1. Door wie worden de statushouders begeleid in het programma Leidse Inburgering en welke verantwoordelijkheden hebben de begeleiders?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Door wie worden de statushouders begeleid in het programma Leidse Inburgering en welke verantwoordelijkheden hebben de begeleiders?"

Transcriptie

1 FAQ voor mentoren In deze FAQ worden vragen beantwoord die specifiek betrekking hebben op het mentorschap. Er staan tips tussen om statushouders beter te kunnen begeleiden en achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de plichten die statushouders hebben. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je contact opnemen met de vrijwilligerscoördinator. Mail naar of bel Taken en verantwoordelijkheden 1. Door wie worden de statushouders begeleid in het programma Leidse Inburgering en welke verantwoordelijkheden hebben de begeleiders? Statushouders worden begeleid door klantmanagers van de gemeente Leiden, maatschappelijk begeleiders van Vluchtelingenwerk en door jou, de mentor. Als mentor heb je de volgende taken en verantwoordelijkheden: Je bent een extra buurman/buurvrouw en biedt een luisterend oor. Je stimuleert het spreken van de Nederlandse taal. Je activeert de statushouder om samen de omgeving te verkennen en spreekt (ook) buiten de deur af. Je maakt de statushouder wegwijs in de stad. Je stimuleert de statushouder om na te denken over culturele verschillen en Nederlandse normen en waarden. Je ondersteunt de statushouder bij het opbouwen van een netwerk in de regio. De exacte invulling van het mentorschap hangt altijd af van wat jij als mentor te bieden hebt en de behoeften van de statushouder. De klantmanagers van project JAS: beoordelen de uitkeringsaanvraag; beoordelen het recht op bijzondere bijstand; stellen het Plan van Aanpak op; bewaken een tijdige inschrijving inburgering; bewaken de voortgang van inburgering; monitoren het traject en signaleert knelpunten in de persoonlijke sfeer; zijn bij problemen de contactpersoon met Vluchtelingenwerk. verwijzen door indien nodig. 1 Maatschappelijk begeleiders van Vluchtelingenwerk Leiden helpen statushouders met: Hulpvragen over: o inkomsten en uitgaven; 1 Zowel de Klantmanager als VluchtelingenWerk kunnen klanten doorverwijzen. Wanneer dit is gebeurd stellen zij elkaar daarvan op de hoogte.

2 o aanvragen van o.a. uitkering, DUO-lening, huisarts, kinderopvang, school; o post; o doorverwijzing naar bijvoorbeeld Centrum 45, GGD, CJG, SWT etc.; o juridische zaken o.a. gezinshereniging, reizen naar buitenland. Tevens ondersteunen zij contacten met: o artsen, huisarts, tandarts; o school en opvang; o GGZ; o woningbouw; o organisaties binnen het sociale domein; o advocaten, IND. 2. Wat voor activiteiten kan ik met statushouders ondernemen tijdens onze afspraken? Als een statushouder graag wil oefenen met Nederlands spreken, is het belangrijk dat je de statushouder op zijn/haar gemak stelt om Nederlands te spreken in jouw bijzijn en dat je hem helpt met de dingen waarmee hij/zij moeite heeft. Zie vraag 3 voor tips als een statushouder nog maar net begint met het leren van Nederlands. Om de statushouder wegwijs te maken in woonplaats en regio is het noodzakelijk om (ook) buiten de deur af te spreken. Ga bijvoorbeeld samen een stadswandeling maken, een kop koffie drinken of naar een museum. Op deze manier leert de statushouder de stad en de Leidse samenleving goed kennen. Om praktische redenen is buiten de deur afspreken waarschijnlijk niet altijd haalbaar. Samen koken en eten biedt dan bijvoorbeeld een mogelijkheid om meer te leren over elkaars keuken en eetgewoonten. Om een statushouder te ondersteunen bij het opbouwen van een netwerk, hoef je niet per se uit te gaan van je eigen netwerk. Je kunt bijvoorbeeld ook samen met de statushouder naar de bibliotheek gaan. Op donderdagmiddag van 16:00-19:00 uur en vrijdagochtend 11:00-13:00 uur zijn er inloopbijeenkomsten voor mentoren en statushouders in het filiaal aan de Nieuwstraat. Hier kunnen statushouders kennismaken met andere mentoren. Daarnaast kan lid worden van een sportclub of het doen van vrijwilligerswerk helpen bij het opbouwen van een netwerk. Let op dat vrijwilligerswerk altijd overlegd moet worden met de klantmanager! Als mentor kun je een statushouder hierin begeleiden, ook zonder dat je je eigen netwerk inzet. Meer tips voor activiteiten en gespreksvoering vind je in deze folder van Vluchtelingenwerk. 3. Hoe ga ik om met een taalbarrière? Het verschil in taalniveau tussen statushouders loopt uiteen van nauwelijks Nederlands of Engels spreken tot zich goed kunnen redden in alledaagse situaties. Hieronder volgt een aantal tips die je kunt toepassen als een statushouder nog maar net begint met het leren van Nederlands: Gebruik correcte woorden en grammatica, maar houd het wel eenvoudig. Geen kindertaal, wel korte zinnen en eenvoudige woorden. Spreek langzaam. Laat duidelijk horen waar een woord begint en eindigt.

3 Bespreek geen dubbele betekenissen van een woord als de statushouder hier niet om vraagt. Dit zorgt voor verwarring. Denk bijvoorbeeld aan het woord kop, dat gebruikt kan worden om een hoofd aan te duiden, of een beker. Vermijd figuurlijk taalgebruik, zoals hoe loopt het of een blik op de klok werpen. Beperk het gesprek tot één onderwerp. Dan kan de statushouder de betekenis van woorden en het gesprek in het algemeen beter plaatsen. Vermijd vragen die alleen met ja of nee te beantwoorden zijn. Het doel is om de statushouder zoveel mogelijk te laten vertellen. Verbeter niet te veel: het belangrijkste is dat de statushouder begrijpelijk Nederlands spreekt. Corrigeer impliciet door de zin op de juiste manier te herhalen. Als de statushouder bijvoorbeeld zegt ik maken de afwas, reageer je met o, jij doet de afwas. Praat niet alleen, maar gebruik de voorwerpen om je heen om dingen duidelijk te maken. Jij of de statushouder kunnen de genoemde voorwerpen tekenen, aanwijzen of oppakken te verduidelijking. Bij werkwoorden kunnen jij of de statushouder de genoemde handelingen uitvoeren. Staar je niet blind op resultaten. Het contact met jou is voor een statushouder vaak al heel waardevol. Dit is de basis voor verdere contacten, integratie en taalverwerving. Statushouders 4. Zijn alle statushouders verplicht om in te burgeren? In principe is iedereen van buiten de EU die op of na 1 januari 2013 in Nederland is komen verplicht om in te burgeren. Dit wordt bij aankomst in Nederland bepaald. De inburgeringsplicht betekent dat een statushouder het inburgeringsexamen, Staatsexamen I of Staatsexamen II moet halen. Afhankelijk van het gemaakte examen kan hij/zij instromen op de arbeidsmarkt en/of een bepaald opleidingsniveau. In alle drie de examens wordt kennis van de Nederlandse taal, de Nederlandse maatschappij en de arbeidsmarkt getoetst. Bij uitzondering kan een statushouder vrijgesteld worden van de inburgeringsplicht. In onze regio stemmen we zaken als avondaanbod, wachtlijsten en niveaus af met negen verschillende inburgeringsinstituten: Taalkans, VluchtelingenWerk, Delken & Boot, NCB, Talencentrum van de Universiteit Leiden, Taalthuis, ABC, Harmonie Taal & Cultuur en Tama. De docent van de startgroep geeft aan de hand van een leerbaarheidstoets advies over een inburgeringsinstituut (zie ook vraag 5). De statushouder is echter niet verplicht dit advies op te volgen. Voor meer informatie over inburgering kun je terecht op: 5. Is het programma Leidse Inburgering verplicht? Ja, het programma Leidse inburgering is verplicht voor statushouders die een uitkering aanvragen bij de gemeente. Aan een uitkering zijn rechten en plichten verbonden. Deze rechten en plichten gelden ook voor statushouders. De Leidse Inburgering is een maatwerkprogramma dat in overleg tussen de statushouder en de klantmanager wordt opgesteld. Afhankelijk van opleiding, niveau van Engels en Nederlands en

4 houding kan het programma voor iedereen anders zijn. Los van het maatwerkprogramma is de overeenkomst echter dat elke statushouder gedurende twee jaar, of tot uitstroom, 24 uur per week bezig is met inburgeren. 6. Is het mogelijk dat statushouders die tegelijk starten met het programma Leidse Inburgering inburgeringscursussen krijgen bij verschillende instituten? Er zijn negen verschillende inburgeringsinstituten in de Leidse regio (zie ook vraag 6). Elk instituut heeft een eigen aanpak en biedt cursussen aan op een aantal niveaus. Om de statushouders beter te begeleiden in het kiezen van een instituut, neemt de docent een leerbaarheidstoets af in de Startgroep. Op basis van de uitslag geeft de docent advies over het inburgeringsinstituut dat het beste aansluit bij de leerbaarheid van de statushouder. Tegelijkertijd wordt aangestuurd op zo snel mogelijk starten met inburgeren. Als er een lange wachtlijst is bij het instituut van voorkeur, wordt de statushouder aangemoedigd om een ander instituut te kiezen. Gezien de grote keuze en de factoren waarop de keuze gebaseerd wordt, kunnen statushouders die tegelijk zijn gestart met Leidse inburgering hun inburgeringscursus dus bij verschillende instituten volgen. 7. Hoe achterhalen jullie het opleidingsniveau van de statushouders? Van statushouders die in het land van herkomst een opleiding hebben gevolgd, wordt het diploma in de eerste 12 weken van de Leidse inburgering tijdens de startgroep gewaardeerd. Mihaela Schrama en Karin ten Bruggencate zijn onze scholingsmedewerkers. De docent van de Startgroep en/of de klantmanager melden statushouders aan voor een gesprek met een van hen. Vervolgens doorlopen statushouders met de scholingsmedewerkers de procedure voor diplomawaardering. In het gesprek met de scholingsmedewerkers worden de vooropleiding en wensen van de statushouder besproken. Bij statushouders jonger dan 30 wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het volgen van een (vervolg)opleiding. Ook wordt uitgezocht welke deficiënties eventueel weggewerkt moeten worden. Voor statushouders ouder dan 30 wordt bekeken wat de beroepsmogelijkheden met de behaalde diploma s in Nederland zijn. 8. Kunnen statushouders (verder) studeren in Nederland? In Nederland is het mogelijk om tot je 30e studiefinanciering aan te vragen wanneer je een voltijd HBO of WO opleiding volgt. Als de statushouder graag verder wil studeren is het van belang om eerst zijn/haar diploma s te waarderen (zie ook vraag 7). Daarna wordt gekeken naar het niveau van Nederlands en Engels van de statushouder. Dit kan bepalend zijn voor het traject waarin hij/zij gaat starten. Statushouders kunnen dus afhankelijk van hun diploma s, beheersing van Nederlandse of Engelse taal en leeftijd (verder) studeren in Nederland. Gezinnen 9. Komen verschillen in taalniveau voor binnen een gezin? Ja, het komt voor dat het ene gezinslid beter Nederlands spreekt dan het andere. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, bijvoorbeeld: Een van de gezinsleden is eerder naar Nederland gekomen dan de rest van het gezin. Hierdoor is hij/zij verder met de inburgering en heeft hij/zij meer ervaring opgedaan met de Nederlandse taal.

5 Tussen gezinsleden zijn verschillen in leervermogen: de een heeft bijvoorbeeld van nature aanleg voor het leren van talen, terwijl de ander juist moeite heeft met het leren van taal. Kinderen die regelmatig met buurkinderen spelen en naar school gaan krijgen meer mee van de Nederlandse taal. Bovendien leren kinderen over het algemeen sneller dan volwassenen. Tot slot is het mogelijk dat verschillende gezinsleden hun inburgeringscursus bij verschillende instituten volgen. Per instituut verschillen het tempo en niveau, waardoor niet iedereen even snel op hetzelfde taalniveau zit. 10. Hoe ga ik om met verschillen in taalniveau binnen een gezin? Bij gezamenlijke activiteiten kun je kiezen voor iets waarvoor geen minimum taalniveau is vereist. Het helpt ook om elke afspraak op te delen in kortere, maar wel gelijk verdeelde, afspraken met gezinsleden van vergelijkbaar taalniveau. Op die manier kun je de aandacht verdelen over de gezinsleden of met ieder apart iets doen. Mocht het onderlinge taalniveau te groot zijn voor jou alleen, geef dit dan aan bij de vrijwilligerscoördinator. 11. Wat voor activiteiten kan ik doen met gezinnen waarin er een groot leeftijdsverschil zit tussen de kinderen? Bedenk activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden. Bij koken bijvoorbeeld kunnen kinderen van alle leeftijden op hun eigen niveau meehelpen. Ook dansen en muzikale activiteiten zijn laagdrempelig en iedereen kan op zijn/haar eigen niveau en manier meedoen. Mochten de interesses enorm uiteenlopen binnen een gezin, kijk dan of je met ieder apart iets kunt doen. Als het gezin te groot is voor jou alleen, geef dit dan aan bij de vrijwilligerscoördinator. 12. Hoe weet ik of gezinshereniging speelt bij de statushouder die ik begeleid? Dit kun je met de statushouder bespreken. Vraag of hij/zij nog gezinsleden in het land van herkomst heeft en of zij ook naar Nederland willen komen. Mocht gezinshereniging spelen bij de statushouder die je begeleidt, dan is het voor jullie beiden goed om hier regelmatig over te praten. De statushouder kan zijn/haar gevoelens rondom de gezinshereniging bij jou kwijt en jij kunt als mentor adequater reageren op de komst van de nakomer(s) naarmate je meer over hen weet.

Inhoudsopgave Informatiepakket Project JAS

Inhoudsopgave Informatiepakket Project JAS Inhoudsopgave Informatiepakket Project JAS 1. Folder Integratie van Statushouders 2. Intakeformulier nieuwe mentoren 3. Rollen en verantwoordelijkheden aanpak 24x24 4. Gedragscode vrijwilligers mentorproject

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

GEZOND LEVEN. Praktische informatie voor nieuwkomers

GEZOND LEVEN. Praktische informatie voor nieuwkomers GEZOND LEVEN Praktische informatie voor nieuwkomers Eenvoudige voorlichtingsmaterialen voor nieuwkomers Speciaal voor mensen die beroepsmatig of als vrijwilliger met nieuwkomers in contact komen of verantwoordelijk

Nadere informatie

OOSTERPOORT HELPT JOU OP WEG IN NEDERLAND

OOSTERPOORT HELPT JOU OP WEG IN NEDERLAND OOSTERPOORT HELPT JOU OP WEG IN NEDERLAND OOSTERPOORT STAAT VOOR JE KLAAR Je hebt je thuisland, familie en vrienden achtergelaten en bent nu in Nederland. Natuurlijk wil je je graag zo snel mogelijk thuis

Nadere informatie

Aanpak statushouders Hilversum

Aanpak statushouders Hilversum Aanpak statushouders Hilversum Intensieve samenwerking De Gemeente Hilversum heeft samen met statushouders en partners een nieuwe aanpak voor statushouders opgezet. De samenwerkingspartners zijn: COA;

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk - Tekening 1

Vluchtelingenwerk - Tekening 1 Vluchtelingenwerk - Tekening 1 18 Vluchtelingenwerk - Tekening 2 19 20 Vluchtelingenwerk - Tekening 3 Vluchtelingenwerk - Tekening 4 21 Vluchtelingenwerk Maatschappelijke begeleiding van Houten&co begeleidt

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Programma 1. Welkom 2. Voorstellen 3. Informatie over vluchtelingenwerk 4. Geen tijd te verliezen 5. Inburgeren 6. (Vrijwilligers)Werk is integreren

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Inburgeren. In de Hoeksche Waard

Inburgeren. In de Hoeksche Waard Inburgeren In de Hoeksche Waard inburgeren in de Hoeksche Waard Doel van deze folder Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (WI) in werking getreden. In deze folder staat omschreven wat inburgeren betekent

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Inburgeren in Inburgering. Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college

Inburgeren in Inburgering. Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college Inburgeren in Inburgering Wilma Smit Noorderpoort Rudi Knol Alfa-college Veldschets Taalniveaus, hoe burger je in? Inburgering tot 1 januari 2013 Inburgering vanaf 1 januari 2013 en vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Begeleiding statushouders. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Begeleiding statushouders Te besluiten om 1. Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland opdracht te verlenen voor de uitvoering van maatschappelijke begeleiding van statushouders inclusief de

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers

Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers Inburgering en Onderwijs: Van Syrië naar Nederland. Inburgeren en doorleren dat kan! Wilma Smit Aghyad AlSherfawi Corine Rockers Inhoud Sessie 1. Het onderwijssysteem in Syrië 2. Onderwijs: MBO/HBO/universiteit

Nadere informatie

In je kracht. Spelhandleiding

In je kracht. Spelhandleiding In je kracht Spelhandleiding Inhoud Introductie 3 1. Kennismakingsspel 4 2. Inspiratiespel 7 3. Kwaliteitenspel 11 Colofon De aanpak EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) is een verdieping op het ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 207 208 34 584 Wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met het toevoegen van het onderdeel participatieverklaring aan het inburgeringsexamen

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Even voorstellen. Casemanagers met aandachtsgebied Participatie. Judith Pritzkuleit. Milka Yemane. azc Zeewolde + azc Dronten

Even voorstellen. Casemanagers met aandachtsgebied Participatie. Judith Pritzkuleit. Milka Yemane. azc Zeewolde + azc Dronten Casemanagers met aandachtsgebied Participatie Judith Pritzkuleit azc Zeewolde + azc Dronten Even voorstellen Milka Yemane azc Almere + azc Amsterdam 1 Welkom Wij zijn voor de Nederlandse samenleving de

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inhoudsopgave Inburgeren bladzijde 1 Welke examens moet u doen? bladzijde 2 Participatieverklaring bladzijde 2 Inburgeringsplicht bladzijde 2 Inburgeringsexamen bladzijde

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw Vragen en Antwoorden Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw 1. Wat is een vergunninghouder? Een vergunninghouder is iemand die een tijdelijke verblijfsvergunning (voor een

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht de participatieverklaring

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Amsterdamse Aanpak Statushouders

Amsterdamse Aanpak Statushouders Amsterdamse Aanpak Statushouders versneld naar werk, opleiding of participatie Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeente Amsterdam wil deze statushouders

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Gastlessen in het Heerbeeckcollege

Gastlessen in het Heerbeeckcollege December 2018 Gastlessen in het Heerbeeckcollege In november werden we benaderd door een docent maatschappijleer en Global Perspectives met de vraag of er mogelijk een statushouder was die zijn of haar

Nadere informatie

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Uit&Thuis SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Over Uit&Thuis Bij Uit&Thuis draait alles om samenwerking. De samenwerking met jullie

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Geertruidenberg. Locatie Geertruidenberg

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2013 Locatie Geertruidenberg. Locatie Geertruidenberg 1 Introductie Voor locatie Geertruidenberg is 2014 een heftig jaar geweest. Behalve dat we te maken kregen met een grote toename van het aantal vluchtelingen, was er ook de intensieve zoektocht naar een

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

> OFFERTE Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders

> OFFERTE Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders Van huisvesting tot zelfstandigheid Maatschappelijke begeleiding statushouders Offerte voor de gemeente Waalwijk Periode 1 juli 2013 t/m 31 december 2013 Baanbrekers 31 januari 2013 > INLEIDING De gemeente

Nadere informatie

2-SPRAAK. Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou!

2-SPRAAK. Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou! 2-SPRAAK Samen leven? Samen spreken! Mag een anderstalige één uurtje per week met je praten? Dan is 2-spraak iets voor jou! 2-spraak is een project van Buurtschatten, een organisatie die de bewoners van

Nadere informatie

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen Integratie en Samenleving Nieuwe beleidsontwikkelingen Onderwerpen 1. Politieke achtergrond 2. Overeenkomsten en verschillen oude en nieuwe regelingen 3. Nieuwe examenonderdelen 4. Vrijstellingsregelingen

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het leren praten niet zo vlot. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start

Nadere informatie

Ellis Delken. Emmeke Boot

Ellis Delken. Emmeke Boot 2005 Ellis Delken Emmeke Boot Keurmerk Intake intake-toets leertempo opleiding werkervaring andere taal beoogd examendoel budget Cursusaanbod 2016 Fase A: van 0 naar A2 Fase B: op weg naar het examen Alfabetisering

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk: FAMILIEGROEPSPLAN Met dit formulier kunt jij zelf een plan maken om te zorgen dat het beter gaat met jou en/of jouw gezin. Het formulier helpt jou belangrijke gegevens te ordenen, zodat duidelijk wordt

Nadere informatie

Privacyverklaring Werkvloertaal

Privacyverklaring Werkvloertaal Privacyverklaring Werkvloertaal Versie 25 mei 2018 Pagina 1 Inhoud Privacy missie: 3 Privacyverklaring 3 Wanneer is deze privacyverklaring van toepassing? 3 Wie is verantwoordelijk voor je gegevens? 3

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten

Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten Stip op de horizon Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten Inleiding De grotere toestroom van vluchtelingen in Nederland en in Asten en Someren roept nieuwe vraagstukken op. De

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen

Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & uur Start ronde uur Start ronde uur Start ronde uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 5 & 6 19.30 uur Start ronde 1 20.05 uur Start ronde 2 20.40 uur Start ronde 3 21.15-22.00 uur individuele vragen Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Centrale presentatie

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Leerling-informatie. Schooljaar

Leerling-informatie. Schooljaar Leerling-informatie Schooljaar 2009-2010 KIJK SNEL VERDER, DAN LATEN WE JE DE SPIEGELSCHOOL ZIEN! leerling-informatie Spiegelschool 2009-2010 1 DE SPIEGELSCHOOL, waar jij alles mag vragen!!! Is de Spiegelschool

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80

Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80 Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80 1. Wie komen er in het nieuwe project Het Station op het Zuideinde 80 te wonen? Dit zijn verschillende doelgroepen die allen

Nadere informatie

Bij uw partner in Nederland wonen

Bij uw partner in Nederland wonen Bij uw partner in Nederland wonen Wilt u bij uw partner in Nederland gaan wonen? Dan is deze folder voor u. Denk eerst goed na! Verhuizen naar een ander land is niet gemakkelijk. U heeft plichten als u

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht het participatieverklaringstraject

Nadere informatie

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult.

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult. Toelichting Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Toelichting op het portfolio en examen Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden in Nederland. Als u zich voorbereidt

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6

Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 Programma studiekeuzeavond leerjaar 6 19.15 uur: inloop 19.30 uur: plenaire bijeenkomst over de aanmeldprocedure en decentrale selectie 2 oud leerlingen aan het woord. 20.15 uur: mogelijkheid tot napraten

Nadere informatie

Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek?

Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek? Zienswijze van VG&V (Vluchtelingenwerkgroep Gooi en Vechtstreek) Gaan vluchtelingen óók meedoen in Gooi en Vechtstreek? Inleiding Ter voorbereiding op de extra taken die gemeenten krijgen vanaf 1 januari

Nadere informatie

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN

INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN INTEGRATIE STATUSHOUDERS GEMEENTE STEENBERGEN November 2016 VluchtelingenWerk Zuid-Nederland Locatie Steenbergen Kromme Elleboog 9 4651 BG Steenbergen steenbergen@vluchtelingenwerk.nl www.vluchtelingenwerk.nl/zuid

Nadere informatie

Beleidsplan Welkomsttaal 2018

Beleidsplan Welkomsttaal 2018 Beleidsplan Welkomsttaal 2018 Inleiding Welkomsttaal is drie jaar geleden opgericht om taallessen te geven aan de asielzoekers in het AZC in de koepel in Breda. Sinds 2016 verzorgen we Nederlandse les

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met de docent die jou begeleidt bij het maken van je profielwerkstuk.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met de docent die jou begeleidt bij het maken van je profielwerkstuk. VOORWOORD Voor je ligt de handleiding voor het maken van jouw profielwerkstuk. Zoals je weet is het maken van een profielwerkstuk één van de onderdelen van het schoolexamen in de vierde klas vmbo-tgl.

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw, Maria, gaat weer naar de winkel om over werk te

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Toeleiding van statushouders naar onderwijs

Toeleiding van statushouders naar onderwijs Toeleiding van statushouders naar onderwijs De taalachterstand van veel nieuwkomers bemoeilijkt de toelating tot het beroeps- en hoger onderwijs in Nederland. Sommige onderwijsinstellingen hebben daarom

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel 1 Introductie In Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente komen wonen.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Opdracht 1, module 4, les 2 Tijdens hun puberteit maken kinderen verschillende veranderingen door en moeten zij keuzes maken die belangrijk zijn voor hun toekomst. Daarbij hebben

Nadere informatie

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 2017 Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 1 WAT IS MOEDER-TAAL? 3 2 JOUW TAAK ALS VRIJWILLIGSTER? 4 3 INFORMATIE EN TIPS VOOR VRIJWILLIGSTERS 5 4 ONDERSTEUNING 7 4.1 VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST FOUT! BLADWIJZER

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE

IN OPDRACHT VAN GEMEENTES VERZORGT HET ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLEIDINGEN VOOR VOLWASSENEN OM PARTICIPATIE IN DE V N I T T C A C J U A D TR DUCATIV TRAJCTN IN OPDRACHT VAN GMNTS VRZORGT HT ROC KOP VAN NOORDHOLLAND OPLIDINGN VOOR VOLWASSNN OM PARTICIPATI IN D SAMNLVING OF OP HT WRK T VRGROTN: D ZOGNOMD DUCATIV TRAJCTN.

Nadere informatie

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren,

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren, College van B&W Uw contact R.J.A. Berkvens T (020) 540 46 27 F (0297) 38 76 76 r.berkvens@amstelveen.nl Leden van de gemeenteraad Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Verbeteren ondersteuning Statushouders. 6 juli 2017

Verbeteren ondersteuning Statushouders. 6 juli 2017 Verbeteren ondersteuning Statushouders 6 juli 2017 1 Feiten (per okt 2016) 290 statushouders in de uitkering 70 jongeren < 27 jaar Vanaf 2015 231 trajecten inburgering gestart. 70% Syrië 20% Eritrea 10%

Nadere informatie

Deze brochure is belangrijk voor jongeren tussen 15 en 23 jaar, die zich bij het Jongerenloket van DWI melden.

Deze brochure is belangrijk voor jongeren tussen 15 en 23 jaar, die zich bij het Jongerenloket van DWI melden. Jongeren In deze brochure 3 Welkom bij het Jongerenloket 4 Snel aan het werk of naar school 5 Niet snel aan het werk of naar school 6 Het Jongerenloket doet nog meer voor jou 7 Schema: hoe begeleidt het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15700 21 maart 2018 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 maart 2018, nr. 2018-0000037011,

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel Introductie In de gemeente Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente

Nadere informatie

Taalhuis Haarlemmermeer

Taalhuis Haarlemmermeer Taalhuis Haarlemmermeer Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen

Nadere informatie

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Programma 1. Context, doelgroep en functie van het Rode Boek 2. Thematisch spreken en luisteren 3. Empowerment

Nadere informatie

SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd

SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd Bijlage raadsvraag Doelgroepen Tijdelijke noodopvang AZC Marina

Nadere informatie

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan

Duale taal- en werktrajecten voor statushouders. Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan Duale taal- en werktrajecten voor statushouders Vluchtelingencongres 2018 Maandag 15 oktober Arend Odé, Regioplan Adriaan Oostveen, Regioplan 2 Inleiding Onderzoek duale trajecten taal en werk Schetsen

Nadere informatie

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud 2 Wet inburgering 3 Wat is inburgeren? 4 Waarom inburgeren? 5 Wie moeten inburgeren? 6 Wanneer hoeft u niet in te burgeren? 9 Hoe

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie