Hierin staat het volgende vermeld over de realisatiestrategie:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hierin staat het volgende vermeld over de realisatiestrategie:"

Transcriptie

1 Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen & realisatiestrategie Bonnenpolders Hoek van Holland, 9 april 2018 Geachte statenleden, Met interesse heb ik kennisgenomen van de brief van de gedeputeerde Groen over de strategie welke wordt gevolgd inzake de realisatie van de publieke ambities en maatschappelijke resultaten bij het project Oranjebonnen (bijlage 1). Hierin staat het volgende vermeld over de realisatiestrategie: Een recreatie en ecologisch raamwerk betreft publieke voorzieningen welke ook met publiek geld bekostigd dienen te worden. De noodzaak van deze publieke voorzieningen is reeds in het Ambitiedocument Oranjebonnen op 19 maart 2013 bestuurlijk vastgelegd (bijlage 2). Voorts heeft in het vervolg hierop het projectbestemmingsplan Oranjebonnen, fase 1, dit raamwerk omkaderd (bijlage 3) en is hiervoor een grondexploitatie opgesteld (bijlage 4). Er was zelfs een Programma van Eisen voor de verbeterde Bonnenweg vastgesteld (bijlage 5). Inmiddels is duidelijk dat hiervan in de Bonnenpolders niets is gerealiseerd. In het verleden vormde de verwerving van de Bonnenweg nog een onderdeel van het integrale Gebiedsontwikkelingsplan De Bonnen (bijlage 6). Voorts was er geld beschikbaar voor de verbetering en de verbreding van de Rel in het kader van het afvoer- en bergingscapaciteitplan van het Hoogheemraadschap van Delfland (bijlage 7). Ondergetekende had zelf gezorgd voor een wandel- en ruiterpad tussen de Bonnenweg en het Bonnenpad (bijlage 8). De realisering van de ambities en publieke doelstellingen voor onze polders was binnen handbereik.

2 Uiteindelijk is dit alles opgeofferd in een deal om alsnog de aanleg van de huidige Hoekse Baan door de Bonnenpolders mogelijk te maken omdat men ambtelijk had verzuimd tijdig de bestuurders te attenderen op de inzet van het onteigeningsinstrument als stok achter de deur. Een robuuste verbetering van de waterhuishouding, aanleg van de (provinciale) Ecologische Hoofdstructuur, een recreatieve ontsluiting en een verduurzaming van de landbouw werden ondergeschikt gemaakt aan de aanleg van nieuwe infrastructuur ten behoeve van het dorp, de haven, het strand en het bedrijventerrein van Hoek van Holland. Het ontbrak in de periode 2006/2007 niet aan voldoende financiële middelen, maar aan een adequate bestuurlijke regie. Het beroep dat ik indertijd deed op Provinciale Staten van Zuid-Holland was vergeefs. Dit verleden laat ook zien dat er in het verleden al sprake was van een verbreed en biologisch gecertificeerd landbouwbedrijf in de Bonnenpolder (bijlage 9) dat tussen wal en schip viel bij dit integrale gebiedsontwikkelingsproces. Er was duidelijk sprake geweest van misleiding door de Erven van Rijckevorsel en het was eveneens duidelijk dat met hun private strategie om hun agrarische vastgoedbezit tot een meerwaarde te brengen het moeilijk zou worden om alsnog de gewenst publieke doelstellingen te realiseren (bijlage 10). Het was dus zaak om een adequate publieke strategie op te stellen als antwoord hierop. Helaas werd ook dit verzuimd. Terwijl publieke voorzieningen met publiek geld bekostigd dienen te worden, werd er juist voor de Bonnenpolders gekozen voor wederom het maken van een deal met de eigenaren van het agrarische vastgoed in deze polders. Het verleden had al laten zien hoe zwak er door de overheid onderhandeld werd met deze grootgrondbezitters. Daarbij werd van drogredenen en pseudo-argumenten gebruik gemaakt om deze keuze voor onderhandelen te rechtvaardigen. De Bonnenweg kent verschillende eigenaren en er zal met iedere eigenaar onderhandeld moeten worden om overeenstemming te krijgen over het toekomstige gebruik en de toekomstige inrichting. Daarbij was er ook in de aangrenzende Oranjebuitenpolder sprake van agrarische ontsluitingswegen waarvoor men niet heeft gekozen voor deze constructie om de gewenste recreatieve ontsluiting van deze polder te bewerkstelligen. Deze gebrekkige publieke strategie was gedoemd te falen.

3 De strategie van de Erven van Rijckevorsel is gericht op het vrij krijgen van hun agrarisch vastgoedbezit van langdurige pacht en derhalve het ontnemen van een perspectief voor de agrarische ondernemers in het gebied. De vrijgekomen pachtgronden worden in kortlopende pacht aangeboden en de boerderij op het adres Bonnenweg 50 wordt al sinds begin februari 2007 namens een antikraakorganisatie bewoond. De investering van een pachter in een weg vergt een meerjarig perspectief en daarbij drukken de kosten van deze ontsluiting zwaar op de exploitatie van het bedrijf, terwijl het merendeel van de agrarische bedrijven deze kosten niet kent. Zo kent het agrarische bedrijf op het perceel Bonnenlaan 5 deze kosten niet om bij de percelen te komen die dit bedrijf pacht. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen de agrarische bedrijven in de Korte Bonnen en in de Lange Bonnen. Daarbij is er sprake van het inleveren van een idee om de gewenste publieke voorzieningen mogelijk te maken: De ruimere mogelijkheden van het bestemmingsplan als tegenprestatie voor het realiseren van de publieke voorzieningen maakt de weg vrij voor een diffuus traject waarbij er offers kunnen worden gebracht aan de oorspronkelijke ambities. Er vindt dan a.h.w. een koppelverkoop plaats en dit hebben we ook zien gebeuren bij het initiatief m.b.t. een natuurbegraafplaats in de Bonnenpolders. Ofschoon dit oorspronkelijk in het Ontwikkelplan Oranjebonnen als ongewenste functie werd gekwalificeerd (bijlage 11), werd deze private onderneming na een eerste contact (bijlage 12) toch gekoppeld aan de Erven van Rijckevorsel. Inmiddels is het duidelijk dat het aan draagvlak in de omgeving ontbreekt voor deze ingreep in het gebied. De initiatiefnemer(s) hebben na bijna 2 jaar rekenen, tekenen, communiceren en adverteren niet kunnen overtuigen met deze transformatie van een eeuwenoud poldergebied. Zoals eerder een landgoedontwikkeling als financiële drager moest dienen voor een transformatie, zo was het ditmaal een natuurbegraafplaats. De Erven van Rijckevorsel zouden met deze ontwikkeling een veelvoud van de normale agrarische waarde kunnen realiseren. Dat is echter geen publiek doel. Daarbij zijn er andere middelen om de gewenste publieke doelen te realiseren.

4 Bij dit alles is het ook merkwaardig dat nu kennelijk wel het toevoegen van een groot deel van het gebied aan het Natuur Netwerk Nederland bespreekbaar is: Juist het deel wat nu geldt als strategische reservering (bijlage 13) vormt in de plannen van de initiatiefnemers een onderdeel van de natuurbegraafplaats. De inrichting hiervan komt niet overeen met de ooit geformuleerde natuurdoelen en betekent ook een breuk met het beleid dat in het verleden werd beoogd. Het is bekend dat er in de Bonnenpolder ook aan een andere grondeigenaar nog een warme bestemming voor diens vastgoedbezit is gegund in ruil voor medewerking aan de aanleg van wat toen nog de Tweede Ontsluitingsweg werd genoemd (bijlage 14), maar dat deze private partij niet in contact werd gebracht met Natuurbegraven Nederland B.V. & partners. Ook deze private partij is immers eigenaar van een deel van de Bonnenweg en grenst aan de Rel. Tevens is bekend uit de eigendomssituatie (bijlage 15) van de Bonnenpolder dat niet de gehele Bonnendijk eigendom is van de Erven van Rijckevorsel. Er zal dus met diverse partijen onderhandeld moeten worden om de gewenste publieke doelen te bereiken. Al deze partijen zullen dan alsnog een poging gaan doen om de rekening voor de realisering van deze publieke doelen toch nog met publiek geld te laten betalen en derhalve een beroep doen op overheden een bijdrage te leveren in de financiering hiervan, zoals dus ook Natuurbegraven Nederland B.V. & partners nu doen.

5 Het zal op prijs worden gesteld als de overheid zich niet afhankelijk maakt van de nukken van feodale grootgrondbezitters, vastgoedspeculanten en/of private partijen met een duidelijk commercieel belang. Dat vereist een specifieke publieke strategie om de publieke doelen te realiseren. Dat vereist ook een consequente inzet van alle beschikbare bestuurlijke middelen ter ondersteuning van deze strategie. Het doet voor een ieder die binnen de wettelijke kaders wil blijven zeer om te zien hoe een pion van de Erven van Rijckevorsel wordt gefaciliteerd bij het verkrijgen van gemeentelijk agrarische gronden in gebruik of beheer. Het doet zeer om te zien hoe men bewust verzaakt te controleren en handhaven v.w.b. overtredingen van deze pion inzake de bepalingen van het huidige bestemmingsplan. Het doet zeer om te zien dat er bij de Erven van Rijckevorsel nog steeds een verwachting bestaat een meerwaarde te kunnen krijgen voor gronden die een beperkt gebruik kennen vanwege hun landschappelijke en natuurwetenschappelijke agrarische waarde (bijlage 16). Het doet zeer om te zien dat het autonome proces dat in december 2005 nog unaniem werd verworpen (bijlage 17) alsnog werkelijkheid heeft kunnen worden. Van een daadkrachtige -, doortastende - en slagvaardige overheid is geen sprake geweest. Het gemodder in de polder gaat gewoon door ondanks het raadsbesluit van 23 april 2015 (bijlage 18). Bestuurders zijn niet in staat geweest het verschil te maken. Het gebrek aan professionele afstand tussen lokale en provinciale overheid is helaas fnuikend gebleken doordat de provinciale overheid teveel vertrouwen stelt in de aangereikte informatie van de gemeentelijke overheid. De interne problemen in het ambtelijk apparaat van de gemeente Rotterdam zorgen voor extra problemen in het buitengebied van deze gemeente. De problemen in het landelijk gebied van deze gemeente kennen al een geringe prioriteit en de aandacht vanuit de gemeenteraad van Rotterdam hiervoor is beperkt door de grootsteedse problemen die er moeten worden opgelost. De gebeurtenissen op het platteland van Rotterdam laten zien dat mogelijke oplossingen voor de problemen niet stap voor stap steeds dichterbij zijn gekomen, maar dat door een gebrek aan een verstandige publieke strategie de problemen steeds groter geworden zijn. De agrarische ondernemers die zich ooit als partner van de overheid hadden opgesteld heeft men laten vallen als de spreekwoordelijke baksteen. Zij zijn in het jarenlange gemodder steeds meer gemarginaliseerd en hun positie als pachter van de Erven van Rijckevorsel is steeds verder ondermijnd. Reeds in december 2000 werd daarvoor gewaarschuwd op de website van de Stichting de Bonnen in een gemaakte SWOT-analyse. De overheid die zo graag betrokken en betrouwbaar wil zijn heeft het laten gebeuren. De casus Bonnenpolders vormt inmiddels een les voor agrarisch Nederland v.w.b de strategie die moet worden gevolgd als men te maken heeft met een overheid die publieke doelen stelt voor het landelijk gebied. Er is duidelijk gemaakt dat er geen aandacht is voor de menselijke maat en het menselijk kapitaal. Er is duidelijk gemaakt dat opleiding, ondernemerschap en vakmanschap in combinatie met de wens tot duurzaam en maatschappelijk ondernemen geen relevante succesfactoren zijn als men te maken heeft met een overheid die bewust in gebreke blijft bij de uitoefening van haar publieke taken. De actuele situatie in de Bonnenpolders laat zien dat er vrij spel wordt geboden aan de negatieve en destructieve krachten in het gebied, dat men de vastgoedspeculanten ongemoeid laat en dat cynische en calculerende krachten in het ambtelijk apparaat ongestraft hun gang kunnen gaan. Om dit te doorbreken is vooral veel bestuurlijke moed nodig en zal men bestuurlijk over voldoende intellectueel overzicht en moreel overwicht moeten beschikken om het verschil te kunnen maken.

6 Provinciale Staten van Zuid-Holland vervult een belangrijke kaderstellende rol voor het beleid m.b.t. natuur, landschap, natuur en landbouw. Daarbij behoort ook een controlerende rol en het behoort u duidelijk te zijn dat er in de afgelopen decennia met het groenbeleid voor onze polders niets is bereikt. U heeft het overgelaten aan de gemeente Rotterdam en daar is van een inspannings-, resultaats- of verantwoordingsplicht geen sprake. De consequenties van het falen zijn op de meest betrokken bewoners en ondernemers in het gebied afgewenteld. Op een geheel vrijblijvende manier wordt er invulling gegeven aan de gestelde planning, de budgetten die beschikbaar zijn en de afspraken die men maakt. U vindt het kennelijk allemaal goed. Graag willen wij van u weten of u nog steeds de geformuleerde doelstellingen van het Ambitiedocument Oranjebonnen onderschrijft. Als u dit doet, hoort daar ook een publieke strategie om dit te realiseren. Als u instemt met de huidige strategie, stemt u impliciet in met nog jarenlang gemodder in de polder. met bezorgde groet, ing. L.W. Vreugdenhil Bijlagen: 1. Brief gedeputeerde Weber inzake realisatiestrategie; 2. Uit Ambitiedocument Oranjebonnen; 3. Projectbestemmingsplan Oranjebonnen, fase 1; 4. Grondexploitatie projectbestemmingsplan Oranjebonnen, fase 1; 5. Programma van Eisen Oranjebonnen, onderdeel Bonnenweg; 6. Gebiedsontwikkelingsplan De Bonnen, afsprakenkader + planning; 7. Verbetering waterhuishouding Bonnenpolder; 8. Wandel- en ruiterpad tussen Bonnenweg en Bonnenpad; 9. Krantenartikel Hoeve Rijckevorsel nu biologisch gecertificeerd ; 10. Krantenartikel Zorgen over rol Erven in Bonnenpolder ; 11. Uit Ontwikkelplan Oranjebonnen; 12. Natuurbegraven Nederland B.V. aan projectleider Oranjebonnen; 13. Strategische reservering deel Bonnenpolder voor NNN; 14. Warme bestemming gronden Van Heijst; 15. Eigendomssituatie Bonnenpolders; 16. Bestemmingsplan Hoek van Holland Buitengebied Oost ; 17. Besluit ontwikkelingsscenario Bonnenpolders; 18. Raadsbesluit n.a.v. rekenkamerrapport Gemodder in de polder. c.c.: - ing. A.H.M. Weterings, voorzitter Stichting de Bonnen, - mr. J.F. Weber, gedeputeerde Groen van de Provincie Zuid-Holland.

7 Bijlage 1 Brief gedeputeerde Weber inzake realisatiestrategie

8

9

10 Bijlage 2 Uit Ambitiedocument Oranjebonnen

11

12 Bijlage 3 Projectbestemmingsplan Oranjebonnen, fase 1

13

14 Bijlage 4 Grondexploitatie projectbestemmingsplan Oranjebonnen, fase 1

15

16

17

18 Bijlage 5 Programma van Eisen Oranjebonnen, onderdeel Bonnenweg

19 Bijlage 6 Gebiedsontwikkelingsplan De Bonnen, afsprakenkader + planning

20

21

22 Bijlage 7 Verbetering waterhuishouding Bonnenpolder

23 Bijlage 8 Wandel- en ruiterpad tussen Bonnenweg en Bonnenpad

24 Bijlage 9 Krantenartikel Hoeve Rijckevorsel nu biologisch gecertificeerd

25 Bijlage 10 Krantenartikel Zorgen over rol Erven in Bonnenpolder

26 Bijlage 11 Uit Ontwikkelplan Oranjebonnen

27 Bijlage 12 Natuurbegraven Nederland B.V. aan projectleider Oranjebonnen

28 Bijlage 13 Strategische reservering deel Bonnenpolder voor NNN

29 Bijlage 14 Warme bestemming gronden Van Heijst

30

31

32 Bijlage 15 Eigendomssituatie Bonnenpolders, situatie 1 januari 2007

33 Bijlage 16 Bestemmingsplan Hoek van Holland Buitengebied Oost

34 Bijlage 17 Besluit ontwikkelingsscenario Bonnenpolders

35

36

37

38 Bijlage 18 Raadsbesluit n.a.v. rekenkamerrapport Gemodder in de polder

39

40

41

42

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe, Oranjebonnen, participatie & een

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: duurzame landbouw in de Oranjebonnen Hoek

Nadere informatie

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe & waarden Hoek van Holland, 4 augustus

Nadere informatie

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & streetwise ambtenaren

Nadere informatie

de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32, 2611 AL Delft.

de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32, 2611 AL Delft. Aan: Van: Betreft: de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32, 2611 AL Delft. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. leidend of volgend?

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe & strategie Hoek van Holland, 4 april

Nadere informatie

Betreft: Oranjebonnen, voortgangsrapportages & de leugens van Eerdmans

Betreft: Oranjebonnen, voortgangsrapportages & de leugens van Eerdmans Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen, voortgangsrapportages & de

Nadere informatie

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen & de marionet Eerdmans Hoek

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: karakteristieke bebouwing Hoek van Holland,

Nadere informatie

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & leren van pijnlijke

Nadere informatie

Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen & bestuurs- en organisatiecultuur

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: vervolgonderzoek Gemodder in de polder Hoek

Nadere informatie

Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland.

Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: Blunderlijn, Blunderbaan + Blunderpolder. Hoek van

Nadere informatie

Betreft: Bonnenpolder is Blunderpolder en wordt Bottenpolder?

Betreft: Bonnenpolder is Blunderpolder en wordt Bottenpolder? Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: Bonnenpolder is Blunderpolder en wordt Bottenpolder?

Nadere informatie

ing. L.W. Vreugdenhil Verzonden: dinsdag 9 juli :37 Aan: Statengriffie Onderwerp: Re: Oranjebonnen & manipuleren besluitvorming

ing. L.W. Vreugdenhil Verzonden: dinsdag 9 juli :37 Aan: Statengriffie Onderwerp: Re: Oranjebonnen & manipuleren besluitvorming Van: ing. L.W. Vreugdenhil Verzonden: dinsdag 9 juli 2019 15:37 Aan: Statengriffie Onderwerp: Re: Oranjebonnen & manipuleren besluitvorming Geachte heer Meurs, U doelt wellicht op de bijlagen vanuit het

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe & winst en verlies in de Oranjebonnen

Nadere informatie

Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: Van: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen & alternatieve feiten Hoek van

Nadere informatie

de leden van Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509LP Den Haag.

de leden van Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509LP Den Haag. Aan: Van: Betreft: de leden van Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. transformatie landelijk

Nadere informatie

Het door de Stichting de Bonnen voorgestelde scenario werd toen unaniem verworpen:

Het door de Stichting de Bonnen voorgestelde scenario werd toen unaniem verworpen: Aan: de wethouder Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam, drs. B.J. Eerdmans, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek

Nadere informatie

Geachte leden van de commissie Duurzame Ontwikkeling,

Geachte leden van de commissie Duurzame Ontwikkeling, Geachte leden van de commissie Duurzame Ontwikkeling, Allereerst dank voor uw uitnodiging mijn visie te komen geven op de gebeurtenissen in het landelijk gebied tussen Hoek van Holland en Maassluis! De

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: gemodder in de polder Hoek van Holland, 3

Nadere informatie

Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland.

Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: doormodderen in de Bonnenpolder Hoek van Holland, 9

Nadere informatie

Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & het morele niks van ambtelijk Rotterdam

Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & het morele niks van ambtelijk Rotterdam Aan: Van: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & het morele niks van

Nadere informatie

Het is wellicht nuttig u (nogmaals) te wijzen op de bestuurlijke besluitvorming van de deelgemeente Hoek van Holland inzake de Bonnenpolders.

Het is wellicht nuttig u (nogmaals) te wijzen op de bestuurlijke besluitvorming van de deelgemeente Hoek van Holland inzake de Bonnenpolders. Aan: Van: het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland Betreft: bestuurlijke besluiten

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe & zwartepiet Hoek van Holland, 7 april

Nadere informatie

Betreft: Realisatiestrategie + financiering project Oranjebonnen

Betreft: Realisatiestrategie + financiering project Oranjebonnen Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: Realisatiestrategie + financiering project Oranjebonnen

Nadere informatie

Betreft: Oranjebonnen, besteding provinciale subsidiegelden en behaalde resultaten

Betreft: Oranjebonnen, besteding provinciale subsidiegelden en behaalde resultaten Aan: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Haakweg 33, 3151 XD Hoek van Holland. Betreft: Oranjebonnen, besteding provinciale subsidiegelden

Nadere informatie

het Dagelijks Bestuur van De deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland.

het Dagelijks Bestuur van De deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. Aan: Van: het Dagelijks Bestuur van De deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betr.: integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: grootschalige melkveehouderij Bonnenpolders

Nadere informatie

de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland.

de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: algemene beginselen van behoorlijk

Nadere informatie

het college van B&W van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam.

het college van B&W van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Aan: Van: het college van B&W van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: algemene beginselen van behoorlijk

Nadere informatie

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland.

Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Aan: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. Van: ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Kendoe, Oranjebonnen & vertrouwen Hoek van

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid J. Bokhove (GroenLinks) over de Groene Maasmond.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid J. Bokhove (GroenLinks) over de Groene Maasmond. Rotterdam, 21 mei 2013. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid J. Bokhove (GroenLinks) over de Groene Maasmond. Aan de Gemeenteraad. Op 30 november 2012 stelde het raadslid

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

onderzoeksopzet Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder

onderzoeksopzet Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder onderzoeksopzet Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder 1 inleiding Tussen Hoek van Holland en Maassluis liggen de Korte- en Lange Bonnen (hierna: de Bonnenpolder) en de Oranjebuitenpolder. Gezamenlijk worden

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Grondverwerving gebiedsontwikkeling Perkpolder

Grondverwerving gebiedsontwikkeling Perkpolder Provinciale Staten Provincie Zeeland Gedeputeerde belast met behandeling: Onderwerp: H. van Waveren Vergadering PS: Nr: RMW-168 Agenda nr: Vergadering GS: 11 mei 2010 N r: 10018445dg VOORSTEL Aan de Provinciale

Nadere informatie

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Op 27 mei heeft het tweede werkatelier over de natuurontwikkeling in de Bonnenpolder plaatsgevonden. De avond bestond uit twee delen. Een plenair deel met

Nadere informatie

Zaaknummer: Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 toekomst recreatieterrein Slingeland

Zaaknummer: Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 toekomst recreatieterrein Slingeland Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 560498 Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1

Nadere informatie

de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland.

de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. Aan: Van: de raad van de deelgemeente Hoek van Holland, Postbus 10, 3150 AA Hoek van Holland. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: 2 e lustrum ramp 19 september

Nadere informatie

het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Aan: Van: het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Uitvoering

Nadere informatie

Grondslag Wet ruimtelijke ordening (Wro) en bestemmingsplan Buitengebied Bunnik 2011

Grondslag Wet ruimtelijke ordening (Wro) en bestemmingsplan Buitengebied Bunnik 2011 RAADSVOORSTEL NR: 19-27 Raadsvergadering Zaaknummer 28-03-2019 652877 Onderwerp: Vaststellen kader herontwikkeling perceel Auto Bildt Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen kader herontwikkeling perceel

Nadere informatie

Beoordeling Landschappelijke visie natuurontwikkeling in de Bonnenpolder

Beoordeling Landschappelijke visie natuurontwikkeling in de Bonnenpolder Beoordeling Landschappelijke visie natuurontwikkeling in de Bonnenpolder Van Projectteam Oranjebonnen Datum 16 februari 2018 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 4 1.1 VERANDERING ORANJEBONNEN... 4 1.2 INITIATIEF

Nadere informatie

Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland. 19 oktober 2017

Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland. 19 oktober 2017 Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland 19 oktober 2017 Atelier II: Schetsontwerpen voor de Bonnenpolder Gebiedsproces Natuurbegraven Nederland, Natuurmonumenten

Nadere informatie

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden,

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden, Leden van Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Onderwerp Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid Datum 10

Nadere informatie

Page 1 of 1. Geachte griffier,

Page 1 of 1. Geachte griffier, Page 1 of 1 Van: Leen Vreugdenhil [leen.vreugdenhil@gmail.com] Verzonden: maandag 10 oktober 201 1 13:25 Aan: CC: griffier@hoekvanholland.rotterdam.nl info@griffie.rotterdam.nl; Info de Bonnen; info@hhdelfland.nl;

Nadere informatie

1. Beleidsmatige context: Regionaal Groenstructuurplan

1. Beleidsmatige context: Regionaal Groenstructuurplan Aan: Van: de raad van de gemeente Rotterdam, Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam. ing. L.W. Vreugdenhil, Nieuw-Oranjekanaal 20, 3151 XL Hoek van Holland. Betreft: Bonnenpolders en Oranjebuitenpolder Hoek

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ Regionale Ontwikkelingsorganisatie (ROZ) Bijlage 3.3 AB ROZ en Grondbank 30 september 2013 Aan: - de gemeenteraden van Gouda, Rotterdam, Waddinxveen en - de colleges van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp Brief reservering NRIJ-gelden voor landschapstafel Commissie BBVnummer: 188519 Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 191443 Openbaar De raad van de gemeente Albrandswaard;

Nadere informatie

zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l

zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l zienswijze ontwerp-actualisering prov structuurvisie Page 1 o f l Van: Vereniging Vrienden Oostvlietpolder [vereniging@vriendenoostvlietpolder.nl] Verzonden: woensdag 19 oktober 201 1 15:39 Aan: Franssen,

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

Bouwkavel. Nabij Bekadeweg 8 Sommelsdijk. W. Stigter Oostwijk 5 Postbus AM Uden

Bouwkavel. Nabij Bekadeweg 8 Sommelsdijk. W. Stigter Oostwijk 5 Postbus AM Uden Bouwkavel TE KOOP Nabij Bekadeweg 8 Sommelsdijk Riante bouwkavel op mooie locatie Kavelgrootte van 2.500 m² 355.000 k.k. MAKELAARDIJ W. Stigter Oostwijk 5 Postbus 511 5400 AM Uden 06 51280104 0413-336800

Nadere informatie

gemodder in de polder

gemodder in de polder gemodder in de polder onderzoek naar gebiedsontwikkeling Oranjebuitenpolder en Bonnenpolder Rekenkamer Rotterdam gemodder in de polder onderzoek naar gebiedsontwikkeling Oranjebuitenpolder en Bonnenpolder

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

Losse grond. Enterweg Wierden. Rob Höfkes Munsterstraat 18a Postbus AM Deventer hectare grond

Losse grond. Enterweg Wierden. Rob Höfkes Munsterstraat 18a Postbus AM Deventer hectare grond Losse grond TE KOOP Enterweg Wierden 2.10.85 hectare grond 3,- K.K. MAKELAARDIJ Rob Höfkes Munsterstraat 18a Postbus 546 7400 AM Deventer 0570-501500 06-26518685 dlvadvies.nl r.hofkes@dlvadvies.nl Landbouwgrond

Nadere informatie

Beleid. Verwerving en Vervreemding van Onroerende Zaken

Beleid. Verwerving en Vervreemding van Onroerende Zaken Beleid Verwerving en Vervreemding van Onroerende Zaken Inhoudsopgave Inleiding 3 Statutaire doelstellingen 4 Overwegingen 5 Beleid 7 Afwegingskader 8 Vastgesteld door de directie op 30 januari 2012 Goedgekeurd

Nadere informatie

1.1 Waarom is de ontvangstruimte excentrisch van de vlekken natuurbegraven gepositioneerd en niet meer centraal?

1.1 Waarom is de ontvangstruimte excentrisch van de vlekken natuurbegraven gepositioneerd en niet meer centraal? Notitie Aan : Gemeente Rotterdam, t.a.v. Evert-Jan van den Akker Van : Stichting het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, Natuurbegraven Nederland Datum : 11 december 2017 Betreft : Verklarende vragen

Nadere informatie

Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) situatie voor de landbouw verbeteren.

Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) situatie voor de landbouw verbeteren. Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) Strategie van de vereniging Nu eerst het NNB realiseren + Visie van de vereniging: Tegelijk met NNB en KRW de situatie voor de landbouw verbeteren.

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen. Naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in

Nadere informatie

Workshop. Erven voor ouderen

Workshop. Erven voor ouderen Workshop Erven voor ouderen Erven voor ouderen Onderzoek naar andere woonvormen in Overijssel 2 Aanleiding Vergrijzing Wijzigingen in de zorgvraag Vrijkomende erven in het buitengebied 3 Erven voor ouderen

Nadere informatie

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk.

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk. 8.9. Maasplassen Het GOML-programma (gebiedsontwikkeling Midden-Limburg) 'Maasplassen' kent de doelstelling: "Het optimaal en duurzaam benutten van het economisch potentieel van de Maasplassen en het in

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland Procesafspraken tussen de gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland over de realisatie van Nieuw Reijerwaard in de gemeente Ridderkerk Ondergetekenden,

Nadere informatie

24 juli 2017 vaststellen bestemmingsplan 'Camping Lindenhof 2017'

24 juli 2017 vaststellen bestemmingsplan 'Camping Lindenhof 2017' Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 27792 27 september 2017 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 mr. J. (Jasper) Verstand Steller A. (Arjen) Ruiter Datum

Nadere informatie

Datum : 31 oktober 2006 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de Herijking Ontwikkelingsvisie camping De Roerdomp en opzegging van de erfpacht.

Datum : 31 oktober 2006 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de Herijking Ontwikkelingsvisie camping De Roerdomp en opzegging van de erfpacht. RAADSVOORSTEL Nr :./VROM.78 Datum : 31 oktober 2006 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de Herijking Ontwikkelingsvisie camping De Roerdomp en opzegging van de erfpacht. Aan de raad, Achtergrond

Nadere informatie

Volgens afspraak treft u bijgaand de Twaalfde Voortgangsrapportage PMR/750ha aan over de verslagperiode van 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013.

Volgens afspraak treft u bijgaand de Twaalfde Voortgangsrapportage PMR/750ha aan over de verslagperiode van 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013. Lid Gedeputeerde Staten G. Veldhuijzen ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 6611 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Adviesnota aan Gemeenteraad

Adviesnota aan Gemeenteraad Onderwerp Voorziening verhuizing MOZON en huisvesting Klimboom Datum 17 mei 2016 Naam steller Ger Last Kenmerk Teammanager Ernst-Jan Meerbeek Team Maatschappelijke ontwikkeling Voorstel 1. Vaststellen

Nadere informatie

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap.

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Raadsvoorstel Onderwerp: Datum voorstel: 9 april 2018 Vergaderdatum: 22 mei 2018 Registratienr.: Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Opsteller: Berdien Kobben

Nadere informatie

Losse grond. Hatertseweg Malden. Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus AM Uden. Circa 2 hectare grond

Losse grond. Hatertseweg Malden. Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus AM Uden. Circa 2 hectare grond Losse grond TE KOOP Hatertseweg Malden Circa 2 hectare grond, / m² MAKELAARDIJ Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus 511 5400 AM Uden 0413-336800 06-22429073 dlvadvies.nl info@dlvadvies.nl Aangeboden,

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status De voorliggende ruimtelijke onderbouwing betreft een concept waarvoor een inspraakprocedure

Nadere informatie

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister

Titel / onderwerp: Flexibel Meerjaren Programma 2016-2021 Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: F. Buijserd Opgesteld door: Gert-Jan Pieterse, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Grondbedrijf Besluitvormende

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/21

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/21 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-3-2015 Nummer voorstel: 2015/21 Voor raadsvergadering d.d.: 17-03-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Verslag. Vergadering van De Statencommissie Duurzame Ontwikkeling. 6 september Status verslag Concept. mevrouw Dulfer de heer Struijlaard

Verslag. Vergadering van De Statencommissie Duurzame Ontwikkeling. 6 september Status verslag Concept. mevrouw Dulfer de heer Struijlaard Verslag Vergadering van De Statencommissie Duurzame Ontwikkeling Vergaderdatum 6 september 2017 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw D. Muda 070 4416494 Verslag van

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert op de mogelijkheden om

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering Versie 3, september 2018 Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt: Onderwerp: Vaststelling

Nadere informatie

Biologische boeren in Noord-Holland. Digitale enquête 2012. Annelies Maarschalkerweerd Stella Blom SAMENVATTING. fotografie: Dick Boschloo

Biologische boeren in Noord-Holland. Digitale enquête 2012. Annelies Maarschalkerweerd Stella Blom SAMENVATTING. fotografie: Dick Boschloo Biologische boeren in Noord-Holland Digitale enquête 2012 Annelies Maarschalkerweerd Stella Blom SAMENVATTING fotografie: Dick Boschloo Samenvatting De provincie Noord-Holland behoort tot de koplopers

Nadere informatie

Deel 1 HOEVE RIJCKEVORSEL EEN (BIOLOGISCH) LANDBOUWBEDRIJF MET SPECIALE ZORG VOOR MENSEN, MILIEU, NATUUR, VOEDSEL EN DIEREN.

Deel 1 HOEVE RIJCKEVORSEL EEN (BIOLOGISCH) LANDBOUWBEDRIJF MET SPECIALE ZORG VOOR MENSEN, MILIEU, NATUUR, VOEDSEL EN DIEREN. HOEVE Deel 1 RIJCKEVORSEL EEN (BIOLOGISCH) LANDBOUWBEDRIJF MET SPECIALE ZORG VOOR MENSEN, MILIEU, NATUUR, VOEDSEL EN DIEREN. 1 AUGUSTUS 2006 0 INHOUD MET ZIJN DRIEËN OP DE FIETS. HIER MOEDER EN DOCHTERS

Nadere informatie

TE KOOP Bouwkavel woning buitengebied van Haaksbergen

TE KOOP Bouwkavel woning buitengebied van Haaksbergen Postadres; Postbus 77 7600 AB ALMELO T 0546-831010 E info@ltmvastgoed.nl TE KOOP Bouwkavel woning buitengebied van Haaksbergen Beckummerweg ong. (nabij 39-41) totale grondoppervlakte: circa 1.600 m² te

Nadere informatie

Ter kennisname, toegestuurd aan provincie Zeeland. (GS/PS) Geachte mevrouw van Houwelingen,

Ter kennisname, toegestuurd aan provincie Zeeland. (GS/PS) Geachte mevrouw van Houwelingen, 19015202 Van: @zeelandnet.nl> Verzonden: dinsdag 21 mei 2019 22:07 Aan: statengriffier Onderwerp: FW: Zienswijze Toekomstschets hotspot recreatie Wolphaartsdijk Bijlagen: 2019-03-04 Reactie op Visie Recreatieontwikkeling

Nadere informatie

Beantwoording kamervragen inzake verkoop van gronden door Connexxion DE MINISTER VAN FINANCIEN,

Beantwoording kamervragen inzake verkoop van gronden door Connexxion DE MINISTER VAN FINANCIEN, Directie Financieringen Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 28 augustus 2006 Fin 2006-00754 Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Gabriel Tel.nr. : Datum: 19 augustus 2014 8522 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Ruimtelijke Plannen Weth. Schreurs,

Nadere informatie

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.868 RIS 260186 WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - door rijksbezuinigingen op EHS

Nadere informatie

Daarnaast hebben wij kennis genomen van het Revitaliseringsplan zelf. Onze zorgen hieromtrent zetten wij in het vervolg van deze brief nader uiteen.

Daarnaast hebben wij kennis genomen van het Revitaliseringsplan zelf. Onze zorgen hieromtrent zetten wij in het vervolg van deze brief nader uiteen. Aan de gemeenteraad van de gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE Overveen Haarlem, 09 december 2012 Betreft: Plannen landgoed Elswouthoek Geachte raadsleden, Met interesse volgen wij het proces rond

Nadere informatie

Natuurbegraven als economische drager voor natuur en landschap 29 mei 2013

Natuurbegraven als economische drager voor natuur en landschap 29 mei 2013 Natuurbegraven als economische drager voor natuur en landschap 29 mei 2013 Aan de deelnemers van de bijeenkomst is gevraagd aan te geven wat de gewenste rol is van de publieke partijen (Rijk, Provincie

Nadere informatie

Geen bijzondere begraafplaatsen op particulier terrein

Geen bijzondere begraafplaatsen op particulier terrein 9. Geen bijzondere begraafplaatsen op particulier terrein Beleidsregels Team Beleid Zaaknummer 1399035 Mei 2017 Inhoudsopgave 1 Overwegingen... 5 2 Beleidsregels... 9 3/9 4/9 1 Overwegingen 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland. Verordening Ruimte. Wijzigingsbesluit behorende bij ontwerpherziening Herijking EHS

Visie op Zuid-Holland. Verordening Ruimte. Wijzigingsbesluit behorende bij ontwerpherziening Herijking EHS Visie op Zuid-Holland Verordening Ruimte Wijzigingsbesluit behorende bij ontwerpherziening Herijking EHS GS 21 mei 2013 ONTWERP VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING RUIMTE Provinciale Staten van

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 Onderwerp Vragen zware staalindustrie bij de Biesbosch Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie