Mededeeling over het proefonderzoek van het Klooster Smalle Ee te Smalle Ee, aan de Smalle Ee, in Smallingerland. Door Dr. A. E. VAN GIFFEN.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mededeeling over het proefonderzoek van het Klooster Smalle Ee te Smalle Ee, aan de Smalle Ee, in Smallingerland. Door Dr. A. E. VAN GIFFEN."

Transcriptie

1 Mededeeling over het proefonderzoek van het Klooster Smalle Ee te Smalle Ee, aan de Smalle Ee, in Smallingerland. Door Dr. A. E. VAN GIFFEN. Eene uitnoodiging van de Heeren A. A. BARENTSEN, apotheker en M. WIEGERSMA, leeraar te Drachten, zoomede Ds. A. CARSJENS, predikant te Oudega, leidde ondergeteekende er toe, om, met steun van het Friesch Genootschap te Leeuwarden, in het late najaar van 1922, een onderzoek in te stellen naar het voormalige Benedictijner Klooster Smalle Ee te Smalle Ee. Laatstgenoemd gehucht, indertijd, vóór Drachten, de hoofdplaats van Smallingerland, is thans een onaanzienlijke uitbuurt. Oudtijds werd er echter, te beginnen met 1453, zelfs een jaarmarkt gehouden. Gezien de aanvankelijk verkregen resultaten ligt het in de bedoeling van voormeld comité om, in samenwerking met het bekende Genootschap voornoemd, het onderzoek nog voort te zetten. Reeds in 1924 had dit zullen gebeuren en reeds toen waren daarvoor eenige gelden uitgetrokken, doch omstandigheden hebben de uitvoering belet. Er bestaat echter reden om te gelooven, dat dit uitstel niet tot afstel zal leiden en in 1926 zal getracht worden in te halen, wat in de daaraan voorafgaande jaren achterwege bleef. Onder verwijzing naar de beide nevengaande plattegronden, PI. I en II, zoomede naar enkele foto's, Afb. 1 4, willen we hier in 't kort nagaan welke vondsten in 1922 gedaan zijn, zonder daarbij echter op de geschiedenis van het Klooster in te gaan. Dit laatste zij aan anderen en in dezen bevoegden overgelaten. Trouwens eene mogelijke vergelijking met historische gegevens zal eerst dan aan de orde zijn, wanneer het onderzoek naar de overblijfselen in den bodem meer volledig is. Overigens schijnt het alsof de oudste berichten over het Klooster niet verder teruggaan dan het midden van de I5de eeuw Voorloopig meen ik intusschen wel te kunnen volstaan met de verwijzing naar een drietal artikelen van de hand van den Heer A. HALLEMA, voorkomende in de Drachtster Courant van 3, 13 en 17 April 1923.

2 102 Ook over het terrein zullen we hier niet veel zeggen. Oude namen als het Kerkhof, de Kloosterkampen, de Moes-of Monnikslaan en dan voorts de eigenaardige verkaveling op een punt, dat, door zijne hooge ligging aan belangrijke waterwegen, in de geheele omgeving domineert; een en ander tezamen doet al dadelijk gevoelen, dat we ons hier. westelijk van Smalle Ee, op historisch terrein bevinden. Het zijn met name de perceelen 1717, 1718 en 116 van Sectie A, Gem. Drachten, die meer in het bijzonder in het oog springen. Op de perceelen 1717 en 1718, vinden we op de kaart van EEKHOFF zelfs de plaats van het voormalige Klooster door een rosetje nauwkeuriger aangegeven. Thans staat op die piek een huisje met hof. Dit en het feit, dat deze beide perceeltjes te klein zijn voor een Klooster, terwijl het hoogste punt, 3.30 M. -f- N. A. P., gelegen is vrijwel op het midden van No. 116, leidden er toe, dat voor het proefonderzoek speciaal laatstgenoemd, gemakkelijker toegankelijk perceel gekozen werd. Tot de noodige ingravingen had de eigenaar, de Heer BOKE K. BOSMA tevoren op de meest onbaatzuchtige en coulante wijze vergunning verleend. Die eerste bodemverkenning had plaats in de eerste helft van November Zij geschiedde met behulp van het technisch personeel van het Biologisch-Archaeologisch Instituut te Groningen, bijgestaan dooreen paar hulpkrachten eneenige arbeiders. Tegelijk met het vervaardigen van eene nauwkeurige detailkaart (PI. II), waartoe wij over het geheele terrein een N.-Z., O.-W. gericht net legden, werden de hoogten t/o van het N. A. P. bepaald, om deze daarna tot decimeter-hoogtelijnen te verwerken. Daarbij bleek, dat het hoogste punt, zooals reeds boven gezegd, tot ruim N. A. P. reikte. Op dat hoogste punt nu werd een proefgrep in de richting Z.-N. gegraven. Deze werd voorts naar weerskanten tot aan de zwetslooten verlengd door een rij boringen. Op die wijze verkregen we een overzicht van de dikte en het verloop van de cultuurlaag, waaruit de oppervlakkige terreingedeelten bleken te bestaan. Deze laag varieerde in dikte tusschen 0.50 en 1.50 M. Zij ging op een enkel punt (PI. II : a/a 6/7) zelfs tot een diepte van ruim 2 M. naar beneden; daar ter plaatse blijkbaar vormend de vulling van een vroegere tamelijk diepe en breede sloot. Uit het door proefgrep en boringen verkregen profiel (PI. II) blijkt, dat die inzinking vermoedelijk samenhangt met

3 103 eene grootere dikte der genoemde cultuurlaag midden op het terrein (PI. II : profiel tusschen VII/VIII en 7). Zij schijnt deze aan de noordzijde te begrenzen. Aan de andere zijde missen wij eene dergelijke afgrenzing. Naar de zuidzijde werd het profiel vervolgens, door den zwetsloot heen, tot aan den weg aan de overzijde, op dezelfde wijze als boven, nog tot voorbij het punt Z. vervolgd. Bedoelde sloot bleek op die wijze, vanwege zijne kunstmatige trogvormige bodemprofiellijn en in aanmerking genomen hare, blijkens de boorresultaten, vroeger geheel andere afmetingen, eertijds veel grooter te zijn geweest. Is zij nl. thans circa 1 M. diep en ruim 5 M. breed, vroeger blijkt zij, bij eene diepte van minstens 2.20 M. en eene bodembreedte van circa 2 M., aan den bovenrand eene wijdte van ongeveer 10 M. gehad te hebben. Het vermoeden ligt voor de hand, dat wij hier voor ons hebben de oude gracht, die mede bevestigt, dat we op de juiste plaats zijn. Die gracht zou zelfs, behalve voor begrenzing en mogelijke verdedigingsdoeleinden, bij voldoende water ook voor kleine schepen bevaarbaar geweest kunnen wezen. In verband daarmede trekt ook elders op het terrein, nl. tusschen de perceelen 1735 en 1736, eene sloot van buitengewone afmetingen de aandacht. Deze heeft immers ook thans nog, afgezien van het feit, dat zij bijna geheel dicht gegroeid is, meer het karakter van een kanaaltje dan van eene eenvoudige scheidsloot. In de proefgrep zelf ontmoetten wij, behalve talrijke beenderen en beenfragmenten van menschelijke skeletten, de volgende bijzonderheden, die zich in den grond afteekenden (PI. I): lo twee grondsporen, die, vanwege hunne menging met kiezel en schelpen, geheel het karakter van fundamentgreppels hadden; 2o een 4-tal andere rechtlijnige greppelvullingen, noordelijk van de eerste, die deels het kenmerk van slootvullingen, deels van bouwsporen droegen; 3o meerdere stroken aangevulde grond, in het bijzonder tusschen de eerstgenoemde grondsporen, welke, door de in die strookjes voorkomende, min of meer geconserveerde geraamten, graven aanduidden. Een en ander bewijst dus al onmiddellijk, dat te dezer plaatse eene begraafplaats aanwezig is en voorts, dat hier, gezien de sub 1 genoemde standsporen, een groot gebouw gestaan moet hebben.

4 104 Met de in laatste instantie, tezamen met de sub 3 genoemde gegevens als uitgangspunten werd nu de proefgrep op de betreffende plaats, loodrecht daarop, naar weerskanten verbreed. Zij werd aldus met uitsparing van enkele stroken in oostelijke, zoowel als westelijke richting verruimd (PI. I-II). In het aldus, tot op den ongerepten moederbodem ontsloten terreingedeelte teekenden zich nu sommige van de boven aangegeven cultuursporen nader af, terwijl daarin tevens enkele nieuwe duidelijker aan het licht kwamen. Daaronder in de eerste plaats de voortzetting van de boven sub 1 genoemde beide breede fundamentgreppels met hunne vullingen. Deze bleken ware kiezelbeddingen te zijn, zooals de Romeinen die ook reeds gebruikten om de onderste gedeelten van fundamentgreppels van zware (castellum-)muren aan te vullen. Deze kiezelbedding blijkt we behoeven daarover geen enkel woord te verspillen bij den eersten oogopslag, zooals de afbeeldingen doen zien, naar karakter en vorm het grondplan van een Gotisch kerkje met rechthoekig schip en in verhouding tamelijk lang koor met ronde afsluiting weer te geven. Merkwaardigerwijze was echter, behalve de 1 M. breede en M. dikke kiezel-schelpfundeering, geen enkele steen van het geheele gebouw bewaard gebleven. De oude bouwresten hebben blijkbaar ook hier, evenals dit elders placht te geschieden, de latere bevolking als steengroeve gediend. Slechts een paar stukjes Niedermendiger tras werden aangetroffen, maar eens niet in gesloten verband. In overeenstemming met den gewonen regel is het bedoelde grondplan, en i. c. vrij zuiver, Oost-West gericht, het koor ligt naar het Oosten. Van een toegang werd natuurlijk niets gevonden. Over dit grondplan valt verder niet veel op te merken : het komt, behoudens de afmetingen, vrijwel overeen met dat van de inmiddels gerestaureerde kerk van het naburige Oudega. De totale lengte is 25 M., de koorlengte 10 M., de breedte M., terwijl de breedte van het koor, ter hoogte van den vroegeren triumfboog, 8 M. bedraagt; alles gemeten buitenmaats. Wat overigens nog de ligging van het kerkje betreft, zoo is het duidelijk, dat dit laatste aangelegd is op het hoogste punt van het vroegere terreinoppervlak. Zoowel naar Oost als West loopt de natuurlijke bodem, zooals de hoogtecijfers (PI. I) dat doen zien, tamelijk sterk af.

5 105 Intusschen moet ik straks, in verband met den relatieven ouderdom, nog even op het kerkje terugkomen. Overgaande tot de andere, boven sub 2 en 3 genoemde, grondsporen merken we op, dat deze, voorzoover zij de onderstelde slootvullingen betreffen, nog niet verder zijn nagegaan. De andere, d.w.z. de sub 3 genoemde graven, zijn echter niet alleen geheel bloot gelegd, doch in aantal nog aanzienlijk vermeerderd. Daaronder kunnen drie groepen onderscheiden worden: a graven zonder kist- of houtsporen; b graven met daarin de overblijfselen van lijkkisten of spijkers daarvan (PI. 1 en Afb. 1); c graven, opgezet met groote roode baksteenen, kloostermoppen of z.g.n. Oude Friezen (PI. 1: U/W-1/2; Afb. 3 en 4). In het algemeen genomen zijn ze, evenals de kerkas, O.-W. georiënteerd, terwijl de skeletten, met het hoofd naar het Westen, met het gezicht naar het Oosten gekeerd lagen. De sub a en b genoemde graven bezaten somtijds eene door leem gespikkelde vulling (PI. I: a/c-ii/i). Bij de andere, d. z de meeste, was de vulling daarentegen meer egaal. Van die laatsten waren er enkele, die door het kerkfundament in overlangsche (PI. I: H/J-I/II) of dwarsche (PI. I: N/O-l/2) richting gesneden werden. De inhoud der graven bestond uit mannenen vrouwengeraamten. Intusschen staat dezen geraamten nog een nader onderzoek te wachten. Van de sub 2 genoemde, met steenen opgezette kistgraven werden er twee aangetroffen: de eene, midden in de meest oostelijke proefsleuf, volledig intact; de andere, die nog niet geheel ontgraven is, direct Zd.O. van het koor (PI. I). De eerste (PI. I; Afb. 3-4), doch blijkbaar ook de tweede, had een' nauwelijks trapeziumvormigen omtrek, gevormd door twee rijen steenen op elkaar. Daarvan stonden de onderste op hunne smalle lange zijvlakken. Dit geldt voor de bovenste, bij de smalle kistuiteinden, evenzoo; bij de lange kistwanden lagen deze daarentegen op hunne lange breede vlakken. Op die wijze overkraagden ze daarin, doch alleen buitenwaarts, de onderste staande steenrij. De binnenwanden waren zoodoende echter effen. Twee rijen van telkens 11 schuin tegen elkaar geplaatste steenen sloten de kist van boven dakvormig af, terwijl de over-

6 106 gebleven driehoekige openingen aan het smalle en breede uiteinde resp. door een op zijn smallen kant staanden en een eigenaardig pentagonaal gevormden baksteen was afgesloten. Overigens waren de voegen met leem dichtgesmeerd. De afmetingen bedroegen, 2 M. in de lengte; in de breedte resp.0.70 aan het hoofd-, 060 aan het voeteneinde. De inhoud bestond uit aarde. Daarin lag een skelet, i.s. Hiervan was de kruin van het hoofd verteerd. Blijkbaar was dit bij de op lager niveau gelegen deelen voorkomen, doordat deze tevoren met langzamerhand ingesijpeld zand bedekt geworden en daardoor meer afgesloten waren. Overigens blijkt het lijk zonder houten hulsel in de steenkist te zijn bijgezet *). De andere steenkist (PI. I) bleek, in zooverre zij ontgraven is, hierin van de eerste af te wijken, dat haar inhoud geheel anders was. Hoewel in afmetingen van de eerste niet verschillend, bevatte zij nl. niet zooals deze één skelet, doch de overblijfselen van meer geraamten. Evenals zulks bij de Middeleeuwsche Bremerzandsteen-kisten meermalen in de terpen van Nd.-W. Duitschland geconstateerd is, vormde deze kist een soort van grafkeldertje : een massagraf. Niet alleen dat er verscheidene doodshoofden in gelegen waren, ook lagen nog eenige schedels rondom het hoofdeinde daarbuiten. Blijkbaar heeft men om ruimte te maken het ossuarium af en toe wat uitgeruimd, om het dan opnieuw voor eene bijzetting te gebruiken. Deze soort kisten zijn, gezien de baksteenbouw, op zijn vroegst uit de 14de eeuw. Tenslotte dient in dit verband nog opgemerkt, dat die laatste kist een der andere graven zonder houten kistsporen sneed en derhalve jonger is. Ik zeide boven, dat we bij die grootere ontsluiting nog enkele andere cultuursporen ontdekten. Deze zijn van tweeërlei aard. ïn de eerste plaats ontmoetten we nl. binnen het kerkfundament en aan de Noordzijde daartegen, enkele ten deele band-, ten deele min of meer, ronde en afgerond-rechthoekige kuilen (PI. I : c/g-8/ii en Afb. 2), wier vulling een geheel ander karakter ') De hier beschreven steenkist is sedert naar het Museum van het Friesch Genootschap te Leeuwarden vervoerd en daarin opnieuw opgesteld. De Heer J. WIERS, kunstschilder te Drachten, maakte er een schilderijtje in waterverf van, toen zij nog gesloten en niet opgebroken was.

7 107 had dan de boven vermelde graven en sloten. Zij bleken voorts niet alleen gesneden te worden door beiderlei, sub a en b genoemde graven, rnet en zonder leemmenging, doch ook het kerkfundament gedroeg zich als de laatste. Het zijn dus cultuursporen. die ouder zijn dan de andere tot nu toe vermelde. In tegenstelling met de laatste bleken deze ook enkele oudheidkundige voorwerpen te bevatten, welke eenig houvast voor dé dateering geven. Bedoelde voorwerpen bestaan uit eenige weinige scherven en een sterk beschadigd mes. Hiervan is het houten heftop enkele kleine stukjes na geheel verteerd, overigens kan ik er weinig anders van zeggen, dan dat de breede platte heftdoorn m.i. wijst op een vrij laat voorwerp. Van de scherven zijn de belangrijkste: lo een randstuk met sporen eener roodbruine beschildering en twee omloopende groeflijntjes onder de halsbasis, afkomstig van een blijkbaar buikigen (afgesneden- kogelvormigen) pot met ingesnoerden hals en uitgebogen op doorsnede knotsvormig verdikten rand (PI. I : 1 en la); 2o een buikscherf van dito, doch dunwandiger en geelachtig grijs, overigens niet beschilderd aardewerk. Deze scherven, met name de eerste, zijn van z.g.n. Pingstorfer, donkergeelachtig grijs, dunwandig, klinkend hard gebakken, doch i.c, blijkens baksel en vorm, zeer laat aardewerk. Aangezien dit vaatwerk, dat overigens kenmerkend is voor den láát-karolingischen tijd en in de Rijnstreek, waar het ontstond hoewel ook in ons land (Bunsen, Nd. Brabant) volkomen vergelijkbare pottebakkerswaar gemaakt is volgens LOESCHCKE zeker nog doorliep tot circa 1100, kan het dus in een afgelegen streek als de hier behandelde zeer laat zijn. Dit zelfde geldt nog meer voor de beide scherven van kogelpotten, die overigens het typische inheemschegebruiksaardewerk vanaf het begin van den vroeg-karolingischen tijd vormen. Ook deze ceramieksoort loopt blijkens allerlei, met name in den laatsten tijd gedane, vondsten te Schipborg, Hooghalen, Eelderwolde, Peizerwolde, Paterswolde,'t Zandt en Adorp, zeker tot ver in de 14de, ja op enkele plaatsen o.a. Eelderwolde, nog tot aan de 15de eeuw door. Kogelpotten met dergelijke ronde gerasterde stempelindruksels als PI. I : 2 zijn overigens genoegzaam bekend. In de Dorkwerder dorpswierde kwamen ze tezamen met Pingstorfer waar" voor; te Adorp met fragmenten van kloostermoppen" Hoe dit ook zij, we hebben hier te Smalle Ee in deze laatstgenoemde cultuuroverblijfselen sporen eener

8 108 ter plaatse oudere en tot nu toe tevens oudste beschaving te zien. Deze is wel is waar allesbehalve precies dateerbaar, maar toch is zij, gezien de beschilderde, geïmporteerde, in ieder geval met draaischijf vervaardigde, naar Pingstorf genoemde keramiek, moeilijk later te stellen dan de 11de eeuw. Behalve de boven in de eerste plaats vermelde, en eerst bij het voortgezette onderzoek ontdekte vondsten, behooren daartoe ook een complex van zeer zware fundamentgreppels, die zich in den Nd. W. hoek bij de kerk aansluiten. Wij hebben hier slechts het eerste begin, van even zware en zelfs nog zwaardere dan de kerkfundamenten en evenals deze door kiezelbijmenging gekarakteriseerde standsporen aangesneden (PI.I:P; g-10/9). Mocht men dus het onderzoek willen vervolgen, dan zal het hier de juiste plaats zijn, om het wederom op te nemen. Wanneer wij thans nog even een blik terugslaan op het feitenmateriaal, dat door het proefonderzoek verkregen werd, dan mogen we, met terzijdestelling van enkele grachtvullingen, resumeerend voorloopig daaruit reeds besluiten: lo dat op het hoogste punt van de Kloosterkampen bij Smalle Ee, Getn. Drachten, Sectie A, no. 116, oudtijds eene kerk gestaan heeft, waarvan het grondplan teruggevonden is, doch die vermoedelijk (vergl. ook sub 3o) niet de eerste (Klooster)kerk daar ter plaatse is geweest; 2o dat de sub lo genoemde kerk gebouwd is op eene plek, die reeds tevoren als begraafplaats gebruikt was, doch als zoodanig ook nog daarna in gebruik bleef, zoowel binnen- (men vergelijke de graven met leembijmenging, tevens wijzend op een leemen kerkvloer) als buitensmuurs; 3o dat zich bij het sub lo genoemde kerkfundament aan de N.-W. zijde en, blijkens het proefonderzoek, alleen aan dien kant een gebouwencomplex aansluit, wijzend, wat de richting betreft, naar perceelen 1717 en 18, waarop de kaart van Eekhof juist meer in het bijzonder de standplaats van het voormalige klooster vermeldt; 4o dat zich ter plaatse van de oude begraafplaats, die blijkens de kloostermoppen in ieder geval later bij het Klooster behoord heeft en van de kerk, die, gezien het sub 3o genoemde slechts terzijde aansluitende gebouwencomplex) althans later de Kloosterkerk was, nog oudere cultuursporen bevinden, die wèl vroeger, maar moeilijk later

9

10 Afbeelding 1. Afbeelding 2.

11 Afbeelding 3. Afbeelding 4.

12 Plattegrond II.

13 109 dan de 11de eeuw te dateeren, doch in ieder geval ouder dan de begraafplaats en de kerk zijn. Lijst der vondsten. 2192/ Randscherf van donkergrauwgrijze, op draaischijf vervaardigde, klinkend hard gebakken bolle pot, met ingebrande donkerpaarsche onregelmatig-eivormige kringen van z.g.n. Pingstorfer aardewerk, doch zeer laat. Gev. in vak A/B-l/2; diepte N. A. P. 1922/10. la. Gebroken ijzeren mesje met breeden platten heftdoorn, waarop nog houtresten van de daaraan door 2 klinkboutjes bevestigde hefthelften. Gev. alsvoren. 1922/ Randscherf je van inheemsche, alleen voor de halsrandpartij op de draaischijf, overigens uit de hand gevormde kogelpot, met ingesnoerden hals en niet verdikten afgeronden rand, van hard gebakken, plekkerig aschkleurig aardewerk. Grondmassa: leem met steengruis. Gev. alsvoren. 1922/10. lc. Twee buikscherfjes van dito pot en aardewerk. Gev. alsvoren. 1922/ Randscherf van dito pot en aardewerk, doch zwartgrauw met gerasterd rond stempelindruksel onder de halsinsnoering. Gev in vak A/B-l, diepte N. A. P. 1922/10. 2a. Randscherf van dito, doch grootere pot en van hetzelfde aardewerk. Gev. alsvoren. 1922/10. 2b. Twee buikscherfjes van dito pot en aardewerk. Gev alsvoren. 1922/10. 2c. Eenige losse vondsten, bestaande uit": 1 4 buikscherven, alsvoren ; 2 1 scherf van blauwgrijze geglazuurde laat-middeleeuwsche kruik of kan (Jacoba-aardewerk); 3 1 stukje oud glas van een vensterruitje; 4 1 toegespitst-ovaal, plat, rood koperen naamplaatje (0.69 X 0.37 M.), met opschrift: J. Â. TOLSMA en daaronder 115. Vermoedelijk plaatje van een doodkist.

14 110 PI I PI II. Afb Afb. 3. Afb 4 Lijst der afbeeldingen. Plattegrond met grondsporen en plaatsaanduiding der na te noemen foto's, zoomede nevenkaartje en de belangrijkste vondsten, Hoogtelijnenkaart met het gevonden kerkfundament en als nevenkaart het betreffende kadastrale extract resp. eene teekening van het N.-Z. gerichte profiel in de as van perceel No Twee foto's, genomen vanaf de uitgespaarde horst, dwars over het kerkfundament, naar het Westen: 1 gezicht op de grondsporen, o.a. van twee houten kisten, binnen genoemd fundament, maar voor de blootlegging der lengtewanden daarvan; 2 dito, doch na de laatstgenoemde blootlegging. Gezicht op de baksteenen sarcophaag, gezien uit het N. N. W. Gezicht op dezelfde sarcophaag, gezien uit het O.Zd.O. ten Oosten. PATERSWOLDE, Februari 1926.

VONDSTEN OP HET VOORMALIG TERREIN TE RIJNSBURG

VONDSTEN OP HET VOORMALIG TERREIN TE RIJNSBURG VONDSTEN OP HET VOORMALIG TERREIN TE RIJNSBURG Van 4 tot 13 April werd door de Organisation Todt op een terrein, gelegen aan de Kerkstraat te Rijnsburg, en wel in den hoek, gevormd door het hek van de

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Inleiding De toestemming van het bestuur van het Dienstencentrum maakte het

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT Midden in het dorp Noordwijkerhout ligt een alleraardigst witgepleisterd zaalkerkje, waarvan de ingebouwde, door een zeer hoge spits gedekte Westtoren uit de eeuw stamt

Nadere informatie

EEN KLEIN OUDHEIDKUNDIG ONDERZOEK OP HET TERREIN DER VOORMALIGE ABDIJ VAN RIJNSBURG

EEN KLEIN OUDHEIDKUNDIG ONDERZOEK OP HET TERREIN DER VOORMALIGE ABDIJ VAN RIJNSBURG EEN KLEIN OUDHEIDKUNDIG ONDERZOEK OP HET TERREIN DER VOORMALIGE ABDIJ VAN RIJNSBURG In een opstel in het Leidsche Jaarboekje voor getiteld : van Rothulfuashem beschreef de heer BERGEN eenige vondsten van

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

HEEFT IN LEIDEN EEN ROMEINSCH CASTELLUM GELEGEN?

HEEFT IN LEIDEN EEN ROMEINSCH CASTELLUM GELEGEN? HEEFT IN LEIDEN EEN ROMEINSCH CASTELLUM GELEGEN? Dat Leiden identiek zou zijn met het Lugdunum rum, dat o.a. hier ergens aan of bij den Rijn staat aangegeven op een oude Romeinsche kaart, die in een middeleeuwsche

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46 ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46 AWN AFDELING 21 RAPPORT nr. 2006-2 Legenda ii". WA.Vf'lEl.INGi'N ~ \/arosnaf!.oingfh ;mel O «c)tdn) h;3'l~ W b... t-- " l '~. ~~fij b lwdl ~ :;;.... - t.à:;ij

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/26480

Nadere informatie

ADDENDUM 10. Werkput 5

ADDENDUM 10. Werkput 5 Asse-Kalkoven, / en /3 Rapporten Agilas vzw / ADDENDUM. Werkput.. Inleiding Enkele dagen na het indienen van het conceptrapport, deelden de nutsmaatschappijen mee dat de sleuven voor de aansluiting van

Nadere informatie

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Mirjam Brouwer Goedkeuring evaluatieverslag Jos van der Weerden Locatie.

Nadere informatie

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen Laagland Archeologie Rapport 38 Advies Bouwlocatie Oranjestraat 10-14 te Tubbergen, gem. Tubbergen December, 2016 Versie 1.0 (concept) In opdracht van: SOM= 7 Colofon Laagland Archeologie Rapport 38 Auteur:

Nadere informatie

t Overlaar in de buurtschap Zwiep

t Overlaar in de buurtschap Zwiep Onderzoek voormalige havesathe, 29 maart 2005 t Overlaar in de buurtschap Zwiep Ben de Graaf In deze bijdrage doet amateurarcheoloog Ben de Graaf verslag van een onderzoek, dat op 29 maart 2005 werd uitgevoerd

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN In den zomer van het jaar kwam bij de restauratie van de Ned. Hervormde Kerk te Koudekerk een kleine grafkelder aan het licht. Daar deze grafkelder

Nadere informatie

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg" in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33.

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33. VONDSTEN EN RESTAURATIES TE UTRECHT Stadsmuur bij het bolwerk Sterrenburg. In het julinummer van het maandblad Oud-Utreoht is reeds even vernield, dat tijdens graafwerkzaaraheden achter het fysisch laboratorium

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING (PURMEREND) Locatie 11 Nieuwstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend Locatie onderzoeksgebied Administratieve gegevens

Nadere informatie

Gent Hoogstraat 51. Archeologisch verslag. Dienst Stadsarcheologie. Vergunning 2008/202 STAD GENT

Gent Hoogstraat 51. Archeologisch verslag. Dienst Stadsarcheologie. Vergunning 2008/202 STAD GENT Dienst Stadsarcheologie Gent Hoogstraat 51 Archeologisch verslag Vergunning 2008/202 STAD GENT Dienst Stadsarcheologie De Zwarte Doos Dulle-Grietlaan 12 9050 Gentbrugge Tel. 09/266 57 60 stadsarcheologie@gent.be

Nadere informatie

De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek.

De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek. De steenhuizen in Noord- en Zuidbroek. Een van de belangrijkste en tevens meest tijdrovende onderdelen van onze hobby (het zoeken met de metaaldetector) is het opsporen van oude bewoningsresten. Vele uren

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Decker_Konincxveltc.jpg Deventer KV.JPG

Decker_Konincxveltc.jpg Deventer KV.JPG Koningsveld is het oudste en meest belangrijke klooster van Delft. Aan de bouw van dit klooster is oudere middeleeuwse bewoning vooraf gegaan. Onder de middeleeuwse ophogingen komen bovendien bewoningssporen

Nadere informatie

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein I. Verslaggever: Sofie Debruyne Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed Koning Albert II-laan 19 bus 5 1210 Brussel 02-481 80 41 / 0473-96 70 71

Nadere informatie

Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32. Dinsdag

Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32. Dinsdag Verslag proefonderzoek Noorddijkerweg 32 Dinsdag 20.2.2007 Aanwezig: gemeente Groningen: Gert Kortekaas en Marcel Verkerk Fam. Scholten (eigenaren) Cor Holstein (architect) Doel van het vooronderzoek:

Nadere informatie

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t Kale - Leie Archeologische Dienst J a a r v e r s l a g 2 0 0 7 K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t 2 Jaarverslag 2007 COLOFON 2008 Kale - Leie Archeologische Dienst, individuele

Nadere informatie

DE BRANDE.NBERG rewjlse.m..

DE BRANDE.NBERG rewjlse.m.. DE BRANDE.NBERG rewjlse.m.. AfGEBRAHD +DEC. 1950. TONC:;~WELF 1IIf--f-'5.tJ{)J!,_---JI., c:;e oe ELT IE MET.0 N D.e/i!!rEI.IJIUI.o. /TELOERI'1UREH 011\ a.j5#. /30// /'1 DE JJ LDERS Slee#f;V ViOe!? DEZEJiOER:t:/H.1I0tJGER

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

In: Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde 109 (1953), no: 4, Leiden, 376-378

In: Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde 109 (1953), no: 4, Leiden, 376-378 H. de Graaf Een kaart van Batavia van omstreeks 1680 (met kaart) In: Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde 109 (1953), no: 4, Leiden, 376-378 This PDF-file was downloaded from http://www.kitlv-journals.nl

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR ZIEKENDRAGERS.

INSTRUCTIE VOOR ZIEKENDRAGERS. NED. VER. VOOR LUCHTBESCHERMINQ AFD. 'S-GRAVENHAGE SWEELINCKSTRAAT 25 - TEL. 392250* GIRO 206000 INSTRUCTIE VOOR ZIEKENDRAGERS. VERVOER DOOR DRIE PERSONEN. 1. De drie dragers plaatsen zich naast elkaar

Nadere informatie

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen

Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen Bouwhistorische waarneming Wegje 1/Apenspel 5, Enkhuizen door Gerrit Vermeer in opdracht voor de gemeente Enkhuizen namens de Vereniging Oud Enkhuizen. oktober 2015 1 Afbeelding omslag. De voorgevel van

Nadere informatie

Beschrijving duikinspectie Contactnummer 75

Beschrijving duikinspectie Contactnummer 75 Beschrijving duikinspectie Contactnummer 75 Locatie nr. 75 Datum 12-04-2011 Duiker W.B. waldus Duiknummer 09 Rechthoekige stalen bak met klinknagels. Lengte 4 meter, breedte 1,2 meter, hoogte ca 0,8 meter,

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk.

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. - - In de middeleeuwen was men er steeds op bedacht bij het bouwen van kerken traptorentjes aan te brengen, ten einde bij herstellingen

Nadere informatie

Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem

Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem Pakhuizen Komvest 45 8000 Brugge www.raakvlak.be info@raakvlak.be Raakvlak Rapport Archeologisch onderzoek op het Hof van Praet te Oedelem Brugge 2009 1 Inleiding: Het hof van Praet is vandaag gelegen

Nadere informatie

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Delftse Archeologische Notitie 99 Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Een archeologisch bureauonderzoek Jean Paul Bakx, Jorrit van Horssen & Bas Penning 5 Nieuw Delft Veld 3 5.1 Plangebied

Nadere informatie

Over het St Nikolaasaltaar boven de grafkelder van Heyendal waar Pothast de mis deed

Over het St Nikolaasaltaar boven de grafkelder van Heyendal waar Pothast de mis deed Over het St Nikolaasaltaar boven de grafkelder van Heyendal waar Pothast de mis deed Uit tekeningen en teksten hierna ontstaat het volgende idee hoe de garfkelder uitzag in het zuid transept; -Staande

Nadere informatie

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK!

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! voor groep 5 t/m 8 EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede MONUMENTEN bezoek de kerk Lesbrief Tijdens je bezoek aan de kerk onderzoek

Nadere informatie

Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg

Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg Bewoningssporen uit de 14 e eeuw en een turfput aan de Kievitspeelweg door: Paul Lammeretz Tungelroy, 01-07-2017 Het is algemeen bekend dat vanaf het onstaan van de eerste landbouw in deze streken de bewoning

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Delftse Archeologische Notitie 101 Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Proefsleuvenonderzoek aan de Phoenixstraat 32 te delft Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 101

Nadere informatie

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick 25-11-2010 Inleiding Op 25 november 2010 is op het terrein van het vroegere Fort Sint Michiel te Blerick een proefsleuf getrokken, in verband

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek in de Louis D'Haeseleerstraat te Aalst (0.-VI.). Een test voor het ontwikkelingsmodel van de stad.

Archeologisch onderzoek in de Louis D'Haeseleerstraat te Aalst (0.-VI.). Een test voor het ontwikkelingsmodel van de stad. Zoo'8/o(( Archeologisch onderzoek in de Louis D'Haeseleerstraat te Aalst (0.-VI.). Een test voor het ontwikkelingsmodel van de stad. Koen De Groote & Jan Moens INSTITUUT voor het ONROEREND ERFGOED Archeologisch

Nadere informatie

De Lusthoven 96, Kruisberghoeve, Arendonk

De Lusthoven 96, Kruisberghoeve, Arendonk De Lusthoven 96, Kruisberghoeve, Arendonk Programma van Maatregelen Auteur: Jeroen Vermeersch Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum

Nadere informatie

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek.

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek. 17 GORINCHEM, LAAG DALEMSEWEG T. Koorevaar Op 10 juli j.1. is na bemiddeling van mevr. N. de Kriek op aanwijzingen van dhr. H. van Mourik een vluchtige verkenning uitgevoerd op enkele percelen grenzend

Nadere informatie

Argeologysk Wurkferbân.

Argeologysk Wurkferbân. Argeologysk Wurkferbân. Archeologische begeleiding duikactiviteit Dongjumer waterpoort Franeker. Op verzoek van mevrouw W. Stienstra-Streekstra van de gemeente Franekeradeel, zulks na overleg met de provinciaal

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond-van Leeuwen Tien jaar Bodemonderzoek in Leiden De tiende uitgave in de reeks Bodemonderzoek in Leiden heeft een feestelijk blauwe omslag en bevat 165 pagina s met

Nadere informatie

Het archeologisch vooronderzoek (fase 1) van de gracht van het Hof van Hoen te Rummen (gem. Geetbets)

Het archeologisch vooronderzoek (fase 1) van de gracht van het Hof van Hoen te Rummen (gem. Geetbets) Het archeologisch vooronderzoek (fase 1) van de gracht van het Hof van Hoen te Rummen (gem. Geetbets) Opdrachtgever: De Beekhoeve bvba Oktober 2008 Caroline Vandegehuchte (bouwhistorica) Charlotte Fexer

Nadere informatie

Rapportage vondstmelding Sint-Dionysiuskerk Geluwe, gemeente Wervik (West-Vlaanderen) Maart 2010

Rapportage vondstmelding Sint-Dionysiuskerk Geluwe, gemeente Wervik (West-Vlaanderen) Maart 2010 Rapportage vondstmelding Sint-Dionysiuskerk Geluwe, gemeente Wervik (West-Vlaanderen) Maart 2010 Vergunningsnummer 2010/104 Sofie Vanhoutte Rapportage vondstmelding Sint-Dionysiuskerk, Geluwe, West-Vlaanderen

Nadere informatie

Het huizenblok aan de Zuidziide der voormaliqe Haqensteeq, thans Hagenkade. te Kampen.

Het huizenblok aan de Zuidziide der voormaliqe Haqensteeq, thans Hagenkade. te Kampen. Het huizenblok aan de Zuidziide der voormaliqe Haqensteeq, thans Hagenkade. te Kampen. Ondanks het verzet van den Minister van Binnenlandsche Zaken, in weerwil van den strijd hier gevoerd door Kunstgenootscha

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond van In het afgelopen jaar het nodige bodemonderzoek verricht. Aan de Haarlemmerstraat nr. 100 een aantal panden gesloopt ten behoeve van de vestiging van A Nederland.

Nadere informatie

Over.lruk i.il..pro CIVE", Je Jaargang No. 5, 1944 OPEN LOOPGRAVEN NOODMAATREGEL

Over.lruk i.il..pro CIVE, Je Jaargang No. 5, 1944 OPEN LOOPGRAVEN NOODMAATREGEL Over.lruk i.il..pro CIVE", Je Jaargang No. 5, 1944 OPEN LOOPGRAVEN ALS NOODMAATREGEL TER VERKRIJGING VAN EENIGE SCHUILGELEGENHEID TEGEN LUCHTGEVAAR. WANNEER GEEN MATERIALEN VOOR DEN AANLEG VAN OVERDEKTE

Nadere informatie

Project Zeeuws Behout. Restauratieverslag van een vroeg 20 e eeuwse bascule, Museum Stoomtrein Goes-Borsele te Goes. Houtwerk.

Project Zeeuws Behout. Restauratieverslag van een vroeg 20 e eeuwse bascule, Museum Stoomtrein Goes-Borsele te Goes. Houtwerk. Project Zeeuws Behout Restauratieverslag van een vroeg 20 e eeuwse bascule, Museum Stoomtrein Goes-Borsele te Goes. Houtwerk Van alle voorwerpen welke ingebracht zijn bij het project Zeeuws Behout was

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

De Wassenaarsche Heuvel.

De Wassenaarsche Heuvel. Afb. 2. De Wassenaarsche Heuvel. De merkwaardige heuvel, welke zich ter zijde van de katholieke kerk te Wassenaar tot ongeveer zes Meter hoogte boven het omringende weiland verheft, is zeker, voor menig

Nadere informatie

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek verkavelingspatronen, graven en andere zeer lokale archeologische resten in kaart te brengen. 122 De boringen zijn uitgezet in enkele losse punten en een tweetal raaien langs de oostelijke en noordelijke

Nadere informatie

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding 1 1 inleiding Van vrijdag 19 september tot en met dinsdag 23 september 2014 heeft VUhbs archeologie in opdracht van de familie van

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen, de graven en asbezorging.

Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen, de graven en asbezorging. Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen, de graven en asbezorging. Het college van burgemeester en wethouders van Hillegom, gelet op artikel 11, tweede lid, 12, 14, 16, 20, derde lid en 28, eerste lid,

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat

Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat I. Verslaggevers: *Naam, adres, contactgegevens, functie van de opstellers van het rapport en datum melding. Marc Dewilde, Stadenstraat 39, 8610 Kortemark

Nadere informatie

Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel

Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t Kale - Leie Archeologische Dienst J a a r v e r s l a g 2 0 0 8 K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t 2 Jaarverslag 2008 COLOFON 2009 Kale - Leie Archeologische Dienst, D. Vanhee tenzij

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

Hogeweg 135. Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p

Hogeweg 135. Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p Hogeweg 135 Gunter Stoops & Georges Antheunis OVERDRUK UIT: Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p. 38-41. HOGEWEG 135 Gunter

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS

ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS ARC HAEO LOG I CAL SOLUTIONS Nota bij de onderzoeksresultaten van de archeologische begeleiding van werken te Antwerpen-Wilrijk, Boomsesteenweg (lkea) - FASE 1 (tussentijds verslag 14/04/11) Nick Van Liefferinge

Nadere informatie

Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument

Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument Grenspalen Gemeente Den haag en gemeente Wassenaar 1 Beschermd gezicht Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

Jachtpaal Koning Willem I

Jachtpaal Koning Willem I Jachtpaal Koning Willem I Beschermd gezicht Nee Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 3 monument Oorspronkelijke functie Markering jachtgebied van koning Willem I Datering/Bouwjaar Ca. 1813 Inleiding

Nadere informatie

Brittenburg-Lugdunum Batavorum.

Brittenburg-Lugdunum Batavorum. Brittenburg-Lugdunum Batavorum. Aan de hand van Prof. Dr. P. J. Blok dankt het Leidsche Jaarboekje van 1904 een zeer belangwekkend artikel over Lugdunum Batavorum, waarin de hooggeleerde de meening uitspreekt,

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan versie 2 Plangebied: Polderpark, Oudesluis, gemeente Schagen Adviesnummer: 16185 Opsteller: drs. C.M. Soonius (senior archeoloog) & drs. S. Gerritsen (senior archeoloog)

Nadere informatie

Koker. Shute. Stortkanalen in muren Shutes in walls

Koker. Shute. Stortkanalen in muren Shutes in walls Shute I UDC 69.027.4 RVblad 01-1 Stortkanalen in muren Shutes in walls G. Berends Deze bijdrage is bedoeld als een aanzet tot het onderwerp en om meer bekendheid te geven aan het fenomeen, de documentatie

Nadere informatie

ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK. T. +49 (0)

ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK.   T. +49 (0) ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK T. +49 (0) 251 7603-0 info@armacell.com www.armacell.eu 03 ArmaComfort Montagehandboek Inhoud Gereedschappen voor het verwerken en installeren van ArmaComfort... 04 Leidingen

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem.

Het huis had een houten skelet, daartussen fistelstek besmeerd met leem. Alle huizen zonder steen. In de Middeleeuwen is het dorp Boxtel ontstaan. Het dorp was klein. Rond 1100 lag er een motteheuvel met daarnaast een paar voorraadschuren. Beiden werden door water omsloten.

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 527221 Smallepad 5 Herberg van Friesland Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 3 527222, 527220, 525617 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject:

Nadere informatie

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES INFORMATIERAPPORT EN ELECTIEADVIE Proefsleuvenonderzoek Bedrijventerrein fase 2 (Homoetsestraat), Maurik, gemeente Buren Archis onderzoekmeldingsnummer 4120 Inleiding Tussen 14 en 23 februari 2011 is door

Nadere informatie

Circa 2,3 ha agrarische cultuurgrond Dikelsestraat / De Plak te Bemmel

Circa 2,3 ha agrarische cultuurgrond Dikelsestraat / De Plak te Bemmel Te koop aangeboden: Circa 2,3 ha agrarische cultuurgrond Dikelsestraat / De Plak te Bemmel Korte omschrijving: Het betreft een perceel goede kwaliteit agrarische cultuurgrond, gelegen aan de noordzijde

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

GRAFHEUVELS TE OSS. Oudh. Mededeelingen N.R. Deel XVIII

GRAFHEUVELS TE OSS. Oudh. Mededeelingen N.R. Deel XVIII GRAFHEUVELS TE OSS In den zomer van 1935 onderzocht ik een drietal heuvels, waarvan er twee in de onmiddellijke nabijheid van het Vorstengraf" (vgl. Med. XV) gelegen waren, de derde ongeveer 100 m meer

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Verordening op de gemeentelijke begraafplaats te Harlingen. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 oktober 2006;

Verordening op de gemeentelijke begraafplaats te Harlingen. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 oktober 2006; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR30966_1 16 augustus 2016 Verordening op de gemeentelijke begraafplaats te Harlingen Raad : 25 januari 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; gelezen het

Nadere informatie

Bouwmaterialen door de eeuwen heen

Bouwmaterialen door de eeuwen heen Bouwmaterialen door de eeuwen heen 1. Kies bouwmaterialen voor jouw huis Stel dat jij op een dag de kans krijgt om zelf een huis te verbouwen of te bouwen. Welke materialen zou jij kiezen voor de constructie

Nadere informatie

Rapportage vondstmelding Oostende, Wellingtonrenbaan

Rapportage vondstmelding Oostende, Wellingtonrenbaan Rapportage vondstmelding Oostende, Wellingtonrenbaan I. Verslaggevers: *Naam, adres, contactgegevens, functie van de opstellers van het rapport en datum melding. Inge Zeebroek, erfgoedonderzoeker VIOE,

Nadere informatie

GEMEENTE BORSELE. Nadere regels voor graven, asbezorging en grafbedekkingen voor de gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Borsele 2012.

GEMEENTE BORSELE. Nadere regels voor graven, asbezorging en grafbedekkingen voor de gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Borsele 2012. GEMEENTE BORSELE Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Borsele tot vaststelling van de nadere regels voor graven, asbezorging en grafbedekkingen Borsele 2012 Het college van burgemeester

Nadere informatie

Bij deze PTA-toets hoort een uitwerkbijlage, die behoort bij opdracht 4c. Pagina 1 van 8. Vestiging Westplasmavo

Bij deze PTA-toets hoort een uitwerkbijlage, die behoort bij opdracht 4c. Pagina 1 van 8. Vestiging Westplasmavo Vestiging Westplasmavo vak : Wiskunde leerweg : TL toetsnummer : 4T-WIS-S06 toetsduur: : 100 minuten aantal te behalen punten : 56 punten cesuur : 28 punten toetsvorm : Schriftelijk hulpmiddelen : Geodriehoek,

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

Op het spoor van Spillegem? Een nederzetting uit de volle middeleeuwen te Ronse De Stadstuin (O.-Vl.)

Op het spoor van Spillegem? Een nederzetting uit de volle middeleeuwen te Ronse De Stadstuin (O.-Vl.) Op het spoor van Spillegem? Een nederzetting uit de volle middeleeuwen te Ronse De Stadstuin (O.-Vl.) De realisatie van een stads- en woonproject te Ronse op een braakliggend terrein net ten oosten van

Nadere informatie

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek Watou Oude Provenstraat Archeologisch onderzoek 1. Inleiding Begin november 2014 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Oude Provenstraat in Watou ter voorbereiding van de toekomstige

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat

Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat Rapportage vondstmelding Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat I. Verslaggevers: *Naam, adres, contactgegevens, functie van de opstellers van het rapport en datum melding.

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

ObJectnummer: 4.01/13040/261.1 Dossiernummer: 4.001/13040/ OmschriJVIng:

ObJectnummer: 4.01/13040/261.1 Dossiernummer: 4.001/13040/ OmschriJVIng: Bijlage 2. Fotoregistratie van de fysieke toestand bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als monument van het bruggenhoofd met Duitse bunkers 'Turnhoutkanalstellung' uit de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie