ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG"

Transcriptie

1 STUDIEDAG 7 FEBRUARI JAAR KRONKELS 5 ERGOTHERAPIE STUDIEDAG IN DE OUDERENZORG ERGOTHERAPIE EEN BEROEP IN BEWEGING BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Op 27 oktober 2018, Werelddag Ergotherapie 2018, lanceerde Ergotherapie Vlaanderen het nieuw Vlaams beroepsprofiel van de ergotherapeut. Dit dynamische referentiekader reikt ergotherapeuten de nodige handvatten om zich eigentijds en kwaliteitsvol te blijven profileren. Ergotherapie is een beroep in beweging, waarbij we rekening dienen te houden met nieuwe tendensen en veranderingen in de huidige maatschappelijke context. Tijdens deze studiedag grijpen we de kans om in te zoomen op dit beroepsprofiel en de link te leggen naar de taakinvulling van de ergotherapeut in de ouderenzorg. Is ons beroep veranderd ten opzichte van tien jaar geleden? Welke positieve evoluties zagen we ontstaan? Hoe kijken we naar de toekomst? Tijdens het plenaire gedeelte worden de tien dimensies uit het beroepsprofiel belicht en gekoppeld aan de kansen die ze bieden voor de werking van de ergotherapeut bij ouderen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om drie praktijkgerichte workshops te volgen, waarin veel gevraagde onderwerpen aan bod komen, onderwerpen die doorheen vijf jaar Kronkels, via de evaluatieformulieren, door cursisten aangereikt werden. Tijdens de pauze kan je inspiratie opdoen bij de verschillende standen op de ideeën en materialenbeurs. Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van Kronkels wordt de prijs van 500 euro uitgereikt. Informatie hierrond vind je verder in deze uitnodiging. We kijken er naar uit om je op 7 februari te ontmoeten!

2 PROGRAMMA 8.45u Onthaal met koffie 9.00u Verwelkoming 9.10u Plenaire lezing Het nieuwe beroepsprofiel anno 2018 Ergotherapie in de ouderenzorg een beroep in beweging Prijsuitreiking wedstrijd 5 jaar Kronkels: Kronkels zet ergotherapeuten in beweging 10.20u Pauze met receptie en inspiratiebeurs 11.00u Workshopsessie u Lunch met broodjes en inspiratiebeurs 13.30u Workshopsessie u Pauze met gebak 15.30u Workshopsessie u Einde van de studiedag WEDSTRIJD In 2019 bestaat Kronkels vijf jaar! En dit willen we graag met jou vieren. We hebben geprobeerd om je de voorbije vijf jaar te inspireren en willen graag ergotherapeuten die aan de slag zijn gegaan met inspiratie vanop de Kronkels studiedagen en/of ondersteuningsgroepen, in de kijker zetten. Heb jij een kleine of grote verandering teweeg kunnen brengen in jouw organisatie door ideeën die je oppikte bij Kronkels? Laat het ons weten! Misschien kan je die 500 euro dan wel gebruiken om jouw werking te optimaliseren. Inschrijven kan tot 15 december 2018 via deze LINK.

3 WORKSHOPS WORKSHOP 1 WSW DEMENTIE, DE WAARDE VAN HET SUBJECTIEF WELBEVINDEN IN DE PERSOONSGERICHTE AANPAK BIJ OUDEREN MET DEMENTIE Koen Geenen (Thomas More) Tijdens deze workshop krijg je inzichten in het welbevinden van ouderen met dementie. De observatietool WSW dementie is specifiek ontwikkeld om het welbevinden van de oudere in kaart te brengen. De verworven observatieresultaten vormen de basis voor een persoonsgerichte woon en zorgstrategie op maat van de oudere. Je leert de tool gebruiken en maakt uitgebreid kennis met de methodiek en de steekkaarten voor opmaak van het plan van aanpak, zodat je het de volgende dag reeds kan implementeren in je eigen werking. Dat plan van aanpak richt zich zowel op het multidisciplinaire team als op het coachen van de bezoekers. Het is deze unieke 360 aanpak die leidt tot het verhogen van het welbevinden en de levenskwaliteit van de oudere met dementie. WORKSHOP 2 PROFILEREN IN EEN WZC INSPIRERENDE IDEEËN UIT DE PRAKTIJK Elien Saey Van Peteghem (WZC Nottebohm, Antwerpen) en Liesbeth Delbeke (WZC De Oever, Staden) Doorheen 5 jaar Kronkels ontmoetten we zoveel gedreven ergotherapeuten, allen zoekende om hun werking als ergotherapeut bij ouderen te optimaliseren. Twee van deze gedreven ergo s laten we graag aan het woord in deze workshop die volledig inzoomt op de profilering van de ergotherapeut in een WZC. De tien dimensies van het beroepsprofiel staan centraal en worden concreet door de vele positieve praktijkvoorbeelden die worden gedeeld. Heb je soms ook het gevoel dat je nog veel meer ergospecifieke taken zou willen opnemen in jouw organisatie en dat het niet altijd gemakkelijk is om je te profileren als ergotherapeut? Dan geeft deze workshop je hoogstwaarschijnlijk herkenning, inspiratie en nieuwe energie!

4 WORKSHOP 3 WAT JE ALS ERGOTHERAPEUT MOET WETEN BIJ DE ZORG VOOR MENSEN MET GEVORDERDE DEMENTIE Jo De Clercq (bvba ComfortCare, Leuven) Een van de meest bevraagde onderwerpen tot bijscholing is misschien wel gelinkt aan mensen met gevorderde dementie. Hoe ga je daar als ergotherapeut het beste mee om? Welke aandachtstips moet je sowieso meenemen om hen een goede zorg te kunnen bieden? Afgelopen jaren organiseerden we tweedaagse vormingsreeksen rond dit thema, in samenwerking met Jo De Clercq. Alle aanwezigen gaven aan dat de inzichten die ze rondom sensomotorische desintegratie kregen, enorm verhelderend waren. Graag nodigen we daarom Jo De Clercq uit om je in deze workshop de essentie mee te geven om veel bewuster te kunnen kijken naar het aanbieden van prikkels bij deze doelgroep. WORKSHOP 4 OUDEREN MET PSYCHISCHE NODEN ONDERSTEUNEN D.M.V. EEN OPLOSSINGSGERICHT SPEL: OP STAP MET DE ROZE BRIL Jan Debaene en Amra Hurlebusch (AZ Sint Jan, Brugge Oostende Av, afdeling ouderenpsychiatrie) Onderzoek toont aan dat veel ouderen worstelen met depressieve gevoelens. Bij ouderen in een zorginstelling kan dit oplopen tot 35 %. Een kwetsbare doelgroep die we niet kunnen negeren. Veel ergotherapeuten zijn hierrond op zoek naar bruikbare tips, tools en activiteiten. In het AZ Sint Jan, campus Sint Franciscus Xaverius, werd een bordspel ontwikkeld dat ouderen de kans biedt om in kleine groep in gesprek te gaan rondom dit thema. Op stap met de roze bril is een oplossingsgericht en therapeutisch bordspel dat ingezet kan worden en dat ouderen kan ondersteunen. In deze workshop krijg je niet alleen tips aangereikt hoe je het best ouderen met een depressie begeleidt, deelnemers zullen in kleine groep ook zelf het spel kunnen ervaren.

5 WORKSHOP 5 HET GEBRUIK VAN TABLETS BIJ OUDEREN Els Verstraete (LDC Ter Leyen, Brugge) Als ergotherapeut worden we uitgedaagd om mee te blijven met de nieuwste tendensen en innovatieve veranderingen. De tablet is een toestel dat de laatste jaren een grote opmars maakte en dat meer en meer in therapeutische situaties wordt ingezet, ook bij ouderen. Een tablet is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is ook een dankbare tool om in individuele contacten te gebruiken. Er worden heel wat apps ontwikkeld die kunnen tegemoetkomen aan verschillende noden bij ouderen. Els Verstraete was betrokken bij het project Ipad, da s straffe koffie, dat ouderen in een lokaal dienstencentrum liet kennismaken met tablets. Ze deelt graag haar ervaringen. Daarnaast gaan we tijdens deze workshop actief aan de slag met een tablet en delen we een ruim aanbod aan bruikbare, recente apps voor ouderen. WORKSHOP 6 ROLLATORDANS Kristien Bernard, Karel Vandeure We sluiten ons aanbod van workshops graag af met onze meest gewaardeerde workshop doorheen 5 jaar Kronkels. Hij behaalde op de evaluatieformulieren alleen maar topscores en dit zeker ook op vlak van bruikbaarheid in het werkveld. Af en toe kregen we de vraag om deze workshop te herhalen. Kristien en Karel, beiden senioren, geven vol dansende passie en zorg om ouderen een heel praktijkgericht workshop. Op anderhalf uur tijd geven ze de deelnemers handvatten om met rollatordans aan de slag te gaan. Muziekfragmenten en video s worden achteraf gedeeld met de deelnemers, zodat dit direct toepasbaar wordt in de eigen praktijk.

6 PRAKTISCHE INFORMATIE Datum donderdag 7 februari 2019 Locatie Arteveldehogeschool Campus Kantienberg Voetweg Gent Kostprijs 100 (Prijs inclusief lunch, drank en syllabus) Inschrijven Info Inschrijven kan via deze link Openbaar vervoer op wandelafstand. Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint Pietersplein (P10) (op ongeveer 3 minuten wandelen). Iedereen ontvangt een attest van deelname. VRAGEN Inhoudelijke vragen Nadine Praet nadine.praet@arteveldehs.be Administratieve vragen Kathy Vandermeeren kathy.vandermeeren@arteveldehs.be (enkel dinsdag en donderdag)

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 16 OKTOBER 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag met ERGOTHERAPIE vernieuwende materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 15 MAART 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag ERGOTHERAPIE met nieuwe materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut zijn

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 28 JANUARI 2016 Sterk in mijn functie STUDIEDAG als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Tijdens deze studiedag staan we stil bij de profilering van de ergotherapeut

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 30 JANUARI 2018 Door andere ogen STUDIEDAG Ergotherapie bij mensen met cognitieve ERGOTHERAPIE problemen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Naar aanleiding van het vierjarig bestaan

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 20 MAART 2015 Wonen wordt werkelijkheid! STUDIEDAG Van toegankelijkheid naar hulpmiddelen of toch niet? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Er is een groeiende vraag vanuit de maatschappij

Nadere informatie

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG c DOEDAG 22 oktober 2015 Technologie en ergotherapie STUDIEDAG in ERGOTHERAPIE de ouderenzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 c Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De focus van deze studiedag

Nadere informatie

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy STUDIEDAG ERGOTHERAPIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 19 MAART 2015 STUDIEDAG Inspiratiedag Ergotherapie en Herstel ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Studiedag 1 december 2016 Voorstelling van nieuwe tests TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Doelgerichte opleiding met een concreet

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen c STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten:

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Active Ageing in het WZC Vrijdag 12 september 2014 De opleidingen Gezondheidszorg van de Arteveldehogeschool voeren al enkele jaren onderzoek in Woonzorgcentra.

Nadere informatie

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 29 JANUARI 2015 Kronkels 1 jaar STUDIEDAG Samen ERGOTHERAPIE innovatief creëren BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Al hielden we ons stil en koest als kiezelstenen, dan nog zou zelfs onze passiviteit

Nadere informatie

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 2 FEBRUARI 2017 Blij dat jij er bent! STUDIEDAG Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het ondersteuningscentrum ergotherapie bestaat drie jaar.

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers?

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? Even voorstellen Wie zijn wij? Even kennismaken Wie zit er met jou rond de tafel? 1 Toekomstperspectieven

Nadere informatie

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015 Nascholingstraject Europa Programma Module 1: 16-17 februari 2015 Module 2: 13-14 april 2015 Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap T 050 35 27 20 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be Dit programma

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober. Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober Coachingstraject dinsdag 10 januari - dinsdag 14 februari - dinsdag 14 maart 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst!

Nadere informatie

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Bekijk de info online Als hulpverlener en zorgverstrekker wil je zijn daar waar je doelgroep is, en dat is meer en meer ook online. Steeds meer professionele

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door

Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door Als ik niet meer kan zijn wie ik was Als ik niet meer in mezelf pas Als de flarden door me heen waaien En ze mijn woorden verdraaien Als de mist door alle poriën naar binnen trekt En alles wat vertrouwd

Nadere informatie

(On)bezorgd kind zijn

(On)bezorgd kind zijn Vlaams Congres voor Pediatrische Psychologie Zaterdag 26 september 2015 (On)bezorgd kind zijn Zorgen voor chronisch zieke kinderen in (en buiten) het ziekenhuis Wat? Voor wie? Waar? Congres over de psychosociale

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN!

ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN! ZOMERCURSUS 2019 KINDGERICHT DE TOEKOMST IN! Donderdag 22 augustus & vrijdag 23 augustus 2019 Waar: CEGO Leuven Auditorium, Dijlezaal, Raadzaal en Loft Parking: CEGO Schapenstraat 34, 3000 Leuven Een inspirerende

Nadere informatie

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN?

KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? KOM JIJ IETS INSPIRERENDS VOORSTELLEN? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten over de inspiratiebeurs tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op:

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG

ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG www.erfgoeddag.be ZONDAG 23 APRIL 2017 HULDENBERG ZORG Erfgoeddag Huldenberg van 10.00 tot 18.00 uur Zondag 23 april 2017 staat de Erfgoeddag in het teken van de Zorg. Zorg voor elkaar, zorg voor erfgoed,

Nadere informatie

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren,

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg?

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? expertisecentrum d mentie Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? DINSDAG 21 APRIL 2009 VLAAMS PARLEMENT/BRUSSEL Vlaanderen Competent in zorg voor personen met dementie De zorg voor

Nadere informatie

ontwerp Aalst yes we click! digitale week www.digitaleweek.be 0471 24 08 21 van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 proef van onze activiteiten in

ontwerp Aalst yes we click! digitale week www.digitaleweek.be 0471 24 08 21 van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 proef van onze activiteiten in proef van onze activiteiten in Aalst yes we click! digitale week van zaterdag 19 tot zondag 27 april 2014 ontwerp De Digitale Week is een initiatief van linc vzw informatie over activiteiten in jouw buurt:

Nadere informatie

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge

Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Informatie voor de Wiskundeleerkrachten Vakbegeleiding Wiskunde DPB - Bisdom Brugge Schooljaar 2013-2014 November 2013 Nr. 2 1. Dagen van de Wiskunde Naar jaarlijkse traditie vinden in november onze Dagen

Nadere informatie

14/06/2018 KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT?

14/06/2018 KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT? KUNST&DEMENTIE OP WEG MET APPELZHEIMER INLEIDING WAT? APZ = combinatie van Alzheimer & Appel APZ = project waarbij PMD zich via abstracte kunstbeleving kunnen uiten WIE? Banaba Ouderencoaching Thomas More

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten oktober 2016

Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten oktober 2016 Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten oktober 2016 DOORLOPEND AANBOD DIGITALE WEEK Elke week bieden wij een doorlopend aanbod aan in De Stip. Dit zijn de activiteiten en dienstverlening

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten dagkolk informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten inhoud Inhoudstafel 02 Wat is de KOLK? 03 Wat is de dagkolk? 03 Voor wie is de dagkolk? 03 Doel en

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

Overlegplatform Dementie. 23 oktober 2018 Dementie in het ziekenhuis

Overlegplatform Dementie. 23 oktober 2018 Dementie in het ziekenhuis Overlegplatform Dementie 23 oktober 2018 Dementie in het ziekenhuis Agenda 13:30 13:35 Verwelkoming 13:35 14:30 Kennismaking met bestaande initiatieven in de verschillende ziekenhuizen van zorgregio Turnhout

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Congres Begeleid Werken Arbeid en Zorg op Maat

Congres Begeleid Werken Arbeid en Zorg op Maat Congres Begeleid Werken Arbeid en Zorg op Maat Provinciehuis Hasselt Boudewijnzaal dinsdag 1 december 2015 programma en workshops praktische info inschrijven vóór 16 november 2015 een organisatie van Platform

Nadere informatie

Meer informatie? az sint-jan brugge - oostende av. Ergotherapie. t: 050 45 30 06 t: 050 45 30 23. ergopsychiatrie@azsintjan.be

Meer informatie? az sint-jan brugge - oostende av. Ergotherapie. t: 050 45 30 06 t: 050 45 30 23. ergopsychiatrie@azsintjan.be Ergotherapie 1 Meer informatie? Ergotherapie t: 050 45 30 06 t: 050 45 30 23 ergopsychiatrie@azsintjan.be az sint-jan brugge - oostende av Ruddershove 10 8000 Brugge t: 050 45 21 11 f: 050 45 22 38 info@azbrugge.be

Nadere informatie

2/07/2018. Overlegplatform Dementie. Agenda

2/07/2018. Overlegplatform Dementie. Agenda Overlegplatform Dementie 12 juni 2018 Gluren bij de buren: good practices Agenda 14:00-14:05 Verwelkoming 14:05-14:15 EHBD-koffer door Bieke Geenen bibliotheek Geel 14:15-14:35 Teenager meets Alzheimer

Nadere informatie

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Workshops geestelijke gezondheid Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Work shop Voel je goed met NokNok! Je goed in je vel voelen en sterk in je schoenen staan, kan

Nadere informatie

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Juni 2012 Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen

Nadere informatie

Ontdek, beleef en geniet bij Markant

Ontdek, beleef en geniet bij Markant Ontdek, beleef en geniet bij Markant Wil je een extra dimensie toevoegen aan je vrije tijd? Dan zit je goed bij Markant! In een boeiend gezelschap ontdek je jezelf en krijg je een bredere kijk op de wereld.

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel

SAMENSPRAAK. Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Tweedaagse verdiepingstraining in de benadering van Signs of Safety.

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Lokaal dienstencentrum. VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert. Lokaal dienstencentrum.

Lokaal dienstencentrum. VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert. Lokaal dienstencentrum. Lokaal dienstencentrum De Symfonie VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert Lokaal dienstencentrum De Symfonie Juni 2016 Tel: INHOUD VOORWOORD 3 IN DE KIJKER

Nadere informatie

Bruggen bouwen bij dementie

Bruggen bouwen bij dementie Bruggen bouwen bij dementie Bruggen bouwen bij dementie Een multidisciplinaire aanpak in AZ Maria Middelares COGNUFIT! Dementie en nu Cognufit! Doelgroep - doelstelling Voldoende gemotiveerde en thuiswonende

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang

Studiedag kinderopvang Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag 22 maart 2019 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation UITNODIGING

Nadere informatie

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse BRUGGEN BOUWEN WOONZORG EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SAMEN ONDERWEG NAAR 2025: NAAR EEN GEÏNTEGREERD WELZIJNS- EN

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters

vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

Ondersteuningsgroep valpreventie

Ondersteuningsgroep valpreventie Ondersteuningsgroep valpreventie Leen Bouckaert, Sara Bombeke, Katelijne Daelman, Els Herpels, Elien Saey-Van Peteghem, Chantal Schuerbeke Inleiding Ondersteuningsgroep valpreventie Valproblematiek Presentatie

Nadere informatie

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP?

GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? GEEF JIJ OOK EEN HANDS-ON WORKSHOP? In deze brochure ontdek jij alles wat je moet weten om een workshop te geven tijdens de STEM-dagen. Heb je toch nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op: stem-dagen@technopolis.be

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

Waardeschaal subjectief welbevinden bij ouderen met dementie Koen Geenen,

Waardeschaal subjectief welbevinden bij ouderen met dementie Koen Geenen, WSW- dementie Waardeschaal subjectief welbevinden bij ouderen met dementie Koen Geenen, bachelor Ergotherapie Inhoud Deze waardeschaal is een gestandaardiseerde observatieschaal om het subjectief welbevinden

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Samen digitaal in Blankenberge

Samen digitaal in Blankenberge Programmaboekje Samen digitaal in Blankenberge Al voor het tiende jaar op rij organiseert LINC de Digitale Week in heel Vlaanderen. Ook in Blankenberge worden er van 22 tot 30 april gratis activiteiten

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016 18 OKTOBER 2016 Ondernemers, managers, leidinggevenden, ambitieuze medewerkers. Iedereen heeft soms even behoefte aan een moment voor zichzelf, even sparren met anderen, investeren in zijn eigen ontwikkeling

Nadere informatie

Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid

Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid Inspiratiemoment lokaal ouderenbeleid 23 maart 2017 Provinciehuis Boeverbos 1 2 Kwetsbaarheidsinstrument Instrument voor de detectie van kwetsbare ouderen 3 Situering: Een initiatief van het Steunpunt

Nadere informatie

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 Het aanbod bestaat uit de modules van 2015 om iedereen de gelegenheid te bieden deze eventueel nog te volgen. Er is een aantal nieuwe modules

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Studiedag. In balans Over kwaliteit van leven met een NAH. dinsdag 11 september uur Antwerpen

Studiedag. In balans Over kwaliteit van leven met een NAH. dinsdag 11 september uur Antwerpen Studiedag In balans Over kwaliteit van leven met een NAH dinsdag 11 september 2018 8.45-15.30 uur Antwerpen PROGRAMMA 8.45-9.30 uur onthaal 9.30-9.45 uur opening Dries Cautreels - Agogisch directeur beleid

Nadere informatie

Geïntegreerd breed onthaal in Genk

Geïntegreerd breed onthaal in Genk Geïntegreerd breed onthaal in Genk buurtgerichte detectie van onderbescherming Inspiratiedag zorgzame buurten 25 maart 2019 Edgard Vandebroek DMW CM Limburg Elien Swinnen OCMW Genk Geïntegreerd breed onthaal

Nadere informatie

Ouder worden in je buurt Wat?

Ouder worden in je buurt Wat? Ouder worden in je buurt Wat? Het is een pakket dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan alle lokale voorzieningen (OCMW, voorzieningen van steden en gemeenten, ldc, thuiszorg, samenlevingsopbouw,

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan Je verdiende loon? TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan 16 maart 2018 van 10-17 uur Locatie: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg, 145,- (inclusief koffie/thee,

Nadere informatie

Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten november 2016

Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten november 2016 Lokaal dienstencentrum De Stip Programma activiteiten november 2016 ONTMOETING De Carré DOORLOPEND AANBOD In De Stip kan u ook terecht in onze ontmoetingsplaats, De Carré, elke weekdag open van 14u tot

Nadere informatie

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013 Rapportnummer 2013-022 Datum 20-11-2013 Samensteller Ineke Radstaat-Koopmans Offerte ingediend bij Prins

Nadere informatie

Programma. Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! Duurzaam vorm geven aan stage: samenspel tussen werkveld en opleiding blijft nodig!

Programma. Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! Duurzaam vorm geven aan stage: samenspel tussen werkveld en opleiding blijft nodig! Programma Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! I. 11u30-12u30: Broodjeslunch en opleidingsbeurs II. 12u45-13u10: Nieuws uit de opleiding III. 13u15-14u30: Werksessies-uitwisseling en

Nadere informatie

Verwacht een dag waarop je:

Verwacht een dag waarop je: Vrijwilligerswerk: (er)vaar je mee? [1] Werk je met vrijwilligers in jouw organisatie of wil je er graag mee aan de slag? Vraag je je af hoe vrijwilligers er een volwaardige plek kunnen krijgen? Wil je

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling

We DOP. School. school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling We DOP School school voor intuïtieve ontwikkeling Trainingsprogramma We DOP School Wat leuk dat ik jou mag verwelkomen! Ik ben Eefje de Wind, 31 jaar jong

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

Intensieve Workshop. Crisis en conflict in groepen en organisaties Groepsdynamisch werken op het scherp van de snee! - voor professionals

Intensieve Workshop. Crisis en conflict in groepen en organisaties Groepsdynamisch werken op het scherp van de snee! - voor professionals Intensieve Workshop Crisis en conflict in groepen en organisaties Groepsdynamisch werken op het scherp van de snee! - voor professionals Donderdag 24 en vrijdag 25 januari 2019 DOELGROEP! Ben je een ervaren

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie