Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG"

Transcriptie

1 STUDIEDAG 30 JANUARI 2018 Door andere ogen STUDIEDAG Ergotherapie bij mensen met cognitieve ERGOTHERAPIE problemen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Naar aanleiding van het vierjarig bestaan van het Ondersteuningscentrum Ergotherapie Kronkels, organiseren we ook in 2018 een grote studiedag met een inspiratiebeurs. Dit jaar kozen we er voor om de studiedag te organiseren rond één specifiek thema: een andere kijk op ouderen met cognitieve problemen. Tijdens de plenaire lezing neemt onderzoeker Kasper Bormans ons op een boeiende en inspirerende manier mee in zijn verhaal over en visie op de kern van communicatie, de kracht van de verbeelding en het wonder van relaties bij mensen met dementie. Naast deze lezing en het bezoek aan de inspiratiebeurs kan je interactiever aan de slag tijdens een 3-tal workshops. We bieden een 8-tal praktijkgerichte en inspirerende mogelijkheden aan, waaruit je je keuze kan maken. Wij kijken er alvast naar uit om je die dag te ontmoeten!

2 PROGRAMMA 8.30u Ontvangst 9.00u Verwelkoming door de opleidingscoördinatoren van de opleiding ergotherapie Karen Van de Putte en Marc Warmoes 9.15u Wat Alz? Over de kern van communicatie, de kracht van de verbeelding en het wonder van relaties bij mensen met dementie Kasper Bormans 10.15u Wat als je als enige ergotherapeut in België zou werken in ouderenzorg? Inspirerend bezoek uit Estland Hanna- Stiina Heinmets 10.30u Receptie en bezoek aan beurs 11.15u Workshopsessie u Middagpauze en bezoek aan beurs 13.30u Workshopsessie u Pauze 15.20u Workshopsessie u Einde van de studiedag BEURSBEZOEK Tijdens de voormiddag- en middagpauze hebben de cursisten de kans om de inspirerende activiteiten- en materialenbeurs te bezoeken.

3 PLENAIRE SESSIES Wat Alz? Kasper Bormans Moet leven met dementie of alzheimer niet per definitie negatief zijn? Onderzoeker Kasper Bormans startte een project in een woonzorgcentrum en kwam als wetenschapper tot verrassende inzichten. Kasper reikt ons een innovatieve, dementie vriendelijke communicatie aan. Hij leert ons hoe elke mens een verhaal is en dat we door bepaalde tools mensen met dementie hun verhaal kunnen laten vertellen. Kasper doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven) en wil het geheugen en levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving verbeteren. Hij wil ons als ergotherapeuten vooral tips aanreiken om de kern van iedere oudere en zijn verbeelding te ontdekken. Wat als je als enige ergotherapeut in België zou werken in de ouderenzorg? Hanna Stiina Heinmets - Estland Twee jaar terug ontmoetten we ergotherapeute Hanna Stiina tijdens een congres omtrent dementie dat zij organiseerde. Hanna Stiina was op dat moment de enige ergotherapeute die in Estland met ouderen werkte. Ze doet haar job met een enorme gedrevenheid, waar je bijna jaloers van wordt. Graag willen we jullie kort laten kennismaken met deze inspirerende dame!

4 WORKSHOPS WORKSHOP 1 (ENKEL SESSIE 1) Aan de slag met het Spel van de verbeelding Kasper Bormans Het spel van de verbeelding nodigt uit tot een nieuwe vorm van communicatie, gericht op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leren mensen met dementie en hun omgeving om hun verbeelding te gebruiken en samen nieuwe verhalen te vertellen. Het vermogen tot verbeelding is altijd aanwezig, alles vervaagt, behalve de verwondering. Toch laten we het vaak onaangeroerd. Wat als we dat doorprikken? Mensen met dementie zijn vaak nog speels, humoristisch en in staat om out-of-the-box te denken en te associëren. Die verbeelding kunnen we openen en vergroten. Het spel is daar een aanzet toe. Het spel van de verbeelding herstelt een dialoog die lijkt te verdampen tussen mensen met dementie en hun omgeving. Dit kaartspel vertrekt van de wereld van dementie en confronteert ons meteen met een speelse manier van communiceren die we als samenleving verloren zijn. Kasper Bormans zal tijdens deze workshop de mogelijkheden van het gebruik van dit spel toelichten en de cursisten inspireren om ermee aan de slag te gaan. Ontdek hoe je van spel naar levenshouding kan gaan. WORKSHOP 2 (ENKEL WORKSHOPSESSIE 2 EN 3) Toolbox rondom autonomie bij ouderen Meredith Delaere (GVO, WZC St Vincentius) en Isabel Vermaete Door de vergrijzing blijft de groep van personen met dementie stijgen, waardoor de vraag naar hulp voor thuiswonende personen met dementie toeneemt. Het is belangrijk dat deze doelgroep zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, kan wonen. Om de autonomie van thuiswonende personen met dementie te bevorderen, is een toolbox ontwikkeld met methodeveranderingen en hulpmiddelen. Hiermee wil de ergotherapeut de kloof tussen de moeilijkheden tijdens de activiteiten van het dagelijks leven door dementie, het groot aanbod aan geheugenhulpmiddelen en de effectieve implementatie bij personen met dementie verkleinen. Door gebruik te maken van een praktisch hanteerbare tool waarin alle informatie gebundeld is, kan de ergotherapeut op een meer efficiënte manier de thuiswonende persoon met dementie begeleiden en stimuleren in het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten.

5 WORKSHOP 3 Assessmentinstrumenten voor cognitieve problemen Patricia De Vriendt (VUB en Arteveldehogeschool) Tijdens deze workshop staan we stil bij het belang van differentiatie in het scala van cognitieve problemen en bruikbare assessmentinstrumenten hiervoor. We verdiepen ons in een aantal assessmentinstrumenten die we als ergotherapeut kunnen hanteren bij personen met cognitieve problemen. Daarnaast gaan we tijdens deze workshop in op het belang van differentiatie tussen MCI en dementie. Mild cognitive impairment (MCI) is vaak een onderbelichte problematiek in de woonzorgcentra, waarbij wij zeker ook een taak hebben. De cursisten krijgen ook tips en adviezen mee wat ze als ergotherapeut concreet kunnen betekenen bij ouderen met MCI. WORKSHOP 4 Biografie in beeld aan de slag met het levensverhaal Anneke Blennerhasset (Immaculata - OCMW Edegem) Op een heel kunstzinnige manier gaat Anneke Blennerhasset aan de slag met het levensverhaal van de bewoners. Met elke bewoner wordt een museum gecreëerd rondom hun herinneringen. In een vitrinekastje naast de inkomdeur van elke kamer mogen de bewoners voorwerpen leggen die hun leven bepaald hebben. Men wil vooral de sterke perioden uit het leven van de bewoners in de kijker zetten. Ouderen hebben een rugzak aan verhalen bij. Men gaat met hen praten, overlopen hun leven en de familie zoekt de juiste voorwerpen. Er worden vlotter nieuwe contacten gelegd en zowel familieleden als personeelsleden krijgen een andere kijk op de bewoners. Anneke licht tijdens deze workshop op een interactieve, creatieve manier haar manier van werken toe en. We voorzien ruimte om samen ook na te denken over aandachtspunten hieromtrent bij mensen met dementie of bewoners met geen familie

6 WORKSHOP 5 Op stap - uitstappen en vakanties voor mensen met dementie Evy Christiaens (WZC St Eligius Zeveneken) Ook mensen met dementie blijven genieten van een uitstap of vakantie. De verandering van omgeving en de extra aandacht maakt dat, indien dit goed is voorbereid, ze deze momenten kunnen koesteren. Maar hoe pak je dit het beste aan en waar ligt jouw rol als ergotherapeut? In deze workshop wordt dit toegelicht aan de hand van heel veel praktijkvoorbeelden. We bespreken ook de meerwaarde van kleine, cliënt gerichte uitstappen. We denken na over de visie en aanpak. De cursisten krijgen tevens de kans om goede praktijkvoorbeelden te delen. De oplijsting van deze gegevens wordt bezorgd aan alle cursisten van de workshop. WORKSHOP 6 Zit tai-chi bij ouderen met dementie Annik Laforce Beweging is van essentieel belang, ook bij ouderen met dementie. Tai-chi is een eeuwenoude zachte bewegingsvorm gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang. Vanuit onderzoek is gebleken dat tai-chi een gunstige invloed heeft op ouderen. Annik Laforce werkte jarenlang als ergotherapeut in een WZC. Als fervent beoefenaar van tai-chi erkende ze de positieve effecten ervan op lichaam en geest. Om dit door te geven aan haar bewoners, bouwde ze de bewegingsactiviteit zit tai-chi uit. In deze workshop leer je het basis gedachtengoed van tai-chi kennen en kan je aan de lijve ondervinden hoe een sessie zit tai-chi is opgebouwd. Je krijgt concrete uitgewerkte tips en oefeningen mee.

7 WORKSHOP 7 (ENKEL WORKSHOPSESSIE 2 EN 3) Haptonomie en moeilijk hanteerbaar / begrepen gedrag Valerie Desmet (Arteveldehogeschool) Soms verloopt het contact met een persoon met dementie niet altijd even gemakkelijk. Onze juiste manier van reageren en aanraken kan echt een verschil maken in dit contact. Bij haptonomie staat het gevoel, het gevoelsleven en de aanraking tussen therapeut en de oudere centraal. We staan stil bij de betekenis en het belang van aanrakingen en de prikkels die de contactname beïnvloeden. Aan de hand van oefeningen bekijken we hoe we haptonomie kunnen toepassen in de praktijk en hoe moeilijk begrepen gedrag kan voorkomen worden door het juist inzetten van aanraking in het contact. Er worden tips meegegeven en situaties ingeoefend. Of hoe een aanraking een wereld van verschil kan maken in je contact. WORKSHOP 8 Rouw bespreekbaar maken met mensen met dementie Kristien Henderickx (Zorgnetwerk Trento Zele) Mensen met dementie worden heel vaak geconfronteerd met terugkerende verlieservaringen. Niet alleen kan het herbeleven van een afscheid van een dierbare een invloed hebben op de beleving van die oudere, vaak is er ook het rouwen om andere verlieservaringen, bv. het verlies aan zelfstandigheid of het besef van het kwijtraken van de vele herinneringen. Als hulpverlener is het niet altijd gemakkelijk om deze aspecten bespreekbaar te maken met de persoon met dementie of om op een correcte manier te reageren op dit verdriet. Kristien Henderickx is verantwoordelijke van de spirituele zorg binnen Zorgnetwerk Trento en verdiepte zich in dit thema. Naast een blik op enkele rouwmodellen, worden er vooral veel praktijkervaringen gedeeld vanop de werkvloer. Naast de multidisciplinaire visie op rouw, wordt ook aandacht besteed aan de taak van de ergotherapeut.

8 PRAKTISCHE INFORMATIE Datum Dinsdag 30 januari 2018 Locatie Arteveldehogeschool Campus Kantienberg Voetweg Gent Kostprijs 100 (Prijs inclusief lunch, drank, beurs en syllabus) Inschrijven Inschrijven kan je via deze link Info Openbaar vervoer op wandelafstand. Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint-Pietersplein (P10) (op ongeveer 3 minuten wandelen). Iedereen ontvangt een attest van deelname. VRAGEN Inhoudelijke vragen Nadine Praet nadine.praet@arteveldehs.be Administratieve vragen Kathy Vandermeeren kathy.vandermeeren@arteveldehs.be (enkel dinsdag en donderdag)

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 16 OKTOBER 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag met ERGOTHERAPIE vernieuwende materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 15 MAART 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag ERGOTHERAPIE met nieuwe materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut zijn

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 7 FEBRUARI 2019 5 JAAR KRONKELS 5 ERGOTHERAPIE STUDIEDAG IN DE OUDERENZORG ERGOTHERAPIE EEN BEROEP IN BEWEGING BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Op 27 oktober 2018, Werelddag Ergotherapie

Nadere informatie

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 28 JANUARI 2016 Sterk in mijn functie STUDIEDAG als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Tijdens deze studiedag staan we stil bij de profilering van de ergotherapeut

Nadere informatie

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten:

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Active Ageing in het WZC Vrijdag 12 september 2014 De opleidingen Gezondheidszorg van de Arteveldehogeschool voeren al enkele jaren onderzoek in Woonzorgcentra.

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG c DOEDAG 22 oktober 2015 Technologie en ergotherapie STUDIEDAG in ERGOTHERAPIE de ouderenzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Studiedag 1 december 2016 Voorstelling van nieuwe tests TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Doelgerichte opleiding met een concreet

Nadere informatie

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 29 JANUARI 2015 Kronkels 1 jaar STUDIEDAG Samen ERGOTHERAPIE innovatief creëren BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Al hielden we ons stil en koest als kiezelstenen, dan nog zou zelfs onze passiviteit

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen c STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 c Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De focus van deze studiedag

Nadere informatie

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 2 FEBRUARI 2017 Blij dat jij er bent! STUDIEDAG Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het ondersteuningscentrum ergotherapie bestaat drie jaar.

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 20 MAART 2015 Wonen wordt werkelijkheid! STUDIEDAG Van toegankelijkheid naar hulpmiddelen of toch niet? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Er is een groeiende vraag vanuit de maatschappij

Nadere informatie

TOOLBOX ALS AUTONOMIE VERHOGEND MIDDEL bij thuiswonende personen met dementie

TOOLBOX ALS AUTONOMIE VERHOGEND MIDDEL bij thuiswonende personen met dementie TOOLBOX ALS AUTONOMIE VERHOGEND MIDDEL bij thuiswonende personen met dementie ISABEL VERMAETE MEREDITH DELAERE INHOUD Waarom deze toolbox Dagelijks leven bij thuiswonende personen dementie Toolbox Methodeveranderingen

Nadere informatie

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy STUDIEDAG ERGOTHERAPIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 19 MAART 2015 STUDIEDAG Inspiratiedag Ergotherapie en Herstel ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Onvergetelijk Zeeuws Museum

Onvergetelijk Zeeuws Museum Onvergetelijk Zeeuws Museum Overzicht van activiteiten die het Zeeuws Museum de komende maanden biedt voor mensen met dementie, naasten, zorgverleners en geïnteresseerden: Rondleidingen Onvergetelijk Zeeuws

Nadere informatie

Word vrijwilliger. Interesse in vrijwilligerswerk bij vzw Zorgnetwerk Trento?

Word vrijwilliger. Interesse in vrijwilligerswerk bij vzw Zorgnetwerk Trento? Word vrijwilliger Interesse in vrijwilligerswerk bij vzw Zorgnetwerk Trento? Vrijwillige inzet van mensen is essentieel in de gehele samenleving. Ook binnen ons zorgnetwerk ervaren de bewoners die meerwaarde.

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Thema s voor het Alzheimer Café Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Medische aspecten Wat is dementie? Medische aspecten Verschillende

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

LEER-WIJZER VORMING, COACHING EN INTERVISIE OVER JONGDEMENTIE

LEER-WIJZER VORMING, COACHING EN INTERVISIE OVER JONGDEMENTIE LEER-WIJZER VORMING, COACHING EN INTERVISIE OVER JONGDEMENTIE NAJAAR 2019 In deze brochure vind je een overzicht van onze vormingen over jongdementie voor professionele zorgverstrekkers. Maar ook mantelzorgers,

Nadere informatie

WERELD VAN HERINNERING. Alles vervaagt, behalve de verwondering 14.09.15 >< 30.06.16

WERELD VAN HERINNERING. Alles vervaagt, behalve de verwondering 14.09.15 >< 30.06.16 WERELD VAN HERINNERING Alles vervaagt, behalve de verwondering 14.09.15 >< 30.06.16 GETUIGENISSEN Acht portretten: persoonlijk erfgoed, digitaal verteld. WERELD VAN HERINNERING Alles vervaagt, behalve

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie. Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem

Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie. Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem Kennismaking Wie ben je? Welke functie heb je? Verwachtingen vorming? Doel

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN?

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten over de inspiratiebeurs tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op:

Nadere informatie

Gastvrijheid: een universele waarde

Gastvrijheid: een universele waarde Gastvrije zorg Liselotte Van Ooteghem & Meredith Delaere Op het menu 1. Gastvrijheid en zorg 2. Gastvrije zorg 3. Blikopeners 4. Als ergo in de praktijk 5. Gastvrije zorg organiseren 1 Gastvrijheid: een

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers?

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? Even voorstellen Wie zijn wij? Even kennismaken Wie zit er met jou rond de tafel? 1 Toekomstperspectieven

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Wijsheid verjaart niet

Wijsheid verjaart niet Wijsheid verjaart niet OLVI-PIUS X Zele 2 de jaar secundair onderwijs Zorgnetwerk Trento Titel activiteit: Beeld Organisatie Voorbereidingsfiche intergenerationele activiteit Algemeenheden Deze activiteit

Nadere informatie

WAT VERSTA JIJ ONDER VERANDEREND GEDRAG?

WAT VERSTA JIJ ONDER VERANDEREND GEDRAG? INZICHT KRIJGEN IN VERANDEREND GEDRAG BIJ PERSONEN MET DEMENTIE Tara Vander Mynsbrugge Nadine Praet WAT VERSTA JIJ ONDER VERANDEREND GEDRAG? 1 HOE STERK ZIJN JULLIE IN JE ORGANISATIE BEZIG MET HET IN KAART

Nadere informatie

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum Voor mensen die problemen ondervinden met het verwerken van informatie en/of geheugen en taal Dagactiviteitencentrum Inovum in Loosdrecht

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Sterfstijlen en levensverhalen

Sterfstijlen en levensverhalen Studiedag PALLIATIEVE ZORG 23 maart 2018 Sterfstijlen en levensverhalen Sterfstijlentest : een waardevol instrument voor de verpleegkundige om de quality-of-life van de bewoner in het WZC te verbeteren?

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst!

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen 2015 Vorming Klare taal - duidelijk gesproken & geschreven taal Klare taal - duidelijk gesproken taal Datum (telkens dezelfde vorming op Doelgroep Locatie

Nadere informatie

Ergotherapie bij individuele cognitieve revalidatie

Ergotherapie bij individuele cognitieve revalidatie Ergotherapie bij individuele cognitieve revalidatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Rouw bespreekbaar maken bij mensen met dementie

Rouw bespreekbaar maken bij mensen met dementie Rouw bespreekbaar maken bij mensen met dementie Zorgnetwerk Trento Jan Bulté Kristien Henderickx 1 Wie zijn we? Jan Bulté Ergotherapeut 10 jaar in Zorgnetwerk Trento, campus De Vliet in Zele Afdeling de

Nadere informatie

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Bekijk de info online Als hulpverlener en zorgverstrekker wil je zijn daar waar je doelgroep is, en dat is meer en meer ook online. Steeds meer professionele

Nadere informatie

FORUMDAG Herinneringseducatie en wereldburgerschap.

FORUMDAG Herinneringseducatie en wereldburgerschap. FORUMDAG 2019 Herinneringseducatie en wereldburgerschap. FORUMDAG 2019 Herinneringseducatie en wereldburgerschap. WAT? De invoering van de nieuwe eindtermen voor de eerste graad A- en B-stroom stelt leerkrachten

Nadere informatie

Onderzoekscontext. Visie op ouderenzorg is veranderd: Steeds positiever Meer vanuit een orthoagogisch kader

Onderzoekscontext. Visie op ouderenzorg is veranderd: Steeds positiever Meer vanuit een orthoagogisch kader Welkom Onderzoekscontext Het publiek in woonzorgcentra (WZC) wordt ouder en hulpbehoevender Het WZC als laatste thuis Een thuis bieden betekent meer dan het voorzien van medisch passende zorg Focus op

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang

Studiedag kinderopvang Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag 22 maart 2019 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation UITNODIGING

Nadere informatie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie Deelnemer 1 Colofoon Deze training is vanuit een subsidie van het innovatiefonds voor zorgverzekeraars door de projectgroep palliatieve terminale zorg ontwikkeld binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven

Nadere informatie

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag

Programma. DINSDAG 22 augustus Ontvangst met koffie en koeken. Sla je eerste slag Programma DINSDAG 22 augustus 2017 9.00 9.30 Ontvangst met koffie en koeken Sla je eerste slag 9.30 10.45 Lezing door Ludo Heylen (directeur CEGO) Een krachtige leeromgeving doet ertoe. Wat werkt! En wat

Nadere informatie

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015.

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Inleiding Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Dit is intussen onze derde editie. Met deze Herstelweken willen we cliënten en hulpverleners samen gedurende

Nadere informatie

Extra aandacht vragen én geven

Extra aandacht vragen én geven SPECIAL September 2015 Extra aandacht vragen én geven Programma Week van Dementie Extra aandacht vragen én geven Voor u ligt een speciale editie van onze nieuwsbrief. Als netwerk zijn we steeds op zoek

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

ZOTTE ZOMERWEKEN VAN COMPOSTELA

ZOTTE ZOMERWEKEN VAN COMPOSTELA ZOTTE ZOMERWEKEN VAN COMPOSTELA PROGRAMMA 1 JULI 2019-31 AUGUSTUS 2019 OPENINGSRECEPTIE MET MUZIKAAL OPTREDEN VAN PETITE FLEUR Kom genieten van een hapje en een drankje met een optreden van Petite Fleur,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Programma inspiratieweek in het Huis Nebo week 21 september september 2014 Thema Beweging

Programma inspiratieweek in het Huis Nebo week 21 september september 2014 Thema Beweging d Geachte medewerkers, Bijgaand ontvangen jullie het programmaboekje voor de inspiratieweek die start op zondag 21 september 2014. Dit jaar hebben wij gekozen voor het thema beweging. Uit (wetenschappelijk)

Nadere informatie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Groeien in leven en sterven Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Dr. Alexander Verstaen (psycholoog) Centrum PERENNIS Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nadere informatie

28 november tot en met 10 december van tot 16uur

28 november tot en met 10 december van tot 16uur 28 november tot en met 10 december van 13.30 tot 16uur 1 Inhoud Wekom! Deze speciale bijlage heeft een eigen verhaal en een eigen thema. In het kader van 200 jaar Sint Bernardus, hernemen we tijdens de

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

Project Preventie van Depressie

Project Preventie van Depressie Project Preventie van Depressie Studiedag Weerbaarheid bij ouderen Anja Michiels en Inès De Meyer-Ghekiere WZC Zoniënrust, Tervuren Kirsten van Son CGG VBO Inhoud 2 Depressie in WZC Cijfers Risico en beschermende

Nadere informatie

Conflictvaardige OR. Verdiepingstraining

Conflictvaardige OR. Verdiepingstraining Verdiepingstraining Introductie U zit in de OR en u heeft last van de conflicten die ontstaan of u wilt vaardiger worden in het hanteren van conflicten. Conflicten die ontstaan in de OR zelf of met derden

Nadere informatie

De tocht door het land van rouw

De tocht door het land van rouw De tocht door het land van rouw Bron: Herbergen van Verlies, geschreven door Riet Fiddelaers- Jaspers en Sabine Noten Toegelicht door Sandra de Bruyne Integreren Opbouwen Funderen Ankeren Verduren Aanschouwen

Nadere informatie

Spelmateriaal voor woonzorgcentra

Spelmateriaal voor woonzorgcentra voor woonzorgcentra Een greep uit ons aanbod... alles voor een stimulerende leefomgeving. Geheugen Geen controle hebben over het dagelijks leven en de weg in je eigen huis niet meer kunnen vinden is stressvol

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken LSM Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken Baden zonder strijd Psychomotorische activatie Verrijkte omgeving De Tijd

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 7/10/2015 betekenisvolle activiteiten Valerie Desmet

Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 7/10/2015 betekenisvolle activiteiten Valerie Desmet Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 1 Welkom 4 groepen 4 kleuren 2 Kennismaking Wie ben je? Waar werk je? Welke activiteit was betekenisvol voor jou? Waarom? 3 Zelfzorg 4 Huishoudelijke

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Een goede oude dag, zo doen we dat! ! Schijn een lichtje op de volgende tips en informatie.

Een goede oude dag, zo doen we dat! ! Schijn een lichtje op de volgende tips en informatie. Een goede oude dag, zo doen we dat Schijn een lichtje op de volgende tips en informatie. Dichterbij_Congres Ouderen 2018_A6 Waaier_05.indd 1 20-02-18 11:54 Een goede oude dag, zo doen we dat Het goed inspelen

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is.

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Anik Serneels Klinisch psychologe, relatie- en gezinstherapeute, specialisatie narratieve

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan Je verdiende loon? TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan 16 maart 2018 van 10-17 uur Locatie: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg, 145,- (inclusief koffie/thee,

Nadere informatie

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Creatief denken Creatief denken, vergroot je oplossend vermogen Hoe creatief ben jij? Hoe creatief is jouw organisatie? Creativiteit is het creëren van iets nieuws dat nuttig en verrassend is.

Nadere informatie

FACILITATION TRAINING. De kunst en kunde van het faciliteren

FACILITATION TRAINING. De kunst en kunde van het faciliteren FACILITATION TRAINING De kunst en kunde van het faciliteren Facilitation training de kunst en kunde van het faciliteren In samenwerking met Mischief Makers organiseert de Merlijn groep een 3 daagse training

Nadere informatie

Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces

Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces OMGAAN MET DE ZORGVRAGER 1 Attitudes 12 1.1 Attitude 13 1.2 De specifieke beroepsattitudes van de verzorgende 14 1.2.1 De specifieke beroepsattitudes van

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR GEZONDHEIDSMEETING 2014 DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR Gebouw VGC administratie Emile Jacqmainlaan 135 1000 Brussel THEMA S WORKSHOP 1 Zorgdetectie zorgregie zorgweigering: welke wegen vinden hun bestemming?

Nadere informatie

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie.

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Tanja Everaert Kerkstraat 115 9200 Dendermonde 052 26 28 23 Meander @dementie.be www.dementie.be 1 Ik trok een streep: tot hier, nooit

Nadere informatie