te zetten op Smart Werken. We willen dé stage- en afstudeerregio van Nederland worden en zo jongeren aantrekken en behouden. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is hierbij van groot belang. Economische groei Zoals blijkt uit onderstaande grafiek steeg het Bruto Regionaal Product, na de afname in 2012 en 2013 weer licht in 2014 en 2015 Bruto Regionaal Product (marktprijzen) Achterhoek (Corop) tussen 2010 en 2015 Het aantal banen in de industrie is in vergelijking met de provincie Gelderland en Nederland relatief groot, terwijl het aantal banen in de zakelijke dienstverlening relatief kleiner is in de Achterhoek. In 2016 waren er 1290 (vestigingen van) bedrijven in de maakindustrie en dit leverde banen op. Dit is 18% van het totaal aantal banen. Landelijk ligt dit rond de 10%. Economische profilering: SmartHub Achterhoek De Achterhoek profileert zich sinds 2014/2015 als SmartHub Achterhoek waarbij de nadruk ligt op de implementatie van Smart Industry in de maakindustrie, met cross-overs naar de zorg, agrofood en vrijetijdseconomie. Sinds de start is het aantal deelnemende, betalende bedrijven aan SmartHub Achterhoek gestegen van elf betalende bedrijven in 2014 tot bijna 50 in Werkloosheid Op 1 januari 2016 was 5,2% van de beroepsbevolking werkloos (absoluut: personen). Sinds 2015 is dit percentage weer aan het dalen. Uit figuur 5 blijkt dat het werkloosheidspercentage in de Achterhoek lager is dan in Gelderland en in Nederland. Werkloosheid in de Achterhoek, Gelderland en Nederland (in %). Figuur 3. Bron: CBS. Werkgelegenheid Op 1 januari 2016 waren er in totaal banen in de Achterhoek. In dit jaar is het aantal banen voor het eerst sinds 2008 weer licht gestegen. De grootste economische sectoren qua werkgelegenheid in de Achterhoek zijn de (maak)industrie, de gezondheidszorg en de detailhandel/autohandel. Uit figuur 4 blijkt dat in 2016 het aantal banen in de maakindustrie licht is toegenomen tot arbeidsplaatsen (groei t.o.v is 3,1%). Figuur 5. Bron: Statistisch Zakboek Gelderland. Aantal banen in drie grootste sectoren in de Achterhoek Aantal ontstane vacatures in de Achterhoek (inclusief Montferland) Figuur 6. Bron: UWV, Figuur 4. Bron: Statistisch Zakboek Gelderland. Figuur 6 geeft het aantal vacatures weer in de afgelopen jaren. Vanaf 2013/2014 is er een toename van het aantal vacatures. Ongeveer 45% van de totale vraag naar personeel in de Achterhoek is afkomstig uit de detailhandel, zorg & welzijn en industrie (UWV, 2017).

4 Aantal vacatures per sector in de Achterhoek (inclusief Montferland) Verbinden van onderwijs met bedrijven In de Achterhoek werken bedrijven en onderwijsinstellingen samen in Innovatiehubs. Via een Innovatiehub kunnen studenten stagelopen en afstuderen en het geeft bedrijven de kans om te innoveren. In juni 2017 waren er twaalf Innovatiehubs actief en hierbij waren 37 bedrijven aangesloten (Bron: HAN). In 2014 waren er nog maar elf bedrijven aangesloten bij een Innovatiehub, dus dit aantal heeft een mooie groei doorgemaakt. Volgens een schatting van de Hogeschool Arnhem Nijmegen hebben zo n studenten de afgelopen vijf jaar deelgenomen aan een hub. Figuur 7. Bron: UWV, Uit figuur 7 blijkt dat met name het aantal vacatures in de bouwnijverheid, horeca en ICT in 2015/2016 flink is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De Achterhoek profiteert sterk van het aantrekken van de bouw, maar minder van de sterke groei in de zakelijke diensten omdat die in de Achterhoek minder vertegenwoordigd zijn (UWV, 2017). Op dit moment bestaat er nog geen krapte op de Achterhoekse arbeidsmarkt, behalve in de ICT. Binnen de technische beroepen wordt wel een krapte in specifieke beroepen verwacht, zoals bijvoorbeeld monteur koeltechniek (UWV, 2017). Dit biedt kansen voor werknemers en onderwijs. Omdat de Achterhoek aan Duitsland grenst, is het interessant om te kijken naar het aantal leerlingen dat examen doet in het vak Duits. Uit figuur 9 blijkt dat dit sinds 2011 stabiel is op circa 40%. Landelijk ligt het percentage in het studiejaar op 31%. Meer dan 60% van de vwo-scholieren in de Achterhoek doet examen in Duits en bij de vmbo- scholieren ligt dit percentage rond de 36%. Bij de havo-scholier fluctueert het percentage, maar in is het weer gestegen. Percentage examens in Duits ten opzicht van totaal aantal examens in de Achterhoek sinds 2011 Onderwijs Uit figuur 8 blijkt dat het totaal aantal mbo-studenten in de Achterhoek sinds 2014 ongeveer stabiel is. De meeste studenten studeren Zorg en Welzijn of Economie. Studenten per peiljaar per mbo-sector in de Achterhoek tussen 2012 en 2016 Figuur 9. Bron: Duo. Figuur 8. Bron: Duo. Inspelen op de toekomst In augustus 2017 is het Graafschap College gestart met twee gloednieuwe opleidingen: Middenkader Smart Building en Middenkader Smart Industry. Beide zijn vierjarige opleidingen in de beroepsopleidende leerweg (bol) op niveau 4. Met het vernieuwde aanbod speelt het Graafschap College in op de ontwikkelingen in de technische sector. Het Graafschap College is het eerste ROC in Nederland dat de opleiding Middenkader Smart Building aanbiedt. Op 15 juni 2017 stonden er voor de middenkaderopleiding Smart Building 67 studenten aangemeld voor het schooljaar en 47 voor Smart Industry (Bron: Graafschap College). Wonen

5 Ieder jaar stellen zeven Achterhoekse gemeenten in samenwerking met de woningcorporaties en de provincie een regionale woningmarktmonitor op (Woningmarktmonitor 2017 Achterhoek). In de regionale woonagenda van de Achterhoek is de focus verlegd van nieuwbouw naar herstructurering en kwaliteitsverbetering van de bestaande woningvoorraad. Aanpassingen op het gebied van zorg en energie staan hierbij centraal. Percentage woningen naar bouwjaar in de Achterhoek (raming) Woningvoorraad Achterhoek Figuur 12. Bron: Basisrapportage Gelders Energieakkoord, april 2017 / Centraal Bureau voor de Statistiek. Gasverbruik in m3 en temperatuur-gecorrigeerd. Elektraverbruik is in kwh Bron: Woningmarktmonitor Figuur 10. Bron: Statistisch Zakboek Gelderland. Waardeontwikkeling De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in de Achterhoek ligt op euro. Sinds 2016 gaat de gemiddelde WOZ-waarde in de Achterhoek weer licht omhoog (zie figuur 13). WOZ-waardeontwikkeling Achterhoek De totale woningvoorraad in de Achterhoek ligt op woningen (zie figuur 10). De woningvoorraad is ten opzichte van 2015 ( ) licht toegenomen. Hiervan is 22% sociale huur, 8,5% particuliere huur en 69,5% koop (Woningmarktmonitor 2017). Ruim 40% van de woningen is gebouwd voor 1970 (zie figuur 11). Percentage woningen naar bouwjaar in de Achterhoek (raming) Figuur 13 Figuur 11. Bron: : Woningmarktmonitor Het gemiddeld verbruik van gas en elektriciteit van woningen neemt sinds 2011 licht af (zie figuur 12).

6 Woningtransacties De woningmarkt trekt verder aan. In 2016 waren er woningtransacties. Het aantal woningtransacties in de Achterhoek is vorige jaar ten opzichte van een jaar eerder met bijna 20% gestegen (Woningmarktmonitor 2017). Aantal transacties (koopwoningen) per jaar in de Achterhoek, periode Leegstand kantoren Het grootste percentage aan leegstand doet zich landelijk gezien voor in de kantorenmarkt (26% van de vloeroppervlakte). De leegstand van kantoren in Gelderland bedraagt 23% van de vloeroppervlakte. In een gezonde markt ligt de frictieleegstand op ongeveer 5% van de vloeroppervlakte. In de Achterhoek staat 23% van de vloeroppervlakte van kantoren leeg. Het gaat dan om 310 leegstaande kantoorpanden (Woningmarktmonitor 2017). Leegstand agrarisch vastgoed Volgens prognoses van Alterra komt er de komende 15 jaar in Gelderland ruim 6,3 miljoen m² vastgoed beschikbaar door bedrijfsbeëindiging. In de Achterhoek komen tot m² woningoppervlak en 1,3 miljoen m² stallen en schuren leeg in het buitengebied. Er is op dit moment nog geen goed inzicht in de feitelijke leegstand van agrarisch vastgoed (Woningmarktmonitor 2017). Leegstand maatschappelijk vastgoed De leegstand in panden voor bijeenkomsten, zorg, onderwijs en sport beslaat op volgens het CBS 240 panden (13%). Dit komt overeen met het landelijke en provinciale percentage (Woningmarktmonitor 2017). Voorzieningen Figuur 14. Bron: Woningmarktcijfers.nl in Woningmarktmonitor Op 1 januari 2017 stonden woningen leeg, waarvan 43% korter dan één jaar. Daarnaast staat ruim 17,5% leeg vanwege mutatie of vanwege een geplande sloop/transformatie. Van bijna 20% (in 2015: 22,5%) is de reden van leegstand onbekend (Woningmarktmonitor 2017). Vrijkomend vastgoed in de Achterhoek Mede door het project Scholder an Scholder is het aantal samenwerkingsverbanden tussen voetbalverenigingen toegenomen. In waren er 27 samenwerkingsverbanden. Eenzelfde beweging zien we bij de zwemsport, waar twaalf Achterhoekse zwemverenigingen de handen ineen geslagen hebben. Binnen het basisonderwijs is de transitie in 2012 ingezet. Het aantal basisscholen is gedaald van 166 in 2012 naar 143 in Het aantal leerlingen zal nog verder dalen. Het aantal leerlingen op was De prognose is dat dit zal dalen naar in 2020 (- 11%). Figuur 15. Bron: Woningmarktmonitor Leegstand detailhandel Leegstaande winkels in procenten van het totale winkeloppervlak per gemeente ( ). Aalten 19% (13%) Oost Gelre 18% (17%) Berkelland 8% (11%) Oude IJsselstreek 16% (15%) Bronckhorst 10% (10%) Winterswijk 9% (4%) Doetinchem 19% (10%) Bron: Platform voor de Leefomgeving en Locatus.

7 Leefbaarheid Uit het in 2017 uitgevoerde Achterhoekse Woonwensen- en Leefbaarheidonderzoek (AWLO) komt naar voren dat de leefbaarheid in de Achterhoek gemiddeld een 7,8 scoort; in 2012 was de score 7,9. Uit figuur 16 blijkt dat inwoners van de Achterhoek tevreden zijn over de kwaliteit van hun woning. De tevredenheid over de kwaliteit van de woonomgeving is vergelijkbaar met het vorige onderzoek in (Woningmarktmonitor 2017). Cijfers voor de woningkwaliteit en de leefbaarheid in de Achterhoek. Bereikbaarheid Een goede bereikbaarheid van, naar en in de Achterhoek is cruciaal voor het versterken van de economie. Naast de hoofdinfrastructuur via weg en spoor is de fijnmazige en digitale bereikbaarheid belangrijk. Figuur 16. Bron: Woningmarktmonitor De bewoners van de Achterhoek zijn meer tevreden over de kwaliteit van de woningen dan in De tevredenheid over de kwaliteit van de woonomgeving ligt echter lager dan bij het vorige onderzoek. Pendelverkeer 75% van de inwoners van de Achterhoek werkt ook in de Achterhoek. En van de mensen die in de Achterhoek werken, woont bijna 90% hier ook. De Achterhoek heeft een negatief pendelsaldo; er werken meer Achterhoekers buiten de regio, dan mensen van buiten de regio in de Achterhoek. Waar werken inwoners van de Achterhoek. Figuur 17. Bron: CBS, bewerking UVW Waar wonen de werkenden van de Achterhoek Figuur 18. Bron: CBS, bewerking UVW 2017.

8 Vervoersbewegingen N18 en A18 De verkeersintensiteit op een gewone werkdag van de verschillende wegdelen in de Achterhoek is ongeveer stabiel gebleven de afgelopen jaren (figuur 19). Waardering treinrit periode Verkeersintensiteit jaarverloop per doorsnee werkdag. Figuur 21. Bron: OV Klantenbarometer Reistijden Figuur 22 en 23 geven een overzicht van de reistijden per auto en trein van en naar de Achterhoek. Figuur 19. Bron: RWS Oost Nederland. Openbaar vervoer Reistijd met de auto vanuit Mariënvelde (middelpunt Achterhoek) naar verschillende plaatsen. Waardering OV Achterhoek periode Figuur 22. Bron: ANWB Routeplanner. Figuur 20. Bron: OV Klantenbarometer 2016 Uit figuur 20 blijkt dat de reizigers het meest tevreden zijn over de reissnelheid binnen het openbaar vervoer in de Achterhoek. Frequentie, reissnelheid, punctualiteit en rit in totaal scoren allemaal een ruime voldoende. De waardering per treinrit (figuur 21) ligt op alle trajecten in de Achterhoek ruim boven de 7.

9 Reistijd met de trein vanuit Ruurlo naar verschillende plaatsen. Figuur 23. Bron: 9292.nl Fijnmazige Bereikbaarheid ZOOV verzorgt sinds januari 2017 het doelgroepenvervoer in de Achterhoek. Hiermee is een belangrijke basis gelegd voor de fijnmazige bereikbaarheid. Daarnaast zien we overal lokale initiatieven ontstaan zoals autodelen, de e-car en Kom d r es uut. Regionaal wordt ingezet op slim samen reizen, zoals een app voor medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis en het Graafschap College en het project Smart Mobility As A Service binnen de vrijetijdssector. De uitdaging voor de komende jaren is om een goed samenhangend (en Smart) programma fijnmazige bereikbaarheid te realiseren, waarin de initiatieven elkaar versterken. Bronvermelding en informatie: - ANWB routeplanner - Centraal bureau voor de statistiek - CROW KpVV (2017). OV-Klantenbarometer 2016 Provincie Gelderland - DUO - Graafschapscollege (2017). nl/ - Monitor Wonen-zorg Provincie Gelderland gelderland.nl/inspiratie+nieuw/monitor+wonen-zorg+2016/default. aspx#folder= Regioplan (2017). Werkdocument. De kracht van Oost-Nederland en%20evenementen/170120_kracht_van_oost-nederland_ werkdocument.pdf - RWS Oost Nederland alle-publicaties - Statistisch zakboek provincie Gelderland - Suurmond, H. (2017). Woningmarktmonitor 2017 Achterhoek - UWV (2017). Regio in beeld 2016 Achterhoek reisinformatie, Vragen? Mail m.angenent@regio-achterhoek.nl of j.geerse@regio-achterhoek.nl

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011 In deze rapportage van het UWV WERKbedrijf worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht. Vanuit diverse bronnen

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht. Vanuit diverse bronnen is

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2018 WW in Gelderland 23 procent gedaald in 2018 In 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 23% tot onder de 28.600. Dat is een sterkere daling

Nadere informatie

Werkgelegenheidscijfers gemeente Geldermalsen

Werkgelegenheidscijfers gemeente Geldermalsen Werkgelegenheidscijfers gemeente Geldermalsen In de commissievergadering Bestuur en Middelen op 9 februari 2016 is aangegeven dat er behoefte is aan meer inzicht in de werkgelegenheidscijfers in de gemeente

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, januari 2018 WW in Gelderland in januari licht gestegen In januari steeg de WW in Gelderland met 1,7% tot 37.520 uitkeringen. Dat betekent echter geen einde van de

Nadere informatie

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Inleiding In deze voortgangsrapportage staat een actualisatie van de demografische gegevens over inwoners en huishoudens. Ook zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud In 2010 verscheen de eerste editie van de Economische Monitor Voorne-Putten, een gezamenlijk initiatief van de vijf gemeenten Bernisse, Brielle,

Nadere informatie

Stadsmonitor. -Samenvatting- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -Samenvatting- 0

Stadsmonitor. -Samenvatting- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -Samenvatting- 0 Stadsmonitor -Samenvatting- Modules Samenvatting 1 Wonen en woonaantrekkelijkheid 2 Gezondheid en zorg 3 Werk 4 Duurzame stad 5 Binnenstad 6 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Inhoud Werkgelegenheid Vacatures Werkloosheid Bevolkingsontwikkeling Aandachtspunten komende jaren Activiteiten POA Achterhoek PAG 2 Structuur werkgelegenheid regio

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) December 2014

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) December 2014 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) December 2014 In deze notitie van UWV WERKbedrijf, die tweemaandelijks verschijnt, worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht.

Nadere informatie

Economische Monitor Stedelijk netwerk. Arnhem-Nijmegen CONCEPT. Rozendaal Rheden Doesburg. Arnhem. Zevenaar. Renkum. Westervoort. Duiven Montferland

Economische Monitor Stedelijk netwerk. Arnhem-Nijmegen CONCEPT. Rozendaal Rheden Doesburg. Arnhem. Zevenaar. Renkum. Westervoort. Duiven Montferland CONCEPT Economische Monitor Stedelijk netwerk Renkum Arnhem Rozendaal Rheden Doesburg Zevenaar Westervoort Arnhem-Nijmegen Overbetuwe Lingewaard Duiven Montferland Druten Beuningen Rijnwaarden Wijchen

Nadere informatie

Strategisch Thema. -Stad die werkt en leert- Modules. Datum: februari 2016. Strategisch Thema -Stad die werkt en leert- 0

Strategisch Thema. -Stad die werkt en leert- Modules. Datum: februari 2016. Strategisch Thema -Stad die werkt en leert- 0 Strategisch Thema -Stad die werkt en leert- Modules Samenvatting 1 Werk 2 Leren 7 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek tel.: (024) 329 98 89 (O&S) e-mailadres: onderzoek.statistiek@nijmegen.nl

Nadere informatie

Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014

Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014 Werkgelegenheid in Westfriesland Augustus 2014 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 0229-282555 Rapportnummer 2014-2042 Datum Augustus 2014 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af.

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af. Aan de colleges van de aan Regio Achterhoek deelnemende gemeenten Doetinchem ; 11 april 2018 Zaaknummer : 1330470/WSt/IvdH Onderwerp : Jaarverslag 2017 en financiële verantwoording Achterhoek 2020 Geacht

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2014 I Deze economische monitor gaat nader in op de ontwikkeling van de economie en arbeidsmarkt in Ede en de regio FoodValley met de focus op het tweede halfjaar van 20. Daarnaast

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2017 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald Eind november verstrekte UWV in Gelderland 37.910 WW-uitkeringen. Daarmee zet de dalende lijn van

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2011

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2011 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2011 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf, die vanwege de resultaten van de Quick Scan wat later verschijnt dan gebruikelijk, worden de actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren

CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren Het aantal mensen met een baan is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren hadden vaker werk. De beroepsbevolking

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, juni 2017 WW-uitkeringen laagopgeleiden in Gelderland ruim kwart lager dan geleden Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gelderland daalt in juni verder. Ook laagopgeleiden

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2014

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2014 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 214 In deze notitie van UWV WERKbedrijf, die tweemaandelijks verschijnt, worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht.

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari 2014

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari 2014 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari 214 In deze notitie van UWV WERKbedrijf, die tweemaandelijks verschijnt, worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht.

Nadere informatie

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers september 208 Regio Food Valley Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers regio Food Valley In aansluiting op de brochure Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers is deze aanvullende

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktprognose

Regionale arbeidsmarktprognose Provincie Zeeland Afdeling Economie Regionale arbeidsmarktprognose 2011-2012 Inleiding Begin juni 2011 verscheen de rapportage UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktprognose 2011-2012 Met een doorkijk naar 2016".

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2019 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland sterk gedaald In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald. Eind april waren er minder uitkeringen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, maart 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, maart 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, maart 2017 In Gelderland daalt WW vooral in de bouw In maart is het aantal WW uitkeringen in Gelderland met 285 afgenomen tot 48.253. De WW daalde daarmee over de afgelopen

Nadere informatie

Stefan Teeling Leeuwarden, november 2015 FACTSHEET METSLAWIER

Stefan Teeling Leeuwarden, november 2015 FACTSHEET METSLAWIER Stefan Teeling Leeuwarden, november 2015 FACTSHEET METSLAWIER Inhoud Inleiding... 3 Demografie... 4 Wonen... 7 Bronvermelding... 8 Inleiding In 2011 ging het experiment Duurzame beschermde dorpsgezichten

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, mei 2017 WW daalt in Gelderland sterker dan landelijk In mei is het aantal WW uitkeringen in Gelderland met 2.040 verder afgenomen tot 44.486. Dat is 4,4% minder dan

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Werkloosheid daalt verder in september

Werkloosheid daalt verder in september Persbericht Pb14-061 16 oktober 2014 9.30 uur Werkloosheid daalt verder in september - Opnieuw meer mensen aan het werk - In de afgelopen vijf maanden vooral minder mannen werkloos - Aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen opnieuw licht gedaald

April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen opnieuw licht gedaald April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) - 471.100 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Daling jonge werkzoekenden - Vooral daling agrarische beroepen en technische/industriële

Nadere informatie

Bijlage F Demografische ontwikkelingen

Bijlage F Demografische ontwikkelingen Bijlage F Demografische ontwikkelingen Inleiding Demografische ontwikkelingen kunnen nationaal worden beschouwd, maar om specifieke lokale ontwikkelingen te kunnen aangeven is het van belang ze op Puttens

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2015 Daling WW hapert in Gelderland Minder WW-uitkeringen dan, maar wel meer dan e Eind november 2015 telde Gelderland 51.800 WW-uitkeringen. Dat zijn er 850

Nadere informatie

Dordrecht in de Atlas 2013

Dordrecht in de Atlas 2013 in de Atlas Een aantrekkelijke stad om in te wonen, maar sociaaleconomisch kwetsbaar Inhoud:. Conclusies. Positie van. Bevolking. Wonen. De Atlas voor gemeenten wordt jaarlijks gepubliceerd. In mei is

Nadere informatie

Woningmarktmonitor Berkelland Bijlage 1 bij raadsvoorstel voortgangsrapportage wonen voor de raad van 16 september

Woningmarktmonitor Berkelland Bijlage 1 bij raadsvoorstel voortgangsrapportage wonen voor de raad van 16 september Woningmarktmonitor Berkelland 2013 Bijlage 1 bij raadsvoorstel voortgangsrapportage wonen voor de raad van 16 september Gemeente Berkelland 31 Juli 2014 1 In het algemeen lijkt er in de regio een stabilisatie

Nadere informatie

Monitor Economie 2018

Monitor Economie 2018 Monitor Economie 2018 Economische kerncijfers van de MVSgemeenten Augustus 2018 Inhoudsopgave Economische ontwikkeling 3 Werkgelegenheid 5 Arbeidsparticipatie 10 Inkomen en uitkeringen 13 Armoede en schuldhulpverlening

Nadere informatie

Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen iets afgenomen

Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen iets afgenomen Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) - 465.000 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Aantal jonge werkzoekenden met 5,6 procent afgenomen - Vooral daling werkzoekenden met korte

Nadere informatie

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09 HAAGSE MONITOR ECONOMISCHE RECESSIE 7 Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend zijn, in de

Nadere informatie

Trendrapportage Economie Arnhem

Trendrapportage Economie Arnhem Trendrapportage Economie Arnhem Onderzoek en Statistiek Augustus 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Samenvatting 4 3 Vraag 5 3.1 Werkgelegenheid in Arnhem 5 3.2 Ontwikkelingen in de tijd 6 3.3 Arnhem in

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-248 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. December 2012

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. December 2012 Nieuwsflits Arbeidsmarkt December 2012 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden

Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden Monitor Economie en Arbeidsmarkt Drechtsteden Cijfers per gemeente en de Drechtsteden, 2013-14 De regionale arbeidsmarkt in vogelvlucht Situatie regionale arbeidsmarkt, 1.1.2013 werkzame beroepsbevolking

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 5 e editie. Opzet en inhoud. Deze factsheet is de vijfde editie van de

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 5 e editie. Opzet en inhoud. Deze factsheet is de vijfde editie van de 5 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de vijfde editie van de Economische Monitor Voorne-Putten en presenteert recente economische ontwikkelingen van Voorne-Putten

Nadere informatie

Juli 2012 Bijna WW-uitkeringen Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden

Juli 2012 Bijna WW-uitkeringen Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Juli 2012 Bijna 300.000 WW-uitkeringen - 298.000 lopende WW-uitkeringen - Aantal WW-uitkeringen gestegen ten opzichte van voorgaande maand (2,5%) - Ruim de helft meer WW-uitkeringen voor jongeren dan in

Nadere informatie

Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd

Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd Persbericht Pb14-070 20 november 2014 09.30 uur Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd - Meer mensen aan het werk - Aantal WW-uitkeringen vrijwel onveranderd - WW-uitkeringen toegenomen vanuit seizoengevoelige

Nadere informatie

Werkloosheid nauwelijks veranderd

Werkloosheid nauwelijks veranderd Persbericht Pb14-084 18-12-2014 09.30 uur Werkloosheid nauwelijks veranderd - Werkloosheid blijft 8 procent - Meer mensen aan het werk in de afgelopen drie maanden - Aantal WW-uitkeringen met 6 duizend

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen Maart 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische

Nadere informatie

De arbeidsmarkt klimt uit het dal

De arbeidsmarkt klimt uit het dal Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt en onderwijs De arbeidsmarkt klimt uit het dal Het gaat weer beter met de arbeidsmarkt in, ofschoon de werkgelegenheid wederom flink daalde. De werkloosheid ligt nog

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

Aantal werklozen in december toegenomen

Aantal werklozen in december toegenomen Persbericht Pb15-002 22-01-2015 09.30 uur Aantal werklozen in december toegenomen - In de afgelopen drie maanden meer mensen op de arbeidsmarkt - Jeugdwerkloosheid vrijwel onveranderd - Aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2012

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 2012 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 212 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht. Vanuit diverse bronnen is

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 218 Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek April 219 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie De afdeling Onderzoek & Statistiek brengt

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Koggenland Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-246 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland

Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland Demografische ontwikkeling Gemeente Drechterland 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2013 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Maart 2013

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Maart 2013 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Maart 2013 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen

Nadere informatie

Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met gestegen

Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met gestegen Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden - 464.300 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - In i vrijwel evenveel werkzoekenden als in - Van de 55-plus beroepsbevolking is 9,4 procent

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April De ontwikkeling van de werkloosheid algemeen

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April De ontwikkeling van de werkloosheid algemeen Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) April 213 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf, die tweemaandelijks verschijnt, worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht.

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari De ontwikkeling van de werkloosheid algemeen

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari De ontwikkeling van de werkloosheid algemeen Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Februari 2013 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf, die tweemaandelijks verschijnt, worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn 2011-2025

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn 2011-2025 Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O Research

Nadere informatie

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Persbericht PB14 56 11 9 214 15.3 uur CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Meer werklozen aan de slag Geen verdere daling aantal banen, lichte groei aantal vacatures Aantal banen

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Enkhuizen Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-244 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Regiobericht 1.0 Noord

Regiobericht 1.0 Noord Economie, innovatie, werk en inkomen 1 Kenmerken van het landsdeel Het landsdeel Noord bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies werken samen in het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018 Woningmarktmonitor provincie ; de staat van de woningmarkt medio 218 1 Inleiding In september 218 heeft er een update plaatsgevonden van de cijfers van de provinciale woningmarktmonitor. In deze factsheet

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Okt 2017 % aantal % aantal % Nederland 343.096 3,8% -7.714-2,2%

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132 4,1% -2.290-0,6%

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Achterhoek Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Sep 2017 % aantal % aantal % Nederland 350.810 3,9% -11.322-3,1%

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2016 aanzienlijk gestegen. Het aantal banen is toegenomen met 1% (1.500). Het totaal komt hiermee op 154.100 ( Bron CBS). Belangrijkste punten Nog nooit

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer

Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer Demografische ontwikkeling Gemeente Opmeer 211-225 Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners 1 1.2 Componenten van de groei 3 2. Jong en oud 6 3. Huishoudens 8 Uitgave I&O Research

Nadere informatie

September Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in augustus

September Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in augustus September 2012 Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in ustus - - 304.400 lopende WW-uitkeringen, bijna evenveel als in ustus en 21 procent meer dan een jaar geleden Aantal lopende WW-uitkeringen voor jongeren

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1 ECONOMISCHE MONITOR EDE 2012 / 1 De economische monitor geeft een beeld van de economie van de gemeente Ede in de afgelopen periode van 2008 tot 20. De economische monitor is verdeeld in twee delen. Het

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud 7 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de zevende editie van de Economische Monitor en presenteert recente economische ontwikkelingen van als regio en de vier gemeenten.

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Hoorn Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-245 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

BEVOLKINGSGROEI VERGELEKEN

BEVOLKINGSGROEI VERGELEKEN 31 mei 2016 KERNCIJFERS BUNNIK BEVOLKINGSOPBOUW De grafiek geeft de bevolkingspiramide voor Bunnik in 2013 weer. Iedere staaf representeert een leeftijdsklasse en toont het percentage dat deze leeftijdsklasse

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Achterhoek

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Achterhoek Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Achterhoek Samenvatting Meer banen in marktsector, maar minder in collectieve sector De economie in de Achterhoek herstelt, maar de werkgelegenheidsontwikkeling

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch Woningmarktrapport - 4e kwartaal 214 Gemeente s-hertogenbosch Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 2 Aantal verkocht 18 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid daalt

Persbericht. Werkloosheid daalt Persbericht PB14-041 19 juni 09.30 uur Werkloosheid daalt - Werkloosheid is in mei gedaald - Beroepsbevolking krimpt minder snel - Aantal WW-uitkeringen in mei opnieuw afgenomen - Toename WW-uitkeringen

Nadere informatie

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers

Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers Regio september 208 Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers regio In aansluiting op de brochure Onderwijs en arbeidsmarkt in cijfers is in deze factsheet aanvullende arbeidsmarktinformatie

Nadere informatie

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN)

Masterclass Krimp. Presentatie Angelique vanwingerden. 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Masterclass Krimp Presentatie Angelique vanwingerden 16 september 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) Bevolkingsontwikkeling Bevolkingsontwikkeling in Noord-Drenthe 2000-2010 Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding

Werkgelegenheidsrapportage Haarlemmermeer Inleiding Inleiding De werkgelegenheid in Haarlemmermeer is in 2014 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal werkzame personen nam af met 238; een daling van 0,2%. Het totaal komt hiermee op 117.550 full-time arbeidsplaatsen.

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid licht gestegen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid licht gestegen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-024 19 april 9.30 uur Werkloosheid licht gestegen In maart werkloosheid met 2 duizend personen toegenomen Vooral jeugdwerkloosheid hoger dan een jaar

Nadere informatie

Woningmarktanalyse Gooise Meren

Woningmarktanalyse Gooise Meren Woningmarktanalyse Gooise Meren Op basis van WOZ en BAG gegevens Versie Kerngegevens Woningmarktanalyse Gooise Meren De in dit rapport gepresenteerde analyses zijn gemaakt met behulp van gemeentelijke

Nadere informatie

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12

1.1 Bevolkingsontwikkeling 9. 1.2 Bevolkingsopbouw 10. 1.2.1 Vergrijzing 11. 1.3 Migratie 11. 1.4 Samenvatting 12 inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Bevolking 9 1.1 Bevolkingsontwikkeling 9 1.2 Bevolkingsopbouw 10 1.2.1 Vergrijzing 11 1.3 Migratie 11 1.4 Samenvatting 12 2. Ontwikkelingen van de werkloosheid 13 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Economische Monitor Hoeksche Waard 2019

Economische Monitor Hoeksche Waard 2019 Economische Monitor 29 - METING Hoe staat de er in economisch opzicht voor? Hoe heeft de arbeidsmarkt zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? En wat zijn de vooruitzichten? Deze vragen beantwoorden wij

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Amersfoort

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Amersfoort Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Amersfoort Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Amersfoort groeit het aantal banen van werknemers (voltijd en

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 2014

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 2014 Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Augustus 214 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 229-282555 Rapportnummer 214-247 Datum Augustus 214 Opdrachtgever De Westfriese

Nadere informatie

Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald Minder WW-uitkeringen

Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald Minder WW-uitkeringen Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald - 477.800 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Minder werkzoekenden van 35-45 jaar dan een jaar geleden - Toename werkzoekenden met (para)

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid in augustus licht gestegen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid in augustus licht gestegen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-054 20 september 9.30 uur Werkloosheid in augustus licht gestegen Ruim een jaar stijgende lijn werkloosheid Vooral meer jongeren werkloos dan een jaar

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Utrecht, april 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Utrecht, april 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Utrecht, april 2017 WW daalt verder in regio s Amersfoort en Midden- Utrecht Eind april 2017 is het aantal lopende WW-uitkeringen in de regio Amersfoort en Midden- Utrecht uitgekomen

Nadere informatie

Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren

Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren Persbericht PB14-033 15 mei 9:30 uur Stijging werkloosheid vlakt af door terugtrekken jongeren - Werkloosheid in april licht gestegen - Arbeidsdeelname afgenomen bij jongeren - Aantal WW-uitkeringen in

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Gorinchem Samenvatting Aantal banen neemt in beperkte mate toe, echter niet in collectieve sector In de krimpregio Gorinchem neemt het aantal banen van

Nadere informatie

Arnhemse Binnenstad Index 2017

Arnhemse Binnenstad Index 2017 2017 Arnhemse Binnenstad Index 2017 Platform Binnenstad Arnhem;Sami Kors Platform Binnenstad Arnhem 1-1-2017 2013 STADSKWALITEIT 99.9 101.1 101.7 102.2 104 VERDIENVERMOGEN.1 103.3 109.2 132.3 166.5 BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Augustus 2012 Aantal WW-uitkeringen boven de Bijna werkzoekenden (NWW) meer dan in juli

Augustus 2012 Aantal WW-uitkeringen boven de Bijna werkzoekenden (NWW) meer dan in juli Augustus 2012 Aantal WW-uitkeringen boven de 300.000 - Lopende WW-uitkeringen met 2 procent gestegen tot 304.000 - Aantal lopende uitkeringen in onderwijssector met 27 procent toegenomen - Uitkeringen

Nadere informatie