Nieuwsbrief. Nieuwsbrief Administratiekantoor Kaandorp & Mooij Nog iets aan te schaffen tot eind 2017? Pagina 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Nieuwsbrief Administratiekantoor Kaandorp & Mooij Nog iets aan te schaffen tot eind 2017? Pagina 1."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief In dit nummer: Jaargang 3, nummer 2 December 2017 Pagina 1 Investeringsaftrek 2017 Auto op naam van de zaak KvK app BTW op oninbare factuur cashen Geld in uw bedrijf houden Geld in uw bedrijf houden Nieuwsbrief Administratiekantoor Kaandorp & Mooij Het einde van het jaar is in ken. Wat wil ik aankomend vragen hebben omtrent dit zicht en dat betekent dat je moet terug kijken op afgelopen jaar maar natuurlijk ook al weer plannen moet maken voor volgend jaar. Zo zijn er tips om het jaar 2017 zo goed jaar bereiken. Natuurlijk gaan er ook elk jaar dingen veranderen, denk aan de wet DBA. De belastingdienst stelt de handhaving van de Wet DBA uit tot in ieder geval 1 juli 2018, soort zaken dan horen wij dat uiteraard graag. In deze nieuwsbrief vind je weer enige artikelen die wat meer helderheid geven over actuele belastingzaken. mogelijk af te sluiten, zoals kijken of je aan de inlend zien. Het is dus be- tenzij zij u als kwaadwil- Veel leesplezier gewenst en alvast de beste wensen vesteringsaftrek kunt voldoen. Belangrijk is het goed aan al deze dingen te langrijk om rond deze tijd voor 2018! ook om naar voren te kij- denken. Indien jullie nog Nog iets aan te schaffen tot eind 2017? Investeren of nog kosten maken? Een ieder jaar terugkerende vraag die voor de belastingleek best lastig is. Hoe maakt u een fiscaal voordelige keuze? Fiscaal voordelig. In beginsel is het voordelig zo veel mogelijk uitgaven als bedrijfskosten aan te merken. Bedrijfskosten kunt u immers meteen van de winst aftrekken. Aan de andere kant kunnen investeringen investeringsaftrek opleveren. Let op. Investeert u in bedrijfsmiddelen vanaf 450,- exclusief btw? Dan mag u deze kosten niet in één keer van de winst aftrekken. Hierover dient u af te schrijven. Meerdere kleine investeringen. Soms kunnen meerdere kleine investeringen samen één bedrijfsmiddel vormen. Dit is het geval als de investeringen met elkaar samenhangen en aan elkaar dienstbaar zijn. Er is dan fiscaal gezien sprake van een complex van bedrijfsmiddelen. Voorbeeld aanschaffingen 2017 Aanschafwaarde excl. btw Laptop 650,- Printer 225,- Reserveaccu 125,- Laptoptas 75,- Muis 35,- Totaal 1.110,- U heeft de keuze. U mag bovenstaande zaken zien als één investering. U mag er echter ook voor kiezen om de kosten van de printer, reserveaccu, laptoptas en muis meteen van de winst af te trekken.

2 Pagina 2 Nog iets aan te schaffen tot eind 2017? (vervolg pagina 1) Wanneer kiest u wat? Komt u dit jaar niet boven de 2.300,- uit aan investeringen? Dan heeft u sowieso geen recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van maximaal 28%. Dan is het voordeliger om dergelijke uitgaven direct van de winst af te trekken. Hetzelfde geldt als u dit jaar boven de aan investeringen uitkomt. Boven dit bedrag tot en met ,- heeft u namelijk geen recht meer op de maximale 28%, maar op een vaste aftrek van ,-. Komt u dit jaar niet boven de 2.300,- aan investeringen, kies dan voor kostenaftrek. Wij houden dit voor u in de gaten en zullen indien van toepassing de juiste keuze met u bespreken. Auto op naam van de zaak Hoe zit het als je een auto op naam van de zaak neemt? Wat betekent dat voor BTW, bijtelling, aftrekposten en rittenregistratie? Rijd je minder dan 500 kilometer privé met je auto? Dan moet je je auto op naam van de zaak zetten. Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan kun je kiezen. Lees wat voor invloed je keuze heeft op de BTW, bijtelling en administratie. Een nieuwe auto op naam van de zaak Aftrekposten - Je kunt de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten (verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten) aftrekken van de belasting. Vanzelfsprekend moeten bonnen/facturen dan wel voldoen aan de voorwaarden. BTW - Je kunt de BTW over de aanschaf van je auto aftrekken. Ook BTW over andere autokosten krijg je deels terug, naar rato van het daadwerkelijk zakelijke gebruik. Tegelijkertijd moet je BTW betalen over de kilometers die je privé rijdt.. Bijtelling - Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling. Sinds 2017 heel simpel: is je auto in of na 2017 gekocht en stoot deze CO2 uit? Dan betaal je 22% bijtelling. Stoot je auto geen CO2 uit? Dan is het 4%. Heb je je auto eerder gekocht? Dan moet de bijtelling berekend worden. Sluitende rittenregistratie nodig? Ja. Een bestaande auto op naam van de zaak zetten Aftrekposten - Je kunt autokosten aftrekken van de belasting. De aanschaf kun je natuurlijk niet meer aftrekken, maar wel de afschrijving. BTW - Je kunt de BTW over de aanschaf niet meer aftrekken. Wel kun je de BTW over de kosten die je maakt aftrekken. wel met een correctie voor het privégebruik. Let op: voor de BTW geldt woonwerkverkeer als privégebruik. Bijtelling - Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je de bijtelling. Sinds 2017 heel simpel: is je auto in of na 2017 gekocht en stoot deze CO2 uit? Dan betaal je 22%. Stoot je auto geen CO2 uit? Dan is het 4%. Heb je een oudere auto? Dan moet de bijtelling berekend worden. Sluitende rittenregistratie nodig? Ja.

3 Pagina 3 Auto op naam van de zaak (vervolg pagina 2) Privé-auto zakelijk gebruiken Aftrekposten - Je kunt 0,19 cent per kilometer aftrekken van je winst. Dit bedrag is all-in, dus daarbuiten kun je geen autokosten (zoals parkeergeld) aftrekken. BTW - Je kunt de BTW voor aanschaf niet aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten wel. Geef die BTW op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Bij je jaaropgave verreken je dit bedrag met het privégebruik van de auto. Rekenvoorbeeld BTW en privégebruik Op de factuur voor een reparatie aan je auto staat 100 euro BTW. Dit geef je op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Aan het eind van het jaar blijkt uit je rittenadministratie dat je de auto voor 40% privé hebt gebruikt. (Let op: voor de BTW geldt woonwerkverkeer als privégebruik!) Je moet dan 40 van die 100 euro voorbelasting terugbe- talen. Houd je geen sluitende rittenregistratie bij en trek je wel BTW af voor autokosten? Dan moet je standaard 1,5% van de cataloguswaarde BTW bijtellen bij de jaaropgave. Bijtelling - Niet van toepassing. Rittenadministratie nodig? Ja, aan te raden. Zowel voor een controle van je aangifte als voor het aftrekken van BTW bij de omzetbelasting (zie voorbeeld hierboven). Rittenadministratie Welke gegevens mogen in een geldige rittenadministratie ('sluitende rittenregistratie') in ieder geval niet ontbreken? De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld: - Het merk van de auto. - Het type auto. - Het kenteken van de auto. - De periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt. - De volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was). - Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen.

4 Pagina 4 Via gratis app, het Handelsregister gratis inzien Even klant checken... Niet per se een fiscaal item, maar toch wetenswaardig (en kostenbesparend én preventief bovendien). Sinds kort kunnen ondernemers voortaan 30 keer per jaar gratis het Handelsregister inzien. Dat kan via de KvKapplicatie Handelsregister. Tip. Deze KvK App Handelsregister kunt u downloaden in de appstores van Apple en Android. Via deze maatregel wil de Kamer van Koophandel de drempel verlagen om te controleren met welke (contracts-)partij u als ondernemer te maken heeft. Zeker als met uw transacties veel geld gemoeid is of het debiteurenrisico erg hoog is. U wilt immers niet tegen de lamp lopen en met de gebakken peren blijven zitten als u eigenlijk vooraf had kunnen weten dat die klant de zaken financieel, fiscaal of anderszins niet voor elkaar heeft. Dat kunt u namelijk wel nagaan. Wat kunt u ermee? U kunt bijv. de jaarrekeningen over de afgelopen boekjaren opvragen van het bedrijf waarmee u zaken wilt doen. Ook kunt u bijv. de concernrelaties checken: met welke andere vennootschappen of ondernemingen is een rechtspersoon verbonden als functionaris of enig aandeelhouder (vooral belangrijk bij een klant met een BV!). Door een gratis app te downloaden, kunt u elk jaar 30 keer gratis inzage krijgen in het Handelsregister. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een klant checken waarmee u zaken wilt doen en de belangen erg groot zijn. Eindelijk btw oninbare factuur cashen? U gaat binnenkort de laatste btw-aangifte 2017 indienen. Nu kunt u eindelijk die btw van die slecht betalende klanten terugvragen, of (nog) niet? Hoe zat dat ook alweer? Sinds 1 januari 2017 mag u de oninbare btw in de btwaangifte terugvragen. Bovendien wordt een vordering één jaar na de uiterste betaaldatum als oninbaar aangemerkt. Als overgangsregel gold dat voor alle vorderingen van vóór 1 januari 2017 de eenjaarstermijn op 1 januari 2017 ging lopen. Tip. Die termijn loopt dus bijna af. Goed nieuws, want u heeft al die tijd de btw voorgefinancierd. Eenjaarstermijn. Als u op 1 januari 2017 vorderingen had openstaan die nog niet definitief oninbaar waren, en ook in 2017 niet definitief oninbaar zijn geworden, moet u tot de eerste aangifte 2018 wachten om de btw terug te vragen. Let op. De eenjaarstermijn uit de overgangsregeling verloopt namelijk pas op 1 januari Niet zomaar oninbaar! Een vordering is nog niet oninbaar als: het faillissement van uw klant niet helemaal is afgewikkeld. Ook als de kans klein is dat u nog een (gedeeltelijke) betaling ontvangt; uw afnemer eenvoudigweg niet reageert op uw betalingsverzoeken, maar het bedrag de moeite van een incassoprocedure niet waard is; uw afnemer onvindbaar is of het niet eens is met de hoogte van de factuur en u er nog niet uit bent;

5 Pagina 5 Eindelijk btw oninbare factuur cashen? (vervolg pagina 4) u de vordering uit handen heeft gegeven, maar deze schuldeiser geen uitkering te verwachten is; Betalingsregeling? Het vorenstaande geldt ook Btw op definitief nog niet heeft afgewikkeld. Wel reeds oninbaar? Als uw vordering inmiddels wel definitief oninbaar is geworden, kunt u de btw terugvragen in de btwaangifte over het tijdvak waarin dat gebeurde. Dat is bijvoorbeeld aan de u met uw afnemer heeft afgesproken dat deze het openstaande bedrag niet meer hoeft te betalen, vanwege kwaliteitsproblemen bijv. voor vorderingen op afnemers waarmee u een betalingsregeling heeft gesloten. Als u van hen alsnog geld ontvangt, moet u de btw dan wel weer afdragen. oninbare vorderingen kunt u direct terugvragen in uw btwaangifte. Van de lang openstaande orde als: facturen kan dat uw afnemer failliet is gegaan, en u van de curator een brief heeft dat er voor u als concurrente in de eerste aangifte van Geld in uw bedrijf houden De rente is bij zakelijke bankrekeningen nóg lager dan bij privérekeningen. Dus geld overboeken van zakelijk naar privé? Waar moet u wel op letten? Rente en bank. Wanneer het saldo op de zakelijke bankrekening flink is toegenomen, komen sommige ondernemers in de verleiding om geld over te boeken naar een privéspaarrekening, omdat een spaarrekening ietsje meer rentevergoeding oplevert. Bedenk echter het volgende: 1. Over het privéspaargeld betaalt u belasting in box 3 (vrijgesteld vermogen per persoon ,- in 2017). 2. Minder ondernemingsvermogen betekent minder opbouw of zelfs een belaste afname van de oudedagsreserve. Hier gaan we nader op in. Oudedagsreserve. De oudedagsreserve is winst waarover u nog geen belasting heeft betaald. Van de winst over 2017 mag u 9,8% (met een maximum van 8.946,-) opzijleggen. Tip. Het is niet verplicht. Stem met uw adviseur af of deze regeling bij uw situatie past. Let op. Er kan niet meer aan de oudedagsreserve worden toegevoegd dan tot aan het bedrag van het onder-

6 Pagina 6 Geld in uw bedrijf houden (vervolg pagina 5) nemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar. Let op. Als het bedrag van de oudedagsreserve hoger is dan het ondernemingsvermogen en er is sprake van een van de volgende situaties, dan valt het gedeelte wat boven het eigen vermogen uitkomt vrij. Dit geeft in de praktijk veel problemen, want hierover moet u dan belasting betalen, tenzij u het geld in een lijfrentepolis onderbrengt. U staakt de onderneming geheel of gedeeltelijk. ri van het kalenderjaar de AOWleeftijd bereikt. U voldoet dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium. Tip 1. Dreigt het eigen vermogen onder het niveau van de oudedagsreserve te komen, doe dan zo mogelijk een privéstorting. Omdat hierdoor uw privévermogen afneemt, kan het zijn dat dit ook gunstig voor u uitpakt voor wat de vermogensrendementsheffing (box 3) betreft. Tip 2. Ideaal is het als het bedrag van de oudedagsreserve op een aparte zakelijke spaarrekening of een zakelijk deposito is gereserveerd. Boek geen geld naar privérekeningen als u in box 3 ook belasting betaalt. Let erop dat uw ondernemingsver mogen hoger blijft dan uw oudedagsreserve. U heeft op 1 janua- Disclaimer: Hoewel Administratiekantoor Kaandorp & Mooij de uiterste zorg heeft besteed aan de inhoud van deze nieuwsbrief, aanvaardt zij geen enkele aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid noch voor de gevolgen daarvan.

Nieuwsbrief Administratiekantoor Kaandorp & Mooij hoe belangrijk een

Nieuwsbrief Administratiekantoor Kaandorp & Mooij hoe belangrijk een Nieuwsbrief In dit nummer: Jaargang 5, nummer 1 augustus 2018 Pagina 1 Wat verstaat de fiscus onder werkkleding? Kasadministratie verplicht? 1 2 KvK app 3 BTW op oninbare factuur cashen Geld in uw bedrijf

Nadere informatie

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling (bron: belastingdienst.nl augustus 2012) Als ondernemer hebt u misschien een personenauto of een bestelauto nodig

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2015 Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 www.belastingdienst.nl/starters

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé?

Auto: zakelijk of privé? Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Auto: zakelijk of privé? "Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé?" Een in de praktijk veel gestelde vraag waar veel

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2016 Programma Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 3 Administratie Administratie

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel

Nadere informatie

DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF Algemeen Wegens de feestdagen zijn wij van 23 december 2017 tot en met 2 januari 2018 gesloten. 3 januari 2018 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper 05.03.2018 Auto: Zakelijk of privé Whitepaper In dit whitepaper: Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waarmee veel ondernemers worstelen. In dit whitepaper zetten we

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 3 april 2015 @BDzakelijk Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Pauze Ondernemen en inkomstenbelasting

Nadere informatie

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Onderwerpen Fiscale voordelen inkomstenbelasting en omzetbelasting Sociale zekerheid BTW-aangifte en Kleine ondernemersregeling (KOR) Gebruik van

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen `` Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen Wanneer je als zelfstandig ondernemer een auto van de zaak hebt dan krijg je te maken met zaken als bijtelling,

Nadere informatie

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat 1. Eigen auto of auto van de zaak? Een ondernemer die een auto aanschaft en deze zowel privé als zakelijk gaat gebruiken, staat voor de volgende

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Nieuwe BTW per 1 oktober 2012! 1.2 Aanpassing urencriterium naar omzetcriterium? 2. De B.V. 2.1 Flex-BV-wet

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Ondanks alle aan de samenstelling van de template bestede zorg kunnen noch de redactie, noch de auteurs, noch de uitgever aansprakelijkheid

Nadere informatie

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect Eindejaarstips ZZPerfect Het einde van het jaar komt snel in beeld, de eerste oliebollen zijn hier al voorbij gekomen! Dit betekent dat je nog een paar weken de tijd hebt om je boekhouding eens kritisch

Nadere informatie

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Ondernemen met de Belastingdienst Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Programma Inkomstenbelasting Omzetbelasting Actualiteiten Inkomstenbelasting programma Algemeen (administratie)

Nadere informatie

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo Support voor u zo eenvoudig mogelijk te maken, vindt u in deze brochure een toelichting op

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 11 e editie Inhoud 1. Van VAR naar modelovereenkomst 2. Auto van de zaak : ouder dan 15 jaar? 3. Weer schenkingsvrijstelling van

Nadere informatie

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017.

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 1. Welke bijtelling geldt er in 2017 voor een bestelauto? 2. Geldt de afkoopregeling van 300 euro nog in 2017? 3. Welke bestelauto s zijn

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 2. Btw-administratie en urenen kilometerregistratie Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Papieren en

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

Actiepunten voor de ondernemer

Actiepunten voor de ondernemer en voor de ondernemer Plan uw investeringen Wanneer u nog een herinvesteringsreserve heeft die dit jaar gebruikt moet worden, zorg er dan voor dat er nog dit jaar wordt geïnvesteerd en voorkom dat u de

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 20 december 2012 Btw-correctie Privégebruik auto Inhoudsopgave Introductie 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen zakelijk gebruik en woon-werkverkeer

Nadere informatie

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat 24 april 2019 The best way of learning about anything is by doing Richard Branson Belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Intro Wat zie

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

MKB Boekhouder in control

MKB Boekhouder in control MKB Boekhouder in control Themabijeenkomst over alles wat een boekhouder moet weten van omzetbelasting 09-05-2017 MKB Boekhouder in control - omzetbelasting 1 Omzetbelasting in uw bedrijf 09-05-2017 MKB

Nadere informatie

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2013 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2013 Tot en met 31-12-2013

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2015 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de ondernemer TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de ondernemer TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de ondernemer KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE ONDERNEMER Inhoudsopgave 3 Plan uw investeringen 3 Desinvesteren of juist niet? 3 Bereid

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen? Twee lease vormen Keuze voor zakelijke

Nadere informatie

Welkom bij Tentoo TENTOO

Welkom bij Tentoo TENTOO Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2014 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2014 Tot

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen Twee lease vormen Mogelijkheden voor zzp

Nadere informatie

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Seminar Belastingen Financiering in de creatieve industrie. 18-03-2010 MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Administratie Financiële administratie Eisen van

Nadere informatie

Jaarrekening zelf maken

Jaarrekening zelf maken Jaarrekening zelf maken Inleiding Beste cursist, Vandaag ga ik je in een aantal eenvoudige stappen leren hoe je met behulp van PIMs tool je eigen jaarrekening kan maken. Geen ingewikkeld verhaal dat je

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2016 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Grote kans dat u als ondernemer veel op pad bent. Een auto om u van a naar b te brengen kan dan een comfortabele en logische keuze zijn. Welke afwegingen moet u

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 2. Jaarafsluiting en aangifte omzetbelasting 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw 2. Incidentele posten Les 2 Verzorgen jaarafsluiting

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé

Auto: zakelijk of privé Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Auto: zakelijk of privé Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Huizen, november 2013 1 Introductie "Zet

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is

Nadere informatie

December 2007 TAK NIEUWSBRIEF

December 2007 TAK NIEUWSBRIEF 1. December 2007 TAK NIEUWSBRIEF IB ondernemer houd uw uren goed bij, dit levert veel fiscale voordelen op waarmee per jaar honderden euro s kunnen worden bespaard.. Als u wilt voldoen aan het urencriterium

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wanneer doet u een suppletie omzetbelasting? Hebt u te veel of te weinig btw aangegeven? Als dit bedrag meer dan 1.000 is, meldt u dit aan

Nadere informatie

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met:

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met: Acumulus - SIEL IB Aangifte 2013 Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013 In samenwerking met: Annalies Janssens (www.countforyou.nl) Esther van der Meer (www.meerovercijfers.nl) Acumulus

Nadere informatie

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Belastingadvies Actualiteiten auto in de omzetbelasting Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Per 1 juli 2011 geldt een nieuwe regeling voor het in de heffing betrekken van privégebruik

Nadere informatie

Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018

Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018 Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018 Onderwerpen Welke belastingen zijn van invloed Privégebruik auto inkomstenbelasting en loonheffing Verschil tussen DGA/Werknemer en ondernemer Milieu investeringsaftrek

Nadere informatie

Notitie: privégebruik auto van de zaak

Notitie: privégebruik auto van de zaak Notitie: privégebruik auto van de zaak Hebt u een personenauto of een bestelauto tot uw bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto door u of uw personeel ook privé gebruikt? U kunt dan de btw op de

Nadere informatie

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper 21.01.16 Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper In dit whitepaper: Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto, dan heeft u kunnen genieten van een groot aantal fiscale

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw en incidentele posten 1. Maak een plan en begroting 2. Administratie op orde 3. Gegevens verwerken

Nadere informatie

Stichting Open Future Institute

Stichting Open Future Institute Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Stichting Open Future Institute Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2017

Nadere informatie

Deurne, 2 januari 2012

Deurne, 2 januari 2012 Molenstraat 25 5751 LA DEURNE Postbus 274 5750 AG DEURNE Telefoon 0493-326000 Telefax 0493-326001 Internetadres www.welten.nl e-mail info@welten.nl Deurne, 2 januari 2012 Geachte relatie, Met ingang van

Nadere informatie

2.3.3 Telefoonkosten 39 2.3.4 Autokosten 39 2.3.5 Een auto op de balans 39 2.4 Aandachtspunten 40

2.3.3 Telefoonkosten 39 2.3.4 Autokosten 39 2.3.5 Een auto op de balans 39 2.4 Aandachtspunten 40 Inhoud Voorwoord 11 1 Het starten van een onderneming en de administratie 13 1.1 Algemeen 13 1.2 Inschrijven in het Handelsregister 13 1.3 Aanmelding bij de Belastingdienst 15 1.4 Het opzetten van een

Nadere informatie

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF Wegens de feestdagen zijn wij van 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019 gesloten. Donderdag 3 januari 2019 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Wat gaan we vanavond doen - Kamer van Koophandel - Handige tips - Belastingdienst - Omzetbelasting - Inkomstenbelasting De Kamer van Koophandel laat u altijd

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers

startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers 1 startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers Bijgaand treft u het startersbulletin aan van FB-Accountants te Burgum. In dit startersbulletin zetten wij in het kort allerlei aspecten voor u op

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... VII. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1

Inhoudsopgave. Voorwoord... VII. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1 1.1. Welke waarde heeft uw auto?... 1 1.1.1. De cataloguswaarde... 1 1.1.2. De waarde in het economische verkeer (taxatiewaarde of dagwaarde?)...

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Instituut Financieel Management

Instituut Financieel Management FFEBLR0133 IB antwoorden opgavenblad 2 Instituut Financieel Management Last updated 14 mei 2010. Vraag 1 casus 1 In hoeverre zijn bovenstaande kosten aftrekbaar? Noem de relevante wetsartikelen. Omschrijving

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw In de laatste aangifte omzetbelasting over het jaar 2018 dienen zoals ieder jaar verschillende correcties te worden verwerkt. In deze leaflet wordt aandacht besteed aan de belangrijkste correcties die

Nadere informatie

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips Starters Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips AGENDA Introductie Finovion Boekhoudkundige tips Opzetten administratie Facturen Fiscale tips Verschil eenmanszaak en BV Auto Bedrijfsruimte thuis FINOVION

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012 Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012 Ondanks alle aan de samenstelling van de template bestede zorg kunnen noch de redactie, noch de auteurs, noch de uitgever aansprakelijkheid

Nadere informatie

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto 21-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto dan heeft u kunnen genieten van een groot

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief mei 2019

Btw-nieuwsbrief mei 2019 In deze btw-nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting. In deze nieuwsbrief gaan wij nader in op de volgende onderwerpen: (1) btw-teruggaaf op oninbare vorderingen,

Nadere informatie

Presentatie Smink Kok Lentink BTW wat kan je ermee! Maandag 20 november 2017

Presentatie Smink Kok Lentink BTW wat kan je ermee! Maandag 20 november 2017 Presentatie Smink Kok Lentink BTW wat kan je ermee! Maandag 20 november 2017 1 Wie is ondernemer voor de BTW? Wet op de omzetbelasting 1968 Een ieder die zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent, inclusief

Nadere informatie

Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren. Met ingang van 1 januari 2017 is de wet- en regelgeving hieromtrent gewijzigd.

Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren. Met ingang van 1 januari 2017 is de wet- en regelgeving hieromtrent gewijzigd. Van: NOAB Adviesgroeplid mr. N. Idrissi, Van Driel Fruijtier btw-specialisten Datum: mei 2017 Onderwerp: Btw en oninbare vorderingen 1. Inleiding Bijna elke ondernemer heeft ermee te maken, oninbare debiteuren.

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET BSN: Nog niet ingevuld Status: Niet verzonden Te ontvangen inkomstenbelasting 2017: 0 Te betalen premie ZVW 2017: 1.391 Je inkomen 2017 Inkomsten uit werk en woning

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Wegwijs met enkele begrippen 3 11 Welke waarde heeft uw auto? 3 111 De cataloguswaarde 3 112 De waarde in het economisch verkeer (taxatiewaarde of dagwaarde?) 6 113 Verkoopprijs

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. KvK

Kamer van Koophandel. KvK Kamer van Koophandel 1 KvK Dienstverlening Kamer van Koophandel Handelsregister: Inschrijven, wijzigen Informatie uit HR Exportdocumenten Ondersteuning voor ondernemers: Start Vernieuwing Buitenland Financiering

Nadere informatie

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid 1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid De fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) is een mooie aftrekpost, maar heeft een keerzijde. Bij staking van uw onderneming moet u ook hierover

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van:

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: In samenwerking met Linked Boekhouding BV Herzien en geactualiseerd juni 2017 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Aftrekbare kosten...

Nadere informatie

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK E-BOOK VOORBEREIDEN JAARREKENING EN AANDACHTSPUNTEN - EDITIE 2016 INLEIDING Beste lezer, Voor u ligt alweer de vierde editie van het E-Book Voorbereiden Jaarrekening. In dit geheel ge-update E-Book zijn

Nadere informatie

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module ZZP er, maar wat nu? Notitieboek Voor al je ingevingen en aantekeningen per module 0 M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 1: BEDRIJFSNAAM BEDENKEN 1 Module 1: Hoe begin ik? M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 2: BEDRIJFSNAAM

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht Inleiding INTRODUCTIE: Hoi lezer, Gefeliciteerd, je hebt je ingeschreven voor mijn E-book. Dit houdt in dat jij van plan bent een onderneming te starten of al gestart bent. Misschien heb je zelfs al een

Nadere informatie

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Correctie privégebruik ondernemer Hoofdregel Auto na afloop 4e jr. volgend op jaar ingebruikname Auto gekocht zonder aftrek van btw Regeling voor auto(verhuur)bedrijven

Nadere informatie

Duurzame voordelen van Volkswagen

Duurzame voordelen van Volkswagen Duurzame voordelen van Volkswagen Wat betekenen de fiscale regelingen voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen onderhevig.

Nadere informatie

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek.

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek. Informatiebrief auto van de zaak en loonadministratie De belastingdienst zal bij controles over het jaar 2010 speciale aandacht besteden aan de belastingheffing over de auto van de zaak. Mede door het

Nadere informatie

Acumulus - SIEL. IB Aangifte 2012. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012. i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer

Acumulus - SIEL. IB Aangifte 2012. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012. i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer Acumulus - SIEL IB Aangifte 2012 Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012 i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer Acumulus - SIEL Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Wegwijs met enkele begrippen........................................ 3 1.1. Welke waarde heeft uw auto?........................................

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Aanpassing zelfstandigenaftrek 1.2 BTW verrekenen bij zakelijk gebruik privéauto 1.3 Vitaliteitsregeling

Nadere informatie

Checklist met tips voor 2014

Checklist met tips voor 2014 Checklist met tips voor 2014 1. Drempel EIA, MIA en VAMIL omhoog Wanneer u milieuvriendelijk onderneemt, zijn er diverse interessante fiscale regelingen zoals de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

Voordelig de weg of het water op met OAMKB!

Voordelig de weg of het water op met OAMKB! Voordelig de weg of het water op met OAMKB! Inhoud Fiets van de zaak pag. 6 Let s ride - motor of scooter van de zaak pag. 10 Tesla S - fiscale voordelen pag. 3 Auto ouder dan 15 jaar pag. 18 Tweedehands

Nadere informatie