Verslag congres Regionale Samenwerking Een andere kijk op Bbz-2004

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag congres Regionale Samenwerking Een andere kijk op Bbz-2004"

Transcriptie

1 Verslag congres Regionale Samenwerking Een andere kijk op Bbz-2004 Publicatie datum: Een andere kijk op Bbz-2004 Gerard van der Veer en Ellen de Bruin Yvonne Wijnands Jannie van den Berg Workshops 1 Schuldhulpverlening voor ondernemers: kans voor ondernemers en gemeenten! 2 Bbz in de spotlights 3 Noodzaak van samenwerking in krimpgebieden 4 Regionalisering BBZ Fotoimpressie Colofon

2 Congres Regionale samenwerking Een andere kijk op Bbz-2004 Op dinsdag 7 november 2017 was het congres Regionale samenwerking: een andere kijk op Bbz-2004; georganiseerd op initiatief van de gemeente Leeuwarden en Divosa. Het congres richt zich op professionals en ketenpartners die te maken hebben met de uitvoering van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dagvoorzitter Gerard van der Veer heet de deelnemers aan het congres van harte welkom. De achtergrond van de congresgangers is zeer divers. Zo zijn er vertegenwoordigers van onder meer gemeenten, ondernemersorganisaties, welzijnsorganisaties maar ook uit de advieswereld en de accountancy. Het congres is bijgewoond door bijna 140 geïnteresseerden. Onbekend en matig toegankelijk Het congres spitst zich toe op de onbekendheid en matige toegankelijkheid van de Bbz-regeling bij de doelgroep voor de regeling, voornamelijk ondernemers in het mkb en zelfstandigen zonder personeel (zzp ers). Deze groep ondernemers kan een beroep op de regeling doen voor bedrijfskredietkrediet/inkomenssteun of advies. Ook uitkeringsgerechtigden die een onderneming willen starten, kunnen in het kader van de Bbz op weg worden geholpen. In de praktijk blijkt dat veel ondernemers uit deze doelgroepen niet bekend zijn met de regeling of geen gebruik maken van de regeling. Tijdens het congres zijn ervaringen gedeeld en is kennis uitgewisseld over de belangrijkste oorzaken hiervan. Ook is besproken wat er nodig is om de regeling en de doelgroep beter met elkaar te matchen.

3 Gerard van der Veer en Ellen de Bruin Dagvoorzitter Gerard van der Veer opent de dag met een welkomstwoord en een vraaggesprek met Ellen de Bruin, sectormanager sociaal domein Gemeente Leeuwarden en één van de organisatoren van het congres. Gerard van der Veer en Ellen de Bruin De gemeente Leeuwarden is één van de voorlopers op het gebied van regionalisering en samenwerking bij de uitvoering van sociale regelingen voor ondernemers. Ellen de Bruin geeft aan dat Leeuwarden de afgelopen jaren hard getroffen is door de economische crisis. Dat heeft de gemeente ertoe gebracht om een 1000-banenplan te lanceren om zo de groeiende werkloosheid terug te dringen. Een belangrijk onderdeel van dat plan vormde de investering in en ondersteuning van zzp ers. Leeuwarden is inmiddels één van de steden met relatief het grootste aantal zzp ers. Volgens Ellen de Bruin is het succes eveneens te danken aan samenwerking met meerdere partners. Ze adviseert de aanwezigen dan ook in het kader van de Bbz vooral buiten het eigen domein te kijken en actief op zoek te gaan naar intensieve samenwerking met andere partijen.

4 Yvonne Wijnands Yvonne Wijnands is afdelingshoofd Speciale Participatievoorzieningen op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze start haar presentatie met een vraag voor het publiek. Door middel van een online stemmodule kan het publiek via de smartphone antwoord geven op de vraag, waarbij de score direct op het scherm verschijnt. Het aantal gebruikers van het Bbz blijft ondanks een groeiende potentiële doelgroep (aanwas van het aantal zzp ers) redelijk stabiel. Waar ligt dit aan? 1 Minder aanvragen, bijvoorbeeld door onbekendheid van de regeling. 2 Wel meer aanvragen, maar gemeenten zijn strenger geworden bij het toekennen. 3 Wel meer aanvragen, maar steeds meer (potentiële) ondernemers kunnen niet door middel van het Bbz geholpen worden. Resultaat De overgrote meerderheid van de aanwezigen kiest voor antwoord 1. Ook al bestaat de Bbz sinds 2004, volgens de meesten is de regeling nog steeds te onbekend bij veel ondernemers. Daarnaast meldt een deel van de doelgroep zich niet vanwege gevoelens van schaamte. Ook de aantrekkende economie speelt een rol: bedrijven krijgen het weer drukker en hoeven minder een beroep te doen op de regeling. Moderniseren Bbz Yvonne Wijnands kondigt aan dat het komend jaar een Innovatieagenda zal worden opgesteld, die aanzetten geeft om de Bbz te moderniseren. De huidige regeling vindt zijn oorsprong in Sinds die tijd is de arbeidsmarkt enorm veranderd. Zo is het aantal zzp ers flink toegenomen. Het ministerie zal de komende periode expertmeetings in het land organiseren om te kunnen analyseren hoe de uitvoering van de Bbz kan worden verbeterd. Ook zal er een onderzoek plaatsvinden naar het functioneren, de effectiviteit, en de resultaten van de huidige Bbz regeling. Yvonne Wijnands roept de aanwezigen op om opmerkingen, ideeën en verbeteringen in te dienen voor de Innovatieagenda om gezamenlijk de Bbz-regeling te optimaliseren. In de loop van 2018 wordt de Innovatieagenda gepresenteerd.

5 Jannie van den Berg De tweede spreker van het congres is Jannie van den Berg, teamleider Zelfstandigenloket in Flevoland en initiatiefnemer mkbdoorgaan.nl, een organisatie die mkb-bedrijven en zelfstandigen die in zwaar weer verkeren weer op het goede spoor helpt. Ook Jannie van den Berg start haar presentatie met een vraag. Zorgt vroegsignalering voor beter bereik van Bbz? 1 Ja 2 Nee 96% van het publiek geeft via de smartphone het antwoord 1. Samenwerking bevordert vroegsignalering In de praktijk blijkt dat vrij weinig ondernemers zich op tijd meldt voor hulp, aldus Jannie van den Berg. De meesten kloppen pas aan als de problemen (vaak ook van financiële aard) ze boven het hoofd zijn gegroeid of zelfs niet meer oplosbaar zijn. Dit kan voorkomen worden door middel van vroegsignalering; het eerder bereiken van ondernemers in problemen. Door samenwerking te zoeken met externe partijen als banken, energiemaatschappijen en gemeenten kan men ondernemers die advies of hulp nodig hebben eerder signaleren. Daarnaast is het van belang om met mediacampagnes de Bbz onder de aandacht te brengen. Zelf maakt ze daarbij gebruik van rolmodellen, waarbij ondernemers uit het werkveld hun verhaal vertellen en hoe ze met hulp van de Bbz weer op het goede spoor zijn gezet. Henk Veldman legt uit hoe belangrijk MKB Doorstart voor hem is geweest.

6 Workshops In de middag zijn er vier workshops, waarvan elke congresganger er twee kan volgen. 1 Schuldhulpverlening voor ondernemers: kans voor ondernemers en gemeenten! 2 Bbz in de spotlights 3 Noodzaak van samenwerking in krimpgebieden 4 Regionalisering BBZ

7 Schuldhulpverlening voor ondernemers: kans voor ondernemers en gemeenten! Workshopleider: Jacqueline Zuidweg, Zuidweg & Partners Aantal deelnemers per keer: 30 Ondernemers zoeken vaak in een te laat stadium hulp voor hun financiële problemen. Financiële problemen die in de meeste gevallen groter worden naarmate de tijd verstrijkt. Daarom is ook bij schuldhulpverlening vroegsignalering van belang. De Bbz kan een belangrijke rol spelen voor ondernemers met schulden. In de workshop wordt eveneens gekeken naar de regels rondom schuldhulpverlening. Die regels verschillen vaak per gemeente, waardoor hulp uit de Bbz-regelings soms wordt bemoeilijkt. Met de deelnemers wordt in de workshop van gedachten gewisseld over de vraag of regionale afstemming dit probleem deels ook kan wegnemen. De workshop wordt gelardeerd met praktijkvoorbeelden. Download presentatie Schuldh

8 Bbz in de spotlights Workshopleider: Marianne Poelman, programmaleider A&O bij Sociaal Domein van de gemeente Leeuwarden en Evert Bossema Aantal deelnemers per keer: 40 Uit onderzoek blijkt dat bijstandsregelingen voor (startende)ondernemers nauwelijks bekend zijn bij de doelgroep. Dat moet anders kunnen en dus dringt de vraag zich op hoe we het Bbz-2004 voldoende bekend krijgen in ondernemersland om de noodzakelijke bijstand effectief in te zetten, zodat ondernemers kunnen blijven ondernemen. In deze workshop gaat men op zoek naar creatieve ideeën om de regeling onder de aandacht te brengen op basis van de thema s weten, geloven en voelen. De ondernemer moet de regelingen eerst weten, dan geloven en uiteindelijk voelen. Een actieve workshop met veel onderlinge interactie en opdrachten waarbij deelnemers gedichten schrijven en aan elkaar opdragen.

9 Noodzaak van samenwerking in krimpgebieden Workshopleider: Martin van der Veen, Kennis en Innovatiehuis Noordoost Fryslân Aantal deelnemers per keer: 20 In dunbevolkte en krimpgebieden is het lastig om de hulp aan ondernemers in zwaar weer te organiseren. Juist hier is samenwerking daarom zeer van belang. De workshop richt zich dan ook op de noodzaak van samenwerking in krimpgebieden. Door krachten en kennis te bundelen bereik je meer. Hoe stimuleer je het netwerk dat noodzakelijk is voor de zelfstandige? Hoe kun je het Bbz inzetten om faciliteiten in krimpgebieden in stand te houden? Lastige vraagstukken die leiden tot discussie en stof tot nadenken. Tijdens de workshop worden vier á vijf vraagstukken besproken. Gedachten, meningen en opmerkingen worden gedeeld maar ook opgeschreven op een steen, die men bij de start van de workshop krijgt. De workshop eindigt met het gezamenlijk bouwen van een piramide met de stenen van de deelnemers. Download presentatie Noodzaak van samenwerking in krimpgebieden (/sites/default/files/congres-bbz-presentatie-kei.pdf) (Kennis en Innovatiehuis Noordoost Fryslân pdf, 5,6 MB)

10 Regionalisering BBZ Workshopleider: Sjors Hempenius, Bureau Zelfstandigen Fryslân Aantal deelnemers per keer: 30 De workshop wordt gestart met een geacteerde scène waarin duidelijk wordt gemaakt hoe een ondernemer in de praktijk langs veel loketten moet om hulp te krijgen. Workshopleider Sjors Hempenius maakt op deze manier het 'van het kastje naar de muur gestuurd worden' duidelijk. Om te voorkomen dat een potentiële ondernemer van loket naar loket gestuurd wordt, is regionalisering en samenwerken van belang. Door een effectieve samenwerking van gemeenten in de uitvoering van het Bbz, wordt stimulering van ondernemerschap in brede zin bevorderd en het regionaal MKB daar waar noodzakelijk ondersteund. In deze workshop gaat men in gesprek over ontwikkelingen op het gebied een gezamenlijke uitvoering van het Bbz. Wat zijn de voordelen en hoe kunnen we elkaars expertise benutten? Download presentatie Regionale samenwerking ( (Bureau Zelfstandigen Fryslân pdf, 6,8 MB)

11 Fotoimpressie Fotoimpressie congres Klik op de afbeelding om alle foto's te bekijken op Flickr.com

12 Colofon Divosa Koningin Wilhelminalaan LA Utrecht Postbus GT Utrecht info@divosa.nl (mailto:info@divosa.nl) ( Gemeente Leeuwarden Hofplein HJ Leeuwarden Postbus JA Leeuwarden ( Versie november 2017

Landelijk programma voor kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering schuldhulp

Landelijk programma voor kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering schuldhulp Schouders eronder Schouders eronder Landelijk programma voor kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering schuldhulp Schouders eronder Er gaat veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan

Nadere informatie

Schouders eronder. 2.1 Lerende organisaties. Innovatie en onderzoek realiseren. Kennis opdoen, delen en ontwikkelen. Scholing realiseren

Schouders eronder. 2.1 Lerende organisaties. Innovatie en onderzoek realiseren. Kennis opdoen, delen en ontwikkelen. Scholing realiseren Schouders eronder 1 Waarom dit programma? 2 Koers richting vernieuwing, verbinding en vakmanschap 2.1 Lerende organisaties 2.2 2.3 2.4 Innovatie en onderzoek realiseren Kennis opdoen, delen en ontwikkelen

Nadere informatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie Kenniscentrum Innovatie Samenwerken Delen Inspiratie Projectpartner ANNO II Dwaande ambassadeurs Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Nadere informatie

Publicatie datum: Factsheet Miljoenennota 2018

Publicatie datum: Factsheet Miljoenennota 2018 Publicatie datum: 20-09-2017 Factsheet Miljoenennota 2018 Macrobudget BUIG IOAW en Bbz Volumeontwikkeling Colofon Gevolgen voor macrobudget Participatiewet Factsheet Miljoenennota 2018 Op Prinsjesdag,

Nadere informatie

Verslag Congres Regionale Samenwerking Bbz De kracht van samen. Publicatie datum:

Verslag Congres Regionale Samenwerking Bbz De kracht van samen. Publicatie datum: Verslag Congres Regionale Samenwerking Bbz De kracht van samen Publicatie datum: 05-06-2018 De kracht van samen Workshop 1 Samenwerken en verbinden: hand in hand door de regio Workshop 2 Schouder aan schouder

Nadere informatie

Tweede Dag van het. Bbz 2004. Samenvatting

Tweede Dag van het. Bbz 2004. Samenvatting Tweede Dag van het Bbz 2004 Samenvatting Inhoud Inleiding 3 De actualiteit rond het Bbz 2004 4 Het jongerenproject 5 MVO in de praktijk 6 Workshop 1 Kunstenaars binnen Bbz 7 Workshop 2 Debiteurenbeleid

Nadere informatie

Factsheet Miljoenennota 2017

Factsheet Miljoenennota 2017 Macrobudget BUIG IOAW en Bbz Volumeontwikkeling Colofon Gevolgen voor Macrobudget Participatiewetuitkering Op Prinsjesdag, 20 september 2016, maakte het kabinet de plannen voor de komende jaren bekend.

Nadere informatie

Faillissement preventie en doorstart: Voorkomen is beter dan genezen

Faillissement preventie en doorstart: Voorkomen is beter dan genezen Faillissement preventie en doorstart: Voorkomen is beter dan genezen Wat is MKB Doorstart? een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen

Nadere informatie

Het belang van het BBZ: do s en don ts

Het belang van het BBZ: do s en don ts Het belang van het BBZ: do s en don ts Nieuwegein 19 juni 2013 Peter Koppe, VNG Sjon Reimink, manager ROZ groep Vereniging van Nederlandse Gemeenten Opzet workshop 1. Inleiding Peter Koppe Kader: het belang

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

BAWI/U200900381 Lbr. 09/032

BAWI/U200900381 Lbr. 09/032 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Hulp aan ondernemers bij economische crisis uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200900381 Lbr. 09/032 bijlage(n)

Nadere informatie

Wat is MKB Doorstart?

Wat is MKB Doorstart? Wat is MKB Doorstart? een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp ers met een in

Nadere informatie

Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder?

Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Divosa Vrijdag: Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Onderzoek KIS Houten: brede betrokkenheid Enschede: actief en positief Utrecht:

Nadere informatie

Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder?

Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Divosa Vrijdag: Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Integratie vluchtelingen - hoe (gaan gemeenten) verder? Onderzoek KIS Houten: brede betrokkenheid Enschede: actief en positief Utrecht:

Nadere informatie

Publicatie datum: Ruimte voor professionals: een kwestie van leiderschap

Publicatie datum: Ruimte voor professionals: een kwestie van leiderschap Ruimte voor professionals: een kwestie van leiderschap Publicatie datum: 14-02-2018 1 Verandering leiden in een verwaarloosde organisatie, hoe doe je dat? 2 Uit de praktijk gegrepen: de lerende organisatie

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Advies, begeleiding en financiële hulp voor ondernemers Ondernemen is topsport! Ondernemen is leuk, spannend en vooral hard werken. Als ondernemer bepaal je

Nadere informatie

Informatie over de sprekers Bert Otten

Informatie over de sprekers Bert Otten Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de eerste Ondernemersacademie van 2015 op dinsdag 10 maart in De Meerpaal. U bent vanaf 19.15 uur van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur. De avond bestaat

Nadere informatie

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN De politiek heeft te weinig aandacht voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zo komt het woord MKB niet voor in de begroting 2014 van Hilversum. Het woord ZZP er 1x (alleen om te melden

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Bijstandsbudget 2016 (Macrobudget BUIG)

Bijstandsbudget 2016 (Macrobudget BUIG) Divosa-monitor: Bijstandsbudget 2016 (Macrobudget BUIG) Publicatie datum: 05-12-2017 Bijstandsbudget 2016 (Macrobudget BUIG) Samenvatting 1 Bijstandsbudget aantoonbaar te laag 2 Saldo bijstandsbudget 2016

Nadere informatie

Zzp ers in de G32-steden

Zzp ers in de G32-steden Zzp ers in de G32-steden Joost van Hoorn Projectleider Ruimte en Economie Aanleiding Forse groei zzp ers: van 330.000 in 1996 naar ruim 800.000 in 2014 Implicaties voor de arbeidsmarkt en de arbeidsverhoudingen:

Nadere informatie

ECONOMISCHE STIMULANS

ECONOMISCHE STIMULANS DE ZZP ER CENTRAAL Arnhem is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Bij elkaar opgeteld zijn het meer mensen dan het grootste bedrijf in Arnhem

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Economische barometer maart 2012

Economische barometer maart 2012 Economische barometer maart 2012 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug te vinden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Economische barometer juni 2012

Economische barometer juni 2012 20/19171 Economische barometer juni 20 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug

Nadere informatie

Het systeem moet de mens blijven zien

Het systeem moet de mens blijven zien VERSLAG VAN DE DENKTANK IZO VAN 22 NOVEMBER 2018 IEDEREEN BINNENBOORD! Het systeem moet de mens blijven zien Denktank Mensen die buiten het systeem vallen, kunnen hopeloos verdwalen in de bureaucratie

Nadere informatie

MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING

MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING Teamwijzer Wat Voor wie Handleiding voor de Workshop Plezier in uitvoering. Workshopleider. PLEZIER IN UITVOERING Als je werk beter kan, zeg & doe het dan WAT

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Geef jouw merk een gezicht.

Geef jouw merk een gezicht. Geef jouw merk een gezicht www.branchechannel.com Stel je voor... Jarenlang heb je gewerkt aan een goed product. Je staat voor wat je doet en wat je kunt. Dag in, dag uit, werk je hard om je klanten en

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Project Screening en matching: Best practices uit de regio

Project Screening en matching: Best practices uit de regio Project Screening en matching: Best practices uit de regio Een dag vol successen en een hoofd vol inspiratie Helmond de Peel Drechtsteden Tilburg Haaglanden Zuid-Kennemerland Gorinchem Foto-impressie Colofon

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor professionals

Intersectorale mobiliteit. Informatie voor professionals Intersectorale mobiliteit Informatie voor professionals Deze folder is onderdeel van een drieluik. Er is ook een folder voor werknemers en werkgevers. Om belemmeringen in kaart te brengen bij intersectorale

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Beeldvormende raadsvergadering. kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening in Venlo. Woensdag 11 januari 2017

Beeldvormende raadsvergadering. kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening in Venlo. Woensdag 11 januari 2017 Beeldvormende raadsvergadering kaderstellend Beleidsplan een integrale aanpak schuldhulpverlening 2017-2020 in Venlo Woensdag 11 januari 2017 Schuldhulpverlening gemeente Venlo 2 Waar een wil èn ondersteuning

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen

Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Handleiding digitale gesprekshulp Voorkom schulden samen Inleiding De digitale gesprekshulp Voorkom Schulden Samen is ontworpen om gemeenten te ondersteunen bij het aan tafel krijgen van partijen om samen

Nadere informatie

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving?

Oss. Datum Ons kenmerk Behandeld door. verplichting of is deze vastgelegd in een verordening of andere regelgeving? G rrne E NTE Oss Beter Oss T.a.v. Dhr. Liedenbaum, Dhr. van de Wal Litherweg 64 5346 JE Oss E-ma l gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss W lt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Simpel Switchen in de Participatieketen

Simpel Switchen in de Participatieketen Simpel Switchen in de Participatieketen Judith Helmons, Projectleider Simpel Switchen SZW, Kim Kruisdijk, Projectleider Simpel Switchen Divosa, Hiske Andriessen, Projectleider Programmaraad, Jeltje Hendriks-Takema,

Nadere informatie

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Programma Uitleg over het ZLF Bbz 2004/ondersteuning ZZP-ers Prestart WWB/Marginaal ondernemen Wat levert het op? Resultaten

Nadere informatie

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt

Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt pagina 1 van 5 Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed ziet. OKTOBER 2016 Regionaal netwerk heeft de toekomst op de arbeidsmarkt Een haperende arbeidsmarkt wordt gezien als de achilleshiel van de economie.

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Jaarbericht auditoren SCOB. Zeven signaleringen over 2015

Jaarbericht auditoren SCOB. Zeven signaleringen over 2015 Jaarbericht auditoren SCOB Zeven signaleringen over 2015 Jaarbericht auditoren SCOB Zeven signaleringen over 2015 De negentien auditoren van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) verzamelen

Nadere informatie

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier From: Lugt, Arjen van der Sent: dinsdag 10 april 2018 14:11:02 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Informerende brief Cedris Attachments: Cedris raadsbrief april 2018 def (002).pdf; Cedris Folder 'De

Nadere informatie

Verbeter je organisatie met Goodpoint! Betrokken en alerte medewerkers zijn essentieel voor een veilige werkvloer

Verbeter je organisatie met Goodpoint! Betrokken en alerte medewerkers zijn essentieel voor een veilige werkvloer Voor een veilige werkomgeving Verbeter je organisatie met Goodpoint! Betrokken en alerte medewerkers zijn essentieel voor een veilige werkvloer Als je de ogen en oren van alle medewerkers optimaal zou

Nadere informatie

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 10 praktische handvatten Ter inspiratie voor de nieuwe Statenleden Uit onze poll over de Provinciale Statenverkiezingen blijkt dat 34% van de ondernemers

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek betaaltermijnen en betaalgedrag MKB Uitgevoerd door Direct Research In opdracht van Betaalme.

Rapportage Onderzoek betaaltermijnen en betaalgedrag MKB Uitgevoerd door Direct Research In opdracht van Betaalme. Rapportage Onderzoek betaaltermijnen en betaalgedrag MKB 2018 Uitgevoerd door Direct Research In opdracht van Betaalme.nu Juni 2018 Achtergrond van het onderzoek Doel onderzoek DirectResearch heeft in

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw Poot (VVD) en mevrouw Verheul (D66), getiteld: Steun in de rug

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

De bijstand: volume, in- en uitstroom en samenstelling

De bijstand: volume, in- en uitstroom en samenstelling De bijstand: volume, in- en uitstroom en samenstelling De bijstand blijft groeien Samenvatting 1 Volume 1.1 Bijstand groeit in 2015 tot 450 duizend mensen 1.2 1.3 1.4 Groei bijstand sinds 2008: 48% Groei

Nadere informatie

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid Pagina 1 In 2014 is het totaal aantal bedrijven in Nederland toegenomen met 5%. Vorig jaar zijn 187.177 startende bedrijven bijgeschreven in het Handelsregister. Om deze starters zo goed mogelijk te informeren

Nadere informatie

Het Bbz uit de doeken, de Deventer aanpak. 19 mei 2016

Het Bbz uit de doeken, de Deventer aanpak. 19 mei 2016 Het Bbz uit de doeken, de Deventer aanpak 19 mei 2016 Programma 9.30 uur Welkom door Judith Büter 9.40 uur Kennismaking met ondernemers 9.50 uur Haal meer uit het Bbz, de Deventer aanpak door Yvonne Tiemens

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Mierlo, Renate van. VNG namens VNG Verzonden: vrijdag 15 november :45 Aan: Van:

Mierlo, Renate van. VNG namens VNG Verzonden: vrijdag 15 november :45 Aan: Van: Klik hier met de rechtermuisk nop afbeeldingen wilt downloaden. Ter bescherming van uw privacy is deze afbeelding Mierlo, Renate van Van: VNG namens VNG

Nadere informatie

Drempels. droom. werkelijkheid

Drempels. droom. werkelijkheid Drempels tussen droom en werkelijkheid Een dynamisch groen kennissysteem, midden in de praktijk In de groene sector spelen vraagstukken waar direct en gerichte antwoorden voor nodig zijn. Goede oplossingen

Nadere informatie

S. Dohmen 5772

S. Dohmen 5772 Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Notitie StartersCampus Zeeland. 'Creëer je eigen job in Zeeland'

Notitie StartersCampus Zeeland. 'Creëer je eigen job in Zeeland' Notitie StartersCampus Zeeland 'Creëer je eigen job in Zeeland' COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opstellers notitie: Adrie Kodde en Jan Henk Verburg Datum: oktober

Nadere informatie

Enquête - IJmond-Kennemerland

Enquête - IJmond-Kennemerland Enquête - IJmond-Kennemerland Status: Live Begindatum: 23-02-2017 Einddatum: 25-08-2018 Live: 84 dagen Vragen: 16 Gedeeltelijk geantwoord: 0 (0%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 16 (100%) Totaal beantwoord:

Nadere informatie

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel M201010 Starters en de markt drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2010 Starters en de markt Ondernemers die met een bedrijf zijn begonnen in de maanden voordat de economie in 2008 van groei omsloeg

Nadere informatie

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente 1 Nieuwjaarstoespraak Soester Zakenkring Dames en heren, Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest. En ook vanavond hoop ik met diegene die ik nog niet

Nadere informatie

Welkom. Neem contact op zodat wij aan de hand van uw situatie specifieker kunnen aangeven wat wij kunnen betekenen. Werkgever. Werknemer.

Welkom. Neem contact op zodat wij aan de hand van uw situatie specifieker kunnen aangeven wat wij kunnen betekenen. Werkgever. Werknemer. http://www. Welkom Organisaties die afscheid gaan nemen van medewerkers helpen wij door deze medewerkers te begeleiden op weg naar nieuw werk: tijdig, passend en in een goede sfeer. Dat scheelt organisaties

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Workshop: Als buiten binnen een probleem is; de Rotterdamse probleemaanpak

Workshop: Als buiten binnen een probleem is; de Rotterdamse probleemaanpak Conferentie : SAFE OP SCHOOL, WAT WE LEREN VAN INCIDENTEN Workshop: Als buiten binnen een probleem is; de Rotterdamse probleemaanpak Datum: 14 april 2010 Programma workshop Introductie workshopleiders

Nadere informatie

Vanwege het belang van een goede positionering in de zoekmachines maakt dit standaard onderdeel uit van alle door Webstijl ontwikkelde websites.

Vanwege het belang van een goede positionering in de zoekmachines maakt dit standaard onderdeel uit van alle door Webstijl ontwikkelde websites. In webstijl layout / briefpapier Shortlist vooraf, pagina 1 (webstijl opmaak) Link naar website en nieuwsbrief voor meer tips. 3 product actions op pag 1. met de zaak logo bij webactief. 10 internet marketing

Nadere informatie

9. Masterclass: Voorwaarden voor een succesvolle carrière, welke zijn dat?

9. Masterclass: Voorwaarden voor een succesvolle carrière, welke zijn dat? 9. Masterclass: Voorwaarden voor een succesvolle carrière, welke zijn dat? Eigenlijk weten we weinig van de loopbanen van mensen op de arbeidsmarkt. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt hoe het schoolverlaters

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Koningin Wilhelminalaan 5 3527 LA Utrecht Postbus 2758 3500 GT Utrecht T 030-233 23 37 info@divosa.nl IBAN NL75 INGB 0000 1944 16 KvK 40532318 Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Kamercommissie Sociale

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Initiatiefvoorstel SP & PvdA Van groot belang voor de kleine ondernemer Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Inleiding Vandaag de dag komen er steeds meer ZZP ers (zelfstandige

Nadere informatie

Verslaglegging Regionale conferentie Ondernemend Bbz

Verslaglegging Regionale conferentie Ondernemend Bbz Verslaglegging Regionale conferentie Ondernemend Bbz In dit verslag krijgt u een terugkoppeling van de regionale conferentie Ondernemend Bbz. Als bijlage is informatie over de workshops toegevoegd. Mocht

Nadere informatie

U N PROGRAMMA VEERKRACHTIG EN GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL DOELGROEP

U N PROGRAMMA VEERKRACHTIG EN GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL DOELGROEP U N PROGRAMMA GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL De bijeenkomst 'Veerkrachtig en Gezond Flevoland' vormt de aftrap voor een brede beweging die we op gang

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Duiden, verbinden en vakmanschap

Duiden, verbinden en vakmanschap Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap www.divosa.nl Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap dr. Duco Bannink, Chris Goosen Het management van sociale

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau gespecialiseerd bureau De snel aantrekkende arbeidsmarkt is duidelijk voelbaar in de dagelijkse praktijk van werving en selectie. Belangrijkste trend in de recruitment voor communicatie en marketingprojecten

Nadere informatie

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Woord vooraf Voor u ligt de handreiking randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp,

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen zijn over het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger

Nadere informatie

Inhoud. / / / raadsledenbijeenkomsten 2013/2014

Inhoud.  /  /  / raadsledenbijeenkomsten 2013/2014 Inhoud 15 november 2013 Startpagina voor (nieuwe) raadsleden Raad op Zaterdag in teken decentralisaties Decentralisatie AWBZ/Wmo: hoe verder? College op Vrijdag Inspiratiefestival maatschappelijke initiatieven

Nadere informatie

Samen werken aan behoud van uw onderneming

Samen werken aan behoud van uw onderneming MKB er in financiële problemen? Samen werken aan behoud van uw onderneming Schuldhulp voor ondernemend Nederland vaak wordt schuldhulp vergoed Dat overkomt u niet... Om allerlei redenen kan een gezonde

Nadere informatie

Enquête: Resultaten & Toekomst

Enquête: Resultaten & Toekomst Enquête: Resultaten & Toekomst 1 Inleiding De Betere Schilder zijn wij samen, daarom delen wij dit graag. Om zo gezamenlijk de organisatie voor te bereiden op de toekomst. Enige tijd geleden hebben wij

Nadere informatie

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Dinsdag 30 oktober 2012 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses

Nadere informatie

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfhulp: vat op eigen zorgen Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfredzaamheid en eigen regie van burgers. Dat is het credo van de nieuwe Wmo. In zelfhulpgroepen helpen kwetsbare burgers

Nadere informatie

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Een digitale les voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs waarbij leerlingen nadenken over innovatieve toepassingen

Nadere informatie

Wij zullen over een paar dagen contact opnemen om eventuele vragen te beantwoorden.

Wij zullen over een paar dagen contact opnemen om eventuele vragen te beantwoorden. Twentse Vrouwelijke Ondernemers Societeit T.a.v. mevrouw L. Hassink Postbus 294 7500 AG Enschede Deventer, 23 september 2013 Offerte kenmerk: MD.13.09.3800 Geachte mevrouw Hassink, beste Loes, Hartelijk

Nadere informatie

Financiële ondersteuning en begeleiding. Zo zit het met financiiering en begeleiding via het. Zelfstandigenloket Flevoland!

Financiële ondersteuning en begeleiding. Zo zit het met financiiering en begeleiding via het. Zelfstandigenloket Flevoland! 1 Financiële ondersteuning en begeleiding Zo zit het met financiiering en begeleiding via het Zelfstandigenloket Flevoland! 2 INHOUD 1. Voorwoord 5 2. Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz

Nadere informatie

Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer. Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman

Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer. Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman Koers naar De Bedoeling met Haarlemmermeer Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten/ Fotografie: Kees Winkelman De gemeente Haarlemmermeer is gestart met een nieuwe koers. Een koers waarbij klantgerichtheid

Nadere informatie

protocollen en regels Huizen op weg naar 2015 met vraag gestuurd werken Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman

protocollen en regels Huizen op weg naar 2015 met vraag gestuurd werken Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Kaders in plaats van vastomlijnde protocollen en regels Huizen op weg naar 2015 met vraag gestuurd werken Tekst: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman In 2007 is de gemeente

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 AFSCHAFFEN ZELFSTANDIGENAFTREK IS GEEN OPLOSSING 4 MEER VROUWEN ALS FREELANCER AAN DE SLAG 5 MEER FREELANCERS,

Nadere informatie

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht

Uitnodiging. 5 oktober 2011 Utrecht DOETANKS ONLINE Uitnodiging 5 oktober 2011 Utrecht CAFÉS Slimmernetwerk Grand Café: Slimmer werken in actie! KENNISSEN Slimmernetwerk, het netwerk voor vernieuwers werkzaam in de publieke sector, pakt

Nadere informatie

Een vinger aan de pols: De HBO-Monitor als graadmeter van extern rendement van HBO-opleidingen

Een vinger aan de pols: De HBO-Monitor als graadmeter van extern rendement van HBO-opleidingen Een vinger aan de pols: De HBO-Monitor als graadmeter van extern rendement van HBO-opleidingen Jim Allen & Barbara Belfi Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) @HBOMonitor http://www.hbomonitor.nl

Nadere informatie

Cedris I Koningin Wilhelminalaan 3, 3527 LA Utrecht I Postbus 8151,3503 RD Utrecht I I

Cedris I Koningin Wilhelminalaan 3, 3527 LA Utrecht I Postbus 8151,3503 RD Utrecht I I G1"iffie Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Monique van der Eijk donderdag 5 april 2018 14:22 Monique van der Eijk nformerende brief Cedris Cedris raadsbrief april 2018 def (002).pdf;

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013

cursusaanbod voor professionals september 2012 - februari 2013 gratis september 2012 - februari 2013 Meisjesbesnijdenis Signaleren & gespreksvoering met ouders Coördinatie van Zorg Hechting en interactie met jonge kinderen Verwijsindex en Meldcode in beeld en praktijk

Nadere informatie

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen Opzet workshop 1. Welkom 2. Wat is een ondernemer 3. Beleid Gemeente Deventer 4. Voorselectie 5. Wat doet het Ondernemershuis Deventer 6. Ondernemen als baan 7. Succesfactoren 8. Tips en Trucs 9. Afsluiting

Nadere informatie