Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam:"

Transcriptie

1 1 Les 1 Ik en mijn familie Naam: Klas: Begonnen op / / Klaar op / / Maand(en): Seizoen(en): 1 Mijn eigen voornaam Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam: Betekenis: Mijn stamboom Eigen situatie Schrijf de namen en het geboortejaar van jouw broers en zussen, ouders en grootouders op. Je kunt in elk kadertje een foto kleven of een leuke tekening maken. Plooi en kleef hierop. Kleur de hokjes van de jaren die in je stamboom staan

2 3e leerjaar 2 3 De stamboom van Anna grootouders Zoek in de tekst naar alle namen van Anna s familie. Schrijf ze op de juiste plaats. 66 jaar 62 jaar 58 jaar 56 jaar + + Mark Mieke 35 jaar 34 jaar ouders 40 jaar Jan Lut 32 jaar 30 jaar + Nick + Karel 8 jaar Marijke 4 maanden Bart 9 jaar 9 jaar kinderen 12 jaar Sofie Ben Anna Ella Extra! Josse Seppe Eigen situatie Kleur de hokjes van de geboortejaren van de personen in Anna s stamboom. Tel terug!

3 3 4 Kun je het vinden? Kijk goed naar de stamboom van Anna. Vul aan. - Lut en Jan hebben 5 kleinkinderen. Ben Anna Ella Josse Seppe - Mieke en Mark hebben 3 kleinkinderen. Ben Anna Ella - Karel is de papa van Anna. - Sofie is de zus van Marijke. - Ben is de kleinzoon van Mark. - Josse is de neef van Ben. - Ella en Anna zijn de nichten van Josse en Seppe. - Mark is de opa van Anna. - Lut is de oma van Ella. - Marijke is de tante van Anna. 5 Wat betekent het? Lees de uitspraken van opa Mark en oma Mieke. Schrijf op wat ze ermee bedoelen. De goeie oude tijd! Wat gaat de tijd snel! Wat bedoelt opa Mark daarmee? Vroeger, toen opa jong was, was het allemaal veel beter. Wat bedoelt oma Mieke daarmee? De kinderen worden zo snel groot. Het lijkt voor oma nog niet zo lang geleden wat de kleine Karel en Nick uitspookten.

4 4 Les 2 Honderd jaar geleden 1 Enkele jaartallen op de eeuwband Duid aan op de eeuwband. Kleur het passende hokje: - groen: het jaar waarin het verhaal van Jef zich afspeelt - blauw: het jaar waarin we nu leven Eigen situatie - oranje: het geboortejaar van Jef (1904) Het leven van toen en nu Bedenk een andere titel voor het verhaal in het bronnenboek. Vergelijk jezelf met Jef. Vul het schema aan. Titel: vrije tijd Jef helpen op de boerderij jijzelf vliegeren, bikkelen, spelen met de tol of de katapult straffen op in de hoek staan een draai rond de oren de weg naar vijf kilometer wandelen kleding korte broek in de winter, klompen Jouw mening! Vind je dat er veel is veranderd? Ja./Neen. Zou je graag in de klas van Jef hebben gezeten? Ja./Neen. Leg straks uit waarom.

5 5 3 De vroeger en nu Kleef wat met elkaar te maken heeft naast elkaar. nu nu nu nu nu nu nu nu nu

6 6 4 De leerplichtwet Lees en markeer wat je belangrijk vindt. bv. Vroeger gingen veel kinderen vaak helemaal niet naar. Ze moesten meehelpen in de fabriek, op de boerderij of in de mijn. Zo verdienden ze een beetje geld voor het gezin. Dat was zeker nodig om te overleven. Kinderen van vijf of zes jaar oud werden aan het werk gezet! Ze werkten soms van 5 uur s morgens tot 8 uur s avonds en dat zes dagen per week. Om de kinderarbeid tegen te gaan, keurde België op 19 mei 1914 de leerplichtwet goed. Vanaf dan werd elke vader, moeder of voogd verplicht om zijn of haar kinderen te laten onderwijzen van hun 6 tot 14 jaar. Vandaag moet je zelfs onderwijs krijgen tot je 18 jaar. Vul dit schema zelf verder aan. VROEGER > kinderen van vijf of zes jaar moeten ook werken in de fabriek, de mijn of op de boerderij soms van 5 uur s morgens tot 8 uur s avonds 1914 > komst van de leerplichtwet daardoor moesten de ouders hun kinderen van 6 tot 14 jaar oud onderwijs laten volgen VANDAAG > iedereen krijgt les tot 18 jaar Zet een pijltje bij het jaar 1914 op de eeuwband van pagina 4.

7 7 5 Speelgoed vroeger en nu Duid de jaartallen aan op de eeuwband. Knip de prenten uit en kleef ze in het juiste vakje speelgoed uit blik (1820) spelconsole Wii (2005) eerste barbiepop (1959) playmobil (1974) In welke eeuw was het nu ook alweer? Wii in 2005 > 21e eeuw speelgoed uit blik 1820 > 19e eeuw barbiepop 1959 > 20e eeuw playmobil 1974 > 20e eeuw NIET MEER VERGETEN: 1 eeuw = 100 jaar

8 8 Les 3 De koninklijke familie 1 De grote koninklijke quiz Wat weet je al over onze koning en zijn familie? Je hebt tien minuten om dit op te lossen. Dus start om. u. en klaar op. u. 1 Hoe heet onze huidige koning? Albert II Filip Boudewijn 2 Hoe heet zijn echtgenote, onze koningin? Paola Mathilde Claire 3 Welke kleuren heeft onze Belgische vlag? geel - rood - zwart rood - geel - zwart zwart - geel - rood 4 Hoeveel kinderen heeft de koning? Hoe heten de kinderen van ons koningspaar? prinses Elisabeth prins Joachim prins Emmanuel prinses Maria Laura prinses Elisabeth prins Gabriël prins Emmanuel prinses Eléonore prinses Elisabeth prins Gabriël prins Amadeo prinses Eléonore prinses Elisabeth prins Gabriël prins Emmanuel prinses Louise 6 Waar werkt onze koning? in het paleis in Brussel in het paleis in Gent in het paleis in Laken 7 Wat is een kroonprins(es)? Hij (zij) die elke dag de kroon draagt. Hij (zij) die de baas is van alle prinsen en prinsessen. Hij (zij) die de koning opvolgt. Wie is onze kroonprinses? prinses Elisabeth

9 9 2 De koning en zijn familie Gebruik de stamboom uit je bronnenboek. 1 Vul aan: Koning Filip is de zoon van koning Albert en koningin Paola Koning Albert II - Leg uit wat dat betekent. Hij is al de tweede koning met de naam Albert. 2 Hoe heet de echtgenote van koning Filip? koningin Mathilde 3 Geef de naam van hun vier kinderen. Elisabeth prinses Gabriël prins Emmanuel prins Eléonore prinses 4 Wie is onze kroonprinses? (= diegene die onze koning zal opvolgen) prinses Elisabeth 5 Hoeveel kleinkinderen hebben koning Albert I en koningin Paola? 12 6 Wat moet prins Amadeo zeggen tegen koning Albert II? opa / grootvader 7 Wat zegt prinses Louise tegen koning Filip? oom / nonkel 8 De broer van prins Laurent is. koning Filip 9 De zus van koning Filip is. prinses Astrid 10 Prins Gabriël en Aymeric zijn. neven 11 Prinses Elisabeth en Louise Maria zijn nichten 12 Prinses Astrid is de tante van Louise, Nicolas en Aymeric. 13 Prinses Astrid en haar man Lorenz zijn de ouders, papa en mama van Amedeo, Maria Laura, Joachim, Luisa Maria en Laetitia Maria. 14 Wie zal wellicht koning Filip opvolgen? prinses Elisabeth Wat zal daar speciaal aan zijn?_ Ze zou de eerste vrouw kunnen die aan het hoofd van ons land komt.

10 10 Les 4 Groepswerk over de koninklijke familie Dit groepswerk doe ik samen met 1 Lees de juiste tekst in je bronnenboek. 2 Bekijk daarna de vragen die je moet oplossen. 3 Zoek samen naar de antwoorden. Overleg steeds met elkaar! We plannen klaar te zijn tegen. u. Dat lukte wel niet. Deel 1 WONEN EN WERKEN 1 Waar of niet waar? Kruis aan wat klopt. 1 Het koninklijk paleis staat in Brussel. 2 De koning en de koningin wonen in het paleis van Brussel. 3 Als de koning in het land is, wappert de vlag op het paleis. 4 Het paleis is niet zo groot en er is enkel een grote zaal. 5 Het paleis kun je nooit bezoeken. 6 De nationale feestdag van België valt op 21 juli. waar niet waar 2 Het huis van de koning Vul aan. Het kasteel in Laken > hier wonen koning Filip en koningin Mathilde > Bij het paleis zijn er tuinen die slechts drie weken per jaar te bezoeken zijn. 3 Doe-opdracht Teken het grondplan van het paleis van Brussel op een tekenblad. Jullie tekening moet niet echt kloppen met de werkelijkheid. Maar zorg dat de plaatsen uit de tekst erop staan.

11 11 Deel 2 ONS KONINGSPAAR 1 Het vorige koningspaar Vul de tekst aan. Kies uit: 21 juli 2013 koningin Paola koning Albert II Filip Mathilde (2x) Paola Koning Albert II is getrouwd met koningin Paola. Ze hebben drie kinderen. Op 21 juli 2013 deed koning Albert II troonsafstand. De nieuwe koning Filip is getrouwd met Mathilde. Ons land heeft twee koninginnen: koningin Mathilde en koningin. Paola 2 Het huidige koningspaar Kruis het juiste antwoord aan. Kroon prins Filip leert jonkvrouw Mathilde kennen nadat hij haar zus ontmoette op een sportwedstrijd. de foor in Brussel. een dansfeest. Belga Ze trouwden op 2 december december december Ze kregen vier kinderen: kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Joachim en prinses Eléonore. kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore. kroonprinses Elisabeth, prins Nicolas, prins Aymeric en prinses Eléonore. Wat is de volledige naam van koningin Mathilde? Mathilde d'udekem d'acoz De hoeveelste koning van België is Filip? de zevende 3 Doe-opdracht Teken kroonprins Filip en prinses Mathilde op hun trouwdag.

12 12 Deel 3 DE HOBBY S VAN HET KONINGSPAAR 1 De koning en zijn vrije tijd Zet een kruisje in de juiste kolom. Belga boeken lezen met de helikopter vliegen zwemmen en hardlopen spelen met de kinderen de mode op de voet volgen wie het moeilijk heeft helpen verhalen vertellen hobby van koningin Mathilde hobby van koning Filip hobby van allebei 2 Jouw vrije tijd Geef een antwoord op de vragen. Noteer. Wat zijn je hobby s? Welke hobby s van de koning en de koningin vind ook jij leuk? Zie jij een verschil? Welk? Wat denk je daarover?

13 13 3 Doe-opdracht Schrijf bij elke letter een leuke, passende zin. KONING F I L I P Deel 4 EEN DAG UIT HET LEVEN VAN DE KONING 1 De taken van de koning Zoek het op. Vul aan of kruis aan. 1 De koning woont in het paleis in Laken. het kasteel in Belvédère. 2 De koning werkt in het kasteel Stuyvenberg. het koninklijk paleis in Brussel. 3 Hij brengt een deel van zijn dag door met audiënties. > Hij ontvangt mensen en luistert naar ze. > De koning ontmoet veel belangrijke mensen, zoals sportlui, wetenschappers of. ambassadeurs 4 De koning heeft ook veel raadgevers. Wat is hun taak? Zij helpen de koning bij het nemen van belangrijke beslissingen. Ze houden hem ook op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. 5 De koning bezoekt altijd de slachtoffers van een grote ramp. Waarom doet hij dat? Hij probeert de slachtoffers te helpen en te troosten.

14 14 6 Er is maar één koning. Wat een speciale job! Hoe zou je de taak van de koning kunnen beschrijven? De koning is de baas van het land. Hij beslist alles. De koning is het gezicht van ons land. Als mensen hem zien, moeten ze aan ons land denken. De koning doet een beetje waar hij zelf zin in heeft. 7 De koning is zelf een rijk man. Voor zijn taak als koning krijgt hij ook nog geld. Wat denk je daarover? Vertel er straks over. Schrijf enkele woorden op. 2 Doe-opdracht Hoe zou jouw droomdag eruitzien? Vertel wat jij allemaal zou doen als jij koning of koningin zou zijn. Ik sta op om. s Morgens zou ik. Als lunch eet ik. In de namiddag zou ik. Als avondmaaltijd eet ik. s Avonds zou ik nog. Ik ga slapen om.

15 We herhalen 15 W = ik weet B = ik begrijp wat er staat, moet je kennen wat er staat, moet je begrijpen Les 1 Ik en mijn familie In een familie heeft iedereen een band met elkaar. Kijk op de stamboom van Anna op pagina 2 van het werkkatern. Vul aan met een naam of een woord. Marijke is de mama van Josse en Seppe. Bart is de oom van Ben. Jan is de opa van Seppe. Anna heeft twee oma s: Lut en Mieke. Oom Nick is de zoon van Mark en Mieke. Anna is de nicht van Josse en Seppe. In het bronnenboek In het werkkatern ➌ ➌ ➍ ➎ Les 2 Honderd jaar geleden Vul aan met het passende jaar. - het laatste jaar van de 19 e eeuw = het beginjaar van de 20 e eeuw = het eindjaar van de 20 e eeuw = het beginjaar van de 21 e eeuw = 2001 Kleur deze jaartallen op de eeuwband zoals gevraagd In het bronnenboek In het werkkatern ➌ ➌ ➍ ➎

16 We herhalen 16 Les 3 De koning en zijn familie Vul aan met de passende titel en naam. Zoek op in je bronnenboek. In het bronnenboek In het werkkatern Les 4 De koning en zijn familie (2) Het Koninklijke kruiswoord! Vul aan met een letter per hokje. Zoek in je bronnenboek De koning bezoekt de slachtoffers van een ramp. Hij laat zich ook vaak zien als er een groot is. 2 De koning legt veel bezoeken af, zowel in het als in het buitenland. 3 3 De koning is de opperbevelhebber van het. 4 5 B M koning Albert II F I L I P E N E E E N G S prinses Elisabeth In het bronnenboek Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 In het werkkatern Deel 1 ➌ Deel 2 ➌ Deel 3 ➌ Deel 4 T ➌ E N L A N D E R N I S T E R S R S O N E E L Belga - FOD Kanselarij van de Eerste Minister ➍ koningin Mathilde stamboom koning Filip 4 De echte baas van het leger is de regering met de. 5 Elk jaar ontvangt de koning een dotatie. Met dat geld betaalt hij het. Belga Geef de bij de opdrachten in je werkkatern de juiste kleur. Herdruk 2015/960 ISBN KB D/2011/0147/291 Bestelnummer NUR 193 Verantwoordelijke uitgever die Keure, Kleine Pathoekeweg 3, 8000 Brugge - RPR Copyright die Keure, Brugge

[Dossier - De Koning van België]

[Dossier - De Koning van België] [Dossier - De Koning van België] België had zijn monarchie maar twee keer nodig. De eerste keer was bij het ontstaan van het land, want zonder Leopold I had België nooit bestaan. De grote mogendheden hadden

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2

VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2 1 Les 1, 2 en 3 De plattegrond van onze gemeente Naam: Klas: 1 Teken op de plattegrond een windroos in dezelfde richting als op de klassikale plattegrond. 2 Luister aandachtig naar je meester of je juf.

Nadere informatie

Les 1 : Mijn familieboom

Les 1 : Mijn familieboom LES 1 Les 1 : Mijn familieboom Achtergrond voor de leerkracht Deze les is de eerste les uit het educatieve pakket. In deze les maken de kinderen kennis met het personage Misia, met het concept van een

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Lesdeal Koningsdag 2018

Lesdeal Koningsdag 2018 Lesdeal Koningsdag 2018 Groep 4 t/m 8 Koningsdag is een speciale dag in Nederland! Op deze dag, 27 april, is koning Willem- Alexander jarig en viert hij zijn verjaardag met het hele land. Dit heb je waarschijnlijk

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

PERSMEDEDELING 26 september De grote Royalsenquête 2011

PERSMEDEDELING 26 september De grote Royalsenquête 2011 PERSMEDEDELING 26 september 2011 De grote Royalsenquête 2011 Koningen mogen met pensioen! Volgens een uitgebreide enquête die het blad Royals liet uitvoeren bij een kleine 1000 respondenten mogen de Europese

Nadere informatie

Leesboekje familie en vrienden

Leesboekje familie en vrienden Leesboekje familie en vrienden Leesboekje Familie en Vrienden Pagina 1 Dit is de familie. Dit is de vader. Dit is de moeder. Dit is de zoon. Dit is de dochter. Dit is het gezin. Dit zijn de grootouders.

Nadere informatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie LEOPOLD I In 1830 werd België een onafhankelijk land. Omdat een nieuw land natuurlijk een koning nodig heeft, ging het piepjonge België in 1831 op zoek naar een koning. Op die manier werd Leopold I de

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over:

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2-

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2- Aan de ouders/begeleiders, In deze speurtocht ontdekt u met uw kinderen de stallen, de buitenkant van het paleis en de paleistuinen. Fientje is de jongste keukenhulp in het paleis. Stiekem begeleidt ze

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee!

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! In korte tijd kan er veel veranderen. Wat jij doet maakt uit! Begin vandaag en zorg een week lang voor een positieve verandering. Maak een plan voor

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie.

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. LEOPOLD I Waarde landgenoten Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. In 1830 werd België een onafhankelijk land. Natuurlijk heeft een nieuw land een koning nodig dus

Nadere informatie

Voorwoord. Bondi Sciarone

Voorwoord. Bondi Sciarone Voorwoord Woord en Beeld een leerwoordenboek. Om de beteken van losse woorden op te zoeken een standaard woordenboek, alfabetch geordend, de jute keus. In een leerwoordenboek het de bedoeling dat de curst(e)

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Samenleving De nieuwe vaders Niveau 3

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Samenleving De nieuwe vaders Niveau 3 Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 De nieuwe vaders Vroeger vormden vader en moeder met de kinderen een gezin. Vandaag is dat soms anders. Meer en meer ouders scheiden.

Nadere informatie

Anna en Noah starten met een opleiding in een avondschool. Ze doen een graduaat marketing. Tijdens de eerste pauze praten ze met elkaar.

Anna en Noah starten met een opleiding in een avondschool. Ze doen een graduaat marketing. Tijdens de eerste pauze praten ze met elkaar. JEZELF VOORSTELLEN Anna en Noah starten met een opleiding in een avondschool. Ze doen een graduaat marketing. Tijdens de eerste pauze praten ze met elkaar. Wat moet je doen? 1. Lees de dialoog op blad

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Goalkeeper: jouw sport, jouw leefstijl, jouw doel! Naam:.

Goalkeeper: jouw sport, jouw leefstijl, jouw doel! Naam:. Naam:. 1 Les 1 Kies een buddy! Mijn buddy is.. Bepaal je startkleur! Bekijk de filmpjes, en kijk wat elke kleur betekent. Probeer het uit, kijk wat je al kan! Overleg met je buddy. Kruis dan in de tabel

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord. Verkopen voor het goede doel

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord. Verkopen voor het goede doel Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Het maken van een film over de familie is voor

Nadere informatie

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden.

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden. Zo werkt het Wat zagen jullie vandaag? Kun je dat samen tekenen of opschrijven? Allebei een brillenglas! Wat zagen jullie vandaag? Iedereen ziet iets anders en herinnert zich andere dingen. Teken of schrijf

Nadere informatie

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen.

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Een levenslijn Tijdens het kennismakingsgesprek of in het eerste themagesprek kunt u met iets bijzonders beginnen:

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING nr: 7

LESVOORBEREIDING nr: 7 Professionele Bachelor Lager Onderwijs Brusselstraat 48 2018 Antwerpen ( 03 613 14 66 http://praktijkweb.kdg.be LESVOORBEREIDING nr: 7 naam: Peggy Van Rompaey & Nikki Graff doestage: 2 opleidingsgroep

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

02_kinderen.indb :45

02_kinderen.indb :45 Hulp aan anderen Als je iemand hebt geholpen die niet bij jullie thuis woont, noteer dan wie je precies hebt geholpen en waarmee. Bijvoorbeeld: De hond van de buren uitgelaten of: Boodschappen gedaan voor

Nadere informatie

Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis Les 5: Mijn huis, mijn thuis (A-klas) Mijn huis, mijn thuis 1. Mijn huis Mijn naam is Ik ben jaar oud. Ik woon in Ik woon samen met... mensen. Heb je een broer? JA / NEE Heb je een zus? JA / NEE Mijn huis

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Mijn boekje GOP Kinderdienst. Dit boek. is van

Mijn boekje GOP Kinderdienst. Dit boek. is van Dit boek is van Dit ben ik Zo zie ik eruit (mijn foto of tekening) Hoe gebruik ik dit boekje? Dit is mijn dagboek. Ik schrijf of teken erin wat ik wil. Uiteraard mag mijn mama, mijn papa of mijn opvanggezin

Nadere informatie

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp 1. Lees de uitleg. Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Als je een tekst actief leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Werkblad ster - kwaliteitenreflectie

Werkblad ster - kwaliteitenreflectie Werkblad ster - kwaliteitenreflectie Je ontdekt waar je goed en minder goed in bent. Zet je naam in het midden van de ster. a. In welke vakken ben jij een ster? Zet de vakken bij de punten van de ster.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali

Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali Boekverslag Nederlands Amel door Zohra Zarouali Boekverslag door een scholier 1456 woorden 5 januari 2002 7,7 264 keer beoordeeld Auteur Genre Zohra Zarouali Sociale roman Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle

Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle * 1. Daniel Felipe en zijn vriend Jelle Dit zijn Daniel Felipe en Jelle. Daniel Felipe heeft zijn jas aan. Jelle heeft alleen zijn kap op zijn hoofd.

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief?

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief? Bezoek een bedrijf! Bezoek een bedrijf Je gaat op bezoek bij een bedrijf dat je zelf mag uitzoeken. Het is de bedoeling dat je bij het bedrijf gaat kijken, vragen stellen en goed oplet wat ze er allemaal

Nadere informatie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie

THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË. webversie THEMA 9: MIJN OMA EN OPA WONEN IN BRAZILIË 2 Onze wereld is een wereld van verschil. Geen twee mensen zijn gelijk. Samenleven in diversiteit is de uitdagende maar verrijkende opdracht. Zo groeit, voorbij

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw.

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw. 1 Les 1 Van eeuwband naar eeuwenband 1 Werken op de eeuwenband 21e eeuw 20e eeuw 19e eeuw 18e eeuw 17e eeuw 16e eeuw 15e eeuw 14e eeuw 13e eeuw 12e eeuw 11e eeuw 10e eeuw 9e eeuw 8e eeuw 7e eeuw 6e eeuw

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

4. Een vervolgopleiding kiezen

4. Een vervolgopleiding kiezen Edu4all LOB Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Bronvermelding: Illustraties: Edu Actief b.v. 0522-235235

Nadere informatie

In de buurt. hoofdstuk. De meeste steden in Nederland. bestaan uit verschillende buurten. Kleine stukjes stad die net even anders

In de buurt. hoofdstuk. De meeste steden in Nederland. bestaan uit verschillende buurten. Kleine stukjes stad die net even anders hoofdstuk 1 In de buurt De meeste steden in Nederland bestaan uit verschillende buurten. Kleine stukjes stad die net even anders zijn dan de rest van de stad. Een buurt heeft meestal een eigen supermarkt

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord.

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord. Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN Dit document werd ontwikkeld in het kader van het vak Pedagogische en sociaalagogische praxis (Universiteit Gent) en mag voor geen andere doeleinden gebruikt worden.

Nadere informatie

maandag JANUARI NIEUWJAARSDAG

maandag JANUARI NIEUWJAARSDAG maandag 1 JANUARI NIEUWJAARSDAG DIEP IN DE ZEE Mama tonijn en haar kinderen zwemmen vrolijk rond in de zee. Plotseling zien ze een onderzeeër voorbijvaren. Hé mama, wat is dat voor een raar ding? vraagt

Nadere informatie

Dit weet ik er al over:

Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

Het Centrum Leren en Denken. Doeboek. Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en. verhaaltjes. Dit doeboek is van:

Het Centrum Leren en Denken. Doeboek. Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en. verhaaltjes. Dit doeboek is van: Het Centrum Leren en Denken Doeboek Vol raadsels, kleurplaten, spelletjes en verhaaltjes Dit doeboek is van: Ik ben... jaar oud Ik ben... meter lang Ik heb... haar Mijn ogen zijn... Dit doe ik het liefste

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Hoeveel water verbruik ik?

Hoeveel water verbruik ik? Eventuele vervolgles: Zuinig met water! Doelen Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu Materialen Varieert naar aanleiding van de vragen van de kinderen. In ieder geval: Waterdagboeken

Nadere informatie

JONGENS VERSUS MEISJES

JONGENS VERSUS MEISJES 1 JONGENS VERSUS MEISJES Een verfrommeld briefje Woensdagmiddag. Even rust. Dacht ik. Maar neen, ik moest zeker nog bij oma en opa langs en enkele foto s sorteren uit hun kinder- en jonge jaren, hun huwelijk

Nadere informatie