hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering"

Transcriptie

1 hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

2 Inhoud 2 Wet inburgering 3 Wat is inburgeren? 4 Waarom inburgeren? 5 Wie moeten inburgeren? 6 Wanneer hoeft u niet in te burgeren? 9 Hoe moet u inburgeren? 10 Wat gebeurt u als u het examen niet behaalt? Meer informatie 14

3 Wet inburgering In Nederland wonen veel mensen uit verschillende landen. Om elkaar te begrijpen is het belangrijk dat iedereen Nederlands spreekt. En dat iedereen iets weet van Nederland. Daarom komt er op 1 januari 2007 in Nederland een nieuwe Wet inburgering. Die is er voor mensen die géén Nederlands paspoort hebben, nog niet goed Nederlands spreken en nog niet genoeg van Nederland weten. In de wet staat dat deze mensen de Nederlandse taal moeten leren. En dat zij moeten weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. We noemen dat inburgeren. De mensen die moeten inburgeren, zijn inburgeringsplichtig. Zij moeten een examen behalen. 3 Op de inburgeringscursus heb ik een paar leuke mensen ontmoet. Met één meisje heb ik nog steeds contact. Ze is Vietnamees en werkt ook bij Shell. We spreken samen Nederlands.

4 Wat is inburgeren? Inburgeren wil zeggen dat iedereen: Nederlands kan spreken, lezen en schrijven Nederlands kan verstaan en begrijpen wat er gezegd wordt Weet hoe we in Nederland met elkaar samen leven 4 Om in te burgeren, moet u een examen doen. Dat is het inburgeringsexamen. In dit examen wordt gekeken of u genoeg Nederlands kan spreken, lezen en schrijven. En of u genoeg weet van de Nederlandse samenleving. Als u het inburgeringsexamen heeft behaald, bent u ingeburgerd. Je leert hoe je dingen doet in Nederland. Dat maakt het makkelijker om in Nederland te wonen. Daardoor voel ik me hier meer thuis, je maakt meer deel uit van de gemeenschap.

5 Waarom inburgeren? Als u pas kort in Nederland bent, willen we graag dat u zich snel welkom voelt. Het is daarom belangrijk dat u Nederlands spreekt. En dat u iets weet over Nederland. Want dan kunt u contact maken met andere mensen. Of u kunt zelf boodschappen doen, of naar de dokter. Als u al langer in Nederland woont, spreekt u misschien al een beetje Nederlands. Dat is goed voor uzelf en voor Nederland. Het is belangrijk dat u de Nederlandse taal nog beter leert. En dat u leert hoe we in Nederland met elkaar samenleven. Dan kunt u bijvoorbeeld een betere baan krijgen. En u kunt uw kinderen beter helpen, bijvoorbeeld met huiswerk. Alle mensen in Nederland moeten er samen het beste van maken. En als iedereen Nederlands spreekt en Nederland goed kent, begrijpen we elkaar het best. Daarom is de Wet inburgering nodig. Om beter samen te leven in Nederland. 5

6 Wie moeten inburgeren? Alle mensen die geen Nederlands paspoort hebben en in Nederland komen wonen, moeten inburgeren. Dat betekent dat zij moeten slagen voor het inburgeringsexamen. Maar ook de meeste mensen die al in Nederland wonen en geen Nederlander zijn, moeten het examen halen. 6 Voor mij is het belangrijk om de taal te kennen. Om te integreren moet je ook de taal leren, voor het contact met de buren. Ook op mijn werk spreek ik veel Nederlands.

7 Er zijn drie groepen mensen die moeten inburgeren volgens de Wet inburgering: nieuwkomers, oudkomers en geestelijke bedienaren. Voor iedere groep gelden andere regels. Kijk daarom op voor meer informatie, of ga naar de gemeente. Wanneer bent u nieuwkomer? U heeft geen Nederlands paspoort U bent tussen de 16 en 65 jaar oud En u bent na 1 januari 2007 in Nederland komen wonen Of: U heeft geen Nederlands paspoort U bent tussen de 16 en 65 jaar oud En u was op 31 december 2006 nieuwkomer volgens de oude Wet inburgering nieuwkomers. Dat betekent dat u zich al voor 1 januari 2007 bij de gemeente heeft gemeld om in te burgeren of dat u op 31 december 2006 al bezig was met een inburgeringscursus. 7

8 8 Wanneer bent u oudkomer? U heeft geen Nederlands paspoort U bent tussen de 16 en 65 jaar oud U woonde voor 1 januari 2007 al in Nederland U heeft minder dan acht jaar in Nederland gewoond toen u nog leerplichtig was. Iedereen tussen 5 en17 jaar is in Nederland leerplichtig. Hij of zij moet dan naar school. U heeft geen diploma s die laten zien dat u de Nederlandse taal en Nederland goed genoeg kent. Wanneer bent u geestelijke bedienaar? U heeft werk dat met een godsdienst of kerk te maken heeft. U bent bijvoorbeeld imam, prediker of priester. Als geestelijke bedienaar kunt u nieuwkomer of oudkomer zijn.

9 Wanneer hoeft u niet in te burgeren? U hoeft niet in te burgeren: als u jonger bent dan 16 jaar als u 65 jaar of ouder bent als u acht jaar of langer in Nederland woonde toen u nog leerplichtig was. Iedereen tussen 5 en 17 jaar is in Nederland leerplichtig. Hij of zij moet dan naar school als u een bepaald diploma, certificaat of een ander bewijs hebt van een school. Op vindt u een lijst. Als uw diploma, certificaat of bewijs van de school op deze lijst staat, bent u vrijgesteld. U hoeft dan niet in te burgeren. als u uit een land komt van de Europese Unie, uit Zwitserland, of uit een land dat meedoet aan de Europese Economische Ruimte. 9 Er zijn nog andere situaties waarin u niet hoeft in te burgeren. Kijk hiervoor op

10 Hoe moet u inburgeren? Om in te burgeren, moet u een examen doen. Dat is het inburgeringsexamen. U bent ingeburgerd als u bent geslaagd voor het inburgeringsexamen. U krijgt dan een diploma. Als u wilt kunt u eerst een cursus volgen. Dat heet de inburgeringscursus. U leert dan de Nederlandse taal. En u leert dingen over Nederland. 10 Hoe kunt u zich voorbereiden op het examen U kunt zelf een inburgeringscursus volgen en dan het inburgeringsexamen aanvragen. Voor het betalen van de cursus en het examen kunt u een lening aanvragen bij de Informatie Beheer Groep. Sommige mensen krijgen van de gemeente een inburgeringsvoorziening. Dat betekent dat de gemeente de cursus voor u betaalt. En u mag ook één keer gratis examen doen. Voorbereiden niet nodig? Misschien denkt u dat u de Nederlandse taal al goed genoeg kent en dat u genoeg weet over Nederland. U kunt dan twee dingen doen: 1. U maakt een korte toets. Als u deze behaalt, hoeft u niet meer in te burgeren. 2. Of u maakt het inburgeringsexamen. Als u deze behaalt, bent u ingeburgerd.

11 Meer informatie Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met de gemeente. De gemeente kan u bijvoorbeeld vertellen: waar cursussen bij u in de buurt zijn hoe u zich kunt aanmelden voor een cursus hoe u het examen kunt aanvragen 11 Je leert over de cultuur, politiek, de structuur, de partijen. Dat is zo anders dan in mijn land.

12 Wat gebeurt er als u het examen niet behaalt? Inburgeren is belangrijk. Want als iedereen Nederlands spreekt en Nederland goed kent, begrijpen we elkaar het best. Daarom is inburgeren verplicht. Als u het examen niet behaalt, moet u nog een keer examen doen. Net zo lang tot u het examen wel behaalt. Het is dus belangrijk dat iedereen zijn best doet. Als u niet genoeg meewerkt en het examen niet behaalt, geeft de gemeente u een boete. En u krijgt dan geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. 12 Ga naar uw gemeente voor meer informatie. Zij hebben antwoord op al uw vragen. U kunt ook kijken op internet: Ik wil met mensen kunnen praten als ik boodschappen doe. Als je hier leeft, moet je de taal spreken. Ook om contact te hebben met mensen.

13 Op vindt u nog veel meer informatie over inburgeren. Bijvoorbeeld over: Het inburgeringsexamen Als u moet inburgeren, moet u een examen behalen. Dat heet het inburgeringsexamen. De inburgeringscursus Als u wilt, kunt u zich voorbereiden op het examen. Dat kan in een cursus. Lening U kunt een lening aanvragen om de cursus en het examen te betalen. Dat kan bij de Informatie Beheer Groep. 13 Vergoeding Als u het examen hebt gehaald, kunt u misschien geld terug krijgen van de Informatie Beheer Groep. Termijnen Hoeveel tijd heeft u om het examen te behalen? Vrijwillig inburgeren Als u niet inburgeringsplichtig bent, hoeft u niet in te burgeren. Maar het mag wel.

14 Meer informatie Heeft u een vraag? Of wilt u een brochure bestellen? Neem dan contact op met Postbus 51: Telefoon (gratis) Openingstijden: maandag t/m vrijdag van uur Internet: vragen@postbus51.nl 14 Gaat uw vraag over het examen, leningen of vergoedingen, neem dan contact op met de Informatie Beheer Groep: Telefoon Internet: Wilt u weten of u moet inburgeren? Of wilt u weten wat u precies moet doen? Neem dan contact op met uw gemeente. Zij hebben het antwoord op al uw vragen. Voor meer informatie kunt u ook kijken op Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten ontleend worden.

15 15

16 frontoffice inburgering postbus bc den haag tel: december 2006 meer informatie concreet geeft vorm, amersfoort

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud Wet inburgering Wet inburgering Wat is inburgeren? Waarom inburgeren? Wie moeten inburgeren? Wanneer hoeft u niet in te burgeren?

Nadere informatie

inburgering geestelijke bedienaren inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering

inburgering geestelijke bedienaren inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering inburgering geestelijke bedienaren informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud Waarom moet u inburgeren? Waarom moet u inburgeren 3 In Nederland wonen mensen uit veel verschillende landen. Wie moet

Nadere informatie

Inburgeren. In de Hoeksche Waard

Inburgeren. In de Hoeksche Waard Inburgeren In de Hoeksche Waard inburgeren in de Hoeksche Waard Doel van deze folder Per 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (WI) in werking getreden. In deze folder staat omschreven wat inburgeren betekent

Nadere informatie

INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE

INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE INBURGEREN EXAMEN DOEN EXAMEN DOEN VOOR INBURGERING OF NATURALISATIE Wilt u zich aanmelden voor het inburgeringsexamen? In deze folder leest u welke examens er zijn. Ook leest u hoe u de examens kunt doen.

Nadere informatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie InburgerEN EXAMEN DOEN examen doen voor inburgering of naturalisatie Wilt u zich aanmelden voor het inburgeringsexamen? In deze folder leest u welke examens er zijn. Ook leest u hoe u de examens kunt doen.

Nadere informatie

INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG

INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG INBURGEREN VERGOEDING INBURGERINGSDIPLOMA: GELD TERUG U heeft het inburgeringsexamen of het Staatsexamen NT2 gedaan of u gaat nog examen doen. Een cursus en examen kosten geld. Als u het diploma heeft

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

Inburgeren; vergoeding

Inburgeren; vergoeding Regelingen en voorzieningen CODE 6.6.4.86 Inburgeren; vergoeding brochure bronnen DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari 2010 Inburgeringsdiploma: Geld terug U heeft het inburgeringsexamen of

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

Inburgerings- examen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgerings- examen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Deze brochure legt uit hoe het nieuwe inburgeringsexamen werkt. Vanaf 1 januari 2007 moet u dit examen

Nadere informatie

Inburgering geestelijke bedienaren. Informatiebrochure over de wet inburgering

Inburgering geestelijke bedienaren. Informatiebrochure over de wet inburgering Inburgering geestelijke bedienaren Informatiebrochure over de wet inburgering Waarom moet u inburgeren? In Nederland wonen mensen uit veel verschillende landen. De Nederlandse regering wil graag dat al

Nadere informatie

Informatie over naturalisatie en inburgering

Informatie over naturalisatie en inburgering DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.57 Informatie over naturalisatie en inburgering algemene informatie bronnen NVVB brochure Ontheffing inburgeringsexamen april 2008 NVVB brochure Informatie

Nadere informatie

Informatie over naturalisatie en inburgering

Informatie over naturalisatie en inburgering ( november 2012) Dit is het schema zoals dat vanaf 1 januari 2013 zal gelden. Wijziging: de inburgeringstaken worden per 1 januari 2013 overgeheveld van de gemeente naar DUO. Tot 1 januari 2015 zijn er

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inhoudsopgave Inburgeren bladzijde 1 Welke examens moet u doen? bladzijde 2 Participatieverklaring bladzijde 2 Inburgeringsplicht bladzijde 2 Inburgeringsexamen bladzijde

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland 1. Waarom deze publicatie? U moet het inburgeringsexamen halen om Nederlander te kunnen worden. Dit geldt ook als u in het buitenland

Nadere informatie

INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN

INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN INBURGEREN GELD LENEN GELD LENEN VOOR CURSUS EN EXAMEN U moet inburgeren in Nederland. Daarom moet u examen doen. Misschien doet u eerst nog een cursus. De cursus en het examen kosten geld. U kunt dit

Nadere informatie

Dit is het schema zoals dat vanaf 1 januari 2015 geldt.

Dit is het schema zoals dat vanaf 1 januari 2015 geldt. ( jan 2015) Dit is het schema zoals dat vanaf 1 januari 2015 geldt. Wijziging: Het onderdeel KNS van het inburgeringsexamen is uitgebreid Informatie over naturalisatie en inburgering Wil de klant door

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland 1. Waarom deze publicatie? U moet het inburgeringsexamen halen om Nederlander te kunnen worden. Dit geldt ook als u in het buitenland

Nadere informatie

: Verordening Wet Inburgering

: Verordening Wet Inburgering Nummer Onderwerp : B-1.10.2007 : Verordening Wet Inburgering Korte inhoud : Per 1 januari is de nieuwe Wet Inburgering (WI) ingegaan. De Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) komt hiermee te vervallen. Er

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening Wet Inburgering Gemeente Boxmeer. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 mei 2007 Aanleiding Per 1 januari 2007

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie 1. Waarom deze publicatie? Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk Nederlands

Nadere informatie

Bij uw partner in Nederland wonen

Bij uw partner in Nederland wonen Bij uw partner in Nederland wonen Wilt u bij uw partner in Nederland gaan wonen? Dan is deze folder voor u. Denk eerst goed na! Verhuizen naar een ander land is niet gemakkelijk. U heeft plichten als u

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland 1. Waarom deze publicatie? U moet het inburgerings examen (naturalisatietoets) halen om Nederlander te kunnen worden. Dit geldt ook als

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.58 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0805-554 Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie brochure bronnen brochure van de IND ' Inburgeringsexamen:

Nadere informatie

Rapport van de gemeentelijke ombudsman

Rapport van de gemeentelijke ombudsman Rapport van de gemeentelijke ombudsman inzake de klacht van de heer P. over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlaardingen, afdeling Sociale Zaken en Werk Dossiernummer: 2014.954

Nadere informatie

Inburgeren; geld lenen

Inburgeren; geld lenen Regelingen en voorzieningen CODE 6.6.4.84 Inburgeren; geld lenen brochure bronnen brochure DUO Servicecentrum Inburgering, uitgave januari 2010 Geld lenen voor cursus en examen U moet inburgeren in Nederland.

Nadere informatie

Inburgeren voor asielmigranten

Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren voor asielmigranten Inburgeren U hebt een verblijfsvergunning Asiel bepaalde tijd. En u hebt van DUO een brief gekregen. In de brief staat dat u moet inburgeren. Als u gaat inburgeren leert

Nadere informatie

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 6 december 2006, nr. DDS 5456934, houdende regels tot bevordering van vrijwillige inburgering in de niet-g31 gemeenten De Minister voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bent u inburgeringsplichtig? 4 Op tijd inburgeren 4 Zelf regelen 4 DigiD 4

Inhoudsopgave. Bent u inburgeringsplichtig? 4 Op tijd inburgeren 4 Zelf regelen 4 DigiD 4 Over inburgeren Inburgeren Als u gaat inburgeren leert u over Nederland. U leert de Nederlandse taal. En u leert over het leven in Nederland. Inburgeren helpt u bij het leven in Nederland. Bij boodschappen

Nadere informatie

Inburgering De nieuwe Wet Inburgering

Inburgering De nieuwe Wet Inburgering Inburgering De nieuwe Wet Inburgering Else Roetering en Jan Laurier De nieuwe Wet Inburgering is per 1 januari 2007 ingegaan. Hoewel de totstandkoming met veel politiek rumoer gepaard ging, is er in de

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren,

College van B&W. Leden van de gemeenteraad. Informatie over de uitvoering van Wet inburgering. Geachte dames en heren, College van B&W Uw contact R.J.A. Berkvens T (020) 540 46 27 F (0297) 38 76 76 r.berkvens@amstelveen.nl Leden van de gemeenteraad Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. TWEEDE KAMER DER STATEN- 2 GENERAAL Vergaderjaar 2011-2012 33 086 Wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met de versterking van de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeringsplichtige

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening

7. Soc. voorzieningen en maatsch. dienstverlening RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Gemeentelijk beleid vanwege de invoering van de Wet inburgering Nederland 2007 en de Regeling 2007 en de vaststelling van de verordening wet inburgering.l

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Vergadering: 23 april 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar H. Alssema, 0595 750328. E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Alssema) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

een digitaal informatiepunt.

een digitaal informatiepunt. Verordening Wet inburgering De raad van de gemeente Heusden gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 januari 2007; nr. B200700723 inzake Wet inburgering gelet op de artikelen 8, 19, vijfde

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst BVNT2. Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO

Informatiebijeenkomst BVNT2. Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO Informatiebijeenkomst BVNT2 Mohammed el Hamdaoui Beleidsadviseur DUO 14 november 2014 Presentatie - Globaal overzicht van taken en activiteiten DUO - Inzoomen: - Informatievoorziening - Kennisgeving -

Nadere informatie

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen:

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: Bijlage 1 Wat is inburgeren? Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: * Nederlands kunnen spreken, verstaan, lezen en schrijven * leren hoe de Nederlandse

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? U moet het inburgeringsexamen halen om Nederlander te kunnen worden.

Nadere informatie

Beleidsregels Wet inburgering. WIZ de Bevelanden

Beleidsregels Wet inburgering. WIZ de Bevelanden Beleidsregels Wet inburgering WIZ de Bevelanden 2015 afdeling Sociale Zaken 1 Poststuknr.: 14.029431 Beleidsregels Wet inburgering WIZ de Bevelanden 2015 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Onderwerp: verlenen van ontheffing van de inburgeringsplicht

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 430 Wet van 13 september 2012 tot wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met de versterking van de eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap

Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Beschikking A1 Ontheffing van de inburgeringsplicht wegens psychische of lichamelijke beperkingen dan wel een verstandelijke handicap Onderwerp: verlenen van ontheffing van de inburgeringsplicht

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? 3. Wanneer hoef ik het inburgeringsexamen niet te

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering, 04-01-2013

Vragen en antwoorden Wet inburgering, 04-01-2013 Vragen en antwoorden Wet inburgering (in het kader van het overgangsrecht dat vanaf 1 januari 2013 van toepassing is op inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars die een overeenkomst hebben met

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2007, nr. 07.09.11.; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid en 35 van de Wet inburgering;

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11168 25 april 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 16 april 2013, nummer WBV 2013/6, houdende

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? 3. Wanneer hoef ik het inburgeringsexamen niet te doen? 4. Wat moet

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het besluit van burgemeester en wethouders van 6 maart 2007, nr. overwegende dat de raad bij verordening regels dient te stellen over de informatieverstrekking door

Nadere informatie

Inburgeren; persoonsvolgend budget

Inburgeren; persoonsvolgend budget DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.87 Inburgeren; persoonsvolgend budget algemene informatie bronnen Brochure IB-Groep 'Inburgeren; persoonsvolgend budget', uitgave januari 2008 Zoeken in dit

Nadere informatie

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd.

Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe Wet Inburgering in werking getreden alsook de Wet Kinderopvang gewijzigd. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI IBR 14 oktober 2013 onderwerp Verordening Wet Inburgering & Verordening Wet Kinderopvang 7740 zaakkenmerk Inleiding Per 1 januari 2013 is zowel de nieuwe

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie 1. Waarom deze publicatie? Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere voldoende zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk

Nadere informatie

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen

Integratie en Samenleving. Nieuwe beleidsontwikkelingen Integratie en Samenleving Nieuwe beleidsontwikkelingen Onderwerpen 1. Politieke achtergrond 2. Overeenkomsten en verschillen oude en nieuwe regelingen 3. Nieuwe examenonderdelen 4. Vrijstellingsregelingen

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15, Raadsbesluit Steenwijk, 6 maart 2007 Nummer: 2007/15 Onderwerp: Vaststellen van de Verordening inburgering Steenwijkerland De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Algemene toelichting

Algemene toelichting Algemene toelichting De Wet inburgering (WI) regelt de inburgeringsplicht voor in beginsel alle onderdanen van derdelanden van 18 tot 65 jaar die duurzaam in Nederland willen en mogen verblijven. Aan de

Nadere informatie

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI.

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI. BELEIDSNOTITIE EN BELEIDSREGELS WET INBURGERING INLEIDING Sinds 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (hierna te noemen: WI) van kracht. Op grond van deze wet is er een algemene inburgeringsplicht voor

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering Bijlage bij 2007-018 (gewijzigd) Inburgeringsverordening (gewijzigd) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake

Nadere informatie

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen het voorstel van het college; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, 24a, vijfde lid, 24f en 35 van de Wet inburgering en artikel 4.27, derde

Nadere informatie

Inburgeren vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Inburgeren vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82632 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Beleidsregels Wet inburgering 2017

Beleidsregels Wet inburgering 2017 17.0002206 - gemeenschappelijke regeling PR IñEVELAMPFN Beleidsregels Wet inburgering 2017 afdeling Werk, Inkomen en Zorg 'h G o fn g cn l e Bor's c I g Gemeente Goes Gė'iìuenie Krip el Ie G f* i 11 n

Nadere informatie

Beleidsregels behorend bij de Verordening gewijzigde Wet inburgering Weesp 2014

Beleidsregels behorend bij de Verordening gewijzigde Wet inburgering Weesp 2014 *Z01BE4C2C44* Beleidsregels behorend bij de Verordening gewijzigde Wet inburgering Weesp 2014 Burgemeester en wethouders van de gemeente Weesp, gelet op artikel 4:81 Algemene Wet Bestuursrecht; besluiten

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013

VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 BOB 13/001 VERORDENING WET INBURGERING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 2013 Aan de raad, In de Wet inburgering staan de regels voor inburgeren in Nederland. Per 1 januari 2013 wijzigt de Wet inburgering.

Nadere informatie

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Voorzieningen...1 Hoofdstuk 2 Ontheffen inburgeringsplicht...1 Hoofdstuk 3 De bestuurlijke boete...4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting

Artikelsgewijze toelichting Artikelsgewijze toelichting Artikel 1 Begripsomschrijvingen Het tweede lid geeft aan dat de omschrijvingen van de begrippen die worden gebruikt in respectievelijk de Wet inburgering, het Besluit inburgering

Nadere informatie

Gemeente n Eerren op Zoom

Gemeente n Eerren op Zoom ^ «2, r A. - gewijzigd exemplaar Gemeente n Eerren op Zoom p RVB07-0017 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Verordening Wet inburgering Bergen op Zoom : SMp/Q7/fl nnnj Sector

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1

Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1 Gemeenteblad van Zaltbommel 2010 Nr. 6.1 Verordening Wet inburgering gemeente Zaltbommel 2010 Status In werking Algemene informatie Deze verordening regelt de wijze van informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen,

Nadere informatie

Inburgeren Examen doen

Inburgeren Examen doen Inburgeren Examen doen Examen doen voor inburgering Gaat u het inburgeringsexamen doen? In deze folder leest u hoe u het inburgeringsexamen kunt doen. U leest welke examenonderdelen er zijn en waar u de

Nadere informatie

Inburgeren Geld lenen

Inburgeren Geld lenen Inburgeren Geld lenen Geld lenen Gaat u inburgeren? De inburgeringscursus en het inburgeringsexamen kosten geld. Dat geld kunt u lenen bij DUO. U krijgt het geld niet zelf. DUO betaalt het geld aan de

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de BELEIDSREGELS WET INBURGERING Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de burgers zijn de Beleidsregels Wet inburgering (Wi) opgesteld. In deze

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie 1. Waarom deze publicatie? Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere voldoende zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0610700 Ag nr. : 11 Datum :21-12-06 Onderwerp Wet inburgering Voorstel 1 Vaststellen Verordening Wet inburgering gemeente Boxtel Inleiding Naar verwachting wordt op 1 januari 2007

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR131348_1 4 april 2017 VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 (vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011, ingaande

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), De raad van de gemeente Hengelo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), overwegende dat op grond van de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 609 8 januari 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 29 december 2014, nummer WBN 2015/1,

Nadere informatie

= Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. No.ZA /DV , afdeling Samenleving.

= Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. No.ZA /DV , afdeling Samenleving. *ZE965111FEE* = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 24 september 2013 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.13-23643/DV.13-240, afdeling Samenleving. Sellingen, 12 september 2013 Onderwerp: Verordening Inburgering

Nadere informatie

VERORDENING inburgering Lelystad 2007

VERORDENING inburgering Lelystad 2007 VERORDENING inburgering Lelystad 2007 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING inburgering Lelystad 2007 Citeertitel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15700 21 maart 2018 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 maart 2018, nr. 2018-0000037011,

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht de participatieverklaring

Nadere informatie

Beleidsplan Wet inburgering

Beleidsplan Wet inburgering Beleidsplan Wet inburgering 2007 2011 Vastgesteld 5 april 2007 Inleiding De Wet inburgering is vanaf 1 januari 2007 officieel van kracht. Gezien het late tijdstip waarop de wet is vastgesteld hebben gemeenten

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen het voorstel van het college; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, 24a, vijfde lid, 24f en 35 van de Wet inburgering en artikel 4.27, derde

Nadere informatie

Handboek Alfabetisering - Inburgering. Datum: Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld

Handboek Alfabetisering - Inburgering. Datum: Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld Handboek Alfabetisering - Datum: 17-11-2008 Naam: Henk van Calfsbeek versie 1 revisie 01 Status: Vastgesteld Alfabetisering - Inhoudsopgave 1. Alfabetisering -...3 1.1. Melding...4 1.2. Intake Bepalen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering.

Vragen en antwoorden Wet inburgering. Vragen en antwoorden Wet inburgering. Klik op een item: Bekostiging Examen Geestelijke bedienaren Gemeentelijk aanbod Gemeentelijk aanbod: inkoop en aanbesteding Handhaving Inburgeringsplicht Leningen

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ; besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 488542 116 onderwerp Verordening Wet Inburgering Gouda 2007 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31-01-2007;

Nadere informatie

WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN

WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN WIJZIGINGENOVERZICHT VERORDENING EN KADERNOTA INBURGERING N.A.V. WETSWIJZIGINGEN In de afgelopen periode hebben er vele wijzigingen plaatsgevonden in de wet inburgering. Een aantal van deze wijzigen zijn

Nadere informatie

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking CVDR Officiële uitgave van Blaricum. Nr. CVDR77510_1 29 januari 2019 Verordening Wet inburgering 2010 De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Nadere informatie

Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen

Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen Inhoud Inleiding 3 Rechtmatig verblijf 4 Hoe werkt de Koppelingswet? 4 Om welke voorzieningen gaat het? 5 Zijn er ook

Nadere informatie

Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald

Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald Rapport Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald Een onderzoek naar de informatieverstrekking door de Dienst Uitvoering Onderwijs over de Wet Inburgering 2007. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wet inburgering, augustus 2013

Vragen en antwoorden Wet inburgering, augustus 2013 Vragen en antwoorden Wet inburgering (in het kader van het overgangsrecht dat vanaf 1 januari 2013 van toepassing is op inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars die een overeenkomst hebben met

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26085 24 december 2012 Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 3 december 2012, nummer 2012-0000703808,

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking VERORDENING WET INBURGERING ZOETERWOUDE 2013 Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. het college: het

Nadere informatie