SMART SYSTEMS Smart Lighting in Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SMART SYSTEMS Smart Lighting in Den Haag"

Transcriptie

1 Smart Lighting in Den Haag R.C. Welter

2 Smart Lighting in Den Haag R.C. Welter Zoetermeer Gemeente Den Haag

3 Voorwoord In het kader van het vak Smart Systems is gevraagd een opdracht uit te werken aan de hand van de voorafgaande gegeven colleges. Voor mijn bedrijf en afdeling heb ik gekozen voor de module Smart Lighting. Middels deze opdracht wordt aangetoond dat ik de leerdoelen van de module Smart Systems begrijp en kan toepassen in een (fictief) project. De leerdoelen voor deze module staan hieronder opgesomd: 1. De student begrijpt wat bedoeld wordt met smart city, smart grids, smart buildings en wat het doel is hiervan. 2. De student kan op basis van integraal denken, aan de hand van een relevante case, de stakeholders benoemen en welke belangen (stakes) deze hebben 3. De student weet, in grote lijnen, welke stappen genomen dienen te worden om een idee om te zetten in een smart systems -project (plan van aanpak) 4. De student kent een aantal technieken/technologieën die ingezet kunnen worden bij smart systems 5. De student bedenkt, middels een projectopdracht, een smart systems -concept (redenerend vanaf een maatschappelijk belang) en maakt hiervoor een projectplan

4 Inhoud Voorwoord... 3 Samenvatting... 4 Verklarende woordenlijst Inleiding Uitdaging Vraagstuk Probleem eigenaar Stakeholders Gebruiker Plan van aanpak Organisatie Bewoner Werkzaamheden Realisatie De markt Lichtberekening Civiele werkzaamheden Installatie werkzaamheden Conclusie Opdracht Benodigdheden Vervolg projecten Bijlagen... 14

5 4 Samenvatting De Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) wil een bestaande fietsbrug vervangen om het comfort van fietsers en voetgangers te verhogen. Bij een stakeholders analyse kwam naar voren de fietsbrug midden in de vliegroute van vleermuizen ligt. Verlichting hier is hinderlijk voor de stedelijke fauna. HTM wil in het kader van veiligheid wel verlichting. De Gemeente Den Haag heeft nu de taak om hier een oplossing in te vinden om uiteindelijk zowel de burger als de stedelijke fauna tegemoet te komen. Open en heldere communicatie hier in uiterst belangrijk. Er dient een ontwerp gemaakt te worden met innovatieve technieken uit de markt om alle belangen te behartigen. Vergunning dienen aangevraagd te worden gepaard met een planning om het vraagstuk op te kunnen lossen. Na het uitvoeren van de werkzaamheden wordt er een test afgenomen om te bevestigen dat de genomen maatregelen het vraagstuk heeft beantwoord.

6 5 Verklarende woordenlijst DSB DSO E gem E s E max E s / E gem HTM LED NEN NPR13201 Dienst Stadsbeheer, dienst onderdeel binnen de Gemeente Den Haag. Voornamelijk voor het beheren en in stand houden van de openbare ruimte. Denk hierbij aan groenvoorziening, stratenvegers, -makers en beheerders van verkeersborden, verkeerslichten en openbare verlichting. Dienst StedelijkeOntwikkeling, dienst onderdeel binnen de Gemeente Den Haag. Houd zich voornamelijk bezig op het gebied van Beleid vorming en stadsontwikkelingsvoorstellen te inventariseren en vorm te geven tot concrete projecten. Gemiddeld lichtniveau, waardes in Lux Minimaal lichtniveau, waardes in Lux Maximaal lichtniveau, waardes in Lux Gelijkmatigheid van licht. Dit is een verhouding tussen het donkerste verlichte punt ten opzichte van het gemiddelde lichtniveau. Eenheid loos. Haagse TramMaatschappij. De vervoerder en beheerder van het tramspoornetwerk van Den Haag. Light-emitting diode, in het Nederlands: licht-emitterende diode NEN is de afkorting van NEderlandse Norm NPR betekende de Nederlandse Praktijk Richtlijn. In de worden de verlichtingsklassen voor wegverlichting gedefinieerd in relatie tot de visuele behoeften van weggebruikers. ROVL-2011 Richtlijn voor Openbare Verlichting.

7 6 1. Inleiding Het document is als volgt opgebouwd. In hoofdstuk 2 wordt de uitdaging beschreven die ons bureau voorgelegd is om op te lossen. Het stedelijke vraagstuk en wie hier verantwoordelijk voor is wordt aangehaald in de onderliggende sub hoofdstukken. Ook worden alle belangen van de diverse stakeholders opgesomd en wie de uiteindelijke gebruiker wordt van het eindproduct. In hoofdstuk 3 wordt het plan van aanpak beschreven. De organisatie die gemoeid is met het project en de relaties onderling en hoe er om gegaan wordt met de bewoners en hoe stapsgewijs de werkzaamheden zullen plaats vinden. Hoofdstuk 4 geeft aan de wat er gebeurt wanneer na opdracht gegeven wordt om het project verder uit te voeren. Er is een marktbenadering gedaan en er zijn lichtberekeningen maakt. De afstemming tussen de civiele en installatie werkzaamheden wordt ook beschreven. In hoofdstuk 5 wordt de opdracht nogmaals aangehaald en of deze behaald is. Ook wordt nog aangehaald wie en wat noodzakelijk is voor het slagen van het project. Als laatst wordt aangehaald of er ook vervolg projecten tot stand kunnen komen.

8 7 2. Uitdaging 2.1. Vraagstuk De Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) Verkeer heeft in het kader van het maken van veilig en aantrekkelijke fietspaden de opdracht gegeven om een bestaande fietsbrug af te breken en op een ander stuk een bredere fietsbrug terug te bouwen. Hiermee lettende op het comfort van fietsers en voetgangers. Dit vraagt de nodige herinrichting van de omgeving zodat de infrastructuur aansluit op de nieuwe brug. Bij een stakeholders analyse kwam naar voren dat de stadsecologen vastgesteld hadden dat de fietsbrug ligt midden in de vliegroute van vleermuizen. De ecologen hebben het liefst dat er bij het herinrichten van de omgeving dat er geen verlichting komt omdat dit hinderlijk zou zijn voor de vleermuizen. Het standpunt van geen verlichting heeft stakeholder HTM geraakt. Door geen verlichting toe te passen bij de nabij gelegen trambaan wordt er een risicovolle situatie gecreëerd dat trambestuurders overstekende fietsers en voetgangers niet zien. Daarbij is bij de oversteek plaats ook de tramhalte en in het kader van sociale veiligheid wil HTM ook verlichting hebben op de haltes Probleem eigenaar De Gemeente Den Haag in initiatief nemer voor het bouwen van een nieuwe brug. Als veroorzaker en opdrachtgever zijn zij verantwoordelijk voor de daaruit vloeiende werkzaamheden en hebben de coördinerende rol in het geheel. Door het creëren van een risicovolle situatie voor HTM, burger en gebruiker door gehoor te geven aan de wens van de stadsecologen is de Gemeente verantwoorder om met een passende oplossing te komen Stakeholders Voor dit project hebben we te maken met de volgende stakeholders en diens belangen: Stakeholder Belang DSO Verkeer Het maken van veilig en aantrekkelijke fietspaden. Stadsecologen Het creëren van de idealen leefomstandigheden voor de huidige vleermuizen populatie. HTM Het creëren van een veilige verblijfplaats (sociale veiligheid) op de haltes en verkeersveiligheid zodat trambestuurders passerende en aankomende fietsers zien, overdag en s nachts. DSB - STB Openbare Het verzorgen van licht in verblijfsgebieden in de openbare ruimte, verlichting t.b.v. sociale veiligheid, verkeersveiligheid en verkeersgeleiding. DSB - STB Bruggen en Het beheren en onderhouden van de nieuwe brug. tunnels Architecten Het creëren van een mooi stukje Den Haag. Politie Haaglanden Het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Wegbeheerders Goed te onderhouden stuk openbare weg en dat de bereikbaarheid van de buurt gegarandeerd wordt. Groenbeheerders Het welzijn van de aanwezige groenvoorziening. Tevens behartigen dat waar groen verdwijnt ook groen terug komt elders in de stad. De burgers Sociale- en verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid.

9 Gebruiker De klant voor ons Ingenieurs bureau is de opdrachtgever van DSO namens de Gemeente. De gebruiker is de burger. Het is te betwisten of de vleermuis ook gebruiker is van de openbare ruimte. Maar de stad is er voor de mensen, voor de werkende, de burgers en bezoekers van de stad. Bij het stellen van prioriteiten is de mens de primaire gebruiker en de vleermuis en andere fauna de secondaire gebruiker De primaire gebruiker staat centraal in de opgave, namelijk een goede fiets en openbaar vervoer voorziening, veilig en een leefbaar gebied. Wanneer er geen primaire gebruikers zijn komt pas het belang van de secondaire gebruiker aan bod.

10 9 3. Plan van aanpak 3.1. Organisatie Om het stedelijke vraagstuk te beantwoorden zijn we afhankelijk van een aantal partijen die gezamenlijk tot een overeenkomst moeten komen. De techniek is daarna volgend op de opdracht. Verhoudingsgewijs kunnen we stellen dat de techniek maar 10% van de opgave bedraagt en de organisatie en het gedrag dat daarbij gepaard gaat is 90%. Groenbeheerders willen groen voor groen. Dus alle ingrepen die leiden tot bomen kap dient evenveel bomen voor terug geplant te worden. Bij het herinrichten van de openbare ruimte is dit een helder criterium voor de landschapsarchitecten. Verder zal er afstemming zijn met de groenbeheerders wanneer er een definitief plan is. Akkoord op het plan is een vereiste om door te mogen gaan. De beheer afdeling van bruggen en tunnels heeft zijn vaste programma van eisen. Dit heeft weinig raakvlakken met de andere stakeholders. Wanneer er verlichting of andere slimme systemen op of in de brug aangebracht dient te worden dan zijn er aanvullende eisen aan de brug constructie. Ook zal er afstemming plaats moeten vinden met de brugarchitect. Ook hier geld dat er afstemming dient te zijn op het definitieve plan en ook hier is akkoord een vereiste. De wegbeheerders toetsen de ingediende plannen voor opbreken en afsluiten zodat er geen onmogelijke situaties ontstaan voor de burgers. De wegbeheerders hebben overzicht over alle ingediende werkzaamheden in de omgeving en den ingediende omleidingsroutes. Het is hun taak om conflicten te voorkomen. Zij dienen akkoord te zijn voorafgaand aan de werkzaamheden anders wordt het werk stil gelegd. De politie is voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Er zijn m.b.t. licht politie keurmerken voor verschillende gebieden waaraan het lichtniveau dient te voldoen. Het informeren van de politie over het voornemen om het lichtniveau te reduceren is essentieel om conflicten tijdens en achteraf van de werkzaamheden te voorkomen. De opdrachtgever DSO Verkeer wenst geïnformeerd te worden over de vorderingen van de analyse en wat de uiteindelijke kosten worden voor het project. Zij als kostendrager dienen budgetten vast te stellen en aan te spreken om het geheel betaalbaar te stellen. Het resultaat telt uiteindelijke. Een nieuwe verbeterde fietsoversteek en herinrichting dat overgedragen kan worden aan beheer. De partijen HTM en de stadecologen dienen tot een overeenstemming te komen. Zij hebben tegenstrijdige belangen m.b.t. lichtniveaus en armatuur optieken. Door nieuwe technieken vanuit de markt te consulteren en deze aan beide partijen voor te leggen komen we tot overeenstemming. De beheerder van openbare verlichting dient het eindresultaat te onderhouden. Dit zijn nieuwe technieken waarin hij meegenomen dient te worden om de overdracht en acceptatie van de installatie te bevorderen. Wanneer bewoners vragen hebben over het licht zullen zij bij deze afdeling terecht komen.

11 Bewoner De gebruiker staat centraal. Zij zullen de brug gebruiken, of van de tram gebruik te maken, of gewoon op straat wandelen, of van de weg gebruik maken. Communicatie naar de bewoners is hierbij belangrijk. Het organiseren van bewoners- en inspraakavonden bevorderd de relatie tussen overheid en burger. Dit stelt de bewoner in de gelegenheid om persoonlijk geïnformeerd te worden en dat vragen beantwoord kunnen worden. Ook communicatie per bewonersbrief is essentieel. Brieven vanuit de Gemeente die het initiatief aankondigen, die het ontwerp presenteren en uitnodigen tot inspraak avonden, die de werkzaamheden aankondigen, die informatie verschaffen over de nieuwe technieken en waar meer informatie te vinden is en/of opvraagbaar is Werkzaamheden Voorafgaand aan de civiele werkzaamheden wordt er getest door het licht op de vleermuis vliegroute uit te zetten. Aangezien de nieuwe brug en tramhalte er nog niet zijn op deze locatie heeft het weinig consequenties. Buiten het broedseizoen van vogels en andere dieren zullen bomen gerooid worden. Er worden bouwhekken gezet rondom de nieuwe brug locatie. De brug wordt gebouwd en aangesloten op het wegen net. De haltes en Abri s worden aangelegd. De installatie werkzaamheden vinden plaats en de sensoren worden getest. De bouwhekken worden verwijderd. Vervolgens wordt de oude brug gesloopt, ook hier voorafgaand bouwhekken gezet en de aansluiting op het wegennet opgeheven.

12 11 4. Realisatie 4.1. De markt Om Smart Lighting vorm dienen we gebruik te maken van de kennis en kunde van de markt. Zij zetten zich in voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen om zich te onderscheiden van andere leveranciers. Bij de markt benadering is een openverzoek gestuurd naar de drie grootse armatuur leveranciers van de Gemeente Den Haag; Philips, Schréder en Lightronics. Bij de afwegingen is de keus gevallen op Philips. Zij hebben een standaard product Lumimotion systeem. Dit werkt met een sensor welke aan de mast wordt gemonteerd en in verbinding staat met het armatuur. Deze detecteert voetgangers, fietsers en langzaam rijdende auto s om vervolgens het lichtbeeld aan te passen naar een vooraf ingestelde setting. Een link naar een film over het systeem staat hieronder: Ieder LED armatuur is geschikt voor deze oplossing onder de voorwaarde dat de armaturen Dali dimbaar zijn. Dit betekend dat voor de esthetische vorm en lens optiek we niet verplicht zijn aan één leverancier Lichtberekening De vereiste lichtniveaus voor de primaire en secundaire gebruiker verschillen. Voor de primaire gebruikers dient te voldoen aan de lichtniveaus zoals voorgeschreven in de ROVL-2011 en de NPR uit Hoewel er sinds eind 2016 is er een nieuwe praktijk richtlijn de NPR en deze dient de ROVL en NPR uit 2002 te vervangen. Is deze nog niet nationaal van toepassing verklaard. Dit komt omdat diverse grote steden de nieuwe richtlijn nog niet hebben geaccepteerd. Conform de huidige norm en eisen dient het fietspad een gemiddeld lichtniveau [E gem ] te hebben van gemiddeld 3 tot 5 [lux] op straat. De gelijkmatigheid dient volgens de Haagse normen op minimaal 0,3 [E s /E gem ] gelijkmatigheid te zijn. De nationale Politie veiligheid norm is 0,2 [E s /E gem ] gelijkmatigheid. De voetpaden dienen gemiddeld tussen de 2 a 3 [lux] op straat te hebben. De rijbaan waarop aangesloten wordt heeft een gemiddelde van 5 [lux]. Het lumimotion systeem is in staat om lichtniveaus te reduceren naar nog maar 20% van het maximale lichtniveau bij geen gedetecteerde activiteit en opschakelen naar volledig 100% binnen enkele seconden wanneer er een primaire gebruiker binnen een straal van 18 meter komt. Uit de lichtberekeningen is naar voren gekomen dat de het door de gemeente redelijk standaard toegepaste armatuur van Schrèder, de Friza voldoet aan de eisenspecificatie. Dit armatuur heeft een aangepaste lens mogelijkheid die de hoeveelheid licht die naar achteren valt extra afschermt. Wanneer er geen beweging gedetecteerd wordt en het armatuur op 20% lumenoutput staat is het lichtniveau gemiddeld kleiner of gelijk aan 1

13 12 lux op het fiets- en voetpad. Dit is vergelijkbaar met helder maanlicht. Daarbij is het licht dat op het water valt minder dan maanlicht, of te wel geen invloed. Bij 100% output wordt voldaan aan de ROVL en NPR ook voldoet het aan de gestelde normen vanuit de Politie en beheerders van openbare verlichting. Het armatuur is te voorzien van een dali gestuurde driver dus het Lumimotion systeem is compatibel. De berekening is meegenomen in bijlage Civiele werkzaamheden Naar verwachting zullen de civiele werkzaamheden vloeiend verlopen. Zodra het brugdek erin ligt en de trottoir bandenlijn staan kunnen de lichtmasten geplaatst worden. Door de onderlinge afstand van de lichtmasten dienen de masten niet in het brugdek te komen. Dit scheelt een hoop eisen vanuit de brug beheerder waaraan voldaan dient te worden. Ook wordt het onderhoud en uitwisselbaarheid van de lichtmasten, arbeids- en kostentechnisch voordeliger voor de beheerder van de openbare verlichting. Door het huidige kabelnet optimaal te benutten is het ook niet noodzakelijk om energie kabels in het brugdek te verwerken. Ook dit scheel een hoop kosten en eisen. Na het plaatsen van de lichtmasten en voor het straatwerk erin zit kunnen de aansluitkabels naar de lichtmasten toe gebracht worden. De installatie werkzaamheden kunnen nu aanvangen op de nieuwe brug overgang Installatie werkzaamheden Wanneer de civiele werkzaamheden gereed zijn kan de installateur de armaturen richten en bevestigen. Vervolgens worden de aansluitkabels en aansluitsnoeren bevestigd op de aansluitvoorziening conform de NEN 1010 en NEN Vervolgens kan het Lumimotion systeem bevestigd een aangesloten worden. Na het verwijderen van de bouwhekken rondom de nieuwe installatie kan het Lumimotion systeem getest worden. Er worden lichtmetingen verricht op voorbepaalde locaties in de situatie waarbij er wel en geen beweging gedetecteerd wordt. Vervolgens wordt de installatie rondom de oude brug gedemonteerd en kabels zoveel mogelijk gerooid.

14 13 5. Conclusie 5.1. Opdracht De scope van het project is dat de bestaande openbare verlichting aangepast en op sommige plekken uitgezet wordt. Voor de brugverlichting dienen SMART Lighting oplossing toegepast te worden met bewegingssensoren die het armatuur beïnvloeden. Wanneer er voetgangers of fietsers in de buurt van de brug zijn gaat de verlichting harder branden zodat trambestuurders tijdig deze personen aan zien komen. Wanneer er geen beweging is dient de verlichting terug te gaan in vermogen, wellicht zelfs uit zodat de vleermuizen geen of weinig hinder ondervinden. Het selecteren van het juiste armatuur en het herinrichten rondom de nieuwe brug dient goed afgestemd te worden met de diverse stakeholders om tot een goed en SMART eindresultaat te komen. Middels dit document zijn alle stakeholders en diens belangen inzichtelijke gemaakt en zijn er oplossingen aangedragen om ieders belang te behartigen. Het project kan in aanleg en onderhoud voordelig uitpakken door het toepassen van standaard materiaal op standaard verwerkingswijze. De minimale aanpassing door het toepassen van sensoren is overzichtelijke en begrijp baar Benodigdheden Voor uit te realiseren van het project zijn de volgende facetten nodig: Toestemming en opdracht van de opdrachtgever; Akkoord en toestemming van diverse beheerders om het plan uit te voeren. Gepaard met een beheer paragraaf; Kapvergunning voor de omliggende bomen; Bouwvergunning voor de brug; Opbreekvergunning voor de civiele inpassing; Aannemer voor de realisatie; Philips voor Lumimotion; Lichtmasten, energiekabels en snoeren; Begrip en acceptatie vanuit de omgeving Vervolg projecten Het succesvol realiseren van dit project opende de deur naar andere delen in de stad waar de stedelijke fauna ondergeschikt is en hinder ondervindt van aan de nachtelijke lichtvervuiling die in de openbare ruimte plaats vind of er nu wel of geen gebruik gemaakt wordt door primaire gebruikers. Diverse bossen en parken en de wegen die er doorheen lopen kunnen als potentieel vervolg project aangedragen worden.

15 Bijlagen 14

16 Bijlage 1: Tekening situatie 15

17

18 Bijlage 2: Lichtberekening 16

19 Smart Lighting in Den Haag Datum: Operator: R.C. Welter

20 Operator Telefoon Fax R.C. Welter Inhoudsopgave SMART SYSTEMS Voorblad project 1 Inhoudsopgave 2 SCHREDER FRIZA Back light 8 Cree XP-G2 500mA WW 230V TA, PC... Gegevensblad armaturen 3 20% Ontwerpgegevens 4 Berekeningsvlakken (resultatenoverzicht) 5 3D Rendering 6 Rendering onjuiste kleuren 7 Buitenvlakken water Vlak 1 Isolijnen (E) 8 Fietspad Isolijnen (E, loodrecht) 9 Voetpad 1 Isolijnen (E, loodrecht) 10 Voetpad 2 Isolijnen (E, loodrecht) % Ontwerpgegevens 12 Berekeningsvlakken (resultatenoverzicht) 13 3D Rendering 14 Rendering onjuiste kleuren 15 Buitenvlakken water Vlak 1 Isolijnen (E) 16 Fietspad Isolijnen (E, loodrecht) 17 Voetpad 1 Isolijnen (E, loodrecht) 18 Voetpad 2 Isolijnen (E, loodrecht) 19 DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 2

21 Operator Telefoon Fax R.C. Welter SCHREDER FRIZA Back light 8 Cree XP-G2 500mA WW 230V TA, PC, Mat geribbeld / Gegevensblad armaturen In de armaturenkatalogus vindt u een afbeelding van het armatuur. Lichtuitstraling 1: Armatuurcategorie volgens CIE: 98 CIE Flux code: Vanwege ontbrekende symmetrie-eigenschappen kan er voor deze armatuur geen UGR-tabel worden weergegeve DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 3

22 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Ontwerpgegevens Behoudfactor: 0.85, ULR (Upward Light Ratio): 1.5% Schaal 1:342 Toestand waarin het licht-ouput zich bevindt zonder beweging te detecteren Armaturen stuklijst Nr. Stuk Type (Correctiefactor) (Armatuur) [lm] (Lampen) [lm] P [W] 1 2 SCHREDER FRIZA Back light 8 Cree XP-G2 500mA WW 230V TA, PC, Mat geribbeld (Type 1)* (0.200) *Veranderde technische gegevens Totaal: 1647 Totaal: DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 4

23 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Berekeningsvlakken (resultatenoverzicht) Schaal 1 : 419 Lijst berekeningsvlakken Nr. Type Type Raster E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max 1 Fietspad loodrecht 128 x Voetpad 1 loodrecht 64 x Voetpad 2 loodrecht 128 x Overzicht van de resultaten Type Aantal Midden [lx] Min [lx] Max [lx] E s / E gem E s / E max loodrecht DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 5

24 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / 3D Rendering DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 6

25 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Rendering onjuiste kleuren DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 7

26 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / water / Vlak 1 / Isolijnen (E) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 288 Raster: 128 x 128 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 8

27 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Fietspad / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 128 x 32 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 9

28 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Voetpad 1 / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 64 x 8 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 10

29 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 20% / Voetpad 2 / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 128 x 16 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 11

30 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Ontwerpgegevens Behoudfactor: 0.85, ULR (Upward Light Ratio): 1.5% Schaal 1:342 Toestand waarin het licht-ouput zich bevindt met beweging te detecteren Armaturen stuklijst Nr. Stuk Type (Correctiefactor) (Armatuur) [lm] (Lampen) [lm] P [W] 1 2 SCHREDER FRIZA Back light 8 Cree XP-G2 500mA WW 230V TA, PC, Mat geribbeld (Type 1)* (1.000) *Veranderde technische gegevens Totaal: 1647 Totaal: DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 12

31 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Berekeningsvlakken (resultatenoverzicht) Schaal 1 : 419 Lijst berekeningsvlakken Nr. Type Type Raster E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max 1 Fietspad loodrecht 128 x Voetpad 1 loodrecht 64 x Voetpad 2 loodrecht 128 x Overzicht van de resultaten Type Aantal Midden [lx] Min [lx] Max [lx] E s / E gem E s / E max loodrecht DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 13

32 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / 3D Rendering DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 14

33 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Rendering onjuiste kleuren DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 15

34 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / water / Vlak 1 / Isolijnen (E) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 288 Raster: 128 x 128 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 16

35 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Fietspad / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 128 x 32 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 17

36 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Voetpad 1 / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 64 x 8 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 18

37 Operator Telefoon Fax R.C. Welter 100% / Voetpad 2 / Isolijnen (E, loodrecht) Positie van het vlak in het buitendecor: Gemarkeerd punt: ( m, m, m) Waarden in Lux, Schaal 1 : 130 Raster: 128 x 16 Punten E gem [lx] E s [lx] E max [lx] E s / E gem E s / E max DIALux 4.12 by DIAL GmbH Pagina 19

38 Bijlage 3: Philips Lumimotion EPC300 17

39 Philips Lumimotion EPC300 Mounting instructions Instructions de montage Montageanleitung Montage instruktie Istruzioni di montaggio Instrucciones de montaje Instruções de montagem Monteringsinstruktioner Monteringsvejledning Kokoonpano- ja kiinnitysohjeet Montaj yönergesi Oδηγίες συναρμολόγησης Instrukcja montazu Szerelési utasítások Návod k montáži Монтажная инструкция kg min max IP.. m 2 Type 1-10V m min. Ø 60 min. 80 x 80 1 max. 3.5 m min. 5 m max M /2010 Data subject to change Printed in France

40 1 2 1 M Ø 20 M8 3 6 Nm 1 X ,5 Nm Réf. : Réf. : /2010 Data subject to change Printed in France

Aansluiting Venneppark op rotonde

Aansluiting Venneppark op rotonde Dit verlichtingsplan bestaat uit 3 verschillende verlichtingsklassen. De rotonde moet voldoen aan C4. De rijweg op het bedrijventerrein moet voldoend aan M5. Tussen de rijweg van het bedrijventerrein en

Nadere informatie

Notitie. Tennispark Zegveld. 1 Inleiding. 2 Uitgangspunten

Notitie. Tennispark Zegveld. 1 Inleiding. 2 Uitgangspunten Notitie Contactpersoon Scippio van Olmen Datum 1 februari 2019 Kenmerk N001-1249911XCO-V03-aao-NL Tennispark Zegveld 1 Inleiding Het tennispark Tennisvereninging Miland langs de Milandweg te Zegveld wordt

Nadere informatie

Rapport lichthinder onderzoek Sportpark Jekerdal in Maastricht.

Rapport lichthinder onderzoek Sportpark Jekerdal in Maastricht. UW PARTNER IN DE BUITENVERLICHTING Rapport lichthinder onderzoek Sportpark Jekerdal in Maastricht Project: Omschrijving: Sportpark Jekerdal in Maastricht. Lichthinder onderzoek naar de omgeving van de

Nadere informatie

Gemeente Leiden en Oegstgeest, lichthinder onderzoek brug Poelgeest

Gemeente Leiden en Oegstgeest, lichthinder onderzoek brug Poelgeest Gemeente Leiden en Oegstgeest, lichthinder onderzoek brug Poelgeest 19 april 2017 Gemeente Leiden en Oegstgeest, lichthinder onderzoek brug Poelgeest Onderzoek naar lichthinder ter plaatse van een nieuwe

Nadere informatie

Lichthinder Onderzoek

Lichthinder Onderzoek Bijlage 14 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Lichthinder Onderzoek Rotonde versus Herenstraat 2-2A Voorhout Definitief Gemeente Teylingen De Bilt, 28

Nadere informatie

Sportvelden Ruurlo e.o.

Sportvelden Ruurlo e.o. Sportvelden Ruurlo e.o. Aanvulling beleidsplan lichthinder Sportvelden Ruurlo e.o. Definitief In opdracht van: VOF Heeckeren Grontmij Nederland B.V. Zwolle, 11 januari 2012 12/0296, revisie 0 Verantwoording

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Kassen (assimilatieverlichting) in relatie tot de omgeving

Notitie. 1 Inleiding. 2 Kassen (assimilatieverlichting) in relatie tot de omgeving Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0084263 16 december 2013 PN 321679 Betreft Lichthinderonderzoek Glasparel+ 1 Inleiding Binnen het plangebied zijn bestaande woningen aanwezig en is ruimte gereserveerd

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder.

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder. Woongebieden Culemborg heeft diverse woonwijken. Sommige ouder dan andere. Door de datum van aanleg zijn er verschillen in opbouw van de wijk. Bijvoorbeeld de breedte van de weg of de parkeerplekken. Functies

Nadere informatie

TC de Schapekolk en DSC. Lichtonderzoek Sportpark De Zunnebargh te Diepenveen

TC de Schapekolk en DSC. Lichtonderzoek Sportpark De Zunnebargh te Diepenveen TC de Schapekolk en DSC Lichtonderzoek Sportpark De Zunnebargh te Diepenveen INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. UITGANGSPUNTEN 3 2.1. Bestaande verlichting 3 2.2. Verlichtingseisen 3 2.3. Lichthinder

Nadere informatie

Datum Bestandsnaam Projectnummer 7 juni K RAPPORT BAM Amsterdam - Scheepvaartmuseum Amsterdam.docx 10043K

Datum Bestandsnaam Projectnummer 7 juni K RAPPORT BAM Amsterdam - Scheepvaartmuseum Amsterdam.docx 10043K Lichtconsult.nl Rapport Betreft Lichthinderonderzoek Project Keizershoeve 2 te Ewijk Datum Bestandsnaam Projectnummer 7 juni 2010 10041K RAPPORT BAM Amsterdam - Scheepvaartmuseum Amsterdam.docx 10043K

Nadere informatie

Lichtconsult.nl. Rapport Lichtonderzoek Klaver 8. Deel 2 Lichtberekening. in opdracht van Development Company Greenport Venlo

Lichtconsult.nl. Rapport Lichtonderzoek Klaver 8. Deel 2 Lichtberekening. in opdracht van Development Company Greenport Venlo Lichtconsult.nl Rapport Lichtonderzoek Klaver 8 Deel 2 Lichtberekening in opdracht van Development Company Greenport Venlo Lichtconsult.nl Colofon Rapport Lichthinderberekeningen Datum: 24 mei 2013 Project:

Nadere informatie

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013 Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind Datum: 16 januari 2013 Inleiding Dit is het uitvoeringsplan voor de reconstructie van het Moleneind te Drachten. Dit plan is bedoeld om inzicht te geven in de wijze

Nadere informatie

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Scheveningseweg 114

Onderwerp Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Scheveningseweg 114 Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Datum zie documentenlijst Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Aantal bijlagen zie documentenlijst Onderwerp Het verlenen van de gevraagde

Nadere informatie

Verslag Smart Lighting college 02 d.d

Verslag Smart Lighting college 02 d.d Studie : Adpt 16-17 College : Smart Lighting Volgnummer : 02 Datum college : 15-02-2017 (ochtend) Datum verslag : 21-02-2017 Opsteller : René Welter Volgende college : 22-02-2017 Locatie : HHS te Delft

Nadere informatie

Thema 2 LED: efficiënte en elegante ronde armatuur

Thema 2 LED: efficiënte en elegante ronde armatuur Lighting Thema 2 LED: efficiënte en elegante ronde armatuur Thema 2 LED Thema T2 LED is een compacte ronde armatuur die sfeer brengt in stedelijke omgevingen. Door zijn merkbare aanwezigheid zowel overdag

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

Openbare verlichting

Openbare verlichting Bijlage 4 ROVL-2011 Inleiding op de Nederlandse richtlijnen ROVL 2011 voor het ontwerpen en toepassen van Openbare verlichting Opgesteld door: De Kruijter Openbare Verlichting In opdracht van : Gemeente

Nadere informatie

Datum: Toyota Oudshoorn Alphen aan de Rijn

Datum: Toyota Oudshoorn Alphen aan de Rijn Datum: 1-3-2016 Toyota Oudshoorn Alphen aan de Rijn Toyota Oudshoorn Alphen aan de Rijn / Inhoudsopgave Inhoudsopgave Toyota Oudshoorn Alphen aan de Rijn Stuklijst armaturen...3 Aanzichten...4 LumoLumen

Nadere informatie

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016

Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 Tweede Klankbordgroep Wagenaarkade, Utrecht 13 oktober 2016 1e Werkgroep: Terugblik en vervolg 2e Werkgroep: Thema s 1. Spelen en sport 2. Verkeer en parkeren 3. Groen 4. Verblijf 5. Honden 6. Bruggetje

Nadere informatie

Versie 2.0 Opdrachtgever Gemeente Den Haag. Programma van Eisen Project Brug over de Pijp

Versie 2.0 Opdrachtgever Gemeente Den Haag. Programma van Eisen Project Brug over de Pijp Versie 2.0 Opdrachtgever Gemeente Den Haag Programma van Eisen Project Brug over de Pijp Remco Nederlof en Jan Jaap Tukker Debuco Advies BV 17-11-2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanleiding... 3

Nadere informatie

Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving

Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving GEMEENTE PAPENDRECHT Verslag ter visie legging voorlopig ontwerp Groot onderhoud Edelweisslaan en omgeving Aantal pagina's : Aantal bijlagen : bijlage : bijlage : bijlage : Tekening Groot onderhoud Edelweisslaan

Nadere informatie

Definitief ontwerp Fok en Schans

Definitief ontwerp Fok en Schans December 2016 Definitief ontwerp Fok en Schans Het begin De wens om de Schans en Fok aan te pakken staat al lang op de wensenlijst van de bewonersorganisatie Wijkbelang Heerenveen Noord en de gemeente

Nadere informatie

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting in de gemeente Dronten

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting in de gemeente Dronten Landelijke regelgeving Openbare Verlichting in de gemeente Dronten Er is in Nederland geen wettelijke verplichting tot het plaatsen van openbare verlichting. Wel heeft de overheid een zorgplicht: als er

Nadere informatie

Stand van zaken werkzaamheden

Stand van zaken werkzaamheden Nummer 22 - april 2014 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de stand van zaken van de werkzaamheden, de bouwvergunningaanvraag

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG

TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG Gemeente Den Haag RIS104445_02-04-2003 Ons kenmerk DSO/DSO/2003.380 TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG Overwegende dat het

Nadere informatie

aan van ter kennisname aan Omgevingsteam Haagweg M. van de Velde J. Prins - (070) 326 15 91

aan van ter kennisname aan Omgevingsteam Haagweg M. van de Velde J. Prins - (070) 326 15 91 MEMO aan van ter kennisname aan Omgevingsteam Haagweg M. van de Velde J. Prins datum doorkiesnummer bijlage(n) 01-10-2013 (070) 326 15 87 - (070) 326 15 91 betreft Voorlopig Faseringsdraaiboek Haagweg

Nadere informatie

Vervanging Bosbrug periode januari december 2013

Vervanging Bosbrug periode januari december 2013 Vervanging Bosbrug periode januari december 2013 Verloop van werkzaamheden Overzicht van het geplande en gerealiseerde werk. Bestaande situatie Gemeente Den Haag b l Blad 1 Gemeente Den Haag Periode 2012

Nadere informatie

MEDISCH SPECTRUM TWENTE TE ENSCHEDE. Rapport LICHTHINDER STUDIE. Project: AT Datum:

MEDISCH SPECTRUM TWENTE TE ENSCHEDE. Rapport LICHTHINDER STUDIE. Project: AT Datum: MEDISCH SPECTRUM TWENTE TE ENSCHEDE Rapport LICHTHINDER STUDIE Project: 2008113AT Datum: 2009-05-06 - project : 2008113AT - MST Enschede blad : 2/7 onderwerp : Lichthinder studie datum : 2009-05-06 behandeld

Nadere informatie

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Trainingsprogramma

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Trainingsprogramma ReluxSuite Welcome to the simulation world Trainingsprogramma Januari Juni 2009 INHOUD 2/10 INHOUD Inhoud... 2 1. Reluxpro Product informatie (GRATIS)... 3 2. ReluxPro Access... 4 3. ReluxPro Binnenruimte

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties

CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties Lighting CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties CityCharm Cordoba De CityCharm-reeks is ontworpen voor gebruik in stedelijke ruimten waar comfortabele verlichting, sfeer en vormgeving

Nadere informatie

CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties

CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties Lighting CityCharm Cordoba - combineert sfeer met optimale prestaties CityCharm Cordoba De CityCharm-reeks is ontworpen voor gebruik in stedelijke ruimten waar comfortabele verlichting, sfeer en vormgeving

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 Raadsstuk Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 1. Inleiding In het Meerjarenprogramma (MJP) 2009-2013 (uitvoering 2009-2011) is de

Nadere informatie

Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove

Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove datum bespreking datum verslag 11 april 2019 5 juli 2019 aanwezigen Gemeente Middelburg: Pascal Geldof, projectleider Michel Joosse, coördinator Civiele Techniek

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00164VKZ18 Aantal bijlagen Datum 26 februari 2019 Onderwerp verkeersbesluit: Eisenhowerlaan,

Nadere informatie

binckhorstlaan onderdoorgangen Maart 2016

binckhorstlaan onderdoorgangen Maart 2016 binckhorstlaan onderdoorgangen Maart 2016 Inleiding Opgave Inrichting De Binckhorst is een belangrijk economisch gebied, er zijn tal van internationale, ambachtelijke en creatieve bedrijven gevestigd.

Nadere informatie

JUSTIN SERIE TWIST LED

JUSTIN SERIE TWIST LED 05 LM-79 LM-80 Met de Justin serie biedt Veko draaibare LED lijnverlichting voor elke industriële ruimte. Doordat de gepatenteerde Justin armaturen 270 graden gedraaid kunnen worden, worden alle werkplekken

Nadere informatie

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg Evaluatie Beleidsuitgangspunten Openbare Verlichting Gemeente Geertruidenberg Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg Cluster Beheer en ontwikkeling Openbare Ruimte Nobra Technisch Adviesbureau B.V. Bunderstraat

Nadere informatie

Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg

Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg Ter verduidelijking van het beleid is in dit stuk de openbare verlichting in één wijk geïnventariseerd op de in het beleid op genomen aspecten. Vooraf echter duidelijk

Nadere informatie

CitySphere creëert een aantrekkelijke, comfortabele sfeer met zijn eigen kenmerkende kleur

CitySphere creëert een aantrekkelijke, comfortabele sfeer met zijn eigen kenmerkende kleur Lighting CitySphere creëert een aantrekkelijke, comfortabele sfeer met zijn eigen kenmerkende kleur CitySphere In een tijd van snel veranderende sociale omstandigheden wil elke stad aantrekkelijker, gastvrijer,

Nadere informatie

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Informatie trainingsprogramma 2015

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Informatie trainingsprogramma 2015 ReluxSuite Welcome to the simulation world Informatie trainingsprogramma 2015 2/9 INHOUD Inhoud... 2 Relux Access... 3 Relux Interior I... 4 Relux Interior II & Upgrade... 5 Relux Road & Exterior... 6

Nadere informatie

Verslag Informatieavond

Verslag Informatieavond Verslag Informatieavond Voorlopig Ontwerp inrichting openbare ruimte, locatie Paardenplein Plaats Raadhuis te Hilversum Datum 25 november 2013 Tijd van 20.00 u tot ca. 21.15 u Agenda 1. Welkom 2. Stand

Nadere informatie

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Den Haag, augustus 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 www.voorall.nl info@voorall.nl Inleiding 1 Het Mobiele

Nadere informatie

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan CONCEPT FOLDER Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan Westerhavenstr. Munnekeholm Aanpak Brugstraat en Munnekeholm Dit plan gaat over de herinrichting van de Brugstraat en Munnekeholm.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 In de kern van Deurne liggen drie drukke spoorwegovergangen: de Vlierdenseweg, Liesselseweg en Binderendreef. Bij alle drie

Nadere informatie

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Trainingsprogramma 2013

ReluxSuite. Welcome to the simulation world. Trainingsprogramma 2013 ReluxSuite Welcome to the simulation world Trainingsprogramma 2013 2/2 INHOUD Inhoud...2 Relux Access...3 Relux interior I...4 Relux interior II...5 Relux road & exterior...6 Relux daylight & energy...7

Nadere informatie

Werkzaamheden viaduct Woudenbergseweg te Maarsbergen, inclusief weekendafsluiting

Werkzaamheden viaduct Woudenbergseweg te Maarsbergen, inclusief weekendafsluiting Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0985-RBO

Nadere informatie

CityCharm Cone - combineert sfeer met optimale prestaties

CityCharm Cone - combineert sfeer met optimale prestaties Lighting CityCharm Cone - combineert sfeer met optimale prestaties CityCharm Cone De CityCharm-reeks is ontworpen voor gebruik in stedelijke ruimten waar comfortabele verlichting, sfeer en vormgeving een

Nadere informatie

MEIPOS LED verlichting Buizerd 74 8446 KL Heerenveen 06-150 58 758 www.meipos.nl

MEIPOS LED verlichting Buizerd 74 8446 KL Heerenveen 06-150 58 758 www.meipos.nl MEIPOS LED verlichting biedt een reeks aan simpele goed ontwikkelde LED verlichting tegen concurrerende prijs met de hoogste kwaliteit. De 360 lampen zijn het resultaat van de combinatie nieuwste technologie,

Nadere informatie

JUSTIN TWIST LED IP40 - IP54 - IP65.

JUSTIN TWIST LED IP40 - IP54 - IP65. 05 LM-79 LM-80 Met de Justin biedt Veko richtbare LED lijnverlichting voor elke industriële ruimte. Doordat deze gepatenteerde armaturen 270 graden te draaien zijn, kunnen alle werkplekken en hoeken optimaal

Nadere informatie

INDU BAY GEN3. De maatstaf in high-bay verlichting IP 66 IK 10 IK kV GEBIED

INDU BAY GEN3. De maatstaf in high-bay verlichting IP 66 IK 10 IK kV GEBIED GEBIED INDU BAY GEN3 De maatstaf in high-bay verlichting Met de 3 e generatie INDU BAY biedt Schréder het toonaangevende armatuur voor het verlichten van industriële installaties met een minimale total

Nadere informatie

All-in-One Smart City Solution

All-in-One Smart City Solution VAN KLOOSTER NAAR SMART CITY CAMPUS ```` All-in-One Smart City Solution Van klooster naar Smart City Campus Hogeschool Breda transformeert en creëert de campus van de toekomst Lightwell als productleverancier

Nadere informatie

Laat uw lichtmasten promoveren

Laat uw lichtmasten promoveren Laat uw lichtmasten promoveren De besparing kan nu beginnen Adviesrapport verlichting sportvereniging Documentversie: 1.2 Datum: 22 maart 2016 Contactpersonen: Harold ter Avest, harold@ltg-europe.com 06-43999155

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

terreinverlichting ClearFlood BVP650 Voordelen

terreinverlichting ClearFlood BVP650 Voordelen Lighting ClearFlood LEDoplossing voor sport en terreinverlichting ClearFlood BVP650 Philips ClearFlood is een serie schijnwerpers die u in staat stelt exact het aantal lumen te kiezen die u nodig hebt

Nadere informatie

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie?

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie? Wat is het doel van de reconstructie? - verbeteren leefomgeving bewoners - kwaliteit van het wegdek verbeteren - optimaliseren inrichting van de weg Zijn er nog andere zaken die nu tegelijkertijd aangepakt

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

centrum van Leiden naar het Plassengebied en de Boterhuispolder is de verbinding Leiden noord een ontbrekende schakel in deze fietsroute.

centrum van Leiden naar het Plassengebied en de Boterhuispolder is de verbinding Leiden noord een ontbrekende schakel in deze fietsroute. Gemeente Leiden / Oegstgeest Verkeersonderzoek brug Poelgeest centrum van Leiden naar het Plassengebied en de Boterhuispolder is de verbinding Leiden noord een ontbrekende schakel in deze fietsroute. Figuur

Nadere informatie

TOELICHTING HELLINGBAAN OOSTERDOKSDRAAIBRUG GEMEENTE AMSTERDAM KWS Infra bv

TOELICHTING HELLINGBAAN OOSTERDOKSDRAAIBRUG GEMEENTE AMSTERDAM KWS Infra bv TOELICHTING HELLINGBAAN OOSTERDOKSDRAAIBRUG GEMEENTE AMSTERDAM 02-10-2015 1 INHOUDSOPGAVE 1 PROJECTSCOPE... 3 Locatie... 3 2 ONTWERP HELLINGBAAN... 4 2.1 ALGEMEEN... 4 2.2 BESTRATING... 4 2.3 STAALCONSTRUCTIE...

Nadere informatie

FreeStreet Een zwevende lichtoplossing

FreeStreet Een zwevende lichtoplossing Lighting Een zwevende lichtoplossing De meeste straten en voetgangerszones zijn in de loop van de tijd vol komen staan met allerlei soorten elementen die helemaal niet bij elkaar horen: straatmeubilair,

Nadere informatie

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1

Voorwoord. Kevin de Ram Smart Systems 1 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. Maart 2017 Voorwoord Voor de lessen smart systems is mij gevraagd een document op te zetten met mijn visie op smart systems. Hierbij heb ik gekeken

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.959 RIS 287217 VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeente de groei van het autoverkeer wil beperken

Nadere informatie

Verslag van inspraak

Verslag van inspraak Verslag van inspraak Project : Herinrichting Koedijk Lochem Aanleiding : Opstellen schetsontwerp Datum: 1 juli 2016 2 Inleiding Op 8 juni 2016 werd een inloopavond gehouden waarop werd gepresenteerd dat

Nadere informatie

Lighting. Ameland zet grote stap vooruit in energievriendelijke verlichting. Case study. Gemeente Ameland

Lighting. Ameland zet grote stap vooruit in energievriendelijke verlichting. Case study. Gemeente Ameland Lighting Case study Ameland zet grote stap vooruit in energievriendelijke verlichting Gemeente Ameland Recht doen aan de natuur op Ameland Een van Nederlands mooiste natuurgebieden is ongetwijfeld Ameland.

Nadere informatie

Werkzaamheden en afsluiting viaduct Zeisterweg/Odijkerweg Werkzaamheden tunneltje Rijnwijcksewetering en Ecotunnel Kromme Rijn

Werkzaamheden en afsluiting viaduct Zeisterweg/Odijkerweg Werkzaamheden tunneltje Rijnwijcksewetering en Ecotunnel Kromme Rijn Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1129-RBO

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2016/1 d.d. 8 januari 2016 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Doelgroep: Verspreiding: Vervangt dienstorder: Verwijst naar dienstorder: Bijlagen: Oversteekvoorzieningen

Nadere informatie

Presentatie IGOV Kenniscafé. Armaturen openbare verlichting

Presentatie IGOV Kenniscafé. Armaturen openbare verlichting Presentatie IGOV Kenniscafé 25-06 06-2013 Armaturen openbare verlichting Titel presentatie - De optische weg van het licht Hoe verdeelt de lichtstroom zich in de ruimte? Onderwerpen presentatie I-tabellen

Nadere informatie

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Q&A Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Aan welk gedeelte van de Groene Kruisweg wordt gewerkt? Het gedeelte tussen het kruispunt ter hoogte van de Oude Singel / Stationssingel in Geervliet en de kruising

Nadere informatie

ClassicStreet - Weerspiegeling van het verleden, gevormd voor de toekomst

ClassicStreet - Weerspiegeling van het verleden, gevormd voor de toekomst Lighting ClassicStreet - Weerspiegeling van het verleden, gevormd voor de toekomst ClassicStreet ClassicStreet combineert een elegant ontwerp met de subtiele details van historische armaturen en doet zo

Nadere informatie

Lichtconsult.nl Industrieweg 1A AP Culemborg

Lichtconsult.nl Industrieweg 1A AP Culemborg Lichtconsult.nl Industrieweg 1A-13 4104 AP Culemborg www.lichtconsult.nl Activiteiten Lichttechnisch advies & onderzoek Lichtlab metingen van lichtstroom tot spectrale verdeling Praktijklicht metingen

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

Toelichting: Datum genereren Nota van Inlichtingen: Pagina 1 of 6

Toelichting: Datum genereren Nota van Inlichtingen: Pagina 1 of 6 Nota van Inlichtingen Leveren en vervangen armaturen en lichtmasten gemeente Etten-Leur Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Leveren en vervangen armaturen en lichtmasten gemeente Etten-Leur

Nadere informatie

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn Een aantal landelijke regels zijn van belang voor de openbare verlichting. Wat belangrijk is om te weten: In Nederland bestaat geen wettelijke

Nadere informatie

Realisatie infrastructuur Vogelenzang fase 2

Realisatie infrastructuur Vogelenzang fase 2 Informatieavond: Realisatie infrastructuur Vogelenzang fase 2 (aansluiting J. v.d. Berghstraat, aansluiting Steenbergseweg en bouwrijp maken terrein Leeuwerik, Nachtegaal en Kievit ) Programma terugblik

Nadere informatie

Uw stad klaar voor de toekomst met DigiStreet

Uw stad klaar voor de toekomst met DigiStreet Lighting Uw stad klaar voor de toekomst met DigiStreet DigiStreet Philips DigiStreet-armaturen zijn ontwikkeld als langetermijnoplossing voor uw stad. Dankzij de uitstekende, op de toepassing afgestemde

Nadere informatie

Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting

Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting GEBIED INDU FLOOD Efficiëntie en veelzijdigheid voor gebiedsverlichting Met meerdere combinaties van lumenpakketten en lichtverdelingen is de INDU FLOOD het ideale hulpmiddel voor het bieden van een efficiënte

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Betreft ontwerp verkeers Lammermarkt (herinrichting openbare ruimte). Er is 1 brief met zienswijzen ontvangen. De zienswijze heeft betrekking op de herinrichting van de Lammermarkt

Nadere informatie

terreinverlichting ClearFlood BVP650 Voordelen

terreinverlichting ClearFlood BVP650 Voordelen Lighting ClearFlood LEDoplossing voor sport en terreinverlichting ClearFlood BVP650 Philips ClearFlood is een serie schijnwerpers die u in staat stelt exact het aantal lumen te kiezen die u nodig hebt

Nadere informatie

AANVRAAG EN REALISATIE

AANVRAAG EN REALISATIE Afspraken over het aanvragen en realiseren van laadpalen. Bijvoorbeeld aanvraagportaal en aanrijbeveiliging. Subcategorie ID Omschrijving onderwerp Omschrijving richtlijn / * Aanvraag AR1 Aanvraagportaal

Nadere informatie

Aankondiging werkzaamheden en afsluiting tunnel Kooiweg en tunnel Heuvelsesteeg en werkzaamheden ten behoeve van de verlegging van het Valleikanaal

Aankondiging werkzaamheden en afsluiting tunnel Kooiweg en tunnel Heuvelsesteeg en werkzaamheden ten behoeve van de verlegging van het Valleikanaal Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1208-RBO

Nadere informatie

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom

Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Online vragenlijst Ondernemersfonds binnenstad Bergen op Zoom Rapportage oktober 2014 Inleiding Stichting Bi- Zone heeft begin oktober 2014 een vragenlijst uitgezet onder al haar contribuanten (alle bedrijven

Nadere informatie

Ecologisch werkprotocol plangebied Insulindeblok, Amsterdam - concept -

Ecologisch werkprotocol plangebied Insulindeblok, Amsterdam - concept - Ecologisch werkprotocol plangebied Insulindeblok, Amsterdam - concept - Colofon Titel Ecologisch werkprotocol plangebied Insulindeblok, Amsterdam Projectnummer 12408 Opdrachtgever D. van Geemen & Zn BV

Nadere informatie

Het thuisgevoel uitgebreid naar de straat TownTune Asymmetric

Het thuisgevoel uitgebreid naar de straat TownTune Asymmetric Lighting Het thuisgevoel uitgebreid naar de straat Als armaturenfamilie die is voorbereid voor bestaande en schaalbare stedelijke ruimten biedt Philips TownTune alle recente verlichtingsinnovaties in termen

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Stick to the plan. Spoorzone Delft toepassen geleerde lessen. COB congres Foto Ronald Tilleman

Stick to the plan. Spoorzone Delft toepassen geleerde lessen. COB congres Foto Ronald Tilleman Stick to the plan Spoorzone Delft toepassen geleerde lessen COB congres 2015 Rick Pattipeilohy Ad Broeders projectdirecteur CCL projectmanager ProRail Foto Ronald Tilleman Uitdagingen en risico s Hoge

Nadere informatie

Technieken. 2. Telemanagementsysteem

Technieken. 2. Telemanagementsysteem Technieken Technisch is er veel mogelijk qua openbare verlichting. Hieronder staan de huidige technieken beschreven. De ontwikkelingen gaan echter snel waardoor nieuwe technologieën hier wellicht nog niet

Nadere informatie

Economische oplossing voor terreinverlichting

Economische oplossing voor terreinverlichting Lighting Economische oplossing voor terreinverlichting CoreLine Tempo klein CoreLine Tempo klein is een bijzonder efficiënt assortiment armaturen dat is ontworpen voor 1:1 vervanging van conventionele

Nadere informatie

Stela+ gen2 de revolutie gaat voort

Stela+ gen2 de revolutie gaat voort Lighting Stela+ gen2 de revolutie gaat voort Stela Round vormt de voorhoede van de LED-technologie in straatverlichting. Het REVOLED-concept van koeling en lichtverdeling maakt enorme energiebesparingen

Nadere informatie

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Datum: 27 sept. 2017 Opgesteld door: Bert Stegeman Documentversie: V3 Inhoudsopgave Memo... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelen verlichting... 3 1.3 Verlichting

Nadere informatie

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr HERINRICHTING N241 BLVC Overleg Nr. 11 24-03-2015 1 AGENDA 0 VERSLAG / ACTIELIJST 1 OVERZICHT PROJECT 2 STAND VAN ZAKEN 3 OVERZICHT WEGVAK 3 & 4 4 OVERZICHT WEGVAK 7 & 8 5 PRINCIPE FASERING WERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

Amsterdam De kleinste metropool ter wereld. Gemeente Amsterdam

Amsterdam De kleinste metropool ter wereld. Gemeente Amsterdam Amsterdam De kleinste metropool ter wereld Introductie DIVV Gemeente Amsterdam 1 Bestuursdienst 7 Stadsdelen, territoriale commissies met gekozen bestuur 40 functionele diensten, ruimtelijk, sociaal, dienstverlening,

Nadere informatie

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden

Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Informatieavond Spoorkruisingen Elst Noord Vragen en antwoorden Tijdens de informatieavond op 10 oktober 2018 is er een aantal vragen naar voren gekomen. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. Per

Nadere informatie

Onderhoud/inrichting Burgemeester Oudlaan. 11 mei 2015

Onderhoud/inrichting Burgemeester Oudlaan. 11 mei 2015 Onderhoud/inrichting Burgemeester Oudlaan 11 mei 2015 28-5-2015 Programma van de avond 19.30: welkom, voorstelronde, spelregels 19.35: uitleg over project: samenvatting 19.40: tramspoor en tramhaltes (RET)/verbetering

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015)

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Versie 12 april 2013 Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Definitief Directie Fysiek Domein Inhoud Inleiding 4 1 Herinrichtingsprojecten. 5 1.1 Planning.

Nadere informatie

Armaturen met vlakke diffusor

Armaturen met vlakke diffusor Armaturen met vlakke diffusor 2 ETAP Armaturen met vlakke diffusor Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren bieden

Nadere informatie

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI

MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Academiejaar 2015-2016 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent MOBILITEIT: WERFBEZOEK BRAVOKO & KUIPERSKAAI Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten DOCENT: Vandenhende

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Het

Nadere informatie